Lier

Zitting van 28 april 2014

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. Kapucijnenvest

 

Op mijn vraag  van 3/3/2014, over de juiste oorzaak van het stuk rijden van de stenen op het einde van de Kapucijnenvest antwoordde u: “de kasseien kwamen waarschijnlijk los door het effect van stuurbekrachtiging op die plaats”.

 

De vorige herstelling kostte aan de burger reeds 1.306 euro en nu nog eens een 3.660 euro. Een kost voor iets wat men van in het begin had kunnen weten.

 

Mijn vragen zijn:

         Waar dient een studiebureau voor?

         Wordt de kost niet verhaald op het studiebureau, de aannemer of andere? Zo neen, waarom niet?

         Hoe kan het dat u na een 5de herstelling nog spreekt van “ waarschijnlijk”?

         Waarom moet de burger voor dit geknoei opdraaien?

 

Ik heb zelf kunnen vaststellen dat de achterwielen van een bus en van een Ivarem wagen, bij het kort  afdraaien, om zo de bocht naar het Zimmerplein te nemen, de stenen gewoon lostrok.

 

         Waar waren al de “deskundigen” na de eerste vaststelling?

         Wat is hieromtrent de mening van het schepencollege?

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Olivier Peeters i.v.m. Cafetaria Sporthal

 

De openingsuren van de cafetaria van de sporthal lijken meer en meer het gevolg van willekeur. Zo bleven de deuren gesloten wanneer in de sporthal volop sportactiviteiten plaatsvonden. De betrokken sportclubs zijn hiervan ongetwijfeld het grootste slachtoffer.

 

1) Graag vernam ik de mening van het schepencollege over de sluiting van de cafetaria tijdens activiteiten van sportclubs in de stedelijke sporthal?

 

2) Heeft het stadbestuur de huidige uitbaters hiervoor op de vingers getikt? Zo ja, op welke manier en met welke gevolgen en/of sancties?

 

3) Hebben de betrokken uitbaters tot op heden alle huurgelden betaald?

 

4) Hoe komt het dat de keuken momenteel onder handen wordt genomen terwijl alle wedstrijden en trainingen nog volop bezig zijn?

 

5) Waarom gebeuren deze werken niet in juni, juli of augustus wanneer het gros van de activiteiten in de sporthal stil liggen?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 24/03/2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 24 maart 2014.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 maart 2014 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

PANNENHUISSTRAAT, KOSTELOZE GRONDAFSTAND- ONTWERP VAN AKTE  GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 13 mei 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen om een verkavelingsvergunning af te leveren aan Novus NV voor wat betreft de verkaveling, gelegen Pannenhuisstraat tsn 308 en 328, 2e afd, Sie A 641a2, 642m4.

 

Feiten en context

In deze verkavelingsaanvraag is een gratis grondafstand voorzien van de grond nodig voor het realiseren van de rooilijn en voor de nieuwe wegenisinfrastructuur, met een oppervlakte van 1206m², aangeduid op een opmetingsplan van Mark Bernerts.

 

Op de gemeenteraad van 29 april 2013 werd het ontwerp van wegenis en rioleringsdossier en de vastelling van het rooilijn- en onteigeningsplan ‘verkaveling Pannenhuisstraat tussen 308 en 328’ goedgekeurd.

 

 

Adviezen

De dienst Patrimonium heeft geen bemerkingen bij deze akte. De afstand wordt gedaan zoals opgelegd in de verkavelingsvergunning.

 

De afstand gebeurt kosteloos.

 

 

Juridische grond

Art. 43, §2, 12° Gemeentedecreet

Verkavelingsvergunning dd. 13 mei 2013

 

Argumentatie

De akte van gratis grondafstand is een uitvoering van de voorwaarde bij de verkavelingsvergunning zoals toegestaan op 13 mei 2013.

 

Daar deze afstand een daad van beschikking uitmaakt is de gemeenteraad bevoegd om zich hierover uit te spreken.

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte van gratis grondafstand goed te keuren .

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Dienst Patrimonium, Notaris Verreth

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

BELASTINGREGLEMENT OP HET VERWIJDEREN VAN SLUIKSTORTEN, OPRUIMEN VAN ZWERFVUIL EN OP HET UITVOEREN VAN WERKEN VOOR OF IN DE PLAATS VAN DERDEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 16/12/2013 keurde het belastingreglement op het weghalen van sluikstorten en het belastingreglement op het reinigen van de openbare weg goed voor de periode ingaande van 01 januari 2014 en eindigend op 31 december 2019.

 

Feiten en context

In het belastingreglement op het weghalen van sluikstorten was er een materiële vergissing in artikel 4 terechtgekomen, waar sprake was dat de ingekohierde belasting onmiddellijk eisbaar wordt. Dit komt niet overeen met de bepalingen weergegeven in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, herhaaldelijk gewijzigd. Dit dient dus rechtgezet te worden.

 

De dienst Wijkmanagement werkte ondertussen een nieuwe procedure uit mbt het weghalen van sluikstorten. Hierbij werd er tevens een nieuw belastingreglement voorgesteld dat het belastingreglement op het weghalen van sluikstorten en het belastingreglement op het reinigen van de openbare weg combineert.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, herhaaldelijk gewijzigd.

 

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Jef Van der Wee, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans en Jan Hermans

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Artikel 1 :

De gemeenteraad beslist om het onderstaande nieuwe belastingreglement op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden goed te keuren.

 

Tevens beslist de gemeenteraad om de huidige belastingenreglementen op het weghalen van sluikstorten en op het reinigen van de openbare weg, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16/12/2013 in te trekken.

 

Artikel 2 :

Art. 1:

Voor een termijn ingaand op 1 mei 2014 en eindigend op 31 december 2019, wordt ten bate van de stad Lier een belasting geheven op het verwijderen van sluikstorten, opruimen van zwerfvuil en op het uitvoeren van noodzakelijke werken, door of in opdracht van de stad, voor derden die in gebreke blijven bij het naleven van verplichtingen opgelegd door de algemene bestuurlijke politiereglementering.

 

Art. 2:

De belasting is verschuldigd door degene die verantwoordelijk is overeenkomstig de bepalingen van de algemene bestuurlijke politiereglementering. Eventueel is de belasting verschuldigd door de voor hem/haar burgerlijk verantwoordelijke persoon.

 

Art. 3:

De belasting wordt vastgesteld op:

1.Bij het ambtshalve uitvoeren van de noodzakelijke interventies door het stadsbestuur zelf:

a.een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 50 euro;

b.een uitvoeringskost van 35 euro per begonnen uur en per arbeider (+ 150% op zaterdag; + 200% op zon- en feestdagen en tussen 22.00 – 6.00 uur);

c.een vervoerkost per begonnen uur per voertuig:

bestelwagen 30 euro

vrachtwagen 45 euro

veegmachine klein 90 euro

veegmachine groot 110 euro

kolkenzuiger 110 euro

hoogtewerker 110 euro

zuigcontainer 110 euro

 

d.een afvalverwerkingskost van 0,25 euro per kg indien afval moet verwerkt worden;

e.een stockagekost van 0,15 euro per m² per dag indien gestockeerd moet worden;

f.met een minimum totaal bedrag van 125 euro

 

 

2.Indien de stad de ambtshalve interventies via een opdracht toevertrouwt aan een derde:

a.een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 125 euro;

b.een uitvoeringskost die gelijk is aan het factuurbedrag van de derde;

 

3.Wanneer zowel eigen personeel en materiaal van het stadsbestuur, als een derde, via opdracht, moeten worden ingezet, gelden de hiervoor genoemde tarieven, met dien verstande dat de forfaitaire administratiekost slechts eenmaal aangerekend wordt ten bedrage van 125 euro

 

Art. 4:

De betaling van de belasting wordt gevorderd onverminderd gerechtelijke vervolging tegen de personen bedoeld in artikel 2. De belasting moet contant worden betaald tegen afgifte van een kwijting. De belasting is verschuldigd vanaf het ogenblik dat het belastbaar feit zich voltrekt. Bij gebrek aan contante betaling of indien deze niet gelijk is aan de reële belastingschuld, berekend op basis van de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, zal van ambtswege worden overgegaan tot inkohiering, respectievelijk terugbetaling van het verschil.

 

Art. 5:

De daartoe beëdigde aangestelden van het stadsbestuur zijn gemachtigd alle inbreuken op deze verordening vast te stellen

 

Art. 6:

De vestiging en invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008, herhaaldelijk gewijzigd.

 

Art. 7:

De belastingschuld ontstaat op het ogenblik van het weghalen en verwijderen van de afvalstoffen. De betaling van de belasting wordt gevorderd onverminderd de strafrechtelijke en administratiefrechtelijke vervolgingen tegen de personen bedoeld in artikel 2

 

Art. 8:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

WIJZIGING BELASTINGREGL. OP ONTGRAVEN OF VERPLAATSEN STOFFELIJKE RESTEN OF ASURNE OM TE BEGRAVEN, BIJZETTEN IN COLUMBARIUM OF URNENVELD, TE VERSTROOIEN OP STROOIWEIDE OF TE BEWAREN OP ANDERE PLAATS DAN BEGRAAFPLAATS. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidig belastingregelement op het ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten of asurne om te begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld, te verstrooien op strooiweide of te bewaren op een andere plaats dan de begraafplaats werd goedgekeurd in de gemeenteraad dd. 16/12/2013.

 

Feiten en context

Het provinciebestuur verzoekt in een mail van 12 maart jl om artikel 4 punt 3 op te heffen van het belastingreglement. Het gaat om de belastingsvrijstelling aan personen die op één van de gemeentelijke begraafplaatsen reeds een concessie bezitten. Het provinciebestuur argumenteert dat deze vrijstelling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en verzoekt dan ook om dit uit het reglement te lichten.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, artikel 42.

 

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, herhaaldelijk gewijzigd.

 

Argumentatie

Gezien de redenering van het provinciebestuur kan gevolgd worden,  overweegt de gemeenteraad onderstaand gewijzigd belastingreglement goed te keuren. Artikel 4 punt 3 wordt in het gewijzigde reglement verwijderd uit de vrijstellingen.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Jef Van der Wee, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans en Jan Hermans

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het volgende reglement goed te keuren:

 

Art. 1:

Voor een termijn ingaand op 1 mei 2014 en eindigend op 31 december 2019, wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op:

 

a) het ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten;

b) het begraven, bijzetten in columbarium of asse-verstrooiing op de strooiweide van personen die niet op het grondgebied van de gemeente overleden zijn en bovendien niet zijn ingeschreven in de bevolkingsboeken van de Stad Lier.

 

Art. 2:

De belasting bedraagt per :

 

a) ontgraving van stoffelijke resten uit een graf: 862,50 EUR

b) verplaatsing van stoffelijke resten uit het columbarium: 143,75 EUR

c) begraving, bijzetting in columbarium of asseverstrooiing op strooiweide, vermeld sub artikel 1, b : 287,50 EUR

 

Art. 3:

De belasting is verschuldigd door de persoon die de ontgraving of verplaatsing van stoffelijke resten, respectievelijk de begraving, verstrooiing of de bijzetting in een columbarium aanvraagt.

 

Art. 4:

Vrijstelling van de belasting wordt verleend voor :

 

a. ontgraving of overplaatsing van stoffelijke resten:

1. verplicht door de gerechterlijke overheid teneinde een gerechterlijk dossier aan te vullen, uitgezonderd wanneer een partij eiser, als aanhanger en/of verweerder in zake is, welke in staat is de kosten te betalen;

2. van oorlogsslachtoffers of personen gestorven in dienst van het vaderland;

3. genoodzaakt door het, bij bestuurlijke maatregel, overbrengen van lijken of stoffelijke resten van een oude naar een nieuwe begraafplaats;

 

b. begravingen, bijzettingen in columbarium of asseverstrooiing op strooiweide :

1. van oorlogsslachtoffers of personen gestorven in dienst van het vaderland;

2. de personen door het O.C.M.W. van Lier geplaatst in een instelling gelegen op het grondgebied van een andere gemeente, of om reden van verzorging buiten Lier verblijvend.

 

 

Art. 5:

De belasting moet contant worden betaald, op het ogenblik van de aanvraag. Bij gebrek aan contante betaling, wordt de belasting van ambtswege ingekohierd op basis van de gegevens waarover het bestuur beschikt.

 

Art. 6:

De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen terzake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008, herhaaldelijk gewijzigd.

 

Art. 7:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OP INLICHTINGEN EN KOPIES. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het retributiereglement op inlichtingen en kopies werd op 16/12/2013 goedgekeurd door de gemeenteraad en houdt op uitwerking te hebben op 31/12/2019.

In dit goedgekeurde reglement werden de tarieven aangepast aan de gestegen levensduurte.

 

Feiten en context

De toezichthoudende overheid merkt echter op dat in het kader van de openbaarheid van bestuur voor de afgifte van bestuursdocumenten een redelijke kostprijs dient gehanteerd te worden, waarbij de personeelskost niet mag doorgerekend worden in de kostprijs.

Voorgesteld wordt om zodoende in het reglement een artikel toe te voegen specifiek voor de afgifte van bestuursdocumenten, waarbij dit tarief beperkt wordt tot 0,05 EUR voor zwart/wit fotokopies en bovendien ook niet kan geïndexeerd worden.

 

De overige tarieven kunnen ongewijzigd blijven.

 

Concreet wijzigen de artikels 2 + 3 als volgt :

Artikel 2 :

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

a)voor inlichtingen welke opzoekingswerk vergen in de archieven: 40 EUR per uur. Dit zijn inlichtingen die schriftelijk verstrekt worden door de gemeentelijke diensten en die niet louter het laten zien van, het uitleg geven over en een afschrift afleveren van bestuursdocumenten betreffen maar ruim opzoekingswerk (meer dan 1 uur) en het samenstellen van een dossier vereisen betreffende specifieke zaken of eigendommen;

 

b) voor het maken van fotokopies, voor op voorhand gedrukte of gekopieerde documenten, voor beleidsdocumenten (dit zijn documenten die ter goedkeuring of ter kennisgave aan de gemeenteraad worden voorgelegd):

 

zwart/wit

0,10 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

kleuren

0,50 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

c) voor het maken van plots van gedigitaliseerde documenten op A0 formaat : 30,00 eur per plot, A0-formaat

 

d) voor het maken van kopies van bestuursdocumenten in het kader van het decreet op de openbaarheid van bestuur :

 

zwart/wit

0,05 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

kleuren

0,50 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

 

Art.3:

De tarieven vermeld in artikel 2, met uitzondering van de tarieven onder artikel 2 d), worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule : R x I waarbij

                                                                                                           i

 

R = tarief zoals vastgesteld in artikel 2

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2013 (basis 2004)

 

 

Juridische grond

- artikel 20, §3, derde lid, van het decreet van 26 maart 2004 op de openbaarheid

van bestuur;

- advies nr. 24.273/8 van de Raad van State van 6 februari 1996 betreffende het

decreet van 18 mei 1999 op de openbaarheid van bestuur.

 

 

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Jef Van der Wee, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago en Jan Hermans

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement op inlichtingen en kopies zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16/12/2013 in te trekken.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist het onderstaande retributiereglement op inlichtingen en kopies goed te keuren.

 

Art. 1:

Voor een termijn ingaand vanaf heden en eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie geheven op het verstrekken van inlichtingen uit de registers van de burgerlijke stand en bevolking en uit de archieven, evenals op het afleveren van fotokopieën van administratieve stukken en documenten.

 

Art. 2:

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

a)voor inlichtingen welke opzoekingswerk vergen in de archieven: 40 EUR per uur. Dit zijn inlichtingen die schriftelijk verstrekt worden door de gemeentelijke diensten en die niet louter het laten zien van, het uitleg geven over en een afschrift afleveren van bestuursdocumenten betreffen maar ruim opzoekingswerk (meer dan 1 uur) en het samenstellen van een dossier vereisen betreffende specifieke zaken of eigendommen;

 

b) voor het maken van fotokopies, voor op voorhand gedrukte of gekopieerde documenten : 

 

zwart/wit

0,10 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

kleuren

0,50 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

c) voor het maken van plots van gedigitaliseerde documenten op A0 formaat : 30,00 eur per plot, A0-formaat

 

d) voor het maken van kopies van bestuursdocumenten in het kader van het decreet op de openbaarheid van bestuur :

 

zwart/wit

0,05 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

kleuren

0,50 EUR per fotokopie, 1 bladzijde, A4 formaat

 

 

 

Art.3:

De tarieven vermeld in artikel 2, met uitzondering van de tarieven onder artikel 2 d), worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule : R x I waarbij

                                                                                                           i

 

R = tarief zoals vastgesteld in artikel 2

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2013 (basis 2004)

 

Art.4:

De retributie valt ten laste van de personen of instellingen op wiens verzoek deze inlichtingen of kopieën door de gemeente worden verstrekt. Ze dient betaald te worden alvorens de stukken worden overhandigd.

 

Art. 5:

De retributie wordt niet geïnd voor opzoekingen en stukken:

a) bestemd voor gerechtelijke overheden, openbare besturen en instellingen voor sociaal en openbaar nut.

b) die volgens de wetsvoorschriften kosteloos moeten verstrekt worden.

c) ten behoeve van personen en instellingen die werken in opdracht van de stad.

 

Art. 6:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

AANSTELLING BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 17 december 2013 stelde de Gemeenteraad volgende kandidaten aan voor het beheersorgaan van de bibliotheek:

Kandidaten voorgedragen door de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid:

Dirk Luyten

Lut Van Peborgh

Frieda Tibax

Jenny Verheesen

Marie-Paule Verstappen

Anna Dox

Sarah Van Tendeloo

 

Afgevaardigd door de politieke fracties:

Dominique Bovyn (CD&V)

(Ber)Linda Cammers (sp.a)

Guido Daniëls (N-VA)

Fons De Cuyper  (N-VA)

Bart De Groof (vo-LK)

Hilde De Koninck (N-VA)

Hugo De Lathouwer (Open Vld)

Walter Mariën (Vlaams Belang)

Roger Meeuwis (N-VA)

Chris Soudan (Open Vld)

Ann Van Meensel (Groen)

Frans Verzwyvel (Lier & Ko)

Christina Wagner (N-VA)

 

Van de gebruikerskant konden slechts zeven van de voorgeschreven dertien plaatsen worden ingevuld.

Feiten en context

Voor de resterende zes plaatsen werd een tweede oproep gedaan in januari 2014. Na deze tweede oproep ontving de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid  acht bijkomende kandidaturen. De Koepel voerde selectiegesprekken met al deze kandidaten op 10 en 25 februari 2014.

Adviezen

Voor de resterende zes plaatsen, draagt de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid volgende kandidaten voor:

Marc Keustermans

Thomas Maes

Sigrid Verstreken

Marie-Anne Verstrepen

Ann Vyvermans

Jef Wellens

 

Motivatie: De Koepel voor het Lierse Cultuurbeleid heeft de personen vooral gescreend op hun expertise, verbondenheid, toekomstvisie, motivatie en communicatie.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de volgende vertegenwoordigers aan voor het beheersorgaan bibliotheek:

 

Marc Keustermans

Thomas Maes

Sigrid Verstreken

Marie-Anne Verstrepen

Ann Vyvermans

Jef Wellens

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GECORO - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 25 maart 2013 besliste de Gemeenteraad van Lier om het Principebesluit Adviesorganen team Ruimtelijke Organisatie goed te keuren.

De samenstelling van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) werd door de deputatie van de provincie Antwerpen goedgekeurd in zitting van 23 januari 2014.

Op 10 maart 2014 hebben de leden van de GECORO tijdens de installatievergadering bevestigd dat ze hun mandaat wensen op te nemen voor de volledige periode van de huidige legislatuur (2013-2019).
 

Feiten en context

Een onderdeel van het Principebesluit Adviesorganen team Ruimtelijke Organisatie betreft het huishoudelijk reglement. De Adviesraden Ruimtelijke Organisatie (GECORO, Woonraad, Mobiliteitsraad, Economische raad en Milieu&Natuurraad) hebben elk hun specifieke bepalingen:

         Juridische context

         Doelstellingen

         Taken

         Verfijning zonder impact op gezamenlijke bepalingen

 

Gezamenlijke bepalingen voor alle adviesraden hebben betrekking op volgende aspecten:

         Voorzitter en ondervoorzitter

         Het secretariaat

         Agenda

         Uitnodigingen

         Raadplegen van de server

         Aanwezigheden

         Verloop van de vergadering

         Wijze van stemmen, notuleren en formuleren van de adviezen

         Werkgroepen

         Externe deskundigen

         Deontologie

         Einde van de mandaat en vervanging
 

Deze gezamenlijke bepalingen werden reeds goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 maart 2013.

 

Adviezen

Tijdens de installatievergadering van de GECORO dd. 10 maart 2014, werd het volledige huishoudelijk reglement doorlopen. Er werd opgemerkt dat §2 van artikel 9 (verloop van de vergadering) aangevuld dient te worden als volgt: "De stemming over het advies: elk stemgerechtigd lid brengt zijn stem uit over het voorgelegd advies. Het advies wordt bij consensus aanvaard."

Het huishoudelijk reglement wordt als dusdanig aangepast.
Er werden geen andere opmerkingen geformuleerd over het ontwerp van huishoudelijk reglement.
 

Juridische grond

Volgens artikel 1.3.3. §8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, stelt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening haar huishoudelijke reglement op.

Dit reglement en zijn wijzigingen worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

 

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

7 onthoudingen: Freddy Callaerts, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Jef Van der Wee, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaand huishoudelijk reglement van de GECORO goed te keuren.
 

Juridische context

         Gemeentedecreet, artikel 200.

         Art 1.3.3. en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009 en 24 april 2009, en latere wijzigingen.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (verder genoemd BVR)

         Het besluit van de Vlaamse regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

 

Art. 1 Doelstelling

§1De gecoro gebruikt in al haar adviezen als leidraad art. 4.1.1. VCRO

Art. 4.1.1. VCRO stelt dat de ruimtelijke ordening gericht is op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

§2De gecoro beoogt via haar adviezen de ondersteuning en voorbereiding van het ruimtelijk beleid met als hoofddoelstelling het optimaliseren van de ruimtelijke ordening op het grondgebied.

§3De gecoro werkt samen met het bestuur en de diensten in een principieel positief klimaat met behoud van de eigen autonomie.

§4De gecoro adviseert vanuit een ruimtelijk analytisch standpunt en waakt erover dat de adviezen blijk geven van objectiviteit en geen plaats bieden voor belangenvermenging noch persoonlijke emotionaliteit.

§5De gecoro adviseert steeds rekening houdende met de bepalingen van de verschillende ruimtelijke structuurplannen en hun uitvoeringsplannen op de drie niveaus (Vlaams gewest, provincie en stad).  Deze plannen hebben allemaal de meest gewenste ruimtelijke structuur van de stad tot doel, ongeacht de bestaande plannen van aanleg.  Dit veronderstelt van de individuele leden een goede kennis van die plannen.

§6Decretaal vergadert de gecoro minstens tweemaal per jaar.  Er wordt naar gestreefd om meer vergaderingen op regelmatige basis te voorzien.  Het is evenwel zeer moeilijk om met vaste data te werken gezien de afhankelijkheid van procedures.

§7Het subsidiariteitsprincipe is onverminderd van kracht en moet gerespecteerd worden.  Taken die door de overheid worden toegewezen aan een hoger niveau worden geadviseerd door dat niveau. In zulke procedures geeft het college en/of de gemeenteraad advies .  Hiervoor zal geen voorafgaandelijk advies worden gevraagd aan de adviesraad.

 

Art. 2 Taken

§1Advisering van de volgende zaken op gemeentelijk vlak:

         De herziening(en) van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Lier, goedgekeurd op 9 oktober 2003 door de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen en in voege sinds 17 november 2003 en/of de verdere uitwerking van het BRO (Beleidsplan Ruimte Vlaanderen) op gemeentelijk vlak.

         De ruimtelijke uitvoeringsplannen in opmaak.

         Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen.

         Aanvragen tot planologische attesten.

         Alle dossiers die worden besproken op de Kerngroep Ruimtelijke Organisatie en waarvan de voorzitter van de Gecoro in samenspraak met de Kerngroep oordeelt dat die dossiers voor advies moeten worden voorgelegd aan de Gecoro.

§2Ook de Vlaamse regering of de deputatie kan advies vragen aan de gecoro over die elementen waarvan deze overheden oordelen dat advies van de gecoro gewenst zou zijn.

§3Toelichting aan de gecoro door de voorzitter en/of de permanent extern deskundigen van alle andere punten die voorkomen in de agenda van de Kerngroep Ruimtelijke Organisatie waarvan de voorzitter acht dat deze toegelicht moeten worden aan de Gecoro. De toelichting gebeurt beknopt.

 

Art. 3 Voorzitter en ondervoorzitter

§1  De voorzitter en ondervoorzitter hebben een voorbeeldfunctie.

§2  De voorzitter coördineert alle activiteiten van de desbetreffende adviesraad en van de eventuele werkgroepen.

§3De voorzitter roept samen, opent, leidt en sluit de vergaderingen alsook voor ieder agendapunt de onderscheiden delen, namelijk de toelichting, de bespreking, de beraadslaging en de stemming.

§4De voorzitter waakt over de naleving van het huishoudelijk reglement, samen met de secretaris.

§5De voorzitter maakt automatisch deel uit van de kerngroep ruimtelijke organisatie.  Hij bepaalt in samenspraak met de kerngroep ruimtelijke organisatie in welke fase een project wordt voorgelegd aan de adviesraad.

§6De ondervoorzitter, indien aangesteld, neemt alle taken over van de voorzitter indien deze laatste verhinderd is of bij een terugtrekking wegens persoonlijk belang.

§7Indien ook de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste aanwezige lid onder de deskundigen.

 

Art. 4 Het secretariaat

§1De Gemeenteraad stelt de verschillende adviesraden (Gecoro, Adviesraad Milieu & Natuur, Economische raad, Mobiliteitsraad en Woonraad) het permanent secretariaat Adviesraden Ruimtelijke Organisatie (secretariaat ARO) ter beschikking dat systematisch ondersteuning biedt inzake verslaggeving en secretariaatswerk.

§2Er wordt een verantwoordelijke aangesteld die instaat voor de coördinatie en de leiding van het secretariaat ARO. 

§3   Per adviesraad wordt er een administratief medewerker gerekruteerd uit het departement aanvragen & afleveringen die deel uitmaakt van het secretariaat ARO.

§4    Volgende opdrachten behoren tot het takenpakket van het secretariaat ARO:

         - versturen van de uitnodigingen

         - opstellen en versturen van de agenda

         - organisatie van de vergaderingen

         - verslagen opmaken

         - beheer van de server

         - aanwezigheden en stemmingen tijdens vergaderingen registreren

§5    Alle briefwisseling welke bestemd is voor één van de adviesraden wordt gericht aan het secretariaat ARO.

§6Het secretariaat ARO zet de definitieve verslagen van de adviesraden op de externe server en op de website van de stad.

 

Art. 5 Agenda

§1 De agenda bevat de verschillende punten waarover advies moet worden gegeven of die ter bespreking of toelichting worden voorgelegd.  Van de verschillende punten wordt duidelijk de bedoeling geschetst.

§2 De agenda wordt vastgesteld door het secretariaat ARO in nauwe samenspraak met de voorzitter van de desbetreffende adviesraad en de verantwoordelijke van de cel.

§3  Datum van de vergadering wordt bepaald door het secretariaat ARO in nauwe samenspraak met de voorzitter van de desbetreffende adviesraad en de verantwoordelijke per cel.

 

Art. 6 Uitnodigingen

§1 Het secretariaat ARO zorgt ervoor dat de uitnodigingen tenminste 14 kalenderdagen vóór de vergadering per e-mail verzonden worden naar de effectieve en de plaatsvervangende leden. De uitnodiging bevat de datum, het uur, de plaats en de agenda van de vergadering.

§2 Voor elke vergadering kan gelijktijdig met de anderen een vaste vertegenwoordiger van elke politieke fractie in de gemeenteraad uitgenodigd worden. Deze uitnodiging wordt per e-mail verzonden en bevat de datum, het uur, de plaats en de agendapunten van de vergadering.

 

Art. 7 Raadplegen server

§1 Advisering veronderstelt dossierkennis.  Alle dossiers die voor advisering worden voorgelegd aan de adviesraden  zullen behoorlijk worden toegelicht in de vergadering.  Van de individuele leden van de adviesraden wordt verwacht dat zijzelf alle andere nodige stappen zetten om het dossier grondig te kunnen adviseren. 

§2   Bij uitnodiging van de leden wordt er verwezen naar de externe server van de desbetreffende adviesraad waar alle stukken/dossiers die relevant zijn voor de onderwerpen kunnen geraadpleegd en gedownload worden.  In geval de stukken openbaar zijn, wordt er verwezen naar de website van de stad (www.lier.be) waarop de leden deze kunnen raadplegen.

§3   De agenda, de verslagen van vorige vergaderingen en de beslissingen van het college van burgemeester en schepenen / Gemeenteraad die betrekking hebben op de beraadslagingen van de adviesraden worden ook op deze server ter inzage geplaatst.

§4   De statuten van de adviesraden en dit huishoudelijk reglement zijn eveneens raadpleegbaar op de server.

§5 Alle leden van de adviesraden krijgen een link naar deze server en een persoonlijk paswoord en login waarmee kan ingelogd worden op de server.

§6   Via deze server worden de leden van de adviesraden tevens geïnformeerd a.h.v. linken naar wetgeving en desbetreffende beleidsplannen.

 

Art. 8 Aanwezigheden

§1 Elk lid tekent een aanwezigheidslijst. Aan de overige aanwezigen wordt gevraagd hun naam op de lijst te zetten.

§2Het effectief lid en zijn/haar plaatsvervangend lid vormen samen als het ware een tandem; ze brengen aan elkaar verslag uit en houden elkaar op de hoogte wanneer één van beiden niet aanwezig kan zijn op een vergadering.

§3   Elk lid dat verhinderd is om een vergadering van de adviesraad bij te wonen, deelt dit tijdig mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan het secretariaat ARO(per mail of telefoon). Hierbij wordt tevens meegedeeld of het plaatsvervangend lid aanwezig zal zijn.

De namen van de verontschuldigde leden worden in het verslag opgenomen. 

Om niet als afwezig beschouwd te worden, dient deze melding vóór de aanvang van de vergadering te gebeuren (per mail of telefoon).

§4 Indien de secretaris niet aanwezig kan zijn op de vergadering van de adviesraad wordt hij/zij vervangen door een collega van het secretariaat ARO.     

 

Art. 9 Verloop van de vergadering

§1 De voorzitter leidt de vergadering in, waarna de behandeling aanvat met de punten die vermeld staan op de agenda. Ze worden in hun volgorde afgewerkt, tenzij de adviesraad er anders over beslist met een gewone meerderheid.

§2 De agendapunten worden in drie stappen behandeld:

         De toelichting en bespreking: alle facetten van de agendapunten worden objectief toegelicht en er is de mogelijkheid inhoudelijke vragen te stellen ter verduidelijking van de toelichting. De voorzitter bepaalt of de inhoudelijke vragen objectief zijn en of ze enkel handelen over inhoudelijke kwesties.  De toelichting gebeurt door personeelsleden van de desbetreffende cel, de verantwoordelijke schepen, de ontwerper en gebeurlijk door de voorzitter zelf.

         De beraadslaging: de adviesraad beraadslaagt over de agendapunten in het kader van het te leveren advies. Elk stemgerechtigd lid heeft het recht om het woord te voeren. De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen.

         De stemming over het advies: elk stemgerechtigd lid brengt zijn stem uit over het voorgelegde advies. Het advies wordt bij voorkeur met consensus aanvaard.

§3 De vergaderingen zijn in principe gesloten zittingen. De adviesraad beslist, onverminderd de wettelijke regels inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, bij minstens 2/3 van de stemmen van alle stemgerechtigde leden over het openbaar houden van een vergadering, of een gedeelte ervan. Wanneer het een gesloten zitting betreft dient iedereen, behalve de stemgerechtigde leden, de voorzitter en de vaste secretaris, de vergadering te verlaten na de toelichting en de bespreking van de agendapunten.

§4Niemand mag worden onderbroken wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping van de orde. Wanneer een lid aan wie het woord is verleend, afdwaalt van het onderwerp kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.

§5 De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de vergadering. Elk aanwezige die de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde geroepen.

§6 Wanneer een vergadering rumoerig wordt, zodat het normaal verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht schorst of sluit de voorzitter de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in het verslag

 

Art. 10 De wijze van stemmen

§1De stemming gebeurt mondeling.

§2De adviesraad streeft bij haar advies steeds een consensus na.  Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist.  Om de meerderheid te bepalen wordt bij het tellen van de stemmen geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

§3De adviesraad kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Is die voorwaarde niet vervuld, dan kan de adviesraad op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over onderwerpen die waren geagendeerd voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen de 24 uren na de eerste plaats heeft.  Voor nieuwe agendapunten is de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.

 

Art. 11 De wijze van notuleren

§1 Het secretariaat ARO stelt de notulen van de vergaderingen van de adviesraden op en zorgt voor een verslag. Hierin wordt vermeld: de datum van de vergadering, de namen van de aanwezigen, alsook de effectieve leden en de plaatsvervangers met aanduiding van de stemgerechtigden, van hen die verhinderd waren en van de afwezigen, een weergave van de eventuele toelichtingen en het beknopte verloop van de besprekingen. De notulen maken ook melding van de bespreking van het advies, de verschillende meningen, voorstellen en standpunten met een duidelijk argumentatie. In ieder geval wordt het resultaat van de stemming genotuleerd en de aard van het advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits …).

§2 Het verslag wordt binnen de 14 kalenderdagen, op dezelfde wijze als de verzending van de uitnodiging, verzonden aan alle effectieve leden en hun plaatsvervangers. 

§3 Alle leden kunnen na ontvangst van het verslag opmerkingen op het verslag formuleren. Zij doen dit per mail bij het secretariaat ARO binnen de 7 dagen. De voorzitter plaatst het verslag ter goedkeuring op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de adviesraad.

§4 Na goedkeuring worden de verslagen door de voorzitter en de secretaris ondertekend. Het volledige definitieve wordt ter inzage geplaatst op de externe server van de desbetreffende adviesraad. Het definitieve verslag wordt ook overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad en aan de desbetreffende cel.

§5Het besluit maakt enkel melding van het bij consensus of bij meerderheid aangenomen advies.  Minderheidsadviezen zijn onmogelijk.

 

Art. 12 De wijze van het formuleren van adviezen

§1 De adviesraad brengt advies uit binnen de decretaal voorziene termijn of in andere gevallen binnen een redelijke termijn. De voorbereiding gebeurt door het secretariaat ARO in samenwerking met de desbetreffende cel. De adviezen worden met de nodige verantwoording uitgewerkt. Het advies wordt op een afdoende wijze onderbouwd en gemotiveerd, eventueel met voorwaarden.

§2 Het advies vermeldt de wijze waarop het tot stand kwam:

         Een duidelijke definitie van het vraagstuk.

         Een inhoudsopgave van de documenten die de adviesraad ontvangen heeft,

         Gebeurlijk van diegene die ze niet heeft ontvangen en waarmee ze dus geen rekening heeft kunnen houden.

         De relevante elementen uit de notulen van de vergadering waarin het advies werd geformuleerd

         Het resultaat van de stemming indien geen consensus.

         De aard van het advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits …)

§3 De adviezen worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend in naam van de  adviesraad.

 

Art. 13 Werkgroepen

§1 De adviesraad beslist bij gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden over de oprichting van permanente en tijdelijke werkgroepen. Tijdelijke werkgroepen zijn van rechtswege ontbonden als hun opdracht vervuld is. Permanente werkgroepen worden jaarlijks uitdrukkelijk herbevestigd door de adviesraad.

§2 De adviesraad schrijft de opdracht van de werkgroep uit en bepaalt de termijn binnen dewelke de werkgroep zijn verslag dient af te werken. De werkgroep kan een verlenging van deze termijn aan de adviesraad vragen.

§3 De werkgroepen werken onder toezicht en in opdracht van de adviesraad. Het verslag dat door de werkgroep wordt opgesteld wordt niet extern verspreid.

§4 De adviesraad duidt onder haar effectieve en plaatsvervangende leden de leden aan die deel uitmaken van de werkgroep en één secretaris die verantwoordelijk is voor het opstellen van het verslag over het onderwerp waarvoor de werkgroep is opgericht. Een werkgroep moet steeds bestaan uit evenveel deskundigen als vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen.     

§5Tijdelijke werkgroepen worden in ieder geval opgericht telkens de gecoro een advies moet verlenen voor een ruimtelijk uitvoeringsplan of een planologisch attest.  De werkgroep coördineert en bundelt alle bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek worden ingediend en maakt een verslag op waarbij een voorstel van antwoord wordt geformuleerd op de verschillende bezwaren.  In dit verslag worden ook de adviezen opgenomen die de overheid decretaal verplicht aan de gecoro moet toesturen alsook het advies van de kerngroep ruimtelijke organisatie.  Het verslag dient als voorbereiding naar de gecoro bij de adviesvorming.     

 

Art. 14 Externe deskundigen

§1De adviesraad kan, in overleg met de desbetreffende cel voor wat de eventuele contracten betreft, voor het onderzoeken van bijzondere vraagstukken een beroep doen op alle nodige instanties en externe deskundigen voor een toelichting en een eventuele bespreking van het onderwerp.  Ze worden door de voorzitter voor de vergadering uitgenodigd. De uitnodiging bevat, naast locatie en tijdstip, minstens een samenvatting van het te behandelen onderwerp en de minimale verwachting van de adviesraad t.o.v. de externe deskundige.

§2 Deze externe deskundigen kunnen de toelichting en de bespreking van het onderwerp bijwonen. Ze mogen evenwel de beraadslaging over het advies en de stemming erover niet bijwonen indien de vergadering als gesloten wordt beschouwd.

§3Vertegenwoordigers van de desbetreffende cel en de verantwoordelijke schepen worden beschouwd als permanente externe deskundigen.

 

Art. 15 Deontologie

§1Alle leden van de adviesraad (effectieve leden, plaatsvervangers, voorzitter en secretaris) verbinden er zich toe:

         de nodige discretie aan de dag te leggen m.b.t. dossiers die worden voorgelegd. De stemming en de beraadslaging moeten worden geheim gehouden.

         met de regels van de privacy rekening te houden

         volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren

         te aanvaarden dat anderen beslissen, mede op basis van het geleverde advies, maar dat deze beslissing niet noodzakelijk volledig overeenkomt met het geleverde advies.

         communicatie- en luistervaardig te zijn zonder vooringenomenheid

         in de vergadering enkel het woord te voeren als hem/haar door de voorzitter ook het woord is verleend zodat een discussie waardig kan verlopen, alsook het woord niet langer te houden dan strikt noodzakelijk.

         zich te beperken tot die elementen die relevant zijn voor het onderwerp waarvan de bespreking lopende is.

         de afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren

         bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de adviesraad.

§2 Een lid dat een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp moet zich laten vervangen door zijn plaatsvervanger, minstens voor dat punt. De voorzitter kan het betrokken lid evenwel om een toelichting van het onderwerp verzoeken.

§3 Wanneer een lid van oordeel is dat een ander lid een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp, brengt hij/zij dit onmiddellijk ter kennis aan de voorzitter.  Indien de voorzitter van oordeel is dat het lid een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp dan vraagt de voorzitter dat betrokken lid om zich terug te trekken.

§4Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en de sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen.  In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het beleid de adviesraad naar buiten toe.

 

Art. 16 Het einde van het mandaat en vervanging

§1 Elk lid, effectief of plaatsvervangend, kan zijn mandaat ten allen tijde stopzetten. Hij dient dit schriftelijk 2 maand voor de stopzetting van het mandaat te melden aan de voorzitter die de overige leden van de commissie informeert. De voorzitter van de Gecoro zal dit onmiddellijk doorgeven aan de gemeenteraad teneinde de benoemingsprocedure voor een nieuw lid, en in voorkomend geval ook de plaatsvervanger, op te starten.

§2 Het duo waarbij zowel het effectief als het plaatsvervangend lid driemaal achtereenvolgens afwezig is zonder kennisgeving, of een duo dat de helft van de vergaderingen per jaar verontschuldigd is, is ontslagnemend.

§3 Elk effectief lid dat zijn mandaat stopzet, wordt automatisch doch tijdelijk vervangen door zijn aangeduide plaatsvervanger in afwachting van de benoeming van een nieuw lid. De voorzitter van de Gecoro verzoekt de gemeenteraad om een nieuw effectief lid te benoemen en in voorkomend geval ook een nieuwe plaatsvervanger aan te duiden indien de plaatsvervanger effectief lid zou worden.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. Sion

 

Voor het project Sion zou na archeologisch werken moet de bouw van de appartementen van start kunnen gaan, maar er blijken enkele problemen te zijn. Zo heeft een buur een klacht lopen bij de Raad Van State, en er zou nog een tweede klacht zijn, maar de juiste uitleg hierover vertelt niemand.

 

Als Stad bent u ook betrokkene en daarom vraag ik U:

         Waarover gaan die klachten en wanneer worden die dossiers vermoedelijk afgerond?

         Wat is de stand van zaken m.b.t. de werken?

         Wanneer kan de aannemer starten met de bouw van het hele project?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2014

 

VERDERE DIGITALE ONTSLUITING VAN DE ZITTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

MOTIVERING

Feiten en context

Van de zittingen van de Lierse gemeenteraad worden audio-opnames gemaakt. Deze kunnen via de website van de stad Lier herbeluisterd worden.

 

Met het oog op het verhogen van de transparantie van de werkzaamheden van de gemeenteraad en het vergroten van de betrokkenheid van de Lierse burger, zou de stad nog een stap verder kunnen gaan in het digitaliseren van de gemeenteraad. Zo kunnen er naast audio-opnames ook beeldopnames gemaakt worden van de gemeenteraad en zouden deze live gestreamd kunnen worden zodat burgers van thuis uit de gemeenteraad kunnen volgen. Steden als Kortrijk en Oostende doen dit reeds. Sint-Truiden start er later dit jaar mee.

 

Vanuit de Groen-fractie zijn we ervan overtuigd dat een verdere stap in het digitaal ontsluiten van de gemeenteraadszittingen een stap vooruit kan beteken in het betrekken en betrokken houden van de Lierse burger bij het beleid.

 

Daarom leggen we vanuit Groen het volgende besluit voor aan de gemeenteraad:

 

Voorstel besluit gemeenteraad:

1)      Naast de reeds bestaande audio-opnames worden er ook beeldopnames gemaakt van de zittingen van de gemeenteraad. Deze worden net als de audio-opnames publiek beschikbaar gemaakt op de website van de stad Lier;

2)      De zittingen van de Lierse gemeenteraad worden voorzien van een livestream die elke Lierenaar thuis via de computer of een ander toestel kan bekijken.

 

Stemming

 

5 stemmen voor: Freddy Callaerts, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Jef Van der Wee en Katrien Vanhove

17 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Verworpen met 5 stemmen voor - 17 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dat er naast de reeds bestaande audio-opnames ook beeldopnames worden gemaakt van de zittingen van de gemeenteraad. Deze worden net als de audio-opnames publiek beschikbaar gemaakt op de website van de stad Lier.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat van de zittingen van de Lierse gemeenteraad van een livestream worden voorzien die elke Lierenaar thuis via de computer of een ander toestel kan bekijken.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019