Lier

Zitting van 26 mei 2014

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Patrick Tersago (vo-LK) i.v.m. verkoop gebouwen

 

Graag had ik op de raad van mei 2014 een antwoord gekregen op de volgende korte vraag:

Ik had graag vernomen wat de stand van zaken is in de verkoop van:

         De Fortuin

         Het Schaekbert op de Grote Markt

 

 

Mondelinge vraag 2: van Jan Hermans (Lier & Ko) i.v.m. onderhoud openbaar domein

 

Er dient meer en meer vastgesteld dat het onderhoud van het openbaar domein niet  goed gebeurt. Meerspecifiek is de interventiesnelheid bij slecht- of losliggend wegdek of voetpad bedroevend traag.

Graag verneem ik waarom er geen werk gemaakt wordt van het stipt opvolgen van meldingen desbetreffend. Wellicht wijt u dit alles aan besparingen, maar een uitgesteld onderhoud of latere herstellingen  kosten  meestal veel meer dan wanneer men onmiddellijk optreedt.

Bedriegt de besparingsdrift hier niet de wijsheid?

 

 

Mondelinge vraag 3: van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. BKO

 

Ouders van kinderen die gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang deelden ons hun ongenoegen mee met het feit dat er op vrijdagnamiddag 27 juni, de laatste schooldag, geen kinderopvang wordt voorzien.

 

Dit bezorgt vele ouders onverwacht de nodige kopzorgen om die namiddag in opvang te voorzien.

 

Als reden zou zijn vermeld dat het niet meer mogelijk is om nog opvang te organiseren aangezien de scholen niet tijdig de kinderopvang hebben verwittigd dat de vakantie vroeger begint.

 

Deze opgegeven reden is wel bijzonder. Namelijk reeds vóór de start van het lopende schooljaar heeft de minister van onderwijs aan de scholen en de media laten weten dat 27 juni de laatste schooldag is. Zoals reeds jaren het geval is kiezen de meeste scholen dan ook die dag voor een halve schooldag.

 

Mijn vragen zijn dan ook:

Waarom werd er, indien bijna een jaar lang geweten is dat 27 juni 2014 de laatste schooldag is en rekening houdend met de praktijk van de laatste schooldag de laatste jaren, nagelaten hierover tijdig navraag te doen bij de Lierse scholen teneinde de eindejaarsregeling te vernemen en zo tijdig de nodige regelingen voor opvang te kunnen organiseren?

Op welke wijze meent het CBS dergelijke ongelukkige (naar de scholen toe, maar vooral naar de ouders toe) communicatie in de toekomst te vermijden?

Is het CBS bereid alsnog te overwegen de ouders een oplossing te bieden op 27 juni?

 

 

Mondelinge vraag 4: van Olivier Peeters (Vlaams Belang) ivm Uitbreiding betalend parkeren

 

Het college van burgemeester en schepen besliste om het betalend parkeren uit te breiden in de straten rond de Dungelhoeff-site en op de parking Tramweglei (station).

De maatregel moet naar eigen zeggen de parkeerdruk rond de Dungelhoeff-site aanpakken. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van het betalend parkeren op de Tramweglei.

 

Het stadsbestuur meent dat meer betalend parkeren nodig is om de parkeerdruk rond de Dungelhoeff-site aan te pakken. Diezelfde site beschikt nochtans over een gloednieuwe ondergrondse parkeergarage met plaats voor 260 wagens, maar staat nagenoeg helemaal leeg.

 

Mijn vragen hierover zijn de volgende:

 

         Is het CBS zich bewust voor de gevolgen voor de vele treinpendelaars en welk alternatief heeft het hiervoor uitgewerkt?

         Kadert deze maatregel in een ruimer parkeerbeleidsplan voor de buurt?

         Als het werkelijk gaat om de parkeerdruk biedt de omvorming tot een blauwe zone een uitstekend alternatief. Waarom wordt zo’n uitbreiding van de blauwe zone niet overwogen en wat is hieromtrent de mening van het schepencollege?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 28/04/2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 28 april 2014.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 28 april 2014 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

OVEREENKOMST TUSSEN FRACTIELEIDERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op initiatief van de voorzitter van de gemeenteraad werd een overeenkomst tussen

de fractieleiders opgesteld:

"1 Gelet op het gemeentedecreet dat zegt dat tijdens de lopende legislatuur de samenstelling van commissies per fractie niet kan wijzigen.

2 Gelet op de nieuwe tekst van het decreet waarbij gemeenteraadsleden van fracties die niet vertegenwoordigd zijn in de commissies evenveel zitpenningen kunnen vergaren als het gemeenteraadslid met de meeste deelnames aan commissievergaderingen.

Dat de vergadering van fractieleiders tot de vaststelling komt dat de decreetgever een nieuwe ongelijkheid veroorzaakt. Dat de fractieleiders daarom het volgende pragmatische voorstel aan het CBS doen:

         De gemeenteraadsleden van de fracties die niet vertegenwoordigd zijn in de commissies en die dus enkel met raadgevende stem zetelen, kiezen elk 3 vaste commissies voor de rest van deze legislatuur die ze kunnen bijwonen en waarvoor ze, wanneer ze aanwezig zijn, effectief vergoed zullen worden.

         Dat zoals het de bedoeling was van de decreetgever de fractieleiders overlopen van de ene politieke partij naar de andere niet willen stimuleren en uitdrukkelijk vermeld willen zien, dat gemeenteraadsleden die als onafhankelijke gaan zetelen, van deze regeling niet kunnen genieten."

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 39 en 40

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overeenkomst tussen de fractieleiders zoals hierboven vermeld, goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

ROOILIJNPLAN EN ONTEIGENINGSPLAN FRANS BOOGAERTSLAAN MET GRATIS GRONDAFSTAND EN ERFPACHT - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 31 mei 2010 besliste de gemeenteraad tot de vaststelling van de rooilijn en het faciliteren van een gratis grondafstand in het kader van een stedenbouwkundige aanvraag, en dit overeenkomstig het rooilijnplan van 25 maart 2010 dat werd opgemaakt door landmeter Mark Bernaerts. Het afleveren van deze vergunning bracht bijgevolg een gratis grondafstand van 1854 m² met zich mee.

 

Tijdens het vorderen van de werken werd duidelijk dat er zich nog een aantal verschuivingen voordeden aan het oorspronkelijke plan waardoor de gratis grondafstand 1846 m² bedraagt en er een plaatsing van een hoogspanningscabine door Eandis op het over te dragen domein moet gebeuren.

 

De gemeenteraad besliste op 27 mei 2013 de gewijzigde rooilijn vast te stellen overeenkomstig het plan dd. 22 maart 2013 dat werd opgemaakt door Landmeter-Expert Ludo Van Dun, en het aangeduide perceel in erfpacht te geven aan Eandis voor het oprichten van een hoogspanningscabine.

Het oorspronkelijke rooilijnplan, opgemaakt door Mark Bernaerts werd echter niet opgeheven.

De gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2013 werd niet voorafgegaan door de procedure voor wijziging van een rooilijn (met o.a. voorlopige vaststelling, openbaar onderzoek en definitieve vaststelling).

 

Bijgevolg besliste de gemeenteraad op 24 februari 2014 om:

         het oorspronkelijke plan, dd. 25 maart 2010 dat werd opgemaakt door landmeter Mark Bernaerts, op te heffen.

         de gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2013 'wijziging rooilijn, gratis grondafstand en erfpacht' in te trekken.

         het ontwerp van rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846 m², opgemeten door Landmeter-Expert Ludo Van Dun
dd. 31/10/2013, voorlopig vast te stellen.
 

Het college opende, na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, het

openbaar onderzoek van het rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846 m².
Het openbaar onderzoek liep van 17 maart 2014 tot en met 15 april 2014.

 

Feiten en context

Het aangeduide perceel dat in erfpacht werd gegeven aan Eandis (beslissing gemeenteraad van 27 mei 2013) is inmiddels gewijzigd; 3.40 op 2.65 m in plaats van 3.45 op 2.70 m.

Heden ligt dan ook de vraag voor tot het toestaan van de cabine van Eandis middels een erfpacht.

De gemeenteraad wordt gevraagd om hierin een beslissing te nemen en tegelijkertijd het rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846 m², opgemeten door Landmeter-Expert Ludo Van Dun dd. 31/10/2013, definitief vast te stellen.
 

Adviezen

Advies Patrimonium:

“Wat de voorgestelde erfpacht betreft is het zo dat de verkoop van het kleine stukje grond (3.40 op 2.65 m) niet opportuun lijkt te zijn. Via een erfpacht kan aan Eandis een tijdelijk zakelijk recht worden toegestaan voor maximaal 99 jaar. Deze manier van overdracht lijkt dan ook het meest geschikt te zijn.

Daar waar oorspronkelijk werd voorgehouden dat een erfpacht niet mogelijk was op het openbaar domein wordt vandaag meer en meer aanvaard dat erfpacht wel mogelijk is voor zover dit verzoenbaar is met de openbare bestemming van het onroerend goed.

De voorgestelde erfpacht is dan ook mogelijk op het over te dragen openbaar domein aangezien deze de bestemming daarvan tot het gebruik van allen niet verhindert.

De erfpacht kan in de akte van gratis grondafstand worden opgenomen.”

 

Openbaar onderzoek

Volgens artikel 9 § 2 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, onderwerpt het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, bedoeld in § 1, minstens wordt aangekondigd door :

1° aanplakking in de gemeente;

2° een bericht in het Belgisch Staatsblad ;

3° een afzonderlijke mededeling, bij aangetekende brief in hun woonplaats, aan de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van rooilijnplan;

4° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie;

5° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

6° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van geregeld vervoer.

 

Deze aankondiging vermeldt minstens :

1° waar het ontwerp ter inzage ligt;

2° de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

3° het adres waar de opmerkingen en bezwaren dienen toe te komen of kunnen worden afgegeven en de te volgen formaliteiten;

4° dat een rooilijnplan ook gevolgen heeft voor werken en handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning is vereist, met verwijzing naar artikel 16, vierde lid, van dit decreet.

 

Art 9 § 3 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, bepaalt dat na de aankondiging het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage wordt gelegd in het gemeentehuis.

 

Art 9 § 4 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, bepaalt dat opmerkingen en bezwaren uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek naar de gemeente worden verstuurd per aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.

 

Het openbaar onderzoek liep van17 maart 2014 tot en met 15 april 2014.

 

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische grond

Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden die het gemeentelijk belang raken.

 

Artikel 43 § 2, 12° van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft om te beslissen over het verlenen van een recht van erfpacht of opstal.

 

Artikel 57 § 3, 12° van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling  van de rooilijnen van de wegen, met inachtneming van de algemene plannen als dergelijke plannen bestaan.

 

Volgens artikel 9 § 1 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, stelt de gemeenteraad het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast.

 

Het ontwerp bevat minstens de getroffen percelen en hun oppervlakte, alsook de actuele en toekomstige rooilijn. Het bevat in voorkomend geval ook de nutsleidingen die als gevolg van de realisatie van de toekomstige rooilijn op privaat domein zullen liggen. De Vlaamse Regering kan de inhoud van het ontwerp nader bepalen.

 

Het ontwerp van rooilijnplan en onteigeningsplan Frans Boogaertslaan voldoet hieraan.

 

Volgens artikel 9 § 5 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, stelt de gemeenteraad binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.

 

Volgens artikel 11 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009 kan de gemeente de onroerende goederen vereist voor de realisatie van de rooilijnplannen verwerven door onteigening in het algemeen belang.

 

Volgens artikel 12 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009 moet het onteigeningsplan, dat gelijktijdig met het rooilijnplan waarvan het de uitvoering beoogt wordt opgesteld, samen met dit plan worden onderworpen aan de procedure voor de vaststelling van dit rooilijnplan.

 

Volgens Artikel 16, vierde lid van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen , goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, heeft een rooilijnplan ook gevolgen voor werken en handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is.

 

Argumentatie

Middels de correcte rooilijn wordt een gebied van 1846m² overgedragen waarop een hoogspanningscabine van Eandis geplaatst dient te worden (lot 2 op het plan dd. 31/10/2013 opgemeten door Landmeter-Expert Ludo Van Dun).
Deze cabines worden meestal toegestaan middels een erfpacht.
Het is aangewezen het advies van de cel patrimonium van de stad te volgen.

De erfpacht kan in de akte van gratis grondafstand worden opgenomen.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek waarvoor geen bezwaarschriften werden ingediend.
 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de cabine van Eandis middels een erfpacht toe te staan op lot 2 van het plan dd. 31/10/2013 opgemeten door Landmeter-Expert Ludo Van Dun. 

 

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist om het rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846 m², opgemeten door Landmeter-Expert Ludo Van Dun dd. 31/10/2013 definitief vast te stellen.

 

Art 4 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

1

Patrimonium

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Patrimonium

de grondafstand en erfpacht regelen via akte

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

LMVH. 2013/314. ONTWIKKELING ARCHITECTUUR EN PUBLIEKE RUIMTE VR SOCIAAL WOONPROJECT (GENDARMERIE), ABTSHERBERGSTRAAT 3-5, HUIBRECHTSTRAAT 6-10 (AFD. 1)+ VASTSTELLEN ROOILIJN EN GRONDAFSTAND.  GOEDKEURING

 

MOTIVERING

 

MOTIVERING

omschrijving van de aanvraag

De stedenbouwkundige aanvraag 2013/314 ingediend door Lierse Maatschappij voor de Huisvesting voor wat betreft ontwikkeling van de architectuur en publieke ruimte voor het sociaal woonproject (gendarmerie), gelegen Abtsherbergstraat 3-5, Huibrechtstraat 6-10 ZN, voorziet het volgende:

 

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet fase 2 van de herontwikkeling van de site van de voormalige Rijkswachtkazerne en politiekantoor.

Deze fase omvat een 3 nieuwe gebouw met 10 appartementen en 4 eengezinswoningen.

Het koetshuis wordt omgebouwd naar  2 woningen.

De rijkswachtkazerne wordt omgebouwd naar 8 studio’s en 2 appartementen voor mensen met een mentale beperking. Tegen de kazerne is een gemeenschapsruimte voorzien.

Langs de Huibrechtsstraat komt gelijkvloers een commerciële ruimte van 49m².

Ondergronds is een parkeergarage voor 24 auto’s en een fietsenberging voor 52 fietsen en met in en uitrit langs de Huibechtstraat.  

 

Het binnengebied wordt ingericht als erftuin met individuele ruimtes en collectieve ruimte. De binnenruimte wordt verhard met gebakken klinkers. Er wordt een verdiept, licht bollend grasveld aangelegd ‘den bleek’ met een zitrand. Deze is bereikbaar via een semi-publieke doorsteek. Een 2° kleinere deelruimte krijgt een meer privaat karakter.

Er is grondafstand voorzien van de grond nodig voor het realiseren van de rooilijn en voor de nieuwe wegenis, groenaanleg en fietsenparking.

De grondafstand noodzakelijk voor het uitvoeren van de rooilijn, en welke op eerste verzoek wordt overgedragen aan de stad Lier,  heeft een oppervlakte van 679m².

Een belofte van gratis grondafstand  en een uittreksel uit het notulenboek van het CBS dd 25/2/2013 betreffende overname van publiek domein werd bijgevoegd.

De rooilijn is voorzien volgens het plan met titel ‘Lier gendarmerie omgevingsaanleg bouwaanvraag rooilijnplan en grondafstand binnengebied gendarmerie, . dossiernummer WI  2010.0874.08 dd 18 -02-2014 opgemaakt door Stramien.

 

voorgeschiedenis

Volgens de administratie van het kadaster betreft het gebouwen waarvan de opbouw werd beëindigd:

- Huibrechtstraat: in 1966 (administratief gebouw - politiegebouw)

- Abtsherbergstraat: vóór 1850 (Gendarmerie), in 1936 (elektriciteitscabine), in 1960 (administratief gebouw)

Nadien werden volgende stedenbouwkundige vergunningen van de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd:

77/218 - verbouwen rijkswachtkazerne - 14/04/1978 - ref. RWO-Antwerpen172.970/A

81/253 - verbouwen politiecommissariaat - 28/12/1981  - ref. RWO-Antwerpen 207.675/A

Nadien werden volgende stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd:

2013/119- sloop van bestaande gebouwengeheel, kappen van bomen en verwijderen inrichting – 7/10/2013

Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de ontwikkeling van de site.

juridische bepalingen

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009, 24 april 2009 en latere wijzigingsdecreten.

beoordeling van de aanvraag

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

1.2. Plannen van Aanleg

1.2.1 Gewestplannen

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van dienstenfunctie naar een woonfunctie / handelsfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een handelsfunctie.

Een handelsfunctie moet volgens de omzendbrief worden gedefinieerd als het verkopen van niet ter plaatse vervaardigde goederen.

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

1.2.2 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg

1.2.3 Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling

1.3. Stedenbouwkundige verordeningen

1.3.1. Het besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is van toepassing.

Deze paragraaf is niet van toepassing op gebouwen met rieten daken of met een groendak.  De voorgelegde aanvraag voorziet een gedeelte van de gebouwen  met een groendak.

De voorgelegde aanvraag voorziet het bouwen van gebouwen met een horizontale dakoppervlakte groter dan 75 m², nl. 165 m².

 

De aanvraag voorziet het aanleggen van verharde grondoppervlakken van een verharding waarvan de referentieoppervlakte  groter is dan 200 m². nl 203m²

Dit besluit is niet van toepassing in volgende gevallen:

       op verharde grondoppervlakken die nog voldoende infiltratie mogelijk maken, zoals steenslagverharding of grastegels

 

De aanvraag voorziet het aanleggen van verharde grondoppervlakken van een verharding waarvan de referentieoppervlakte  groter is dan 200 m² nl 383m².

Dit besluit is niet van toepassing in volgende gevallen:

       op verharde grondoppervlakken die tot het openbaar wegdomein behoren of die bestemd zijn om te worden ingelijfd bij het openbaar wegdomein

Een stedenbouwkundige vergunning kan enkel worden afgegeven als aan de bepalingen van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening is voldaan.

Op de bouwplannen werd een hemelwaterput voorzien van 7500 l. De voorgelegde aanvraag is in overeenstemming met de gewestelijke stedenbouwkundige verordening op voorwaarde dat er een operationele pompinstallatie wordt voorzien voor het hergebruik voor minstens de wc’s .

 

1.3.2. Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009, gewijzigd op 4 december 2009 en 18 februari 2011,  tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid.

 

Op basis van de checklist moet geen advies worden gevraagd, maar er wordt toch beslist het advies in te winnen van:

      Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen.

Het advies van Centrum voor Toegankelijkheid, Departement Welzijn, Onderwijs en Veiligheid - Dienst Welzijn werd ontvangen op datum 27 maart 2014.Dit bestaat uit 2 delen : infrastructuur en architectuur.

Het advies over de  voorgelegde aanvraag is voorwaardelijk gunstig.  Het advies van het Centrum voor Toegankelijkheid van 20 maart 2014 met ref 13.1591, en het advies van 24 maart 2014 met ref 131591  wordt integraal toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning en moet strikt worden nageleefd.

 

1.4. Toetsing aan de stedenbouwkundige bepalingen

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan de vergunning toch afleveren, wanneer het van oordeel is dat de overeenstemming van het aangevraagde met het recht en de goede ruimtelijke ordening gewaarborgd kan worden door het opleggen van voorwaarden, met inbegrip van het opleggen van een beperkte aanpassing van de ter beoordeling voorgelegde plannen. Die voorwaarden kunnen niet dienen om de leemten van een onvolledige of vage aanvraag op te vangen. De voorwaarde dat de ter beoordeling voorgelegde plannen beperkt worden aangepast, kan enkel betrekking hebben op kennelijk bijkomstige zaken, en kan enkel in eerste administratieve aanleg worden opgelegd. Voorwaarde :

Er moet een operationele pompinstallatie worden voorzien voor het hergebruik voor minstens de wc’s .

Het advies van het Centrum voor Toegankelijkheid van 20 maart 2014 met ref 13.1591, en het advies van 24 maart 2014 met ref 131591  wordt integraal toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning en moet strikt worden nageleefd.

2. Verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening

2.1. Beoordelingscriteria

In toepassing van artikel 4.3.1 §2 van de Vlaamse Codex moet de overeenstemming van de goede ruimtelijke ordening worden beoordeeld met inachtneming van volgende beginselen:

het aangevraagde wordt, voor zover noodzakelijk of relevant, beoordeeld aan de hand van aandachtspunten en criteria die betrekking hebben op de functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf, en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen, in het bijzonder met inachtneming van de doelstellingen van artikel 1.1.4;

het vergunningverlenende bestuursorgaan houdt bij de beoordeling van het aangevraagde rekening met de in de omgeving bestaande toestand, doch het kan ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen met betrekking tot de aandachtspunten, vermeld in 1°, in rekening brengen;

indien het aangevraagde gelegen is in een gebied dat geordend wordt door een ruimtelijk uitvoeringsplan, een gemeentelijk plan van aanleg of een verkavelingsvergunning waarvan niet op geldige wijze afgeweken wordt, en in zoverre dat plan of die vergunning voorschriften bevat die de aandachtspunten, vermeld in 1°, behandelen en regelen, worden deze voorschriften geacht de criteria van een goede ruimtelijke ordening weer te geven.

 

De Vlaamse Regering kan, thematisch of gebiedsspecifiek, integrale ruimtelijke voorwaarden bepalen, ter beoordeling van de inpassing van welbepaalde handelingstypes, of van handelingen in specifieke gebieden, in een goede ruimtelijke ordening, onverminderd strengere planologische voorschriften of verkavelingsvoorschriften.

2.2. Ruimtelijke analyse

De aanvraag is gelegen in de stadskern. De omgeving bestaat uit één- en meergezinswoningen met twee à drie bouwlagen onder plat- of zadeldak. De perceelsbreedtes zijn divers.

2.3. Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid:

Het voorgelegd ontwerp is principieel in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.  De functionele inpasbaarheid wordt beoordeeld aan de hand van de bijkomende bepalingen uit de omzendbrief van 8 juli 1997 en latere wijzigingen, betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen.

De voorziene functie (wonen) is inpasbaar in de omgeving.

Mobiliteitsimpact:

De verkeersbewegingen die gegenereerd worden kunnen op een normale manier opgenomen worden in de bestaande verkeersstromen.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid:

Inplanting en gabarit van het gebouw zijn aanvaardbaar.  De aanvraag voorziet in een normaal ruimtegebruik en een bouwdichtheid binnen de grenzen zoals bepaald voor de plaats.  Het ontwerp schaalt zich op een goede manier in in de omgeving.

Visueel vormelijke aspecten:

Het voorziene materiaalgebruik is aanvaardbaar in deze stedelijke context.  De beoordeling van het eigenlijke esthetische aspect is zeer subjectief.  Hierover kan stedenbouwkundig geen appreciatie gegeven worden.  

Cultuurhistorische aspecten:

Onroerend erfgoed gaf voorwaardelijk gunstig advies: Voorafgaand aan de realisatie van het project dient het hele terrein door een archeologische prospectie met ingreep in de bodem te worden onderzocht.

Bodemreliëf:

Het bodemreliëf wijzigt niet of weinig.

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen:

Beoordeling van deze aspecten vallen buiten de appreciatiemogelijkheden van stedenbouw omdat ze van privaatrechterlijke aard zijn.  Een stedenbouwkundige vergunning wordt steeds verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten.  Het verlenen van een vergunning houdt geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten.  Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Mer-plicht

De stedenbouwkundige aanvraag heeft betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III van het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-MER-screening.

Bij de aanvraag werd een mer-screeningsnota toegevoegd.

Op basis van het aanvraagdossier kan aangenomen worden dat de opmaak van een project-MER geen meerwaarde zal zijn bij het beoordelen of het project aanzienlijke milieueffecten zal veroorzaken. Er wordt geoordeeld dat het project niet MER-plichtig is.

Conclusie

De aanvraag kan in overeenstemming worden gebracht met het recht en de goede ruimtelijke ordening door het opleggen van voorwaarden, met inbegrip van het opleggen van een beperkte aanpassing van de ter beoordeling voorgelegde plannen. Die voorwaarden kunnen niet dienen om de leemten van een onvolledige of vage aanvraag op te vangen. De voorwaarde dat de ter beoordeling voorgelegde plannen beperkt worden aangepast, kan enkel betrekking hebben op kennelijk bijkomstige zaken, en kan enkel in eerste administratieve aanleg worden opgelegd.

Voorafgaand aan de realisatie van het project dient het hele terrein door een archeologische prospectie met ingreep in de bodem te worden onderzocht.

3. Decretale beoordelingselementen

Uitrusting wegenis

Art. 4.3.5. §1. Een stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie “wonen”, “verblijfsrecreatie”, “dagrecreatie”, “handel”, “horeca”, “kantoorfunctie”, “diensten”, “industrie”, “ambacht”, “gemeenschapsvoorzieningen” of “openbare nutsvoorzieningen”, kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

 

§2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.

 

Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

 

§3. In het geval de bouwheer instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, kan de stedenbouwkundige vergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de stedenbouwkundige vergunning voor de wegeniswerken is verleend.

 

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

 

Uit de voorgelegde aanvraag blijkt dat de weg voldoende is uitgerust

Op het terrein zelf wordt nieuwe wegenis aangelegd.

Er wordt hiervoor een nieuwe rooilijn vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, volgens het plan met titel ‘Lier gendarmerie omgevingsaanleg bouwaanvraag rooilijnplan en grondafstand binnengebied gendarmerie, . dossiernummer WI  2010.0874.08 dd 18 -02-2014 opgemaakt door Stramien. Deze wordt vastgesteld in de eerstkomende gemeenteraad. 

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

3.2. Toetsing aan de decretale beoordelingselementen

De aanvraag kan in overeenstemming worden gebracht met het recht en de goede ruimtelijke ordening door het opleggen van voorwaarden, met inbegrip van het opleggen van een beperkte aanpassing van de ter beoordeling voorgelegde plannen. Die voorwaarden kunnen niet dienen om de leemten van een onvolledige of vage aanvraag op te vangen. De voorwaarde dat de ter beoordeling voorgelegde plannen beperkt worden aangepast, kan enkel betrekking hebben op kennelijk bijkomstige zaken, en kan enkel in eerste administratieve aanleg worden opgelegd. Voorwaarde :

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

 

4. Decreet Integraal Waterbeleid (DIWB)

Artikel 8 § 1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd.  Dit artikel bepaalt dat de overheid die over een vergunning, een plan of programma moet beslissen, er zorg voor draagt, door het weigeren van de vergunning of door goedkeuring te weigeren aan het plan of programma dan wel door het opleggen van gepaste voorwaarden of aanpassingen aan het plan of programma, dat geen schadelijk effect ontstaat of zoveel mogelijk wordt beperkt en, indien dit niet mogelijk is, dat het schadelijk effect wordt hersteld of, in de gevallen van de vermindering van de infiltratie van hemelwater of de vermindering van ruimte voor het watersysteem, gecompenseerd.

Volgens artikel 8 § 3 DIWB is de adviesaanvraag verplicht zolang er nog geen waterbeheersplannen goedgekeurd zijn en er twijfel bestaat over het al dan niet optreden van een schadelijk effect.

Het watertoetsinstrument werd doorlopen.  Hieruit blijkt dat de watertoets niet onmiddellijk leidt tot een positieve uitspraak.  Er moet advies worden gevraagd aan:

      VMM, Afdeling Water

      Cel Integraal Waterbeheer

5. In te winnen adviezen

5.1. Verplichte adviezen

Volgens artikel 4.7.16. van de Vlaamse Codex wijst de Vlaamse regering de instanties aan die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.  Deze adviezen hebben de gevolgen als omschreven in artikel 4.3.3 en 4.3.4.  In voorkomend geval sorteren zij ook de gevolgen als bepaald in artikel 4.4.6., eerste lid, van deze codex of in artikel 11 § 4, vierde lid, van het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten.

De adviezen worden uitgebracht binnen een vervaltermijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de ontvangst van de adviesvraag.  Indien deze termijn wordt overschreden, kan aan de adviesvereiste voorbij worden gegaan.

Artikel 4.3.3. van de Vlaamse Codex bepaalt dat indien uit de verplicht in te winnen adviezen blijkt dat het aangevraagde strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening, of indien dergelijke strijdigheid manifest reeds uit het aanvraagdossier blijkt, wordt de vergunning geweigerd of worden in de aan de vergunning verbonden voorwaarden waarborgen opgenomen met betrekking tot de naleving van de sectorale regelgeving.

Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder “direct werkende normen” verstaan: supranationale, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die op zichzelf volstaan om toepasbaar te zijn, zonder dat verdere reglementering met het oog op precisering of vervollediging noodzakelijk is.

Artikel 4.3.4. van de Vlaamse Codex bepaalt dat een vergunning kan worden geweigerd indien uit een verplicht in te winnen advies blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten die gehanteerd worden binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening.

Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder “doelstellingen of zorgplichten” verstaan: internationaalrechtelijke, Europeesrechtelijke, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die de overheid bij de uitvoering of de interpretatie van de regelgeving of het voeren van een beleid verplichten tot de inachtneming van een bepaalde doelstelling of van bepaalde voorzorgen, zonder dat deze op zichzelf beschouwd voldoende juridisch duidelijk zijn om onmiddellijk te kunnen worden uitgevoerd.

Artikel 4.4.6. van de Vlaamse Codex bepaalt dat in een stedenbouwkundige vergunning betreffende een bestaand hoofdzakelijk vergunde constructie die krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd is als monument, of deel uitmaakt van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd stads- of dorpsgezicht of landschap, kan worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften, voor zover de betrokken handelingen gunstig worden geadviseerd vanuit het beleidsveld onroerend erfgoed.

Hetzelfde geldt voor handelingen in de omgeving van een niet ontsloten monument die noodzakelijk zijn voor de rechtstreeks ontsluiting van het monument.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 en latere wijzigingen tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen is van toepassing.

De instanties die overeenkomstig artikel 4.7.16 §1, respectievelijk 4.7.26 §4, eerste lid, 2°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om advies worden verzocht zijn:

      Het agentschap van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed dat belast is met de uitvoering van het beleid inzake onroerend erfgoed, voor de volgende aanvragen:
 

a)      aanvragen met betrekking tot voorlopig of definitief beschermde archeologische monumenten of met betrekking tot percelen die in voorlopig of definitief beschermde archeologische zones liggen

b)      aanvragen voor:

1)   groepswoningbouwprojecten waarbij ten minste tien woongelegenheden ontwikkeld worden

2)   nieuwbouwprojecten met een bebouwd oppervlak van 500 m² of meer in woongebieden of recreatiegebieden

      De adviesinstanties, vermeld in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstantie en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, in de gevallen, vermeld in artikel 3 van het voormelde besluit.
Dit werd reeds nagekeken in Hoofdstuk 4 Decreet Integraal Waterbeleid

      De provincie, voor zover een machtiging vereist is voor werken van verbetering en werken van wijziging aan onbevaarbare waterlopen van tweede en derde categorie conform artikel 12 en artikel 14 van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, tenzij de aanvrager reeds over een machtiging beschikt voor die werken

5.2. Andere adviezen

      Brandweer voor appartementsgebouwen

      Eandis voor meergezinswoningen met meer dan 3 bijkomende entiteiten

      Cel Publieke Ruimte grotere projecten met toekomstige publieke ruimte,

      Cel Integraal Waterbeleid

      Cel Mobiliteit (niet voor parkeerverordening)

5.3. Advies gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar

Volgens artikel 4.7.17 van de Vlaamse Codex maakt de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, in ontvoogde gemeenten, voor elke beslissing over een vergunningsaanvraag een verslag op, dat deel uitmaakt van het vergunningendossier. Het verslag kadert de aanvraag binnen de regelgeving, de stedenbouwkundige voorschriften, de eventuele verkavelingsvoorschriften en een goede ruimtelijke ordening, en omvat desgevallend een voorstel van antwoord op de bezwaarschriften in het kader van het gevoerde openbaar onderzoek.

 

Het eensluidend advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar is in ontvoogde gemeenten niet langer vereist.

5.4. Toetsing aan de gevraagde verplichte adviezen

      VMM, Afdeling Water

Het advies van Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werd ontvangen op datum 24 maart 2014 en luidt als volgt:

Onder verwijzing naar artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid werd onderzocht of er een schadelijk effect op de waterhuishouding uitgaat van de geplande ingreep. Deze adviesverlening geldt voor het domein grondwater in uitvoering van artikel 5 van het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006.

De locatie te Lier, Afd. 1, Sectie G, nr(s) 481L,481K,481M,488K is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig. Mogelijke schadelijke effecten op het grondwater zouden kunnen ontstaan als gevolg van veranderingen in infiltratie van hemelwater, kwaliteitsverlies van grondwater en de wijziging in grondwaterstroming.

De aanvraag omvat de ontwikkeling van de architectuur en publieke ruimte voor het sociaal woonproject (gendarmerie, fase 2). De nieuwe horizontale dakoppervlakte bedraagt 165 m² (exclusief groendaken). Er wordt 203 m² waterdoorlatende verharding aangelegd.

Er wordt een hemelwaterput voor hergebruik voorzien (dienstkraan/lavabo berging) met een buffervolume van 7,5 m³. Voor wat betreft het aspect infiltratie kunnen de schadelijke effecten worden ondervangen aangezien de aanvraag minstens voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van 1 oktober 2004 inzake hemelwaterputten e.a. (GSV).

Voor de hemelwaterafvoer, ook deze afkomstig van verharde oppervlakten binnen openbaar wegdomein, moet voldaan worden aan de bepalingen van art. 6.2.2.1.2 § 4 van Vlarem II waarin is opgenomen dat onverminderd andere wettelijke bepalingen voor de afvoer van hemelwater de voorkeur gegeven moet worden aan de volgende afvoerwijzen in afnemende graad van prioriteit: opvang voor hergebruik, infiltratie op eigen terrein, buffering met vertraagd lozen in een oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater en tot slot lozing in de regenwaterafvoerleiding (RWA) in de straat. Slechts wanneer de beste beschikbare technieken geen van de voornoemde afvoerwijzen toelaten, mag het hemelwater overeenkomstig de wettelijke bepalingen worden geloosd in de openbare riolering. Daarnaast bepaalt de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen de bronmaatregelen in afnemende prioriteit: infiltratievoorzieningen, doorlatende verhardingen en bufferbekkens. Hierbij stelt de code van goede praktijk dat slechts naar een volgende stap mag overgegaan worden als bewezen is dat de vooropgestelde maatregel technisch niet haalbaar is. Het hemelwater van de  wegenis/openbaar domein watert voor een deel af naar een centrale groenzone waar het via een grindkoffer met drainagebuis (30 m³ buffervolume) wordt opgevangen om te kunnen infiltreren. Gelet op de hoge grondwaterstand wordt een gedeeltelijke afvoer van het grondwater naar de openbare riolering voorzien. Dit is niet in overeenstemming met bovenstaande bepalingen.

Gezien het overcompenserende buffervolume van de voorgestelde grindkoffer met drainage kan dit ontwerp herbekeken worden en aangepast zodoende geen grondwater meer wordt afgevoerd, bijvoorbeeld door het voldoende hoog voorzien van de overloop. Voor het andere deel van het project wordt het hemelwater gebufferd in het groendaksubstraat (5,8 m³) met een beperkte afvoer van hemelwater naar de straatriolering.

Voor wat betreft het aspect grondwaterkwaliteit wordt er een gescheiden stelsel voorzien en wordt het afvalwater aangesloten op de bestaande straatriolering (Abtsherbergstraat en Huibrechtstraat). De aanleg van riolering moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van Vlarem II en de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen.

Naar het aspect grondwaterstroming kunnen we stellen dat de aanleg van de ondergrondse parkeergarage een bronbemaling met zich kan meebrengen. Indien men van plan is te bemalen moet minstens een melding volgens Vlarem (klasse 3) van de activiteit gebeuren. Ze kan evenwel vergunningsplichtig zijn en zelfs MER-plichtig naargelang de ligging en het debiet per dag.

Voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 van de indelingslijst van Vlarem I (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II). Met betrekking tot de lozing van het bemalingswater wordt eveneens verwezen naar Vlarem II art. 6.2.2.1.2 § 5 namelijk dat niet-verontreinigd bemalingswater bij voorkeur opnieuw in de bodem gebracht wordt. Wanneer het in de bodem brengen redelijkerwijze niet mogelijk is, moet dit niet-verontreinigd bemalingswater geloosd worden in een oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater. Het lozen in de openbare riolering is slechts toegestaan wanneer het conform de beste beschikbare technieken niet mogelijk is zich op een andere manier van dit water te ontdoen.

De aanleg van de ondergrondse parking (diepte tot 3 m-maaiveld) mag er geenszins voor zorgen dat er een permanente drainage optreedt met lagere grondwaterstanden tot gevolg. Een dergelijke permanente drainage is immers in strijd met de doelstellingen van het decreet integraal waterbeleid waarin is opgenomen dat verdroging moet voorkomen worden, beperkt of ongedaan gemaakt. De ondergrondse parking dient dan ook uitgevoerd te worden als volledig waterdichte constructie en zonder kunstmatig drainagesysteem.

BESLUIT

Het project wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd en is enkel in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid met betrekking tot het aspect grondwater, indien rekening gehouden wordt met volgende opmerkingen:

* het ontwerp van de infiltratiegrindkoffer met drainagebuis dient herbekeken en aangepast te worden zodoende geen grondwater meer wordt afgevoerd naar het rioleringstelsel, bijvoorbeeld door het voldoende hoog voorzien van de overloop naar de riolering. 

Bijkomende aandachtspunten :

voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 van de indelingslijst van Vlarem I (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II);

de lozing van het bemalingswater dient te gebeuren overeenkomstig art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

de ondergrondse parkeergarage dient te worden uitgevoerd als volledig waterdichte kuip en zonder kunstmatig drainagesysteem;

de aanleg van riolering moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van Vlarem II en de code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen.

Het standpunt van Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning. Het advies van 20 maart 2014  van VMM met kenmerk WT2014 G 0294 moet worden nageleefd.

      Het advies van Provincie Antwerpen Dienst Waterbeleid werd ontvangen op 25 maart 2014 en luidt als volgt:

In navolging van het goedgekeurde uitvoeringsbesluit van 20 juli 2006 op de watertoets, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2011, werd het dossier bezorgd aan NV Waterwegen en Zeekanaal - afdeling Zeeschelde.

 

      Het advies van Waterwegen en Zeekanaal NV werd ontvangen op datum 18 april 2014 en luidt als volgt

In het kader van de aanvraag voor een stedenbouwkundig vergunning door de Lierse Maatschappij voor Huisvesting tot sociaal woonproject (gendarmerie) gelegen te Abtsherbergstraat 3-5 en Huibrechtstraat 6-10, Lier werd de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV om advies gevraagd.  Wij ontvingen deze vraag via de provinciale dienst Waterbeleid op 25 maart 2014.

 

Integraal Waterbeheer

De projectzone stroomt af naar de Nete-arm in beheer bij de Stad Lier en is niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied.  De stad is bijgevolg zelf verantwoordelijk voor de watertoets in dit dossier.

 

Suggestie

Hoewel Waterwegen en Zeekanaal NV, afdeling Zeeschelde geen formele adviesbevoegdheid heeft stellen wij vast dat het hergebruik van hemelwater slecht minimaal toepassing vindt in de aanvraag.  Als betrokken waterbeheerder adviseren we de vergunningsverlener om – naar de geest van de stedenbouwkundige verordening “hemelwater” – het maximaal hergebruik van regenwater op te leggen.

Het standpunt van Waterwegen en Zeekanaal NV wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning: het regenwater moet maximaal hergebruikt worden.

 

      Het advies van Cel Integraal Waterbeheer werd ontvangen op datum 27 maart 2014 en luidt als volgt:

Advies in het kader van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het Integraal Waterbeleid (watertoets)

 

Dit advies wordt uitgebracht overeenkomstig:

- het decreet van 18 juli 2003 betreffende het Integraal waterbeleid;

- het besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets en eventuele latere wijzigingen.

 

Toetsing beoordeling en voorwaarden aan de doelstellingen van het decreet integraal waterbeleid

 

Conclusie

De aanvraag is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet Integraal Waterbeleid en wordt GUNSTIG geadviseerd, mits de voorwaarden van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening worden toegepast.

 

Opmerkingen:

Het uitvoeren van de “watertoets” is gebaseerd op de objectieve beoordeling van de te verwachten (schadelijke) effecten. Hierbij werd nagegaan wat het effect is van de ingreep op het watersysteem. Het advies/resultaat van deze watertoets is, vooralsnog, niet bindend. De watertoets is bovendien één van de elementen die de vergunningverlenende overheid moet toelaten om op een gefundeerde wijze een oordeel te vellen over het al dan niet toekennen van de vergunning. Andere elementen (bijv. al dan niet voldoen aan de eventuele gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater, specifieke gemeentelijke verordeningen, voorwaarden opgenomen in eventuele structuurplannen, uitvoeringsplannen,…) die bij de beoordeling van de vergunning een rol kunnen spelen werden in de watertoets niet meegenomen.

Het standpunt van Cel Integraal Waterbeheer wordt bijgetreden. De voorwaarde is echter geen uitbreiding aan de vigerende wetgeving.

      Het advies van Afdeling Onroerend Erfgoed Agentschap RO Vlaanderen werd ontvangen op datum 20 maart 2014 en luidt als volgt:
 

ONDERZOEK

Artikel 4.3.1. §2, 1° van de VCRO vermeldt cultuurhistorische aspecten als één van de beginselen die in acht genomen moeten worden bij de beoordeling van een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag. Dit aspect maakt immers deel uit van de duurzame ruimtelijke ontwikkeling zoals bedoeld in artikel 1.1.4 van de VCRO art.4.7.16 §1 en het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

 

Het uitgansprincipe van de archeologische erfgoedzorg wordt beschreven in artikel 4 §2 van het decreet houdende bescherming van het archeologisch patrimonium van 30 juni 1993 gewijzigd bij decreten van 18 mei 1999, 28 februari 2003, 10 maart 2006, 27 maart 2009 en 18 november 2011 (archeologiedecreet): De eigenaar en de gebruiker zijn ertoe gehouden de archeologische monumenten die zich op hun gronden bevinden te bewaren en te beschermen en ze voor beschadiging en vernieling te behoeden. Gelet op deze algemene zorgplicht kan de bouwheer kiezen voor een maximaal behoud in situ van het archeologisch patrimonium.

 

AFWEGING

De aanvraag is gelegen in de stadskern van Lier, in de Abtsherbergstraat/Huibrechtstraat.

In voorliggende stedenbouwkundige vergunningsaanvraag is door de bouwheer/ontwikkelaar niet aangegeven dat de te ontwikkelen terreinen gelegen zijn in een reeds volledig verstoorde zone. Het agentschap Onroerend Erfgoed is dan ook van oordeel dat het terrein nog niet (helemaal) geroerd is en dus archeologisch erfgoed kan bevatten.

 

Gelet op de locatie in het historische stadsweefsel, binnen de perimeter van de eerste, 13de eeuwse, omwalling van de stad, en op een mogelijke goede bewaring van het archeologische bodemarchief  (sporen en vondsten) in niet-verstoorde delen van het projectgebied, acht Onroerend Erfgoed de kans reëel dat bij de realisatie van het project waardevol archeologisch erfgoed zal worden verstoord.

Overwegende de boven vermelde argumenten wordt de aanvraag gunstig met voorwaarden geadviseerd:

1.      Voorafgaand aan de realisatie van het project dient het hele terrein door een archeologische prospectie met ingreep in de bodem te worden onderzocht en dit in opdracht van de bouwheer die de financiële lasten hiervoor daagt. Deze prospectie heeft als doel het terrein te screenen op aan- of afwezigheid van archeologisch erfgoed, om een ongedocumenteerde vernieling van waardevol archeologisch erfgoed te vermijden.

2.      De archeologische prospectie met ingreep in de bodem houdt in dat er voorafgaand aan de werken op het terrein proefsleuven dienen te worden gegraven waarbij 12,5% van het terrein wordt opengelegd.

3.      De prospectie met ingreep in de bodem dient te worden uitgevoerd conform de bepalingen van het archeologiedecreet. Dit betekent onder meer dat de prospectie, inclusief de rapportage, wordt uitgevoerd door en onder leiding van een archeoloog. De archeoloog vraagt hiertoe een prospectievergunning aan bij het agentschap (Onroerend Erfgoed, Brussel, Back Office Beheer, Koning Albert II-laan 19, bus 5, 1210 Brussel). Aan deze vergunning worden bijzondere voorwaarden gehecht. De bouwheer kan deze bijzondere voorwaarden vooraf opvragen bij de provinciale dienst van het agentschap Onroerend Erfgoed (zie hoofding) om de aanbesteding van de archeologische prospectie vlot te laten verlopen.

4.      De archeologische prospectie met ingreep in de bodem omvat eveneens de opmaak van een rapport. Dit rapport moet, conform de bijzondere voorwaarden, binnen een bepaalde termijn na het afronden van het onderzoek aan het agentschap Onroerend Erfgoed worden toegezonden. Pas na ontvangst van het rapport kan het agentschap Onroerend Erfgoed  beoordelen of de gronden kunnen worden vrijgegeven wegens een gebrek aan relevante archeologische sporen.

5.      Indien wel relevante archeologische sporen aangetroffen worden, dient afgewogen te worden of behoud in situ mogelijk is. Kan dit niet, dan moet de bouwheer de nodige tijd én financiële middelen voorzien voor een volwaardige archeologische opgraving voorafgaand aan de werken. Net als bij een prospectie wordt een opgraving uitgevoerd conform de bepalingen van het archeologiedecreet en onder leiding van een archeoloog. Deze archeoloog beschikt over een opgravingsvergunning waaraan bijzondere voorwaarden zijn gehecht.

Het standpunt van Afdeling Onroerend Erfgoed Agentschap RO Vlaanderen wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning: Voorafgaand aan de realisatie van het project dient het hele terrein door een archeologische prospectie met ingreep in de bodem te worden onderzocht
 

5.5. Behandeling van de andere adviezen

      Het advies van de Brandweer werd nog niet ontvangen op 1/5/2014. Van deze vergunning kan slechts gebruik worden gemaakt na het bekomen van het advies van de Brandweer.  Dit advies werd gevraagd maar is nog niet bij de stad toegekomen.  De bouwheer is verplicht zich zelf in contact te stellen met de Brandweer teneinde rekening te kunnen houden met voorwaarden die kunnen worden opgelegd, tenzij dit advies nog binnenkomt binnen de loop  van de procedure

      Het advies van Eandis werd ontvangen op datum 10 maart 2014

Het advies over de voorgelegde aanvraag is voorwaardelijk gunstig.  De voorwaarden van Eandis met ref NLAN/1403/0602 worden integraal toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning en moeten strikt worden nageleefd.

 

      Het advies van Cel Publieke Ruimte werd ontvangen op datum 26 maart 2014 en luidt als volgt:

Impact project op publiek ruimtegebruik :

Er is geen impact te verwachten.

Impact op herinrichting publieke ruimte :

Door het project zal een oppervlakte van 679 m² aan de stad overgedragen worden. De inrichting gebeurt door de bouwheer.

Werkzaamheden op de publieke ruimte:

Vooraleer tot aansluiting van de private waterafvoer kan overgegaan worden, dient de private waterafvoer door een erkend keurder gekeurd te gebeuren, zelfs indien er gebruik wordt gemaakt van de bestaande afvoervoorzieningen van de voormalige gebouwen.

Bij nieuw aansluitpunt:

1. De diameter van de huisaansluiting dient minimaal 110 millimeter en maximaal 200 millimeter te bedragen;

2. De aansluiting gebeurt door de stadsdiensten of door een door de stad aangeduide aannemer en omvat enkel de werken op het openbaar domein;

3. Voorafgaandelijk aan de aansluiting dient de aanvrager de plaats van de exacte situering van de uit te voeren

    rioolaansluiting aan te duiden op een grondplan waar de aan te sluiten buis klaar zit.

4. De onderkant van de aan te sluiten buis mag niet dieper zitten dan 60 cm onder het niveau van het voetpad of de berm, tenzij expliciet andere voorwaarden werden bedongen.

      Het standpunt van Cel Publieke Ruimte wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning: Het advies van cel publieke ruimte dd 27/3/2014 moet worden nageleefd.

      Cel Mobiliteit  bracht nog geen advies uit op 1/5/2014

 

6.      Openbaar onderzoek

6.1. Decretale bepalingen

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

Artikel 3 § 3,  3°, 4°, 6°,  van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

De oppervlakte is groter dan 500m², het volume groter dan 2000m³ en de functiewijziging betreft meer dan 500m²

Artikel 3 § 3, 13°, 14° van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

6.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

7.      Grond- en pandendecreet

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning moet worden geweigerd in toepassing van artikel 4.3.1. §1 van de Vlaamse Codex indien het aangevraagde onverenigbaar is met normen en percentages betreffende de verwezenlijking van een sociaal of bescheiden woonaanbod, vastgesteld bij of krachtens het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid;

Artikel 4.3.3 §3 van de Vlaamse Codex bepaalt dat indien het aangevraagde getoetst dient te worden aan de vijfentwintigprocentsnorm in de zin van artikel 4.1.7 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, dan gebeurt deze toetsing met inachtneming van het krachtens voormeld artikel vastgesteld actieprogramma.

10 wooneenheden van de 26  zijn voorzien voor mensen met een mentale beperking

8.      Zaak der Wegen


Art. 4.2.17.§2. VCRO Indien de aanvraag wegeniswerken omvat waaromtrent de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning van zijnentwege kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen..

De autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over wegen in verkavelingen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen. De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval wordt aan de gemeenteraad voorgelegd:

1.   Vaststelling van de rooilijn

2.   Wegenis- en rioleringsdossier

Het wegenis en rioleringsdossier voldoet aan de vereisten zoals bepaald in art. 4.2.17. § 1. en kan dan ook beschouwd worden als vergund samen met de stedenbouwkundige vergunning.

 

algemene conclusie

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

       De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

       Er moet een operationele pompinstallatie worden voorzien voor het hergebruik voor minstens de wc’s .

       Het advies van het Centrum voor Toegankelijkheid van 20 maart 2014 met ref 13.1591, en het advies van 24 maart 2014 met ref 131591  wordt integraal toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning en moet strikt worden nageleefd.

       Het advies van VMM van 20 maart 2014  met kenmerk WT2014 G 0294 moet worden nageleefd.

       Het regenwater moet maximaal hergebruikt worden.

       Voorafgaand aan de realisatie van het project dient het hele terrein door een archeologische prospectie met ingreep in de bodem te worden onderzocht.

       De voorwaarden van Eandis met ref NLAN/1403/0602 worden integraal toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning en moeten strikt worden nageleefd.

       Het advies van cel publieke ruimte dd 27/3/2014 moet worden nageleefd.

       Van deze vergunning kan slechts gebruik worden gemaakt na het bekomen van het advies van de Brandweer.  Dit advies werd gevraagd maar is nog niet bij de stad toegekomen.  De bouwheer is verplicht zich zelf in contact te stellen met de Brandweer teneinde rekening te kunnen houden met voorwaarden die kunnen worden opgelegd, tenzij dit advies nog binnenkomt binnen de loop  van de procedure.

       Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 § 2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd.  Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

       De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten.  Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Stemming

 

eenparig

 

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad stelt de rooilijn vast volgens het plan met titel ‘Lier gendarmerie omgevingsaanleg bouwaanvraag rooilijnplan en grondafstand binnengebied gendarmerie, dossiernummer WI  2010.0874.08 dd 18 -02-2014 opgemaakt door Stramien. Voor de openbaarmaking van het binnengebied, wordt een oppervlakte van 679m² overgedragen aan de stad.

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan

Dienst

Taak

Patrimonium

opmaken akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

JEUGDHOSTEL - VRAAG VAN TOERISME VLAANDEREN VOOR BIJKOMENDE GRONDINNAME EN VERLENGING TERMIJN VAN UITVOERING - ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 01/03/2011: Het college beslist akkoord te gaan met 7 stemmen voor en 1 stem tegen (Tersago) om de gronden van vleugel A+B van het voormalige Zwartzusterklooster te Lier, over te dragen aan Toerisme Vlaanderen met de bedoeling op die locatie een jeugdhostel met een capaciteit van 78 bedden te realiseren en zendt het verslag door naar de gemeenteraad. Het college bevestigt de waarden en het belang van het project, maar tegelijk moet het duidelijk zijn dat de limiet van de financiële draagkracht van de stad is bereikt bij het ondersteunen ervan.

         College van burgemeester en schepenen dd. 12/04/2011: Het college keurt de grondoverdracht van vleugel A+B van het Zwartzusterklooster aan Toerisme Vlaanderen goed onder de opschortende voorwaarden:

- Dat Toerisme Vlaanderen er effectief een jeugdhostel bouwt met een capaciteit van 78 bedden voor 2015

- Dat het genot van het gebouw aan de stad blijft tot de aanvang van de werken

         Gemeenteraad dd. 02/05/2011: De gemeenteraad keurt de grondoverdracht van vleugel A+B van het Zwartzusterklooster aan Toerisme Vlaanderen goed onder opschortende voorwaarden:

- Dat Toerisme Vlaanderen er effectief een jeugdhostel bouwt met een capaciteit van 78 bedden voor 2015

- Dat het genot van het gebouw aan de stad blijft tot de aanvang van de werken

De gemeenteraad bevestigt de waarde en het belang van het project, maar tegelijk moet het duidelijk zijn dat de limiet van de financiële draagkracht van de stad is bereikt bij het ondersteunen ervan.

         College van burgemeester en schepenen dd. 24/02/2014: Het college beslist principieel akkoord te gaan met de bijkomende grondinnames (inkom en parkeerplaatsen) door Toerisme Vlaanderen en de verlenging van de termijn naar 31/07/2015. Het ontwerp van akte wordt nog voorgelegd aan het college en de gemeenteraad. De kosten van de akte dienen gedragen te worden door Toerisme Vlaanderen. De voorwaarden van deze akte worden overgenomen van de vorige overdracht.

 

Feiten en context

De gemeenteraad besliste over te gaan tot grondoverdracht van vleugel A en B van het Zwartzusterklooster aan Toerisme Vlaanderen.

Op basis van het winnende ontwerp voor de realisatie van de jeugdhostel, stelde Toerisme Vlaanderen dat zij nog een bijkomend stuk grond nodig hebben.

Op deze bijkomende inname van grond zal het inkomgedeelte van de jeugdhostel gebouwd worden. Het stuk grond dat dient overgedragen te worden, heeft een oppervlakte van 56,51m² en is kadastraal gekend als sectie I nummer 175/P/deel.

 

Verder vraagt Toerisme Vlaanderen een aanpassing van de realisatietermijn naar 31/07/2015.

 

Notaris Van Cauwenbergh stelde een ontwerp van akte op. De voorwaarden van de vorige overdracht werden overgenomen. Het recht van voorkoop voor de stad werd eveneens opgenomen. Indien de stad haar verkooprecht effectief uitoefent, zal het bijkomend afgestane stuk grond mee in mindering gebracht worden bij de aankoopprijs van het jeugdhotel door de stad.  

 

Argumentatie

Omdat het college reeds principiële goedkeuring heeft gegeven voor de bijkomende grondinname en de verlenging van de termijn naar 31/07/2015, dient nu ook het ontwerp van akte voorgelegd te worden aan het college en de gemeenteraad.

 

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Sabine Leyzen, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het ontwerp van akte opgesteld door notaris Van Cauwenbergh betreffende de bijkomende kosteloze grondinname door Toerisme Vlaanderen en de verlenging van de realisatietermijn naar 31/07/2015.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris tot het ondertekenen van de akte.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

4

Managementondersteuning, Stedenbouw, Uit in Lier, notaris Van Cauwenbergh

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

OPSTALOVEREENKOMST EN SPLITSINGSAKTE SION-SITE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Ter ontwikkeling van het projectgebied Sion-site heeft de Stad op 29 september 2011 een overeenkomst in publiek-private samenwerking (‘PPS’) gesloten met de tijdelijke handelsvennootschap “THV Ontwikkelingscombinatie Sion Site”.

 

Feiten en context

In het PPS contract is voorzien dat de promotor “THV Ontwikkelingscombinatie Sion Site” een recht van opstal krijgt toegewezen op de terreinen van de Sion.

In addendum nr.4 aan de PPS overeenkomst wordt bepaald dat dit opstalrecht zal worden toegekend aan de “THV SION” bestaande uit erkende aannemers in plaats van aan de “THV Ontwikkelingscombinatie Sion site”.

In het addendum nr.4 aan de PPS overeenkomst wordt tevens bepaald dat er uitdrukkelijk afstand gedaan wordt van de opschortende voorwaarde van het bekomen van een definitieve en uitvoerbare stedenbouwkundige vergunning voor het project, zoals bepaald in artikel 4 van de PPS overeenkomst.

Addendum nr. 2 aan de PPS overeenkomst bepaalt dat de opstalovereenkomst zal worden verleden nadat de volgende voorwaarden tesamen vervuld zijn : een geldig bodemattest moet verkregen zijn door de Stad Lier; én de opschortende voorwaarde, zoals bedoeld in artikel 4 van de PPS overeenkomst, moet vervuld zijn. Op heden is aan beide voorwaarden voldaan. De opstalovereenkomst wordt toegevoegd in bijlage en ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad.

 

Tevens vraagt de promotor een verticale en horizontale splitsing te willen doorvoeren op de terreinen. Hiervoor werd een voorstel tot splitsingsakte opgesteld. Deze akte is noodzakelijk om de woningen, appartementen en parkeerplaatsen te kunnen verkopen en is impliciet het gevolg van de bouwvergunning voor het project verleend door de Stad. De splitsing werd reeds door de notaris van de promotor in september 2013 betekend aan de Stad. De Stad heeft hieromtrent geen opmerkingen geformuleerd. De splitsingsakte wordt toegevoegd in bijlage en ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad.

 

Adviezen

De opstalovereenkomst en de splitsingsakte geven uitvoering aan de verbintenissen die zijn vastgelegd tussen de Stad Lier en de promotren in de PPS overeenkomst Sion en haar addenda.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de  opstalovereenkomst en splitsingsakte voor de Sion site goed.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN ACTIVITEITEN TIJDENS WERELDKAMPIOENSCHAP VOETBAL BRAZILIË 2014

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om als stad op een transparante en gelijkvormige wijze de orde te handhaven in Lier gedurende de periode van het WK in Brazilië, wordt een tijdelijke politieverordening voorgesteld. Zo kan de stad de voorwaarden vastleggen waaraan alle horeca uitbaters en organisatoren van evenementen dienen te voldoen indien zij wedstrijden tijdens het WK voetbal 2014 in groepsverband vertonen (al dan niet gepaard met andere rand activiteiten).

Steden zoals Gent en Brugge hebben gelijkaardige verordeningen opgesteld.

De volgende tijdelijke verordening wordt voorgesteld:

 

Politieverordening betreffende de organisatie van activiteiten tijdens Wereldkampioenschap voetbal Brazilië 2014

 

Inhoudstafel

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

 

Artikel 1. Doel

 

Artikel 2. Definities

 

Artikel 3. Duur

 

Artikel 4. Doelgroep en toepassingsgebied

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteiten openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5. Verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor activiteiten op openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 6. Voorwaarden van de vergunning

 

Artikel 7. Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan

niet in open lucht

 

Artikel 8. Verplichting tot het melden van activiteiten

op privaat domein, al dan niet in open lucht

 

Artikel 9. Ordelijk verloop

 

Artikel 10. Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

 

Artikel 11. Glazen recipiënten

 

Artikel 12. Reinheid van de openbare weg

 

Artikel 13. Voorwaarden met betrekking tot geluidsuitzendingen

 

Artikel 14. Brandveiligheid

 

Artikel 15. Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

 

Artikel 16. Warmtebronnen op de openbare weg

 

Artikel 17. Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

 

Artikel 18. Sancties

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

 

Artikel 19. Bekendmaking

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

 

Artikel 20. Inwerkingtreding

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

 

Artikel 21. Afschrift

 

 

Verordening

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

 

Artikel 1: Doel

De Stad Lier stelt bij wijze van deze politieverordening de voorwaarden vast waaraan de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement dient te voldoen, ingeval zij één of meerdere wedstrijden tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië in groepsverband vertonen al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten.

 

Artikel 2: Definities

In deze verordening hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

1) Horecazaak: elke voor het publiek toegankelijke plaats of lokaal, ongeacht de toegangsvoorwaarden, waar de belangrijkste en permanente activiteit bestaat uit het voorbereiden en/of aanbieden van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse.

2) Uitbater: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een horecazaak uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een horecazaak.

3) Evenement: elke publieke gebeurtenis die doorgaat tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië en:

hetzij door de Stad Lier vergund werd op het openbaar domein;

hetzij georganiseerd wordt op een privaat domein, al dan niet in open lucht

4) Aangestelde: de persoon die tegen bezoldiging een Horecazaak uitbaat voor rekening van de uitbater of tegen bezoldiging een evenement organiseert voor rekening van de organisator.

 

Artikel 3: Duur

De politieverordening geldt van 12 juni 2014 tot en met 14 juli 2014.

 

Artikel 4: Doelgroep en toepassingsgebied

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator

en/of aangestelde van een evenement dat doorgaat tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië, die één of meerdere wedstrijden

van het WK voetbal 2014 in groepsverband laat bekijken,

al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, dient de in deze verordening vastgestelde voorwaarden na te leven.

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteit openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5: Verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

§1. Onverminderd de bepalingen van de politieverordening op de openbare rust en veiligheid, kan het vertonen van één of meerdere

wedstrijden tijdens het WK voetbal Brazilië 2014 in groepsverband

al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, slechts plaatsvinden op het openbaar domein of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, na een voorafgaande vergunning van de burgemeester.

 

§2. Alle aanvragen tot vergunning moeten ten laatste op 9 juni 2014 worden ingediend.

De aanvragen worden gericht aan de burgemeester.

In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan van deze termijn worden afgeweken mits grondige motivering van de aanvrager. In dergelijk geval behoudt de burgemeester zich het recht voor de aanvraag al dan niet nog ontvankelijk te verklaren.

 

§ 3. De aanvraag tot vergunning wordt verricht via het Evenementenformulier (uitinlier.be) dat zo gedetailleerd mogelijk dient ingevuld te worden. Dit formulier is verkrijgbaar op uitinlier.be

 

§ 4. Na voorafgaandelijk administratief onderzoek verzendt de burgemeester aan de in artikel 4 bedoelde aanvragers hetzij een gemotiveerde weigering van vergunning hetzij de vergunning.

 

§ 5. In de vergunning wordt duidelijk gesteld onder welke voorwaarden zij wordt verleend.

De organisator van de vergunde activiteit heeft de plicht de voorwaarden onder dewelke de vergunning wordt verleend na te leven.

 

§ 6. De vergunning is tijdelijk, strikt persoonlijk en kan niet overgedragen worden aan derden. De vergunning dient op een zichtbare plaats aangebracht te worden.

 

Artikel 6: Voorwaarden van de vergunning

 

In de vergunning zullen volgende minimale voorwaarden

worden opgelegd :

 

1. Exacte locatie

2. Het tijdsbestek waarbinnen installaties mogen opgesteld en afgebroken worden

3. Voorwaarden m.b.t. geluids- en TV-uitzendingen; met het voorbehoud dat ter plaatse steeds strengere voorwaarden

kunnen opgelegd worden in functie van gewijzigde

omgevingsfactoren.

 

Artikel 7: Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden

van de vergunning

 

§1. Indien wordt vastgesteld dat een organisator en/of zijn aangestelde één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft, kan de burgemeester de vergunning intrekken.

 

§2. Alle activiteiten die plaatsvinden zonder vergunning, of niet conform de verleende vergunning, moeten onmiddellijk op politiebevel stopgezet worden en installaties dienen onmiddellijk verwijderd te worden.

Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal dit gebeuren

op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde.

 

§3. Elke activiteit die de veiligheid en het gemak van doorgang van weggebruikers in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder

aanmaning, op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde verwijderd.

 

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

 

Artikel 8: Verplichting tot het melden van activiteiten

op privaat domein, al dan niet in open lucht

 

§1. Onverminderd de bepalingen van het algemeen politiereglement, dient het vertonen van één of meerdere wedstrijden tijdens het WK voetbal Brazilië 2014 in groepsverband

niet in open lucht al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, te worden gemeld aan de burgemeester.

 

§2. Alle meldingen moeten ten laatste op 9 juni 2014 worden ingediend. De meldingen worden via het evenementenformulier (uitinlier.be) ingediend.

In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan van de termijn worden afgeweken mits grondige motivering van de aanvrager. In dergelijk geval behoudt de burgemeester zich het recht voor de

melding al dan niet ontvankelijk te verklaren.

 

Artikel 9: Ordelijk verloop

 

De organisator en/of zijn aangestelde heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de activiteit gehandhaafd kan blijven.

 

Artikel 10: Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

Indien blijkt dat de activiteit een inbreuk vormt op de openbare orde, rust, veiligheid en/of gezondheid, kan de burgemeester te

allen tijde de vereiste en noodzakelijke maatregelen treffen.

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

 

Artikel 11: Glazen recipiënten

 

§ 1. Het is de organisatoren en/of aangestelden van het evenement verboden om binnen een tijdspanne van 2 uur voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uur na het einde van de wedstrijd al dan niet alcoholhoudende dranken te verschaffen in glazen recipiënten voor verbruik op het openbaar domein of publiek toegankelijke plaats met uitzondering van de binnenruimte van de horeca-aangelegenheden.

 

Elke organisator en/of aangestelde van het evenement moet het verbod op een voor het publiek goed zichtbare plaats aanbrengen, met daarop volgende boodschap: “Binnen een tijdspanne van 2 uren voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uren na het einde van de wedstrijd worden geen

glazen recipiënten ter beschikking gesteld”.

 

§ 2. Het is verboden om al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten, ongeacht hun vorm, in bezit te hebben op het openbaar domein binnen de afbakening of exacte locatie van het evenement, dit binnen een tijdspanne van 2 uur voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uur na het einde van de wedstrijd.

 

§ 3. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcolhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Artikel 12 : Reinheid van de openbare weg

 

§1. De organisatoren en/of hun aangestelden van het evenement

dienen in te staan voor de reinheid van het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving van hun installatie, dit is in een straal van 30 meter rond de plaats van de activiteit.

 

§2. Het is verboden afval of materiaal afkomstig van de activiteit achter te laten op het openbaar domein of te lozen in de riolering.

 

Artikel 13: Voorwaarden met betrekking tot geluids- en TV-uitzendingen

 

§1. Op terrassen is het gebruik van elektronisch versterkte muziekinstallaties, geluidsboxen bediend vanuit de eigen zaak, luidsprekers en muziekinstrumenten verboden.

 

§2. Geluid van binnen opgestelde muziekinstallaties mag buiten de

inrichting niet hoorbaar zijn.

 

§3. Het is verboden, van 22.00u s ’avonds tot 6.00u’s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord. Mits expliciete toestemming van de Burgemeester kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

 

§4. Tv schermen dienen steeds geplaatst te worden met het beeldscherm in de richting van de gevel van de horecazaak.

 

Artikel 14 : Brandveiligheid

 

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement verbindt zich er toe alle wettelijke beschikkingen inzake veiligheid strikt in acht te nemen. Indien van toepassing dienen de bepalingen van de Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek (18 december 1995) te worden nageleefd.

De regelgeving is terug te vinden op de website van de Stad Lier: http://www.brandweer-lier.be/ (hulpverlening > regelgeving)

 

Artikel 15 : Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

 

Het is verboden vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te doen ontploffen.

 

Artikel 16 : Warmtebronnen

 

Ingeval de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of zijn aangestelde op het vergund terras gebruik maakt van warmtebronnen dienen volgende bepalingen nageleefd te worden.

 

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

 

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Indien een installatie op gas gebruikt wordt zijn volgende bepalingen van toepassing:

1 bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

2 de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden

3 bij voorkeur heeft de installatie een beveiliging die de werking onderbreekt wanneer het toestel omvalt

 

Sfeerverlichting op basis van verbranding of ander open vuur is niet toegelaten.

 

Artikel 17 : Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

Indien na controle toch bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zouden zijn, dient de organisator en/of zijn aangestelde deze opgelegde maatregelen strikt na te komen.

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

 

Artikel 18: Sancties

 

Tenzij de wet of het decreet andere strafbepalingen voorziet, kan elke overtreding van deze politieverordening worden bestraft worden met de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, meer bepaald:

 

         Een administratieve geldboete van maximum 350 euro

         Een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning en/of

         Een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

 

Wanneer de voorwaarden van de vergunning zoals bepaald in deze verordening niet worden nageleefd kan de burgemeester ook beslissen de horecazaak/uitbating te sluiten zoals hem de mogelijkheid wordt geboden in artikel 134 ter van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

 

Artikel 19. Bekendmaking

 

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in art. 186 van het Gemeentedecreet.

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

 

Artikel 20. Inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking op 12 juni 2014 en geldt tot en met 14 juli 2014.

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

 

Artikel 21. Afschrift

 

Afschrift van deze politieverordening wordt aan de heer provinciegouverneur en aan de heer Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

 

Adviezen

Advies Lokale politie

De lokale politie adviseert voor het ganse grondgebied van de stad Lier, dus ook voor b.v. omgeving Lisp, omgeving Leuvense Poort, omgeving Mechelpoort en Koningshooikt, een éénvormig politiereglement waarbij aan elke horecazaak die toch beslist om buiten, ook op hun eigen vergund terras, een TV scherm te plaatsen, dit scherm zo moet opstellen dat enkel de eigen klanten de uitzending kunnen zien, en dat het scherm gericht is naar de horecazaak zelf. Van 2 uur voor de uitzending tot 2 uur erna zou er ook enkel in niet-breekbare recipiënten drank en eten mogen geserveerd worden op een dergelijk terras waar een TV scherm staat, dit om te vermijden dat er in de hevigheid van de wedstrijden gewonden zouden kunnen vallen door rondvliegende brokstukken  van tafelservies en glas. Op deze manier zou kunnen vermeden worden dat er op ons grondgebied verschillende “evenementjes” rond het WK 2014 zouden ontstaan, zodat het overzicht voor de lokale politie niet meer bij te houden zou zijn, en de beschikbare inzetbare personeelscapaciteit niet toereikend zou worden. Als de schermen enkel naar de eigen klanten en de eigen zaak moeten gericht worden, dan zullen er geen toeschouwers meegenieten van de uitzendingen van op het openbare domein.

Het team evenementen sport en podiumkunsten, de rampenambtenaar-preventionist, de                staffunctionaris bestuurlijk politiële handhaving en lokale economie sluiten zich aan bij het voorgestelde reglement en advies van de lokale politie.

 

Argumentatie

Om als stad op een transparante en gelijkvormige wijze de orde te handhaven in Lier gedurende de periode van het WK in Brazilië, wordt een tijdelijke politieverordening voorgesteld.

Dat maakt zowel op vlak van preventie als bij interventies een gerichte aanpak mogelijk.

Het schept ook een duidelijk kader voor organisatoren.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

13 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Gemeenteraad beslist de 'Politieverordening betreffende de organisatie van activiteiten tijdens Wereldkampioenschap voetbal Brazilië 2014', zoals in bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

 

Bijlage "Politieverordening betreffende de organisatie van activiteiten tijdens Wereldkampioenschap voetbal Brazilië 2014"

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

 

Artikel 1: Doel

De Stad Lier stelt bij wijze van deze politieverordening de voorwaarden vast waaraan de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement dient te voldoen, ingeval zij één of meerdere wedstrijden tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië in groepsverband vertonen al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten.

 

Artikel 2: Definities

In deze verordening hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

1) Horecazaak: elke voor het publiek toegankelijke plaats of lokaal, ongeacht de toegangsvoorwaarden, waar de belangrijkste en permanente activiteit bestaat uit het voorbereiden en/of aanbieden van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse.

2) Uitbater: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een horecazaak uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een horecazaak.

3) Evenement: elke publieke gebeurtenis die doorgaat tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië en:

hetzij door de Stad Lier vergund werd op het openbaar domein;

hetzij georganiseerd wordt op een privaat domein, al dan niet in open lucht

4) Aangestelde: de persoon die tegen bezoldiging een Horecazaak uitbaat voor rekening van de uitbater of tegen bezoldiging een evenement organiseert voor rekening van de organisator.

 

Artikel 3: Duur

De politieverordening geldt van 12 juni 2014 tot en met 14 juli 2014.

 

Artikel 4: Doelgroep en toepassingsgebied

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator

en/of aangestelde van een evenement dat doorgaat tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië, die één of meerdere wedstrijden

van het WK voetbal 2014 in groepsverband laat bekijken,

al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, dient de in deze verordening vastgestelde voorwaarden na te leven.

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteit openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5: Verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

§1. Onverminderd de bepalingen van de politieverordening op de openbare rust en veiligheid, kan het vertonen van één of meerdere

wedstrijden tijdens het WK voetbal Brazilië 2014 in groepsverband

al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, slechts plaatsvinden op het openbaar domein of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, na een voorafgaande vergunning van de burgemeester.

 

§2. Alle aanvragen tot vergunning moeten ten laatste op 9 juni 2014 worden ingediend.

De aanvragen worden gericht aan de burgemeester.

In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan van deze termijn worden afgeweken mits grondige motivering van de aanvrager. In dergelijk geval behoudt de burgemeester zich het recht voor de aanvraag al dan niet nog ontvankelijk te verklaren.

 

§ 3. De aanvraag tot vergunning wordt verricht via het

Evenementenformulier (uitinlier.be) dat zo gedetailleerd mogelijk dient ingevuld te worden. Dit formulier is verkrijgbaar op uitinlier.be

 

§ 4. Na voorafgaandelijk administratief onderzoek verzendt de burgemeester aan de in artikel 4 bedoelde aanvragers hetzij een gemotiveerde weigering van vergunning hetzij de vergunning.

 

§ 5. In de vergunning wordt duidelijk gesteld onder welke voorwaarden zij wordt verleend.

De organisator van de vergunde activiteit heeft de plicht de voorwaarden onder dewelke de vergunning wordt verleend na te leven.

 

§ 6. De vergunning is tijdelijk, strikt persoonlijk en kan niet overgedragen worden aan derden. De vergunning dient op een zichtbare plaats aangebracht te worden.

 

Artikel 6: Voorwaarden van de vergunning

 

In de vergunning zullen volgende minimale voorwaarden

worden opgelegd :

 

1. Exacte locatie

2. Het tijdsbestek waarbinnen installaties mogen opgesteld en afgebroken worden

3. Voorwaarden m.b.t. geluids- en TV-uitzendingen; met het voorbehoud dat ter plaatse steeds strengere voorwaarden

kunnen opgelegd worden in functie van gewijzigde

omgevingsfactoren.

 

Artikel 7: Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden

van de vergunning

 

§1. Indien wordt vastgesteld dat een organisator en/of zijn aangestelde één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft, kan de burgemeester de vergunning intrekken.

 

§2. Alle activiteiten die plaatsvinden zonder vergunning, of niet conform de verleende vergunning, moeten onmiddellijk op politiebevel stopgezet worden en installaties dienen onmiddellijk verwijderd te worden.

Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal dit gebeuren

op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde.

 

§3. Elke activiteit die de veiligheid en het gemak van doorgang van weggebruikers in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder

aanmaning, op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde verwijderd.

 

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

 

Artikel 8: Verplichting tot het melden van activiteiten op privaat domein, al dan niet in open lucht

 

§1. Onverminderd de bepalingen van het algemeen politiereglement, dient het vertonen van één of meerdere wedstrijden tijdens het WK voetbal Brazilië 2014 in groepsverband

niet in open lucht al dan niet gepaard met gerelateerde activiteiten, te worden gemeld aan de burgemeester.

 

§2. Alle meldingen moeten ten laatste op 9 juni 2014 worden ingediend. De meldingen worden via het evenementenformulier (uitinlier.be) ingediend.

In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan van de termijn worden afgeweken mits grondige motivering van de aanvrager. In dergelijk geval behoudt de burgemeester zich het recht voor de

melding al dan niet ontvankelijk te verklaren.

 

Artikel 9: Ordelijk verloop

 

De organisator en/of zijn aangestelde heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de activiteit gehandhaafd kan blijven.

 

Artikel 10: Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

Indien blijkt dat de activiteit een inbreuk vormt op de openbare orde, rust, veiligheid en/of gezondheid, kan de burgemeester te

allen tijde de vereiste en noodzakelijke maatregelen treffen.

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

 

Artikel 11: Glazen recipiënten

 

§ 1. Het is de organisatoren en/of aangestelden van het evenement verboden om binnen een tijdspanne van 2 uur voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uur na het einde van de wedstrijd al dan niet alcoholhoudende dranken te verschaffen in glazen recipiënten voor verbruik op het openbaar domein of publiek toegankelijke plaats met uitzondering van de horeca-aangelegenheden.

 

Elke organisator en/of aangestelde van het evenement moet het verbod op een voor het publiek goed zichtbare plaats aanbrengen, met daarop volgende boodschap: “Binnen een tijdspanne van 2 uren voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uren na het einde van de wedstrijd worden geen

glazen recipiënten ter beschikking gesteld”.

 

§ 2. Het is verboden om al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten, ongeacht hun vorm, in bezit te hebben op het openbaar domein binnen de afbakening of exacte locatie van het evenement, dit binnen een tijdspanne van 2 uur voor de aanvang van de wedstrijd tot 2 uur na het einde van de wedstrijd.

 

§ 3. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcolhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Artikel 12 : Reinheid van de openbare weg

 

§1. De organisatoren en/of hun aangestelden van het evenement

dienen in te staan voor de reinheid van het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving van hun installatie, dit is in een straal van 30 meter rond de plaats van de activiteit.

 

§2. Het is verboden afval of materiaal afkomstig van de activiteit achter te laten op het openbaar domein of te lozen in de riolering.

 

Artikel 13: Voorwaarden met betrekking tot geluids- en TV-uitzendingen

 

§1. Op terrassen is het gebruik van elektronisch versterkte muziekinstallaties, geluidsboxen bediend vanuit de eigen zaak, luidsprekers en muziekinstrumenten verboden.

 

§2. Geluid van binnen opgestelde muziekinstallaties mag buiten de

inrichting niet hoorbaar zijn.

 

§3. Het is verboden, van 22.00u s ’avonds tot 6.00u’s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord. Mits expliciete toestemming van de Burgemeester kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

 

§4. Tv schermen dienen steeds geplaatst te worden met het beeldscherm in de richting van de gevel van de horecazaak.

 

Artikel 14 : Brandveiligheid

 

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement verbindt zich er toe alle wettelijke beschikkingen inzake veiligheid strikt in acht te nemen. Indien van toepassing dienen de bepalingen van de Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek (18 december 1995) te worden nageleefd.

De regelgeving is terug te vinden op de website van de Stad Lier: http://www.brandweer-lier.be/ (hulpverlening > regelgeving)

 

Artikel 15 : Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

 

Het is verboden vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te doen ontploffen.

 

Artikel 16 : Warmtebronnen

 

Ingeval de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of zijn aangestelde op het vergund terras gebruik maakt van warmtebronnen dienen volgende bepalingen nageleefd te worden.

 

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

 

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Indien een installatie op gas gebruikt wordt zijn volgende bepalingen van toepassing:

1 bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

2 de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden

3 bij voorkeur heeft de installatie een beveiliging die de werking onderbreekt wanneer het toestel omvalt

 

Sfeerverlichting op basis van verbranding of ander open vuur is niet toegelaten.

 

Artikel 17 : Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

Indien na controle toch bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zouden zijn, dient de organisator en/of zijn aangestelde deze opgelegde maatregelen strikt na te komen.

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

 

Artikel 18: Sancties

 

Tenzij de wet of het decreet andere strafbepalingen voorziet, kan elke overtreding van deze politieverordening worden bestraft worden met de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, meer bepaald:

 

         Een administratieve geldboete van maximum 350 euro

         Een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning en/of

         Een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

 

Wanneer de voorwaarden van de vergunning zoals bepaald in deze verordening niet worden nageleefd kan de burgemeester ook beslissen de horecazaak/uitbating te sluiten zoals hem de mogelijkheid wordt geboden in artikel 134 ter van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

 

Artikel 19. Bekendmaking

 

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in art. 186 van het Gemeentedecreet.

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

 

Artikel 20. Inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking op 12 juni 2014 en geldt tot en met 14 juli 2014.

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

 

Artikel 21. Afschrift

Afschrift van deze politieverordening wordt aan de heer provinciegouverneur en aan de heer Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

TECHNISCH REGLEMENT INNAME OPENBAAR DOMEIN BIJ WERVEN EN/OF VERKEERSBELEMMERINGEN EN FIETSERSTOETS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het bestuursakkoord werd een passage voorzien betreffende het uitwerken van een fietserstoets: "De fietserstoets zorgt tijdens de heraanleg van het openbaar domein voor veilige omleidingen voor fietsers en garandeert dat elke heraanleg resulteert in verhoogde fietsveiligheid. Huizen en winkels moeten ook voor voetgangers maximaal bereikbaar blijven tijdens de werken".

 

Daarnaast blijkt er ook nood te zijn aan duidelijke richtlijnen naar aannemers op vlak van beveiliging van de werf en het signaleren van de inname van het openbaar domein bij werken. Duidelijke richtlijnen zorgen ervoor dat deze ook op het terrein makkelijker kunnen worden afgedwongen.

 

In tweede orde dient de stad bewust om te gaan met de situatie voor fietsers wanneer een heraanleg van het openbaar domein wordt gepland. Vandaag gebeurt dit al deels, maar maakt dit geen concreet deel uit van het dossier zoals dit door het College van Burgemeester en Schepenen wordt goedgekeurd. Het opnemen van deze zaken als fietsparagraaf bij agendering van dossiers op CBS en gemeenteraad maakt dit duidelijker.

 

Laatste uitdaging is om ook communicatief de fietserstoets duidelijk en afzonderlijk op te nemen wanneer de stad communiceert over werken en hinder. Ook het bewus stilstaan bij de situatie van de fietsers op bewonersvergaderingen is in deze aangewezen.

 

Adviezen

Cel mobiliteit:

Technisch reglement inname openbaar domein in functie van werven en/of verkeersbelemmeringen:

De aanvrager voor een vergunning inname openbaar domein dient bij de cel mobiliteit een signalisatieplan in te dienen. Dit voorstel wordt besproken met de politiediensten, waarna ofwel de vergunning wordt afgeleverd ofwel wordt doorgegeven aan de aanvrager welke aanpassingen dienen te gebeuren. Omdat er jaarlijks +/- 3.500 vergunningen worden afgeleverd, is het aangewezen om een technisch reglement op te stellen voor de inname van het openbaar domein in functie van werven en/ of verkeersbelemmeringen.
Dit reglement bevat de aanvraagprocedure, wijze van werfinrichting, signalisatievoorwaarden en mogelijke gevolgen wanneer niets wordt aangevraagd of wanneer een foutieve aangifte wordt gedaan.

In het reglement is ook rekening gehouden met de specifieke situatie van de fietsers bij werken. Zo wordt er gekeken of er naast de omleiding voor het autoverkeer een aparte, meer aangewezen, omleiding voor fietsers dient ingelegd te worden. Uiteraard dient deze omleiding met een duidelijk fietsicoon aangegeven te worden.

 

De cel handhaving dient erop toe te kijken dat de voorwaarden opgenomen in het technisch reglement, worden nageleefd door de aanvrager van de vergunning. Bij de werken waarbij een reële verkeershinder is, wordt getracht om bij aanvang van de werken de geplaatste signalisatie op het terrein na te kijken, zodat er onmiddellijk kan bijgestuurd worden indien nodig. De cel handhaving dient op regelmatige basis controle uit te oefenen op het openbaar domein betreffende het plaatsen van stellingen, kranen, containers, parkeerverbodsborden, ...

Zoals reeds eerder gezegd worden er jaarlijks +/- 3.500 vergunningen voor werven en/ of verkeersbelemmeringen afgeleverd. Echter werden er jaarlijks tussen 300 en 400 vaststellingen gedaan van inname openbaar domein zonder toelating. Gevolgen hiervan kunnen zijn: ontevreden buurtbewoners voor parkeerplaatsen die langdurig worden ingenomen, verkeershinder, openbaar domein dat door de stad hersteld dient te worden t.g.v. een gedane inname, ...
Gelet op de frequentie van de controle ligt het werkelijke cijfer vermoedelijk nog hoger. Wanneer een inname van het openbaar domein zonder toelating wordt vastgesteld, krijgt men alsnog de kans om zich daarvoor in regel te stellen. Wanneer echter hieraan geen gevolg wordt gegeven, kan daarvoor een GAS-pv worden opgesteld en wordt de verschuldigde belasting voor de inname van het openbaar domein ambtshalve ingekohierd.

 

Het opstellen van een technisch reglement komt daarbij van pas, zodat diegene dien het openbaar domein tijdelijk wenst in te nemen vooraf weet op welke wijze zich in regel dient te stellen en de voorwaarden kent waaraan hij dient te voldoen.

 

Technisch bureau: Het opnemen van een fietsparagraaf in heraanlegdossiers wordt door stadsinfrastructuur positief beoordeeld om de situatie van fietsers duidelijker in de verf te zetten. De situatie van fietsers wordt nu al meengenomen maar kan op deze manier duidelijker naar voren komen in het beslissingsproces.

 

Argumentatie

De adviezen van de cel mobiliteit en het technisch bureau kunnen gevolgd worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het technisch reglement in bijlage goed te keuren betreffende de procedure voor de inname van het openbaar domein bij werven en/of verkeersbelemmeringen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande beslissingen van het schepencollege:

         Het college besliste op 22 april 2014 een "fietserstoets"-paragraaf in te voeren als deel van de dossiersamenstelling van heraanlegdossiers. Daarbij dienen de concrete gevolgen van de nieuwe situatie en hun effect op fietsers apart te worden geduid.

         Het college besliste op 22 april 2014 om in de communicatie steeds de omleiding of richtlijnen voor fietsers apart te vermelden onder een hoofding "fietserstoets". Indien een bewonersvergadering wordt georganiseerd in het kader van een heraanlegdossier wordt ook specifieke aandacht besteed aan de nieuwe situatie en de effecten daarvan voor fietsers.

 

Bijlage:

 

Technisch reglement inname openbaar domein in functie van werven en/of verkeersbelemmeringen

 

1. Algemeen

 

Art. 1

Dit reglement is van toepassing op het volledige grondgebied van Lier en Koningshooikt.

 

Art. 2

Niemand mag zonder voorafgaande schriftelijke vergunning het openbaar domein innemen voor het plaatsen van eender welke constructie.

 

Art. 3

Er wordt enkel een vergunning verleend voor inname van het openbaar domein in functie van werven en/of verkeersbelemmeringen indien er geen aanvaardbaar alternatief is.

 

Art. 4

De vergunninghouder is bovendien verplicht om het openbaar domein zo beperkt mogelijk (in tijd en in ruimte) in te nemen en dient, van zodra de werken beëindigd zijn of zodanig gevorderd zijn dat de inname niet meer noodzakelijk is, het openbaar domein te ontruimen en desgevallend te herstellen in de staat waarin deze zich bevond bij aanvang van de inname en/of zoals vermeld in de plaatsbeschrijving.

 

Art. 5

De stad Lier behoudt zich te allen tijde het recht voor om een vergunning in te trekken, aan te passen, enz. in functie van de concrete situatie en dit zonder dat er aanspraak kan gemaakt worden op enige schadeloosstelling, van welke aard ook.

 

Art. 6

Wanneer de aanvrager het openbaar domein wenst in te nemen ten gevolge van bouwen en/of verbouwen, dient hij bij aanvraag van de vergunning de bijhorende belasting voor de inname van het openbaar domein te betalen, zoals vermeld in het desbetreffende belastingreglement.

 

2. De aanvraag voor een vergunning

Algemene bepalingen

 

Art. 7

§1 De aanvraag voor een vergunning inname openbaar domein in functie van werven en/of verkeersbelemmeringen moet door de belanghebbende zelf aangevraagd worden bij de cel Mobiliteit: Paradeplein 2 bus 1 te 2500 Lier.

§2 De aanvraag voor een vergunning moet minimum 14 kalenderdagen voor de aanvang van de werken gebeuren. Deze periode is noodzakelijk om de hulpdiensten te verwittigen, bijkomende informatie aan te vragen, het signalisatieplan goed te keuren en/of te wijzigen. In bepaalde omstandigheden kan een langere aanvraagtermijn opgelegd worden.

§3 Elke aanvraag dient te gebeuren door het daartoe ter beschikking gestelde aanvraagformulier. Deze aanvraag dient vergezeld te zijn van:

- een inrichtingsplan van de werf met aanduiding van wat er waar op het openbaar domein komt te staan met vermelding van de oppervlakte die wordt ingenomen en desgevallend met aanduiding van de gewenste afsluiting van een straat(deel);

- een signalisatieplan dat voldoet aan de wettelijke vereisten;

- Indien desgevallend noodzakelijk dient de aanvrager extra info aan de aanvraag toe te voegen.

 

Art. 8

Indien de inname gebeurt voor andermans gevel dient de aanvrager een schriftelijke akkoordverklaring van eigenaar/huurder van het pand bij te voegen.

 

Art. 9

De vergunning wordt op naam van de aanvrager afgeleverd. Het origineel moet steeds op de werf aanwezig zijn, indien mogelijk uitgehangen.

 

Art. 10

Een verlenging van de vergunning dient minimum 1 kalenderdag voor afloop van de afgeleverde vergunning aangevraagd te worden.

 

Art. 11

Innames die reeds bestaan op het openbaar domein, hebben steeds voorrang op nieuwe aanvragen.

 

3. Werven

3.1 Werfafsluiting

 

Art. 12

Het is verplicht de volledige werfzone af te sluiten in functie van de veiligheid en ze te voorzien van de wettelijk vereiste signalisatie.(knipperend licht, voetgangersdoorgang,…)

 

Art. 13

De steunen van de werfafsluiting moeten volledig binnen de werfzone geplaatst worden en alle werkzaamheden moeten uitgevoerd worden achter de werfafsluiting.

 

Art. 14

Het bord met de aanduiding van de signalisatieverantwoordelijke, aannemer(s) en/of architect(en) dient op de werfafsluiting aangebracht te worden en mag met inbegrip van de eventuele publiciteit maximaal 3,20 m² innemen van de totale werfafsluiting.

 

3.2 Werfinrichting en omgeving van de werf

 

Art. 15

§1 De werven die aangebracht worden op het openbaar domein dienen gesignaleerd te worden volgens de wettelijke bepalingen voorzien in het KB van 01/12/1975 (art. 78 en 80) en het MB van 07/05/1999.

§2 De verkeersborden die geplaatst worden dienen te voldoen aan de bepalingen voorzien in het MB van 11/10/1976.

§3 Er dient steeds een beveiligde vrije doorgang van 1.50 m. op het voetpad verzekerd te zijn. Indien dit niet mogelijk is dient de aanvrager strikt de bepalingen opgelegd door de dienst mobiliteit op te volgen.

§4 Indien een voetgangersdoorgang onder een stelling wordt voorzien, dienen de nodige veiligheidsmaatregelen genomen te worden, in het bijzonder het leggen van een dakplaat die bestand is tegen vallende voorwerpen.

§5 Deze afgebakende voetgangerszone wordt mee gerekend in de oppervlakte voor de berekening van de inname openbaar domein.

§6 Indien de inname een belemmering voor de fietsers veroorzaakt, dient er extra aandacht besteed te worden aan een duidelijke en correcte signalisatie. Bij omleidingen voor fietsers dient extra aandacht te worden besteed aan veiligheid, afstand en omrijtijd. De aanvrager legt vooraf een voorstel tot fietsomleiding voor aan de dienst mobiliteit ter goedkeuring.

 

Art. 16

Materiaal en puin moet voorzichtig naar beneden gehaald worden en tegen het gebouw of de afsluiting geplaatst worden. Om puin te verwijderen, vanaf de 1e verdieping of hoger, moet gebruik gemaakt worden van een stortkoker.

 

Art. 17

Bijzondere toeleveringen die bijkomende hinder veroorzaken zijn slechts toegelaten na voorafgaand overleg met de cel mobiliteit.

 

Art. 18

De omgeving van de werf (openbaar domein) moet steeds proper gehouden worden. Modder,stof,steengruis …moet onmiddellijk verwijderd worden.

3.3 Bescherming van het openbaar domein

 

Art. 19

Er dienen steeds de noodzakelijke maatregelen genomen te worden om het openbaar domein te beschermen tegen krassen, barsten, e.d, …

 

Art. 20

Het openbaar domein en de omgeving van de werf moet beschermd worden tegen vallend puin.

 

3.4 Aanvullende veiligheidsmaatregelen

 

Art. 21

Indien bij aanvang van de werkzaamheden vastgesteld wordt door de bevoegde ambtenaren of politiediensten dat er bijkomende maatregelen genomen moeten worden, dient de titularis van de vergunning hiervoor te zorgen met de eventueel bijkomende kosten ter zijner laste.

 

4. Signaleren van werken en verkeersbelemmeringen

 

Art. 22

§1 De vergunninghouder dient zelf te zorgen voor de wettelijk vereiste signalisatie.

§2 Eventueel kan hij de signalisatieborden betreffende verkeer- en parkeerregeling huren bij de stad die dan ook zorgt voor de plaatsing en ophaling. De retributie voor het huren van deze signalisatie dient vooraf te worden betaald, zoals vermeld in het desbetreffende retributiereglement.

§3 Vanaf de plaatsing van de signalisatieborden is de vergunninghouder aansprakelijk voor alle schade die door de signalisatie veroorzaakt wordt.

§4 De wettelijke verplichte werfsignalisatie dient door de vergunninghouder zelf voorzien te worden.

 

5. Inname openbaar domein zonder vergunning

5.1 Algemeen

 

Art. 23

§1 Bij vaststelling door een beëdigd ambtenaar van inname van openbaar domein zonder vergunning dient de overtreder de richtlijnen van de vaststeller te volgen. Indien de inname een dermate grote overlast veroorzaakt dient de plaats onmiddellijk in de oorspronkelijke staat hersteld te worden op eerste verzoek van de bevoegde personen.

§2 Indien de overtreder nalaat dit te doen, zal dit ambtshalve, zonder dat enige ingebrekestelling vereist is, door de stad gebeuren.

§3 Alle kosten die hieruit voortvloeien, zullen worden teruggevorderd van de overtreder.

§4 De niet-vergunde inname zal bovendien aangerekend worden conform het belastingreglement.

§5 Er kan voor de overtreding eveneens een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opgesteld worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de veroorzaakte overlast van de inname en met eventuele voorafgaandelijke vaststellingen die gedaan werden ten opzichte van de overtreder.

 

5.2 Meer-inname

 

Art. 24

§1 Indien de inname zonder vergunning een meer-inname betreft, nl. dat de reëel ingenomen oppervlakte groter is dan de vergunde oppervlakte, zal de overtreder gevraagd worden zich hiervoor in regel te stellen. Indien er aan de vraag geen gevolg wordt gegeven zal een proces-verbaal van vaststelling opgemaakt worden door de beëdigd ambtenaar.

§2 Er kan voor de overtreding eveneens een GAS-PV opgesteld worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de veroorzaakte overlast van de inname en met eventuele voorafgaandelijke vaststellingen die gedaan werden ten opzichte van de overtreder.

 

6. Doorgangskaart voor voetgangerszone

 

Art. 25

§1 Om werken uit te voeren in de voetgangerszone dient men naast de vergunning “inname openbaar domein” eveneens over een doorgangskaart te beschikken. Deze kaart dient bij de cel mobiliteit aangevraagd te worden. De kaart mag enkel gebruikt worden voor het voertuig met kenteken zoals vermeld op de kaart en voor de op de kaart vermelde periode.

§2 Dezelfde regeling geldt voor een verhuis, levering van meubelen,…. in de voetgangerszone.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING VAN DE BENOEMINGS- EN AANWERVINGSPROCEDURE BIJ DE LOKALE POLITIE LIER VOOR DELEGATIE AAN DE BURGEMEESTER - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de wet van 21 december 2013 artikels 21 en 22 wordt de mogelijkheid geboden om de bevoegdheid van de gemeenteraad (eengemeentezone)/ politieraad (meergemeentezone) tot benoeming van andere leden van de lokale politie dan officieren, te delegeren aan de burgemeester (eengemeentezone) /politiecollege (meergemeentezone).

De burgemeester of het politiecollege kan de betrokken personeelsleden evenwel enkel benoemen of aanwerven als dit een louter formele bevestiging van het resultaat van de selectieprocudure inhoudt.  Indien men wenst af te wijken van de na de selectieprocedure opgestelde rangorde, moet de benoeming of de aanwerving nog steeds door de gemeente- of de politieraad gebeuren.

Tenslotte valt aan te stippen dat de benoemings- en aanwervingsbesluiten van de burgemeester of het politiecollege uiteraard ook het voorwerp uitmaken van het algemeen administratief toezicht en vervolgens aan de gouverneur dienen te worden bezorgd.

Dergelijk delegatiebesluit is slechts beperkt geldig in tijd.  Aldus moet de raad haar delegatiebesluit hernieuwen per legislatuur.

In de gemeenteraad van 02 mei 2011 kreeg de gemeenteraad kennis van het beleidsplan rond rekrutering, werving, selectie en introductie voor de Lokale Politie van Lier.  Door dit beleidsplan werd duidelijkheid en transparantie gecreëerd binnen het werven van personeelsleden voor de Lokale Politie Lier.

Het beleidsplan tekent het volledige verloop van de wervingsprocedure uit.

 

Juridische grond

Wet op het Politieambt

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Koninklijk beluist van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten

De wet van 21 december 2013 houdende diverse bepalingen van de Minister van Binnenlandse Zaken, meerbepaald  de artikels 21 en 22.

 

Argumentatie

Het delegeren van de benoeming van personeelsleden van de lokale politie andere dan officieren, maakt de hele procedure administratief eenvoudiger.

Nu gebeuren alle benoemingen door de gemeenteraad.  Vooral in de zomermaanden, wanneer er geen gemeenteraden zijn, geeft dit vaak problemen en kunnen hierdoor personeelsleden pas veel later benoemd worden waardoor ze ook pas veel later in dienst kunnen treden.  De regelgeving op de mobiliteit binnen de geïntegreerde politie zegt immers dat een personeelslid in dienst treedt de eerste van de tweede referentieperiode die volgt op de benoemingsdatum.

De ministeriële omzendbrief GPI73 van 14 mei 2013 betreffende de aanwerving, de selectie en de opleiding van de personeelsleden van het basiskader van politiediensten regelt verschillende aanwervingscategoriën.

Door deze omzendbrief kunnen aspirant-politieagenten ofwel bij hun aanwijzing als aspirant-politieagent ofwel voor de start van de basisopleiding al een keuze maken voor een politiezone die functies aanbiedt.

Een politiezone kan echter enkel zijn functies aanbieden indien zij een voorafgaande vruchteloze mobiliteitsronde heeft gehad, iets wat zich in de politiezone Lier tot op heden nog niet heeft voorgedaan.  Hierdoor zal het aanbod aan afgestudeerden aspirant-politieagenten, die nog geen zone hebben, in de toekomst sterk afnemen.  Mede in deze context is het belangrijk om concurrentieel te zijn ten opzichte van andere politiezones die ook nog op zoek zijn naar personeelsleden.  Een benoeming die kan plaatsvinden snel na het afsluiten van de wervingsprocedure kan daarbij cruciaal zijn.

De mobiliteit binnen de politie hanteert 5 mobiliteitsrondes per jaar met werfreserves,  dit om een continuïteit te garanderen voor het vervangen van personeelsleden.  Tot hiertoe kon hier niet maximaal gebruik van gemaakt worden, vaak bij gebrek aan de juiste timing van een gemeenteraad.  De mobiliteitsrondes zijn immers niet afgestemd op de vergaderdata van de gemeenteraden.

Door de besparingen die het laatste jaar werden uitgevoerd (en die dit jaar nog zullen doorgevoerd worden), waardoor het personeelscontingent sterk geslonken is, is het van uitermate belang dat personeelsleden (vooral dan uit de interventiedienst) die het korps verlaten via de mobiliteit, zo snel mogelijk vervangen worden, dit om de operationele continuïteit te kunnen blijven garanderen..  Door de bevoegdheid van het benoemen van personeelsleden, anderen dan officieren, te delegeren aan de burgemeester, kan hierdoor kort op de bal gespeeld worden en kunnen personeelsleden sneller benoemd worden waardoor het weggegane personeelslid ook sneller vervangen kan worden.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

1 stem tegen: Jan Hermans

12 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 1 stem tegen - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid tot benoeming en aanwerving van andere leden van de lokale politie dan officieren, aan de burgemeester.

 

Art 2 :

Deze delegatie gaat in per 01 juni 2014 en loopt voor de volledige duur van de huidige legislatuur.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

VACANTVERKLARING VAN 1 FUNCTIE VAN HOOFDINSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE LIER - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vernoemde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Roger Laenens zal, ingevolge vervroegde oppensioenstelling, de politiezone Lier verlaten op 01/03/2015.

 

Juridische grond

Wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (B.S. 05/01/1999), herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56;

Koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (B.S. 31/03/2001);

Koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten (B.S. 31/01/2002);

Koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit;

Gemeenteraadsbesluit van 19 december 2005 dat de formatie van het operationeel, administratief en logistiek personeel van de lokale politie vaststelt;

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus;

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 d.d. 07 september 2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht (B.S. 09/10/2001);

 

Argumentatie

Het personeelslid Roger Laenens zal de politiezone Lier verlaten op 01/03/2015.  Hij maakt momenteel deel uit van het officierenkader.  Doch de functie betreft een overgangsfunctie in het kader van artikel 28 van de Vesaliuswet (Rode Loper).  Dit wil zeggen dat de functie een uitdovend karakter heeft als officier en terug vacant wordt als een functie van hoofdinspecteur, middenkader.

Het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste tien jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest.  Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden.  Deze functie wordt niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van hoofdinspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie van de vacante betrekking wordt aangeduid : inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

Voorzitter :

Dhr. Werner Cazaerck, hoofdcommissaris-korpschef of zijn vervanger

Leden :

Dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

Mevr. Isabelle Van Dessel, adviseur of haar vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters of haar vervanger

 

Art 3 :

Deze betrekking is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

AANKOOP EN LEVERING 2 POLITIEVOERTUIGEN MET GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 130.000,00 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA OPEN OVEREENKOMST BETREFFENDE LEVERING POLITIEVOERTUIGEN TEN VOORDELE VAN DE GEÏNTEGREERDE POLITIE, BESTEK DSA2012 R3 500. GOEDKEURING GUNNING

 

MOTIVERING

 

Feiten en context

De functionaliteit verkeer beschikt over een politievoertuig, type combi, merk VW Transporter bouwjaar 2002 met kilometerstand 120.000 km.  Dit voertuig vertoont meerdere technische gebreken (verwarming stuk, centrale vergrendeling stuk, rondom verscheidene deuken) en is hierdoor aan vervanging toe.

De functionaliteit interventie beschikt over een politievoertuig, type combi, merk VW Transporter bouwjaar 2007 met kilometerstand 220.000 km.   Ook dit voertuig vertoont meerdere technische gebreken.

 

Beide voertuigen vertonen slijtage.  De bedrijfszekerheid teneinde intercepties uit te voeren laat te wensen over. 

 

De nieuwe voertuigen, type combi, bieden alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder, zijn voldoende ruim

 

De aankoop van voertuigen via de open overeenkomst van de federale politie, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001  betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones.  Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene

uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens.

Aanbeveling nr. 07/2011 van 21 december 2011 van de Commissie voor de persoonlijke levenssfeer.

 

 

 

Financiële weerslag

 

De kosten worden geraamd op 130.000,00 Euro (incl. BTW).

In de begroting 2014, art. 330743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen is een krediet voorzien van 130.000,00 Euro.

 

Stemming

 

eenparig

 

 

 

BESLUIT:

Art 1:

Goedkeuring te hechten aan de aankoop van twee politievoertuigen type combi met een geraamde kostprijs van in totaal 130.000 euro incl. BTW. 

 

Art 2:

De financiële gevolgen zijn:

OmschrijvingBegrotingsartikelBedragResterend krediet

Aankoop en levering van330/743/52130.0000

2 politievoertuigen

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

OVEREENKOMST GEGEVENSUITWISSELING KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste in zitting van 16 december 2013 om een sociale toelage van 24,00 euro toe te kennen aan personen van de stad Lier die lijden aan incontinentie, omwille van medische redenen, of aan personen die genieten van de verhoogde tegemoetkoming zorgverzekering.

 

Feiten en context

Voor gezinnen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming zorgverzekering worden de verminderingen automatisch toegekend voor een volledig jaar op basis van de situatie op 1 januari. Gezinnen die een vermindering willen om medische redenen moeten die zelf aanvragen en een medisch attest voorleggen.

De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) bezorgt jaarlijks aan de gemeenten een lijst met de inwoners welke recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Tussen de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid  en de stad Lier dient hiervoor een overeenkomst te worden afgesloten waarin melding wordt gemaakt van de voorwaarden. De duur van de overeenkomst is maximaal 5 jaar (2014-2018).

 

Financiële weerslag

De totale kostprijs voor de mededeling van de persoonsgegevens door de KSZ aan de stad komt overeen met de eenheidsprijs van een bericht in het jaar voorafgaand aan het jaar van het leveren van de dienst, vermenigvuldigd met het aantal dienstige inputberichten van de stad, met een minimumbedrag van 314,00 euro (jaarlijks op 1 januari geïndexeerd) en een maximumbedrag van 3.145,00 euro (jaarlijks op 1 januari geïndexeerd) (BTW niet van toepassing).

 

Actienummer

Omschrijving actie

005.003.002.004

 

sociale correcties Diftar

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt goedkeuring gehecht aan onderstaande overeenkomst nr. 14/67 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de stad Lier voor de automatische toekenning van aanvullende voordelen aan inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging, met toepassing van beraadslaging nr. 11/29 van 5 april 2011 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid zoals gewijzigd op 4 juni 2013.

 

Tussen

 

de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid,

Willebroekkaai 38 te 1000 Brussel,

vertegenwoordigd door de heer Frank Robben, administrateur-generaal,

hierna “KSZ” genoemd,

enerzijds

 

en

 

de stad Lier,

Paradeplein 2 bus 1 te 2500 Lier,

vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester,

hierna “stad” genoemd,

anderzijds

 

wordt overeengekomen hetgeen volgt.

 

Artikel 1.VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst beoogt de mededeling, door de KSZ aan de stad, met de tussenkomst van een verwerker, van de lijst van de inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging, uitsluitend met het oog op de automatische toekenning van een belastingvermindering of een ander aanvullend voordeel vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 16 december 2013.

 

De betrokken partijen verbinden er zich uitdrukkelijk toe om alle bepalingen van beraadslaging nr. 11/29 van 5 april 2011 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid zoals gewijzigd op 4 juni 2013 na te leven. Deze overeenkomst kan in geen geval afbreuk doen aan de bepalingen van deze beraadslaging of aan de bepalingen van de regelgeving vermeld in artikel 9 van deze overeenkomst.

 

De stad zal aan de KSZ de lijst van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de belastingvermindering of het ander aanvullend voordeel (bij een belastingvermindering gaat het om de belastingplichtige inwoners) en een kopie van het hogervermeld gemeentelijk reglement overmaken. De betrokkenen worden geïdentificeerd aan de hand van hun identificatienummer van de sociale zekerheid.

 

De KSZ zal de door de stad overgemaakte lijst eerst vergelijken met de persoonsgegevens die zij dienaangaande van de bevoegde openbare instellingen van sociale zekerheid heeft ontvangen, er vervolgens de personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging op aanduiden, en ze tenslotte terug aan de stad overmaken.

 

De aldus door de KSZ aan de stad overgemaakte persoonsgegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor het doeleinde vermeld in het eerste lid. Ze mogen slechts worden bewaard zolang dat noodzakelijk is voor het verwezenlijken van dat doeleinde en moeten daarna worden vernietigd. Ze mogen onder geen beding verder worden meegedeeld aan derden zonder machtiging van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid.

 

De diverse hoger vermelde uitwisselingen tussen de KSZ en de gemeente geschieden met de tussenkomst van een verwerker (zie daartoe artikel 8).

 

Artikel 2.VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE MEDEDELING

 

De KSZ kan nooit verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele onjuiste inhoud of de eventuele onjuiste verspreiding van de persoonsgegevens.

 

De persoonsgegevens die door de bevoegde openbare instellingen van sociale zekerheid worden meegedeeld aan de KSZ geven de toestand weer op 1 januari van het lopende jaar, vóór de controle door de federale overheidsdienst Financiën.

 

Artikel 3.UITWISSELINGSMETHODES

 

Elke mededeling van persoonsgegevens tussen de betrokken partijen in het kader van deze overeenkomst gebeurt via file transfer. De technische aspecten en de veiligheidsaspecten worden beschreven in de projectdocumentatie die beschikbaar is op de website van de KSZ (zie daartoe www.ksz.fgov.be/nl/bcss/services/content/websites/belgium/services/service_institution/service_regional/service_34.html).

 

Enkel in uitzonderlijke gevallen en mits een bilateraal akkoord tussen de KSZ en de stad kunnen bij de mededeling van persoonsgegevens cassettes, diskettes of andere dragers worden gebruikt.

 

De identiteit van de personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging wordt meegedeeld aan de hand van een specifieke returncode.

 

Artikel 4.VERANTWOORDELIJKE PERSONEN

 

De stad zal, eventueel met de tussenkomst van een verwerker, aan de KSZ meedelen wie verantwoordelijk is voor, enerzijds, het overmaken van de lijst van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de belastingvermindering of het ander aanvullend voordeel en, anderzijds, het ontvangen van de lijst van de personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging.

 

Artikel 5.DUUR VAN DE OVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst geldt van 2014 tot 2018 (de meegedeelde persoonsgegevens geven per jaar telkens de toestand op 1 januari van dat jaar weer). De duur van deze overeenkomst is maximaal vijf jaar en kan in geen geval de duur van het hogervermeld gemeentelijk reglement overschrijden.

 

Deze overeenkomst kan enkel worden gewijzigd bij een door de beide partijen ondertekend aanhangsel en kan na het eerste jaar door de beide partijen worden opgezegd door middel van een aangetekende brief en met eerbiediging van een opzegtermijn van drie maanden.

 

Artikel 6.KOSTENREGELING

 

De totale kostprijs voor de mededeling van de persoonsgegevens door de KSZ aan de stad komt overeen met de eenheidsprijs van een bericht in het jaar voorafgaand aan het jaar van het leveren van de dienst, vermenigvuldigd met het aantal dienstige inputberichten van de stad, met een minimumbedrag van 314,00 euro (jaarlijks op 1 januari geïndexeerd) en een maximumbedrag van 3.145,00 euro (jaarlijks op 1 januari geïndexeerd) (BTW niet van toepassing).

 

De KSZ zal de door de stad overgemaakte lijst van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de belastingvermindering of het ander aanvullend voordeel zo snel mogelijk verwerken en de stad achteraf een schuldvordering bezorgen met een toelichting over de berekening van het verschuldigde bedrag.

 

Een beschrijving van de toepasselijke regels is beschikbaar op de website van de KSZ (zie (www.ksz.fgov.be/nl/bcss/page/content/websites/belgium/about/organization/finances/finances_01.html), in het document “nota met betrekking tot de financieringsprincipes voor de dienstverlening door de KSZ aan de instellingen die geen openbare instellingen van sociale zekerheid zijn”.

 

De stad zal het bedrag storten op bankrekeningnummer 001-1950055-43 van de KSZ, uiterlijk binnen de zestig kalenderdagen te rekenen vanaf de ontvangst van de schuldvordering. Bij laattijdige betaling is er van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een bedrag van 25,00 euro als forfaitaire schadevergoeding verschuldigd.

 

Artikel 7.PLICHT TOT INKENNISSTELLING VAN DE RAADSLEDEN

 

De burgemeester van de stad verbindt zich ertoe alle gemeenteraadsleden van de stad in kennis te stellen van deze overeenkomst. De stad moet voorafgaandelijk aan de uitvoering van de werkzaamheden aan de KSZ een kopie bezorgen van het verslag van de vergadering tijdens dewelke de gemeenteraadsleden van de stad in kennis werden gesteld van deze overeenkomst.

 

Artikel 8.TUSSENKOMST VAN EEN VERWERKER

 

Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeente geschiedt de hoger vermelde mededeling van persoonsgegevens met de tussenkomst van IVAREM die voor de toepassing van deze overeenkomst wordt beschouwd als de verwerker van de gemeente.

 

Tussen de gemeente en de verwerker wordt, met toepassing van artikel 16, § 1, van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, een overeenkomst gesloten.

 

In geen geval kan de verwerker van de gemeente ten opzichte van de KSZ worden beschouwd als de verantwoordelijke voor de verwerking van de persoonsgegevens. De gemeente behoudt de volledige verantwoordelijkheid dienaangaande.

 

Artikel 9.TOEPASSELIJKE REGELGEVING EN BEVOEGDE RECHTBANK

 

Bij de uitvoering van deze overeenkomst zijn de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, hun respectieve uitvoeringsbesluiten en elke andere regelgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van natuurlijke personen onverkort van toepassing.

 

Op deze overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. In geval van geschil zijn uitsluitend de rechtbanken te Brussel bevoegd.

 

Artikel 10.OPHEFFING VAN VROEGERE OVEREENKOMSTEN

 

In voorkomend geval vervangt deze overeenkomst de bestaande overeenkomst gesloten tussen de stad en de KSZ met betrekking tot het voorwerp bedoeld in artikel 1. De bestaande overeenkomst wordt opgeheven met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze overeenkomst.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

005.003.002.004

 

sociale correcties Diftar

3.145,00 euro

79.839,00 euro

Budgetsleutel

 

0300/64910000

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

2

IVAREM

Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

PROJECT RENOVATIE EN ACTUALISERING ZIMMERTORENCOMPLEX. INBRENG VZW ZIMMERTORENCOMITÉ VIA RENTELOZE LENING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 24 augustus 2010 werd het project 'Actualisering en renovatie Zimmertoren' goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Op 6 mei 2013 werd het lastenboek voor de uitvoering van dit project goedgekeurd door het college.

 

Op 27 mei 2013 werden de lastvoorwaarden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Door de gemeenteraad werd op 24 juni 2013 principieel een schenking van 100.000 euro aanvaard vanwege de vzw Zimmertorencomité.

 

Op 28 april 2014 werd de renteloze leningsovereenkomst tussen de vzw en de stad Lier principieel goedgekeurd door het college.

 

Feiten en context

De vzw Zimmertorencomité wenst een financiële bijdrage te leveren aan het project 'Zimmertoren: reorganisatie, heraanleg en toeristisch aantrekkelijk maken van het Zimmertorencomplex'.

 

In eerste instantie werd aangegeven dat de resterende som door de vzw aan de stad Lier geschonken zou worden. Er werd een schenkingsakte opgemaakt door notaris Van den Brande voor de som van 100.000 euro, waaraan als uitdrukkelijke last werd verbonden dat de geschonken gelden voor het genoemde project dienen aangewend te worden.

 

Dit bedrag maakte het verschil uit tussen de geraamde kostprijs van het project (ca. 250.000 euro incl. BTW) en de door Toerisme Vlaanderen aanvaarde subsidie (ca. 150.000 euro).

 

Gelet op de notariële kostprijs en registratierechten gaf de vzw echter aan haar inbreng op een andere wijze te willen organiseren.

 

Door de vzw zelf werd de renteloze lening gesuggereerd.

 

Het college nam op 22 april 2014 kennis van de verschillende financieringsmogelijkheden en hun risico's.

 

Een renteloze leningsovereenkomst tussen de vzw en de stad Lier werd uitgewerkt:

 

 

Leningsovereenkomst

 

 

TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN:

 

A. De STAD LIER, met adres of waarvan de burelen gevestigd zijn te 2500 Lier, Paradeplein 2, bus 1, hier vertegenwoordigd door:

 

1. De heer Boogaerts, Frank Helena Jan (rijksregisternummer 44.11.16-397.27, vermeld met zijn toestemming), burgemeester, geboren te Lier op zestien november negentienhonderd vierenveertig, wonende te 2500 Lier, Kardinaal Cardijnstraat nummer 17

2. Mevrouw Janssens, Katleen Stephanie (rijksregisternummer 73.09.14-392.08, vermeld met haar toestemming), secretaris, geboren te Lier op veertien september negentienhonderd drieënzeventig, wonende te 2520 Ranst, Antwerpsesteenweg nummer 32/A

 

Hierna genoemd de ontlener.

 

EN

 

B. De vereniging zonder winstoogmerk “ZIMMERTORENCOMITE LIER”, met zetel te Lier, Zimmerplein nummer 18, en met ondernemingsnummer 0411.056.504.hier vertegenwoordigd door haar voorzitter en haar penningmeester, namelijk:

1. De heer d’Haens, Joseph Paul Mariette (rijksregister 35.07.06.323.50, vermeld met zijn toestemming), bestuurder van vennootschappen, geboren te Antwerpen op 7 juni negentienhonderd vijf en dertig, wonende te 2520 Ranst-Emblem, Liersesteenweg nummer 100

2. De heer d’Haens, Patrick Joseph (rijksregister 63.09.08-431.36, vermeld met zijn toestemming), bestuurder van vennootschappen, geboren te Antwerpen op 8 september negentienhonderd drie en zestig, wonende te 2520 Ranst-Emblem, Liersesteenweg nummer 100

 

Hierna genoemd de uitlener.

 

 

IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

 

Artikel 1 Bedrag

 

De uitlener verbindt er zich toe om, ten titel van renteloze lening, het bedrag van 150.000,00 EUR aan de ontlener te voldoen. Het voormelde bedrag is de ontlener verschuldigd aan de uitlener.

 

Artikel 2 Termijn

 

Deze lening is afgesloten voor een termijn van 20 jaar met ingang van  1 juli 2014.

 

De terugbetaling van het geleende bedrag zal gebeuren door jaarlijkse terugbetalingen van 7500 EUR, voor de eerste maal op 1 juli 2015.

 

De terugbetaling gebeurt op rekeningnummer BE28 6451 0205 2220 op naam van Zimmertorencomité VZW.

 

De ontlener mag te allen tijde vervroegde terugbetalingen doen, zonder een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd te zijn.

 

Artikel 3 Interest

 

Deze lening is renteloos.

 

Artikel 4 Voorwaarden

 

1) De termijnen zijn bepaald in het belang van de partijen en kunnen worden verlengd of verkort, in de mate der financiële mogelijkheden en bij wederzijdse overeenstemming tussen de partijen.

 

2) De schuld zal worden vereffend aan de hier optredende uitlener. In geval van ontbinding of vereffening van de uitlener zal de schuld aan haar rechtsopvolger worden vereffend voor zover deze een maatschappelijk doel heeft dat zo nauw mogelijk aansluit bij hetgeen door de uitlener wordt betracht.

 

3) De uitlener wordt gehouden iedere wijziging van de statuten voorafgaandelijk kenbaar te maken aan de ontlener.

 

4) Alle sommen die in het kader van deze overeenkomst verschuldigd zijn en niet worden betaald zoals contractueel afgesproken, hetzij door de uitlener hetzij door de ontlener, brengen van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een nalatigheidsinterest op van 10% per jaar tot aan de volledige betaling.

 

5) Alle kosten die voortvloeien uit de onderhavige overeenkomst zijn ten laste van de ontlener.

 

6) De gelden van deze lening kunnen enkel gebruikt worden voor de financiering van de opdracht die ingevolge openbare aanbesteding middels Collegebesluit d.d. 28 april 2014 werd toegewezen aan de firma Fugzia. De uitlener zal samen met de ontlener controleren of voormelde opdracht wordt uitgevoerd conform de bepalingen vermeld in het bijzonder bestek met nr. 2013/157 en conform de offerte hierbijgevoegd. De vorderingsstaten die door de firma Fugzia ter goedkeuring worden voorgelegd aan de ontlener, zullen alvorens de ontlener zijn goedkeuring/opmerkingen overmaakt, ter goedkeuring worden voorgelegd aan de uitlener.

 

7) De afbetalingen in het kader van onderhavige overeenkomst zijn enkel verschuldigd voor zover de uitlener zijn huidige werking verder zet. Deze werking bestaat onder meer uit het onderhoud en het beheer van de Zimmertoren en het Toeristisch Paviljoen en de toebehoren van beide gebouwen.

 

8) De partijen kiezen woonst op hun hogervermelde vestiging.

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Lier op 28 april 2014

 

Elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

 

De ontlener                                                                          De uitlener

(handtekening(en))                                                               (handtekening(en))

 

 

 

 

 

 

Frank Boogaerts,                                                                 Jos d’Haens,

Burgemeester                                                                      Voorzitter

 

 

 

 

 

Katleen Janssens,                                                               Patrick d’Haens,

Secretaris                                                                            Penningmeester

 

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Argumentatie

Uit de interne juridische analyse is gebleken dat de bovenvermelde leningsovereenkomst voldoende garanties bevat voor zowel de stad Lier als de vzw voor een correcte uitvoering van de opdracht conform de bepalingen vermeld in het bijzonder bestek met nr. 2013/157

 

De juridische dienst verklaart zich dan ook akkoord met deze renteloze leningsovereenkomst.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

13 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van de vzw Zimmertorencomité om een financiële bijdrage te leveren aan het project 'Zimmertoren: reorganisatie, heraanleg en toeristisch aantrekkelijk maken van het Zimmertorencomplex' aan de hand van een renteloze lening met de stad Lier.

 

Art 2 :

De gemeenteraad besluit om de renteloze leningsovereenkomst met de vzw Zimmertorencomité, zoals hieronder vermeld, goed te keuren.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

jur.dienst, vzw

 

 

Bijlage:

 

Leningsovereenkomst

 

 

TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN:

 

A. De STAD LIER, met adres of waarvan de burelen gevestigd zijn te 2500 Lier, Paradeplein 2, bus 1, hier vertegenwoordigd door:

 

1. De heer Boogaerts, Frank Helena Jan (rijksregisternummer 44.11.16-397.27, vermeld met zijn toestemming), burgemeester, geboren te Lier op zestien november negentienhonderd vierenveertig, wonende te 2500 Lier, Kardinaal Cardijnstraat nummer 17

2. Mevrouw Janssens, Katleen Stephanie (rijksregisternummer 73.09.14-392.08, vermeld met haar toestemming), secretaris, geboren te Lier op veertien september negentienhonderd drieënzeventig, wonende te 2520 Ranst, Antwerpsesteenweg nummer 32/A

 

Hierna genoemd de ontlener.

 

EN

 

B. De vereniging zonder winstoogmerk “ZIMMERTORENCOMITE LIER”, met zetel te Lier, Zimmerplein nummer 18, en met ondernemingsnummer 0411.056.504.hier vertegenwoordigd door haar voorzitter en haar penningmeester, namelijk:

1. De heer d’Haens, Joseph Paul Mariette (rijksregister 35.07.06.323.50, vermeld met zijn toestemming), bestuurder van vennootschappen, geboren te Antwerpen op 7 juni negentienhonderd vijf en dertig, wonende te 2520 Ranst-Emblem, Liersesteenweg nummer 100

2. De heer d’Haens, Patrick Joseph (rijksregister 63.09.08-431.36, vermeld met zijn toestemming), bestuurder van vennootschappen, geboren te Antwerpen op 8 september negentienhonderd drie en zestig, wonende te 2520 Ranst-Emblem, Liersesteenweg nummer 100

 

Hierna genoemd de uitlener.

 

 

IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

 

Artikel 1 Bedrag

 

De uitlener verbindt er zich toe om, ten titel van renteloze lening, het bedrag van 150.000,00 EUR aan de ontlener te voldoen. Het voormelde bedrag is de ontlener verschuldigd aan de uitlener.

 

Artikel 2 Termijn

 

Deze lening is afgesloten voor een termijn van 20 jaar met ingang van  1 juli 2014.

 

De terugbetaling van het geleende bedrag zal gebeuren door jaarlijkse terugbetalingen van 7500 EUR, voor de eerste maal op 1 juli 2015.

 

De terugbetaling gebeurt op rekeningnummer BE28 6451 0205 2220 op naam van Zimmertorencomité VZW.

 

De ontlener mag te allen tijde vervroegde terugbetalingen doen, zonder een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd te zijn.

 

Artikel 3 Interest

 

Deze lening is renteloos.

 

Artikel 4 Voorwaarden

 

1) De termijnen zijn bepaald in het belang van de partijen en kunnen worden verlengd of verkort, in de mate der financiële mogelijkheden en bij wederzijdse overeenstemming tussen de partijen.

 

2) De schuld zal worden vereffend aan de hier optredende uitlener. In geval van ontbinding of vereffening van de uitlener zal de schuld aan haar rechtsopvolger worden vereffend voor zover deze een maatschappelijk doel heeft dat zo nauw mogelijk aansluit bij hetgeen door de uitlener wordt betracht.

 

3) De uitlener wordt gehouden iedere wijziging van de statuten voorafgaandelijk kenbaar te maken aan de ontlener.

 

4) Alle sommen die in het kader van deze overeenkomst verschuldigd zijn en niet worden betaald zoals contractueel afgesproken, hetzij door de uitlener hetzij door de ontlener, brengen van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een nalatigheidsinterest op van 10% per jaar tot aan de volledige betaling.

 

5) Alle kosten die voortvloeien uit de onderhavige overeenkomst zijn ten laste van de ontlener.

 

6) De gelden van deze lening kunnen enkel gebruikt worden voor de financiering van de opdracht die ingevolge openbare aanbesteding middels Collegebesluit d.d. 28 april 2014 werd toegewezen aan de firma Fugzia. De uitlener zal samen met de ontlener controleren of voormelde opdracht wordt uitgevoerd conform de bepalingen vermeld in het bijzonder bestek met nr. 2013/157 en conform de offerte hierbijgevoegd. De vorderingsstaten die door de firma Fugzia ter goedkeuring worden voorgelegd aan de ontlener, zullen alvorens de ontlener zijn goedkeuring/opmerkingen overmaakt, ter goedkeuring worden voorgelegd aan de uitlener.

 

7) De afbetalingen in het kader van onderhavige overeenkomst zijn enkel verschuldigd voor zover de uitlener zijn huidige werking verder zet. Deze werking bestaat onder meer uit het onderhoud en het beheer van de Zimmertoren en het Toeristisch Paviljoen en de toebehoren van beide gebouwen.

 

8) De partijen kiezen woonst op hun hogervermelde vestiging.

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Lier op 28 april 2014

 

Elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

 

De ontlener                                                                          De uitlener

(handtekening(en))                                                               (handtekening(en))

 

 

 

 

 

 

Frank Boogaerts,                                                                 Jos d’Haens,

Burgemeester                                                                      Voorzitter

 

 

 

 

 

Katleen Janssens,                                                               Patrick d’Haens,

Secretaris                                                                            Penningmeester

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2013 - POSITIEF ADVIES

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2013 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden op 30/4/2014 door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur. Binnen de 50 dagen na ontvangst dient de gemeenteraad haar advies aan de gouverneur over te maken.

 

Voor het nazicht van de rekeningen hebben we de leidraad "checklist jaarrekening" gebruikt dewelke door het agentschap binnenlands bestuur ter beschikking wordt gesteld.

 

Alle kerkfabrieken sluiten 2013 af met een overschot op de exploitatie (rekening houdend met de exploitatietoelage van de stad voor die kerkfabrieken dewelke niet zelfbedruipend zijn). Het kerkfabriek St-Jozef en Bernardus heeft in 2013 de voorziene exploitatietoelage niet opgevraagd.

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de voorziene exploitatietoelage in het budget 2013 versus de werkelijk opgevraagde toelage.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2013

Exploitatietoelage Rekening 2013

Overschot op exploitatie 2013

Toelichting

Heilig Kruis

0

0

162.210,04

 

Heilig Hart

12.982,34

6.491,17

2.791,70

Begin januari 2014 werd saldo toelage 2013 uitbetaald (zal dus in rekening 2014 verwerkt worden).

St-Jozef en Bernardus

2.624,48 EUR

0

15.327,35

Toelage werd niet opgevraagd in 2013

St-Jan Evangelist

18.430,20

42.291,64

14.868,69

Begin 2013 werd exploitatietoelage van 2012 uitbetaald. Deze wordt door KF mee in rekening 2013 opgenomen.

H. Familie

15.122,04

15.122,04

13.441,41

 

OLV Onbevlekt Lachenen

0

0

12.297,75

 

St-Gummarus

0

0

81.566,36

 

 

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekeningen 2013 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt en verleent positief advies.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

CIPAL  - ALGEMENE VERGADERING OP 13 JUNI 2014 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 april 2014 om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL op 13 juni 2014 om 10u30 in het Seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2013

7.

Vervanging van de op voordracht van de gemeente Brasschaat benoemde bestuurder

8.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

9.

Rondvraag

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - artikel 44 en het gewijzigde artikel 35 van de statuten van CIPAL DV: er dient niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger moet benoemd worden, maar de vertegenwoordigers voor de volledige legislatuur kan worden aangeduid

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Jef Van der Wee, Memet Cinar en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL van 13 juni 2014 en voor de algemene vergaderingen gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Art 2 :

De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL van 13 juni 2014 (of iedere andere datum waarop deze vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad genomen zijn over de agendapunten van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL van 13 juni 2014 en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de dienstverlenende vereniging CIPAL, Cipalstraat 1, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL DV

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING OP 13 JUNI 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 april 2014 om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL op 13 juni 2014 om 10.30 uur in het Seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2013

7.

Vervanging van de op voordracht van de gemeente Brasschaat benoemde bestuurder

8.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

9.

Rondvraag

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De dienstverlenende vereniging CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 13 juni 2014:

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2013, afgesloten op 31 december 2013

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2013

7.

Vervanging van de op voordracht van de gemeente Brasschaat benoemde bestuurder

8.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

9.

Rondvraag

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 13 juni 2014 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de dienstverlenende vereniging CIPAL, Cipalstraat 1, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL DV

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

PIDPA - STATUTAIRE JAARVERGADERING OP 16 JUNI 2014 - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 28 april 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering van PIDPA op 16 juni 2014 om 11.00 uur op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2013

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2013

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2013

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Herstructurering van het eigen vermogen

7.

Benoemingen

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Jef Van der Wee, Memet Cinar en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de statutaire jaarvergadering wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, wonende Kannunik Davidlaan 55, 2500 Lier met als plaatsvervanger Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, wonende Boomlaarstraat 101, 2500 Lier.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de statutaire jaarvergadering van 16 juni 2014, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

PIDPA - STATUTAIRE JAARVERGADERING OP 16 JUNI 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 28 april 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering van PIDPA op 16 juni 2014 om 11.00 uur op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2013

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2013

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2013

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Herstructurering van het eigen vermogen

7.

Benoemingen

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

PIDPA stelt de nodige documenten bij deze statutaire jaarvergadering ter beschikking, nl. het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2013, de jaarrekening over het boekjaar 2013, het voorstel tot herstructurering van het eigen vermogen, het verslag van de commissaris.

 

Voor alleszins twee deelnemers dient een benoeming van een voorgedragen bestuurder te gebeuren. In elk geval is minstens één benoeming voor adviescomité B (voordracht gemeente Laakdal) aan de orde.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van deze statutaire jaarvergadering van PIDPA van 16 juni 2014 werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2013

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2013

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2013

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Herstructurering van het eigen vermogen

7.

Benoemingen

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2013, de jaarrekening over het boekjaar 2013, het voorstel tot herstructurering van het eigen vermogen en het verslag van de commissaris, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2013 goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan statutaire jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 16 juni 2014 op te dragen hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1, 2 en 3 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze statutaire jaarvergadering.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onderwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING OP 18 JUNI 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 28 april 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 18 juni 2014 om 18.30 uur in het 'den Eyck', Houtum 39 in 2460 Kasterlee.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2013 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: uitbreiding raad van bestuur - goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2013 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2013 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2013 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor - goedkeuring

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 18 juni 2014, die bestaat uit volgende agendapunten:

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2013 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: uitbreiding raad van bestuur - goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2013 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2013 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2013 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor - goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat de voorstellen van beslissingen worden goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 4 :

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 20 JUNI 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 9 april 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 20 juni 2014 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in Feestzaal Zuid-West, Antwerpsesteenweg 330, 2500 Lier, met op de agenda:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de ntergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400002]

         Balans, resultatenrekening en toelichting

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur

         Verslag van de revisor

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400003]

5.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400004]

6.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren [GVAV1400005]

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 20 juni 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

De stad ontving volgende documenten:

         het activiteitenverslag voor het jaar 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO in zitting van 28 maart 2014

         de balans, de resultatenrekening en de toelichting bij de jaarrekening voor het jaar 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO in zitting van 28 maart 2014

         het jaarverslag van de raad van bestuur voor het jaar 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO in zitting van 28 maart 2014

         het voorstel tot wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO in zitting van 15 oktober 2013

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEMO op 20 juni 2014:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de ntergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400002]

         Balans, resultatenrekening en toelichting

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur

         Verslag van de revisor

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400003]

5.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400004]

6.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren [GVAV1400005]

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 20 juni 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 20 juni 2014 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 20 JUNI 2014 - WIJZIGING STATUTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 9 april 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 20 juni 2014 om 18.30 uur. Onder punt 5 van de agenda staat "Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400004]".

 

De stad ontving volgende documenten:

         het voorstel tot wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO in zitting van 15 oktober 2013

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO voorgestelde wijziging van de statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO zal beraadslagen en beslissen op 20 juni 2014.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 20 juni 2014 het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 20 JUNI 2014 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 9 april 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 20 juni 2014 om 18.30 uur. De vergadering zal plaat vinden in Feestzaal Zuid-West, Antwerpsesteenweg 330, 2500 Lier, met op de agenda:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de ntergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400002]

         Balans, resultatenrekening en toelichting

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur

         Verslag van de revisor

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400003]

5.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1400004]

6.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren [GVAV1400005]

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 20 juni 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Art. 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectievelijke raden

         Art. 44 bepaalt dat, afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 65, 2de lid van het decreet, nog minstens één algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar te bespreken

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Jef Van der Wee, Memet Cinar en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Wit Anja, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdragers op deze vergadering om te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IGEMO op 20 juni 2014.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING OP 20 JUNI 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 28 april 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 20 juni 2014 om 17.30 uur plaats heeft in de zaal van Brasserie Zuid-West, Antwerpsesteenweg 330 in Lier.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [VVAV1400002]

         Jaarverslag van de raad van bestuur [VVAV1400003]

         Verslag van de revisor [VVAV1400004]

4.

Kennisgeving besparingsplan [VVAV1400005]

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 20 juni 2014.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - artikel 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering voor de vennoten moet worden voorgelegd aan de respectievelijke raden

         Statuten van IVAREM

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

1 stem tegen: Patrick Tersago

12 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 1 stem tegen - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2014 die als volgt is samengesteld:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [VVAV1400002]

         Jaarverslag van de raad van bestuur [VVAV1400003]

         Verslag van de revisor [VVAV1400004]

4.

Kennisgeving besparingsplan [VVAV1400005]

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 20 juni 2014.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM mits inzake besparingen er verder wordt gestreefd naar 10 % op de interne werking en organisatie zonder te raken aan de dienstverlening aan burgers en/of gezinnen.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING OP 20 JUNI 2014 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 28 april 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 20 juni 2014 om 17.30 uur plaats heeft in de zaal van Brasserie Zuid-West, Antwerpsesteenweg 330 in Lier.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1400001]

3.

Goedkeuring jaarrekening 2013 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [VVAV1400002]

         Jaarverslag van de raad van bestuur [VVAV1400003]

         Verslag van de revisor [VVAV1400004]

4.

Kennisgeving besparingsplan [VVAV1400005]

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 20 juni 2014.

 

Argumentatie

Het is belangrijk dat op de algemene vergadering een vertegenwoordiger van de stad aanwezig kan zijn, daarom zal afwijkend van de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013, de aangeduide afgevaardigden aangepast worden voor de algemene vergadering van 20 juni 2014.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - artikel 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering voor de vennoten moet worden voorgelegd aan de respectievelijke raden

         Statuten van IVAREM

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Jef Van der Wee, Memet Cinar en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Wit Anja wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM op 20 juni 2014. Die eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaandeel (3 stemmen) van de stad in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 2 :

Wagner Christina wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM op 20 juni 2014. Die tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (3 stemmen) van de stad in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM op 20 juni 2014. Die derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste en tweede afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de derde afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (3 stemmen) van de stad in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 5 :

De afvaardiging geldt alleen voor de algemene vergadering van 20 juni 2014.

 

Art 6 :

Het college beslist dit dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Art 7 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IVEKA - ALGEMENE VERGADERING EN JAARVERGADERING VAN  24/06/2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt voor het distributiebeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende verenging IVEKA, Intercommunale voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad Lier werd, per aangetekend schrijven van 16 april 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA op dinsdag 24 juni 2014 om 11.00 uur in Alta Ripa II, Engelstraat 6 in 2360 Oud-Turnhout.

 

De agenda werd als volgt samengesteld:

1.

Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2013

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2013 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2013

4.

Hernieuwing aanwijzing distributienetbeheerder elektriciteit door VREG

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

De stad ontving de documentatie voor de bovenstaande agendapunten.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Energiebesluit

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 24 juni 2014:

1.

Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2013

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2013 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2013

4.

Hernieuwing aanwijzing distributienetbeheerder elektriciteit door VREG

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 24 juni 2014 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVEKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING OP 24/06/2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 30 april 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 24 juni 2014 om 12.00 uur in Alta Ripa II, Engelstraat 6 in 2360 Oud-Turnhout.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1.

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2.

Jaarrekening 2013

3.

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van IKA van 24 juni 2014.

1.

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2.

Jaarrekening 2013

3.

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2013.

 

Art 4 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA van 24 juni 2014 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v.  de heer Lieven Ex.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING OP 24 JUNI 2014 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad Lier werd per aangetekend schrijven van 30 april 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 24 juni 2014 om 12.00 uur in Alta Ripa II, Engelstraat 6 in 2360 Oud-Turnhout.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1.

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2.

Jaarrekening 2013

3.

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Jef Van der Wee, Memet Cinar en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid en de heer Buelens Kristof, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan algemene vergadering van IKA op 24 juni 2014.

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IKA op 24 juni 2014.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 mei 2014

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. Kruispunt Hoogveldweg

 

Graag had ik deze interpellatie op de gemeenteraad aan de dagorde toegevoegd. Dit om te voorkomen dat er nutteloze uitgaven in de toekomst zouden gedaan worden.

 

Het kruispunt Hoogveldweg – Aarschotsesteenweg heeft een slechte reputatie bij de burgers, de wachttijden zijn lang en met drukke momenten belemmeren wagens zelfs de Ring.

 

Een bevraging heeft uitgewezen dat 99% dit kruispunt meer dan beu is. Met deze wil ik nog eens vragen aan de bevoegde schepen om toch te ijveren voor een rondpunt. De uitgaven die zullen gebeuren voor de verlenging van de afslagstrook, gaan geen enkele nut hebben en het geld kan volgens mij dan veel beter gebruikt worden.

 

Ik hoop dat de schepen op heel drukke momenten als b.v. het spitsuur daar eens op een stoeltje gaat zitten om te kijken wat er echt gaande is.

 

Mijn vragen zijn dan ook de volgende:

 

Is het CBS op de hoogte:

 

1)Dat op het spitsuur de wagens die van de Ring komen en richting Duffel moeten afslaan tot op het kruispunt van de Ring, staan aan te schuiven?

 

2)Dat als er een lange file staat vanaf de Molbrug tot aan de verkeerslichten, de meerderheid van de wagens rechtdoor moeten of richting Kessel en dat de afslagstrook niet bijdraagt tot de oplossing hiervoor?

 

3)Dat met een rondpunt het verkeer vlotter en veiliger zal zijn voor de wagens die vanuit Duffel naar de ring moeten richting Kessel?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019