Lier

Zitting van 19 april 2016

Van 19:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

VERSLAG VORIGE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Op 15/3/2016 hield de OCMW raad een vorige vergadering waarvan verslag werd gemaakt.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist het verslag van de vorige vergadering dd 15/3/2016 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

AANPASSINGEN ERFPACHTAKTEN EN OPDELING PERCEEL ST. MARGARETASTRAAT 15. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van 21 mei 2013 heeft de raad besloten om de volgende begijnhofwoningen in erfpacht te geven:

• Wezenstraat 1

• St. Margaretastraat 1

• St. Margaretastraat 15

• Oud Kerkhof 3

In de zitting van 15 september 2015 heeft de OCMW raad besloten om de modellen van erfpachtakte en het reglement van inwendige orde goed te keuren en notaris Jan Verreth, Mechelsesteenweg 92, 2500 Lier aan te stellen voor de verrichtingen van de procedure van openbare toewijzing van de erfpachten.

 

Feiten en context

De notaris heeft het model van de erfpachtovereenkomst nagekeken en nog een aantal voorstellen tot aanpassing gedaan.

De aangepaste versie van de overeenkomst wordt terug voorgelegd ter goedkeuring.

 

Daarnaast wordt ook voorgesteld om de tuin van Sint Margarestastraat 15 slechts deels in erfpacht te geven en deels te verhuren aan de erfpachter van de Sint Margaretastraat 15. Dit omwille van het feit dat één deel van de tuin uitgeeft op de straat Grachtkant. In het masterplan van het begijnhof staat bepaald dat in die zone mogelijk nog nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. Indien dit deel van de tuin ook in erfpacht wordt geven is het onmogelijk om deze piste te bewandelen gedurende de erfpachtperiode (die kan lopen tot 99 jaar). Om de toekomstmogelijkheden dus niet te hypothekeren wordt voorgesteld om dit deel van de tuin te verhuren voor éénzelfde duurtijd als de erfpacht, enkel is deze huur wel op korte termijn opzegbaar.

 

Fasering

Momenteel is de procedure voor de erfpachten volop lopende. Er gaan verschillende kijkdagen door elke zaterdag vanaf 12 maart, telkens van 10 tot 12 uur (met uitzondering van 26 maart) tot aan de tweede koopdag.

Eerste en tweede koopdag gaan door op dinsdag 12 april en dinsdag 26 april om 18 uur in Bar Muza, Gasthuisvest 52, 2500 Lier.

Na de tweede  koopdag worden de erfpachtkandidaten in mei voorgelegd aan de OCMW-raad  ter goedkeuring, na goedkeuring kunnen de erfpachtaktes worden afgesloten.

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist om het model van erfpachtakten goed te keuren en akkoord te gaan met de opsplitsing van de tuin van de woning St. Margarestastraat 15 waarvan één deel, aanpalend aan de woning mee in erfpacht wordt gegeven en het andere deel, aanpalend aan Grachtkant, zal verhuurd worden aan de erfpachter.

 

Art. 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

notaris

 

Opdrachten:

De OCMW raad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

beleidsondersteuning

overhandigen beslissing aan de notaris

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

HUUROVEREENKOMST TUIN SINT-MARGARETHASTRAAT 15. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van 21 mei 2013 heeft de raad besloten om de volgende begijnhofwoningen in erfpacht te geven:

- Wezenstraat 1

- St. Margaretastraat 1

- St. Margaretastraat 15

- Oud Kerkhof 3

 

Feiten en context

Aan de woning St. Margaretastraat 15 grenst een grote tuin. De achterzijde van deze tuin is gelegen aan de Grachtkant.

Het is opportuun een deel van de tuin niet op te nemen in de erfpachtakte van de woning. Op die manier wordt een eventuele ontwikkeling aan de Grachtkant niet gehypothekeerd.

Het stuk tuin aan Grachtkant dient echter wel onderhouden te worden.

Bijgevolg kan men dit stuk verhuren aan de erfpachter van de woning. Er wordt hier gekozen voor een verhuring omwille van soepelere opzegmogelijkheden.

Gezien deze onzekerheid voor de huurder en gezien de vraag naar onderhoud van het stuk, kan men opteren om dit stuk bijkomend bij de erfpachtvergoeding te verhuren voor 1 symbolische euro.

 

Voorstel van huurovereenkomst tuingrond Sint Margaretastraat 15:

 

Tussen de ondergetekenden

het OCMW van Lier, voor wie optreden de voorzitter en de secretaris, handelend in uitvoering van het besluit van de raad van . . . . . .

hierna de "verhuurder" genoemd

enerzijds,

en,

de , ……………………..(woonplaats / maatschappelijke zetel), vertegenwoordigd door de afgevaardigde-beheerder,………………………., volgens art. ………… van de statuten / ingevolge volmacht van …….. (datum),

of

…………… (naam, voornaam, beroep), geboren te ………….op …… en zijn echtgenote, ……………(naam, voornaam, beroep), geboren te ……., samenwonende te…………, ……….straat, nummer….., gehuwd onder het stelsel van ………..

hierna de "huurder" genoemd

anderzijds,

 

wordt overeengekomen wat volgt :

Voorafgaandelijk werd er een erfpachtakte verleden voor notaris Jan Verreth.

In deze akte werd voor Sint Margaretastraat 15 volgende voorwaarden van openbare toewijs opgenomen:

De erfpachter van het voormelde goed sub 3 is verplicht het perceel tuin met gereserveerd perceelsidentificatienummer:…..te huren van het OCMW voor een bedrag van 1 euro per maand. De partijen komen overeen dat de erfpacht van rechtswege zal verbroken zijn ten nadele van de erfpachter indien hij de verbintenis tot huren van het perceel tuingrond niet naleeft.

Onderstaande overeenkomst regelt deze verhuring.

Artikel 1 De verhuurder stelt de huurder, die hiermee instemt, een perceel tuingrond ter beschikking die gelegen is St Margaretastraat 15, kadastraal gesitueerd sectie K, nummer 149/C P0000, met een oppervlakte van …………………, zoals met groen omlijnd is op bijgevoegd plan.

De huurder verklaart het goed te kennen en te aanvaarden in de staat waarin het zich bevindt met inbegrip van alle heersende en lijdende erfdienstbaarheden, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende, die er kunnen aan verbonden zijn, zonder waarborg van de uitgedrukte oppervlakte, waarvan het verschil ten nadele van de huurder zal zijn zonder dat er schadevergoeding of huurvermindering zal verschuldigd zijn om welke reden ook.

De verhuurder bevestigt dat er op de in huur gegeven gronden bij zijn weten geen inrichting gevestigd is of was of geen activiteit uitgevoerd werd of wordt die opgenomen is in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 3, §1 van het bodemsaneringsdecreet.

 

Artikel 2

Het huurcontract wordt voor een periode van 33 jaar afgesloten en zal een aanvang nemen op de eerste van de maand volgend op het definitief worden van de toewijzing in openbare veiling van de erfpacht van de woning Sint Margarethastraat 15, ingevolge de goedkeuring door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Deze periode kan nadien twee maal worden verlengd voor eenzelfde periode en aan dezelfde voorwaarden zodat de huur gelijklopend is met de afgesloten erfpacht.

De huur is steeds opzegbaar door de verhuurder via aangetekend schrijven met een opzegtermijn van 6 maanden.

 

Artikel 3 Met de huur wordt ingestemd op basis van een maandelijkse huursom van 1 EUR die van tevoren aan de verhuurder betaald wordt door storting op rekening nummer BE28 0960 0086 3220 van het bestuur met vermelding ‘huur tuingrond Sint Margaretastraat 15’.

 

Artikel 4 Alle belastingen en taksen met inbegrip van de BTW, ten bate van de Staat, de Provincie, de Gemeente of elke andere overheid die nu of later de verhuurde goederen bezwaren, met uitzondering echter van de onroerende voorheffing, zijn voor rekening van de huurder.

 

Artikel 5 Tijdens de ganse duur van de huur moet de huurder de in artikel 1 vermelde bestemming handhaven.

Het gehuurde goed mag in geen geval gebruikt worden voor professionele, industriële of commerciële doeleinden van welke aard ook. Er wordt tevens uitdrukkelijk overeengekomen dat de grond niet zal aangewend worden voor landbouwactiviteiten in de zin van de wet van 4 november 1969 en 7 november 1988 betreffende de landpacht.

Partijen verklaren uitdrukkelijk dat de verhuring van het desbetreffende goed enkel zal ressorteren onder de gemeenrechtelijk regeling van verhuring van onroerende goederen en dat het ook enkel in die context mag gebruikt worden.

De huur van dit stuk grond valt niet onder de erfpacht.

 

Artikel 6 De huurder moet het gehuurde goed gebruiken als een goed huisvader zonder de bestemming ervan te veranderen en het zuiver houden van onkruid en schadelijke insecten, distels uitroeien en alle politieverordeningen dienaangaande naleven. Bodemverontreiniging moet vermeden worden. Eventueel daaraan verbonden kosten zijn ten laste van de huurder.

De huurder mag er geen gebouwen of inrichtingen op aan brengen zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur. Bij overtreding van deze bepaling kan de verhuurder de huurder via aangetekend schrijven verzoeken alle wijzigingen geheel of gedeeltelijk te verwijderen en het gehuurde goed geheel of gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen, zonder dat hieruit kosten voortvloeien voor de verhuurder.

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder mag de huurder geen nieuwe doorweg of andere nieuwe erfdienstbaarheid gedogen, op straffe van schadevergoeding en intrest.

De huurder mag geen hout kappen, op straffe van schadevergoeding en intrest, zonder de verhuurder schriftelijk te verwittigen. Bovendien dient hij in het bezit te zijn van de vereiste kapvergunningen.

De huurder mag geen nieuwe aanplantingen verrichten zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Beplantingen die noodzakelijk zijn voor de bewaring van het goed mogen wel zonder toestemming van het bestuur uitgevoerd worden en zolang er geen geldige opzegging is gedaan, mag de huurder dode of gevelde laag-of hoogstammige fruitbomen en woudbomen vervangen.

De verhuurder mag te allen tijden het verhuurde goed doen opnemen en bezichtigen om de staat van onderhoud en instandhouding vast te stellen.

 

Artikel 7 De huurder is gehouden de verhuurder onmiddellijk te verwittigen van alle geweld en rechtsaanmatigingen die een derde zich op het gehuurde goed mocht veroorloven.

De huurder is er steeds toe gehouden ingeval van brand of andere ramp over te gaan tot herstelling of wederopbouw van het getroffen goed in zijn oorspronkelijke toestand.

 

Artikel 8 De huurder mag het gehuurde goed noch geheel of gedeeltelijk onderverhuren, noch zijn huurdersrechten geheel of gedeeltelijk overdragen zonder schriftelijke en voorafgaande toestemming van de verhuurder.

 

Artikel 9 Voor alles wat niet uitdrukkelijk geregeld is in deze overeenkomst, gelden de bepalingen van het burgerlijk wetboek betreffende de gemeenrechtelijke verhuring, meer bepaald de artikelen 1714 tot en met 1751.

 

Artikel 10 Bij niet naleving van de voorwaarden van deze overeenkomst is deze na schriftelijk ingebrekestelling van rechtswege ontbonden, onverminderd schadeloosstelling, indien daartoe aanleiding is.

 

Artikel 11 De verplichting tot en de kosten van registratie van deze huurovereenkomst en eventuele boetes en dubbele rechten zijn ten laste van de huurder.

In drievoud opgemaakt te Lierop

 

waarbij één exemplaar bestemd is voor de inschrijving en waarbij elk der partijen bevestigt een exemplaar ontvangen te hebben.

De huurder,De verhuurder,

 

Argumentatie

Omdat de tuin van de woning Sint Margaretastraat 15 doorloopt tot aan de Grachtkant, omdat men de mogelijkheden betreffende toekomstige ontwikkelingen daar wil behouden, omdat men echter de tuin wel ter beschikking wil stellen aan de erfpachter van de woning, overweegt de OCMW raad het bovenstaande ontwerp van huurovereenkomst goed te keuren.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist de huurovereenkomst tuingrond Sint Margaretastraat 15 goed te keuren.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

OPMAKEN VAN EPC KEURINGEN VAN OUDERLINGENWONINGEN VOOR HET OCMW VAN LIER- TOEWIJZING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het kader van de opdracht “opmaken van EPC keuringen van ouderlingenwoningen voor het OCMW van Lier” werd een bestek met nr. 2016/334 opgesteld door de dienst aankoop en overheidsopdrachten en dit in opdracht van het OCMW. De OCMW raad verleende hiertoe machtiging.

 

Op 29 februari 2016 werd goedkeuring verleend aan de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

In zitting van 29 februari 2016 werd beslist om de gunningsprocedure te starten en volgende firma’s uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

- Robert Dom, Gildenstraat 17 te 2500 lier;

- Michel Poels, Maanstraat 2 te 2500 Lier;

- Hans Vos, Mimosalaan 50 te 2500 lier;

- Kardeco bvba, Veemarkt 1 te 2500 Lier;

- Jan Buelens, Koningsplein 16 te 2500 Lier;

- Bram Borghs, Mechelbaan 149 te 2500 Lier;

- studie 10 ingenieursbureau, Mechelsesteenweg 193 te 2500 Lier;

- Mieke Rens, Maasfortbaan 189 te 2500 lier;

- Filip Grillet, Nazarethdreef 71 te 2500 Lier;

- Patrick Hacour, Kapucijnenvest 7 te 2500 Lier;

- wim callaerts, Sperwerlaan 22 te 2280 Grobbendonk;

- Walter Janssens, Netelaan 1/3 te 2500 Lier;

- Raf Remue, Waversesteenweg 202 te 2500 Lier;

- Tom Berghs, Guldensporenlaan 103 te 2500 Lier;

- Maurits De Smedts, Ringenhofweg 120 te 2500 Lier.

 

Feiten en context

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 22 maart 2016 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 20 juli 2016.

 

Er werden 2 offertes ontvangen:

- Kardeco bvba, Veemarkt 1 te 2500 Lier ;

- wim callaerts, Sperwerlaan 22 te 2280 Grobbendonk ;

 

Op 4 april 2016 stelde de dienst aankoop en overheidsopdrachten een verslag van nazicht van de offertes op.

Het verslag van nazicht wordt in bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

Het OCMW geeft positief advies voor de aanbesteding van de opdracht“opmaken van EPC

keuringen van ouderlingenwoningen voor het OCMW van Lier”.

 

Juridische grond

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 26, § 1, 1° a (limiet van € 209.000,00 excl. btw niet overschreden; dienstencategorie 27).

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 105.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, § 3.

 

Argumentatie

De beoordeling en de rangschikking van de offertes voor toewijzing dient te gebeuren volgens de gunningscriteria van het bestek.

De dienst aankoop en overheidsopdrachten stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de laagste bieder, zijnde wim callaerts, Sperwerlaan 22 te 2280 Grobbendonk, tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 5.880,00 excl. btw of € 7.114,80 incl. 21% btw.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

002/005/001/002

voorzien in werkingsmiddelen (onderhoud, keuringen, verzekeringen, huur gebouw, brandstof, nutsvoorzieningen, arbeidskledij)

 

Op actie 002/005/001/002 is er momenteel onvoldoende budget beschikbaar om deze

opdracht te kunnen toewijzen. Momenteel is op deze budgetsleutel nog €7.065,14

beschikbaar.

Voorgesteld wordt om 2000 euro te verschuiven van budgetsleutel 61660000/0119 naar 61250000/0119.

Een visum is vereist van de financieel beheerder van het OCMW. De financieel beheerder verleende dit visum op 19 april 2016.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist dat er goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 4 april 2016 voor de opdracht “opmaken van EPC keuringen van ouderlingenwoningen voor het OCMW van Lier”, opgesteld door de dienst aankoop en overheidsopdrachten.

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

De OCMW raad beslist dat deze opdracht wordt gegund aan de laagste bieder, zijnde wim callaerts, Sperwerlaan 22 te 2280 Grobbendonk, tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van € 5.880,00 excl. btw of € 7.114,80 incl. 21% btw mits het verkrijgen van een visum.

 

Art. 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

002/005/001/002

controle en keuringsorganismen

€ 7.114,80 incl. 21% btw

€ 1950,34

Budgetsleutel

61250000/0119

 

Art. 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

OCMW Lier

 

Opdrachten:

De OCMW raad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

aankoop en overheidsopdrachten

gunning opdracht

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

LASTENKOHIER EN RAMING UITBATING KAPSALON WZC PARADIJS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Voor de residenten van het WZC Paradijs dient te worden voorzien in de uitbating van een kapsalon op de 1ste verdieping van het WZC Paradijs. De huidige uitbating loopt af per 31/7/2016. Er dient een nieuwe overheidsopdracht te worden uitgeschreven.

 

Feiten en context

Hiertoe werd een lastenkohier opgesteld onder dossier 2016/80 in de vorm van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking (limiet van 207 000,00 EUR excl. Btw niet overschreden; art. 26,§2,1°,d van de wet van 15 juni 2006). Er wordt voor een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking  gekozen om de concurrentie maximaal te laten spelen.

De overeenkomst voorziet in een looptijd van 4 jaar met een proefperiode van zes maanden. Er is een prijsherzieningsclausule voorzien .

Als gunningscriteria zijn prijs (30 punten) , vergoeding exclusief gebruik kapsalon (20 punten), kostenvergoeding (10 punten) ervaring als kapper/kapster in de RVT sector (20 punten) en de beschikbaarheid einde week (20 punten)  weerhouden.

 

 

Juridische grond

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor werken, leveringen en diensten, zoals gewijzigd door het KB van 19 december 2010 en door de wet van 5 augustus 2011.

De wet van 15 mei 2014 houdende wijziging van de wet van 15 juni 2006

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten van werken, leveringen en diensten.

Het KB van 14 januari 2011 plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

Het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

Het KB van 7 februari 2014 tot wijziging van meerdere koninklijke besluiten tot uitvoering van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 alsook van de wet van 13 augustus 2011 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten op defensie- en veiligheidsgebied (eerste reparatie-KB)

Koninklijk besluit Het KB van 22 mei 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken (tweede reparatie-KB);

Het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, inzonderheid artikels  51 en 52, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn;

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 3 april 2009 houdende de uitvoering en inwerkingtreding van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende diverse bepalingen betreffende personeel, de financiën, en de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, inzonderheid artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB);

 

 

Argumentatie

De OCMW-Raad keurt eenparig het bestek 2016/080 voor de uitbating kapsalon van het WZC Paradijs, Transvaalstraat44 te 2500 Lier goed. De overheidsopdracht zal worden gegund  volgens een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking. De bij de opdracht horende raming ten bedrage van 33 000 EUR  btw inclusief  voor de omzet, 3 000,00 EUR vergoeding kapsalon en 4% kostenvergoeding op 33 000 EUR en op jaarbasis worden goedgekeurd.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1419/004/002/006/003

Uitvoeren van een samenwerkingsverband met de kapper

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist eenparig  bestek 2016/080 voor de uitbating kapsalon van het bestek  het WZC Paradijs, Transvaalstraat44 te 2500 Lier en de erbij horende raming ten bedrage van 33 000 EUR  btw inclusief  voor de omzet, 3 000,00 EUR vergoeding kapsalon en 4% kostenvergoeding op 33 000 EUR en op jaarbasis  goed te keuren, en de overheidsopdracht  te gunnen volgens een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met bekendmaking.

 

Art. 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1419/004/002/006/003

1)Haarverzorging

2)Opbrengsten kapsalon

3)Recuperatie aangerekende kosten kapper

4)Opbrengsten prestaties ten laste van derden (administratieve kosten) 

1)33 000,00 EUR

2)3 000,00 EUR

3)33 000,00 EUR

4)1 320,00 EUR

 

Budgetsleutel

1)61674000 095302

2)70300072 095302

3)70471000 095302

4)70030000 095300 

 

Art. 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

 

WZC

INVENTARIS

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

VONNIS VREDEGERECHT LIER DD. 03/03/2016. KENNISNAME.

 

Op 03/03/2016 werd vonnis gewezen door de Vrederechter van het kanton Lier ( geschil OCMW Lier- R.Smets / Bargli )

 

De zaak werd uitvoerig gepleit op 16/02/2016.

 

OCMW Lier werd op basis van het deskundig verslag volledig in het gelijk gesteld : aldus werd geoordeeld dat met ingang vanaf 01/02/2013 de handelshuurovereenkomst dd. 21/05/1992 met betrekking tot het onroerend goed te Nijlen, Stationssteenweg 85 hernieuwd is voor een periode van 9 jaar aan de prijs van 1.750,00 euro per maand en voor het overige aan dezelfde voorwaarden.

 

Tegenpartij werd veroordeeld in betaling van de som van 34.480,82 euro hoofdens achterstallige huur voor de periode februari 2013-2016,nog te verhogen met de gerechtelijke intresten.

 

Evenzo werd tegenpartij veroordeeld tot de kosten van het geding, tot op heden in zijn geheel begroot op 1.829,59 euro, hetzij 40,00 euro rolrecht en 1.789,59 euro kosten deskundig onderzoek ( deskundige Dirk Alaers )

 

 

BESLUIT

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

REGULARISATIE GRONDEN BOGAERTSHEIDE/KESSEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de deelgemeente Kessel ( Nijlen ) is OCMW Lier eigenaar van volgende percelen :

 

- Nijlen/Kessel,Afdeling 3,Sectie C 382groot 51 are 00 caBogaertsheide

- Nijlen/Kessel,Afdeling 3,Sectie C 390groot 37 are 10 caBogaertsheide

- Nijlen/Kessel,Afdeling 3,Sectie C 391groot 1 ha 25 are 20 caBogaertsheide

 

( perceel C 382 is omschreven als weg, terwijl de percelen C 390 en C 391 zijn ingekleurd als groengebied )

 

De raad besliste op 30/04/1986 deze gronden te verhuren aan de heer Willy Lauwers,  Bogaertsheide 16 te 2560 Kessel/Nijlen.

 

De huuropbrengsten zijn als volgt omschreven :

 

- C 382    2,48 euro

- C 39097,00 euro

- C 391          320,10 euro

 

 

Feiten en context

De terreinen worden ondertussen gehuurd voor de werking van een VZW, met name VZW Amazone Mens, Milieu en Muziek, met zetel gevestigd te 2560 Kessel, Bogaertsheide 16.

 

Volgens de statuten van de VZW zijn de kinderen van de huurder, de heer W.Lauwers, aangeduid als bestuurders van de VZW.

 

Het maatschappelijk doel van de VZW dient gesitueerd te worden binnen het algemeen welzijnswerk en de terreinen zijn noodzakelijk voor de werking van de VZW ( kinderboerderij / kinderkamp in het Netepaleis ).

 

Eind 2015 bestond er een betalingsachterstand van huurgelden ten bedrage van 1.189,08 euro.

Deze achterstallen werden ondertussen aangezuiverd door de VZW.

 

Verder onderzoek heeft aangetoond dat de oorspronkelijke huurder, de heer Willy Lauwers, is gescheiden en sedert 02/01/2015 is ingeschreven op het adres Nijlensesteenweg 110 te Bevel.

De feitelijke situatie is dus dat de VZW en niet de heer Willy Lauwers de huurder van de percelen is. Het lijkt dan ook evident deze situatie recht te zetten en het huurcontract over te dragen aan de VZW Amazone Mens, Milieu en Muziek, die de feitelijke huurder reeds is.

 

Adviezen

Team vastgoed geeft positief advies.

Financieel beheerder verleent haar visum.

 

Juridische grond

OCMW-decreet : bevoegdheid van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist om de huur van de percelen,gelegen te Kessel ( Bogaertsheide),sectie C 382/C 390/C 391 over te dragen van de heer Lauwers Willy naar de VZW Amazone Mens, Milieu en Muziek, met zetel gevestigd te 2560 Kessel/Nijlen, Bogaertsheide 16.

 

Art. 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

VZW Amazone, Mens, Milieu en Muziek

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

VERKOOP BOUWGROND-BEVEL ( ROOIESTRAAT ). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW Lier heeft op 27/10/2014 een verkavelingsvergunning bekomen voor 9 loten in de gemeente Nijlen ( Bevel-Rooiestraat )

 

Deze verkaveling omvat 3 loten voor open bebouwing en 6 voor half-open bebouwing.

 

De gemeente Nijlen heeft per 14/03/2016 het attest afgeleverd dat de kavels als bouwgrond mogen verkocht worden : notaris J.Verreth werd reeds gelast met de opmaak van de verkavelingsakte en het opstellen van de nodige verkoopsmodaliteiten met betrekking tot de verschillende loten.

 

In het verkavelingsontwerp werd tevens rekening gehouden met de loten A en B ( lot A met een totale oppervlakte van 116 m² gelegen in woongebied en lot B met een totale oppervlakte van 17 m² gelegen in agrarisch gebied, beiden grenzend aan het perceel Afdeling 2,sectie B,n° 26n² ( eigendom van  de heer en mevrouw Verrydt-Schetz, Rooiestraat 10 te 2560 Bevel ).

 

Op 03 januari 2016 ontving OCMW Lier een globaal bod van 26.000 euro voor deze 2 percelen.

 

Een gunstig bodemattest is voorhanden : evenzo laten de verkavelingsvoorschriften de bouw van een autobergplaats toe op lot A, aansluitend aan de bestaande wachtgevel.

Het betreffende lapje grond betreft een aansluiting op de eigendom van de bieders en kan niet aan iemand anders verkocht worden. Plannetje als bijlage schets de situatie.

 

Het schattingsverslag ( P.Verhaert ) maakt melding van een totale waardering van 23.900 euro.

 

Adviezen

Team vastgoedbeheer adviseert positief.

Financieel beheerder verleent haar visum.

 

Juridische grond

OCMW-decreet dd. 19/12/2008 : exclusieve bevoegdheid van de Raad.

 

Argumentatie

Het betreffende lapje grond sluit aan op de eigendom van de bieders, het is een klein stukje dat niemand anders ten dienste kan zijn. Situatieschets op plannetje als bijlage is duidelijk. Schattingsprijs ligt 2.100 euro lager dan de biedingsprijs.  Dit perceel kan dan ook onderhands verkocht worden.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/2/3/7

Verkoop gronden Rooiestraat Bevel

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist de loten A ( 116 m² - gelegen in woongebied ) en lot B ( 17 m² - gelegen in agrarisch gebied ) te verkopen aan de heer Verrydt Bart en mevrouw Schetz Inge, Rooiestraat 10 te 2560 Bevel tegen de prijs van 26.000 euro.

 

Art. 2 :

De OCMW raad beslist - in aansluiting met de eerdere raadsbeslissing dd. 15/03/2016 - notaris Jan Verreth, Mechelsesteenweg 92 te 2500 Lier aan te stellen voor de opmaak van de verkavelingsakte ( loten 1 tem 9 alsmede lot A : een perceel bouwgrond  voor een gesloten bebouwing gelegen aan de Rooiestraat,met een oppervlakte volgens meting van 116 m², zijnde lot A op het opmetingsplan en thans gekend onder nummer B 303/L/P0000 ) en het verlijden van de notariële verkoopakte met betrekking tot lot A ( 116 m² te voegen bij naastgelegen perceel ) en lot B ( 17 m² te voegen bij naastgelegen perceel ).

 

Art. 3 :

De OCMW raad beslist voorzitter Marleen Vanderpoorten en secretaris Katleen Janssens (of haar gemachtigde, de heer Guy Umans) aan te stellen om alle documenten verbonden aan deze verkoopsbeslissing te ondertekenen. De financieel beheerder Martine Luypaers zal kwijting verlenen ter bevestiging van ontvangst van betaling op rekening van het OCMW.

 

Art. 4 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/2/3/7

Verkoop gronden Rooiestraat Bevel

€ 26.000

€ 957.000

Budgetsleutel

2

 

Art. 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

notaris Verreth, Koper

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

VERKOOP LANDBOUWGROND A95-HAGENBROEKSESTEENWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW Lier is eigenaar van een achterliggend perceel landbouwgrond, ten kadaster gekend als volgt : Lier,Afdeling 2,Sectie A 95 ( 1 ha 22 are 90 ca ), ter plaatse genaamd Hagenbroecksteenweg.

 

Op 14 maart 2016 werd een bod gedaan van 7,5 euro / m² door de heer Guy Lambrechts-Ceulemans Astrid, wonende te 2500 Lier, Hagenbroeksesteenweg 268. ( oftewel 92.175 euro )

 

De huidige pachter, Dirk Van Berckelaer, is bereid een voorafgaande minnelijke pachtafstand te tekenen.

 

Het perceel A 95 is juridisch ingesloten : er is geen rechtstreekse toegang/wegenis naar de openbare weg.

 

Het schattingsverslag waardeerde de verkoopwaarde van de grond op 80.000 euro ( verslag P.Verhaert dd. 02/03/2016 ).

 

Feiten en context

Dit bod werd gepubliceerd op de website van Stad Lier, waarbij de eventuele kandidaat-kopers die een hoger bod wensten uit te brengen, dit dienden te doen voor 01/04/2016.

 

Ook de aanpalende eigenaars werden aangeschreven.

De heer Luc Wellens werd aangeschreven op 22/03/2016. Hij heeft niet gereageerd.

De heer Jozef Van Berckelaer heeft per mailbericht dd.31/03/2016 te kennen gegeven geen interesse te betonen voor aankoop van deze grond.

 

Adviezen

Team vastgoedbeheer verleent positief advies.

Financieel beheerder verleent haar visum.

 

Juridische grond

OCMW-decreet dd. 19/12/2008 : exclusieve bevoegdheid van de Raad.

 

Argumentatie

De verkoop werd georganiseerd conform de door de raad goedgekeurde verkoopsprocedure (korte methode). De verkoopsprijs ligt 12.175 euro boven de schattingsprijs.  De aangelanden werden aangeschreven en blijken geen interesse in het stuk grond te hebben. De verkoop werd gepubliceerd op de website.  De gronden kunnen vrij van pacht worden gemaakt.  Deze verkoop resulteert in een bijkomende opbrenst van 92.175 euro voor het OCMW.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/2/3/33

Verkoop extra grond / gebouw

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist het perceel landbouwgrond te Lier,Afdeling 2, Sectie A 95,groot volgens kadaster 1 ha 22 are 90 ca te verkopen aan de heer Guy Lambrechts en mevrouw Astrid Ceulemans, beiden wonende te 2500 Lier, Hagenbroeksesteenweg 268 mits betaling van de som van 7,5 euro/m² oftewel 92.175 euro.

 

De OCMW-raad beslist om de heer G. Van den Brande ,Deensestraat 1 te 2500 Lier aan te stellen om de authentieke akte verlijden.

 

De OCMW-raad beslist om voorzitter Marleen Vanderpoorten en secretaris Katleen Janssens ( of haar afgevaardigde Guy Umans ) aan te stellen om alle documenten verbonden aan deze beslissing te ondertekenen. De financieel beheerder Marine Luypaers zal kwijting verlenen ter bevestiging van ontvangst van betaling op rekening van het OCMW.

 

Art. 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/2/3/33

terreinen en gebouwen, verkoop

92.175 euro

nul voorzien

is extra inkomst

Budgetsleutel

26000020

 

Art. 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

notaris G.Van den Brande, koper

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

KLEINE AANPASSING VERKOOPSPROCEDURE KORTE METHODE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de OCMW-raad van maart en de gemeenteraad van maart werd de verkoopsprocedure goedgekeurd. 

 

Feiten en context

In de korte verkoopsprocedure die in maand maart werd goedgekeurd werd er een korte biedingsperiode ingesteld van 14 dagen. Indien een andere bieder over het laatst ontvangen bod gaat, wordt er opnieuw biedingsperiode van 14 dagen opengesteld.

 

De praktijk leert ons dat het mogelijk is dat bieders gedurende een lange periode tegen elkaar blijven opbieden.  (vb. Bremstraat : daar zijn de biedingen bezig van januari).

 

Er wordt voorgesteld om in zulke gevallen een zitdag te organiseren en de bieders, en alle andere mogelijke geïnteresseerden, uit te nodigen. Uitnodiging van de bieders gebeurt schriftelijk (en telefonisch). Andere geïnteresseerden vinden de uitnodiging op de website.

 

Wie tijdens de zitdag het hoogste bod uitbrengt, krijgt het goed toegewezen, onder voorbehoud van goedkeuring door de raad.

 

Adviezen

Het team vastgoedbeheer adviseert positief.

 

Juridische grond

OCMW-decreet

 

Argumentatie

De OCMW-raad oordeelt dat deze organisatie van een zitdag in de gevallen waar bieders tegen elkaar blijven opbieden, een administratieve vereenvoudiging inhoudt.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist bij de korte verkoopsprocedure de mogelijkheid te creëren om een zitdag te organiseren, in de gevallen waarbij bieders tegen elkaar blijven opbieden.  Deze zitdag wordt gehouden door de administratie.

 

Art. 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

bestuursondersteuning

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

BESLISSING BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

Nadat de OCMW-raad in zitting van 19/01/2016 de hoeve + landbouwgronden ( Kruisstraat 49 te Koningshooikt ) definitief heeft toegewezen, werd formeel klacht ingediend bij de hogere overheid ( administratief toezicht ).

 

Reeds per aangetekend schrijven dd. 07/03/2016 werd de klager in kennis gesteld van het standpunt van OCMW Lier.

 

Desalniettemin volgde klacht wegens beweerde onregelmatigheden bij de verkoop.

 

De visie van OCMW Lier werd duidelijk verwoord middels schrijven dd. 16/03/2016.

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur ( Afdeling Lokale Organisatie en Werking ) heeft op 06/04/206 de klacht afgewezen : met betrekking tot de verkoop werden geen inbreuken vastgesteld op de ministeriële onderrichtingen met betrekking tot de vervreemding van onroerende goederen door de lokale besturen, noch een schending van het recht of het algemeen belang.

 

 

BESLUIT

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

VERGOEDING EXTERNE JURYLEDEN BIJ SELECTIEPROCEDURES. SAMENWERKING STAD EN OCMW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Selectieprocedures bij stad en OCMW Lier worden uitgevoerd door een selectiecommissie. Een selectiecommissie bestaat uit ten minste drie leden, waarvan ten minste één derde externe deskundigen zijn.

 

Feiten en context

De vergoeding van externe juryleden is verschillend voor stad en OCMW.

 

Bij het OCMW krijgt een extern jurylid € 185, onafhankelijk van de prestaties die hij/zij heeft geleverd.

 

Bij de stad wordt de onkostenvergoeding bepaald op € 30 per gepresteerd uur. De maximumvergoeding per examen is vastgesteld op € 450 per jurylid.

Prestaties zijn:

- de voorbereidingen op het examen,

- de vergaderingen i.f.v. het examen,

- het zetelen in het examen,

- de verbeteringswerken aan het examen,

- het maken van verslagen van het examen.

Voor gemaakte verplaatsingskosten krijgen externe juryleden de wettelijk voorziene verplaatsingsvergoeding.

 

Juridische grond

In het verleden stelde de juridische dienst van de stad volgend reglement op:

 

Reglement vergoeding externe juryleden

 

Art.1: Definitie extern jurylid van de stad

Een deskundige ter zake die examens voorbereidt, op de dag van het examen zetelt in de jury, en antwoorden verbetert, en die niet tewerkgesteld wordt door de stad Lier of door een intern of extern verzelfstandigd agentschap van de stad, wordt beschouwd als extern jurylid. Het is de aanstellende overheid die, namens de stad, bepaalt wie jurylid is en wie niet.

 

Art.2: Vergoedingsregeling

De externe juryleden krijgen een forfaitaire onkostenvergoeding van € 30/uur. De maximumvergoeding per examen is vastgesteld op € 450 per jurylid.

 

Worden als prestaties gezien:

- de voorbereidingen op het examen,

- de vergaderingen i.f.v. het examen,

- het zetelen in het examen,

- de verbeteringswerken aan het examen,

- het maken van verslagen van het examen.

 

Art.3: Verplaatsingskosten

De externe juryleden krijgen voor gemaakte verplaatsingskosten bovendien de wettelijk voorziene verplaatsingsvergoeding.

 

Art.4: Formulier deelname jury

Elk jurylid dient op het einde van zijn/haar taak als jurylid het formulier 'deelname jury' in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier is een verklaring op eer.

 

Art.5: Uitbetaling

Na overhandiging van het formulier 'deelname jury' aan de personeelsdienst van de stad Lier, gaat de stad over tot uitbetaling van de forfaitaire onkostenvergoeding.

 

Art.6: Verzekering

De juryleden zijn verzekerd door de stad voor burgerlijke aansprakelijkheid en arbeidsongevallen.

 

Argumentatie

Door de integratie van de personeelsdiensten van de stad en het OCMW is het opportuun om een zelfde werkwijze te hanteren.

 

Het is moeilijk te verantwoorden dat juryleden die enkel een gesprek moeten bijwonen een zelfde vergoeding krijgen als juryleden die zich ontfermen over een examen met veel kandidaten (opmaak schriftelijke proef, verbetering van een groot aantal exemplaren, een groot aantal jurygesprekken bijwonen, enz.).

 

Het is meer correct om juryleden te vergoeden naargelang hun prestaties. Er wordt daarom voorgesteld om de werkwijze van de stad over te nemen.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist om externe juryleden voor selectieprocedures voortaan een forfaitaire onkostenvergoeding van € 30 per uur toe te kennen, met een maximumvergoeding per examen van € 450 per jurylid.

 

Art. 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

2/3/5/4

vergoeding juryleden

€ 2.000

 

Budgetsleutel

61680000

 

Art. 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Personeelsdienst + Financiën

 

Opdrachten:

De OCMW raad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

personeelsdienst

toepassen

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

HERZIENING WACHTLIJSTBEHEER WZC PARADIJS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het actuele wachtlijstsysteem van WZC Paradijs is de som van diverse, specifieke aanpassingen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd. Zo is het wachtlijstbeleid o.m. geëvalueerd in 2002, 2003, 2006 en 2011.

 

Feiten en context

Op dit moment wordt volgende werkwijze gehanteerd inzake het wachtlijstbeleid:

 

         Administratief beheer:

 

Op vlak van administratief beheer worden momenteel volgende stappen doorlopen:

*Een kandidaat-bewoner (of zijn/haar omgeving) neemt contact op met de sociale dienst van WZC Paradijs. De sociale dienst maakt in eerste instantie een inschatting van het zorgprofiel van de kandidaat (= volgens een score van zorgbehoevendheid op basis van de KATZ schaal).

*Op basis van de score qua zorgbehoevendheid, neemt de sociale dienst de kandidaat op op 1 van de 4 wachtlijsten: OA actief, OA passief, BC actief, BC preventief.

*Bij elk (daaropvolgend) contact met de kandidaat bewoner wordt er afgetoetst, aan de hand van de Katz-score, op welke wachtlijst de toekomstige bewoner thuis hoort en past de sociale dienst de lijsten aan. Bij een transfer tussen lijsten behouden mensen hun inschrijvingsdatum.

*Mensen die zich activeren van de preventieve wachtlijst naar de actieve wachtlijst en omgekeerd, worden altijd ingeschoven volgens inschrijvingsdatum. Ze komen hoogstens op de vierde plaats van de actieve wachtlijst terecht. De eerste drie mensen op de wachtlijst worden niet verschoven. (Hierdoor kan het gebeuren dat mensen die later zijn ingeschreven, toch eerder worden opgenomen).

 

         Doelgroep:

 

In principe komen (vanaf begin 2015) enkel zwaar zorgbehoevenden (met een B, C, Cd of D zorgprofiel) in aanmerking voor opname in WZC Paradijs. Enkel voor 95 plussers  en partners van bewoners wordt hierop een uitzondering gemaakt. Zij mogen een OA profiel (lichtere zorgvraag) scoren om opgenomen te worden.

 

Om redenen van administratieve vereenvoudiging en verhoging van de (financiële) leefbaarheid worden volgende voorstellen tot wijziging geformuleerd:

 

         Administratief beheer:

 

Om de administratie te vereenvoudigen, bestaat het voorstel erin om met twee wachtlijsten te werken (in plaats van met vier wachtlijsten): een preventieve lijst (OA, BC en D) en een actieve lijst (BC en D).

 

-Preventieve lijst: Alle Lierse 65 plussers, die zich preventief willen inschrijven in het WZC Paradijs.

Deze preventieve lijst zal dus bestaan uit mensen met een O- , A- , B- , C, Cd-  of D- profiel .

De mensen op deze lijst moeten zelf het initiatief nemen om eventueel later geactiveerd te worden op onze actieve BC en D lijst.

 

-Actieve lijst: Alle Lierse 65 plussers, die op korte termijn wensen opgenomen te worden in het WZC Paradijs én die een B, C, Cd of D profiel scoren, aan de hand van een recente Katz-score.

Uitzondering: mensen vanaf 95 jaar of ouder met aan A profiel.

 

Deze mensen worden actief opgevolgd en gecontacteerd door de sociale dienst om een opname voor te bereiden.

Indien blijkt dat ze na verloop van tijd, of na controle, niet meer over het juiste zorgprofiel beschikken, worden zij hiervan op de hoogte gebracht en gaan ze terug naar onze preventieve wachtlijst.

Mensen die zich activeren van de preventieve wachtlijst naar de actieve wachtlijst en omgekeerd, blijven wij inschuiven volgens inschrijvingsdatum maar ze komen hoogstens op de vijfde plaats van de actieve wachtlijst terecht. De eerste vier mensen worden niet verschoven. (Hierdoor kan het gebeuren dat mensen die later zijn ingeschreven, toch eerder worden opgenomen).

 

         Doelgroep: 

 

Momenteel is de inschrijvingsdatum het enige criterium voor opname in het WZC. Hierop wordt geen enkele uitzondering gemaakt, tenzij een dossier nog niet volledig afgerond is (bv. bij een OCMW-plaatsing) of als bv. de kandidaat bewoner nog niet ontslagklaar is voor het ziekenhuis.

In praktijk komt op de vrije kamer steeds de eerste kandidaat van de wachtlijst.

Het nieuwe voorstel bestaat erin dat, naast de inschrijvingsdatum, een nieuw criterium voor opname wordt ingevoerd: m.n. de gevolgen voor de (financiële) 'leefbaarheid' van de afdeling.

Concreet houdt dat in dat in de toekomst gestreefd zal worden naar een evenwichtige mix van zorgprofielen op de afdelingen, met als streefdoel om (per afdeling) te evolueren naar een zorgbehoevenheidsgraad van +/- 84%.

 

In de praktijk heeft dat tot gevolg dat uit de vier eerste mensen op de wachtlijst het profiel geselecteerd wordt dat het best past voor de afdeling. De eerste vier mensen op de wachtlijst staan dus in principe allemaal “eerste” en worden opgenomen op het moment dat hun zorgprofiel in aanmerking komt. We hoeven ons niet te houden aan nr. 1, nr. 2, nr. 3 en nr. 4

 

Voor iemand die op de eerste plaats staat, kunnen we max. 3 keer kiezen voor de tweede, de derde of vierde  van de wachtlijst. Bij de vierde keer, is de kamer sowieso voor de eerste op de wachtlijst.

 

Uitzonderingen:

 

1.Als er iemand wordt opgenomen, wiens partner nog thuis of in het ziekenhuis verblijft, en deze partner ook naar ons WZC wenst te komen, ongeacht hij/zij een OA-,  BC-  of D profiel heeft, zal deze bij de eerstvolgende plaats die vrij komt, opgenomen kunnen worden.          Dit, volgens het principe dat wij geen echtparen gedwongen uit elkaar willen halen. Deze manier van werken wordt nu ook reeds toegepast.

2.Bewoners van onze aanleunwoningen krijgen steeds voorrang om definitief opgenomen te worden indien zij niet meer zelfstandig met de nodige thuiszorg kunnen wonen. Deze manier van werken wordt nu ook reeds toegepast. (OCMW-raad 29/1/2013)

3.Als er op een echtparenkamer een bewoner overlijdt en wij intern geen echtpaar hebben om deze kamer te nemen, willen wij het allereerste echtpaar op onze wachtlijst contacteren voor deze kamer, ongeacht op welke plaats ze op de wachtlijst staan. Dit om onze echtparenkamers zoveel mogelijk voor te behouden aan echtparen.

 

Fasering

We plannen om deze wijzigen door te voeren vanaf 1/9/2016. We willen mensen eerst op de hoogte kunnen brengen van de aanpassingen vooraleer we ermee van start gaan.

 

Adviezen

Dit voorstel werd besproken en positief geadviseerd door alle stafleden van het WZC.

De seniorenraad van 24/3/2016 gaf positief advies. Zij stelden enkel de vraag om na een 1 jaar de werkwijze te evalueren.

 

Argumentatie

-Het beheer van de wachtlijst zal administratief vereenvoudigen en de efficiëntie verhogen. De wijzigingen die we voorstellen zullen de kans geven om geen tijd te verliezen bij een lege kamer en een aangename leef- en werksfeer te garanderen op alle afdelingen.

 

Indien een familie op het moment van opname van hun familielid niet beschikbaar is om de opname voor te bereiden ( bv. omdat zij op reis zijn,…) blijft de kandidaat bewoner gewoon bij de eerste vier op de wachtlijst staan.

Dit geldt eveneens voor de kandidaat bewoners die op het moment van hun opname niet ontslagklaar zijn uit het ziekenhuis of waarvan het OCMW dossier - bij een OCMW plaatsing - nog niet is afgerond.

Zo  kan eveneens een bewoner van een kortverblijf die bij de eerste vier mensen op de wachtlijst staat, soms sneller opgenomen worden. Dit om mensen onnodig veel van de ene instelling naar een andere instelling te laten gaan en om te vermijden dat ze elders definitief geplaatst worden.

 

-Het nieuwe systeem verhoogt ook de (financiële) leefbaarheid. Het streefdoel van 84% zorgbehoevenheidsgraad is immers een forse verhoging van de actuele graad van zorgbehoevendheid (+/- 76%), en heeft dus een gunstig effect op de inkomsten. Daarnaast verhoogt ook de leefbaarheid voor het zorgpersoneel, gezien de noodzakelijke inzet aan zorguren in de toekomst constanter blijft (omdat nu ook rekening wordt gehouden met het zorgprofiel, in plaats van enkel met de inschrijvingsdatum) - hetgeen een belangrijke aanbeveling is van de PROBIS - studie.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met het nieuwe voorstel van wachtlijstbeheer in WZC Paradijs.

 

Opdrachten:

De OCMW raad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

WZC Paradijs

Voorbereiding en toepassing van het nieuwe voorstel (vanaf 1/9/2016)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

JAARVERSLAG 2015 DE WAAIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

3 november 2006 was de feitelijke start van lokaal dienstencentrum de Waaier. De aanleiding voor opstart van een dienstencentrum was drieledig:

De belangrijke groei van het aandeel ouderen in de bevolking – en de noodzaak dat investeren in de versterking van thuis- en preventieve zorg zowel in financieel als inhoudelijk opzicht noodzakelijk is;

De resultaten van een grootscheepse seniorenenquête – die aantoonden dat de vraag naar een dergelijk type van activiteiten reëel is;

De vaststelling ook dat het verenigingsleven – van enorme waarde in een samenleving – onder druk kwam te staan en dat ondersteuning wel eens een noodzakelijke voorwaarde kon zijn voor het voortbestaan ervan.

 

Feiten en context

Voor de werking van lokale dienstencentra, voorziet de Vlaamse overheid jaarlijks subsidies. Voor 2015 bedraagt dit 31.196,03 euro. Om in aanmerking te komen voor subsidiëring, moet voldaan worden aan een aantal erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden.

 

Zo moet een jaarverslag van het voorbije werkjaar en de jaarplanning van het nieuwe werkjaar overgemaakt worden aan de Vlaamse overheid.

 

 

Juridische grond

Decreet van 14 juli 1998 en het besluit van de Vlaamse regering van 18 december 1998 houdende de erkenning en subsidiëring van welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg.

 

Besluit van de Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen van 28 juni 2007, dat de Waaier als lokaal dienstencentrum erkent.

 

Woonzorgdecreet van 13 maart 2009.

 

Bijlage VI bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

 

Argumentatie

De opmaak van het jaarverslag (m.i.v. de kwaliteitsplanning en de zelfevaluatie) is van noodzakelijk belang om de subsidies voor lokale dienstencentra te verwerven.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met het jaarverslag 2015 van dienstencentrum De Waaier.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

ACTIEPLAN JEUGDWERKLOOSHEID. KENNISNAME.

 

Eén van de speerpunten in het lokaal sociaal beleid, houdt verband met de aanpak van de kinder- en jongerenarmoede in Lier.

Hiertoe worden tal van initiatieven opgezet, die vnl. verband houden met opvoedingsondersteuning en flankerend onderwijsbeleid.

 

Als sluitstuk van het sociaal beleid - ter bestrijding van de kinder- en jongerenarmoede - is de afgelopen maanden ingezet op het werkgelegenheidsbeleid. Vaststelling is immers dat de jeugdwerkloosheid in Lier hoog is. In feb. 2016 bedroeg de jeugdwerkloosheidsgraad in Lier 18,47% - hetgeen 2% hoger is dan in Vlaanderen (16,35%) en dan in de regio Mechelen (16,49%). De stijging van de jeugdwerkloosheid in Lier was het afgelopen jaar ook sterker dan gemiddeld (+2,8% (Lier) i.v.m. +1,6% (regio Mechelen) en -0,7% (Vlaanderen)). Opvallend is ook dat het aandeel laag geschoolden onder de jonge werkzoekenden in Lier hoog is (59% (Lier), i.v.m. 50,4% (regio Mechelen) en 50,3% (Vlaanderen).

 

Op basis van de regieopdracht van stad/OCMW Lier, is de afgelopen maanden ingezet op overleg met diverse actoren (waaronder VOKA, VDAB, deeltijds onderwijs, OCMW,...). Op basis van dit overleg, is een actieplan jeugdwerkloosheid afgesloten,  waarin elke partner zich engageert tot het nemen van bijkomende acties.

 

Ter ondersteuning van de uitvoering van het actieplan, heeft PWA LIER 20.000€ vrijgemaakt.

Het actieplan jeugdwerkloosheid is in bijlage opnemen.

 

BESLUIT

De OCMW raad neemt kennis van het actieplan jeugdwerkloosheid.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 19 april 2016

 

OPVOEDINGSONDERSTEUNING - GEPLANDE INITIATIEVEN. KENNISNAME.

 

In het kader van het lokaal sociaal beleid, wordt sinds een aantal jaren ingezet op een nieuw thema: 'opvoedingsondersteuning'. Aan de basis hiervan, ligt de analyse dat preventie van cruciaal belang is in het sociaal beleid. Hoe (vroeg)tijdiger kan geïntervenieerd worden, hoe groter de kans op duurzame gelijke kansen voor iedereen. Het is in dit kader dat stad en OCMW Lier inzetten op opvoedingsondersteuning - met het concept Huis van het Kind als 'drager'.

Zo wordt op 1 locatie het consultatiebureau van Kind en Gezin aangeboden, en - op maandag en woensdag - het Peuterspeelpunt.

In mei worden 2 nieuwe initiatieven genomen:

-Van 16 tot 23 mei wordt - dagelijks - initiatief genomen in het kader van de Week van de Opvoeding. De kalender is in bijlage opgenomen.

-I.s.m de vzw Recht en Welzijn, wordt vanaf 21 mei ook nieuwe dienstverlening aangeboden vanuit het Huis van het Kind, met name een ruilwinkel. Ouders met kinderen tot 3 jaar kunnen er terecht voor het ruilen van baby- en peuterkleding (tot 3 jaar). Met dit materieel wordt ingezet op het bereik van kansengroepen.

 

BESLUIT

De OCMW raad neemt kennis van het programma in het kader van de Week van de Opvoeding (16-23 mei) en van de opstart van een ruilwinkel in het Huis van het Kind.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019