Lier

Zitting van 25 maart 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

Mondelinge vraag 1: van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. fietsstraten

Zaterdag 16 maart werden in Lier de eerste fietsstraten ingereden: vanaf nu krijgen fietsers een bevoorrechte plaats in de Kanunnik Davidlaan en de Begijnhofstraat. Het heeft behoorlijk lang aangesleept, maar uiteraard zijn we bijzonder tevreden dat we ook in Lier eindelijk fietsstraten op ons grondgebied hebben.

Maar hiermee kan en mag het verhaal natuurlijk niet afzijn. Want daar waar we in de betreffende straten toch vooral spreken over middelbare schoolstudenten die hun mannetje al kunnen staan in het verkeer en nog zelden met de auto worden gebracht, zijn er nog andere schoolomgevingen met veel jongere fietsertjes die dringend aandacht verdienen. Ik denk daarbij onder andere aan de omgeving Mechelsestraat en aan de Lisperstraat, waar kleutertjes en kinderen uit de lagere school zich fietsend een weg moeten proberen te banen tussen een wriemelende massa auto’s.

Vandaar mijn volgende vragen:

         wat is de volgende stap in het uitrollen van het fietsstratennetwerk en wat is de timing daarvan?

         Volgens welke visie bepaalt u wat een mogelijke fietsstraat is?

         schoolstraten, waarbij aan het begin en einde van de schooltijd autoverkeer geweerd wordt, zijn een nog veel efficiëntere maatregel om tot veilige schoolomgevingen te komen. U verwijst er trouwens ook naar in uw bestuursakkoord. Welke concrete initiatieven neemt het college daaromtrent?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Bij het bepalen van wat een potentiële fietsstraat is, laten we ons door verschillende elementen inspireren. Zo doen we beroep op de brochure rond fietsstraten, opgesteld door Fietsberaad Vlaanderen. Daarin worden een aantal cruciale elementen voor fietsstraten uiteengezet.  Daarbij is onder andere de fietsintensiteit, de aanwezigheid van een belangrijke fietsroute en de afstand die auto’s kunnen afleggen achter de fietsers van belang. U vindt deze brochure op hun website. Een 2de element is het advies van zowel fietsersbond als de volledige mobiliteitsraad.

 

Het verdere uitrollen van het fietsstratennetwerk gebeurt binnenkort door het organiseren van een bewonersoverleg over de blokstraat, spuilei en Lisperstraat. Dit werd reeds positief geadviseerd door de mobiliteitsraad. Daarnaast onderzoeken we ook een aantal andere straten o.a. op vraag bewoners, zoals Berlarij en Spoorweglei.

 

Als stad staan we zeker open voor het concept van de schoolstraat. Dit moet echter goed worden uitgewerkt om een goede kans te maken in de praktijk. Er gebeurt binnenkort op vraag van school Heilige familie daar een nieuwe test in de pastoriestraat die we ook verder zullen evalueren. Ook voor andere straten staan we zeker open voor het initiatief. Zo voeren we gesprekken met het st-gummaruscollege voor de blokstraat en wensen we in te gaan op de vraag van de heilig hartschool om mee na te denken over een schoolstraat in de Schoolstraat in Koningshooikt. Het is wel belangrijk op te merken dat een fietsstraat ook buiten begin en einde van de school haar effect heeft, wat voor een schoolstraat niet zo is.

 

 

Mondelinge vraag 2: van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. storm 10-03

Zondag 10 maart trok er een storm over ons land,op verschillende plaatsen plaatsen waaiden er bomen om en was er allerhande schade aan huizen, daken enz,in Lier viel de schade al bij al nog mee maar toch was er heel wat onvrede bij een aantal burgers die lang tot zeer lang moesten wachten op de brandweer vooraleer ze geholpen werden.

Ik heb vernomen dat een aantal brandweermannen werden opgeroepen maar dat er ook nog een aantal stand by waren en die niet opgeroepen werden,daarentegen heeft men wel een aantal stadsarbeiders opgetrommeld ,ik heb dan ook volgende vragen aan de burgemeester:

 

         wat is de reden van het niet oproepen van een aantal brandweerlieden bij deze toch  wel uitzonderlijke situatie?

         wie beslist wie er allemaal opgeroepen word

         waarom heeft men gekozen voor stadsarbeiders ipv brandweerlieden,is dit een financiele kwestie?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Zoals u weet  werkt de brandweer  nu in het groter kader van de Brandweerzone Rivierenland, wat een aanpassing in de werkwijze kan betekenen.

         Wat is de reden van het niet oproepen van een aantal brandweerlieden bij deze toch  wel uitzonderlijke situatie?

Alle manschappen die volgens het systeem beschikbaar stonden van post Lier zijn opgeroepen. De vraagstelling is incorrect en gaat uit van een verkeerdelijk aanname.

 

         Wie beslist wie er allemaal opgeroepen wordt?

De hoogste in graad (leider van de operaties) of de postoverste. Meestal in dergelijke gevallen gebeurt dat in onderling overleg. Dat is in dit concrete geval dus ook zo gebeurd: postoverste heeft beslissing genomen na overleg met officier in de kazerne.

 

         Waarom heeft men gekozen voor stadsarbeiders ipv brandweerlieden, is dit een financiële kwestie?

Dit heeft totaal niets te maken met financiële kwesties maar eerder met een verdeling van taken. De brandweer hun taak is om zaken te beveiligen, ze worden meermaals opgeroepen voor zaken die niet tot hun takenpakket horen, boom op tuinhuisje , boom op hek, enz. Ze zijn geen aannemers die daken herstellen wat echter veel mensen verwachten, maar beveiligen de situaties. De gemeentearbeiders werden ingezet voor een aantal dringende meldingen die via het interne permanentienummer binnenkwamen, zoals bv op speelterreinen om bomen te verzagen en herstellingen uit te voeren aan eigen patrimonium. Ze hebben dus enkel interventies gedaan waarvoor ze bevoegd en uitgerust zijn. Het is bijgevolg niet zo dat ze zijn opgeroepen in de plaats van de brandweerlieden.

 

 

Mondelinge vraag 3: van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. leegstandstaks leegstaande winkelpanden

Uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag naar het aantal leegstaande winkelpanden waarvoor de stad Lier in 2017 en 2018 een leegstandtaks mocht ontvangen, blijkt dit nul te zijn. Ondanks dat zowel de vorige bevoegde schepen van N-VA, alsook de huidige bevoegde schepen van N-VA de eigenaars van winkelpanden nu al jarenlang publiekelijk aan de schandpaal nagelen en de hoge huurprijzen als dé oorzaak benoemen voor de massale winkelleegstand in Lier, heeft tot op vandaag geen enkele eigenaar ook maar één eurocent leegstandtaks moeten betalen aan de stad Lier.

Één van de redenen die het CBS hiervoor aanhaalt is dat pas na maandelijkse herhaalde vaststelling ter plaatse, verslaggeving mét benodigde documentatie voor opmaak van het digitaal dossier in het stedelijk leegstandsregister, en dit gedurende 12 opeenvolgende maanden van leegstand, de zakelijk gerechtigde belastingplichtig wordt.

Dit staat in groot contrast met het opvallende feit dat het stadsbestuur dit niet doet voor leegstaande handelspanden buiten het kernwinkelgebied, vermits men zich daar beperkt tot het doorgeven van een ‘vermoedenslijst’ aan RWO Vlaanderen. Nochtans wordt er in het Lierse ‘Belastingreglement leegstaande gebouwen’ , met uitzondering van het bedrag van de belasting, nergens een onderscheid gemaakt tussen kernwinkelgebied en centrumgebied.

 

Ik had dan ook graag volgende van het CBS vernomen:

 

1)      Is het CBS van mening dat leegstaande winkelpanden binnen het centrumgebied, maar buiten het kernwinkelgebied ‘minder storend’ zijn?

2)      Wat is de reden dat het stadsbestuur eigenaars van leegstaande handelspanden, die aan eenzelfde belastingreglement onderhevig zijn, toch anders behandelt?

3)      Is de huidige leegstandtaks buiten het kernwinkelgebied nog opportuun volgens het CBS?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Verhoeven,

 

Het klopt inderdaad dat de eerste aanslagen voor de leegstandsbelasting op dit moment in de bussen vallen. Geloof me vrij: dat had wat het stadsbestuur betreft veel sneller mogen gebeuren. Maar onze leegstandstaks is nu eenmaal gebonden aan de hogere Vlaamse decreetgeving, in casu het Grond&Panden-decreet. De bepalingen waar wij onze leegstandstaks op baseren werden in die periode gewijzigd, zoals ook aangegeven in het antwoord op uw eerdere schriftelijke vraag. U zult het met mij eens zijn dat het niet wenselijk was de leegstandstaks te innen om ze vervolgens juridisch onderuit te zien gehaald worden.

 

Dat doet geen afbreuk aan onze ambitie om de vaststelling en invordering maximaal te versnellen. Wij zijn dan ook alvast in overleg gegaan met de Vlaamse overheid om de sanctietermijn in te korten. Wat het invorderen betreft geven wij intern alvast hieraan de hoogste prioriteit in samenspraak met de dienst Financiën.

 

In uw interpellatie plaatst u vraagtekens bij onze beslissing om prioriteit te geven aan het uitvoeren van de leegstandstaks in het kernwinkelgebied. Dat kadert natuurlijk in de fundamentele keuze van de vorige legislatuur om een duidelijk kernwinkelgebied af te bakenen en de inspanningen in de strijd tegen de winkelleegstand daar te maximaliseren. De leegstandstaks maakt deel uit van ons arsenaal hiervoor en wordt dus ook prioritair daar ingezet. 

 

Wil dat zeggen dat wij leegstaande handelspanden buiten het kerngebied ongemoeid laten? Uiteraard niet. Maar we roeien daar wel tegen de stroom in. De Vlaamse fiscaliteit bevordert zelfs het omzetten van leegstaande handelspanden buiten het compact kernwinkelgebied naar woningen door een korting op de Onroerende Voorheffing. Tegengesteld beleid voeren met de hogere overheid is dus enigszins onlogisch en bovenal praktisch onhaalbaar.

Ik schets u graag de praktische uitdaging: het opmaken van een volledig, juridisch onderbouwd leegstandsdossier na maandelijkse, gedocumenteerde vaststellingen per locatie is vanzelfsprekend tijdsrovend en arbeidsintensief. Het ontbreekt ons daarenboven aan de mankracht om ook buiten het kernwinkelgebied voor álle leegstaande panden de volledige procedure uit te voeren. Zoals we in ons antwoord dus aangaven laten we het belasten van leegstaande bedrijfsruimte buiten de kern dus aan de Vlaamse overheid, die wel beschikt over de mogelijkheden om onze meldingen op te volgen en te belasten. Op deze heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen ontvangt de stad overigens opcentiemen.

 

Ik anticipeer maar op een volgende vraag van u, collega Verhoeven: waarom dan nog de leegstandstaks behouden voor panden buiten het kernwinkelgebied als u ze toch niet kan innen? Dat zou een terechte vraag zijn. Maar tot nader order vinden wij dit een nuttige stok achter de deur. Wanneer we vaststellen dat een pand buiten het kernwinkelgebied ernstig verwaarloosd is en een verloederend effect heeft op de omgeving kan onze leegstandstaks, die overigens samen kan worden geheven met de Vlaamse belasting op leegstaande bedrijfsgebouwen, een nuttige hefboom zijn om de eigenaars tot actie aan te zetten.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.3 Actuele vragen

 

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.4 Verslag gemeenteraad 25 februari 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 februari 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.5 Vaststellen rooilijn bij OV 2018/285, namens ALGEMENE BOUWONDERNEMING L. THYS NV, bouwen van 3 appartementsgebouwen die ondergronds verbonden zijn door een gezamenlijke parking. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 4 bezwaarschrift(en) werden ingediend. Er waren geen elementen betreffende de rooilijn.

 

De elementen uit het bezwaarschrift betreffen de openbaarmaking worden niet bijgetreden.

 

Art. 2 :

Het college beslist het dossier door te sturen naar de Gemeenteraad om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door ALGEMENE BOUWONDERNEMING L. THYS NV, inzake het bouwen van 3 appartementsgebouwen die ondergronds verbonden zijn door een gezamenlijke parking, gelegen 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie a nr. 419B, 423C, 417T3,422C,  volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan-’ dd 05/11/18 ingevoerd in het omgevingsloket als BA_WOW_I_B_02_rooilijnplan.pdf op 5/11/2018,  met een gratis grondafstand van 1363,59m²

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.6 Verkaveling Bollaarstraat 173-183. Wegenisontwerp. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad legt het wegenisontwerp, plan nr. 017_022_1_0_8-1, voor de verkaveling Bollaarstraat 173-183 ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad van 25 maart 2019 mits volgende voorwaarden :

         Omdat de oude fruitbomen niet kunnen blijven staan dienen er 5 bomen (ipv 3) te worden aangebracht. De bomen van het soort Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ dienen op gelijke afstand te worden geplant.

Soort:          Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

Maat:           20-25, hoogstam met draadkluit.

Groeiplaats:   Per boom dient er minimaal 9m³ BVB bomengrond (of gelijkwaardig) te worden aangebracht. Bomengrond aanbrengen tot net boven het grondwater. De vereiste samenstelling van de bomengrond vindt u in het productblad bomengrond in de bijlage.

Boompalen:   Per boom 2 (knie)palen (doorsnede 6 cm) met punt aanbrengen van totaal 1,5 m lengte waarvan er 0,5 m bovengronds. De kniepalen staan haaks op de windrichting en worden met rubberen boombanden aan de boom bevestigt.

Plantperiode: De bomen mogen pas worden geplant wanneer alle andere werkzaamheden zijn afgerond. De plantperiode is tijdens het winterseizoen van november tot en met maart.

         Voor het gazon dient de grond te worden gefreesd tot een diepte van 50 cm. De grond dient vrij te zijn van puin en andere bodemvreemde bestandsdelen. Er dient 20 cm teelaarde door de toplaag te worden gemengd. Het gazon het dient met voldoende zaad 2x (kruislings) te worden gezaaid.

         In de wegversmalling dient geen groen te worden toegepast. Dit is kwetsbaar en duur in onderhoud.

         Tijdens bouwwerkzaamheden dient het groen te worden beschermd d.m.v. bouwhekken.

         Aan het einde, aan de zuidwestkant, moet het fietspad met een mooie aansluiting aansluiten op de oprit die aan het funerarium op naastgelegen perceel werd vergund. Deze dient dan niet verder doorgetrokken te worden.

         Er dient een milieustraatje voorzien te worden voor 3 oct's  (rest,  papier/karton en pmd/gemengde kunststoffen) en dit ter hoogte van de Bollaarstraat.

De te voorziene plaats voor deze 3 ondergrondse containers dient  9 x 4 m te zijn.

De oct's dienen gelegen te zijn op openbaar domein.

De  oct's dienen bereikbaar te zijn voor de ledigingswagen met 4 assen, 32 ton en 12 m lang. De breedte van het voertuig met  spiegels inbegrepen is ongeveer 3.2 m. 

De weg waar de vrachtwagen dient te rijden dient verhard te zijn. Grasdallen zijn niet toegelaten en ongeschikt voor dit type van vrachtwagens.

Ook voor huisvuilwagens gelden dezelfde aanbevelingen als voor de ledigingswagen voor oct’s.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.7 Samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Waterweg nv en de stad Lier betreffende de heraanleg van de Sionsite te Lier.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Waterweg nv en de stad Lier betreffende de heraanleg van de Sionsite te Lier goed te keuren, als volgt:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

TUSSEN DE VLAAMSE WATERWEG NV EN DE STAD LIER

BETREFFENDE DE HERAANLEG VAN DE SIONSITE TE LIER

 

Tussen

 

De Vlaamse Waterweg NV,

publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap, naamloze vennootschap van publiek recht, met maatschappelijke zetel te Havenstraat 44, 3500 Hasselt, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw Frieda Brepoels, Voorzitter van de Raad van Bestuur, en de heer ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder,

hierna “DVW” genoemd,

 

en

 

de stad Lier, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur,

hierna “de stad” genoemd,

 

hierna samen “de Partijen” genoemd

 

Gelet op het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschap De Vlaamse Waterweg nv, naamloze vennootschap van publiek recht;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 12 januari 2018 houdende de omschrijving van de territoriale bevoegdheid van De Vlaamse Waterweg nv;

 

Overwegende dat de stad een nieuwe wandelpromenade ter hoogte van de Sionsite te Lier op de rechteroever van de Kleine Nete opwaarts de Leuvensepoortbrug heeft aangelegd;

 

Overwegende dat de stad zich bij de voormelde werkzaamheden niet heeft geschikt naar de voorwaarden opgelegd door DVW;

 

Overwegende dat de DVW vervolgens een voorstel van oplossing heeft gedaan en dat de stad hierop ingaat;

 

Overwegende dat het noodzakelijk is om deze oplossing en de door de Partijen gemaakte afspraken te verankeren in een overeenkomst;

 

WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

 

Artikel 1. - Voorwerp en doel van de overeenkomst

 

Deze overeenkomst regelt de verbintenissen van de twee partijen met betrekking tot de wandelpromenade ter hoogte van de Sionsite te Lier op de rechteroever van de Kleine Nete opwaarts de Leuvensepoortbrug, aangeduid op het plan  met nr. C4_SWO_213.

 

Het plan  met nr. C4_SWO_213 maakt integraal deel uit van onderhavige overeenkomst.

 

Artikel 2. - Taakverdeling

 

§1. De stad staat in voor de volgende taken:

 

         Het groenonderhoud, inclusief het verwijderen van zwerfvuil, van de hele rechteroever van de Kleine Nete te Lier tussen de nieuwe voetbrug en de Leuvensepoortbrug ter hoogte van de wandelpromenade vermeld in artikel 1 en zoals aangeduid op het plan  met nr. C4_SWO_213 en dit tot aan de laagste begroeiing;

         De aanbesteding voor de voormelde onderhoudswerkzaamheden vóór de aanvang van het maaiseizoen waarbij maximaal rekening dient te worden gehouden met de voorwaarden opgelegd door DVW en waarvan de uitvoering aanvangt in het jaar van ondertekening van onderhavige overeenkomst;

         Het aan DVW ter goedkeuring voorleggen van het bestek met meetstaat;

         Het op de hoogte houden van DVW van de gunningsprocedure en de gunning;

         In geval van niet-gunning of de niet uitvoering van de voormelde taken het aanpassen van de wandelpromenade vermeld in artikel 1 zodat deze toegankelijk is voor zwaar werfverkeer overeenkomstig de eisen opgelegd door DVW.

 

§2. DVW zal op verzoek van de stad haar expertise ter beschikking stellen aan de stad met betrekking tot de opmaak van het bestek vermeld in §1. zodat voor de uitvoering van de werkzaamheden maximaal aansluiting kan worden gevonden bij de eisen van DVW en dit met het oog op een kwalitatief beheer en onderhoud in het belang van de waterweg en de openbare veiligheid.

 

Artikel 3. - Inspecties

 

DVW heeft het recht inspecties uit te voeren op de uitvoering  van de werkzaamheden door de stad vermeld in artikel 2 en bij te sturen waar nodig.

 

Artikel 4. - Informatie en communicatie

 

§1. De stad brengt DVW onmiddellijk op de hoogte van elke vorm van schade en van elke gebeurtenis die aanleiding kan geven tot schade aan DVW of derden.

 

§2. De communicatie wordt gevoerd met het bevoegde districtshoofd van de afdeling Zeeschelde-Zeekanaal van DVW wiens naam en gegevens bij de betekening van de goedkeuring van de overeenkomst aan de stad zullen worden meegedeeld.

 

Artikel 5. – Kosten

 

De stad staat in voor alle kosten die voortvloeien uit de taken die worden uitgeoefend door de stad zoals bepaald in artikel 2.

 

Artikel 6. - Gebruik van het domein

 

De Partijen zullen ter goeder trouw een titel voor het gebruik van het domein beheerd door DVW regelen, onverminderd de artikelen 1, 2, 3, 4, 5 en 7 van onderhavige overeenkomst.

 

Artikel 7. - Inwerkingtreding, duur en beëindiging van de overeenkomst

 

§1. De overeenkomst treedt in werking op de dag waarop deze door de Partijen is ondertekend.

 

§2. De overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde duur.

 

§3. De stad heeft het recht om de overeenkomst te beëindigen met inachtname van een opzeggingstermijn van 6 maanden en onder de voorwaarde dat de stad Lier de wandelpromenade vermeld in artikel 1 aanpast zodat deze toegankelijk is voor zwaar werfverkeer en dit overeenkomstig de eisen opgelegd door DVW.

 

§4.De opzegging wordt aan de andere partij kenbaar gemaakt met een aangetekend schrijven.

 

 

Aldus opgemaakt te Hasselt in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart er één van te hebben ontvangen, op datum van ……….…

 

 

Voor de stad

 

 

Frank Boogaerts,Katleen Janssens,

burgemeesteralgemeen directeur

 

 

Voor DVW

 

 

ir. Chris DanckaertsFrieda Brepoels

gedelegeerd bestuurdervoorzitter Raad van Bestuur

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.8 Atheneum Lier, campus Louis Zimmer - wijziging erfpachtovereenkomst lot 2 sportvelden. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte (Dos. 6595) opgesteld door notaris Jean Van Cauwenbergh te Lier, minuuthouder,  en notaris Guy Van den Brande te Lier, en notaris Jan Verreth te Lier, vennoot van de burgerlijke vennootschap met de rechtsvorm van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Notarissen Jan Verreth & Maxime Ruiters, met zetel te Lier, Mechelsesteenweg 92, en verzendt dit ontwerp van akte samen met het erbij horende opmetingsplan opgemaakt door landmeter Mathieu Petitjean, optredend voor GEO MAPE te Lier op 20 februari 2019, goed te keuren.

 

Art 2:

De burgemeester en algemeen directeur worden hierbij gemachtigd de akte en alle erbij horende stukken te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.9 Aanschaf (ingebruikname) 2 anonieme voertuigen en vaststelling last- en gunningsvoorwaarden leasing. Lastencohier L1/19.01 met gunning volgens onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking met een geraamde kostprijs van 60.000 euro incl. BTW. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het bijzonder bestek met nr. L1/19.01 en de raming voor de opdracht "Leasing van 2 anonieme voertuigen" opgesteld door Politie Lier.

De raming bedraagt 60.000 euro incl. BTW voor de komende 5 jaar.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

330/127/12

Leasing van 2 anonieme voertuigen

12.000

0

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.10 Overeenkomst gegevensuitwisseling Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid:  GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst nr.19/035 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de stad Lier voor de automatische toekenning van aanvullende rechten, met toepassing van beraadslaging nr. 16/008 van 2 februari 2016 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid, overeenkomstig artikel 11 bis van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

 

Tussen

 

de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid,

Willebroekkaai 38 te 1000 Brussel,

vertegenwoordigd door de heer Frank Robben, administrateur-generaal,

hierna “KSZ” genoemd,

enerzijds

 

en

 

de stad Lier,

Paradeplein 2 bus 1 te 2500 Lier,

vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester,

hierna “stad” genoemd,

anderzijds

 

wordt overeengekomen hetgeen volgt.

 

 

 

Artikel 1.VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

Deze overeenkomst beoogt de mededeling, door de KSZ aan de stad, van de inwoners die, omwille van hun socialezekerheidsstatuut (of dat van hun rechthebbenden), recht hebben op één of ander voordeel binnen of buiten de sociale zekerheid, uitsluitend met het oog op de automatische toekenning van aanvullende rechten vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 16 december 2013 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.

 

De betrokken partijen verbinden er zich uitdrukkelijk toe om alle bepalingen van beraadslaging nr. 16/008 van 2 februari 2016 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid na te leven. Deze overeenkomst kan in geen geval afbreuk doen aan de bepalingen van deze beraadslaging of aan de bepalingen van de regelgeving vermeld in artikel 8 van deze overeenkomst.

 

De stad zal aan de KSZ de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht en een kopie van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overmaken. De betrokkenen worden geïdentificeerd aan de hand van hun identificatienummer van de sociale zekerheid. In het kader van de principes van finaliteit en proportionaliteit (minimale gegevensverwerking) is het van belang dat enkel de betrokken inwoners overgemaakt worden en dat er geen onderzoek gevoerd wordt naar de volledige populatie.

 

De KSZ is verwerkingsverantwoordelijke voor de volgende verwerking: De KSZ zal de door de stad overgemaakte inwoners eerst vergelijken met de persoonsgegevens die tijdelijk opslagen worden in de “buffer”-gegevensbank. Dit is een persoonsgegevensbank die door de KSZ wordt beheerd en waarin de persoonsgegevens die nodig zijn voor de toekenning van aanvullende rechten en die afkomstig zijn van een authentieke bron die de verantwoordelijkheid over de gegevens behoudt, tijdelijk worden opgeslagen (tot ze vervangen worden door andere, recentere persoonsgegevens). Vervolgens zal de KSZ er de personen die recht hebben op een aanvullend recht op aanduiden en ze ten slotte terug aan de stad overmaken.

 

Enkel de sociale statuten en persoonsgegevens noodzakelijk voor de toekenning van de aanvullende rechten worden in de “buffer”-gegevensbank bewaard (de details van die persoonsgegevens zijn afhankelijk van de regelgeving met betrekking tot de toegekende aanvullende rechten). Het gaat enkel om de basispersoonsgegevens (zoals sociaal statuut, begindatum en einddatum, zonder enige interpretatie door de KSZ), die periodiek (per kwartaal of per maand) worden vervangen (het beginsel van juistheid). Deze buffer-gegevensbank is noodzakelijk voor het realiseren van de doeleinden van de verwerking waarvoor KSZ verantwoordelijk is.

 

De aldus door de KSZ aan de stad overgemaakte persoonsgegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor het doeleinde vermeld in het eerste lid. Ze mogen slechts worden bewaard zolang dat noodzakelijk is voor het verwezenlijken van dat doeleinde en moeten daarna worden vernietigd. Ze mogen onder geen beding verder worden meegedeeld aan derden zonder machtiging van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid.

 

Artikel 2.VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE MEDEDELING

De KSZ kan nooit verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele onjuiste inhoud of de eventuele onjuiste verspreiding van de persoonsgegevens.

 

De persoonsgegevens die door de bevoegde openbare instellingen van sociale zekerheid worden meegedeeld aan de KSZ geven de toestand weer op het overeengekomen tijdstip.

 

Artikel 3.UITWISSELINGSMETHODES

Elke mededeling van persoonsgegevens tussen de betrokken partijen in het kader van deze overeenkomst gebeurt via filetransfer, zoals beschreven in de technische documentatie die meegedeeld wordt door de KSZ aan de stad.

 

 

Artikel 4.VERANTWOORDELIJKE PERSONEN

De stad zal aan de KSZ meedelen wie verantwoordelijk is voor, enerzijds, het overmaken van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht en, anderzijds, het ontvangen van de personen die recht hebben op de toekenning van een aanvullend recht vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 16 december 2013 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.

 

Artikel 5.DUUR VAN DE OVEREENKOMST

Deze overeenkomst geldt in 2019. De duur van deze overeenkomst is maximaal vijf jaar en kan in geen geval de duur van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overschrijden.

 

Deze overeenkomst kan enkel worden gewijzigd bij een door de beide partijen ondertekend aanhangsel en kan na het eerste jaar door de beide partijen worden opgezegd door middel van een aangetekende brief en met eerbiediging van een opzegtermijn van drie maanden.

 

Artikel 6.KOSTENREGELING

De totale kostprijs voor de mededeling van de persoonsgegevens door de KSZ aan de stad komt overeen met de eenheidsprijs van een bericht in het jaar voorafgaand aan het jaar van het leveren van de dienst, vermenigvuldigd met het aantal dienstige inputberichten van de stad met een minimumbedrag van 330,00 euro (jaarlijks geïndexeerd) en een maximumbedrag van 3.300,00 euro (jaarlijks geïndexeerd) (BTW niet van toepassing).

 

De KSZ zal de door de stad overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht zo snel mogelijk verwerken en de stad achteraf uitsluitend per e-mail een schuldvordering bezorgen met een toelichting over de berekening van het verschuldigde bedrag.

 

De stad zal vooraf aan de KSZ haar operationele e-mailadres meedelen. De KSZ zal dit operationele e-mailadres gebruiken als enig communicatiemiddel voor het bezorgen van de schuldvordering aan de stad. De verwerking van de door de stad overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor een aanvullend recht kan in elk geval slechts aangevat worden na deze mededeling van het operationele e-mailadres door de stad aan de KSZ.

 

Een beschrijving van de toepasselijke regels is beschikbaar op de website van de KSZ.

 

De stad zal het bedrag storten op bankrekeningnummer 001-1950055-43 van de KSZ, uiterlijk binnen de zestig kalenderdagen te rekenen vanaf de ontvangst van de schuldvordering op het door haar aan de KSZ meegedeelde operationele e-mailadres. Bij laattijdige betaling is er van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een bedrag van 25 euro als forfaitaire schadevergoeding verschuldigd.

 

Artikel 7.PLICHT TOT INKENNISSTELLING VAN DE RAADSLEDEN

De burgemeester verbindt zich ertoe alle raadsleden in kennis te stellen van deze overeenkomst. De stad moet voorafgaandelijk aan de uitvoering van de werkzaamheden aan de KSZ een kopie bezorgen van het verslag van de vergadering tijdens dewelke de gemeenteraadsleden in kennis werden gesteld van deze overeenkomst.

 

Artikel 8.TOEPASSELIJKE REGELGEVING EN BEVOEGDE RECHTBANK

Bij de uitvoering van deze overeenkomst zijn de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de Europese “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (de verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG), hun respectieve uitvoeringsbesluiten en elke andere regelgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van natuurlijke personen onverkort van toepassing.

 

Op deze overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. In geval van geschil zijn uitsluitend de rehtbanken te Brussel bevoegd.

 

Artikel 9.OPHEFFING VAN VROEGERE OVEREENKOMSTEN

In voorkomend geval vervangt deze overeenkomst de bestaande overeenkomst gesloten tussen de stad en de KSZ met betrekking tot het voorwerp bedoeld in artikel 1. De bestaande overeenkomst wordt opgeheven met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze overeenkomst.

 

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

005.003.002.004

 

toegestane werkingssubsidies aan gezinnen

3.300 euro

56.700 euro

Budgetsleutel

0300/64910000

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.11 SOLag - presentiegelden leden raad van bestuur. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist op advies van de raad van bestuur SOLag om het presentiegeld voor de leden van de raad van bestuur gelijk te houden aan het presentiegeld van de gemeenteraadsleden.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.12 Interlokale vereniging GAS Arrondissement Mechelen - rekening 2018. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de rekening van het werkingsjaar 2018 van de interlokale vereniging GAS arrondissement Mechelen goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

GASAM

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.13 Netebekken - afvaardiging gemeentelijke mandataris voor bekkenbestuur Netebekken - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist zich akkoord te verklaren met de deelname van de stad in het bekkenbestuur Netebekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

 

Art 2 :

De heer Grootaers Walter, schepen, wordt als effectief lid aangeduid voor het bekkenbestuur Netebekken en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt als plaatsvervanger aangeduid voor het bekkenbestuur Netebekken en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

gouverneur van provincie Antwerpen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.14 Sociaal verhuurkantoor De Woonkans - wijziging effectief  vertegenwoordiger algemene vergadering. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Franquet Marc in zijn hoedanigheid als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst in plaats van mevrouw Vanderpoorten Marleen in haar hoedanigheid als schepen voor om de stad te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Sociaal verhuurkantoor De Woonkans

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.15 Lokale politie Lier - brief dd. 02/10/2018 van het Federaal Toezicht mbt goedkeuring  van de jaarrekening 2017 politiezone Lier. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 02/10/2018 van het Federaal Toezicht m.b.t. goedkeuring van de jaarrekening 2017 van de lokale politie Lier.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.16 Lokale politie Lier - begroting 2019 - goedkeuring door Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 12 februari 2019 i.v.m. goedkeuring met een opmerking van de begroting 2019 van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 maart 2019

 

OZ.17 Interpellaties

 

Interpellatie 1: van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. meerjarenplan

Op de verenigde commissie van maandag 18 maart werd door het College van Burgemeester en Schepenen eerder onduidelijkheid dan duidelijkheid verschaft omtrent de planning van de opmaak van het meerjarenplan en omtrent de participatieve processen die hier al dan niet gepaard mee zouden gaan.

 

Mogelijk leidde de discussie op de verenigde commissie de voorbije week tot verder beraad onder de meerderheidspartijen. Daarom volgende vragen:

 

1.Kan het College van Burgemeester en Schepenen concrete toelichting verschaffen aan de gemeenteraad omtrent de planning van de opmaak van het meerjarenplan?

2.Kan het College van Burgemeester en Schepenen tevens concrete toelichting verschaffen omtrent de participatieve processen die hier al dan niet gepaard mee zouden gaan?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts en schepen Marleen Vanderpoorten:

Er is intern een planning opgemaakt  van de werkzaamheden; dit is een intern werkdocument dat een handleiding is voor onze diensten. Wij weten wel degelijk welk traject we moeten volgen tegen welke tijdstippen. Wij zullen wel degelijk al het nodige doen om tijdig klaar te zijn, uiterlijk tegen de gemeenteraad van december.

 

Wat het participatieve traject rond beleid in het algemeen en MJPB in het bijzonder betreft, werkt het college samen met de betrokken ambtenaren een voorstel uit. In eerste instantie worden de adviesraden hierbij betrokken. Op dinsdag 2 april is er een nieuwe bijeenkomst met alle adviesraden en hun ondersteunende ambtenaren waar o.a. over dit thema van gedachten zal gewisseld worden. In mijn commissie van 23 april zal het thema eveneens geagendeerd worden voor een gedachtenwisseling. Er volgt nadien een inspraakronde met de bevolking; waar, wanneer en op welke manier dit zal gebeuren, is vandaag nog niet duidelijk. Het zal in de loop van de komende maanden gecommuniceerd worden, na - zoals gezegd - raadpleging van o.a. de adviesraden hierover.

 

 

Interpellatie 2: van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. lokale economie

Deze interpellatie werd niet behandeld, omwille van art. 5 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

 

Interpellatie 3: van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. geen debat gemeenteraad maart

Omdat er vorige maand op de gemeenteraad niemand heeft willen antwoorden met het uiteenzetten om de vredebergstraat doorrijdbaar te maken, zelfs geen enkel gemeenteraadslid mee in debat is willen gaan, had ik graag een antwoord van de Burgemeester en de verschillende fractie’s.

         Graag had ik een antwoord van de Burgemeester of hij het normaal vindt dat een gemeenteraadslid met een dossier naar de gemeenteraad komt, dat gedragen wordt door de burgers en dat er niemand wil praten maar wel tegenstemt.

         Diezelfde vraag wil ik ook stellen aan de verschillende fractie’s.

         Wat blijft erover van de mooie woorden, inspraak, burgerparticipatie en open debatcultuur?????

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

U hebt een voorstel gedaan over deze zaak de vorige gemeenteraad. U werd hierin alleen gevolgd door het V.B.  De andere partijen konden dit niet goedkeuren , wat dus een duidelijk antwoord is, en ik ga ervan uit dat dit zo blijft.  Indien andere partijen hierover nog willen antwoorden staat dat hen vrij natuurlijk.

 

 

Interpellatie 4: van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. terras Berlaarstraat

Deze interpellatie werd niet behandeld, omwille van art. 5 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

 

 

Interpellatie 5: van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. Mei Plasticvrij - wisselbekers op evenementen

In navolging van mijn toegevoegd punt op de gemeenteraad van maart 2018 over het terugdringen van plastic wegwerpbekers op Lierse evenementen, werd besloten om er een gedachtewisseling over te houden tijdens de commissievergadering van mei 2018.

 

In de commissie leken de geesten rijp om hier ook in Lier mee aan de slag te gaan, schepen Verwaest beloofde om na de zomer een plan te zullen voorleggen. Toen ik na de zomer informeerde naar nieuws, gaf de schepen aan dat er met een externe partner aan een plan werd gewerkt.

 

Sindsdien bleef het stil, ook het bestuursakkoord 2019-2024 rept met geen woord over plastic.

 

Onder de rubriek evenementen (pagina 7) wordt enkel kort aangehaald dat de stad organisatoren van evenementen aanmoedigt om bewust om te gaan met afval en dat ze zelf het goede voorbeeld zal geven. Een nogal erg vrijblijvende verklaring als je het ons vraagt.

 

Met de jaarlijkse bewustwordingscampagne 'mei plasticvrij' (https://info.meiplasticvrij.be/) in aantocht polsen we toch nog graag eens naar een stand van zaken:

         Wanneer mag de gemeenteraad een uitgewerkt plan van het CBS verwachten?

         Met welke externe partner wordt dit plan uitgewerkt?

         Kan u al aangeven wat de insteek van het plan zal zijn? Zal het specifiek gaan over het terugdringen van plastic wegwerpbekers of wordt er werk gemaakt van een breder plan over wegwerpplastics?

         De zomer is alweer in aantocht, zal er tegen dan een plan operationeel zijn?

         Zal Stad Lier meedoen met 'mei plasticvrij'? Ik denk dan aan het promoten van de campagne binnen de eigen organisatie, maar ook aan het aanmoedigen van inwoners om deel te nemen via communicatiekanalen als website en De Peperbus.

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Caluwé,

Het stadsbestuur is inderdaad al een hele tijd bezig aan een stappenplan om evenementen te verduurzamen. Krijtlijnen daar zijn zoals eerder al geschetst het aanmoedigen van organisatoren om hun evenement te verduurzamen, gekoppeld aan een zekere responsabilisering. Uitgangspunt is wel dat dit het evenement niet nodeloos mag ontwrichten of bemoeilijken. Het zal dus vooral wortel zijn en zo weinig mogelijk stok, om alvast qua metafoor de ecologische optie te kiezen.

We kijken daarbij naar de evoluties elders in Vlaanderen, zoals de uitrol van een wisselbekeraanbod bij een aantal brouwers, alternatieven voor wegwerpplastics en het vermijden van onnodig transport door bijvoorbeeld watertaps. Ook op legistiek vlak houden we de evoluties in het oog. De Europese Commissie en de Vlaamse regering voeren een duidelijk uitdoofbeleid ten aanzien van wegwerp-plastic tegen 2021, daar richten we ons lokaal logischerwijs ook op.

Wat concrete acties betreft: u weet dat we voor 2019 met een voorlopige begroting werken in afwachting van het meerjarenplan. Dat zet natuurlijk een rem op investeringen die we nu al zouden kunnen doen. We hebben de voorbije maanden dus vooral gebruikt om een goed plan van aanpak uit te werken, de nodige contacten te leggen en een goed dossier op te maken. Dat deden we op basis van het advies van OVAM en enkele best practices uit Vlaanderen. We hebben dus een heel concreet plan voor de uitrol van wisselbekers in 2020, waarmee we dus de Europese deadline met een jaar voor blijven.

Wanneer we de middelen hiervoor in de begroting kunnen inschrijven voorzien we de aankoop van een ruim aanbod wisselbekers en een mobiele wasstraat, die ter beschikking kan worden gesteld van organisatoren. De organisatie en het beheer zou eventueel in samenwerking met een sociaal tewerkstellingsproject kunnen worden gerealiseerd. Hiervoor zijn zeer concrete gesprekken lopende.

Ik geef mee dat OVAM de eventuele aankoop van de mobiele wasstraat tot 50% betoelaagt. Dat is wenselijk, want we spreken daar toch al snel van bedragen tussen de 25- en 50.000 euro. Voor de aankoop van de wisselbekers genieten bekers van polypropyleen momenteel onze voorkeur, aangezien deze duurzamer, veiliger, goedkoper en steviger zijn dan polycarbonaat of copolyester. Het aantal is nog een afweging. Wellicht opteren we voor een voldoende aantal voor de meeste activiteiten van of in de stad Lier en de meeste verenigingsactiviteiten van verenigingen. Voor zeer grote evenementen die meer dan 1500 klanten op piekmomenten verwachten onderhandelen de organisatoren wellicht best zelf met hun drankleverancier om voldoende bekers te voorzien. De veranderende wetgeving zet ook leveranciers er toe aan om dit in hun aanbod te voorzien, zoals reeds aangegeven.

Wat betreft de deelname aan “Mei Plasticvrij”: de stad is dit initiatief zeker genegen en zal er waar mogelijk de nodige aandacht aan besteden.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2019