Lier

Zitting van 29 april 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. vervanging zuilen OCT’s

De afgelopen weken werden de zuilen van de 58 ondergrondse collectieve afvalcontainers, de OCT’s, vervangen door modellen met onder andere een conische vulsluis. Deze zouden hiermee de kans op blokkeringen moeten verkleinen. Het vervangen hiervan kost de stad Lier 27.878 euro. Na het jarenlang minimaliseren door Ivarem van de massale gebreken aan de OCT’s en het negeren van de duizenden Lierenaars en Hooiktenaars die terecht vragen achter een betaalbaar en vooral werkend afvalsysteem, heeft Ivarem vandaag, met het einde van de beheersoverdracht in zicht, blijkbaar plots het licht gezien.

 

Ik had hierover dan ook volgende vragen:

1) Welke alternatieven zijn er, met het oog op de aflopende bevoegdheidsoverdracht in 2021, al onderzocht?

2) Zijn de nieuwe zuilen eigendom van Ivarem, van de leverancier of van de stad Lier?

3) Is er, indien Ivarem of de leverancier eigenaar is van de nieuwe zuilen, een regeling voorzien wat er met die zuilen moet gebeuren indien Lier in 2021 kiest om niet opnieuw in zee te gaan met Ivarem?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Welke alternatieven zijn er, met het oog op de aflopende bevoegdheidsoverdracht in 2021, al onderzocht?

Volgens de goedgekeurde statuten werd de duur van de vereniging vastgesteld op 18 jaar te rekenen vanaf de datum van oprichting (26 april 2003), hetzij tot 26 april 2021. Tijdens deze duur is geen uittreding mogelijk.  Heden worden verschillende scenario’s onderzocht.  Eigen beheer, uitbesteding aan externe aannemers  of  verdere deelname aan de intergemeentelijke vereniging mits uitdrukkelijke bijsturingen en resultaatsverbintenissen.

 

Zijn de nieuwe zuilen eigendom van Ivarem, van de leverancier of van de stad Lier?

De nieuwe conische vulsluizen zijn eigendom van IVAREM en worden boekhoudkundig door IVAREM afgeschreven over een periode van ongeveer 10 jaar.  Maandelijks betaalt de stad de door de algemene vergadering de goedgekeurde werkingsbijdragen. (vaste kost, huur…)

 

Is er, indien Ivarem of de leverancier eigenaar is van de nieuwe zuilen, een regeling voorzien wat er met die zuilen moet gebeuren indien Lier in 2021 kiest om niet opnieuw in zee te gaan met Ivarem?

Een verdere regeling voor de overname van de bestaande OCT’s  zal met IVAREM moeten uitgewerkt worden. De stad kan desgevallend een offertevraag organiseren voor het onderhoud van de bestaande en levering van  nieuwe ondergrondse afvalsystemen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. communicatie horecabeurs

Op 1 april vond in de Mol de eerste horecabeurs plaats. Een enorm positief initiatief om de brug te verkleinen tussen de lokale producenten en de Lierse Horeca. De interesse vanuit de producenten was groot. De Mol werd mooi aangekleed tot een gezellige beurs vol met Lierse specialiteiten. Spijtig genoeg kwam er amper volk op de eerste horecabeurs opdagen. Is er dan geen interesse bij onze Lierse horeca om met lokale producten en producenten te werken? Of verliep de communicatie niet optimaal vanuit de organisatie?

 

Graag had ik dan ook geweten:

1) Hoe werd dit initiatief kenbaar gemaakt bij zijn doelpubliek?

2) Wanneer werd de communicatie rond dit initiatief opgestart?

3) Hoe zal men de Lierse producenten gaan overtuigen om volgend jaar opnieuw te willen deelnemen?

4) Heeft men de horeca achteraf gecontacteerd waarom er geen interesse was in dit event?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Van Camp,

 

De Horecabeurs op 1 april had alles om een succes te zijn. Véél en diverse standhouders, prachtig uitgebouwde standen, een uitstekende locatie in CC De Mol… maar zoals u volkomen terecht aangeeft: de massa bezoekers die zo’n fijn initiatief verdiende ontbrak. Net als u vind ik dat spijtig. En dat geldt des te meer voor de mensen van mijn team ondernemen die er heel veel tijd in hebben geïnvesteerd.

 

We zijn in dit project gestapt samen met Horeca Vlaanderen en hun Lierse afdeling. Consensus was daar om het strikt ‘bussiness to bussiness” te houden. Daarom werden voor de bezoekerszijde alle 1300 bij Horeca Vlaanderen aangesloten horeca-exploitanten in de provincie rechtstreeks aangeschreven door Horeca Vlaanderen. Daarnaast waren er interne mailings vanuit de stad en fysieke uitnodigingen bij de eigen Lierse horeca in de binnenstad. Zo’n echte beroepsbeurs zorgt ervoor dat de bezoekers minder talrijk, maar wel relevanter zijn. Risico is natuurlijk met die aanpak dat wanneer de kleine doelgroep het laat afweten de opkomst al gauw mager wordt. Een zelfde ervaring hadden bijvoorbeeld onze collega’s van stad Antwerpen op hun eigen beurs jaren terug , die toen ook pover werd bezocht. Dat zijn nochtans geen kleine spelers.

 

De horecamensen die we spreken, geven zelf aan dat ze een relatief moeilijk te bereiken doelgroep zijn door hun drukke beroepsactiviteiten, wezen op het mooie weer die dag en het probleem van een eerste editie waar ze zelf niet konden inschatten of het de moeite waard was. Wat dat betreft kan ik formeel zijn: de afwezigen hadden absoluut ongelijk.

Wat we meenemen van deze eerste editie is alvast de positieve feedback van de ruime meerderheid van standhouders die al aangaven zeker volgende keer weer mee te willen doen. Dat motiveert ons alvast om er dan wél een echt succes van te maken. Nóg breder communiceren, het doelpubliek uitbreiden en zeker lokaal mensen actief warm blijven maken.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. fietspad tunnel

Op 19 februari heb ik een schriftelijke vraag gesteld over het fietspad naast de tunnel aan het station. Het rode fietspad dat opengebroken is geweest en nadien terug gedicht, maar dan in een zwarte kleur.

Het antwoord was duidelijk er moest nog gewerkt worden door Eandis. Als deze afgerond zijn zal Eandis het fietspad herstellen in zijn oorspronkelijke rode staat. Blijft dit zo, want de werken zijn voorbij?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De stad heeft Fluvius een concrete datum gevraagd qua uitvoering, hierover zou in de loop van de volgende weken duidelijkheid moeten zijn.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. participatietraject gemeenteraad

Ik kom graag even terug op de commissie van schepen Vanderpoorten van afgelopen dinsdag die volledig gewijd was aan participatie. Naast o.a. de adviesraden en de buurtwerking kwam ook kort de herwaardering van de gemeenteraad aan bod.

 

Daags na deze commissie vernam ik dat er momenteel een oproep loopt van de Vlaamse overheid specifiek gericht op het participatief werken van de gemeenteraad. Via deze projectoproep willen de Vlaamse overheid en VVSG vernieuwende initiatieven ondersteunen van gemeenteraden die willen experimenteren met participatie. Drie steden of gemeenten worden geselecteerd en kunnen hun project uitvoeren met professionele ondersteuning van Levuur (het bureau waar de stad overigens al mee werkt mbt. de adviesraden), experten van de Vlaamse overheid en VVSG. De geselecteerde projecten kunnen tevens deelnemen aan een leerproces met andere lokale besturen en komen in de kijker als voorbeeldproject.

Ik bezorgde de gegevens inzake deze projectoproep woensdag aan schepen Vanderpoorten met de vraag of de stad alsnog overwoog om hierop in te tekenen. Kandidaturen dienden namelijk uiterlijk maandag 29 april om 12uur te worden ingediend.

Ik herhaal dan ook hierbij mijn vraag aan het CBS: Heeft het CBS ingetekend op de projectoproep van de Vlaamse overheid en VVSG? Zo neen, wat heeft u hiervan weerhouden, wetende dat uw bestuur zegt ernstig werk te willen maken van participatie (ook van deze gemeenteraad).

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Zoals ook in het bestuursakkoord staat, zal de stad de komende periode de werking van de gemeenteraad (en de commissies) onder de loep houden op zoek naar insteken om het participatieve karakter ervan uit te bouwen. Inhoudelijk is de oproep van de Vlaamse overheid en VVSG dan ook zeker interessant. Alleen is het nu te kort dag om hier reeds mee te starten. We tekenen hier dus niet op in.

 

Het participatieverhaal is erg breed en we dienen als stad, zeker in deze beginfase, keuzes te maken waar we eerst op inzetten. Alles tegelijk willen doen, terwijl we nog maar aan het leren stappen zijn op vlak van participatie is niet aangewezen. De wijze raad ‘leer eerst stappen, vooraleer je wil lopen’ nemen we hier dus ter harte. Als er later een nieuwe oproep komt, zullen we die zeker bekijken. In elk geval zullen we de resultaten die uit deze oproep komen verder opvolgen en er indien mogelijk inspiratie uit halen voor ons eigen traject.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. verkeer Normaalschool

De langverwachte werken aan de Normaalschool zijn van start gegaan, de afbraak is ver gevorderd en je kan nu heel duidelijk de enorme omvang van dit project zien. Om een omelet te bakken, moet ge eieren breken zei de bomma altijd, en ook zo'n werf brengt natuurlijk 1 en ander met zich mee.

 

Zo rijdt er heel wat zwaar werfverkeer tot in het hart van onze stad en dat voor vele jaren lang. Een noodzakelijk kwaad, waar gezien de omvang en de duur van de werken best duidelijke afspraken over gemaakt worden.

 

Mijn vragen daaromtrent:

         Zijn er idd afspraken gemaakt over dat werfverkeer? Ik hoor dat er geen werfverkeer mag door de Berlarij en door de Lindenstraat, en da's een goeie zaak, maar is er bv ook een verbod op werfverkeer bij het begin en het einde van de schooltijd?

         De werftoegang in de Berlaarsestraat moet het voorlopig stellen met bordjes 'opgelet uitrit' en 'opgelet voetgangers', en op het voetpad stalen rijplaten die, zo vlak naast een drukke bushalte, vragen om slip- of struikelpartijen. Een beetje ondermaats toch voor een werf die zo lang zo'n impact gaat hebben op de omgeving. Meent het college dat dit volstaat?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is zo dat er afspraken zijn afhankelijk van het type transport dat wordt gebruikt. In een aantal gevallen worden immers specifieke routes opgelegd en specifieke uren. Momenteel is de Stad bezig met een algemeen werfcharter dat net als doel heeft om te vermijden dat er teveel transporten plaatsvinden bij begin en einde van de schooluren. Dat wordt vandaag al in een aantal gevallen gedaan en dat willen we graag uitbreiden.

 

De problematiek van de rijplaten is natuurlijk kiezen tussen pest en cholera. Vandaag liggen die daar om het voetpad te beschermen, met als nadeel dat metalen rijplaten niet bevorderlijk zijn voor de begaanbaarheid. Ze weghalen zal wellicht het voetpad in een veel ergere staat brengen. Vanmorgen hebben onze GASvaststellers de situatie nog gecontroleerd, waarbij men geen opmerkingen kon formuleren bij de situatie. Dergelijke controles worden geregeld ook herhaald.

 

 

Mondelinge vraag 6 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. verkeer Kloosterheide

Al geruime tijd doet de mooie groene wijk Kloosterheide dienst als sluipweg voor autoverkeer. Zeker als er ergens in de omgeving wegenwerken zijn, slibt de wijk dicht. Op rustiger momenten wordt er dan weer heel snel gereden, vooral op de Bist weten buurtbewoners ons te vertellen. Bijzonder lastig voor fietsers en voetgangers, die daar wegens het ontbreken van een fietspad en de lamentabele toestand van het wegdek bijzonder weinig manoeuvreerruimte hebben.

 

Dit jaar gaat de schup in de grond voor de heraanleg van de Marnixdreef, toch als we verkiezingsfolders mogen geloven. Vandaar volgende vragen:

 

         Grijpt het college deze heraanleg aan om de totale circulatie van de wijk te herbekijken? Zo ja, op welke manier?

         Heraanleg van de Bist zie ik voorlopig niet op de agenda staan. Zijn daar in afwachting van een heraanleg verkeersremmende maatregelen gepland?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Eerst en vooral werken we met de heraanleg van de fietspaden de aansluiting af van de huidige fietspaden in een deel van de marnixdreef op de Kesselsesteenweg. Daarnaast zijn er op vlak van circulatie een aantal zaken van belang:

 

1) De combinatie met de fietsostrades die de wijk passeren

2) De vragen die er momenteel van infrabel zijn om de overwegen binnen dit gebied te bekijken

3) De opportuniteit om binnen het gebied aan de slag te gaan met fietsstraten, een vraag daarrond werd bijvoorbeeld al gesteld rond Heidebloem en Kriekenstraat

4) De evaluatie die er gebeurt rond de afsluiting die werd geplaatst in de Kromme Ham.

5) De plannen vanwege de drinkwatermaatschappij om doorheen de Bist een nieuwe drinkwaterleiding te kunnen aanleggen.

 

Het herbekijken van circulatie kan bovendien enkel in functie van het goedgekeurde mobiliteitsplan van de stad en de categorisering van de wegen, waarbij de Bist is aangeduid als wijkverzamelweg.

 

De heraanleg van de Bist is daarbij mee gekoppeld aan de gesprekken die wordt gevoerd in het kader van de fietsostrades, de visie op de overwegen en de opportuniteit om in het kader van de mogelijk geplande drinkwaterleiding een ingreep te doen in die straat.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

ACTUELE VRAGEN

 

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 MAART 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 maart 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

STAD LIER  - JAARREKENING 2018. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2018 van de stad Lier vast. Het resultaat op kasbasis is positief en bedraagt 2.864.437 EUR en de autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt  1.270.113 EUR.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

LOKALE POLITIE LIER - VERIFICATIE REKENING 2018. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rekening 2018 van de lokale politie Lier als volgt vast:

 

Gewone dienst

 

Vastgestelde rechten

10.952.126,75

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

10.952.126,75

Vastgelegde uitgaven

10.251.773,16

Begrotingsresultaat

700.353,59

 

 

Vastgelegde uitgaven

10.251.773,16

Aanrekeningen

10.232.288,72

Over te dragen vastleggingen

19.484,44

 

 

Boekhoudkundig resultaat

719.838,03

 

Buitengewone dienst

 

Vastgestelde rechten

1.268.016,74

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

1.268.016,74

Vastgelegde uitgaven

1.175.106,90

Begrotingsresultaat

92.909,84

 

 

Vastgelegde uitgaven

1.175.106,90

Aanrekeningen

444.491,46

Over te dragen vastleggingen

730.615,44

 

 

Boekhoudkundig resultaat

823.525,28

 

De balans op 31 december 2018 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2018 van de lokale politiezone Lier worden als volgt samengesteld :

 

Balans

 

Vaste activa

1.164.914,00

Vlottende activa

1.801.984,00

Totaal van de activa

2.966.898,00

 

 

Eigen vermogen

2.462.553,00

Voorzieningen

0,00

Schulden

504.345,00

Totaal van de passiva

2.966.898,00

 

Resultatenrekening

 

Exploitatieresultaat

513.364,00

Uitzonderlijk resultaat

13.962,00

Resultaat van het dienstjaar

527.326,00

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 40.000 E INCL BTW . AANKOOP VIA HET RAAMCONTRACT DSA 2016 R3 010. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist tot de aankoop over te gaan van het politievoertuig .

 

Art 2 :

De kosten worden geraamd op 40.000,00 euro (incl. BTW, voorzien in de begroting 2019, art.330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen).

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

 

 

aankoop voertuig politie

 

32.937,6 €

 

40.000 E

Budgetsleutel

 

art.330/743/52

 

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

AANKOOP VAN 75 VERKEERSPARKA'S EN 75 VERKEERSFLEECES VOOR HET OPERATIONEEL PERSONEEL EN VASTSTELLING LAST- EN GUNNINGSVOORWAARDEN LEASING. LASTENCOHIER L1/19.02 MET GUNNING VOLGENS ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER BEKENDMAKING MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 25.000 EURO INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het bijzonder bestek met nr. L1/19.02 en de raming voor de opdracht "Aankoop signalisatiejassen klasse 3 voor geüniformeerden" opgesteld door Politie Lier.

De raming bedraagt 25.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

330/744/51

Aankoop signalisatiejassen klasse 3 voor geüniformeerden

25.000

148.398,84

 

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

OVEREENKOMST WERKMMAAT - UITBREIDING LEESCAFÉ. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde uitbreiding van de overeenkomst met vzw Werkmmaat met ingang vanaf 3 juni 2019.

 

Art 2 :

Kopieën:1

 

Aantal

Bestemmeling

2

vzw Werkmmaat (Erwin Lauriks)

Departement Uit in Lier / Team Bibliotheek & Leescafé

 

Bijlage:

 

Tekst van het artikel toe te voegen aan de bestaande overeenkomst:

 

Artikel 7: Uitbating Leescafé

 

 

7.1. Vzw Werkmmaat verzorgt de uitbating van het Leescafé en voorziet een gepast en kwalitatief aanbod voor de bezoekers van de bibliotheek en de huurders van CC Colibrant, kaderend binnen de opdracht en sfeer van de bibliotheek.  Vzw Werkmmaat sluit hiertoe zelf een samenwerkings- overeenkomst met Oxfam-Wereldwinkel Lier vzw, Mondiale Werken Regio Lier vzw en Mivas vzw  Afdeling Goed Gevoel.

Vzw Werkmmaat blijft binnen dit partnerschap het enige aanspreekpunt voor de stad.

Vzw Werkmmaat voorziet daarnaast in een beperkt cateringaanbod op vraag voor huurders van CC Colibrant.

De verhuur (reservaties en inkomsten) van de vergaderlokalen blijft verder verlopen via de bibliotheek.

 

7.2.Vzw Werkmmaat krijgt hiervoor ter beschikking:

         Het gebruik van het tooglokaal en de keuken van het leescafé

         Toegang tot het poetslokaal en gebruik van de voorraadcel, gelegen achter de publiekstoiletten van de bibliotheek

         Toegang tot het gelijkvloers (de gang en buitendeur) van Bril 29,  als doorgang voor afvalverwijdering zonder door de publieke ruimte te moeten passeren

         Gebruik van de bestaande keukeninrichting en inboedel in tooglokaal en keuken

 

7.3. De opdracht en sfeer van de bib moet te allen tijde gerespecteerd worden:

         Lezen staat centraal en de medewerkers van Werkmmaat handhaven een algemene sfeer van rust en stilte

         Er wordt geen consumptieverplichting opgelegd, er is geen mogelijkheid tot het reserveren van zitplaatsen

 

7.4. Aanbod en tarieven:

Vzw Werkmmaat stelt een gepast en kwalitatief consumptieaanbod uit op basis van volgende criteria: vers, betaalbaar, duurzaam, en passend in het kader van de bibliotheek. Aanbod en prijzen worden ter kennisname  voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

7.5. Duurzaamheid

Er wordt zoveel mogelijk gekozen voor producten in duurzame verpakking.

Het afval wordt geselecteerd en er wordt  gebruik gemaakt van ecologisch poetsmateriaal.

 

7.6. Herstellingen, investeringen en onderhoud

Bepalingen omtrent herstellingen aan bestaande inrichting en apparatuur, onderhoud van de lokalen  en eventuele  investeringen in de infrastructuur worden opgenomen in een afzonderlijke afsprakennota.

 

7.7.Openingsuren:

 

Werkmmaat staat garant voor de volgende openingsuren:

Van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 20 uur.

Zaterdag van 10 tot 15 uur.

 

Indien de openingsuren van de bibliotheek zouden wijzigen tijdens de overeenkomst, stemt Werkmmaat de openingsuren van het leescafé overeenkomstig af zodat het leescafé altijd geopend is gedurende de openingsuren van de bibliotheek.

 

7.8. Vzw Werkmmaat verbindt zich ertoe alle wettelijke verplichtingen als horeca-uitbater na te leven (drankvergunning, voedselveiligheid) en alle sociale en fiscale verplichtingen die met de uitbating van het leescafé samenhangen (aangifte btw, vrijwilligersverzekering…).

Vzw Werkmmaat stelt veiligheid centraal. Procedures omtrent afsluiten van het gebouw en beveiliging van bibliotheekmaterialen worden uitgewerkt in een afzonderlijke afsprakennota.

 

7.9. Financieel

De stad verstrekt geen bijkomende toelage aan vzw Werkmmaat voor de uitbating van het leescafé. Vzw Werkmmaat betaalt geen vergoeding aan de stad voor het gebruik van de lokalen. Vzw Werkmmaat behoudt de inkomsten en draagt de werkingskosten voor de uitbating.

 

7.10. Tewerkstelling en coaching

De uitbating van het leescafé is een hefboom tot extra tewerkstellingskansen voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Vzw Werkmmaat staat hierbij in voor opleiding en coaching naar een tewerkstelling binnen het regulier arbeidscircuit.

Daarnaast zal vzw Werkmmaat de vroegere vrijwilligers van het Leescafé opnemen in de werking, en zal een nieuwe vrijwilligerspool worden samengesteld uit nieuwe kandidaturen en de vrijwilligersgroep van vzw Oxfam-Wereldwinkel Lier en vzw Mondiale Werken Regio Lier. Vzw Werkmmaat voorziet in de functie van coördinator van de vrijwilligerspool.

 

7.11. Externe communicatie

De communicatie rond de opening, het aanbod en de werking van het Leescafé verloopt steeds in overleg met het bibliotheekteam en het team communicatie van de stad.

 

7.12. Duur en einde van de samenwerking

De uitbating gaat in vanaf 3 juni 2019. Er wordt een evaluatieperiode voorzien van zes maanden na dewelke elke partner kan besluiten de uitbating niet te continueren.

Artikel 8.2 en 8.3. van de gecoördineerde overeenkomst betreffende de duur en mogelijke beëindiging van de samenwerking tussen de stad Lier en vzw Werkmmaat gelden eveneens voor het deel dat betrekking heeft op de uitbating van het leescafé.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

HANDGIFT DIPLOMA TONY'S VRIENDEN. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit de handgift van het diploma in 1892 uitgereikt door Tony's Vrienden te aanvaarden.

 

Bijlage:

Verklaring handgift

 

Ondergetekende,

 

XX,

Hierna te noemen ‘de gever’;

 

Verklaart uitdrukkelijk bij handgift en ten definitieve en onherroepelijke titel en in volledige en vrije eigendom te zullen overgedragen met intentie tot het begiftigen aan de stad Lier, met kantoren gevestigd te 2500 Lier, Paradeplein 2 bus 1, die verklaart te zullen ontvangen en met dank te zullen aanvaarden:

 

COLLECTIESTUKKEN:

 

TitelOmschrijvingAantallen / omvang

DiplomaUitegereikt in 1892 in Lier door Tony’s Vrienden1 stuk,

 

 

zoals gespecificeerd in de bijgevoegde overdrachtslijst die integrerend deel uitmaakt van onderhavige verklaring van handgift. De genoemde collectie zal worden bewaard in de gebouwen van Stad Lier.

Eventuele voorwaarden voor de uitvoering van de handgift zijn: /

 

Bij handgift doet de gever dus volledig en onherroepelijk afstand ten voordele van de begunstigde zonder een financiële tegenprestatie te eisen. Hierdoor beschikt de Stad Lier vrij over de stukken waarbij men geheel autonoom kan beslissen over eventueel tentoonstellen, bewaren, bruiklenen, restaureren en afstoting. De naam van de gever zal worden vermeld in de inventaris van Musea Lier. Indien dit of andere informatie niet medegedeeld mag worden, kan de gever dit doorgeven aan Musea Lier.

 

Deze verklaring is opgemaakt tot bewijs van de handgift te Lier, op XX april 2019

 

 

handtekening gevers

XX 

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

HANDGIFT JARDINIÈRES. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit de handgift van twee jardinières door het atelier van Van Boeckel te aanvaarden.

 

Bijlage :

Verklaring handgift

 

Ondergetekende,

 

XX,

Hierna te noemen ‘de gevers’;

 

Verklaart uitdrukkelijk bij handgift en ten definitieve en onherroepelijke titel en in volledige en vrije eigendom te zullen overgedragen met intentie tot het begiftigen aan de stad Lier, met kantoren gevestigd te 2500 Lier, Paradeplein 2 bus 1, die verklaart te zullen ontvangen en met dank te zullen aanvaarden:

 

COLLECTIESTUKKEN:

 

TitelOmschrijving

jardinièreSierhouder voor planten/bloemen in het interieur, gemaakt door het atelier van Lodewijk Van Boeckel, in opdracht van Georges Goetze voor de woning aan de Nazarethdreef             

 

Aantallen / omvang

2 stuks van 180 x 20 cm

 

zoals gespecificeerd in de bijgevoegde overdrachtslijst die integrerend deel uitmaakt van onderhavige verklaring van handgift. De genoemde collectie zal worden bewaard in de gebouwen van Stad Lier.

Eventuele voorwaarden voor de uitvoering van de handgift zijn: /

 

Bij handgift doet de gever dus volledig en onherroepelijk afstand ten voordele van de begunstigde zonder een financiële tegenprestatie te eisen. Hierdoor beschikt de Stad Lier vrij over de stukken waarbij men geheel autonoom kan beslissen over eventueel tentoonstellen, bewaren, bruiklenen, restaureren en afstoting. De naam van de gever zal worden vermeld in de inventaris van Musea Lier. Indien dit of andere informatie niet medegedeeld mag worden, kan de gever dit doorgeven aan Musea Lier.

 

Deze verklaring is opgemaakt tot bewijs van de handgift te Lier, op XX april 2019

 

handtekening gevers

XX

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

HANDGIFT MAP LIERSE TYPEN. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de handgift van de map met 12 tekeningen van Remy de Pillecijn met tekst van Frans Verachtert goed te keuren.

 

Bijlage:

 

Ondergetekende,

 

De Heer  xxxx

Hierna te noemen ‘de gever’;

 

Verklaart uitdrukkelijk bij handgift en ten definitieve en onherroepelijke titel en in volledige en vrije eigendom te zullen overgedragen met intentie tot het begiftigen aan de stad Lier, met kantoren gevestigd te 2500 Lier, Paradeplein 2 bus 1, die verklaart te zullen ontvangen en met dank te zullen aanvaarden:

 

COLLECTIESTUKKEN:

 

Titel

Omschrijving

Aantallen / omvang

Lierse typen

Map met 12 tekeningen van Remy de Pillecijn met tekst van Frans Verachtert

1

 

zoals gespecificeerd in de bijgevoegde overdrachtslijst die integrerend deel uitmaakt van onderhavige verklaring van handgift. De genoemde collectie zal worden bewaard in de gebouwen van Stad Lier.

Eventuele voorwaarden voor de uitvoering van de handgift zijn: geen voorwaarden.

 

Bij handgift doet de gever dus volledig en onherroepelijk afstand ten voordele van de begunstigde zonder een financiële tegenprestatie te eisen. Hierdoor beschikt de Stad Lier vrij over de stukken waarbij men geheel autonoom kan beslissen over eventueel tentoonstellen, bewaren, bruiklenen, restaureren en afstoting. De naam van de gever zal worden vermeld in de inventaris van Musea Lier. Indien dit of andere informatie niet medegedeeld mag worden, kan de gever dit doorgeven aan Musea Lier.

 

De aanvaarding van de handgift zal worden goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 april 2019.

 

 

 

 

 

Deze verklaring is opgemaakt tot bewijs van de handgift te Lier, op 29 april 2019.

 

 

 

 

 

handtekening gever

xxxx

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

HANDGIFT STEMPEL ‘HAVEN OF SCHIPPEKENSWIJK'. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de handgift van de stempel goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Ondergetekende,

 

xxxxxx.

Hierna te noemen ‘de gever’;

 

Verklaart uitdrukkelijk bij handgift en ten definitieve en onherroepelijke titel en in volledige en vrije eigendom te zullen overgedragen met intentie tot het begiftigen aan de stad Lier, met kantoren gevestigd te 2500 Lier, Paradeplein 2 bus 1, die verklaart te zullen ontvangen en met dank te zullen aanvaarden:

 

COLLECTIESTUKKEN:

 

Titel

Omschrijving

Aantallen / omvang

Stempel ‘Haven of Schippekenswijk”

Stempel met houten handvat. In spiegelbeeld de tekst “Haven of Schippekenswijk *Stad Lier*” met in het midden het wapenschild van de stad.

1

 

zoals gespecificeerd in de bijgevoegde overdrachtslijst die integrerend deel uitmaakt van onderhavige verklaring van handgift. De genoemde collectie zal worden bewaard in de gebouwen van Stad Lier.

Eventuele voorwaarden voor de uitvoering van de handgift zijn: geen voorwaarden.

 

Bij handgift doet de gever dus volledig en onherroepelijk afstand ten voordele van de begunstigde zonder een financiële tegenprestatie te eisen. Hierdoor beschikt de Stad Lier vrij over de stukken waarbij men geheel autonoom kan beslissen over eventueel tentoonstellen, bewaren, bruiklenen, restaureren en afstoting. De naam van de gever zal worden vermeld in de inventaris van Musea Lier. Indien dit of andere informatie niet medegedeeld mag worden, kan de gever dit doorgeven aan Musea Lier.

 

De aanvaarding van de handgift zal worden goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 april 2019.

 

 

Deze verklaring is opgemaakt tot bewijs van de handgift te Lier, op 29 april 2019.

 

 

 

 

 

handtekening gever

xxxxxxx

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

ECONOMISCHE RAAD - OPTIMALISATIES STATUTEN. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de volgende vier gebundelde optimalisaties en actualisaties in de statuten van de Economische Raad goed te keuren d.m.v. de volgende vernieuwde artikels (aanpassingen in vetjes gemarkeerd):

 

- 1) Optimalisatie i.f.v. een betere inspraak en participatie voor de afvaardiging van AMBULANTE HANDEL, i.c. de wekelijkse zaterdagmarkt.

 

​4.3. AMBULANTE ACTIVITEITEN worden als volgt gedefinieerd in de wet dd. 4 juli 2005:

"Elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop aan de consument van producten en bijkomstig de diensten die op deze producten betrekking hebben door een handelaar buiten de vestigingen vermeld in zijn inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of door een persoon die niet over een dergelijke vestiging beschikt".

4.4. Met OPENBARE MARKT wordt hier expliciet de wekelijkse zaterdagmarkt bedoeld, conform het Reglement openbare markten en ambulante handel van de stad Lier.

 

III. REPRESENTATIEF KADER

"ambulante handel, i.c. de openbare zaterdagmarkt"

 

IV. SAMENSTELLING

ART. 5 AFVAARDIGINGEN / VERTEGENWOORDIGINGEN

5.2. De zetel van de vereniging/organisatie moet in Lier gevestigd zijn en de vereniging moet minstens 10 leden – zelfstandigen/ondernemers op het grondgebied tellen, met uitzondering van de feitelijke vereniging van ambulante handelaars met abonnementhouders van de Lierse openbare zaterdagmarkt.

 

5.4. Zowel het plaatsvervangend als het effectief lid van de voornoemde vertegenwoordigde verenigingen/organisaties moeten een zelfstandige onderneming/handels- of ambachtsactiviteit op het grondgebied van Lier hebben. Ook een marktstandplaats op de openbare zaterdagmarkt wordt als handelszaak aanzien, indien ze door een abonnementhouder wordt ingenomen, conform het geldende marktreglement.

 

- 2) Optimalisatie i.f.v. vermindering aantal effectieven/plaatsvervangers Lier Shopping & Lier4Business (rekening houdend met representatief kader).

 

IV. SAMENSTELLING

De ER kan worden samengesteld uit:

- 1) afgevaardigde leden of vertegenwoordigers van handels-, bedrijfs-, belangen- of beroepsverenigingen (cfr. omschrijving in ART. 5)

- 2) experten/(ervarings)deskundigen (cfr. omschrijving in ART. 6)

- 3) gecoöpteerde deskundigen (cfr. omschrijving in ART. 7)

 

ART. 5 AFVAARDIGINGEN / VERTEGENWOORDIGINGEN

5.3. Iedere vereniging kan maximaal één effectief lid en één plaatsvervangend lid aanstellen, met uitzondering van de twee hierna genoemde verenigingen. Enerzijds de "Overkoepelende handelsvereniging Lier" met als promotionele titel: "Lier Shopping vzw" en anderzijds de overkoepelende B2B vereniging “Lier4Business” die zich richt tot alle B2B ondernemingen van Lier en Koningshooikt. Zowel “Lier4Business” als “Lier Shopping vzw" kunnen elk maximaal [verwijderen: zes] vier effectieve en [verwijderen: zes] vier plaatsvervangende leden afvaardigen.

Andere, lokale detailhandelsverenigingen (zie definitie art. 4.1.) dan de "Lier Shopping vzw" worden niet meer toegelaten in de Economische Raad. Daarnaast worden er ook geen andere overkoepelende B2B verenigingen (zie definitie art. 4.9) dan “Lier4Business” toegelaten.

 

- 3) Optimalisatie i.f.v. inzet experten/ervaringsdeskundigen (gemarkeerde = extra toegevoegde nuancering):

 

ART. 6 EXPERTEN/DESKUNDIGEN

6.1. Ten tweede kunnen ook externe experten/deskundigen lid worden van de ER.

Er wordt algemeen gestreefd naar een zo hoog mogelijke deskundigheid, in de betekenis zoals hieronder geduid. De expertise/ervaring van mandatarissen kan betrekking hebben op één of meerdere aspecten van het gemeentelijk economisch landschap, [toegevoegd: zoals (niet limitatief): bv. expertise op het domein van e-commerce, (retail)vastgoed/leegstandstrategie, subsidie- & sponsoringprocedures, synergie met mobiliteit, evenementen/toerisme, communicatie, interbedrijfssamenwerking, marketing,…]

Een expert hoeft geen inwoner van Lier te zijn of een economische activiteit uit te oefenen op het grondgebied. Daarentegen moet de expert wél over een actuele kennis beschikken van de economische positie van Lier [toegevoegd: (binnen het regionale verzorgingsgebied van Lier, evenals binnen de provincie Antwerpen en binnen Vlaanderen)].

 

6.2. De expert kan zowel als ervaringsdeskundige binnen de ER optreden (bijvoorbeeld als (ex-)ondernemer), dan in de hoedanigheid van een onafhankelijk, economisch geschoolde vakkundige of adviseur. In beide gevallen dient de expert/deskundige als specialist of autoriteit op het terrein in kwestie een actieve bijdrage te kunnen leveren tot de capaciteitsopbouw van de ER.

Onder capaciteitsopbouw wordt het proces verstaan waarbij een groep, i.c. de ER,

beter in staat is om de (economische/commerciële) ontwikkelingsnoden in een bredere context te plaatsen en hiermee kan omgaan op een duurzame wijze.

Concreet betekent dit voor de ER:

- de versterking van kennis en vaardigheden over de economische sterktes, zwaktes, uitdagingen en bedreigingen van Lier;

- de ontwikkeling van een visie op het economisch beleid in Lier;

- de integratie van een ‘economische toets’ in andere beleidsdomeinen;

- oog voor monitoring en evaluatie van de acties en projecten.

[toegevoegd: De expert dient hierin een bredere kijk te brengen, over de stadsgrenzen heen. De expert kan vanuit een breder, regionaal perspectief de commerciële positie van en situatie in Lier analyseren.]

 

6.3. Om de ontvankelijkheid van de voorgedragen experten/deskundigen goed te kunnen beoordelen, dient elke kandidatuurstelling –t.a.v. het college van burgemeester en schepenen- begeleid te worden met een persoonlijke motivatiebrief. Het team ondernemen geeft advies over de kandidatuurstellingen waarna het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanstelling.

[toegevoegd: In deze brief moet de expertise duidelijk aangetoond worden aan de hand van verworven competenties en kennis over diverse (niet limitatieve, cfr. hoger voornoemde) aspecten van het commercieel landschap in Lier en ruimere, actuele tendensen.] Op basis van deze profielschets van de kandidaten én het hierboven vermelde na te streven representatief kader, worden potentiële leden weerhouden.

Indien de kandidaat-expert/deskundige zich meteen wenst kandidaat te stellen voor

het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet in de begeleidende motivatiebrief aan te geven. Conform de profielvereisten omschreven in ART. 10, dient de kandidaat-voorzitter wél een Lierse zelfstandige/ondernemer te zijn, actief in één van de in hoofdstuk III benoemde economische categorieën/segmenten op het grondgebied van Lier.

 

- 4) Andere kleine actualisaties door wetswijzigingen en interne herstructureringen:

 

IV. SAMENSTELLING

ART. 8 ANDERE PROFIELVEREISTEN VOOR ALLE LEDEN

8.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein economie tot zijn bevoegdheid heeft, als de teamcoördinator ondernemen fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

8.3. Een lid van de ER kan nog in maximaal één andere adviesraad zetelen binnen het Departement Wonen, Leven & Ondernemen van de stad Lier.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

004.001.002.004

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.

1.000 euro

1.000 euro

Budgetsleutel

0500/64930000

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kandidaten nieuwe samenstelling Economische Raad

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

VERKOOP DEEL GROND VAN LIERSEBAAN +1 - B 598 A 5. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Cauwenbergh, betreffende de verkoop van een deel van de grond van de parking van "DE WAAIER", meer bepaald van het perceel Lier 4de Afd. B 598 B5/deel (zie plan in bijlage) met een oppervlakte van 12,1 m² aan xxxxx, en dit tegen de schattingsprijs van € 3500,- op voorwaarde dat xxxxx alle lasten draagt die deze verkoop met zich meebrengt, zoals notariskosten, landmeterskosten, enz, ... goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/1/4/5

Verkoop patrimonium onbebouwde terreinen

+3.5000 €

 

Budgetsleutel

22000020

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

notaris Jean Van Cauwenbergh te Lier

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

OPENEN OPENBAAR ONDERZOEK OMTRENT DE TOEKENNING VAN DE BENAMING VAN DE STRATEN OP DE SITE VAN DE NORMAALSCHOOL. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

POOLSTOK CVBA - AANDUIDEN EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Rik Pets, schepen, als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok cvba aan te duiden en dit voor de hele duur van de gemeentelijke legislatuur 2019-2024.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Poolstok cvba

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND PROVINCIE ANTWERPEN VZW - ALGEMENE VERGADERING EN RAAD VAN BESTUUR - AANDUIDING VAN DE AFGEVAARDIGDEN. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad duidt als vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

De heer Frank Boogaerts, burgemeester

 

Art 2 :

De gemeenteraad duidt als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aan:

de heer Maurits De Smedt, gemeenteraadslid

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van het lokaal bestuur de heer Frank Boogaerts, burgemeester, voor als lid van de raad van bestuur.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen aan de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

ERSV Provincie Antwerpen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1: van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. middenstandsbeleid

Het Europees Parlement stemde onlangs voor de nieuwe auteursrechtenwet, waarvan ook het controversiële #artikel 13 onderdeel is, dat zal leiden tot uploadfilters waarbij elke upload van je gescand en gekeurd zal worden. Ondanks dat deze stemming pas op dinsdag 26 maart 2019 plaats vond en de werkelijke uitvoering hiervan nog enkele jaren kan duren, paste de voorzitter van deze raad reeds tijdens de gemeenteraadszitting van 25 maart dergelijke uploadfilters rigoureus toe.

En net zoals die uploadfilters veel fouten maken en ook heel veel inhoud onterecht blokkeren, waren we vorige raadszitting getuige hoe interpellaties onterecht werden geblokkeerd door de uploadfilters van de voorzitter van deze Lierse gemeenteraad.

 

Gezien ik, bij het opstellen van deze interpellatie, er geen zicht op had of er indieners, van de door de voorzitter onterecht geblokkeerde interpellaties, reeds een klacht indienden en/of het resultaat ervan, breng ik een gecensureerde versie die hopelijk wel door de censuurpolitie van deze gemeenteraad geraakt. Ruim 14 dagen op voorhand ingediend ook, om er zeker van te zijn dat de voorzitter voldoende tijd had om de bijlages in zijn mailbox te kunnen openen.

 

Beste schepen, wanneer u bij één van mijn vragen niet weet over wat of wie ik bezig ben, weet dan dat dit de bedoeling is van de voorzitter van deze raad, en we dus op de goede weg zitten om deze interpellatie tot het einde te kunnen voeren zonder geblokkeerd te worden. Ik besef dat het voor u geen eenvoudige taak zal worden gezien ik u enerzijds niet alle elementen die nodig zijn mag geven, maar ik anderzijds toch graag een duidelijk antwoord wens te krijgen op al mijn vragen en bekommernissen in verband met het middenstandsbeleid. Laat het u echter niet ontmoedigen schepen, want ik ben ervan overtuigd dat uw creativiteit hier wel raad mee weet. Laat ik dus nu maar van wal steken.

 

In het bestuursakkoord 2019-2024 lees ik het volgende: “Winkeluitbreiding buiten het centrum wordt aan banden gelegd volgens de principes van de beleidsvisie Detailhandel. We voorzien hiervoor een duidelijk beleidskader waarin nieuwe aanvragen en vestigingen worden getoetst.”

 

Gezien het ondertussen toch al van 22 december 2017 geleden is dat het vorige beleidskader, in casu de ‘Verordening Detailhandel’ door de Raad van State naar de prullenmand werd verwezen, had ik graag het volgende vernomen van het CBS:

 

         Wanneer mogen we dat duidelijk beleidskader verwachten?

         Wat heeft de ‘Beleidsvisie detailhandel’, zonder die verordening, concreet opgebracht met betrekking tot de winkeluitbreiding buiten het centrum?

         Is het CBS van mening dat de inhoud van de ‘beleidsvisie detailhandel’ nog ‘up to date’ is?

         In strijd met de beleidsvisie detailhandel opende ergens in Lier een vestiging van een handelszaak die valt onder ‘administratieve diensten’. Meer details over deze vestiging kan ik u, wegens eerder vernoemde redenen niet geven. Voor de opening van deze niet nader vernoemde zaak, diende de eigenaar een vergunningsaanvraag te doen bij het team omgeving van de stad Lier. Heeft de eigenaar ondertussen een vergunning bekomen voor de functiewijziging van “handel” naar “administratieve dienstverlening”? Zo ja, wat was het nut van de beleidsvisie detailhandel hierbij? Zo neen, welke handhavingsmaatregelen zijn er ondertussen genomen?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Verhoeven,

 

U peilt naar een specifiek dossier in het kader van het algemeen detailhandelsbeleid. Met uw welnemen begin ik met de situatieschets sensu latiore en eindig ik met de casus zelf sensu stricto. U weze gewaarschuwd: het is een droge boterham die ik u zal serveren.

 

Zoals u weet werd onze Verordening Detailhandel vernietigd in 2017. Juridisch zitten we sindsdien in een overgangsperiode waarbinnen we nog steeds, en dit is een formele term, “beleidsmatig gewenste ontwikkelingen” kunnen handhaven. In concreto kunnen we dus nog steeds onze beleidslijn inzake detailhandel aanhouden. Wel dienen we tijdig een nieuw instrument uit te werken ter vervanging van de geschrapte verordening. Dit kan in de vorm van een nieuwe verordening of een RUP.

 

We werken daar volop aan. Hierin zijn we gebonden aan een wettelijke procedure waarbij de deputatie en de gemeenteraad betrokken worden. Onze ambitie is om in 2020 te landen, binnen de limieten van het huidige overgangskader.

 

Uw vraag is hoe we die handhaving momenteel toepassen in het kernwinkelgebied, in het bijzonder voor administratieve dienstverleners. Welnu: bij de opmaak van onze gewraakte verordening bakenden we de toegelaten activiteiten af in 5 hoofdfuncties. De Vlaamse Codex voorziet er evenwel 9. Het recente Integraal Handelsvestigingsbeleid onderscheidt dan weer 4 bredere functieclusters.  Als lokale beleidsmakers moeten we ons hier dus op enten.

 

Bij de opmaak van de verordening werd beslist een functiewijziging naar administratieve dienstverlening op het gelijkvloers in de Antwerpsestraat te weigeren. Maar we merken intussen dat de interesse in centraal gelegen panden verschuift richting bepaalde administratief dienstverlenende bedrijven zoals immo, uitzendkantoren, bancaire dienstverleners…

 

Voor het schepencollege is het restrictief weigeren van zulke zaken in de Antwerpsestraat geen noodzaak meer. Ze brengen passage mee en dringen de leegstand terug. Wel moet het gaan om een echte dienstenwinkel. Dat wil zeggen: open vitrine, mogelijkheid van dienstverlening zonder afspraak en affichage van producten en diensten in etalage. De huidige zaken in die situatie voldoen daaraan. We gaan die in afwachting van een nieuw beleidsinstrument bijgevolg niet sanctioneren en gelijkaardige aanvragen gunstig beoordelen. Dat bestendigen we ook met een collegebeslissing die kan dienen als richtlijn voor gelijkaardige dossiers.

 

 

Interpellatie 2: van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. schoolstraten

Tijdens de vorige gemeenteraad had ik graag het initiatief “Paraat voor de schoolstraat” besproken (zie https://www.paraatvoordeschoolstraat.be/). De Vlaamse overheid streeft met de campagne naar een gezonde en aangename schoolomgeving met kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en verkeersveiligheid. ‘Paraat voor de schoolstraat’ roept basis- en secundaire scholen, leerlingen, ouders en gemeenten op om in de eigen schoolomgeving een schoolstraat te testen. 

Begin februari lanceerde minister Crevits een tweede proefperiode voor Schoolstraten die loopt van 6 mei tot 31 mei 2019. Zowel scholen als steden en gemeenten kunnen intekenen. De (Vlaamse) evaluatie van de eerste periode leverde positieve resultaten op. 9 op de 10 deelnemende scholen deed mee om de veiligheid aan de schoolpoort te verbeteren. Iets meer dan de helft gaf ook aan dat duurzaamheid belangrijk is en benadrukt de betere luchtkwaliteit.

Doordat de IP om procedurele redenen niet ontvankelijk was, heb ik schepenen Wollants en Andries alvast via mail op de hoogte gebracht, met de vraag om dit actief onder aandacht bij de scholen te brengen en te faciliteren jullie waar nodig? Dit leek onze fractie wenselijk.

We beseffen immers dat het ook een inspanning en draagvlak vraagt in de omgeving van de betrokken scholen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het stadsbestuur hier zeker het voortouw kan in nemen. Wij zullen in elk geval een eventuele proefperiode sterk steunen.

In opvolging had ik graag een antwoord op volgende vragen:

         Is dit initiatief al besproken met schoolbesturen en ouderverenigingen?

         Tekent de stad Lier in op het initiatief “Paraat voor de Schoolstraat”?

         Welke straten zullen er in de proefperiode als schoolstraat getest worden?

         Zullen er in de verdere realisatie van het fietsbeleidsplan schoolstraten gerealiseerd worden? Welke?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het intiatief of het concept schoolstraat werd al besproken met de school Heilige Familie en het St-Gummaruscollege – basisschool. In de specifieke proefperiode wordt in de pastoriestraat opnieuw een schoolstraat ingericht. Voor de Waterpoortstraat/Blokstraat wordt nog verder een plan uitgewerkt dat wordt besproken met het schepencollege. Er stellen zich daar specifieke uitdagingen die meer onderzoek vragen. Het gaat o.a. over het feit dat er doorheen de blokstraat een doorgaande fietsstroom is van ongeveer 380 fietsers tijdens het uur dat de fietsstraat zou plaatsvinden. Dat maakt dat het volledig afsluiten van de straat, zoals in veel schoolstraten het geval is, geen onmiddellijke oplossing biedt in dit geval. We hebben wel kennis van gemeenten waar men louter met borden werkt, maar de ervaring hiermee is dat dit enkel werkt wanneer er ook gezagsdragers post vatten. Vaak worden die borden alleen maar nageleefd als er ook een ernstige kans is op beboeting. Vrijwilligers van de school kunnen immers geen bevelen geven aan de betrokken bestuurders.

 

Er is ook de vraag rond het kinderdagverblijf van de Witte Wolk. En tot slot ook de circulatie op de parking Wallenhof zelf. Het is immers zo dat wie aanrijdt via de spuilei de ‘slang’ over de parking moet volgen om bijvoorbeeld de private parking van het Wallenhof te bereiken. Dat levert toch wel wat uitdagingen op, op vlak van circulatie.

 

Dat vraagt in elk geval meer voorbereiding dan op korte termijn mogelijk is. In het kader van het bestuursakkoord en het fietsbeleidsplan is het zo dat er voor elke schoolomgeving een

 

Tussen het vorige proefproject rond schoolstraten en vandaag werden schoolstraten ook verankerd in de wegcode. Dat levert een aantal concrete uitdagingen die het er niet eenvoudiger hebben op gemaakt. Zo voorziet de wegcode dat in schoolstraten de bewoners tijdens de uren wel toegang hebben tot de straat met gemotoriseerde voertuigen terwijl dit vroeger niet het geval was. De politie geeft ook aan dat ze graag de proefprojecten ondersteunt, maar dat ze vanwege de personeelsinzet de proefprojecten liever na elkaar zouden plannen in plaats van tegelijkertijd.

 

In het kader van het bestuursakkoord en ook in het kader van het fietsbeleidsplan worden in elk geval alle schoolomgevingen tegen het licht gehouden en op die manier kunnen voorstellen worden gedaan, ook rond de opportuniteiten van schoolstraten. Bij voorkeur gebeuren er in zoveel mogelijk gevallen ook proefprojecten rond schoolstraten in onze schoolomgevingen om te bekijken welke daarvan definitief kunnen worden.

 

 

Interpellatie 3: van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. investeringsplan van 22 miljoen euro

In de vorige gemeenteraden is de vraag van de oppositie naar de planning voor de opmaak van het meerjarenplan reeds uitgebreid aan bod gekomen.  We zullen dus moeten wachten tot in het najaar om de concrete invulling van de het bestuursakkoord te kennen.  Zo moeten we ook op onze honger blijven wat de verdere concretisering betreft van het door de meerderheid als ambitieus betiteld investeringsplan om minstens 22 miljoen (maar het kan dus blijkbaar ook nog meer worden) te investeren in straten, pleinen, fietspaden en nieuwe riolen.

 

In 2010 werd de wijk het Looks heraangelegd met een zienswaardig resultaat.  De wijken Pettendonk en Bril, die zowat hetzelfde DNA en dezelfde bestrating hebben als destijds het Looks, blijven er sindsdien verwaarloosd bijliggen met een hobbelige bestrating, totaal niet comfortabel voor fietsers,  en voetpaden die naam onwaardig.  Kompleet niet meer van deze tijd dus.  Een bijzondere vermelding in dat verband verdient ook het Kardinaal Mercierplein waar de bestrating al jaren dermate is dat je als fietser masochistische neigingen moet hebben om niet op het voetpad te rijden.

 

Met deze interpellatie wil ik nagaan in hoeverre de eventuele heraanleg van de straten van deze wijken en van het K. Mercierplein reeds voldoende gerijpt is in de geesten van het schepencollege.

 

Worden de genoemde straten en het genoemde plein opgenomen in het investeringsplan voor heraanleg in deze legislatuur zodat ze in de 21e eeuw kunnen getild worden en waar het voor de bewoners prettiger wordt om te wonen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Zoals al eerder aangegeven kunnen we maar spreken over een definitief investeringsplan bij de goedkeuring van de meerjarenplanning op deze raad. Het lijkt me weinig zinvol om gedurende maanden voor de bespreking van elk dossier aan het schepencollege te vragen of het er zal instaan. Dat is een voorafname die weinig zinvol is.

 

Ik kan u wel meegeven dat voor wat betreft Pettendonk-woud er door het studiebureau reeds een voorontwerp werd opgemaakt. De goedkeuring door het schepencollege vond nog niet plaats omdat hiervoor ook de nodige budgetten in de meerjarenplanning dienen te zijn voorzien. Voor wat betreft Bril-Kattenstraat-Kloosterstraat-Deensestraat-Volmolenstraat werd reeds een studiebureau aangesteld. Het opmaken van het voorontwerp is voorzien in 2021. Hiermee vertel ik u overigens niets nieuws, want deze informatie is opgenomen in punt 5 van onze agenda. In de realisatienota kan u voor deze projecten de stand van zaken nagaan. Uiteraard dienen de budgetten in het kader van de meerjarenplanning te worden bevestigd.

 

Wat betreft het K. Mercierplein is er door de stad tot op heden geen engagement genomen in de meerjarenplanning.

 

 

Interpellatie 4: van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. lokale economie

Op 12 maart 2019 bezorgde de uitbater van een Lierse handelszaak een brief aan het college van burgemeester en schepenen. Deze brief werd ook aan de oppositie bezorgd.

 

In de brief haalt de uitbater verschillende aspecten aan van het Lierse economische beleid waarin zij/hij mogelijkheden tot verbetering ziet. Omdat ik niet precies weet wie van de collega’s de brief kreeg en/of las, vat ik hieronder graag kort enkele elementen uit de brief samen met het oog op het openen van een verder debat.

 

         In de brief wijst de uitbater op het verschil tussen een winkel uitbaten in het kernwinkelgebied en hierbuiten. In lijn met de visie op detailhandel bestaan er verschillen, zoals de mogelijkheid om aanspraak te maken op een premie van 10.000 EUR of deelname aan andere acties. Het ondernemen buiten het kernwinkelgebied is door deze verschillen minder gemakkelijk.

         De communicatie vanwege het stadsbestuur naar uitbaters van winkels verloopt al eens stroef. Het is niet enkel deze brief die ons wijst op dit mankement. We vernamen dit al eerder van andere ondernemers. Communicatie gebeurt vaak laat en de opvolging laat te wensen over.

         De uitbater stelt zich vragen bij de ondersteuning die de stad Lier zal bieden bij het uitbouwen van een webshop. Staat dit niet haaks op een kernversterkend beleid dat erop gericht is om meer mensen in real life naar de winkels te krijgen?

 

De intentie van onze interpellatie is niet om concrete antwoorden te krijgen op de bezorgdheden van de uitbater in kwestie, hoe terecht deze ook zijn. Ik hoop van ganser harte dat zij/hij deze antwoorden krijgt en er met haar/hem in dialoog getreden wordt.

 

Waar het ons met deze interpellatie om te doen is, is het opstarten van een debat over onze lokale economie, en dan meer bepaald het handelswezen in de binnenstad.

 

In het huidige meerjarenplan is lokale economie de eerste prioritaire doelstelling. Bij de start van vorige legislatuur was daar ook een duidelijke nood aan. De afgelopen jaren volgden we samen met de andere raadsleden de commissie lokale economie nauwlettend op en stelden we er regelmatig vragen over. Omdat het lokale handelswezen een complexe materie is en onderhevig aan tal van externe factoren, gaven we ook steun aan verschillende maatregelen.

 

Een legislatuur later moeten we echter vaststellen dat de leegstand in de handelskern nog steeds groot is en de perceptie van Lier als koopcentrum – althans in de kern van de stad – niet verbeterd is. Op de invalswegen zagen we het aantal winkels drastisch toenemen.

 

Hoewel de retailexpert in deze raad telkens beweerde dat het niet zo is, is de situatie nog steeds niet goed en menen we dat er geen sprake is van een structurele verbetering.

 

Uit het bovenstaande volgen deze vragen:

 

         Hoe wordt er omgegaan met de brief van de winkeluitbater? Op welke manier krijgt de uitbater een antwoord? Welk antwoord wordt er gegeven?

         Hoe evalueert het college van burgemeester en schepenen de reeds genomen maatregelen?

         Is de retailexpert nog aan de slag in functie van Lier? Indien ja, waar ligt de focus op?

         De beleidsvisie detailhandel dateert van 2014. Zal deze een update krijgen? Zo ja, voor wanneer is deze voorzien?

         Tot slot, gaat het college van burgemeester en schepenen ermee akkoord om in functie van het nieuwe meerjarenplan een grondig debat te voeren over lokale economie waarbij niet alleen de voltallige raad maar ook andere stakeholders zullen betrokken worden?

 

We zijn ons terdege bewust van de complexiteit van dit thema. We pretenderen niet de waarheid in pacht te hebben. Maar we zijn er wel van overtuigd dat een gezond debat, vanuit de verschillende visies die hier rond de tafel zitten, kan leiden tot sterk beleid.

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Vanhove,

 

Wat betreft de casus waarnaar u verwijst: u geeft terecht aan dat bespreking hiervan op de raad niet evident is. Betrokken uitbaatster noch de betrokken ambtenaren kunnen zich hier verweren, dus het zou geen pas geven dat ik hier de concrete inhoud bespreek. Wel kan ik zeggen dat wij de schrijfster na ontvangst hebben uitgenodigd voor een gesprek, dat vorige maand plaatsvond in een zeer constructieve sfeer.

 

Wat de algemene evaluatie van het gevoerde winkelbeleid betreft gaf ik reeds aan dat u van mij een nuchtere analyse mag verwachten. Ik ga u geen goednieuwsshow serveren, maar in doemscenario’s grossieren helpt ons ook geen sikkepit vooruit. Eerste conclusie: we zijn er niet in geslaagd de algemene krimp in winkelvastgoed te keren. Dat is een grondstroom die over gans Europa wordt gevoeld, in het bijzonder in kleinere steden. Verklarende factoren als e-commerce, hoge huurprijzen, prijzenoorlog in bepaalde sectoren en het overaanbod aan perifere winkelruimte zijn u ongetwijfeld net als ons bekend. Tweede conclusie: we zijn er wél in geslaagd de op een bepaald moment dramatisch versnellende leegloop af te remmen en te laten stagneren in het kernwinkelgebied. Derde conclusie: we zien ook verscheidene positieve trends, die wijzen op een noodzakelijke heroriëntatie van het aanbod.

 

Retailexpert Willem De Laet van Value Partners is nog altijd aan de slag, deze opdracht werd bestendigd na afloop van het EFRO–project waar in deze raad geregeld naar werd teruggekoppeld. Zijn specifieke opdracht blijft intermediair bemiddelend optreden met de retailvastgoedsector om prioritair in het kernwinkelgebied leegstaande panden in te vullen. Tevens worden samen met hem huurprijzen gebenchmarked, promotiedossiers opgemaakt en potentiële of reeds aanwezige eigenaars, exploitanten en expansiemanagers van grotere retailspelers benaderd.

 

Wat de beleidsvisie betreft: het antwoord daarop is reeds gegeven in antwoord op de interpellatie van collega Verhoeven.

 

Ik wil heel graag een breed debat voeren over onze aanpak van de lokale economie. Dat deden we al via Economische Raad en vorig jaar met alle stakeholders, inclusief retailvastgoedeigenaars. Het is mijn ambitie dat opnieuw te doen. En dat debat mag en moet natuurlijk ook op politiek niveau worden gevoerd. Maar ik debatteer liefst wanneer het effectief ergens over gaat. Ik ben daarom al sinds januari volop bezig aan de verdere opmaak van een uitgebreid programma aan kleine en grote acties die onze winkelas verder moeten versterken. De effectieve implementatie daarvan hangt uiteraard af van de begrotingsoefening in het najaar. In afwachting daarvan zal ik de komende maanden in mijn commissie het debat niet uit de weg gaan.

 

 

Interpellatie 5: van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. groen in de binnenstad

Deze interpellatie vindt haar oorsprong in vragen die ik van verschillende stadsgenoten kreeg.

 

Zo werden enkele weken geleden verschillende bomen gerooid langsheen de stadsvesten en in de binnenstad. Hierop kwamen reacties van onbegrip. Hoewel het van sommige bomen overduidelijk was dat ze gerooid moesten worden omdat ze anders in geval van stormweer voor gevaar zouden zorgen, verdwenen ook bomen waarvan het ‘waarom’ veel minder duidelijk was.

 

Hiernaast horen we in de stad regelmatig de verzuchting dat er te weinig groen is. Het rooien van bomen langsheen de vesten doet er alvast geen goed aan, maar de gesignaleerde problematiek gaat verder. Want bij de ontwikkeling van nieuwe woongelegenheden of de heraanleg van straten en pleinen is er onvoldoende aandacht voor de aanplanting van groen. We zien hier en daar wel een perkje of een boompje maar het overwegende gevoel is wel dat de Lierse binnenstad ‘versteent’ en dat haalt toch de kwaliteit van (be)leven in onze stad naar beneden.

 

Het is niet omdat in onze partijnaam ‘groen’ zit, dat we er zoveel om geven. Toegegeven, we geven er veel om. Maar je hoeft heus geen partijlid of zelfs sympathisant te zijn om groen in de stad aangenaam én nodig te vinden.

 

Hieruit volgen deze vragen:

         Ik las dat er een bosbeheersplan bestaat. Is dit ergens raadpleegbaar? In wat ik terugvond zou het eind 2018 afgewerkt zijn.

         Wat zijn de krachtlijnen van het bosbeheer voor de binnenstad? Werden er enkel bomen gerooid die daadwerkelijk een potentieel gevaar vormen? Of zijn er andere redenen om bomen te vellen? Zo ja, welke zijn dat?

         Welke communicatie wordt er gekoppeld aan het rooien van bomen?

         In een verkiezingsprogramma voor 14 oktober 2018 konden we lezen dat er 10.000 bomen zouden aangeplant worden. Is dit een netto resultaat of worden de bomen die de legislatuur niet overleven meegenomen in de optelsom?

         Hoe kijkt het stadsbestuur aan tegen meer groen in de stad?

         Zal er meer rekening mee gehouden worden bij verfraaiingswerken?

         Zullen inwoners (bv. door ondersteuning bij geveltuintjes) gestimuleerd worden om mee te werken aan meer groen in de stad?

 

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

1.  In samenwerking met de Provincie Antwerpen is de stad Lier bezig met de opmaak van een erfgoedbeheerplan voor de Stadsvesten. De Stadsvesten zijn een beschermd landschap en dienen daarom te worden beschermd en behouden. Ook de straatbomen in de Van Boeckellaan, meer bepaald de witte paardenkastanjes, die in de perimeter van het beschermd landschap vallen worden mee opgenomen. Nog dit jaar zal het beheerplan worden afgerond en zal het beheer van o.a. het groen en de bomen op dit plan worden afgestemd. Ter behoud van de Stadsvesten als geheel is het noodzakelijk om het ‘bosbestand’ te verjongen. Dit houdt in dat er  jaarlijks bomen moeten worden gekapt omdat deze vaak aan het einde van de levensduur zijn. Deze bomen worden dan vervangen door (inheemse) soorten zoals beuk, eik, esdoorn, plataan, linde en iep. Doordat de kap jaarlijks en gefaseerd zal worden uitgevoerd, wordt er vermeden dat er ‘kaalslag’ optreedt.

 

De bomen die nu reeds gerooid zijn, waren acuut gevaarlijk. Uit een tussentijds rapport, opgemaakt na afronding van de bomeninventaris, bleek dat dringende maatregelen noodzakelijk waren. Omwille van de veiligheid op de stadvesten zijn snoeiwerken uitgevoerd en bomen gerooid.

 

Ook de essensterfte, een niet te behandelen schimmelziekte die eerst de bladeren en takken aantast en tenslotte de hele boom doet afsterven, slaat in Lier toe. De essensterfte neemt in heel Europa ernstige vormen aan. Er wordt gevreesd dat de es in Europa op termijn uitsterft.

Drie bomen op de Sionsvest zijn om deze reden gerooid.    

Op de taluds van de omleidingsvaart staan nog een aanzienlijk aantal grote essen. Ook deze bomen zullen aangetast worden en moeten gerooid worden.

Bij monumentale bomen wordt, bij twijfel over de noodzaak van het van rooien wegens acuut gevaar (b.v.  bij aantasting door reuzenzwam ), eerst een trekproef uitgevoerd door een gespecialiseerde firma.

Op basis van de resultaten van de proef worden dan de nodige maatregelen genomen om de boom veilig te stellen. Zo wordt er kortelings een trekproef gedaan op 2 beuken op de Anton Bergmannvest en op 1 monumentale beuk in de Kriekenstraat.

 

Op de vrijgekomen plaatsen worden nieuwe bomen aangeplant. Deze heraanplant is voorzien binnen het beheersplan.

 

2.  Bij de nieuwe aanplant van groen en bomen, zowel bij wegenaanleg als binnen verkavelingen, wordt rekening gehouden met de ruimte die bovengronds beschikbaar is. Het is beter één grote boom op een ruime standplaats met een lange levensduur te planten dan 10 kleine bomen in een te kleine plantplaats met een korte levensduur. Daar waar minder ruimte is, worden bomen van de 2e (8-15 m) of de 3e (< 8 m) grootte geplant.

Als er minder ruimte is, bv. een smalle straat, wordt eerder voor een zuilvormige boom gekozen. Als er meer ruimte is een ronde of ovale vorm. Doordat we nu veel meer aandacht hebben voor de kwaliteit van de bomen en voor toegankelijkheid van voetpaden dan pakweg 20 jaar geleden, maakt dat er ook minder beschikbare ruimte is voor het plaatsen van bomen. Denk bijvoorbeeld aan de bloemenwijk waar te kleine plantvakken zijn gecombineerd met een vrije doorgang van 80-90 cm. Dat willen we voorkomen.

 

Op die manier moeten we vermijden dat niet aangepaste bomen worden aangeplant die daardoor weinig overlevingskansen hebben of later voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld ook aan een aantal discussies die er geweest zijn in bijvoorbeeld de Fruithoflaan, waar men destijds bomen heeft aangeplant die totaal niet zijn aangepast aan de straat, met alle problemen die daarbij horen.

 

Vandaar dat onze specialisten groen steeds uitgebreid adviseren rond groen en het kwalitatief aanleggen ervan. Bij verkavelingen en aanleg van straten is dat dan ook een belangrijk aspect waar we inheemse en streekeigen bomen en groenaanplantingen van belang vinden. Momenteel bereiden onze diensten alvast de implementatie voor van onze doelstelling om 10.000 bijkomende bomen en struiken aan te planten. Dat bereiden we voor in het kader van de meerjarenplanning.

 

 

Interpellatie 6: van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. Participatieproject Veerkrachtige Dorpen voor Koningshooikt

Onlangs zag ik op facebook een foto uit de jaren 70 van ons dorp Koningshooikt passeren. Onze dorpsstraat is qua uiterlijk letterlijk niet veel veranderd. Wat wel duidelijk veranderd is, is de verkeersdrukte en afnemende dienstverlening (bank, post, groentewinkel,…). Ook vrachtwagens rijden te pas en te onpas door onze dorpskern. Daarnaast stel ik vast dat het openbaar vervoer onder druk staat.

Ook neemt het aantal inwoners toe1 én vergrijst de bevolking. Tegen 2060 verwachten onderzoekers meer dan een verdubbeling van het aantal 80+-ers, voornamelijk op het Vlaamse platteland. Het aantal 60-plussers zal stijgen van 1,4 naar 2,3 miljoen. De vergrijzing brengt een enorme zorgvraag met zich mee waaraan we momenteel niet kunnen voldoen. Ook de infrastructuur, de voetpaden en de fietspaden zijn niet altijd aangepast. Het aantal winkels neemt af. En heel wat 75+’ers leven alleen.

Het zijn slechts enkele uitdagingen waar ons dorp voor staat. Er zijn er nog zoveel meer. Veerkrachtige dorpen kunnen omgaan met deze uitdagingen.

De provincie Antwerpen biedt aan alle dorpen een participatietraject aan om net in te zetten op deze veerkracht. Hulshout, Booischot, Schriek, Essen, Groot-Vorst (Laakdal), Schoonbroek (Retie), Essen-centrum, Sint-Jozef-Rijkevorsel en Braken (Wuustwezel) gingen ons al vooraf. Met de methodiek DORPENMONITOR van de Universiteit van Antwerpen wordt een analyse gemaakt van onze dorpen. Ook Koningshooikt komt in aanmerking om dit participatietraject te doorlopen. De analyse signaleert voor welke uitdagingen een dorp meer of minder kwetsbaar is - of met andere woorden hoe groot de lokale impact van de uitdaging zal zijn. Op die manier kan een onderbouwde keuze gemaakt worden op welke onderwerpen het verdere traject zich focust. De monitor vormt dus het startpunt van onderbouwd participatie met onze inwoners, het ideaal instrument om Koningshooikt mee veerkrachtig te maken.

Bij deze wil ik volgende vragen stellen:

         Is het schepencollege op de hoogte van dit participatieproject?

         Staat het schepencollege open om aan de slag te gaan met de Hooiktenaren om de uitdagingen in Koningshooikt aan te pakken via dit participatietraject?

         Is het schepencollege bereid om hier budgetten voor uit te trekken:

         Analyse van dorp (circa 3 maanden: ca. 2500 €)

         Uitwerken van participatietraject en actieplan (circa 7-9 maanden: ca. 7500€)

         Mogelijkheid tot bijkomende ondersteuning om concrete acties uit te werken (kostprijs te bepalen per jaar)

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Met het project ‘Veerkrachtige dorpen’ wil de provincie samen met lokale besturen peilen naar de verwachtingen van bewoners en samen met hen werk maken van de versterking van de veerkracht van hun dorp. We zijn als stad dit project zeker genegen. Bovendien kadert het in onze vernieuwde aandacht voor participatie en burgerbetrokkenheid die we deze legislatuur willen uitrollen.

 

Anderzijds lijkt het ons moeilijk om een traject als dit uitsluitend te doorlopen met de bewoners van het dorp Koningshooikt. Lier telt dan misschien maar één ‘dorp’, we hebben daarnaast nog verschillende wijken en buurten waar de bewoners wellicht vergelijkbare bekommernissen delen en wensen hebben. We willen daarom liever rond participatie aan de slag gaan in heel Lier en daarvoor een participatietraject in zijn globaliteit verder uitwerken. Zo denken we er bijvoorbeeld over na om jaarlijks met het bestuur naar alle wijken (waarvan de gebiedsomschrijving nog verder te bekijken is) te trekken om met de bewoners in gesprek te gaan over wat leeft in hun wijk, wat ze als uitdagingen zien en hoe we hier samen aan kunnen werken.

 

En zoals eerder vanavond reeds gezegd: we willen met het gehele participatieverhaal eerst voldoende goed leren stappen vooraleer we de loopschoenen aanbinden.

 

 

Interpellatie 7: van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. asbest Beekstraat

Aan een nieuw gebouw in de Beekstraat achter de Dagpauwschool in Hooikt, was er bevuilde grond aangevoerd met asbest. Deze grond is terug afgeschraapt door werklieden met een masker op.

Klopt dit verhaal en waarom zijn de naaste buren hierover niet verwittigd, wie is hier verantwoordelijk voor en is er een proces-verbaal opgemaakt?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

Eerder vorig jaar werd aan de dienst leefmilieu gemeld dat er asbest gevonden was in de werf aan de dagpauwoog. De nodige vaststellingen werden gedaan. De overtreder werd aangemaand de bodem te verwijderen. Er werden analyses uitgevoerd op de kwaliteit van de bodem, aangezien het hecht gebonden asbest betrof, waren de risico’s niet van die aard geacht dat de naaste buren ingelicht dienden te worden. Wel werd er een deskundig verslag opgemaakt over de meest veilige manier van verwijdering. Tijdens de verwijdering werden geen inbreuken vastgesteld. Aangezien het een lopend strafrechtelijk dossier betreft, kan over de verantwoordelijke geen uitspraak gedaan worden.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 29 april 2019

 

AANPASSING VAN HET ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT VAN DE STAD LIER INZAKE HET GEBRUIK VAN VUURWERK. NIET GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om artikel 279 (Afdeling 10 ‘Vuurwerk, feest- en kanongeschut’) van het Algemeen Politiereglement van 1 juni 2017 niet aan te passen.

 

 

Publicatiedatum: 04/06/2019