Lier

Zitting van 29 april 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Actuele vraag 1 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. afranseling

Met de regelmaat van de klok zien we in verschillende grote steden vechtpartijen tussen “jongeren”. Het merendeel hiervan haalt het nieuws niet eens, gelukkig kan u altijd rekenen op het Vlaams Belang om ervoor te zorgen dat dit soort criminaliteit wel wordt gezien en niet het nieuwe normaal wordt.

Vandaag, maandag, exact een week geleden was het prijs aan het station van Geel. Ik zag de beelden en dacht bij mezelf, Geel is niet veel groter dan Lier, en daar ook al zo’n extreem geweld, dat belooft.

Zaterdag doken er beelden op, via het Vlaams Belang uiteraard, van vrijdagmiddag na schooltijd, amper 4 dagen na het voorval in Geel, en raad eens waar? Juist, aan de Campus Arthur Vanderpoorten van het Atheneum hier in ons eigenste Lier. Sta mij toe de dingen over deze beelden te benoemen zoals ze zijn, en er vooral geen laagje suiker over te gieten.

Wat daar heeft plaatsgevonden was geen vechtpartij maar een regelrechte afranseling! Een 15-jarige Vlaamse jongen krijgt meerdere rake klappen in het gezicht, verschillende stampen over zijn hele lichaam en dit van krapuul dat normen noch waarden heeft. Alsof dat nog niet erg genoeg is, staan er tientallen toeschouwers rond, duidelijk met hetzelfde gebrek aan normen en waarden, die het walgelijke schouwspel filmen, denigrerende commentaar geven en vooral het slachtoffer niet helpen. Niet enkel het stoere mannetje dat de klappen uitdeelde is dader, maar het ganse allegaartje van ettertjes dat zich smakelijk amuseerden ten koste van 1 jongen die geen schijn van kans maakte, en naast lichamelijke letsels meer dan waarschijnlijk ook psychisch zwaar onder de indruk zal zijn.

Op een bepaald ogenblik wordt er gefilmd van bovenaf, waarschijnlijk vanuit de school zelf, en je hoort iemand zeggen: “kennen we hem”? Doet dat er dan toe?!

 

Voor mij is dit hele gebeuren misselijkmakend, niks meer maar vooral ook niks minder.

 

Ik heb hierover de volgende vragen:

        Eerst en vooral, hoe gaat het met het slachtoffer?

        Zijn de daders geïdentificeerd?

        Wat doet de school?

        Welke preventie acties gaat de politie ondernemen zodat dit niet meer kan gebeuren?

 

Actuele vraag 2 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. incident school

Vorige week vrijdag heeft er zich na schooltijd een incident voorgedaan aan het Atheneum “Arthur  Vanderpoorten”

Een groep van een dertigtal jongeren belaagde een leerling van deze school, er werden enkele rake klappen uitgedeeld, de beelden hiervan werden vervolgens  gedeeld op sociale media.

Dit is een fenomeen dat de laatste maanden meer en meer  voorkomt, zinloos geweld.

 

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs en meer bepaald aan de burgemeester.

Zou het niet mogelijk zijn om de observatiewachters en –of de politie na schooltijd Aan de secundaire scholen te laten patrouilleren?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Collega Lissens,

Op uw eerste twee vragen kan ik kort antwoorden: er is een opsporingsonderzoek, onder leiding van het parket, lopende. Het onderzoek is momenteel volop bezig, de verschillende beelden die ook op sociale media verschenen worden geanalyseerd. Meer dan dat kunnen noch mogen we hier verder over communiceren.

Onze lokale politie heeft hier van ons de middelen en mensen gekregen om problemen zoals straatgeweld aan te pakken. Zo werd een tweetal jaar geleden het fietsteam uitgebreid van 2 naar 6 leden. Eén van hun voornaamste opdrachten bestaat erin om jongeren aanklampend op te volgen. Verder werd er een tweetal jaar geleden ook de functie van jongerenrechercheur in het leven geroepen, dit jaar wordt de dienst jeugd en gezin uitgebreid. Eind 2023 werd dankzij de kaderuitbreiding en extra investeringen van het bestuur het ILR-team opgericht, ook zij houden toezicht op tal van fenomenen, zoals o.a. jongerencriminaliteit. Ook werd er extra geïnvesteerd in bewakingscamera’s in de binnenstad. Dankzij deze heroriëntering van onze werking konden we tijdig heel wat problemen (we denken bijv. aan het drillrap-fenomeen) voorkomen of grondig aanpakken. Er werden in het verleden bijv. al wat vechtpartijen voorkomen. Jammer genoeg kan de politie niet alle misdrijven voorkomen, maar we doen er vervolgens alles aan om verdachten te vatten.

 

Collega Callaerts,

De gemeenschapswachten zijn niet opgeleid voor geweldproblematieken. Maar ik ben het met u eens dat toezicht wenselijk is. De komende dagen zal er verhoogd politietoezicht rondom scholen georganiseerd worden door diverse ploegen. Ook worden de mobiele camera’s ingezet, aanvullend aan de vaste camera’s in de binnenstad.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 MAART 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 maart 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 maart 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ONTWERP BELEIDSPLAN RUIMTE LIER (BRL) - STRATEGISCHE VISIE. VOORLOPIGE VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 19/04/2021 Beleidsplan Ruimte Lier - voortzetting goedkeuring en evaluatiemoment

GR 28/03/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - startbeslissing tot opmaak

CBS 16/05/2022 Nota Open Ruimte Beleidsplan Ruimte Lier. kennisname - verderzetten participatietraject - goedkeuring

CBS 23/05/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - Goedkeuring opmaak Plan-Mer

CBS 17/10/2022 Conceptnota Beleidsplan Ruimte. principiële goedkeuring

CBS 17/04/2023 Beleidskader economie in Beleidsplan Ruimte. Goedkeuring nota afwerking

Beleidsplan Ruimte Lier

 

CBS 8/05/2023 beleidskader "Open ruimte" met onderzoeksrapporten (DNA en open & bebouwde ruimte) en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 05/06/2023 Beleidskader "Groenblauwe netwerk" met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 03/07/2023 Beleidskader 'recreatieve voorzieningen' met fiches, onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 14/08/2023 Beleidskader ‘stad en dorp’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 16/10/2023 Beleidskader ‘ring en omgeving’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

 

CBS 20/11/2023 Voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier met 5 beleidskader en strategische visie. GOEDKEURING

CBS 18/03/2024 Adviezen over het voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

 

Feiten en context

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de doelstellingen die de stad voor ogen heeft tegen 2050. Dit vertaalt zich in het wensbeeld Lier 2050. De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

De verschillende beleidskaders bevatten acties die alle bijdragen aan het realiseren van het wensbeeld Lier 2050. Om deze beleidskaders echter zo leesbaar mogelijk te maken, zijn het onderzoeksmateriaal, de beschrijving van gehanteerde methodologieën en allerhande achtergrondinformatie opgenomen in afzonderlijke onderzoeksrapporten.

 

Een beleidskader wordt best samen gelezen met de strategische visienota, achtergrondinformatie is te vinden in het onderzoeksrapport.

 

Openbaar onderzoek

Gepland van midden mei tot midden augustus 2024

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

 

Argumentatie

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de ambities die de gemeente voor ogen heeft. Dit vertaalt zich in het wensbeeld voor Lier 2050.

 

De strategische visienota is onderdeel van het beleidsplan ruimte Lier en bevat de visie op lange termijn voor het ruimtelijk beleid van de gemeente. De inleiding licht de opbouw van het beleidsplan ruimte Lier toe.

 

Een tweede deel verduidelijkt welke belangrijke ruimtelijke evoluties gedurende de laatste eeuwen in de gemeente hebben plaatsgevonden, hoe Lier er vandaag uit ziet, wat haar kwaliteiten zijn en voor welke belangrijke ruimtelijk maatschappelijke uitdagingen ze staat.

 

Het derde deel stelt een aantal ambities voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid voorop. Zij moeten een antwoord bieden op de uitdagingen en de kwaliteiten versterken. De ambities worden vervolgens verbeeld in het wensbeeld 'Lier 2050', dat de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente op lange termijn illustreert.

 

Het vierde deel behandelt uitwerkingen die de ambities en het wensbeeld verduidelijken. Hier zijn belangrijke beleidslijnen en acties aan gekoppeld. Tot slot wordt aangegeven in welke beleidskaders deze uitwerkingen gedetailleerd zijn behandeld.

 

Het vijfde deel toont een overzicht van alle strategische acties.

 

De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

Volgende beleidskaders zijn opgemaakt:

 

        ‘Stad en dorp’ beschrijft de ontwikkelingsperspectieven voor de stad Lier en het dorp Koningshooikt in functie van het verhogen van de leefkwaliteit.

        ‘Ring en omgeving’ stelt een veelkleurig ontwikkelingsperspectief voor R16 voor.

        ‘Recreatieve voorzieningen’ legt het toekomstperspectief voor het recreatief aanbod vast.

        ‘Open ruimte’ beschrijft de ontwikkelingsmogelijkheden voor de open ruimte.

        ‘Groenblauw netwerk’ geeft een visie op de verschillende groene en blauwe structuren die in Lier aanwezig zijn.

 

Het college heeft op 20.11.2023 beslist het voorontwerp met 5 beleidskader en strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier goed te keuren.

 

Adviesronde

Van 22.11.2023 tot en met 22.01.2024 werd een adviezenronde over het voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier georganiseerd om betrokken overheden, instanties en ook bewoners de mogelijkheid te geven op het voorontwerp te reageren. Alle opmerkingen, aanvullingen en suggesties werden behandeld en met een reactie voorzien.

De relevante opmerkingen en aanvullingen zijn in het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier verwerkt.

 

Van onderstaande overheden en instanties zijn adviezen binnengekomen en van bewoners

na het infomoment van 24.1.2024.

 

1 Departement Omgeving

2 Provincie Antwerpen

3 Gecoro

4 Boerenbond

5 Vlaio

6 Toerisme Vlaanderen

7 Agentschap wegen en verkeer

8 De Lijn

9 Agentschap natuur en bos

10 Sport Vlaanderen

11 watertoets

12 Agentschap landbouw en zeevisserij

13 Infrabel

14 Sigma Vlaanderen

15 college burgemeester en schepenen Boechout

16 college burgemeester en schepenen Nijlen

17 GECORO Nijlen

18 college burgemeester en schepenen Ranst

19 college burgemeester en schepenen Duffel

20 college burgemeester en schepenen Sint-Katelijne-Waver

21 bewoners na het infomoment van 24 januari 2024 - Wat de wervende, passende naam voor het beleidsplan Ruimte Lier betreft werden tijdens de participatiemomenten met inwoners en het personeel enkele suggesties ingediend. De suggesties zijn in een lijst in bijlage opgenomen.

 

In de strategische visie, de beleidskaders en onderzoeksrapporten zijn volgende kleurschema’s gebruikt om de verwerking van de adviezen weer te geven:

 

        Roze = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp

        Blauw = aanpassing op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

        Groen = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp én op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

 

Timing

Het is de bedoeling om het beleidsplan ruimte Lier voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg zal zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Freddy Callaerts en Marcel Taelman

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier (BRL) voorlopig vast te stellen en geeft opdracht aan het college om het openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ONTWERP BELEIDSPLAN RUIMTE LIER (BRL) - BELEIDSKADER (BK) - RING & OMGEVING. VOORLOPIGE VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 19/04/2021 Beleidsplan Ruimte Lier - voortzetting goedkeuring en evaluatiemoment

GR 28/03/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - startbeslissing tot opmaak

CBS 16/05/2022 Nota Open Ruimte Beleidsplan Ruimte Lier. kennisname - verderzetten participatietraject - goedkeuring

CBS 23/05/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - Goedkeuring opmaak Plan-Mer

CBS 17/10/2022 Conceptnota Beleidsplan Ruimte. principiële goedkeuring

CBS 17/04/2023 Beleidskader economie in Beleidsplan Ruimte. Goedkeuring nota afwerking

Beleidsplan Ruimte Lier

 

CBS 8/05/2023 beleidskader "Open ruimte" met onderzoeksrapporten (DNA en open & bebouwde ruimte) en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 05/06/2023 Beleidskader "Groenblauwe netwerk" met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 03/07/2023 Beleidskader 'recreatieve voorzieningen' met fiches, onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 14/08/2023 Beleidskader ‘stad en dorp’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 16/10/2023 Beleidskader ‘ring en omgeving’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

 

CBS 20/11/2023 Voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier met 5 beleidskader en strategische visie. GOEDKEURING

CBS 18/03/2024 Adviezen over het voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

 

Feiten en context

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de doelstellingen die de stad voor ogen heeft tegen 2050. Dit vertaalt zich in het wensbeeld Lier 2050. De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

De verschillende beleidskaders bevatten acties die alle bijdragen aan het realiseren van het wensbeeld Lier 2050. Om deze beleidskaders echter zo leesbaar mogelijk te maken, zijn het onderzoeksmateriaal, de beschrijving van gehanteerde methodologieën en allerhande achtergrondinformatie opgenomen in afzonderlijke onderzoeksrapporten.

 

Een beleidskader wordt best samen gelezen met de strategische visienota, achtergrondinformatie is te vinden in het onderzoeksrapport.

 

Openbaar onderzoek

Gepland van midden mei tot midden augustus 2024

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

 

Argumentatie

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de ambities die de gemeente voor ogen heeft. Dit vertaalt zich in het wensbeeld voor Lier 2050.

 

De strategische visienota is onderdeel van het beleidsplan ruimte Lier en bevat de visie op lange termijn voor het ruimtelijk beleid van de gemeente. De inleiding licht de opbouw van het beleidsplan ruimte Lier toe.

 

Een tweede deel verduidelijkt welke belangrijke ruimtelijke evoluties gedurende de laatste eeuwen in de gemeente hebben plaatsgevonden, hoe Lier er vandaag uit ziet, wat haar kwaliteiten zijn en voor welke belangrijke ruimtelijk maatschappelijke uitdagingen ze staat.

 

Het derde deel stelt een aantal ambities voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid voorop. Zij moeten een antwoord bieden op de uitdagingen en de kwaliteiten versterken. De ambities worden vervolgens verbeeld in het wensbeeld 'Lier 2050', dat de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente op lange termijn illustreert.

 

Het vierde deel behandelt uitwerkingen die de ambities en het wensbeeld verduidelijken. Hier zijn belangrijke beleidslijnen en acties aan gekoppeld. Tot slot wordt aangegeven in welke beleidskaders deze uitwerkingen gedetailleerd zijn behandeld.

 

Het vijfde deel toont een overzicht van alle strategische acties.

 

De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

Volgende beleidskaders zijn opgemaakt:

 

        ‘Stad en dorp’ beschrijft de ontwikkelingsperspectieven voor de stad Lier en het dorp Koningshooikt in functie van het verhogen van de leefkwaliteit.

        ‘Ring en omgeving’ stelt een veelkleurig ontwikkelingsperspectief voor R16 voor.

        ‘Recreatieve voorzieningen’ legt het toekomstperspectief voor het recreatief aanbod vast.

        ‘Open ruimte’ beschrijft de ontwikkelingsmogelijkheden voor de open ruimte.

        ‘Groenblauw netwerk’ geeft een visie op de verschillende groene en blauwe structuren die in Lier aanwezig zijn.

 

Het college heeft op 20.11.2023 beslist het voorontwerp met 5 beleidskader en strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier goed te keuren.

 

Adviesronde

Van 22.11.2023 tot en met 22.01.2024 werd een adviezenronde over het voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier georganiseerd om betrokken overheden, instanties en ook bewoners de mogelijkheid te geven op het voorontwerp te reageren. Alle opmerkingen, aanvullingen en suggesties werden behandeld en met een reactie voorzien.

De relevante opmerkingen en aanvullingen zijn in het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier verwerkt.

 

Van onderstaande overheden en instanties zijn adviezen binnengekomen en van bewoners

na het infomoment van 24.1.2024.

 

1 Departement Omgeving

2 Provincie Antwerpen

3 Gecoro

4 Boerenbond

5 Vlaio

6 Toerisme Vlaanderen

7 Agentschap wegen en verkeer

8 De Lijn

9 Agentschap natuur en bos

10 Sport Vlaanderen

11 watertoets

12 Agentschap landbouw en zeevisserij

13 Infrabel

14 Sigma Vlaanderen

15 college burgemeester en schepenen Boechout

16 college burgemeester en schepenen Nijlen

17 GECORO Nijlen

18 college burgemeester en schepenen Ranst

19 college burgemeester en schepenen Duffel

20 college burgemeester en schepenen Sint-Katelijne-Waver

21 bewoners na het infomoment van 24 januari 2024

 

In het beleidskader en het onderzoeksrapport zijn volgende kleurschema’s gebruikt om de verwerking van de adviezen weer te geven:

 

        Roze = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp

        Blauw = aanpassing op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

        Groen = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp én op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

 

TIMING

Het is de bedoeling om het beleidsplan ruimte Lier voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg zal zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Freddy Callaerts en Marcel Taelman

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier (BRL) voorlopig vast te stellen en geeft opdracht aan het college om het openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ONTWERP BELEIDSPLAN RUIMTE LIER (BRL) - BELEIDSKADERS (BK) - STAD & DORP, GROENBLAUWE NETWERKEN, OPEN RUIMTE EN RECREATIEVE VOORZIENINGEN VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 19/04/2021 Beleidsplan Ruimte Lier - voortzetting goedkeuring en evaluatiemoment

GR 28/03/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - startbeslissing tot opmaak

CBS 16/05/2022 Nota Open Ruimte Beleidsplan Ruimte Lier. kennisname - verderzetten participatietraject - goedkeuring

CBS 23/05/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - Goedkeuring opmaak Plan-Mer

CBS 17/10/2022 Conceptnota Beleidsplan Ruimte. principiële goedkeuring

CBS 17/04/2023 Beleidskader economie in Beleidsplan Ruimte. Goedkeuring nota afwerking

Beleidsplan Ruimte Lier

 

CBS 8/05/2023 beleidskader "Open ruimte" met onderzoeksrapporten (DNA en open & bebouwde ruimte) en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 05/06/2023 Beleidskader "Groenblauwe netwerk" met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 03/07/2023 Beleidskader 'recreatieve voorzieningen' met fiches, onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie. GOEDKEURING

CBS 14/08/2023 Beleidskader ‘stad en dorp’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

CBS 16/10/2023 Beleidskader ‘ring en omgeving’ met onderzoeksrapport en elementen voor de strategische visie Beleidsplan ruimte Lier. GOEDKEURING

 

CBS 20/11/2023 Voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier met 5 beleidskader en strategische visie. GOEDKEURING

CBS 18/03/2024 Adviezen over het voorontwerp Beleidsplan Ruimte Lier. GOEDKEURING

 

Feiten en context

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de doelstellingen die de stad voor ogen heeft tegen 2050. Dit vertaalt zich in het wensbeeld Lier 2050. De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

De verschillende beleidskaders bevatten acties die alle bijdragen aan het realiseren van het wensbeeld Lier 2050. Om deze beleidskaders echter zo leesbaar mogelijk te maken, zijn het onderzoeksmateriaal, de beschrijving van gehanteerde methodologieën en allerhande achtergrondinformatie opgenomen in afzonderlijke onderzoeksrapporten.

 

Een beleidskader wordt best samen gelezen met de strategische visienota, achtergrondinformatie is te vinden in het onderzoeksrapport.

 

Openbaar onderzoek

Gepland van midden mei tot midden augustus 2024

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

 

Argumentatie

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de ambities die de gemeente voor ogen heeft. Dit vertaalt zich in het wensbeeld voor Lier 2050.

 

De strategische visienota is onderdeel van het beleidsplan ruimte Lier en bevat de visie op lange termijn voor het ruimtelijk beleid van de gemeente. De inleiding licht de opbouw van het beleidsplan ruimte Lier toe.

 

Een tweede deel verduidelijkt welke belangrijke ruimtelijke evoluties gedurende de laatste eeuwen in de gemeente hebben plaatsgevonden, hoe Lier er vandaag uit ziet, wat haar kwaliteiten zijn en voor welke belangrijke ruimtelijk maatschappelijke uitdagingen ze staat.

 

Het derde deel stelt een aantal ambities voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid voorop. Zij moeten een antwoord bieden op de uitdagingen en de kwaliteiten versterken. De ambities worden vervolgens verbeeld in het wensbeeld 'Lier 2050', dat de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente op lange termijn illustreert.

 

Het vierde deel behandelt uitwerkingen die de ambities en het wensbeeld verduidelijken. Hier zijn belangrijke beleidslijnen en acties aan gekoppeld. Tot slot wordt aangegeven in welke beleidskaders deze uitwerkingen gedetailleerd zijn behandeld.

 

Het vijfde deel toont een overzicht van alle strategische acties.

 

De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd.

 

Volgende beleidskaders zijn opgemaakt:

 

        ‘Stad en dorp’ beschrijft de ontwikkelingsperspectieven voor de stad Lier en het dorp Koningshooikt in functie van het verhogen van de leefkwaliteit.

        ‘Ring en omgeving’ stelt een veelkleurig ontwikkelingsperspectief voor R16 voor.

        ‘Recreatieve voorzieningen’ legt het toekomstperspectief voor het recreatief aanbod vast.

        ‘Open ruimte’ beschrijft de ontwikkelingsmogelijkheden voor de open ruimte.

        ‘Groenblauw netwerk’ geeft een visie op de verschillende groene en blauwe structuren die in Lier aanwezig zijn.

 

Het college heeft op 20.11.2023 beslist het voorontwerp met 5 beleidskader en strategische visie Beleidsplan Ruimte Lier goed te keuren.

 

Adviesronde

Van 22.11.2023 tot en met 22.01.2024 werd een adviezenronde over het voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier georganiseerd om betrokken overheden, instanties en ook bewoners de mogelijkheid te geven op het voorontwerp te reageren. Alle opmerkingen, aanvullingen en suggesties werden behandeld en met een reactie voorzien.

De relevante opmerkingen en aanvullingen zijn in het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier verwerkt.

 

Van onderstaande overheden en instanties zijn adviezen binnengekomen en van bewoners

na het infomoment van 24.1.2024.

 

1 Departement Omgeving

2 Provincie Antwerpen

3 Gecoro

4 Boerenbond

5 Vlaio

6 Toerisme Vlaanderen

7 Agentschap wegen en verkeer

8 De Lijn

9 Agentschap natuur en bos

10 Sport Vlaanderen

11 watertoets

12 Agentschap landbouw en zeevisserij

13 Infrabel

14 Sigma Vlaanderen

15 college burgemeester en schepenen Boechout

16 college burgemeester en schepenen Nijlen

17 GECORO Nijlen

18 college burgemeester en schepenen Ranst

19 college burgemeester en schepenen Duffel

20 college burgemeester en schepenen Sint-Katelijne-Waver

21 bewoners na het infomoment van 24 januari 2024

 

In de beleidskaders en onderzoeksrapporten zijn volgende kleurschema’s gebruikt om de verwerking van de adviezen weer te geven:

 

        Roze = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp

        Blauw = aanpassing op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

        Groen = aanpassing op basis van de adviezen op het voorontwerp én op basis van aanbevelingen ontwerp-MER

 

TIMING

Het is de bedoeling om het beleidsplan ruimte Lier voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg zal zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Freddy Callaerts en Marcel Taelman

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier (BRL) voorlopig vast te stellen en geeft opdracht aan het college om het openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ONTWERP BELEIDSPLAN RUIMTE LIER (BRL) - ONTWERP PLAN-MER EN PROCESNOTA KENNISNAME

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 19/04/2021 Beleidsplan Ruimte Lier - voortzetting goedkeuring en evaluatiemoment GR 28/03/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - startbeslissing tot opmaak

CBS 23/05/2022 Beleidsplan Ruimte Lier - Goedkeuring opmaak plan-MER

CBS 17/10/2022 Conceptnota Beleidsplan Ruimte. principiële goedkeuring

CBS 14/11/2022 Opmaak plan-MER bij beleidsplan ruimte Lier Toewijzing

CBS 27/03/2023 Kennisgevingsnota plan-MER Beleidsplan Ruimte Lier. Goedkeuring

CBS 17/04/2023 Beleidskader economie in Beleidsplan Ruimte. Goedkeuring nota extra ruimtebeslag Beleidsplan Ruimte Lier

 

Feiten en context

De opmaak van het ontwerp Beleidsplan Ruimte Lier en de opmaak van het ontwerp plan-MER lopen parallel zodat wederzijdse kennisdeling en integratie van inzichten continu plaatsvinden met als doel de gekozen beleidsopties zo goed mogelijk te onderbouwen.

 

Het doel van de (strategische) plan-MER over het Beleidsplan Ruimte Lier is:

 

1. Het volgen van de toepasselijke wetgeving (zie ook antwoord 6.2 van https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/FAQ_beleidsplanning_0.pdf

 

2. Uitvoering te geven aan het ‘tiering-principe’ en het beleidsplan als basis voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen reeds te onderwerpen aan een effectbeoordeling;

 

3. De milieueffectbeoordeling integraal mee te nemen bij de opmaak van het beleidsplan en de inhoud van het beleidsplan (en de te maken keuzes) te onderbouwen (en waar aanbevelingen voor bijsturing te ontvangen) op basis van de effectbeoordeling.

 

De procedure voor het opmaken van de plan-MER loopt parallel aan de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Lier en volgt haar timing. Tussen het Beleidsplan Ruimte Lier (en haar ontwerpers) en de plan-MER (en haar ontwerpers) werd een continue wisselwerking en afstemming georganiseerd.

 

Openbaar onderzoek

Gepland van midden mei tot midden augustus 2024

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

 

Argumentatie

Lier wil door de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Lier een geactualiseerd, vooruitstrevend kader voor haar ruimtelijk beleid in de toekomst voorzien. Dit nieuwe plan moet een antwoord bieden op actuele ruimtelijk behoeften en de nieuwe principes vanuit hogere ruimtelijke beleidsplannen. Er is onder meer nood aan een nieuwe strategie rond kernversterking en verdichting, ruimte om duurzaam te ondernemen, het behouden van open ruimte, het versterken van groenblauwe netwerken, de relatie met mobiliteit… Deze uitdagingen vereisen een geïntegreerde aanpak met nieuwe accenten.

De Vlaamse regelgeving beschrijft de stappen die moeten worden gevolgd om tot een goedgekeurd ruimtelijk beleidsplan te komen.

 

Er zijn vier belangrijke fasen:

 

• de conceptnota

• het voorontwerp van ruimtelijk beleidsplan

• het ontwerp ruimtelijk beleidsplan dat voorlopig wordt vastgesteld door de gemeenteraad

• het ruimtelijk beleidsplan dat definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

 

De conceptnota en het voorontwerp van ruimtelijk beleidsplan zijn het voorwerp van een ruime consultatieronde. Het ontwerp van ruimtelijk beleidsplan wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek. De conceptnota, gepubliceerd in oktober 2022, is een nota die op hoofdlijnen aangeeft welk ruimtelijk beleid men verder wil vastleggen in een ruimtelijk beleidsplan of in een beleidskader. Een conceptnota geeft kernachtig de ambitie weer. Het document moet een discussie op hoofdlijnen mogelijk maken.

 

Gelijktijdig met de opmaak van de conceptnota werd ook de plan-m.e.r.-procedure opgestart. Hierbij werd een kennisgeving opgemaakt die de beschrijving van de vooropgestelde methodiek voor het plan-MER en de referentiesituatie bevatte. De conceptnota en kennisgeving lagen apart ter inzage voor het publiek van 28 oktober 2022 tot en met 27 december 2022 (conceptnota) en van 2 mei 2023 tot en met 1 juni 2023 (kennisgeving). Op basis van de binnengekomen adviezen en inspraakreacties op de kennisgeving werden door Team Omgevingseffecten bijzondere richtlijnen opgesteld i.f.v. de verdere opmaak van het plan-MER.

 

Zij houden rekening met principieel verplichte onderdelen van een plan-MER op basis van art. 4.2.8 §1bis van het DABM2 , en de relevant geachte onderdelen uit de ontvangen inspraakreacties en adviezen. Deze richtlijnen werden getekend op 14 september 2023.

 

Ondertussen heeft het voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Lier ook een adviesronde gehad van 22/11/2023 tot 22/01/2024. Met de adviezen vergaard in deze periode is het ontwerp Beleidsplan Ruimte Lier aangepast en verder aangevuld. Het is dit ontwerp dat in voorliggend ontwerp plan-MER wordt beoordeeld.

 

Na de goedkeuring door het CBS en de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van het ontwerp Beleidsplan Ruimte Lier en het ontwerp-plan-MER, gaan beiden in openbaar onderzoek (gepland voor midden mei tot midden augustus 2024). Nadien worden het ontwerp Beleidsplan Ruimte Lier en het ontwerp-plan-MER nog aangepast o.b.v. de binnengekomen adviezen en ter definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

TIMING

Het is de bedoeling om het beleidsplan ruimte Lier voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg zal zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp plan-MER en de procesnota in functie van het Beleidsplan Ruimte Lier (BRL) en geeft opdracht om het openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

MOBILITEITSSTUDIE ZUIDERKEMPEN - EINDRAPPORT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Collegebesluit waarin beslist is de engagementsverklaring voor deelname aan de mobiliteitsstudie Zuiderkempen te ondertekenen, in de zitting van 30/09/2019;

        Kennisname van het verslag en bijlagen van de stuurgroepvergadering #2 van 30 september 2020, waarin de definitieve oriëntatienota en een eerste aanzet tot doelstellingennota werden besproken, in de zitting van 28/09/2020;

        Collegebesluit in de zitting van 28/09/2020, waarin de Oriëntatienota werd goedgekeurd;

        Collegebesluit in de zitting van 5/07/2022, waarin de Doelstellingennota werd goedgekeurd;

        Kennisname van het verslag en bijlagen van werkgroep #3 van 8.09.2021waarin de resultaten van het scenario onderzoek besproken zijn, in de zitting van 10/01/2022;

        Collegebesluit in de zitting van 03/04/2023, waarin een stand punt is ingenomen over de concepten over het vrachtroutenetwerk;

        Collegebesluit in de zitting van 07/08/2023, waarin kennis is genomen van de synthesenota;

 

Feiten en context

Goedkeuringsprocedure:

Het schepencollege wordt in kennis gesteld van het ontwerp eindrapport met actieplan van de Mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

 

Een eerste ontwerpversie van het eindrapport en actieplan is in september 2023 aan de stuurgroep leden bezorgd. De leden hebben toen schriftelijke opmerkingen gegeven bij de documenten die vervolgens besproken zijn in de stuurgroep van 27.09.2023.

 

Vervolgens werden door de provincie Antwerpen de ontvangen en besproken opmerkingen op het ontwerprapport verwerkt in het eindrapport en actieplan. Het eindrapport en actieplan wordt nu principieel ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege. Dit collegebesluit met principiële goedkeuring geldt als schriftelijke goedkeuring en geeft de vertegenwoordiger van de lokale overheid het mandaat om in naam van de lokale overheid het eindrapport en actieplan in de stuurgroep Mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed te keuren.

 

Na goedkeuring van het eindrapport en het actieplan op de stuurgroep zullen er twee infoavonden georganiseerd worden waarop alle de gemeenteraadsleden van de betrokken gemeenten worden uitgenodigd. Vervolgens wordt het eindrapport met actieplan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad om de principiële goedkeuring van het schepencollege te bekrachtigen.

 

Samenvatting eindrapport en actieplan:

Het eindrapport en actieplan omvat volgende doelstellingen, die eerder in het studieproces zijn goedgekeurd door het schepencollege:

        Verbeteren van verkeersveiligheid.

        Verbeteren van verkeersleefbaarheid in de kernen.

        Betere doorstroming op alle mobiliteitsnetwerken.

        Een betere multimodale bereikbaarheid van de bedrijventerreinen die volgens de vigerende beleidsplannen goed gelegen zijn.

 

De mobiliteitsstudie draagt bovendien bij aan de doelstelling in het regionaal mobiliteitsplan om een verschuiving richting meer duurzame verplaatsingen te realiseren. Omdat ruimte en mobiliteit hand in hand gaan onderschrijft deze studie ook de vier ruimtelijke basisprincipes van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen:

        Zuinig ruimtegebruik

        Veerkracht

        Nabijheid en bereikbaarheid

        Eigenheid

 

De onderzoeksresultaten zijn samengevat in een fiche per gemeente. Het schepencollege gaf hierop eerder al feedback bij de kennisname van de Synthesnota.

 

De visie is een modal shift te realiseren om door enerzijds de doorstroming voor alle modi en anderzijds de verkeersveiligheid te verbeteren. Een duurzamere mobiliteit creëert leefbare dorpen en buurten, helpt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen en heeft gunstige effecten op de volksgezondheid.

 

Voor het fietsverkeer is er de ambitie om de fietsostrades en het BFF verder te realiseren.

 

Voor het openbaar vervoernetwerk verwijst men naar de goedgekeurde vervoersplannen van de vervoerregio’s. De studie aanziet het treinnet als een ruggengraat en ziet de stationsomgevingen als belangrijke toegangspoorten. Een studie naar een kempische Noord-Zuid Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbinding is opgenomen in het actieplan.

 

In functie van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zijn voor het Robuust Wegennet aanbevelingen voor het weren van doorgaand verkeer op de lokale wegen en het meest geschikte snelheidsbeleid gekoppeld aan de wegcategorie en de omgeving. Potentiële ontsnippering- en onthardingslocaties zijn geïnventariseerd.

De geplande infrastructuurprojecten op het Robuust Wegennet zijn geïnventariseerd. Het actieplan bevat ook een aantal studies die naar mogelijke infrastructuurprojecten met als doel ook deze vervolgens te realiseren op het terrein.

Voor het vrachtverkeer is er een vrachtroutenetwerk uitgetekend dat de grootschalige bedrijventerreinen naar de hoofdwegen ontsluit en onderling met elkaar verbindt. Het doorgaand vrachtverkeer wordt geweerd op de wegen die geen onderdeel uitmaken van het vrachtroute netwerk. Lokaal vrachtverkeer van de lokale ondernemers kan uiteraard het bedrijf blijven bereiken, ook als dat niet in een grootschalig bedrijventerrein gelegen is. Laden en lossen blijft ook mogelijk in de zones waar doorgaand vrachtverkeer geweerd wordt.

 

Het verdere uitwerken van een streefbeeld om een overwegvrij spoornet te realiseren is als actie opgenomen. De studie heeft aangetoond dat:

        Het een hefboom is om de modal shift te realiseren,

        Het sturend werkt op de wegencategorisering, verbetert de doorstroming op de wegen voor doorgaand verkeer en weert het sluipverkeer op de lokale erftoegangswegen,

        Het fietsnetwerk versterkt door het autoluwer en veiliger te maken,

        Het de doorstroming verbetert, de stiptheid en veiligheid van het treinverkeer,

        Het bij draagt aan de verkeersveiligheid t.h.v. de spoorwegovergangen,

        Het de capaciteit van het spoor verhoogt en een half uur treindienst mogelijk maakt.

De exacte bepaling van ongelijkvloerse kruisingen vergt gedetailleerde vervolgstudies.

 

Binnen multimodale corridors wordt geïntegreerd gewerkt aan ruimte en mobiliteit. Volgende multimodale corridors zijn in het actieplan opgenomen:

        Lier – Herentals

        Lier – Aarschot

        Aarchot – Geel/Herentals

 

Verder van belang voor Lier zelf:

 

1. Corridor Lier – Herentals

a. Optimaliseren N14 en N13

b. Realisatie streefbeeld R16 met gewenst profiel fietspaden

c. Opmaak streefbeeld R15

d. Herinrichting doortochten

e. Realisatie mobiliteitskamers

f. Streefbeeld spoorlijn 15 Lier – Herentals

        Opwaarderen stationsomgevingen

        Streefbeeld spoorwegovergangen

=> Rekening houden met busnetwerk

        Fietssnelweg F103 en realisatie BFF

        Aanleg fietsostrade tussen Lier en Nijlen

Prioriteiten voor BFF:

        N13, Kesselsesteenweg, fietspaden

        weren doorgaand verkeer Lier centrum, fietsen in gemengd verkeer Berlarij, Berlaarsestraat, Heilige Geeststraat, Rechtestraat, Werf, Lisperstraat, Frederik Peltzerstraat, Antwerpsestraat, Mechelsestraat

        Herinrichten fietspaden Berlaarsesteenweg (samen met Berlaar)

        Ontdubbelen fietspad Hagenbroeksesteenweg

        Ontdubbelen fietspad Netelaan

 

2. Corridor Lier – Aarschot

a. N10 onderdeel van het dragend netwerk

Heraanleg fietspaden N10 Lier – Koningshooikt

b. Herinrichting doortochten

c. Realisatie mobiliteitskamers

d. Ontvlechten toegangen bedrijventerreinen

e. Streefbeeld spoorlijn 16 Lier – Aarschot

=> Rekening houden met busnetwerk

        Fietssnelweg F104 en realisatie BFF

- Herinrichting fietspaden N10, Aarschotsesteenweg

- Herinrichting fietspaden Mechelbaan

- Kern Koningshooikt, zone 30 gemend verkeer of fietsstraat, overgangsgebied herinrichting     fietspaden

 

Samengevat zullen er geen (negatieve) ingrijpende veranderingen voor stad Lier gepland zijn omwille van dit eindrapport Zuiderkempen. Mogelijke veranderingen zoals de herinrichting/heraanleg van fietspaden, alsook het opwaarderen van de stationsomgeving zullen voornamelijk positieve effecten hebben.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

1 stem tegen: Marcel Taelman

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 stem tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

LOKAAL ENERGIE EN KLIMAATPACT - RAPPORT 2023. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2016 over de goedkeuring van de ondertekening van de Burgemeestersconvenant. 2030.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2017 over de goedkeuring van het actieplan voor klimaat en energie.

Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact definitief goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over de goedkeuring van het Lokaal Klimaat en Energiepact (LEKP).

Collegebesluit van 17 januari 2022 houdende de kennisname van het voorstel van IGEMO om zich te engageren om 12 uitdagingen aan te gaan in kader van een regionale klimaat- en energietransitie.

Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 houdende de goedkeuring van het Klimaatactieplan 2.0 (KAP 2.0).

Gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2022 houdende de goedkeuring van het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0).

Gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2023 houdende de kennisname van het LEKP rapport 2022.

 

Feiten en context

Situering lokaal Energie- en Klimaatpact:

Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden via het Fit for 55-pakket en het burgemeestersconvenant. Vlaanderen zet in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen, pakketten en programma’s willen het klimaat verbeteren door de belanghebbende op het lokale niveau aan te spreken. Om lokaal het verschil te kunnen maken lanceerde de Vlaamse regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0) in 2021.

 

Het LEKP geeft lokale besturen de kans om de klimaatambities verder op te drijven en zich hiervoor te engageren. Het klimaat zal enkel verbeteren als burgers, lokale besturen, bedrijven en verenigingen de handen in elkaar slaan. Het Pact moet het klimaat tegen 2030 verbeteren voor en met alle Vlamingen.

 

Vervolgens werd in juli 2022 een tweede Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) gepubliceerd. Dit pact stelt een bijkomende verscherping van vijf doelstellingen en een extra doelstelling voorop. Dit bijkomend pact drijft de klimaatambities van de Vlaamse steden en gemeentes verder op, wat nog meer aansluit bij de ‘Fit for 55’-doelstellingen die de EU vooropstelt.

 

Vlaanderen hoopt zo samen met de lokale besturen zijn opgestelde klimaatdoelstellingen te behalen. In ruil voor hun engagement zal Vlaanderen de lokale besturen ondersteunen met subsidies om de LEKP-doelstellingen te behalen. Eénmaal per jaar rapporteert het lokale bestuur over deze resultaten in functie van het LEKP op de gemeenteraad.

 

Samenvattend overzicht van de stand van zaken van de indicatoren per doelstelling LEKP 1.0 + 2.0:

 

Algemene doelstellingen:

Ondertekening van de Burgemeesterconvenant 2030 en 2050

 

Databron: Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Laatste update: 11/12/2023

 

Lier 

Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend  

Ondertekend

Burgemeestersconvenant 2050 ondertekend 

Niet Ondertekend

 

Doelstelling 1: klimaatneutraal gemeentelijk patrimonium

 

LEKP 2.0: gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 3% in eigen gebouwen (incl. technische infrastructuur) = 26,4 % tegen eind 2030 ten opzichte van 2019

Lier laatste update 31/12/2022

Evolutie primair energieverbruik ten opzichte van 2019 (positieve waarde = besparing)

13,40%

Percentage behaalde energiebesparing tov streefdoel

50,69%

 

LEKP 2.0: CO2-reductie in eigen gebouwen (incl. technische infrastructuur) en eigen mobiliteit met 40,3% in 2030 ten opzichte van 2019 

Lier laatste update 31/12/2022 

Evolutie CO2-uitstoot lokaal patrimonium ten opzichte van referentiejaar 2019 in % (positieve waarde = besparing)

 26,52 %

Evolutie CO2-uitstoot eigen mobiliteit ten opzichte van referentiejaar 2019 in % (positieve waarde = besparing)

6,54%

Evolutie CO2-uitstoot van eigen mobiliteit & lokaal patrimonium ten opzichte van 2019  (positieve waarde = besparing)

23,68%

Percentage behaalde CO2-reductie uitstoot tov streefdoel

58,76 %

 

LEKP 1.0: 100% verLEDding van de openbare straatverlichting tegen 2030

Lier

Totaal aantal lichtpunten

5.561

Aantal LED-lichtpunten

2.131

Percentage verLEDding

38,32 %

 

Doelstelling 2: Het draagvlak voor hernieuwbare energie verhogen (energietransitie)

 

LEKP 1.0: 18 kWp per 500 inwoners uit hernieuwbare energieprojecten vanaf 2021 

Lier

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Aantal energieprojecten vanaf 1/01/2021 tot 12/01/2024 (informatief)

1

Totaal behaald vermogen in kWp uit energieprojecten vanaf 1/01/2021 tot 12/01/2024

66 kWp

Te behalen vermogen in kWp uit energieprojecten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (=streefdoel) 

1.364,72 kWp

Percentage behaald vermogen in kWp uit energieprojecten t.o.v. streefdoel

4,84 %

 

Geen heffing op hernieuwbare energie

 

Databron: Afdeling Lokale Financiën (ABB)

Laatste update: 24/01/2024 

 

Lier

Geen nieuwe heffing op hernieuwbare energie-installaties (sinds intekening op LEKP 1.0)  

OK

Geen nieuwe heffing ELIA-op masten en sleuven  (sinds intekening op LEKP 2.0)

OK

 

Lokaal warmte- en sloopbeleidsplan

 

Databron: Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Laatste update: 07/03/2024

LEKP 1.0: Lokaal warmteplan

Lier

 

Opgemaakt

 

Doelstelling 3: Meer plaats voor groen en water (klimaatadaptatie)

 

LEKP 1.0: 1 extra boom per inwoner vanaf 2021 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Extra bomen door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

4.171

Extra bomen door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

22

Totaal extra bomen vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

4.193

Aantal extra bomen te planten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

37.909

Percentage extra bomen geplant t.o.v. streefdoel 

11,06 %

 

LEKP 1.0: 0.5 meter haag/geveltuin per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Meter extra haag/geveltuin door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

2.430,50 m

Meter extra haag/geveltuin door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

49,50 m

Totaal meter extra haag/geveltuin vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

2.480 m

Aantal extra meter haag/geveltuin te planten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

18.954,50 m

Percentage extra meter haag/geveltuin geplant t.o.v. streefdoel 

13,08 %

 

LEKP 1.0: 1 extra natuurgroenperk per 1000 inwoners  vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Aantal extra natuurgroenperken door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

3

Aantal extra natuurgroenperken door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

1

Totaal aantal extra natuurgroenperken vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

4

Totaal extra natuurgroenperken in m² vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 (informatief)

34.508 m2

Aantal extra natuurgroenperken te voorzien tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

37,91

Percentage verwezenlijkte extra natuurgroenperken t.o.v. streefdoel 

10,55 %

 

LEKP 1.0: 1m² extra ontharding per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Ontharding in m² ingegeven door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

981 m2

Ontharding in m² ingegeven door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

7 m2

Totaal m² ontharding ingegeven vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

988 m2

Aantal m² ontharding tegen eind 2030 proportioneel naar aantal inwoners (= streefdoel) 

37.909 m2

Percentage m² ontharding verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

2,61 %

 

LEKP 1.0: 1m³ extra opvang van hemelwateropvang per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Hemelwateropvang in m³ ingegeven door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024) 

220 m3

Hemelwateropvang in m³ ingegeven door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

45 m3

Totaal m³ hemelwateropvang ingegeven vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024

265 m3

Aantal m³ hemelwateropvang tegen eind 2030 proportioneel naar aantal inwoners (= streefdoel) 

37.909 m3

Percentage m³ hemelwateropvang verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

0,70 %

 

 

Niet LEKP-indicator ‘Extra bos’

 

        In 2022: 1,22 ha

        In 2023: 1,19 ha

 

Doelstelling 4: Klimaatrobuust wonen

 

Collectieve (fossielvrije) renovaties

Lier 

Aantal wooneenheden (laatste meting) 

18.802

Aantal collectieve energiebesparende renovaties vanaf 1/01/2021 tot 26/07/2023 

2

Aantal collectieve energiebesparende renovaties te verwezenlijken tegen eind 2030 (= streefdoel) 

940,10

Percentage collectieve energiebesparende renovaties verwezenlijkt t.o.v. streefdoel 

0,21 %

Aantal collectieve fossielvrije renovaties vanaf 1/01/2021 tot  

0

Aantal collectieve fossielvrije renovaties te verwezenlijken tegen eind 2030 (= streefdoel) 

461,18

Percentage collectieve fossielvrije renovaties verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

0 %

 

LEKP 2.0: 50 per 1.000 wooneenheden uitnodigen voor klimaattafel  

Lier 

Aantal wooneenheden (laatste meting)

18.802

Aantal uitgenodigde wooneenheden tot 28/02/2024 

0

Aantal uit te nodigen wooneenheden voor een klimaattafel tegen eind 2024 (= streefdoel) 

940,10

Percentage aantal uitgenodigde wooneenheden voor klimaattafels t.o.v. streefdoel 

0 %

 

Niet LEKP-indicatoren: cijfers Energieloket Stekr

        Evolutie van de aanvragen MijnVerbouwlening in Lier (Energieloket Stekr) waarvoor ook effectief een dossier is opgestart.

        In december 2022: 43

        In december 2023: 26

        Het aantal verleende adviezen m.b.t. MijnVerbouwLening & MijnVerbouwPremie verleend door het Energieloket Stekr.

        In 2022: MijnVerbouwLening (57) en MijnVerbouwPremie (23)

        In 2023: MijnVerbouwLening (85) en MijnVerbouwPremie (55)

 

Doelstelling 5: Klimaatbewust ondernemen en leven

Voor deze doelstelling werd er geen aparte indicator opgesteld, omdat de klimaatacties die hier genomen worden invloed hebben op de bestaande LEKP indicatoren.

 

Doelstelling 6 Klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen

 

LEKP 1.0: 2 (koolstofvrije) deelwagens per 1000 inwoners 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting)

37.909

Aantal deelwagens op 31/12/2023

29

Waarvan aantal koolstofvrije deelwagens op 31/12/2023

1

Aantal te bereiken deelwagens tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel)  

75,82

Percentage deelwagens t.o.v. streefdoel  

38,25 %

 

LEKP 2.0: 1,5 laadpuntequivalent per 100 inwoners

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

37.909

Aantal laadpunten op 21/01/2024

146

Aantal laadpuntequivalenten op 21/01/2024

133,50 CPE

Aantal laadpuntequivalenten te voorzien tegen einde van 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

568,64 CPE

Percentage laadpuntequivalenten t.o.v. streefdoel 

23,48 %

 

LEKP 1.0: 1 meter extra fietspad per inwoner vanaf 2021 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting)

37.909

Aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad op 29/02/2024 

5.336 m

Aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad te voorzien voor eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

37.909 m

Percentage aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad ten opzichte van streefdoel 

14,08 %

 

Doelstelling 7: Sensibiliserend & participerend klimaatbeleid

Deze doelstelling is de rode draad die doorheen de projecten van het Klimaatactieplan 2.0 loopt. Het betekent burgers, verenigingen en bedrijven sensibiliseren middels een sterk communicatiebeleid en de mogelijkheid tot participatie om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen te behalen.

 

Het LEKP Rapport van de stad Lier biedt een volledig overzicht van de huidige stand van zaken van de LEKP doelstellingen samen met een omstandige toelichting omtrent de betekenis van de vermelde indicatoren

Het volledige LEKP rapport 2023 met toelichting is raadpleegbaar via het Beleidsportaal.

 

Het LEKP Rapport is als volgt opgebouwd:

Vertrekkende vanuit de engagementen van het LEKP 2.0 werd het Liers Klimaatactieplan 2.0 opgesteld met 7 doelstellingen. Per doelstelling hanteren we een uniforme opbouw. Elke doelstelling wordt als volgt uitgewerkt:

        De omschrijving van de doelstelling.

        Het actieplan gekoppeld aan de doelstelling.

Vervolgens wordt er per actieplan het volgende overzicht geboden:

        een omschrijving van de stand van zaken.

        een weergave van de LEKP- indicatoren gelinkt aan het actieplan van deze doelstelling.

        een overzicht van de BBC-acties die gerelateerd zijn aan het actieplan van deze doelstelling.

Tot slot wordt elke BBC-actie gerelateerd aan de doelstelling in detail uitgewerkt.

 

Juridische grond

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro van 1992;

Het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

De ondertekening door de stad Lier van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

De ondertekening door de stad Lier van het Lokaal Energie- en klimaatpact (LEKP 1.0) op de gemeenteraad van 25 oktober 2021.;

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024; Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09%realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Gelet op het Klimaatactieplan 2.0 dat goedgekeurd werd op 27 juni 2022.

De ondertekening door de stad Lier van het Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) op de gemeenteraad van 24 oktober 2022.

 

Argumentatie

Overwegende dat de stad Lier het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 25 oktober 2021 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 op 24 oktober 2022.

Overwegende dat het vereist is dat stad Lier de resultaten van de LEKP-doelstellingen opvolgt door middel van een jaarlijkse rapportage, genaamd het 'LEKP Rapport'.

 

Financiële weerslag

Voor de financiële opvolging wordt er gevraagd om in de jaarrekening de uitgaven (zoals investerings-, uitvoerings- en personeelskosten) die gelieerd zijn aan het LEKP, een vaste code te geven (ABB-LEKP-2022).

Voor de verantwoording van de benutting van de ontvangen subsidies (cofinanciering 50%) werd deze LEKP-code gekoppeld aan een aantal BBC-acties die bijdragen tot de doelstellingen van het LEKP.

Het overzicht van deze gekoppelde BBC-acties is raadpleegbaar via het gepubliceerde LEKP Rapport op het beleidsportaal onder de afdeling 'Overzicht financiën LEKP.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het LEKP Rapport 2023, zoals gepubliceerd op het Beleidsportaal van de stad Lier.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

STAD & OCMW LIER - JAARRAPPORT KLACHTEN 2023. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks maakt de stad het jaarrapport klachten op over de klachtenbehandeling binnen de stad, OCMW en SOLag.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 302 en 303

Reglement behandeling meldingen en klachten, goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 februari 2019, gewijzigd door de gemeenteraad op 25 januari 2021 en op 30 januari 2023

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient kennis te nemen van het jaarrapport klachten.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2023.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

LOKALE POLITIE - JAARVERSLAG 2023. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Argumentatie

De werking van de lokale politie Lier voor het jaar 2023 ter kennis brengen.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld.

 

Kennisgeving Jaarverslag 2023 van de Lokale Politie

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT - AANPASSINGEN APRIL 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 november 2008 over de goedkeuring van het  algemeen politiereglement stad Lier

Gemeenteraadsbeslissing van 29 juni 2009 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2011 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 26 maart 2012 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 24 september 2012 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2012 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2013 over de goedkeuring gecoördineerde versie algemeen politiereglement stad Lier

Gemeenteraadsbeslissing van 26 januari 2015 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 29 februari 2016 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2018 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2019 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

Gemeenteraadsbeslissing van 23 oktober 2023 over de goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

 

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 25 november 2019 werd het APR gewijzigd.

Vervolgens traden de wijzigingen in werking op 10 december 2019.

Eén van deze wijzigingen was het 'verbod op bezit en verhandelen van lachgas.'

Met deze aanpassing wou Stad Lier o.a. anticiperen op het gebruik van lachgas als drug. Dit fenomeen werd immers opgemerkt in Lier, alsook in andere steden en gemeenten.

Met deze aanpassing had lokale politie Lier alvast een manier om via GAS wetgeving vaststellingen op te maken bij het gebruik en bezit van lachgas als drug.

Artikel 192/2 van het APR van Stad Lier:

Afdeling 7. Schadelijke middelen Artikel 192/2

§1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect

§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in titel 6 van deze verordening, kan de politie bij inbreuken op §1 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen

 

Op vrijdag 29 maart 2024 werd het Koninklijk Besluit van 11 maart 2024 betreffende het oneigenlijk gebruik van lachgas (distikstofmonoxide) gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Vanaf maandag 8 april 2024 geldt er een verbod op het oneigenlijk gebruik van lachgas.

De invoer, de uitvoer, de doorvoer, de vervaardiging, de bewaring (opslag onder de vereiste voorwaarden), de etikettering, het vervoer, het bezit, de makelarij, de verkoop en het te koop stellen, het voorschrijven, het afleveren of het aanschaffen van lachgas, tegen betaling of kosteloos, zowel fysiek als online, is vanaf dan strafbaar met strafrechtelijke sancties, zoals voorzien in art. 2bis, §1 Drugswet.1

Uitsluitend wanneer het gebruik bestemd is voor medische of technische doeleinden of als voedingsadditief is er geen sprake van een misdrijf.

Door de gewijzigde regelgeving kunnen lokale besturen het oneigenlijk gebruik van lachgas niet meer reguleren en bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties. Lokale besturen die hierover bepalingen hadden opgenomen in hun algemene politieverordening zullen deze moeten schrappen.

Het draaiboek van lachgas zal in de nabije toekomst worden aangepast aan deze nieuwe regelgeving.

Aangezien distikstofmonoxide wordt gekwalificeerd als een verdovend middel zal de burgemeester vanaf nu ook een maatregel van bestuurlijke politie kunnen opleggen op grond van art. 9bis Drugswet voor zover aan alle toepassingsvoorwaarden van dit artikel is voldaan.

 

Advies

Politie en de dienst Handhaving adviseren om het artikel mbt lachgas bijgevolg uit het APR te halen. Via de Drugswet heeft LP Lier en parket immers meer mogelijkheden om te werken op bezit, gebruik ed  van lachgas als drug.

 

Juridische grond

Artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet;

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Koninklijk Besluit van 11 maart 2024 betreffende het oneigenlijk gebruik van lachgas (distikstofmonoxide)

Drugswet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het artikel '192/2 m.b.t. schadelijke middelen' te schrappen uit het Algemeen poliltiereglement van Stad Lier (APR).

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het algemeen politiereglement goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

AANVULLEND REGLEMENT VAN HET WEGVERKEER - AANPASSING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de intrekking van de gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 8 mei 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 19 juni 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 30 oktober 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 8 januari 2024 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 19 februari 2024 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 15 april 2024 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

 

Feiten en context

Voor het actueel houden van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer dienen een aantal aanpassingen te worden doorgevoerd, zoals hierna toegelicht:

 

        Abtsherbergstraat

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'paal-volgt-wagen-principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 26.

        Boomlaarstraat

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'paal-volgt-wagen-principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 2.

        Burgemeester Hensstraat

Onlangs is de nieuwe strook voor 3-4 vrachtwagens vrij kort naar de rotonde komende vanaf de Aarschotsesteenweg geplaatst. Voor deze vrachtwagenstrook is er nog een vrijliggend fietspad, maar vanaf deze strook dienen fietsers op de rijbaan te komen. Om dit op een veilige manier te kunnen laten gebeuren, kan er best een rijbaanversmalling worden aangebracht. Deze versmalling zal 1.5m breed zijn om daartussen de fietser veilig op de rijbaan te kunnen brengen. Zodoende is er 'rugdekking' voorzien voor de fietsers. Dit zal aan de hand van flueorescerende palen aangebracht worden, waarop het verkeersbord 'D1' zichtbaar zal zijn.

        Eikenboslaan

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'strategische aanvraag principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 2 (op Parking De Laag naast de huidige laadpaal).

        Frans Boogaertslaan

Op basis van een aanvraag voor een mindervalideplaats en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat een mindervalideplaats kan komen t.h.v. nummer 26 (zijstraat woonerf).

        Gladiolenlaan

Op basis van een aanvraag voor een mindervalideplaats en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat een mindervalideplaats kan komen t.h.v. nummer 8 (aansluitend aan de huidige mindervalideplaats).

        Guldensporenlaan

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'paal-volgt-wagen-principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 115.

        Hagenbroeksesteenweg

Aan het einde van de Hagenbroeksesteenweg op grondgebied Lier is er een fietsoversteekplaats op een verhoogde verkeerdrempel ter hoogte van nummer 301. Deze drempel is al meermaals moeten hersteld worden, wat telkens slechts een tijdelijke oplossing is. Er werd beslist om deze weg te halen. Om een veilige fietsoversteek te behouden, kan er best een rijbaanversmalling langs beide kanten komen. Deze versmalling zal van die aard zijn, dat er wisselend verkeer dient te komen. Het verkeer vanuit Lier richting Boechout zal hierbij in voorrang zijn.

        Hoogveldweg

Recent zijn er meerdere meldingen gekomen over het feit dat er aan de parking langs de atletiekpiste aan de Hoogveldweg aannemers zich met vrachtwagens, busjes en dergelijke meer plaatsen. Bovendien worden deze ook nog haaks over meerdere dwarsparkeerplaatsen geplaatst. Momenteel kan dienst handhaving en/of lokale politie Lier hier niet op handhaven omdat er geen officieel bord E9b geplaatst staat (enkel een indicatief bord), wat motorfietsen, personenwagens, auto's voor dubbelgebruik en minibussen toelaat om te parkeren. Gezien het niet de bedoeling is dat er door dergelijke grote voertuigen op zulke foutieve manier wordt geparkeerd, is het aangewezen om het bord E9b te plaatsen.

        Leuvensevest

Op basis van een aanvraag voor een mindervalideplaats (vanuit DLO) en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat een mindervalideplaats kan komen t.h.v. nummer 9 (thv DLO).

        Marnixdreef

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'strategische aanvraag principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 24 (op de kleine parking naast het kerkhof aan scouts).

        Paddenweg

Voorlopig heeft de Charonsite via de Paddenweg 2 toegangen. Deze zijn beiden in beide richtingen toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Echter is dat geen vereiste en kan dit momenteel gevaarlijke situaties opleveren, zowel bij het in- en uitrijden van garages als bij het kruisen van auto's, waar de rijbaan eigenlijk te smal voor is. Daarom kunnen beide delen best enkelrichting worden. Er is gekeken naar de omgeving en de garages. Op basis daarvan is beslist dat enkelrichting van De Boomlaarstraat tot in de Charonsite langs de toegangsweg het dichtst bij het centrum kan worden ingevoerd. Omgekeerd om de Charonsite te verlaten kan dit gebeuren langs de toegangsweg het dichtst bij de Bosstraat en de Ring. Vanaf voor de kruising Paddenweg x Diepenbroekstraat zal de Paddenweg wél logischerwijze voor tweerichtingsverkeer beschikbaar blijven.

        Rechtestraat

Vanaf bij de hoek van Dijkje (nr. 25) tot Rechtestraat 15 geldt er een parkeerverbod van maandag tot vrijdag telkens van 7u tot 11u en van 19u tot 21u. Concreet is dit dus bedoeld als laad- en loszone. De politie diende hier vaak te verbaliseren voor foutparkeren op deze uren. Echter kwam de vraag van dienst Ondernemen en de Economische Raad om deze laad- en loszone weg te halen aangezien hier feitelijk niet meer geladen en gelost wordt. Dienst mobiliteit heeft hier geen bezwaar tegen en adviseert positief.

        Rozenlaan

Via een tijdelijke politieverordening is de proefopstelling van parkeren aan de oneven zijde enkele maanden geleden tot stand gebracht. Dienst mobiliteit kreeg ondertussen van dienst participatie de resultaten van de evaluatie te zien (zie collegepunt 19/02/24 omtrent kennisname evaluatie Rozenlaan).

 

Het advies van dienst mobiliteit gaat als volgt:

 

Dienst mobiliteit heeft de resultaten bekeken en is van mening dat de huidige situatie met parkeren aan de oneven zijde best behouden kan blijven. De bevraging was licht positief en er zal wellicht geen ander scenario betere resultaten opleveren. Wél wordt er inderdaad vaak tot aan de hoeken van de kruispunten geparkeerd, wat niet wettelijk is. Dienst mobiliteit is van mening dat dit een kwestie van handhaving is, aangezien een extra parkeerverbod aan die hoeken een precedent met zich meegeeft voor talloze andere soortgelijke straten en woonwijken. Bovendien past dit niet in het kader van minder verkeersborden.  Wat betreft het beperkte zicht bij het uitrijden van de opritten zien wij geen groot probleem. Dat is in veel straten het geval en moedigt net aan om dit voorzichtig te doen, zonder roekeloos naar achter te rijden. Op dat vlak kan een vorm van sensibilisering helpen.

 

Dienst mobiliteit adviseert bij deze om het parkeren aan de oneven zijde te behouden, zoals met de proefopstelling.

        Schollebeekstraat

- Op basis van een aanvraag voor een mindervalideplaats en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat een mindervalideplaats kan komen t.h.v. nummer 12.

- Nu de heraanleg van de Schollebeekstraat is gefinaliseerd, is er een effectieve uitwijkzone aan het einde van de Schollebeekstraat (xZuut) aan de overzijde van Steylaerts. Reeds snel kregen we al meldingen en foto's van foutparkeren op deze strook. Momenteel kan daar nog niet duidelijk op gehandhaafd worden zonder een effectief verbod om te parkeren en stil te staan (E3). Vermits dit in een (mogelijk gevaarlijke) bocht is én vermits de uitwijkzone ten allen tijde toegankelijk dient te zijn, kan hier best een parkeer- en stilstandverbod komen.

 

        Veemarkt

Op basis van een aanvraag voor een laadpaal via het 'strategische aanvraag principe' en de daaruitvolgende desktop research is besloten dat er 2 extra parkeerplaatsen voor elektrische wagens kunnen komen t.h.v. nummer 26.

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Omzendbrief (MOB/2009/01) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit met de vermelding dat enkel een aanvullend reglement dienst opgesteld te worden van de nieuwe maatregelen, conform de vormvereisten. Deze dienen ter kennisgeving overgemaakt te worden aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de delegatie van aan college van burgemeester en schepenen voor het gemeentelijk aanvullende politiereglementen betreffende de politie op het wegverkeer

decreet van 16/05/2008 betreffende de aanvullende reglementen over het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

besluit van de Vlaamse regering van 23/01/2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

de omzendbrief MOB/2009/01 van 03/04/2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

het dienstorder MOW/MIN/2010/01 betreffende de procedure aanvullende reglementen op gewestwegen beheerd binnen het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken

 

Argumentatie

Voor het vastleggen van de verkeersmaatregelen, zoals hierboven vermeld, wordt het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer aangepast.

 

Deze aanpassingen zullen op de eerstvolgende gemeenteraad ter kennisname voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

DELEGATIE PERSONEELSREGLEMENTEN NAAR UITVOEREND ORGAAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context
De bevoegdheid voor het goedkeuren van de personeelsreglementen, in bijzonderheid de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, ligt momenteel bij de Raden.
Het Rechtspositiebesluit van 20 januari 2023 van de Vlaamse Regering opent sinds vorig jaar nieuwe mogelijkheden voor lokale besturen om een moderner personeelsbeleid te voeren, met minder gedefinieerde regels, en dus een veel ruimere autonomie voor lokale besturen om op de verschillende terreinen die de rechtspositieregeling kenmerkt, een eigen koers te varen.

Een van de voornaamste veranderingen die mogen/kunnen doorgevoerd worden – met de vrijheid die het rechtspositiebesluit daartoe schept – situeert zich op het vlak van een soepeler aanwervings- en selectiebeleid.

 

De extra autonomie die lokale besturen gekregen hebben, maakt wel dat er op bepaalde vlakken concurrentie zou kunnen ontstaan tussen lokale besturen onderling. Om binnen de regio geen opbod te creëren wat betreft arbeidsvoorwaarden tussen lokale besturen onderling, wordt er binnen de regio Rivierenland samengewerkt aan een gezamenlijk gedragen rechtspositieregeling, waarbij elk bestuur weliswaar de ruimte behoudt om eigen accenten te leggen.

 

Argumentatie
Er wordt voorgesteld om de bevoegdheden inzake personeelsreglementen voor de komende periode – tot het einde van de legislatuur - zo veel mogelijk te delegeren naar het uitvoerend orgaan, met het oog op het voeren van een modern personeelsbeleid waarbij de bevoegdheid dichter bij de werking zelf wordt gelegd en er efficiënt wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

 

Deze reglementen zijn immers vooral technisch van aard en hebben geen betrekking op de externe dienstverlening aan inwoners, bezoekers, bedrijven of verenigingen. Zij zijn relevant voor de interne werking van het bestuur.

 

Ook bij bijvoorbeeld de Vlaamse overheid komt de beslissingsbevoegdheid over de personeelsreglementen toe aan het uitvoerend orgaan en niet aan het Parlement.

 

In samenspraak met de 12 andere gemeenten van de regio Rivierenland en onder begeleiding van IGEMO wordt er aan de rechtspositieregeling een gezamenlijke basis gelegd. De rechtspositieregeling wordt in verschillende delen herwerkt, in een proces van meerdere jaren.
Daarom zullen er op frequente basis aanpassingen noodzakelijk zijn. Om snel te kunnen schakelen en geen tijd te verliezen, is een delegatie van voornoemde bevoegdheden aangewezen.

 

Binnen de regio Rivierenland gingen Mechelen, Putte, Bornem, Berlaar, Willebroek, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden ons hierin al voor, om een vlotte praktijk mogelijk te maken in een periode waarin een aantal opeenvolgende wijzigingen zullen doorgevoerd worden.

 

Een – tijdelijke – delegatie zou de organisatie in staat stellen om op kortere termijn al een aantal quick wins te realiseren die mogelijk worden gemaakt door het nieuwe Rechtspositiebesluit, waaronder een eenvoudiger, soepeler en efficiënter aanwervings- en selectiebeleid – waarbij het basisprincipe van gelijke toegang tot het openbaar ambt te allen tijde behouden blijft - en een regeling voor statutaire medewerkers die het werk deeltijds wensen te hervatten.

 

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikels 41,1ste en 2de lid,161 en 186, maakt het mogelijk om alle reglementen aangaande personeelsaangelegenheden, alsook het bepalen van het organogram te delegeren van de gemeenteraad/OCMW-raad naar het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Bespreking in de gemeenteraad

De gemeenteraad beslist om ter zitting de tekst van art. 1 aan te passen van:

"De gemeenteraad gaat akkoord om de bevoegdheid van de gemeenteraad voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het college van burgemeester en schepenen te delegeren."

 

naar:

"De gemeenteraad gaat akkoord om de bevoegdheid van de gemeenteraad voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het college van burgemeester en schepenen tot het einde van de huidige legislatuur te delegeren."

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

15 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 15 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om de bevoegdheid van de gemeenteraad voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het college van burgemeester en schepenen tot het einde van de huidige legislatuur te delegeren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

FIBERKLAAR - OPSTALOVEREENKOMST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Fiberklaar is een nieuw Fibernetwerkbedrijf. Fiberklaar bouwt en onderhoudt een open glasvezelnetwerk, waarop telecomaanbieders hun diensten (telefonie, Internet, digitale TV, Cloud diensten, ...) kunnen aanbieden aan bewoners en bedrijven.

De voorbereidende werken voor dit nieuwe netwerk zijn in volle gang, o.m. ontwikkeling van een PoP (Point of Presence). Dit zijn kleine bovengrondse verdeelpunten die lokaal geplaatst worden om de telecomapparatuur te plaatsen.

Fiberklaar ontwikkelde een PoP van 11,5 m² en van 14,5 m². De PoP is ontwikkeld om te voldoen aan de strengste VLAREM II geluidsnormen voor klasse 3 inrichtingen ter beheersing van de geluidshinder.

 

Op het grondgebied van Lier werd de inplanting van 1 LC PoP (hoofdwijkcentrale) en 5 WP (kleine wijkcentrale) voorzien.

De inplanting van de wijkcentrales hebben een grote impact op het high-level ontwerp van het glasvezelproject en meer bepaald op het tracé van de PoP-ring, dat is de voedingskabel die de wijkcentrales met elkaar verbindt en langs waar de datastromen lopen die tot in elke woning dient gebracht te worden.

 

De voorkeur van Fiberklaar gaat uit om de PoP's effectief op openbaar domein of gronden in eigendom van de gemeente in te plannen. Indien dit niet mogelijk is, gaan ze in tweede instantie op zoek naar alternatieven op privé-domein.

Juridisch wordt er geopteerd voor een recht van opstal. De visuele buitenlaag van de PoP's kunnen op vraag van de stad verder afgewerkt worden naargelang van welke locatie vb groen geschilderd in de buurt van een groene strook, of afwerking met baksteen motief.

 

Het technisch bureau - openbaar domein heeft een lijst opgesteld van heraangelegde voetpaden of straten waar gedurende een periode van 2 jaar (voor voetpaden) en 5 jaar (voor heraanleg straten) geen grote werken mogen uitgevoerd worden door een nutsmaatschappij volgens de code nutsmaatschappijen (in bijlage).

Op 23 maart 2022 vond er een overleg plaats tussen Fiberklaar en de bevoegde schepen voor openbaar domein. Een aantal locaties werden voorgesteld binnen de vooropgestelde zones. Vervolgens wordt dit verder uitgewerkt door het Design Team en worden de aanlegplannen nog voorgelegd ter bespreking.

 

Collegebeslissing dd. 19 april 2022: Het college hecht principiële goedkeuring aan de voorgestelde locaties voor het inplanten van de PoP's door Fiberklaar. Deze locaties worden verder uitgewerkt door Fiberklaar (zie beslissing in bijlage).

 

Feiten en context

Fiberklaar maakte voor de reeds goedgekeurde locaties een opstalovereenkomst op. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Er wordt een eenmalige vergoeding betaald van 4500 euro. Het recht van opstal wordt verleend voor een periode van 99 jaar.

 

De inhoud van de overeenkomst zal ook nog worden verleden als een notariële akte.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de opstalovereenkomst als bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de opstalovereenkomst als bijlage betreffende het plaatsen van een Pop-station goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt burgemeester Rik Verwaest en algemeen directeur Katrijn Bosschaerts voor de ondertekening van de onderhandse opstalovereenkomst.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

OVEREENKOMST MET IGEMO VOOR TE REALISEREN ONTEIGENINGEN - VERLENGING. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

KESSELSESTEENWEG OVERDRACHT AAN AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing dd. 27 januari 2020: De gemeenteraad beslist de raamovereenkomst (voor drie jaar) met Igemo voor de begeleiding bij de verwervingen van gronden goed te keuren.

Onder deze raamovereenkomst vallen de innames aan de Kesselsesteenweg. Het betreft 58 innames die werden toegewezen aan Igemo door het college op 18 juli 2016.

 

Collegebeslissing dd. 14 juni 2021: Aanstelling van vastgoedtransacties voor de opmaak en het verlijden van de aktes inzake de 58 innames in het dossier 'Kesselsesteenweg'.

 

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Kesselsesteenweg, namelijk de aanleg van fietspaden,  dienen er diverse innames te gebeuren. Deze worden onderhandeld door Igemo. Drie van deze innames is de overdracht van 3 delen van percelen aan het Agentschap Wegen en Verkeer (hierna AWV), namelijk:

       Een perceel grond met een oppervlakte van honderdvierenzeventig vierkante meter (174m²) zijnde een deel van het perceel, ten kadaster gekend of gekend geweest, sectie B aangeduid als inneming 1 op het innemingsplan met nummer 1M3D8E G 030161 opgemaakt door studiebureau Antea in opdracht van AWV

   Een perceel grond met een oppervlakte van zevenenzestig vierkante meter (67m²) zijnde het volledige perceel, ten kadaster gekend of gekend geweest, sectie C aangeduid als inneming 23 op het innemingsplan met nummer 1M3D8E G 030159 opgemaakt door studiebureau Antea in opdracht van AWV.

   Een perceel grond met een oppervlakte van tweehonderddrieëntwintig vierkante meter (223m²) zijnde een deel van het perceel, ten kadaster gekend of gekend geweest, sectie B aangeduid als inneming 2 op het innemingsplan met nummer 1M3D8E G 030161 opgemaakt door studiebureau Antea in opdracht van AWV.

 

Igemo maakte 3 verkoopbeloftes voor openbaar nut op. Deze worden als bijlage toegevoegd.

De overdracht gebeurt kosteloos.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

In het kader van de aanleg van een fietspad langs de Kesselsesteenweg dienen 3 delen van percelen, zoals hierboven opgesomd, overgedragen te worden AWV.  Daarom overweegt de gemeenteraad om de verkoopbeloftes van openbaar nut in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de verkoopbeloftes voor openbaar nut betreffende 3 innames (zijnde inname 1, 2 en 23 conform het innameplan met nummer 1M3D8E G 030161 opgemaakt door studiebureau Antea) goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

GRATIS GRONDAFSTAND BOSSTRAAT, ZIMMER PARK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De verkavelingsvergunning nr BN/2223482 'Zimmerpark'  bepaalt:

1. Belofte van gratis grondafstand: loten gelegen boven de ondergrondse parkeergarage dienen afgestaan te worden met afstand van recht van natrekking. Ook private (hemelwater)

leidingen dienen bij notariële akte zo beschreven te worden bij overdracht.

2. Grondafstand naar de stad dient gefaseerd te gebeuren.

De stad wordt pas eigenaar van die delen die aangelegd worden als openbaar domein bij de voorlopige oplevering er van.

3. Grondafstand naar AWV dient zo snel mogelijk te gebeuren nadat de verkavelingsvergunning uitvoerbaar wordt.

 

Gelet op de voorwaarde uit de omgevingsvergunning bezorgt notariskantoor Celis en Liesse de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand van het lot OD 'overdracht naar AWV'.

 

In een latere fase zal dit deel  in één akte overgedragen worden, samen met andere percelen, aan AWV.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies voor de goedkeuring van de ontwerpakte.

 

De dienst infrastructuur, openbaar domein verleent positief advies.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Gelet op de voorwaarde tot gratis grondafstand volgend uit verkavelingsvergunning overweegt de gemeenteraad om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand van het lot OD goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand aan de Bosstraat  van het lot OD goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2023. POSITIEF ADVIES.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2023 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden via de webtoepassing Religiopoint door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur.

 

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat in de budgetten van de kerkfabrieken de ontvangsten redelijk correct worden ingeschat en dat er op niveau van de uitgaven steeds een redelijke overbudgettering is. Bij sommige kerkfabrieken vallen de nutskosten wel hoger uit dan gebudgetteerd, maar dit wordt opgevangen door hogere inkomsten dan geraamd.

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de gevraagde exploitatietoelage in het budget 2023 versus de werkelijk opgevraagde toelage, aangevuld met het uiteindelijke resultaat in de laatste kolom.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2023

Exploitatietoelage Rekening 2023

Overschot op exploitatie 2023

Heilig Kruis

0,00 euro

0,00 euro

24.165,08 euro

Heilig Hart

16.073,57 euro

16.073,57 euro

4.464,13 euro

St-Jozef en Bernardus

0,00 euro

0,00 euro

48.279,66 euro

St-Jan Evangelist

19.228,78 euro

19.228,78 euro

10.971,79 euro

Heilige Familie

11.032,49 euro

11.032,49 euro

 

19.428,68 euro

OLV Onbevlekt Lachenen

0,00 euro

0,00 euro

2.574,55 euro

St-Gummarus

0,00 euro

0,00 euro

90.867,69 euro

 

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekeningen 2023 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

KLACHT TEGEN HET NIET-VERWIJDEREN VAN EEN MINDERVALIDEPARKEERPLAATS. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 27 februari 2024 werd een klacht tegen het niet-verwijderen van een mindervalideparkeerplaats ingediend.

 

Op 12 april 2024 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN ANONIEM TECHNISCH VOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 50.000 EURO INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De politiezone Lier beschikt over één technisch anoniem voertuig dewelke polyvalent ingezet kan worden.

Dit voertuig, merk Opel Movano, XQG-642 / 17 jaar oud / kilometerstand 140.922 km, dient vervangen te worden wegens ouderdom, defecten en geen mogelijkheid meer om aan vervangstukken te geraken.

 

Dit technisch voertuig wensen wij opnieuw polyvalent in te zetten voor onder meer volgende activiteiten: 

- dienstverplaatsingen van onze technisch medewerker,

- ophalen van gevonden (brom-)fietsen

- vervoer van politiemoto's voor oa onderhoud, herstellingen, etc.
- ophalen van leveringen
- polyvalente inzet tijdens oa verkeersacties, interventieacties, etc.

 

In het raamcontract PZA/2021/418 van de politiezone Antwerpen hebben wij de mogelijkheid om deel te nemen aan perceel nr 2: Personenvoertuigen via een mini-competitie.

 

PZA zal overeenkomstig artikel 2 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten voor prestaties die het voorwerp van deze opdracht uitmaken tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor de lokale politiezones op Belgisch grondgebied.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten werden geraamd op € 50.000 incl. BTW. In de begroting van 2024, art. 330/743-52, buitengewone dienst, aankoop auto's en bestelwagens is een resterend krediet van € 120.000.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop en levering van een anoniem politievoertuig.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

LOKALE POLITIE LIER - BRIEF DD. 17/07/2023 VAN HET FEDERAAL TOEZICHT M.B.T. GOEDKEURING  VAN DE JAARREKENING 2022 POLITIEZONE LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 22 mei 2023 waarbij de rekening 2022 van de politiezone (PZ 5360) werd vastgesteld.

 

Feiten en context

De stad ontving op 17 juli 2023 de brief van de gouverneur over de goedkeuring van de rekening 2022 van de politiezone

 

Juridische grond

De artikelen 34,77 en 78 van de wet van 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, betreffende de goedkeuring van de politierekening door de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie

Het KB van 5/9/2001, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, in het bijzonder de artikelen 66 tot en met 72

De ministeriële omzendbrief PLP33, 38 en 38bis betreffende het afsluiten van de jaarrekeningen van de politiezones.

 

Argumentatie

Het voor eensluidend verklaard afschrift van besluit van 17 juli 2023 van de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie houdende goedkeuring van de jaarrekening 2022 zonder opmerking moet ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 17/07/2023 van het Federaal Toezicht m.b.t. goedkeuring van de jaarrekening 2022 zonder opmerking van de lokale politie Lier.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. straatnamen Lier

Veel straatnamen in Lier en Hooikt zijn onleesbaar. Op 13/10/2022 stelde ik hierover een schriftelijke vraag en het antwoord was duidelijk:

        De inventaris van de verkeersborden is lopende.

        Vervaagde straatnaamborden worden doorgegeven.

        Er wordt altijd gewacht tot de lijst groot genoeg is om te bestellen

Op 4/04/2023 heeft de stad hierover zelfs op de VRT geweest. Er zouden 400 straatnaam borden vervangen worden. Een investering v. 17 893 euro.

Hoever staat het met de vervanging, wat is er al uitgevoerd en hoeveel moeten er nog vervangen worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De wegenisploeg heeft inderdaad een inventaris gemaakt van de straatnaamborden die dringend vervangen moesten worden. Uit deze oefening bleek dat een 400-tal borden onleesbaar was geworden (op een totaal van ca. 2800 borden).
Er zijn nieuwe borden besteld met een hogere kwaliteit én langere garantietijd. Die 400 borden werden in de loop van 2023 vervangen.

We hebben opnieuw in kaart gebracht welke borden ondertussen ook zijn afgeschenen. Voor die 133 borden is er momenteel een bestelling lopende. Het gaat voornamelijk om borden in de wijken Lisp, schilderswijk en bloemenwijk. De borden worden in de loop van 2024 vervangen.

In een volgende fase worden de straatnaamborden in Koningshooikt onder de loep genomen.

Het doel is te komen tot een volledige correcte inventaris van de straatnaamborden en stapsgewijze vervanging op basis van dringendheid. Deze volledige oefening moet eind 2025 afgerond zijn.

Daar is ook budget voor voorzien op de actie: 01/04/KAP/03/11 - Vervanging straatnaamborden (zowel in 2024 als in 2025 is er € 22.000 voorzien).

 

 

Interpellatie 2 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. opvolging herstelplan Van Hool

Op de gemeenteraad van 18 maart kwam ik tussen m.b.t. de situatie bij Van Hool. Er waren 2 belangrijke insteken voor de bespreking:

        Wat is de impact van de situatie bij Van Hool?

        Welke rol zal het stadbestuur nemen om met deze situatie om te gaan?

We wilden daarbij het college van burgemeester en schepenen het signaal geven om actief een regierol op te nemen in de uitdagingen die op ons af kwamen.

 

De burgemeester stelde zich terughoudend op in de bespreking omdat op dat moment de concrete uitkomst nog niet duidelijk was.

 

Vanuit onze fracties was er wel een enorme bezorgdheid: enerzijds naar de verslagenheid bij de betrokken medewerkers en de zorg die we voor hen moeten hebben, maar zeker ook naar het toekomstperspectief in brede zin. Het is onze overtuiging dat we als lokale overheid een actieve rol in coördinatie moeten opnemen om de toekomst mee vorm te geven.

 

Vanuit die bezorgdheid namen we contact op met verschillende betrokken actoren: werkgevers- en werknemersorganisaties, bovenlokale overheden…. Op 18 april kondigde de betrokken minister van werk&economie aan dat de Vlaamse regering dat de bredere impact van het faillissement bij Van Hool - o.a. op de toeleveranciers - meer diepgaand zou onderzocht worden. Zo kunnen specifieke maatregelen ontwikkeld worden om de sociaal-economische relance van de streek te stimuleren.  De bedoeling is om na de impactanalyse een task force op te zetten. De scope is de impact op de toeleveranciers, de veerkracht van de regio in termen van arbeidsmarkt en ondernemerschap en de kansen voor de herontwikkeling van de bedrijventerreinen van Van Hool.

 

We denken dat het goed is dat de Vlaamse regering dit initiatie nam, maar blijven overtuigd dat we als lokale overheid hier een belangrijke rol te spelen hebben.

 

Mijn vraag is heel eenvoudig: welke rol speelt de stad Lier in dit proces?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Op de laatste raad was het faillissement van Van Hool nog niet definitief. Dat is het nu wel, spijtig genoeg, wat ons meer armslag geeft om toelichting te verschaffen. Desalniettemin wil ik toch benadrukken dat de situatie nog altijd verre van in een definitieve plooi ligt.

- Momenteel ligt de volledige site Van Hool nog in handen van de curatoren, die met de overnemers akkoorden zoeken over de invulling daarvan

- Overnemers GRW/Cargoschmitz/VDL zijn hun productie nog aan het opstarten en hebben nog geen definitieve plannen voorgelegd. De gesprekken met hen vanuit de stad verlopen daarom allemaal onder voorwaardelijke wijs.

- Momenteel worden alle ontslagen werknemers door de VDAB uitgenodigd voor registratie, terwijl er ook outplacementbegeleiding is opgestart. De stad faciliteert die acties infrastructureel, operationeel en communicatief. Er volgt nog op 28 mei een specifieke jobbeurs gericht op Van Hool-personeel. Die beurs heeft intussen al 400 geïnteresseerde bedrijven en verhuist van Putte naar de Nekkerhal in Mechelen door het enorme succes.

Er wordt geen tewerkstellingscel opgericht aangezien dit over een faillissement gaat en geen collectief ontslag. Er is met minister Brouns afgesproken dat er wel een stuurgroep/taskforce wordt opgericht binnen de VDAB in functie van de hertewerkstelling e opvolging van de getroffen medewerkers. Het EU-dossier voor ontwrichte zone zit bij Voka en bij Vlaamse Regering.

Waar ligt voor ons als stadsbestuur nu de uitdaging? In de eerste plaats in een optimale invulling van de Van Hool-site. Maar daar is de realiteit dat noch stad Lier noch een andere overheid rechten kan doen gelden. De volledige vastgoedportefeuille van zowel NV Van Hool als Immoroc ligt bij de curatoren, wiens opdracht is om in het belang van de schuldeisers zo gunstig mogelijk deze terreinen te vermarkten.

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat naar onze mening het stadsbestuur samen met de hogere overheden een sterkere positie moet verwerven inzake die gronden die zich het beste lenen tot het creëeren van jobs in onze stad. We hebben ook stappen genomen om dat te realiseren, maar die zijn nog volop lopende. Er is dus geen officieel besluit daarover dat ik kan meedelen. Ik wil u noch deze raad daarover iets onthouden, maar wellicht bent u het met mij eens dat het niet erg doeltreffend zal zijn als we met de fanfare op kop gaan jagen naar terreinen waar zéér veel interesse in is. Tenzij u daarop aandringt, en ik weet dat u verstandig genoeg bent om dat niet te doen, stel ik voor dat we dus niet op een publieke zitting daar al te diep op ingaan.

Op een volgende raadscommissie wil ik met alle plezier ingaan op onze plannen en het overleg met de Vlaamse overheid, aangezien dan allicht ook meer beslist zal zijn terzake.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2024

 

VASTLEGGEN NIEUWE ROUTE LIJNBUSSEN. NIET GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Aanleiding

Omwille van de werken in de Berlarij volgen de Lijnbussen al geruime tijd een alternatieve route.

 

Feiten en context

De heraanleg van de Berlarij is al een hele tijd aan de gang. Omdat de Lijnbussen hun normale traject door de Berlarij niet kunnen volgen tijdens deze werken, volgen ze een alternatieve route via de Leuvensevest, Koningin Astridlaan en Arthur Vanderpoortenlaan om zo terug op de oude route aan te sluiten op het kruispunt met de Berlaarsestraat.

 

Argumentatie

Hoewel deze alternatieve route ontstaan is uit noodzaak, blijkt ze toch heel wat voordelen te hebben:

 

        Daar waar de Berlarij een erg smalle en volgebouwde straat is, een ‘street canyon’, zijn de alternatieve straten veel breder, opener en minder dens bebouwd. Zowel akoestisch als wat betreft luchtvervuiling is de overlast op de alternatieve route veel beperkter

        Het alternatieve parcours biedt de mogelijkheid om een bushalte te voorzien aan het woonzorgcentrum Sint-Jozef.

        De Berlarij wordt veel meer gebruikt door fietsers en voetgangers dan de alternatieve straten. Deze actieve weggebruikers krijgen door het omleiden van de bussen letterlijk meer ademruimte, wat de beleving in de straat sterk verbetert en de aanwezige handelszaken ten goede komt.

        We zien elders in de stad welke schade zwaar verkeer aanricht aan het wegdek. Door het omleiden van de bussen wordt alvast de nieuw heraangelegde Berlarij daarvan gespaard.

        Er is geen bushalte in de Berlarij, dus de dienstverlening vermindert niet.

 

Het enige nadeel is dat de alternatieve route 450m langer is, maar dat weegt niet op tegen de eerder opgesomde voordelen. Bovendien worden Lijnbussen op de alternatieve route minder opgehouden door fietsverkeer, dus het reële tijdsverlies is zeer beperkt.

 

Omwille van de positieve impact van deze routewijziging, is het aangewezen om deze alternatieve route ook aan te houden na het beëindigen van de werken aan de Berlarij.

 

Voorstel besluit

De gemeenteraad vraagt aan het college om het nodige te doen om de huidige alternatieve route voor Lijnbussen via de Leuvensevest, Koningin Astridlaan en Arthur Vanderpoortenlaan te verankeren als nieuwe vaste route, ook na het beëindigen van de werken in de Berlarij.

 

Stemming

 

11 stemmen voor: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

18 stemmen tegen: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Verworpen met 11 stemmen voor - 18 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het voorstel niet goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.