Lier

Zitting van 23 oktober 2023

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Jan Hermans (Groen-Lier&Ko) i.v.m. aanstelling notaris

Ik heb op de gemeenteraad en op de voorafgaandelijke commissies al enkele keren herhaald dat het merkwaardig is dat het CBS bijna steeds dezelfde notaris aanstelt voor aktes waarbij Stad Lier betrokken is.

 

In het verleden was er de afspraak dat een beurtrol werd gehanteerd, of werden de Lierse notariskantoren samen aangesteld waarna zij onderling tot werkverdeling konden overgaan al dan niet op basis van werklast of op basis van ervaring. Dat biedt het voordeel dat de know-how over specifieke Lierse situaties en van specifieke (Lierse) regelgeving aanwezig is.

 

Om dezelfde redenen was er in het verleden een driemaandelijks overleg tussen de drie Lierse notariskantoren enerzijds en de bevoegde Lierse stadsdienst(en) anderzijds. Op dat overleg kon een stand van zaken gegeven worden, maar belangrijker nog, er kon in beide richtingen informatie uitgewisseld worden in het belang van de dienstverlening.

 

Het verleden heeft aangetoond dat een goede kennis over Lierse situaties en onroerend goed onmisbaar is om kemels te vermijden (cfr. Vismarkt waar een deel van het openbaar domein werd verkocht en waarbij nadien nodeloos veel geld uitgegeven werd aan advocatenkantoren voor een procedure die dat onmogelijk terug kon rechtzetten).

 

Het hogergenoemde overlegmoment werd helaas enkele jaren geleden afgeschaft.

 

Ik heb de volgende vragen:

        Kan het CBS bevestigen dat er thans een billijke verdeling van opdrachten tot het verlijden van notariële aktes is of zal gerealiseerd worden.

        Kan het CBS instemmen met het feit dat een (driemaandelijks) overleg tussen de diensten (en zo mogelijk idealiter ook in aanwezigheid van de schepen(en)) en de Lierse notariskantoren best terug georganiseerd wordt en zal het CBS hiertoe initiatief nemen?

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

        Kan het CBS bevestigen dat er thans een billijke verdeling van opdrachten tot het verlijden van notariële aktes is of zal gerealiseerd worden.

De notarissen werden en worden nog steeds beurtelings aangesteld met het oog op het verlijden van notariële aktes. Er is echter een vertekend beeld wat betreft de beurtelingse aanstellingen.

Enerzijds worden in dossiers in vroege stadia notarissen aangesteld, waarbij de akte pas vele maanden later wordt geagendeerd. Op één zitting kunnen er verschillende aktes van één notaris geagendeerd worden, waardoor het lijkt alsof er één notaris meer wordt aangesteld dan een andere.  Anderzijds heeft het ene notariskantoor meer dossierbehandelaars dan het andere, waardoor de doorlooptijd van aktes verschillend is.

Bovendien sluit de stad soms aan bij de notaris van de tegenpartij, voornamelijk bij gratis grondafstanden.

Ondanks de perceptie dat één notaris meer wordt aangesteld dan de andere, streeft het CBS steeds naar een billijke verdeling van de dossiers tussen de Lierse notarissen.

 

        Kan het CBS instemmen met het feit dat een (driemaandelijks) overleg tussen de diensten (en zo mogelijk idealiter ook in aanwezigheid van de schepen(en)) en de Lierse notariskantoren best terug georganiseerd wordt en zal het CBS hiertoe initiatief nemen?

Het was nooit de intentie om het notarisoverleg af te lassen. Vanwege corona en het wijzigen van personeel werd het overleg tijdelijk niet georganiseerd. Intussen werden er wel enkele pogingen ondernomen om een nieuw notarisoverleg in te plannen. Door de drukke agenda’s van de notarissen werd er echter nog geen geschikte datum gevonden. De diensten doen het nodige om zo snel mogelijk een nieuw notarisoverleg begin 2024 in te plannen. 

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. hard rijden Paddenweg

Verleden maand had ik antwoord gekregen op mijn schriftelijke vraag over het te snel rijden op de Paddenweg gelegen op de Sharon site.

Het antwoord van onze schepen was dat hierover nog geen klachten waren binnengekomen. Toch heb ik hier een brief van de politie die verschillende klachten hebben gekregen over gevaarlijk rijgedrag in de Paddenweg. Dit is een woonerf en er mag maar 20 km/u gereden worden. Graag hier even een beetje uitleg bij:

Hoe komt het dat de opinie van de Schepen anders is dan de politie?

Buiten de brief die de bewoners gekregen hebben van de politie en zeer duidelijk is opgesteld, is er nog een ander initiatief om te voorkomen dat er wagens hard rijden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Op 1/9 werd de wijkagent aangesproken door een buurtbewoner dat er te snel gereden zou worden in de Paddenweg, er werd verwezen naar een drietal voertuigen die er (aldus de melder) regelmatig zouden passeren met een aanzienlijke snelheid. Eén ervan werd door onze wijkagent opgemerkt in de straat, nl. geparkeerd t.h.v. een appartementsgebouw, het zou gaan om een bewoner. Deze melding werd geregistreerd bij de politie.

 

De wijkagenten namen daarop het initiatief om een brief te versturen naar de buurtbewoners om hen te wijzen op mogelijke gevaarlijke situaties en hun snelheid aan te passen, hoewel ze zelf geen vaststellingen terzake hebben opgemeten.

 

Deze brief van de politie werd niet doorgestuurd naar de dienst mobiliteit van de stad en er werd geen melding gedaan bij de stad zelf.

 

Infrastructureel zijn er geen mogelijkheden om extra maatregelen te nemen in de paddenweg, onder andere omdat het hier ook een brandweg betreft die niet kan worden versmald.

 

Mondelinge vraag 3 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. hemelwater- en droogteplan

Verschillende factoren zorgen er vandaag voor dat Vlaanderen heel hoog op de lijst staat wat betreft waterschaarste en droogte. Naast het intensieve gebruik van onze oppervlakte door wonen, landbouw en industrie, zorgt de klimaatverandering voor langere periodes zonder regenval afgewisseld met hevige regenbuien. We slagen er onvoldoende in om het regenwater dat dan uit de lucht valt op te vangen en vast te houden.

 

Om die reden werkte de Vlaamse overheid de ambitieuze ‘Blue Deal’ uit. Een ruime verzameling van projecten en initiatieven om het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen. Deze Blue Deal stelt ook dat gemeentebesturen na 2024 geen recht meer hebben op watergerelateerde subsidies indien zij geen voldoende ambitieus integraal hemelwater- en droogteplan hebben.

 

Op de website van integraalwaterbeleid.be kunnen we terugvinden dat Lier nog niet beschikt over zo’n plan. Er is een hemelwaterplan, maar dit is (nog) niet in overeenstemming met de vereisten van de Blue Deal.

 

Hieruit volgen deze vragen:

        Zal het stadsbestuur van Lier voor het einde van 2024 beschikken over een integraal hemelwater- en droogteplan?

        Welke partners zullen betrokken worden bij de opmaak van het plan?

        Wanneer zal het plan klaar zijn en aan de gemeenteraad kunnen voorgelegd worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het klopt dat het hemelwaterplan (HWP) van de stad Lier voorlopig nog geen droogteplan omvat. De reden hiervan is dat ons hemelwaterplan reeds opgemaakt en goedgekeurd werd door de gemeenteraad vóór 21/03/2022 en dat enkel hemelwaterplannen na 21 februari 2022 verplicht werden gesteld en een droogteplan dienden te bevatten. In dat opzicht was de stad Lier dus pro-actief bezig met de opmaak van haar hemelwaterplan.

 

De verdere goedkeuringsprocedure in relatie tot de toegang tot watergerelateerde subsidies is nog in voorbereiding door de coördinatiecommissie is ook nog niet exact bekend.

Onze externe rioolbeheerder Pidpa i.s.m. Aquafin behartigt verder de opmaak van het droogte- en hemelwaterplan in nauwe samenwerking met de diensten. De tijdlijn voor de opmaak van het beleidpslan Ruimte Lier (BRL) wordt hier maximaal gevolgd vóór eind 2024. In het BRL worden immers belangrijke krijtlijnen geschetst inzake het beoogde ruimtegebruik en de impact er van op blauwgroen. Het eigenlijke BRL is pas in 2025 definitief, maar het hemelwater- en droogteplan zal wel al eerder worden afgewerkt. 

 

Net zoals bij de opmaak van het hemelwaterplan zullen voor het droogteplan dezelfde stakeholders rond de tafel gevraagd worden als voorheen: buurgemeenten, waterloopbeheerders, Provincie Antwerpen dienst waterbeleid en uiteraard de eigen diensten.

 

Momenteel ligt de opmaak van het droogteplan even stil in afwachting van de verdere krijtlijnen uit het BRL. Er werden wel reeds detailhemelwaterplannen voorbereid voor de 4 meest kritische deelgebieden uit het BHWP.

De rioolbeheerder Pidpa/AQF is op de hoogte dat de deadline op 31/12/2024 ligt. Zij brachten intussen reeds verschillende DHWP tot een goed einde in veel andere steden en gemeenten en dat moet ook in Lier dus probleemloos kunnen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 SEPTEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 september 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 september 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIE - WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 4 januari 2019 werd de gemeenteraad geïnstalleerd.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2022 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2022 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

 

Feiten en context

De stad ontving op 10 oktober 2023 een mail dat de heer Jan Van Gorp niet meer zal zetelen in de gemeenteraadscommissie. Hij zal in de commissie veiligheid, handhaving, politie en brandweer, communicatie door Ellen Lissens vervangen worden en in de commissie financiën door Luc Van Oosterwijck.

Hierdoor wijzigen de gemeenteraadscommissies.

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur

         Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

AANPASSINGEN ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT LIER - OKTOBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

GR 24/11/2008 - goedkeuring algemeen politiereglement stad Lier

GR 29/06/2009 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 28/03/2011 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 26/03/2012 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 24/09/2012 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 26/11/2012 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 24/06/2013 - goedkeuring gecoördineerde versie algemeen politiereglement stad Lier

GR 26/01/2015 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 29/02/2016 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 25/04/2016 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 29/05/2017 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 27/11/2017 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 17/12/2018 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 25/11/2019 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

GR 19/12/2022 - goedkeuring aanpassingen algemeen politiereglement

 

Feiten en context

Het algemeen politiereglement bevat regels en voorschriften die ervoor zorgen dat de openbare veiligheid, openbare rust en openbare gezondheid worden bewaakt en openbare overlast wordt tegengegaan. Overtredingen van dit politiereglement worden vastgesteld door de lokale politie en vaststellende ambtenaren, en gesanctioneerd via het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). De gemeenteraad is bevoegd om de politiereglementen goed te keuren.

 

Voorgestelde wijzigingen en aanvullingen:

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 5. Aanplakking en graffiti.

 

Motivatie: De infozuilen/plakzuilen op het openbaar domein werden verwijderd in 2023, er zijn ook geen plannen om dergelijke zuilen terug te plaatsen op het openbaar domein. Daarom moeten alle verwijzingen naar deze zuilen in het algemeen politiereglement verwijderd worden.

 

Huidig artikel

Artikel 20. Het aanbrengen van affiches mag uitsluitend op de daartoe door de stad bestemde plaatsen. Op deze plaatsen staat de vermelding “plakken enkel door stadsdiensten”. Het aanbrengen van aankondigingpanelen mag uitsluitend op de daartoe bestemde infoborden. Op deze infoborden staat de vermelding “aankondigingpanelen enkel aangebracht door stadsdiensten”. Onder infobord wordt verstaan: een metalen kader, geplaatst door de stad Lier om aankondigingpanelen op aan te brengen.

 

Vrij aanplakken mag op de infozuilen, die de stad Lier voorziet om aanplakbiljetten, berichten of aankondigingen aan te brengen en dit als de in deze afdeling opgenomen voorwaarden nageleefd worden. Het aanbrengen van aankondigingspanelen op de infoborden gebeurt enkel door de stadsdiensten. Ze zelf aanbrengen is niet toegelaten.

 

De bepalingen van huidig artikel zijn niet van toepassing op:

        De berichten of aankondigingen van verkoop of verhuring van onroerende eigendommen. Deze kunnen aangeplakt worden op de muren en afsluitingen van deze eigendommen, op de muren en afsluitingen van het lokaal waar de verkoop of verhuring zal geschieden, of op de plaatsen voorzien door de gemeente;

        De aanplakbiljetten die betrekking hebben op de voorstellingen, de concerten, vermakelijkheden en allerhande vergaderingen, voor zover hun oppervlakte geen 2m² overschrijdt en dat zij geplaatst zijn op het gebouw waar de gebeurtenis plaatsvindt, tijdens de maand die eraan voorafgaat;

        De aanplakbiljetten aangeplakt door de openbare instellingen of instellingen van openbaar nut;

        De plakbrieven in kieszaken;

        De plakbrieven van de bedienaars der erediensten erkend door de staat, betreffende de oefeningen, plechtigheden en diensten van de eredienst.

 

Voorstel wijziging artikel
Artikel 20. Het aanbrengen van aankondigingspanelen mag uitsluitend op de daartoe bestemde infoborden. Op deze infoborden staat de vermelding “aankondigingspanelen enkel aangebracht door stadsdiensten”. Onder infobord wordt verstaan: een metalen kader, geplaatst door de stad Lier om aankondigingspanelen op aan te brengen.

 

Het aanbrengen van aankondigingspanelen op de infoborden gebeurt enkel door de stadsdiensten. Ze zelf aanbrengen is niet toegelaten.

 

De bepalingen van huidig artikel zijn niet van toepassing op:

        De berichten of aankondigingen van verkoop of verhuring van onroerende eigendommen. Deze kunnen aangeplakt worden op de muren en afsluitingen van deze eigendommen, op de muren en afsluitingen van het lokaal waar de verkoop of verhuring zal geschieden, of op de plaatsen voorzien door de gemeente;

        De aanplakbiljetten die betrekking hebben op de voorstellingen, de concerten, vermakelijkheden en allerhande vergaderingen, voor zover hun oppervlakte geen 2m² overschrijdt en dat zij geplaatst zijn op het gebouw waar de gebeurtenis plaatsvindt, tijdens de maand die eraan voorafgaat;

        De aanplakbiljetten aangeplakt door de openbare instellingen of instellingen van openbaar nut;

        De plakbrieven in kieszaken;

        De plakbrieven van de bedienaars der erediensten erkend door de staat, betreffende de oefeningen, plechtigheden en diensten van de eredienst.

 

 

Huidig artikel

Artikel 21. Op de daartoe door de stad bestemde plaatsen kunnen slechts affiches aangebracht worden van maximum B2 formaat. Op elke daartoe door de stad bestemde plaats kunnen [afhankelijk van de beschikbare ruimte] maximum twee dezelfde affiches van formaat B2 of vier dezelfde van formaat A3/A4 geplakt worden.

Op de infoborden kunnen slechts aankondigingpanelen aangebracht worden met een afmeting van 200cmX50cm.

Op de affiches en aankondigingpanelen dient steeds de verantwoordelijke uitgever vermeld te worden [met naam en adres].

Affiches en aankondigingpanelen die zedenschendende afbeeldingen of teksten bevatten of die oproepen tot crimineel gedrag worden geweigerd.

De affiches mogen maximaal vier weken voor de aangekondigde activiteit op de infozuilen worden aangeplakt.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 21. Op de infoborden kunnen slechts aankondigingspanelen aangebracht worden met een afmeting van 200cmX50cm.

Op de aankondigingspanelen dient steeds de verantwoordelijke uitgever vermeld te worden [met naam en adres].

Aankondigingspanelen die zedenschendende afbeeldingen of teksten bevatten of die oproepen tot crimineel gedrag worden geweigerd.

 

 

Huidig artikel

Artikel 21/1. Het is verboden om affiches onleesbaar te maken, te besmeuren of af te scheuren. De affiches mogen slechts overplakt worden als de activiteit die erop aangekondigd is, voorbij is.

 

-> Voorstel schrapping artikel 21/1

 

 

Huidig artikel

Artikel 22. voor de daartoe door de stad bestemde plaatsen en infoborden zijn uitsluitend aankondigingen in de vorm van affiches of een aankondigingpaneel, voor tijdelijke evenementen van sociaal-culturele of sportieve aard of activiteiten toegestaan. Deze evenementen moeten bovendien, wat de daartoe door de stad bestemde plaatsen betreft:

        georganiseerd worden door verenigingen of jongeren uit Lier en de aangrenzende gemeenten; of

        georganiseerd worden door stadsdiensten; of

        plaatsvinden in jeugdcentrum Moevement.

 

Wat de infoborden betreft, moeten deze evenementen bovendien georganiseerd worden door:

        verenigingen met hun zetel in Lier; of

        stadsdiensten; of

        Lierse scholen.

 

Sociaal-culturele evenementen zijn evenementen die als functie hebben burgers te activeren, educatie over te brengen of aan cultuuroverdracht te doen.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 22. voor de daartoe door de stad bestemde infoborden zijn uitsluitend aankondigingen in de vorm van een aankondigingspaneel, voor tijdelijke evenementen van sociaal-culturele of sportieve aard of activiteiten toegestaan.

Deze evenementen moeten bovendien georganiseerd worden door:

        verenigingen met hun zetel in Lier; of

        stadsdiensten; of

        Lierse scholen.

 

Sociaal-culturele evenementen zijn evenementen die als functie hebben burgers te activeren, educatie over te brengen of aan cultuuroverdracht te doen.

 

 

Huidig artikel

Artikel 23. Van alle affiches die bestemd zijn voor de infozuilen moet telkens één exemplaar worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst (Uit in Lier), dit ten laatste twee werkdagen voor de affiches worden aangeplakt.

Alle op de infoborden aan te brengen aankondigingpanelen moeten worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst, ten laatste twee weken voor ze moeten uitgehangen worden. Uit in Lier zal controleren of de aankondigingen in overeenstemming zijn met de regels beschreven in dit reglement. Slechts de aankondigingen die aldus goedgekeurd worden, zullen op de infozuilen en infoborden worden aangebracht. De goedgekeurde aankondigingpanelen zullen ten vroegste vier kalenderweken voor het plaatsvinden van het aangekondigde evenement aangebracht worden.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 23. Alle op de infoborden aan te brengen aankondigingspanelen moeten worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst, ten laatste twee weken voor ze moeten uitgehangen worden.

Uit in Lier zal controleren of de aankondigingen in overeenstemming zijn met de regels beschreven in dit reglement. Slechts de aankondigingen die aldus goedgekeurd worden, zullen op de infoborden worden aangebracht. De goedgekeurde aankondigingspanelen zullen ten vroegste vier kalenderweken voor het plaatsvinden van het aangekondigde evenement aangebracht worden.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 1. Netheid rond verkoopsinrichtingen.

 

Motivatie: de formulering wordt aangepast zodat het duidelijker wordt voor welke handelszaken dit artikel van toepassing is en wat juist van hen verwacht wordt.

 

Huidig artikel

Artikel 28. De verkopers van voedingsproducten die onmiddellijk en buiten worden verbruikt, dienen het nodige te doen opdat hun klanten de openbare ruimte rond hun handel niet vervuilen. De verkopers van frieten of ter plaatse te verbruiken eetwaren evenals de houders van kramen op foren en markten, moeten hun voertuigen of hun kramen voorzien van een korf uit onbrandbaar materiaal bestemd voor papier en afval. Zij staan in voor het tijdig ledigen van de recipiënten. Zij moeten ervoor instaan dat in de onmiddellijke omgeving van hun voertuig, kraam of inrichting alle papier of om het even welk voorwerp, door hun klanten op de grond gegooid, wordt weggenomen.

Zij moeten ervoor zorgen dat hun toestellen geen overdreven reuk noch rook verspreiden die de voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 28. De uitbater van een private vaste of verplaatsbare inrichting aan of langs de openbare ruimte die voedingswaren of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting worden of kunnen worden verbruikt (drankautomaat, snackbar, frituur, ijssalon, broodjeszaak en dergelijke), dient het nodige te doen opdat de klanten de openbare ruimte rond hun handel niet vervuilen.

Zij moeten minstens voldoende afvalrecipiënten uit onbrandbaar materiaal plaatsen, die duidelijk zichtbaar en goed bereikbaar zijn, tijdig deze recipiënten ledigen, het zwerfvuil dat afkomstig is van hun handel opruimen en de onmiddellijke nabijheid van hun handel schoonmaken of andere preventieve maatregelen nemen die de verspreiding van afval in de openbare ruimte voorkomen. Zij moeten er voor instaan dat in de onmiddellijke omgeving van hun voertuig, kraam of inrichting, alle papier of om het even welk voorwerp dat door hun klanten op de grond wordt gegooid, wordt weggenomen.

Zij moeten er voor zorgen dat hun toestellen geen overdreven reuk noch rook verspreiden die de voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 6. Verwijdering van bepaalde afvalstoffen

 

Motivatie: de formulering wordt aangepast om duidelijk te maken dat afval ook niet op een openbare vuilnisbak mag achtergelaten worden.

 

Huidig artikel

Artikel 34. Afval mag niet naast een publieke vuilnisbak worden geplaatst.

 

Een recipiënt met huishoudelijk afval of de inhoud van de recipiënt mag mag niet in een publieke vuilnisbak worden gedeponeerd.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 34. Afval mag niet naast of op een publieke vuilnisbak worden geplaatst.

 

Een recipiënt met huishoudelijk afval of de inhoud van de recipiënt mag niet in een publieke vuilnisbak worden gedeponeerd.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 7 inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen

 

Motivatie: de VLAREMA wetgeving werd ondertussen aangepast. De verwijzing hiernaar in het algemeen politiereglement dient ook aangepast te worden.

 

Huidig artikel

Artikel 37. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: “alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit die in de voorgeschreven recipiënt voor de inzameling van huisvuil gedeponeerd worden, met uitzondering van afvalstoffen die selectief worden ingezameld”.

 

Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verstaan: “bedrijfsafvalstoffen die omwille van aard of samenstelling vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen, d.i. afvalstoffen die ontstaan ten gevolgen van activiteiten die van dezelfde aard zijn als deze van de normale werking van een particuliere huishouding”, zoals gedefinieerd in artikel 5.4.1.1. van het besluit van de Vlaamse regering van 5 december 2003 tot vaststelling van het Vlaamse reglement inzake afvalvoorkoming en – beheer en latere wijzigingen.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 37. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: “alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit die in de voorgeschreven recipiënt voor de inzameling van huisvuil gedeponeerd worden, met uitzondering van afvalstoffen die selectief worden ingezameld”.

 

Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verstaan: “bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding”, zoals gedefinieerd in het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) en latere wijzigingen.”

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 9 aanbieding van afvalstoffen

 

Motivatie: IVAREM heeft de starturen voor ophaal aangepast. Die dienen dus ook aangepast te worden in het algemeen politiereglement.

 

Huidig artikel

Artikel 51. Behoudens de in deze onderafdeling vastgestelde uitzonderingen, mogen de afvalstoffen, vanaf 19u, daags voor de dag voor de inzameling ter aanbieding buiten geplaatst worden. De afvalstoffen dienen te worden aangeboden voordat de inzamelwagen langskomt.

De inzameling start om 07.00 uur en om 06.00 uur in de maanden juli en augustus.

 

Voorstel wijziging

artikel Artikel 51. Behoudens de in deze onderafdeling vastgestelde uitzonderingen, mogen de afvalstoffen, vanaf 19u, daags voor de dag voor de inzameling ter aanbieding buiten geplaatst worden. De afvalstoffen dienen te worden aangeboden voordat de inzamelwagen langskomt. De inzameling start om 06.30 uur en om 06.00 uur in de maanden juni tem september.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 11 afval op openbare handelsplaatsen

 

Motivatie: Er dient een correcte verwijzing naar VLAREMA opgenomen te worden.

 

Huidig artikel

Artikel 73. Standhouders die op de openbare handelsplaats voedingswaren en/of dranken aanbieden en/of handelsgoederen verhandelen, zijn verantwoordelijk voor de selectieve inzameling van het afval en het vergelijkbare bedrijfsafval, conform de bepalingen van het VLAREA, dat ontstaat als gevolg van hun activiteiten en/of handelingen.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 73. Standhouders die op de openbare handelsplaats voedingswaren en/of dranken aanbieden en/of handelsgoederen verhandelen, zijn verantwoordelijk voor de selectieve inzameling van het afval en het vergelijkbare bedrijfsafval, conform de bepalingen van het VLAREMA, dat ontstaat als gevolg van hun activiteiten en/of handelingen.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

 

Motivatie: De omschrijving van verschillende begrippen is onvolledig of niet volledig correct, zo zijn er ook OCT's voor papier en karton, glas,... en worden er ook nu afvalcontainers ingevoerd voor papier en karton en op termijn zelfs voor GFT. Deze zaken dienen aangepast te worden.

 

Huidige Afdeling

Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder volgende begrippen verstaan:

 

inzamelcontainer: “de door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) aan een aansluitpunt ter beschikking gestelde en verplicht te gebruiken recipiënt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval. De recipiënt is hetzij een gezinscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 40, 140 of 240 liter, hetzij een bedrijfscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 360, 770 of 1.100 liter”.

 

collectief inzamelsysteem: “het door of op last van de gemeente of de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voorziene ondergrondse of bovengrondse brengsysteem dat door meerdere aansluitpunten verplicht wordt gebruikt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval”.

 

aansluitpunt: “ 1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, grofvuil, PMD-afval als groenafval, ter inzameling kan aanbieden, 2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als grofvuil, ter inzameling kan aanbieden en 3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als het grofvuil, ter inzameling kan aanbieden”.

 

containerhouder: “ieder particulier huishouden en/of andere gemachtigde gebruiker die op basis van ofwel inschrijving in het bevolkingsregister ofwel een machtiging van de gemeente, beschikt over een inzamelcontainer voor de aanbieding van huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval. De machtiging wordt uitsluitend verleend aan 1) een particulier huishouden, gevestigd in een entiteit met woonfunctie op het grondgebied van de gemeente, doch zonder dat zij die deel uitmaken van dit particulier huishouden ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente en 2) een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport-, jeugd-, senioren-, of milieuraad, gevestigd in een entiteit op het grondgebied van de gemeente ”.

 

aanmeldkaart: “een digitale kaart die door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) ter beschikking wordt gesteld van een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot een collectief inzamelsysteem”.

 

Voorstel wijziging Afdeling

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder volgende begrippen verstaan:

 

inzamelcontainer: “de door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) aan een aansluitpunt ter beschikking gestelde en verplicht te gebruiken recipiënt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, GFT-afval. De recipiënt is hetzij een gezinscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 40, 140 of 240 liter, hetzij een bedrijfscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 360, 770 of 1.100 liter”.

 

collectief inzamelsysteem: “het door of op last van de gemeente of de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voorziene ondergrondse of bovengrondse brengsysteem dat door meerdere aansluitpunten verplicht wordt gebruikt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, PMD, glas en textiel”.

 

aansluitpunt: “ 1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, grofvuil, PMD-afval, papier en karton, asbest, ter inzameling kan aanbieden, 2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als grofvuil, ter inzameling kan aanbieden en 3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als het grofvuil, ter inzameling kan aanbieden”.

 

containerhouder: “ieder particulier huishouden en/of andere gemachtigde gebruiker die op basis van ofwel inschrijving in het bevolkingsregister ofwel een machtiging van de gemeente, beschikt over een inzamelcontainer voor de aanbieding van huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, GFT-afval. De machtiging wordt uitsluitend verleend aan 1) een particulier huishouden, gevestigd in een entiteit met woonfunctie op het grondgebied van de gemeente, doch zonder dat zij die deel uitmaken van dit particulier huishouden ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente en 2) een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport-, jeugd-, senioren-, of milieuraad, gevestigd in een entiteit op het grondgebied van de gemeente ”.

 

aanmeldkaart: “een digitale kaart die door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) ter beschikking wordt gesteld van een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot een collectief inzamelsysteem”.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 1 inzameling van huisvuil en vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval

 

Motivatie: Ondertussen kan men op verschillende manieren de afvalkalender raadplegen, deze nieuwe raadplegingen moeten toegevoegd worden. En in deze onderafdeling gaat het enkel over restafval, dus de verwijzing naar PMD mag hier niet instaan.

 

Huidig artikel

Artikel 80. Het huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval worden tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVAREM, in overleg met het college van burgemeester en schepenen, bepaalde tijdstippen. De juiste data van de ophalingen zijn raadpleegbaar via een door de gemeente verspreide afvalkalender die eveneens aan de infobalie van de gemeente kan afgehaald worden.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 80. Het huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval worden tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVAREM, in overleg met het college van burgemeester en schepenen, bepaalde tijdstippen. De juiste data van de ophalingen zijn raadpleegbaar via een door de gemeente verspreide afvalkalender die eveneens aan de infobalie van de gemeente kan afgehaald worden, en via de app en website van IVAREM.

 

 

Huidig artikel
Artikel 88. Iedere kaarthouder is als een “goede huisvader” verantwoordelijk voor het gepaste gebruik van de aanmeldkaart. Dit impliceert enerzijds dat de aanmeldkaart uitsluitend gebruikt mag worden ten behoeve van het deponeren van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval of voor het deponeren van PMDafval.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 88. Iedere kaarthouder is als een “goede huisvader” verantwoordelijk voor het gepaste gebruik van de aanmeldkaart. Dit impliceert enerzijds dat de aanmeldkaart uitsluitend gebruikt mag worden ten behoeve van het deponeren van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 4 selectieve inzameling van papier en karton

 

Motivatie: Er worden nu afvalcontainers ingevoerd voor papier en karton waardoor de procedures voor het aanbieden van deze afvalstoffen veranderen. Dit moet aangepast worden in het algemeen politiereglement.

 

Huidig artikel

Artikel 116. Het papier en karton moeten gebundeld met een stevig natuurtouw of in een stevige kartonnen verpakking of papieren zak aangeboden worden.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 116: De stad stelt in samenwerking met de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) een papiercontainer voor papier en karton ter beschikking die men enkel mag gebruiken voor ophaling aan huis. Andere manieren van aanbieding aan huis zijn niet toegelaten.

De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de papiercontainer. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de papiercontainer uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van papier en karton.

De standaard container voor de inzameling van papier en karton in containers is een containerformaat van 240 liter. Andere volumes zijn enkel mogelijk onder volgende voorwaarden:

        Kleine papiercontainer (40 L): enkel voor gesloten bebouwing (rijhuizen), appartementen of woningen die verder dan 50 meter van de openbare weg zijn gelegen

        Grote papiercontainer (770 L): enkel voor gezinnen met meer dan 5 gezinsleden en als gemeenschappelijke container bij collectieve woonvormen en appartementen.

 

Huidig artikel

Artikel 117. Het gewicht van de bundel, de kartonnen verpakking of papieren zak mag niet hoger dan 15kg zijn.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 117: De aanbiedingsregels voor de container voor papier en karton zijn de volgende:

        De papiercontainer moet met het handvat naar de straatkant aangeboden worden, waarbij de container op een zichtbare en bereikbare plaats staat voor de ophalers zonder daarbij andere weggebruikers te hinderen

        Het deksel van het container moet gesloten zijn.

        Er wordt geen papier en karton meer naast of op de papiercontainer geaccepteerd. Dit wordt niet meegenomen en men is verantwoordelijkheid om dit zo snel mogelijk naar binnen te nemen of weg te brengen naar het recyclagepark.

        Bij sorteerfouten (= stoorstoffen in container) wordt de container geweigerd en moet men de papiercontainer correct uitsorteren aan de hand van de infoflyer.

 

De papiercontainer blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het niet toegestaan om de papiercontainer mee te nemen naar het nieuwe adres.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 5 selectieve inzameling van plastic-, metalen verpakking en drankkartons (PMD)

 

Motivatie: De regels aangaande het afval dat toegelaten is in PMD zakken zijn veranderd, de verwijzingen hiernaar in het politiereglement moeten dan ook aangepast worden.

 

Huidig artikel

Artikel 119. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons, hierna PMD-afval genoemd, verstaan: “alle verpakkingsafval van verbruikbare producten bestemd voor de normale werking van de huishoudens en vergelijkbare bedrijfsactiviteiten dat, wat plasticverpakking betreft, beantwoordt aan de volgende modaliteiten: HDPE-, PET- en PVC-flessen, -flacons en – bidons met een totaal inhoudsvermogen van maximum 8 liter, met uitzondering van plasticverpakking voor:

- pesticiden, herbiciden en onkruidverdelgers;

-olie en azijn;

-verfproducten;

-medicijnen en cosmetica;

-toxische producten;

-yoghurtbekers, flessen van drinkyoghurt en botervlootjes;

-plastic zakken en folies;

-verpakkingen van KGA (verfblikken , spuitbussen van verf, insecticiden, - smeermiddelen,reinigingsproducten, luchtverfrissers,…)

 

De metaalverpakkingen beantwoordt aan de volgende modaliteiten:

 - metalen verpakkingen met een totale inhoud van max.8 liter;

- lege spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica ;

- metalen kroonkurken en deksels met uitzondering van aluminiumfolie.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 119. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons, hierna PMD-afval genoemd, verstaan:

“afval van alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons bestemd voor gebruik door huishoudens of vergelijkbaar bedrijfsmatig gebruik, met uitzondering van afval afkomstig van klein gevaarlijk afval, en geëxpandeerd polystyreen verpakkingen voor non-food toepassingen”

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 6 selectieve inzameling van groenafval

 

Motivatie: Snoeiafval wordt niet meer aan huis opgehaald, alle verwijzingen hiernaar in het politiereglement dienen verwijderd te worden.

 

Huidige artikels

Artikel 132. Snoeiafval wordt minimum 6 maal per jaar huis-aan-huis op afroep ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke de straten, wegen en pleinen op de door het College van Burgemeester en Schepenen, vastgestelde tijdstippen.

 

Artikel 134. Het snoeiafval moet samengebundeld met natuurtouw worden aangeboden.

 

Artikel 135. Het gewicht van het samengebundeld snoeiafval mag niet hoger dan 20 kg zijn.

 

Artikel 136. De lengte van het gestapelde of samengebundeld snoeiafval mag niet meer zijn dan 2 meter. De diameter van het snoeihout mag niet meer zijn dan 10 cm bedragen. De totale hoeveelheid per aanbieding bedraagt max. 4 m³.

 

-> Voorstel schrapping artikels 132, 134, 135 en 136

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 11. Selectieve inzameling van gemengde plastics

 

Motivatie: Ondertussen is er geen aparte afvalophaling meer voor gemengde plastic (de vroegere roze zak), al deze zaken mogen nu in de PMD zak. Dus de verwijzing naar inzameling van gemengde plastics dient verwijderd te worden in het politiereglement.

 

Huidige artikels

Onderafdeling 11. Selectieve inzameling van gemengde plastics

Artikel 153/1. Onder gemengde plastic wordt verstaan: alle gereinigde en zuivere (ontdaan van alle onderdelen die geen plastic zijn) voorwerpen uit plastic zoals blisters, folies, draagtassen, zakjes, kuipjes, vlootjes, potjes, kleerhangers, bloempotjes, speelgoed. De volgende afvalstoffen zijn niet toegelaten: PMD, PVC, rubber, schuimrubber, textiel, fleece, schoenen, leder, piepschuim, geplastificeerd papier, golfplaten, zilverkleurige folies (binnenen buitenkant),…

 

Artikel 153/2. Gemengde plastics worden om de 4 weken huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen. De gemengde plastics worden ook ingezameld op de IVAREM-containerparken.

 

Artikel 153/3. De gemengde plastics moeten aangeboden worden in een door de intercommunale IVAREM goedgekeurde recipiënt (roze zak).

 

Artikel 153/4. Het recipiënt moet zorgvuldig gesloten worden. Het recipiënt mag noch scheuren, barsten (tenzij zorgvuldig met plakband hersteld) of lekken vertonen.

 

Artikel 153/5. Het gewicht van de aangeboden recipiënt mag niet hoger zijn dan 10 Kg.

 

Artikel 153/6. De gemengde plastics moeten gereinigd en gezuiverd zijn en moeten ontdaan zijn van alle onderdelen die geen plastic zijn.

 

-> Voorstel schrapping Onderafdeling 11 met artikels 153/1 tem 153/6

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 2. Openbare gezondheid.

Afdeling 6. Stoken met allesbranders.

 

Motivatie: Met oog op de openbare overlast dienen er best voorwaarden toegevoegd te worden voor gebruikers van verbrandingsinstallaties.

 

Huidig artikel

Artikel 188. De gebruikers van verwarmingsinstallaties van het type allesbrander, houtkachel en open haarden moeten ervoor zorgen dat de installatie die ze gebruiken geen luchtverontreiniging veroorzaakt die de gezondheid kan schaden.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 188. De gebruikers van verwarmingsinstallaties van het type allesbrander, houtkachel en open haarden moeten ervoor zorgen dat de installatie die ze gebruiken geen luchtverontreiniging veroorzaakt die de gezondheid kan schaden.

 

De gebruikers van de verbrandingsinstallaties met of zonder energiewinning moeten alle voorzorgen nemen om de buurt niet te hinderen door geur, gas, damp, roet, stof en andere uitwasemingen. Voorbeelden van type allesbranders zijn o.a: kachel, bakoven en open haarden en verbrandingsinstallatie met of zonder energiewinning die niet zijn onderworpen aan de Vlarem-wetgeving.

 

 

Titel 3 – De openbare veiligheid en vlotte doorgang.

Hoofdstuk 2. Openbare veiligheid.

Afdeling 4. Dieren.

 

Motivatie: Niet alleen honden worden speciaal opgeleid om mensen met een handicap te geleiden. Daarom wordt het woord "honden" in deze context beter aangepast naar "dieren".

 

Huidig artikel

Artikel 226. Het is verboden een dier binnen te brengen in de voor het publiek toegankelijke etablissementen waartoe dat dier geen toegang heeft, hetzij op basis van een intern reglement dat aan de ingang uithangt, hetzij door borden of pictogrammen die dat duidelijk maken met uitzondering voor honden die speciaal opgeleid zijn om blinden of andere mensen met een handicap te geleiden, dit alles onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de hygiëne van de lokalen en de personen in de voedingssector.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 226. Het is verboden een dier binnen te brengen in de voor het publiek toegankelijke etablissementen waartoe dat dier geen toegang heeft, hetzij op basis van een intern reglement dat aan de ingang uithangt, hetzij door borden of pictogrammen die dat duidelijk maken met uitzondering voor dieren die speciaal opgeleid zijn om blinden of andere mensen met een handicap te geleiden, dit alles onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de hygiëne van de lokalen en de personen in de voedingssector

 

 

Titel 3 – De openbare veiligheid en vlotte doorgang.

Hoofdstuk 3. Vlotte doorgang.

Afdeling 6. Het gebruik van gevels van gebouwen.

 

Motivatie: met oog op de overlast die affiches en reclame met zich kunnen meebrengen, is het aangewezen om dergelijke zaken te beperken dmv onderstaande nieuwe artikels.

 

Voorstel toevoeging nieuwe artikels 265/1 tem 265/4

Artikel 265/1 Definities:

 

Reclame: “elke mededeling die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Dat geldt ook voor de verkoop van onroerende goederen, rechten en verplichtingen. De plaats of de aangewende communicatiemiddelen van de mededeling speelt geen rol.”

 

Visuele reclame: “reclame herkenbaar of zichtbaar vanaf de openbare ruimte, ongeacht de plaats waar de reclame staat. Het gaat onder meer om reclame op publiciteitsinrichtingen, aanplakbrieven, affiches, opschriften, logo’s, slogans, afbeeldingen, schilderingen, foto’s en zelfklevers op vitrines en gevels van gebouwen.”

 

Publiciteitsinrichting: “ieder middel gehecht aan een gebouw of constructie, zichtbaar vanaf de openbare ruimte en hoofdzakelijk gebruikt voor reclame. Voorbeelden zijn uithangborden, zonneschermen, windschermen, zonnewering/zonneluiken, terrasoverkappingen, banieren, vlaggen, steigerdoeken.”

 

Uithangbord: “publiciteitsinrichting met opschrift, vorm of beeld en met als doel de bevolking te informeren over de naam of de geschiedenis van het gebouw of van de plaats of over kenmerken van de activiteit die in dat gebouw plaatsheeft, zoals de naam, het embleem, product.”

 

Beroep: “een commerciële, financiële, industriële of dienstverlenende activiteit, al dan niet met de bedoeling om winst te maken.”

 

Voorgevel: “ de gevel van een gebouw aan één of meerdere straatzijden. De gevel is de buitenmuur van een gebouw.”

 

Houder(s) van het zakelijke recht (hierna genoemd: houder): “persoon of personen met al dan niet in onverdeeldheid, een recht van volle eigendom (naakte eigendom en/of vruchtgebruik), een recht van opstal of van erfpacht met betrekking tot een gebouw of gebouwgedeelte.”

 

Huurder: “persoon die een geregistreerde huurovereenkomst afsloot over een gebouw of gebouwgedeelte.”

 

Artikel 265/2 §1. Het is verboden visuele reclame aan te brengen of te behouden op de voorgevels en vitrines van de gebouwen of van delen van gebouwen die voor een beroep gebruikt worden of gebruikt werden, als deze reclame niet handelt over het beroep dat uitgeoefend wordt in dat gebouw.

 

§2. Toegelaten visuele reclame die betrekking heeft op producten die er verkocht worden en/of diensten die er verleend worden en die vrijgesteld is van een stedenbouwkundige vergunning, kan worden aangebracht op vitrines en/of toegangsdeuren voor zover er een totale oppervlakte van minimaal 3/4e vrij blijft en de politiereglementen nageleefd worden.

 

Artikel 265/3. Volgende zaken worden niet beschouwd als verboden visuele reclame zoals bedoeld in artikel 265/2, op voorwaarde dat hogere en andere gemeentelijke regelgeving werd nageleefd en op voorwaarde dat de reclame volledig is verwijderd nadat de aangekondigde activiteit plaatsvond:

        informatie op de vastgestelde plaatsen om een wettelijke of reglementaire bepaling uit te voeren;

        verkiezingspubliciteit tijdens een verkiezingsperiode;

        informatie van de overheid, al dan niet in het kader van een sensibiliseringscampagne;

        tijdelijke reclame voor manifestaties van culturele, godsdienstige, liefdadige, sportieve, politieke en sociale aard;

        tijdelijke reclame voor circusvoorstellingen, spreekbeurten, bals, braderieën, toeristische manifestaties en gelijkaardige manifestaties;

        artistieke, culturele of historische uithangborden. Dit zijn vooral uithangborden die enkel informeren over de naam of plaats van het gebouw, of over de geschiedenis van het gebouw of van de plaats.

 

Artikel 265/4 §1. De houder van een zakelijk recht en de huurder van het gebouw of deel van het gebouw, waar de visuele reclame werd aangebracht, zijn verplicht om:

        de toegelaten visuele reclame en de publiciteitsinrichting te onderhouden of te vernieuwen met het oog op de veiligheid en de reinheid. Nieuwe visuele reclame kan pas worden aangebracht als de sporen van vroegere visuele reclame volledig zijn verwijderd;

        de verboden visuele reclame en alle resten te verwijderen of te laten verwijderen.

 

§2. Deze verplichting, vermeld in §1, geldt niet meer voor de houder van een zakelijk recht als hij:

        aan de hand van een geregistreerde huurovereenkomst de juiste identiteit van de huurder van zijn gebouw (of deel van het gebouw) meedeelt;

 

 

Titel 4 – De openbare rust.

Hoofdstuk 2. Specifieke bepalingen.

Afdeling 8 Inrichtingen die gewoonlijk voor het publiek toegankelijk zijn

 

Motivatie: met oog op de veiligheid binnen publiek toegankelijke inrichtingen en de overlast naar de buurt die deze inrichtingen soms met zich meebrengen, is het aangewezen om deze artikels toe te voegen.

 

Voorstel toevoeging nieuwe artikels 277/2 tem 277/3

Artikel 277/2 §1. Tijdens de uitbating van een publiek toegankelijk inrichting moet minstens één toegangsdeur van de inrichting onmiddellijk, zowel van binnen als van buiten, zonder tussenkomst van een derde geopend kunnen worden.

 

§2. Het is verboden om ramen van publiek toegankelijke inrichtingen, die uitgeven op de openbare ruimte, tijdens de uitbating ondoorzichtig te maken zodat de inkijk ernstig bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt wordt (bijvoorbeeld door gebruik van folie, gekleurd of ondoorzichtig glas, beschilderingen,…). Dit met uitzondering voor de speelautomatenhallen of kansspelinrichtingen klasse II.

 

§3. De burgemeester kan altijd bijkomende maatregelen opleggen en eventueel de sluiting van de inrichting bevelen om de openbare veiligheid te vrijwaren.

 

Artikel 277/3 §1. Onverminderd de naleving van andere federale, regionale of lokale bepalingen van toepassing op de publiek toegankelijke inrichtingen, is de uitbater van een publiek toegankelijke inrichting verplicht, vooraleer de inrichting te openen, te voldoen aan alle maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand, opgenomen in de Zonale Politieverordening Hulpverleningszone Rivierenland houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2017. Deze verplichting geldt niet voor publiek toegankelijke inrichtingen waar een specifieke reglementering voor de brandveiligheid van toepassing is.

 

§2. Onverminderd de strafbepalingen en maatregelen voorzien onder titel 7 van deze verordening, kan de politie bij vaststelling van uitbating van inrichtingen in strijd met de verplichtingen in §1 de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

 

 

Adviezen

Advies van de Jeugdraad van 19 september 2023:

"Vergadering Jeugdraad 19 september 2023: de jeugdraad keurde de voorgestelde aanpassingen aan het politiereglement goed.

Naar aanleiding van het verwijderen van de plakzuilen en de bijhorende wijzigingen in het politiereglement heeft de jeugdraad enkele bemerkingen.

De OBSTAKELS die enkele jeugdverenigingen aanhaalden zijn de volgende:

1. De verwijdering van de plakzuilen was een verrassing voor de verenigingen. Zo maakten verschillende jeugdverenigingen veelvuldig gebruik van de zuilen en zien zij ook de meerwaarde in het bestaan hiervan. Het verdwijnen van de plakzuilen werd niet doorgegeven aan de Jeugdraad, noch aan de verenigingen.

2. Bij het organiseren van evenementen blijft er na het verdwijnen van de plakzuilen weinig meer over dan het inzetten op online marketing. Gezien de overvloed aan zaken die via deze weg reeds worden gepromoot verliezen sommige evenementen zichtbaarheid.

3. De nieuwe aankondigingsborden stralen meer klasse uit maar kunnen niet gebruikt worden om evenementen van de jeugdverenigingen te promoten.

Tijdens de vergadering zijn er vanuit de jeugdraad ENKELE VOORSTELLEN opgesomd, namelijk:

- Graag had de jeugdraad voorgesteld om in samenspraak met de stad alsnog plaatsen te voorzien voor de erkende Lierse jeugdverenigingen waar aankondigingen per affiche kunnen worden gedaan.

- Eveneens vraagt de jeugdraad om in de toekomst betrokken te worden in de gesprekken omtrent het verwijderen van onderdelen in de stad waarvan onze erkende lokale verenigingen gebruik maken, zij het op de hoogte gebracht te worden van deze zaken zodat de jeugdraad tijdig een advies kan voorzien.

 

SLOT

Wij als jeugdraad vragen aan het lokaal bestuur om deze voorstellen kritisch te bekijken en mogelijke zaken bij te sturen zodat de obstakels die werden aangehaald door onze jeugdraad kunnen worden verholpen."

 

Juridische grond

Artikels 119 en 119bis van de Nieuwe Gemeentewet;
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Argumentatie

Het algemeen politiereglement is geen statisch document maar dient geregeld up-to-date gebracht te worden om de gemeentelijke overheid blijvend in staat te stellen een gepast antwoord te bieden op vlak van bestuurlijke handhaving van fenomenen die de openbare orde verstoren en/of zorgen voor openbare overlast. De hier voorgelegde voorstellen tot aanpassing en/of aanvulling zijn onder meer tot stand gekomen naar aanleiding van de concrete toepassing van de thans bestaande regels uit het politiereglement. Ze strekken ertoe de concrete toepassing te verfijnen en meer aangepast te maken aan de realiteit.

 

Stemming

 

eenparig

 

BBESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande wijzigingen, schrappingen en aanvullingen aan het algemeen politiereglement goed te keuren:

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 5. Aanplakking en graffiti.

 

Huidig artikel

Artikel 20. Het aanbrengen van affiches mag uitsluitend op de daartoe door de stad bestemde plaatsen. Op deze plaatsen staat de vermelding “plakken enkel door stadsdiensten”. Het aanbrengen van aankondigingpanelen mag uitsluitend op de daartoe bestemde infoborden. Op deze infoborden staat de vermelding “aankondigingpanelen enkel aangebracht door stadsdiensten”. Onder infobord wordt verstaan: een metalen kader, geplaatst door de stad Lier om aankondigingpanelen op aan te brengen.

 

Vrij aanplakken mag op de infozuilen, die de stad Lier voorziet om aanplakbiljetten, berichten of aankondigingen aan te brengen en dit als de in deze afdeling opgenomen voorwaarden nageleefd worden. Het aanbrengen van aankondigingspanelen op de infoborden gebeurt enkel door de stadsdiensten. Ze zelf aanbrengen is niet toegelaten.

 

De bepalingen van huidig artikel zijn niet van toepassing op:

        De berichten of aankondigingen van verkoop of verhuring van onroerende eigendommen. Deze kunnen aangeplakt worden op de muren en afsluitingen van deze eigendommen, op de muren en afsluitingen van het lokaal waar de verkoop of verhuring zal geschieden, of op de plaatsen voorzien door de gemeente;

        De aanplakbiljetten die betrekking hebben op de voorstellingen, de concerten, vermakelijkheden en allerhande vergaderingen, voor zover hun oppervlakte geen 2m² overschrijdt en dat zij geplaatst zijn op het gebouw waar de gebeurtenis plaatsvindt, tijdens de maand die eraan voorafgaat;

        De aanplakbiljetten aangeplakt door de openbare instellingen of instellingen van openbaar nut;

        De plakbrieven in kieszaken;

        De plakbrieven van de bedienaars der erediensten erkend door de staat, betreffende de oefeningen, plechtigheden en diensten van de eredienst.

 

Aangepast artikel
Artikel 20. Het aanbrengen van aankondigingspanelen mag uitsluitend op de daartoe bestemde infoborden. Op deze infoborden staat de vermelding “aankondigingspanelen enkel aangebracht door stadsdiensten”. Onder infobord wordt verstaan: een metalen kader, geplaatst door de stad Lier om aankondigingspanelen op aan te brengen.

 

Het aanbrengen van aankondigingspanelen op de infoborden gebeurt enkel door de stadsdiensten. Ze zelf aanbrengen is niet toegelaten.

 

De bepalingen van huidig artikel zijn niet van toepassing op:

        De berichten of aankondigingen van verkoop of verhuring van onroerende eigendommen. Deze kunnen aangeplakt worden op de muren en afsluitingen van deze eigendommen, op de muren en afsluitingen van het lokaal waar de verkoop of verhuring zal geschieden, of op de plaatsen voorzien door de gemeente;

        De aanplakbiljetten die betrekking hebben op de voorstellingen, de concerten, vermakelijkheden en allerhande vergaderingen, voor zover hun oppervlakte geen 2m² overschrijdt en dat zij geplaatst zijn op het gebouw waar de gebeurtenis plaatsvindt, tijdens de maand die eraan voorafgaat;

        De aanplakbiljetten aangeplakt door de openbare instellingen of instellingen van openbaar nut;

        De plakbrieven in kieszaken;

        De plakbrieven van de bedienaars der erediensten erkend door de staat, betreffende de oefeningen, plechtigheden en diensten van de eredienst.

 

 

Huidig artikel

Artikel 21. Op de daartoe door de stad bestemde plaatsen kunnen slechts affiches aangebracht worden van maximum B2 formaat. Op elke daartoe door de stad bestemde plaats kunnen [afhankelijk van de beschikbare ruimte] maximum twee dezelfde affiches van formaat B2 of vier dezelfde van formaat A3/A4 geplakt worden.

Op de infoborden kunnen slechts aankondigingpanelen aangebracht worden met een afmeting van 200cmX50cm.

Op de affiches en aankondigingpanelen dient steeds de verantwoordelijke uitgever vermeld te worden [met naam en adres].

Affiches en aankondigingpanelen die zedenschendende afbeeldingen of teksten bevatten of die oproepen tot crimineel gedrag worden geweigerd.

De affiches mogen maximaal vier weken voor de aangekondigde activiteit op de infozuilen worden aangeplakt.

 

Aangepast artikel

Artikel 21. Op de infoborden kunnen slechts aankondigingspanelen aangebracht worden met een afmeting van 200cmX50cm.

Op de aankondigingspanelen dient steeds de verantwoordelijke uitgever vermeld te worden [met naam en adres].

Aankondigingspanelen die zedenschendende afbeeldingen of teksten bevatten of die oproepen tot crimineel gedrag worden geweigerd.

 

 

Huidig artikel

Artikel 21/1. Het is verboden om affiches onleesbaar te maken, te besmeuren of af te scheuren. De affiches mogen slechts overplakt worden als de activiteit die erop aangekondigd is, voorbij is.

 

Artikel 21/1 wordt geschrapt.

 

 

Huidig artikel

Artikel 22. voor de daartoe door de stad bestemde plaatsen en infoborden zijn uitsluitend aankondigingen in de vorm van affiches of een aankondigingpaneel, voor tijdelijke evenementen van sociaal-culturele of sportieve aard of activiteiten toegestaan. Deze evenementen moeten bovendien, wat de daartoe door de stad bestemde plaatsen betreft:

        georganiseerd worden door verenigingen of jongeren uit Lier en de aangrenzende gemeenten; of

        georganiseerd worden door stadsdiensten; of

        plaatsvinden in jeugdcentrum Moevement.

 

Wat de infoborden betreft, moeten deze evenementen bovendien georganiseerd worden door:

        verenigingen met hun zetel in Lier; of

        stadsdiensten; of

        Lierse scholen.

 

Sociaal-culturele evenementen zijn evenementen die als functie hebben burgers te activeren, educatie over te brengen of aan cultuuroverdracht te doen.

 

Aangepast artikel

Artikel 22. voor de daartoe door de stad bestemde infoborden zijn uitsluitend aankondigingen in de vorm van een aankondigingspaneel, voor tijdelijke evenementen van sociaal-culturele of sportieve aard of activiteiten toegestaan.

Deze evenementen moeten bovendien georganiseerd worden door:

        verenigingen met hun zetel in Lier; of

        stadsdiensten; of

        Lierse scholen.

 

Sociaal-culturele evenementen zijn evenementen die als functie hebben burgers te activeren, educatie over te brengen of aan cultuuroverdracht te doen.

 

 

Huidig artikel

Artikel 23. Van alle affiches die bestemd zijn voor de infozuilen moet telkens één exemplaar worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst (Uit in Lier), dit ten laatste twee werkdagen voor de affiches worden aangeplakt.

Alle op de infoborden aan te brengen aankondigingpanelen moeten worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst, ten laatste twee weken voor ze moeten uitgehangen worden. Uit in Lier zal controleren of de aankondigingen in overeenstemming zijn met de regels beschreven in dit reglement. Slechts de aankondigingen die aldus goedgekeurd worden, zullen op de infozuilen en infoborden worden aangebracht. De goedgekeurde aankondigingpanelen zullen ten vroegste vier kalenderweken voor het plaatsvinden van het aangekondigde evenement aangebracht worden.

 

Aangepast artikel

Artikel 23. Alle op de infoborden aan te brengen aankondigingspanelen moeten worden binnengebracht bij de bevoegde stadsdienst, ten laatste twee weken voor ze moeten uitgehangen worden.

Uit in Lier zal controleren of de aankondigingen in overeenstemming zijn met de regels beschreven in dit reglement. Slechts de aankondigingen die aldus goedgekeurd worden, zullen op de infoborden worden aangebracht. De goedgekeurde aankondigingspanelen zullen ten vroegste vier kalenderweken voor het plaatsvinden van het aangekondigde evenement aangebracht worden.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 1. Netheid rond verkoopsinrichtingen.

 

Huidig artikel

Artikel 28. De verkopers van voedingsproducten die onmiddellijk en buiten worden verbruikt, dienen het nodige te doen opdat hun klanten de openbare ruimte rond hun handel niet vervuilen. De verkopers van frieten of ter plaatse te verbruiken eetwaren evenals de houders van kramen op foren en markten, moeten hun voertuigen of hun kramen voorzien van een korf uit onbrandbaar materiaal bestemd voor papier en afval. Zij staan in voor het tijdig ledigen van de recipiënten. Zij moeten ervoor instaan dat in de onmiddellijke omgeving van hun voertuig, kraam of inrichting alle papier of om het even welk voorwerp, door hun klanten op de grond gegooid, wordt weggenomen.

Zij moeten ervoor zorgen dat hun toestellen geen overdreven reuk noch rook verspreiden die de voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.

 

Aangepast artikel

Artikel 28. De uitbater van een private vaste of verplaatsbare inrichting aan of langs de openbare ruimte die voedingswaren of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting worden of kunnen worden verbruikt (drankautomaat, snackbar, frituur, ijssalon, broodjeszaak en dergelijke), dient het nodige te doen opdat de klanten de openbare ruimte rond hun handel niet vervuilen.

Zij moeten minstens voldoende afvalrecipiënten uit onbrandbaar materiaal plaatsen, die duidelijk zichtbaar en goed bereikbaar zijn, tijdig deze recipiënten ledigen, het zwerfvuil dat afkomstig is van hun handel opruimen en de onmiddellijke nabijheid van hun handel schoonmaken of andere preventieve maatregelen nemen die de verspreiding van afval in de openbare ruimte voorkomen. Zij moeten er voor instaan dat in de onmiddellijke omgeving van hun voertuig, kraam of inrichting, alle papier of om het even welk voorwerp dat door hun klanten op de grond wordt gegooid, wordt weggenomen.

Zij moeten er voor zorgen dat hun toestellen geen overdreven reuk noch rook verspreiden die de voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 6. Verwijdering van bepaalde afvalstoffen

 

Huidig artikel

Artikel 34. Afval mag niet naast een publieke vuilnisbak worden geplaatst.

 

Een recipiënt met huishoudelijk afval of de inhoud van de recipiënt mag mag niet in een publieke vuilnisbak worden gedeponeerd.

 

Aangepast artikel

Artikel 34. Afval mag niet naast of op een publieke vuilnisbak worden geplaatst.

 

Een recipiënt met huishoudelijk afval of de inhoud van de recipiënt mag niet in een publieke vuilnisbak worden gedeponeerd.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 7 inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen

 

Huidig artikel

Artikel 37. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: “alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit die in de voorgeschreven recipiënt voor de inzameling van huisvuil gedeponeerd worden, met uitzondering van afvalstoffen die selectief worden ingezameld”.

 

Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verstaan: “bedrijfsafvalstoffen die omwille van aard of samenstelling vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen, d.i. afvalstoffen die ontstaan ten gevolgen van activiteiten die van dezelfde aard zijn als deze van de normale werking van een particuliere huishouding”, zoals gedefinieerd in artikel 5.4.1.1. van het besluit van de Vlaamse regering van 5 december 2003 tot vaststelling van het Vlaamse reglement inzake afvalvoorkoming en – beheer en latere wijzigingen.

 

Aangepast artikel

Artikel 37. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: “alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit die in de voorgeschreven recipiënt voor de inzameling van huisvuil gedeponeerd worden, met uitzondering van afvalstoffen die selectief worden ingezameld”.

 

Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen verstaan: “bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding”, zoals gedefinieerd in het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) en latere wijzigingen.”

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 9 aanbieding van afvalstoffen

 

Huidig artikel

Artikel 51. Behoudens de in deze onderafdeling vastgestelde uitzonderingen, mogen de afvalstoffen, vanaf 19u, daags voor de dag voor de inzameling ter aanbieding buiten geplaatst worden. De afvalstoffen dienen te worden aangeboden voordat de inzamelwagen langskomt.

De inzameling start om 07.00 uur en om 06.00 uur in de maanden juli en augustus.

 

Aangepast artikel

Artikel 51. Behoudens de in deze onderafdeling vastgestelde uitzonderingen, mogen de afvalstoffen, vanaf 19u, daags voor de dag voor de inzameling ter aanbieding buiten geplaatst worden. De afvalstoffen dienen te worden aangeboden voordat de inzamelwagen langskomt. De inzameling start om 06.30 uur en om 06.00 uur in de maanden juni tem september.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 7. Diverse bepalingen.

Onderafdeling 11 afval op openbare handelsplaatsen

 

Huidig artikel

Artikel 73. Standhouders die op de openbare handelsplaats voedingswaren en/of dranken aanbieden en/of handelsgoederen verhandelen, zijn verantwoordelijk voor de selectieve inzameling van het afval en het vergelijkbare bedrijfsafval, conform de bepalingen van het VLAREA, dat ontstaat als gevolg van hun activiteiten en/of handelingen.

 

Aangepast artikel

Artikel 73. Standhouders die op de openbare handelsplaats voedingswaren en/of dranken aanbieden en/of handelsgoederen verhandelen, zijn verantwoordelijk voor de selectieve inzameling van het afval en het vergelijkbare bedrijfsafval, conform de bepalingen van het VLAREMA, dat ontstaat als gevolg van hun activiteiten en/of handelingen.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

 

Huidige Afdeling

Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder volgende begrippen verstaan:

 

inzamelcontainer: “de door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) aan een aansluitpunt ter beschikking gestelde en verplicht te gebruiken recipiënt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval. De recipiënt is hetzij een gezinscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 40, 140 of 240 liter, hetzij een bedrijfscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 360, 770 of 1.100 liter”.

 

collectief inzamelsysteem: “het door of op last van de gemeente of de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voorziene ondergrondse of bovengrondse brengsysteem dat door meerdere aansluitpunten verplicht wordt gebruikt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval”.

 

aansluitpunt: “ 1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, grofvuil, PMD-afval als groenafval, ter inzameling kan aanbieden, 2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als grofvuil, ter inzameling kan aanbieden en 3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als het grofvuil, ter inzameling kan aanbieden”.

 

containerhouder: “ieder particulier huishouden en/of andere gemachtigde gebruiker die op basis van ofwel inschrijving in het bevolkingsregister ofwel een machtiging van de gemeente, beschikt over een inzamelcontainer voor de aanbieding van huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval. De machtiging wordt uitsluitend verleend aan 1) een particulier huishouden, gevestigd in een entiteit met woonfunctie op het grondgebied van de gemeente, doch zonder dat zij die deel uitmaken van dit particulier huishouden ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente en 2) een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport-, jeugd-, senioren-, of milieuraad, gevestigd in een entiteit op het grondgebied van de gemeente ”.

 

aanmeldkaart: “een digitale kaart die door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) ter beschikking wordt gesteld van een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot een collectief inzamelsysteem”.

 

Aangepaste Afdeling

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder volgende begrippen verstaan:

 

inzamelcontainer: “de door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) aan een aansluitpunt ter beschikking gestelde en verplicht te gebruiken recipiënt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, GFT-afval. De recipiënt is hetzij een gezinscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 40, 140 of 240 liter, hetzij een bedrijfscontainer, zijnde een inzamelrecipiënt met een inhoudsvolume van 360, 770 of 1.100 liter”.

 

collectief inzamelsysteem: “het door of op last van de gemeente of de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voorziene ondergrondse of bovengrondse brengsysteem dat door meerdere aansluitpunten verplicht wordt gebruikt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, PMD, glas en textiel”.

 

aansluitpunt: “ 1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, grofvuil, PMD-afval, papier en karton, asbest, ter inzameling kan aanbieden, 2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als grofvuil, ter inzameling kan aanbieden en 3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval als het grofvuil, ter inzameling kan aanbieden”.

 

containerhouder: “ieder particulier huishouden en/of andere gemachtigde gebruiker die op basis van ofwel inschrijving in het bevolkingsregister ofwel een machtiging van de gemeente, beschikt over een inzamelcontainer voor de aanbieding van huisvuil en/of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, papier en karton, GFT-afval. De machtiging wordt uitsluitend verleend aan 1) een particulier huishouden, gevestigd in een entiteit met woonfunctie op het grondgebied van de gemeente, doch zonder dat zij die deel uitmaken van dit particulier huishouden ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente en 2) een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport-, jeugd-, senioren-, of milieuraad, gevestigd in een entiteit op het grondgebied van de gemeente ”.

 

aanmeldkaart: “een digitale kaart die door de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) ter beschikking wordt gesteld van een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot een collectief inzamelsysteem”.

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 1 inzameling van huisvuil en vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval

 

Huidig artikel

Artikel 80. Het huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval worden tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVAREM, in overleg met het college van burgemeester en schepenen, bepaalde tijdstippen. De juiste data van de ophalingen zijn raadpleegbaar via een door de gemeente verspreide afvalkalender die eveneens aan de infobalie van de gemeente kan afgehaald worden.

 

Aangepast artikel

Artikel 80. Het huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval worden tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de door IVAREM, in overleg met het college van burgemeester en schepenen, bepaalde tijdstippen. De juiste data van de ophalingen zijn raadpleegbaar via een door de gemeente verspreide afvalkalender die eveneens aan de infobalie van de gemeente kan afgehaald worden, en via de app en website van IVAREM.

 

 

 

Huidig artikel
Artikel 88. Iedere kaarthouder is als een “goede huisvader” verantwoordelijk voor het gepaste gebruik van de aanmeldkaart. Dit impliceert enerzijds dat de aanmeldkaart uitsluitend gebruikt mag worden ten behoeve van het deponeren van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval of voor het deponeren van PMDafval.

 

Aangepast artikel

Artikel 88. Iedere kaarthouder is als een “goede huisvader” verantwoordelijk voor het gepaste gebruik van de aanmeldkaart. Dit impliceert enerzijds dat de aanmeldkaart uitsluitend gebruikt mag worden ten behoeve van het deponeren van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 4 selectieve inzameling van papier en karton

 

Huidig artikel

Artikel 116. Het papier en karton moeten gebundeld met een stevig natuurtouw of in een stevige kartonnen verpakking of papieren zak aangeboden worden.

 

Aangepast artikel

Artikel 116: De stad stelt in samenwerking met de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) een papiercontainer voor papier en karton ter beschikking die men enkel mag gebruiken voor ophaling aan huis. Andere manieren van aanbieding aan huis zijn niet toegelaten.

De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de papiercontainer. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de papiercontainer uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van papier en karton.

De standaard container voor de inzameling van papier en karton in containers is een containerformaat van 240 liter. Andere volumes zijn enkel mogelijk onder volgende voorwaarden:

        Kleine papiercontainer (40 L): enkel voor gesloten bebouwing (rijhuizen), appartementen of woningen die verder dan 50 meter van de openbare weg zijn gelegen

        Grote papiercontainer (770 L): enkel voor gezinnen met meer dan 5 gezinsleden en als gemeenschappelijke container bij collectieve woonvormen en appartementen.

 

Huidig artikel

Artikel 117. Het gewicht van de bundel, de kartonnen verpakking of papieren zak mag niet hoger dan 15kg zijn.

 

Aangepast artikel

Artikel 117: De aanbiedingsregels voor de container voor papier en karton zijn de volgende:

        De papiercontainer moet met het handvat naar de straatkant aangeboden worden, waarbij de container op een zichtbare en bereikbare plaats staat voor de ophalers zonder daarbij andere weggebruikers te hinderen

        Het deksel van het container moet gesloten zijn.

        Er wordt geen papier en karton meer naast of op de papiercontainer geaccepteerd. Dit wordt niet meegenomen en men is verantwoordelijkheid om dit zo snel mogelijk naar binnen te nemen of weg te brengen naar het recyclagepark.

        Bij sorteerfouten (= stoorstoffen in container) wordt de container geweigerd en moet men de papiercontainer correct uitsorteren aan de hand van de infoflyer.

 

De papiercontainer blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het niet toegestaan om de papiercontainer mee te nemen naar het nieuwe adres.

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 5 selectieve inzameling van plastic-, metalen verpakking en drankkartons (PMD)

 

Huidig artikel

Artikel 119. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons, hierna PMD-afval genoemd, verstaan: “alle verpakkingsafval van verbruikbare producten bestemd voor de normale werking van de huishoudens en vergelijkbare bedrijfsactiviteiten dat, wat plasticverpakking betreft, beantwoordt aan de volgende modaliteiten: HDPE-, PET- en PVC-flessen, -flacons en – bidons met een totaal inhoudsvermogen van maximum 8 liter, met uitzondering van plasticverpakking voor:

- pesticiden, herbiciden en onkruidverdelgers;

-olie en azijn;

-verfproducten;

-medicijnen en cosmetica;

-toxische producten;

-yoghurtbekers, flessen van drinkyoghurt en botervlootjes;

-plastic zakken en folies;

-verpakkingen van KGA (verfblikken , spuitbussen van verf, insecticiden, - smeermiddelen,reinigingsproducten, luchtverfrissers,…)

 

De metaalverpakkingen beantwoordt aan de volgende modaliteiten:

 - metalen verpakkingen met een totale inhoud van max.8 liter;

- lege spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica ;

- metalen kroonkurken en deksels met uitzondering van aluminiumfolie.

 

Aangepast artikel

Artikel 119. Voor de toepassing van deze onderafdeling wordt onder Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons, hierna PMD-afval genoemd, verstaan:

“afval van alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons bestemd voor gebruik door huishoudens of vergelijkbaar bedrijfsmatig gebruik, met uitzondering van afval afkomstig van klein gevaarlijk afval, en geëxpandeerd polystyreen verpakkingen voor non-food toepassingen”

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 6 selectieve inzameling van groenafval

 

Huidige artikels

Artikel 132. Snoeiafval wordt minimum 6 maal per jaar huis-aan-huis op afroep ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke de straten, wegen en pleinen op de door het College van Burgemeester en Schepenen, vastgestelde tijdstippen.

 

Artikel 134. Het snoeiafval moet samengebundeld met natuurtouw worden aangeboden.

 

Artikel 135. Het gewicht van het samengebundeld snoeiafval mag niet hoger dan 20 kg zijn.

 

Artikel 136. De lengte van het gestapelde of samengebundeld snoeiafval mag niet meer zijn dan 2 meter. De diameter van het snoeihout mag niet meer zijn dan 10 cm bedragen. De totale hoeveelheid per aanbieding bedraagt max. 4 m³.

 

Schrapping artikels 132, 134, 135 en 136

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 8 inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 11. Selectieve inzameling van gemengde plastics

 

Huidige artikels

Onderafdeling 11. Selectieve inzameling van gemengde plastics

Artikel 153/1. Onder gemengde plastic wordt verstaan: alle gereinigde en zuivere (ontdaan van alle onderdelen die geen plastic zijn) voorwerpen uit plastic zoals blisters, folies, draagtassen, zakjes, kuipjes, vlootjes, potjes, kleerhangers, bloempotjes, speelgoed. De volgende afvalstoffen zijn niet toegelaten: PMD, PVC, rubber, schuimrubber, textiel, fleece, schoenen, leder, piepschuim, geplastificeerd papier, golfplaten, zilverkleurige folies (binnenen buitenkant),…

 

Artikel 153/2. Gemengde plastics worden om de 4 weken huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen. De gemengde plastics worden ook ingezameld op de IVAREM-containerparken.

 

Artikel 153/3. De gemengde plastics moeten aangeboden worden in een door de intercommunale IVAREM goedgekeurde recipiënt (roze zak).

 

Artikel 153/4. Het recipiënt moet zorgvuldig gesloten worden. Het recipiënt mag noch scheuren, barsten (tenzij zorgvuldig met plakband hersteld) of lekken vertonen.

 

Artikel 153/5. Het gewicht van de aangeboden recipiënt mag niet hoger zijn dan 10 Kg.

 

Artikel 153/6. De gemengde plastics moeten gereinigd en gezuiverd zijn en moeten ontdaan zijn van alle onderdelen die geen plastic zijn.

 

Schrapping Onderafdeling 11 met artikels 153/1 tem 153/6

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 2. Openbare gezondheid.

Afdeling 6. Stoken met allesbranders.

 

Huidig artikel

Artikel 188. De gebruikers van verwarmingsinstallaties van het type allesbrander, houtkachel en open haarden moeten ervoor zorgen dat de installatie die ze gebruiken geen luchtverontreiniging veroorzaakt die de gezondheid kan schaden.

 

Aangepast artikel

Artikel 188. De gebruikers van verwarmingsinstallaties van het type allesbrander, houtkachel en open haarden moeten ervoor zorgen dat de installatie die ze gebruiken geen luchtverontreiniging veroorzaakt die de gezondheid kan schaden.

 

De gebruikers van de verbrandingsinstallaties met of zonder energiewinning moeten alle voorzorgen nemen om de buurt niet te hinderen door geur, gas, damp, roet, stof en andere uitwasemingen. Voorbeelden van type allesbranders zijn o.a: kachel, bakoven en open haarden en verbrandingsinstallatie met of zonder energiewinning die niet zijn onderworpen aan de Vlarem-wetgeving.

 

 

Titel 3 – De openbare veiligheid en vlotte doorgang.

Hoofdstuk 2. Openbare veiligheid.

Afdeling 4. Dieren.

 

Huidig artikel

Artikel 226. Het is verboden een dier binnen te brengen in de voor het publiek toegankelijke etablissementen waartoe dat dier geen toegang heeft, hetzij op basis van een intern reglement dat aan de ingang uithangt, hetzij door borden of pictogrammen die dat duidelijk maken met uitzondering voor honden die speciaal opgeleid zijn om blinden of andere mensen met een handicap te geleiden, dit alles onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de hygiëne van de lokalen en de personen in de voedingssector.

 

Aangepast artikel

Artikel 226. Het is verboden een dier binnen te brengen in de voor het publiek toegankelijke etablissementen waartoe dat dier geen toegang heeft, hetzij op basis van een intern reglement dat aan de ingang uithangt, hetzij door borden of pictogrammen die dat duidelijk maken met uitzondering voor dieren die speciaal opgeleid zijn om blinden of andere mensen met een handicap te geleiden, dit alles onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de hygiëne van de lokalen en de personen in de voedingssector

 

 

Titel 3 – De openbare veiligheid en vlotte doorgang.

Hoofdstuk 3. Vlotte doorgang.

Afdeling 6. Het gebruik van gevels van gebouwen.

 

Toevoeging nieuwe artikels 265/1 tem 265/4

Artikel 265/1 Definities:

 

Reclame: “elke mededeling die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Dat geldt ook voor de verkoop van onroerende goederen, rechten en verplichtingen. De plaats of de aangewende communicatiemiddelen van de mededeling speelt geen rol.”

 

Visuele reclame: “reclame herkenbaar of zichtbaar vanaf de openbare ruimte, ongeacht de plaats waar de reclame staat. Het gaat onder meer om reclame op publiciteitsinrichtingen, aanplakbrieven, affiches, opschriften, logo’s, slogans, afbeeldingen, schilderingen, foto’s en zelfklevers op vitrines en gevels van gebouwen.”

 

Publiciteitsinrichting: “ieder middel gehecht aan een gebouw of constructie, zichtbaar vanaf de openbare ruimte en hoofdzakelijk gebruikt voor reclame. Voorbeelden zijn uithangborden, zonneschermen, windschermen, zonnewering/zonneluiken, terrasoverkappingen, banieren, vlaggen, steigerdoeken.”

 

Uithangbord: “publiciteitsinrichting met opschrift, vorm of beeld en met als doel de bevolking te informeren over de naam of de geschiedenis van het gebouw of van de plaats of over kenmerken van de activiteit die in dat gebouw plaatsheeft, zoals de naam, het embleem, product.”

 

Beroep: “een commerciële, financiële, industriële of dienstverlenende activiteit, al dan niet met de bedoeling om winst te maken.”

 

Voorgevel: “ de gevel van een gebouw aan één of meerdere straatzijden. De gevel is de buitenmuur van een gebouw.”

 

Houder(s) van het zakelijke recht (hierna genoemd: houder): “persoon of personen met al dan niet in onverdeeldheid, een recht van volle eigendom (naakte eigendom en/of vruchtgebruik), een recht van opstal of van erfpacht met betrekking tot een gebouw of gebouwgedeelte.”

 

Huurder: “persoon die een geregistreerde huurovereenkomst afsloot over een gebouw of gebouwgedeelte.”

 

Artikel 265/2 §1. Het is verboden visuele reclame aan te brengen of te behouden op de voorgevels en vitrines van de gebouwen of van delen van gebouwen die voor een beroep gebruikt worden of gebruikt werden, als deze reclame niet handelt over het beroep dat uitgeoefend wordt in dat gebouw.

 

§2. Toegelaten visuele reclame die betrekking heeft op producten die er verkocht worden en/of diensten die er verleend worden en die vrijgesteld is van een stedenbouwkundige vergunning, kan worden aangebracht op vitrines en/of toegangsdeuren voor zover er een totale oppervlakte van minimaal 3/4e vrij blijft en de politiereglementen nageleefd worden.

 

Artikel 265/3. Volgende zaken worden niet beschouwd als verboden visuele reclame zoals bedoeld in artikel 265/2, op voorwaarde dat hogere en andere gemeentelijke regelgeving werd nageleefd en op voorwaarde dat de reclame volledig is verwijderd nadat de aangekondigde activiteit plaatsvond:

        informatie op de vastgestelde plaatsen om een wettelijke of reglementaire bepaling uit te voeren;

        verkiezingspubliciteit tijdens een verkiezingsperiode;

        informatie van de overheid, al dan niet in het kader van een sensibiliseringscampagne;

        tijdelijke reclame voor manifestaties van culturele, godsdienstige, liefdadige, sportieve, politieke en sociale aard;

        tijdelijke reclame voor circusvoorstellingen, spreekbeurten, bals, braderieën, toeristische manifestaties en gelijkaardige manifestaties;

        artistieke, culturele of historische uithangborden. Dit zijn vooral uithangborden die enkel informeren over de naam of plaats van het gebouw, of over de geschiedenis van het gebouw of van de plaats.

 

Artikel 265/4 §1. De houder van een zakelijk recht en de huurder van het gebouw of deel van het gebouw, waar de visuele reclame werd aangebracht, zijn verplicht om:

        de toegelaten visuele reclame en de publiciteitsinrichting te onderhouden of te vernieuwen met het oog op de veiligheid en de reinheid. Nieuwe visuele reclame kan pas worden aangebracht als de sporen van vroegere visuele reclame volledig zijn verwijderd;

        de verboden visuele reclame en alle resten te verwijderen of te laten verwijderen.

 

§2. Deze verplichting, vermeld in §1, geldt niet meer voor de houder van een zakelijk recht als hij:

        aan de hand van een geregistreerde huurovereenkomst de juiste identiteit van de huurder van zijn gebouw (of deel van het gebouw) meedeelt;

 

 

Titel 4 – De openbare rust.

Hoofdstuk 2. Specifieke bepalingen.

Afdeling 8 Inrichtingen die gewoonlijk voor het publiek toegankelijk zijn

 

Toevoeging nieuwe artikels 277/2 tem 277/3

Artikel 277/2 §1. Tijdens de uitbating van een publiek toegankelijk inrichting moet minstens één toegangsdeur van de inrichting onmiddellijk, zowel van binnen als van buiten, zonder tussenkomst van een derde geopend kunnen worden.

 

§2. Het is verboden om ramen van publiek toegankelijke inrichtingen, die uitgeven op de openbare ruimte, tijdens de uitbating ondoorzichtig te maken zodat de inkijk ernstig bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt wordt (bijvoorbeeld door gebruik van folie, gekleurd of ondoorzichtig glas, beschilderingen,…). Dit met uitzondering voor de speelautomatenhallen of kansspelinrichtingen klasse II.

 

§3. De burgemeester kan altijd bijkomende maatregelen opleggen en eventueel de sluiting van de inrichting bevelen om de openbare veiligheid te vrijwaren.

 

Artikel 277/3 §1. Onverminderd de naleving van andere federale, regionale of lokale bepalingen van toepassing op de publiek toegankelijke inrichtingen, is de uitbater van een publiek toegankelijke inrichting verplicht, vooraleer de inrichting te openen, te voldoen aan alle maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand, opgenomen in de Zonale Politieverordening Hulpverleningszone Rivierenland houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2017. Deze verplichting geldt niet voor publiek toegankelijke inrichtingen waar een specifieke reglementering voor de brandveiligheid van toepassing is.

 

§2. Onverminderd de strafbepalingen en maatregelen voorzien onder titel 7 van deze verordening, kan de politie bij vaststelling van uitbating van inrichtingen in strijd met de verplichtingen in §1 de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het algemeen politiereglement goed te keuren, zoals in bijlage toegevoegd.

 

Art 3 :

De wijzigingen aan het algemeen politiereglement zullen in werking treden op 1 november 2023.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist een afschrift van dit algemeen politiereglement toe te zenden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, die van de politierechtbank en de jeugdrechtbank.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

VASTSTELLEN ROOILIJNWIJZIGING BIJ OV 2023/52: WIJZIGEN VERGUNNING 2016/310 DAGPAUWOOG. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJNWIJZIGING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Gordan Cengic namens Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs - Administratieve Diensten OI gevestigd te Willebroekkaai 36 te 1000 Brussel, heeft betrekking op een terrein, gelegen Dorpsstraat 63, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 4 sectie B nr. 567K.

 

Het betreft een aanvraag tot het wijzigen vergunning 2016/310 dagpauwoog.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Adviezen

Advies vastgoed:

Indien het eigendom is van de aanvrager en het desbetreffende stukje wordt getroffen door de rooilijn, kan dit opgenomen worden in de omgevingsvergunning als een last tot gratis grondafstand.

Indien een derde partij eigenaar is, moet er met hen onderhandeld worden tot verwerving. Zij zijn immers geen partij bij de vergunningsaanvraag.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Buitengebied

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een gemeentelijk, provinciaal of gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woonuitbreidingsgebied.

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

FUNCTIE VOLGENS OMZENDBRIEF

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Perceelnummer : (afd. 4) sectie B 567 K

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1981 werd afgerond.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Omgevingsvergunning (2020/249) d.d. 6 augustus 2020 voor slopen van bestaande bebouwing en plaatsen van tijdelijke klascontainers werd voorwaardelijk vergund door het college van burgemeester en schepenen.

Melding (2022/421) d.d. 5 december 2022 voor plaatsen bronbemaling werd geakteerd door het college van burgemeester en schepenen.
Stedenbouwkundige vergunning (k557) d.d. 21 maart 1974 voor uitbreiding school werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (k211) d.d. 24 augustus 1962 voor bouw bergplaats, klaslokalen en sanitair werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (k552) d.d. 16 januari 1974 voor verbouwing school werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2016/310) d.d. 2 mei 2017 voor nieuwbouw van een leefschool met bijhorende forumzaal werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Milieuvergunning (E13/96/13) d.d. 6 mei 1996 voor lozing van nha in riolering verbrandingsinrichting zonder elektriciteit 300kw - 500kw werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Milieuvergunning (201719) d.d. 8 mei 2017 voor exploiteren van een school werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

Het perceel met de bestaande school is gelegen achterin aan een kleine zijweg van de Beekstraat. Aan 3 zijden is er bebouwing met woningen. Dieper in gelegen is een voetweg (Vlinderpad) en verder de waterloop ‘Itterbeek’

 

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het wijzigen van volgende werken aan de stedenbouwkundige vergunning 2016/310:

1/Aanleg parkeervoorzieningen..

 

2/Wijzigen RWA-afvoer.

 

3/Aanleg van recreatief terrein (speelheuvel).

 

4/Er wordt een zone aangelegd tegen de nieuwe gewijzigde rooilijn voor 3 afvalcontainers. De verharding in waterdoorlatende klinkers is 3m op 10m. Errond komt een omheining in thermisch verzinkt metaal in een groene haagbeuk met een hoogte van 1.20m met een poort naar de school toe.

 

5/voor de tijdelijke klascontainers blok A wordt een verlenging gevraagd vanaf 17/03/2023 tot 17/07/2023.

 

6/Verder wordt ook de rooilijn 2.45.88-1, goedgekeurd op 24 april 2017, gewijzigd: de verbreding van de Beekstraat gebeurt achteraan niet, vanaf de achterzijde van het fietspad. De vastgestelde rooilijnbreedte van 8m wordt aan de zijde van de aanvrager GO versmald met 1.94m.

Achteraan wordt geen pijpenkop gemaakt en wordt de rooilijnbreedte van 15m aan de zijde van de aanvrager GO met 5.40m versmald. De nieuwe rooilijn komt te liggen op de bestaande draadafsluiting.

De rooilijnwijziging gebeurt volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 14 maart 2023 opgemaakt door D.Debloudts, met een reeds afgestane grondafstand van 617m², en een wederafstand van 241m².

 

De grondafstand van GO naar stad Lier worden aangepast, De akte van grondafstand werd verleden op 29 juni 2020.

Er zal een wederafstand gebeuren, het initiatief ligt bij de stad Lier.

 

De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt

in de gemeenteraad van 23 oktober 2023 voorgelegd en goedgekeurd:

1  Wegenis- en rioleringsdossier

2. Vaststelling wijziging van de rooilijn

 

Er wordt hiervoor rooilijnwijziging vastgesteld volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 14 maart 2023 opgemaakt door D.Debloudts, met een reeds afgestane grondafstand van 617m², en een wederafstand van 241m².

Het wegenisontwerp wordt weergegeven in de plannen in PIV2  zoals voorbesproken met technisch bureau openbaar domein.

 

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 8 mei 2023 tot 8 juni 2023. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

 

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

        De grondafstand van GO naar stad Lier moet worden aangepast, De akte van grondafstand werd verleden op 29 juni 2020.

De stad Lier moet initiatief nemen voor de wederafstand.

 

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende overdracht van publiek en privaat domein.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 14 maart 2023 opgemaakt door D.Debloudts, met een reeds afgestane grondafstand van 617m², en een wederafstand van 241m².

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (27/9/2023).

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

De gemeenteraad treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Gordan Cengic namens Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs - Administratieve Diensten OI inzake wijzigen vergunning 2016/310 Dagpauwoog, gelegen Dorpsstraat 63, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 14 maart 2023 opgemaakt door D.Debloudts, met een reeds afgestane grondafstand van 617m², en een wederafstand van 241m²,mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        De grondafstand van GO naar stad Lier moet worden aangepast, De akte van grondafstand werd verleden op 29 juni 2020.

De stad Lier moet initiatief nemen voor de wederafstand.

 

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende overdracht van publiek en privaat domein.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

VERNIEUWING OPDRACHTVERKLARING SAMENWERKING STAD LIER – WERKMMAAT VZW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        29 april 2019: goedkeuring huidige gecoördineerde overeenkomst tussen Werkmmaat vzw en Stad Lier door de gemeenteraad. Deze overeenkomst omvat de praktische en financiële afspraken over de samenwerking.

 Bij Werkmmaat vzw (afdeling Lier) werken:

        11 VTE doelgroepmedewerkers onder het SINE statuut;

        6 VTE onder statuut art. 60 (niet allemaal ingevuld);

        3 VTE begeleiders (omkadering) in dienst van Werkmmaat vzw.

        25 mei 2023: beslissing Vlaamse Regering tot toekenning van het label Maatwerkbedrijf voor Werkmmaat vzw met ingang van 01/07/2023.

 

Feiten en context

 

  1. Nieuw decreet Individueel Maatwerk

De Vlaamse overheid heeft een nieuw decreet Individueel Maatwerk goedgekeurd (bekrachtiging Vlaamse Regering op 12/01/2022). Dit decreet bepaalt dat vanaf 1 juli 2023 alle tewerkstellingsprojecten binnen Lokale Diensten Economie (LDE) in het nieuwe decreet worden ingekanteld.

Individueel Maatwerk bouwt verder op de ervaringen van de volgende maatregelen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE) en de Lokale Diensteneconomie (LDE). Deze drie maatregelen worden geïntegreerd binnen het nieuwe beleidskader van Individueel Maatwerk. De krijtlijnen van de overgangsmaatregelen worden vastgelegd in het decreet.

Deze overgangsmaatregelen worden voorzien opdat werkgevers (in dit geval Werkmmaat vzw) de mogelijkheid hebben om over te schakelen naar Individueel Maatwerk vanaf de inwerkingtreding in juli 2023 of om te kiezen voor het bestaande Collectief Maatwerk. 

Concreet betekent dit:

        het stelsel LDE waaronder de activiteiten van Werkmmaat vzw vallen, wordt ingekanteld in het decreet Individueel Maatwerk vanaf 01/07/2023. De huidige LDE initiatieven krijgen de mogelijkheid om aan te sluiten bij het stelsel van Individueel Maatwerk of het bestaande Collectief Maatwerk.

        De SINE subsidiëring van de doelgroepwerknemers wordt vanaf 01/07/2023 uitbetaald door het lokaal bestuur aan Werkmmaat vzw op wiens grondgebied de voormalige LDE diensten uitgevoerd worden. Stad Lier krijgt hiervoor de middelen van het Vlaams Agentschap voor Werk en Sociale Economie. Via een DAEB besluit (Dienst Algemeen Economisch Belang) zullen de voormalige SINE vergoedingen dan ook worden doorgestort aan Stad Lier.

        Gezien de gewijzigde Vlaamse regelgeving en om de financiële middelen van de Vlaamse overheid te kunnen bekomen vanaf 01/07/2023, dient de huidige overeenkomst te worden aangepast in een geactualiseerde opdrachtverklaring / overeenkomst (zie bijlage) om vervolgens te worden goedgekeurd door de Gemeenteraad. Deze overeenkomst hernieuwt het engagement van Stad Lier met betrekking tot de werking van alle activiteiten die Werkmmaat vzw uitvoert in Lier voor de komende jaren.

        Tegelijkertijd wordt de huidige dienstverlening naar het lokale bestuur kritisch geëvalueerd en geactualiseerd in samenspraak met de stuurgroep Werkmmaat vzw (afdeling Lier). 

 

  1. Goedkeuring erkenning Werkmmaat vzw als Collectief Maatwerkbedrijf

Eind mei ontving Werkmmaat vzw van de Vlaamse Regering de goedkeuring van de erkenning van Werkmmaat vzw als Collectief Maatwerkbedrijf (zie bijlage). Het grootste deel van de werking wordt m.a.w. gecontinueerd via Werkmmaat vzw – Collectief Maatwerk.

Een aantal deelprojecten wordt overgeplaatst naar een nieuwe vzw, nl. Werkstroom vzw - Individueel Maatwerk. Voor Lier zijn dat de uitbating van het Koffiehuisje en het Leescafé van de bibliotheek. De reden hiervoor is dat weekendwerk niet mogelijk is binnen het PC 327 – Collectief Maatwerk.

 

  1. Toekenning financiële middelen

In juni bezorgde de Vlaamse administratie aan alle lokale besturen informatie over de financiële middelen die zullen toegewezen worden voor het lokaal dienstenaanbod.

- Voor het werkingsjaar 2023 (1 juli – 31 december) ontvangt Stad en OCMW Lier een werkingssubsidie van 35.471,50 euro.

- Voor 2024 en 2025 zal Stad en OCMW Lier (o.v. goedkeuring door de Minister via een jaarlijks Besluit) telkens een bedrag ontvangen van 70.943 euro. 

 

Volgens de richtlijnen van de Vlaamse Overheid, moet het lokaal bestuur deze middelen toekennen aan de bestaande samenwerkingsverbanden, i.c. Werkmmaat vzw /  Werkstroom vzw voor stad Lier.

 

  1. Samenwerking Werkmmaat vzw en NMBS

In het kader van het nieuwe beheerscontract tussen de NMBS en de Belgische Staat heeft NMBS een uitbreiding van het aantal Fietspunten voorzien. De bedoeling is dat het  contract met de verschillende Fietspunten zo wordt opgesteld dat ze de gehele duur van het beheerscontract bestrijkt (tot 2032). De onderhandelingen over dit nieuwe beheerscontract lopen nog. Een nieuwe marktbevraging voor de Fietspunten zal gepubliceerd worden nadat het beheerscontract goedgekeurd is.

Bijgevolg heeft NMBS beslist om de huidige overeenkomst met de uitbaters van de fietspunten, waaronder ook Werkmmaat vzw (afdeling Lier) nogmaals met 1 jaar te verlengen tot maart 2024. Het financieel engagement van 45000 euro blijft m.a.w. behouden tot maart 2024.

NMBS hecht veel belang aan de meerwaarde die de fietspunten voor de treinreizigers en de bezoekers van onze stations betekent.

 

Fasering

        Goedkeuring van het uitvoeringsbesluit Individueel Maatwerk - zomer 2022;

        Beslissing Vlaamse Regering en duidelijkheid voor Werkmaat vzw mbt de financiële middelen - mei /juni 2023;

        In werking treden nieuw decreet Individueel Maatwerk - 01/07/2023;

        Nieuwe opdrachtverklaring Stad Lier & OCMW en Werkmmaat vzw op de Bijeenkomst CBS en toelichting op M-team begin oktober 2023;

        Goedkeuring CBS nieuwe opdrachtverklaring 9 oktober 2023;

        Goedkeuring GR nieuwe opdrachtverklaring 23 oktober 2023.

 

Juridische grond

Decreet van 12 juli 2013 betreffende maatwerk bij Collectieve inschakeling.

Decreet van 14 januari 2022 betreffende maatwerk bij Individuele inschakeling.

Decreet lokaal bestuur (Artikel 56 §1): het College van Burgemeester en Schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de Gemeenteraad voor en voert de besluiten van de Gemeenteraad uit.

 

Argumentatie / opdrachten

Volgende doelstellingen worden door Werkmmaat vzw permanent nagestreefd:

       Realisatie van sociale projecten die werkervaring en vormingskansen bieden voor (maximaal) 6 doelgroepmedewerkers via het statuut art. 60 aan OCMW-cliënteel met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit impliceert dat een tewerkstelling op maat van de deelnemers wordt gecreëerd, rekening houdend met individuele en collectieve mogelijkheden en beperktheden die voortvloeien uit de specifieke situatie van de beoogde doelgroep.

       Aanbieden van semi-finaliteitstewerkstelling voor 11 doelgroepmedewerkers via een Maatwerk-statuut met het oog op doorstroming naar het reguliere arbeidscircuit. Dit impliceert dat er tewerkstelling op maat van de deelnemers wordt aangeboden met voldoende stimulansen om de algemene en technische competenties van de werknemers te bevorderen. Bij voorrang worden deze functies ingevuld door kansengroepen woonachtig in Lier.

       Bieden van logistieke ondersteuning bij evenementen en het beheer en onderhoud van infrastructuur behorende tot de beleidsdomeinen Toerisme, Jeugd, Sport, Bibliotheek, DKO en Cultuur en samengebracht onder de gemeenschappelijke noemer Uit in Lier.

       Uittekenen van nieuwe deelprojecten die de werking van stad Lier versterken en tewerkstellingskansen bieden voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt;

       Ontwikkelen van activiteiten en de organisatie en het verlenen van logistieke ondersteuning die het gebruik van de fiets op verantwoorde en veilige wijze stimuleren.

       Ondersteunen van de werking van de dienstencentra waar nodig.

 

Volgende taken worden in opdracht van het stadsbestuur uitgevoerd (i.s.m. de departementen Infrastructuur, Welzijn, WLO en Uit in Lier) en opgenomen in de nieuwe opdrachtverklaring als zijnde kerntaken:

        Toerisme:

        Werkmmaat vzw onderhoudt het stedelijke toeristische fiets- en wandelpadennetwerk (i.k.v. Trage Wegen);

        Werkmmaat vzw onderhoudt de publieke ruimten van het Zimmertorenpaviljoen;

        Werkmmaat vzw zorgt voor het maaien van het onkruid rondom het stadsmuseum, op afroep en i.s.m. de Groendienst;

        Werkmmaat vzw schakelt een doelgroepmedewerker in aan de balie van Visit Lier die zich, naast het ondersteunen van het reguliere baliewerk, inzet voor het Sociaal Toerisme-onthaal;

        Bibliotheek:

        Werkmmaat vzw verzorgt de uitbating van het Leescafé en voorziet een gepast en kwalitatief aanbod voor de bezoekers van de bibliotheek en de huurders van CC Colibrant, kaderend binnen de opdracht en sfeer van de bibliotheek. Deze samenwerking wordt op regelmatige basis geëvalueerd;

        Sport:

        Werkmmaat vzw onderhoudt de stedelijke sportinfrastructuur, incl. de atletiekpiste en voert periodieke werken uit ter ondersteuning van sportevenementen;

        Werkmmaat vzw onderhoudt de vernieuwde minigolf en de sportvelden gelegen achter het Begijnhof;

        Lyra-Lierse schakelt de medewerkers van Werkmmaat vzw in voor algemene onderhoudswerken van de sportinfrastructuur in Vremde en is vragende partij Werkmmaat vzw te betrekken bij het onderhoud van het nieuwe stadion Hoge Velden in de toekomst;

        Jeugd:

        Werkmmaat vzw onderhoudt op de stedelijke infrastructuur en de omgeving van het Jeugdcentrum Moevement;

        Werkmmaat vzw verzorgt de uitbating en het beheer van de cafetaria Speeltuin Stadspark, alsook de omgeving (incl. afvoer afval in de OCT containers);

        Werkmmaat vzw onderhoudt de toiletten van de Speeltuin Stadspark en de sportvelden van 1 april t.e.m. het einde van de herfstvakantie;

        Evenementen:

        Werkmmaat vzw kan, na overleg en op afroep, ingezet worden voor het onderhoud en de opkuis van terreinen na evenementen en op periodieke basis als ondersteuning van evenementen;

        Uit in Lier:

        De medewerkers van Werkmmaat vzw kunnen tijdens de winterperiode, wanneer buitenwerk niet steeds hoogdringend is, ingeschakeld worden voor allerhande klusjes in de vrijetijdsinfrastructuren van Uit in Lier;

        Dienstencentra / WZC Paradijs:

        De medewerkers van Werkmmaat vzw kunnen tijdens de winterperiode, wanneer dienstverlening gesloten is, ingeschakeld worden voor logistieke ondersteuning in de dienstencentra en WZC Paradijs.

        Werkmmaat vzw verzorgt het busvervoer tussen de dienstencentra;

        Werkmmaat vzw verzorgt het vervoer van de warme maaltijden met cargofiets tussen WZC Paradijs en de lokale dienstencentra.

        Proper Lier:

        Werkmmaat vzw ruimt het zwerfvuil en ledigt de vuilbakjes aan de stadsvesten op (enkel op weekdagen), alsook aan Parking De Mol en Benedenbaan (terrein Moevement, sportvelden en stationsomgeving + tunnel onder de spoorweg: zie diensten);

        Op afroep kunnen de medewerkers van Werkmmaat vzw ingezet worden bij het stedelijk Winterplan (o.m. ijsvrij houden van stoepen voor de gebouwen van Toerisme & Erfgoed en voor woningen van minder mobiele mensen;

        Werkmmaat vzw voorziet (opnieuw) in een ploegbaas groenonderhoud, specifiek om de medewerkers van Werkmmaat vzw te coachen en te ondersteunen;

        Fietspunt Lier:

Werkmmaat vzw verzorgt de uitbating van het Fietspunt Lier (in het NMBS-station) dat zich zowel toelegt op vlak van infoverstrekking als op dienstverlening:

        Fietspunt Lier garandeert een betrouwbare basisdienstverlening, is vlot bereikbaar door ruime openingsuren;

        Fietspunt Lier zorgt ervoor, in samenwerking met dep. Infrastructuur, dat de directe omgeving en fietsenstallingen van de NMBS alsook de fietserstunnel en de aanwezige OCT- locaties net en ordelijk zijn;

        Fietspunt Lier beschikt over een OCT-kaart om het opgehaalde afval dagelijks te verwijderen;

        Trein- en busgebruikers kunnen bij Fietspunt Lier terecht voor kleine herstellingen volgens het veilig thuiskom principe;

        Fietspunt Lier verhuurt fietsen in het kader van woonwerk -verkeer en/of toerisme;

        Fietspunt Lier stimuleert mensen om zelf kleine fietsherstellingen aan te pakken en organiseert praktijkgerichte vormingsmomenten en/of ondersteunt klanten bij het herstellen van hun fiets;

        Fietspunt Lier werkt, in overleg met de Stad Lier, mee aan het project “Blue Bike als deelfiets” dat de fiets als vervoermiddel inzet om de bereikbaarheid van het stadscentrum te bevorderen;

        Fietspunt Lier zet zich in om de kwaliteit van schoolfietsen te verbeteren door schoolfietsen te herstellen en te onderhouden die door scholen worden ingezet als vervoermiddel voor scholieren i.f.v. diverse schoolactiviteiten;

        Fietspunt Lier wordt mee ingeschakeld in de fietscontroleacties naar scholen via het uitvoeren van kleine herstellingen (volgens veilig thuiskom principe) en doorverwijzing naar de reguliere fietsherstellers;

        Fietspunt Lier staat is voor de verbetering van de kwaliteit van weesfietsen (gevonden en verloren fietsen) door ze, na het respecteren van de wettelijke procedure, te herstellen in functie van sociale dienstverlening: fietscursussen, scholen, OCMW-cliënteel;

        Fietspunt Lier organiseert, op vraag van Stad Lier, cursussen “leren fietsen”. Er zal hierbij onderzocht worden hoe scholen/ouders kunnen worden bereikt i.f.v. van fietsen voor kinderen.

        Fietspunt Lier organiseert, op vraag van Stad Lier en/of verenigingen cursussen “veilig doorheen het verkeer” (met aandacht voor rijgedrag verkeersreglement, …) om beginnende fietsers zich veiliger en zelfverzekerd door het verkeer te leren begeven;

        Fietspunt Lier verleent medewerking bij het project “fietsexamen”;

        Fietspunt Lier zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dienstfietsen van personeel (stad/politie) is gewaarborgd door de dienstfietsen systematisch te onderhouden, incl. het onderhoud van de fietsen van ‘Lier op Wielekes’ (Fietsbib vzw);

        Fietspunt Lier zorgt ervoor dat na aangifte van fietsdiefstal de slachtoffers gratis en voor beperkte duur tijdelijk kunnen beschikken over een vervangfiets;

        Fietspunt Lier verleent ondersteuning bij stedelijke initiatieven zoals de bedeling van informatie aan de bevolking via de organisatie van een fietsbedelingdienst;

        Fietspunt Lier staat in voor het reinigen van de wagens in kader van het project autodelen in uitvoering van de overeenkomst tussen Cambio en het stadsbestuur m.b.t. het onderhoud van de wagens;

        Fietspunt Lier zorgt jaarlijks voor herstellingen van fietsen van houders van  een Uitpas met kansentarief tegen een aangepast / goedkoper tarief;

        In overleg met het Team Sociaal Beleid, wordt door Fietspunt Lier ondersteuning aangeboden in de uitbouw van het sociaal beleid (vb. via ter beschikking stellen van fietsen bij ‘welzijnscirkels’, sensibiliseringsinitiatieven, …);

        De dienstverlening van het fietspunt wordt in overleg met de reguliere lokale fietsherstelsector aangeboden om samenwerking en uitwisseling te bevorderen; ook zal Fietspunt Lier de aankoop van onderdelen zoveel mogelijk bij lokale handelaars laten gebeuren;

        Fietspunt Lier stelt sollicitatiefietsen voor werkzoekenden ter beschikking.

        Fietspunt Lier ondersteunt i.s.m. ondernemingen het gebruik van de fiets bij woon-werk-verkeer. Dit door het aanbod van mobiel fietsherstel en leasing van fietsen.

        Werkmmaat vzw voorziet in een instructeur fietsherstel, specifiek om de medewerkers van Werkmmaat vzw te coachen en te ondersteunen;

        Cambio:

Werkmmaat vzw staat i.o. Cambio in voor het wekelijks poetsen van de deelwagens.

 

 

Volgende taken kunnen mee opgenomen worden, op vraag van het stadsbestuur en in overleg met Werkmmaat vzw en de bevoegde departementen:

 

        Onthaal – toezicht:

        Werkmmaat vzw kan (opnieuw) in een polyvalente medewerker voorzien om het toezicht in het Stadsmuseum dagelijks te kunnen garanderen (extra kost);

        Onderhoudstaken:

        Werkmmaat vzw maait het gras van de tuinen via Sociale Dienstverlening (op afroep);

        Werkmmaat vzw onderhoudt, op vraag van WZC Paradijs het “weike”;

        Werkmmaat vzw breidt de onderhoudstaken aan de sportvelden en de atletiekpiste uit (o.m. zone buitenkant omheining);

        Werkmmaat vzw onderhoudt de evenementenweide aan het Stadspark (sproeien, zwerfvuil rapen);

        Werkmmaat vzw onderhoudt de binnenkant van het Fort van Lier: wandelpad, zwerfvuil, …

        Werkmmaat vzw onderhoudt de fietsenstalling NMBS en directe omgeving van het station.

        Optimalisatie Leescafé / Cateringopdrachten:

        Werkmmaat vzw kan, op vraag van het stadsbestuur, bijkomende cateringtaken opnemen vanuit de werking van het leescafé;

        Logistieke taken:

        Werkmmaat vzw kan logistieke ondersteuning bieden bij de verhuur en stockeren van herbruikbare bekers en daarvoor samenwerken met Maatwerkbedrijf ACG Wasstraat in Deurne;

        Werkmmaat vzw organiseert i.s.m. het departement Infrastructuur een afhaalpunt van materiaal voor de vrijwilligers Openbaar Domein (bij Fietspunt Lier);

        Fietspunt Lier kan zorgen voor de verdere uitbouw van een aanbod fietskoeriers, o.m. boodschappendienst voor stadsdiensten en Lierse ondernemingen, omgevingsvergunningen (extra kost).

 

Communicatie en afspraken

        De coördinator van Werkmmaat vzw en de verantwoordelijke voor de opvolging van de activiteiten in Lier worden gemiddeld 3X/jaar uitgenodigd op de “stuurgroep Werkmmaat” bestaande uit de departementshoofden Infrastructuur, Welzijn, WLO en Uit in Lier. Afhankelijk van de te bespreken punten kunnen de bevoegde schepenen mee worden uitgenodigd;

        De rol van de stuurgroep is de samenwerking tussen Werkmmaat vzw en het stadsbestuur mee vorm te geven, te evalueren en bij te sturen.

        De operationele opvolging van de opdrachten wordt op regelmatige tijdstippen (gemiddeld 4X/jaar) besproken met de verantwoordelijken van de bevoegde teams, de projectcoördinator Infrastructuur en de coördinator van Werkmmaat vzw voor Lier;

        Er wordt een overzicht bijgehouden van de dagelijkse activiteiten en jaarlijks wordt een verslag opgesteld waarvan de redactie gebeurt door Werkmmaat vzw, in samenspraak met Stad Lier. Jaarlijks bezorgt Werkmmaat vzw een werkingsverslag (inhoudelijk en financieel) waarin de resultaten worden toegelicht aan het stadsbestuur;

 

 

Financiële weerslag

1. Toelage Stad Lier aan Werkmmaat vzw:

Het stadsbestuur Lier verbindt zich er toe voor de uitvoering van de opdrachten van Werkmmaat vzw / Werkstroom vzw jaarlijks een toelage te verstrekken voor de financiering van de werkings- en personeelskosten

 

Voor 2023 bedraagt de toelage van Stad Lier aan vzw Werkmmaat 143.739,91 euro.

 

De toelage wordt jaarlijks aangepast aan de stijging van de gezondheidsindex

 

De toelage wordt aangepast aan de gezondheidsindex volgens de formule (RxI)/i,

waarbij :

R : Basistoelage zoals vermeld in artikel 8.1 van deze overeenkomst

I : Index van de maand december van het voorgaande jaar i : Index van de maand december 2015 (basis 2013).

 

2. Toelage Vlaamse overheid aan Stad Lier < doorstorten aan Werkmmaat vzw:

       Voor 2023 ontvangt stad en OCMW Lier van de Vlaamse overheid een werkingssubsidie van 35.471,50 euro.

        Voor 2024 en 2025 zal Stad en OCMW Lier (o.v. goedkeuring door de Minister via een jaarlijks Besluit) telkens een bedrag ontvangen van 70.943 euro. Volgens de richtlijnen van de Vlaamse Overheid, moet het lokaal bestuur deze middelen toekennen aan de bestaande samenwerkingsverbanden, i.c. vzw Werkmmaat vzw / Werkstroom vzw voor stad Lier.

 

3. Aankoop materialen

Werkmmaat vzw staat zelf in voor de aankoop van materialen (mbt het groenonderhoud) en doet bijgevolg geen beroep (meer) op de middelen van dep. Infrastructuur.  Verbruikerskosten, zoals wc papier / zeep blijven opgenomen bij het budget van Dep. Infrastructuur.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/01/01

Samenwerkingsverbanden in kader van Lokale Diensten Economie

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art.1:

De gemeenteraad beslist, in het kader van de gewijzigde Vlaamse regelgeving vanaf 1 juli 2023, haar engagement met betrekking tot de werking van alle activiteiten van de bestaande vzw Werkmmaat Lier en de nieuwe vzw Werkstroom Lier voor de komende jaren te hernieuwen in een nieuwe / aangepaste opdrachtverklaring (overeenkomst) en deze goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist de subsidie die de Vlaamse overheid aan het stadsbestuur betaalt om de doelgroepmedewerkers (de vroegere SINE-middelen) te vergoeden, vanaf 01 juli 2023 door te storten aan Werkmmaat vzw (Collectief Maatwerk), die er op haar beurt de doelgroepmedewerkers mee vergoedt.

De subsidie van de Vlaamse overheid voor Werkstroom vzw (Individueel Maatwerk) gaat rechtstreeks naar de vzw.

 

Art. 3:

De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat het financieel engagement van NMBS (45000 euro/jaar) verlengd wordt tot maart 2024. Een nieuwe marktbevraging voor de Fietspunten zal duidelijkheid geven wat er na maart 2024 zal gebeuren. De Gemeenteraad houdt rekening met het gegeven dat de financiële ondersteuning voor Werkmmaat vzw (Fietspunt Lier) door NMBS mogelijk kan wegvallen vanaf april 2024.

 

Art. 4:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de taken in de geactualiseerde opdrachtverklaring / overeenkomst te laten uitvoeren door Werkmmaat vzw en hiervoor de nodige budgetten te voorzien.

 

Art 5 :

De financiële gevolgen zijn:

1. Jaarlijks ontvangt Werkmmaat vzw van stad Lier een toelage voor de financiering van de werkings- en personeelskosten.

Voor 2023 bedraagt de toelage van Stad Lier aan vzw Werkmmaat 143.739,91 euro.

Deze toelage wordt jaarlijks aangepast aan de stijging van de gezondheidsindex volgens de formule (RxI)/i,

waarbij :

R : Basistoelage zoals vermeld in artikel 8.1 van deze overeenkomst

I : Index van de maand december van het voorgaande jaar i : Index van de maand december 2015 (basis 2013).

 

2. Toelage Vlaamse overheid aan Stad Lier < doorstorten aan Werkmmaat vzw:

        Voor 2023 ontvangt stad en OCMW Lier van de Vlaamse overheid een werkingssubsidie van 35.471,50 euro.

        Voor 2024 en 2025 zal Stad en OCMW Lier (o.v. goedkeuring door de Minister via een jaarlijks Besluit) telkens een bedrag ontvangen van 70.943 euro. Volgens de richtlijnen van de Vlaamse Overheid, moet het lokaal bestuur deze middelen toekennen aan de bestaande samenwerkingsverbanden, i.c. vzw Werkmmaat vzw voor stad Lier.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IN HET KADER VAN DE INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING PREVENTIE IN DE EERSTELIJNSZONE PALLIETERLAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Goedkeuring op het CBS van 8/5/2023 van de deelname aan de aanwerving van een intergemeentelijke preventiewerker binnen de ELZ Pallieterland.

Het preventiedecreet van 21 november 2003 en latere wijzigingen.

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies, en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 25 juni 2010 en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het decreet Lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 en latere wijzigingen.

Het schrijven van toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen met betrekking tot de ondersteuning van lokale preventiewerkingen (dd. 24 april 2019).

 

Feiten en context

Veel lokale besturen ondernemen acties en projecten om hun inwoners te stimuleren tot een gezonde leefstijl en hen te beschermen tegen gezondheidsrisico's. In kleine besturen ontbreekt het vaak aan personeel en middelen om deze preventiewerking structureel te voeren in het lokale beleid. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist om lokale besturen te ondersteunen met een subsidie voor lokale preventiewerking.

 

Een gemeente kan een forfaitaire subsidie van € 3000 krijgen en een subsidie per inwoner van € 0,08 (waarbij personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor het RIZIV dubbel tellen). De gemeenten moeten zelf ook bijdragen om het lokale preventiewerk uit te bouwen. Dat biedt de mogelijkheid om extra in te zetten op deze specifieke doelgroepen.

 

In ruil voor die subsidie zijn gemeenten verplicht om samen te werken met minstens één andere, aanpalende gemeente in hun eerstelijnszone en om extra personeel in te zetten voor preventiewerk. Hoeveel subsidies in totaal worden toegekend is afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten, maar wordt geraamd op 1,5 miljoen euro. Alle gemeenten kunnen voor hun preventieve werking vrijblijvend beroep blijven doen op ondersteuning van de Logo's (Lokaal gezondheidsoverleg) en het aanbod van andere organisaties binnen het preventieve gezondheidsbeleid.

De voorwaarden zijn:

        intergemeentelijke samenwerking van twee of meer gemeenten binnen een eerstelijnszone;

        gemeenten cofinancieren voor minstens hetzelfde bedrag als de Vlaamse financiering;

        er wordt een 'beheerder' aangesteld voor de lokale preventiewerking. De gemeenten in het samenwerkingsverband bepalen autonoom waar de preventiewerker tewerkgesteld wordt. De gemeenten kunnen zelf het werkgeverschap opnemen of ze kunnen dit toewijzen aan een andere organisatie. Ook de standplaats van de preventiewerker wordt binnen het samenwerkingsverband overeengekomen. Gemeenten bepalen ook zelf welk profiel ze gebruiken in termen van opleiding en anciënniteit, zolang het gaat om personen met de nodige competenties op het gebied van preventie.

        er wordt gewerkt rond preventiethema's die aansluiten bij het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de bestaande Vlaamse preventiemethodieken worden toegepast. De gemeente kan zich hiervoor laten bijstaan door het Logo uit de regio.

        jaarlijks na begeleiding en ondersteuning van het Logo summier rapporteren over de werking.

 

Door mee in te stappen in de intergemeentelijke preventiewerking biedt dit voor onze stad een kans om de inspanningen van de voorbije jaren te verbreden, te verdiepen om zo een nog 'Gezondere Gemeente' te worden. Wat betreft de cofinanciering wordt de jaarlijkse bijdrage vanuit Lier geraamd op ongeveer 7 218 euro. Dit is hetzelfde bedrag dat vanuit de Vlaamse overheid wordt voorzien. Voor 2023 zal dit +/- 2400 euro bedragen aangezien de opstart wellicht voor het najaar is voorzien. De andere deelnemende gemeenten uit de ELZ (Nijlen, Duffel, Berlaar) en de ELZ zelf zullen ook cofinancieren zodat een voltijds equivalent kan aangeworven.

 

ELZ Pallieterland vzw staat in voor het beheer van de middelen, de aanwerving van de intergemeentelijke preventiewerker en de jaarlijkse financiële en inhoudelijke rapportering. Dit zal transparant verlopen en in overleg met de gemeenten.

 

Ondertussen werd sinds 1 september 2023 een intergemeentelijk preventiewerker aangeworven en werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt die nu ter goedkeuring voorligt. De bijdrage voor Lier (2406 euro) voor de resterende maanden in 2023 werd intussen overgemaakt aan de ELZ.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Door mee in te stappen in de intergemeentelijke preventiewerking biedt dit voor onze stad een kans om de inspanningen van de voorbije jaren te verbreden, te verdiepen om zo een nog 'Gezondere Gemeente' te worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de intergemeentelijke samenwerking preventie in de eerstelijnszone Pallieterland goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EN VERWERKINGSOVEREENKOMST MET DIGITAAL VLAANDEREN IN HET KADER VAN HET GEMEENTE ZONDER GEMEENTEHUIS PROJECT ROND HET DIGITAAL OPROEPEN VAN VOORZITTERS EN BIJZITTERS VOOR DE VERKIEZINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 26/09/2022 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist de deelname aan de subsidieaanvraag mbt het oproepen van voorzitters en bijzitters voor de stembureaus en telbureaus van de verkiezingen in het kader van het relanceproject "Gemeente zonder gemeentehuis" goed te keuren.

 

Feiten en context

Het doel van dit project is de voorzitters en bijzitters digitaal op te roepen d.m.v. een oproepingsbrief die zij ontvangen in hun e-box. Om dit technisch mogelijk te maken, is een samenwerking met Digitaal Vlaanderen nodig en moeten bijgevoegde verwerkingsovereenkomst en samenwerkingsovereenkomst ondertekend worden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst en de verwerkingsovereenkomst met Digitaal Vlaanderen in het kader van het "Gemeente zonder gemeentehuis" project rond het oproepen van voorzitters en bijzitters voor de stembureaus en telbureaus van de verkiezingen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

WIJZIGING RECHTSPOSITIEREGELING - FIETSLEASE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 8 mei 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen reeds het principe van een fietsleasesysteem voor medewerkers vanaf 2024 goed.

 

Er wordt samengewerkt met sociaal secretariaat Cipal-Schaubroeck voor een online module, krachtens de beslissing van het CBS van 8 mei 2023. Voor de fietsleasingfirma werd een overheidsopdracht uitgeschreven die werd gegund aan O2O.

 

Feiten en context

De praktische zaken rond de fietslease worden dit najaar geregeld. In oktober vinden infosessies plaats om medewerkers warm te maken voor dit systeem.

 

Samenvattend kan gezegd worden dat de medewerker zijn of haar eindejaarstoelage (bruto, verhoogd met de sociale zekerheidsbijdragen die van toepassing zijn krachtens zijn of haar statuut) inruilt voor een "theoretisch budget" dat kan worden ingeruild voor het voordeel van de fietslease.

 

Argumentatie

Hiertoe is een wijziging van de lokale rechtspositieregelingen nodig. Immers staat daar de toekenningsregels voor de eindejaarspremie in. Er dient te worden toegevoegd dat de eindejaarspremie op vraag van de medewerker kan omgezet worden in een dergelijk theoretisch budget om in te zetten voor fietslease.

 

Te benadrukken is dat dit geenszins een verplichting is voor medewerkers, slechts een extra mogelijkheid.

 

Voorgesteld wordt om een extra artikel 231bis aan de lokale rechtspositieregeling toe te voegen, bij het hoofdstuk over eindejaarspremie.

 

"Art. 231bis  Van de eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk afstand worden gedaan ten voordele van een theoretisch budget waarmee het personeelslid de volgende voordelen kan kiezen:

- fietslease;

De toewijzing van het theoretische budget wordt opgenomen in een individueel akkoord tussen het hoofd van het personeel en het personeelslid.

De concrete modaliteiten over de voordelen worden uitgewerkt in de vorm van een fietspolicy, in een bijlage aan het arbeidsreglement. Deze bijlage aan het arbeidsreglement bevat tevens de categorieën van medewerkers die uitgesloten zijn van de mogelijkheid om afstand te doen van de eindejaarstoelage ten voordele van een theoretisch budget.

 

Deze mogelijkheid bestaat voor statutaire en contractuele medewerkers, met uitzondering van studenten, medewerkers tewerkgesteld via het OCMW in toepassing van art. 60, §7 van de OCMW-wet, medewerkers met een IBO-contract, medewerkers die hun opzegtermijn presteren en medewerkers die op het moment van de aanvraag een loonbeslag of loonoverdracht lopende hebben.”

 

Als bijlage een nota omtrent deze wijziging.

 

 

Adviezen

Een protocol voor akkoord wordt op het Bijzonder Overlegcomité van 28 september 2023 voorgelegd aan de vakbondsorganisaties.

 

 

Juridische grond

Rechtspositiebesluit van 20 januari 2023 - lokale rechtspositieregeling

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met een toevoeging van een artikel 231bis aan de lokale rechtspositieregelingen, dat luidt:

 

"Art. 231bis  Van de eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk afstand worden gedaan ten voordele van een theoretisch budget waarmee het personeelslid de volgende voordelen kan kiezen:
 

- fietslease;
 

De toewijzing van het theoretische budget wordt opgenomen in een individueel akkoord tussen het hoofd van het personeel en het personeelslid.

De concrete modaliteiten over de voordelen worden uitgewerkt in de vorm van een fietspolicy, in een bijlage aan het arbeidsreglement. Deze bijlage aan het arbeidsreglement bevat tevens de categorieën van medewerkers die uitgesloten zijn van de mogelijkheid om afstand te doen van de eindejaarstoelage ten voordele van een theoretisch budget.

 

Deze mogelijkheid bestaat voor statutaire en contractuele medewerkers, met uitzondering van studenten, medewerkers tewerkgesteld via het OCMW in toepassing van art. 60, §7 van de OCMW-wet, medewerkers met een IBO-contract, medewerkers die hun opzegtermijn presteren en medewerkers die op het moment van de aanvraag een loonbeslag of loonoverdracht lopende hebben."

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

FIETSLEASE - FIETSPOLICY. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 8 mei 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen reeds het principe van een fietsleasesysteem voor medewerkers vanaf 2024 goed.

 

Er wordt samengewerkt met sociaal secretariaat Cipal-Schaubroeck voor een online module, krachtens de beslissing van het college van 8 mei 2023. Voor de fietsleasingfirma werd een overheidsopdracht uitgeschreven die werd gegund aan O2O.

 

Feiten en context

De praktische zaken rond de fietslease worden dit najaar geregeld. In oktober vinden infosessies plaats om medewerkers warm te maken voor dit systeem.

 

Samenvattend kan gezegd worden dat de medewerker zijn of haar eindejaarstoelage (bruto, verhoogd met de sociale zekerheidsbijdragen die van toepassing zijn krachtens zijn of haar statuut) inruilt voor een "theoretisch budget" dat kan worden ingeruild voor het voordeel van de fietslease.

 

Een wijziging van de rechtspositieregeling (toevoeging van artikel 231bis) werd reeds goedgekeurd in het CBS en het Vast Bureau en wordt geagendeerd op de Raad.

 

Adviezen

Protocol afgesloten met vakbondsorganisaties.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

Daarnaast dienen de regels rond de fietslease in een fietsreglement of fietspolicy worden gegoten. Dit ontwerp van fietslease wordt als bijlage bij dit punt gevoegd.

 

De voornaamste punten van dit fietsreglement zijn:

        het toepassingsgebied: alle medewerkers van de organisatie, behalve specifieke statuten zoals studenten, artikel 60-medewerkers en IBO-contracten, kunnen instappen in de fietslease;

        uitzondering hierop zijn medewerkers in opzegtermijn en medewerkers die een lopend loonbeslag hebben;

        de bepaling van de verbrekingsvergoeding wanneer de fietslease vroegtijdig beëindigd wordt (deze regel is afhankelijk van de voorwaarden van leasingfirma o2o);

        de gebruiksvoorwaarden;

        de schadeverzekering en diefstalverzekering die inbegrepen zijn in de fietslease;

        de afspraak dat de organisatie de kosten op zich neemt wanneer de fietslease beëindigd wordt naar aanleiding van het overlijden van de medewerker;

 

De medewerker die akkoord gaat met het leasen van een fiets, ondertekent in de digitale module MyHR een overeenkomst waarin akkoord wordt gegaan met de voorwaarden van de fietspolicy. De fietspolicy wordt tevens op Lin bekend gemaakt.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de fietspolicy.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER - TOEVOEGING BESCHERMINGSCLAUSULE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 24 oktober 2022 keurde de Gemeenteraad de toetreding tot OFP Prolocus goed, waarbij ook de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen en specifiek luik).

 

Vanaf 1 januari 2024 bouwen nieuwe contractuele medewerkers aanvullend pensioen op onder de DC-voorwaarden van het Prolocus-fonds. Medewerkers in dienst op 31 december 2023 kunnen kiezen of zij blijven aanvullend pensioen opbouwen onder de voorwaarden van het huidig pensioenreglement (DB-voorwaarden van het voormalige OFP Provant) of overstappen naar de nieuwe voorwaarden.

 

Een nieuw pensioenreglement voor de DC-toekenning vanaf 1 januari 2024 werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2023. Het ‘huidige’ pensioenreglement – d.i. dat pensioenreglement dat in voege is tot en met 31 december 2023 en verder voor contractuele medewerkers in dienst die opteren om onder deze voorwaarden te blijven opbouwen – dient beperkt gewijzigd te worden.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Aan artikel 8 van het huidige pensioenreglement dient een zinsnede toegevoegd te worden, ter bescherming van bepaalde medewerkers.

 

“Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”

 

Het uitgekeerde pensioen van de tweede pijler wordt onder de huidige voorwaarden immers berekend op de wedde van de laatste 5 jaren. Wanneer een medewerker vrijwillig een demotie zou aangaan vlak voor de pensionering, bestaat het risico dat het pensioen zou dalen.

Er wordt tevens bescherming geboden aan contractanten die in het nieuwe plan met een step rate-regeling instappen en binnenkort op pensioen gaan.

 

Deze beslissing wordt ons ten zeerste aangeraden door OFP Prolocus en gebeurt in het belang van medewerkers die in deze situatie zouden belanden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist tot de toevoeging van een artikel aan Artikel 8 van het huidig pensioenreglement: “Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

STAD EN OCMW LIER - GOEDKEURING JAARREKENING 2022 DOOR HET AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier nagekeken.

 

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier goedgekeurd, zie het goedkeuringsbesluit in bijlage.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 21 NOVEMBER 2023 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 9 augustus 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 21 november 2023 om 18.00 uur in E10 Hoeve, Kapelstraat 8 in 2960 Brecht.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Principebeslissing toetreding samenwerking met Luminus

2.

Verhoging inbreng aandelen kengetal 9f en 11

3.

Aanpassen van de statuten als volgt:

        Wijziging van het doel/voorwerp

        Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7bis, titel III, 10, 11, 14, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 28, 33, 36

4.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur om de beslissingen genomen  in agendapunt 3 bij authentieke akte te doen vaststellen

5.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024

6.

Statutaire benoemingen

7.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken over de statutenwijziging werd per brief van 9 augustus en 13 september 2023 aan de stad overgemaakt. Een dossier met documentatiestukken werd op 6 september 2023 aan de stad overgemaakt.

 

Luminus formuleert een voorstel tot deelname dat past in de strategische doelstellingen van IKA.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

 

Argumentatie

De statutenwijziging wordt doorgevoerd in het belang van de dienstverlenende vereniging en houdt onder andere enkele opgelegde wijzigingen door het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen.

De stad kan akkoord gaan met de andere agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

Financiële weerslag

De kapitaalsverhoging zorgt niet voor een extra financiële inbreng van de stad.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 21 november 2023 om 18.00 uur met de volgende agenda:

 

1.

Principebeslissing toetreding samenwerking met Luminus

2.

Verhoging inbreng aandelen kengetal 9f en 11

3.

Aanpassen van de statuten als volgt:

        Wijziging van het doel/voorwerp

        Aanpassen van de bestaande artikels 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7bis, titel III, 10, 11, 14, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 28, 33, 36

4.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur om de beslissingen genomen  in agendapunt 3 bij authentieke akte te doen vaststellen

5.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024

6.

Statutaire benoemingen

7.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad wenst dat IKA een samenwerking met Luminus voor de realisatie van groenestroomprojecten opzet en verzoek IKA tot een deelname in een samenwerkingsverband met Luminus, zoals beschreven in de begeleidende nota. Het belang van IKA in deze samenwerking kan maximaal 19,9 % bedragen. Dit verzoek houdt geen financieel engagement van de stad in.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist in te tekenen op de verhoging van de inbreng voor

        21 aandelen kengetal 9f (Storm Olen) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 10.500,00;

        62 aandelen kengetal 11 (Luminus) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00  voor een totale waarde € 31.000,00;

En deze te volstorten met € 0 uitkering van reserves IKA;

 

Art 4 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijziging met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

POOLSTOK CVBA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 25 OKTOBER 2023 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2019 over de aanduiding van Rik Pets als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Poolstok cv en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van Poolstok cvba.

 

Poolstok cvba heeft de stad op 21 september 2023 uitgenodigd voor de Buitengewone Algemene Vergadering, die zal plaatsvinden op woensdag 25 oktober 2023 om 19.00 uur in zaal Arendt in Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

         Samenstelling van het bureau van de vergadering

         Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

         Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

         Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

         Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

         Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

         Volmacht voor de coördinatie van statuten.

         Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

         Volmacht voor de formaliteiten.

 

De relevante documenten, nl. de agenda, voorstel statutenwijziging, voor de Buitengewone Algemene Vergadering zijn beschikbaar.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Gecoördineerde statuten van Poolstok cvba

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Poolstok cvba van 25 oktober 2023 met volgende agenda, goed:

 

         Samenstelling van het bureau van de vergadering

         Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

         Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

         Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

         Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

         Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

         Volmacht voor de coördinatie van statuten.

         Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

         Volmacht voor de formaliteiten.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Poolstok cvba van 25 oktober 2023 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van Poolstok cvba.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

SOLAG - VERVANGING LID RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 25 februari 2019 over de samenstelling van de raad van bestuur SOLag (en latere wijzigingen).

 

Feiten en context

Op basis van art 225 van het Decreet Lokaal Bestuur benoemt de gemeenteraad de leden van de raad van bestuur van een extern verzelfstandigd agentschap autonoom gemeentebedrijf waarbij in art 235 voorwaarden worden vastgelegd naar de samenstelling van de raad van bestuur toe (maximaal 12 leden en respecteren van de gendervoorwaarde); in art 229 worden voorwaarden opgelegd met betrekking tot personen die worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf (geen provinciegouverneur, ...).

 

Per e-mail liet mevrouw Nancy Dresen weten dat ze op 12 augustus met onmiddellijke ingang haar ontslag indiende als gemeente- en OCMW-raadslid. Tevens neemt zij ook ontslag uit SOLag.

 

Mevrouw Nancy Dresen, lid raad van bestuur Vlaams Belang Lier, zal vervangen worden door mevrouw Ellen Lissens. Mevrouw Ellen Lissens voldoet aan de voorwaarden. Dit zal ingaan per 23 oktober 2023.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Statuten SOLag

 

Stemming

 

Na geheime stemming:

27 stemmen voor

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de vervanging in de raad van bestuur SOLag goed.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

KLACHT INZAGERECHT VAN KATRIEN VANHOVE. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 18 juni 2023 werd een klacht over inzagerecht ingediend.

 

Op 25 september 2023 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Jan Hermans (Groen-Lier&Ko) i.v.m. beleidsplan ruimte

Bij nazicht van de opmaak van het Beleidsplan Ruimte en de onderliggende beleidskaders, moet ik vaststellen dat het CBS de diverse beleidskaders goedkeurt vooraleer ze aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) worden voorgelegd.

 

Ik verwijs naar de CBS-beslissingen dd. 08/05 – 05/06 – 03/07 - 27/09 en 09/10/2023 voor respectievelijk de beleidskaders “open ruimte”, “groenblauw netwerk”, recreatieve voorzieningen” , “stad en dorp” en ”de Ring”.

 

Pas na deze goedkeuringen worden deze beleidskaders aan de GECORO voorgelegd.

 

Dat is toch de wereld op zijn kop? Timing kan bezwaarlijk een argument zijn, aangezien de GECORO aan een strikt tempo vergadert om in deze materie te adviseren. Het is begrijpelijk dat het CBS evaluatiemomenten en kennisnames van de stand van zaken inbouwt, maar dit is toch iets anders dan reeds beleidskaders goed te keuren.

 

        Ik verneem graag van het CBS waarom zij m.b.t. het Beleidsplan Ruimte beslissingen neemt -ook al zijn ze voorlopig- zonder advies van het belangrijkste orgaan desbetreffend?

        Ik verneem graag van het CBS wanneer en op welke wijze zij kennisname heeft gedaan van de respectievelijke adviezen én voor welke beleidskaders en wanneer zij haar visie en beslissingen heeft aangepast na kennisname van de adviezen van de GECORO desbetreffend?

        Hoe ver is het CBS gevorderd met een samenwerkingskader adviesraden in het algemeen? Via bijeenkomsten met verschillende adviesraden is daar een concept voor opgestart maar de oefening is blijkbaar stilgevallen. Dat gaat dan over een werkmethode rond advies indienen maar vooral rond het antwoord vanuit het CBS: voor welke zaken wordt wel of niet advies gevraagd en aan wie, hoe wordt omgegaan met de adviezen, het beperkt of niet beantwoorden ervan, het (slechts) selectief gebruiken of zoals hier gewoon geen correcte timing.

 

Antwoord schepen Thierry Suetens:

De beslissingen van het college over de beleidskaders tot op vandaag zijn ter vervanging van het evaluatiemoment 2023 zoals dat beslist werd op 19 april 2021. Gezien de hoeveelheid van de materie is dat evaluatiemoment gespreid per beleidskader. De beslissingen werden zo ook geformuleerd: “Het college beslist het beleidskader “XX” met bijhorend onderzoeksrapport als onderdeel van het Beleidsplan Ruimte Lier samen met de elementen die uit dit beleidskader opgenomen worden in de strategische visie goed te keuren.”

 

Deze beleidskaders zijn ook maar enkel de achterliggende documenten van het ontwerp beleidsplan dat effectief in adviesronde en openbaar onderzoek zal gaan. Deze adviesronde zal op 20 november starten.

Daarvoor is er eerst een document nodig dat gedragen is door het volledige CBS en is er dus een collegebeslissing nodig om goedkeuring te hebben de procedure verder te kunnen voeren.

 

De Gecoro-adviezen werden door de taskforce BRL opgenomen, behandeld en indien nodig aangepast in de documenten. Dit waren veelal aanvullingen of verduidelijkingen en geen aanpassingen aan visie.

Voorbeelden uit de adviezen: “graag meer aandacht”, “te verduidelijken”,

 

In 2022 werd inderdaad in de schoot van de verenigde adviesraad een samenwerkingskader uitgewerkt, met als doel om de inspraak, het advies en de participatie van de adviesraden te garanderen. Het samenwerkingskader is een leidraad en engagement voor een constructieve onderlinge samenwerking.

In dit kader kreeg een procedure vorm rond adviesverlening tussen de adviesraden, de administratie en het beleid.

 

Dit samenwerkingskader werd niet omgezet in een formeel regelement, maar zal bij de herziening van de statuten, bij aanvang en samenstelling van de adviesraden bij het begin van de legislatuur,  verder worden opgenomen. Indien wenselijk, kan dit ook opgenomen in een participatiereglement/charter.  Er werd de afspraak gemaakt om in tussentijd in de geest van dit samenwerkingskader te handelen, wat we sindsdien ook doen. ( Dit werd oa besproken op de verenigde adviesraad van december 2022)

 

De conclusie was dan ook starten en later eventueel uitbreiden en aanvullen.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. lokaal petanque

De petanqueclub aan het zwembad die een overdekking hebben is goed georganiseerd en hebben heel wat leden, dankzij de lokalen die de stad in 1916 heeft laten bouwen door SOLag.

Door het groot aantal leden zijn er problemen met de CO2 in het lokaal. De problemen dateren al van 2016 als het lokaal in dienst genomen is. Toen had ik al een schriftelijke vraag gesteld over deze problemen. Het waren zeker 14 punten die niet in orde waren. Op het ogenblik zijn er 2 grote problemen namelijk de nooddeur of branddeur die nooit geplaatst is en er is ook geen enkel raam in dit gebouw dat open kan. De verluchtingsinstallatie voldoet helemaal niet aan de noden. Er wordt dan ook altijd als reden opgegeven dat de terreinen vochtig gehouden worden en dat dit de reden zou zijn, dit mag toch de reden niet zijn, de installatie moet toch voldoen aan deze sport. Het is dan ook niet normaal dat er geen nooddeur is en dat er geen raam kan opengezet worden, dit zou al heel veel helpen. Regelmatig moeten de leden naar buiten om de CO2-meter te laten zakken, dit kan toch niet! Op 7 december 2017 kreeg ik een antwoord op mijn tweede schriftelijke vraag waarop stond “Dit is te wijten aan de hoge vochtigheid door het intensief sproeien. Deze informatie werd bezorgd aan een studiebureau om een voorstel uit te werken”. Daarom graag volgende vragen:

Is het CBS hiervan op de hoogte en wat zal de oplossing zijn om de CO2 onder controle te houden?

Is het CBS van mening dat er geen nooddeur moet zijn met zoveel volk?

Waarom is er geen raam dat open kan?

Is er een voorstel uitgewerkt zoals beloofd in het antwoord van mijn schriftelijke vraag en waarom is er dan niets gebeurd?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Het studiebureau Arcadis heeft op 5 december 2017 de beoogde studie voorgelegd die een aanpassing van het ventilatiesysteem voorstelde tot verbetering van de vochtigheid. Op basis hiervan werden werken besteld en uitgevoerd (zijnde aanpassing ventilatie en plaatsing glazen wand horecagedeelte ter verbetering van de klimatisatie-prestaties) ter waarde van 18.803,75 EUR (+21%BTW). Sindsdien is er een structurele verbetering van het vochtigheidsgehalte vastgesteld geweest.

Een nooddeur is niet opgelegd geweest in het vergunningsproces (op basis van het advies brandweer).

De mogelijkheid om een raam te openen werd niet weerhouden: in de winterperiode zou dit verkeerdelijk als ventilatie kunnen worden gehanteerd waarbij alleen maar de warmte van het gebouw verloren zou gaan. In geval van zeer grote aantallen aanwezigen, blijft het evenwel raadzaam om extra verse lucht toe te laten (door bijvoorbeeld openen buitendeur); het gebouw aanpassen middels bouwkundige ingrepen om extra deuren en/of opengaande ramen te installeren is technisch en architecturaal niet opportuun.

 

 

Interpellatie 3 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. Vredebergstraat

Zoals u allen weet is de Vredebergstraat een enkelrichtingsstraat. Autoverkeer mag van de Vismarkt richting Abtsherbergstraat rijden, maar niet omgekeerd. En daar is ook een goede reden voor: zo wordt immers vermeden dat er door de smalle straatjes in de buurt een route wordt gecreëerd om vanuit Lisp de hele binnenstad te doorkruisen.

 

Zelf hebben we daar al regelmatig overtredingen kunnen vaststellen en buurtbewoners melden ons dat dit zelfs schering en inslag is. Tientallen auto’s per dag zouden hier de enkelrichting negeren en richting Vismarkt rijden, niet zelden met nog een extra tikje op het gaspedaal.

 

Hierover hebben we volgende vragen:

        Is het college zich bewust van deze situatie?

        Werden hier in het verleden al controles uitgevoerd? Zo ja, met welk resultaat?

        Zijn er plannen om hier in de toekomst strenger te handhaven?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De situatie in de Vredebergstraat is ons bekend en het staat op bij de politie op de agenda om hier toezichten te organiseren. Dat gebeurde ook in de afgelopen jaren. Bij deze controles werden de afgelopen jaren ook telkens vaststellingen in die zin gedaan en werd ook geverbaliseerd. De problematiek wordt nogmaals onder de aandacht gebracht zodat hier blijvend aandacht voor mogelijk is.

 

Dit jaar zijn er 3 PV’s geschreven voor de rijden in de verboden richting, vorig jaar waren dat er een 7-tal.

 

 

Interpellatie 4 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. hondenweide in Lier (en Hooikt?)

In april deelde onze fractie in deze gemeenteraad de bekommernis van een aantal gebruikers over hondenspeelweide Loebas die er vaak drassig bij ligt en hondeneigenaars naar droge(re) losloopzones in onze buurgemeenten drijft. Aangezien we inmiddels het najaar zijn ingegaan, dat doorgaans ook wel wat nattigheid en buien met zich meebrengt, brengen we deze bezorgdheid graag opnieuw onder de aandacht.

Op de gemeenteraad van april werd alvast de suggestie gedaan om te bekijken of er tenminste voor de hondeneigenaars voor droge voeten kan gezorgd worden, bijvoorbeeld door middel van ‘pikkelpaden’; een suggestie die de bevoegde schepen bevestigde mee te zullen nemen.

Daarnaast peilden we ook naar een stand van zaken van de zoektocht naar een locatie voor een hondenlosloopzone in Koningshooikt. De schepen gaf toen te kennen dat er een structurele scan van het grondgebied zou plaatsvinden en dat over het resultaat daarvan zou teruggekoppeld worden in oktober.

 

Dat brengt mij bij de volgende vragen:

        Op welke manier is de stad aan de slag gegaan met de vraag om de drassigheid van hondenlosloopzone Loebas aan te pakken, toch zeker in functie van de hondeneigenaars?

        Wat is het resultaat van de structurele scan in de zoektocht naar een hondenlosloopzone in Koningshooikt? Werd daarbij ook gezocht naar kleinere ‘perkjes’, waar bijvoorbeeld bewoners van appartementen of woningen zonder tuin vragende partij voor zijn?

 

Antwoord schepen Rik Pets:

        Op welke manier is de stad aan de slag gegaan met de vraag om de drassigheid van hondenlosloopzone Loebas aan te pakken, toch zeker in functie van de hondeneigenaars?

‘Om de toegankelijkheid te verhogen van de hondenspeelweide werd reeds bij aanleg halfverharding voorzien aan de toegang inkomzijde Beukenlaan.

 Aan de inkomzijde Ouderijstraat werd reeds in het verleden een laag houtsnippers aangebracht om ook tijdens nattere periodes toegang te voorzien.

Het aanvullen van deze snippers werd opgenomen in het regulier beheer van de site.

 Deze werden vorige week geleverd en zullen kortelings verspreid worden om zo ook de komende maanden toegang te bieden tot de hondenweide (kant Ouderijstraat-zone zitbank), den Hof van Pallieter en het speelbos.

 

        Wat is het resultaat van de structurele scan in de zoektocht naar een hondenlosloopzone in Koningshooikt? Werd daarbij ook gezocht naar kleinere ‘perkjes’, waar bijvoorbeeld bewoners van appartementen of woningen zonder tuin vragende partij voor zijn?

Het departement Algemene Zaken – team vastgoedbeheer heeft in samenwerking het Departement WLO - team omgeving een scan uitgevoerd naar potentiële locaties op het grondgebied van Koningshooikt voor de inrichting van een hondenweide op wandelafstand van de dorpskern of de nabije omgeving ervan.

Hieruit is gebleken dat de stad / OCMW niet beschikt over gronden in onbruik welke daarvoor in aanmerking komen. Ruimtelijk gezien is een hondenweide niet te verenigen met agrarisch gebied of groengebied.

Woonuitbreidingsgebied zou ideaal zijn maar dergelijke zone hebben we in Koningshooikt niet in eigendom.

Bijkomend hebben we gekeken of een complementaire functie bij reeds ingerichte en publiek toegankelijke terreinen tot de mogelijkheden zou behoren.

 

 

Interpellatie 5 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. Elia heffing

De investering in kinderopvang kreeg een belangrijke plaats in de septemberverklaring van de Vlaamse regering, maar wat bijna verdween in de marge was de afschaffing van de Elia-compensatie voor lokale besturen.

De compensatie is een aanvullende dotatie in het Gemeentefonds die nu stelselmatig wordt afgebouwd. Vanaf 2027 wordt de Elia-compensatie volledig afgeschaft, wat een gezamenlijk reccurent verlies van 83 miljoen voor de lokale besturen betekent.

Vooruit betreurt de zoveelste besparing op de financiering van lokale besturen. Lokale besturen staan al sterk onder druk door hoge inflatie, crisissen en gestegen pensioenlasten.

Dit is een extra financiële dobber. Wij pleiten voor een stevige financiering voor de lokale besturen die ook voorspelbaar en betrouwbaar is, zodat ze weten waar ze op langere termijn aan toe zijn. Dat de overheid nu beknibbelt op de financiering is niet goed voor de stabiliteit en voor de investeringsagenda. Voor Lier betekende dit in 2023 een bedrag van 451920,37 euro.

 

Daarom volgende vraag aan het schepencollege:

        hoe denkt het cbs deze minderinkomsten de volgende jaren op te vangen?

 

Antwoord schepen Ilse Lambrechts:

Uiteraard betreuren we dat de Vlaamse regering beknibbelt op de financiering van de lokale besturen net nu er, zoals u aangeeft, meer dan ooit grote uitdagingen op de lokale besturen afkomen.

De impact van deze wijziging valt volledig binnen de tijdspanne van de volgende legislatuur. De aanpassing van het MJP dat momenteel in voorbereiding is, blikt vooruit tot het jaar 2026. In het ontwerp van de aanpassing van het MJP houden we dan ook rekening met de vooropgestelde halvering van de Elia-compensatie in 2026. We zijn volop bezig met de voorbereiding van de aanpassing van het MJP zodat deze ter goedkeuring kan voorgelegd worden aan de gemeenteraad van december.

 

 

Interpellatie 6 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. planning en communicatie m.b.t. de openbare werken in Koningshooikt

Gezien de verwarring en de consequenties voor de lokale ondernemers in ons dorp, ben ik genoodzaakt om de gebrekkige communicatie en uitvoering van de asfalteringswerken in het dorp aan te kaarten.

 

Twee eenvoudige vragen:

        Erkent het stadbestuur de warrige communicatie en planning van de werken?

        Welk initiatief neemt het stadsbestuur om dit in de toekomst te vermijden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De werken in  de Dorpsstraat zijn werken voor de herasfaltering, aanbrengen thermoplastische markeringen en aanbrengen van fietssuggestiestroken in koudplast. Dit zijn allemaal werken die weersgevoelig zijn. Daarbij is een droge ondergrond en droog weer noodzakelijk voor de markeringswerken.

Voor de initiële planning werden volgende communicatieacties opgenomen:

        Ma 25/9 en 26/9:
opmaak webpagina
opmaak kaartjes en drukwerk
inplannen bij gemeenschapswachten
mailing scholen

        Di 26/9 – 1/10: gemeenschapswachten busten alles in Dorpsstraat – Koningsplein en zijstraten doodlopend op (+ desbetreffende stukken Gangelberg en Spreet).

        Vr 29/9: opgenomen in persbericht ‘verkeersberichten’ en mailing door team ondernemen naar de handelaars

        Ma 2/10: Bericht op Hoplr (steeds week vooraf indien mogelijk, in navolging van huis-aan-huis communicatie)

        Di 3/10: Be-Alert SMS naar Dorpsstraat en omgeving over asfalteringswerken algemeen (volgt doorgaans als reminder enkele dagen vooraf, maar hier iets vroeger ingepland)

        Wo 4/10: Be-Alert SMS apart naar Dorpsstraat over gewijzigde afvalophaling ovw asfalteringswerken

        Wo 4/10: facebookpost algemeen

        Do. avond 5/10: Herinnering via Be-Alert rond gewijzigde afvalophaling Dorpsstraat

 

De markeringwerken zelf waren ingepland op 12/10 en 13/10. Door aanpassing van de weersverwachtingen op 12 oktober bleek dat het te nat zou zijn om deze te kunnen uitvoeren. Dit werd ook de ochtend van 12/10 gecommuniceerd.

De werken werden opnieuw ingepland voor 17/10 en 18/10 en werden op 16/10 ook bevestigd door de aannemer. Dinsdagochtend bleek dat er een communicatieprobleem was tussen de aannemer en zijn onderaannemer. De werken zijn dan 18/10 kunnen starten maar dienden opnieuw te worden stilgelegd omwille van de slechte weersomstandigheden. Deze werken worden nu opnieuw ingepland voor begin november, exacte data worden voorgesteld afhankelijk van de weersverwachtingen.

 

 

Interpellatie 7 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. ontharding parking de Laag

Met behulp van het Provinciaal traject Leefbare Dorpen is die vraag van de Hooikste inwoner, om de leefbaarheid van het Dorp te verhogen, nogmaals bevestigd geweest. Als project is daaruit ‘Vergroening parking de Laag’ uit voortgekomen. Een belangrijk initiatief. Immers de hitte kaarten van Vlaanderen tonen aan dat de dorpskern van Koningshooikt een nog groter hitte eiland is dan het stadscentrum van Lier. In Lier zorgt de aanwezigheid van de Vesten voor een milderend effect op de opwarming van het centrum van Lier. 

Een goed plan dus om een plan uit te werken om de Laag te vergroenen/te ontharden. We plannen in een tweede fase ook nog een groene vestengordel rond Koningshooikt – maar dat is niet de inzet van deze tussenkomst.

Bij het zien van de plannen, maakte onze fractie zich wel ongerust. Er rezen wat vragen.

Zo lijkt het ons een plan met de handrem op. Dat parking op die plek wenselijk is, lijkt duidelijk. Maar zelfs zonder parking op te geven, kan je nog veel verder gaan in de ontharden en vergroening van deze vlakte.

Daarnaast is deze ingreep zeker ook gebonden aan de verdere plannen met het dorpshart. Wij voelen, minstens in de wandelgangen van deze raad, een groot draagvlak op de Jutse dorpskern de volgende legislatuur grond te vernieuwen. Wij zien dit alvast als noodzakelijk. De plannen met de Laag moeten niet wachten, maar houden best wel rekening met het grotere plaatje. Bijvoorbeeld op het aantal parkeerplaatsen heeft dit wel impact. Vandaar mijn tweede vraag: Welke visie heeft het stadsbestuur op de verdere vernieuwing van de dorpskern, en welke rol speelt de Laag daarin?

Tot slot een praktische vraag: het lijkt ons van belang om meteen enkele laadpunten te voorzien voor elektrische wagens. Is dat meegenomen in de plannen.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

In het visiedocument ‘Veerkrachtig Koningshooikt’, dat tot stand kwam in het kader van het veerkrachtige dorpentraject, werden een aantal toekomstbeelden en ideeën voor verandering aangehaald. Tijdens participatiesessies werden de droombeelden verder uitgediept. De wens van de bewoners om enerzijds extra ontmoetingsplaatsen te creëren en anderzijds meer groen in de dorpskern te voorzien, werden in de actiefase als prioriteit naar voor geschoven.

 

Gezien het traject Veerkrachtig Koningshooikt initieel niet opgenomen werd in de meerjarenplanning, werden er op korte termijn geen financiële middelen voorzien voor de uitwerking van acties. De subsidiemogelijkheid ‘Veerkrachtige dorpenrealisaties’ door de provincie Antwerpen maakt dat we enkele quick-wins uit de voorgestelde acties snel zouden kunnen realiseren. Op deze manier was het mogelijk om op korte termijn elementen uit dit traject zichtbaar in het dorp te maken. Bij de subsidieaanvraag werden een aantal concrete actievoorstellen naar voor geschoven die op korte termijn uitvoerbaar zijn.

 

In samenspraak met de inwoners en de dorpsraad gingen we op zoek naar een quick-win. Dit vonden we in het ontharden en vergroenen van een strook tussen De Laag en de Eikenboslaan. Bovendien kunnen deze acties een aanzet vormen voor verdere planning en engagement op lange termijn (groeifase). Het was binnen het concept van de subsidie niet mogelijk om op dezelfde termijn reeds een groter plan voor de laag te kunnen uitrollen.

 

Op de laag blijven ca. 90 plaatsen beschikbaar wat ook op basis van het advies van de Dorpsraad als voldoende wordt aangevoeld. Op dat vlak werd het plan dan ook positief geadviseerd.

 

Wat betreft het voorzien van laadpunten is het zo dat er sinds januari 2018 2 laadpunten op parking De Laag werden voorzien. Deze kennen momenteel een gemiddeld gebruik met ongeveer 229 laadbeurten per kwartaal. Conform onze laadpuntstrategie bevelen we aan om laadpunten te versterken vanaf 200 laadbeurten per kwartaal. Deze komen daar zeker voor in aanmerking.

 

Voor de heraanleg van de hele dorpskern is in het huidige meerjarenplan niet opgenomen en daar kan ik dus ook geen uitspraken over doen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

TERRASSENREGLEMENT AFSCHAFFEN. NIET IN BEHANDELING GENOMEN.

 

MOTIVERING

Het terrassenreglement is in werking van 2001. Wat stellen wij vast:

        Dat de horecazaken die van in het begin bestonden zich volledig hebben moeten in orde stellen met het terrassenreglement dat goedgekeurd was op de gemeenteraad door de meerderheid. Dit koste de bestaande horecazaken veel geld.

        Dat er in de loop van de jaren daarop nieuwe horecazaken zijn bijgekomen die een vergunning moesten aanvragen om te mogen openen. Hierbij krijgen zij de nodige inlichtingen waar zij moeten aan voldoen. Ook het terrassen reglement is daar een element van. Geen enkel van de nieuwkomers heeft het terrassenreglement gevolgd en de stad heeft het nagelaten dit op te volgen en geen handhaving gedaan.

        Na verschillende tussenkomsten en schriftelijke vragen van onze partij kregen wij een antwoord in oktober 2022 dat er zou opgetreden worden begin 2023 en iedereen zal zich moeten aanpassen.

        Op de gemeenteraad van september 2023 doen wij een tussenkomst en vragen ons af waarom het terrassenreglement nog niet terug in orde werd gesteld. Dit was ons beloofd een jaar daarvoor in een schriftelijke vraag. Het antwoord van onze Burgemeester was niet te begrijpen. “Het terrassenreglement zal pas afgedwongen worden in 2025! Een schande ten opzichte van de horecazaken die hun wel in regel hebben gesteld en veel geld hebben moeten uitgeven. Eerlijk zijn en iedereen gelijk voor de wet telt hier niet. Schaf dit reglement dan gewoon af, als het dan toch niet moet opgevolgd worden door alle horecazaken.

Punt ter stemming met een geheime stemming:

De gemeenteraad beslist om het terrassen reglement voorlopig af te schaffen.

 

Argumentatie

De burgemeester vraag aan het raadslid om het agendapunt in te trekken. Indien het terrassenreglement wordt afgeschaft, zouden met onmiddellijke ingang alle terrassen op openbaar domein moeten verdwijnen, want zonder terrassenreglement is er geen grond meer voor de plaatsing van om het even welk horecaterras daar.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het punt wordt niet in behandeling genomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023