Lier

Zitting van 25 januari 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. fietskoeriers

In de afgelopen eindejaarsperiode konden onze lokale handelaars een beroep doen op fietskoeriers om pakjes te bezorgen aan klanten in Lier en Koningshooikt. Het betrof een proefproject voor de kleinhandel en de horeca, in samenwerking met Werkmmaat.

Het project liep tot en met 8 januari.

 

1)   In hoeverre werd er effectief gebruik gemaakt van deze dienstverlening, zowel door kleinhandel als horeca?

2)   Hoe evalueert het College dit proefproject?

3)   Heeft het College de intentie dit project in de (nabije) toekomst te verduurzamen?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

4)   In hoeverre werd er effectief gebruik gemaakt van deze dienstverlening, zowel door kleinhandel als horeca?

In totaal namen 12 Lierse handelaars deel aan dit project:

De Snoepdoos, Bar Estivo, Florentine, Chocolaterie Dom, Oil&Vinegar, Vosschemie-Benelux, Koffiebranderij Van Ouytsel, Koekebakkevlaaien, Parfumerie Dierckx, Fashiongarden, Microbrouwerij de Meulekens en Druantia.

 

We hadden gehoopt dat het er meer zouden zijn, maar de lancering van dit project werd wat in snelheid genomen toen de federale regering de heropening van de winkels al op dinsdag 1 december legde, in tegenstelling tot de eerder voorziene 13 december. Uiteraard was dat voor ons én de winkeliers zeer welgekomen. Keerzijde was natuurlijk dat de handelaars vooral druk in de weer waren met deze vervroegde heropening en daar hun kerstkooppiek wilden organiseren. Het gevolg was dat de tijd bij velen ontbrak om ook een thuisleveraanbod op poten te zetten en te promoten bij hun klanten. Uiteraard hebben wij daar alle begrip voor.

 

De horeca had al eigen thuisleversystemen uitgewerkt. Het was sowieso niet de bedoeling daarmee in concurrentie te gaan.

 

5)   Hoe evalueert het College dit proefproject?

Op 12 januari hebben we samen met partner Werkmmaat het project geëvalueerd. Alle deelnemende zaken waren uiterst positief over onze communicatie, de service en vriendelijkheid van de bezorgers en de praktische uitwerking. Zij gaven aan dat levering in de randgemeenten een meerwaarde kon betekenen en stelden de vraag naar een geautomatiseerde verzendprocedure.

 

Uiteraard is de tevredenheid sterk gestoeld op het feit dat de service volledig gratis was. Maar uit de bevraging blijkt ook dat er bereidheid is om in een betalende formule te stappen. De achilleshiel van het verhaal is natuurlijk dat de bakfietsen niet veel verder dan de gemeentegrenzen kunnen gaan. En veel handelaars geven aan dat ze in een betalende formule verzendingen binnen Lier zelf liever bezorgen.

De Economische Raad evalueerde volgens dezelfde lijnen en velde zeer positieve conclusies. Zij vragen om dit systeem in de toekomst te bestendigen, maar adviseren om een ideale verhouding tussen kosten en baten te zoeken door bijvoorbeeld alleen in piekperiodes dit aanbod te voorzien.

 

6)   Heeft het College de intentie dit project in de (nabije) toekomst te verduurzamen?

Dit was een project met eerder beperkte kosten, waarbij slechts voor €3200 aan werkuren moest vergoed worden. Een eventuele bestendiging zal natuurlijk andere uitdagingen presenteren. Een eerste voorstel van Werkmmaat om tijdens het hele jaar door twee wekelijkse aflevermomenten te bieden kwam al neer op €35.000 indien het volledig gratis zou blijven voor de handelaars. Dat is uiteraard wel een zeer grote hap uit ons budget. We onderhandelen dus verder om de haalbaarheid van een piekmoment-aanbod af te toetsen, waarbij eventueel de randgemeenten mee worden opgenomen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. bevlagging van de Lierse brandweerkazerne

Hoewel in de kunstmatige staat België alles mogelijk is, vond ik het antwoord op mijn actuele vraag in de gemeenteraad van 26 oktober 2020 i.v.m. de bevlagging aan openbare gebouwen vrij bizar.

Vlaams Belang kamerlid Ellen Samyn stelde hier op 23 november dan ook een schriftelijke vraag over aan bevoegd minister Annelies Verlinden.

Uit het antwoord van de bevoegde minister blijkt dat de antwoorden die ik hier in deze raad kreeg, niet helemaal correct te zijn. De minister stelt namelijk duidelijk dat het koninklijk besluit van 5 juli 1974 de bevlagging regelt van de openbare gebouwen en dat deze reglementering van toepassing is op alle openbare gebouwen, ongeacht welke overheid ervoor bevoegd is. De minister bevestigt bovendien dat alle brandweerkazernes wel degelijk openbare gebouwen zijn.

De brandweerkazernes die tot een hulpverleningszone behoren, zoals die van Lier, dienen dus wel degelijk het koninklijk besluit van 5 juli 1974 en het Vlaams decreet van 7 november 1990 te volgen.

Deze federale en communautaire regels inzake bevlagging zijn immers van toepassing op alle openbare gebouwen die in het Nederlandse taalgebied gevestigd zijn.

Gezien de korte tijd die het CBS heeft om een antwoord te formuleren op een actuele vraag, is dit geen verwijt voor het niet helemaal correcte antwoord dat ik kreeg, maar heb ik hier wel nog volgende vragen over:

        Zal het CBS de hulpverleningszone (Brandweerzone) Rivierenland erop wijzen dat hun kazernes wel degelijk openbare gebouwen zijn en zij zich dienen te houden aan het bovengenoemde koninklijke besluit en het Vlaams decreet?

        Zal het CBS erop toezien dat het uithangen van de Vlaamse leeuw aan de Lierse brandweerkazerne, op zijn minst op de verplichte data, nageleefd wordt?

 

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Na ontvangst van uw vraag heb ik contact genomen met de verantwoordelijken van de Brandweerzone Rivierenland en het volgende antwoord ontvangen:

 

“Op basis van het antwoord van minister Verlinden op de schriftelijke vraag mbt de bevlagging van brandweerkazernes, zal de brandweerzone een zonale richtlijn voorbereiden die van toepassing zal zijn op de 15 brandweerkazernes.

 

In het achterhoofd wordt gehouden dat de uitrusting van de gebouwen niet overal identiek is en dat de brandweer sommige gebouwen deelt (al dan niet met een openbaar bestuur). Een aanpassing van de een aantal bestaande infrastructuren zal nodig zijn.

 

In afwachting van de zonale richtlijn zal aan de brandweerkazerne de Belgische vlag, de Vlaamse vlag en de vlag van de stad Lier gehesen worden.”

 

Uw eerste vraag is dus positief beantwoord. Ik ga ervan uit dat de Zone, die eigenaar is van de gebouwen, het nodige zal doen voor een correcte bevlagging. Ik zal hierop toezien.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. gasboete inname openbare weg

Graag zou ik de bedoeling kennen voor het opleggen van een gasboete bij het innemen van de openbare weg. De burgers betalen al een redelijke belasting voor inname openbare weg om werken te laten uitvoeren. Als de aannemer dan meer plaats inneemt dan aangevraagd wordt deze belasting aangepast en verhoogd, maar daar bovenop krijgt hij hier nog eens een gasboete voor. Toch is het de aannemer die verantwoordelijk is hiervoor.

Graag hierover meer uitleg waarom dit op deze manier moet gebeuren?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

De belasting voor IOW is één zaak, de GAS-boete een andere:

De belasting wordt geheven op basis van de ingenomen oppervlakte. De boete volgt eventueel wanneer wordt vastgesteld dat men zich niet heeft gehouden aan de ingediende aanvraag. Deze werkwijze is noodzakelijk om een rem te zetten op een wildgroei aan het niet respecteren van de ingediende aanvragen.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. vaccinatiecentrum

Men is volop bezig met het installeren van een vaccinatiecentrum in cultuurcentrum "De Mol".Vermoedelijk begin maart 2021 zal men starten met de vaccinaties. Er zullen natuurlijk nog veel problemen opduiken maar het is een goede zaak dat de Lierenaars en Hooiktenaars kort bij huis terechtkunnen voor hun vaccinatie.

Voor een aantal onder ons zal het natuurlijk een probleem zijn om er te geraken en dan denk aan de ouderen en de minder mobiele mensen, in de stad Blankenberge is er een voorstel om de plus 65 jarigen gratis met een taxi naar vaccinatiecentrum te vervoeren. De stad heeft een overeenkomst gesloten met de plaatselijke taxibedrijven. Ik zou aan het cbs willen vragen of zij ook een dergelijk iniatief gaan nemen of er andere mogelijkheden overwogen worden.

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

De opbouw van het centrum is verleden week al gestart en gaat onverstoord verder. Ondertussen zijn ook al enkele werkgroepen druk in de weer om de organisatie en de werking van het centrum op punt te stellen. Mobiliteit en toegankelijkheid zijn daarbij  belangrijke aandachtspunten.

 

Een eerste vergadering ging verleden vrijdag door; een nieuwe vergadering gaat door woensdag. Ondertussen weten we dat ons vaccinatiecentrum ook voor het mobiliteitsprobleem een financiële tegemoetkoming zal ontvangen.

 

Ik kan u verzekeren dat alles in het werk zal gesteld worden om iedereen op een vlotte manier naar het centrum te brengen en besprekingen zullen gevoerd worden met De Lijn, de Minder Mobielen Centrale, de taximaatschappijen.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. groepsaankoop regenwatertonnen

Op aangeven van onze groene collega’s uit Duffel, heeft Igemo aan alle gemeenten van haar werkingsgebied een voorstel bezorgd voor de samenaankoop van regenwatertonnen.

 

Wij hopen dan ook dat het Lierse stadsbestuur hierop zal intekenen. Want 50 tot 70% van het watergebruik in huishoudens vereist geen drinkwaterkwaliteit. Voor heel wat klussen in en om de woning is regenwater perfect bruikbaar. Om regenwater op te vangen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je een regenwaterput installeren, maar dit is een dure aangelegenheid voor de meeste particulieren. Een regenton plaatsen is dat niet. Het regenwater dat hierin opgevangen wordt kan gebruikt worden om planten, bloemen en de moestuin water te geven. Dat is niet alleen een besparing op het gebruik van drinkwater, ook financieel is dat interessant want drinkwater wordt almaar duurder.

 

Groen-Lier&Ko is al langer gekend als partij die resoluut wil gaan voor een verregaande vergroening van onze stad. De mogelijkheid bieden aan onze stadsgenoten om aan een lage prijs een regenton aan te kopen, zou in dat kader een mooie stap in de goede richting zijn. We hopen van ganser harte dat het stadsbestuur daar ook zo over denkt.

 

Mijn concrete vraag is dan ook erg eenvoudig: zal de stad Lier intekenen op de groepsaankoop voor regenwatertonnen zoals aangeboden door Igemo?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De kwestie is een gedeelde bevoegdheid tussen collega Suetens en mezelf. Het zit namelijk op het kruispunt van milieu, duurzaamheid en openbaar domein, afhankelijk van de invalshoek en de locatie van de regenwateropvang. Ik zal het gezamenlijke antwoord in deze geven.

 

De klimaatverandering laat zich steeds meer voelen. Langdurige warme en droge periodes worden afgewisseld met periodes van hevige regenval. Door hemelwater op te vangen en te stockeren wanneer dat overvloedig aanwezig is, kan het later gebruikt worden om een droge periode te overbruggen. Op die manier wordt de kans op overstromingen kleiner en vermijden we dat de drinkwaterreserves verder onder druk komen te staan.

 

Naar de toekomst toe moeten daarom de maatregelen bekeken worden die ons in staat stellen om maximaal in te zetten op opvang, stockage en recuperatie van hemelwater. De hemelwaterverordening verplicht in bepaalde gevallen het plaatsen van een hemelwaterput. Daaraan worden dan vaak toepassingen gekoppeld die geen hoogwaardige waterkwaliteit vereisen, zoals het sproeien van de tuin, het doorspoelen van het toilet, e.d..

 

Het plaatsen van een hemelwaterput is echter niet altijd een verplichting en de plaatsing is bovendien niet voor iedereen financieel haalbaar. Een regenwaterton plaatsen vormt hier een laagdrempelig alternatief. Op vraag van de gemeente Duffel heeft IGEMO inderdaad een voorstel uitgewerkt voor de organisatie en coördinatie van een samenaankoop van regenwatertonnen. Net als verschillende andere gemeenten heeft Lier dit voorstel eind vorig jaar ontvangen. Omdat dit project aansluit bij de realisatie van het stedelijk klimaatactieplan, kon het rekenen op positieve reacties uit verschillende hoeken. De deelname van de stad Lier aan de samenaankoop van regenwatertonnen werd ondertussen goedgekeurd door het schepencollege. Daarbij werden wel een aantal randvoorwaarden op vlak de logistieke organisatie.

 

 

Mondelinge vraag 6 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. beleid Stad Lier inzake nieuwe woonvormen

In het bestuursakkoord 2019-2024 wordt vermeld dat nieuwe woonvormen zoals cohousing en zorgwonen zullen worden gefaciliteerd.

 

Deze nieuwe woonvormen zouden kaderen in een Lierse woningtypetoets waarbinnen een visie zou ontwikkeld worden op het woonbeleid in onze stad.

 

In de Lierse Bouwmeester Scan die dateert van september 2019 luidt de kritiek dat de groeiende vraag naar woningen in Lier onvoldoende wordt beantwoord met innovatieve woningtypes en duurzame verdichting van onze stad binnen de ring.

 

Aan de kersverse schepen van Stadsontwikkeling – en mogelijk ook aan de schepen van Wonen – zou ik daarom volgende vragen wensen te stellen:

 

        In welke fase van ontwikkeling en besluitvorming bevindt zich deze Lierse woningtypetoets?

 

        Op welke manier zal het stadsbestuur nieuwe woonvormen zoals cohousing en zorgwonen actief en concreet faciliteren?

 

        Deelt het stadsbestuur het standpunt van onze fractie dat deze nieuwe woonvormen niet enkel kansen verdienen binnen de Ring, maar tevens in het buitengebied en in onze deelgemeente Koningshooikt?

 

        Heeft het stadsbestuur begrip voor het standpunt van onze fractie dat enige urgentie zich opdringt om deze nieuwe woonvormen ook in onze stad alle groeikansen te bieden?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Een woningtypetoets is een ruimtelijk instrument op het raakvlak van woonbeleid en ruimtelijk beleid. De woningtypetoets zit net als de respectievelijke beleidsplannen momenteel in de onderzoeks- of voorbereidende fase. Momenteel voeren onderzoekers van de KU Leuven (Onderzoekseenheid Economie en Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving – HIVA) een studie uit voor de opmaak van een woonbeleidsplan voor Mechelen en Lier, onder regie van de Interlokale vereniging ‘IGS versterkt wonen in Mechelen, Lier en Willebroek’. Deze studie is richtinggevend voor een woningtypetoets en zal een indicatie geven in welke mate dit een geschikt instrument kan zijn. De studie kan vanuit een omgevingsanalyse input leveren voor de concrete uitwerking, indien aangewezen.

 

De nood aan nieuwe woonvormen wordt opgenomen en onderzocht in de studie voor de opmaak van het woonbeleidsplan. De studie zal een indicatie geven welke nieuwe woonvormen potentieel hebben om woonnoden in Lier op te vangen, evenals voorstellen tot concrete acties om gewenste nieuwe woonvormen te faciliteren. Veel knelpunten voor nieuwe woonvormen zijn echter te situeren op het federale en Vlaamse niveau (o.a. belastingen, domiciliewetgeving, sociale zekerheid, woonbeleid met name woningkwaliteit). Lier dringt samen met andere steden en gemeenten aan op de afstemmening van verschillende regelgevingen.

 

Nieuwe woonvormen wensen we in het toekomstige te voeren beleid op te nemen, voor o.a. het verbeteren van de woningkwaliteit, het voorzien van een woningaanbod op maat van Lier en voor het realiseren van kwaliteitsvolle verdichting. De koppeling tussen het woonbeleidsplan en het in opmaak zijnde beleidsplan ruimte Lier zal een ruimtelijk beleidskader creëren om locaties af te toetsen die voor welbepaalde woonvormen in aanmerking komen of noodzakelijk zijn.

 

De stad heeft de toekomstige uitdaging om tegemoet te komen aan de groei van haar bevolking, gekoppeld aan een diverse, betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting. We willen met het woonbeleidsplan en het beleidsplan ruimte Lier inzetten op deze uitdaging. In nieuwe projecten zal rekening gehouden worden met de implementatie van nieuwe woonvormen.

Ook het project Veerkrachtige dorpen kan een indicatie geven voor de noden, specifiek in Koningshooikt.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 14 DECEMBER 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 14 december 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 14 december 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

REGLEMENT BEHANDELING MELDINGEN EN KLACHTEN - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van het reglement behandeling meldingen en klachten

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de nieuwe beheersovereenkomst die werd afgesloten met SOLag, werd afgesproken dat klachten met betrekking tot de dienstverlening van SOLag binnen het bestaande systeem van klachtenbehandeling van de Stad zullen opgenomen worden. Hiervoor moet het huidige reglement aangepast worden, nl.:

De tekst: "Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad, OCMW Lier) zijn klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op ..."

 

zal als volgt aangepast moeten worden:

"Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad, OCMW Lier ) en het autonoom gemeentebedrijf SOLag zijn klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op ..."

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 302 en 303

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het 'Reglement behandeling meldingen en klachten' goed, waarbij de tekst:

"Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad, OCMW Lier) zijn klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op ..."

 

wordt aangepast naar:

"Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad, OCMW Lier) en het autonoom gemeentebedrijf SOLag zijn klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op ..."

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de gecoördineerde versie van het Reglement behandeling meldingen en klachten' goed.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

RETRIBUTIEREGLEMENT ONTLENEN VAN STADSMATERIALEN - AANPASSING DOOR TOEVOEGING FIETSNADARS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed.

Op 16 november 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de aankoop van fietsnadars goed. Die fietsnadars zijn vanaf 2021 te ontlenen door organisatoren.

 

Feiten en context

De fietsnadars dienen nog te worden toegevoegd aan het retributiereglement. Ontlenen is gratis voor organisaties in categorie A. Voor organisaties in categorie B bedraagt de prijs 0.90 euro per stuk, voor organisaties in categorie C is dat 1.90 euro per stuk, naar analogie met gewone nadarhekken;

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de toevoeging van fietsnadars aan het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed te keuren, waardoor artikel 3 van het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen als volgt wordt aangepast:

 

Artikel 3 : Tarieven

        Ontlening door categorie A : gratis

        Categorieën B en C (tabel)

 

Materiaal

aantal voorraad

tarief B

tarief C

Podiumelementen 2x1m hoogte 0,50m

50

€ 2,20

€ 4,40

Podiumelementen 2x1m hoogte 1,00m

50

€ 2,20

€ 2,20

Podiumelementen 2x1m metaal verstelbaar (touartube)

60

€ 2,50

€ 5,00

Trap voor podium in hout 1,00m breedte,hoogte =0,50 m

7

€ 0,60

€ 1,20

Trap voor podium in hout 1,00m breedte hoogte 0,80 m

7

€ 0,60

€ 1,20

Trap voor podium in hout 0,80m breedte hoogte 0,75 m

1

€ 0,60

€ 1,20

Tafelbladen met schragen 2,55x0,70 m

45

€ 0,90

€ 1,90

Opklapbare biertafels model Woodstock 2,20x0,67 m met banken (10 sets per transportkar)

70

€ 10,00

€ 18,70

Plooitafels 1,80x0,80 m (per 20 op transportkar)

80

€ 5,00

€ 10,00

Stoelen stapelbaar

130

€ 0,60

€ 1,20

Klapstoelen (per 50 op transportkar)

550

€ 0,60

€ 1,20

Spreekgestoelte

2

€ 1,20

€ 2,50

Vlaggenmasten alu

20

€ 1,20

€ 2,50

Nadar 2,20 m (op aanhangwagen per +/- 100 lm)

250

€ 0,90

€ 1,90

Tentoonstellingskasten 1,20 x0,60 x0,30

9

€ 3,10

€ 6,20

Kiosk diameter 8m, inclusief plaatsing

1

€ 149,20

€ 298,40

*Opmerking: Deze ontlening (kiosk) kan slechts tegen dit tarief mits levering en plaatsing tijdens de diensturen. Voor levering, plaatsing of terug ophalen buiten de diensturen wordt het vermelde tarief verdubbeld.

 

wordt vervangen door:

 

Artikel 3 : Tarieven

        Ontlening door categorie A : gratis

        Categorieën B en C (tabel)

 

Materiaal

aantal voorraad

tarief B

tarief C

Podiumelementen 2x1m hoogte 0,50m

50

€ 2,20

€ 4,40

Podiumelementen 2x1m hoogte 1,00m

50

€ 2,20

€ 2,20

Podiumelementen 2x1m metaal verstelbaar (touartube)

60

€ 2,50

€ 5,00

Trap voor podium in hout 1,00m breedte,hoogte =0,50 m

7

€ 0,60

€ 1,20

Trap voor podium in hout 1,00m breedte hoogte 0,80 m

7

€ 0,60

€ 1,20

Trap voor podium in hout 0,80m breedte hoogte 0,75 m

1

€ 0,60

€ 1,20

Tafelbladen met schragen 2,55x0,70 m

45

€ 0,90

€ 1,90

Opklapbare biertafels model Woodstock 2,20x0,67 m met banken (10 sets per transportkar)

70

€ 10,00

€ 18,70

Plooitafels 1,80x0,80 m (per 20 op transportkar)

80

€ 5,00

€ 10,00

Stoelen stapelbaar

130

€ 0,60

€ 1,20

Klapstoelen (per 50 op transportkar)

550

€ 0,60

€ 1,20

Spreekgestoelte

2

€ 1,20

€ 2,50

Vlaggenmasten alu

20

€ 1,20

€ 2,50

Nadar 2,20 m (op aanhangwagen per +/- 100 lm)

250

€ 0,90

€ 1,90

Fietsnadars

50

€ 0,90

€ 1,90

Tentoonstellingskasten 1,20 x0,60 x0,30

9

€ 3,10

€ 6,20

Kiosk diameter 8m, inclusief plaatsing

1

€ 149,20

€ 298,40

*Opmerking: Deze ontlening (kiosk) kan slechts tegen dit tarief mits levering en plaatsing tijdens de diensturen. Voor levering, plaatsing of terug ophalen buiten de diensturen wordt het vermelde tarief verdubbeld.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

REGLEMENT 'BELASTING OP GEBOUWEN EN/OF WONINGEN DIE BESCHOUWD WORDEN ALS ONBEWOONBAAR, ONGESCHIKT, VERWAARLOOSD, BOUWVALLIG OF LEEGSTAAND' - ACTUALISATIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 17 februari 2020 keurde de gemeenteraad het Belastingreglement op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd, bouwvallig of leegstaand goed.

 

Feiten en context

Met ingang van 1 januari 2020, voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een belasting geheven op:

        de woningen die middels een Besluit van de Burgemeester of van de bevoegde Vlaamse minister onbewoonbaar zijn verklaard;

        de woningen die middels een Besluit van de Burgemeester of van de bevoegde Vlaamse minister ongeschikt zijn verklaard;

        de woningen en gebouwen die verwaarloosd zijn;

        leegstaande woningen en gebouwen;

én die opgenomen zijn in één van de drie gemeentelijke inventarissen, zoals bedoeld in artikel 5 van het reglement.

 

De Vlaamse regering beslist om vanaf 1 januari 2021 de Vlaamse Wooncode om te dopen tot de Vlaamse Codex Wonen. Er is een nieuwe structuur met een nieuwe nummering van de bestaande artikels.

 

In het huidige reglement ‘Belasting op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd, bouwvallig of leegstaand’ wordt verwezen naar de oude benaming ‘Vlaamse Wooncode’. Een aanpassing van het reglement is hierdoor aangewezen.

 

Voorstel

Een voorstel tot actualisatie van het reglement bevindt zich in bijlage.

De tarieven van de belasting werden hierbij geïndexeerd.

 

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele fouten in de formulering recht te zetten die de medewerkers van wonen en ondernemen ondertussen opmerkten, maar er gebeuren op dit moment geen inhoudelijke wijzigingen aan het reglement.

 

Juridische grond

        Grondwet, meer bepaald artikel 170 §4.

        Decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 (ook wel heffingsdecreet genoemd).

        Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur.

        Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen-procedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

        Decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, artikel 2.2.6, met latere wijzigingen.

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder op het artikel 40 §3, artikel 41 14°, artikel 286 §1, artikel 287, artikel 288 en artikel 330.

        Decreet van 23 december 2016 houdende diverse fiscale bepalingen omtrent de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen, ingezonderd artikels 12, 24 en 25.

        Omzendbrief van 15 februari 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding houdende de onderrichtingen betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Argumentatie

Een actualisatie van het reglement is aangewezen om in overeenstemming te zijn met de nieuwe terminologie van de Vlaamse overheid en om de geïndexeerde tarieven toe te passen.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 17 februari 2020 over de goedkeuring van het Belastingreglement op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd, bouwvallig of leegstaand, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het geactualiseerde reglement, in bijlage, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VISVERGUNNINGEN - OPHEFFING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing burgemeester van 20 juni 2019 over de kennisname van het afsluiten van de fortvijver en intrekken visverloven voor onbepaalde termijn omwille van blauwalgen.

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over het retributiereglement op visrechten 2020 (geldend vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025)

Beslissing burgemeester van 15 juni 2020 over het afsluiten van de fortvijver en intrekken visverloven voor onbepaalde termijn omwille van blauwalgen.

 

 

Feiten en context

Voor het tweede jaar op rij wordt het fort van Lier geteisterd door blauwalgen. Hierdoor is het water in bepaalde mate toxisch voor mens en dier. Omwille van deze reden zijn in 2019 en 2020 de visverloven voor onbepaalde duur ingetrokken vanaf juni tot het najaar.

Op 15 juni 2020 waren er 5 visverloven van kracht (1 van 1 lijn (€12,40/vergunning) en 4 van 2 lijnen (€18,70/vergunning), goed voor €87,20 inkomsten voor de stad.

Er komen vanuit de vissers verschillende klachten binnen over deze sluiting van de visvijver en over de slechte staat van de visplaatsen rondom de vijver. Hierbij wordt melding gemaakt van overwoekerde plaatsen, stammen in het water, moeilijke bereikbaarheid. Er is ook al lange tijd geen vis meer uitgezet op de vijver.

 

 

Adviezen

Dienst leefmilieu

De dienst leefmilieu adviseert om vanaf 2021 geen visverloven meer uit te reiken voor het fort van Lier. De dienst leefmilieu stelt voor een groot informatiebord te plaatsen aan de ingang van het fort waarop duidelijk aangegeven staat dat er niet gezwommen, niet gevist en geen water gecapteerd mag worden op het fort van Lier. De dienst leefmilieu raadt ook aan om deze verboden op te nemen in het algemeen politiereglement van Lier.

Advies VMM ( algemeen advies 2019)

VMM adviseert om elke vorm van watercaptatie en waterrecreatie te verbieden binnen een straal van 100 m van de bloei / drijflaag.

Wanneer de drijflaag verdwenen is, moet de waterbeheerder het gehalte aan microcystines (meest voorkomende gifstoffen van blauwalgen) te laten bepalen. Pas wanneer het microcystinegehalte onder de veiligheidsnorm ligt, kunnen alle verboden opgeheven worden.

Veiligheidsnormen:

- 1µg microcystine/l voor watercaptatie voor landbouwdoeleinden

- 20 µg microcystine/l voor zwem- en waterrecreatie.

Cyanobacteriën (blauwalgen) komen van nature voor in water bij warme en windstille omstandigheden en dit voornamelijk in voedselrijk water. Eens zo'n bloei ontwikkeld is, kan je weinig doen behalve wachten tot ze afsterven. Het enige dat kan gedaan worden is preventief de sliblaag verminderen.

 

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet, artikel 135

§2 De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

 

 

Argumentatie

Het college overweegt om in het kader van algemene volksgezondheid vissen, zwemmen en capteren van water aan het fort van Lier te verbieden vanaf 1 januari 2021. Om dit verbod juridisch te ondersteunen wordt dit verbod opgenomen in het algemeen politiereglement van Lier. Er moet wel een uitzonderingsclausule worden ingebouwd zodat voor wetenschappelijk onderzoek of het capteren van bluswater uitzonderingen kunnen toegestaan worden.

 

Het college wenst het retributiereglement op visvergunningen aan het Fort van Lier op te heffen met ingang van 01 januari 2021 vermits vissen zal verboden worden.

Deze beslissing wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op visrechten, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019, op te heffen met ingang van 01 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

OVEREENKOMST MET WERKMMAAT VOOR RENOVATIE MINIGOLF. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2019 over de goedkeuring van de overeenkomst Werkmmaat - uitbreiding Leescafé

In 2021 is voor de renovatie van de sportvelden een bedrag van 314.500 euro opgenomen in het Meerjarenplan. Voor de vernieuwing van de minigolf wordt gerekend op een bijdrage van 30.000 euro door vzw Werkmmaat

 

Feiten en context

Oorspronkelijk was voorzien om de volledige renovatie van de sportvelden (minigolf, tennis, voetbal, ...) in 1 project op de markt te brengen. Er zijn nu een aantal argumenten om te kiezen voor een gefaseerde aanpak en de minigolf als een apart dossier te behandelen en toe te vertrouwen aan de vzw Werkmmaat.

        Er zijn geen firma's die het totaalpakket aanbieden, voor het luik minigolf zal er altijd met een onderaannemer gewerkt moeten worden ( hogere kostprijs.)

        De vzw Werkmmaat investeert mee in de minigolf.

        We hebben principieel ingetekend op het Red Court project van de voetbalbond met de sportvelden als een mogelijke locatie voor de nieuwe voetbalpitch. De timing ervan is nog niet duidelijk. en met de voetbalbond als extra partner maken we hier ook best een deelproject van.

 

Fasering

De renovatie van de minigolf is fase 1 van het totaalproject met uitvoering in het voorjaar 2021.

 

De verdere vernieuwing met de mogelijke integratie van het Red Court initiatief van de voetbalbond wordt fase 2.

 

Adviezen

Voor de groenaanleg en beplantingen zal Vzw werkmmaat afstemmen met de dienst groen van de stad.

 

Juridische grond

In artikel 6.8 van de samenwerkingsovereenkomst met de stad is opgenomen dat de vzw instaat voor het beheer en de uitbating van de minigolf en de tennisterreinen.

 

De stad kan deze investering realiseren via een investeringstoelage aan de vzw Werkmmaat

De toelage moet duidelijk tot doel hebben “werken” (en dus geen levering en/of diensten)

voor sportinfrastructuur.

 

De afspraken tussen stad en club worden vastgelegd in onderhavige betoelagingsovereenkomst.

 

Argumentatie

Door de aanleg van de minigolf aan de vzw Werkmmaat toe te vertrouwen kunnen we sterk op de kosten besparen en vereenvoudigen we de procedure.

 

De vzw kan als bouwheer in uitvoering van de werken het grootste deel van het BTW bedrag recupereren. De vzw zal ook een groot deel van de werken met de eigen werknemers uitvoeren, ook dit zal een aanzienlijke besparing opleveren.

 

Financiële weerslag

In het meerjarenplan is voor 2021 een budget van 314.500 euro ingeschreven voor de renovatie van de volledige sportvelden. Tevens is er een tegemoetkoming van 30.000 euro door de vzw werkmmaat ingeschreven, specifiek voor de renovatie van de minigolf.

 

De totale kostprijs voor de renovatie van de minigolf is geraamd om 80.000 euro.

 

De vzw Werkmaat is bereid om hun bedrag op te trekken naar 40.000 euro.

 

De stad zal 40.000 euro van het totaalbedrag omzetten naar een subsidie aan de VZW Werkmmaat, zo worden de kosten evenredig verdeeld tussen beide partijen.

 

In de raming in bijlage is nog enige marge voorzien voor onverwachte kosten, als het bedrag minder is dan 80.000 euro worden de kosten evenredig verdeeld worden tussen beide partijen, 40.000 euro is het maximum bedrag voor de stad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overeenkomst tussen vzw Werkmmaat en de stad Lier over de heraanleg van de minigolf op de sportvelden goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

OVEREENKOMST VZW DE MOEVE - VERNIEUWING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 27 mei 2019 keurde de gemeenteraad de overeenkomst tussen vzw De Moeve en het stadsbestuur goed.

De overeenkomst liep van 01/01/2019 tot 31/01/2020 en werd tot op heden nog niet verlengd.

 

Feiten en context

Momenteel is er geen geldige overeenkomst tussen stad en vzw De Moeve omtrent de uitbating van het jeugdhuis.

 

Samen met de Raad van Bestuur van vzw De Moeve werd de laatst opgemaakte overeenkomst overlopen en geëvalueerd. Er zijn geen veranderingen aan de overeenkomst nodig.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/KAP/03/07

Ondersteuning van de werking van het jeugdhuis

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande overeenkomst tussen de stad en vzw De Moeve goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Art 3 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/05/KAP03/07

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen.

50 000

50 000

Budgetsleutel

64900000

 

 

 

Bijlage:

 

Overeenkomst tussen de stad en vzw De Moeve

 

Over de uitbating en werking van het jeugdhuis binnen Jeugdcentrum Moevement. Overeenkomst tussen stad Lier en vzw de Moeve.

 

Partijen

1. Stad Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur.

 

en

 

2. vzw De Moeve vertegenwoordigd door Thijs Michiels (voorzitter) en Hanne Lammens (secretaris) met zetel Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier.

 

komen hetgeen volgt overeen:

 

 

Art.1   Algemene doelstelling

 

De overeenkomst tussen Stad Lier en vzw De Moeve heeft als doelstelling wederzijdse afspraken, engagementen en verplichtingen vast te leggen in verband met de zelfstandige organisatie van vzw De Moeve.

 

Stad Lier ziet als voornaamste doelstelling van het jeugdhuis om ontmoetings-, recreatie- en vormingsmogelijkheid te bieden voor alle jongeren vanaf 16 jaar uit Lier en omstreken, zonder onderscheid in geslacht, herkomst, ideologische overtuiging of etnische achtergrond.

 

Het jeugdhuis bepaalt zelf hoe te werken, maar het bestuur van het jeugdhuis bewaakt dat alle leden vrijwilligers zijn, en dat deze achter de jeugdhuismethodiek staan. De bedoeling moet steeds zijn om in een sfeer van openheid te werken en vrijwilligers aan te sporen tot medeverantwoordelijkheid.

 

Vzw De Moeve neemt de taak op zich om het jeugdhuis degelijk en ´als een goede huisvader´ te beheren en te onderhouden en zich binnen het jeugdcentrum als een loyale en gemotiveerde partner te gedragen.

 

De concrete doelstellingen en actie-indicatoren die hieruit voortvloeien en die Stad Lier ten doel stelt, staan hieronder verder beschreven.

 

Art. 2 Concrete doelstellingen en acties

vzw De Moeve neemt de doelstelling op zich om:

        het jeugdhuis gelegen in jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, uit te baten volgens de voorwaarden in het huishoudelijk reglement van vzw De Moeve.

        het jeugdhuis te beheren volgens de jeugdhuismethodiek. (zie huishoudelijk reglement)

        aan volgende basisfuncties te voldoen:

 

1.Ontmoeting: het jeugdhuis is minimaal 20 uur – verspreid over minstens 3 dagen per week geopend, waarvan minstens 4 uren tijdens het weekend. Voor het bepalen van de sluitingsuren baseert het jeugdhuis zich op de geldende milieuvergunning.

 

2.Ontspanning: het JH organiseert een minimum van 2 activiteiten per maand en daarnaast minstens 20 recreatieve activiteiten per werkjaar. Hierbij richt men zich tot verschillende jongerensubculturen en heeft men oog voor moeilijk bereikbare doelgroepen.

Per jaar wordt minstens 1 groot evenement georganiseerd, gericht naar jongeren vanaf 16 jaar die veelal niet aan de reguliere jeugdhuiswerking deelnemen.

 

3.Vorming/ educatie: het JH richt 3 eigen vormingsactiviteiten per werkjaar in. Deze zijn bedoeld voor medewerkers en leden.

 

4.Samenwerking: het JH is vertegenwoordigd in de jeugdraad van de stad Lier, maar zal geen aanvragen indienen om binnen het kader van de gemeentelijke subsidies voor jeugdwerk ondersteuning te vragen. De inkomsten uit activiteiten (o.m. verkoop drank) en de ruime mogelijkheden binnen het eigen lokaal en het totale jeugdcentrum, moeten een attractieve werking mogelijk maken.

 

Het jeugdhuis moet initiatieven nemen om samenwerkingen op te zetten met organisaties en diensten die verbonden zijn aan het Jeugdcentrum of andere organisaties die zich richten naar jongeren.

 

5.Informatie/communicatie:

Het JH communiceert actief en duidelijk omtrent werkgroepen, activiteiten, verslagen, oproepen en wat de leden verder aangaat.

Het jeugdhuis onderhoudt haar eigen pagina’s op sociale media en website.

Het JH zorgt voor een positieve uitstraling naar jongeren en ouders. De promotie wordt gevoerd met respect voor de Nederlandse taal.
Het JH promoot activiteiten van het jeugdcentrum en activiteiten van de stad waarbij de

focus op jongeren ligt.

 

6.Participatie/inspraak: in de Algemene Vergadering en Raad van Bestuur zetelen hoofdzakelijk jongeren (meer dan 50%van de leden is minder dan 30 jaar). De jeugdhuiswerker kan de vergaderingen bijwonen. Een afgevaardigde van het jeugdhuis is noodzakelijk in het beheersorgaan jeugd van de stad.

Vrijwilligers worden actief betrokken bij de activiteiten en krijgen inspraak in de planning.

Er vindt regelmatig structureel overleg plaats tussen de RVB van vzw De Moeve en diensthoofd van Team Jeugd van Stad Lier.

 

7.Administratie: het jeugdhuis zorgt dat het steeds in regel is met de VZW-wetgeving.

Dit wil zeggen dat er nauwkeurig een eigen administratie (boekhouding, ledenadministratie, personeelsadministratie, …) wordt bijgehouden en er zelfstandig aan alle opgelegde verplichtingen wordt voldaan. De stad voorziet ondersteuning in de vorm van een jeugdhuiswerker en moedigt samenwerking met stadsdiensten en koepelorganisatie Formaat aan.

 

8.Veilige omgeving: Het jeugdhuis wil een veilige plek zijn voor alle jongeren. Met ondersteuning van de stad zet het jeugdhuis zich daarom in om van de Moeve een drugsvrije plek te maken.

 

 

Art.3 Verplichtingen van Stad Lier

Stad Lier verbindt zich er toe:

        De ontmoetingsruimte op het gelijkvloers in het Jeugdcentrum ter beschikking te stellen van vzw de Moeve, alsook het bijhorend materiaalhok. Een staat van bevinding van de ter beschikking gestelde lokalen zal opgemaakt worden bij aanvang van de overeenkomst.

        Volgende kosten ten laste te nemen: energie en belastingen eigen aan het gebouw. De inkomsten voortkomend uit de uitbating van het jeugdhuis zijn voor jeugdhuis De Moeve vzw, om de werking te financieren.

        Een jaarlijkse subsidie van 50 000 euro toe te kennen, bestemd voor een voltijdse loonsubsidie, bijhorende kosten voor een werknemer (dienstverplaatsingen, gsm, vorming) en werkingskosten voor het jeugdhuis.

De toekenning van dit bedrag mag er echter nooit toe leiden dat de financiële middelen van vzw de Moeve voor meer dan de helft ten laste van het budget van de stad Lier vallen. Indien vzw De Moeve deze bepaling niet kan naleven, wordt de toelage door de stad herzien. De uitbetaling zal gebeuren per kwartaal, op vraag van vzw De Moeve.

        3 uitgeruste werkplekken te voorzien voor medewerkers van het jeugdhuis (bureau, stoel, it-voorzieningen).

 

 

Art.4 De verplichtingen van vzw De Moeve

Vzw de Moeve verbindt zich er toe:

        Een voltijdse jeugdhuiswerker aan te nemen die deel uitmaakt van Team Jeugd van de stad (aanwezig op teamvergaderingen, deelname aan teamactiviteiten en teamengagementen). Dit om te zorgen dat een vlotte communicatie tussen stad en vzw gewaarborgd blijft.

        Het jeugdhuis te beheren binnen de perken van haar doelstellingen en de door haar goedgekeurde begroting. Vzw de Moeve zal het huishoudelijk reglement ter kennisgeving voorleggen aan het beheersorgaan jeugd van de stad, en dit vervolgens stipt naleven.

Iedere wijziging in het huishoudelijk reglement zal ter kennisgeving worden voorgelegd aan het beheersorgaan van de stad. Bij de uitbating zal de vzw in eigen naam optreden. Het is haar verboden deze taak over te dragen aan derden.

        De ruimte niet verder te verhuren. Na onderlinge overeenkomst en onder een vorm van samenwerking kan het jeugdhuis wel uitzonderlijk door externe organisatoren uitgebaat worden. Dit kan nooit een structureel of herhaaldelijk initiatief worden.

        De haar toevertrouwde ruimte als een goede huisvader te beheren en gebruikte ruimtes/sanitair/inkomhal schoon te maken en op te ruimen na de openingstijden van het jeugdhuis. Flesjes, glazen en ander afval dienen van het buitenterrein rond het Jeugdcentrum verwijderd te worden. Indien het jeugdhuis andere lokalen ter beschikking krijgt dan de ontmoetingsruimte, dienen de medewerkers van het jeugdhuis de gebruikte lokalen zelf te reinigen en alle materiaal niet behorend tot de ruimte te verwijderen.

        De jeugddienst onmiddellijk te verwittigen zodra er zich enige herstelling aan de aan hen toevertrouwde ruimte opdringt.

        In de ontmoetingsruimte wordt het principe van eigenaars - huurderskosten toegepast. Dit wil zeggen dat kosten voortkomend uit beschadigingen als gevolg van slijtage door normaal gebruik, gedragen worden door de eigenaar en dat schade die veroorzaakt wordt tijdens activiteiten van het JH, gedragen wordt door de vzw.

        Ingrijpende herstellingen, veranderingen of aanpassingen aan het gebouw en de uitrusting kunnen, mits voorafgaandelijk akkoord van de Stad Lier.

        Alle financiële en fiscale verplichtingen voortvloeiend uit haar opdracht t.o.v. derden na te komen.

        De kosten voor het beheer van de website op zich te nemen.

        Kosten voor Sabam en de billijke vergoeding op zich te nemen per activiteit.

        De werking van het JH op vrijwilligers en dus onbezoldigd te laten draaien.

        De prijzenpolitiek ´jeugdig´ te houden. De prijzen kunnen eventueel aangepast worden conform de stijgende aankoopprijzen. De prijszetting gebeurt in overleg met het beheersorgaan jeugd van de stad.

        Jaarlijks acties op te stellen die invulling geven aan bovenstaande doelstellingen, en deze acties ook voor te leggen aan het Jeugdcentrum.

        Jaarlijks een verslag te maken waaruit blijkt dat er werd ingezet op de vooropgestelde acties en doelstellingen, en waarin kwalitatieve en kwantitatieve resultaten opgenomen worden. Dit verslag wordt jaarlijks zowel aan Team Jeugd bezorgd als aan het Beheersorgaan Jeugd.

 

Art.5 Rechten van Stad Lier

        Stad Lier kan als beheerder, gratis, na afspraak gebruik maken van alle ruimtes ter beschikking gesteld van het jeugdhuis.

        Bij wanbeheer behoudt Stad Lier zich het recht tussen te komen en orde op zaken te stellen.

        Leden van het beheersorgaan van de stad hebben steeds gratis toegang tot activiteiten in het jeugdhuis, om te kijken of het huishoudelijk reglement en alle wettelijke verplichtingen worden nageleefd.

 

Art.6 Rechten van vzw De Moeve

        De vzw heeft de toelating een drankgelegenheid uit te baten in de ontmoetingsruimte en activiteiten te organiseren in de andere lokalen (behalve jeugddienst en uitleendienst) van het jeugdcentrum, dit tot verwezenlijking van haar doel.

        De vzw mag gratis gebruik maken van de polyvalente zaal en het licht en geluid dat daar ter beschikking is, maximaal 3 maal per maand. Een voorwaarde hierbij is dat de jeugdverenigingen van Lier voorrang krijgen op het gebruik van de zaal en de bijbehorende techniek. Bij gebruik van de polyvalente zaal plaatst jeugdhuis de Moeve vzw het logo van jeugdcentrum Moevement op alle promotie.

        Het jeugdhuis is vertegenwoordigd in het beheersorgaan jeugd van de stad.

 

 

Art.7 Duur en betwisting

Deze overeenkomst gaat in op 01/01/2021 en blijft geldig tot 31/01/2022.
Na evaluatie wordt deze overeenkomst jaarlijks stilzwijgend verlengd tot ten laatste 30/01/2025.

Ook op eenvoudig verzoek in de AV kan deze overeenkomst geëvalueerd worden. Indien blijkt dat er bijgestuurd moet worden, gebeurt dit in wederzijds overleg.

 

In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het arrondissement Mechelen bevoegd.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

FIETSPAD KESSELSESTEENWEG (N13). ADDENDUM AAN PROJECTBIJAKTE 12.021A - MODULE 13A (TWEEDE VERLENGING MET 5 JAAR) GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft in zitting van 21 maart 2016 goedkeuring gehecht aan het addendum projectbijakte 12.021A module 13a dd. 23/11/2001 betreffende de subsidiëring van de aanleg van fietspad Kesselsesteenweg (N13), waar de looptijd van het project van 15 jaar werd aangepast naar een periode van 20 jaar.

 

Feiten en context

Omwille van het bijna vervallen van de looptijd (20 jaar) van de projectbijakte 12.021A dd. 23/11/2001 met module 13a werd er door de Vlaamse overheid een bijkomend addendum opgemaakt voor deze projectbijakte. De looptijd wordt hierin aangepast naar een periode van 25 jaar, vanaf de datum van ondertekening van de projectbijakte 12.021A - module 13a dd. 23/11/2001.

 

ADDENDUM

Aan de projectbijakte 12.021A dd. 23/11/2001 met module 13.

Betreffende de subsidiëring van de aanleg van of verbetering van fietspaden langs gewestwegen door de lokale overheid.

 

De partijen

 

Tussen :

 

- Het Vlaamse Gewest; vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, voor wie optreedt mevrouw Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, hierna het gewest te noemen ;
 

- De stad Lier, vertegenwoordigd door de gemeenteraad in de persoon van Lucien Herijgers, voorzitter van de gemeenteraad en Katleen Janssens, algemeen directeur, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad  dd. ... , hierna te noemen de lokale overheid;

 

- De Vlaamse Vervoermaatschappij, met zetel in de Motstraat 20, 2800 Mechelen, voor wie optreedt de voorzitter van de raad van bestuur, de heer Marc Descheermaecker en de directeur-generaal, de heer Roger Kesteloot anderzijds, hierna de VMM te noemen ;

 

wordt overeengekomen wat volgt :

 

 

Artikel 1. Voorwerp van deze overeenkomst

Met dit addendum wordt de duur van de projectbijakte 12.021A met module 13 dd. 23/11/2001 verlengd.
 

Artikel 2. Looptijd projectbijakte

In de projectbijakte 12.021A met module dd. 23/11/2001 wordt Artikel 3. Duur vervangen door volgende tekst :

"Artikel 3. Duur De onderhavige projectbijakte wordt afgesloten voor een periode van 25 jaar, vanaf de datum van ondertekening van de projectbijakte 12.021A dd. 23/11/2001".

 

Dit vervangt de wijziging die reeds doorgevoerd werd in addendum 1 dd. 3/10/2013 op projectbijakte 12.021A met module 13 dd. 23/11/2001.

 

Artikel 3.

Dit addendum maakt integraal deel uit van de projectbijakte 12.021A met module 13 dd. 23/11/2001 aan het mobiliteitsconvenant met de stad Lier.

 

Opgemaakt in Brussel op 1/12/2020

 

Voor het Vlaamse Gewest

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

 

 

Lydia Peeters

 

Voor de stad Lier

Algemeen directeur, De voorzitter van de gemeenteraad;

Katleen Janssens Lucien Herijgers

 

 

 

 

 

 

 

Voor de VVM

De direteur-generaal De voorzitter van de raad van bestuur

 

 

 

 

Roger KestelootMarc Descheemaecker

 

 

Argumentatie

Ten gevolge van de vele onteigeningen die dienen te gebeuren voor aanleg fietspad Kesselsesteenweg (N13) heeft dit dossier achterstand opgelopen, waardoor het onmogelijk is om het dossier af te ronden binnen de opgegeven termijn van 20 jaar zoals goedgekeurd bij het addendum nr. 1.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het addendum nr. 2 (verlenging looptijd met 5 jaar) aan de projectbijakte 12.021 dd. 23/11/2001 met module 13a betreffende de aanleg van fietspad Kesselsesteenweg (N13), goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om het addendum te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

FLUVIUS 2.0. JAARACTIEPLAN 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 23 januari 2017 goedkeuring gehecht aan het masterplan openbare verlichting.

De gemeenteraad heeft in zitting van 13 december 2019 goedkeuring gehecht aan het voorstel Fluvius 2.0.

 

Feiten en context

De openbare verlichting op grondgebied Lier wordt versneld vervangen door LED-verlichting in het kader van het goedgekeurde voorstel van Fluvius 2.0.

Fluvius maakt in overleg met de gemeente een meerjareninvesteringsplan op dat gebaseerd is op en uitvoering geeft aan het door de gemeente opgemaakt gemeentelijk lichtplan (masterplan openbare verlichting). Het overeengekomen meerjareninvesteringsplan wordt minstens elk jaar verfijnd en omgezet in een concreet overeengekomen jaaractieplan. Het jaaractieplan prioriteert de voorziene investeringen. Het jaaractieplan omvat de lijst van alle in dat jaar uit te voeren werken aan de installaties openbare verlichting en de overeengekomen projecten m.b.t. esthetische keuzes voor de installaties openbare verlichting. Het jaaractieplan bevat een budgetinschatting, deze is bekend en werd besproken voorafgaand aan het tot stand komen van de overeenkomst Fluvius 2.0 dd.16/12/2019.

De gemeente krijgt periodiek een rapportering over de stand van zaken van het jaaractieplan in de trimestriële overlegmomenten tussen het technisch bureau en de nutsmaatschappijen.

 

Fluvius begroot elke drie jaar:

(1) de investeringskost gekoppeld aan het meerjareninvesteringsplan en

(2) de exploitatiekost openbare verlichting, voor de komende drie jaar, en bepaalt op basis van die begroting een jaarlijks geïndividualiseerd forfait voor de gemeente. Deze forfait wordt door de raad van bestuur van Fluvius formeel goedgekeurd. Fluvius zal het forfait jaarlijks verrekenen via het resultaat elektriciteit. Na elke driejarige periode wordt het forfait indien nodig aangepast in functie van de in de afgelopen drie jaar in rekening gebrachte kosten.

Het voorstel tot jaaractieplan van Fluvius voor kalenderjaar 2021 en 2022 kwam tot stand in samenspraak met het technisch bureau. Prioriteiten werden gesteld in functie van de planning van de aan te leggen nieuwe straten uit de meerjarenplanning en de ouderdom van bestaande verlichting. Ook de geografische spreiding over het grondgebied van de vernieuwing speelde mee.

De overzichtslijst van de straten die in 2021 - 2022 zullen verled worden binnen deze

overeenkomst bevindt zich in bijlage. Het technisch bureau vraagt de jaarlijkse goedkeuring van het college voor de uitvoering van dit jaaractieplan voor 2021 - 2022.

Het goedgekeurde masterplan openbare verlichting wordt hierbij gehanteerd als leidraad. Zo werden oa. de lichtkleur, de brandregimes en de locaties van de OV palen en armaturen vastgelegd per type straat. Dit masterplan werd reeds goedgekeurd door het CBS van 23 januari 2017.

In de overeenkomst Fluvius 2.0 werd een 1 op 1 vervanging voorzien bij het vervangen door LED verlichting. Initieel werd hieronder de vervanging van een oud armatuur door een nieuw armatuur begrepen bij de interpretatie van de overeenkomst door de administratieve diensten. De eerste praktijkervaringen hierover, en dit werd schriftelijk bevestigd door Fluvius, is dat de 1 op 1 vervanging te begrijpen is als een vervanging van de lichtopbrengst van de openbare verlichting op straatniveau.

De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Bij eenzelfde vermogen (uitgedrukt in Watt) is de

lichtopbrengst van een LED lamp hoger. Bij een LED lamp is de aangestraalde oppervlakte wel kleiner door zijn smallere lichtbundel. Dit resulteert dikwijls op straatniveau in meer armaturen maar met een totaal kleiner verbruik dan in de oude toestand. Lokaal kan dit resulteren in een hoger verbruik indien de prestatie-eis in het masterplan hoger is dan de huidige verlichting.

 

Argumentatie

Het jaaractieplan 2021-2022 betreffende de overeenkomst met Fluvius 2.0 dient ter goedkeuring overgemaakt te worden aan de gemeenteraad van 25 januari 2021.

 

Financiële weerslag

De financiële afweging om in te stappen in Fluvius 2.0 zit in deze overeenkomst vervat.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het jaaractieplan 2021-2022 betreffende de overeenkomst Fluvius 2.0.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

CONVENANT "EEN BRUG VOOR IEDEREEN" 2021-2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Een Brug Voor Iedereen (EBVI) is een organisatie die actief is in wijk Herderin. Doel van de vereniging is het verbinden van de diverse bewoners uit de wijk en het voorzien van een kinder- en jeugdaanbod in de wijk om kinderen en jongeren uit zeer kwetsbare gezinnen een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven op maat.

 

Stad en OCMW Lier organiseren in samenwerking met EBVI sinds dit jaar een speelotheek in de wijk. EBVI neemt het uitvoerende gedeelte op zich. Stad en OCMW Lier faciliteren. Hiervoor werd een overeenkomst opgesteld die verlengd wordt voor de komende 3 jaar: van januari 2021 tem december 23.In het jaar 2021 wordt de speelotheek gesubsidieerd via Vlaamse middelen die verkregen zijn via het project 'Lier Voor Taal' waaraan EBVI deelneemt vanuit hun doelstellingen rond taalstimulering.

 

Bijkomend worden er in 2021 huistaakklassen georganiseerd van zodra de coronamaatregelen dit toelaten. Voor de opstart wordt een eenmalige toelage van 400 euro (ifv aankoop schoolmaterialen) voorzien.

 

Alle afspraken zijn samengevat in de overeenkomst tussen Stad en OCMW Lier en Een Brug Voor Iedereen (zie bijlage).

 

Argumentatie

EBVI vangt wekelijks heel wat kinderen en jongeren op uit de wijk die omwille van de armoede en een moeilijke thuissituatie weinig andere alternatieven hebben. De vrijwilligers van EBVI die zelf ook in de wijk wonen zijn enerzijds vertrouwenspersonen voor zowel jongeren als hun ouders en een aanspreekpunt voor zowel de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting alsook de lokale politie waarmee ze een goede samenwerking hebben. Dit zorgt ervoor dat in een wijk met veel uitdagingen kleinere problemen vaak worden opgevangen voor ze groter worden.

 

De meerwaarde van de speelotheek is groot: kinderen in armoede kunnen in hun vrije tijd spelletjes spelen en creatief bezig zijn, hoeven op school of t.a.v. hun sociale contacten niet uit de toon te vallen omdat ze zelf geen speelgoed hebben, kunnen hun tijd ook zinvol invullen dankzij de verschillende educatieve - en taalspelletjes die in het aanbod zitten. Kinderen worden via een beloningssysteem en wekelijks contactmoment ook vaardigheden aangeleerd zoals: zorg dragen voor spullen, tijdig binnenbrengen van materiaal, delen met anderen, beurt afwachten, tijdig reserveren, afspraken nakomen, ...

 

De huistaakklas die vanaf 2021 wordt opgestart zal kinderen van de wijk dicht bij huis een plek geven om rustig hun huiswerk te maken onder de begeleiding van de vrijwilligers. Er wordt voldoende schoolmateriaal voorzien voor kinderen die thuis materiaal moeten delen/tekort komen en er wordt geholpen bij de planning (wat staat in je agenda, wat doe je eerst, hoe begin je eraan, ...). De wekelijkse contactmomenten zorgen ook voor een opvolging van de kinderen en jongeren op schools vlak.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/05/30

01/11/SAP/02/03

Project Lier Voor Taal

Huiswerkondersteuning

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de convenant met Een Brug Voor Iedereen goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de convenant te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

SAMENWERKING YOUNITED. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Younited (voorheen Belgian Homeless Cup (BHC) geheten) is een sociaal sportieve voetbalcompetitie voor dak – en thuislozen, mensen in kwetsbare situaties. Younited bevindt zich op het kruispunt van sport, hulpverlening en armoedebestrijding. Via de kracht van sport wordt een reïntegratieproces opgestart, een proces dat start met het opnieuw trots zijn op het eigen kunnen, om eigen sterktes als speler of supporter opnieuw aan te spreken, gaande over opnieuw behoren tot een groep tot het opnieuw verwerven van een identiteit binnen onze samenleving.

 

Binnen Lier neemt het straathoekwerk deze organisatie op zich. Concreet wordt wekelijks een open voetbaltraining aangeboden en deelgenomen aan tornooien van Younited Belgium.

 

Feiten en context

In het verleden was er steeds een nauwe samenwerking met K Lierse SK. Zij stelden onder andere een trainer ter beschikking, voorzagen wedstrijdtenues, onze spelers konden wedstrijden bijwonen,  … K. Lierse SK kende in het verleden een goed uitgebouwde community-werking.

Na het faillissement van Lierse was er geen sportieve partner meer binnen ons lokaal project, hoewel dit zeker een meerwaarde heeft. Er is sportieve expertise aanwezig, deelnemers horen echt bij een voetbalploeg, straathoekwerkers kunnen zich dan binnen het project volledig richten op het sociale aspect.

Na een gespreksronde vorig jaar, werd duidelijk dat een samenwerking met verschillende Lierse voetbalclubs binnen Younited niet haalbaar was voor de clubs.

 

Bijgevolg zijn alle Lierse voetbalclubs (door de sportdienst en straathoekwerk) gecontacteerd om af te toetsen of de clubs interesse hebben in een samenwerking.

Proost Lierse, Lierse Kempenzonen en Lyra-Lierse toonden interesse.

 

Om de kwaliteit van het samenwerkingsverband te beoordelen, zijn volgende criteria cruciaal:

        Het Younited team wordt aanzien als een volwaardig onderdeel / team binnen de club.

        Het ter beschikking stellen van een vaste trainer voor de wekelijkse trainingen.

        Het ter beschikking stellen van wedstrijdtenues voor het Younited-team.

 

Na de gespreksronde werden volgende bevindingen gedaan:

 

Voor Proost Lierse ligt het, als kleinere club, moeilijk om aan onze verwachtingen te voldoen. Dit gaven ze ook zelf aan. Ze blijven het project echter steunen vanop afstand.

 

Het gesprek met Lierse Kempenzonen ging vnl. over het financieel-commerciële aspect, terwijl het sociaal-sportieve luik minder aan bod kwam. Lierse Kempenzonen formuleerden een aantal verwachtingen, die moeilijk liggen. Zo suggereerde Lierse Kempenzonen dat de stad Lier de vergoeding van de trainer zou moeten betalen; er werd aangegeven dat sponsoring voor het initiatief deels ook naar de algemene werking van de club zou moeten vloeien;... De inhoud van het project, de inclusiegedachte, … is nauwelijks aan bod gekomen en er werden geen concrete voorstellen geformuleerd.

Lierse Kempenzonen is weliswaar bereid om in te gaan op de verwachtingen binnen het project, maar is - doorheen het gesprek - minder overtuigend in de concrete aanpak; de beweegredenen; de motivatie;...

Het gesprek met Lyra Lierse verliep als een sollicitatiegesprek waarbij onze gesprekspartner  met enthousiasme en overtuiging duidelijk maakte dat ze heel graag deel willen uitmaken van het project.

Bij de vraag naar aanpak van inclusie, is een totaalplan uitgewerkt: zowel rond betrokkenheid van spelers van het eerste team naar Younited, betrokkenheid op de verschillende sociale mediakanalen, betrokkenheid van supportersclubs binnen ons project.

Ook was er aandacht voor de betrokkenheid van onze spelers binnen de club (steward, vrijwilligerswerk)

 

Lyra Lierse heeft ook een eigen community werking, waarmee we nauw kunnen samenwerken (zie bijlage voor meer info). Niet alleen rond Younited, maar ook rond andere projecten.  Zo dienden we in het verleden samen een dossier in bij de Nike-foundation, waren ze aanwezig op buurtvoetbal, zijn ze partner in het project “Lier voor taal”.

 

Ze willen zich duidelijk lokaal maatschappelijk engageren. Een samenwerking met Younited, geeft hen de kans om ook lokaal voor kwetsbare volwassenen iets te betekenen. Op haar beurt kan het project rekenen op de sportieve expertise van Lyra Lierse.

 

Na evaluatie, wordt het voorstel geformuleerd om een samenwerkingovereenkomst af te sluiten met Lyra Lierse

 

Hieronder voorstel van convenant:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST:

 

Younited Lier en haar partner.

 

1. Inleiding

Younited, vroeger Belgian Homeless Cup (BHC) is een sociaal sportieve voetbalcompetitie voor dak – en thuislozen. Younited bevindt zich op het kruispunt van sport, hulpverlening en armoedebestrijding. Via de kracht van sport wordt een reïntegratieproces opgestart, een proces dat start met het opnieuw trots zijn op het eigen kunnen, om eigen sterktes als speler of supporter opnieuw aan te spreken, gaande over opnieuw behoren tot een groep tot het opnieuw verwerven van een identiteit binnen onze samenleving.

 

Of voetbal de wereld kan veranderen weten we niet, maar dat het een leven kan veranderen, daar zijn wij van overtuigd.  Om dit alles te realiseren bestaat er een samenwerking tussen hulpverleningsorganisaties, stedelijke diensten en voetbalclubs uit de Belgische voetbalcompetitie.

 

2. Doelgroep

Younited richt zich voornamelijk op dak- en thuislozen zoals beschreven in de ETHOS – typologie, zijnde personen die één of meerdere van de domeinen ontbreken om van een thuis te kunnen spreken, zijnde personen die een “thuis” missen, waarbij één of meerdere van onderstaande dimensies van een thuis ontbreken:

        Het fysieke domein of het aanwezig zijn van een adequate woning of ruimte waarover een persoon of familie exclusief beschikt

        Het sociale domein of de mogelijkheid voor het hebben van privacy en sociale relaties

        Het wettelijke domein of het beschikken over een wettelijke titel van bewoning

 

Een Younited-team wordt met andere woorden niet enkel gevormd door personen die nog steeds dak- of thuisloos zijn, maar ook door personen die in deze situatie hebben verkeerd, personen die kampen met een complexe problematiek of geen netwerk hebben en een meerwaarde ervaren in het deelnemen aan de trainingen, de extra activiteiten, het groepsgebeuren,…

 

Persoonlijke problematieken geven geen reden tot uitsluiting. We beogen wel dat onze spelers een zekere mate van structuur bezitten om te kunnen deelnemen aan de wekelijkse trainingen en andere activiteiten.  Personen wiens grootste zorg hun volgende maaltijd of slaapplaats voor die nacht is, zijn zeer moeilijk te bereiken en te motiveren om wekelijks deel te nemen aan de trainingen en de verwachtingen die hieraan gekoppeld zijn.  Indien voorkomend en gewenst gaat de aanwezige begeleiding eerst op stap met deze personen om de minimaal verwachte structuur te kunnen bereiken.

 

Voor Lier betekent dit:

 

3. Betrokken partners

Tussen:

 

Partner 1:

Stad en OCMW Lier. Vertegenwoordigd door Frank Boogaerts en Katleen Janssens

Dungelhoeffsite, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier

 

Partner 2:

K. Lyra-Lierse. Vertegenwoordigd door Raf Bormans (Algemeen Verantwoordelijke).

 

Na het faillissement van Lierse SK ontstond in juni 2018 K. Lyra-Lierse. Een voetbalclub die vandaag in de 2de amateurliga  speelt.

 

K. Lyra-Lierse kiest bewust en consequent voor lokale verankering. Dat uit zich onder meer in een doorgedreven focus op jeugdwerking; in een sportief beleid dat inzet op doorstroming van jeugdig talent naar de eerste ploeg; in een transferbeleid dat actief en consequent belang hecht aan een sterke lokale verbondenheid, waarbij lokale en regionale ondernemers via een sterke verbondenheid het fundament vormen van een financieel gezonde club; etc.

 

Verbondenheid vormt ook het sleutelwoord wanneer het de relatie betreft tussen de club en haar supporters. Niet alleen besteedt K. Lyra-Lierse buitengewoon veel aandacht aan fanbeleving, ook supportersdemocratie maakt deel uit van het dna van de club. Democratisch verkozen supporters vertegenwoordigen het Pallieter Supporterscollectief (http://pallieters.be/) in de belangrijkste beslissingsorganen van de club. Het medezeggenschap en mede-eigenaarschap van supporters is verankerd in de huidige juridische vzw-structuur van de club en blijvend gegarandeerd indien de club in de toekomst een andere rechtsvorm zou aannemen. De club en haar supporters zijn met andere woorden verregaand, structureel en duurzaam met elkaar verbonden.

 

K. Lyra-Lierse en het Pallieter Supporterscollectief zijn bovendien sterk overtuigd van de positieve maatschappelijke impact die een voetbalclub – mits de nodige focus – kan realiseren in de lokale en regionale samenleving waarvan zij een wezenlijk onderdeel vormt. De unieke community die K. Lyra-Lierse vormt, stelt zich bewust ten dienste van de bredere lokale en regionale community waarvan ze deel uitmaakt.

 

K. Lyra-Lierse is een club van en voor Lier. Een club die niet enkel haar eng begrepen clubbelangen centraal stelt, maar integendeel bewust en actief haar steentje bijdraagt aan de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting en het streven naar een inclusieve samenleving. Dat in nauwe samenwerking met een netwerk van lokale en regionale stakeholders die gelijkaardige doelstellingen nastreven en in een partnerschap met Stad Lier. K. Lyra-Lierse is kortom een club met een hart voor Lier en de ruimere regio. Een club die drempels tracht weg te werken die kansengroepen ervaren om zich te engageren en te ontplooien binnen de club. Een club ook die overtuigd mee groeikansen biedt aan een diversiteit van kinderen, jongeren en volwassenen die minder vanzelfsprekend hun weg vinden in onze samenleving.

 

(zie visietekst K. Lyra-Lierse inzake community-werking als bijlage bij dit convenant)

 

Hierna ‘partners’ genoemd, is overeengekomen wat volgt.

 

4. Kader en visie van de samenwerkingsovereenkomst

De samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten in het kader van de Younited en het “Younited Lier” en heeft als algemene doelstelling om samen met de doelgroep via de kracht van het voetbal een proces op te starten van re-integratie en verbinding met onze Lierse samenleving.

 

De partners engageren zich om mee te werken aan dit gezamenlijk project vanuit volgende gedeelde visie:

 

Younited Lier vindt sport en meer bepaald voetbal belangrijk. Het helpt om je beter in je vel te voelen, vertrouwen op te bouwen, gezonder te gaan leven en terug aan te sluiten bij de maatschappij. Met dit in het achterhoofd wordt een sportieve en sociale ploeg opgebouwd voor mensen uit Lier die het moeilijker hebben in het leven (zie 2. Doelgroep).

 

Concreet: wordt op donderdag van 16u tot 18u een open training aangeboden, ondersteund en onderbouwd door professionele trainers en sociaal werkers. De begeleiding maakt een selectie van spelers die kunnen deelnemen aan de tornooien van Younited.

 

We (Younited Lier en haar partners) willen de spelers maximaal laten participeren aan de Lierse samenleving en de spelers worden gemotiveerd om te participeren aan activiteiten van sociale organisaties (sociaal restaurant, Huis van het kind, OCMW, …) zoals: het nieuwjaarsfeest, de BBQ,  … Hierdoor vergroten we het netwerk van de spelers.

 

De sociaal werkers bieden een luisterend oor en de mogelijkheid om de spelers te begeleiden bij individuele hulpvragen. Een correcte doorverwijzing staat hierbij centraal.

 

5.  Structuur en rollen binnen Younited Lier

 

5.1. Stuurgroep

De stuurgroep wordt gevormd door afgevaardigden van elke partner en komt … maal per jaar samen op initiatief van de voorzitter of de plaatsvervanger.

 

De taken van deze stuurgroep zijn:

        Opvolging van de activiteiten en algemene werking

        Financiële opvolging

        Vaststellen evaluatiecriteria op basis van de TEAM-Tool van de BHC

        Terugkoppeling en signaleren bottom–up en top–down

        Verantwoordelijk voor de beeldvorming van de werking en communicatie over de werking naar externen

 

5.2. Staf Younited Lier

De omkadering van het team wordt gevormd door hulpverleners, de sportieve begeleider(s) en een tot twee vrijwilligers van K. Lyra-Lierse die verantwoordelijkheid opnemen voor de community-werking van de club.

 

Het team staat in voor de goede werking van het Younited Lier:

        Wekelijkse organisatie van een training in sporthal ‘t Spui

        Organiseren van ontmoetingsmomenten

        Opvolging van de individuele situaties van de spelers

        Instaan voor de registratie in het kader van de Younited

        Deelnemen aan de activiteiten georganiseerd door de Younited Lier

        Organiseren van socio–culturele activiteiten voor de spelers van het team

 

6.  Concreet engagement van elke partner

 

6.1. Partner 1:

 

Stad en OCMW Lier:

 

De stad Lier wil een warme, zorgzame en bruisende centrumstad zijn voor haar inwoners en bezoekers. Zowel het stadsbestuur, de inwoners, ondernemingen en organisaties dragen daartoe bij en werken samen kwaliteitsvolle, duurzame en/of vernieuwende initiatieven uit. De principes binnen de strategische meerjarenplanning zijn eveneens cruciaal: sterke betrokkenheid van de burger, klantgerichte dienstverlening, duurzaam en zuinig.

 

Het OCMW is een eerstelijnsdienst die een integrale hulpverlening biedt op verschillende levensdomeinen.

In het kader van dit samenwerkingsprotocol engageert de stad en OCMW zich tot:

        het verzekeren van de nodige begeleiding tijdens wekelijkse trainingen en tornooien, zowel vanuit het straathoekwerk.

        het budgethouderschap van Younited Lier.

        een overkoepelende opvolging en voorzitter stuurgroep community

        het ondersteunen van spelers gedurende het ganse traject

        het bieden van ondersteuning tijdens extra activiteiten, het organiseren van tornooien, …

        De activiteiten/nieuwsupdates van Younited Lier bekend maken via de eigen (social) media kanalen.

        het gratis ter beschikking stellen van een locatie waar de trainingen plaatsvinden: sporthal ’t Spui.

        het uitvoeren van drukwerk inherent aan Younited Lier team.

        het fungeren als contactpersoon, zowel intern als extern

        het mobiliseren van supporters

        Aanbieden van de nodige ondersteuning om het project te doen slagen

 

 

6.2. Partner 2:

 

In het kader van dit samenwerkingsprotocol engageert K. Lyra-Lierse zich tot:

        Het ter beschikking stellen van een trainer voor wekelijkse training en de tornooien van het Younited-team. Deze trainer zal niet enkel over de nodige sportieve expertise beschikken, maar zal ook voldoende inzicht hebben in en affiniteit vertonen met de maatschappelijk kwetsbare positie van de doelgroep van Younited.

        Het ter beschikking stellen van nieuwe en kwaliteitsvolle voetbalkledij voor het Younited team tijdens tornooien en wedstrijden.

        Het op op continue basis opzetten van initiatieven die Younited mee centraal plaatsen in de werking van de club. Denk hierbij aan spelers van de eerste ploeg van K. Lyra-Lierse die geregeld in interactie zullen treden met spelers van Younited, aan het geregeld in de kijker plaatsen van Younited tijdens thuismatchen van de eerste ploeg, aan het warmmaken van supporters om de spelers van Younited een hart onder de riem te steken tijdens tornooien, etc.

        Het laagdrempelig aanbieden van kansen aan het Younited team om  thuiswedstrijden van de eerste ploeg van K. Lyra-Lierse en andere relevante clubactiviteiten bij te wonen. 

        Het helpen wegwerken van financiële en andere drempels die Younited-spelers mogelijk ervaren om te participeren aan activiteiten in het kader van dit convenant. Dat onder meer in intensieve samenwerking met een geëngageerde private partner die sociale projecten van K. Lyra-Lierse de volgende jaren structureel zal ondersteunen.

        In nauwe samenwerking met Stad Lier en Lierse sociale organisaties: het actief zoeken naar een unieke synergie tussen Younited en het project 'Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen en jongeren'. Denk daarbij aan het ontwikkelen van plannen in functie van doorstroming van sociale projecten gericht op kinderen en jongeren naar Younited; aan een focus op het gezinsperspectief waardoor een meerwaarde kan gerealiseerd worden in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting, etc.

        Het bekendmaken van activiteiten/nieuwsupdates van het Younited-team via de eigen en door een zeer ruim publiek gevolgde (sociale) mediakanalen.

        Het ter beschikking stellen van sportieve begeleider(s) en vrijwilligers voor de stuurgroep en de staf van Younited Lier. Ook deze vrijwilliger(s) zal/zullen over de nodige sociale expertise beschikken voor de ondersteuning van Younited.

 

In algemene zin: het aanbieden van de nodige ondersteuning en multidisciplinaire expertise om het Younited-project te doen slagen en alle groeikansen te bieden in de schoot van de club en in samenwerking met Stad Lier.

 

7. Evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst

De evaluatie van de dagelijkse operationele werking van het lokaal team gebeurt door de aanwezige begeleiders en door het meten van de tevredenheid van de spelers.

 

De evaluatie van het totale project Younited Lier gebeurt minimaal jaarlijks door de stuurgroep op basis van de TEAM-TOOL aangereikt door de Younited. Dit is een instrument dat ontwikkeld is om een beeld te krijgen over de lokale Younited werkingen binnen het grote geheel van Younitedde BHC. Het schaalt elk team in op 6 verschillende domeinen:

 

1.Sociaal: hoe sterk is de sociale omkadering vormgegeven

2.Sportief: hoe sterk is de sportieve werking vormgegeven

3.Communicatief: hoe wordt er over Younited lokaal gecommuniceerd

4.Financieel: zekerheid van middelen en transparantie

5.Netwerk: hoe werken de partners samen

6.Younited: wordt de visie en kader van Younited gerespecteerd

 

8. Duur van de samenwerkingsovereenkomst

De samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan met ingang van … september 2020 voor 1 jaar.

Op basis van de jaarlijkse evaluatie door de stuurgroep wordt de samenwerkingsovereenkomst al dan niet verder gezet.

 

Elke partner heeft het recht om een wijziging betreffende de inhoudelijke koers en strategie aan de samenwerkingsovereenkomst of de eigen engagementen te agenderen op de stuurgroep. De wijziging wordt doorgevoerd indien er hiervoor een gewone meerderheid akkoord is.

 

Opgemaakt te Lier, op xx/xx/2020

 

Voor Stad en OCMW Lier,

 

 

 

Frank BoogaertsKatleen Janssens

burgemeesteralgemeen directeur

 

 

 

 

Voor K. Lyra-Lierse, Raf Bormans, Algemeen Verantwoordelijke

 

Advies

De sportdienst en Straathoekwerk geven positief advies om een overeenkomst af te sluiten met Lyra Lierse in het kader van het Younited project.

 

Argumentatie

De overeenkomst wordt afgesloten met Lyra Lierse, gezien

-Er geen bereidheid was bij de voetbalclubs om in een samenwerkingsverband te treden in functie van uitvoering van het project.

-Na inhoudelijke evaluatie, doet Lyra Lierse het meest overtuigende en kwaliteitsvolle aanbod om toe te treden tot een samenwerkingsverband.

 

Financiële weerslag

NIHIL

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/02/11

Begeleiding voor/met maatschappelijk kwetsbaren volgens de outreach methodiek

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met een convenant met Lyra Lierse voor uitvoering van het Younited project en deze te evalueren na 1 jaar samenwerking.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID EN STAD OVER HET OPNEMEN VAN COMPLEMENTAIRE ENGAGEMENTEN VAN LOKALE BESTUREN OM DE CONTACT- EN BRONOPSPORING TER BESTRIJDING VAN DE COVID-19-PANDEMIE TE VERSTERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 16 november 2020 over de keuze voor optie 1, namelijk: "Sensibilisering en preventie, bronopsporing en quarantaine coaching", in het kader van de ondersteuning van de Vlaamse regering voor de contactopsporing door de gemeenten.

 

Feiten en context

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

        Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk.  Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

        Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensiblisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing heeft de Vlaamse Regering op 16 oktober 2020 de lokale besturen gemobiliseerd om complementair in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek. De contouren werden verder uitgewerkt in het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 heeft de stad gekozen voor "Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching".

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

De lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen als volgt:

        de gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor maximum 5 maanden (ten vroegste start op 1 november 2020 – uiterlijk tot 31 maart 2021);

        Periode : ten vroegste vanaf 1 november 2020 tot uiterlijk 31 maart 2021.

 

Hiertoe wordt door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Bij deze samenwerkingsovereenkomst worden volgende documenten als bijlage gevoegd:

        Afsprakennota waarin de gemeente, in overleg met de COVID-19-teams haar engagementen die zij in het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal uitvoeren,  concreet omschrijft;

        De nodige verwerkersovereenkomst(en) zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be;

        De contactlijsten met het oog op het aanvragen van de nodige accounts op deze engagementen te kunnen uitvoeren;

        In voorkomend geval, de nodige protocollen zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ. Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

 

Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen.  Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen;

 

De Vlaamse regering deed op 16 oktober 2020 een oproep aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Voor deze taak kan krijgt het lokale bestuur een subsidie. Daarnaast hield oproep ook in om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd.

De complementaire engagementen worden opgenomen in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie, meer in het bijzonder in het kader van het verder beheersen van de tweede golf en het proberen vermijden van een derde golf.

Een en ander vergt dat de gemeente zo snel mogelijk met haar engagementen kan opstarten, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

Om te kunnen op opstarten is de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen vereist.  Op basis daarvan ontvangt de gemeente tevens de nodige accounts voor van de verschillende platformen.

De nodige stukken hiertoe werden sedert 7 december 2020 door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld, zodat vanuit de gemeenten niet vroeger kon worden geagendeerd/gereageerd.

 

De Vlaamse overheid ontving van de stad ondertussen de inlichtingenfiche voor optie 1 - inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching.

 

Om de aanvraag in te dienen, moet de stad nog de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de bijhorende bijlagen goedkeuren:

        1. het afsprakenkader met het Covid-19-team

        2. de verwerkersovereenkomst bronopsporing

        3a. het aanvraagformulier voor de interne controletoren

        3b. het aanvraagformulier voor het uitbraakvolgsysteem

        4. het protocol voor verdere maatregelen

Deze documenten werden in overleg met de betrokken actoren opgemaakt.

 

Adviezen

Advies dienst welzijn:

Optie 1 sluit het best aan bij de praktijk die er was, en is m.i. ook zinvol – met name aanvullend werken op de Vlaamse contacttracing.

Indien wordt geopteerd voor optie 2, is dat met de bestaande betrokken mensen m.i. niet haalbaar. Is erg verregaand, komt quasi neer op een volledige overname van de Vlaamse contactracing (incl. dagelijkse briefings met andere contactpunten, omgang met specifieke zorg-infoplatforms,…).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Argumentatie

De stad wil zijn verantwoordelijkheid opnemen om de strijd aan te gaan tegen de COVID-19-pandemie en hiervoor, in samenwerking met o.a. de eerstelijnszone, de inspanningen te leveren om de verspreiding van COVID-19 in te dijken. De engagementen in de contact- en bronopsporing zijn daar een onderdeel van.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de voorgelegde samenwerkingsovereenkomst met bijlagen goed.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

LOKALE POLITIE LIER - BRIEF DD. 08/12/2020 VAN HET FEDERAAL TOEZICHT MBT GOEDKEURING  VAN DE JAARREKENING 2019 POLITIEZONE LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Het besluit van 29 juni 2020 van de GR van Lier waarbij de rekening 2019 van de politiezone (PZ 5360) werd vastgesteld;

 

De artikelen 34,77 en 78 van de wet van 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, betreffende de goedkeuring van de politierekening door de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie;

 

Het KB van 5/9/2001, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, in het bijzonder de artikelen 66 tot en met 72;

 

De ministeriële omzendbrief PLP33 van 27/10/2003 betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones.

 

Argumentatie

Overwegende dat voor de economische groep "76 - Vorige dienstjaren" een kredietoverschrijding werd vastgesteld.

 

Het voor eensluidend verklaard afschrift van besluit van 08 december 2020 van de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie houdende goedkeuring van de jaarrekening 2019 met opmerking moet ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 08/12/2020 van het Federaal Toezicht m.b.t. goedkeuring van de jaarrekening 2019 met opmerking van de lokale politie Lier.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

STATUTEN SOLAG - AANPASSING EN GECOÖRDINEERDE VERSIE STATUTEN - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 11 augustus 2003 over de goedkeuring van de oprichting en statuten

 

Feiten en context

Decreet Lokaal bestuur (artikels 232 & 233) inzake de statuten van een autonoom gemeentebedrijf. De wijzigingen in de statuten worden aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, waarbij de raad van bestuur SOLag een voorstel en een advies aflevert over de gewenste statutenwijzigingen. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt gepubliceerd via de webtoepassing van de stad Lier.

 

Buiten de verplichte statutaire verwijzing naar het Decreet Lokaal bestuur en enkele tekstuele aanpassingen, zijn volgende wijzigingen opgenomen:

        Artikel 2 §3: Adviesfunctie is niet langer expliciet beperkt tot Stad Lier, maar ook andere publiekrechtelijke rechtspersonen gezien SOLag geen exclusieve samenwerking met de stad Lier uitoefent.

        Artikel 2 §8: SOLag kan voor het behartigen van haar doel subsidies toekennen aan derden én participeren in fiscale ondersteuningsinitiatieven voor zover SOLag alle wettelijke, decretale en reglementaire bepalingen respecteert om beter in te kunnen spelen op bijvoorbeeld fiscale opportuniteiten in het kader van de vennootschapsbelasting.

        Artikel 11 §5: De raad van bestuur kan vergaderen op afstand via een elektronisch platform (teams, zoom, …) tenzij een meerderheid van de leden anders beslist om beter tegemoet te komen aan omstandigheden zoals COVID-19.

        Artikel 23: Artikel werd uitgebreid met de wettelijke bepalingen zoals opgenomen in Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen om willekeur uit te sluiten bij bestemming van het resultaat die de financiële toestand van SOLag in het gedrang zouden kunnen brengen.

 

De raad van bestuur heeft in zitting van 15/12/2020 een positief advies uitgebracht over de voorgestelde statutenwijziging en de gecoördineerde versie van de statuten volgens bijlage.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 232 en 233

statuten van SOLag

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging en de gecoördineerde versie van de statuten van SOLag goed.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

PROLIER VZW - AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN 3 FEBRUARI 2021. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

De Algemene Vergadering van EVA vzw Prolier komt samen op woensdag 3 februari 2021.

 

Agenda Algemene Vergadering EVA vzw Prolier van 3 februari 2021:

1. Goedkeuring verslag (AV 8 september 2020)

2. Punten ter opvolging

3. Goedkeuring agenda (B)AV

4. Nieuwe concessie cultuurcafé

5. Begroting 2021

6. Aanpassing statuten

7. Stand van zaken seizoen 20-21-22

8. Leden van de vereniging (vervangingen)

9. Verslag vanuit de werkgroepen

10. Varia

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van vzw Prolier van 3 februari 2021.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

NETEBEKKEN - AFVAARDIGING GEMEENTELIJKE MANDATARIS VOOR BEKKENBESTUUR NETEBEKKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissin van 25 maart 2019 over de deelname en afvaardiging van de stad in het bekkenbestuur Netebekken, met Walter Grootaers als effectief lid en Bert Wollants als plaatsvervanger voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Feiten en context

De stad maakt deel uit van het bekkenbestuur Netebekken.

 

Naar aanleiding van het ontslag van Walter Grootaers als gemeenteraadslid en als schepen, dient hij te worden vervangen in het bekkenbestuur Netebekken als effectief lid.

 

Het bekkenbestuur heeft tot taak:

1)   het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen

2)   het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5., binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft

3)   het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht

4)   advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5. §1

5)   advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen

6)   advies te verlenen over:

a)   ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen

b)   ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties

7)   het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren

8)   indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Thierry Suetens, schepen, wordt als effectief lid aangeduid voor het bekkenbestuur Netebekken en dit voor de resterende duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND VZW - AANDUIDEN EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER VOOR ALGEMENE VERGADERING EN RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanduiding van Walter Grootaers, schepen, en Gino Verbiest, consulent stad Lier, resp. als effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Rivierenland vzw; Walter Grootaers, schepen, maakt tevens deel uit van de raad van bestuur en dit voor de hele legislatuur 2019-2024.

Collegebeslissing van 13 januari 2020 over het voordragen van Walter Grootaers als kandidaat voor het Dagelijks bestuur van Regionaal Landschap Rivierenland vzw, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2024.

 

Feiten en context

De stad Lier neemt deel aan het Regionaal Landschap Rivierenland vzw.

 

Naar aanleiding van het ontslag van Walter Grootaers als gemeenteraadslid en als schepen, dient hij te worden vervangen in de algemene vergadering als effectief vertegenwoordiger en in de raad van bestuur. Voorts zetelde hij ook in het Dagelijks Bestuur van Regionaal Landschap Rivierenland vzw.

 

Juridische grond

        Decreet van 21 oktober 1997 op het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (en latere wijzigingen), inz. art. 54 over de regionale landschappen

        Statuten van Regionaal Landschap Rivierenland

        Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist Thierry Suetens, schepen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Rivierenland vzw principieel goed te keuren en dit voor de resterende duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2024.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist Gino Verbiest, consulent stad Lier, aan te duiden als lid van de raad van bestuur van Regionaal Landschap Rivierenland vzw principieel goed te keuren en dit voor de resterende duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2024.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Regionaal Landschap Rivierenland vzw.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

DUWIJCKPARK VZW - VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan Duwijckpark vzw als lid van categorie A.

 

Duwijck vzw bestaat uit leden van categorie A en B, waarbij de stad een lid is van categorie A, naast de POM-Antwerpen als overheidsinstellingen. Leden van categorie B zijn natuurlijke personen of rechtspersonen die:

        Titularis zijn van een zakelijk recht op minstens 50% van een perceel grond en/of het daarop opgerichte gebouw gelegen binnen het bedrijventerrein ‘’Duwijckpark’’, of;

        Titularis zijn van een persoonlijk gebruiksrecht met een minimale onopzegbare duur van minstens drie opeenvolgende jaren betreffende minstens 50% van een perceel grond en het daarop opgerichte gebouw binnen het bedrijventerrein ‘’Duwijckpark’’;

 

De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan van tenminste drie en maximum zeven bestuurders die al dan niet lid zijn van de vereniging. Het bestuursorgaan moet ten allen tijde uit een meerderheid van bestuurders bestaan die voorgedragen zijn door leden van categorie B.

 

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Vanuit Duwijck vzw vraagt men een effectief vertegenwoordiger voor deze algemene vergadering aan te duiden.

 

Daarnaast kan de stad Lier op haar verzoek de algemene vergadering bijwonen en haar advies uitbrengen, maar kan niet over het stemrecht beschikken. De stad Lier wordt op de hoogte gesteld van de datum, locatie en de agenda van elke algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

statuten Duwijck vzw

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist Hannelore Vermassen, teamcoördinator ondernemen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Duwijckpark vzw en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

POLDER VAN LIER - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van de aanduiding van Frank Boogaerts, burgemeester, en Walter Grootaers, schepen, als effectief en plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur; en Frank Boogaerts, burgemeester, en Bert Wollants, schepen, effectief lid raad van bestuur met raadgevende stem en plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur met raadgevende stem van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier bezit minstens 1 hectare eigendom in de polderomschrijving. Hierdoor is de stad toegelaten om deel te nemen aan de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier.

 

Naar aanleiding van het ontslag van Walter Grootaers als gemeenteraadslid en als schepen, dient hij te worden vervangen in de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Juridische grond

Wet van 3 juni 1957 betreffende de polders

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist Thierry Suetens, schepen, voor te dragen als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier en dit door de resterende duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Polder van Lier overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

PERSONEEL. VIA6. VERHOGING EINDEJAARSTOELAGE 2020 VOOR HET ZORGPERSONEEL DAT ONDER HET VIA6-AKKOORD VAN 22 DECEMBER 2020 RESSORTEERT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Gelet op het VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse Regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020;

 

Gelet op het toepassingsgebied van dit VIA6-akkoord, met name voor wat de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 betreft;

Gelet op het feit dat de verhoging van de eindejaarstoelage voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector);

Gelet op het feit dat personeel tewerkgesteld met VIA-code 509 (lokale diensteneconomie) toch moet meegenomen worden voor de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage, als deze personen van de lokale diensteconomie tewerkgesteld zijn in één van de VIA-sectoren;

Gelet op het feit dat het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode op zich geen element is om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat;

Gelet op het feit dat in voorkomend geval een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk is, omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt en ook de verdere verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur;

Gelet op het feit dat, voor wat het ondersteunend personeel in de welzijn-, zorg- en gezondheidsvoorzieningen betreft, het bestuur enige beleidsmarge heeft om te oordelen dat een ondersteunend personeelslid onder het VIA-toepassingsgebied valt en dus als VIA-personeelslid (met de bijhorende VIA-deelcode) wordt beschouwd;

Gelet op het feit dat het criterium om de afweging (wel of niet VIA-personeelslid) te maken, kan zijn om te kijken naar de hoofdactiviteit : wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet aan VIA-diensten, zou dus ook als VIA-personeelslid kunnen beschouwd worden. Een ander argument kan de fairheid zijn : bijv alle medewerkers van de ondersteunende dienst zijn wel/geen VIA-personeelslid.

 

Gelet op het akkoord bereikt in comité C1;

Gelet op de VIA-Financiering die hiertegenover staat;

Gelet op de informatie op de webpagina van het Agentschap van het Binnenlands Bestuur met betrekking tot de hoogte van het vast bedrag van de eindejaartoelage van het jaar 2020, die 1.288,43 euro bedraagt;

 

Gelet op het advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur met betrekking tot de boeking van deze uitgaven;

Gelet op het visum dd.    van de financieel directeur;

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikelen 40 en 41

VIA6- voorakkoord van 24 november 2020 dat voor de private en publieke socialprofitsectoren werd gesloten

 

Argumentatie

De coronacrisis heeft aangetoond dat het billijk is dat de personeelsleden in de VIA-zorgsectoren die onder het toepassingsgebied van het VIA6-akkoord ressorteren, een onmiddellijke koopkrachtverhoging ontvangen in de vorm van een verhoging van de eindejaarstoelage met betrekking tot het jaar 2020.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de verhoging eindejaarstoelage 2020 voor het zorgpersoneel dat onder het VIA6-akkoord van 22 december 2020 ressorteert toe te kennen aan het personeel tewerkgesteld in de buitenschoolse kinderopvang, in het woonzorgcentrum en de lokale dienstencentra.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verhoogt het variabel bedrag van de berekening van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 met 1,1% zodat de nieuwe berekeningswijze als volgt is : 1.288,43 euro vast bedrag + 3,6% variabel bedrag (+ 1,1%) = nieuw bedrag eindejaarstoelage 2020.

 

Art 3 :

Deze verhoging van het variabel bedrag van de eindejaarstoelage 2020 moet aan de personeelsleden, bedoeld in artikel 1 in de maand januari 2021 uitbetaald worden.

 

Art 4 :

De financiële gevolgen worden voor stad en OCMW geraamd op een bedrag van 90.000 euro, dat volledig gesubsidieerd wordt door de hogere overheid.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Zagerijstraat

Begin december zijn er werken gestart naast de tunnel aan de Antwerpsesteenweg. De Zagerijstraat is onbereikbaar. Omdat het antwoord op mijn schriftelijke vraag echt niet voldoet en omdat de omleiding nog altijd niet voldoet, breng ik deze interpellatie met veel uitleg en vragen.

1)   Waarom was is de Zagerijstraat niet weergegeven op de grote omleidingsborden. Was dit vergeten of heeft dit een andere reden?

2)   Waarom wordt dit bij melding niet aangepast?

3)   Waarom is er geen buurtvergadering gehouden om de mening te vragen van de omwonenden over deze omleiding, die toch redelijk lang duurt?

4)   Hoe komt het dat er te weinig omleidingsborden geplaatst worden en niet op de juiste plaats om de automobilist de juiste weg aan te geven, zodanig dat alles duidelijk is als je van beide kanten aan de Eeuwfeestlaan komt?

5)   Voor de zoveelste maal moeten wij vaststellen dat er geen controle bestaat of de verkeersborden juist staan en of deze voldoende zijn. Hier kan het niet de schuld van de aannemer zijn. Is dat zo moeilijk te organiseren?

6)   Als je van de Planeetstraat aan de Spoorweglei komt, waarom staat er geen verkeersbord dat aangeeft dat er dubbel richting is voor de fietsers, dit is dus heel gevaarlijk?

7)   Waarom mag er niet geparkeerd worden in het eerste stuk van de Spoorweglei, dit zou toch geen overbodige luxe zijn nu alle parkeerplaatsen zijn weggenomen aan het station. Dit zou zeker geen probleem gegeven hebben, het ander stuk Spoorweglei richting lisp is even smal en daar mogen de fietsers eveneens in beide richtingen rijden?

8)   Waarom is deze omleiding voorzien langs de Planeetstraat. De wagens worden langs de school gestuurd, de planeetstraat waar de meeste kinderen worden afgehaald. Ook kunnen 2 wagens mekaar bijna niet passeren door de geparkeerde wagens die er staan in de straat. Ook staat er regelmatig een wagen met de helft van zijn voertuig voorbij het verkeersbord “ verboden te parkeren” en moet je oppassen de punt van de boordsteen niet te raken aan het breed stuk borduur aan de schoolpoort. Ook is deze omleiding gevaarlijk als je de Planeetstraat uit rijd omdat de fietsers daar in dubbel richting moeten rijden, of klopt dat niet?

9)   Als je aan de Spoorweglei komt vanuit de Planeetstraat staat er een grote blauwe pijl, verplicht te rijden naar lisp,  waarom is er ook geen geplaatst naar de Antwerpsesteenweg? De pijl op een voetje om naar de Antwerpsesteenweg af te slaan zie je pas als je al wil afdraaien naar Lisp en als je dan pech hebt en er is redelijk wat wind zoals verleden week dan liggen deze borden plat tegen de grond. Wie kan er dan nog aan uit?

10)                       Waarom is er niet gedacht om de Zagerijstraat om te draaien en langs de Spoorweglei te laten doorrijden naar de Planeetstraat en beter nog de Bareelstraat, dat dan nog veiliger is. Dit heeft een pak minder nadelen.

11)                       Ik heb vroeger al eens gevraagd om de Zagerijstraat om te draaien om zo langs de Spoorweglei weg te rijden, omdat er aan de tunnel regelmatig een file is met het spitsuur en als je uit het centrum komt moet je altijd terug draaien. Wat was daar nu weer de reden dat dit voorstel geen draagvlak kreeg?

12)                       De werken zelf zouden tot 22 januari duren, toch heb ik de indruk dat het langer zal duren want er is al 3 weken voorbij gegaan zonder dat er gewerkt werd. Wat zal de eind datum zijn?

13)                       De omheining voor de werken op het fietspad hadden een halve meter naar binnen kunnen geplaatst worden en dan kon al het verkeer door en zeker die 3 weken dat er niet gewerkt is geweest, waarom gebeurd dit niet?

14)                       Wat moet de aannemer betalen voor de belasting inname openbare weg en voor hoeveel vierkante meter?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

1 en 2.   Omdat we dan ook Planeetstraat, Bareelstraat en Guldensporenlaan moeten aanduiden en we proberen de teksten op die borden zo beknopt mogelijk te houden. De hoeveelheid informatie die iemand achter het stuur kan verwerken op zo’n bord is immers beperkt. Bovendien dient deze ook aandacht te kunnen schenken aan het verkeer, de normale signalisatie en dergelijke meer.

 

3.Er worden voor dit soort omleidingen nooit een bewonersvergadering gedaan. Dat is dus geen gangbare praktijk.

 

4.   We beperken ons steeds tot die borden die echt noodzakelijk zijn. Het is niet de bedoeling om alles vol borden te gaan zetten voor elke mogelijke bestemming. Er wordt wel vanop de invalswegen voor informatie gezorgd. De Eeuwfeestlaan is geen invalsweg. Bewoners hebben een brief gehad hoe ze hun straat kunnen bereiken.

 

5.   Controle is gedaan: zie daarvoor het antwoord op de schriftelijke vraag.

 

6.   Het is daar altijd dubbelrichting en die situatie is dus tijdens de werken niet anders dan ervoor. Het staat aangegeven met een onderbord aan de D1 met de verplichte rijrichting als je de Planeetstraat uitkomt op de Spoorweglei.

 

7.   Dit is uitdrukkelijk opgenomen in het advies van de verkeerspolitie.

 

8.   Op deze vraag is reeds geantwoord in de schriftelijke vraag die u heeft gesteld.

 

9.   Afdraaien doe je normaal gezien aan een verantwoorde snelheid en dan heeft men tijd genoeg om naar de bordjes en de fietsers te kijken.

 

10. Hierop is reeds geantwoord naar aanleiding van uw schriftelijke vraag.

 

11.  U hebt dat voorstel aan ons bezorgd en wij hebben de mobiliteitsraad daarover advies gevraagd. De mobiliteitsraad heeft daar een negatief advies over uitgebracht om een aantal reden: de combinatie met de toekomstige fietsostrade, de verhoging van de verkeersdruk in de zagerijstraat, die niet wenselijk is in combinatie met het dubbelrichtingsfietspad parallel met de tunnel en de conflicterende stromen hierdoor rond de schoolomgeving.

 

12.  Momenteel verlengd tot 20/03/2021.

 

13.  Verkeersmaatregelen worden zo uniform en éénduidig mogelijk gehouden. Je krijgt het niet gecommuniceerd dat de éne dag je er wel door kan en de andere niet. Een werf is ook altijd zeer onderhevig aan het weer en dus aan veranderingen. Op de duur kan niemand er nog aan uit als je telkens wijzigt, en de dag dat er iets gebeurt ontstaan er aansprakelijkheidsproblemen.

 

14.  De aannemer is vrijgesteld: werken van openbaar nut (i.o.v. Provincie).

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. parking KTA

Ik had een schriftelijke vraag binnen gestuurd over de uitbreiding van tennisclub het Spui. Omdat het antwoord niet voldoet had ik graag meer duidelijkheid.

1)   De KTA site is een grote site, de school, kinderland, gym hal, sporthal en tennisclub zijn hier ondergebracht. Een uitbreiding voor de tennisclub is aangevraagd, maar parkeerplaatsen zouden volgens het antwoord niet nodig zijn, klopt dat?

2)   Waarom moeten andere clubs of burgers wel aantonen bij uitbreiding dat de weggenomen parkeerplaatsen terug worden ingevuld en verplicht zijn volgens de vierkante meters een bepaald aantal parkeerplaatsen moeten terug invullen, anders wordt het dossier niet goedgekeurd?

3)   Moet de stad ook niet de regels volgen, en waarom niet? Dit gebeurt dus regelmatig, zie het dossier sporthal stadspark, de normaalschool en nu weer de KTA-site.

 

Antwoord:

Deze interpellatie wordt niet aanvaard en bijgevolg niet behandeld, conform art. 5 paragraaf 7 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Hij dient dit als schriftelijke vraag te stellen.

 

 

Interpellatie 3 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. impact op kunst- en cultuursector van keuze voor CC De Mol als regionaal vaccinatiecentrum

Op het niveau van de Eerstelijnszone Pallieterland werd beslist om ons Lierse cultuurcentrum De Mol tijdelijk om te vormen tot het vaccinatiecentrum voor de gemeenten Lier, Duffel, Berlaar, Ranst en Nijlen.

 

Hoe pijnlijk dit ook is voor de vele duizenden cultuurliefhebbers in onze regio en – veel erger nog – voor de getroffen artiesten, toch tonen wij met Groen-Lier&Ko begrip voor deze keuze. De vaccinatiecampagne vormt een in ons land haast ongeziene mammoetoperatie, logistieke efficiëntie dient de focus te vormen. Het welslagen van de vaccinatiecampagne zal zeer bepalend zijn voor de kansen op heropstart van onze samenleving. Ook de kunst- en cultuursector heeft daar vanzelfsprekend alle baat bij.

 

Tegelijk zijn wij ontgoocheld en bezorgd. Ontgoocheld omdat het Lierse stadsbestuur in zijn communicatie weinig empathie aan de dag legde ten aanzien van de getroffen artiesten en de vele cultuurtechnici die hen omkaderen. Laat staan dat het stadsbestuur concrete steunmaatregelen zou aangekondigd hebben. Bezorgd omdat de keuze voor CC De Mol als regionaal vaccinatiecentrum zich niet beperkt tot het voorjaar, maar tevens een hypotheek dreigt te leggen op het culturele najaar. Nu al komen september en oktober in het gedrang. Maar dan rijst toch deze vraag: durft iemand van het College van Burgemeester en Schepenen er zijn hand in het vuur voor steken dat de vaccinatiecampagne eind oktober gegarandeerd volledig afgerond zal zijn?

 

Groen-Lier&Ko bepleit daarom een regionaal ‘SOS Cultuur’-plan dat minimaal volgende elementen dient te omvatten:

 

        Indien het Lierse stadsbestuur en de gemeentebesturen van Duffel, Berlaar, Ranst en Nijlen daartoe tijdig de nodige voorbereidingen opstarten, dan moet het perfect mogelijk zijn om uiterlijk tegen de zomer – en waarom zou dat niet sneller kunnen – een vaccinatiedorp uit te bouwen dat als alternatief kan dienen voor CC De Mol. Wat kan in Park Oost in Antwerpen en op zovele andere plaatsen in binnen- en vooral buitenland, moet ook lukken in onze regio. Op die manier houden we alle kansen gaaf op een bloeiende cultuurzomer en cultuurnajaar.

 

        Op de kortst mogelijke termijn dient regionaal in kaart gebracht te worden welke infrastructurele alternatieven er – uiteraard binnen, maar zeker ook buiten onze stad – voorhanden zijn voor voorstellingen die gepland waren in CC De Mol. Dit kan immers een belangrijk verschil betekenen voor de getroffen artiesten.

 

        In samenspraak met Duffel, Berlaar, Ranst en Nijlen, dient het Lierse stadsbestuur financiële steunmaatregelen uit te werken ter gedeeltelijke compensatie van de getroffen artiesten. Het water staat deze mensen aan de lippen, deze crisis veroorzaakt menselijke drama’s. Het is daarom de hoogste tijd om onze financiële solidariteit te tonen. Ook de vele duizenden cultuurliefhebbers in onze regio kunnen betrokken worden bij deze financiële solidariteitscampagne.

 

Is het College van Burgemeester en Schepenen bereid om in constructieve dialoog te treden met het oog op de concrete uitwerking van een dergelijk regionaal ‘SOS Cultuur’-plan? Dat zouden wij vanuit Groen-Lier&Ko alvast ten zeerste waarderen.

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Eerst en vooral wil ik van harte meegeven dat ik niet alleen als schepen van cultuur, maar ook als cultuurliefhebber hoop, dat er zo snel mogelijk wanneer  de toestand het toelaat, versoepelingen kunnen komen zodat we weer van cultuur kunnen genieten. Alleen weten we vandaag nog niet wanneer dit zal kunnen!

 

In onze keuze voor De Mol zijn we echt niet onbezonnen tewerk gegaan en is intussen meermaals en uitgebreid toegelicht. O.m. via de verschillende mediakanalen en door de burgemeester in een nota aan uzelf.  : we hebben alle mogelijkheden in Lier naast mekaar gelegd en afgetoetst aan de eisen en voorwaarden opgelegd door de overheid ( CC De Mol, de 3 sporthallen, parking Gasthuisvest, het Paradeplein, enz…) waarbij we alles in het werk stelden om een centrum in Lier te hebben : centraal in de ELZ, 36.660 inwoners van de 100.000 à 120.000. Zodat de verplaatsingen voor de Lierse bewoners beperkt blijven..

 

Er wordt begripvol op deze keuze gereageerd. Ook de kunst- en cultuursector begrijpt de keuze, ondanks de erg moeilijke periode die de sector doormaakt. Ook het CBS is zich van dit laatste wel degelijk bewust en zoekt daarom mee naar alternatieve oplossingen, die passen binnen de geldende maatregelen.

 

Tijdens de afgelopen crisisoverlegmomenten met burgemeester en medewerkers van het Departement Uit in Lier, werd en wordt nog steeds kort op de bal gespeeld wat betreft het nemen van beslissingen in het kader van de nieuwe ontwikkelingen die zich rond de pandemie voordoen. Ook de gevolgen voor de Lierse vrijetijdsdiensten, in het bijzonder voor het team Cultuur & Evenementen met haar geplande activiteiten en evenementen komen er aan bod.

 

Vandaag wordt door het uitblijven van versoepelingen een volwaardige heropstart van sommige vrijetijdsdiensten met telkens een maand uitgesteld, wat het voor de medewerkers niet altijd even makkelijk maakt. Telkens dienen annuleringen en verplaatsingen voor een zoveelste keer te gebeuren. Voor CC De Mol is het nu duidelijk dat er tot eind oktober 2021 geen activiteiten én verhuringen kunnen plaatvinden, langs de andere kant is het allerminst duidelijk wanneer op alternatieve locaties een heropstart kan komen.

 

De impact op de gehele kunst- en cultuursector is tijdens deze pandemie erg groot, zoals dat ook het geval is voor de sportsector, de horeca en nog andere sectoren. Dat staat los van de komst van het vaccinatiecentrum in CC De Mol: niet alleen de voorstellingen in de CC De Mol kunnen niet plaatsvinden, ook andere vrijetijdsdiensten (Academies, Jeugddienst, Bibliotheek, Sportpromotie, enz.) kunnen tot nader order eveneens een deel van hun werking (al dan niet met externen) niet uitvoeren.

 

Achtergrondinfo – specifiek voor voorstellingen in CC De Mol – financiële ondersteuning artiesten

 

Vanuit sommige artiesten die in CC De Mol geprogrammeerd stonden, kwam tijdens de eerste coronagolf de vraag om 30% van de oorspronkelijke uitkoopsommen te betalen voor geannuleerde voorstellingen, in hoofdzaak schoolvoorstellingen die niet meer te verplaatsen waren. Aanvankelijk is het LCC daar niet op in gegaan omdat de gevolgen van deze eerste golf op de eigen financiële situatie nog onduidelijk waren. Na afloop van het voorjaar 2020 bleek het totale verlies minder groot te zijn dan wanneer de voorstellingen zouden plaatsgevonden hebben. Hierdoor was er marge om op de vraag in te gaan. Concreet zou het gaan om 7.000 euro.

 

Het voorstel om op de vraag in te gaan werd in de vergadering van de Raad van Bestuur van vzw Prolier van 26 augustus 2020 besproken. Het ging enkel om de geannuleerde voorstellingen uit het voorjaar 2020 (m.a.w, het was geenszins de bedoeling om een algemeen precedent te scheppen waarbij al de geannuleerde voorstellingen 30% zouden krijgen zolang de coronacrisis duurde). Met een kleine meerderheid besliste de vergadering om de 30%-steunbijdrage te betalen aan deze beperkte groep artiesten, enkel op voorwaarde dat ze hiervoor nog geen coronasteun kregen van een hogere overheid en ze een verklaring op eer konden voorleggen.

Ook op het CBS werd dit voorstel besproken en goedgekeurd, eveneens op voorwaarde dat ze van geen enkele overheid een andere vorm van steun gekregen hadden én ze bovendien ook geen loon zouden ontvangen in bijberoep.

 

Vermits het om relatief kleine bedragen ging per gezelschap en vermits de administratieve last vrij groot was ten opzichte van het uiteindelijke bedrag dat kon worden doorgestort per artiest, rees de vraag of het nog wel opportuun was om, intussen enkele maanden verder, de betrokken gezelschappen hierover nog te contacteren.

 

In de tweede coronagolf was de teneur vanuit de aanbodkant intussen ook veranderd. Een aantal boekingskantoren had zich verenigd en had de clausule in de contracten opgenomen om indien er een voorstelling niet kon doorgaan door corona er in onderling overleg alles aan gedaan zou worden om een nieuwe datum te zoeken. Van die “30% bij annulering” was geen sprake meer.

Verplaatsen van voorstellingen is hetgeen het LCC ook voortdurend doet. Sommige voorstellingen zijn ondertussen al vier keer verschoven en zullen een vijfde keer verschoven worden indien nodig. In de Raad van Bestuur van 16 december 2020 werd dan ook beslist om de 30%-steun van het voorjaar te laten vallen en de artiesten vooral te steunen door ze zoveel mogelijk speelkansen te geven zodra dit kan, hetzij in CC De Mol, hetzij op een andere locatie.

Het lange termijnengagement tussen artiest / gezelschap en organisator (LCC) speelt hierbij ook een rol. 

 

Het systeem om het bedrag (geheel of gedeeltelijk) aan de artiest te schenken, is op zich heel nobel maar in de concrete praktijk is het moeilijk realiseerbaar om op een transparante, correcte manier die middelen onder de gezelschappen te verdelen.

 

Wat dit aspect betreft dient te worden toegevoegd dat  het doorstorten aan artiesten strijdig is met de statutaire bepalingen van Pro Lier op het vlak van de doelstellingen van deze vzw.

 

Impact werking CC De Mol tgv vaccinatiecentrum

 

Voor gemeenten met slechts 1 culturele infrastructuur dat als vaccinatiecentrum wordt ingezet, is het wellicht een nog grotere uitdaging om alternatieven te zoeken om hun programmatie te kunnen presenteren vanaf het ogenblik dat er versoepelingen komen.

 

In Lier hebben we gelukkig wel veel culturele infrastructuren. Sterker nog, met de lente en zomer in het vooruitzicht hopen we, wanneer de maatregelen het toelaten, een mooie buitenprogrammatie op poten te zetten. We beschikken over 2 goed uitgeruste evenementenweiden ( naast het park en aan de gassite )

 

Voor de voorstellingen die in CC De Mol gepland staan die omwille van de huidige maatregelen niet kunnen plaatsvinden, wordt gezocht naar alternatieve locaties, zowel intra als extra muros. Een inventaris is hiervoor in opmaak. Ook de medewerkers van de andere vrijetijdsdiensten zoeken mee naar oplossingen om de “kleinere” activiteiten van CC De Mol mee op te vangen waar mogelijk. Ze zien dit ook als een uitdaging die een positieve impact op toekomstige samenwerkingen kan hebben. We denken hierbij aan de Jezuïetenkerk, Vredeberg, Colibrant, evenementenweide, de 2 theaterzalen in  Den Bril, eventueel ook in samenspraak met De Schoolbond  enz.

 

De activiteiten met grote zaalcapaciteit en een complexe technische uitrusting worden sowieso verplaatst naar latere data. Voor alle duidelijkheid, ook versoepelingen voor podiumactiviteiten zijn er nog steeds niet en niemand weet wanneer ze er zullen zijn.

 

Hiervoor kunnen ook gesprekken gevoerd worden met de andere gemeenten in de ELZ om te peilen naar de mogelijkheden daar.

 

Uiteraard begrijpen en delen we de bezorgdheid over de duur van het vaccinatiecentrum. Voor CC De Mol is deze periode vastgelegd tot eind oktober 2021. Niemand weet welke problemen we onderweg zullen tegenkomen, van een tekort aan dosissen waardoor er vertraging oploopt, tot nieuwe maatregelen en/of versoepelingen…Anderzijds kan het ook zijn dat het vaccinatiecentrum vroeger dan gepland zijn deuren kan sluiten, laten we dat hopen. Afhankelijk van het tijdstip waarop een mogelijk vervroegde sluiting wordt aangekondigd, zullen de medewerkers al hun flexibiliteit inzetten om voorstellingen al dan niet ‘vervroegd’ opnieuw in te plannen. Maar dat is vooralsnog koffiedik kijken.

 

Het SOS Cultuur-plan dat u voorstelt klinkt mooi, maar is allerminst evident en misschien ook niet helemaal te verantwoorden. En wel om volgende redenen:

 

        Vandaag weten we niet welke maatregelen er zullen gelden in de zomer. We betwijfelen dat grote zaalproducties en evenementen kunnen plaatsvinden. Het lijkt ons dan ook beter om nu reeds af te toetsen welke kleinschalige alternatieven we kunnen voorbereiden opdat we, vanaf het moment dat het kan en mag, uit de startblokken kunnen schieten;

 

        Tal van medewerkers van het departement Uit in Lier worden op dit ogenblik al mee ingeschakeld in de uitrol van het vaccinatiecentrum, hetzij als coördinator van een onderdeel van deze operatie, hetzij als ondersteunend uitvoerder. Tussen de 100.000 en 120.000 burgers komen mogelijk langs in CC De Mol, zij moeten kunnen rekenen op een perfect onthaal en begeleiding.

 

        Er zijn nog geen versoepelingen in zicht, dus het lijkt ons weinig zinvol om nu te investeren in een tijdelijke infrastructuur die CC De Mol zou kunnen vervangen. Ook de budgettaire impact voor zulke operatie zal de eindrekening nog zwaarder maken;

 

        Zelfs al komen er versoepelingen, we verwachten dat de capaciteit van de CC De Mol niet snel optimaal ingevuld zal mogen worden (m.b.t de bv. de afstandregels ).  

 

        Voorstellingen in CC De Mol werden en worden nog steeds verplaatst naar een latere datum, andere zullen op alternatieve locaties in de stad plaatsvinden.

 

Beste vrienden, ik denk niet, maar ik ben ervan overtuigd dat we er alles zullen aan doen om het culturele leven in onze stad, gezien de omstandigheden, levendig te houden.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/03/2021