Lier

Zitting van 18 december 2023

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. flitsers aan tunnel

Vanaf de nieuwe heraanleg van het kruispunt aan de tunnel Antwerpstraat, Baron Opsomerlaan en Van Boeckellaan zijn er gevaarlijke punten gecreëerd aan deze verkeerslichten voor de fietsers.

Wagens die van de Antwerpstraat komen en afslaan naar de Baron Opsomerlaan vormen een gevaar voor de fietsers die ook deze richting willen afslaan. Ditzelfde probleem stelt zich als je van de tunnel naar de Antoon Bergmanlaan met de fiets moet afslaan. Voor de veiligheid van de fietser kan er beter een voorsorteerstrook voor fietsers voorzien worden zoals wij die kennen in de Baron Opsomerlaan en de Antoon Bergmanlaan.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Voor het aanleggen van een fietsopstelvak is er eveneens de verplichting tot het aanleggen van een toeleidend fietspad. Hiervoor is er op de brug omwille van de aanwezigheid van  rijstroken (linksaf en rechtdoor in de tunnel enerzijds en rechtdoor naast de tunnel en rechtsaf anderzijds) geen ruimte voor.

De enige optie om dat alsnog te doen is het afschaffen van 1 van beide rijstroken en het aanleggen van een fietsopstelvak met toeleidend fietspad op de vrijgekomen ruimte. Dit vergt echter bijkomend onderzoek omdat dan ook het sas tussen beide lichten wordt gehalveerd en ook de bushalte mee moet worden bekeken.

Wat u bedoelt met “ditzelfde probleem stelt zich als je van de tunnel naar Anton Bergmannlaan met de fiets moet afslaan” is volstrekt onduidelijk omdat daar al een fietsopstelvak is.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. vuurwerk in de oudejaarsnacht

Tradities zijn er om in ere te houden, dus wat zou het jaareinde zijn zonder een vraag over het toelaten van vuurwerk in de nacht van oud op nieuw, althans tussen middernacht en 1 uur.

Begin deze maand konden we reeds in de krant lezen dat de burgemeester ook dit jaar bij zijn eerder ingenomen standpunt blijft om geen verbod op te leggen voor vuurwerk. Een zéér spijtige zaak, zeker als je weet dat Lier daarmee in de minderheid is van gemeenten die vuurwerk nog toelaten.

Het argument waarom er geen verbod wordt ingevoerd, kennen we. En hoewel ik het er nog steeds niet mee eens ben, wil ik die discussie niet heropenen.

Wat ik wél opnieuw op tafel wil leggen, is het gebrek aan sensibilisering. Een excuusparagraafje in een persbericht, waarin wordt gezegd dat kinderen, huisdieren en paarden geen fan zijn van vuurwerk en dat men aan de eigen veiligheid en die van omstaanders moet denken”, mag echt niet volstaan.

 

Vandaar ook de vraag: welke sensibiliseringsacties zullen er nog volgen? En indien er geen volgen: waarom niet?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Het is inderdaad de bedoeling de nodige aandacht te schenken in al onze stadskanalen aan veilig vuurwerkgebruik én de nadelen ervan. Publicaties met deze inhoud stonden al of zijn al voorzien in:

       De Peperbus

 

       De website van stad Lier: https://www.lier.be/feestvuurwerk-afsteken-tijdens-nieuwjaarsnacht

 

       de website van de lokale politie: https://www.politie.be/5360/nieuws/beperkte-toelating-feestvuurwerk-nieuwjaarsnacht

 

        De sociale mediakanalen van stad en politie

 

Het is ook de bedoeling om op de Decaux-borden deze boodschap de dagen voor nieuwjaar geregeld te herhalen.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. buslijn 297

De laatste weken is er heel wat te doen geweest rond de afschaffing van buslijn 297,de bewoners van Zevenbergen waaronder vele senioren zijn niet te spreken over deze beslissing.

De vorige gemeenteraad in november kwamen zij nog met enkele tientallen mensen protesteren voor de gemeenteraad.

Ik vraag me af of er de voorbije weken op het cbs nog gesproken is of deze spijtige beslissing niet kan teruggedraaid worden zodat de bewoners van de wijk  terug over  hun noodzakelijk busvervoer kunnen beschikken.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Zie interpellatie 1 onder punt OZ.32.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 27 NOVEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 27 november 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 november 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

STAD & OCMW LIER - AANPASSING MEERJARENPLAN - DEEL STAD. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben in december 2022 een aanpassing meerjarenplan (MJP) opgemaakt voor de periode van 2022 tot 2025. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2023 tot 2025 en de kredieten voor het boekjaar 2023.

 

Feiten en context

Het meerjarenplan moet minstens 1 keer per jaar worden aangepast om de ramingen uit het initiële meerjarenplan te herzien en de kredieten van het daaropvolgende jaar vast te stellen. In dezelfde aanpassing zullen tevens de kredieten van het lopende jaar worden bijgestuurd. Daarnaast dient ook het resultaat van het voorgaande jaar verwerkt te worden in het meerjarenplan. Bij de aanpassing van het MJP moet steeds drie boekjaren vooruit worden gekeken. Dat maakt dat dit jaar ook het budgetjaar 2026 moet meegenomen worden. Volgens de regelgeving moet de autofinancieringsmarge (AFM) in het laatste jaar van de planperiode, in casu 2025, positief zijn.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit volgende onderdelen :

1. Een motivering van de wijzigingen

2. Een aangepaste strategische nota

3. Een aangepaste financiële nota, bestaande uit :

a. het aangepaste financieel doelstellingenplan (M1)

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (M2)

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (M3)

4. Toelichting

 

Bij de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook nog een uitvoerige documentatie.

 

De beleidsrapporten van het MJP worden opgemaakt in het Pepperflow softwarepakket en zijn dus raadpleegbaar op het beleidsportaal van deze toepassing. Het geheel van de rapporten inclusief de aanvullende documentatie wordt op 1 locatie gebundeld op het beleidsportaal.

 

In het beleidsrapport worden de voorgestelde wijzigingen aan het MJP toegelicht, evenals de impact ervan op de autofinancieringsmarge (AFM) en schuldniveau.

 

Rekening houdend met alle voorgestelde bijsturingen, blijft de AFM van de groep (stad+OCMW) positief eind 2025. De AFM eind 2025 bedraagt nu 137.591 EUR.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de aanpassing van het MJP volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur :

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepast MJP vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepast MJP vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het aangepaste meerjarenplan en de aangepaste kredieten voor 2023 en 2024 voor wat betreft het gedeelte van de Stad vast te stellen. Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge eind 2025 bedraagt 137.495 EUR.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

STAD & OCMW LIER - AANPASSING MEERJARENPLAN - DEEL OCMW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode van 2020 tot 2025. Dat meerjarenplan vormt de basis voor het beleid tot 2025. Het bevat de te bereiken

resultaten of effecten en de actieplannen en acties die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op

financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2020 tot 2025 en de kredieten voor het boekjaar 2020.

 

Feiten en context

De OCMW-raad heeft de aanpassing van het MJP, versie December 2023, voor wat betreft het OCMW-gedeelte vastgesteld. Via dit besluit keurt de gemeenteraad het OCMW-gedeelte van de aanpassing MJP dat door de OCMW-raad werd vastgesteld goed.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de aanpassing van het MJP volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur :

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepast MJP vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepast MJP vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de vaststelling door de OCMW-raad van het OCMW-gedeelte van de aanpassing van het meerjarenplan, versie december 2023, goed te keuren.

Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge eind 2025 bedraagt 137.495 EUR.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

STAD & OCMW LIER - LIJST NOMINATIEVE INVESTERINGEN 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 28 januari 2019 keurde de gemeenteraad de omschrijving van het begrip dagelijks bestuur goed:

 

Alle handelingen i.k.v. overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:

 

        Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

 

        Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten van beperkte waarde); (heden 30.000 euro excl.BTW)

 

        Alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium.

Onder dit type van investeringen worden o.a. verstaan: alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

 

         het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 20% met zich meebrengen;

 

         het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te onvoorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

 

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad eveneens

alle opdrachten dewelke ze nominatief aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwt. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring.

 

Feiten en context

In uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2019 wordt de nominatieve lijst van geplande investeringen in 2024 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De investeringen worden geclusterd per actie.

 

Via de goedkeuring van deze lijst investeringen delegeert de gemeenteraad de bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht voor deze specifieke investeringen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

De lijst van investeringen werd uitgezuiverd voor alle investeringen dewelke sowieso vallen onder het begrip dagelijks bestuur (met name investeringen kleiner dan 30.000 EUR excl BTW en investeringen dewelke betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium).

 

De raadsleden beschikken via de documentatie van het MJP sowieso over het volledige overzicht van alle geplande investeringen in 2024.

 

Juridische grond

Wetgeving overheidsopdrachten en decreet Lokaal bestuur.

artikel 41,2de lid, 10° van het DLB

art. 56 §3, 6° van het DLB

art56, §3, 5° van het DLB;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de nominatieve lijst van investeringen 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

STAD & OCMW LIER - NOMINATIEVE SUBSIDIES 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de gemeenteraad van 18/12/2023 wordt het aangepast MJP 2020-2025 besproken.

Als bijlage bij het MJP wordt ook een uitvoerige documentatie toegevoegd waarin een overzicht wordt opgenomen van de toegestane werkings- en investeringssubsidies. Dit overzicht is opgemaakt per beleidsdoelstelling en op actieniveau.

 

Omdat sommige acties vrij algemeen geformuleerd worden en onderliggende subsidies gebundeld worden in 1 actie, is dit overzicht onvoldoende inzichtelijk. Het is aangewezen dat de gemeenteraad een voldoende duidelijk zicht krijgt op de nominatieve subsidies.

 

Daarom hebben we in een aparte bijlage het overzicht van de toegestane subsidies verder verfijnd waarbij als volgt wordt te werk gegaan :

        Subsidies op basis van een reglement worden groen gemarkeerd.

        Nominatieve subsidies worden geel gemarkeerd. Acties waar meerdere subsidies worden gebundeld worden verder uitgesplitst per specifieke nominatieve subsidie.

 

Op deze wijze heeft de raad een voldoende duidelijk zicht op de voorziene nominatieve subsidies dewelke voor het jaar 2024 in het MJP zijn opgenomen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het overzicht met nominatieve subsidies voor het jaar 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTINGSWIJZIGING NR.1 GEWONE DIENST EN BUITENGEWONE DIENST VOOR HET DIENSTJAAR 2023 EN ADVIES BEGROTINGSCOMMISSIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 19 december 2022 over de goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2023 van de Lokale politie

 

Juridische grond

KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie gewijzigd door het KB van 5 juli 2010.

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

De Ministeriële omzendbrief PLP 62 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2023 ten behoeve van de politiezones.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art.1

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de begrotingscommissie over de begrotingswijziging nr.1 gewone-  en buitengewone dienst - dienstjaar 2023 van de lokale politie Lier.

 

Art.2

De gemeenteraad keurt de begrotingswijziging nr.1 gewone-  en buitengewone dienst voor het dienstjaar 2023 van de lokale politie Lier goed.

 

Art.3

Samenvatting van de totalen van de economische groepen ziet er als volgt uit :

 

begrotingswijziging 1 : gewone dienst :

 

Groep 70: personeelskosten:

11.286.323,22 eur

Groep 71: werkingskosten:

1.522.366,00 eur

Groep 72: overdrachten:

9.841,79 eur

Groep 7X: schuld:

                174,00 eur

Groep 73: totaal:

12.818.705.01 eur

 

 

Groep 60: prestaties:

61.541,97 eur

Groep 61: overdrachten:

12.903.930,33 eur

Groep 62: schuld:

             5.564,75 eur

Groep 63: totaal:

12.971.037,05 eur

 

begrotingswijziging 1 : buitengewone dienst :

 

Groep 91: investeringen:

589.704,93 eur

Groep 93: totaal:

589.704,93 eur

Groep 80: overdrachten:

512.128,00 eur

Groep 83: totaal:

512.128,00 eur

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTING VOOR HET DIENSTJAAR 2024 - KENNISNAME VAN HET ADVIES VAN DE BEGROTINGSCOMMISSIE EN BESPREKING VAN DE BEGROTING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Juridische grond

KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie gewijzigd door het KB van 5 juli 2010.

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Ministeriële omzendbrief PLP 63 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2024 ten behoeve van de politiezones.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de begrotingscommissie over de begroting 2024 van de lokale politie Lier.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de begroting voor het dienstjaar 2024 van de lokale politie Lier goed.

 

Art.3 :

Samenvatting van de totalen van de economische groepen ziet er als volgt uit:

 

 

Gewone dienst :

 

Groep 70: personeelskosten:

12.528.329,00 eur

Groep 71: werkingskosten:

1.636.635,00 eur

Groep 72: overdrachten:

6.000,00 eur

Groep 7X: schuld:

                 0,00 eur

Groep 73: totaal:

14.170.964,00 eur

 

 

Groep 60: prestaties:

64.230,00 eur

Groep 61: overdrachten:

13.482.693,00 eur

Groep 62: schuld:

         5.971,00 eur

Groep 63: totaal:

13.552.894,00 eur

 

Buitengewone dienst :

 

Groep 90: overdrachten:

19.000,00 eur

Groep 91: investeringen:

515.000,00 eur

Groep 93: totaal:

534.000,00 eur

 

 

Groep 80: overdrachten:

515.000,00 eur

Groep 83: totaal:

515.000,00 eur

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

SOLAG - AANPASSING MEERJARENPLANNING 2020-2025 - BUDGET 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van zitting van 16 december 2019 keurde de gemeenteraad de meerjarenplanning SOLag voor de periode 2020 – 2025. Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het meerjarenplan minstens één keer per jaar wordt aangepast om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen; waar nodig worden ook de kredieten van het lopende jaar aangepast. Dit resulteert in een geïntegreerde nota van de meerjarenplanning waarin de nodige kredieten voor 2024 worden vastgelegd en de aanpassingen voor het lopende boekjaar 2023 worden opgenomen. De laatste aanpassing dateert van december 2022; actueel wordt aanpassing nr. 4 voorgesteld die tevens de kredieten voor 2024 omvat.

 

In het meerjarenplan mag het Beschikbaar Budgettair Resultaat in elk financieel boekjaar niet negatief zijn. De autofinancieringsmarge, het zogenaamde structureel evenwicht, is geen verplichting voor SOLag maar een eventuele negatieve autofinancieringsmarge moet worden toegelicht. Uit de voorgelegde aangepaste meerjarenplanning 2020-2025 SOLag blijkt dat wordt voldaan aan het toestandsevenwicht en tevens aan de norm inzake autofinancieringsmarge: het Beschikbaar Budgettair Resultaat voor 2024 wordt geraamd op 10.964,37 EUR; de autofinancieringsmarge bedraagt 916.443,62 EUR en is tevens positief in 2025. In zitting van 14 november 2023 heeft de raad van bestuur met 10 stemmen voor en 1 onthouding een positief advies gegeven voor de voorgestelde aanpassing nr. 4 van de meerjarenplanning SOLag en het bijbehorende budget 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. 243

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

1 stem tegen: Marcel Taelman

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 1 stem tegen - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de Aanpassing Nr 4 van de meerjarenplanning SOLag voor de periode 2020 – 2025 met inbegrip van het budget 2024 volgens BBC goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

CENTRAAL KERKBESTUUR - BUDGET 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het centraal kerkbestuur van Lier heeft het gecoördineerde ontwerp budget 2024 aan de stad overgemaakt (dit werd eveneens digitaal bezorgd via het softwarepakket Religiopoint).

 

Op basis van de ontwerpbudgetten zijn er in Lier 4 kerkfabrieken waarvoor de stad moet tussenkomen in de exploitatietekorten van 2023:

         H. Hart (17.172 EUR)

         Sint-Jozef en Bernardus (1.735 EUR)

        Sint-Jan Evangelist (25.658 EUR)

         H. Familie (14.513 EUR)

 

De kerkfabrieken van H. Kruis, OLV-Onbevlekt en Sint-Gummarus kunnen zich autonoom financieren in 2024.

 

De voorziene investeringstoelage voor Sint-Jan Evangelist blijft behouden.

 

De gevraagde exploitatie- en investeringstoelagen worden in het budget 2024 van de stad mee opgenomen.

 

Juridische grond

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten in het Vlaams Gewest.

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

Ministerieel Besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de budgetten 2024 van het Centraal kerkbestuur Lier goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

SINT-FRANCISCUS VAN SALES - BUDGET 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De kerkfabriek Sint-Franciscus van Sales te Duffel heeft haar budget 2024 overgemaakt.

 

Het budget 2024 van de kerkfabriek voorziet in een gemeentelijke toelage van 12.262,35 EUR. De verdeling van de toelage gebeurt op basis van het aantal leden per gemeente. Het aandeel van de stad Lier hierin bedraagt ca. 7%, zijnde ca. 841 EUR.

 

De kerkfabriek voorziet voor de komende jaren eveneens diverse investeringen in het kerkgebouw door te voeren. De voorziene investeringstoelage voor 2024 bedraagt 35.000 EUR (2.399,35 EUR aandeel Stad Lier).

 

Juridische grond

Het decreet van 7 mei 2004 bepaalt de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

In het budget 2024 en MJP 2020-2025 van de stad Lier worden de nodige middelen voorzien voor zowel de exploitatie- als investeringstoelage.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het budget 2024 van de kerkfabriek van St-Franciscus van Sales te Duffel goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

PROTESTANTSE KERK BOECHOUT - BUDGET 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Boechout zendt de stad Lier een exemplaar van het budget 2024 van de Protestantse Kerk te Boechout.

 

Het budget 2024 van de Protestantse Kerk voorziet in een gemeentelijke toelage. De verdeling van de toelage gebeurt op basis van het aantal leden per gemeente. Het aandeel van de stad Lier hierin bedraagt ca 12%.

 

De totale exploitatietoelage 2024 bedraagt 32.450 EUR, waarvan het aandeel van de stad Lier 3.894 EUR bedraagt.

 

In het budget 2024 en MJP 2020-2025 van de stad Lier worden de nodige middelen voorzien.

 

Juridische grond

Het decreet van 7 mei 2004 bepaalt de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het budget 2024 van de Protestantse Kerk van Boechout goed.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

AFSPRAKENNOTA COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN - M-TEAM. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Elk lokaal bestuur moet volgens het Decreet Lokaal Bestuur (artikel 171 par 2) een Afsprakennota opstellen. Hierin maken het M-team en het CBS afspraken over de samenwerking en omgangsvormen. Tot op heden werd er nog geen afsprakennota opgemaakt. Een afsprakennota biedt echter een behulpzaam kader voor het opzetten en afstemmen van de samenwerking in goede tijden en een referentiepunt voor herstel van de samenwerking in slechte tijden.

 

Feiten en context

Om tot een gedragen afsprakennota te komen werd beroep gedaan op de begeleiding van het adviesbureau Governance&Integrity. Er werd gewerkt in drie workshops (2 afzonderlijke workshops en 1 gezamenlijke workshop).

De afzonderlijke workshops voor het M-Team en het CBS werden als volgt ingedeeld: 

        Een interactieve introductie op het thema integriteit: het wat, hoe en waarom van integriteit;

        De Afsprakennota als instrument wordt in deze context geplaatst;

        In een ‘open gesprek’ werden uitdagingen volgend uit en behorende bij de samenwerking in de praktijk verkend en geïnventariseerd. Bovendien werd er nagedacht over handelingsperspectieven en verbetermogelijkheden bij deze uitdagingen;

        Afsluitend werd een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste thema’s die geadresseerd dienden te worden tijdens de gezamenlijke sessie.

 

Op basis van de afzonderlijke workshops heeft G&I een beknopt reflectieverslag opgesteld. Dit reflectieverslag brengt de inzichten uit de beide workshops samen, op basis waarvan een inhoudelijke agenda voor de gezamenlijke workshop werd voorgesteld. De afsluitende workshop kende de volgende onderdelen:

        Korte herhaling op de grondslagen van het werken aan integriteit en de rol van de Afsprakennota;

        Korte presentatie van het reflectieverslag. De inzichten uit het verslag worden vervolgens verbonden aan de belangrijke beginselen die de ambtelijk – bestuurlijke samenwerking onderschrijven;

        Bespreking inhoudelijke thema’s voortkomend uit de eerste twee workshops. Steeds werd er plenair teruggekoppeld op de bevindingen, inzichten en openstaande vragen vanuit de subgroep;

        Afsluitend werden de bevindingen uit de subgroepen gekoppeld aan de beginselen van ambtelijk – bestuurlijke samenwerking. Plenair werden de uitkomsten uit de subgroepen omgezet tot een aantal – wederzijds gedragen – conceptafspraken ten behoeve van de Afsprakennota.

 

Deze bevindingen werden samengebracht in bijgevoegde afsprakennota.

 

Adviezen

Het M-Team geeft positief advies bij de voorgestelde afsprakennota.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 171 §2

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de bijgevoegde afsprakennota tussen college van burgemeester en schepenen en het M-Team.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN MALLEKOT - ONTWERP. VOORLOPIGE VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

18/01/2016: CBS herziening RUP Mallekot

04/07/2016: CBS RUP Mallekot – opmaak Mober

20/01/2020: CBS Goedkeuring offerte OMGEVING cvba Opmaak RUP Mallekot

09/11/2020: CBS opmaak Mober Mallekot goedkeuring offerte

30/05/2022: CBS goedkeuring start- en procesnota

26/09/2022: CBS goedkeuring extra expertadvies water

05/12/2022: CBS beslissing invulling driehoek ten noorden

13/02/2023: CBS goedkeuring scopingnota RUP Mallekot

17/04/2023: CBS goedkeuring voorontwerp RUP Mallekot met scopingnota

08/05/2023: CBS goedkeuring aangepaste scopingnota

 

Feiten en context

De belangrijkste doelstelling van het RUP is de feitelijke situatie van het plangebied de

overeenstemmende juridische bestemming te geven. Heden ligt te midden van het gebied

een woongebied met landelijk karakter. Ten oosten bevindt zich een onbebouwd perceel dat

door zijn vorm en ligging weinig geschikt lijkt voor een bedrijfsmatige ontwikkeling. De

gewenste invulling van het onbebouwd perceel werd met een aantal inrichtingsvarianten

onderzocht. De inrichtingsvarianten van open-ruimte bestemming tot maximale bedrijvigheid

werden aan het college ter goedkeuring voorgelegd. Het college besliste om het

onbebouwd perceel maximaal met bedrijvigheid in te vullen.

Tot slot is het wenselijk het traag netwerk in de stad verder uit te breiden waardoor het

plangebied beter doorwaadbaar wordt en het niet meer als een stadsrand functioneert.

 

Na de eerste participatie periode over start- en procesnota van 06/06/22 tem 5/8/22 werd ook het voorontwerp RUP gepresenteerd aan de buurtbewoners tijdens een infomoment in de Steinerschool. Dit gebeurde met het ontwerp van de plenaire vergadering die liep.In deze periode brachten provincie en departement omgeving hun advies uit, net zoals Gecoro .

Op basis van deze adviezen werd het voorontwerp aangepast en nogmaals afgetoetst met provincie en omgeving

 

PLEANAIRE VERGADERING tot 3 juli 2023

  1.    Grafisch plan

Bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter
De GECORO Lier stelt zich de vraag waarom de toegang tot de Mercedesgarage (perceel 483Z) wordt aangeduid als ‘bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’. Kan de huidige gewestplanbestemming ‘woongebied met landelijk karakter’ niet behouden blijven?
Het planteam stelt dat hier een zichtrelatie moet behouden blijven tussen Mallekotstraat en de achterin gelegen bedrijvigheid. Bij het behoud van de gewestplanbestemming kan dit deel van het perceel immers worden afgesplitst en bebouwd met een woning.

 

Bestemmingszone voor woongebied
Tijdens het infomoment stellen bewoners van het plangebied zich vragen over de uitbreidingsmogelijkheden van gebouwen in tweede bouworde langs Hagenbroeksesteenweg.
Het planteam stelt dat gebouwen in tweede bouworde langs Hagenbroeksesteenweg geen uitbreidingsmogelijkheden moeten krijgen, gelet op de woonkwaliteit van de woningen in eerste en tweede bouworde.

 

Bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter en woongebied
Vlaio en de provincie stellen dat in de ‘bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter’ nog weinig landelijk karakter aanwezig is en vragen zich af wat nog het nut van deze bestemmingszone is. Zij stellen voor om deze zone aan te passen naar ‘bestemmingszone voor wonen’ zoals ook van toepassing langs Hagenbroeksesteenweg.
Het planteam stelt voor om beide bestemmingszones op elkaar af te stemmen en aan te passen naar ‘bestemmingszone voor wonen’. Een verschil tussen beide zones zal worden opgenomen zodat in de bestemmingszone voor wonen langs Mallekotstraat ook economische functies (bijv. kantoren) kunnen worden toegelaten die in relatie staan met de ‘bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’.

 

Bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen Percelen 503S, 506N en 505C
Tijdens de schriftelijke adviesronde stellen enkele advies verlenende instanties de vraag waarom de bestemming van de percelen 503S, 506N en 505C wordt gewijzigd van ‘bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’ naar ‘bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter’. De advies verlenende instanties duiden erop dat het niet wenselijk is om hier bijkomende woonontwikkelingen te voorzien.
Het planteam beaamt dat het niet de bedoeling is om hier bijkomende woonontwikkelingen te voorzien en stelt voor om de bestemming van de percelen 503S, 506N, 505C, 503N, 503R en 503P (aangeduid op onderstaande figuur) te wijzigingen naar ‘groengebied’. Perceel 500F zal moeten voorzien in een minimale bufferzone ten opzichte van de bestemmingszones ‘woongebied met landelijk karakter’ en ‘open ruimte’ zodat  ontwikkelingen op dit perceel niet op de perceelsgrens kunnen plaatsvinden. De erfdienstbaarheid tot percelen 503S, 503N, 503R en 503P wordt bijkomend uitgewerkt in de stedenbouwkundige voorschriften.

Percelen 797T en 799T
De advies verlenende instanties vragen om de juiste bestemming van percelen 797T en 799T (aangeduid op onderstaande figuur) verder te onderzoeken daar deze percelen bedrijvigheid bevatten die voornamelijk gelegen is in woongebied. Als een bufferzone noodzakelijk zou zijn, stellen de advies verlenende instanties voor deze in de tuinzones van de respectievelijke percelen te voorzien.
Het planteam duidt op het feit dat perceel 797T geen bedrijvigheid voorkomt. Het gaat om een meergezinswoning. Perceel 799T omvat bedrijvigheid maar onder de vorm van kantoren. Daarom is het planteam van mening om de intekening van het woongebied, zoals voorgesteld in het grafisch plan van het voorontwerp RUP, niet te wijzigen.

Percelen 484V12, 484W12, 484L12, 484N12 en 484B12
Het departement Omgeving wijst op de doelstelling van het RUP om de feitelijke situatie een correcte planologische bestemming te geven. De doelstelling van het RUP is zo in conflict met de Steinerschool die vandaag zonevreemd is gelegen en ook in de toekomst zonevreemd zal blijven. Het departement stelt dat de Steinerschool zal moeten worden geherlokaliseerd ofwel dat zij de juiste planologische bestemming moet krijgen in het RUP. Zo wordt voorgesteld om de Steinerschool als ‘bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen met nabestemming bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’ te geven. De nabestemming gaat dan in bij stopzetting van de school. Ook de GECORO Lier zou graag de situatie van de Steinerschool verzekerd zien en stelt voor om de bestemming van deze percelen aan te passen naar ‘bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen’.
Het planteam sluit zich aan bij het voorstel van het departement Omgeving en stelt voor om de bestemming van de percelen aan te passen naar ‘bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen met nabestemming bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’. Daar de Steinerschool momenteel twee verschillende scholen bevat, met name de basisschool en het secundair onderwijs, moet verder worden onderzocht wanneer de nabestemming precies ingaat. Het lijkt aangewezen de nabestemming te laten gelden nadat beide scholen zijn stopgezet of geherlokaliseerd.

 

Bestemmingszone voor buffer
Het departement Omgeving stelt voor om de ‘bestemmingszone voor buffer’ op te nemen als overdruk binnen de ‘bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’ in plaats van die als aparte bestemmingszone aan te duiden.
Het planteam stelt voor de bestemmingszone voor buffer aan te passen naar een overdruk binnen de ‘bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen’.
Een aantal adviesinstanties merkt op dat een bufferzone van 15 m niet overal wordt ingetekend.
Het planteam stelt dat bufferzones zijn ingetekend tussen toekomstige nieuwe bedrijfsmatige ontwikkelingen en woongebied. In de toelichtingsnota van het RUP zal dit worden verduidelijkt.

 

  1.    Stedenbouwkundige voorschriften

Overkoepelend
De provincie stelt meer te willen doen met de bestaande ruimte. Een duurzaam en zuinig ruimtegebruik is hierbij van groot belang. Zij vraagt om in de stedenbouwkundige voorschriften bepalingen op te nemen die een zuinig ruimtegebruik vooropstellen, onnodig ruimtebeslag verhinderen, duurzame energie mogelijk maken enz.
Het planteam stelt voor om deze doelstelling bijkomend te verduidelijken bij het onderdeel ‘algemene doelstellingen en ambitieniveau voor het RUP ‘Mallekot’ van de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP.

 

Bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen
Bestemming
De provincie stelt voor om de paragraaf betreffende het gegeven dat bedrijven geen abnormale hinder mogen veroorzaken te schrappen daar dit normaal wordt gebruikt binnen woongebied om ervoor te zorgen dat de bedrijfsactiviteiten verenigbaar zijn met wonen. Zij is van mening dat dit op het bedrijventerrein in Mallekotstraat niet nodig, noch gewenst is. Daarnaast stelt zij ook voor om industriële activiteiten toe te laten daar dit in de huidige gewestplanbestemming ook mogelijk is. Ook Vlaio stelt dat bedrijventerrein net zijn voorbehouden voor (mogelijk) hinderlijke bedrijven die niet verweefbaar zijn in het woongebied.
Het planteam stelt de paragraaf betreffende ‘geen abnormale hinder’ niet te schrappen daar de woonkwaliteit van het woongebied in Mallekotstraat en Hagenbroeksesteenweg moet worden gegarandeerd. Bedrijven mogen dus geen abnormale hinder veroorzaken. Er wordt niet gesteld dat bedrijven geen enkele hinder mogen veroorzaken. In de stedenbouwkundige voorschriften zal worden toegevoegd dat deze bestemmingszone is voorbehouden voor bedrijven die omwille van hun aard of schaal niet verenigbaar zijn met wonen. Industriële activiteiten zullen niet worden toegevoegd aan de bestemmingszone daar de woonkwaliteit van het woongebied in Mallekotstraat en Hagenbroeksesteenweg moet worden gegarandeerd.

Inrichting en beheer
Een aantal adviesinstanties wijst erop dat een vrijstaande bebouwingswijze niet is aangewezen voor een zuinig ruimtegebruik. Ook gekoppelde bebouwing zou mogelijk moeten zijn.
Het planteam stelt voor om gekoppelde bebouwing ook toe te laten.

De provincie stelt voor om bedrijfswoningen op het gelijkvloers niet toe te laten. Vlaio stelt voor om bedrijfswoningen, naast inpandig, bij voorkeur boven op de bedrijvigheid in te planten.
Het planteam stelt voor om de locatie van de bedrijfswoning vrij te laten.

De provincie duidt op het feit dat zijtuinstroken ten minste in waterdoorlatende verharding moeten worden aangelegd en vraagt zich af of dit groenaanleg niet uitsluit.
Het planteam stelt dat het ook in de zijtuinstrookstrook mogelijk moet zijn om groenaanleg te voorzien. Dit zal bijkomend worden verduidelijkt in de stedenbouwkundige voorschriften.

Een aantal adviesinstanties stelt zich vragen bij de inplanting van bedrijfsgebouwen, onder andere de afstand tot de rooilijn, achterste perceelgrens, de grenslijn van de bestemmingszone voor buffer en de afstand tot het Safi-pad.
Het planteam stelt dat dit bijkomend zal worden bekeken en zal worden aangepast daar de bestemmingszone voor buffer zal worden opgenomen als overdruk binnen de bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen.

Een aantal adviesinstanties stelt dat het begrip ‘afzonderlijke bedrijfsunit’ moet worden verduidelijkt daar het niet duidelijk is of dit over gekoppelde bedrijfsgebouwen/verzamelgebouwen of ‘andere’ bedrijfsgebouwen gaat.
Het planteam stelt dat een afzonderlijke bedrijfsunit een bedrijfsruimte is voor de vestiging van één bedrijf. Een bedrijfsunit kan deel uitmaken van een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere bedrijven zijn gevestigd of kan een afzonderlijk bedrijfsgebouw zijn.

Uiterlijk van gebouwen
De GECORO Lier stelt voor om enkele sneden of schetsen aan het RUP toe te voegen zodat een juiste inschatting kan worden gemaakt waar de maximale bouwhoogte van 20 m voor bedrijvigheid kan worden toegelaten. Zij wil vermijden dat deze bouwhoogte zal worden ingeplant vlak naast het Safi-pad of het woongebied.
Het planteam stelt dat de locatie voor de maximale bouwhoogte zal worden vastgelegd in het RUP door middel van de aanduiding van hoogteaccenten op het grafisch plan. Een maximale bouwhoogte van 20 m kan worden toegelaten langs Ring en op perceel 500F. De maximale bouwhoogte voor andere gebouwen zal verder worden onderzocht en vastgelegd in de stedenbouwkundige voorschriften.

Verhardingen
Een aantal adviesinstanties stellen dat niet-waterdoorlatende verhardingen moeten kunnen worden toegestaan omwille van milieutechnische redenen.
Het planteam stelt voor om een uitzondering op te nemen voor de toepassing van niet-waterdoorlatende verharding omwille van milieutechnische redenen.

Verboden handelingen
De provincie vraagt zich af waarom er geen ontsluitingsweg mag worden aangelegd tussen het Safi-pad en het bedrijfsgebouw.
Het planteam zal dit bijkomend verduidelijken. Het is net de bedoeling om de sociale controle langs het Safi-pad te bewerkstelligen. Het aanleggen van een ontsluitingsweg voor gemotoriseerd verkeer is hier dus niet wenselijk. Wel kan een ontsluiting als toegang tot het gebouw voor fietsers en voetgangers worden toegelaten.

De GECORO stelt voor om in de stedenbouwkundige voorschriften op te nemen dat een afsluiting tussen het Safi-pad en aangrenzende bestemmingszone niet is toegelaten, om net sociale interactie en controle te bewerkstelligen.
Het planteam stelt dat bijvoorbeeld bedrijven wellicht hun terreinen willen kunnen afsluiten en stelt daarom voor om op te nemen dat slechts een paal-en-draad afsluiting is toegelaten. Deze mag niet worden gecombineerd met een haag of een ander element waardoor de afsluiting niet meer doorzichtig is.

Bestemmingszone voor buffer met beperkte zachte infrastructuur
Verboden handelingen
De GECORO stelt voor om in de stedenbouwkundige voorschriften op te nemen dat een afsluiting tussen het Safi-pad en aangrenzende bestemmingszone niet is toegelaten, om net sociale interactie en controle te bewerkstelligen.
Het planteam stelt dat bijvoorbeeld bedrijven wellicht hun terreinen willen kunnen afsluiten en stelt daarom voor om op te nemen dat slechts een paal-en-draad afsluiting is toegelaten. Deze mag niet worden gecombineerd met een haag of een ander element waardoor de afsluiting niet meer doorzichtig is.
 

Bestemmingszone voor waterlopen en groene assen
Inrichting en beheer
De provincie merkt op dat de breedte voor de bestemmingszone voor waterlopen en groene assen beperkt is en stelt voor om de bepalingen over de 5 m strook langs beide zijden van de waterloop ook op te nemen in de aangrenzende bestemmingszones.
Het planteam stemt in met de opmerking van de provincie en zal deze mee opnemen in de stedenbouwkundige voorschriften van de aangrenzende bestemmingszones.

De provincie merkt op dat schanskorven niet zijn toegelaten bij de heraanleg van oeververstevigingen. Zij motiveert dat schanskorven waterdoorlatend zijn en als zij worden aangelegd onder een beperkte helling, deze kunnen worden afgedekt met een grondpakket en ingezaaid met een inheems kruidenmengsel.
Het planteam stelt dat de bepalingen vanuit PRUP ‘retentiezone Lisperloop’ als basis hebben gediend voor het opstellen van dit stedenbouwkundig voorschrift. Het planteam stelt dat de bepaling over de schanskorf kan worden geschrapt.

De GECORO stelt zich de vraag of er rekening is gehouden met ‘bewandelbare’ schrikstroken om de combinatie van fietsen en wandelen langs trage wegverbindingen te garanderen. Daarnaast vraag zij zich af of de combinatie van het Safi-pad en de 5 m strook langs beide zijden van de waterloop mogelijk is in functie van het onderhoud van de waterloop.
Het planteam stelt dat het Safi-pad (fietssnelweg) zal moeten voldoen aan het ‘Vademecum Fietsvoorzieningen’. Hierin zijn schuwafstanden opgenomen die moeten worden gerespecteerd.
Het planteam stelt dat in de stedenbouwkundige voorschriften is opgenomen dat het Safi-pad gelegen mag zijn in de 5 m strook langs de waterloop. Met het opnemen van de deze bepalingen in de stedenbouwkundige voorschriften van de aangrenzende bestemmingszones (zie voorgaande opmerking) wordt de combinatie van het Safi-pad en de 5 m strook zeker gesteld.
 

Bestemmingszone voor infrastructuur
Inrichting en beheer
De provincie merkt op dat schanskorven niet toegelaten zijn bij de heraanleg van oeververstevigingen. Zij motiveert dat schanskorven waterdoorlatend zijn en als zij worden aangelegd onder een beperkte helling, deze kunnen worden afgedekt met een grondpakket en ingezaaid met een inheems kruidenmengsel.
Het planteam stelt dat de bepalingen vanuit PRUP ‘retentiezone Lisperloop’ als basis hebben gediend voor het opstellen van dit stedenbouwkundig voorschrift. Het planteam stelt dat de bepaling over de schanskorf kan worden geschrapt.

 

  1.    Mobiliteit
    Knip in Mallekostraat
    De GECORO stelt voor om de knip in Mallekotstraat mee op te nemen in het RUP.
    Het planteam stelt dat de mogelijke locatie van de knip is onderzocht en werd toegevoegd aan de toelichtingsnota van het voorontwerp RUP. Om nog enige flexibiliteit toe te laten wordt de exacte locatie van de knip niet vastgelegd in het grafisch plan van het RUP.

 

 

ONTWERP RUP

Grafisch plan

De eerste versie van het grafisch plan van het ontwerp RUP werd overlopen en de aanpassingen ten opzichte van de vijfde versie van het voorontwerp RUP werden geduid.

  1. De bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter is gedeeltelijk geherdefinieerd naar bestemmingszone voor wonen. Een differentiatie tussen het woongebied langs Mallekotstraat en Hagenbroeksesteenweg is opgenomen.
  2. De bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter is gedeeltelijk geherdefinieerd naar bestemmingszone voor groen. De intekening van de erfdienstbaarheid voor deze achterliggende percelen is aangepast op het grafisch plan.
  3. De bestemmingszone voor buffer is aangepast naar een overdruk binnen de bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s.
  4. In de bestemmingszones die grenzen aan een waterloop, is de overdruk ‘bouwvrije strook langs waterloop’ opgenomen.
  5. De Steinerschool is opgenomen in de bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen met als nabestemming ‘zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO's’.
  6. Binnen de bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s zijn twee hoogteaccenten opgenomen.
  7.  

Het planteam formuleert volgende opmerkingen en bedenkingen op het ontwerp grafisch plan.

  1. Het hoogteaccent is niet duidelijk leesbaar op het plan. Het moet leesbaarder worden gemaakt.
  2. De aanduiding van het Safi-pad zal ter hoogte van het retentiebekken van de Lisperloop worden opgesplitst zodat langs beide zijden van het bekken kan worden aangetakt op een trage wegverbinding.

 

Stedenbouwkundige voorschriften

 

Bestemmingszone voor wonen

Het onderscheid in nevenbestemmingen tussen woonzone a en woonzone b wordt weggelaten. Economische functies kunnen in beide woonzones worden toegelaten. Economische activiteiten in tweede bouworde langs Hagenbroeksesteenweg zijn niet toegelaten

 

Bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s

Inrichting en beheer

Bedrijfsgebouwen moeten worden ingeplant op 15 m achter de rooilijn. Bij sommige percelen kan dit ervoor zorgen dat na afbraak van bestaande gebouwen de percelen zo goed als onmogelijk te herontwikkelen zijn. Hoe hiermee kan worden omgegaan, zal verder worden bekeken.

 

bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen

Inrichting en beheer

Schoolgebouwen moeten worden ingeplant op 15 m van de rooilijn. Dit zal worden bijgesteld in functie van het ruimtelijk rendement van de site. Een percentage van de gevellijn kan worden opgericht op de rooilijn, het overig percentage van de gevellijn moet achteruitspringen ten opzichte van de rooilijn.

 

bestemmingszone voor waterlopen en groene assen

Trage wegverbinding

In de toelichtende kolom zal worden opgenomen dat de trage wegverbinding langs de Plasloop als ‘chemin particulier’ is aangeduid in de atlas der buurtwegen en daarom opnieuw zal worden opengesteld. Daarnaast is het ook van belang dat deze zone toegankelijk is voor het onderhoud van de Plasloop en voor de doorwaadbaarheid van het plangebied.

 

BILATERAAL OVERLEG provincie & departement -31 augustus 2023

Grafisch plan

De tweede versie van het grafisch plan van het ontwerp RUP wordt overlopen en de aanpassingen ten opzichte van het voorontwerp worden geduid.

        De bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter is gedeeltelijk geherdefinieerd naar bestemmingszone voor wonen. Een differentiatie tussen het woongebied langs Mallekotstraat en Hagenbroeksesteenweg is opgenomen.

        De bestemmingszone voor woongebied met landelijk karakter is gedeeltelijk geherdefinieerd naar bestemmingszone voor groen. De intekening van de erfdienstbaarheid voor deze achterliggende percelen is aangepast op het grafisch plan.

        De bestemmingszone voor buffer is aangepast naar een overdruk binnen de bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s.

        In de bestemmingszones die grenzen aan een waterloop, is de overdruk ‘bouwvrije strook langs waterloop’ opgenomen.

        De Steinerschool is opgenomen in de bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen met als nabestemming ‘zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO's’.

        Binnen de bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s zijn twee hoogteaccenten opgenomen.

        De aanduiding van het Safi-pad is ter hoogte van het retentiebekken van de Lisperloop opgesplitst zodat langs beide zijden van het bekken kan worden aangesloten op een trage wegverbinding.

 

Stedenbouwkundige voorschriften

Bestemmingszone voor wonen

Bestemming

In woonzones a en b zijn economische functies mogelijk. In tweede bouworde zijn geen economische activiteiten toegelaten. De dienst ruimtelijke planning vraagt zich af waarom economische activiteiten in tweede bouworde niet zijn toegelaten. In de stedenbouwkundige voorschriften zal worden gespecifieerd dat in de bestaande woongebouwen in tweede bouworde geen economische activiteiten zijn toegelaten.

 

bestemmingszone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s

Bestemming

De dienst ruimtelijke planning merkt op dat in de bestemmingszone alle functies zijn toegelaten voor zover zij geen abnormale hinder veroorzaken voor de omgeving. In de toelichtende kolom zal daarom worden gespecificeerd dat hinder altijd relatief is en daarom elke activiteit afzonderlijk zal worden beoordeeld naar de hindergraad in de concrete context. Deze hinder kan betrekking hebben op verschillende aspecten: verkeer, lawaai, geur, uitzicht, privacy, stof enz.

Inrichting en beheer

De dienst ruimtelijke planning merkt op dat de bouwhoogte moet worden gerealiseerd binnen de 45° regel ten opzichte van de aangrenzende bestemmingszone (andere dan ‘Bestemmingszone voor buffer met beperkte zachte infrastructuur). Het planteam verduidelijkt dat gebouwen kunnen worden opgericht op de grenslijn met de overdruk voor buffer. Het planteam kijkt de stedenbouwkundige voorschriften na zodat zij eenduidig worden geïnterpreteerd.

De dienst ruimtelijke planning merkt op dat de bouwhoogte naar beneden is bijgesteld ten opzichte van het voorontwerp RUP. Het planteam duidt dat dit het gevolg is van de door de bewoners geuite bekommernis tijdens het infomoment. Buurtbewoners vonden de voorgestelde bouwhoogte te hoog. Daarom is de algemene bouwhoogte bijgesteld van 20 naar 12 m. In het plangebied zijn twee hoogteaccenten aangeduid waar een bouwhoogte van 16 m is toegelaten. De dienst ruimtelijke planning haalt het bedrijventerrein ‘Duwijck’ aan waar volgende bouwhoogtes zijn aangehouden:

     minimaal 7 m

     maximaal 14 m (max. 4 bouwlagen) voor bedrijfsgebouwen langs een buffer

     maximaal 17,5 m (max. 5 bouwlagen) voor kleinhandel

 

 

bestemmingszone voor gemeenschapsvoorzieningen

Bestemming

Het departement Omgeving vraagt zich af of één van beide Steinerscholen ook mag uitbreiden binnen de bestemmingszone indien de andere school de site heeft verlaten. Het planteam stelt voor dit bijkomend te duiden in de stedenbouwkundige voorschriften.

 

BILATERAAL OVERLEG Mabo en Steiner - 7 september 2023

Mabo

OMGEVING licht kort de wijzigingen van het ontwerp RUP ten opzichte van het voorontwerp RUP toe.

Mabo uit volgende bezorgdheden.

     In de overdruk ‘bebouwingsvrije strook langs een waterloop’ is momenteel de wadi van het bestaand bedrijfsgebouw gelegen.

     De inplanting van de gebouwen ten opzichte van de achterste perceelgrens en de 45° regel moeten verder worden uitgeklaard. De voorschriften kunnen aanleiding geven tot een verschillende interpretatie.

     Mabo vraagt zich af of een brandweg mag gelegen zijn in de overdrukzone voor buffer. Het planteam verduidelijkt dat de overdruk voor buffer als doel heeft een groene buffer te bewerkstelligen tussen de aangrenzende bestemmingszone en de bedrijvigheid. Uitzonderlijk zijn in de deze zone de ontsluitingsweg voor het bedrijfsgebouw en de erfdienstbaarheid voor achtergelegen woningen opgenomen. Het is niet de bedoeling om in de bufferzone een brandweg op te nemen of te realiseren.

     Idealiter voor de bedrijfsvoering zouden de stedenbouwkundige voorschriften een groter en hoger hoogteaccent mogelijk moeten maken -->

     De maximale bouwhoogte van het hoogteaccent wordt verlegd tot op 17,5m voor 30% van de footprint van het gebouw.

 

Steinerschool (secundair onderwijs)

OMGEVING licht kort de wijzigingen van het ontwerp RUP ten opzichte van het voorontwerp RUP toe.

De Steinerschool uit volgende bezorgdheden.

     Het secundair onderwijs heeft nood aan uitbreidingsmogelijkheden. Met de stedenbouwkundige voorschriften is hierop ingespeeld. Zo kunnen schoolgebouwen voor 70% van de totale lengte van de rooilijn van de bestemmingszone ook op de rooilijn worden opgericht.

     De intekening van de trage wegverbinding gaat nu door de terreinen van de school. Het planteam stelt dat de trage wegverbinding die op het grafisch plan is aangeduid, de officiële verbinding is daar zij is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen.

     De fietsenstalling van de school is nu gelegen op de bestemmingszone voor infrastructuur en het toekomstig Safi-pad.

 

Bepaling over de plan-MER-plicht van het RUP Mallekot te Lier

Op basis van bovenstaande motivering bepaalt het Team Omgevingseffecten dat er geen planMER opgesteld moet worden voor het voorliggende RUP.

Als het plan wijzigt n.a.v. de plenaire vergadering, het openbaar onderzoek of om een andere reden, dient na te gaan of het uitgevoerde onderzoek tot milieueffectrapportage nog geldig is voor het gewijzigde plan. Indien nodig kan Team Omgevingseffecten gevraagd worden om opnieuw na te gaan of de opmaak van een plan-MER nodig is. Mogelijk volgt daarna een nieuwe voorlopige vaststelling en een nieuw openbaar onderzoek.

 

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek zal worden georganiseerd van 16 januari 2024 tot en met 16 maart 2024.

 

Juridische grond

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009 en 24 april 2009, en latere wijzigingen

Decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten.

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

 

Argumentatie

Het ontwerp-RUP werd opgemaakt en houdt rekening met de adviezen en bezorgdheden die zijn binnengekomen tijdens de plenaire vergadering en bilateraal overlegmomenten nadien.

 

Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad het ontwerp-RUP voorlopig vast te stellen en het college de opdracht te geven om een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp RUP Mallekot voorlopig vast te stellen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft het college de opdracht om een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

GEMEENTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING VOOR FINANCIËLE LASTEN. DEFINITIEVE VASTSTELLING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE ONDERGRONDSE AFVALSYSTEMEN BIJ WOONONTWIKKELINGEN - WIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25 oktober 2021 keurde de gemeenteraad het bestaande retributiereglement goed.

 

Feiten en context

Ondergrondse containers (OCT's) worden meestal gebruikt op plaatsen met een geconcentreerde bewoning (appartementen, kleine huisjes, assistentiewoningen, horeca, binnenstad, ...), en ook op toeristische locaties of andere locaties waar de normale huis-aan-huisinzameling niet aangewezen is. Ze worden niet alleen geplaatst bij nieuwe projecten, maar kunnen ook geplaatst worden bij bestaande bestaande woningen, die aan voorgaande voorwaarden voldoen.

 

IVAREM levert en plaatst de OCT's en staat ook in voor de volledige exploitatie van de OCT's, zoals de herstellingen, het onderhouden, het ledigen, ... De OCT's dienen steeds bij IVAREM aangekocht te worden en blijven altijd eigendom van IVAREM.

 

De projectontwikkelaar, de vme of de syndicus bestelt de OCT's bij IVAREM, via de stad (collegebesluit of bestelbon), na goedkeuring van het dossier door de stad. De stad bepaalt de kosten die aan de projectontwikkelaar, de vme of de syndicus worden doorgerekend.

 

Alle projecten voor het plaatsen van ondergrondse containers worden ter advies voorgelegd aan de stad en aan IVAREM. De ontwikkelaar bezorgt aan IVAREM een grondplan van zijn project met aanduiding van de woonblokken, het aantal wooneenheden per woonblok, de aanduiding van de contouren van de ondergrondse ruimten, de wegenis in zijn project, de groenzones, de toegangen,... samen met de vermelding op het plan van de aanpalende straten buiten de projectzone.

Collegebeslissing van 9 augustus 2021 over de goedkeuring van de bepalingen voor ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkelingen en het opmaken van een retributiereglement voor OCT's bij woonontwikkelingen.

De stad Lier is exclusief bevoegd voor de inzameling van huishoudelijk afval op haar grondgebied. Zij heeft het beheer van het huishoudelijk afval overgedragen aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Op 3 juli 2023 werd het Instrumentendecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit decreet voert onder meer een vernieuwde, geoptimaliseerde regeling in betreffende stedenbouwkundige lasten, welke in werking zal treden op 1 januari 2024.

Het is noodzakelijk dat hiervoor tijdig de noodzakelijke regelgevende voorbereidingen worden getroffen.

Specifiek voor wat betreft de financiële lasten, bepaalt het Instrumentendecreet immers dat na 1 januari 2024 de gemeenten maar financiële lasten kunnen opleggen wanneer ze hiervoor een gemeentelijke verordening hebben opgemaakt. Zonder dergelijke verordening zal het lokaal bestuur vanaf 1 januari 2024 niet langer de mogelijkheid hebben om rechtsgeldig financiële lasten te verbinden aan omgevingsvergunningen.

 

Dergelijke verordening neemt de vorm aan van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening in de zin van artikel 2.3.2, § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

Stad Lier legt vandaag financiële lasten op bij omgevingsvergunningen voor grote woonprojecten viaa o.a. het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen (OCT's) bij woonontwikkelingen (gemeenteraad 25 oktober 2021). Ingevolge het Instrumentendecreet dient voor deze bestaande praktijk een basis te worden gecreëerd in een stedenbouwkundige verordening. Het definitieve ontwerp van de stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen zal worden vastgesteld op de gemeenteraad van 18 december 2023.

Samen met deze stedenbouwkundige verordening moet ook het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen worden aangepast, teneinde dit retributiereglement af te stemmen op de nieuwe stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen.

 

Juridische grond

Artikel 1732 van de Grondwet

Decreet lokaal bestuur

Besluit van de gemeenteraad van 23 november 2020, waarbij de beheeroverdracht inzake inzameling en verwerking van afval werd verleend aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Argumentatie

De wijziging van het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling is noodzakelijk teneinde dit retributiereglement af te stemmen op de nieuwe stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

14 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 14 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist dat aan het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 oktober 2021, de volgende wijzigingen worden aangebracht:

1° artikel 1 van voormeld reglement wordt als volgt vervangen:

“Met ingang van 1 januari 2022, voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het voorzien van ondergrondse afvalsystemen (sorteerstraat) bij woonprojecten, dit overeenkomstig de bepalingen van de stedelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen.”;

 

2° aan artikel 2 van hetzelfde reglement wordt een laatste lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

“Onverminderd de vrijstellingen wat betreft sociaal woonaanbod voorzien in artikel 8, §2 van de stedelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen, wordt bij woonprojecten waarbij slechts gedeeltelijk sociaal aanbod wordt voorzien, het aantal sociale woon- en/of verblijfsgelegenheden wél in aanmerking genomen voor de berekening van de retributie die verschuldigd is per woon en/of verblijfsgelegenheid.”.

 

3° artikel 4 van hetzelfde reglement wordt als volgt vervangen:

“De retributie is verschuldigd door de vergunninghouder of diens rechtverkrijgende na afgifte van de definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning waarvan geen afstand is gedaan, en waarin de plaatsing van het ondergrondse afvalsysteem is opgenomen, al dan niet als stedenbouwkundige vergunningsvoorwaarde. Indien de omgevingsvergunningsaanvraag wordt ingediend namens meerdere aanvragers, zijn zij hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot betaling van de retributie.”;

 

4° artikel 5 van hetzelfde reglement wordt opgeheven.

 

5° artikel 6, lid 1 van hetzelfde reglement wordt als volgt vervangen:

De retributie is verschuldigd na afgifte van de definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning, waarvan geen afstand is gedaan, en vóór aanvang der werken of de start van de uitvoering van de vergunde handeling, zoals bepaald in de stedelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen. Op verzoek van de retributieplichtige kan het college van burgemeester en schepenen een verlenging van de termijn voor het betalen van de retributie toestaan, tot uiterlijk 2 jaar na het verkrijgen van de definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning”.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling goed te keuren.

 

Art. 3 :

§1. Van dit besluit houdende wijzigingen van het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling wordt kennisgegeven aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur.

§2. Dit besluit houdende wijziging van het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling treedt in werking overeenkomstig het bepaalde in artikel 288 van het Decreet over het lokaal bestuur, met dien verstande dat dit besluit slechts in werking treedt samen met de stedelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OCCASIONEEL GEBRUIK CULTURELE STADSLOCATIES - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad beslissing van 19 december 2022 over de goedkeuring van het retributiereglement voor het gebruik van culturele stadslocaties

 

Feiten en context

Aanpassingen aan het huidig retributiereglement zijn noodzakelijk wegens verschillende wijzigingen o.a. verouderde info, toevoeging Campus Zwart Zusters, ... . Het nieuwe ontwerp voor het retributie reglement werd opgesteld door medewerkers van team verhuur infrastructuur & sport, team cultuur & evenementen, team bib.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 40 §3 en art. 286

 

Argumentatie

Het huidig retributiereglement wordt geactualiseerd, omdat:

        verschillende locaties op vlak van uitrusting als op vlak van comfort voor de gebruikers werd aangepast;

        campus Zwart zusters werd toegevoegd;

        cc colibrantzaal niet langer meer per dagdeel verhuurd werd maar per dag;

        het essentieel blijft voor de vlotte en efficiënte werking te verzekeren;

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 over de goedkeuring van het retributiereglement voor het gebruik van culturele stadslocaties, op te heffen op 31 december 2023.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement voor het occasioneel gebruik van culturele stadslocaties, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist dat het retributiereglement voor het occasioneel gebruik van culturele stadslocaties ingaat op 1 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OCCASIONEEL GEBRUIK CULTURELE STADSLOCATIES - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van het "huishoudelijk reglement voor culturele stadslocaties"

Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2020 over de aanpassing van het "huishoudelijk reglement voor culturele stadslocaties"

 

Feiten en context

Aanpassingen aan het huidig reglement zijn noodzakelijk wegens verschillende wijzigingen oa. verouderde info, toevoeging Campus Zwart Zusters, ... . Het nieuwe huishoudelijke reglement werd opgesteld door medewerkers van team verhuur infrastructuur & sport, team cultuur & evenementen, team bib.

 

Argumentatie

Het huidig huishoudelijk reglement wordt geactualiseerd omdat:

        verschillende locaties op vlak van uitrusting als op vlak van comfort voor de gebruikers werd aangepast;

        het essentieel blijft voor de vlotte en efficiënte werking te verzekeren;

        campus Zwart zusters werd toegevoegd

        Vergaderlokalen Bérenice, Amélie en Carola werden in cbs september '23 toegewezen aan Mowe voor telkens een schooljaar. Desondanks deze toewijzing blijven deze lokalen wel behouden in het huishoudelijk reglement omdat het jaarlijks herzienbaar is. Op het online reservatieplatform zijn deze lokalen als niet reserveerbaar ingegeven.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het "huishoudelijk reglement voor culturele stadslocaties", zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019 en gewijzigd op 27 januari 2020, op 31 december 2023 op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement voor het occasioneel gebruik culturele stadslocaties goed te keuren, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat het huishoudelijk reglement voor het occasioneel gebruik culturele stadslocaties ingaat op 1 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

MODELOVEREENKOMST GEBRUIKERS SAFIPAD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 16.05.2022 – goedkeuring ontwerpakte lot 1

GR 27.06.2022 – goedkeuring ontwerpakte lot 1

CBS 13.03.2022 - goedkeuring ontwerpakte lot 2 – 5

GR 27.06.20222 - goedkeuring ontwerpakte lot 2 – 5

 

Vanuit ruimtelijke planning en omgeving is er vanaf 2003 de visie geweest om via vergunningen en plannen de gronden te vrijwaren zodat er een fietsas kan voorzien worden vanaf het station tot aan de grens met Ranst op het voormalige tracé van het Safi-spoor. Vanaf Ranst is dit immers een druk bereden fietspad. Dit principe ‘herinrichten van oude spoorwegbeddingen naar fietspaden’ vertrekt vanuit het ruimtelijke structuurplan Vlaanderen (1997). In het RUP Bollaar, het PRUP Lisperloop, het masterplan ‘Stationsomgeving’, het RUP Mallekot (in opmaak) en de verkaveling Frankenweg wordt het inrichten van het Safi fietspad voorzien.

 

Om voorgaande reden werd de oude spoorwegbedding door Stad Lier aangekocht, meer bepaald lot 1 en lot 2-5. (zie bijgevoegd plan).

 

Feiten en context

Deze bedding wordt sinds enkele jaren gebruikt door de bewoners van de Mimosalaan en andere, die deze benutten als extra tuingedeelte. Dit gebruik werd vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst tussen de NMBS en de gebruiker.

 

Dienst  vastgoed heeft alle gebruikers (30 personen) uitgenodigd voor een gesprek en de meesten hebben te kennen gegeven dit deeltje van de oude spoorwegbedding verder te willen gebruiken op voorwaarde dat er geen extra prijsverhoging meer komt. De perceeltjes worden hoofdzakelijk gebruikt als verruiming van de tuintjes en/of het kweken van groenten.

 

Om dit gebruik vast te leggen met Stad Lier werd een modelovereenkomst opgemaakt (zie bijlage). De prijs uit de voorgaande overeenkomst tussen NMBS en de gebruiker werd geïndexeerd overeenkomstig de index van de consumptieprijzen januari 2023. Gezien de aanzienlijke verhoging zal deze jaarlijkse prijs gedurende de looptijd van de overkomst tussen Stad Lier en de gebruiker behouden blijven als een vaste prijs per jaar.

 

Adviezen

Dienst vastgoed adviseert gunstig voor de opmaak van deze schriftelijke modelovereenkomst tussen de gebruikers van de perceeltjes Oude Spoorwegbedding en Stad Lier aan een vaste prijs per jaar.  De prijs uit de voorgaande overeenkomst tussen NMBS en de gebruiker werd geïndexeerd overeenkomstig de index van de consumptieprijzen januari 2023.

Door de sterke indexstijging moeten sommigen nu 25 a 30 euro per jaar meer betalen. Aangezien de perceeltjes zo goed als niet bereikbaar zijn voor onderhoud door stad Lier is het belangrijk dat iedereen verder wenst te huren. Om dit doel te bekomen wordt er vanaf 2024 geen indexering meer toegepast. De opbrengst van deze indexatie (tussen de 100 en 150 euro in totaliteit) weegt niet op tegen de onderhoudskost en plicht  voor de groendienst van de stad. De gemiddelde huurprijs ligt momenteel rond de 135 euro per jaar. De totale opbrengst van alle perceeltjes bedraagt 4.000 euro per jaar.

 

Juridische grond

Het gemeen recht

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt de goedkeuring van de modelovereenkomst tussen de gebruikers van de perceeltjes Oude Spoorwegbedding en Stad Lier aan een vaste prijs per jaar gedurende de looptijd van deze overeenkomst.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven voor de opmaak van de modelovereenkomst tussen de gebruikers van de perceeltjes Oude Spoorwegbedding en Stad Lier aan een vaste prijs per jaar gedurende de looptijd van deze overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

AANKOOP GROND BEBOSSING MECHELSESTEENWEG 27.768 M². GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De Bosalliantie voorziet drie soorten boslabels: brons, zilver en goud. Aan elk boslabel hangen we een initiatief dat voor nog meer zichtbaarheid zorgt.

Om goud te behalen, moet er voor 10 ha nieuw bos op eigen grond gezorgd worden.

 

Om een boslabel te kunnen ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan het bos moet voldoen:

Het aangeplante bos moet bestaan uit nieuw bos. Compensatiebos wordt dus niet meegerekend.

Het nieuwe bos moet op de eigen grond van de gemeente geplant worden. Dit wil zeggen dat nieuw bos op initiatief van of in samenwerking met de gemeente niet meetelt als het niet op de eigen grond van de gemeente wordt geplant. Er kan uiteraard wel samengewerkt worden met partners, zoals de bosgroepen, Bos+ of een natuurvereniging om tot een vlot bebossingstraject te komen.

 

Voor de realisatie van extra aanplanting van bossen door Stad Lier werd er door dienst vastgoed gezocht naar gronden om aan te kopen.

 

Er was  een gesprek met  makelaar die een deel grond in verkoop heeft, gekend bij het kadaster als 12393E0663/00N000 en gelegen aan de Mechelsesteenweg 271. Het perceel bedraagt 27.768 m². De eigenaar is bereid dit perceel  aan Stad Lier te verkopen aan een prijs van 7 euro/m².

 

Voor de aankoop van gronden zijn volgende subsidiekanalen voor openbare besturen voorzien door de Vlaamse overheid :

        De terreinen moeten effectief aangekocht én bebost zijn uiterlijk 3 jaar na de toekenning van de subsidie.

        De grond mag al verworven zijn, maar niet langer dan 1 jaar voor indiening van de aanvraag.

        Tijdelijk tot 31/12/2023: De subsidie bedraagt 90 % van het aankoopbedrag, inclusief alle aankoopkosten, met een plafond van 7 euro/m².

        Bebossingssubsidies (Vlaamse Overheid) 

        Buiten HAG 0,54 euro/m², binnen HAG 0,35 euro/m² (voor het aanplanten)

 

Er zijn tevens onderhandelingen lopende met een andere eigenaar van de nabijgelegen grond om met een oppervlakte van ongeveer 8.000 m². Samen komen we hier aan een cluster van 3.5 Ha.

 

Het OCMW is ook eigenaar van een naastliggend perceel van ongeveer 1.1 Ha welke momenteel verpacht is. Dienst vastgoed probeert te onderhandelen met de pachter voor een pachtruil.

Dit zou de totale boscluster op ongeveer 4.6 Ha kunnen brengen.

 

Fasering

        Opmaak en ondertekening compromis

        Het perceel moet opgemeten worden

        Aanvraag subsidie voor 31.12.2023

        Ondertekenen notariële akte

 

 

 

Adviezen

Dienst vastgoed adviseert gunstig voor de aankoop van dit perceel aangezien het mogelijkheden biedt voor bebossing. Als er kan aangekocht worden aan subsidieprijs is dit enkel een meerwaarde voor Stad Lier en kan er zo gewerkt worden naar een extra boscluster aan de Mechelsesteenweg aansluitend op de gronden van kasteel Ringenhof. 

 

Dienst ruimtelijke ordening adviseert positief aangezien perceel 667 thv Mechelsesteenweg bosgebied volgens de bestemming van het gewestplan.

 

Het Technisch Bureau adviseert positief over de aankoop van dit perceel. De aankoop past binnen het beleid om binnen de cirkel van 5 km meer te bebossen.

Het bebossen van dit perceel is intern besproken met Ruimtelijk Planning en extern besproken met de Bosgroep Antwerpen en het ANB en door alle partijen akkoord bevonden.

Bij aanpassing MJP 2023 is er nog geen rekening gehouden met de mogelijke aankoop van dit perceel en de daar bijhorende kost om het te bebossen.

Mogelijk zal er bij aanpassing 2024 extra budget moeten voorzien worden voor het plantgoed.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt de aankoop van een perceel van 27.768 m² gelegen aan de Mechelsesteenweg 267 te Lier goed te keuren voor aankoop aangezien de huidige aanvraagmogelijkheid tot subsidie bij de Vlaamse Overheid aan 90 % van het aankoopbedrag, inclusief alle aankoopkosten, met een plafond van 7 euro/m².

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/SAP/02/02

 

Aanplanting nieuwe bomen en struiken

AR : 22000000

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de aankoop van een deel van het perceel, zijnde 27.768 m², gekend bij het kadaster onder 12393E0663/00N000 voor de aankoopprijs van 7 euro per m² onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een subsidie bij de Vlaamse Overheid van 90 % van het aankoopbedrag,

 

Art 2 :

De gemeenteraad stelt het kantoor van notaris Van Cauwenbergh te Lier aan voor de opmaak van de verkoopovereenkomst en de opmaak en het verlijden van de notariële akte.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

OVEREENKOMST TUSSEN DE STAD LIER EN DE STAD MECHELEN VOOR BEHANDELING DOSSIERS GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE GELDBOETES VOOR INBREUKEN PARKEREN EN STILSTAAN (GAS 4) - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

15 december 2014: gemeenteraadsbeslissing voor goedkeuring bijzondere politieverordening betreffende GAS voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor overtredingen betreffende verkeersborden C3 en F103, vastgesteld door automatisch werkende toestellen.

21 september 2015: gemeenteraadsbeslissing voor goedkeuring overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen voor behandeling dossiers gemeentelijke administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan (GAS 4).

 

Feiten en context

Op 1 juli 2013 werd in het Belgisch Staatsblad de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties gepubliceerd. In artikel 3 wordt de mogelijkheid gegeven aan de gemeenten om in een lokale politieverordening overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen van de bepalingen betreffende het verkeersbord C3 (v.b autoluwe zones) en F103 (voetgangerszones) die op basis van automatische werkende toestellen (v.b ANPR-camera) vastgesteld worden, te bestraffen met administratieve geldboetes (in kader van GAS).

 

De federale wetgever creëert in de nieuwe GAS-wet een specifieke procedure voor deze parkeerinbreuken en haalt daarvoor volgende motivatie aan: “de gemeenten kunnen wel optreden tegen voertuigen die het retributiesysteem niet naleven, maar niet tegen voertuigen die hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd zijn. Dit betekent paradoxaal genoeg dat men minder risico loopt door te parkeren waar het verboden is dan door te parkeren aan een parkeerautomaat. Door de invoering van het GAS-systeem voor stilstaan en parkeren, zullen de steden en gemeenten een effectief en efficiënt parkeerbeleid kunnen invoeren dat de doorstroming van het verkeer en de veiligheid en de leefbaarheid van iedereen ten goede moet komen.”

 

De specifieke inbreuken die het voorwerp kunnen uitmaken van deze bijzondere procedure moeten met een KB worden bekendgemaakt. Op 18 november 2013 gaf de federale ministerraad haar goedkeuring aan het KB betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende het verkeersbord C3, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

 

In dit KB zijn de overtredingen opgenomen op het stilstaan en parkeren die voorheen opgenomen waren in het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Deze inbreuken blijven strafbaar volgens artikel 29 van de Wet Politie op het Wegverkeer (16 maart 1968), maar kunnen nu ook door de gemeente opgenomen worden in een (bijzondere) politieverordening en bestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie.

De gemeenteraad van stad Lier opteert voor de bepaling van administratieve geldboetes voor de inbreuken parkeren en stilstaan en heeft op 15 december 2014 een bijzondere politieverordening (GAS 4) opgesteld, en het nodige Protocolakkoord met de Procureur des Konings goedgekeurd.

 

Verder werd er door de gemeenteraad van Lier op 21 september 2015 beslist dat de verwerking van de administratieve geldboetes (GAS 4) wordt afgehandeld door GAS Rivierenland te Mechelen, waarvoor er een overeenkomst werd afgesloten tussen de stad Lier en de stad Mechelen.

 

Op de vergadering van het beheerscomité GAS-Rivierenland van 1 december 2023 werd echter afgesproken om de overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen, aangaande de verwerking van de administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan (GAS 4), te wijzigen.

De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

 

        Kostprijs per dossier wijzigt van:

30 EUR/dossier voor eerste 500 dossier
15 EUR/dossier vanaf dossier 501
7,5 EUR/dossier vanaf dossier 1001

Naar een prijs van 6,9 EUR/dossier, en dit vanaf het eerst overgemaakte dossier.
 

        Dit bedrag van 6,9 EUR/dossier wordt jaarlijks aangepast in functie van de index van de wedden in de openbare sector (d.d. 01/01).

        Opzegperiode van overeenkomst wordt gewijzigd van 6 maand naar 12 maand.

        Naam GASAM wordt overal gewijzigd in GAS Rivierenland

        Beschreven wettelijke procedure afhandeling dossiers wordt aangepast aan gewijzigde regelgeving

 

Juridische grond

artikel 119 bis van de Nieuwe Gemeentewet ;

de overeenkomst Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen (GAS-Rivierenland) ;

de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties die in voege is getreden op 1 januari 2014 en meer precies artikel 23 ;

het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties ;

het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen ;

de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen, goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van de stad Lier van 15 december 2014 ;

het protocol met de Procureur des Konings, goedgekeurd door de gemeenteraad van de stad Lier van 15 december 2014;

Beslissing van voorzitter gemeenteraad van 12 juni 2023 over de delegatie ondertekeningsbevoegdheid;

 

Argumentatie

Gelet op het feit dat GAS Rivierenland instaat voor de verwerking van de administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan (GAS 4), is het aangewezen dat de stad Lier de overeenkomst met de stad Mechelen aanpast.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de onderstaande nieuwe overeenkomst tussen de stad Lier en de stad Mechelen, voor de behandeling van dossiers aangaande gemeentelijk administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan (GAS 4), goed te keuren:

 

Art 2 :

Deze nieuwe overeenkomst zal in werking treden op 01 januari 2024.

 

Art 3 :

De oude overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen, voor de behandeling van dossiers aangaande gemeentelijk administratieve geldboetes voor inbreuken parkeren en stilstaan (GAS 4), die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 september 2015, wordt opgeheven vanaf 01 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

OVEREENKOMST TUSSEN DE STAD LIER EN DE STAD MECHELEN VOOR BEHANDELING DOSSIERS GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE GELDBOETES VOOR BEPERKTE SNELHEIDSOVERTREDINGEN (GAS 5) - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

28 juni 2021: gemeenteraadsbeslissing voor goedkeuring bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes (GAS 5) voor beperkte snelheidsovertredingen.

28 juni 2021: gemeenteraadsbeslissing voor goedkeuring overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen voor behandeling dossiers gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5).

 

Feiten en context

Op 27 november 2020 werd in het Belgisch Staatsblad het Decreet van 9 oktober 2020 houdende diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid gepubliceerd. In artikel 6 van dit decreet wordt een nieuw artikel 29quater toegevoegd in de wet van 6 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer (de wegverkeerswet). Dit artikel trad in werking op 1 februari 2021 en geeft aan de gemeenteraad de mogelijkheid om in zijn reglementen of verordeningen administratieve geldboetes te bepalen voor beperkte snelheidsovertredingen. Indien de gemeenteraad hiervoor opteert, worden deze snelheidsovertredingen gedepenaliseerd en is het openbaar ministerie niet meer bevoegd om deze snelheidsovertredingen strafrechtelijk af te handelen.

 

De gemeenteraad van stad Lier opteert voor de bepaling van administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen en heeft hiervoor op 28 juni 2021 een bijzondere politieverordening (GAS 5) opgesteld dat in werking trad op 1 september 2021.
 

Er werd door de gemeenteraad van Lier ook op 28 juni 2021 beslist dat de verwerking van de administratieve geldboetes wordt afgehandeld door GAS-Rivierenland te Mechelen, waarvoor er een overeenkomst werd afgesloten tussen de stad Lier en de stad Mechelen.

 

Op de vergadering van het beheerscomité GAS-Rivierenland van 1 december 2023 werd echter afgesproken om de overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen, aangaande de verwerking van de administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), te wijzigen.

De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

 

        Kostprijs per dossier wijzigt van:

30 EUR/dossier voor eerste 500 dossier
15 EUR/dossier vanaf dossier 501
7,5 EUR/dossier vanaf dossier 1001 

Naar een prijs van 6,9 EUR/dossier, en dit vanaf het eerst overgemaakte dossier.

 

        Dit bedrag van 6,9 EUR/dossier wordt jaarlijks aangepast in functie van de index van de wedden in de openbare sector (d.d. 01/01).

        Opzegperiode van overeenkomst wordt gewijzigd van 6 maand naar 12 maand.

        Naam GASAM wordt overal gewijzigd in GAS Rivierenland

        Beschreven wettelijke procedure afhandeling dossiers wordt aangepast aan gewijzigde regelgeving (termijnen beslissen verweren GAS 5 van 1 naar 3 maand, informatiebrief ipv PV voor buitenlandse overtreders, bezorgen afschrift PV ipv PV GAS 5,…)

 

Juridische grond

de overeenkomst Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen (GAS-Rivierenland) ;

artikel 387 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, artikel 29 quater;

de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen, goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van de stad Lier van 28 juni 2021;

Beslissing van voorzitter gemeenteraad van 12 juni 2023 over de delegatie ondertekeningsbevoegdheid;

 

Argumentatie

Gelet op het feit dat GAS Rivierenland instaat voor de verwerking van de administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), is het aangewezen dat de stad Lier de overeenkomst met de stad Mechelen aanpast.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de onderstaande nieuwe overeenkomst tussen de stad Lier en de stad Mechelen, voor de behandeling van dossiers aangaande gemeentelijk administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), goed te keuren.

 

Art 2 :

Deze nieuwe overeenkomst zal in werking treden op 01 januari 2024.

 

Art 3 :

De oude overeenkomst tussen stad Lier en stad Mechelen, voor de behandeling van dossiers aangaande gemeentelijk administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2021, wordt opgeheven vanaf 01 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SOLENTRA 2023-2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 23/10/2017 keurde het CBS de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier en vzw Solentra voor de periode 1/12/2017 tot 30/12/2018 goed.

Op 29/04/2019 keurde het CBS de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier en vzw Solentra voor de periode 1/03/2019 tot 29/02/2020 goed.

Op 09/03/2020 keurde het CBS de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier en vzw Solentra voor de periode 1/03/2020 tot 29/02/2023 goed.

 

Feiten en context

Stad en OCMW Lier zijn een samenwerking aangegaan met vzw Solentra om het traumaprobleem bij (oorlogs)vluchtelingen aan te pakken en Lierse organisaties die geconfronteerd worden met de problematiek te ondersteunen. De behoefte aan dit aanbod is vanuit verschillende Lierse sectoren en diensten aangereikt: scholen, OCMW, e.a.

Organisaties geven aan dat er een expliciete nood is aan de expertise van Solentra en de hulpverlening die zij bieden - waardoor verdere verlenging van de samenwerking, die al loopt sinds 2017, aangewezen is. In bijlage is het meest recente jaarverslag opgenomen, waarin inzicht gegeven wordt in de geleverde prestaties.

 

Aan de gemeenteraad wordt een nieuwe overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd voor de periode 1/03/2023 tot 31/12/2024 waarbij de stad Lier een toelage voorziet van 82.500 euro voor de volledige periode. De volledige overeenkomst is in bjilage opgenomen.

 

Argumentatie

Om volgende redenen wordt de verlenging van het samenwerkingsverband met Solentra - dat al loopt sinds 2017 - voorgesteld:

         De nood aan psychologische ondersteuning en traumabegeleiding bij vluchtelingen is gemeld door verschillende Lierse organisaties.

         Trauma is een rem voor cliënten die duurzame stappen vooruit willen zetten in hun integratieproces (leren van de Nederlandse taal, zoeken van werk, ...)

         Solentra is expert inzake transculturele consultaties met tolk voor migrantenkinderen met of zonder familie en inzake deskundigheidsbevordering wat betreft cultuursensitieve psychosocioale begeleiding en vroegtijdige detectie van psychische problemen.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/05/10

Uitbesteding gespecialiseerde trajecten rond psychologische begeleiding

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst 2023 - 2024 met vzw Solentra goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

CONVENANT ARKTOS 2023-2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 over de goedkeuring van de convenant met Arktos voor de periode 2020-2023

Collegebeslissing van 27 februari 2023 over de goedkeuring van het addendum bij de convenant met Arktos voor de periode 2020-2023

 

Feiten en context

De PLUS - werking is een schoolondersteuningsproject, dat wordt gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen stad en OCMW Lier, het onderwijs, vzw Arktos en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen. Het gaat in deze om verlenging van een project dat al bestaat sinds ..

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode van november 2023 tot en met december 2025 geven we Arktos vzw  perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering. Zo loopt de financiering gelijk met de meerjarenplanning van Stad en OCMW Lier. Deze toelage wordt uitgekeerd in het kader van de strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom in het onderwijs.  Om tegen het einde van deze legislatuur zicht te hebben op de resultaten van dit project van de afgelopen jaren krijgt Arktos vzw in 2024 expliciet de opdracht om een kwalitatieve en kwantitatieve impactmeting uit te voeren.

 

De resultaten van deze impactmeting worden teruggekoppeld aan het CBS eind 2024. Deze nieuwe opdracht is de enig wijziging ten opzicht van de overeenkomst van de periode 2021 -2023

 

Volgend voorstel tot convenant wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/02/05

Bevordering gekwalificeerde uitstroom leerlingen

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de convenant Stad en OCMW Lier - Arktos vzw voor de periode 01/11/2023 tot en met 31/12/2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

KLACHT TEGEN HET NIET INNEN VAN DWANGSOMMEN DOOR STAD LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 17 augustus 2023 werd een klacht over het niet innen van dwangsommen ingediend.

 

Op 27 november 2023 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING VAN 21 DECEMBER 2023 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), nl. de heer Pets Rik als effectief afgevaardigde en mevrouw Goris Annemie als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 21 november 2023 de uitnodiging van de eerstvolgende algemene vergadering van VVSG. Deze vindt plaats op donderdag 21 december 2023 om 19.30 uur (digitaal).

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Goedkeuring van het verslag van de Algemene vergadering van 29 juni 2023

2.

Bespreking memorandum voor de federale en regionale verkiezingen van 9 juni 2024

3.

Statutenwijziging VVSG vzw n.a.v. het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen

4.

Vooruitblik 2024

5.

Toelichting budget 2024

6.

Stemming

1. Goedkeuring verslag 29 juni 2023

2. Goedkeuring memorandum

3. Goedkeuring statutenwijziging

4. Goedkeuring van het budget 2024

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Statuten VVSG

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

8 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering op 21 december 2023 goed.

 

1.

Goedkeuring van het verslag van de Algemene vergadering van 29 juni 2023

2.

Bespreking memorandum voor de federale en regionale verkiezingen van 9 juni 2024

3.

Statutenwijziging VVSG vzw n.a.v. het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen

4.

Vooruitblik 2024

5.

Toelichting budget 2024

6.

Stemming

1. Goedkeuring verslag 29 juni 2023

2. Goedkeuring memorandum

3. Goedkeuring statutenwijziging

4. Goedkeuring van het budget 2024

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering op 21 december 2023 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 22 DECEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en de heer Bert Wollants, schepen, als resp. effectief en plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over de aanduiding van mevrouw Ilse Lambrechts, schepen, als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de resterende duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Tijdens de algemene vergadering op 13 november 2023 werd het aanwezigheidsquorum niet bereikt, waardoor een nieuwe algemene vergadering wordt bijeengeroepen met dezelfde agenda. De stad ontving op 20 november 2023 een uitnodiging voor de eerstvolgende buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vindt plaats op vrijdag 22 december 2023 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel. De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

2.

Volmacht voor de coördinatie van de statuten

3.

Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen

4.

Volmacht voor de formaliteiten

 

Op de agenda van deze algemene vergadering staat een statutenwijziging. De aanpassingen zijn allemaal in het kader van het in overeenstemming brengen ervan  met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Hiervoor dient de stad haar goedkeuring te geven.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

3 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 22 december 2023, zoals hieronder vastgesteld:

 

1.

Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

2.

Volmacht voor de coördinatie van de statuten

3.

Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen

4.

Volmacht voor de formaliteiten

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. busvervoer Zevenbergen

Op 20 december 2021 heb ik een schriftelijke vraag gesteld over de afschaffing van buslijn 297 door de wijk Zevenbergen. Het antwoord was niet erg bevredigend en ook niet doeltreffend.

        Er is geen buurtvergadering over geweest. Toch heeft NVA, participatie hoog in het vaandel.

        Er zou een draagvlak zijn vanuit de wijk om de buslijn af te schaffen?? Er is toch geen buurtvergadering geweest, hoe komt de schepen dan aan deze informatie en wie zijn dat dan? Als je natuurlijk om 6 of 7u morgens al bussen laat rijden die leeg zijn en zelfs lange harmonicabussen, dan creëer je natuurlijk boze reacties.

        Dat dit geen afschaffing van deze lijn is maar een verlegging. Dit snap ik helemaal niet. De Antwerpse steenweg heeft toch altijd bestaan. ?Bovendien wordt bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen volop ingezet op bijkomende doorsteken naar de Antwerpse steenweg. Is ook onduidelijk!

        Volgens de Schepen zou de wijk Herderin een heel ander profiel van potentiële reizigers zijn dan deze van de wijk Zevenbergen. Ik hoop dat onze schepen straks hier meer duidelijkheid kan over geven. Wat bedoelt Hij eigenlijk?

        Ook voor oudere bewoners liggen de haltes op wandel afstand. Als je 80 jaar bent moet je het maar doen met pak en zak sleuren en een paar honderd meter afleggen. Senioren die minder mobiel zijn en dikwijls niet over een wagen beschikken blijven zeker hier in de kou staan! Verschillende personen dienen meer dan 1,5km te stappen voor zij aan de Antwerpse steenweg zijn. Velen van hen dienen niet alleen dagelijkse boodschappen te doen, maar ook doktersbezoek., enz.. Men heeft het altijd over “vereenzaming” van de grijze bevolking …dit zal nu wel gebeuren als je hen hun basisbeschikbaarheid van openbaar vervoer wegneemt. Iedereen heeft de mond vol over klimaat opwarming door het veelvuldig gebruik van de wagen. Door deze ingreep zullen er meerdere hun wagen terug gaan gebruiken.

        En dan de afstap op de Antwerpse steenweg .. Heel gevaarlijk! En hier zijn niet alleen de senioren de dupe, maar ook de schoolkinderen. Je stapt af op het fietspad, er is nauwelijks of geen voetpad, de eerste hindernis is de inrit van de Hubo, als je deze veilig genomen hebt, kom je aan de uitrit van de Colruyt .. En dan de steenweg over.. Auto’s razen voorbij en heel regelmatig stoppen ze niet. Heel wat ouders zien dat dus niet zitten om hun schoolkinderen, al kunnen die beter de zogezegde wandelafstand overbruggen omdat zij nog jong zijn om naar die haltes te laten gaan en zeker in donkere, regenachtige dagen want de verlichting aan al die blokken is ook niet optimaal, een proefopstelling voor een jaar die al 4 jaar duurt.

        Volgens onze schepen zou de oplossing de belbus zijn, maar hij kan niet zeggen hoe dit georganiseerd wordt en wat de kostprijs zou zijn. Toch bestaat dit al veel langer.

        En dat nieuw systeem van flex-bussen … ten eerste Zevenbergen zou niet in een gebied liggen dat flex-bussen aanbiedt en waarschijnlijk moet je dan telkens op voorhand bellen om af te spreken.

 

Het voorstel van de bewoners die nooit gehoord zijn en/ of besproken zijn:

        Laat bus 90 over de wijk rijden. Langs de Colruyt in, een halt aan het wijkhuis en langs de Colruyt terug uit. Voordeel: geen bussen meer in de omliggende straten en de Zuid-Australielaan. Iedereen tevreden.

        Dit zou volgens de Schepen te veel geld kosten. Hoe kan dit veel geld kosten voor twee kilometer om te rijden? Er wordt zoveel geld gegeven aan heel wat andere niet doeltreffende projecten.

        Of misschien het invoeren van kleine milieuvriendelijke en geluidsarme stadsbusjes. Het garanderen van bereikbaarheid van de wijken Zevenbergen en kloosterheide door regelmatige kleine stadsbussen in te leggen.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

We hebben deze discussie in het lang en breed reeds gevoerd in 2021 naar aanleiding van voormalig raadslid Mariën. Ik herneem een aantal elementen.

 

Het is uiteraard van belang dat het gehele plaatje wordt bekeken om het ontwerpvervoersplan te kunnen evalueren. De verschillende netwerkwijzigingen zijn er immers op gericht om net meer mensen te kunnen vervoeren en daardoor meer wagens van de weg te halen. De huidige voorstellen zijn doorgerekend en leiden tot een toename van het aantal reizigers van 7,1 % in onze vervoerregio. De aanpassingen zijn daarbij goedgekeurd door de verschillende vervoerregio’s. In het geval van Zevenbergen gaat het bijvoorbeeld om een lijn van de vervoerregio Mechelen die daartoe ook de beslissing heeft genomen.

 

Dat brengt ons meteen bij de essentie van het verhaal. De overgang naar basisbereikbaarheid heeft immers altijd als doel gehad om een openbaar vervoersplan uit te werken dat is gebaseerd op de effectieve vervoersvraag om zo meer reizigers te vervoeren. Het netwerk van De Lijn is door de jaren heen organisch gegroeid en dat maakt automatisch dat door de jaren heen het niet noodzakelijk zo is dat vandaag de bussen ook rijden op die verbindingen met het meeste potentieel of de meeste vraag.

 

Wanneer een vervoersnet opnieuw wordt vormgegeven wil dat ook zeggen dat als men de middelen voor openbaar vervoer wil inzetten op die plaatsen waar ze ook het meest zinvol zijn... dat er mogelijk minder wordt ingezet op die plaatsen waar ze minder zinvol zijn. En uiteraard begrijpt iedereen dat voor de specifieke situatie van mensen die een bepaalde bus gebruiken het niet uitmaakt of er veel van een lijn gebruik wordt gemaakt of net weinig gebruik wordt gemaakt. Men redeneert immers vanuit de oplossing voor de individuele situatie. Maar een overheid die de middelen voor openbaar vervoer zodanig wil inzetten dan ze het meeste effect hebben, maakt die afweging natuurlijk wel. Je kan dus wel de vraag stellen of het inzetten van een bepaalde bus en chauffeur op een traject waar je amper mensen vervoert, te verantwoorden is als je daardoor diezelfde bus en chauffeur niet kan inzetten op een ander traject.

 

Dat is het kader waar we momenteel in zitten.

De problematiek voor het stuk van lijn 297 door Zevenbergen illustreert overigens nogal treffend waarom ze de oefening moesten doen. Enerzijds is het een lijn die perfect parallel rijdt aan de lijn die over de Antwerpsesteenweg rijdt. Die laatste buslijn geeft in het vervoersplan elk kwartier een verbinding naar Lier centrum in de spits. 2 bussen die op een afstand van enkele honderden meters afstand naast mekaar rijden, is overigens een concept waar men algemeen vanaf stapt.

 

Dat is meteen ook de reden waarom De Lijn de keuze heeft gegeven aan de Stad om ofwel een bus laten rijden over de Antwerpsesteenweg of die bus door de wijk te laten rijden. Het schepencollege heeft dan aan De Lijn gevraagd om de opstapgegevens van beide trajecten te bezorgen.

 

Daaruit blijkt dat het gebruik van de lijn door Zevenbergen ook vrij laag is. Het scansysteem van De Lijn, laat toe om na te gaan hoeveel opstappers er bij benadering aan elke halte te vinden zijn. Voor de 5 haltes op Zevenbergen zijn dat afgerond ongeveer 21 opstappers per dag. Voor de 3 haltes tussen Zevenbergen en de Antwerpsesteenweg zijn dat nog eens 12 opstappers per dag. Het exacte cijfers voor de 8 haltes is 32,1 opstappers per dag, te verdelen over 26 bussen per richting die hier op een weekdag rijden. Drukste haltes: Guido Gezellelaan die op 200 meter ligt van een alternatieve halte en Australiëlaan die op 120 meter ligt van het alternatief. Samen goed voor 38% van de opstappers. De Lijn heeft ook gekeken naar de gemiddelde wandelafstand tot de alternatieve haltes en komt gemiddeld op ca. 520 meter. De tussenliggende haltes hebben inderdaad langere wandelafstanden, overloop even.

 

Halte Wijk

% Op

Halte 90

wandel

Lier Australiëlaan

18,99%

Lier Australiëlaan

0,12

Lier Donk

8,75%

Lier Veldstraat

0,9

Lier Guido Gezellelaan

18,79%

Lier Zevenbergen

0,2

Lier Krokuslaan

1,01%

Lier Australiëlaan

0,6

Lier Rubenslaan

11,18%

Lier Zevenbergen

1

Lier Smedenstraat

9,29%

Lier Plaslaar

0,9

Lier Tulpenlaan

15,89%

Lier Australiëlaan

0,4

Lier Zevenbergen

16,09%

Lier Zevenbergen

0,7

Gewogen gemiddelde wandelafstand tot vervanghalte :

0,52

 

Het huidig traject van lijn 90 is volgens dezelfde methodiek als hierboven heeft die verbinding o.a. door de aanwezigheid van winkels en het bedrijventerrein (met ook een maatwerkbedrijf) op 4 haltes ongeveer 85 opstappers per dag. Met die cijfers is dan maar de vraag of het te verantwoorden is om de bus op Zevenbergen te behouden en af te schaffen op de Antwerpsesteenweg.

 

Het alternatief om bus 90 te laten rondrijden via het wijkhuis dat wordt geformuleerd door de bewoners, wordt door De Lijn als niet haalbaar bestempeld omdat het niet kan worden gereden met het huidig aantal chauffeurs en bussen. Zelfs indien het mogelijk zou zijn, is er natuurlijk een meerkost. 2 kilometer extra per bus aan 48 bussen per dag en per richting levert uiteraard 10.000’en km extra op die ergens zou moeten betaald worden en waarvoor op de begroting geen ruimte is. Men kan dan spreken over het inleggen van bussen door de stad zelf, maar ook die kosten zullen niet worden gedragen door De Lijn en dus moet er op andere vlakken worden bespaard om dit mogelijk te maken. Volgens de heer Taelman en ik citeer ’ wordt zoveel geld gegeven aan heel wat andere niet doeltreffende projecten.’, einde citaat en dus mag hij deze straks zeker noemen. Dat belbussen de oplossing zouden zijn heb ik nooit geopperd, dat lijkt me een eigen invulling van de heer Taelman. Dat wijk Herderin eerder een sociale woonwijk is, klopt. Maar in de hele oefening is dat weinig relevant. Zo rijdt er geen buslijn op een parallel circuit en blijft er een busbediening omwille van de bediening van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Katelijne-Waver, Duffel-oost. De situatie is dus niet vergelijkbaar.

 

Voor het hele plaatje moet men ook naar het geheel van de busverbindingen kijken om te zien wat het potentieel van de aanpassingen is in het hele vervoersplan.

 

Zo komt er een vaste verbinding met in de spits een halfuursfrequentie tussen Lier en Putte waar er nu maar een handvol bussen per dag rijden. Tegelijk zal vanuit Koningshooikt ook een rechtstreekse aansluiting komen op de tramterminal capenberg. Koningshooikt zal ook een rechtstreekse verbinding krijgen met Berlaar wat volgens de vervoersvraag 1 van de lijnen is met het meeste potentieel. Er komen ook vaste verbindingen naar Wilrijk, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Deurne, Bevel, Vremde en Herenthout. Allemaal verbindingen die er momenteel niet zijn.

 

Ik kan me voorstellen dat het wegvallen van de bus op Zevenbergen voor de mensen die hier gebruik van maken geen leuke boodschap is. Aan de andere kant komen er wel een hele lijst bestemmingen bij die uiteraard oplossingen aanreiken voor mensen die nu vaak zijn aangewezen op de auto om die verplaatsing te maken. Dat is de afweging die finaal dient te worden gemaakt: is het laag gebruik van een beperkt aantal lijnen af te zetten tegen het hogere potentieel van een aantal nieuwe verbindingen. De Vlaamse overheid werkt voor dit verhaal met een gesloten enveloppe voor de klassieke lijnvoering.

 

Dus als elke bus die vandaag rijdt blijft rijden ook al wordt er zeer weinig gebruik van gemaakt, zijn er natuurlijk geen mogelijkheden om in te zetten op andere verbindingen met meer potentieel.

 

Dus als elke bus die vandaag rijdt blijft rijden ook al wordt er zeer weinig gebruik van gemaakt, zijn er natuurlijk geen mogelijkheden om in te zetten op andere verbindingen met meer potentieel. Het terugdraaien van de beslissing door vervoerregio Mechelen zie ik niet onmiddellijk gebeuren. Wat betreft de mogelijkheid om flexbussen toch in te zetten op Zevenbergen wacht ik momenteel nog op antwoord van De Lijn.

 

 

Interpellatie 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. verkeer Kloosterheide

Op de gemeenteraad van 29 april 2019 stelde ik al een vraag over de verkeersdruk op Kloosterheide. Die mooie, groene wijk krijgt immers tijdens de spits heel wat sluikverkeer te slikken, wat door de gebrekkige infrastructuur regelmatig voor conflicten zorgt met zachte weggebruikers, vooral op de Bist.

 

De schepen antwoordde toen naar goede gewoonte heel omstandig en somde een heel aantal redenen op waarom er niet snel kon ingegrepen worden. Er moest met andere woorden nog wel wat onderzocht worden om de verkeersafwikkeling te kunnen aanpakken.

 

We zijn nu 4,5 jaar verder en er is nog altijd niets gebeurd. De heraanleg van de wijk, oorspronkelijk voorzien voor 2019, is intussen naar ten vroegste 2026 opgeschoven. En andere maatregelen zijn er vooralsnog niet genomen. Intussen worden bewoners dagelijks geconfronteerd met gevaarlijke situaties, die vroeg of laat tot een ernstig ongeval zullen leiden. Buurtbewoners hebben de schepen regelmatig gevraagd naar oplossingen, maar kwamen telkens van een kale reis terug.

 

Ik zou van de schepen dan ook antwoord willen op volgende vragen:

 

        Is de schepen zich bewust van de ernst van het probleem dat zich tijdens de spits op de wijk Kloosterheide stelt?

        Indien ja, wordt er gewerkt aan oplossingen om op korte termijn de problemen aan te pakken?

        Welke -weliswaar uitgestelde- werken worden er voorzien bij de heraanleg van de wijk?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

In het antwoord van 2019 werd duidelijk gesteld dat het herbekijken van de circulatie van de wijk gekoppeld is aan verschillende projecten. Daarbij heb ik toen ook de fietsostrades, de visie op de overwegen en en opportuniteit om de bist mee aan te pakken in het kader van de aanleg van de drinkwaterleiding.

Het herbekijken van circulatie kan bovendien enkel in functie van het goedgekeurde mobiliteitsplan van de stad en de categorisering van de wegen, waarbij de Bist is aangeduid als wijkverzamelweg.

De heraanleg van de bist is daarbij mee gekoppeld aan de gesprekken die wordt gevoerd in het kader van de fietsostrades, de visie op de overwegen en de opportuniteit om in het kader van de geplande drinkwaterleiding doorheen de straat deze ook anders terug aan te leggen.

 

Ondertussen is het zo dat alle 3 de dossiers momenteel nog hangende zijn. Voor de fietsostrades werd het traject dit jaar door de provincie opnieuw opgestart. Daarbij gaat men uit van het gebruik van het traject via Heidebloem wat uiteraard de nodige impact heeft op het gebruik van deze straat in de ene of de andere zin. De visie rond de overwegen is door infrabel bekend gemaakt maar kon niet landen door gebrek aan sluitende oplossing voor de ontsluiting van de wijk. Dat is ook de reden waarom de stad zich met deze visie niet akkoord kon verklaren omdat er een afsluiting van zowat alle overwegen werd vooropgesteld met een vervangende ontsluiting van de wijk, rechtstreeks naar de Kesselsesteenweg. Over deze ontsluiting en de sluiting van de overwegen is momenteel (nog) geen akkoord gevonden tussen Infrabel, Stad Lier en gemeente Nijlen. Voor wat betreft de drinkwaterleiding is ondertussen concreet vastgelegd dat deze door de Bist en door een gedeelte van de Marnixdreef zal gaan lopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het project van de heraanleg van de Marnixdreef hier ook aan zal worden gekoppeld. De aanbesteding voor de drinkwaterleiding wordt momenteel gepland in het najaar van 2025, zodat de werken vanaf 2026 kunnen plaatsvinden.

 

De ongevalscijfers die worden aangeleverd door de politie geven ook niet aan dat hier een problematische situatie is. Dit situeert zich eerder bij de aansluiting van de wijk met de Kesselsesteenweg.

 

        2022: 2 ongevallen aan kruispunt Kesselsesteenweg x Marnixdreef, éénzijdige aanrijding Beatrijslaan

        2021: 2 ongevallen aan kruispunt Kesselsesteenweg x Marnixdreef, Sint-Aldegondelaan x Marnixdreef: voetganger die bromfiets wilde doen stoppen werd aangereden

        2020: geen

        2019: 1 ongeval kruispunt Kesselsesteenweg x Marnixdreef

 

We plannen deze legislatuur geen aanpassingen meer in afwachting van de genoemde werken.

 

 

Interpellatie 3 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. landbouw in het beleidsplan ruimte

Onlangs kregen wij de presentatie met betrekking tot de ontwikkeling van het beleidsplan ruimte. Een toelichting die veel inzicht gaf, en leidde tot een zinvol gesprek waar we van gedachten konden wisselen rond inhoudelijke elementen en procesmatige elementen.

Naar aanleiding van deze presentatie, rees er bij onze fracties wel een enorme bezorgdheid: het was duidelijk dat er geen visie op landbouw geëxpliciteerd is die kan meegenomen worden in ontwikkeling van het beleidsplan ruimte. Het betrokken studiebureau erkende dit, en gaf zelf aan over onvoldoende expertise te beschikken om deze input te verwerken.

Deelt het CBS deze bezorgdheid en op welke manier denkt ze hieraan tegemoet te komen?

 

Antwoord schepen Thierry Suetens:

Als schepen van Landbouw deelde ik gedeeltelijk uw bezorgdheid en kan ik u zeggen dat wij  ondertussen bijkomende stappen hebben ondernomen. Zoals u weet is er een beleidskader economie opgestart. Vorige week kregen alle ondernemers, waaronder ook alle landbouwers uit Lier & Koningshooikt een mail of schrijven in hun bus met de vraag om een enquete in te vullen. Deze bevraging gaat vooral over het huidig ruimtegebruik en de toekomstplannen van hun bedrijf.

 

Verder zien we onze landbouwbedrijven ook vooral als gebruiker van de open ruimte in Lier en Koningshooikt en nemen we hen uiteraard mee als waardevolle partners bij de uitwerking van de acties vanuit de beleidskaders ‘open ruimte’ en ‘groenblauwe netwerken’.

 

Enkele acties zoals opgenomen in het voorontwerp Beleidsplan ruimte:

 

Opmaken van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'open ruimte' vertrekkend van een visie op de toekomst van land- en tuinbouw.

 

Inzetten van het landbouwkompas dat in oktober dit jaar nog werd gelanceerd door de Provincie. Met deze tool wil de Provincie maximaal inzetten op maximale ontwikkeling. Voor zowel de landbouwers als onze eigen diensten zal deze tool moeten dienen als digitale gids en hen informeren over de agrarische mogelijkheden en uitdagingen op bestaande landbouwsites. Ook het aanwenden van het afwegingskader 'niet-agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur' lijkt me belangrijk.

 

Beste Stijn, collega’s… Zoals u ziet zijn er tal van acties mogelijk maar vooraleer we deze zelf gaan bepalen lijkt het mij belangrijk om dit eerst af te toetsen met onze eigen landbouwers.

Dus ga ik voorstellen aan de diensten om in de komende maanden hiervoor een overleg in te plannen, dit met alle “grondgebonden” landbouwers van Lier & Koningshooikt.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

TERRASSENREGLEMENT GROTE MARKT

 

MOTIVERING

Het terrassenreglement bestaat van 2011 en is in 2016 aangepast. Ik heb zelf in 2011 en 2012 (geheime stemming) dit reglement nooit goedgekeurd en uit de feiten die er nu bestaan had ik de juiste beslissing genomen.

 

Wat is er allemaal gaande:

        In de Eikelstraat zien wij dat er horecazaken windschermen plaatsen aan de zijkant en heel de voorkant.

        Op het Felix Timmermansplein zijn er die zelfs een heel chalet mogen plaatsen.

        Op de Grote Markt mocht er niet afgeweken worden van de dure parasols en moest er een streng reglement gevolgd worden.

        Zeker al meer dan 5 jaar zijn er nieuwe horecazaken bijgekomen en die moesten zich niet in orde brengen met het bestaande reglement en daarom de vraag om bepaalde artikels uit het reglement te schrappen uit het algemeen politiereglement.

 

Het schrappen van artikel 247/13 en artikel 247/33.

Deze gaan volledig over de richtlijnen, welke parasols, kleur, publiciteit, enz..

 

Graag met hoofdelijke stemming.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist niet te stemmen over dit punt.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 december 2023

 

STERRENREGISTER

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 02/02/2024