Lier

Zitting van 25 februari 2019

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.3 Verslag OCMW-raad 28 januari 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist het verslag van de zitting van de OCMW-raad van 28 januari 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.4 Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.5 Beheersovereenkomst tussen stad en OCMW. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De ocmw raad beslist de beheersovereenkomst betreffende de integratie van Stad en OCMW Lier, zoals hieronder vermeld, goed te keuren.

 

Art 2 :

De ocmw raad machtigt de burgemeester  de heer Frank Boogaerts voor de ondertekening van de beheersovereenkomst.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

stad

1

OCMW

 

 

Bijlage:

 

 

BEHEERSOVEREENKOMST BETREFFENDE DE INTEGRATIE VAN Stad & OCMW

 

 

TUSSEN ONDERGETEKENDE PARTIJEN

 

De stad Lier, met bestuurszetel gevestigd te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Lucien Herijgers, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, handelend in naam en voor rekening van de stad Lier in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2019,

 

Hierna genoemd “de Stad”,

 

EN

 

Het OCMW van Lier met bestuurszetel gevestigd te Paradeplein 2 bus 2, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Lucien Herijgers, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, handelend in naam en voor rekening van het OCMW Lier in uitvoering van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van Lier,

 

Hierna genoemd “het OCMW”,

 

 

HOOFDSTUK 1 – ALGEMENE BEPALINGEN

Art. 1  -  Doel van de Beheersovereenkomst

 

§1. Zowel de Stad als het OCMW hebben een complementaire decretale en/of wettelijke opdracht op het grondgebied van Lier.

 

Daarbij is het de doelstelling van beide besturen een zo goed mogelijk functionerende organisatie tot stand te brengen teneinde de meest efficiënte dienstverlening aan de burgers te bieden en te garanderen. De nood aan integraal besturen met meer bestuurskracht, de financiële beperkingen en de mogelijkheden tot efficiëntiewinst via schaalvoordelen en verminderde overheadkosten brengen beide besturen dichter bij elkaar.

 

§2. De Stad en het OCMW willen hun onderlinge samenwerking naar een hoger niveau tillen waarbij maximaal wordt ingespeeld op het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur en de mogelijkheden tot integratie en samenwerking die daarin worden geboden.

 

Bedoeling bestaat er dan ook in om de reeds doorgevoerde integratie van de diensten en het gemeenschappelijk gebruik van elkaars personeel en voorzieningen ook na dit nieuwe Decreet Lokaal Bestuur te kunnen bestendigen, waarbij uitvoering wordt gegeven aan het gezamenlijke organogram van de Stad en het OCMW.

 

§3. In deze context strekt de Beheersovereenkomst ertoe verder uitvoering te geven aan de mogelijkheden tot samenwerking die het meest efficiëntie-verhoging en organisatieversterking met zich meebrengen, rekening houdend met de eigen specificiteit en de gezamenlijk vastgestelde doelstellingen.

De Beheersovereenkomst is een kaderovereenkomst met – binnen de mogelijkheden geboden door de regelgeving – afspraken omtrent het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten, personeel, voorzieningen evenals de integratie van alle diensten.

 

Indien zulks nodig wordt geacht, kunnen verdere uitvoeringsmodaliteiten en concrete afspraken worden gemaakt tussen beide besturen en als addendum aan de Beheersovereenkomst worden gevoegd.

 

 

HOOFDSTUK 2 – ALGEMEEN KADER

 

Artikel 2 – Juridisch kader van de integratie

 

§1. De Beheersovereenkomst is gesteund op artikel 196 van het Decreet Lokaal Bestuur:

 

“Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

 

In de beheersovereenkomst kan tevens opgenomen worden dat de Stad en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.”

 

§2. Deze beheersovereenkomst wordt tevens beheerst door de artikel 31 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

 

Artikel 3 – Financieel kader van de integratie

 

§1. De Stad en het OCMW zullen in de toekomst meer en meer prestaties voor elkaar leveren op diverse vlakken. Gezien het aangewezen is om administratieve vereenvoudiging na te streven en uitgebreide wederzijdse facturaties te vermijden, zal ieder bestuur instaan voor de eigen specifieke investeringen en exploitatiekosten.

 

Voor de gemeenschappelijke investeringen en exploitatiekosten die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn en waar de beide besturen een voordeel uit putten, zal een verdeelsleutel worden toegepast die telkens ad hoc wordt vastgesteld.

 

§2. Opdat er geen interne facturatie dient te gebeuren van personeelsprestaties tussen de Stad en het OCMW, worden de personeelskosten gedragen door het bestuur waar het betrokken personeelslid is aangesteld, tenzij het om organisatorische of financiële redenen (bv. subsidies of recuperatie via betoelagingsmodaliteiten van externe instanties) noodzakelijk is om het andere bestuur hiervoor te factureren.

 

 

Artikel 4 – Beleidsmatig en organisatorisch kader van de integratie

 

§1. De Stad en het OCMW behouden hun autonomie inzake het opmaken van de beleidslijnen eigen aan de werking en de organisatie van het eigen bestuur.

 

Gelet op de nauwe(re) samenwerking en organieke integratie tussen beide besturen, zijn er evenwel onvermijdelijk raakvlakken waarop het noodzakelijk zal zijn, gezamenlijk, éénzelfde beleid te voeren.

Dit beleid moet door de bevoegde organen van de Stad en het OCMW samen worden opgesteld en beslist.

 

 

HOOFDSTUK 3 – DOMEINEN VAN SAMENWERKING

 

Artikel 5 – Algemeen directeur

 

§1. Overeenkomstig artikel 162 van het Decreet Lokaal Bestuur beschikken de Stad en het OCMW over één algemeen directeur die zowel ten dienste van de Stad als het OCMW staat. De algemeen directeur is een personeelslid van de Stad.

 

§2. De algemeen directeur staat ingeschreven op het geïntegreerd organogram en werkt voor beide besturen.

 

§3. De algemeen directeur kan zijn beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid voor zaken van de Stad of het OCMW toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

In het bijzonder kan de algemeen directeur het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst, het opstellen en het medeondertekenen van de notulen aan een personeelslid van de Stad toevertrouwen.

 

 

Artikel 6 – Financieel directeur

 

§1. Overeenkomstig artikel 162 van het Decreet Lokaal Bestuur beschikken de Stad en het OCMW over één financieel directeur die zowel ten dienste van de Stad als het OCMW staat. De financieel directeur is een personeelslid van de Stad.

 

§2. De financieel directeur staat ingeschreven op het geïntegreerd organogram en werkt voor beide besturen.

 

§3. De financieel directeur kan zijn beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid voor taken en bevoegdheden van de Stad of het OCMW toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Artikel 7 – Gemeenschappelijke Financiële dienst

 

§1. Met ingang van 2014 werd een traject tot organiek-ambtelijke integratie van de beide financiële diensten opgestart onder leiding van de toenmalige financieel beheerders van de Stad en het OCMW. Dit traject resulteert finaal in een gemeenschappelijke en fysiek geïntegreerde Financiële dienst.

 

De gemeenschappelijke Financiële dienst neemt alle relevante taken en verantwoordelijkheden op voor zowel de Stad als het OCMW.

 

 

Artikel 8 – Gemeenschappelijke personeelsdienst

 

§1. Met ingang van 2014 werd een traject tot organiek-ambtelijke integratie van de beide personeelsdiensten opgestart. Dit traject resulteerde finaal in een gemeenschappelijke en fysiek geïntegreerde personeelsdienst.

 

De gemeenschappelijke personeelsdienst neemt alle relevante taken en verantwoordelijkheden op voor zowel de Stad als het OCMW.

 

§2. Er wordt gestreefd naar een zo uniform en geïntegreerd mogelijke werkwijze op het vlak van personeelsbeheer en -beleid voor beide besturen. De specificiteit van de lijndiensten binnen de besturen kan echter vanuit het oogpunt van het HRM-beleid een andere aanpak vragen.

 

De verschillende personeel gerelateerde reglementen van de Stad en het OCMW (vb. rechtspositieregeling, arbeidsreglement, dienstnota’s, …) zijn maximaal op mekaar afgestemd, rekening houdende met de eigenheid van de dienstverlening en de van kracht zijnde regelgeving die voor bepaalde personeelsgroepen van toepassing is.

 

 

Artikel 9 – Gemeenschappelijke Dienst IT en communicatie

 

§1. De dienst IT en communicatie van de Stad neemt alle taken en verantwoordelijkheden op voor de beide besturen.

 

Onder het verantwoordelijkheidsgebied van deze dienst vallen niet alleen de IT-toepassingen en -infrastructuur, maar ook het printpark, de telefonie, de website, het intranet en alle communicatie vanuit de Stad en het OCMW.

 

Het OCMW is inzake informatieveiligheid onderworpen aan de minimale veiligheidsnormen voor de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Deze normen zijn strenger dan deze die in principe gelden voor de Stad. Ook in uitvoering van deze beheersovereenkomst blijven de richtlijnen inzake informatieveiligheid onverminderd van kracht.

 

 

Artikel 10 – Gemeenschappelijke Dienst secretariaat

 

§1. De dienst secretariaat van de Stad neemt alle taken en verantwoordelijkheden op voor de beide besturen.

 

Onder het verantwoordelijkheidsgebied van deze dienst vallen niet alleen het beheer van de notulen, maar ook het archief en de registratie van de inkomende en uitgaande briefwisseling van Stad en OCMW.

 

HOOFDSTUK 4 – PERSONEEL VAN DE Stad EN HET OCMW

 

Artikel 11  -  Statuut van het personeel

 

§1. De personeelsbezetting van de verschillende geïntegreerde diensten kan zowel uit personeel van het OCMW als personeel van de Stad bestaan. Het is de bedoeling de werking van de beide besturen op een zo efficiënt en geïntegreerd mogelijke manier te laten verlopen.

 

Binnen de geïntegreerde diensten zoals weergegeven op het organogram kunnen beide organisaties verder beroep doen op elkaar personeelsleden.

 

§2. Elk bestuur blijft de juridische werkgever van de ingebrachte personeelsleden en oefent als enige werkgeversgezag over hen uit. De volledige rechtspositieregeling van dat bestuur blijft van toepassing op de genoemde personeelsleden. Dit houdt onder meer in dat de rechten en plichten, de arbeidsvoorwaarden en het salaris met inbegrip van de bijhorende elementen van deze personeelsleden dezelfde blijven.

 

Het functioneel leidinggevend personeelslid van het ander bestuur mag evenwel instructies geven aan het personeelslid met betrekking tot de uitvoering van het overeengekomen werk.

 

 

Artikel 12 – Kruiselingse delegatie

 

§1. De bevoegde organen van de Stad of het OCMW kunnen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid op grond van onderhavige beheersovereenkomst toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Artikel 13  -  Evaluatie van het personeel

 

§1. Wat betreft de evaluaties worden volgende afspraken gemaakt:

 

         Iedere medewerker heeft -waar mogelijk- twee evaluatoren, meer bepaald een eerste en tweede evaluator, waarbij de eerste evaluator de direct leidinggevende is;

         De algemeen directeur wijst  de evaluatoren voor de verschillende diensten van de Stad en het OCMW aan;

         Voor de evaluatie van een personeelslid waarvan de direct leidinggevende niet behoort tot hetzelfde bestuur, kan deze direct leidinggevende op grond van onderhavige overeenkomst en een delegatiebesluit alsnog optreden als evaluator. De eigen aanstellende overheid wordt in kennis gesteld van de evaluatie en dient de eventuele gevolgen die hieraan verbonden worden te bepalen.

 

 

HOOFDSTUK 5 – SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 14  -  Wijzigingen

 

§1. Onderhavige beheersovereenkomst wordt jaarlijks geëvalueerd, of op kortere termijn in functie van decretale wijzigingen of op initiatief van een van de partijen.

 

Wijzigingen en/of aanvullingen aan onderhavige beheersovereenkomst worden geïmplementeerd middels een schriftelijke bijlage die de in te voeren wijzigingen en/of aanpassingen bevat en door beide partijen wordt ondertekend.

 

In geval van wijzigingen en/of aanvullingen worden deze voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

 

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Lier op 25 februari 2019.

 

Elke partij verklaart een origineel exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor de Stad Lier

 

Algemeen directeur,Burgemeester,

 

 

 

 

Katleen JANSSENSFrank Boogaerts

 

 

 

Voor het OCMW Lier

 

Algemeen directeur,Burgemeester,

 

 

 

 

Katleen JANSSENSFrank Boogaerts

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.6 Delegatie bevoegdheden personeel van raad naar vast bureau. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad keurt goed dat de bevoegdheden tot goedkeuring van het organogram en de vaststelling van het begrip "dagelijks personeelsbeheer" naar het vast bureau delegeert. Deze delegatie blijft geldig voor de duur van de legislatuur of totdat de ocmwraad er een einde aan stelt.

 

Art 2 :

De algemeen directeur rapporteert minstens maandelijks naar het college resp vast bureau m.b.t. beslissingen van het dagelijks personeelsbeheer.

 

Art 3 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

2

Personeel

Financiën

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.7 Woningen De Kozak. CBO-procedure. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De OCMW-Raad beslist principieel akkoord te gaan met het voorstel van de LMH om via de CBO-procedure de woningen van het OCMW in De Kozak te laten slopen en vervangen en keurt daartoe principieel volgende twee overeenkomsten (in bijlage) goed:

 

         de verklaring over de aangeboden grond met vermelding van de percelen, de rechten, de bodemtoestand, het overstromingsgevaar, storende omgevingsfactoren, de ruimtelijk eigenschappen

         de samenwerkingsovereenkomst tussen het OCMW en Cosimco, Kartuizersweg 1, Rand 7 - Z.3 - 3890, 2550 Kontich, hetgeen een toelating tot bouwen op de grond van het OCMW impliceert.

 

Art 2 :

De precieze financiële gevolgen hiervan kunnen nog niet worden bepaald. De bouwkost komt niet ten laste van het OCMW, het OCMW verkoopt de grond aan de LMH.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Lierse Maatschappij voor Huisvesting

1

juridische dienst

1

Dienst vastgoed

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.8 Reglement behandeling meldingen en klachten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist het 'Reglement behandeling meldingen en klachten' goed te keuren, zoals als bijlage toegevoegd.

 

 

Bijlage:

 

Reglement behandeling meldingen en klachten

 

Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad en OCMW Lier) haar klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 25 februari 2019.

 

Definities

Artikel 1.

In dit reglement hebben onderstaande begrippen volgende betekenissen:

         Informatievraag: een vraag naar informatie (zonder te spreken van een bepaalde tekortkoming in het functioneren van het lokaal bestuur).

         Melder: persoon die een melding doet

         Melding: de melder signaleert een gebrek, met de wens dat het lokaal bestuur optreedt (voorbeelden van meldingen zijn: defecte verlichting, put in rijbaan, verstopte rioolkolk, overhangende begroeiing, sluikstort, gevaarlijke verkeerssituatie, een omgevallen boom…). Indien er niet correct wordt gereageerd op een melding, kan dit leiden tot een klacht.

         Consulent meldingen: dit personeelslid is verantwoordelijk voor de registratie, dispatching, opvolging en feedback van binnengekomen meldingen. De behandeling van de meldingen gebeurt door de bevoegde dienst (intern of extern).

         Klachtindiener: de persoon die een klacht indient.

         Klacht: de klachtindiener drukt op manifeste wijze zijn ongenoegen uit over een al dan niet verrichte prestatie of handeling van het lokaal bestuur. Klachten kunnen betrekking hebben op onder andere de werking van de diensten of gedragingen van het personeel waarbij de betrokkene nadeel of schade heeft ondervonden en/of een persoonlijk belang heeft.

         Klachtencoördinator: dit personeelslid heeft als taak om elke binnengekomen klacht objectief en op onafhankelijke wijze te onderzoeken, conclusies te trekken en een gepast (schriftelijk) antwoord te geven. De klachtencoördinator maakt het jaarverslag op en doet voorstellen tot verbeteracties.

         Beleidssuggestie: een beleidsidee dat volgens de indiener kan bijdragen tot een beter functioneren van het lokaal bestuur of dat bijdraagt aan de leefbaarheid.

 

 

Informatievragen

Artikel 2.

Vragen (mondeling of schriftelijk) om informatie worden overgemaakt aan de bevoegde dienst, die instaat voor een correcte opvolging. Deze vragen worden niet geregistreerd.

 

Meldingen

Artikel 3. Indienen van een melding

Iedereen kan een melding doen bij het lokaal bestuur. Dit kan schriftelijk (via mail, brief, digitaal meldingsformulier, sociale media,…) of mondeling (telefonisch of persoonlijk aan een balie) met vermelding van een duidelijke omschrijving van het probleem en de locatie waar het probleem zich voordoet. In het kader van de GDPR is het doorgeven van persoonsgegevens bij het melden niet verplicht. Wanneer de melding geen betrekking heeft op de bevoegdheden van het lokaal bestuur, wordt de melder gericht doorverwezen of geeft de consulent meldingen de melding door aan de bevoegde instantie. Personeelsleden die meldingen krijgen, geven deze door aan de consulent meldingen.

 

Artikel 4. Registratie melding

Meldingen worden in een registratiesysteem geregistreerd. De opvolging en communicatie omtrent de melding wordt ook geregistreerd.

 

Artikel 5. Behandeling melding

De consulent meldingen dispatcht de meldingen naar de bevoegde dienst.

De doorlooptijd en feedback van een melding is afhankelijk van het onderwerp. Meldingen die lang wachten op een definitieve oplossing kunnen verschillende communicatieacties vragen naar de melder(s). Elke melder krijgt een ontvangstmelding indien we over de juiste contactgegevens beschikken. Bij anonieme meldingen kan echter geen feedback gegeven worden aan de melder.

 

Artikel 6. Signaalfunctie

De consulent meldingen signaleert terugkerende meldingen aan de bevoegde diensten zodat die in de toekomst kunnen voorkomen worden. 

 

Klachten

Artikel 7. Indienen van een klacht

Iedereen heeft het recht om mondeling (telefonisch, aan het loket of persoonlijk na afspraak met de klachtencoördinator) of schriftelijk (digitaal klachtenformulier, mail, brief, sociale media,…) een klacht in te dienen in verband met de handelingen en de werking van het lokaal bestuur en de personen die werken in opdracht van het lokaal bestuur. Personeelsleden die klachten ontvangen, geven deze door aan de klachtencoördinator. De klachtindiener krijgt een ontvangstbevestiging (schriftelijk of mondeling).  Een klacht kan niet anoniem ingediend worden.

 

Artikel 8. Registratie klacht

Iedere ingediende klacht wordt door de klachtencoördinator in een registratiesysteem geregistreerd. De opvolging van de klacht en het antwoord aan de klachtindiener wordt ook geregistreerd.

 

Artikel 9. Behandeling en onderzoeken klacht

a)Behandeling klacht

Klachten worden steeds door de klachtencoördinator behandeld. Klachten moeten betrekking hebben op de handelingen en de werking van het lokaal bestuur en de personen die werken in opdracht van het lokaal bestuur.  Volgende klachten kunnen niet behandeld worden binnen deze klachtenprocedure: 

         anonieme klachten;

         gebeurtenissen of situaties die zich, op het moment van het neerleggen van de klacht, meer dan een jaar geleden afspeelden of voordeden en waarin geen initiatieven werden genomen door de klachtindiener;

         klachten waarvoor formele beroepsmogelijkheden zijn voorzien of die het voorwerp zijn van een gerechtelijke procedure of administratief beroep;

         klachten waarbij het lokaal bestuur geen betrokken partij is;

         klachten die betrekking hebben op regelgeving in het algemeen;

         klachten die een uiting van algemene ontevredenheid over het beleid zijn; 

         vragen, meldingen of suggesties

 

Indien de klacht niet kan behandeld worden binnen de klachtenprocedure, wordt de reden doorgegeven aan de klachtindiener. Indien mogelijk wordt er doorverwezen naar andere instanties.

 

 

b)Onderzoeken klacht

De klachtencoördinator onderzoekt en analyseert de klacht. Het onderzoek en de analyse gebeurt op basis van de informatie aangedragen door het betrokken team en de klachtindiener. De klachtencoördinator treedt bemiddelend op, waarbij getracht wordt de standpunten van de klachtindiener en de betrokken dienst of het betrokken personeelslid te verzoenen. Doel van de klachtenbehandeling is om het vertrouwen in het lokaal bestuur te herstellen.

Bij klachten over het personeel wordt steeds de hiërarchische overste op de hoogte gebracht.

 

Artikel 10. Afsluiten klacht

Een klacht kan afgesloten worden zodra er ofwel een oplossingsvoorstel is uitgewerkt dat aanvaardbaar is voor beide partijen ofwel er een duidelijke uitleg is gegeven die tegemoet komt aan de initiële ontevredenheid van de klachtindiener.

 

Artikel 11. Termijn afhandeling klacht

Na afhandeling van de klacht wordt de klachtindiener mondeling of schriftelijk op de hoogte gebracht.  Indien de opvolging van een klacht langer dan 30 dagen duurt, wordt de klachtindiener tussentijds op de hoogte gebracht. 

 

Artikel 12. Verbetervoorstellen

Klachten kunnen bijdragen aan een meer efficiëntere werking van het lokaal bestuur. Verbetervoorstellen worden aangereikt door de klachtencoördinator en deze werkt, indien gewenst, mee aan het in de praktijk brengen van deze voorstellen.

 

Artikel 13. Rapportering

De klachtencoördinator maakt jaarlijks een verslag op van de ontvangen klachten, de analyse en de voorgestelde verbeterpunten. De algemeen directeur rapporteert hierover jaarlijks aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Beleidssuggesties

Artikel 14.

Beleidssuggesties worden doorgegeven aan de kabinetsmedewerkers. Zij nemen dit verder op met de bevoegde schepen of college van burgemeester en schepenen. Zij zorgen ook voor de verdere communicatie met de burger.

Personeelsleden die beleidssuggesties ontvangen, geven deze door aan de kabinetsmedewerkers.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.9 CIPAL - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: mevrouw Leyzen Sabine, gemeenteraadslid,  met als plaatsvervanger(s) de heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid.

 

Art 2 :

De voorzitter wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 3 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.10 CIPAL - algemene vergadering van 22 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019, zoals overgemaakt per aangetekende brief en e-mail d.d. 22 januari 2019, goedgekeurd met als agenda:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De OCMW-raad mandateert de vertegenwoordiger van het OCMW om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.11 Polder van Lier - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager en aanduiden lid raad van bestuur met raadgevende stem - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de heer Boogaerts Frank, burgemeester, en de heer Wollants Bert, schepen, voor te dragen als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist de heer Boogaerts Frank, burgemeester, en de heer Wollants Bert, schepen, voor te dragen als respectievelijk effectief lid raad van bestuur met raadgevende stem en plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur met raadgevende stem van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Polder van Lier overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Polder van Lier

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.12 Sociaal verhuurkantoor De Woonkans - aanduiden  effectief lid voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad draagt de heer Franquet Marc in zijn hoedanigheid als lid van bijzonder comité voor de sociale dienst voor om de stad te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Sociaal verhuurkantoor De Woonkans

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.13 LOGO Mechelen - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist mevrouw Stroobants Hilde, medewerker, als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen, voor te dragen.

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist mevrouw Havermaet Hilde, medewerker, als niet-stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van het Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen, voor te dragen.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen overgemaakt.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

LOGO Mechelen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.14 Interpellaties

 

Er werden geen interpellaties ingediend.

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.15 Verkoop gronden Kessel. Akte van verkoop. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1:

De OCMW raad neemt kennis van het engagement van xxx namens Lierse Kempenzonen van 14 februari 2019 waarin hij verklaart dat Lyra-Lierse op de terreinen in Kessel kan spelen aan marktconforme voorwaarden voor de volgende twee seizoenen.

 

Art 2 :

De OCMW raad beslist het ontwerp van de akte opgesteld door Jan Verreth/Maxime Ruiters, geassocieerde notarissen te Lier, houdende de verkoop van de gronden gelegen te Kessel, kadastraal gekend onder Nijlen 3e afdeling (Kessel) sectie D nrs 100,101,102 E, 104, 105, 117E, 118D, 119 V3 en 119/H4  aan BVBA Infralier met maatschappelijke zetel te 2910 Essen, Nieuwmoersesteenweg 52 goed te keuren.

 

Art 2 :

De OCMW raad beslist om  burgemeester  Frank Boogaerts en  algemeen directeur Katleen Janssens aan te stellen om alle documenten verbonden aan deze verkoopsbeslissing te ondertekenen.

De financieel directeur Bart Luyckx zal kwijting verlenen ter bevestiging van ontvangst van betaling.

 

Art 3 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1419/1/2/3/10

Verkoop gronden Kessel

500.000 EUR

 

Budgetsleutel

26000020/0050

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Notaris Verreth en Ruiters

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.16 CIPAL - aanduiden bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Cipal

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2019