Lier

Zitting van 28 november 2016

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. brandweerkazerne Mechelen

 

Vorige week heb ik vernomen dat de nieuwe brandweerkazerne van Mechelen een pak meer zou gaan kosten dan oorspronkelijk werd voorzien, in de stad Mechelen is daar al een hele discussie over geweest, op de gemeenteraad aldaar zouden zelfs  geen vragen meer gesteld mogen worden over deze materie.

Daar Mechelen ook onder de brandweerzone Rivierenland valt zou dit wel eens een financiele  impact kunnen hebben voor Lier.

 

Mijn vragen aan het college zijn dan ook de volgende:

 

         Heeft het college weet van dit probleem?

         Is er tijdens de besprekingen over de zone rivierenland een prijs bepaald?

         Hoeveel die brandweerkazerne zou kosten

         Wat zijn de  financiele  gevolgen voor de stad Lier indien de kazerne veel meer zou gaan kosten?

 

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

 

         Is er tijdens de initiële bespreking over de zone een prijs bepaald voor de nieuwe brandweerkazerne in Mechelen?

JA, project liep al van voor de zone , het project is wel bijgestuurd (vermindering volume en dus ook prijs) in functie van het masterplan, kleiner gebouw met minder slaapruimte en kleinere voertuigenhal en eveneens bijsturing in functie van de vrijwilligers.

In de studie van PWC in functie van de overdrachten van de posten van de gemeente naar de zone werd het bedrag nagekeken en mee opgenomen in de studie. Het diende eveneens om de nieuwe kostprijs te bepalen van de nog te bouwen kazernes.

Bedrag is mee opgenomen in de toekomstige gemeentelijke dotaties De kazerne wordt gebouwd via een formule van DBFM, dit betekent dat het wordt getekend, gebouwd, gefinancierd en onderhouden wordt door een promotor groep.

 

         Hoeveel gaat de brandweerkazerne nu echt kosten?

De dbfm is toegewezen in het college van stad Mechelen op  15 juli 2016. Het gebouw bestaat uit een stadsmagazijn (61,50%) en het brandweergebouw (38,50%).

De investeringswaarde is 23.921.808,61 euro exclusief BTW of inderdaad bijna 29 miljoen inclusief BTW; Gedurende 25 jaar moet stad Mechelen een gebruiksvergoeding betalen die ook al het klein en groot onderhoud en herstellingen inhoudt. Die bedraagt jaarlijks 2.424.355,76 euro inclusief BTW, waarvan 933.619,40 voor het gedeelte brandweer.

 

         Wat zijn de financiële gevolgen voor de stad Lier als blijkt dat de kazerne effectief veel meer gaat kosten dan initieel geraamd?

Alleen als er extra inhoudelijke eisen van de gebruikers zouden komen tijdens de bouw kan deze vergoeding wijzigen.

Het bouwrisico en het financieringsrisico liggen volledig bij de promotor Groep Van Roey. De dotaties van de steden en gemeenten aan de brandweerzone liggen vast tot op het einde van de lopende legislatuur.

 

 

 

Mondelinge vraag 2: van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. Leopoldplein

 

Eind oktober werd in opdracht van de stad de overkapping voor de bussen op het Leopoldplein gesloopt. Nadien zouden er twee nieuwe schuilhuisjes geplaatst worden voorzien van zitbanken, verlichting met zonnepaneel en een vuilnisbak. Ze komen op de verhoogde berm tussen de huidige standplaats van de bussen en het station te staan.

De sloopwerken werden begin november afgerond. Van de schuilhuisjes is evenwel nog steeds geen spoor. De busgebruikers moeten het in deze koude en zeer natte periode van het jaar stellen zonder enige vorm van beschutting. Ze zoeken dan ook hun toevlucht in de stationshal, portalen van woningen en overdekte doorgangen naar garages. Dit kan niet de bedoeling zijn en de (vaak noodzakelijk snelle) oversteek van de openbare weg vanuit deze schutplaats naar de aankomende bus is ook niet echt veilig te noemen.

Mijn vragen zijn dan ook:

         Was het stadsbestuur op de hoogte van de volledige planning van de werken (sloop en plaatsing)?

         Werd er door de stad voldoende aangedrongen op een aaneensluiting van de sloopwerken én de plaatsing van de schuilhuisjes?

         Waarom werd hieraan dan geen gevolg gegeven?

         Welke stappen heeft het stadsbestuur ondertussen gezet om aan deze penibele situatie een eind te maken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De planning van de sloop van de luifel gebeurde in nauw overleg met De Lijn en de NMBS. De specifieke datum van de sloop werd vastgelegd op de week voor de herfstvakantie op specifieke en uitdrukkelijke vraag van De Lijn.

 

In juli hebben we concreet de inplanting van de bushokjes voorgelegd en bezorgd aan De Lijn. In augustus werden de formaliteiten vervuld qua bestelling bij De Lijn. De normale leveringstermijn bedraagt 3 maanden en de plaatsing kon niet plaatsvinden voordat de sloop werd uitgevoerd.

 

Het dossier heeft intussen vertraging opgelopen bij De Lijn. Wij hebben ondertussen sinds begin oktober verschillende keren aangedrongen bij De Lijn en haar aannemer om de plaatsing alsnog zo snel mogelijk uit te voeren. Deze laatste heeft ons ondertussen bevestigd dat hij de dringende inplanting momenteel plant, maar kon De Lijn en onszelf nog geen concrete datum geven.

 

 

Mondelinge vraag 3: van Jan Hermans (Lier & Ko) i.v.m. Normaalschool

 

Het project van de Normaalschool verloopt tergend traag:

         Wat is de stand van zaken van de participatie van de omgeving?  Blijkbaar is die zo goed als onbestaande. Buiten het “horen” van verschillende organisaties (pseudoparticipatie) wordt niet of nauwelijks samen gewerkt?

 

         Aan verschillende promotoren wordt gevraagd voorstellen in te dienen waarbij deels “commerciële” invullingen verplicht zijn.

 

Hoe rijmt het CBS dat met de economie en  huidige marktsituatie en de leegstand?

 

Hoe kan het CBS dit verantwoorden t.o.v.  de handelaars van Berlaarstraat en Berlarij? (de enige commerciële mogelijkheid aan straatzijde is in de achteruit liggende geklasseerde voorbouw zodat er geen (op de site) of nauwelijks (aan de straat) visibiliteit is …

 

Hoe kan het CBS een verplichte deels commerciële invulling op die plek in overeenstemming brengen met haar eigen stedenbouwkundige verordening detailhandel waarbij particulieren hun panden niet meer als winkel kunnen verhuren buiten het afgebakende kerngebied omdat – terecht - gepoogd wordt de kern (maar dat is niet daar) te versterken?

 

Antwoord schepen Lucien Herijgers:

Vraag 1:

Inzake het participatieproject wordt verwezen naar de GR januari’16 waarin de burgemeester hiervoor reeds een antwoord heeft gegeven (naar aanleiding van een interpellatie van Gr-lid Mevr van Weert). We kunnen hier meedelen dat CBS ondertussen beslissingen heeft genomen inzake bouwprogramma (CBS 09/05/16) die verwerkt zijn geweest in het lastenboek voor de kandidaat ontwikkelaars. Pas na indiening offertes (februari ’17) zal het allicht opportuun en mogelijk zijn, terug bilaterale overlegmomenten te voorzien.

 

Vraag 2:

In het CBS principeakkoord (26/01/2014) wordt gestreeft naar een incubator/proeftuin/coworking space/flex plek voor innovatief-creatieve invullingen, uiteraard volkomen complementair aan het bestaande detailhandelsaanbod in de stedelijke handelsas, zonder nefaste impact op de branchedynamiek van het kernwinkelgebied, zonder risico tot uitbreiding leegstand.

Dergelijke invulling is ook volkomen conform de stedenbouwkundige verordening detailhandel - deelzone A9: Site Normaalschool (Binnengebied van het bouwblok Berlaarsestraat, Sint‐Gummarusstraat, De Heyderstraat en Kluizestraat), waar zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen (niveau 0+) volgende functies wenselijk zijn: detailhandel, diensten, horeca en wonen.

Detailhandel & diensten dienen hier dus ruim geïnterpreteerd te worden, zuivere retail is hier zeker niet gewenst!

 

 

Mondelinge vraag 4: van Peter Caluwé (GROEN) i.v.m. Lier Centraal

 

Afgelopen zomervakantie konden jong en oud elke donderdagavond genieten van muziek en gezelligheid op Lier Centraal. We zijn ervan overtuigd dat er een grote vraag is voor dergelijke evenementen, toch stelden we eveneens vast dat lang niet elke avond een even groot succes was.

 

         wat is het aandeel van Stad Lier in Lier Centraal?

         Is er een evaluatie gekomen in overleg met de organisatoren. Indien ja, wat waren de bevindingen? Indien neen, wordt er een evaluatie overwogen?

         Is het CBS van oordeel dat aanpassingen aan Lier Centraal mogelijk zijn, zo ja, welke? Welke rol wil het CBS bijgevolg spelen?

         Overweegt het CBS om ook de mooie evenementenweide te benutten voor zomerconcerten als Lier Centraal?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

De stad participeert in Lier Centraal via een subsidie van 4250€ per jaar, naast beperkte logistieke steun. Het subsidiebedrag werd vastgelegd in afwijking van het akkoord dat mijn voorgangster had gesloten met de organiserende VZW, en waarin was voorzien dat de stadstoelage volledig zou wegvallen vanaf 2015.

 

De organisatie gaf ons toen het signaal dat zij in die omstandigheden hun programmatie gevoelig zouden moeten afbouwen. Om die reden werd toen besloten de subsidie vast te klikken op 4250€.

 

Wij zijn het volgens mij grotendeels eens. Lier Centraal brengt voor het zeer kleine budget dat het ontvangt acht avonden lang veel kwaliteit op het podium, maar kan niet elke keer een 'naam' voorzien die het plein vult. Als het weer dan nog eens tegenzit valt de opkomst af en toe tegen. Laat ons daar vooral geen steen werpen richting de organisatie: de stedelijke subsidie bedraagt geen 10% van hun totale budget, qua externe fondsenwerving doen zij schitterend werk. Op sommige avonden staat het plein bomvol, met vele duizenden Lierenaars en bezoekers die een gratis avondje uit beleven.

 

Het is om die reden dat het schepencollege een voorstel zal neerleggen volgende maand om de toelage aan Lier Centraal substantieel te verhogen. Dat is het resultaat van de evaluatie van de laatste editie en overleg met de organisatrice. Bedoeling van deze verhoging is alvast om de programmatie nog attractiever te maken.

 

Voor het schepencollege is Lier Centraal een belangrijk instrument om het centrum bloeiend te houden. Ook de horeca van de Grote Markt is blij met de optredens, die vaak een stampvol terras betekenen. Om die reden is een verhuis richting evenementenweide voor ons geen optie.

 

 

Mondelinge vraag 5: van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. parkeerautomaten

 

Een tijd  geleden las ik in de pers volgende vraag:

“MAG EEN HANDELAAR CASH GELD WEIGEREN?”

 

De FOD Economie zegt dat cash geld  een wettelijk betaalmiddel is, en een betaling in baar geld niet geweigerd mag worden.”

 

Stad Lier heeft 2 soorten parkeer automaten.

Aan de eerst kan men ook met cash geld betalen, aan de tweede soort is dat niet mogelijk ( en kan men alleen betalen met de kaart of via telefoon/ app)

 

Staat u als stadsbestuur er al eens bij stil hoe moeilijk en vervelend het gebruik van  deze  automaten kan zijn voor sommige bewoners en toeristen?

Zeker bij de minder jonge personen, die niet altijd vertrouwd zijn met de nieuwste “verwezenlijkingen”, zorgt het systeem voor veel ergernis en ongenoegen.

 

1.Voldoen automaten waaraan niet met geld kan worden betaald aan

alle wettelijke normen?

2.Zo ja, wil het stadsbestuur dan- misschien alleen om redenen van goodwill

overwegen om “ alle ”parkeerautomaten gebruiks- en klantvriendelijk te maken door betaling met cash geld toe te laten?

3.Zo niet, dan is er maar één regel “pas ze aan”

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het verbaast me enigszins dat u bankkaarten omschrijft als de “nieuwste verwezenlijkingen”, zo werden de eerste betaalautomaten in dit land geïnstalleerd in de maanden voor mijn geboorte, niet dat ik claim pensioengerechtigd te zijn, maar met een ‘go pass’ rijden is me toch ook al een tiental jaar niet meer gegund.

 

Volgens onze informatie is er geen wettelijk probleem met de automaten. Ik moet overigens vaststellen dat verschillende parkeergarages en parkeerautomaten in grote steden evenmin met cash werken, een budgetmeter opladen bij eandis kan evenmin cash en wie in de avonduren probeert te tanken, zal behoorlijk wat moeite hebben om een tankstation te vinden waarmee hij of zij cash terecht kan.

 

Uw collega Taelman heeft ons in juni 2015 al gevraagd waarom we die stap hebben gezet, ik citeer “De meest gebruikte automaten werden voorzien van de mogelijkheid om met munten en kaart te betalen. Voor automaten die slechts sporadisch gebruikt worden, maar waar vooral met bewonerskaart geparkeerd wordt werd gekozen voor automaten die enkel met de kaart kunnen worden gebruikt, voor deze automaten was tevens het inbraakrisico een doorslaggevend element. Er werden 64 automaten geplaatst waarmee met munten kan worden betaald en 27 zonder.”. Einde citaat

 

Daarnaast is het zo dat in elke zone er steeds automaten van beide types beschikbaar zijn.

 

 

Mondelinge vraag 6: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. poort ovonde

 

Graag had ik tussengekomen over de witte poort aan de ovonde van de Antwerpsesteenweg.

Ik ben ter plaatse gaan kijken en heb vastgesteld dat deze al verschillende roeststrepen vertoond, toch is deze poort nog maar juist geplaatst.

Ik denk dat dit binnen een jaar geen witte poort zal zijn maar een poort met zebramotief door de roeststrepen.

Graag had ik hierover de volgende vragen gesteld:

         Wie heeft deze geschilderd? Een externe firma en zo ja, is er dan garantie?

         Hoe komt het dat er al roeststrepen te zien zijn?

         Waarom werd de poort (van de Mechelsesteenweg) op de Antwerpsesteenweg geplaatst?

         Wat is de totale kostprijs hiervan geweest, incl. schilderen, plaatsing, enz.?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

-Wat heeft deze volledige installatie gekost aan materialen en werkuren?

Voor de ‘poort der Kempen’ werd onder actie 5/2/14/10 een bedrag van 4.500 euro gebudgetteerd en ingeschreven in het budget 2015. Dit was enkel voorzien voor aankoop van materialen en het laten zandstralen en herschilderen van de poort door een externe firma. De werkuren voor de plaatsing en aanleg, waarvan het van meet af aan de bedoeling was dit in eigen beheer te doen, werden aldus niet gebudgetteerd. Het totaal van de bestellingen aan externe firma’s en voor de aangewende materialen was € 3.865,53, dus ruim binnen het voorzien budget. Er werden in eigen beheer in het totaal voor dit project ongeveer 200 werkuren gepresteerd.

-Is het schilderen in eigen beheer gebeurd of door een externe firma?

Het zandstralen en schilderen gebeurde door een externe firma.

-Bij nazicht zijn er nu al op korte termijn roeststrepen vast te stellen die afkomstig zijn van de openingen tussen de profielen. Binnen een jaar zullen wij een poort hebben die volledig onder de roesstrepen zit. Is hier garantie op en welke acties kunnen er gedaan worden om dit tegen te gaan?

Op dit ogenblik hebben we de door u aangehaalde roeststrepen niet kunnen vaststellen. We weten echter dat de poort antiek is en in smeedijzer uitgevoerd wat een belangrijke invloed heeft op de uitvoeringstoleranties van de verbindingen. Dat betekent o.a. dat de verbindingen tussen de spijlen en de regels niet volledig sluitend en dus ook niet volledig waterdicht kan zijn, maar ook dat de verf nooit goed tot in deze verbindingen kan dringen. Dat is dus geen uitvoeringsfout, maar eigen aan de antieke constructie die onmogelijk kon gedemonteerd worden. Hierdoor zal er steeds een beperkte hoeveelheid water tussen deze verbindingen kunnen komen die vervolgens roestsporen geven, hetgeen enkel als een esthetische kwestie weerhouden dient te worden.

-Waarom werd de poort (van de Mechelsesteenweg) op de Antwerpsesteenweg geplaatst? (Rik Verwaest)

De poort in kwestie heeft zowel aan de Mechelsesteenweg gestaan als in de voormalige Sionskazerne. Het wijkcomité van laatstgenoemde site was vragende partij om de poort daar ergens te plaatsen. Na onderzoek naar mogelijke locaties kwam er evenwel geen geschikte plek om deze toch vrij massieve constructie te plaatsen. Het onfortuinlijke wedervaren van Pallieter&Marieke te Paard van Bertro op de Stadsvesten sterkte ons ook in de overtuiging dat het niet wenselijk was om het te installeren op een plek met onvoldoende licht en passage. De plaatsing van laatstgenoemd beeld op de rotonde Aarschotsesteenweg is visueel een schot in de roos. Om die reden keken we ook uit naar een gelijkaardige rotonde die verfraaiing kon gebruiken. Deze op de Antwerpsesteenweg kwam daarvoor in aanmerking.

 

 

Mondelinge vraag 7: van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. fietsstraat

 

Recent kondigde schepen Wollants op zijn website en op RTV de invoering aan van een fietsstraat in de Predikherenlaan en mogelijk ook in andere straten van onze stad.

Andere meer officiële persberichten vanwege de stad hierover kon ik niet terugvinden. Ook structureel overleg hierover via de formele advies- en overlegorganen lijkt niet echt te hebben plaatsgevonden.

 

Mijn vragen zijn dan ook:

         Is de invoering van een fietsstraat in de Predikherenlaan of elders in Lier reeds beslist door het College van burgemeester en schepenen?

         Werden - gelet op het ruimere fiets- en mobiliteitskader waarin dergelijke maartregel volgens ons dient te passen – de mobiliteitscommissie, de Fietsersbond en de bewonersverenigingen van de betreffende stra(a)t(en) hierbij betrokken?

         Wat is de timing die vooropgesteld wordt voor de invoering?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is zo dat we inderdaad bezig zijn met de uitwerking van een volwaardig fietsbeleidsplan. Daarin zouden ook de fietsstraten een belangrijk punt zijn. Zo’n plan zou alvast een belangrijke mijlpaal zijn voor onze stad, want tot op heden is een dergelijk plan in onze stad nog nooit uitgewerkt. Daarover zijn bovendien afspraken gemaakt met de fietsersbond om dit grondig te kunnen uitwerken in bilateraal overleg met hen alsook met de mobiliteitsraad. Zoals u weet hebben wij het systeem van de politiek samengestelde mobiliteitscommissie in het begin van de legislatuur afgeschaft en vervangen door een mobiliteitsraad met volwaardige vertegenwoordiging van alle relevante actoren.

 

U weet ook dat ambitie hiervoor vorige legislatuur al werd geformuleerd onder de noemer ‘gemeentelijk totaalplan fiets’, maar veel verder lijkt daar toen niets mee te zijn gebeurd.

 

Concreet op uw vragen:

Er is geen beslissing genomen door het schepencollege en dat werd evenmin voorgelegd aan de fietsersbond of de mobiliteitsraad. Dit is een concreet voorstel uit de buurt rond de KTA-site ondersteund door de school, waarvan ik heb beloofd om het te onderzoeken. Dat is ook exact wat ik zowel op RTV als op mijn facebookpagina heb vermeld en wat we dus ook doen.

 

Beslissen doen we inderdaad in overleg met de juiste actoren, nadenken over nieuw beleid is gelukkig niet verboden noch onderworpen aan strenge regels.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 24 OKTOBER 2016. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 24 oktober 2016.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 oktober 2016 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIE: WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Op 2 januari 2013 werden de gemeenteraadscommissies samengesteld.

         Op 24 februari 2014 werd de samenstelling van de gemeenteraadscommissies gewijzigd omwille van de vervanging van raadslid, Jan Mortelmans, door raadslid, Olivier Peeters

         Op 26 mei 2014 keurde de gemeenteraad "Overeenkomst tussen fractieleiders" goed.

         Op 1 september 2014 werd raadslid, Jef Van der Wee, vervangen door, raadslid, Tekin Tasdemir

         Op 21 september 2015 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van raadslid, Özturk Taspinar,

         Op 19 oktober 2015 werd raadslid, Özturk Taspinar, vervangen door, raadslid, Peter Caluwé

         Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad een wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies goed.

         Op 29 februari 2016 neemt de gemeenteraad kennis van het ontslag van raadslid, Els Van Weert en van de aanstelling van Bram Van Oosterwyck als opvolger van Els Van Weert

         Op 27 juni 2016 neemt de gemeenteraad kennis van het ontslag van raadsleden uit een politieke fractie

         Op 26 september 2016 neemt de gemeenteraad kennis van het ontslag van Kristof Buelens en de aanstelling van Jan Hauwaert als gemeenteraadslid.

         Op 24 oktober 2016 neemt de gemeenteraad kennis van het ontslag van Kelly Verheyden en de aanstelling van Marc Franquet als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Op 24 oktober 2016 is de heer Marc Franquet aangesteld als gemeenteraadslid.

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet

         Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

         Overeenkomst tussen fractieleiders (gemeenteraad 30 juni 2014)

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.

 

Samenstelling commissies van 28 november 2016:

 

Commissie 1 (veiligheid, communicatie, integratie, politie en brandweer)

Burgemeester: Frank BOOGAERTS

 

Boogaerts Frank

N-VA

Hauwaert Jan

N-VA

Van Damme Jenny

N-VA

Wagner Christina

N-VA

Van den Plas Christel

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Van Eester Gert

CD&V

Peeters Olivier

Vlaams Belang

Tersago Patrick (raadgevende stem)

vo-LK

 

Commissie 2 (stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en wonen)

 

Wagner Christina

N-VA

De Koninck Hilde

N-VA

Franquet Marc

N-VA

Grootaers Walter

Open Vld

Van den Plas Christel

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Cornelis Ella

Vlaams Belang

Breugelmans Koen

CD&V

Hermans Jan (raadgevende stem)

Lier&Ko

Caluwé Peter (raadgevende stem)

GROEN

 

Commissie 3 (jeugd, erfgoed, musea, toerisme, evenementen, gezinsbeleid en kinderopvang)

 

Verwaest Rik

N-VA

Van Damme Jenny

N-VA

Goris Annemie

N-VA

Wagner Christina

N-VA

Degirmenci Yahya

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Van Eester Gert

CD&V

Peeters Olivier

Vlaams Belang

 

Commissie 4 (lokale economie, natuur en milieubeheer, afvalbeheer en duurzame ontwikkeling)

 

Herijgers Lucien

N-VA

Hauwaert Jan

N-VA

Franquet Marc

N-VA

De Koninck Hilde

N-VA

Van den Plas Christel

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Peeters Ludo

CD&V

Peeters Olivier

Vlaams Belang

Tersago Patrick (raadgevende stem)

vo-LK

Hermans Jan (raadgevende stem)

Lier&Ko

Caluwé Peter (raadgevende stem)

GROEN

 

Commissie 5 (openbare ruimte en mobiliteit)

 

Wollants Bert

N-VA

Goris Annemie

N-VA

Hauwaert Jan

N-VA

Franquet Marc

N-VA

Leyzen Sabine

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Taelman Marcel

Vlaams Belang

Breugelmans Koen

CD&V

Tersago Patrick (raadgevende stem)

vo-LK

Hermans Jan (raadgevende stem)

Lier&Ko

Katrien Vanhove (raadgevende stem)

GROEN

 

 

Commissie 6 (sport, cultuur, onderwijs en bibliotheek)

 

Wagner Christina

N-VA

Goris Annemie

N-VA

Van Damme Jenny

N-VA

Andries Ivo

Open Vld

Degirmenci Yahya

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Breugelmans Koen

CD&V

Taelman Marcel

Vlaams Belang

Van Oosterwyck Bram (raadgevende stem)

GROEN

 

Commissie 7 (personeel, loketwerking, wijkwerking en burgerlijke stand)

 

Pets Rik

N-VA

De Koninck Hilde

N-VA

Hauwaert Jan

N-VA

Goris Annemie

N-VA

Leyzen Sabine

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Van Eester Gert

CD&V

Cornelis Ella

Vlaams Belang

 

 

Commissie 8 (financiën en stadspatrimonium en verzelfstandigingen)

 

De Wit Anja

N-VA

Van Damme Jenny

N-VA

Goris Annemie

N-VA

Wagner Christina

N-VA

Degirmenci Yahya

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Peeters Olivier

Vlaams Belang

Peeters Ludo

CD&V

Vanhove Katrien (raadgevende stem)

GROEN

 

Commissie 9 (welzijn, senioren en gehandicapten & comité sociaal beleid)

 

Van Damme Jenny

N-VA

De Koninck Hilde

N-VA

Franquet Marc

N-VA

Vanderpoorten Marleen

Open Vld

Leyzen Sabine

Open Vld

Callaerts Freddy

sp.a

Cornelis Ella

Vlaams Belang

Peeters Ludo

CD&V

Van Oosterwyck Bram (raadgevende stem)

GROEN

Ilse Van Wichelen

N-VA

Dirk Janssens

CD&V

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

GEMEENTELIJK RETRIBUTIEREGLEMENT OP WERKEN AAN NUTSVOORZIENINGEN OP GEMEENTELIJK OPENBAAR DOMEIN - VERLENGING VANAF 1 JANUARI 2017 TEM 31 DECEMBER 2019. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sedert 2005 kunnen de Iveka-gemeenten aan de distributienetbeheerder een retributie aanrekenen voor de hinder op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen elektriciteit en gas.

 

Feiten en context

Het huidige retributiereglement dat in de gemeenteraad werd goedgekeurd, vervalt per 31 december 2016. Gezien de financiële toestand van de stad is het belangrijk om dit reglement te vernieuwen.

 

Het typereglement is universeel en toepasbaar op alle maatschappijen die werken op gemeentelijk domein uitvoeren. De effectieve uitwerking (betaling) is afhankelijk van het feit of deze maatschappijen op basis van statuten, decretale- of wettelijke bepalingen al dan niet vrijgesteld zijn van heffingen door de gemeenten.

 

De gemeente en burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied. Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

 

De gemeente keurde de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen goed, die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden. Deze code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeente, de Vlaamse Administratie van Wegen en Verkeer en van Binnenlandse Aangelegenheden.

 

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening. Daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/3/2/2

2/3/2/3

Ontvangen dividend gas

Ontvangen dividend elektriciteit

 

Voor de volgende driejaarcyclus wordt een daling voorzien van de retributievergoeding. Dit is vooral het gevolg van de vaststelling dat in de referentieperiode de investeringen gedaald zijn, met als gevolg een dalende trend in sleuflengtes.

De jaarlijkse daling van de retributie bedraagt voor de stad Lier :

- Voor wat betreft gas : Van 36.442 EUR naar 34.882 EUR ( -1.560 EUR)

- Voor wat betreft elektriciteit : Van 59.439 EUR naar 55.676 EUR ( - 3.763 EUR).

In het budget 2017 en aanpassing meerjarenplan worden deze bijsturingen mee opgenomen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein goed te keuren, zoals hieronder vermeld.

 

Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

 

Artikel 1 - Algemeen

 

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

-alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

-telecommunicatie,

-radiodistributie en kabeltelevisie,

-de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

-alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nuts-voorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voor-afgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de stad of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de stad.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2017 voor een termijn eindigend op 31 december 2019.

 

Artikel 2  - Retributie naar aanleiding van sleufwerken

 

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken.  Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voetpaden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro. 

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60% van hogervermeld(e) bedrag(en).

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag. Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

 

Artikel 3 - Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

 

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de stad aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de stad.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de stad.

 

Artikel 4 – Inning

 

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

 

 

Artikel 5 – Definitief karakter

 

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet afgekondigd en bekendgemaakt

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Eandis

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

BRIEF DD. 04/10/2016 VAN HET FEDERAAL TOEZICHT MBT GOEDKEURING  V/D JAARREKENING 2015 POLITIEZONE LIER. KENNISNAME

 

MOTIVERING

 

 

Juridische grond

Het besluit van 30 mei 2016 van de GR van Lier waarbij de rekening 2015 van de politiezone (PZ 5360) werd vastgesteld;

 

De artikelen 34,77 en 78 van de wet van 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, betreffende de goedkeuring van de politierekening door de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie;

 

Het KB van 5/9/2001, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, in het bijzonder de artikelen 66 tot en met 72;

 

De ministeriële omzendbrief PLP33 van 27/10/2003 betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones.

 

 

Argumentatie

Het voor eensluidend verklaard afschrift van besluit van 03 oktober 2016 van de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie houdende goedkeuring van de jaarrekening 2015 moet ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 04/10/2016 van het Federaal Toezicht mbt goedkeuring met 1 technische opmerking van de jaarrekening 2015 van de lokale politie Lier.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

GECORRIGEERDE JAARREKENING SOLAG 2014 VOLGENS BBC. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2014 volgens BBC werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum van 30 juni 2015 en goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 december 2015. De jaarrekening 2014 volgens BBC werd door de Vlaamse overheid geschorst op datum van 19 april 2016.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders.

De bovenvermelde schorsing stelt dat het algemeen en budgettair resultaat voor 2014 dienen overeen te stemmen;  in praktijk blijkt dit niet te zijn en de schorsing verwijst hiervoor naar de pré-BBC periode en de wijze van berekening van het gecumuleerd budgettair resultaat van deze pré-BBC periode. De boekingswijzen tussen BBC en vennootschapsboekhouding zijn niet volledig identiek. Op basis van diepgaand onderzoek werden bijkomende boekingen uitgevoerd om het gecumuleerd budgettair resultaat aan te passen en te verwerken in de jaarrekening 2014 om zodoende een aansluiting te bekomen tussen algemeen en budgettair boekhouden in BBC.

 

 

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de gecorrigeerde jaarrekening SOLag 2014 volgens BBC goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

JAARREKENING SOLAG 2015 VOLGENS BBC. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2015 werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum van 4 oktober 2016.

De bedrijfsrevisor BDO heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode juni – september 2016.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaalt dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening SOLag 2015 volgens BBC principes goed en geeft kwijting aan de bestuurders.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

JAARREKENING SOLAG 2015 VOLGENS VENNOOTSCHAPSBOEKHOUDING (VENICE) . GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2015 volgens vennootschapsboekhouding werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum van 4 oktober 2016.

De bedrijfsrevisor BDO heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode april-juni 2016.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaalt dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening SOLag 2015 volgens vennootschapsboekhouding goed en verleent kwijting aan de bestuurders.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

BUDGETWIJZIGING NR. 1 2016 VOOR SOLAG. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

In het kader van het gemeentedecreet Art 243 stelt de raad van bestuur het meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. In zitting van 17/11/2014 heeft de GR goedkeuring verleent aan het MJP SOLag voor de periode 2014-2019. Op basis van de goedgekeurde jaarrekening 2015 dient SOLag voor het budgetjaar 2016 een aantal wijzigingen door te voeren.

Deze budgetwijziging Nr 1 werd voorgelegd aan de raad van bestuur SOLag. In zitting van 07/11/2016 heeft de raad van bestuur SOLag een positief advies gegeven voor deze budgetwijziging.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

 

BESLUIT:

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de budgetwijziging 2016 van SOLag.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

UITBREIDING ZWEMBAD DE WATERPERELS - ADDENDA NR. 1 AAN CONCESSIEOVEREENKOMST EN NR. 1 AAN DE SUBSIDIEOVEREENKOMST VAN DE PPS OVEREENKOMST. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van 17mei 2004 heeft de raad van bestuur SOLag goedkeuring verleend aan aan de concessieovereenkomst met NV Sport & Recreatie Lier inzake de conceptie, bouw en exploitatie van een openbaar zwembad op de Dungelhoeffsite. Op 30 juni 2006 is het zwembad officieel geopend. Het zwembad Lier is een grote publiekstrekker voor de stad Lier waarbij het merendeel van de bezoekers afkomstig zijn van buiten Lier. Evenwel is er een duidelijke terugval in het aantal bezoekers vast te stellen: zie tabel bezoekersaantallen (bijlage)

 

Verschillende redenen worden aangehaald voor deze daling:

-werken Dungelhoeffsite (2013)  en werken aan kruispunt R16(2014-2016) met impact               naar bewegwijzering en bereikbaarheid;

-bepaalde verzadiging in het aanbod;

-opkomende concurrentie van andere zwembaden;…

 

In haar nota van 30 november 2015 stelt S&R Lier haar investeringsprogramma voor om de daling van het aantal bezoekers te stoppen en opnieuw te doen stijgen. Investeringen worden als structurele maatregelen voorgesteld met het oog op de verbetering van het aanbod en in de veronderstelling dat wegenwerken geen negatieve impact meer zullen hebben. De concessieovereenkomst voorziet trouwens in de mogelijkheid van bijkomende investeringen en S&R Lier heeft onderzocht welk bouwprogramma tot betere bezoekersaantallen zal kunnen leiden. Het volgende investeringsprogramma wordt voorgesteld (initieel voorgesteld als uit te voeren in twee fasen):

-Fase I: Evolueren naar all weather destination zodat er ook buitenwater ter beschikking wordt gesteld aan de hand van een buitenbad met ploeterbad voor de allerkleinsten en 3 glijbanen voor  kleinere kinderen. De ligweide wordt hierop afgestemd met speeltuigen (dubbel gebruik in de winter voor de droge horeca bezoeker) en versnaperingen (zomerbar). Inzake financiering vraagt S&R Lier om de investeringen Fase I te realiseren met  winstbewijzen zoals dit contractueel is voorzien. Fase I heeft geen financiële impact op de stad Lier. Kostprijs van de investeringen: 800.000EUR. Oorspronkelijke planning van de werken, afhankelijk van de vergunningen, juni ’16.

-Fase II: In deze fase worden belangrijke inspanningen voorzien in bijkomend zwembadwater binnen aan te hand van een glijbaantoren maar tevens wordt er ingezet op veiligheid (drenkelingdetectiesysteem) en herstellingswerken (vernieuwing buitenschrijnwerk). Investeringskost: 3.605.000EUR.

Met betrekking tot Fase I meldde de stad Lier op het overlegcomité positief hier tegenover te staan. Er is geen rechtstreekse financiële impact voor SOLag gezien de reserves van het S&R Lier worden aangesproken. De concessieovereenkomst voorziet in een uitkering van een deel van deze reserves onder de vorm van winstbewijzen aan SOLag maar gezien de noodzaak aan bijkomende investeringen ten aanzien van de attractiviteit van het zwembad, oordeelde het directiecomité SOLag volgens Artikel 9 van de concessieovereenkomst positief in zitting van 29 januari 2016. Deze goedkeuring gaf geen enkele garantie ten aanzien van de goedkeuring Fase II en het bekomen van de nodige vergunningen is ten laste van S&R Lier.

Met betrekking tot fase II werden er in een werkgroep verdere gesprekken gevoerd. Deze gesprekken hebben geleid tot een voorstel hoe de fase II dient gefinancierd te worden. Daarenboven werd besloten de investering in één enkele fase uit te voeren in de periode oktober ’16 tot en met juni ’17. De totale kostprijs bedraagt 4.405.000EUR (BTW exclusief). Daarna voorziet S&R Lier nog de mogelijkheid om de glijbaantoren met een tweede glijbaan uit te rusten (2019) gezien er dan een bijkomend zwemaanbod in de omgeving van Lier zou ontstaan (opening zwembad Heist-op-den-Berg).

S&R Lier heeft het financieel plan aan de stad Lier overgemaakt waarbij S&R Lier wel vragende partij is dat principieel de investeringslast voor 50% gedragen wordt door de subsidiërende overheid, zijnde de stad Lier. Op basis van het investeringsprogramma werden vervolgens verschillende scenario’s uitgetekend ten aanzien van het te verwachten resultaat (investeringsprogramma al of niet met verhoging subsidie, al of niet rekening houdende met concurrentie) om een terugverdieneffect te kunnen inschatten (verhoogde winstparticipatie en verhoogde winstbewijzen). Er wordt uitgegaan van een stijging van de bezoekersaantallen van 12 tot 17% (weliswaar beperkt in de tijd). In zitting van 18 juli ’16 heeft CBS zich principieel akkoord verklaard om de jaarlijkse subsidie voor S&R Lier op te trekken van 938.000 EUR  met 129.000 EUR. Deze bedragen worden wel geïndexeerd (actueel bedraagt de basissubsidie 1.169.496 EUR). Hierbij wordt wel gesteld dat de winstparticipatie voor de stad Lier zal stijgen, niet alleen door stijging aantal bezoekers maar tevens door een hogere winstparticipatie per zwemmer (zie addendum aan de subsidieovereenkomst). Tevens wordt een lening aangegaan door S&R Lier ter financiering van de investeringen waarbij het rentevoordeel van een rentevoet lager dan 1,5%  bijkomend in rekening dient wordt gebracht ten voordele van de stad Lier door het uitkeren van een nog lagere subsidie; voor deze lening dient wel een stadswaarborg te worden gegeven. Winstbewijzen ter waarde van 30.000EUR zullen tevens worden uitgekeerd. Al deze terugverdieneffecten zijn uiteraard in functie van de werkelijk gerealiseerde bezoekersaantallen.

In het kader hiervan heeft de raad van bestuur SOLag de respectievelijke addenda nr 1 aan concessieovereenkomst en nr 1 aan de subsidieovereenkomst in zitting van 4 oktober 2016 goedgekeurd onder opschortende voorwaarde van goedkeuring van de gemeenteraad van deze addenda alsmede van het verlenen van een stadswaarborg voor de lening van de uit te voeren werken.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

8 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de addenda nr 1 aan concessieovereenkomst en nr 1 aan de subsidieovereenkomst van de PPS overeenkomst voor de Concessieovereenkomst van openbare werken voor de conceptie, bouw en exploitatie van een openbaar zwembad goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

WIJZIGING STATUTEN ECONOMISCHE RAAD N.A.V. DE TOETREDING VAN DE NIEUW OPGERICHTE OVERKOEPELENDE HANDELSVERENIGING LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van 25 maart 2013 besliste de gemeenteraad de toenmalige Commerciële Raad Lier op te heffen bij installatie van de nieuwe Economische Raad en besliste de gemeenteraad de oprichting van de Economische Raad op basis van de vermelde statuten goed te keuren.

 

Het college in zitting van 5 september 2016 nam akte van de intentie om de handelsverenigingen één te maken en juichte dit initiatief toe.

In diezelfde zitting besliste het college de introductie van een promobijdrage te weigeren.  Het college wenste géén nieuwe belasting in te voeren maar is wel bereid bijkomende, benodigde middelen te overwegen voor kernversterking door middel van een verhoging van het budget van economie op voorwaarde dat:

• er effectief een eengemaakte handelsvereniging opgericht wordt in de vorm van een VZW;

• de statuten van deze eengemaakte VZW worden overgemaakt aan het college;

• de vzw erkend wordt door de stad;

• het reglement van vertegenwoordiging in de economische raad aangepast wordt aan een participatie vanuit deze VZW;

 

Feiten en context

Dinsdag 18 oktober vond de stichtingsvergadering plaats van de “Overkoepelende handelsvereniging Lier”. De promotionele titel luidt: “Lier Shopping vzw” en is een vereniging zonder winstgevend doel overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

 

Deze stichting is het gevolg van een intensieve voorbereiding tussen de vier binnenstedelijke handelsverenigingen (Hart van Lier, Van Brug tot Brug, Sheep Shopping Antwerpsestraat en Shopcentrum Kartuizers-Kolveniers) én de twee ondernemersverenigingen van de Mechelsesteenweg en van de Antwerpsesteenweg. De stad Lier (cel economie) had een faciliterende rol in dit proces tot eenmaking.

 

Conform art. 4 van de bij stichting goedgekeurde statuten, stelt de nieuwe vereniging zich tot doel gezamenlijk te werken aan een aangename en aantrekkelijke handelsstad door:

Open communicatie te faciliteren tussen:

• Handelaars, horeca - uitbaters en ondernemers onderling

• Handelaars, horeca – uitbaters, ondernemers en het stadsbestuur en/of andere overheden

• Handelaars, horeca – uitbaters, ondernemers en hun klanten

Faciliteren van overleg met bestaande organisaties:

• Vertegenwoordiging binnen de Economische Raad

• Vertegenwoordiging in kleine thema – werkgroepen

Dit kan de vzw realiseren door onder meer:

• Het organiseren van verschillende acties, maatregelen en events die bijdragen tot het promoten van Lier als aangename en aantrekkelijke handelsstad;

• Het bevorderen van de economische ontwikkeling en koopattractie van Lier en de in Lier gevestigde handelszaken en zelfstandige ondernemingen;

• Het bevorderen van goede (handels)relaties tussen de leden onderling, de handelaars/ondernemers gevestigd in Lier en haar ruimer verzorgingsgebied, in nauwe dialoog en samenwerking met het stadsbestuur Lier en de betrokken stadsdiensten (economie, toerisme, evenementen, communicatie, mobiliteit, …).

 

Omdat deze nieuwe overkoepelende vzw ook vertegenwoordigd moet kunnen zijn in de Economische Raad, vergt dit een wijziging van de statuten van de Economische Raad. Daarom wordt voorgesteld artikel 5.3. te vernieuwen:

 

OUD ART. 5.3. Iedere vereniging kan maximaal één effectief lid en één plaatsvervangend lid aanstellen.

 

VOORSTEL NIEUW ART. 5.3.:

Iedere vereniging kan maximaal één effectief lid en één plaatsvervangend lid aanstellen, met uitzondering van de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" met als promotionele titel: "Lier Shopping vzw", die maximaal zes effectieve en zes plaatsvervangende leden kan afvaardigen. Andere, lokale detailhandelsverenigingen (zie definitie art. 4.1.) dan de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" worden niet meer toegelaten in de Economische Raad.

 

Om de nieuwe, eengemaakte vzw de kans te bieden toe te treden tot de Economische Raad, wordt ook voorgesteld om dit in afwijking van art. 5.7. en art. 9.1. en art. 9.2. ook op dit moment tijdens de lopende legislatuur toe te laten:

 

5.7. Om stabiliteit te waarborgen en juridische rechtszekerheid van de adviezen te garanderen, worden enkel bij de nieuwe samenstelling van de ER (bij aanvang van een nieuwe legislatuur) nieuwe mandatarissen opgenomen, m.u.v. de gecoöpteerde leden (cfr. ART. 7) . Wanneer zijn/haar mandaat bij een aangesloten handels-, bedrijfs-, belangen- of beroepsvereniging stopgezet wordt, kan het lid van de ER evenwel vervangen worden door zijn/haar plaatsvervanger in voornoemde vereniging.

 

9.1. Het mandaat van de effectieve leden geldt voor een periode van zes jaar tot aan het einde van de legislatuur, behoudens tussentijdse vervangingen, dit om stabiliteit te waarborgen en juridische rechtszekerheid van de adviezen te garanderen.

 

9.2. Wanneer zijn/haar mandaat bij een aangesloten handels-, bedrijfs-, belangen- of beroepsvereniging stopgezet wordt, kan het lid van de ER evenwel vervangen worden door zijn/haar plaatsvervanger in voornoemde vereniging.

 

Adviezen

De cel economie verleent haar positief advies aan voorliggend voorstel tot wijziging van de statuten van de Economische Raad.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, artikels 199 en 200.

 

Argumentatie

Om de nieuwe "Overkoepelende handelsvereniging Lier" of (promotionele titel) "Lier Shopping vzw" de kans te bieden volwaardig te kunnen participeren aan de adviesraad door middel van een evenwichtige afvaardiging in de Economische Raad, overweegt de gemeenteraad voorliggende wijziging én afwijking van de statuten goed te keuren.

Qua overgangsmaatregel overweegt de gemeenteraad volgende praktijk te laten toepassen: afgevaardigden van een handelsvereniging die op heden zetelen in de Economische Raad, kunnen -bij eventuele niet-vertegenwoordiging in de nieuwe overkoepelende vzw- tóch voor de huidige termijn van de adviesraden blijven zetelen in de Economische Raad als expert/ervaringsdeskundige. (conform art. 6 van de statuten).

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

1 onthouding: Patrick Tersago

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Gelet op de voornoemde opheffing van de 6 handels- & ondernemersverenigingen en de samensmelting van deze verenigingen tot de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" met promotionele titel "Lier Shopping vzw", keurt de gemeenteraad de toetreding van deze nieuwe vzw tot de Economische Raad goed, bij afwijking van art. 5.7., art. 9.1. en art. 9.2. van de statuten. Zodoende kan deze nieuwe, overkoepelende vzw reeds actief participeren in de Economische Raad tijdens deze lopende legislatuur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist i.f.v. de participatie van de nieuwe vzw aan de Economische Raad- de wijziging in artikel 5.3. van de statuten van de Economische Raad als volgt goed te keuren:

 

Iedere vereniging kan maximaal één effectief lid en één plaatsvervangend lid aanstellen, met uitzondering van de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" met als promotionele titel: "Lier Shopping vzw", die maximaal zes effectieve en zes plaatsvervangende leden kan afvaardigen. Andere, lokale detailhandelsverenigingen (zie definitie art. 4.1.) dan de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" worden niet meer toegelaten in de Economische Raad.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist bij wijze van overgangsmaatregel volgende praktijk te laten toepassen: afgevaardigden van een handelsvereniging die op heden zetelen in de Economische Raad, kunnen -bij eventuele niet-vertegenwoordiging in de nieuwe overkoepelende vzw- tóch voor de huidige termijn van de adviesraden blijven zetelen in de Economische Raad als expert / ervaringsdeskundige (conform art. 6 van de statuten).

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

secretariaat adviesraden

voorzitter Economische Raad

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

OMSCHRIJVING "DAGELIJKS BESTUUR". GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Zowel de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen als de OCMW-raad namen reeds in het verleden beslissingen mbt de delegatie van overheidsopdrachten en vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” volgens het gemeentedecreet.

 

Het betreft volgende collegebeslissingen en raadsbesluiten :

Vaststelling inhoud van het begrip 'dagelijks bestuur' in de zin van het Gemeentedecreet. Vaststelling van welke opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur. – beslissing van 17 september 2007.

Delegatie van het budgethouderschap - het aangaan van verbintenissen (aankopen tot 5.500 EUR excl. BTW) – GOEDKEURING – beslissing van 6 oktober 2009

Omschrijving begrip dagelijks bestuur. GOEDKEURING – beslissing van 28 januari 2013.

Delegatiebevoegdheid tot 8500 Euro en omschrijving "dagelijks bestuur" GOEDKEURING. – 29 juni 2015

Delegatie 8500 euro aan secretaris – beslissing van 27 juli 2015

 

De OCMW raad nam volgende beslissingen :

Vaststelling begrip uitgaven van dagelijks bestuur - delegatie bevoegdheid uitgaven - vastleggen wijze van gunning van de opdrachten voor aannemingen werken, leveringen en diensten voor de uitgaven van dagelijks bestuur – beslissing 28 juni 2012.

Uitbreiding begrip dagelijks bestuur - uitbreiding delegatie secretaris – beslissing 18 juni 2013.

 

Feiten en context

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.

Dit geldt eveneens voor overheidsopdrachten.

 

De principiële beslissingen inzake overheidsopdrachten vallen onder de bevoegdheid van de

gemeenteraad. Zo kiest de gemeenteraad, de gunningswijze van een opdracht en stelt de voorwaarden ervan vast. De gemeenteraad bepaalt eveneens de vermoedelijke kostprijs van een opdracht. Deze geraamde kostprijs kan ofwel een plafond zijn, een niet te overschrijden bedrag, ofwel kan het een louter richtinggevend bedrag zijn.

 

Conform art. 57, § 3, 4° gemeentedecreet is het college van burgemeester en schepenen

echter bevoegd voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van

overheidsopdrachten als het gaat om:

een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur vermeld in artikel 43, § 2,

9° van het gemeentedecreet;

een opdracht die nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen en de gemeenteraad de wijze van gunning en de voorwaarden niet zelf heeft vastgesteld.

 

Het komt de gemeenteraad toe :

te omschrijven welke opdrachten passen binnen het begrip “dagelijks bestuur”;

een opdracht nominatief in het budget op te nemen.

Hierdoor delegeert de gemeenteraad haar bevoegdheid in het kader van de gunning en voorwaarden van een overheidsopdracht aan het college van burgemeester en schepenen. Deze delegatie blijft geldig voor de duur die de gemeenteraad heeft bepaald of totdat de

raad er een einde aan stelt.

 

Om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen, is het aangewezen om het begrip 'dagelijks bestuur' een ruime invulling te geven.

Op die manier komt de stedelijke administratie niet in het gedrang en kan de gemeenteraad zich concentreren op het beleidsmatige aspect van het stedelijk beleid.

 

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad voor alle nominatief in het investeringsbudget opgenomen werken, leveringen en diensten waarvoor de raad niet zelf de voorwaarden en gunningswijze heeft vastgelegd, automatisch de volgende bevoegdheid :

-de vaststelling van de gunningswijze;

-de vaststelling van de voorwaarden van de overheidsopdracht en de gunning ervan;

-het aanbrengen van alle noodzakelijke wijzigingen aan gegunde overheidsopdrachten tijdens de uitvoeringsfase  op voorwaarde dat de bijkomende uitgaven van het investeringsbudget niet meer bedragen dan 20% van het toewijzingsbedrag van de opdracht.

 

Adviezen

De secretaris, financieel beheerder en het gezamelijke M-team geven positief advies om het begrip “dagelijks bestuur” zo ruim als mogelijk te omschrijven met als doel de vlotte werking van de stedelijke administratie en de gemeenteraad zich ten volle te laten concentreren op het beleidsmatige aspect van het stedelijk beleid.

 

Juridische grond

Wetgeving overheidsopdrachten; K.B. van 14 januari 2013 en K.B. van 15 juli 2011.

Het gemeentedecreet art. 43, § 2, 9° , art. 57, § 3, 4°, en art.58.

 

 

Argumentatie

Om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen en om de gemeenteraad de kans te geven zicht te concentreren op het beleidsmatige aspect van het stedelijk beleid, is het aangewezen om het begrip 'dagelijks bestuur' een ruime invulling te geven.

Naast de delegatie bij omschrijving van het begrip dagelijk bestuur, bestaat er ook nog de delegatie in geval van nominatieve opname in het door de gemeenteraad goedgekeurde budget.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist principieel goedkeuring te hechten aan de omschrijving van het begrip “dagelijks bestuur”.

 

Het begrip ‘dagelijks bestuur’ wordt als volgt omschreven :

 

Alle handelingen ikv overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op :

 

Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget ;

 

Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 105, §1, 4°  van het KB van 15 juli 2011; (heden 8500 euro excl.BTW)

 

Alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium.

Onder dit type van investeringen worden o.a. verstaan : alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

 

het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 20% met zich meebrengen;

 

het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden gegund en de voorwaarden ervan in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te onvoorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

 

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad voor alle nominatief in het investeringsbudget opgenomen werken, leveringen en diensten waarvoor de raad niet zelf de voorwaarden en gunningswijze heeft vastgelegd, automatisch de volgende bevoegdheid :

-de vaststelling van de gunningswijze;

-de vaststelling van de voorwaarden van de overheidsopdracht en de gunning ervan;

-het aanbrengen van alle noodzakelijke wijzigingen aan gegunde overheidsopdrachten tijdens de uitvoeringsfase  op voorwaarde dat de bijkomende uitgaven van het investeringsbudget niet meer bedragen dan 20% van het toewijzingsbedrag van de opdracht.

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

algemene zaken : aankoop en overheidsopdeachten

agenderen raad

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

REGLEMENT EVENEMENTENWEIDE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In 2015 werd de evenementenweide heraangelegd. Om ervoor te zorgen dat het gebruik hiervan zonder problemen verloopt werd er een reglement opgesteld.

Dit reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad van oktober.

 

Per 01/03/2016 is het grasveld gelegen tussen het stadspark en het museum Timmermans-Opsomer beschikbaar voor het organiseren van evenementen.

Het gebruik van deze evenementenweide dient te worden geregeld bij een reglement.

 

Gelet op de ligging van het grasveld is het wenselijk om in dit reglement ook het gebruik van het stadspark te regelen.

Een beperkt privaat gebruik (familiepicknick -  …) van de evenementenweide is niet onderworpen aan een toelating vanwege het bestuur.

 

Volgend reglement ligt ter goedkeuring:

Art. 1 – Dit reglement is van toepassing bij de organisatie van evenementen op volgende locaties:

- locatie 1: grasveld Netelaan  tussen het stadspark, het Museum Timmermans-Opsomer en de Binnennete.

- locatie 2: locatie 1 samen met het stadspark gelegen tussen locatie 1 tot aan de ingang van de speeltuin en aan de achterzijde begrensd tot aan de Binnennete.

 

Dit reglement doet geen afbreuk aan de bepalingen van het politiereglement of andere geldende reglementen, tenzij expliciet anders wordt bepaald. Het politiereglement is van toepassing op alle evenementen in het kader van onderhavig reglement.

 

Art. 2 – Gebruikers

Het gebruik door de stadsdiensten heeft voorrang op de derde-gebruikers.

 

Art. 3 – Reserveren

Om een activiteit te organiseren op de evenementenweide en/of het stadspark dient het meldings-/aanvraagformulier te worden ingevuld via ikorganiseerinlier.be

Bij meerdere reservaties geldt de aanvraagdatum als referentie voor toewijzing.

De reservatie is pas geldig nadat de aanvrager een goedkeuring ontvangen heeft.

 

In afwijking van artikel 236 van het gemeentelijk politiereglement wordt de voorafgaande schriftelijke vergunning van de burgemeester voor de bepalingen van dit reglement vervangen door het meldings/aanvraagformulier te vinden op www.ikorganiseerinlier.be. De goedkeuring na de melding of aanvraag geldt als toelating van privaat gebruik van de openbare ruimte zoals omschreven in art. 1.

Art. 4 – Waarborg

Het gebruik van de evenementenweide / stadspark  is gratis.

Om schade aan groen te beperken dient er een waarborg te worden betaald:

Voor locatie 1 – 500 euro per gebruik

Voor locatie 2 – 5000 euro per gebruik

 

Dit bedrag dient minimum 1 maand voor de activiteit te worden gestort.

Indien de waarborg niet tijdig gestort wordt, zal de inschrijving voor onbestaande worden gehouden. De aanvrager wordt hiervan digitaal en per aangetekende brief in kennis gesteld.

 

Om de eventuele schade te kunnen vaststellen zal bij het opstellen van het evenement een plaatsbeschrijving (eventueel met foto’s) worden opgemaakt door de dienst Uit in Lier.

Dit gebeurt in principe in aanwezigheid van de aanvrager, tenzij deze hiervan afstand doet.

De aanvrager wordt in kennis gesteld van het tijdstip van de plaatsbeschrijving, indien de aanvrager hierbij niet aanwezig is wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed.

 

Ook na het evenement zal een plaatsbeschrijving worden opgemaakt, waarbij de aanvrager wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn van zodra afval of schade wordt aangetroffen. Bij aanwezigheid kan de aanvrager opmerkingen maken op de vaststellingen dewelke in de plaatsbeschrijving worden opgenomen. Bij aanwezigheid van de aanvrager wordt de plaatsbeschrijving geacht te zijn opgesteld op tegenspraak. Indien na schriftelijke kennisgeving de aanvrager niet aanwezig is op de aangegeven plaats en datum van de plaatsbeschrijving zoals opgenomen in de kennisgeving, wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed. 

 

Bij afwezigheid van de aanvrager bij de plaatsbeschrijving voor of na het evenement, wordt de plaatsbeschrijving ter kennisgeving digitaal bezorgd aan de aanvrager.

 

De waarborg wordt terugbetaald wanneer de weide in oorspronkelijke en onberispelijke staat wordt achtergelaten.

Activiteiten die onder categorie 1 vallen (zoals vermeld in art. 5) worden vrijgesteld van het betalen van een waarborg.

 

Art. 5 – Activiteiten

De georganiseerde activiteiten  dienen steeds publiek toegankelijk te zijn.

 

Activiteiten worden onderverdeeld in 2 categorieën:

1.Activiteiten met Melding. Bv. picknick, verjaardagsfeestje,…

Indien de activiteit voldoet aan volgende voorwaarden dient er uitsluitend een melding te gebeuren via ikorganiseerinlier.be

-Er zijn < 50 personen aanwezig.

-Er worden geen afwijkingen gehanteerd op de geluidsnorm (<85 dB)

-Er wordt geen muziek gespeeld na 22u.

-Er is weinig tot geen logistieke impact (geen gebruik van elektriciteit, springkasteel, verankerde tent,..)

-Enkele statafels en een kleine partytent mogen gebruikt worden.

-De weide of het stadspark worden niet betreden met een voertuig.

 

Voor deze activiteiten wordt er geen borg aangerekend.

 

2.Activiteiten met aanvraag.

Indien de activiteit voldoet aan één van volgende voorwaarden  is de activiteit niet toegelaten zonder vergunning en dient er steeds een aanvraagformulier ingevuld te worden via ikorganiseerinlier.be. Alle regels i.v.m. de aanvraagtermijn van evenementen zijn ook hier van toepassing.

-Er zijn > 50 personen aanwezig.

-Er wordt muziek gespeeld van > 85 dB.

-Er wordt muziek gespeeld na 22u.

-Er wordt verankerd materiaal gebruikt (bv grote tent, springkasteel, ..)

-Het evenement heeft een logistieke impact (bv inzet stadsdiensten vereist, gebruik elektriciteitskast op de weide,..)

 

Art. 6 – Gebruik elektriciteit

Mits toepassing van het retributiereglement op plaatsrechten markten en elektriciteitsvoorziening voor marktkramers en andere gebruikers (GR 16/12/2013) kan gebruik gemaakt worden van de aanwezige elektriciteitsvoorzieningen. Dit dient ingevuld te worden via de online aanvraag op ikorganiseerinlier.be

 

De hulpmiddelen voor het gebruik van elektriciteit (verlengkabels, paddestoelen) dienen door de organisator zelf te worden voorzien.

 

Art. 7 -Toegang voertuigen voor opbouw en/of afbraak

Het stadspark mag niet betreden worden met voertuigen.

Indien men de evenementenweide wil betreden met een wagen dient men rijplaten te gebruiken.

 

Art. 8 –  Afval

De stadsdiensten zijn niet verantwoordelijk voor de opkuis, ophaling of verwerking van het afval.

De aanvrager dient de evenementenweide en/of het stadspark in een reine toestand achter te laten.

Indien na schriftelijke aanmaning de opkuis niet wordt verricht door de aanvrager, is deze gehouden tot de kosten van de opkuis dewelke wordt begroot conform het geldende belastingreglement op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden.

 

De kosten worden in mindering gebracht van de gestorte waarborg, indien een waarborg werd gestort. Bij gebreke aan gestorte waarborg, wordt de wijze van inning gevolgd beschreven in voornoemd belastingreglement op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden.

 

Indien huidig reglement wordt overtreden, geeft dit aanleiding tot de mogelijkheid tot weigering van het gebruik van de in dit reglement beschreven locaties bij een toekomstige aanvraag.

 

Art. 9 - Schade

Eventuele schade wordt vastgesteld in de plaatsbeschrijving voor en na het evenement zoals beschreven in artikel 4. De schade zal worden hersteld door de aanvrager. Indien de aanvrager in gebreke blijft, wordt de schade hersteld en zal de aanvrager instaan voor de kosten van herstel. Hiervoor is het belastingreglement “op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden” van toepassing.

 

Art. 10 Verantwoordelijkheid

De organisator verklaart de bepalingen van dit reglement te aanvaarden en de stipte naleving ervan te waarborgen. De organisator waarborgt het recht om vertegenwoordigers van de stad gratis toegang te verschaffen  tot de activiteit teneinde de toepassing van dit reglement ter plaatse te verifiëren.

 

De stad is bevoegd de overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling en zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst te beëindigen indien blijkt dat één of meerdere verklaringen niet correct worden opgevolgd door de organisator.

 

Indien de stad zou worden aangesproken voor enige schade die het gevolg is van een evenement, is de aanvrager vrijwaring verschuldigd aan de Stad Lier.

 

De organisator

- dient in orde te zijn met andere wetgevingen en bijkomende toelatingen.

- sluit de nodige verzekeringen af

- dient de nodige stappen te ondernemen om het evenement veilig te laten verlopen.

 

De verantwoordelijkheid van de stad kan niet ingeroepen worden bij eventuele ongevallen of schade.

Inbreuken tegen het algemeen politiereglement kunnen leiden tot een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

8 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement evementenweide, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

3

Evenementen, groen, boekhouding

 

Bijlage:

 

Reglement evenementenweide

 

Art. 1 – Dit reglement is van toepassing bij de organisatie van evenementen op volgende locaties:

- locatie 1: grasveld Netelaan  tussen het stadspark, het Museum Timmermans-Opsomer en de Binnennete.

- locatie 2: locatie 1 samen met het stadspark gelegen tussen locatie 1 tot aan de ingang van de speeltuin en aan de achterzijde begrensd tot aan de Binnennete.

 

Dit reglement doet geen afbreuk aan de bepalingen van het politiereglement of andere geldende reglementen, tenzij expliciet anders wordt bepaald. Het politiereglement is van toepassing op alle evenementen in het kader van onderhavig reglement.

 

Art. 2 – Gebruikers

Het gebruik door de stadsdiensten heeft voorrang op de derde-gebruikers.

 

Art. 3 – Reserveren

Om een activiteit te organiseren op de evenementenweide en/of het stadspark dient het meldings-/aanvraagformulier te worden ingevuld via ikorganiseerinlier.be

Bij meerdere reservaties geldt de aanvraagdatum als referentie voor toewijzing.

De reservatie is pas geldig nadat de aanvrager een goedkeuring ontvangen heeft.

 

In afwijking van artikel 236 van het gemeentelijk politiereglement wordt de voorafgaande schriftelijke vergunning van de burgemeester voor de bepalingen van dit reglement vervangen door het meldings/aanvraagformulier te vinden op www.ikorganiseerinlier.be. De goedkeuring na de melding of aanvraag geldt als toelating van privaat gebruik van de openbare ruimte zoals omschreven in art. 1.

Art. 4 – Waarborg

Het gebruik van de evenementenweide / stadspark  is gratis.

Om schade aan groen te beperken dient er een waarborg te worden betaald:

Voor locatie 1 – 500 euro per gebruik

Voor locatie 2 – 5000 euro per gebruik

 

Dit bedrag dient minimum 1 maand voor de activiteit te worden gestort.

Indien de waarborg niet tijdig gestort wordt, zal de inschrijving voor onbestaande worden gehouden. De aanvrager wordt hiervan digitaal en per aangetekende brief in kennis gesteld.

 

Om de eventuele schade te kunnen vaststellen zal bij het opstellen van het evenement een plaatsbeschrijving (eventueel met foto’s) worden opgemaakt door de dienst Uit in Lier.

Dit gebeurt in principe in aanwezigheid van de aanvrager, tenzij deze hiervan afstand doet.

De aanvrager wordt in kennis gesteld van het tijdstip van de plaatsbeschrijving, indien de aanvrager hierbij niet aanwezig is wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed.

 

Ook na het evenement zal een plaatsbeschrijving worden opgemaakt, waarbij de aanvrager wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn van zodra afval of schade wordt aangetroffen. Bij aanwezigheid kan de aanvrager opmerkingen maken op de vaststellingen dewelke in de plaatsbeschrijving worden opgenomen. Bij aanwezigheid van de aanvrager wordt de plaatsbeschrijving geacht te zijn opgesteld op tegenspraak. Indien na schriftelijke kennisgeving de aanvrager niet aanwezig is op de aangegeven plaats en datum van de plaatsbeschrijving zoals opgenomen in de kennisgeving, wordt de stilzwijgende toestemming en goedkeuring met de inhoud van de plaatsbeschrijving vermoed. 

 

Bij afwezigheid van de aanvrager bij de plaatsbeschrijving voor of na het evenement, wordt de plaatsbeschrijving ter kennisgeving digitaal bezorgd aan de aanvrager.

 

De waarborg wordt terugbetaald wanneer de weide in oorspronkelijke en onberispelijke staat wordt achtergelaten.

Activiteiten die onder categorie 1 vallen (zoals vermeld in art. 5) worden vrijgesteld van het betalen van een waarborg.

 

Art. 5 – Activiteiten

De georganiseerde activiteiten  dienen steeds publiek toegankelijk te zijn.

 

Activiteiten worden onderverdeeld in 2 categorieën:

1.Activiteiten met Melding. Bv. picknick, verjaardagsfeestje,…

Indien de activiteit voldoet aan volgende voorwaarden dient er uitsluitend een melding te gebeuren via ikorganiseerinlier.be

-Er zijn < 50 personen aanwezig.

-Er worden geen afwijkingen gehanteerd op de geluidsnorm (<85 dB)

-Er wordt geen muziek gespeeld na 22u.

-Er is weinig tot geen logistieke impact (geen gebruik van elektriciteit, springkasteel, verankerde tent,..)

-Enkele statafels en een kleine partytent mogen gebruikt worden.

-De weide of het stadspark worden niet betreden met een voertuig.

 

Voor deze activiteiten wordt er geen borg aangerekend.

 

2.Activiteiten met aanvraag.

Indien de activiteit voldoet aan één van volgende voorwaarden  is de activiteit niet toegelaten zonder vergunning en dient er steeds een aanvraagformulier ingevuld te worden via ikorganiseerinlier.be. Alle regels i.v.m. de aanvraagtermijn van evenementen zijn ook hier van toepassing.

-Er zijn > 50 personen aanwezig.

-Er wordt muziek gespeeld van > 85 dB.

-Er wordt muziek gespeeld na 22u.

-Er wordt verankerd materiaal gebruikt (bv grote tent, springkasteel, ..)

-Het evenement heeft een logistieke impact (bv inzet stadsdiensten vereist, gebruik elektriciteitskast op de weide,..)

 

Art. 6 – Gebruik elektriciteit

Mits toepassing van het retributiereglement op plaatsrechten markten en elektriciteitsvoorziening voor marktkramers en andere gebruikers (GR 16/12/2013) kan gebruik gemaakt worden van de aanwezige elektriciteitsvoorzieningen. Dit dient ingevuld te worden via de online aanvraag op ikorganiseerinlier.be

 

De hulpmiddelen voor het gebruik van elektriciteit (verlengkabels, paddestoelen) dienen door de organisator zelf te worden voorzien.

 

Art. 7 -Toegang voertuigen voor opbouw en/of afbraak

Het stadspark mag niet betreden worden met voertuigen.

Indien men de evenementenweide wil betreden met een wagen dient men rijplaten te gebruiken.

 

Art. 8 –  Afval

De stadsdiensten zijn niet verantwoordelijk voor de opkuis, ophaling of verwerking van het afval.

De aanvrager dient de evenementenweide en/of het stadspark in een reine toestand achter te laten.

Indien na schriftelijke aanmaning de opkuis niet wordt verricht door de aanvrager, is deze gehouden tot de kosten van de opkuis dewelke wordt begroot conform het geldende belastingreglement op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden.

 

De kosten worden in mindering gebracht van de gestorte waarborg, indien een waarborg werd gestort. Bij gebreke aan gestorte waarborg, wordt de wijze van inning gevolgd beschreven in voornoemd belastingreglement op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden.

 

Indien huidig reglement wordt overtreden, geeft dit aanleiding tot de mogelijkheid tot weigering van het gebruik van de in dit reglement beschreven locaties bij een toekomstige aanvraag.

 

Art. 9 - Schade

Eventuele schade wordt vastgesteld in de plaatsbeschrijving voor en na het evenement zoals beschreven in artikel 4. De schade zal worden hersteld door de aanvrager. Indien de aanvrager in gebreke blijft, wordt de schade hersteld en zal de aanvrager instaan voor de kosten van herstel. Hiervoor is het belastingreglement “op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden” van toepassing.

 

Art. 10 Verantwoordelijkheid

De organisator verklaart de bepalingen van dit reglement te aanvaarden en de stipte naleving ervan te waarborgen. De organisator waarborgt het recht om vertegenwoordigers van de stad gratis toegang te verschaffen  tot de activiteit teneinde de toepassing van dit reglement ter plaatse te verifiëren.

 

De stad is bevoegd de overeenkomst zonder nadere ingebrekestelling en zonder voorafgaande rechterlijke tussenkomst te beëindigen indien blijkt dat één of meerdere verklaringen niet correct worden opgevolgd door de organisator.

 

Indien de stad zou worden aangesproken voor enige schade die het gevolg is van een evenement, is de aanvrager vrijwaring verschuldigd aan de Stad Lier.

 

De organisator

- dient in orde te zijn met andere wetgevingen en bijkomende toelatingen.

- sluit de nodige verzekeringen af

- dient de nodige stappen te ondernemen om het evenement veilig te laten verlopen.

 

De verantwoordelijkheid van de stad kan niet ingeroepen worden bij eventuele ongevallen of schade.

Inbreuken tegen het algemeen politiereglement kunnen leiden tot een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

CIRCUSREGLEMENT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De laatste jaren werden aanvragen voor circussen op het openbaar domein in Lier steeds geweigerd, omdat er in het verleden vaak problemen waren (waarborg niet tijdig betaald, geen duidelijke afspraken,..). Door het opstellen van een reglement wensen we duidelijk te stellen onder welke voorwaarden er een toelating voor een circus op het openbaar domein gegeven kan worden.

In het CBS van 17/10/2016 werd onderstaand circusreglement goedgekeurd.

 

TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1. Dit reglement is van toepassing op circussen die plaatsvinden op het grondgebied van de stad Lier.

 

MELDING

Artikel 2.

Indien het circus plaatsvindt op privaat domein dient er steeds een melding aan de burgemeester te gebeuren. Dit moet minstens 1 maand vooraf ingediend worden via ikorganiseerinlier.be.

 

AANVRAAG

Artikel 3.

De organisatie van circus op het openbaar domein in Lier dient steeds ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het CBS.

Hiervoor moet men minstens 3 maanden vooraf een aanvraag indienen via ikorganiseerinlier.be.

Bij de aanvraag moeten min. volgende documenten ingediend worden:

-Inschrijving KBO + BTW-nr.

-Datum van aankomst en vertrek + speellijst met data en uren van de voorstellingen

-Inplantingsplan en technische beschrijving van de installatie met correcte afmetingen van tent, woonwagens,…

-Bewijs van afsluiten van een geldige brandverzekering, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en objectieve aansprakelijkheid

-Een recent keuringsattest van de elektriciteit

 

Artikel 4. Indien er dieren meereizen/optreden moeten bij de aanvraag ook nog volgende documenten worden gevoegd:

-Een kopie van het contract met een erkende dierenarts

-Een lijst met alle dieren die meereizen met het circus (enkel dieren die voorkomen op lijst A)

-Een technische beschrijving van de installaties (afmetingen dierenverblijven)

 

WEIGERING EN MODALITEITEN VAN DE TOELATING

Artikel 5. Per kalenderjaar wordt er een beperking opgelegd van het aantal dagen dat er een circus wordt toegestaan op openbaar domein, om de overlast voor de omgeving te beperken. Per kalenderjaar mag er max. 20 dagen een circus plaatsvinden op eenzelfde locatie. Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

 

Artikel 6. Er wordt enkel toelating gegeven aan circussen op volgende locaties:

-de weide naast de Frederik Peltzerstraat

-parking De Laag in Koningshooikt

Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

 

Artikel 7. Er wordt enkel toelating verleend aan circussen zonder dieren of met dieren voorkomend op de lijst A (KB van 2 september 2005).

 

Artikel 8. Het college van burgemeester en schepenen kan de toelating gemotiveerd weigeren, bijvoorbeeld om redenen van openbare veiligheid, overlapping met andere evenementen, eerder verleende toelatingen, eerdere ervaringen met de exploitant,..

 

Artikel 9. Bij gelijktijdige aanvraag wordt de voorkeur gegeven aan een circus erkend door de Vlaamse Regering in het kader van de Vlaamse nomadische circussen.

 

Artikel 10. Het college van Burgemeester en schepenen kan voorwaarden opleggen aan de toelating, bv m.b.t. de data van de voorstellingen, het aantal voorstellingen, de datum van aankomst en vertrek. Indien mogelijk wordt hierbij rekening gehouden met de voorstellen van de aanvrager.

 

ELEKTRICITEITSVOORZIENING

Artikel 11.

De elektriciteitskast kan door de stad ter beschikking gesteld worden, zowel op parking De Laag als op de weide in de Frederik Peltzerstraat.

De kosten voor het verbruik worden nadien doorgerekend aan de organisator.

 

WATERVOORZIENING

Artikel 12.

Er kan een wateraansluiting voorzien worden door de stadsdiensten op de weide in de Frederik Peltzerstraat.

Op parking De Laag kan er water voorzien worden d.m.v. een standpijp die door de stadsdiensten wordt geplaatst.

De kosten voor het verbruik worden nadien doorgerekend aan de organisator.

 

PUBLICITEITSVOERING

Artikel 13. Het college van Burgemeester en schepenen dient voorafgaandelijk en schriftelijk toestemming te geven voor het voeren van publiciteit. In de toelating kunnen bijzondere voorwaarden opgelegd worden.

Overtredingen op deze bepaling worden gesanctioneerd in het kader van het Algemeen Politiereglement Stad Lier.

 

WETGEVING HANDELSPRAKTIJKEN

Artikel 14.

Verkoop van producten door de organisator is enkel toegelaten op het toegewezen terrein.

 

GELUIDSHINDER

Artikel 15. Inzake geluidshinder geldt het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en wijzigingen, inzonderheid het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 inzake de goedkeuring van de Vlaremwijziging betreffende het invoeren van een maximaal geluidsniveau voor muziekactiviteiten.  Indien de aanvrager een toelating wenst te bekomen voor een afwijking op de geluidsnormen dient dit eveneens in de aanvraag vermeld te worden. Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

 

VERKEERSMAATREGELEN

Artikel 16. Het is niet mogelijk om parkeerplaatsen voor te behouden in de omgeving. Alle voertuigen dienen op reguliere parkeerplaatsen of op het toegewezen terrein geplaatst te worden.

Vrachtwagens kunnen op volgende locaties parkeren:

-De Laag

-Rode Kruislaan

-Leuvensevest.

-op de Ring (enkel op plaatsen waar geen bord E9b staat)

 

DIERENWELZIJN

Artikel 17. Wanneer er dieren meereizen, bevestigt het circus of bedrijf met zijn aanvraag dat elke geldende wet – en regelgeving op het vlak van dierenwelzijn wordt nageleefd. In het bijzonder wordt hierbij verwezen naar de bepalingen van de Europese Verordening nr.1 /2005 van de Raad van 22 december 2004 en de Verordening nr. 1739 van de Commissie van 21 oktober 2005, het Koninklijk Besluit van 2 september 2005 ter waarborging van het welzijn van dieren die tot vermaak van het publiek worden gebruikt in circussen of rondreizende tentoonstellingen (het zogenaamde circusbesluit) en de omzendbrief van de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu betreffende het houden van dieren in circussen en rondreizende tentoonstellingen.

 

Artikel 18. De dieren die optreden in het programma zijn verzorgd en de omgang met de dieren

gebeurt op een correcte manier.

De dierenwagens en de andere huisvesting van de dieren zijn allen gericht op het maximale

dierenwelzijn. Deze huisvesting kan geïnspecteerd worden door de bevoegde instanties. Het circus of bedrijf verbindt zich ertoe dierenwelzijnsorganisaties toe te laten op hun terreinen om de dierenverblijven te bezoeken.

 

 

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Artikel 19. De aanvrager bevestigt door zijn aanvraag in het bezit te zijn van alle wettelijke en

reglementair voorgeschreven documenten, getuigschriften en vergunningen in verband met de

bedrijfsvoering, de voorstelling, de infrastructuur, het rollend materieel, de artiesten en het

personeel.

 

Artikel 20. Het circus of bedrijf is verantwoordelijk voor alle schade aan het openbaar en het privaat domein. Geen enkel voorwerp mag in de grond verankerd worden.

 

Artikel 21. Het is verboden putten te graven of materiaal aan te brengen waardoor het terrein kan worden beschadigd.

 

Artikel 22. Bij het wegtrekken moet het circus of bedrijf ervoor zorgen dat alle vuilnis op het terrein verwijderd is. Indien dit niet gebeurt, wordt dit uitgevoerd door het gemeentebestuur op kosten van het bedrijf of circus.

 

BRANDVOORSCHRIFTEN

Artikel 23. Volgende voorzorgsmaatregelen dienen strikt opgevolgd te worden:

 

Opstelling(en) & activiteiten

De opstellingen en activiteiten mogen geen hinder vormen voor een vlotte en veilige ontruiming van het evenement, noch van de achterliggende en nabij gelegen gebouwen. Ze mogen geen gevaar opleveren voor personen, gebouwen en andere particuliere eigendommen en ze mogen de hulpdiensten niet hinderen.

In de mate van het mogelijke moet een vrije doorgang van 4 meter hoogte en 4 meter breedte gewaarborgd blijven voor de voertuigen van de brandweer en van de andere hulpdiensten.

Ondergrondse en bovengrondse watermonden (hydranten) moeten steeds vrij en goed bereikbaar zijn.

Indien het evenement omsloten wordt door een wand of een omheining die bestaat uit vaste delen en/of delen die niet met de hand te verplaatsen zijn, dan moet deze minimaal om de 30 meter onderbroken zijn door een los element van minstens 120 centimeter breedte.

 

Tijdelijke inrichting (> 60 m² of meer dan 100 personen) (bvb tent, container, podium etc.)

Elke tijdelijke inrichting moet zich op minder dan 60 meter (loopafstand) bevinden van een plaats waar de brandweervoertuigen zich kunnen opstellen.

Rondom de inrichting wordt in de mate van het mogelijke een vrije doorgang van 4 meter breed en 4 meter hoog vrijgehouden (te rekenen vanaf de uiterste delen van de opstelling, bvb vanaf de tentharingen).

Het zeil en eventuele verharde zijwanden van tijdelijke tenten moeten uit brandvrije materialen gemaakt zijn.

De tenten mogen enkel elektrisch verlicht worden. De tent moet uitgerust zijn met een veiligheidsverlichting die voldoet aan de geldende Belgische normen. De veiligheidsverlichting moet voldoende lichtsterkte hebben om hindernissen zichtbaar te maken en om een veilige en ordelijke ontruiming te verzekeren. Deze verlichting moet onmiddellijk en automatisch in werking treden bij het uitvallen van de gewone verlichting. De veiligheidsverlichting moet minstens één uur zonder onderbreking kunnen functioneren.

Alle verlichting moet op een veilige wijze worden opgehangen (voldoende afstand ten opzichte van o.a. het tentzeil, lichte wanden, eventuele versieringen, …) en stabiele ophangpunten hebben, zodat geen brand- en ander gevaar kan ontstaan. Als de openbare verlichting niet volstaat, moet je buiten de tenten zorgen voor verlichtingspunten nabij de uitgangen en nooduitgangen.

In een tijdelijke inrichting met vaste zitplaatsen of een tribune geeft het aantal zit- of staanplaatsen de maximale bezetting aan. Anders wordt de maximale bezetting berekend a rato van 1 persoon per vierkante meter of 3 personen per vierkante meter wanneer het een dansvloer betreft.

Uitgangen voor het publiek leiden rechtstreeks naar de openbare weg of een gelijkaardige veilige plaats en hebben een vrije doorgang van minstens 120 cm breed en 200 cm hoog. Uiteraard dient de nuttige vrije breedte aangepast te worden aan het te verwachten aantal personen dat aanwezig zal zijn. Deze bepaling geldt niet alleen voor uitgangen uit tijdelijke inrichtingen zelf maar ook voor de uitgangen van het ganse evenemententerrein.

Het minimaal aantal uitgangen van een grote tijdelijke inrichting en van elke ruimte van een grote tijdelijke inrichting staat in verhouding tot de maximale bezetting ervan en wel als volgt:

-tot 99 personen: 1 uitgang

-van 100 tot 500 personen: 2 uitgangen

-meer dan 500 personen: 2 + n uitgangen waarbij n het geheel getal is onmiddellijk groter dan het quotiënt van de deling door 1000 van de maximale bezetting van het compartiment

Deze uitgangen moeten zo ver mogelijk uit elkaar liggen. Geen elk punt in de tent mag verder dan 30 meter van een uitgang liggen.

De aanduiding van de uitgangen en nooduitgangen dient te voldoen aan de bepalingen betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk.

 

Kook- en/of verwarmingstoestellen en stroomaggregaten

Een kook- of verwarmingstoestel (barbecuestel, warmhoudplaat enz.) moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

 

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

 

Voor de voeding van een kooktoestel in een tijdelijke inrichting wordt slechts elektriciteit of gas toegestaan.

 

Bij een barbecue is het gebruik van vloeibare brandstoffen verboden.

 

Indien er gas gebruikt wordt, zijn volgende regels van toepassing:

-Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

-Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten fysisch gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

-Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

oVoor ontspannen gas: de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

oVoor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

In de nabijheid van elk kook- of verwarmingstoestel of stroomaggregaat dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn.

 

Melding

Met het oog op het melden van brand of een ongeval moet de organisatie kunnen beschikken over een vast of een mobiel telefoontoestel. Bij dit toestel moeten de oproepnummers van brandweer en ziekenwagen (112) en politie (101) en eventuele andere hulpdiensten aanwezig zijn.

 

De organisatie stelt een veiligheidsverantwoordelijke aan. De veiligheidsverantwoordelijke doet op regelmatige tijdstippen een veiligheidsrondgang waarbij de elementen uit dit verslag worden gecontroleerd (blusmiddelen, uitgangen, bereikbaarheid evenemententerrein etc.). De veiligheidsverantwoordelijke staat ook in voor het opwachten van de hulpdiensten en het meedelen van alle relevante informatie zodat de hulpverlening snel kan starten.

 

Blusmiddelen

In een tijdelijke inrichting worden blusmiddelen (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblussers van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014)) voorzien à rato van 1 per 150 m². Deze blusmiddelen worden oordeelkundig verspreid over de inrichting in functie van de risico's.

 

De blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn en op een goed zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats worden opgesteld. Medewerkers die een taak hebben in of nabij de tijdelijke inrichting moeten de blusmiddelen kunnen gebruiken en moeten ingrijpen bij het minste gevaar. De organisator moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

 

Verzekering

De organisator sluit de nodige verzekeringen af, waaronder een wettelijke verzekering burgerlijke en objectieve aansprakelijkheid die mogelijke schade of letsel t.g.v. het evenement dekt.

 

Controle

Van zodra de standplaats is ingenomen wordt er door de Brandweer een controle uitgevoerd.

 

BELASTING

Artikel 24. Het belastingreglement voor het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein voor gelegenheidsinrichtingen is eveneens van toepassing. Het verschuldigde bedrag dient tijdig betaald te worden.

 

WAARBORG

Artikel 25. De waarborg bedraagt 1500 EUR (1000€ waarborg voor schade aan het terrein + 500€ waarborg voor het proper achterlaten van het terrein). De betaling moet minstens dertig dagen vooraf gebeuren door overschrijving op het rekeningnummer BE 82 0910 0010 0968, met

vermelding van de reden van betaling.

Indien de betaling niet of onvolledig is gebeurd twintig dagen voor aankomst van het circus vervalt de toelating van ambtswege en wordt elke toegang tot het terrein ontzegd.

 

Artikel 26. De waarborg wordt vrijgegeven na controle van het terrein. In geval van beschadigingen aan het terrein of openbaar domein wordt de waarborg ingehouden tot het moment dat de schade volledig is vergoed.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement, toegevoegd in bijlage, goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

5

Water & Wegen, Boekhouding, verkeersdienst LPL, mobiliteit, handhaving

 

 

Bijlage:

 

Circusreglement Stad Lier

 

 

TOEPASSINGSGEBIED

Artikel 1. Dit reglement is van toepassing op circussen die plaatsvinden op het grondgebied van de stad Lier.

 

MELDING

Artikel 2.

Indien het circus plaatsvindt op privaat domein dient er steeds een melding aan de burgemeester te gebeuren. Dit moet minstens 1 maand vooraf ingediend worden via ikorganiseerinlier.be.

 

AANVRAAG

Artikel 3.

De organisatie van circus op het openbaar domein in Lier dient steeds ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het CBS.

Hiervoor moet men minstens 3 maanden vooraf een aanvraag indienen via ikorganiseerinlier.be.

Bij de aanvraag moeten min. volgende documenten ingediend worden:

         Inschrijving KBO + BTW-nr.

         Datum van aankomst en vertrek + speellijst met data en uren van de voorstellingen

         Inplantingsplan en technische beschrijving van de installatie met correcte afmetingen van tent, woonwagens, …

         Bewijs van afsluiten van een geldige brandverzekering, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en objectieve aansprakelijkheid

         Een recent keuringsattest van de elektriciteit

 

Artikel 4. Indien er dieren meereizen/optreden moeten bij de aanvraag ook nog volgende documenten worden gevoegd:

         Een kopie van het contract met een erkende dierenarts

         Een lijst met alle dieren die meereizen met het circus (enkel dieren die voorkomen op lijst A)

         Een technische beschrijving van de installaties (afmetingen dierenverblijven)

 

WEIGERING EN MODALITEITEN VAN DE TOELATING

Artikel 5. Per kalenderjaar wordt er een beperking opgelegd van het aantal dagen dat er een circus wordt toegestaan op openbaar domein, om de overlast voor de omgeving te beperken. Per kalenderjaar mag er max. 20 dagen een circus plaatsvinden op eenzelfde locatie. Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

Artikel 6. Er wordt enkel toelating gegeven aan circussen op volgende locaties:

         de weide naast de Frederik Peltzerstraat

         parking De Laag in Koningshooikt

Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

 

Artikel 7. Er wordt enkel toelating verleend aan circussen zonder dieren of met dieren voorkomend op de lijst A (KB van 2 september 2005).

 

Artikel 8. Het college van burgemeester en schepenen kan de toelating gemotiveerd weigeren, bijvoorbeeld om redenen van openbare veiligheid, overlapping met andere evenementen, eerder verleende toelatingen, eerdere ervaringen met de exploitant, ...

 

Artikel 9. Bij gelijktijdige aanvraag wordt de voorkeur gegeven aan een circus erkend door de Vlaamse Regering in het kader van de Vlaamse nomadische circussen.

 

Artikel 10. Het college van Burgemeester en schepenen kan voorwaarden opleggen aan de toelating, bv. m.b.t. de data van de voorstellingen, het aantal voorstellingen, de datum van aankomst en vertrek. Indien mogelijk wordt hierbij rekening gehouden met de voorstellen van de aanvrager.

 

ELEKTRICITEITSVOORZIENING

Artikel 11.

De elektriciteitskast kan door de stad ter beschikking gesteld worden, zowel op parking De Laag als op de weide in de Frederik Peltzerstraat.

De kosten voor het verbruik worden nadien doorgerekend aan de organisator.

 

WATERVOORZIENING

Artikel 12.

Er kan een wateraansluiting voorzien worden door de stadsdiensten op de weide in de Frederik Peltzerstraat.

Op parking De Laag kan er water voorzien worden d.m.v. een standpijp die door de stadsdiensten wordt geplaatst.

De kosten voor het verbruik worden nadien doorgerekend aan de organisator.

 

PUBLICITEITSVOERING

Artikel 13. Het college van Burgemeester en schepenen dient voorafgaandelijk en schriftelijk toestemming te geven voor het voeren van publiciteit. In de toelating kunnen bijzondere voorwaarden opgelegd worden.

Overtredingen op deze bepaling worden gesanctioneerd in het kader van het Algemeen Politiereglement Stad Lier.

 

WETGEVING HANDELSPRAKTIJKEN

Artikel 14.

Verkoop van producten door de organisator is enkel toegelaten op het toegewezen terrein.

 

GELUIDSHINDER

Artikel 15. Inzake geluidshinder geldt het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 en wijzigingen, inzonderheid het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 inzake de goedkeuring van de Vlaremwijziging betreffende het invoeren van een maximaal geluidsniveau voor muziekactiviteiten.  Indien de aanvrager een toelating wenst te bekomen voor een afwijking op de geluidsnormen dient dit eveneens in de aanvraag vermeld te worden. Enkel het college van Burgemeester en schepenen is bevoegd om hier uitzonderingen op toe te staan.

 

VERKEERSMAATREGELEN

Artikel 16. Het is niet mogelijk om parkeerplaatsen voor te behouden in de omgeving. Alle voertuigen dienen op reguliere parkeerplaatsen of op het toegewezen terrein geplaatst te worden.

Vrachtwagens kunnen op volgende locaties parkeren:

         De Laag

         Rode Kruislaan

         Leuvensevest.

         op de Ring (enkel op plaatsen waar geen bord E9b staat)

 

DIERENWELZIJN

Artikel 17. Wanneer er dieren meereizen, bevestigt het circus of bedrijf met zijn aanvraag dat elke geldende wet – en regelgeving op het vlak van dierenwelzijn wordt nageleefd. In het bijzonder wordt hierbij verwezen naar de bepalingen van de Europese Verordening nr.1 /2005 van de Raad van 22 december 2004 en de Verordening nr. 1739 van de Commissie van 21 oktober 2005, het Koninklijk Besluit van 2 september 2005 ter waarborging van het welzijn van dieren die tot vermaak van het publiek worden gebruikt in circussen of rondreizende tentoonstellingen (het zogenaamde circusbesluit) en de omzendbrief van de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu betreffende het houden van dieren in circussen en rondreizende tentoonstellingen.

 

Artikel 18. De dieren die optreden in het programma zijn verzorgd en de omgang met de dieren

gebeurt op een correcte manier.

De dierenwagens en de andere huisvesting van de dieren zijn allen gericht op het maximale dierenwelzijn. Deze huisvesting kan geïnspecteerd worden door de bevoegde instanties. Het circus of bedrijf verbindt zich ertoe dierenwelzijnsorganisaties toe te laten op hun terreinen om de dierenverblijven te bezoeken.

 

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Artikel 19. De aanvrager bevestigt door zijn aanvraag in het bezit te zijn van alle wettelijke en reglementair voorgeschreven documenten, getuigschriften en vergunningen in verband met de bedrijfsvoering, de voorstelling, de infrastructuur, het rollend materieel, de artiesten en het personeel.

 

Artikel 20. Het circus of bedrijf is verantwoordelijk voor alle schade aan het openbaar en het privaat domein. Geen enkel voorwerp mag in de grond verankerd worden.

 

Artikel 21. Het is verboden putten te graven of materiaal aan te brengen waardoor het terrein kan worden beschadigd.

 

Artikel 22. Bij het wegtrekken moet het circus of bedrijf ervoor zorgen dat alle vuilnis op het terrein verwijderd is. Indien dit niet gebeurt, wordt dit uitgevoerd door het gemeentebestuur op kosten van het bedrijf of circus.

 

BRANDVOORSCHRIFTEN

Artikel 23. Volgende voorzorgsmaatregelen dienen strikt opgevolgd te worden:

 

Opstelling(en) & activiteiten

De opstellingen en activiteiten mogen geen hinder vormen voor een vlotte en veilige ontruiming van het evenement, noch van de achterliggende en nabij gelegen gebouwen. Ze mogen geen gevaar opleveren voor personen, gebouwen en andere particuliere eigendommen en ze mogen de hulpdiensten niet hinderen.

In de mate van het mogelijke moet een vrije doorgang van 4 meter hoogte en 4 meter breedte gewaarborgd blijven voor de voertuigen van de brandweer en van de andere hulpdiensten.

Ondergrondse en bovengrondse watermonden (hydranten) moeten steeds vrij en goed bereikbaar zijn.

Indien het evenement omsloten wordt door een wand of een omheining die bestaat uit vaste delen en/of delen die niet met de hand te verplaatsen zijn, dan moet deze minimaal om de 30 meter onderbroken zijn door een los element van minstens 120 centimeter breedte.

 

Tijdelijke inrichting (> 60 m² of meer dan 100 personen) (bvb tent, container, podium etc.)

Elke tijdelijke inrichting moet zich op minder dan 60 meter (loopafstand) bevinden van een plaats waar de brandweervoertuigen zich kunnen opstellen.

Rondom de inrichting wordt in de mate van het mogelijke een vrije doorgang van 4 meter breed en 4 meter hoog vrijgehouden (te rekenen vanaf de uiterste delen van de opstelling, bvb vanaf de tentharingen).

Het zeil en eventuele verharde zijwanden van tijdelijke tenten moeten uit brandvrije materialen gemaakt zijn.

De tenten mogen enkel elektrisch verlicht worden. De tent moet uitgerust zijn met een veiligheidsverlichting die voldoet aan de geldende Belgische normen. De veiligheidsverlichting moet voldoende lichtsterkte hebben om hindernissen zichtbaar te maken en om een veilige en ordelijke ontruiming te verzekeren. Deze verlichting moet onmiddellijk en automatisch in werking treden bij het uitvallen van de gewone verlichting. De veiligheidsverlichting moet minstens één uur zonder onderbreking kunnen functioneren.

Alle verlichting moet op een veilige wijze worden opgehangen (voldoende afstand ten opzichte van o.a. het tentzeil, lichte wanden, eventuele versieringen, …) en stabiele ophangpunten hebben, zodat geen brand- en ander gevaar kan ontstaan. Als de openbare verlichting niet volstaat, moet je buiten de tenten zorgen voor verlichtingspunten nabij de uitgangen en nooduitgangen.

In een tijdelijke inrichting met vaste zitplaatsen of een tribune geeft het aantal zit- of staanplaatsen de maximale bezetting aan. Anders wordt de maximale bezetting berekend a rato van 1 persoon per vierkante meter of 3 personen per vierkante meter wanneer het een dansvloer betreft.

Uitgangen voor het publiek leiden rechtstreeks naar de openbare weg of een gelijkaardige veilige plaats en hebben een vrije doorgang van minstens 120 cm breed en 200 cm hoog. Uiteraard dient de nuttige vrije breedte aangepast te worden aan het te verwachten aantal personen dat aanwezig zal zijn. Deze bepaling geldt niet alleen voor uitgangen uit tijdelijke inrichtingen zelf maar ook voor de uitgangen van het ganse evenemententerrein.

Het minimaal aantal uitgangen van een grote tijdelijke inrichting en van elke ruimte van een grote tijdelijke inrichting staat in verhouding tot de maximale bezetting ervan en wel als volgt:

         tot 99 personen: 1 uitgang

         van 100 tot 500 personen: 2 uitgangen

         meer dan 500 personen: 2 + n uitgangen waarbij n het geheel getal is onmiddellijk groter dan het quotiënt van de deling door 1000 van de maximale bezetting van het compartiment

Deze uitgangen moeten zo ver mogelijk uit elkaar liggen. Geen elk punt in de tent mag verder dan 30 meter van een uitgang liggen.

De aanduiding van de uitgangen en nooduitgangen dient te voldoen aan de bepalingen betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk.

 

Kook- en/of verwarmingstoestellen en stroomaggregaten

Een kook- of verwarmingstoestel (barbecuestel, warmhoudplaat enz.) moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

 

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

 

Voor de voeding van een kooktoestel in een tijdelijke inrichting wordt slechts elektriciteit of gas toegestaan.

 

Bij een barbecue is het gebruik van vloeibare brandstoffen verboden.

 

Indien er gas gebruikt wordt, zijn volgende regels van toepassing:

         Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

         Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten fysisch gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

         Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

         Voor ontspannen gas: de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

         Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

In de nabijheid van elk kook- of verwarmingstoestel of stroomaggregaat dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn.

 

Melding

Met het oog op het melden van brand of een ongeval moet de organisatie kunnen beschikken over een vast of een mobiel telefoontoestel. Bij dit toestel moeten de oproepnummers van brandweer en ziekenwagen (112) en politie (101) en eventuele andere hulpdiensten aanwezig zijn.

 

De organisatie stelt een veiligheidsverantwoordelijke aan. De veiligheidsverantwoordelijke doet op regelmatige tijdstippen een veiligheidsrondgang waarbij de elementen uit dit verslag worden gecontroleerd (blusmiddelen, uitgangen, bereikbaarheid evenemententerrein etc.). De veiligheidsverantwoordelijke staat ook in voor het opwachten van de hulpdiensten en het meedelen van alle relevante informatie zodat de hulpverlening snel kan starten.

 

Blusmiddelen

In een tijdelijke inrichting worden blusmiddelen (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblussers van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014)) voorzien à rato van 1 per 150 m². Deze blusmiddelen worden oordeelkundig verspreid over de inrichting in functie van de risico's.

 

De blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn en op een goed zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats worden opgesteld. Medewerkers die een taak hebben in of nabij de tijdelijke inrichting moeten de blusmiddelen kunnen gebruiken en moeten ingrijpen bij het minste gevaar. De organisator moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

 

Verzekering

De organisator sluit de nodige verzekeringen af, waaronder een wettelijke verzekering burgerlijke en objectieve aansprakelijkheid die mogelijke schade of letsel t.g.v. het evenement dekt.

 

Controle

Van zodra de standplaats is ingenomen wordt er door de Brandweer een controle uitgevoerd.

 

BELASTING

Artikel 24. Het belastingreglement voor het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein voor gelegenheidsinrichtingen is eveneens van toepassing. Het verschuldigde bedrag dient tijdig betaald te worden.

 

WAARBORG

Artikel 25. De waarborg bedraagt 1500 EUR (1000€ waarborg voor schade aan het terrein + 500€ waarborg voor het proper achterlaten van het terrein). De betaling moet minstens dertig dagen vooraf gebeuren door overschrijving op het rekeningnummer BE 82 0910 0010 0968, met vermelding van de reden van betaling.

Indien de betaling niet of onvolledig is gebeurd twintig dagen voor aankomst van het circus vervalt de toelating van ambtswege en wordt elke toegang tot het terrein ontzegd.

 

Artikel 26. De waarborg wordt vrijgegeven na controle van het terrein. In geval van beschadigingen aan het terrein of openbaar domein wordt de waarborg ingehouden tot het moment dat de schade volledig is vergoed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

AANPASSING REGLEMENT POLYVALENTE ZAAL JEUGDCENTRUM MOEVEMENT. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 29 juni 2015 keurde de gemeenteraad het huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van de polyvalente zaal van Jeugdcentrum Moevement goed.

In zitting van 24 oktober 2016 keurde College van Burgemeester en schepenen het stopzetten van de samenwerking met Safe Party Zone goed voor de zaal van Jeugdcentrum Moevement.

 

Feiten en context

De polyvalente zaal is de enige locatie in Lier waar jongeren en/of jeugdverenigingen een fuif kunnen organiseren. Binnen het huidige reglement kunnen andere gebruikers
(niet-jeugdverenigingen) eveneens gebruik maken van de polyvalente zaal.
Hierdoor wordt de zaal geregeld een heel weekend gehypothekeerd voor activiteiten die niet rechtsreeks jongeren aanbelangen. (vb kledingbeurs van de Gezinsbond).

Om jeugdverenigingen meer kans te geven de zaal voor een fuif te kunnen huren, stelt Team Jeugd en BKO volgende aanpassing van reglement voor:
 

Onder Art. 2: Algemeen

         Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden. (nieuw toegevoegd.)

         Activiteiten die zuiver politiek of zuiver religieus van aard zijn, worden niet toegelaten.(voorheen: Politiek gerichte activiteiten worden niet toegestaan.)

 

Onder Art. 3: Huur en waarborg, categorie II

         Lierse erkende verenigingen

         Lierse jongeren (-26 jaar)

         Leden van het lokaal overleg Kinderopvang, voor de opvang die zij vertegenwoordigen.(nieuw toegevoegd)

Reservatietermijn: max 9 maanden voor de datum van de activiteit

Huurprijs voor een gewone activiteit: (waarbij geen inkomsten gegenereerd worden)

Gratis op weekdagen;
€150,00 op vrijdag, in het weekend en op feestdagen indien zaal gereserveerd wordt tussen 9 maanden en 3 maanden voor datum van activiteit

Gratis op vrijdag, in het weekend en op feestdagen indien pas binnen de 3 maanden vóór de activiteit gereserveerd wordt. (voorheen altijd gratis)

Huurprijs voor fuif of optreden: 150 euro

 

De integrale, gewijzigde tekst van het reglement luidt als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE POLYVALENTE ZAAL

 

Art. 1:Voorafgaand

Het huidig reglement vervangt alle voorgaande reglementen betreffende het gebruik van de polyvalente zaal met ingang van 1 januari 2017.

 

Art. 2:Algemeen

Bij de organisatie van een fuif of een andere activiteit in Jeugdcentrum Moevement vzw moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

 

         Als basisregel geldt dat elke activiteit die doorgaat in de polyvalente zaal openbaar moet zijn voor alle publiek; privé-feesten met gesloten deuren worden niet toegelaten.

         Alle activiteiten dienen een duidelijke link te hebben naar jongeren en kinderen.

         Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden.

         Politiek of religieus gerichte activiteiten worden niet toegestaan.

         Fuiven en optredens in de polyvalente zaal dienen ten laatste beëindigd te worden om 3u00 en op zon- en feestdagen om 4u00.

         Er mogen per kalenderjaar niet meer dan 3 fuiven door dezelfde organisator worden ingericht.

         De gebruiker neemt voor een activiteit vooraf contact op met Team Jeugd en BKO om het verloop van de activiteit te bespreken.

         Voor en na de activiteit wordt de toestand van de polyvalente zaal beschreven in samenspraak met de gebruiker. Indien er schade aangebracht is tijdens de activiteit, wordt dit verrekend op de eindfactuur.

 

Art. 3: Huur en waarborg

Voor een fuif of optreden wordt een waarborg van € 300,00 betaald. Deze waarborg moet ten laatste 2 maanden vóór de aanvang van de activiteit betaald zijn, zoniet vervalt de reservatie. Betaling van de waarborg kan contant of met Bancontact aan het onthaal van Jeugdcentrum Moevement tijdens de openingsuren (ma. & vrij. van 13u tot 20u; di. & woe van 13u tot 16u30).

 

Na het evenement of de activiteit volgt een factuur met de afrekening van de kosten minus eventuele schadevergoeding minus eventuele extra afvalzakken (zie verder). Pas na volledige betaling van de factuur wordt de waarborg terugbetaald.

 

 

WIE?

HUURPRIJS

RESERVATIE

TERMIJN

ACTIVITEIT

FUIF/OP-TREDEN

CATEGORIE I

* Lierse erkende jeugdverenigingen

* werkingen van het jeugdcentrum

* Liers stadsbestuur

* Lierse adviesraden

  * Lierse scholen
 

gratis

gratis

max. 1 jaar vóór de datum van het evenement
minstens 3 maanden voor het evenement

 

CATEGORIE II

* Lierse erkende verenigingen

* Lierse jongeren (-26 jaar)

* Leden van het lokaal overleg Kinderopvang, voor de opvang die zij vertegenwoordigen.

 

Gratis op weekdagen.


150,00 op vrijdag, zaterdag, zondag of feestdagen indien reservatie gebeurt tussen 9 en 3 maanden voor datum activiteit, en gratis indien minder dan 3 maanden voor activiteit 

€ 150

max. 9 maanden vóór de datum van het evenement

CATEGORIE III

Anderen

€ 250,00

€ 400,00

max. 6 maan-

den vóór de datum van het evenement

 

 

Art. 4: Gebruik van technische installaties en overig materiaal

 

 

 

Huurprijs

Opmerking

Geluidsinstallatie

2/3de zaal

€ 150,00

Op aanvraag wordt er vooraf uitleg bij het materiaal gegeven. Dit is niet mogelijk op het moment van de activiteit zelf.

volledige zaal

€ 200,00

Lichtinstallatie

€ 150,00

Gebruik van tv-schermen

gratis

 

Toiletten

gratis

Eventueel toiletdame voorzien.

Podium (24 stuks, 1m x 2m)

gratis

Zelf te plaatsen en op te ruimen door gebruiker.

Tafels

gratis

Aantal: maximum 12

Stoelen

gratis

Aantal: maximum 150

 

 

         Tijdens fuiven en optredens mogen uitsluitend herbruikbare bekers worden gebruikt en mag er geen drank in flesjes verkocht worden. Wegwerpbekers worden nooit gebruikt tenzij zo afgesproken met het Jeugdcentrum. Per ontbrekende beker wordt € 1,00 aangerekend. De gebruiker ziet er nauwlettend op toe dat er geen bezoekers met glazen of flessen naar binnen of buiten gaan.

         Op aanvraag kan je gebruik maken van de vestiaire in de hal. Indien je hiervoor geld vraagt tijdens je evenement, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Bij een onbewaakte en niet-betalende vestiaire hang je best een bordje uit met de vermelding “organisator is niet verantwoordelijk voor vestiaire”.

         Heb je meer of ander materiaal nodig dan wat er voor de zaal voorzien is? Dan kan de gebruiker extra materiaal (bv. stoelen, tafels, nadars, …) bestellen bij Uit in Lier.

 

Art. 5:Reserveren

Reservatie van de polyvalente zaal gebeurt bij team Jeugd en BKO, op de 1e verdieping in Jeugdcentrum Moevement. Er wordt vervolgens een overeenkomst opgemaakt tussen de gebruiker en Jeugdcentrum Moevement.

De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige verantwoordelijke en is pas definitief wanneer de ondertekende overeenkomst in het bezit is van team Jeugd en BKO én de waarborg betaald is (Art. 3). Alle reservaties worden chronologisch behandeld en volgens de vooropgestelde termijnen per categorie. De zaal kan niet gehuurd worden voor een permanente werking.

 

Art. 6: Annulatie

Annulatie van het gebruik van de polyvalente zaal kan:

         tot 1 maand voor de activiteit : waarborg wordt terugbetaald.

         tot 5 werkdagen voor de activiteit: de helft van de waarborg wordt terugbetaald.

Bij annulatie later wordt niets terugbetaald.

 

Art. 7: Drankbestelling

Alle drank dient afgenomen te worden van de drankenleverancier van Jeugdcentrum Moevement. Alle afspraken hieromtrent dienen te gebeuren met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.  Het vaste drankenaanbod van het jeugdcentrum + prijzen vind je terug op het invulformulier ‘Drankenlijst’. Het is mogelijk om andere dranken of eenheden te bestellen, maar dit dient steeds te gebeuren in overleg met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum. De ingevulde drankenlijst moet ten laatste 2 weken vóór het evenement binnengebracht worden, zodat er tijdig besteld kan worden bij de drankenleverancier.

De gebruiker blijft wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving. Dit houdt o.m. in:

         kennelijk dronken mensen alcoholische dranken geven is verboden

         verstrekken van alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar is strafbaar

         het jeugdcentrum beschikt over een sterkedrankenvergunning, maar het blijft verboden om sterke drank te verstrekken aan jongeren < 18 jaar.

 

Bij huur van de polyvalente zaal MET toog, wordt bij de aanvang en op het einde van de huurperiode de drankvoorraad en het aantal bekers geteld en genoteerd door een verantwoordelijke van het jeugdcentrum, samen met de gebruiker. Deze telling gebeurt onmiddellijk na het einde van het evenement. De gebruiker dient alle bekers en dranken te verzamelen in het drankenkot. Na telling wordt dit lokaal afgesloten door de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.

 

Art. 8:  +16 regel

De gebruiker beslist zelf of hij op zijn evenement een +16 regel hanteert. Indien je kiest voor een +16 evenement dan maak je gebruik van een +16 logo. Dit logo is digitaal te verkrijgen via team Jeugd en BKO en gebruik  je op al je promomateriaal zoals affiches, inkomkaarten, flyers, ed. De controle van identiteitsdocumenten mag enkel gebeuren door politie. Bij toepassing van +16 regel mag je de bezoeker vragen naar enig leeftijdsbewijs.

 

Art. 9: Toegangsbadges

Bij huur van de polyvalente zaal wordt een toegangsbadge meegegeven met een maximum van

3 badges. Hiervoor wordt een waarborg (€ 15,00/badge) gevraagd. Deze badge geeft toegang tot de nodige lokalen, enkel op de dag van de activiteit. De verantwoordelijke haalt zelf de toegangsbadge af tijdens de openingsuren van Jeugdcentrum Moevement. Toegangsbadges kunnen tot 1 maand na het evenement ingeleverd worden met terugbetaling van de waarborg. Het is strikt verboden om de badge door te geven aan derden.

 

Art. 10: Verantwoordelijkheid huurder

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor:

         schade aan het gebouw

         de op het evenement aanwezige personen;

         het materiaal van het jeugdcentrum;

 

De gebruiker is ook zelf verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen waaronder:

         de verzekering inzake burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid;

         aangifte bij SABAM en de betaling van de verschuldigde rechten en eventuele boetes;

         de eerbiediging van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en de beteugeling van dronkenschap;

         de inkleding van de zaal en de verwijdering van de inkleding direct na de activiteit;

         de onmiddellijke opruim van materialen, goederen of uitrusting, niet behorend tot de zaal.

 

10.1: Security

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het vlot verloop in de zaal en de veiligheid van de bezoekers (zowel binnen als buiten), en duidt hiervoor vier verantwoordelijken aan. Deze verantwoordelijken moeten meerderjarig zijn.

Taken:

         controle uitvoeren op rookverbod in het gebouw;

         toezien dat er geen glas binnen of buiten gaat;

         toezien dat er geen sterke drank binnen komt;

         toezicht houden op nooddeuren;

         uitvoeren toegangscontole;

         organisatie vlot verloop in zaal.

 

Afspraken omtrent extra security gebeuren in samenspraak met team Jeugd en BKO.

Bij grote evenementen voorziet Jeugdcentrum Moevement bijkomende professionele security (twee personen) voor toezicht op het gebouw.

 

10.2: Billijke vergoeding & SABAM

De uitvoerdersrechten (billijke vergoeding) die je wettelijk verplicht dient te betalen voor het gebruik van CD’s of vooropgenomen muziek, wordt door stadsbestuur Lier betaald. De auteursrechten (SABAM) vallen wél ten laste van de gebruiker. Je vindt alle info en formulieren op de website www.sabam.be/nl. Je kan je aangifte ook online doen via deze site.

 

10.3: Opkuis

Alle gebruikte ruimtes worden netjes achtergelaten, in de staat zoals deze werden verkregen. Tafels, stoelen en podiumelementen worden terug op hun plaats gezet. Materiaal voor opkuis is voorzien in het drankenkot. De zaal en de hal worden uitgekeerd, de toog wordt afgewassen, de bekers worden gespoeld en de drank wordt terug in het drankenkot geplaatst. (let er wel op dat het drankenkot na de activiteit wordt afgesloten door de security).

 

De toiletten dienen proper achtergelaten te worden: de vloer wordt gekeerd, afval wordt verwijderd, vuilbakjes worden leeggemaakt en sanitair, vloeren, muren en plafonds dienen vrij te zijn van afval, urine, uitwerpselen, braaksel en andere lichaamsvochten. De opkuis van de toiletten is ten laste van de gebruiker. De gebruiker heeft de vrije keuze om al dan niet een toiletdame (of –heer) te voorzien tijdens de activiteit. In geen geval mag het toiletbezoek betalend worden gemaakt. Indien het sanitair in een staat wordt achtergelaten die de veiligheid van poetspersoneel in het gedrang brengt (bijv. het duidelijk laten rondslingeren van verboden middelen, glas, uitwerpselen,…), worden de kosten voor de opkuis en desinfectie door  een gespecialiseerde firma doorgefactureerd aan de gebruiker.

Maximum 1u na het beëindigen van het evenement neemt de gebruiker het initiatief om samen met iemand van de securityfirma en een verantwoordelijke van jeugdhuis De Moeve (indien dit nog open is) de toestand van de hal en het sanitair vast te leggen op papier (eventueel ook op foto). Dit document dient door de drie partijen ondertekend te worden, dit om latere discussies uit te sluiten.

 

Alle afval dient verzameld te worden in afgesloten vuilniszakken. Er wordt 1 vuilniszak voor restafval voorzien en 1 voor PMD. Als dit niet voldoende is, kan de gebruiker beschikken over extra zakken, die steeds voorzien worden door het jeugdcentrum. Voor deze extra zakken wordt het tarief van piekzakken gehanteerd, namelijk € 3,00/zak. De volle zakken worden geplaatst aan de achterdeur van de zaal.

Indien de gebruiker zelf drank heeft voorzien die niet werd afgenomen via de drankenlijst van het jeugdcentrum, dan dient de gebruiker alle lege recipiënten hiervan (lege flessen etc) zelf weer mee te nemen; ze mogen geenszins worden achtergelaten in het jeugdcentrum.

 

Ook de toegangsweg naar de ingang van het gebouw en de omgeving rond het gebouw wordt proper en vrij achtergelaten. Voorwerpen niet behorend tot het jeugdcentrum worden onmiddellijk na de activiteit verwijderd.

 

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle deuren gesloten zijn.

 

Indien de opkuis niet in orde is, zullen er minimum € 100,00 extra kosten worden aangerekend.

 

Art. 11: Veiligheidsvoorschriften

         Alle evacuatiewegen dienen ten allen tijde vrijgehouden te worden.

         Fietsen, bromfietsen en wagens moeten op de daartoe voorziene plaatsen gezet worden.

         De bezoekers van het jeugdcentrum dienen respect te tonen t.o.v. buurtbewoners van het jeugdcentrum en de omgeving. Vandalisme, agressiviteit en nachtlawaai worden in en rond het jeugdcentrum niet geduld.

         Iedere bezoeker die in of rond het gebouw van het jeugdcentrum in het bezit wordt gevonden van verboden voorwerpen of goederen die het vlot verloop van activiteiten of de veiligheid van aanwezigen in het gedrang kan brengen, zal de toegang tot het jeugdcentrum worden geweigerd. Bij twist of problemen wordt de politie verwittigd.

         Als organisator van een activiteit is het verboden om zelf mensen te fouilleren. Enkel de politie is daarvoor bevoegd.

         Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de jeugddienst en worden niet door de gebruiker uitgevoerd.

         Het is verboden om open vuren te maken, bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken, vuurwerk af te steken, … binnen het jeugdcentrum.

         Er worden geen drugs toegelaten in het jeugdcentrum. De organisator van een fuif heeft meldingsplicht als er illegale drugs worden gebruikt/ gedeald / verkocht.

         Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de elektriciteitsleiding, de installatie, of de lichtpunten met toebehoren.

         Overnachten in het gebouw wordt niet toegelaten.

         Er is een algemeen rookverbod in alle ruimtes van het jeugdcentrum. Deze regel geldt ook voor medewerkers.

 

Art. 12: Inkomprijzen

De inkomprijzen voor optredens, fuiven en anderen, mogen door de gebruiker zelf bepaald worden. Jongeren in het bezit van een M-pas/jongerenpas betalen maximum € 4,00 inkom voor een fuif en een verminderde prijs bij andere activiteiten (af te spreken met team Jeugd en BKO). De toegangsprijs voor M-pashouders dient ook specifiek vermeld te worden op de affiches, flyers en andere publiciteit en aan de kassa van het evenement. De personeelsleden van team Jeugd en BKO en de leden van het Beheersorgaan Jeugd mogen steeds gratis de activiteit betreden met het oog op controle over het naleven van de voorwaarden. Politie en/of Team Jeugd kunnen de manifestatie stopzetten indien de regels niet worden nageleefd.

 

Art. 13: Publiciteit

Op affiches, flyers of andere vormen van publiciteit moet duidelijk vermeld staan:

         de verantwoordelijke uitgever (natuurlijk persoon met naam en adres)

         het aanvangsuur

         de inkomprijs + de kortingsprijs voor M-pashouders

         de naam van de zaal:  Jeugdcentrum Moevement of JC Moevement

         + 16 logo (indien van toepassing)

         het Safe Party Zone logo (je kan dit downloaden op www.moevement.be)

Het ontwerp van affiches en flyers dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan team Jeugd en BKO vóór feitelijke druk.

Indien de organisator/gebruiker een natuurlijk persoon is i.p.v. een vereniging of rechtspersoon, dan mag er op de publiciteit géén vermelding gemaakt worden van enige vereniging of rechtspersoon.

 

Art. 14: Safe Party Zone

Jeugdcentrum Moevement is een ‘Safe Party Zone’. Bijgevolg is de gebruiker verplicht om de procedure toe te passen die samengaat met de implicatie van het ‘Safe Zone Party’ label indien het evenement een fuif en/of optreden betreft. Elke bezoeker die de zaal wenst te betreden, zal eerst zijn identiteitskaart of een gelijkwaardig document moeten aanbieden aan de ‘save bee’, het ID-scantoestel dat de persoonscontrole in het kader van de Save Party Zone uitvoert. Indien het scantoestel aangeeft dat een bezoeker bekend staat als relschopper, dan dient deze bezoeker de toegang geweigerd te worden.

De bediening van de ‘safe bees’ dient te gebeuren door de gebruiker of een door hem aangeduide vrijwilliger, bijgestaan door iemand van de securityfirma, en dit tot het einde van het evenement.

 

Art. 15: Sancties

Wanneer dit gebruiksreglement niet wordt nageleefd, worden er sancties opgelegd. De wijze van sanctionering zal bepaald worden door het Beheersorgaan Jeugd.

 

Een sanctie kan bestaan uit een tijdelijke of permanente verwijdering uit het jeugdcentrum, uitsluiting van een bepaalde activiteit of opleggen van een geldboete.

 

Art. 16: Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

         Uitzonderingen op het reglement kunnen enkel worden toegestaan door het Beheersorgaan Jeugd.

         De gebruiker/contractant verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder te verhuren aan derden.

         Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet en de waarborg wordt niet terugbetaald.

         In geval van overmacht of gegronde redenen kan het Beheersorgaan Jeugd de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

         Het Beheersorgaan Jeugd behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren, en om met de gebruiker specifieke afspraken te maken rond gebruik, duur van gebruik en prijzen.

 

Adviezen

In zitting van 10/10/2016 gaf het Beheersorgaan jeugd positief advies over de aanpassingen aan het reglement.

In zitting van 05/09/2016 gaf Jeugdraad positief advies omtrent de stopzetting van de Safe Party Zone.

In zitting van 07/11/2016 gaf Jeugdraad advies over alle aanpassingen aan het reglement.

 

Argumentatie

Er kan slechts één evenement per weekend geboekt worden in de polyvalente zaal. Meerdere evenementen binnen één weekend zouden extra personeel vereisen voor een tussentijdse poets en voor de stocktelling en het klaarzetten van de dranken tussen twee evenementen in. Bovendien hebben die andere gebruikers voldoende uitwijkmogelijkheden op andere locaties (wijkhuizen, scholen, parochiezalen,...) terwijl de jongeren/jeugdverenigingen in Lier enkel kunnen beschikken over de polyvalente zaal voor het organiseren van een fuif.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

12 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1:

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met volgend huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van de polyvalente zaal van Jeugdcentrum Moevement.

 

 

Bijlage:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE POLYVALENTE ZAAL

 

Art. 1: Voorafgaand

Het huidig reglement vervangt alle voorgaande reglementen betreffende het gebruik van de polyvalente zaal met ingang van 1 januari 2017.

 

Art. 2: Algemeen

Bij de organisatie van een fuif of een andere activiteit in Jeugdcentrum Moevement vzw moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

 

         Als basisregel geldt dat elke activiteit die doorgaat in de polyvalente zaal openbaar moet zijn voor alle publiek; privé-feesten met gesloten deuren worden niet toegelaten.

         Alle activiteiten dienen een duidelijke link te hebben naar jongeren en kinderen.

         Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden.

         Activiteiten die zuiver politiek of zuiver religieus van aard zijn, worden niet toegelaten.

         Fuiven en optredens in de polyvalente zaal dienen ten laatste beëindigd te worden om 3u00 en op zon- en feestdagen om 4u00.

         Er mogen per kalenderjaar niet meer dan 3 fuiven door dezelfde organisator worden ingericht.

         De gebruiker neemt voor een activiteit vooraf contact op met Team Jeugd en BKO om het verloop van de activiteit te bespreken.

         Voor en na de activiteit wordt de toestand van de polyvalente zaal beschreven in samenspraak met de gebruiker. Indien er schade aangebracht is tijdens de activiteit, wordt dit verrekend op de eindfactuur.

 

Art. 3: Huur en waarborg

Voor een fuif of optreden wordt een waarborg van € 300,00 betaald. Deze waarborg moet ten laatste 2 maanden vóór de aanvang van de activiteit betaald zijn, zoniet vervalt de reservatie. Betaling van de waarborg kan contant of met Bancontact aan het onthaal van Jeugdcentrum Moevement tijdens de openingsuren (ma. & vrij. van 13u tot 20u; di. & woe van 13u tot 16u30).

 

Na het evenement of de activiteit volgt een factuur met de afrekening van de kosten minus eventuele schadevergoeding minus eventuele extra afvalzakken (zie verder). Pas na volledige betaling van de factuur wordt de waarborg terugbetaald.

 

 

 

WIE

HUURPRIJS ACTIVITEIT

HUURPRIJS FUIF of OPTREDEN

RESERVATIE

TERMIJN

Categorie I

• Lierse erkende jeugdverenigingen

• werkingen van het jeugdcentrum

• Liers stadsbestuur

• Lierse adviesraden

•Lierse scholen

gratis

gratis

Max 1 jaar vóór de datum van het evenement

 

Minstens 3 maanden vooraf

Categorie II

• Lierse erkende verenigingen met een jeugdwerking

• Lierse jongeren

    (-26 jaar)

* Leden van het lokaal overleg Kinderopvang, voor de opvang die zij vertegenwoordigen

 

Gratis op weekdagen

 

150,00 euro op vrijdag, zaterdag, zondag of feestdagen indien reservatie gebeurt tussen 9 en 3 maanden voor datum activiteit, en gratis indien minder dan 3 maanden voor activiteit

 

150,00 euro

max. 9 maanden vóór de datum van het evenement, mits betaling.

 

Max 3 maanden vooraf = gratis

 

Categorie III

• Anderen

250,00 euro

400,00 euro

max. 6 maanden vóór de datum van het evenement

 

 

Art. 4: Gebruik van technische installaties en overig materiaal

 

 

 

         Tijdens fuiven en optredens mogen uitsluitend herbruikbare bekers worden gebruikt en mag er geen drank in flesjes verkocht worden. Wegwerpbekers worden nooit gebruikt tenzij zo afgesproken met het Jeugdcentrum. Per ontbrekende beker wordt € 1,00 aangerekend. De gebruiker ziet er nauwlettend op toe dat er geen bezoekers met glazen of flessen naar binnen of buiten gaan.

         Op aanvraag kan je gebruik maken van de vestiaire in de hal. Indien je hiervoor geld vraagt tijdens je evenement, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Bij een onbewaakte en niet-betalende vestiaire hang je best een bordje uit met de vermelding “organisator is niet verantwoordelijk voor vestiaire”.

         Heb je meer of ander materiaal nodig dan wat er voor de zaal voorzien is? Dan kan de gebruiker extra materiaal (bv. stoelen, tafels, nadars, …) bestellen bij Uit in Lier.

 

Art. 5: Reserveren

Reservatie van de polyvalente zaal gebeurt bij team Jeugd en BKO, op de 1e verdieping in Jeugdcentrum Moevement. Er wordt vervolgens een overeenkomst opgemaakt tussen de gebruiker en Jeugdcentrum Moevement.

De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige verantwoordelijke en is pas definitief wanneer de ondertekende overeenkomst in het bezit is van team Jeugd en BKO én de waarborg betaald is (Art. 3). Alle reservaties worden chronologisch behandeld en volgens de vooropgestelde termijnen per categorie. De zaal kan niet gehuurd worden voor een permanente werking.

 

Art. 6: Annulatie

Annulatie van het gebruik van de polyvalente zaal kan:

         tot 1 maand voor de activiteit : waarborg wordt terugbetaald.

         tot 5 werkdagen voor de activiteit: de helft van de waarborg wordt terugbetaald.

Bij annulatie later wordt er niets terugbetaald.

 

Art. 7: Drankbestelling

Alle drank dient afgenomen te worden van de drankenleverancier van Jeugdcentrum Moevement. Alle afspraken hieromtrent dienen te gebeuren met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.  Het vaste drankenaanbod van het jeugdcentrum + prijzen vind je terug op het invulformulier ‘Drankenlijst’. Het is mogelijk om andere dranken of eenheden te bestellen, maar dit dient steeds te gebeuren in overleg met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum. De ingevulde drankenlijst moet ten laatste 2 weken vóór het evenement binnengebracht worden, zodat er tijdig besteld kan worden bij de drankenleverancier.

De gebruiker blijft wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving. Dit houdt o.m. in:

         kennelijk dronken mensen alcoholische dranken geven is verboden

         verstrekken van alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar is strafbaar

         het jeugdcentrum beschikt over een sterkedrankenvergunning, maar het blijft verboden om sterke drank te verstrekken aan jongeren < 18 jaar.

 

Bij huur van de polyvalente zaal MET toog, wordt bij de aanvang en op het einde van de huurperiode de drankvoorraad en het aantal bekers geteld en genoteerd door een verantwoordelijke van het jeugdcentrum, samen met de gebruiker. Deze telling gebeurt onmiddellijk na het einde van het evenement. De gebruiker dient alle bekers en dranken te verzamelen in het drankenkot. Na telling wordt dit lokaal afgesloten door de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.

 

Art. 8:  +16 regel

De gebruiker beslist zelf of hij op zijn evenement een +16 regel hanteert. Indien je kiest voor een +16 evenement dan maak je gebruik van een +16 logo. Dit logo is digitaal te verkrijgen via team Jeugd en BKO en gebruik  je op al je promomateriaal zoals affiches, inkomkaarten, flyers, ed. De controle van identiteitsdocumenten mag enkel gebeuren door politie. Bij toepassing van +16 regel mag je de bezoeker vragen naar enig leeftijdsbewijs.

 

Art. 9: Toegangsbadges

Bij huur van de polyvalente zaal wordt een toegangsbadge meegegeven met een maximum van

3 badges. Hiervoor wordt een waarborg (€ 15,00/badge) gevraagd. Deze badge geeft toegang tot de nodige lokalen, enkel op de dag van de activiteit. De verantwoordelijke haalt zelf de toegangsbadge af tijdens de openingsuren van Jeugdcentrum Moevement. Toegangsbadges kunnen tot 1 maand na het evenement ingeleverd worden met terugbetaling van de waarborg. Het is strikt verboden om de badge door te geven aan derden.

 

Art. 10: Verantwoordelijkheid huurder

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor:

         schade aan het gebouw

         de op het evenement aanwezige personen;

         het materiaal van het jeugdcentrum;

 

De gebruiker is ook zelf verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen waaronder:

         de verzekering inzake burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid;

         aangifte bij SABAM en de betaling van de verschuldigde rechten en eventuele boetes;

         de eerbiediging van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en de beteugeling van dronkenschap;

         de inkleding van de zaal en de verwijdering van de inkleding direct na de activiteit;

         de onmiddellijke opruim van materialen, goederen of uitrusting, niet behorend tot de zaal.

 

10.1: Security

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het vlot verloop in de zaal en de veiligheid van de bezoekers (zowel binnen als buiten), en duidt hiervoor vier verantwoordelijken aan. Deze verantwoordelijken moeten meerderjarig zijn.

Taken:

         controle uitvoeren op rookverbod in het gebouw;

         toezien dat er geen glas binnen of buiten gaat;

         toezien dat er geen sterke drank binnen komt;

         toezicht houden op nooddeuren;

         uitvoeren toegangscontole;

         organisatie vlot verloop in zaal.

 

Afspraken omtrent extra security gebeuren in samenspraak met team Jeugd en BKO.

Bij grote evenementen voorziet Jeugdcentrum Moevement bijkomende professionele security (twee personen) voor toezicht op het gebouw.

 

10.2: Billijke vergoeding & SABAM

De uitvoerdersrechten (billijke vergoeding) die je wettelijk verplicht dient te betalen voor het gebruik van CD’s of vooropgenomen muziek, wordt door stadsbestuur Lier betaald. De auteursrechten (SABAM) vallen wél ten laste van de gebruiker. Je vindt alle info en formulieren op de website www.sabam.be/nl. Je kan je aangifte ook online doen via deze site.

 

10.3: Opkuis

Alle gebruikte ruimtes worden netjes achtergelaten, in de staat zoals deze werden verkregen. Tafels, stoelen en podiumelementen worden terug op hun plaats gezet. Materiaal voor opkuis is voorzien in het drankenkot. De zaal en de hal worden uitgekeerd, de toog wordt afgewassen, de bekers worden gespoeld en de drank wordt terug in het drankenkot geplaatst. (let er wel op dat het drankenkot na de activiteit wordt afgesloten door de security).

 

De toiletten dienen proper achtergelaten te worden: de vloer wordt gekeerd, afval wordt verwijderd, vuilbakjes worden leeggemaakt en sanitair, vloeren, muren en plafonds dienen vrij te zijn van afval, urine, uitwerpselen, braaksel en andere lichaamsvochten. De opkuis van de toiletten is ten laste van de gebruiker. De gebruiker heeft de vrije keuze om al dan niet een toiletdame (of –heer) te voorzien tijdens de activiteit. In geen geval mag het toiletbezoek betalend worden gemaakt. Indien het sanitair in een staat wordt achtergelaten die de veiligheid van poetspersoneel in het gedrang brengt (bijv. het duidelijk laten rondslingeren van verboden middelen, glas, uitwerpselen,…), worden de kosten voor de opkuis en desinfectie door  een gespecialiseerde firma doorgefactureerd aan de gebruiker.

Maximum 1u na het beëindigen van het evenement neemt de gebruiker het initiatief om samen met iemand van de securityfirma en een verantwoordelijke van jeugdhuis De Moeve (indien dit nog open is) de toestand van de hal en het sanitair vast te leggen op papier (eventueel ook op foto). Dit document dient door de drie partijen ondertekend te worden, dit om latere discussies uit te sluiten.

 

Alle afval dient verzameld te worden in afgesloten vuilniszakken. Er wordt 1 vuilniszak voor restafval voorzien en 1 voor PMD. Als dit niet voldoende is, kan de gebruiker beschikken over extra zakken, die steeds voorzien worden door het jeugdcentrum. Voor deze extra zakken wordt het tarief van piekzakken gehanteerd, namelijk € 3,00/zak. De volle zakken worden geplaatst aan de achterdeur van de zaal.

Indien de gebruiker zelf drank heeft voorzien die niet werd afgenomen via de drankenlijst van het jeugdcentrum, dan dient de gebruiker alle lege recipiënten hiervan (lege flessen etc) zelf weer mee te nemen; ze mogen geenszins worden achtergelaten in het jeugdcentrum.

 

Ook de toegangsweg naar de ingang van het gebouw en de omgeving rond het gebouw wordt proper en vrij achtergelaten. Voorwerpen niet behorend tot het jeugdcentrum worden onmiddellijk na de activiteit verwijderd.

 

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle deuren gesloten zijn.

 

Indien de opkuis niet in orde is, zullen er minimum € 100,00 extra kosten worden aangerekend.

 

Art. 11: Veiligheidsvoorschriften

         Alle evacuatiewegen dienen ten allen tijde vrijgehouden te worden.

         Fietsen, bromfietsen en wagens moeten op de daartoe voorziene plaatsen gezet worden.

         De bezoekers van het jeugdcentrum dienen respect te tonen t.o.v. buurtbewoners van het jeugdcentrum en de omgeving. Vandalisme, agressiviteit en nachtlawaai worden in en rond het jeugdcentrum niet geduld.

         Iedere bezoeker die in of rond het gebouw van het jeugdcentrum in het bezit wordt gevonden van verboden voorwerpen of goederen die het vlot verloop van activiteiten of de veiligheid van aanwezigen in het gedrang kan brengen, zal de toegang tot het jeugdcentrum worden geweigerd. Bij twist of problemen wordt de politie verwittigd.

         Als organisator van een activiteit is het verboden om zelf mensen te fouilleren. Enkel de politie is daarvoor bevoegd.

         Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de jeugddienst en worden niet door de gebruiker uitgevoerd.

         Het is verboden om open vuren te maken, bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken, vuurwerk af te steken, … binnen het jeugdcentrum.

         Er worden geen drugs toegelaten in het jeugdcentrum. De organisator van een fuif heeft meldingsplicht als er illegale drugs worden gebruikt/ gedeald / verkocht.

         Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de elektriciteitsleiding, de installatie, of de lichtpunten met toebehoren.

         Overnachten in het gebouw wordt niet toegelaten.

         Er is een algemeen rookverbod in alle ruimtes van het jeugdcentrum. Deze regel geldt ook voor medewerkers.

 

Art. 12: Inkomprijzen

De inkomprijzen voor optredens, fuiven en anderen, mogen door de gebruiker zelf bepaald worden. Jongeren in het bezit van een M-pas/jongerenpas betalen maximum € 4,00 inkom voor een fuif en een verminderde prijs bij andere activiteiten (af te spreken met team Jeugd en BKO). De toegangsprijs voor M-pashouders dient ook specifiek vermeld te worden op de affiches, flyers en andere publiciteit en aan de kassa van het evenement. De personeelsleden van team Jeugd en BKO en de leden van het Beheersorgaan Jeugd mogen steeds gratis de activiteit betreden met het oog op controle over het naleven van de voorwaarden. Politie en/of Team Jeugd kunnen de manifestatie stopzetten indien de regels niet worden nageleefd.

 

Art. 13: Publiciteit

Op affiches, flyers of andere vormen van publiciteit moet duidelijk vermeld staan:

         de verantwoordelijke uitgever (natuurlijk persoon met naam en adres)

         het aanvangsuur

         de inkomprijs + de kortingsprijs voor M-pashouders

         de naam van de zaal:  Jeugdcentrum Moevement of JC Moevement

         + 16 logo (indien van toepassing)

 

Het ontwerp van affiches en flyers dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan team Jeugd en BKO vóór feitelijke druk.

Indien de organisator/gebruiker een natuurlijk persoon is i.p.v. een vereniging of rechtspersoon, dan mag er op de publiciteit géén vermelding gemaakt worden van enige vereniging of rechtspersoon.

 

Art. 14: Sancties

Wanneer dit gebruiksreglement niet wordt nageleefd, worden er sancties opgelegd. De wijze van sanctionering zal bepaald worden door het Beheersorgaan Jeugd.

 

Een sanctie kan bestaan uit een tijdelijke of permanente verwijdering uit het jeugdcentrum, uitsluiting van een bepaalde activiteit of opleggen van een geldboete.

 

Art. 15: Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

         Uitzonderingen op het reglement kunnen enkel worden toegestaan door het Beheersorgaan Jeugd.

         De gebruiker/contractant verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder te verhuren aan derden.

         Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet en de waarborg wordt niet terugbetaald.

         In geval van overmacht of gegronde redenen kan het Beheersorgaan Jeugd de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

         Het Beheersorgaan Jeugd behoudt zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren, en om met de gebruiker specifieke afspraken te maken rond gebruik, duur van gebruik en prijzen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT KERSTMARKT 2016. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens de verschillende kerstmarkten te kunnen garanderen dient er een bijzonder politiereglement te worden goedgekeurd. 

 

De principes van het reglement van 2015 bleven behouden mits enkele aanpassingen als gevolg van de evaluatie van de vorige editie.

 

Volgend reglement werd opgemaakt:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2016 (eveneens toegevoegd in bijlage)

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

-Grote Markt

-Felix Timmermansplein

-Zimmerplein

-Eikelstraat

 

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 11/12/2015 van 18.00 uur tot 23.30 uur

Zaterdag 12/12/2015  van 14.00 uur tot 23.30 uur

Zondag 13/12/2015 van 14.00u tot 20.00u

Koningshooikt

Zaterdag 19/12/2015 van 17.00 uur tot 00.00 uur

 

De openingsuren van het vuurpleintje (Grote Markt) werden als volgt bepaald:

02/12: 19-23u, 03/12: 14-23u, 04/12: 14-20u, 09/12: 18-23u, 10/12: 14-23u, 11/12: 14-20u, 16/12: 18-23.30u, 17/12: 14-23.30u, 18/12: 14-20u, 22/12: 16-22u, 23/12: 16-23u, 24/12: 14-18u, 25/12: 14-18u, 30/12: 18-23u, 31/12: 14-18u, 01/01: 14-18u

 

De openingsuren moeten strikt nageleefd worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

-Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

-Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone.

 

Vuurkorven of andere open vuurhaarden zijn verboden, tenzij op uitdrukkelijke toestemming burgemeester.

 

Het gebruik van vloeibare brandstoffen is verboden.

 

De brandweer kan in functie van een inschatting van de risico’s ter plaatse (opstellingen, klimatologische omstandigheden), andere voorwaarden opleggen.

 

 

5) Controle

De stad Lier voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

-alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

-sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig artikel 119 bis N.Gem.W.

Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2016, zoals toegevoegd in bijlage, goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

7

verkeersdienst LPL, mobiliteit, milieu, noodplanning, brandweer, marktmeesters, lokale economie

 

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2016

 

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

- Grote Markt

- Felix Timmermansplein

- Zimmerplein

- Eikelstraat

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

• Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 11/12/2015 van 18.00 uur tot 23.30 uur

Zaterdag 12/12/2015 van 14.00 uur tot 23.30 uur

Zondag 13/12/2015 van 14.00u tot 20.00u

• Koningshooikt

Zaterdag 19/12/2015 van 17.00 uur tot 00.00 uur

De openingsuren van het vuurpleintje (Grote Markt) werden als volgt bepaald:

02/12: 19-23u, 03/12: 14-23u, 04/12: 14-20u, 09/12: 18-23u, 10/12: 14-23u, 11/12: 14-20u, 16/12:

18-23.30u, 17/12: 14-23.30u, 18/12: 14-20u, 22/12: 16-22u, 23/12: 16-23u, 24/12: 14-18u, 25/12:

14-18u, 30/12: 18-23u, 31/12: 14-18u, 01/01: 14-18u

De openingsuren moeten strikt nageleefd worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of

standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

- Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

- Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden, wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone.

 

Vuurkorven of andere open vuurhaarden zijn verboden, tenzij op uitdrukkelijke toestemming burgemeester.

 

Het gebruik van vloeibare brandstoffen is verboden.

 

De brandweer kan in functie van een inschatting van de risico’s ter plaatse (opstellingen, klimatologische omstandigheden), andere voorwaarden opleggen.

 

5) Controle

De stad Lier voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

- alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

- sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig artikel 119 bis N.Gem.W.

Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

ROOILIJNPLAN "DUNGELHOEFF". GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis:

Het College nam op 12 september 2016 akte van het ontwerp van het Rooilijnplan DUNGEHOEFF en verzond het naar de raad.

De Gemeenteraad besliste op 26 september 2016 om het Rooilijnplan "DUNGELHOEFF" voorlopig vast te stellen.

Het college opende, na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, het openbaar onderzoek van het Rooilijnplan "DUNGELHOEFF". Het openbaar onderzoek liep van 10 oktober 2016 tot 8 november 2016.

 

Feiten en context:

Het Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) DUNGELHOEFF werd goedgekeurd op 17 september 2009 door de Deputatie van de Provincie Antwerpen. Er werd geen rooilijn vastgesteld binnen dit RUP.

 

Adviezen:

Er werd advies gevraagd aan de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen.

Zij hebben geen advies uitgebracht. Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn werd om advies gevraagd en heeft laten weten dat zij geen opmerkingen hebben.

 

Openbaar onderzoek:

Volgens artikel 9 § 2 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, onderwerpt het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, bedoeld in § 1, minstens wordt aangekondigd door :

1° aanplakking in de gemeente;

2° een bericht in het Belgisch Staatsblad ;

3° een afzonderlijke mededeling, bij aangetekende brief in hun woonplaats, aan de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van rooilijnplan;

4° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie;

5° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

6° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van geregeld vervoer.

 

 

Deze aankondiging vermeldt minstens :

1° waar het ontwerp ter inzage ligt;

2° de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

3° het adres waar de opmerkingen en bezwaren dienen toe te komen of kunnen worden afgegeven en de te volgen formaliteiten;

4° dat een rooilijnplan ook gevolgen heeft voor werken en handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning is vereist, met verwijzing naar artikel 16, vierde lid, van dit decreet.

 

Art 9 § 3 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, bepaalt dat na de aankondiging het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage wordt gelegd in het gemeentehuis.

Art 9 § 4 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, bepaalt dat opmerkingen en bezwaren uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek naar de gemeente worden verstuurd per aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.

 

Het openbaar onderzoek liep van 10 oktober 2016 tot en met 8 november 2016.

 

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werd er geen bezwaarschrift ingediend.

 

Juridische grond:

Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden die het gemeentelijk belang raken.

 

Artikel 57 § 3, 12° van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling  van de rooilijnen van de wegen, met inachtneming van de algemene plannen als dergelijke plannen bestaan.

 

Volgens artikel 9 § 1 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, stelt de gemeenteraad het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast.

 

Het ontwerp bevat minstens de getroffen percelen en hun oppervlakte, alsook de actuele en toekomstige rooilijn. Het bevat in voorkomend geval ook de nutsleidingen die als gevolg van de realisatie van de toekomstige rooilijn op privaat domein zullen liggen. De Vlaamse Regering kan de inhoud van het ontwerp nader bepalen.

 

Het ontwerp tot wijziging van het rooilijnplan voldoet hieraan.

 

Argumentatie:

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ingediend.

Bijgevolg wordt aan de gemeenteraad gevraagd het Rooilijnplan "DUNGELHOEFF" definitief vast te stellen.

 

 

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist dat bijgaand ontwerp van het Rooilijnplan "Dungelhoeff" definitief wordt vastgesteld.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

ONTWERP VAN AKTE OVERDRACHT OPENBAAR DOMEIN DUNGELHOEFSITE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraad 26/09/2016: De gemeenteraad beslist om het rooilijnplan 'DUNGELHOEFF' voorlopig vast te stellen.

 

Feiten en context

In de gemeenteraad van 26 september 2016 werd het rooilijnplan Dungelhoeff voorlopig vastgesteld.

In een vorig punt van deze gemeenteraad werd de definitieve vaststelling van de rooilijn geagendeerd.

 

In navolging van deze beslissing dienen de percelen die momenteel nog in eigendom van SOLag zijn, overgedragen te worden aan de stad.

Notaris Van Cauwenbergh stelde een ontwerp van akte op voor deze gratis grondafstand. De akte werd gebaseerd op een plan van Marijn Palmans dat de contouren van de grondafstand duidelijk maakt. (als bijlage)

 

In de akte werd duidelijk beschreven dat de parking niet wordt overgedragen. Er is dus een onderscheid gemaakt tussen de bovengrond (die wel eigendom wordt van de stad als openbaar domein) en de ondergrond (waartoe de parking behoort). Verder blijft de bovenkant van de dakplaat met waterdichting van de ondergrondse garage van SOLag. Het is dan ook daar dat de grens tussen boven- en ondergrond werd vastgelegd.

 

De afstand van de percelen gebeurt kosteloos en in de staat waarin het zich bevindt (met de lopende erfdienstbaarheden). De stad zal deze grond opnemen in het openbaar domein.

 

Verder werd er een bijzondere bepaling opgenomen voor het parkgedeelte (18.259 m²). De stad Lier mag gedurende een periode van 10 jaar in deze zone geen vaste constructies en/of afspanningen oprichten in welke vorm dan ook zonder de schriftelijke toestemming van SOLag, met uitzondering van een inrichting voor een avontuurlijke speeltuin tussen de kazernemuur en het wandelpad dat verbinding geeft tussen de Boomlaarstraat en het zwembad de waterperels.

 

De kosten met betrekking tot deze afstand zijn ten laste van de afstanddoener, SOLag.

 

Adviezen

Stadsinfrastructuur: positief advies

 

Argumentatie

Het openbaar domein op de Dungelhoeffsite dient nog officieel te worden overgedragen aan de stad. De gemeenteraad overweegt het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Cauwenbergh (dossier 5.746) betreffende de gratis grondafstand van het openbaar domein Dungelhoeffsite door SOLag aan de stad goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

5

SOLag, notaris Van Cauwenbergh, stadsinfrastructuur (groen en wegen en water), RO

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

ONTWERP AKTE GRATIS GRONDAFSTAND PUTSESTEENWEG 7. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Er werd een verkavelingsvergunning afgeleverd aan Nicole VIngerhoets voor wat betreft het verkavelen in 4 loten aan Putsesteenweg 7. Deze vergunning werd afgeleverd onder voorwaarde dat de gronden welke binnen de rooilijn vallen gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

 

Het perceel dat wordt afgestaan is ten kadaster gekend onder sectie C deel van nummer 0152VP0000, met een grootte van 29 m² en aangeduid op het plan als lot C (bijlage).

Notaris Dirk Luyten stelde een ontwerp van akte op, dat deze grondafstand regelt.

 

De aktekosten worden betaald door de afstanddoener.

 

Argumentatie

Omdat de grondafstand als voorwaarde van de verkavelingsvergunning voor Putsesteenweg 7 werd opgenomen, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte opgesteld door notaris Dirk Luyten goed te keuren.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte voor gratis grondafstand door Guy en Nicole Vingerhoets van een perceel grond, ten kadaster gekend als sectie C deel van nummer 0152VP0000 aan Putsesteenweg 7 goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en secretaris, of bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Stadsinfrastructuur (groen, wegen en water), RO

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

OVERDRACHT SCHILDERIJ " 5 DWAZE EN 5 WIJZE MAAGDEN. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het schilderij " De 5 dwaze en de 5 wijze maagden " hoort in eigendom toe aan de historische voorlopers van OCMW Lier.

 

Het werk bevond zich decennialang in de inkomhal van het HH Ziekenhuis. ( per 18/11/97 is de fusie van het St.Elisabethziekenhuis ( = voormalig OCMW ziekenhuis ) en het HH Ziekenhuis tot stand gekomen.

 

Met het oog op de aldaar uitgevoerde verbouwingswerken,werd het schilderij inmiddels overgebracht naar de St.Gummaruskerk om aldaar voor toeristische/culturele doeleinden te worden aangewend.

 

Feiten en context

In het kader van de herbestemming van het schilderij, werd het werk middels OCMW-raadsbeslissing dd. 18/10/2016 bij wijze van handgift geschonken aan de Stad Lier.

 

Krachtens de bepalingen van het Gemeentedecreet ( art.43,13° ) dient deze handgift nog definitief aanvaard te worden door de Gemeenteraad : immers,deze bevoegdheid kan decretaal niet toevertrouwd worden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Nadien kan het schilderij in langdurige bruikleen gegeven te worden aan de Kerkfabriek.

 

Adviezen

Team vastgoedbeheer ( roerend kunstpatrimonium ) stemt in met deze schenking.

Team musea en erfgoed gaat akkoord met deze handelswijze.

 

Juridische grond

Art.43,13° Gemeentedecreet.

 

Argumentatie

Erfgoedbeheer is een kerntaak van de Stad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist haar goedkeuring te verlenen omtrent de aanvaarding van de schenking van de schilderij " 5 dwaze en 5 wijze maagden ".

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kerkfabriek St.Gummarus

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Team vastgoedbeheer

afhandelen overdracht

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IVAREM - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2016 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

         De gemeenteraad besliste op 26 september 2016 Hauwaert Jan als eerste afgevaardigde in de plaats van Buelens Kristof, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 14 oktober 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 9 december 2016 om 18.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Novigo van Re:flex, Schaliënhoevedreef 20 T in Mechelen.

 

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2017 [VVAV1600013]

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2017 [VVAV1600014]

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2017 [VVAV1600015]

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 9 december 2016

 

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet

         Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - ingevolge artikel 39: het voorstel van statutenwijziging door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

         Statuten van IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010 en 13 december 2013

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 onthoudingen: Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 9 december 2016 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2017 [VVAV1600013]

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2017 [VVAV1600014]

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2017 [VVAV1600015]

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 9 december 2016

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht geen goedkeuring aan het voorstel van de ondernemingsstrategie, begroting en voorstel van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2017 en vraagt aan de gemeenteraad om niet in te stemmen met de voorstellen onder punt 2, 3 en 4 van de bijzondere algemene vergadering van 9 december 2016.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2016 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig artikel 2 van dit besluit.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2016 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 12 september 2016 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 9 december 2016 om 17.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in vergaderzaal Novigo van RE:flex, Schaliënhoevedreef 20 T in 2800 Mechelen, met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2017

5.

Kennisname van de staat van activa en passiva (balans 30/09/2016)

6.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

7.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2016

 

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEMO op 9 december 2016:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2017

5.

Kennisname van de staat van activa en passiva (balans 30/09/2016)

6.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

7.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2016

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2016.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 19 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2016 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 12 september 2016 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 9 december 2016 om 17.30 uur. Onder punt 6 van de agenda staat "Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)".

 

De stad ontving volgende documenten:

         het voorstel tot wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van IGEMO

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO voorgestelde wijziging van de statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO zal beraadslagen en beslissen op 9 december 2016.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEMO van 9 december 2016 het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2016 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE VOLMACHTDRAGER . GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 9 december 2016 om 17.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in vergaderzaal Novigo van RE:flex, Schaliënhoevedreef 20 T in 2800 Mechelen.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2017

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2017

5.

Kennisname van de staat van activa en passiva (balans 30/09/2016)

6.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

7.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) te coördineren

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2016

 

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Art. 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectievelijke raden

         Art. 44 bepaalt dat, afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 65, 2de lid van het decreet, nog minstens één algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar te bespreken.

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

Hauwaert Jan, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist de volmachtdragers te mandateren op deze vergadering om te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IGEMO op 9 december 2016.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2016 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2014 over het aanstellen van Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van CIPAL gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 oktober 2016 om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL op 9 december 2016 om 10.30 uur in het seminariecomplex "De Vesten", Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting 2017 (met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie)

3.

Vervanging van de op voordracht van de gemeente Brasschaat benoemde bestuurder

4.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

5.

Rondvraag

6.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De dienstverlenende vereniging CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 9 december 2016, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting 2017 (met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie)

3.

Vervanging van de op voordracht van de gemeente Brasschaat benoemde bestuurder

4.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

5.

Rondvraag

6.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 9 december 2016 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld de artikelen van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen van CIPAL, Bell-Telephonelaan 2D, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 19 DECEMBER 2016. AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 10 oktober 2016, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 19 december 2016 om 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2

Begroting 2017 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2017

3

Benoeming(en)

4

Statutenwijziging ingevolge decreet van 13 mei 2016

5

In voortzetting geplaatste agendapunten van de algemene vergadering van 15 juni 2015

6

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de verschillende agendapunten waaronder de statutenaanpassingen van PIDPA en de eerder in voortzetting geplaatste agendapunten, alsook omtrent de begroting  voor 2017 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategieën in 2017.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inzonderheid artikel 44 en 59

         De statuten van de opdrachthoudende vereniging PIDPA

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2007, inzonderheid artikelen 19 tot en met 26 en artikel 42

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van deze buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 19 december 2016 werd als volgt samengesteld:

 

1

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2

Begroting 2017 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2017

3

Benoeming(en)

4

Statutenwijziging ingevolge decreet van 13 mei 2016

5

In voortzetting geplaatste agendapunten van de algemene vergadering van 15 juni 2015

6

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van PIDPA m.b.t. het boekjaar 2017.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van PIDPA voorgelegde begroting 2017 en het toelichtend verslag.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van PIDPA - ingevolge het decreet van 13 mei 2016 (wijziging decreet intergemeentelijke samenwerking) - voorgelegde wijzigingen aan de statuten van PIDPA, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuring en vaststelling van de statuten.

 

Art 5 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 19 december 2016 op te dragen hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1 tot en met 4 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Art 6 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 7 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

PIDPA - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op maandag 19 december 2016 om 11.00 h organiseert Pidpa de buitengewone algemene vergadering op het  administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

Deze algemene vergadering zal een wijziging van de statuten behandelen ten gevolge van het decreet van 13 mei 2016 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking en het provinciedecreet.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de statutenaanpassingen van Pidpa, waaronder het eerder in voortzetting geplaatste agendapunt 9 (initieel geagendeerd op de algemene vergadering van 15 juni 2015).

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze voorstellen goed te keuren.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inzonderheid artikel 44 en 59.

         Decreet van 13 mei 2016 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en het Provinciedecreet van 9 december 2005.

         De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2007, inzonderheid artikelen 19 tot en met 26 en artikel 42.

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van PIDPA - ingevolge het decreet van 13 mei 2016 (wijziging decreet intergemeentelijke samenwerking) - voorgelegde wijzigingen aan de statuten van PIDPA, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuring en vaststelling van de statuten.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het voorstel om agendapunt 9 inzake de statutenwijziging zoals oorspronkelijk geagendeerd op de agenda van de algemene vergadering van 15 juni 2015, wat betreft het enige onderdeel ervan (nl. de explicitering van de regeling waarbij het scheidingsaandeel in art. 10 van de PIDPA-statuten zou worden vastgelegd op de nominale waarde van de aandelen) dat niet werd afgehandeld door de algemene vergadering van PIDPA op 14 december 2015, af te voeren van de agenda van de algemene vergadering.

 

Art 3 :

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2016, overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van dit agendapunt van deze vergadering.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 19 DECEMBER 2016 - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 10 oktober 2016, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 19 december 2016 om 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2017 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2017

3.

Benoeming(en)

4.

Statutenwijziging ingevolge decreet van 13 mei 2016

5.

In voortzetting geplaatste agendapunten van de algemene vergadering van 15 juni 2015

6.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de statutaire jaarvergadering en de buitengewone algemene vergadering wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, wonende Kannunik Davidlaan 55, 2500 Lier met als plaatsvervanger Franquet Marc, gemeenteraadslid, wonende Boomlaarstraat 255, 2500 Lier.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2016, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 19 DECEMBER 2016 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 19 september 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 19 december 2016 om 18.30 uur in "E10 Hoeve", Kapelstraat 8A in 2960 Brecht.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Kennisname van het verlengingsdossier van IKA

2.

Goedkeuring van de verlenging van de statutaire duur van IKA tot 31.12.2034

3.

Goedkeuring van de statutenwijziging van IKA

4.

Strategie voor het boekjaar 2017

5.

Begroting over het boekjaar 2017 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 19 december 2016.

 

1.

Kennisname van het verlengingsdossier van IKA

2.

Goedkeuring van de verlenging van de statutaire duur van IKA tot 31.12.2034

3.

Goedkeuring van de statutenwijziging van IKA

4.

Strategie voor het boekjaar 2017

5.

Begroting over het boekjaar 2017 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de verlenging van de statutaire duur van IKA tot 31.12.2034.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de statutenwijziging van IKA.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de strategie voor het boekjaar 2015.

 

Art 5 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de begroting over het boekjaar 2015 en meerjarengroting.

 

Art 6 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA van 19 december 2016 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 7 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en zal ervan onder meer kennis geven aan: IKA, p/a INTERMIXT, Ravensteingalerij 4 bus 2, 1000 Brussel.

 

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 19 DECEMBER 2016 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 19 september 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 19 december 2016 om 18.30 uur in "E10 Hoeve", Kapelstraat 8A in 2960 Brecht.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Kennisname van het verlengingsdossier van IKA

2.

Goedkeuring van de verlenging van de statutaire duur van IKA tot 31.12.2034

3.

Goedkeuring van de statutenwijziging van IKA

4.

Strategie voor het boekjaar 2017

5.

Begroting over het boekjaar 2017 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid en de heer Hauwaert Jan, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan buitengewone algemene vergadering van IKA op 19 december 2016.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager te mandateren om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 19 december 2016.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 21 DECEMBER 2016 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

         De gemeenteraad besliste op 28 november 2016 dat Franquet Marc, gemeenteraadslid, ter vervanging van Verheyden Kelly als effectief afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES wordt aangesteld (van 21 december 2016 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 31 oktober 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 21 december 2016 om 18.30 uur in zaal “De Groote Hoef”, Hoeverdijk 11 in 3920 Lommel.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 juni 2016 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur – wijziging

3.

Beleid: beleidsnota 2017 – goedkeuring

4.

Financiën: budget 2017 – goedkeuring

5.

Varia en rondvraag

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet: in het bijzonder op de artikelen 43, §2, 5° en 195

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 21 december 2016, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 juni 2016 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur – wijziging

3.

Beleid: beleidsnota 2017 – goedkeuring

4.

Financiën: budget 2017 – goedkeuring

5.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de voorstellen van beslissingen goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente op om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 4 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 21 DECEMBER 2016 - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

Voor de algemene vergadering moet een gemeentelijke afgevaardigde worden aangeduid om de stad te vertegenwoordigen op deze algemene vergadering. Deze aanstelling mag eveneens voor de volledige duur van deze legislatuur gebeuren. Er zal wel voorafgaand aan elke algemene vergadering het mandaat vastgesteld worden.

 

Omwille van het ontslag van Verheyden Kelly als gemeenteraadslid, dient een nieuwe effectief afgevaardigde van de stad Lier worden aangeduid.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet, in het bijzonder de artikelen 43, § 2, 5° en 195

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Franquet Marc, gemeenteraadslid, wordt, ter vervanging van Verheyden Kelly, aangesteld als effectief afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES op 21 december 2016 en de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Art 2 :

Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 november 2016

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1: van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. armoede

 

Enkele weken geleden hebben we op de commissie van sociale zaken een toelichting gekregen over het jaarverslag straathoekwerk en jeugdwelzijnswerk 2015,daaruit bleek duidelijk de toename van het aantal personen  die leven onder de armoedegrens in Lier. De uiteenzetting van de straathoekwerker schetste het probleem van deze mensen om elke maand rond te komen,daarbij vermelde hij ook expliciet de hoge kost (zeker voor deze mensen) die ze moeten betalen aan Ivarem voor het diftar systeem, daarom zou ik er bij het schepencollege ook willen op aandringen om voor deze doelgroep bij de begroting die volgende  maand aan bod komt een extra inspanning te doen.

Men zou bv. voor deze toch wel zeer kwetsbare bevolkingsgroep de sociale correctie die nu reeds bestaat kunnen optrekken van 24 euro naar minstens het dubbele of bv. de maandelijkse bijdrage van 4,50 euro afschaffen.

Ik denk dat het de plicht van de stad is om deze problematiek zo efficiënt mogelijk aan te pakken en te zorgen dat deze onrustwekkende cijfers in de toekomst zullen dalen.

Ik zou dan bij deze aan het schepencollege willen vragen of men effectief bereid is om een bijkomende inspanning te doen?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

         We zijn er ons van bewust dat de kosten verbonden aan DIFTAR voor mensen met een beperkt inkomen (te) hoog kunnen oplopen. Om die reden is indertijd een sociale correctie doorgevoerd.

         Het is van belang om aan te geven welke inspanningen al geleverd worden, die we in de toekomst nog verder willen versterken. Want in plaats van 1, algemene beleidsmaatregel, verkiest het CBS veeleer een gericht én meer aangepast beleid.

         Gericht:

         Specifieke betaalbaarheidsproblemen (verbonden aan DIFTAR) worden gericht opgevangen via de sociale dienstverlening van het OCMW. In specifieke cliëntdossiers wordt dit bekeken  en – zo nodig – financieel ondersteund via het OCMW in het kader van een voorschottenregeling. Ipv een algemene beleidsmaatregel opteren we dus voor een gerichte aanpak op maat. 

         Meer aangepast

         De kostenproblematiek heeft, evenzeer, te maken met gerichte informatieverstrekking, met vorming over vermijden van afval,… In dit verband investeert het OCMW in groepswerk om hierrond met kansengroepen aan de slag te gaan. In 2016 zijn hiertoe workshops opgezet. Deze willen we doorzetten in 2017. Feit is immers dat inzet op sensibilisering ifv gedragswijziging o.i. een belangrijke (preventieve)  hefboom is om kosten van DIFTAR te drukken.

         Daarnaast investeert OCMW en stad Lier in ondersteuning van ‘doelgroepverenigingen’ (waaronder Ons Gedacht en Samenlevingsopbouw), die op dit terrein actief zijn. In het kader van haar signaalopdracht, is in de week van 28 november een contactmoment gepland tussen vertegenwoordigers van IVAREM en de lokale armoedevereniging Ons Gedacht. Het CBS kijkt met belangstelling uit naar dit contact, en ondersteunt Ons Gedacht in haar vraag t.a.v. IVAREM om een (nog) meer aangepast aanbod voor kansengroepen uit te werken. Het CBS volgt dit contact – via de structurele samenwerking  met Ons Gedacht – verder op, hetgeen hier de basis kan gelegd worden voor verdere verbeteringen naar de toekomst.

 

 

Interpellatie 2: van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. stijgende armoede in Lier

 

Afgelopen week stond in Lier naar jaarlijkse traditie in het teken van de strijd tegen armoede. Net als de afgelopen jaren zetten de Lierse welzijnsdiensten in samenwerking met enkele welzijnsorganisaties de inleefweek rond armoede op. Hiernaast werd in deze week ook het Huis van (mijn) Centen geopend, een erg mooi initiatief dat jongeren reeds vroeg sensibiliseert over financiën en hoe er later mee om te gaan.

 

Hoewel sensibiliseren vast en zeker een deel van de oplossing is, mag het daar niet bij blijven. Vanuit Groen zijn we bijzonder gevoelig voor de armoedeproblematiek. Te meer omdat we ervan overtuigd zijn dat het stadsbestuur nog meer zou kunnen doen. Nog meer sensibiliseren, onder andere over centen, maar ook meer echte centen, harde cash vrijmaken en rechtstreeks injecteren in een doeltreffende armoedebestrijding.

 

Zo konden we vorige week lezen dat het aantal leefloners in Lier gestegen is met 11,4%. Iets meer dan in de rest van Vlaanderen. Als we ervan uitgaan – en ik geloof dat daar een kamerbrede consensus over bestaat – dat elke mens die met een inkomen onder de armoedegrens moet rondkomen, er een te veel is, moet dit het stadsbestuur toch geen plezier doen. Hiernaast konden we eerder vernemen dat Lier op een aantal andere armoede-indicatoren ook minder goed scoort dan het gemiddelde in Vlaanderen.

 

Hieruit volgen deze vragen:

1.Hoe verklaart u de gemiddeld iets grotere stijging van het aantal leefloners in Lier dan in de rest van Vlaanderen?

2.Hoe staan andere armoede-indicatoren er vandaag voor in Lier? We denken dan aan vroegtijdige schooluitval, (jeugd)werkloosheid, kinderarmoede…

3.De armoede in Lier stijgt, welke bijkomende middelen plaatst het stadsbestuur hier tegenover?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Het aantal leefloners is in Lier gestegen met 11,4% (van 324 in 2015 naar 361 in 2016). De gemiddelde stijging in Vlaanderen is 11,2%, maw de stijging van het aantal leefloners is in heel Vlaanderen aan de orde en uiteraard is niemand daar gelukkig mee. Uit cijfers van de federale overheidsdienst blijkt dat deze stijging in het algemeen te wijten zou zijn (voor een klein deel) aan de structurele stijging van kwetsbare personen (alleenstaanden, laaggeschoolden,...) en aan het gevolg van de asielcrisis, en voor een groot deel aan de verstrengde werkloosheidsreglementering.

Waarom het aantal leefloners specifiek in Lier gevoelig stijgt is moeilijk met zekerheid te zeggen. Een aantal elementen die zeker een rol spelen zijn ook hier de maatregelen van de hogere overheid mbt de verstrenging van de inschakelingspremie, de hoge ongekwalificeerde uitstroom en-wellicht daaraan gekoppeld- de relatief hoge jeugdwerkloosheid, de goede bereikbaarheid van Lier en de hoge densiteit van de bewoning.

 

Het aantal leefloners zegt echter niet alles over bestaande armoede. Er zijn immers nog andere groepen mensen, zoals mensen die leven van een klein pensioen of van een kleine ziekteuitkering, die in armoede leven. Daarom is het beter, denk ik, om te kijken naar het aantal mensen dat in Lier leeft van een verhoogde tegemoetkoming (personen met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming, zij betalen minder voor gezondheidszorg en hebben nog andere financiële voordelen).  Deze gegevens gebruiken wij ook om de Gomorpassen uit te reiken.

Bij deze VT zitten wij (in de lokale statistieken van Binnenlands bestuur) op een percentiel van 91% en moeten wij in de provincie alleen Antwerpen, Boom, Borsbeek, Mechelen, Willebroek en Turnhout laten voorgaan met slechtere scores.

Andere armoede-indicatoren waarop Lier slecht scoort zijn: eenoudergezinnen (percentiel 88%), onderwijskansarmoede ( percentiel 81%), leefloon ( percentiel 93%), huishoudens met kleine kinderen zonder werk (niet Eu) (percentiel 83%).

Nochtans is Lier een stad met een gemiddeld hoog inkomen, hoger dan het gemiddelde van Vlaanderen en van de vergelijkbare gemeenten (18.303 euro tegenover 17.765 in Vlaanderen en 17.641 in de middelgrote steden).

Er is dus zeker sprake van een armoedekloof.

 

Op basis van deze vaststelling hebben we een gericht onderzoek verricht naar de oorsprong van deze problematiek. Daarbij bleken, als mogelijke kern van de problematiek, vooral de ongekwalificeerde uitstroom uit het leerplichtonderwijs en de hoge jeugdwerkloosheid onaanvaardbaar hoog te zijn. Twee elementen die garant staan voor risico op een blijvend moeilijke relatie met de arbeidsmarkt en dus gevaar voor blijvende afhankelijkheid van "vangnetten" en voor armoede.

Tegelijkertijd wordt duidelijk dat wij als stad en OCMW alleen deze problematiek niet kunnen aanpakken, maar dat we wel als regisseur en coördinator kunnen trachten alle betrokken stakeholders rond de tafel te brengen en samen actieplannen uit te werken. Dat hebben we ook gedaan.

De acties die we ontwikkeld hebben bevinden zich zowel op het preventieve als het operationele vlak. We doen dit niet door zonder meer meer "harde cash" ter beschikking te stellen, wel door kwalitatief werk te leveren in de diepte, structurele verankering tot stand te brengen en betrokkenheid als rode draad mee te nemen.

 

Algemeen:

1.Interne organisatie: meer inzet op beleidsontwikkeling voor een transparanter en gerichter beleid: integratie team sociaal beleid (stad) en sociale dienstverlening (OCMW) olv 1 departementshoofd (meer analyse en strategie)

2.Maximale invulling van de regieopdracht Lokaal Sociaal Beleid om effectiever en efficiënter op de problematiek te kunnen inzetten: behoud van bestaande samenwerkingen en overleg.  Nieuw: samenwerking CAW, ondersteuning Tejo.

 

Wat de acties en initiatieven betreft:

A.We willen vermijden dat mensen in steunafhankelijkheid terecht komen via preventieve acties rond onderwijs, opvoedingsondersteuning en jongerenwerk.

1.Jongeren: Samenhang ( vrijetijdsaanbod voor 14 tot 25-jarigen) en Speelkoffer (wijkgericht aanbod voor 6 tot 15-jarigen)= bestaand. Nieuw:  verruiming Speelkoffers en specifieke inzet op sportparticipatie ( extra personeel)

2.Opvoedingsondersteuning: peuterspeelpunt, mobiele spelotheek, ruilwinkel= bestaand. Nieuw: uitbreiding ruilwinkel, integratie mobiele spelotheek in speelkoffers

3.Flankerend onderwijs: huiswerk- en taalondersteuning en Plus = bestaand. Nieuw: uitbouw beleid schooluitval, versterking Plus, extra inzet taalondersteuning

 

B.Als mensen al in de steunafhankelijkheid zitten, zetten we in op activering en participatie en gaan we de kwaliteit van de sociale dienstverlening verdiepen en aanpassen via extra inzet op werk, wonen en samenleven.

1.Verdiepen door meer eenheid na te streven en uitbouw Sociaal Infopunt als toegangspoort

2.Aanpassen door nieuwe ondersteuning (GGZ-Tejo) en structurele uitbouw (Missing Link)

3.Proactieve en participatieve dienstverlening ism Ons Gedacht, Sociaal restaurant en straathoekwerk

4.Werk als hefboom: meer activeringskansen clienten OCMW via extra art.60 ( van 20 naar 35), uitbouw regiefunctie ( charter jeugdwerkloosheid), trajectbegeleiding, inzet stad/OCMW op sociale economie, uitbreiding lokale dienstencentra, opstart Uit-pas na Gomor.

5.(Goed)Wonen als erkenning: sociaal objectief behaald, dienstverlening via Woonwijzer, ondersteuning via OCMW en SVK, huurtoelagen en huurwaarborgen=bestaand. Nieuw: onderzoek kwaliteit van woningen, sensibiliseren mogelijke verhuurders.

 

De bijkomende middelen hebben vooral te maken met de uitgaven voor het lokale aandeel in het leefloon, de waarborgen en toelagen allerhande, steun aan projecten zoals Tejo, meer inzet op taalinitiatieven en tewerkstellingsprojecten, en uitbouw van de dienstencentra.

 

 

Interpellatie 3: van Jan Hermans (Lier & Ko) i.v.m. nutsmaatschappijen en onderhoud wegdek

 

De inwoners van een stad willen graag dat het voetpad voor hun deur, de fietspaden naar school en naar hun werk, en de wegbedekking in het algemeen, in hun buurt, goed onderhouden wordt.

Wanneer nutsmaatschappijen weer één of ander werk hebben uitgevoerd blijft het wegdek meestal “gebroken” achter. Het is wellicht niet alleen een frustratie voor de bewoners van die plek maar ook voor de politici. Het is immers een oud zeer en er zijn al verschillende goede voornemens gemaakt. Graag verneem ik wat daarvan in de praktijk effectief gerealiseerd is of wordt:

 

Er was een akkoord met de nutsmaatschappijen dat wanneer opgebroken werd in recent aangelegde bestratingen (bv Grote Markt) dat het definitieve herstel van de bestrating zou gebeuren door de stad (op kosten van de nutsmaatschappij) onder meer om zeker te zijn dat de juiste materialen worden gebruikt en ook om een onberispelijk resultaat te bekomen.

Wordt er nog op deze manier gewerkt? Zo ja, hoe komt het dan dat reeds op zeer veel plaatsen op de markt perfect de sporen te zien zijn van de doorgang van de nutsmaatschappijen: kapotte klinkers, voegen zo breed als een halve klinker, geen effen voetpad meer enz. Is het de bedoeling dat dit op korte termijn “gerepareerd” wordt?

 

-Er is destijds een initiatief aangekondigd van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om een overeenkomst te maken met de nutsmaatschappijen.

Hoever staat dat? Welke inbreng  heeft de stad hierin?

 

-Op het Kardinaal Mercierplein is op verschillende plaatsen het wegdek (putten, ontbrekende kasseien) opgevuld met asfalt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Zijn er geen kasseien meer in voorraad?

Of zou het kunnen dat een te grote afbouw van de ploegen die voor dergelijk werk instaan, dit soort oplossingen (en de niet opvolging van de ingrepen van de nutsmaatschappijen) in de hand werkt? Gaat het CBS enig initiatief nemen om haar onderhoudsploeg voor dergelijke herstellingen beter te bemannen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

1.Akkoord met de nutsmaatschappijen :

De vroegere afspraken met de nutsmaatschappijen aangaande het herstellen van verhardingen in natuursteen  gelden nog steeds.

Deze afspraken zijn vervat in de “code voor infrastructuur – en nutswerken langs gemeentewegen” uit 2001.

Het is niet steeds evident om te achterhalen wanneer en waar de nutsmaatschappijen hebben gewerkt.

Voor zover gekend worden de herstellingen binnen aanvaardbare termijn uitgevoerd.

Voor werken van nutsmaatschappijen in bestrating die niet uit natuursteen bestaat, zorgen de nutsmaatschappijen zelf voor de herstellingen . Dit dient uitgevoerd te worden binnen een “aanneembare” termijn (niet steeds bepaald)

 

2.Nieuw akkoord met de nutsmaatschappijen

De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)  heeft , op vraag van verschillende gemeenten, en in samenwerking van de verschillende nutsbedrijven, de  “code voor infrastructuur – en nutswerken langs gemeentewegen”  geactualiseerd.

In deze nieuwe code zijn vooral verbeteringen aangebracht aangaande :

-de manier van werken (volgens SB 250)

-hoe de werken worden gemeld en hoe deze op te volgen (door beide partijen). Hierin staan duidelijke afspraken naar bv. hersteltermijnen

-duidelijke afspraken naar handhaving (hoe worden onvolmaaktheden gemeld en de bijhorende termijnen voor herstel) en de mogelijke (financiële) sancties.

 

Het document ligt op dit ogenblik, ter nazicht, op de technische dienst.

Het is de bedoeling dat dit, door de individuele gemeenten, tegen 1 april 2017 wordt goedgekeurd zodat dit per 1 januari 2018 van kracht wordt.(in de gemeenten die het hebben goedgekeurd)

 

3. Herstellen kasseien

Het herstellen van het wegdek (putten, ontbrekende kasseien) met asfalt is een voorlopige herstelling  totdat er een definitieve (en gehele ) herstelling wordt uitgevoerd. De specifieke herstelling waar u naar verwijst gebeurde waren putten die een gevolg waren van hekwerk dat rond kerk stond voor restauratie. Op dat moment was er tijdelijk geen kasseier in dienst. Daar dit werk dringend moest gebeuren door een kasseier hebben we toen voor deze tijdelijke oplossing gekozen daar het over redelijk grote en vooral diepe putten gaat. Die problematiek is ondertussen opgelost.

 

Globaal blijft het knelpunt van die nieuwe code voor nutsmaatschappijen vooral de opvolging van de werken van de nutsmaatschappijen  die, met de goedkeuring van de nieuwe code, zou moeten verbeteren als alle partijen zich aan deze code houden.

 

 

Interpellatie 4: van Patrick Tersago (vo-LK) i.v.m. verkoop patrimonium

 

Op een bepaald moment hebben Stad Lier en OCMW beslist om, voor de verkoop van delen uit hun patrimonium, beroep te doen op de diensten van COVAST. Via COVAST konden alle makelaars die dit wensten het vastgoed dat aangeboden werd mee opnemen in hun aanbod.

 

Dit is ook gebeurd met een pand van het OCMW in de kleine Antwerpsestraat.

 

Nu doet er zich met dit pand iets zeer eigenaardig voor waarvan ik graag meer details had gekregen.

 

Een Lierse immomakelaar wordt door een potentiële klant gecontacteerd om dit pand te gaan bezichtigen. Deze klant is met dit kantoor twee maal uitvoerig het pand gaan bezoeken. De eerste maal op 24/3/2015 en een tweede maal op 9/4/2015. Verder zijn er niet direct contacten zodat de makelaar er van uit gaat dat de klant afhaakt.

 

Op 23 oktober 2015 krijgt deze makelaar een mail van COVAST met de melding dat het pand niet meer beschikbaar is omdat “de stad er zelf een bestemming gaat aangeven en het pand zelf zou gaan betrekken.

 

Groot is de verbazing van de immomakelaar wanneer hij , zeer toevallig, te weten komt dat het bewuste pand intussen verkocht werd aan… de potentiële klant waarmee de betrokken makelaar twee maal het bezoek heeft gedaan.

 

Mijn vragen zijn dan ook :

1.Klopt het dat de stad aan Covast heeft laten weten dat ze (zogezegd) zelf het pand zou betrekken ? Zo ja wanneer?

2.Was de stad op de hoogte dat Covast die mail verstuurd heeft?

3.Heeft COVAST deze mail naar alle vastgoedmakelaars gestuurd want dit konden wij niet achterhalen. Of werd alleen de bewuste makelaar geïnformeerd?

4.Wanneer werd het contract voor dit pand met COVAST opgezegd?

5.Heeft stad Lier een lijst gekregen van mensen die het pand bezocht hebben via makelaars?

6.Zo ja , is er ook geweten via welke makelaar?

7.Heeft deze koper gekocht via COVAST ? Of hoe is de procedure dan wel gelopen indien het niet via COVAST was?

8.Hoe gaat Stad Lier dit probleem oplossen want in principe heeft die makelaar recht op een vergoeding?

9.Zijn er momenteel nog panden van de Stad en/of het OCMW die bij COVAST in portefeuille zitten?

10.Heeft Stad Lier en/of OCMW Lier nog de intentie om in de toekomst nog met COVAST te werken?

11.Tegen welke vergoeding werkt COVAST voor zijn bemiddeling?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

 

 

Interpellatie 5: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. doorgangskaarten

 

Graag had ik het op de volgende gemeenteraad tussengekomen over de doorgangskaarten voor de Grote Markt.

 

Er wordt zowat 2 miljoen euro/jaar ontvangen door retributies voor bestuurders die over de markt rijden zonder doorgangskaart. Dit zijn ongeveer 36.363 eigen burgers, toeristen en bezoekers.

 

Deze gelden zijn ongetwijfeld goed voor de stadskas, maar niet voor onze lokale economie. Bezoekers en toeristen die (enkele malen) een retributie krijgen, komen mogelijk niet meer naar Lier of gaan voortaan elders winkelen.

 

Er moet wat ons betreft dringend werk gemaakt worden van aangepaste verkeerssignalisatie, zodat burgers duidelijker kenbaar wordt gemaakt dat ze niet over de markt mogen rijden.

Daarnaast zijn er de vaste doorgangskaarten. Daarvan er zijn er zo'n 1.112 in omloop tot eind 2019!

 

Ik had hieromtrent graag volgende vragen gesteld:

 

-Hoe kan het dat de vaste doorgangskaarten geldig zijn tot eind 2019?

-Worden bestuurders niet verward door andere wagens die voor hen rijden te volgen?

-Uit onderzoek van de bestaande doorgangskaarten blijkt dat heel wat kaarten in omloop zijn.

1)Vanwaar dit aantal?

2)Welke inwoners en/of doelgroepen komen hiervoor (niet) in aanmerking?

3)Zorgt het feit dat zoveel kaarthouders ongestoord over de markt kunnen rijden niet voor onrechtvaardigheid ten opzichte van andere burgers?

Waarom komt er geen aanpassing van de verkeerssignalisatie?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

-Hoe kan het dat de vaste doorgangskaarten geldig zijn tot eind 2019?

 

Dit is zo voorzien is het door de gemeenteraad goedgekeurde retributiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 maart 2015.

 

-Worden bestuurders niet verward door andere wagens die voor hen rijden te volgen?

 

Bestuurders dienen de wegcode en borden te respecteren. Deze bestaan uit een aankondigingsbord en verkeersbord C3.

 

-Uit onderzoek van de bestaande doorgangskaarten blijkt dat heel wat kaarten in omloop zijn.

1)Vanwaar dit aantal? Dit aantal wordt veroorzaakt door de optelling van een aantal toegelaten categorieën van gebruikers van een doorgangskaart. Hierna geef ik een weliswaar onvolledige greep uit de voornaamste categorieën.

 

a.14 afvalophaalwagens

b.4 ambulances

c.4 wagens van begrafenisondernemers

d.81 wagens bewoners

e.14 vrachtwagens van bouwbedrijven

f.11 wagens van de Post

g.24 brandweervoertuigen

h.91 lijnbussen

i.80 voertuigen voor dringende onderhoudsdiensten waarvan

i.24 De Lijn

ii.8 vandevelde Cleaning

j.4 voertuigen afvalverwerking

k.20 voertuigen voor waardetransporten

l.3 gerechtsdeurwaarders

m.74 voertuigen van handelaars uit de voetgangerszone

n.35 voertuigen van garagehouders in de voetgangerszone

o.51 koeriersdiensten

p.82 leveranciers van bederfbare voedingswaren

q.16 leveranciers van apotheken

r.121 medische zorgverstrekkers

s.139 wagens van nutsmaatschappijen

t.12 politievoertuigen

u.24 takelwagens

v.17 taxi’s

w.39 voertuigen voor vervoer van houder gehandicaptenkaart

x.45 voertuigen voor vrijwillig vervoer van minder mobiele bewoners

y.89 voertuigen van vrijwillige brandweerlieden

 

2)Welke inwoners en/of doelgroepen komen hiervoor (niet) in aanmerking?

a.De inwoners- en doelgroepen die hiervoor in aanmerking komen zijn deze die via reglement of beslissing zijn opgenomen.

b.Op dit ogenblik evalueren wij, na enige tijd de werking de situatie en regelingen in de voetgangerszones en bij de ANPR-camera’s. Indien hier bijsturingen gebeuren, zullen deze aangekondigd en toegelicht worden.

 

3)Zorgt het feit dat zoveel kaarthouders ongestoord over de markt kunnen rijden niet voor onrechtvaardigheid ten opzichte van andere burgers?

 

De wegcode voorziet nu eenmaal dat uitzonderingen via vrije doorgangskaarten en andere toelatingen mogelijk zijn. Dit soort toelatingen zijn gestoeld op het feit dat het noodzakelijk wordt geacht om deze af te leveren met het oog op de goede werken van het mobiliteitssysteem. Dat geldt voor doorgangskaarten en net zo goed voor bewonerskaarten in het kader van parkeren.

 

-Waarom komt er geen aanpassing van de verkeerssignalisatie?    

Het klopt niet dat de verkeersignalisatie onvoldoende zou zijn. Zowel vanuit de Florent Van Cauwenbergstraat als vanuit de Rechtestraat is twee maal met borden, groter dan 1m² aangegeven dat verderop een voetgangerszone is en dat je (op bepaalde tijdstippen) niet verder mag rijden (C3). Om er nog eens extra en overvloedig de nadruk op te leggen, zal in het kader van de politiebegroting budget worden voorzien voor bijkomende borden.

 

 

Interpellatie 6: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. uitbreiding van een groot bedrijf in de Bollaarstraat

 

Graag had ik meer informatie ontvangen over het RUP Bollaar. Er wordt namelijk een uitbreiding gevraagd van een groot bedrijf in de Bollaarstraat, dat daar nu reeds een grote bedrijvigheid kent. Alle buurtbewoners in een straal van 100 meter ontvingen hieromtrent een aangetekend schrijven.

 

Het CBS is ongetwijfeld op de hoogte van de aanvraag. Ik zal echter enkele zaken opsommen voor de collega-raadsleden die niet (helemaal) op de hoogte zijn van dit dossier:

 

Het gaat meer bepaald om een aanzienlijke uitbreiding van de opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen. Dergelijke aanvraag is uiteraard niet zonder risico en heeft directe gevolgen voor de omliggende woonzone.

 

De exploitant vraagt verder een afwijking van art 5.15.0.6 van de Vlarem II om tussen 5u en 21.30u intern vervoer toe te laten op de binnenplaats van het bedrijf, ondanks de vaststelling dat de buurt nu al regelmatig geconfronteerd wordt met zwaar verkeer om 5-6u s' morgens.

 

De mobiliteit is mogelijk een nog groter probleem. Bij opmaak van het RUP in 2013 bedroeg het aantal dagelijkse vervoersbewegingen bij de betrokken firma 74. Nu zou het aantal bewegingen stijgen naar 86, zonder de bijkomende jaarlijkse aparte ophalingen voor allerhande afvalstoffen, en dit moet allemaal vertrekken en aankomen langs de Veldstraat om op de Antwerpsesteenweg een draaicirkel te maken dat enkel mogelijk is als de rijvakken in beide richtingen vrij zijn.

 

Wat gaat er gebeuren indien er een ontploffing is en verbrande stoffen vrijkomen? De gezondheid van de burgers is dan ongetwijfeld in gevaar.

 

Ik had ook graag een antwoord op de volgende vragen:

 

Het RUP is in 2013 goedgekeurd onder de voorwaarden. Zo zou een ontsluitingsweg komen naar de Mallekotstraat.

Hoever staat het met deze belofte, wat werd intussen ondernomen en komt deze ontsluitingsweg er of niet?

Indien niet, wordt dit dan in aanmerking genomen voor de aanvraag tot uitbreiding van deze firma?

Is het CBS van mening dat dergelijke gevaarlijke stoffen - en de uitbreiding van de beschikbare opslagcapaciteit – wel of niet thuishoren in een woonwijk?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

1)Door projectontwikkelaar FUTURN werd een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor de aanleg van een centrale bedieningsas voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Bollaar en als toekomstige ontsluitingsweg voor het bedrijf Greif. 

De gemeenteraad heeft voor deze ontsluitingsweg reeds een rooilijn vastgesteld en de zaak der wegen bekrachtigd. 

De beslissing over de stedenbouwkundige aanvraag voor deze weg gebeurt door Ruimte Vlaanderen is tot op heden nog niet genomen.

Artikel 3.2 van de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Bollaar stellen dat de bestaande toegang langsheen de Bollaarstraat enkel in stand gehouden kan blijven in afwachting van de realisatie van de centrale bedieningsas.

De nieuwe ontsluitingsweg dient na realisatie als verplichte ontsluiting van Greif en de industriezone Bollaar gebruikt te worden.

 

2)Wij hebben als schepencollege de aanvraag milieuvergunning klasse 1 ongunstig geadviseerd omwille van volgende argumenten:

-Geluidshinder voor de omwonenden

-Opslag van gevaarlijke stoffen

-Het vroege aanvangsuur waarop ze de activiteiten wensen te starten (04u00) en het late uur waarop ze de activiteiten wensen te stoppen (22u00)

 

 

Interpellatie 7: van Peter Caluwé (GROEN) i.v.m. burgemeestersconvenant

 

Op de gemeenteraad van november 2015 vroeg Groen het stadsbestuur om het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. We zijn inmiddels een jaar verder en wat toen niet lukte, wegens “grondig bestudeerd destijds, maar onhaalbaar bevonden”, vormde op de gemeenteraad van september 2016 plots geen probleem meer. In de commissie die aan de Raad voorafging verklaarde schepen Herijgers dat het Burgermeestersconvenant aanvankelijk niet werd ondertekend omdat het stadsbestuur reeds voldoende doet op het vlak van duurzaamheid via een aantal andere initiatieven. Bovendien zou het een enorme druk op de stadsadministratie leggen. 

 

Inmiddels groeide het besef dat een aantal noodzakelijke subsidies niet kunnen worden binnengehaald. De meerderheid voelde zich met “de rug tegen de muur” geplaatst en het Burgemeestersconvenant werd alsnog ondertekend.

 

Deze woorden doen ons vermoeden dat het aangegane engagement toch niet volledig van harte is. Vandaar stellen we graag de volgende vragen.

 

Kan u ons een korte stand van zaken/tijdschema geven wat betreft de nulmeting en het actieplan?

Op welke manier zal u dit actieplan uittekenen, welke actoren zullen hieraan deelnemen en welke actiedomeinen ziet u als prioritair?

Bent u van mening dat ook in dossiers die momenteel in de 'pijplijn' zitten alsnog actie kan  ondernomen worden? In welke dossiers ziet u dan bijgevolg mogelijkheden?

Bent u ervan overtuigd dat dergelijk engagement ook een bottom-up verhaal kan zijn, overweegt u bijgevolg burgerinspraak om deze engagementen ook van onderuit mee invulling te geven?

 

Antwoord schepen Lucien Herijgers:

1.Aan het burgemeestersconvenant  zit een heel planningsproces gekoppeld. Het project zit echter momenteel in een te prille fase, waardoor van de planning nog niets definitief vastligt. Het wordt wel intern bekeken. (eventueel ook vermelden dat we in de planning binnen een veiligheidsmarge werken, om zeker te zijn dat het actieplan tijdig klaar geraakt).

 

2.Dit zal uit de nulmeting blijken. Binnen het burgemeestersconvenant dienen we sowieso verschillende actoren te betrekken om tot een goed, gedragen actieplan te komen. Zoals in het antwoord van de vorige vraag reeds gesteld, zit het project zit in een te prille fase, waardoor van de planning nog niets definitief vastligt. Het wordt eveneens intern bekeken.

 

3.De stad is binnen de dagelijkse werking op verschillende domeinen reeds actief om het o.a. het energieverbruik te verminderen, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, bijv.:

-de aanpassingen van de openbare verlichting moet leiden tot een vermindering in het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

-Deelname aan de samenaankoop elektrische fietsen, bakfietsen en steps voor burgers en personeel

-Meewerken aan de groepsaankoop groene stroom van de provincie Antwerpen

-Aanleg fiets-o-strade

-

 

4.Binnen het project dienen we sowieso te werken rond participatie. Op deze manier zal de stad ook het draagvlak bij de actoren verhogen. Om de ideeën van de verschillende doelgroepen te kennen, zal de stad ongetwijfeld ook bottom-up moeten werken. Hoe deze invulling zal gebeuren, ligt nog niet vast, omdat het project momenteel in een te prille fase zit.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019