Lier

Zitting van 28 januari 2019

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2019

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2019

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. terugbetaling voorschot huurwaarborg

Het Lierse OCMW voorziet in de mogelijkheid om financiële voorschotten toe te staan aan cliënten. Wanneer je moet wachten op het ontvangen van een uitkering of tegemoetkoming en je voor een grote kost staat, zoals een ziekenhuisrekening, kan je een beroep doen op deze dienstverlening.

 

Zo ook in het geval van het betalen van een huurwaarborg. Indien je hiervoor een beroep doet op de voorschottenregeling van het OCMW, moet je de geleende waarborg binnen de 24 maanden terugbetalen.

 

Nu is het echter zo dat de huurwetgeving op 1 januari 2019 gewijzigd is. Voor huurovereenkomsten die vanaf begin dit jaar afgesloten worden, geldt dat een verhuurder – opnieuw – een huurwaarborg van drie maanden kan vragen, terwijl deze voordien slechts twee maanden bedroeg.

 

Uit het bovenstaande volgen deze vragen:

         Komt bovenstaande overeen met de werkwijze zoals het Lierse OCMW deze toepast? Geldt er op dit moment inderdaad per maand huurwaarborg een termijn van 12 maanden om een voorschot terug te betalen?

         Overweegt het stadsbestuur om de terugbetalingstermijn voor een voorschot op de huurwaarborg op te trekken van 24 naar 36 maanden voor de contracten waarbinnen een huurwaarborg van 3 maanden moet neergeteld worden?

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

OCMW Lier past de volgende werkwijze toe bij aanvragen tot toekenning van een huurwaarborg:

- OCMW Lier bekijkt binnen het sociaal onderzoek welke mogelijkheden de huurder heeft om de huurwaarborg zelf (deels) te bekostigen.

- Indien de huurder de huurwaarborg niet kan betalen aan de (sociale) verhuurder, wordt een dossier opgemaakt met de vraag om de volledige huurwaarborg als voorschot toe te kennen door het OCMW. Dit voorschot kan ook bij hoogdringendheid beslist worden door de voorzitter.

Algemene voorwaarden tot toekenning:

- De huurwaarborg bedraagt maximum 2 maanden huishuur.

- De huurwaarborg dient in een periode van 24 maanden afbetaald te worden.

- Het betreft een geldig huurcontract.

- De woning staat niet op de lijst van de onbewoonbaar verklaarde woningen.

- De huurwaarborg dient gestort te worden op een geblokkeerde huurwaarborgrekening (met uitzondering van OCMW, SVK, Lierse Maatschappij voor de Huisvesting).

 

Gezien de wijzigingen in de huurwetgeving vanaf 1 januari 2019, zijn we gestart met een testfase. Binnen deze fase wordt voor elke cliënt die een huurwaarborg aanvraagt bij OCMW Lier, een vraag tot huurwaarborglening gesteld aan het Vlaams Woningfonds. Verder blijven we de eigenlijke regels hanteren zoals hierboven beschreven en onderzoeken we de haalbaarheid hiervan. De evaluatie van deze testfase komt in maart – april op het BCSD. Hier wordt bekeken op welke manier we het kader rond huurwaarborgregeling al dan niet moeten herzien.

 

 

 

Mondelinge vraag 2: van Yente Van Oosterwyck (Groen-Lier&Ko) i.v.m. boodschappendienst

Op 1 januari 2019 startte het proefproject ‘boodschappendienst’ ter vervanging van de boodschappendienst die tot op heden aangeboden werd. Volgende doelstellingen werden opgegeven als reden voor deze nieuwe invulling

         Winkelen kan als sociale acitiviteit beschouwd worden. Door dit in groep te doen wordt het sociale netwerk van de deelnemers versterkt.

         Door te vertrekken van aan één van de dienstencentra worden hun werking en aanbod bekend gemaakt bij een breder publiek.

 

Tot nu toe konden hulpbehoevende senioren, mensen met een handicap en chronisch zieken een beroep doen op een wijk-werker om samen met of, indien zij zelf niet in de mogelijkheid waren om mee te gaan, voor hen boodschappen te doen. Niet enkel werd er een dienst geleverd onder de vorm van het uitvoeren van boodschappen. Ook werd er een persoonlijke band opgebouwd tussen beide actoren en schepte het boodschappen doen een kans om vertrouwelijke gesprekken te voeren

In het nieuwe proefproject wordt er gekozen om in groep naar één winkel te gaan, dit steeds op dinsdagnamiddag. Inschrijven voor het gebruikmaken van deze dienst kan steeds tot vrijdagmiddag de week voordien. Indien de busrit voor de komende week reeds volzet is wordt men automatisch ingeschreven voor de week nadien. Deelnemers moeten op dinsdag verzamelen aan dienstencentra De Kroon, De Rosmolen of Het Schoppeke, van waaruit wordt vertrokken naar de supermarkt Colruyt. Nadien worden de deelnemers terug thuis afgezet. Dienstencentra De Waaier en De Komeet werden niet mee opgenomen in het nieuwe proefproject. Mensen die in de omgeving van deze dienstencentra wonen worden geacht hun boodschappen te doen in de plaatselijke buurtwinkel.

Beide doelstellingen van het proefproject zoals bovenaan beschreven zijn volgens ons erg positief en verdienen zeker aandacht. Toch hebben we reeds enkele bedenkingen bij deze nieuwe werking. Aan de hand van volgende vragen zou ik deze dan ook graag met u delen:

         Wat met de mensen die niet in staat zijn tot aan één van de dienstencentra te komen? Vroeger werden hun boodschappen voor hen gedaan maar in dit nieuwe systeem vallen zij uit de boot.

         Op welke manier zal de bestaande vertrouwensband tussen wijk-werker en inwoner ondersteund worden? Door nu in groep te gaan winkelen hebben zij namelijk niet meer de kans om een vertrouwelijk gesprek te voeren.

         Hoeveel plaatsen zijn er voorzien in het busje waarmee de verplaatsing gemaakt wordt? Indien het gebruik van deze dienstverlening stijgt en er wekelijks mensen geweigerd moeten worden, wegens geen plaats in het busje, op welke manier zal dit dan opgevangen worden?

         Is ernog steeds een mogelijkheid om dienstencentra De Waaier en De Komeet mee op te nemen in de nieuwe werking? U verwacht van de mensen uit deze buurt dat zij gebruik maken van de plaatselijke buurtwinkel, welke vaak duurder is. Een belangrijk aspect voor de doelgroep die we met dit project wensen te bereiken.

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

         Mensen hebben steeds de mogelijkheid om zich via het aanvullend vervoersaanbod (Rolkar, MMC,…) te laten vervoeren naar de dienstencentra. Ook het project warme buurt, dat vanuit het Schoppeke wordt opgezet, heeft tot doel de ‘buurtzorg’ te stimuleren ifv vervoersondersteuning.

Het nieuwe initiatief is net opgezet om sociale contacten en netwerken te versterken – en deze niet af te bouwen (zoals in de vraagstelling wordt gesuggereerd). De ervaring leert immers dat de werking van de boodschappendienst in het verleden te zeer los stond van het aanbod van de dienstencentra. Gevolg was dat er onvoldoende doorstroming was naar de werking van de dienstencentra, hoewel cliënten (omwille van een vereenzamingsproblematiek) wel nood hadden aan sociaal contact, ontmoeting,… Door de nauwere band met de dienstencentra, kan de doorstroming naar de werking vlotter verlopen

 

         In de taakomschrijving van de medewerker, die de boodschappenritten uitvoert, wordt ook voorzien dat er nodige alertheid aan de dag gelegd wordt voor ‘vertrouwensopbouw’ (en dat er, bvb, ruimte is om – aansluitend bij het boodschappenvervoer – in individueel contact te treden.

 

         Een 6 tal mensen kunnen deelnemen aan het collectief boodschappenvervoer. Uw opmerking terzake maakt deel uit van de (permanente) evaluatie – die voorzien wordt in het proefproject. In de situatie die u schetst kan bvb. een verruiming van de ritten antwoord bieden.

 

         Uw laatste opmerking, maakt evenzeer deel uit van de (permanente) evaluatie – binnen het proefproject.

Mochten er zich in de nabije toekomst vragen/problemen stellen – is het de opdracht van de dienstencentrummedewerkers zich voldoende flexibel op te stellen om te zoeken naar oplossingen.

 

 

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2019

 

OMSCHRIJVING BEGRIP DAGELIJKS BESTUUR EN MACHTIGING IKV OVERHEIDSOPDRACHTEN. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Zowel de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen als de OCMW-raad namen reeds in het verleden beslissingen mbt de delegatie van overheidsopdrachten en vaststelling van het begrip “dagelijks bestuur” volgens het gemeentedecreet.

 

Het betreft volgende collegebeslissingen en raadsbesluiten :

         Vaststelling inhoud van het begrip 'dagelijks bestuur' in de zin van het Gemeentedecreet. Vaststelling van welke opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur-beslissing van 17 september 2007.

         Delegatie van het budgethouderschap - het aangaan van verbintenissen (aankopen tot 5.500 EUR excl. BTW) – GOEDKEURING – beslissing van 6 oktober 2009

         Omschrijving begrip dagelijks bestuur. GOEDKEURING – beslissing van 28 januari 2013.

         Delegatiebevoegdheid tot 8500 Euro en omschrijving "dagelijks bestuur" GOEDKEURING. – 29 juni 2015

         Delegatie 8500 euro aan secretaris – beslissing van 27 juli 2015

         Omschrijving begrip dagelijks bestuur. GOEDKEURING – beslissing van 28 november 2016.

 

De OCMW raad nam volgende beslissingen :

         Vaststelling begrip uitgaven van dagelijks bestuur - delegatie bevoegdheid uitgaven - vastleggen wijze van gunning van de opdrachten voor aannemingen werken, leveringen en diensten voor de uitgaven van dagelijks bestuur – beslissing 28 juni 2012.

         Uitbreiding begrip dagelijks bestuur - uitbreiding delegatie secretaris – beslissing 18 juni 2013.

 

Daarnaast besliste de OCMW -raad in zitting van 24 januari 2017 een algemene machtiging te verlenen aan het stadsbestuur van Lier voor het voeren van overheidsopdrachten.

 

Feiten en context

De OCMW raad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het vast bureau.

Dit geldt eveneens voor overheidsopdrachten.

 

De OCMW raad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht. (artikel 78 ,2de lid, 9° van het DLB).

De OCMW raad kan echter deze bevoegdheid delegeren aan het vast bureau in volgende twee gevallen:

         voor opdrachten die passen binnen het begrip "dagelijks bestuur"

         voor opdrachten die door de OCMW raad nominatief aan het vast bureau zijn toevertrouwd.

 

Deze delegatie blijft geldig voor de duur van de legislatuur of totdat de OCMW raad er een einde aan stelt.

 

Om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen, is het aangewezen om het begrip 'dagelijks bestuur' een ruime invulling te geven.

Op die manier komt de stedelijke administratie niet in het gedrang en kan de OCMW raad zich concentreren op het beleidsmatige aspect van het stedelijk beleid.

 

Het vaststellen van het begrip "dagelijks bestuur" behoort tot de bevoegdheid van de OCMW raad. Voorgesteld wordt om het begrip "dagelijks bestuur" als volgt te omschrijven:

 

Alle handelingen ikv overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:

 

         Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

 

         Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten van beperkte waarde); (heden 30.000 euro excl.BTW)

 

         Alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium.

Onder dit type van investeringen worden o.a. verstaan : alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

 

         het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 20% met zich meebrengen;

 

         het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te onvoorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de OCMW raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de OCMW raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

 

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de OCMW raad eveneens alle opdrachten dewelke ze nominatief aan het vast bureau toevertrouwt.

Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de OCMW raad worden voorgelegd ter goedkeuring.

 

Tevens is het aangewezen om zoveel als mogelijk de gevoerde aanbestedingen organisatiebreed te organiseren.

Deze procedures worden steeds gevoerd door de stad. Het OCMW, SOLag en de politiediensten dienen de stad te machtigen om deze procedures te voeren.

Aangezien het de bedoeling is om aanbestedingen organisatiebreed te organiseren wordt voorgesteld deze machtiging opnieuw in één beslissing vast te leggen en dit in kader van de administratieve vereenvoudiging. Zodoende dienen deze machtigingen niet steeds voor elk dossier afzonderlijk afgeleverd te worden en kunnen dossiers sneller behandeld worden.

 

Adviezen

De algemeen en financieel directeur en het gezamelijke M-team geven positief advies om het begrip “dagelijks bestuur” zo ruim als mogelijk te omschrijven met als doel de vlotte werking van de stedelijke administratie en de OCMW raad zich ten volle te laten concentreren op het beleidsmatige aspect van het stedelijk beleid.

De algemeen en financieel directeur en het gezamelijke M-team geven positief advies om het stadsbestuur van Lier te machtigen ikv de overheidspdrachten.

 

Juridische grond

Wetgeving overheidsopdrachten en decreet Lokaal bestuur.

artikel 41,2de lid, 10° van het DLB

art. 84 §3, 6° van het DLB

art. 84 §3, 5° van het DLB

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Rik Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist om de omschrijving van het begrip "dagelijks bestuur" goed te keuren.

 

Voorgesteld wordt om het begrip "dagelijks bestuur" als volgt te omschrijven:

 

Alle handelingen ikv overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:

 

         Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

 

         Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten van beperkte waarde); (heden 30.000 euro excl.BTW)

 

         Alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium.

Onder dit type van investeringen worden o.a. verstaan : alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

 

         het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 20% met zich meebrengen;

 

         het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te onvoorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de OCMW raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de OCMW raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

 

Art 2 :

De OCMW raad beslist om "de delegatie van nominatieve opdrachten van de OCMW raad aan het vast bureau" goed te keuren.

Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de OCMW raad worden voorgelegd ter goedkeuring.

 

Art 3 :

De OCMW raad beslist om de machtiging van het stadsbestuur van Lier  ikv de overheidspdrachten goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2019