Lier

Zitting van 27 mei 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. De Moeve en OverKop

Op 8 mei laatstleden sloten De Moeve en OverKop de deuren. We zullen waarschijnlijk niet de enige zijn maar van verschillende bronnen kregen we al weken meldingen over het onveiligheidsgevoel, de overlast en smerige omgeving. Vandalisme zou dagelijkse kost zijn en bezoekers werden er geconfronteerd met vandalisme, pesterijen, fysiek geweld en intimidatie.

 

In de pers lazen we de reactie van onze burgervader, die toch enigszins teleur stelde.

 

We hebben enkele vragen voor het CBS omtrent dit hele gebeuren:

        Begrijpen we het goed dat omdat zowel De Moeve als OverKop autonoom werken, de stad eigenlijk zegt, trek uw plan?

        Wat was de druppel voor de uitbaters om deze beslissing te nemen?

        Is of gaat de stad in overleg met de uitbaters om hen te helpen op een veilige en werkbare manier terug te kunnen openen?

        Zijn de betrokkenen bekend?

        Een plaats verbod voor gekende daders is duidelijk niet voldoende, wat zijn de volgende stappen?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Zie interpellatie 1

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. opening CBD-winkel

Via de pers vernemen we dat onze stad een onderneming rijker is. In de Antwerpsestraat ging namelijk een CBD-winkel open. Dit is een light versie van Nederlandse coffeeshops.

 

Volgens de uitbater een legale en gecontroleerde manier om cannabisproducten te creëren. Sterker nog, op het besloten terras kunnen klanten de cannabisproducten consumeren zonder anderen te storen.

We lezen we ook dat er legale accessoires worden aangeboden maar dat de producten bewust niet vooraan in de winkel liggen om de juiste doelgroep aan te trekken, dat allemaal met een sterke focus op educatie. Die zogenaamde educatie zal door middel van opleidingen in een speciale ruimte boven de winkel gebeuren. De zaakvoerder zegt in de pers en ik citeer: “Wij keren ons tegen het huidige Belgische beleid.” Dit is toch allemaal te gek voor woorden?

 

Er wordt al jaren een oorlog tegen drugs gevoerd, niet alleen in Lier maar wereldwijd. De opening van deze zaak is een grote stap richting het normaliseren van druggebruik. Heeft Lier nog niet te veel en te vaak te kampen met drugcriminaliteit? Een verbod op cannabiswinkels is dan ook de enige oplossing!

 

De stad moet zich eens ernstig beraden over haar vergunningenbeleid en ervoor zorgen dat ze de problemen die gepaard gaan met deze “nieuwe” ondernemingen niet achteraf niet moeten oplossen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

 

Graag verneem ik van het CBS:

        Hoe heeft een cannabiswinkel een uitbatingsvergunning kunnen krijgen?

        Is dit samen met de shishabars, barbershops, wedkantoren, casino’s, nachtwinkels en louche horecazaken de manier om onze stad terug ondernemingsvriendelijk te maken?

        Welke mogelijkheden heeft het stadsbestuur of kan ze creëren om voor de toekomst zulke zaken niet toe te laten?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest / schepen Ilse Lambrechts:

Een CBD-shop is geen nieuw fenomeen in Vlaanderen. Voor Lier is het wel een eerste keer, maar dat betekent wel dat we hier niet in een juridisch vacuüm zitten. Er is een hele lijst van arresten van de Raad van State in antwoord op lokale overheden en politiediensten die duidelijkheid wensten over de legaliteit van zo’n shop.

 

Het ARIEC (arrondissementeel informatie-en expertisecentrum) van de federale politie Antwerpen meent op basis van de gedane rechtspraak dat het specifiek vergunnen van een CBD-shop niet meer kan worden gemotiveerd door de lokale besturen in het licht van de bescherming van de openbare orde.  Uit de kwestieuze arresten van de Raad van State leidt het ARIEC af dat de reglementering omtrent CBD-shops op het lokaal niveau (bijv. uitbatingsvergunning of afstandsregeling bepalen voor deze shops) zich eerder situeert in de morele openbare orde i.p.v. de materiële openbare orde.  Dit komt er op neer dat een lokale overheid dit dus niet kan of mag weigeren of inperken. Leuven ging daar nog vorig jaar onderuit met haar reglementering voor de RvS. De winkel die opende in de Antwerpsestraat won al haar rechtszaken in andere steden waar ze openden en men de sluiting betrachtte. Een verbod om te voorkomen dan wel genezen zoals u voorstelt is dus niet mogelijk.

 

Dat was een vrij technische uitleg, maar wel een belangrijke. Het illustreert dat we als lokale overheid erg weinig, om niet te zeggen geen instrumenten hebben om dit tegen te houden. Omdat het eenvoudigweg een legale winkel is die legale producten verkoopt. Niet mijn mening of overtuiging, maar gewoon de wet. Ter illustratie: het volledige aanbod dat er daar te vinden is aan vapes of rookwaren mag gewoon verkocht worden in de lokale krantenwinkel.

 

We zitten met de vrij bizarre situatie dat men wel aan het werken is aan een kader om snoepwinkels rondom scholen te verbieden, maar een CBD-shop kan wel. Uw oproep tot een verbod om te voorkomen dan wel genezen doet u dus helaas op de verkeerde plek, want deze raad heeft niet de bevoegdheid daartoe. Alleen een grondige federale wetswijziging zou dit, indien gewenst, effectief kunnen verbieden.

 

Wat we wél kunnen doen zal u allicht ook interesseren: indien de verkochte producten een THC hoger zouden hebben dan 0,3% of ingeval van verkoop van tools om het verbruik van illegale drugs te vergemakkelijken kan de politie via gerechtelijke weg optreden. Dat zagen we o.a. in Antwerpen, waar men via gerichte controles een aantal shops pakte die boven de limiet zaten. Wij voorzien gelijkaardige multidisciplinaire acties met alle betrokken inspectiediensten om erover te waken dat dat wordt nageleefd. Ook als er objectiveerbare overlast is zullen wij natuurlijk optreden via de gangbare instrumenten.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Paddenweg

De Paddenweg is een doodlopende straat. Toch is er in het begin van de straat geen verkeersbord dat aangeeft dat deze straat doorloopt. Volgens bewoners gebeurd het regelmatig dat bromfietsen en fietsen terug moeten rijden. Er zijn ook vragen over de wadi’s die geplaatst zijn.

Kan er geen verkeersbord geplaatst worden dat deze straat doodloopt?

Wie moet er voor het onderhoud aan de wadi’s zorgen, is dit voor de bewoners of de stad?

Hoe dikwijls gebeurt dit onderhoud?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Wat betreft de borden doodlopend (F45), het bleek dat deze niet in het oorspronkelijke signalisatieplan mee werden opgenomen destijds. Dienst mobiliteit heeft bij deze de orders doorgegeven om de borden te laten plaatsen. Het betreft een verkeersbord F45 met aftakking naar rechts aan het begin van de Paddenweg (rechterzijde) en een verkeersbord F45b (fietsers en voetgangers kunnen wél door) aan het begin van de Diepenbroekstraat.

 

De deadline voor het plaatsen van deze borden is 28 juni, al hangt dit ook af van het feit of de verkeersborden voorradig zijn of tijdig geleverd kunnen worden.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. Jeugdhuis “De Moeve”

Op 8/5 hebben we via de pers vernomen dat er grote problemen zijn in jeugdhuis " De Moeve".

Er zijn al een hele tijd moeilijkheden i.v.m. vandalisme, pesterijen, onveiligheidsgevoel, bedreiging naar bezoekers toe, om van de drugsproblematiek maar te zwijgen. Ik zou dan ook aan het cbs en meer bepaald aan de burgemeester die bevoegd is voor jeugd.

Willen vragen welke maatregelen men gaat nemen om deze problemen op te lossen,ik denk dat het bestuur van "De Moeve" dit niet alleen gaat kunnen regelen.

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Zie interpellatie 1

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Tom Claes (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. tuinstraten

Onlangs konden we lezen dat de stad deelneemt aan de Green deal tuinstraten. Op die manier engageert Lier zich om in de komende drie jaar één of meerdere straten om te vormen tot groenere en beter verbonden tuinstraten. Dat kunnen we natuurlijk enkel maar toejuichen, al smaakt het wel een beetje wrang nadat de aanleg van tuinstraten in de wijk van Den Bril op de lange baan werd geschoven.

 

Mijn vraag is heel eenvoudig: welke straat of straten heeft het college hier op het oog?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het college heeft in zitting van 6 mei 2024 beslist om deel te nemen aan de Green Deal Tuinstraten.

Dit kadert eveneens binnen het Lokaal Klimaat en Energiepact 2.0  en het Klimaatactieplan 2.0.

 

Op verschillende plekken in Vlaanderen is er de voorbije jaren geëxperimenteerd met tuinstraten. Dat zijn straten waar meer ruimte is voor groen, water en verbinding tussen de bewoners, zonder daarbij mobiliteit uit het oog te verliezen. De initiatieven zijn nu erg verspreid, en steden en gemeenten werken elk op hun eigen eilandje.

Door gemeenten, bewoners, bedrijven en andere betrokkenen samen te brengen, en hun expertise en middelen te bundelen, wil men bewustzijn creëren, kennis opbouwen en delen, en praktische ondersteuning aanreiken om van doorsnee straten bloeiende tuinstraten te maken.

Als deelnemer aan de Green Deal Tuinstraten maken we deel uit van deze lerende netwerken, doen we kennis en ervaring op en kunnen we deze delen met anderen.

 

In het project Volmolenstraat – Werf wordt het principe ‘tuinstraat’ als eerste toegepast met veel diversiteit en in participatieverband.

In de toekomst zal bij een geplande volledige heraanleg van straten herontworpen worden met aandacht voor meer ruimte voor groenvoorzieningen, wateropvang, sociale voorzieningen en duurzame verplaatsingen en wordt de buurt mee betrokken met als doel de straten veiliger, aantrekkelijker en duurzamer te maken.

Er is op dit moment geen lijst van straten, maar wel de ambitie om bij de volledige heraanleg van straten, vaak gestuurd op basis van rioleringsnoden, na te gaan of de straat in kwestie in aanmerking komt en de principes mee te vertalen indien nodig.

We gaan verder ook nog bekijken om in bestaande straten ‘beperkte’ ingrepen te doen, zoals :

        Inrichten van groene ontmoetingsplekken

        Implementeren van waterelementen : regenwateropvangsystemen, wadi’s en waterdoorlatende bestrating

        Ontharden : voetpaden, pleintjes, vervangen verkeersremmende betonblokken door groenperken

De Green Deal Tuinstraten gaan ons hiervoor zeker de nodige inspiratie aanleveren.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29 APRIL 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 april 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 april 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

STAD & OCMW LIER - JAARREKENING 2023 - DEEL STAD. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de filosofie van de beleids- en beheerscyclus hoort de jaarrekening bij de fase van de beleidsevaluatie. De jaarrekening geeft een zicht op de mate waarin de (prioritaire) doelstellingen werden gerealiseerd.

 

De jaarrekening volgt heel nauw de structuur, vorm en inhoud van het meerjarenplan. Op deze wijze wordt maximale transparantie en toegankelijkheid gegarandeerd. Het laat een duidelijke vergelijking toe van wat was gepland (budget) en wat uiteindelijk is gerealiseerd (jaarrekening).

De jaarrekening bestaat uit vier delen :

- De beleidsevaluatie

- De financiële nota

- De toelichting

- De documentatie bij de jaarrekening

 

De jaarrekening 2023 is de vierde jaarrekening die geconsolideerd werd afgesloten en opgemaakt voor de stad en OCMW Lier. Tenzij het anders wordt vermeld, geven de cijfers hierna steeds de geconsolideerde toestand.

 

De jaarrekening wordt aan de raadsleden ter beschikking gesteld via de webpagina : lier.beleidsportaal.be. 

 

Het budgettair resultaat van het boekjaar bedraagt €-391.314  en is samengesteld uit de drie volgende saldi die verder in de nota van de jaarrekening meer worden toegelicht.
• het exploitatiesaldo: € 11.321.051
• het investeringssaldo: € -14.032.104
• het financieringssaldo: € 2.319.739

 

Samen met het resultaat van vorig boekjaar (€ 6.407.030 ) sluiten we het huidige boekjaar af met een beschikbaar budgettair resultaat van € 6.015.716. In de laatste aanpassing MJP werd het resultaat van 2023 ingeschat op € 182.953 Het resultaat van 2023 is dus € 5.832.763  beter dan verwacht. Dit dient wel genuanceerd te worden door het feit dat een belangrijk deel van het investerings- en financieringsbudget wordt overgedragen naar het volgende dienstjaar. De netto-impact van deze overdrachten bedraagt € 3.351.737. Indien we hiermee rekening houden, dan blijft er een beschikbare beleidsvrije ruimte van € 2.481.026. Dit bedrag wordt hoofdzakelijk verklaard door het betere exploitatiesaldo (€ 1.866.076) en lager dan gebudgetteerde financieringsuitgaven (€ 593.950) .  Het  saldo van de beleidsvrije ruimte zal bij de eerstvolgende aanpassing MJP verwerkt worden.

 

De autofinancieringsmarge voor het boekjaar 2023 bedraagt € 7.654.364.

 

Bij de eerste aanpassing MJP in 2024 zal het resultaat 2023 verwerkt worden.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de beleidsrapporten volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur:

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van de jaarrekening vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van de jaarrekening vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld waarna het beleidsrapport in zijn geheel geacht wordt vastgesteld te zijn.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 :

- Artikel 41, lid 2, 3°

- Artikel 249

Besluit van de Vlaamse Regering van 30/03/2018 betreffende BBC 2020.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

15 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 15 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2023 van stad en OCMW Lier vast stellen voor wat betreft het gedeelte van de stad. Het beschikbaar budgettaire resultaat bedraagt € 6.015.716. De autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt € 7.654.364.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

STAD & OCMW LIER - JAARREKENING 2023 - DEEL OCMW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De OCMW-raad stelt de jaarrekening 2023 vast voor wat betreft het OCMW-gedeelte. Via dit besluit keurt de gemeenteraad het OCMW-gedeelte van de jaarrekening dat door de OCMW-raad werd vastgesteld goed. Hierdoor wordt de jaarrekening 2023 stad en OCMW in zijn geheel vastgesteld.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de beleidsrapporten

volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur:

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van de jaarrekening vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van de jaarrekening vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

waarna het beleidsrapport in zijn geheel geacht wordt vastgesteld te zijn.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 :

- Artikel 41, lid 2, 3°

- Artikel 249

Besluit van de Vlaamse Regering van 30/03/2018 betreffende BBC 2020.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

15 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 15 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de vaststelling door de OCMW-raad van het OCMW-gedeelte van de jaarrekening 2023 goed.

Het beschikbaar budgettaire resultaat bedraagt € 6.015.716. De autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt € 7.654.364.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

LOKALE POLITIE LIER - VERIFICATIE REKENING 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals vorige jaren zijn we niet op de hoogte van een besluit dat toelaat om de rekening af te sluiten. Het laatste besluit dateert zelfs van 2005 m.b.t. de afsluit van 2002 t.e.m. 2004 (omzendbrief PLP 38 en PLP 38bis).

 

In het kader van de continuïteit van de financiële rapportering en het opmaken van budgetten en budgetwijzigingen vindt de financiële dienst het opportuun om de rekening 2023 af te sluiten. Om die reden werden ook al de rekeningen 2005 t.e.m. 2022 van de politiezone afgesloten.

 

Juridische grond

Omzendbrief PLP 38 en PLP 38bis

Decreet lokaal bestuur

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

15 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 15 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rekening 2023 van de lokale politie Lier vast.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

GRATIS GRONDAFSTAND HERAANLEG OUDE BOSSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS d.d. 07.02.2022 : het studiebureau Alaers & Goetstouwers voor het uitvoeren van de

studie voor de weg- en rioleringswerken van de oude Bosstraat. - Goedkeuring

CBS d.d. 27.06.2022 : heraanleg oude Bosstraat - grondverwervingen - Goedkeuring

GR d.d.22.05.2023 : Rooilijnplan oude Bosstraat - definitieve vaststelling

CBS d.d. 28.08.2023: Goedkeuring van de onderhandse akkoorden tot gratis grondafstand in de Bosstraat voor de innames 2, 4, 5, 6, 7 en 8

CBS d.d. 6 november 2023: goedkeuring van het onderhandse akkoord tot gratis grondafstand in de Bosstraat voor inname 1 en 3

CBS d.d. 8.04.2024: goedkeuring ontwerp en raming weg- en rioleringswerken in de Bosstraat

 

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de oude Bosstraat dienen er 8 innames te gebeuren van particuliere eigenaars. Dit gebeurt door middel van een gratis grondafstand. Vooraf werden deze akkoorden bekomen door Igemo als onderhandelaar. Deze werden ook goedgekeurd door het college.

 

Notaris Verreth werd aangesteld als behandelend notaris in dit dossier. In het kader hiervan bezorgt de notaris de ontwerpaktes betreffende de gratis grondafstanden in de Bosstraat.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

In het kader van de heraanleg van de oude Bosstraat overweegt de gemeenteraad om de ontwerpaktes in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

9 onthoudingen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpaktes betreffende de gratis grondafstanden in het kader van de heraanleg van de oude Bosstraat goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

REGLEMENT BETREFFENDE HET AANBRENGEN VAN HELLENDE EN BELLENDE VLAKKEN AAN HANDELS- EN HORECAPANDEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 04/12/2023 keurde het college principieel het advies m.b.t. het project oprijplaten voor handelaars in het kernwinkelgebied en horecazone goed.

 

Feiten en context

Na principieel akkoord van het college voor het project werd het reglement voor handelaars opgemaakt.

 

Adviezen

De leden van de LAT keurden de samenwerkingsovereenkomst en reglement goed tijdens de vergadering van 19/04/2024.

 

Team Ondernemen geeft positief advies. De handels- en horecapanden in ons kernwinkelgebied toegankelijk maken voor iedereen draagt bij aan onze doelstelling kernversterking doordat er een groter doelpubliek bij onze Lierse zaken terecht kan. We adviseren om de handelaar een bijdrage van 1/3de van de totale kost te laten leveren, om te garanderen dat wie een bellend of hellend vlak aanvraagt, het ook effectief zal inzetten. We vragen tevens dat het vlak aan het pand gebonden blijft en dus niet mag meegenomen worden als er een nieuwe zaakvoerder komt.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/02/SAP/02/01

01/12/KAP/01/27

promoten Lier als attractieve stad voor shoppen, proeven en beleven.

Dementievriendelijke gemeente.

 

Er wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen Dito en stad Lier voor een periode van 3 jaar en max budget van 8000€ per jaar.

Jaarlijks wordt een bedrag van 8000€ uitbetaald aan Dito vzw vanuit 3 budgetposten:

        Die van ondernemen zoals opgegeven: 5333,34 euro

        Die van LAT (adviesraad toegankelijkheid): 1333.33 euro

        budgetpost 01/12/KAP/01/27 - Dementievriendelijke stad : 1333.33 euro

Op de budgetpost van ondernemen wordt een jaarlijkse budgetoverschrijding twv 1/3 van het bedrag toegestaan zodat het budget in de praktijk niet zwaarder belast wordt van 2666,67 euro per jaar

1/3 wordt betaald door de handelaars (te betalen na facturatie aan de handelaars). Dito zorgt tussentijds voor gedetailleerde facturen per handelaar. De max kostprijs per oprijplaat bedraagt 750€/ Max te betalen bedrag door de handelaar is dan 250€.

 

Het budget dat Dito vzw niet opgebruikt heeft na het werkjaar, wordt telkens teruggestort aan de stad.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het reglement betreffende het aanbrengen van hellende en bellende vlakken aan handels- en horecapanden in Lier, zoals hierna als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/02/SAP/02/01

vergoedingen en erelonen voor prestaties van derden

 

5333,34 euro

12604,25 euro

Budgetsleutel

61300000

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/12/KAP/01/27

Technische benodigdheden

 

1333,33 euro

941,67 euro

Budgetsleutel

61600000

 

 

Bijlage:

 

REGLEMENT BETREFFENDE HET AANBRENGEN VAN HELLENDE EN BELLENDE VLAKKEN AAN HANDELS- EN HORECAPANDEN IN LIER

 

 

Artikel1:Doel

Een toegankelijke gemeente is een gemeente waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegangheeft tot de gebouwen, publieke ruimten, dienstverlening en communicatie. Iedereen kan ercomfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse activiteitenuitvoeren, zichverplaatsenenontspannen.

Stad en OCMW Lier wil een toegankelijke gemeente zijn en voorziet met dit reglement een financiële  tussenkomstvoorhellende enbellendevlakkenbijhandels-enhorecazakeninde binnenstad.

 

Artikel 2: Definities

        Een permanent hellend vlak overbrugt een niveauverschil, één drempel of meerdere tredenzodat deze voor personen met een beperkte mobiliteit geen hindernis meer vormen en dusbijdragen tot de toegankelijkheid van een gebouw. Een hellend vlak is bij voorkeur structureelaanwezigbij elkniveauverschil hoger dan2 cm.

        Een wegneembaar hellend vlak is een oplossing indien een permanent hellend vlak de vrijedoorgangopdeopenbareweg(voetpad)hindertofpermanente aanpassingen onmogelijk zijn.

        Een bellend vlak is een demonteerbaar hellend vlak waarbij personen met een beperktemobiliteit via een bel of via telefoonnummer kunnen vragen om gebruik te maken van hethellendvlakomeenzaaktebetreden.

 

Artikel 3: Doelgroep

De primaire doelgroep zijn zelfstandige ondernemers die wel de ambitie hebben toegankelijker tezijn. Het gebied is afgebakend tot :

        het kernwinkelgebied van stad Lier zoals afgebakend in de beleidsvisie detailhandel, gecoördineerde versie van 29 november 2021

        Centrum Koningshooikt (binnen een straal van 1km rond het Koningsplein)

en zijn in overeenstemming met alle wettelijke verplichtingen voor de uitoefening van de zaak.

 

Artikel 4: Samenwerking met Dito vzw

Dito vzw krijgt van stad en OCMW Lier de opdracht om gedurende een periode van 3 jaar, met aanvang op 1 juli 2024 handels – enhorecazaken te helpen hun panden toegankelijk te maken voor minder mobielepersonen. De focus ligt op de fysieke drempels die die mensen ervaren om de panden te betreden.    Dito vzw bezoekt de panden en maakt een rapport op. Bovendien krijgen de ondernemersvrijblijvendetipsomhunzaak ookbinneninzotoegankelijkmogelijktemaken.

 

Artikel 5: Procedure

Tijdens een plaatsbezoek wordt samen met Dito vzw een dossier opgemaakt dat zij verder behandelen. Dit dossier bestaat minimaal uit gegevens van de handelszaak, de contactpersoon, foto’s en informatie over het te overbruggen niveauverschil en een offerte.

Na het plaatsbezoek wordt een definitieve beslissing geagendeerd op het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) en dit met minimale adviezen van de diensten ondernemen, mobiliteit en erfgoed. De beslissingsbevoegdheid ligt bij het CBS in kader van dagelijks bestuur. CBS zal deze bevoegdheid delegeren aan de Algemeen Directeur en vervolgens zal de Algemeen Directeur haar bevoegdheid delegeren aan de toegevoegd ambtenaar Toegankelijkheid. Deze delegatiebesluiten worden na goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst opgemaakt en geagendeerd op het CBS

Dito vzw bestelt en levert dehellende/bellende vlakken .
De hellende vlakken zijn eigendom van stad en OCMW Lier en moeten bij een stopzetting of overdracht van de handelszaak verbonden blijven aan het winkelpand.

De ondernemer zorgt voor deze vlakken als een goede huisvader. Hij plaatst ze tijdens de openingsuren, of in het geval van bellende vlakken, als de klant hem verwittigt dat hij/zij voor de zaak wacht. Onderhouds- en herstellingswerken zijn ten zijner koste. De ondernemer is verantwoordelijk voor een correct gebruik van de vlakken. (op juiste plaats gelegd, steeds struikelgevaar vermijden, na openingsuren binnenhalen,..).

De ondernemer gaat door de aanvraag ermee akkoord dat stad en OCMW Lieren Dito vzwzijn/haar   zaak opneemt in een overzicht van panden met hellende vlakken en deze ook opneemt in haarcommunicatie.

 

Artikel 6: Communicatie

Stad en OCMW Lier en vzw DITO stellen een lijst op van de panden die op deze manier toegankelijkwordengemaakt.Deze lijstwordt gecommuniceerdopdiversekanalen(bvb appOnwheels).

Deondernemercommuniceert hierovervia zijneigenkanalen.

 

Artikel7:Kosten

Stad en OCMW Lier heeft gedurende de periode 1 juli 2024 tem 30 juni 2027 jaarlijks 8000€ voorzien om 2/3 van de prijs van de hellende en bellendevlakkente (co-)financieren, met een maximum van 500€ per oprijplaat.

De handelaar verbindt er zich toe (minimum) 1/3 van de kostprijs van de oprijplaat te betalen aan stad Lier.

 

Art 8: Voorwaarden

1.a.Ontvankelijkheidsvoorwaarden:

        De aanvragerdienteennatuurlijkeofrechtspersoonte zijn .

        De aanvrager moet houder zijn van een zakelijk recht op of huurder van een commerciële ruimte in eenhandels-of horecapand, waarineeneffectieveuitbatingplaatsvindt van een commerciële, publiek toegankelijke zaak in de functies detailhandel, horeca, dienstverlening of recreatie. Met publiek toegankelijk wordt bedoeld: minstens 4 dagen per week geopend en in totaal minstens 32u per week.

        Hethandels-of horecapandmoetgelegen zijnin  :

        het kernwinkelgebied van stad Lier zoals afgebakend in de beleidsvisie detailhandel, gecoördineerde versie van 29 november 2021

        Centrum Koningshooikt (binnen een straal van 1km rond het Koningsplein)

        Het pand voldoet aan alle wettelijke verplichtingen voor de uitbating van de betreffende handelszaak .

        Panden die gebouwd of verbouwd worden of werden en onder het toepassingsgebied van het   Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijk stedenbouwkundigeverordeningbetreffendetoegankelijkheidvallen,komen niet inaanmerking.

        Stad Lier behoudt zich het recht voor eventuele openstaande schulden van de begunstigde te verrekenen met het bedrag van de premie.

1.b.Teruggaveverplichting :

De ondernemer die een hellend of bellend vlak ontving op basis van dit reglement, is gehouden tot  teruggaveervanaan stad en OCMW Lier :

        Indienhijnietlangeraandeontvankelijkheidvoorwaardenvoldoet .

        Indienhijde voorwaardenvanhetreglementnietnaleeft .

        Indien blijkt dat de aanvrager in zijn aanvraag onjuiste gegevens heeft vermeld of valseverklaringenheeft afgelegd .

        Indien er klachten zijn betreffende het niet of slecht gebruik, onderhoud en beheer van hetvlak .

        Bij het volledig of gedeeltelijk tenietgaan van de commerciële ruimte van het handelspand.

 

 

Art. 9: betwistingen

Tegen deze beslissing kan de aanvrager binnen de 14 dagen na ontvangst van de beslissing bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 10: Aansprakelijkheid

Noch stad en OCMW Lier, noch Dito vzw kunnen aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen en schade veroorzaakt  doorhet gebruikvande hellendeen bellendevlakken.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG (BKO). GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT LIER CENTRAAL 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens Lier Centraal 2024 te kunnen garanderen moet er een bijzonder politiereglement worden goedgekeurd.

 

De principes van het reglement van 2023 bleven behouden.

 

Het Bijzonder politiereglement inzake glasverbod tijdens Lier Centraal werd opgemaakt door dienst cultuur en evenementen en voorgelegd aan de leden van het evenementenoverleg.

 

Fasering

Dit politiereglement is van toepassing tijdens Lier Centraal op 11&25 juli en 08&22 augustus.

 

Adviezen

Team Lokale Economie

positief advies

 

Dienst Handhaving

positief advies

 

Jeugdraad

positief advies

 

Noodplanningscoördinator

Positief advies

 

Team evenementen en cultuur

positief advies. Dit politiereglement werd digitaal afgestemd met de leden van het evenementenoverleg.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het bijzonder politiereglement inzake glasverbruik tijdens Lier Centraal 2024 goed te keuren, zoals hierna als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat deze bijzondere politieverordening van kracht gaat op:

        donderdag 11 juli 2024 van 18u30 tot 24u00

        donderdag 25 juli 2024 van 18u30 tot 24u00

        donderdag 08 augustus 2024 van 18u30 tot 24u00

        donderdag 22 augustus 2024 van 18u30 tot 24u00

 

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake glasgebruik tijdens Lier centraal 2024

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Art.1.1 Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende het verbod op het gebruik van glas in de evenementenzone tijdens Lier Centraal 2024.

Het Politiereglement is onverkort van toepassing op zowel de bezoekers van het evenement als ook de uitbaters van de drankkramen in de evenementenzone, behouden voor wat betreft andersluidende bepalingen, waarbij de bijzondere verordening voorrang krijgt.

 

Art.1.2. Evenementenzone

De maximale evenementenzone waar het verbod geldt wordt als volgt bepaald:

- Binnenplein Grote Markt.

 

Art.1.3. Duur  

De politieverordening geldt op 11 en 25 juli en op 08 en 22 augustus 2024.

 

Art.1.4. Geldende uren van het glasverbod

De uren waartussen het glasverbod geldt werden als volgt bepaald:

 Donderdag 11/07/2024 van 18.30 tot 24.00 uur

 Donderdag 25/07/2024 van 18.30 tot 24.00 uur

 Donderdag 08/08/2024 van 18.30 tot 24.00 uur

 Donderdag 22/08/2024 van 18.30 tot 24.00 uur

 

Art.1.5. Communicatie

Stad Lier zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bezoekers van Lier Centraal op de hoogte zijn van het geldende glasverbod. 

 

Hoofdstuk 2. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Art.2.2. Glazen recipiënten

§ 1Het schenken van al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten is niet toegestaan in de hierboven bepaalde evenementenzone. De organisator is verplicht om te werken met herbruikbare plastic recipiënten.

§ 2Het meebrengen van glazen flessen en of recipiënten in de afgebakende evenementenzone door bezoekers aan het evenement is niet toegestaan.

§ 3 Het schenken van al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten kan in de binnenruimte van de horecazaken en op het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. Het is verboden om glazen recipiënten buiten de voorziene zones te transporteren.

§ 4. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcoholhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Hoofdstuk 3. Straf- en slotbepalingen

Art. 3.1. De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in deze politieverordening.
Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.
Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een vaststelling.
Indien het proces-verbaal of de vaststelling onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen ambtenaar de politiediensten verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

Art. 3.2. Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

§1, 1° een administratieve geldboete die maximaal 125 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is;
2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

§2 alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete, zoals bedoeld in § 1, 1°, kunnen worden opgelegd:

1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

§3 bij het niet welslagen van de lokale bemiddeling zal een aan minderjarige overtreder in alle gevallen eerst een gemeenschapsdienst worden opgelegd. Enkel bij niet (volledige) uitvoering van deze gemeenschapsdienst zal een geldboete kunnen worden opgelegd.

Art.3.5. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Art.3.6. inwerkingstreding

Deze verordening is van kracht op 11 juli 2024, 25 juli 2024, 08 augustus 2024 en 22 augustus 2024.

 

Art.3.7. inwerkingstreding

Afschrift van deze politieverordening wordt aan de heer provinciegouverneur en aan mevrouw Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2023/391: BOUWEN VAN 2 APPARTEMENTSGEBOUWEN VAN TELKENS 6 WE EN ONDERGRONDSE PARKING + ROOILIJN. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN EN WEGENIS.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Evert Van Bogaert namens SILVERLINE DEVELOPMENT BVBA gevestigd te Bredabaan 28 te 2930 Brasschaat, heeft betrekking op een terrein, gelegen Lispersteenweg ZN,  kadastraal bekend: afdeling 2 sectie A nrs. 662H en 669L.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 2 appartementsgebouwen van telkens 6WE en ondergrondse parking + rooilijn.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

        de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’. Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een woonfunctie en openbare nutsfunctie gecombineerd).

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Omgevingsvergunning (2022/284) d.d. 3 april 2023 voor aanpassen bestaande wegenis naar dubbelrichtingsfietspad rijenweg met grondinnames werd voorwaardelijk vergund door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (93/65) d.d. 12 juli 1993 voor bouwen woonprojekt werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (63/117) d.d. 16 augustus 1963 voor aanbouw woongelegenheid en uitbreiden laboratoria werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2015/42) d.d. 5 oktober 2015 voor bouwen van appartementen (14 entiteiten) met bijhorende parking (18 plaatsen) werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Verkavelingsvergunning (064/225) d.d. 23 januari 1980 voor nieuwe verkaveling werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Verkavelingsvergunning (064/225(1)) d.d. 10 september 1980 voor nieuwe verkaveling werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Milieuvergunning (201643) d.d. 28 november 2016 voor bronbemaling ten behoeve van de realisatie van bouwkundige werken + plaatsen van een tijdelijke mobiele breekinstallatie werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Milieuvergunning (19202) d.d. 23 juli 1920 voor bovengrondse opslag van 1000 l naptha werd bekomen door de deputatie.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

Het gebied is geordend door een verkavelingsvergunning. Het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften geven de criteria weer van een goede ruimtelijke ordening. de verkaveling is echter vervallen voor beide loten.

 

De toetsing aan de goede ruimtelijke ordening beperkt zich dan enkel tot het nakijken van de conformiteit met plannen en stedenbouwkundige voorschriften.

 

Het perceel is gelegen op de hoek van de Rivierstraat en de Lispersteenweg, twee gemeentewegen in het centrum van Lier en het perceel ligt naast de Rijenweg, dit betreft voetweg nr. 44.

De omgeving kenmerkt zich door gesloten bebouwingen en woonprojecten.

Het linker aangrenzend perceel en achterliggend is bebouwd met een meergezinswoning en heeft drie tot zeven bouwlagen met plat dak.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het bouwen van twee appartementsgebouwen met telkens 6 wooneenheden en één ondergrondse parking en het aanleggen van verharding.

 

De aanvraag voorziet  een verbreding van de Rijenweg en aanleg van een voetpad in de Rivierstraat na overleg met de technische dienst van de stad Lier.

De bestaande rooilijn wordt hiervoor gewijzigd.

Een nieuw rooilijnplan wordt toegevoegd aan het dossier aangezien er bij vergunning twee

afzonderlijke perceelsdelen worden gratis overgedragen naar stad Lier, genaamd rooilijn- en innemingsplan van VH&C landmeters dd 20 oktober 2023 met kenmerk bestand D154-2023 Lier Lispersteenweg 226.dwg.

lot 1 (23m²)is voor de aanleg van een voetpad aan de Rivierstraat. Lot 2 en 3 (65 + 18m²)  is voor de verbreding van de Rijenweg.

Een verbintenis tot gratis grondafstand is toegevoegd.

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 23 oktober voorgelegd en goedgekeurd:

Vaststelling van de rooilijn.

 

  1. Uitgebrachte adviezen

Brandweer Lier heeft op 26 februari 2024 onder ref. P19994-001/02 voorwaardelijk gunstig advies  (26 februari 2024) uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag.

 

Het volledige brandweeradvies is terug te vinden op het omgevingsloket.

 

Het standpunt van Brandweer Lier wordt bijgetreden, de volgende voorwaarde(n) zal/zullen worden opgelegd in de vergunning :

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P19994-001/02) van 26 februari 2024 strikt na te leven.

 

Cel Mobiliteit heeft volgend gunstigadvies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag:

• Ontsluiting

De ontsluiting voor de auto’s is gelegen via een open inrit gelegen aan de Rivierstraat. De zichtbaarheid om de openbare weg op te rijden of te verlaten is voldoende groot.

 

Cel technisch bureau heeft volgend voorwaardelijk gunstigadvies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag:


Advies openbaar domein

        De aanleg van een conform voetpad van 1.5 m breedte in de af te stane strook vooraan de Rivierstraat dient een last te zijn van de vergunning. De aanleg van dit voetpad kan pas gebeuren vlak voor de ingebruikname van de gebouwen om beschadigingen tijdens de bouwwerken te vermijden. De aanleg gebeurt door een aannemer aangesteld door de stad en is voorzien van klinker 22x22 cm, een passende boordsteen en bijhorende kantstrookDeze werken worden begroot in een prijsvork van 4 à5.000 € excl BTW.

        Binnen de huidige rooilijn van de Rijenweg  (gelegen op 4.5m van de zijgevel van de bestaande woning naast de Rijenweg), die momenteel wordt heraangelegd cfr OV_2022_284, dient de fundering onder de fietsweg en de groene berm naast de fietsweg voldoende draagkrachtig aangelegd te worden om te dienen als brandweg (zoals weergegeven op het inplantingsplan voor de brandweer). De meerkosten hiervan, die momenteel nog niet begroot kunnen worden, worden als last in de vergunning opgelegd.

        In de af te stane strook grond naast de Rijenweg dient op eigen initiatief en kosten van de aanvrager een gelijkaardige aanleg van de groenzone voorzien te worden in grindgazon voor de brandweg. De opbouw van de over te dragen groenzone dient op voorhand ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Op de percelen van de aanvraag werd bij de heraanleg van de Rijenweg Japanse Duizendknoop vastgesteld die reeds naar het openbaar domein van de Rijenweg was verspreid. Binnen het openbaar domein werd deze verwijderd en afgevoerd conform de factsheet van de Grondbank. Een wortelscherm werd geplaatst op de huidige perceelsgrens door en op kosten van de stad. Ook op de over te dragen zone naast de Rijenweg dient deze Japanse Duizendknoop volledig verwijderd te worden conform de ‘Factsheet Grondverzet en Japanse Duizendknoop, december 2020’. Het verwijderen en afvoeren van deze gronden is een last van de vergunning;

        De brandweg kan niet gebruikt worden als toegang of verhuisweg voor de site en dient afgesloten met 2 paaltjes op privaat terrein;

        De aanleg van het paadje naar de fietsenstalling langs de Rijenweg dient doorgetrokken te worden tot tegen de rijbaan. De werken en kosten zijn een last van de aanvrager en worden op het openbaar domein samen uitgevoerd met de aanleg van het voetpad aan de voorzijde van de Rivierstraat in gelijkaardige materialen.

        Tijdens de werken en specifiek bij het bemalen van grondwater dienen extra maatregelen genomen te worden om verdroging van de wortels van de 2 bestaande bomen te vermijden (inzetten van een gedeeltelijke retourbemaling). Het plan van aanpak dient hiervoor door de aannemer van de bemaling voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Het overrijden van de kroonprojectie van de 2 bomen dient tijdens de ganse duur van de werken onmogelijk gemaakt te worden door een fysieke barrière onder de kroon van de bomen met werfhekkens.

        Graafwerk onder de kroonprojectie dient tot een minimum beperkt te worden en manueel te gebeuren.

Advies Groen

        De 2 nog resterende oude Beuken hebben zeker nog een monumentale uitstraling .Echter hebben de werkzaamheden aan de Rijenweg en het gebrek aan aandacht voor de standplaats ( parkeren tot tegen de bomen ) de bomen geen goed gedaan.

        Wanneer de bomen behouden worden moeten er dringend maatregelen genomen worden : Standplaatsverbeteringswerken ( ploffen )  , Kroonreductie verwijderen dood hout. Dit moet gebeuren door een erkend boomverzorger . (gecertifieerde European Treeworker.

        Tijdens de bouwwerken moet de omgeving van de boom volledig vrij blijven materialen , machines , werfkeet.

        Bij bronbemaling moet ervoor gezorgd worden dat de bomen ter aller tijden voldoende water krijgen.

        De Bomen moeten tijdens de werkzaamheden opgevolgd worden door een erkend boomverzorger. Enkel op deze manier kunnen de bomen nog een toekomst hebben .
 

Volgende voorwaarden werden door Cel technisch bureau opgelegd:

Voorwaarden openbaar domein

        De aanleg van een conform voetpad van 1.5 m breedte in de af te stane strook vooraan de Rivierstraat dient een last te zijn van de vergunning. De aanleg van dit voetpad kan pas gebeuren vlak voor de ingebruikname van de gebouwen om beschadigingen tijdens de bouwwerken te vermijden. De aanleg gebeurt door een aannemer aangesteld door de stad en is voorzien van klinker 22x22 cm, een passende boordsteen en bijhorende kantstrookDeze werken worden begroot in een prijsvork van 4 à5.000 € excl BTW.

        Binnen de huidige rooilijn van de Rijenweg  (gelegen op 4.5m van de zijgevel van de bestaande woning naast de Rijenweg), die momenteel wordt heraangelegd cfr OV_2022_284, dient de fundering onder de fietsweg en de groene berm naast de fietsweg voldoende draagkrachtig aangelegd te worden om te dienen als brandweg (zoals weergegeven op het inplantingsplan voor de brandweer). De meerkosten hiervan, die momenteel nog niet begroot kunnen worden, worden als last in de vergunning opgelegd.

        In de af te stane strook grond naast de Rijenweg dient op eigen initiatief en kosten van de aanvrager een gelijkaardige aanleg van de groenzone voorzien te worden in grindgazon voor de brandweg. De opbouw van de over te dragen groenzone dient op voorhand ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Op de percelen van de aanvraag werd bij de heraanleg van de Rijenweg Japanse Duizendknoop vastgesteld die reeds naar het openbaar domein van de Rijenweg was verspreid. Binnen het openbaar domein werd deze verwijderd en afgevoerd conform de factsheet van de Grondbank. Een wortelscherm werd geplaatst op de huidige perceelsgrens door en op kosten van de stad. Ook op de over te dragen zone naast de Rijenweg dient deze Japanse Duizendknoop volledig verwijderd te worden conform de ‘Factsheet Grondverzet en Japanse Duizendknoop, december 2020’. Het verwijderen en afvoeren van deze gronden is een last van de vergunning;

        De brandweg kan niet gebruikt worden als toegang of verhuisweg voor de site en dient afgesloten met 2 paaltjes op privaat terrein;

        De aanleg van het paadje naar de fietsenstalling langs de Rijenweg dient doorgetrokken te worden tot tegen de rijbaan. De werken en kosten zijn een last van de aanvrager en worden op het openbaar domein samen uitgevoerd met de aanleg van het voetpad aan de voorzijde van de Rivierstraat in gelijkaardige materialen.

        Tijdens de werken en specifiek bij het bemalen van grondwater dienen extra maatregelen genomen te worden om verdroging van de wortels van de 2 bestaande bomen te vermijden (inzetten van een gedeeltelijke retourbemaling). Het plan van aanpak dient hiervoor door de aannemer van de bemaling voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Het overrijden van de kroonprojectie van de 2 bomen dient tijdens de ganse duur van de werken onmogelijk gemaakt te worden door een fysieke barrière onder de kroon van de bomen met werfhekkens.

        Graafwerk onder de kroonprojectie dient tot een minimum beperkt te worden en manueel te gebeuren.

Voorwaarden Groen

        er dienen maatregelen genomen te worden om de 2 bestaande bomen te opwaarderen : Standplaatsverbeteringswerken ( ploffen )  , Kroonreductie verwijderen dood hout. Dit moet gebeuren door een erkend boomverzorger . (gecertifieerde European Treeworker). Voorafgaand aan deze werken dient de groendienst gecontacteerd te worden.

        Tijdens de bouwwerken moet de omgeving van de boom volledig vrij blijven materialen , machines , werfkeet.

        Bij bronbemaling moet ervoor gezorgd worden dat de bomen ter aller tijden voldoende water krijgen.

        De Bomen moeten tijdens de werkzaamheden opgevolgd worden door een erkend boomverzorger. Enkel op deze manier kunnen de bomen nog een toekomst hebben .

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (6 februari 2024).

 

Het standpunt van Cel technisch bureau wordt bijgetreden, de bovengenoemde voorwaarde(n) zal/zullen worden opgelegd in de vergunning:

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 31 december 2023 tot 29 januari 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 6 bezwaarschriften ontvangen.

Het tweede openbaar onderzoek vond plaats naar aanleiding van een wijzigingslus van 29 februari 2024 tot 29 maart 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 7 bezwaarschriften ontvangen.

Naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ontvangen.

Eén bezwaar betreft de rooilijn:

        Het gedeelte dat ter hoogte van de Rivierstraat wordt overgedragen aan de stad is te klein om de buurt veilig en proper te houden. Deze sluit niet logisch aan op het openbaar domein ter hoogte van het perceel gesitueerd op de hoek van de Botertonstraat en Rivierstraat.

Dit wordt als volgt geëvalueerd:

        De aanvraag en de overdrachten werden aangeraden en beoordeeld door het Technisch bureau van de stad Lier cel openbaar domein. In haar advies worden voorwaarden opgelegd.

 

 

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P19994-001/02) van 26 februari 2024 strikt na te leven.

 

Voorwaarden openbaar domein

        In de af te stane strook grond naast de Rijenweg dient op eigen initiatief en kosten van de aanvrager een gelijkaardige aanleg van de groenzone voorzien te worden in grindgazon voor de brandweg. De opbouw van de over te dragen groenzone dient op voorhand ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        De brandweg kan niet gebruikt worden als toegang of verhuisweg voor de site en dient afgesloten met 2 paaltjes op privaat terrein;

        Tijdens de werken en specifiek bij het bemalen van grondwater dienen extra maatregelen genomen te worden om verdroging van de wortels van de 2 bestaande bomen te vermijden (inzetten van een gedeeltelijke retourbemaling). Het plan van aanpak dient hiervoor door de aannemer van de bemaling voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Het overrijden van de kroonprojectie van de 2 bomen dient tijdens de ganse duur van de werken onmogelijk gemaakt te worden door een fysieke barrière onder de kroon van de bomen met werfhekkens.

        Graafwerk onder de kroonprojectie dient tot een minimum beperkt te worden en manueel te gebeuren.

 

Voorwaarden Groen

        er dienen maatregelen genomen te worden om de 2 bestaande bomen te opwaarderen : Standplaatsverbeteringswerken ( ploffen )  , Kroonreductie verwijderen dood hout. Dit moet gebeuren door een erkend boomverzorger . (gecertifieerde European Treeworker). Voorafgaand aan deze werken dient de groendienst gecontacteerd te worden.

        Tijdens de bouwwerken moet de omgeving van de boom volledig vrij blijven materialen , machines , werfkeet.

        Bij bronbemaling moet ervoor gezorgd worden dat de bomen ter aller tijden voldoende water krijgen.

        De Bomen moeten tijdens de werkzaamheden opgevolgd worden door een erkend boomverzorger. Enkel op deze manier kunnen de bomen nog een toekomst hebben .

 

Lasten

        De aanleg van een conform voetpad van 1.5 m breedte in de af te stane strook vooraan de Rivierstraat dient een last te zijn van de vergunning. De aanleg van dit voetpad kan pas gebeuren vlak voor de ingebruikname van de gebouwen om beschadigingen tijdens de bouwwerken te vermijden. De aanleg gebeurt door een aannemer aangesteld door de stad en is voorzien van klinker 22x22 cm, een passende boordsteen en bijhorende kantstrook. Deze werken worden begroot in een prijsvork van 4 à5.000 € excl BTW.

        Binnen de huidige rooilijn van de Rijenweg  (gelegen op 4.5m van de zijgevel van de bestaande woning naast de Rijenweg), die momenteel wordt heraangelegd cfr OV_2022_284, dient de fundering onder de fietsweg en de groene berm naast de fietsweg voldoende draagkrachtig aangelegd te worden om te dienen als brandweg (zoals weergegeven op het inplantingsplan voor de brandweer). De meerkosten hiervan, die momenteel nog niet begroot kunnen worden, worden als last in de vergunning opgelegd.

        Op de percelen van de aanvraag werd bij de heraanleg van de Rijenweg Japanse Duizendknoop vastgesteld die reeds naar het openbaar domein van de Rijenweg was verspreid. Binnen het openbaar domein werd deze verwijderd en afgevoerd conform de factsheet van de Grondbank. Een wortelscherm werd geplaatst op de huidige perceelsgrens door en op kosten van de stad. Ook op de over te dragen zone naast de Rijenweg dient deze Japanse Duizendknoop volledig verwijderd te worden conform de ‘Factsheet Grondverzet en Japanse Duizendknoop, december 2020’. Het verwijderen en afvoeren van deze gronden is een last van de vergunning;

        De aanleg van het paadje naar de fietsenstalling langs de Rijenweg dient doorgetrokken te worden tot tegen de rijbaan. De werken en kosten zijn een last van de aanvrager en worden op het openbaar domein samen uitgevoerd met de aanleg van het voetpad aan de voorzijde van de Rivierstraat in gelijkaardige materialen.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel rooilijn- en innemingsplan van VH&C landmeters dd 20 oktober 2023 met kenmerk bestand D154-2023 Lier Lispersteenweg 226.dwg.

Met een gratis grondafstand lot 1 (23m²) voor de aanleg van een voetpad aan de Rivierstraat, lot 2 en 3 (65 + 18m²) voor de verbreding van de Rijenweg.

Een verbintenis tot gratis grondafstand is toegevoegd.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen en de wegenis goed te keuren bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door SILVERLINE DEVELOPMENT BVBA inzake bouwen van 2 appartementsgebouwen van telkens 6 WE en ondergrondse parking + rooilijn, gelegen Lispersteenweg ZN, volgens het plan met titel rooilijn- en innemingsplan van VH&C landmeters dd 20 oktober 2023 met kenmerk bestand D154-2023 Lier Lispersteenweg 226.dwg.

Met een gratis grondafstand lot 1 (23m²) is voor de aanleg van een voetpad aan de Rivierstraat, lot 2 en 3 (65 + 18m²) is voor de verbreding van de Rijenweg, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden en lasten:

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P19994-001/02) van 26 februari 2024 strikt na te leven.

 

Voorwaarden openbaar domein

        In de af te stane strook grond naast de Rijenweg dient op eigen initiatief en kosten van de aanvrager een gelijkaardige aanleg van de groenzone voorzien te worden in grindgazon voor de brandweg. De opbouw van de over te dragen groenzone dient op voorhand ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        De brandweg kan niet gebruikt worden als toegang of verhuisweg voor de site en dient afgesloten met 2 paaltjes op privaat terrein;

        Tijdens de werken en specifiek bij het bemalen van grondwater dienen extra maatregelen genomen te worden om verdroging van de wortels van de 2 bestaande bomen te vermijden (inzetten van een gedeeltelijke retourbemaling). Het plan van aanpak dient hiervoor door de aannemer van de bemaling voorgelegd te worden aan het technisch bureau openbaar domein.

        Het overrijden van de kroonprojectie van de 2 bomen dient tijdens de ganse duur van de werken onmogelijk gemaakt te worden door een fysieke barrière onder de kroon van de bomen met werfhekkens.

        Graafwerk onder de kroonprojectie dient tot een minimum beperkt te worden en manueel te gebeuren.

 

Voorwaarden Groen

        er dienen maatregelen genomen te worden om de 2 bestaande bomen te opwaarderen : Standplaatsverbeteringswerken ( ploffen )  , Kroonreductie verwijderen dood hout. Dit moet gebeuren door een erkend boomverzorger . (gecertifieerde European Treeworker). Voorafgaand aan deze werken dient de groendienst gecontacteerd te worden.

        Tijdens de bouwwerken moet de omgeving van de boom volledig vrij blijven materialen , machines , werfkeet.

        Bij bronbemaling moet ervoor gezorgd worden dat de bomen ter aller tijden voldoende water krijgen.

        De Bomen moeten tijdens de werkzaamheden opgevolgd worden door een erkend boomverzorger. Enkel op deze manier kunnen de bomen nog een toekomst hebben .

 

Lasten

        De aanleg van een conform voetpad van 1.5 m breedte in de af te stane strook vooraan de Rivierstraat dient een last te zijn van de vergunning. De aanleg van dit voetpad kan pas gebeuren vlak voor de ingebruikname van de gebouwen om beschadigingen tijdens de bouwwerken te vermijden. De aanleg gebeurt door een aannemer aangesteld door de stad en is voorzien van klinker 22x22 cm, een passende boordsteen en bijhorende kantstrook. Deze werken worden begroot in een prijsvork van 4 à5.000 € excl BTW.

        Binnen de huidige rooilijn van de Rijenweg  (gelegen op 4.5m van de zijgevel van de bestaande woning naast de Rijenweg), die momenteel wordt heraangelegd cfr OV_2022_284, dient de fundering onder de fietsweg en de groene berm naast de fietsweg voldoende draagkrachtig aangelegd te worden om te dienen als brandweg (zoals weergegeven op het inplantingsplan voor de brandweer). De meerkosten hiervan, die momenteel nog niet begroot kunnen worden, worden als last in de vergunning opgelegd.

        Op de percelen van de aanvraag werd bij de heraanleg van de Rijenweg Japanse Duizendknoop vastgesteld die reeds naar het openbaar domein van de Rijenweg was verspreid. Binnen het openbaar domein werd deze verwijderd en afgevoerd conform de factsheet van de Grondbank. Een wortelscherm werd geplaatst op de huidige perceelsgrens door en op kosten van de stad. Ook op de over te dragen zone naast de Rijenweg dient deze Japanse Duizendknoop volledig verwijderd te worden conform de ‘Factsheet Grondverzet en Japanse Duizendknoop, december 2020’. Het verwijderen en afvoeren van deze gronden is een last van de vergunning;

        De aanleg van het paadje naar de fietsenstalling langs de Rijenweg dient doorgetrokken te worden tot tegen de rijbaan. De werken en kosten zijn een last van de aanvrager en worden op het openbaar domein samen uitgevoerd met de aanleg van het voetpad aan de voorzijde van de Rivierstraat in gelijkaardige materialen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

OVEREENKOMST LIER CENTRAAL 2024 EN VERHOGING NOMINATIEVE TOELAGE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In 2022 en 2023 nam muziek centraal vzw de organisatie van Lier centraal op zich. Na een succesvolle editie en een positieve evaluatie in het evenementenoverleg werd gekozen om voor 2024 opnieuw met muziek centraal vzw in zee te gaan voor de organisatie van Lier Centraal 2024. Hiervoor werd in de meerjarenplanning van 2024 een toelage voorzien van 85.000 euro.

 

Feiten en context

In januari had de dienst cultuur en evenementen een eerste keer overleg met muziek centraal vzw.

Zij deden toen een eerste voorstel tot programmatie.

Hieruit bleek dat, de huidige toelage van 85.000 euro niet toereikend is voor de programmatie van 4 avonden. Na de doorstart na Corona zijn de gages die artiesten aanrekenen een stuk de hoogte ingegaan en kan er met de voorziene 85.000 euro niet de gewenste programmatie voorzien worden.

 

Opzet van Lier Centraal is om de Lierenaar laagdrempelig te laten genieten van optredens van gekende artiesten op de Grote Markt.

Indien er dus gekozen wordt voor een programmatie van 4 evenwaardige artiesten die telkens zorgen voor een volle Grote Markt is er een budgetverhoging van de nominatieve toelage met 8000 euro noodzakelijk.

 

Tijdens dat eerste overleg in januari werden ook enkele afspraken gemaakt om te komen tot de overeenkomst in bijlage.

 

Adviezen

Team ondernemen

Gezien de grote bovenlokale uitstraling en aantrekkingskracht van Lier Centraal vinden we het vanuit team Ondernemen te verantwoorden om extra budget vanuit het kernversterkende evenementen ism lokale economie toe te kennen voor de organisatie van Lier Centraal.

 

Team cultuur en evenementen

Team cultuur en evenementen geeft positief advies voor wat betreft de overeenkomst voor de organisatie van Lier Centraal.

 

Team cultuur en evenementen geeft ook positief advies voor de verhoging van de nominatieve toelage met 8.000 euro. Indien het stadsbestuur voor Lier Centraal wenst in te zetten op een affiche met grote namen en publiekstrekkers zijn deze middelen nodig, de lokale economie vaart ook bij zulke publiektrekkers.

Wel vindt team cultuur en evenementen dat het voor de programmatie voor een volgende editie wel mogelijk is om binnen het vooropgestelde budget te blijven. Hiervoor is overleg met dienst cultuur en evenementen noodzakelijk.

 

Financiële weerslag

In het budget 2024 is er voor Lier Centraal een nominatieve subsidie opgenomen van 85.000 EUR. De kostprijs voor de programmatie van de editie van Lier Centraal 2024 zal echter 93.000 EUR bedragen.

 

De nominatieve toelage moet dus verhoogd worden met 8.000 EUR. Binnen de actie 01/10/KAP/03/06 was er reeds een verhoging van voorzien maar deze is niet toereikend. Voorgesteld wordt om dit budgettekort te verschuiven van volgende acties :

4.200 EUR van actie 01/10/KAP/03/08  Organisatie kernversterkende evenementen i.s.m. Lokale economie.

 

De toelage wordt in 3 schijven uitbetaald aan Lier Centraal: een eerste schijf van 30.000 euro half juni, de derde schijf van 30.000 euro begin juli en de laatste schijf van 33.000 euro in augustus.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/10/KAP/03/06

Ondersteuning terugkerende evenementen door derden

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

1 stem tegen: Marcel Taelman

13 onthoudingen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 1 stem tegen - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenwerkingsovereenkomst, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de nominatieve subsidie van 85.000 euro op te trekken naar 93.000 euro. Om dit budgettekort op te lossen wordt volgende budgetverschuiving doorgevoerd: 4.200 EUR van de actie 01/10/KAP/03/08 - Organisatie kernversterkende evenementen in samenspraak met de dienst lokale economie.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST STAD EN OCMW LIER - DITO VZW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 4/12//2023 keurde het CBS principieel het advies mbt het project oprijplaten voor handelaars in het kernwinkelgebied en horecazone goed.

 

Feiten en context

Na principieel akkoord van het CBS voor het project werd een samenwerkingsovereenkomst met Dito vzw.

 

Adviezen

De leden van de LAT keurden de samenwerkingsovereenkomst en reglement goed tijdens de vergadering van 19/4/2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/02/SAP/02/01

 

promoten Lier als attractieve stad voor shoppen

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst met Dito vzw voor het project van de oprijplaten.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

CONVENANT MIVAS, AFDELING T HOFKE - STAD EN OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2021 over de goedkeuring van de convenant met MIVAS - 't Hofke 2021-2024

 

Feiten en context

Met vzw MIVAS, afdeling 't Hofke bestaat al langer een samenwerkingsverband voor realisatie van een sociaal restaurant en een sociale kruidenier.

 

Ten aanzien van de gemeenteraad wordt een aangepaste convenant voor de looptijd 1/11/2023 - 31/12/2025 ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Met het afsluiten van een aangepaste convenant voor de looptijd 1/11/2023 - 31/12/2025 wordt verder geïnvesteerd in een duurzaam samenwerkingsverband met een partner die een zeer waardevolle bijdrage levert in het lokaal sociaal beleid. De convenant expliciteert de verwachtingen ten aanzien van MIVAS en de engagementen vanuit stad en OCMW Lier en vormt bijgevolg de basis voor de toekomstige samenwerking;

De aangepaste convenant voorziet een nieuwe clausule in functie van aanpassing van de werkingstoelage aan de indexstijging en voorziet een substantiële verhoging van de jaarlijkse werkingstoelage - waarmee stad en OCMW Lier tegemoet komen in de gestegen kosten van de werking.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/5/12

Ondersteuning sociaal restaurant en sociale kruidenier

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant tussen stad en OCMW Lier en Mivas - afdeling 't Hofke.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MONDIALE WERKEN I.K.V. DE GROEITUINEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Opstart Groeituin: goedkeuring cbs dd. 25.09.2023

        Uitgaven Plan Samenleven, waaronder kosten Groeituin: goedkeuring cbs dd. 15.01.2024

 

Feiten en context

        Stad en OCMW Lier deden een bevraging bij alle Lierse basisscholen, analyseerden de onderwijs- en kinderarmoedecijfers en baseerden zich op jarenlange ervaring om een project uit te tekenen. Zo is de Groeituin ontstaan in het schooljaar 2023-2024, waarbij vijf scholen deelnamen in het eerste jaar.

        Met het project ‘De Groeituin’ willen stad en OCMW Lier de leer- en ontwikkelingskansen van leerlingen uit het basisonderwijs die opgroeien in een kwetsbare situatie, vergroten.

 

De Groeituin maakt deel uit van een ruimer aanbod aan schoolondersteuning in Lier met het oog op:

        Een kwaliteitsvolle huiswerkbegeleiding voor leerlingen om de leer- en ontwikkelingskansen te vergroten en de motivatie en het welbevinden te verhogen.

        Het versterken van ouders in hun ouderrol en het verhogen van hun betrokkenheid op het leerproces van hun kind.

 

Dit realiseren we door het organiseren van begeleiding na schooltijd, tweemaal per week.

 

Het projectmanagement is in handen van stad en OCMW Lier met oog op het voldoen aan de voorwaarden van het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid, waaronder het bereiken van de kritische prestatie indicatoren.

 

Echter, de inzet die nodig is om meerdere scholen te ondersteunen kan omwille van een gebrek aan ruimte niet gebeuren met bestaande personeelsuren van stad en OCMW Lier. Daarom wordt er samengewerkt met een partner die in ruil voor een toelage een ondersteuningsaanbod zal aanbieden.

 

In schooljaar 2023-2024 werkten we samen met volgende partners:

        Vzw Mondiale Werken regio Lier

        Vzw Arktos

        Het Leeratelier

 

Na grondige evaluatie van het eerste werkjaar, zetten we in schooljaar ’24-’25 enkel nog de samenwerking verder met vzw Mondiale Werken regio Lier. In dat kader sluiten we met vzw Mondiale Werken een samenwerkingsovereenkomst af waarin de afspraken helder geformuleerd zijn.

Concreet is het doel om het project uit te breiden naar het aantal scholen en kinderen toe, maar niet in het aantal partnerschappen noch in de kosten door de ondersteuning te centraliseren en samen te werken met 1 partner in plaats van 3 verschillende partners.


Ten aanzien van het college wordt een ontwerp van Samenwerkingsovereenkomst project DE GROEITUIN met vzw Mondiale Werken principieel ter goedkeuring voorgelegd voor verzending naar de gemeenteraad.

 

Met het project ‘De Groeituin’ willen stad en OCMW Lier de leer- en ontwikkelingskansen van leerlingen uit het basisonderwijs die opgroeien in een kwetsbare situatie, vergroten.

De Groeituin maakt deel uit van een ruimer aanbod aan schoolondersteuning in Lier met het oog op:

        Een kwaliteitsvolle huiswerkbegeleiding voor leerlingen om de leer- en ontwikkelingskansen te vergroten en de motivatie en het welbevinden te verhogen.

        Het versterken van ouders in hun ouderrol en het verhogen van hun betrokkenheid op het leerproces van hun kind.

Dit realiseren we door het organiseren van begeleiding na schooltijd, tweemaal per week.

In functie van de opstart van het project De Groeituin wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten van 26 augustus 2024 tot 30 juni 2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

        Het project wordt positief geëvalueerd door de betrokken scholen in het eerste jaar. We hebben in het pilootjaar ongeveer 84 kinderen bereikt en ondersteund en trajecten doorlopen met ouders.

        Vzw Mondiale Werken regio Lier wordt aangesteld als projectorganisatie die zal instaan voor de inhoudelijke en praktische opvolging van het project de Groeituin omdat vzw Mondiale werken regio Lier expertise heeft opgebouwd via verschillende onderwijsprojecten in Lier en bovendien heeft de vzw een goede werkrelatie opgebouwd met de basisscholen. Dit blijkt uit de goede ervaringen tijdens schooljaar ’23-’24 en de positieve evaluatie van de basisscholen.

        De samenwerking met het Leeratelier wordt niet verlengd vermits scholen te weinig gebruik maken van het aanbod van het Leeratelier. De samenwerking met vzw Arktos wordt niet verlengd wegens te weinig expertise in dit project, wat zorgde voor geen goede match tussen vraag en aanbod. Deze beslissing is genomen op basis van wederzijdse bevindingen.

        De toelage van vzw Mondiale Werken wordt betaald met de middelen van Plan Samenleven van de Vlaamse overheid.

 

Financieel

Het project is tot stand gekomen met middelen van Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid en het Fonds Emma Deprince. De verwachtingen en de modaliteiten worden vastgelegd in een periodiek convenant per partner, opgemaakt en opgevolgd door stad en OCMW Lier als projectmanager.

 

Fasering

Mei 2024: goedkeuring samenwerkingsovereenkomst door CBS

Juni 2024: ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

September 2024: facturatie

Mei 2025: eindevaluatie en eventueel verlengen samenwerkingsovereenkomst

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/08/02

Plan Samenleven - Begeleiding ongekwalificeerde uitstroom

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst met Mondiale Werken vzw in kader van de Groeituinen, zoals hierna als bijlage toegevoegd.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

WOONSTROOM BV - ALGEMENE VERGADERING VAN 22 MEI 2024 - AGENDA. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2023 over de aanduiding van de heer Patrick Vermeulen en mevrouw Christel Van den Plas, resp. als effectief en plaatsvervangend lid van de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van Woonmaatschappij Woonstroom BV tot de eerste algemene vergadering van 2025

Collegebeslissing van 13 mei 2024 over de principiële goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Woonstroom BV van 22 mei 2024

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van Woonmaatschappij Woonstroom BV

 

De Woonmaatschappij Woonstroom BV heeft de stad op 7 mei 2024 uitgenodigd voor de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders', die zal plaatsvinden op woensdag 22 mei 2024 om 19.00 uur, op het kantooradres Nieuwstraat 3 te 2570 DUFFEL.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Jaarverslag 2023 van de raad van bestuur

2.

Het controleverslag 2023 van de commissaris

3.

Goedkeuring van de gecoördineerde waarderingsregels

4.

Goedkeuring van de jaarrekening 2023 en winstverdeling

5.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6.

Benoeming en herbenoeming van de bestuurders

7.

Presentiegelden: bepalen van de bedragen

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering der aandeelhouders van de Woonmaatschappij Woonstroom BV van 22 mei 2024.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 28 MEI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Bert Wollants, schepen, en Rik Pets, schepen, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 3 mei 2024 een oproep om deel te nemen aan de 33e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn die op 28 mei 2024 om 14.00 uur plaats vindt in Lamot Congress and Heritage center, Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2023

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2023

6.

Varia - rondvraag

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de 33e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 28 mei 2024, dat als volgt is vastgesteld, goed:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2023

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2023

6.

Varia - rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur, het verslag van het college van commissarissen-revisoren en de het geconsolideerd jaarverslag 2023 goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 28 mei 2024, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

POOLSTOK CV - ALGEMENE VERGADERING VAN 31 MEI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2019 over de aanduiding van Rik Pets als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Poolstok cv en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van Poolstok cv.

 

Poolstok cv heeft de stad op 8 april 2024 uitgenodigd voor de Algemene Vergadering, die zal plaatsvinden op vrijdag 31 mei 2024 om 10.00 uur in zaal Auditorium in Lamot Mechelen, Van Beethovenstraat 8, 2800 Mechelen.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Samenstelling van het bureau van de vergadering

2.

Uiteenzetting van het verslag van de Raad van bestuur en de commissie m.b.t. het boekjaar 2023

3.

Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2023

4.

Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2023

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2023

7.

Ontslagen en benoemingen - aanstelling bedrijfsrevisor: nieuw mandaat

8.

Goedkeuring van de bezoldigingen - indexering van de bestuursvergoedingen

9.

Desgevallend: varia

 

De relevante documenten, nl. de agenda, de jaarrekening, aanwezigheids- en volmachtsformulier, voor de Algemene Vergadering zullen beschikbaar worden gesteld.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Gecoördineerde statuten van Poolstok cv

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van 31 mei  2024 van Poolstok cv die als volgt is samengesteld:

 

1.

Samenstelling van het bureau van de vergadering

2.

Uiteenzetting van het verslag van de Raad van bestuur en de commissie m.b.t. het boekjaar 2023

3.

Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris m.b.t. het boekjaar 2023

4.

Goedkeuring van de jaarrekening voor het boekjaar 2023

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2023

7.

Ontslagen en benoemingen - aanstelling bedrijfsrevisor: nieuw mandaat

8.

Goedkeuring van de bezoldigingen - indexering van de bestuursvergoedingen

9.

Desgevallend: varia

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Poolstok cv op 31 mei 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan Poolstok cv.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 7 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 2 mei 2024 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 7 juni 2024 om 18.00 uur in het kantoorgebouw te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2023

3.

Goedkeuring jaarrekening 2023

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 7 juni 2024

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO formuleerde in vergadering van 26 april 2024 de voorstellen van de agendapunten van de gewone algemene vergadering van 7 juni 2024.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.: artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019, 23 april 2021 en 10 juni 2022

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 7 juni 2024 met volgende agenda, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2023

3.

Goedkeuring jaarrekening 2023

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 7 juni 2024

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 7 juni 2024.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 7 juni 2024 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING TEVENS JAARVERGADERING VAN 12 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de  algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 12 juni 2024 om 18.00 uur plaats vindt in het Lindner hotel, Lange Kievitstraat 125, te 2018 Antwerpen, met volgende agenda:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023.

5.

Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.

6.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.

Statutaire benoemingen.

8.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.

9.

Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd per brief aan de stad op 2 april 2024 overgemaakt.

 

De raad van bestuur stelt op 13 maart 2024 de oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV voor. Voor deze oprichting beslist de raad van bestuur de inbreng in geld (2.000,00 euro), de goedkeuring van de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening, ter bekrachtiging voor te leggen aan de Algemene Vergadering van 12 juni 2024.

 

De algemene vergadering dient, overeenkomstig het artikel 472 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, de beslissing tot deelneming van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging in een andere rechtspersoon te nemen. De raad van bestuur maakte een verslag waarin de voor- en nadelen van de deelneming worden afgewogen en waarin wordt aangetoond dat de opdrachthoudende vereniging zelf niet die voordelen kan bieden. De Raad van Bestuur van Fluvius Antwerpen keurde in voormelde zitting van 13 maart 2024 het verslag aan de Algemene Vergadering goed.

 

Samengevat zijn de voordelen van de oprichting van TRANSCO ENERGY CV o.a.

        het bestendigen van de gemeentelijke controle en strategische verankering van Elia (via Publi-T) en Fluxys (via Publigas) zonder de gemeente financieel te belasten (een goedkeuring van deze oprichting impliceert geenszins onomkeerbare stappen, noch onomkeerbare financiële engagementen voor Fluvius Antwerpen of de gemeente),

        het gegeven dat dergelijke structuur veel toegankelijker is voor, en gekend door, externe investeerders dan de publiekrechtelijke figuur van de opdrachthoudende vereniging, zonder daarbij de rechten en belangen van de gemeenten uit het oog te verliezen (waarbij Fluvius Antwerpen recht heeft op minstens één bestuurder, die regelmatig verslag moet uitbrengen).

 

Ook de gefaseerde aanpak in dit dossier heeft een aantal duidelijke voordelen zoals de eenvoudige mogelijkheid tot vereffening indien nodig, het sneller kunnen schakelen 2 bij een eerstvolgende kapitaaloperatie van Elia/Publi-T (of Fluxys/Publigas), de creatie van een duidelijk afgelijnde overlegstructuur en het feit dat er nu nog geen verregaande akkoorden moeten worden gesloten met niet-gemeentelijke partners, waarbij nu enkel sprake is van een minimale cash-inbreng zonder het beleid van de nieuwe gemeenteraad in de volgende legislatuur of de toekomstige ontwikkeling van de financiën van de gemeente nodeloos te verstoren (geen substantiële financiële impact op het gemeentebestuur).

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 12 juni 2024 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten goed:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023.

5.

Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas.

6.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.

Statutaire benoemingen.

8.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen.

9.

Statutaire mededelingen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Fluvius Antwerpen. De Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 12 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1, 2 en 3 van onderhavige beslissing.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 13 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 3 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 13 juni 2024 om 19.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten boekjaar op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2023

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 3 april 2024 aan de stad overgemaakt.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de volledige dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 13 juni 2024 om 19.00 uur met de volgende agenda, goed:

 

1.

Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten boekjaar op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2023

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt de balans, resultatenrekening en winstverdeling goed.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

CREAT SERVICES - ALGEMENE VERGADERING TEVENS JAARVERGADERING VAN 18 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2023 over de toetreding van de stad tot de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Service (afgekort: TMVS dv) vanaf 1 juli 2023, heden Creat Services dv

Gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 over de aanduiding van Rik Pets, schepen, als effectief afgevaardigden en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, en Charlotte Schwagten, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigden van stad Lier voor de algemene vergadering van TMVS dv voor de resterende duur van de legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Creat Services dv.

 

De stad ontving op 18 april 2024 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van Creat Services dv op 18 juni 2024 om 14.30 uur in FLANDERS EXPO, Maaltekouter 1, 9051 Gent of digitaal.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Wijziging van vermogen

2.

Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3.

Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023

4.

Verslag van de commissaris

5.

a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

6.

Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7.

Actualisering presentievergoeding

8.

Statutaire benoemingen

9.

Varia

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. art. 427

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Creat Services dv

 

Argumentatie

Het is aangewezen om de agendapunten van deze algemene vergadering goed te keuren. De stad kan instemmen met de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 18 juni 2024 van Creat Services dv met volgende agenda en de daarbijhorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agenda, goed:

 

1.

Wijziging van vermogen

2.

Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3.

Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023

4.

Verslag van de commissaris

5.

a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

6.

Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7.

Actualisering presentievergoeding

8.

Statutaire benoemingen

9.

Varia

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordigers op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 18 juni 2024, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 20 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 3 mei 2024 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 20 juni 2024 om 16:00 uur (digitaal of fysiek). De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld

 

1.

Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

2.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat

3.

Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

4.

Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

5.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023

6.

Vervanging bestuurder

7.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 20 juni 2024 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed te keuren:

 

1.

Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

2.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat

3.

Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

4.

Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023

5.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023

6.

Vervanging bestuurder

7.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

PONTES - GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 20 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

Gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2022 over het aanduiden van Marc Franquet, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 30 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 20 juni 2024 om 19 uur (digitaal). Het betreft een gewone algemene vergadering waarop de goedkeuring van de jaarrekening en het jaarverslag staan geagendeerd.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 14 december 2023 – goedkeuring

2.

Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2023 - goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2023 - aktename

5.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2023 - goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

7.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 20 juni 2024, goed, die er als volgt uit ziet:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 14 december 2023 – goedkeuring

2.

Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2023 - goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2023 - aktename

5.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2023 - goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

7.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van PONTES op 20 juni 2024 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 20 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 29 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 20 juni 2024 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2023)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 20 juni 2024

 

We ontvingen volgende documenten:

        het activiteitenverslag voor het jaar 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 19 april 2024,

        de definitieve bijdragen voor het jaar 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 19 april 2024

        de balans, de resultatenrekening en de toelichting bij de jaarrekening voor het jaar 2023van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 19 april 2024

        het financiële jaarverslag voor het jaar 2023 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 19 april 2024

        het verslag van de commissaris voor het jaar 2023 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 19 december 2020

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2024 die als volgt is samengesteld, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2023)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2023 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 20 juni 2024

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent het mandaat aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 20 juni 2024 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN  28 JUNI 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd daarom opgeroepen op 24 april 2024 om deel te nemen aan de algemene vergadering van Pidpa op vrijdag 28 juni 2024 om 11.30 uur te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2023

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2023

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetreding/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Varia

        Vragen van vennoten

9.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck, Emma Gils en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 1 stem tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024 met bijhorende agenda en stukken, met volgende agendapunten:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2023

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2023

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetreding/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Varia

Vragen van vennoten

9.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024 en de bijhorende stukken goed. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023, de jaarrekening over het boekjaar 2023 en het verslag van de commissaris goed.

 

Art 4 :

De gemeenteraad verleent decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2023.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Art 6 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger)  i.v.m. bendes Moevement

Volgens mijn inlichtingen heeft het Moevement afgezet geweest als protest voor de criminaliteit die er heel regelmatig aanwezig is.

 

Jongerenbenden, drugs, afbreken van sanitair en het achterlaten van afval, enz. Dit is al heel lang aan de gang, graag duidelijkheid hierover.

        Wat doet de stad om deze problemen de kop in te drukken.

        Hoe komt het dat het jaren duurt en tenslotte nog altijd niet opgelost is.

        Wanneer zal de stad dit drastisch oplossen, zodanig degenen die er prachtwerk leveren hun ding kunnen doen zonder deze ontoelaatbare problemen.

        Volgens mijn inlichtingen zou de Burgemeester gezegd hebben dat Hij daar niet verantwoordelijk voor is, klopt dit?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Ik vermoed dat de inlichtingen waar collega Taelman naar refereert en het persartikel waar collega Lissens naar verwijst allebei het artikel betreffen uit HLN van 8 mei ll. U mag me altijd een citaat geven waaruit u beide de conclusie dacht te kunnen trekken dat de stad vindt dat ze hun plan maar moeten trekken of wij niet bevoegd zijn daar iets aan te doen. Ik geef een kilo Lierse Vlaaikens als u dat kunt, maar ik vermoed dat ik morgen niet langs de bakker zal moeten.

VZW De Moeve en OverKop zijn autonome organisaties die in partnerschap met de stad werken. Dat betekent dat hun actie gebeurde zonder ons hierover eerst in te lichten of zonder onze toelating te vragen. Dat hoefde ook niet. We hebben dat aan de pers zo toegelicht. En dat is wat u ook las in dat artikel, niets meer of minder. No Vlaaikens for you dus.


De problematiek die ze willen aankaarten betreft een gebrek aan respect ten aanzien van hun vrijwilligers, de begeleiders en de infrastructuur. Het probleem situeert zich bij een aantal zeer jonge tieners die graag in het jeugdhuis vertoeven, maar moeilijk om kunnen met gezag. Het overgrote deel van de problematiek valt buiten de politionele bevoegdheden, maar gaat over intermenselijke relaties.

We zijn met hen meteen het overleg aangegaan. Beide organisaties gaven aan dat ze met de stad en politie een fijne werkrelatie hebben. Er was veel waardering voor alle veiligheidsinspanningen die wij de afgelopen jaren deden: de plaatsing van camera’s in het jeugdhuis en rondom het hele jeugdcentrum, regelmatig veiligheidsoverleg met politie en stadsbestuur en geregeld bezoekjes van de fietsbrigade.

Zij wilden met deze actie vooral hun eigen bezoekers uitnodigen mee te werken om de sfeer te verbeteren. Afgelopen vrijdag vond dat gesprek met de gebruikers plaats, waar ook het stadsbestuur bij was.

Maar de essentie is: hun actie was volgens hen dus geen kreet om hulp naar de buitenwereld omdat ze de controle verloren. Wel een signaal naar hun bezoekers dat respect van twee kanten moest komen. De sluiting was bedoeld om hen te tonen wat ze verliezen als ze zelf de boel verpesten. We hebben hen er toen op gewezen dat hun bedoelingen met de actie goed waren, maar dat ze mogelijk onderschatten dat zo’n boodschap naar de buitenwereld veel meer losmaakt dan ze zelf wilden. En dat men dit politiek mogelijk zou aangrijpen om een beeld uit te hangen van permanente onveiligheid aan het jeugdcentrum, waar jeugdbendes de dienst zouden uitmaken. Quod erat demonstrandum. Met zo’n onjuiste sfeerschepping is het jeugdhuis of Overkop absoluut niet geholpen.

Collega Lissens: dat een plaatsverbod volgens u duidelijk geen effect heeft is een voorbarige conclusie, aangezien geen enkele van de betrokken jongeren tot op heden een plaatsverbod had. De plaatsverboden waar in het artikel naar werd verwezen dateren van een jaar tot jaren geleden, waarvan niemand nog in het jeugdhuis aanwezig is. Net als toen gaan wij nu weer een plaatsverbod uitschrijven op verzoek van het jeugdhuis, wat wel degelijk de nodige indruk maakt.

Collega Vanhove, er is inderdaad contact met onze diensten die net als OverKop instaan voor de opvolging van mentaal kwetsbare jongeren. Een 1 op 1 overdracht van die begeleiding voor zo’n korte periode is niet mogelijk, zeker gezien de vaak persoonlijke vertrouwensrelatie die er is en de eerder losvaste structuur bij OverKop. Reden te meer om die sluiting niet lang meer te laten duren.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. wateroverlast in de straten van Lier

De wateroverlast in Lier en Koningshooikt was deze maand geweldig. De Antwerpsesteenweg, Ernest Claeslaan, Lisp, aan de Sporthal, De Berlaarsesteenweg, Spreet, De Kruisstraat en de Lierse baan. Allemaal water ellende. Hierover heb ik de volgende vragen:

        Zijn dit allemaal aparte gevallen of zijn er die gezamenlijk dezelfde oorzaak hebben?

        Graag een overzicht van deze verschillende gevallen, hoe het komt dat er zoveel wateroverlast was en dan ook, welke initiatieven gaat de stad dringend nemen om dit in de toekomst zoveel mogelijk op te lossen of is er geen oplossing?

        Worden bewoners vergoed en geholpen als zij onder water lopen.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Zijn dit allemaal aparte gevallen of zijn er die gezamenlijk dezelfde oorzaak hebben?

Oorzaak is natuurlijk het feit dat regenval de laatste tijd steeds heviger en frequenter is. De huidige klimaatmodellen geven aan dat,  zonder verregaande ontharding in heel Vlaanderen en zonder de afkoppeling van gemengde riolering, wateroverlast frequenter te verwachten is.
 

Graag een overzicht van deze verschillende gevallen, hoe het komt dat er zoveel wateroverlast was en dan ook, welke initiatieven gaat de stad dringend nemen om dit in de toekomst zoveel mogelijk op te lossen of is er geen oplossing?

Overzicht van locaties met wateroverlast op 16/5/2024 :

  1. Lispersteenweg:
    1. Water op de rijbaan thv Hof Van Beieren + Voetbalstraat. Water in kelders, geen water over de dorpels
      1. Ingebuisde Arendbeek tot +/- 40 cm onder de rijbaan gevuld vanuit overstort AQF
      2. Opstuwing opwaarts in de Arendbeek richting Zeebruggestraat
      3.   Goede doorstroming afwaarts richting spoorwegbedding
      4. Pompstation AQF Bernardijnenlaan in werking (3 pompen)
      5. Rioolkolken op verkeersplateau Hof Van Beieren liepen goed af naar Arendbeek
    2. Werf Rijenweg onder water door overlopende riolering/kelders vanaf de Lispersteenweg
    3. Laag water Nete dus gravitaire overstort naar omleidingsvaart vanuit Arendbeek (overstortpeil 4.9m-TAW thv pompstation)
    4. Bergbezinkingsbekken van AQF stortte over naar achterliggende vijvers (waterpeil 70-80 cm hoger dan normaal in de vijvers)
    5. onder nr 120 gewelf gescheurd. Offerte voor herstel is in opmaak door Pidpa.
  2. Antwerpsesteenweg:
    1. Thv Gamma/Stereorama: water over de ganse rijbaan richting

   Boechout over 2-300 meter – laagste maaiveldpeil

b. Bijgevolg ook water op de rijbaan naast Zuidwest en Plaslaar nr 1;

c. Gekende bottleneck thv kruispunt R16 : renovatie van doorsteek onder R16 wordt gepland (2025?)

  1. Hagenbroeksesteenweg: kruispunt Dries

   Doorsteek te ruimen (Pidpa)

  1. Misstraat: thv Berlaarse Laak - collector AQF kon niet volgen +/- 100m, geen water binnen
  2. Spreet:
  1. Thv aansluiting gracht algemeen belang richting Fort : water op de rijbaan. Ruimen gracht algemeen door TUD staat op de planning.
  2. Diameter inbuizing te vergroten (privaat) : wordt verder nagekeken door technisch bureau.
  1. Liersebaan x Kruisstraat: 
    1. verbinding mogelijk naar Liersebaan als overstort? Pidpa neemt verder op
    2. Itterbeek vult ook riolering van Tallaart via 2x 315mm.

Buizen afdichten of terugslagklep plaatsen

  1. Ingeklapte buis Liersebaan: AQF plant lokaal herstel
  1. E Claeslaan:
    1. woningen nrs 14-16 lozen op bezinkgracht voorzijde (sinds verbinding met Donkloop gedempt is op privaat terrein)
    2. bijkomende verbinding met Donkloop van gemengd water wordt niet toegestaan door provincie
    3. huisaansluiting nrs14-16 middels doorsteek aan te sluiten op riolering overzijde maar wateroverlast wordt hierdoor niet opgelost.
  2. Duwijkloop - Lisperloop
    1. Bufferbekken Lisperloop boven vlonderpaden – verder geen problemen
    2. Duwijckloop tussen Mallekot en bufferbekken Lisperloop liep goed af
    3. Opwaarts richting Plaslaar 1-30 vermoeden van obstructie onder de straat thv MIVAS (niveau verschilde aanzienlijk langs beide zijden van de straat). Nog na te kijken.
    4. Baangrachten Plaslaar 1-30 allemaal zeer hoog maar geen water op de rijbaan
  3. Berlaarsesteenweg: gekende problematiek:
    1. (ingebuisde) baangrachten lopen over op rijbaan door afwaartse vernauwing thv H Janstraat en aansluiting op langsgracht Kanaaldijk

 

De brandweer heeft ook een overzicht gemaakt van de plaatsen waar zij structurele wateroverlast zien bij veel aanbod van neerslag:

        Lispersteenweg, straat loopt onder

        Hoogveldweg#Aarschotsesteenweg, zijde brandweer, straat loopt onder

        Berlaarsesteenweg tussen bushokje en inrit Bouwmaterialen Van den Broeck, straat loopt onder

        Hoogveldweg bocht thv Paul Krugerstraat, straat loopt

        Aarschotsetseenweg ongeveer thv GERO, straat loopt onder

        Mechelbaan tussen Chirolokalen en Fruithoflaan, straat loopt onder

        Ernest Claeslaan

Plaatsen die vroeger steeds problemen opleverden, maar de laatste tijd lijkt dat minder het geval te zijn:

        Kesselsesteenweg thv garage Van Mossel

        Gaslei

        Fruithoflaan

        Herenboslaan 

Worden bewoners vergoed en geholpen als zij onder water lopen.

Volgens onze info heeft er nergens water binnen gestaan bij mensen (uitgezonderd kelders) enkel op de rijbaan.

 

 

Interpellatie 3 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. mobiliteitsstudie overweg Lisp

Dat Lier één van de drukste spooroverwegen van België op haar grondgebied heeft, is inmiddels wel bekend, tot frustratie van velen die regelmatig deze overweg over moeten.

Ik heb het uiteraard over de spooroverweg op het Lisp.

Aangezien deze spooroverweg – zeker op de drukste momenten – vaker gesloten dan open is, kondigde federaal minister Gilkinet in het najaar van 2022 aan dat er een mobiliteitsstudie zou gebeuren, op basis waarvan men de verdere aanpak rond de overweg verder zou bekijken. Deze studie zou zo’n twee jaar in beslag nemen.

 

We zijn weliswaar nog geen twee jaar verder, maar – in theorie – wel al over de helft. Vandaar toch reeds de volgende vragen:

        Is de studie effectief nog in het najaar van 2022 opgestart en mogen we dus ook dit najaar de resultaten van de studie verwachten?

        Welke stappen zijn reeds gezet in de studie en wat staat er nog op de planning? Op welke manier is de stad in deze studie betrokken?

        Zijn er reeds tussentijdse conclusies te trekken? En zoja, welke?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het startoverleg met het studiebureau voor deze studie heeft plaatsgevonden op 20 januari 2023. Daarin is vooral gekeken naar de manier waarop de studie verder zou verlopen op vlak van het in kaart brengen van verkeersstromen en alternatieven. Tegelijk werd ook gekeken naar de manier waarop de multicriteria-analyse evenwichtig dient te worden uitgewerkt. Daarbij heeft de stad vooral haar praktijkkennis gedeeld en aangedrongen om de tellingen zo volledig mogelijk te organiseren. Ondertussen heeft het studiebureau nog een werkoverleg georganiseerd in 2023 en is er een uitnodiging om verder in detail in te zoomen op het studiewerk voor de maand juni.

Er zijn op dit moment geen nieuwe vaststellingen te doen uit het voorlopige studiewerk. In het verleden bleek immers reeds uit de voorlopige resultaten dat een volwaardige tunnel of brugoplossing ter hoogte van de overweg voor alle vervoersmodi zeer verregaande effecten heeft op de woningen in de buurt van de overweg en dat er mogelijk gezocht moet worden naar alternatieven daarvoor. Het zijn die alternatieven waarvan we verwachten meer te vernemen op het overleg van juni, al is het mogelijk dat hier nog bijkomende onderzoeksvragen uitkomen. In het pakket van het studiebureau wordt ook een luik buurtparticipatie voorzien vooraleer er een definitieve afronding komt. Dat is vandaag nog niet concreet gepland.

 

Het lijkt ons dus niet zinvol om vooruit te lopen op de resultaten indien die er vandaag nog niet zijn.

 

 

Interpellatie 4 : van Katrien Vanhove (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. Jeugdhuis De Moeve

Sinds begin mei is jeugdhuis De Moeve gesloten. Aanhoudend vandalisme, pesterijen tot en met bedreigingen zetten de vrijwilligers van het jeugdhuis ertoe aan deze drastische stap te zetten.

 

Vanuit onze fractie, vanuit onze nieuwe partij, willen we de vrijwilligers in de eerste plaats een hart onder de riem steken. Het vraagt veel moed om deze grens te trekken. Het is bijzonder knap hoe zij niet opgeven, niet bij de pakken neerzitten maar meteen in gang geschoten zijn om een heropening en de verdere toekomst van De Moeve voor te bereiden. 

 

We gaan graag op deze raad verder in gesprek over het volgende:

        We zien dat de vrijwilligers de hand uitsteken naar iedereen die het jeugdhuis een warm hart toedraagt. Ze organiseren gesprekmomenten met verschillende doelgroepen en zetten een bevraging op. Op welke manier vindt er overleg met het stadsbestuur plaats?

        Veel van de problemen die door jeugdhuis aangekaart worden, zijn niet inherent verbonden met de werking ervan. Van vrijwilligers kan niet verwacht worden dat zij alles zien wat er in en rondom het gebouw gebeurt, laat staan dat ze de orde handhaven. Hoe kijkt het stadsbestuur naar deze problemen?

        De sluiting van Jeugdhuis De Moeve ontneemt momenteel jongeren een veilige en warme plek, hun toevluchtsoord. Staan andere diensten, de straathoekwerkers of partners als Arktos of SAAMO in contact met deze jongeren zodat zij voor zolang het jeugdhuis toe is, toch ergens terecht kunnen?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Zie interpellatie 1

 

 

Interpellatie 5 : van Katrien Vanhove (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. zwemmen in open water

Hoewel enigszins aarzelend, is de zon in het land. Momenteel doen de gevolgen van de klimaatverandering zich vooral in een erg natte vorm voelen. Er valt regen, veel regen. En als hij valt, is het meteen met grote hoeveelheden.

 

Naast de nattigheid komen er, misschien nog dit jaar, en anders zeker de komende jaren, meer hittegolfdagen aan. Op zo’n dagen is er niets zo fijn om je in fris water te kunnen verkoelen. Omdat niet iedereen over een achtertuin beschikt waar je een zwembadje kan plaatsen en een regelmatig bezoek aan De Waterperels voor heel wat gezinnen financieel onmogelijk is, zou het stadsbestuur in meer democratische zwemlocaties kunnen voorzien.

 

Tot voor kort was dat een complexe aangelegenheid. Naast voldoen aan kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften, moest je voorzien in toezicht en sanitair. Recent werd de regelgeving aangepast en is het enkel nog noodzakelijk om de kwaliteit van het water te controleren alsook een risicoanalyse uit te voeren.

 

In Het Nieuwsblad van 28 februari 2024 reageerde de burgemeester blij op de versoepelingen in de regelgeving. Meer zelfs, hij gaf aan dat het nu mogelijk werd om vrij zwemmen toe te staan in de dode arm van het Netekanaal, waar nu enkel een triatlonvereniging toestemming heeft om te zwemmen. Om dit te realiseren is er enkel een risicoanalyse nodig alsook een controle van de waterkwaliteit, zei hij. Hierna bleef het echter stil.

 

Vorig jaar stelden we naast Anderstad, de Binnennete ter hoogte van de evenementenweide en het stuk bij de kano- en kajakclub voor als bijkomende zwemlocaties. Over de Binnennete gaf de burgemeester in hetzelfde krantenartikel aan dat hij dit een minder geschikte locatie vindt omwille van het slib dat omgewoeld wordt. De waterkwaliteit is er in orde, maar die van het slib niet.

 

Hieruit volgen deze vragen:

        Werd er reeds een controle van de waterkwaliteit uitgevoerd en een risicoanalyse aan de dode arm van het Netekanaal?

        Zal er een zwemzone gerealiseerd worden op deze locatie?

        Zal er onderzocht worden of het mogelijk is om de Binnennete ter hoogte van de evenementenweide op te ruimen, te ontdoen van slijk en slib zodat ook hier zorgeloos kan gezwommen worden?

        Tot slot stellen we dezelfde vraag bij de locatie ter hoogte van de kano- en kajakclub. In het verleden was dit een plek waar gezwommen kon worden. Zal het stadsbestuur ook deze locatie verder onderzoeken?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

 

Geacht raadslid,

 

  1. De controles van de waterkwaliteit aan de dode arm van het Netekanaal worden elke week uitgevoerd en zijn tot op heden zeer goed tot uitstekend.

Er werd eerder binnen de stad een werkgroep opgestart rond deze materie omdat het toelaten van zwemmen ook bepaalde risico’s met zich meebrengt. (Cfr. De situatie rond het skateterrein).


Anderstad is door Waterweg nv toegewezen aan de pleziervaart. Er is een overeenkomst dat tijdens de trainingsuren geen schepen in- en uitvaren.

Er werd reeds eerder contact opgenomen met Waterweg nv met de vraag hoe zij de aanpassing van de wet gaan hanteren in hun zwemwater. Het stuk dode arm aan Anderstad valt immers onder hun verantwoordelijkheid. Hierrond is door waterweg nv nog geen duidelijk besluit genomen. Toevallig hebben ze hieromtrent vandaag een overleg van hoe ze met deze wetgeving te werk zullen gaan.

Verder is er een bijzondere politieverordening die het zwemmen in Anderstad regelt.

(Andere interessante documenten heb ik eveneens toegevoegd zodat je volledig op de hoogte bent).

  1. Er kan bijgevolg nog geen zwemzone gerealiseerd worden aan de dode arm van het Netekanaal. Hiervoor zullen we de verdere instructies van Waterweg NV dienen af te wachten.

 

  1. Wat betreft de waterkwaliteit van de binnennete:

De kwaliteit van het water ter hoogte van de evenementenweide en aan de steiger aan het Felix Timmermansplein werd gecontroleerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in april 2023 en herhaald in juni 2023 naar aanleiding van de Big Jump in 2023. De te analyseren parameters zijn echter hier beperkt en vooral op organoleptische en microbiologische parameters gericht. mits een aantal voorwaarden. Frequent en langdurig zwemmen t.h.v. de evenementenweide werd negatief geadviseerd.

 

Resultaten:

        Felix Timmermansplein: geen probleem

        Evenementenweide: verhoogde waarden voor E. coli (= bacterie)

        Dode Netenarm: verhoogde waarden voor E. coli

 

Gelet op de aanwezigheid van vervuild slib, adviseerde Logo het volgende voor de Big Jump 2023 dat dit enkel kan worden toegestaan voor een éénmalige zwembeurt en niet voor recreatief zwemmen.

 

Voor éénmalige zwemactiviteiten wordt er enkel gekeken naar de bacteriologische parameters. Aangezien deze goed waren, mocht de Big Jump doorgaan.

Hiervoor werden bijgevolg nog andere voorzorgsmaatregelen getroffen:

        Er mag niet gedoken worden en er mag niet gezwommen worden voor lange tijd, dit om de blootstelling zo laag mogelijk te houden

        Voorwerpen die in het slib/op de bodem liggen moet worden verwijderd door de brandweer en iedereen dient (water)schoenen te dragen.

        Men dient water te voorzien van drinkwaterkwaliteit waarmee de mensen zich kunnen afspoelen.

 

Voor de Big Jump van 2024 zal de waterkwaliteit aan het Felix Timmermansplein en aan de Evenementenweide opnieuw bemonsterd worden. Het advies van Logo zal hernomen worden voor deze éénmalige zwemactiviteit.

Omwille van de aanwezigheid van vervuild slib in de Binnenete lijkt het op dit moment niet aangewezen om op deze locatie een permanente zwemzone te realiseren.

 

Wat betreft de slibkwalitiet van de Binnennete:

M.b.t. het slibruimen in de Binnennete is er enkel zicht op de milieu hygiënische kwaliteit van het slib tussen de Heyderbrug en het Spui. Daar waren de Moedige Bootvissers vragende partij om slib te ruimen i.f.v. diepgang om te keren met hun boten. Deze resultaten kunnen wellicht doorgetrokken worden naar de rest van de Binnenete.

 

M.b.t. slibkwaliteit

·     Op basis van een waterbodemonderzoek van de Binnennete tussen de De Heyderbrug en het Spui in 2023 is er een verontreiniging met zware metalen boven de bodemsaneringsnorm aangetroffen (enkel voor arseen). Ook voor PAK’s, PCB, PFAS en Minerale olie werden waarden aangetroffen boven de waarde voor vrij hergebruik doch (ver) onder de saneringsnorm.

·     Het betreft in veel gevallen en wellicht hier ook een natuurlijke aanrijking (m.b.t. arseen) vanuit de bodem naar de waterbodem/water door reductie van ijzerhoudende gronden . Daar bovenop zijn metalen, PCB’s en PAK’s bijzonder persistente verbindingen wat betekent dat deze reeds van in een ver verleden aanwezig kunnen zijn en zich (mede door de stilstand van het water) opbouwen in de loop van de tijd. Zoals gesteld zijn de verhoogde waarden beperkt en overschrijden ze geen saneringsnormen.

·     De ganse partij slib (4360m³) kreeg hierdoor de grondcode 990, wat inhoudt dat na ruiming deze niet elders kan hergebruikt worden en dus gestort of gereinigd dient te worden.

·     Het ruimen van het slib is ook in de praktijk zeer moeilijk:

o   Aanwezigheid van bomen L+R beperken de toegang met groot materieel om te ruimen vanop de oevers.

o   Ruiming van op het water met drijvende kranen/slibhoppers is anderzijds zéér duur en anderzijds ook in de praktijk moeilijk door de beperkte diepgang.

o   We hebben nu een beeld van de kwaliteit van het slib. De bijhorende budgetten voor ruiming én storten van dit slib zijn niet voorzien in de huidige MJP en worden geraamd op ongeveer 500 k€, wat een substantieel bedrag is.

·      De afgelopen jaren werd daardoor gefocust op een slibreductie middels een specifieke behandeling. Deze lijkt zijn werk gedaan te hebben o.b.v. de rapportages van de leverancier. (In wetenschappelijke kringen wordt deze manier van behandeling echter in vraag gesteld).

 

  1. De kwaliteit van het slib aan de Dode Netearm (Albertvaart) is niet gekend. Gelet op de algengroei, de wisselende waterkwaliteit en de nabijheid van vervuild slib van de Binnennete, lijkt het niet aangewezen om op deze locatie op dit ogenblik een permanente zwemzone te realiseren.

 

Het zou duidelijk moeten zijn dat er een wezenlijk verschil is tussen de norm ‘zwemwaterkwaliteit’ en de ‘milieuhygiënische kwaliteit’ van de waterbodem. Een staal voor zwemwater wordt genomen in stilstaand water en doet geen uitspraak over de kwaliteit van het water tijdens of na het zwemmen als de slibbodem is opgeroerd.

 

Bovendien zijn er budgettair in de huidige MJP geen acties voorzien om het slib te ruimen in de Binnennete.

 

 

Interpellatie 6 : van Tom Claes (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. lijnbussen

Op de vorige gemeenteraad legde onze fractie een toegevoegd punt voor waarin we vroegen om na het afronden van de heraanleg van de Berlarij de bussen blijvend de huidige omleiding te laten volgen.

 

Het grootste argument om dat niet te doen, was volgens schepen Wollants de kostprijs, zo’n €170.000 per jaar maar liefst. Dus vroegen wij na de raad die offerte van de Lijn op. Na wat aandringen kregen we een mailtje van De Lijn doorgestuurd, waarin met de losse pols een prijs werd opgegeven. Werkelijk met de losse pols, want al meteen zagen we dat De Lijn rekende met een extra afstand van 765 meter. Maar da’s de volledige nieuwe afstand langs de Koningin Astridlaan, waar je natuurlijk nog de afstand van oude route langs de Berlarij moet aftrekken. De reële extra afstand is 450m, zoals ik al aangaf vorige maand. Een heel pak minder dus. Verder spreekt De Lijn van een extra tijdverlies van 5 minuten. Voor die extra afstand van 450m zou dat een rijsnelheid betekenen van 5,4km/uur. Met alle respect, maar da’s gewoon niet serieus.

 

Maar eigenlijk is al dat gegoochel met cijfers zelfs naast de kwestie. Als stad hebben wij de autonome bevoegdheid om te kiezen of we al dan niet zwaar verkeer door de Berlarij willen sturen, daar heeft de Lijn niets aan te zeggen, laat staan dat ze facturen kan sturen omdat we zwaar verkeer verbieden. Daarvoor is er geen enkele rechtsgrond, dat vertelden we al op de vorige raad en gesprekken die we recent voerden met burgemeesters van andere gemeenten bevestigden dit alleen maar.

 

Ik heb volgende 2 vragen:

        Was de schepen zich bewust van de foute afstanden in de mail van De Lijn? En is er nog verdere communicatie met De Lijn geweest in opvolging van die mail?

        Is het college bereid om in de Berlarij verkeer boven 3,5 ton te verbieden? Dit heeft zoals gezegd geen financiële consequenties, dus de weinige nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen: de bussen rijden niet meer door die smalle streetcanyon, veroorzaken veel minder hinder voor bewoners en bezoekers en de nieuw aangelegde straat wordt niet onmiddellijk weer kapotgereden.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Die info was ons bekend, maar maakt geen wezenlijk verschil in de afweging. De stad is nooit bereid geweest hiervoor te betalen en dus is het verschil tussen 170.000 euro voor 765 meter en 100.000 euro voor 450 meter weinig relevant. Het blijft een extreem hoge prijs voor een stadsbegroting voor het verleggen van een buslijn die daar al decennia loopt. Bovendien moet ik u erop wijzen dat de vraag van de buurt op sommige momenten anders werd geformuleerd. Daarbij stelde men dat ook de Koningin Astridlaan geen optie was, maar dat volgens hun visie de bussen zouden moeten omrijden tot aan het ronde punt ter hoogte van speeltuin stadspark, wat uiteraard opnieuw afstand toevoegt.

 

U gaat evenmin in op het feit dat er ook protest is aangekondigd van bewoners die langs de nieuwe route liggen, zodat we buiten afstand ook niet noodzakelijk meer draagvlak toevoegen aan het verhaal. Het niet tussenkomen in de kosten wil louter zeggen dat De Lijn andere methoden zal zoeken en vinden om de extra afstand te compenseren. Dat heb ik u vorige keer overigens ook al uitgelegd. We hebben daar trouwens ook een concreet voorbeeld van. Toen uw partijgenoot destijds de Grote Markt liet heraanleggen op een manier dat die niet langer geschikt was om tijdens de zaterdagmarkt nog bussen te laten passeren van Oost naar West, heeft de stad toen inderdaad op een groot deel van de zaterdag bussen inderdaad verboden op dat traject. Dat werd gedaan nadat het onzalige plan van mijn voorganger om de bussen te laten rijden los door en tussen de kramen van de zaterdagmarkt, enigszins voorspelbaar tot zeer veel ergernis zorgde bij iedereen.

 

Het rechtstreekse gevolg was dat De Lijn met haar marktreisweg vervolgens de bediening grotendeels schrapte in het oostelijk deel van de stad omdat De Lijn de extra kilometers om tot aan de Werf te rijden en dan via de Netelaan naar de ring te rijden niet wenste uit te voeren. Ook de verbinding van wijk Herderin met lijn 1 werd daarbij geschrapt op zaterdag geschrapt. Als de stad vrijelijk kan beslissen waar de bussen wel of niet rijden, is het me een raadsel waarom uw partijgenoot dat dan toen niet heeft gedaan.

 

Pas dat toe op deze casus en de extra kilometers leiden onvermijdelijk tot schrappingen in het aanbod. De vraag is wie van die hele oefening eigenlijk beter wordt.

 

Ik wil u er tot slot op wijzen dat een algemene tonnagebeperking zonder uitzonderingen ook een probleem vormt voor de belevering van de handelszaken in de Berlarij. Ook daarvoor dienden we de straat uit te rusten met een fundering en onderfundering die geschikt is voor zwaar verkeer en dat is dan natuurlijk ook voorzien.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

TOEGANKELIJKE TOILETTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Toelichting

Voor peuters en kleuters en voor ouderen komt de nood aan een toiletbezoek dikwijls onverwacht. Uitstelgedrag is ongezond.  Hetzelfde probleem kennen patiënten die een chemokuur ondergaan en nog veel andere ziektebeelden hebben een sanitair neveneffect. Het is dan ook noodzakelijk dat voldoende toiletten letterlijk en figuurlijk toegankelijk zijn.

 

De onlangs overleden Filip Zuttermann (in Lier gekend als zanger van Helicon maar ook omdat hij op verschillende plaatsen in Vlaanderen o.a. in Lier in WZC Het Paradijs dementerenden in een geheugenkoor aan het zingen bracht) lanceerde najaar 2023 omwille van bovenvermelde problematiek de actie “Vlaanderen op zijn gemak”.

Hij vroeg voor alle mensen die hun huis niet uit durven, omdat hun gestel het niet toelaat, terwijl het nodige sanitair hen alle vrijheid zou kunnen bieden:

        Inventarisering: waar en wanneer zijn er toiletten beschikbaar?

        hoe is de toestand, wie onderhoudt ze?

        is er een partnership mogelijk tussen overheid, horeca, organisaties en privé?

        kan de app HogeNood geüpdatet worden?

        kunnen er uniforme verwijzingsborden voorzien worden in het straatbeeld?

        Hoe is het gesteld met de inrichting en de toegankelijkheid? Het moet zonder klank en zonder stank kunnen. Wie inspecteert?

        Waar in de gemeente kan je het best een openbaar toilet voorzien?

 

De Stad Mechelen bracht onlangs de toegankelijke openbare toiletten in kaart. De Stad Brussel subsidieert horeca die hun toilet gratis openstellen (€1.000 per jaar) aangezien publieke 24/7 toegankelijke toiletten heel kostelijk zijn in aankoop en onderhoud.

 

Heel recent, op 9 mei ll., werd een tekst met voorstel tot resolutie aangenomen door het Vlaams Parlement:

 https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementaire-documenten/parlementaire-initiatieven/1826993

 

Deze tekst voorziet in 13 aanbevelingen, voor een groot deel voor lokale besturen.

 

Het is nodig in overleg te gaan met de lokale aangewezen partners welke aanbevelingen en alternatieven snel kunnen worden gerealiseerd zodat meer kan worden gedaan dan een plan online zetten van toiletten in openbare gebouwen, die enkel tijdens de openingsuren te gebruiken zijn en nauwelijks of niet gesignaleerd zijn.

 

Voorstel van beslissing:

De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om in samenwerking met de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) en de Lierse Economische Raad te overleggen welke aanbevelingen van de resolutie van het Vlaams Parlement dd. 9 mei jl. onmiddellijk kunnen worden ingevoerd om vervolgens hiertoe de nodige beslissingen te nemen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

Na beraadslaging ter zitting wordt het woord "onmiddellijk" in het besluit geschrapt, omdat dit via maatregelen op korte termijn kan bekeken worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om in samenwerking met de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) en de Lierse Economische Raad te overleggen welke aanbevelingen van de resolutie van het Vlaams Parlement dd. 9 mei jl. kunnen worden ingevoerd om vervolgens hiertoe de nodige beslissingen te nemen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

SENSIBILISERINGSCAMPAGNE OM ONZE DIEREN DOOR DE ZOMER HELPEN. NIET GOERKEURING.

 

MOTIVERING

Toelichting

De hoeveelheid regen van de afgelopen weken en maanden doet het misschien niet vermoeden, maar stilaan naderen we de zomer. Indien de lijn van de vorige jaren zich doorzet, staan we mogelijk opnieuw voor een periode met hoge temperaturen en lange droogte.

 

Niet alleen wij, als mensen, ondervinden daar ongemakken van: ook voor onze huis- en weidedieren én voor de dieren in de natuur vormen warmte en droogte een heuse uitdaging.

 

We kunnen onze dieren echter een handje helpen om ook voor hen de zomer wat draaglijker te maken:

        Voor de eigenaars van huis- en weidedieren zijn er heel wat tips te bedenken om hun honden, katten, paarden … koel te houden. Voldoende vers water geven, koelbandjes of -elementen gebruiken, een badje installeren, natte lakens over het verblijf hangen, schuilhokken voorzien … zijn maar enkele voorbeelden.

        Ook voor de dieren in de natuur zijn heel wat initiatieven mogelijk, waarmee in feite élke Lierenaar en Hooiktenaar een steentje kan bijdragen om deze diertjes koel te houden: niet te diepe waterschaaltjes, schaduwrijke, natuurlijke schuilplaatsen, organische bodemlagen die water vasthouden (en de bodem dus koel houden), egelwegels … er zijn heel wat opties denkbaar die de toegang tot schaduw, water en voedsel bevorderen.

 

Om dus niet alleen onze eigenaars van huis- en weidedieren, maar ál onze inwoners ‘warm’ te maken om in de zomerperiode mee zorg te dragen voor de dieren in de natuur, vragen we aan de gemeenteraad het volgende voorstel goed te keuren.

 

Voorstel van beslissing:

Art. 1 De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om een sensibiliseringscampagne op te zetten en meerdere communicatiekanalen (website, Peperbus, Hoplr, sociale media …) in te zetten om

        eigenaars van huis- en weidedieren de nodige tips te geven om hun dieren tijdens warme dagen koel te houden;

        al onze inwoners te motiveren om onze dieren in de natuur een handje te helpen tijdens warme zomerdagen en lange droogtes, aan de hand van allerhande tips.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

10 stemmen voor: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

18 stemmen tegen: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

5 onthoudingen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Verworpen met 10 stemmen voor - 18 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het voorstel niet goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 mei 2024

 

OPSTART STUDIEWERK HERAANLEG MECHELBAAN. INGETROKKEN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Voor de inwoners van Koningshooikt is het al langer een pijnpunt: de weg/fietsinfrastructuur van de Mechelbaan van het kruispunt met de Fruithoflaan tot het Sterreke. Met een grote jeugdbeweging op de weg, een belangrijke verkeersverbinding richting Sint-Katelijne-Waver en Mechelen en wel wat bewoning naast het eerste stuk, is zowel de leefbaarheid (veel verkeer over de versleten betonplaten) als de verkeersveiligheid (een moordstrookje als fietspad dat gebruikt wordt door schoolgaande en “Chirogaande” jeugd) problematisch.

We waren ons hier allen ook van bewust, en de meerderheid engageerde zich in haar plannen op de Mechelbaan deze legislatuur “aan te pakken”.

Het was initieel de bedoeling om de huidige situatie met beperkte ingrepen te verbeteren. Omdat, zoals verwacht, eerste indicaties aanwezen dat dit opsmukwerk onvoldoende zou zijn, zowel naar leefbaarheid als verkeersveiligheid. Daarvoor is meer studiewerk nodig, en waarschijnlijk meer budget. Daarom werd geoordeeld om dit door te schuiven naar de volgende legislatuur.

Er lijkt consensus over de noodzaak van de heraanleg van de Mechelbaan. Om volgende legislatuur een vliegende start te kunnen nemen, kan best het studiewerk zo snel mogelijk aangevat worden. Gezien de jaarlijkse onderbestedingen op het budget, moet het mogelijk zijn om binnen het budgettair kader van deze legislatuur dit studiewerk al op te starten.

 

Voorstel van beslissing:

De gemeenteraad beslist om principieel om het studiewerk voor de heraanleg van de Mechelbaan (deel Fruithoflaan-Sterreke) op te starten. De gemeenteraad mandateert het college om dit op te volgen en het studiewerk op starten met het oog op een realisatie tijdens de legislatuur 2025-2030.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Na toelichting door schepen Wollants wordt vastgeteld dat het dossier lopende is voor uitvoering. Het toegevoegd punt heeft bijgevolg geen meerwaarde. Raadslid Coenen geeft aan dat dit punt niet behandeld moet worden.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het punt niet te behandelen.

 

Publicatiedatum: 27/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.