Lier

Zitting van 25 mei 2020

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. ondertekening van het SAVE-charter

Het SAVE-charter, Samen Actief voor een Veilig Verkeer, voor steden en gemeenten is een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Dit charter heeft als specifieke bedoeling steden en gemeenten aan te sporen een bijdrage te leveren aan de strijd voor meer verkeersveiligheid.

Aan de hand van zeven doelstellingen gericht op het verhogen van de verkeersveiligheid, wenst de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen lokale besturen blijvend aan te sporen een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren, dit in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak aan het verkeer deelnemen.  Meer dan 100 gemeenten in Vlaanderen hebben het SAVE-charter reeds ondertekend en geven actief vorm aan een verkeersveilige mobiliteit.

 

In de gemeenteraad van december 2019 heb ik gevraagd of de stad Lier dit SAVE-charter ook zou willen ondertekenen zodat we ons aansluiten bij deze uniforme verkeersveiligheidscultuur.

 

In zijn antwoord gaf schepen Wollants te kennen dat een aantal van deze doelstellingen reeds in het verkeersveiligheidsbeleid waren opgenomen en dat dit verder moest geïnventariseerd worden.

 

Graag had ik van het CBS vernomen of dit verder bekeken is,  wat het resultaat is en of het SAVE-charter nu kan bijgetreden en ondertekend worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Zoals geantwoord op uw toegevoegd punt, was het onze bedoeling om dit dossier naar de commissie te brengen. We hebben echter al enkele maanden geen commissievergadering meer gehad gelet op de problematiek van COVID-19. Ik stel voor om voor de maand juni in elk geval een commissievergadering te organiseren, zij het digitaal als een fysieke vergadering nog niet haalbaar zou zijn.

 

Op dat moment kan dan gesproken worden over de aanpak hiervan.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. fietsenstallingen bijgeplaatst

In het straatbeeld zijn recent, op meerdere plaatsen, bijkomende fietstallingen geplaatst.

Niet altijd even netjes, zoals in de Rechtestraat, waar ook een deel van het voetpad werd ingenomen.

 

Fietsers hebben daar voorrang op voetgangers dus.

 

Graag verneem ik wat, behalve uiteraard fietstalling, de bijkomende opzet is.

 

Wanneer werd dit beslist?

Wat is de bedoeling op langere termijn?

Wanneer wordt dit geëvalueerd?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De aangebrachte extra fietsenstallingen zijn tijdelijk en werden goedgekeurd op het schepencollege van 11 mei.  Ze werden geplaatst omdat bij het heropenen van de winkels meer mensen te voet of met de fiets verwacht werden op de winkelas.  Op die manier werd getracht te vermijden dat fietsen tegen de gevels van de winkels zouden komen op de plek waar wachtende klanten op het voetpad moeten staan.

waar drukkere passage verwacht werd, in combinatie met wachtrijen aan winkels in een context dat iedereen ook nog eens 1,5m afstand moet kunnen houden van elkaar. In het geval van de Rechtestraat werd beslist om de fietsenstalling te plaatsen op de parkeerstrook ter hoogte van nummers 9 en 29.

 

Voorlopig lopen de tijdelijke verkeersmaatregelen tot einde juni, maar de kans op noodzakelijke verlenging is groot.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Tom Claes (GROEN-Lier-Ko) i.v.m. wijkspeelpleintjes

We mogen stilaan wat meer uit ons kot, maar in de stapsgewijze afbouw van de lock-down worden de allerkleinsten helaas behoorlijk stiefmoederlijk behandeld. Zij kunnen hun vriendjes in de kleuterklas nog niet terugzien en ook de buitenspeelruimte wordt nog beperkt. De iets oudere jeugd kan intussen al terug terecht op het skatepark of op sportveldjes maar de speeltuinen blijven verboden terrein. In onder andere Antwerpen en Tienen besloot men intussen om de kleinere buurtspeelpleintjes onder voorwaarden terug te openen en zo kleine kinderen ook wat extra speelruimte te gunnen. Grotere speeltuinen blijven ook daar terecht gesloten om samenscholingen te voorkomen. Onze fractie zou aan het college willen vragen om ook voor Lier het heropenen van de kleine wijkspeelpleintjes te overwegen zodat ook onze jongste schapenkopjes zich wat extra kunnen uitleven. Dit uiteraard met de nodige randvoorwaarden zoals  social distance en frequente ontsmetting. Staat het college hiervoor open?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts / schepen Rik Verwaest:

Collega Claes,

 

Ik kan u ditmaal een kort antwoord bezorgen, want uw vraag is wat ingehaald door de actualiteit. De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag het nieuws gebracht waar velen op zaten te wachten: de speeltuintjes mogen vanaf woensdag eindelijk weer open. Wij doen het nodige om de regels daar te afficheren. Het is aan de (verplicht aanwezige) volwassen begeleiders ter plaatse om toe te zien op de naleving ervan.

 

Wat speeltuin Stadspark betreft: die kan alleen opengaan als we het beperken tot maximaal 20 kinderen die tegelijk aanwezig zijn. Dat vereist toezicht. Onze jeugddienst voorziet voorlopig al toezicht op het skatepark, we bekijken momenteel of er andere partners kunnen worden ingeschakeld voor de speeltuin. Maar dat is nog niet rond.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. aanpassingen Leopoldplein

Naar aanleiding van het persbericht begin mei over de aanpassingen die in de loop van mei doorgevoerd worden op het Leopoldplein, vroeg ik me af in hoeverre de voorgestelde oplossingen tegemoet komen aan de problematiek die de bewoners van het Leopoldplein ervaren? In hoeverre werd tegemoet gekomen aan hun wensen of werden er eventueel alternatieven bekeken en werd er een consensus gezocht?

 

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Een aantal van de vragen van de buurt werden ingelost door de aanpassingen, maar op sommigen kon men niet ingaan omdat er geen akkoord kon gevonden worden hierover. Er dient immers een akkoord te zijn van zowel stad als NMBS. De maatregelen werden ook voor advies voorgelegd aan de mobiliteitsraad.

 

1) Verminderen van het aantal mindervalidenplaatsen

Er worden in totaal 7 mindervalidenplaatsen opnieuw omgezet naar regulier parkeren. 3 daarvan worden gecompenseerd op de Tramweglei.

 

2) Hele plein betalend maken

Deze regeling wordt van kracht op het hele plein, met uitzondering van de zone voor kortparkeren.

 

3) Mogelijkheid om mensen af te zetten en op te halen aan station, maar geen kiss & ride

Er komt een zone voor kortparkeren van 30 minuten zodat dit ook voor handelszaken en bewoners kan gebruikt worden

 

4) Eerste 60 parkeerplaatsen op tramweglei duurder maken

Hierop gaan we niet in. Het lijkt ons geen goed idee om voor deze 60 plaatsen de mogelijkheid tot 5 uur gratis af te schaffen voor bezoekers van stad en handelaars.

 

5) Betere verlichting tramweglei

Is ondertussen opgenomen in jaaractieplan en door gemeenteraad goedgekeurd.

 

6) Weghalen fietsenstallingen op plein

NMBS heeft een tijd geleden al aangegeven dat dit voor hen niet kan. Daarstraks hebben we met een aantal bewoners en de NMBS hierover een digitaal overleg gehouden, waaruit blijkt dat de NMBS wel wil evalueren, maar momenteel nog niet wenst in te gaan op de vraag.

 

7) Plaatsen elektrische laadpaal (vraag fluvius)

Er worden 2 plaatsen voorzien op Tramweglei.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 27 APRIL 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 27 april 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 april 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België blijft fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. Deze fase van het noodplan is ondertussen nog steeds van kracht.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

COVID 19. VERMINDERING VAN BELASTINGSDRUK IN CRISISTIJD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale veiligheidsraad, zo strikt geworden, dat ze een aanzienlijke impact hebben op onze maatschappij en economie.

Meerdere ondernemers werden/worden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of ernstig te beperken en zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen  Ook tal van burgers worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid en kennen een terugval van hun inkomens

 

Feiten en context

De Vlaamse regering roept daarom lokale besturen op om erover te waken dat de belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten en situaties waarbij ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde al een aantal beslissingen goed en deed een aantal voorstellen. Sommige vereisen een beslissing van de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad kan zijn belastingreglementen aanpassen om de belastingdruk te verminderen, hij kan hiertoe :

- belastingreglementen opheffen of intrekken

- de inwerkingtreding van een belastingreglement of van bepaalde artikelen ervan wijzigen naar een latere datum

- vrijstellingen of tariefverminderingen toekennen, eventueel voor een beperkte duur

 

De gemeenteraad kan zijn maatregelen beperken tot welbepaalde bepaalde belastingen, bepaalde groepen van belastingplichtigen en begrenzen in de tijd nl gedurende de periode van civiele noodsituatie zoals uitgeroepen door de Vlaamse regering

 

Juridische grond

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Decreet lokaal bestuur van  22 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 1 van het Ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Artikel 4, & 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid

 

Ministerieel Besluit van 3 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Besluit van 16 december 2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van het reglement Belasting op terrassen en andere uitstallingen op het openbaar domein.

 

Besluit van 16 december 2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van het retributiereglement op plaatsrechten op markten

 

Argumentatie

Met dit besluit van het college van burgemeester en schepenen komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse Regering om de lokale belastingreglementen te herzien opdat de belastingplichtigen op het grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/13

01/03/KAP/04/10

Ontvangen lokale belastingen

Verhuur buiten sociaal stelsel

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de toepassing van de tarieven in artikel 3 a) van de belasting op terrassen en andere uitstallingen op het openbaar domein zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van16 december 2019  proportioneel te verminderen voor de duur van de crisisperiode zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering in artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de toepassing van het retributiereglement op plaatsrechten op markten zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019, tijdelijk op te schorten voor de duur van de crisisperiode zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering in artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, inzonderheid voor de abonnementhouders die per kwartaal betalen.

 

Art 3 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/17/KAP/01/13

belasting op terrassen en andere uitstallingen op openbaar domein

- € 4.416/maand

 

Budgetsleutel

73608000/002000

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/03/KAP/04/10

Plaatsrechten op markten

-€ 2.500/maand

 

Budgetsleutel

70500000/05000

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

TEGEMOETKOMING BURGERS COVID 19 TOEKENNING CENTRUMBON. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale veiligheidsraad, zo strikt geworden, dat ze een aanzienlijke impact hebben op onze maatschappij en economie.

Meerdere ondernemers werden/worden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of ernstig te beperken en zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen  Ook tal van burgers worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid en kennen een terugval van hun inkomens

 

Feiten en context

De Vlaamse regering roept daarom lokale besturen op om erover te waken dat belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten en situaties waarbij ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde al een aantal beslissingen goed en deed een aantal voorstellen. Sommige vereisen een beslissing van de gemeenteraad.

 

Het college wenst elk gezin en alleenwonende een eenmalige subsidie toe te kennen in de vorm van een centrumbon  ten belope van 50% van de te betalen algemene gemeentebelasting. Gezinnen betalen 50 EUR gemeentebelasting en zullen 1 centrumbon krijgen van 25 EUR. Alleenwonenden betalen 20 EUR gemeentebelasting en zullen een centrumbon krijgen van 10 EUR.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van  22 december 2017 in zonderheid artikel 40 § 3 voor de vaststelling van gemeentelijke reglementen en artikel 286 mbt de bekendmaking ervan

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones

 

Artikel 1 van het Ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Artikel 4, & 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid

 

Ministerieel Besluit van 3 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Argumentatie

Door de toekenning van een eenmalige subsidie in de vorm van een centrumbon wordt de gemeentebelasting van alle Lierse burgers dit jaar gehalveerd en wordt tegelijkertijd een stimuluspakket voor de lokale middenstand gelanceerd voor een totaalbedrag van circa 320.000  EUR.

De praktische uitwerking wordt opgenomen door het Schepencollege

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/21/KAP/04/01

Bestrijding Coronavirus

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist aan de Lierse gezinnen en alleenwonenden een eenmalige subsidie toe te kennen in de vorm van een centrumbon van respectievelijk € 25 en € 10.

Hiermee wordt netto de algemene gemeentebelasting voor dit jaar gehalveerd en wordt gelijktijdig een stimulans gecreëerd voor de lokale economie.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/21/KAP/04/01

subsidie 'corona'

320.000

0

Budgetsleutel

64900000/0

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

 

financiën, economie

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING BIJ HOOGDRINGENDHEID INZAKE DE OPENBARE ORDE, RUST EN VEILIGHEID, NAAR AANLEIDING VAN DE OPENING VAN DE WINKELS TIJDENS DE CORONA EPIDEMIE. BEKRACHTIGING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis
7 mei 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening die de privatieve ingebruikname van het openbaar domein met commerciële doeleinden (zoals

terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, ….(niet-limitatieve

lijst)), al dan niet-vergund, in kernwinkelgebied van Lier (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) verbiedt. Dit conform de bevoegdheden van de burgemeester opgenomen in de Nieuwe Gemeentewet.
 

Feiten en context

Volgens artikel 236 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier is, behoudens voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester, elke privatieve bezetting van de openbare ruimte verboden. De voorwerpen die in strijd met onderhavig artikel zijn geplaatst, vastgehecht of opgehangen, dienen op het eerste politieverzoek of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd te worden. Zo niet zal daar ambtshalve toe worden overgegaan op kosten en risico van de overtreder op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement.

 

De handelszaken van Lier kunnen echter een toelating bekomen om de openbare weg te gebruiken voor commerciële doeleinden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een caféterras, het uitstallen van koopwaar, het plaatsen van een reclamebord,...

Meerdere handelszaken hebben dan ook reeds de toelating voor het huidige jaar bekomen.

 

Op 23 maart 2020 werd er een ministerieel besluit uitgevaardigd in België houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Eén van de maatregelen hield in dat alle handelszaken en winkels moesten sluiten, met uitzondering van van:

- de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;

- de dierenvoedingswinkels;

- de apotheken;

- de krantenwinkels;

- de tankstations en de leveranciers van brandstoffen;

 

Op 6 mei 2020 is de nationale veiligheidsraad bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie die op 11 mei 2020 van start gaat, te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken. De experts hebben groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dit moment.

Dit houdt onder andere in dat op 11 mei 2020 ook de winkels zullen mogen heropenen. Deze heropening zal moeten plaatsvinden met strikte inachtneming van de volgende regels:

- Net als voor de winkels die al open zijn, zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.

- Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.

- Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

- Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar, zij mogen door een ouder worden begeleid, en ook voor mensen die hulp nodig hebben wordt een uitzondering gemaakt.

 

Omdat niemand op voorhand kan zeggen welke drukte op het openbaar domein deze heropening van de winkels zal teweegbrengen, en daar de federale overheid nog steeds verwacht dat iedereen de regels rond social distancing moet respecteren en naleven, hebben verschillende Vlaamse gemeenten (na overleg met de VVSG) een plan van aanpak uitgewerkt in functie van "crowd control".

Ook stad Lier heeft een plan opgesteld met verschillende maatregelen die toegepast zullen worden in het Kernwinkelgebied (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) van Lier, om zo het gebruik van de openbare weg voor passanten en wachtende klanten te maximaliseren en hierdoor de social distancing gemakkelijker kan nageleefd worden.

Eén van de maatregelen die de stad Lier heeft uitgewerkt, is de tijdelijke oplegging aan handelszaken voor het verwijderen van hun losse elementen op het openbaar domein, zoals sandwichborden, koopwaaruitstallingen, planten, panelen, beachvlaggen, ... ongeacht dat ze hiervoor reeds een toelating hebben bekomen.

Hiermee wil de stad de doorgang voor de voetgangers maximaliseren en ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk hindernissen op het openbaar domein worden geplaatst.

 

Gezien de burgemeester instaat voor de openbare veiligheid en orde, is het aangewezen om een tijdelijke politieverordening op te maken die de privatieve ingebruikname van het openbaar domein met commerciële doeleinden verbiedt (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, ….(niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, zodat de stad de nodige acties kan ondernemen indien een handelszaak weigert deze maatregel na te leven.
 

Juridische grond

Algemeen Politiereglement stad Lier

Artikel 236. Behoudens voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester en onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake stedenbouw is het volgende verboden: iedere privatieve bezetting van de openbare ruimte op het niveau van de begane grond alsook, erboven of eronder, zoals een vastgehecht, opgehangen, geplaatst of achtergelaten voorwerp, waardoor schade berokkend kan worden aan de veiligheid of het gemak van doorgang.

De voorwerpen die in strijd met onderhavig artikel zijn geplaatst, vastgehecht of opgehangen, dienen op het eerste politieverzoek of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd te worden. Zo niet zal daar ambtshalve toe worden overgegaan op kosten en risico van de overtreder op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement.

 

Titel 7. Straf-en slotbepalingen

 

 

Nieuwe Gemeentewet

Artikel 134. § 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Artikel 135. §2. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven. [7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Argumentatie

Gelet op het Algemeen Poltiereglement van stad Lier;
gelet op artikels 134 paragraaf 1 en 135 paragraaf 2 van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat er noodzakelijkheid bestaat over te gaan tot het nemen van meerdere tijdelijke maatregelen ter vrijwaring van de openbare orde, rust en veiligheid naar aanleiding van de opening van de winkels tijdens de corona epidemie;


Overwegende dat deze opening gepaard gaat met een grote volkstoeloop waarvan de openbare orde, rust en veiligheid ernstig in het gedrang kan komen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de Beslissing Burgemeester dd. 7 mei 2020 voor de uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening die de privatieve ingebruikname van het openbaar domein met commerciële doeleinden (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, ….(niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, in het Kernwinkelgebied van Lier (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) verbiedt, op straffe van ambtshalve verwijdering op risico en kosten van de overtreder. 

 

Artikel 2:

Huidige politieverordening trad in werking op 11 mei 2020 en blijft van kracht tot einde van de corona epidemie.

 

Artikel 3:

Huidige politieverordening werd bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

Artikel 4:

Overtredingen van onderhavig besluit worden bestraft met een administratieve geldboete ten bedrage van maximum 350 euro overeenkomstig de procedure bepaald bij titel 7 van het Algemeen Politiereglement.

 

Artikel 5:

Afschrift van huidige politieverordening werd overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

CORONA EXIT-STRATEGIE AMBULANTE HANDEL - POLITIEVERORDENING I.F.V. HEROPENING OPENBARE ZATERDAGMARKT. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Besluit burgemeester dd. 14 mei 2020 over de Corona exit-strategie ambulante handel: verordening i.f.v. heropening openbare ZATERDAGMARKT (o.v. verdere federale beslissingen). PRINCIPIËLE GOEDKEURING & DOORZENDEN NAAR GEMEENTERAAD.

 

Voornoemd besluit kon pas vrijdag 15 mei in de namiddag na publicatie van het nieuwe Ministeriële Besluit verder aangepast worden, i.c. het MB houdende wijzigingen van het MB dd. 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, hierbij:

 

Feiten en context

- Op basis van het Ministerieel Besluit dd. 15 mei, houdende wijziging van het ministerieel besluit dd. 23 maart '20, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, kan op basis van art. 1 §6bis de Lierse zaterdagmarkt met maximaal 50 kramen ingericht worden op het openbaar domein op haar verhuislocatie, i.c. Rederijkerslei, Anton Bergmannlaan, Ernest Staeslaan, Kruisbogenhofstraat én (i.f.v. extra ruimte tussen de kramen) aangevuld met het Renaat Veremansplein.

 

Hiertoe dient een aangepaste tijdelijke verordening voor de gewijzigde circulatie en een signalisatieplan opgemaakt te worden zodat deze straten én het Renaat Veremansplein parkeervrij worden gemaakt en er énkel doorgaand plaatselijk verkeer (of i.f.v. uitvaarten) tijdens de markturen kan ingericht worden via de Kartuizersvest - Kantstraat - Veremansplein (zijde de Lord) richting Parelstraat - Kartuizersvest). Lijnbussen kunnen tijdens de zaterdagmarkt ook niet via de Anton Bergmannlaan rijden. Verdere aanpassingen zullen indien nodig met de Verkeerspolitie en het team mobiliteit afgetoetst en geformaliseerd worden.

 

- De markturen blijven behouden, i.c. van 7u30 (ten laatste op locatie) tot 13 uur (termijn incl. opstellen & afbreken, betreft dit: 4 tot 14 uur). Er mag maximum tot 13 uur verkocht worden en vóór 13 uur mag er niet worden afgereden.

 

- op deze verhuislocatie gelden geen quota voor specialisatie, conform het reglement

 

- i.f.v. het voorzien in extra ruimte tussen de kramen én het voldoen aan het ministerieel quotum van max. 50 kramen:

        worden tijdelijk énkel standplaatsen toegewezen per abonnement; er worden tijdelijk géén standplaatsen toegewezen van dag tot dag - (i.c. géén losse standplaatsen).

        wordt tijdelijk geen verkoop van producten of diensten met een niet-commercieel karakter toegestaan

        worden tijdelijk geen standwerkers toegestaan

 

- i.f.v. de inrichting van een veilige, openbare markt, worden volgende ministeriële verplichtingen uitgevoerd:

        ingesloten circulatieplan met gemarkeerd eenrichtingstraject treedt vanaf zaterdag 23 mei in voege voor de organisatie van de openbare markt

        op het ingesloten circulatieplan worden ook IN- & UIT-poorten aangeduid, die bemand zullen worden door stewards, bijgestaan door de marktmeesters, de lokale politie Lier en de gemeenschapswachten die duidelijke instructies krijgen om de bezoekers te sensibiliseren. Aan elke IN- & UIT - locatie zullen naast nadarhekken ook dispencers geplaatst worden met handgel voor de bezoekers. De lokale politie, gemeenschapswachten & stewards zullen het aantal bezoekers monitoren per sector (of straatdeel) en hierin onderling communiceren om bij te sturen waar nodig.

        een extra infofiche (zie bijlage) wordt aan de marktkramers gecommuniceerd én fysiek bedeeld met de basismaatregelen voor een veilig en hygiënisch verloop én aanvullende acties om deze basismaatregelen te kunnen inrichten. Hierin staan alle ministeriële verplichtingen opgelijst

 

- volgende aanvullende bepalingen, op basis van onderhavig reglement, dienen nauwgezet nageleefd te worden én sommige bepalingen op basis van het lokaal reglement dienen hierin aangepast te worden i.f.v. de opgedreven veiligheidsmaatregelen:

 

        Op de zaterdagmarkt dienen alle kramen of verkoopwagens, van de houders van een abonnement, uiterlijk om 7u30 uur op de toegewezen standplaats opgesteld te zijn en alle voertuigen , die niet als verkoopsinrichting ingericht en gebruikt worden, dienen van de marktplaats verwijderd te worden. Voor de abonnementhouders die voorafgaandelijk verwittigd zijn dat zij op een bepaalde zaterdag niet kunnen plaats nemen (omwille van het quotum), zal de stad een attest voorzien op basis van het VLAIO-sjabloon voor de daghinderpremie.

        Op de zaterdagmarkt mogen énkel die abonnementhouders hun aangeduide plaats innemen die verwittigd zijn door de marktmeesters. Een abonnementhouder dient tijdig de marktmeesters te verwittigen indien hij/zij toch niet kan aanwezig zijn, zo niet kan hierop gesanctioneerd worden.

        Uiterlijk één uur na het beëindigen van de markt dienen de verkoopsinrichtingen van de marktplaats verwijderd te zijn.

        De maximum diepte van de kramen wordt vastgesteld op 4 meter (o.v. verdere federale bepalingen).

        De opstelling van de marktkramen dient op die wijze te gebeuren zodat de voorkant van de marktkramen en wagens met geopend luik één lijn vormen. De marktkramers dienen hierin steeds de aanwijzingen van de marktleider te volgen.

        Het is de marktkramers verboden:

        voor de opstelling van hun kramen of voor de vasthechting van een dekzeil of dergelijke , pinnen of enig ander voorwerp in de openbare weg te bevestigen;

        voor de afbakening van de standplaats enige schildering op het wegdek aan te brengen. Voor de aanduiding van sociale distancing - markingen (1,5m afstand tussen elke klant) voor de veilige organisatie bij wachtrijen, kunnen bakken of dozen veilig opgesteld worden (zonder permanente aanduidingen op het wegdek).

        In de gangen voor de kramen mag geen bijkomende inname (borden, losse koopwaar, uitstaltafels) gebeuren.

        De doorgang moet volledig vrij blijven. Het is verboden enige afscherming of koopwaar aan de luifel te bevestigen of er onder te plaatsen.

        Tijdelijk mag géén promotie voor eigen producten voor het eigen kraam georganiseerd worden. De doorgang voor de marktbezoekers mag niet gehinderd worden. Hierop zijn tijdelijk geen uitzonderingen mogelijk. Hier geldt ook dat er geen degustaties mogen worden georganiseerd.

        Tijdelijk worden nadar hekwerk met banners en andere markeringen geplaatst om de enkelrichting en de IN- & UITgangen aan te duiden om het veilige verloop te garanderen.

        Overtredingen op deze bepalingen met urgent belang voor de volksgezondheid, kunnen gesanctioneerd worden met een verbod op deelname aan de markt zolang de coronamaatregelen gelden.

 

De directie van de Middenschool Anton Bergmann is akkoord met het tijdelijk gebruik van de speelplaats (toegang Ernest Staeslei) en een sanitaire blok in hun schoolgebouwen voor marktbezoekers, op basis van een overeenkomst tussen de stad en de school. Deze dienstverlening wordt gecommuniceerd en gemarkeerd op de eigenlijke marktlocatie. Een poetshulp via Werkmmaat vzw zal instaan voor het reinigen van de toiletten tijdens de opengestelde uren. Hiervoor stelt de stad poetsmateriaal, zeep en handgel ter beschikking. De gemeenschapswachten of stewards zullen toezicht houden op de speelplaats, zoals bepaald in de overeenkomst.

 

Fasering

Voorliggende inrichting op basis van de ministeriële maatregelen geldt tot volgende wijzigingen bij Ministerieel Besluit.

 

Adviezen

De Lierse Marktvereniging en de marktmeesters verleenden in overleg dd. 11 mei hun positief advies aan voorliggend voorstel van tijdelijke herorganisatie van de openbare zaterdagmarkt zolang de huidige federale coronarestricties gelden.

 

Juridische grond

Nieuw reglement openbare markten & ambulante handel in Lier, goedgekeurd in de gemeenteraad dd. 26 maart 2018.

Optimalisaties reglement ambulante handel / openbare markten, goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting dd. 17 december ’18.

De wet van 25 juni 1993, gewijzigd door de wet van 4 juli 2005, het koninklijk besluit van 24 september 2006, het decreet van 24 februari 2017 en Besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017, betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.

Nieuwe Gemeentewet - HOOFDSTUK III Bevoegdheden van de burgemeester - Artikel 134.

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken.

In de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad dienen deze bekrachtigd te worden. Ministerieel Besluit dd. 15 mei, houdende wijziging van het ministerieel besluit dd. 23 maart 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, cfr. art. 1 §6bis - organisatie openbare markten.

 

Argumentatie

De burgemeester overweegt het advies van de Lierse Marktvereniging en de marktmeesters bij te treden en de voornoemde maatregelen voor de herorganisatie van de openbare zaterdagmarkt vanaf 23 mei via politieverordening op basis van het ministeriële besluit dd. 15 mei (art.1§6bis) te laten goedkeuren door de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Retributie op plaatsrechten markten en elektriciteitsvoorziening voor marktkramers en andere gebruikers, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt volgende corona - maatregelen voor de heropening van de openbare zaterdagmarkt op 23 mei principieel goed te keuren en deze politieverordening, als gemotiveerde afwijking op het reglement openbare markten & ambulante handel in Lier én bij uitvoering van de bepalingen van het Ministerieel Besluit dd. 15 mei 2020, zoals beslist in het besluit burgemeester van 19 mei 2020:

 

- Op basis van het Ministerieel Besluit dd. 15 mei 2020, houdende wijziging van het ministerieel besluit dd. 23 maart 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, kan op basis van art. 1 §6bis de Lierse zaterdagmarkt met maximaal 50 kramen ingericht worden op het openbaar domein op haar verhuislocatie, i.c. Rederijkerslei, Anton Bergmannlaan, Ernest Staeslaan, Kruisbogenhofstraat én (i.f.v. extra ruimte tussen de kramen) aangevuld met het Renaat Veremansplein. Hiertoe dient een aangepaste tijdelijke verordening voor de aangepaste circulatie en een signalisatieplan opgemaakt te worden zodat deze straten én het Renaat Veremansplein parkeervrij worden gemaakt en er énkel doorgaand plaatselijk verkeer (of i.f.v. uitvaarten) tijdens de markturen kan ingericht worden via de Kartuizersvest - Kantstraat - Veremansplein (zijde de Lord) richting Parelstraat - Kartuizersvest). Lijnbussen kunnen tijdens de zaterdagmarkt ook niet via de Anton Bergmannlaan rijden. Verdere aanpassingen zullen indien nodig met de Verkeerspolitie en het team mobiliteit afgetoetst en geformaliseerd worden.

 

- De markturen blijven behouden, i.c. van 7u30 (ten laatste op locatie) tot 13 uur (termijn incl. opstellen & afbreken, betreft dit: 4 tot 14 uur). Er mag maximum tot 13 uur verkocht worden en vóór 13 uur mag er niet worden afgereden.

 

- op deze verhuislocatie gelden geen quota voor specialisatie, conform het reglement

 

- i.f.v. het voorzien in extra ruimte tussen de kramen én het voldoen aan het ministerieel quotum van max. 50 kramen:

        worden tijdelijk énkel standplaatsen toegewezen per abonnement; er worden tijdelijk géén standplaatsen toegewezen van dag tot dag - (i.c. géén losse standplaatsen).

        wordt tijdelijk geen verkoop van producten of diensten met een niet-commercieel karakter toegestaan

        worden tijdelijk geen standwerkers toegestaan

 

- i.f.v. de inrichting van een veilige, openbare markt, worden volgende ministeriële verplichtingen uitgevoerd:

        ingesloten circulatieplan met gemarkeerd eenrichtingstraject treedt vanaf zaterdag 23 mei in voege voor de organisatie van de openbare markt

        op het ingesloten circulatieplan worden ook IN- & UIT-poorten aangeduid, die bemand zullen worden door stewards, bijgestaan door de marktmeesters, de lokale politie Lier en de gemeenschapswachten die duidelijke instructies krijgen om de bezoekers te sensibiliseren. Aan elke IN- & UIT - locatie zullen naast nadarhekken ook dispencers geplaats worden met handgel voor de bezoekers. De lokale politie, gemeenschapswachten & stewards zullen het aantal bezoekers monitoren per sector (of straatdeel) en hierin onderling communiceren om bij te sturen waar nodig.

        een extra infofiche (zie bijlage) wordt aan de marktkramers gecommuniceerd én fysiek bedeeld met de basismaatregelen voor een veilig en hygiënisch verloop én aanvullende acties om deze basismaatregelen te kunnen inrichten. Hierin staan alle ministeriële verplichtingen opgelijst

 

- volgende aanvullende bepalingen, op basis van onderhavig reglement, dienen nauwgezet nageleefd te worden én sommige bepalingen op basis van het lokaal reglement dienen hierin aangepast te worden i.f.v. de opgedreven veiligheidsmaatregelen:

 

        Op de zaterdagmarkt dienen alle kramen of verkoopwagens, van de houders van een abonnement, uiterlijk om 7u30 uur op de toegewezen standplaats opgesteld te zijn en alle voertuigen , die niet als verkoopsinrichting ingericht en gebruikt worden, dienen van de marktplaats verwijderd te worden. Voor de abonnementhouders die voorafgaandelijk verwittigd zijn dat zij op een bepaalde zaterdag niet kunnen plaats nemen (omwille van het quotum), zal de stad een attest voorzien op basis van het VLAIO-sjabloon voor de daghinderpremie.

        Op de zaterdagmarkt mogen énkel die abonnementhouders hun aangeduide plaats innemen die verwittigd zijn door de marktmeesters. Een abonnementhouder dient tijdig de marktmeesters te verwittigen indien hij/zij toch niet kan aanwezig zijn, zo niet kan hierop gesanctioneerd worden.

        Uiterlijk één uur na het beëindigen van de markt dienen de verkoopsinrichtingen van de marktplaats verwijderd te zijn.

        De maximum diepte van de kramen wordt vastgesteld op 4 meter (o.v. verdere federale bepalingen).

        De opstelling van de marktkramen dient op die wijze te gebeuren zodat de voorkant van de marktkramen en wagens met geopend luik één lijn vormen. De marktkramers dienen hierin steeds de aanwijzingen van de marktleider te volgen.

        Het is de marktkramers verboden:

        voor de opstelling van hun kramen of voor de vasthechting van een dekzeil of dergelijke, pinnen of enig ander voorwerp in de openbare weg te bevestigen;

        voor de afbakening van de standplaats enige schildering op het wegdek aan te brengen. Voor de aanduiding van sociale distancing - markingen (1,5m afstand tussen elke klant) voor de veilige organisatie bij wachtrijen, kunnen bakken of dozen veilig opgesteld worden (zonder permanente aanduidingen op het wegdek).

        In de gangen voor de kramen mag geen bijkomende inname (borden, losse koopwaar, uitstaltafels) gebeuren.

        De doorgang moet volledig vrij blijven. Het is verboden enige afscherming of koopwaar aan de luifel te bevestigen of er onder te plaatsen.

        Tijdelijk mag géén promotie voor eigen producten voor het eigen kraam georganiseerd worden. De doorgang voor de marktbezoekers mag niet gehinderd worden. Hierop zijn tijdelijk geen uitzonderingen mogelijk. Hier geldt ook dat er geen degustaties mogen worden georganiseerd.

        Tijdelijk worden nadar hekwerk met banners en andere markeringen geplaatst om de enkelrichting en de IN- & UITgangen aan te duiden om het veilige verloop te garanderen.

        Overtredingen op deze bepalingen met urgent belang voor de volksgezondheid, kunnen gesanctioneerd worden met een verbod op deelname aan de markt zolang de coronamaatregelen gelden.

 

Art 2 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeeester van het door de directie goedgekeurde gebruik van de speelplaats en een sanitaire blok in de Middenschool Anton Bergmann voor marktbezoekers en deze dienstverlening te communiceren en te markeren op de eigenlijke markt. Een poetshulp via Werkmmaat vzw zal instaan voor het reinigen van de toiletten tijdens de opengestelde uren en de gemeenschapswachten of stewards zullen toezicht houden op de speelplaats. Hiervoor is een overeenkomst opgesteld.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemming

1

1

1

1

1

Lokale Politie Lier

Handhaving

Personeel

Lierse Marktvereniging

Marktmeesters & team ondernemen

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

BELASTING OP GEBOUWEN EN /OF WONINGEN DIE BESCHOUWD WORDEN ALS ONBEWOONBAAR, ONGESCHIKT, VERWAARLOOSD. BOUWVALLIG OF LEEGSTAAND - BEZWAAR EN INTREKKEN BEZWAAR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 17 februari 2020 over de goedkeuring van de belasting op gebouwen en /of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd. bouwvallig of leegstaand

 

Feiten en context

Op 16 april 2020 ontving de stad een bericht van het Agentschap Binnenlands Bestuur met opmerkingen over de belasting op gebouwen en /of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd. bouwvallig of leegstaand.

 

Na overleg met het Agentschap Binnenlands Bestuur laat de Vlaamse belastingsdienst haar bezwaar vallen, nadat zij een toelichting van de stad hebben ontvangen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

Gemeenteraad kennis nemen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het bezwaar van de Vlaamse belastingsdienst en het feit dat zij dit bezwaar laten vallen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

VERKOOP RESTPERCEEL BEUKENLAAN 42. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd. 10.01.2020: het college beslist om een deel van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afd, sectie F, nr 103 B3 te verkopen aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42, mits alle bijhorende kosten te laste zijn van de koper.

 

Feiten en context

De eigenaar van Beukenlaan 42 heeft, zoals beslist door het college, een  beëdigd landmeter op eigen kosten aangesteld om het restperceel te laten schatten en een splitsingsplan op te maken. Deze worden als bijlagen toegevoegd.

 

Het restperceel wordt door beëdigd landmeter Mark Bernaerts geschat op 1.100 euro. Het perceel heeft een oppervlakte van 11 m².

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop van het restperceel aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42. Immers, het perceel heeft een beperkte oppervlakte van 11 m² en is een restant van de aanleg van een nieuwe weg. Het restperceel is gelegen tussen de openbare weg en het private perceel van de koper. De facto grenst de koper dus niet aan het openbaar domein. Door het restperceeltje aan de koper te verkopen zal zij wel aansluiten aan het openbaar domein. Gelet op de beperkte oppervlakte en de ligging van het perceel is het gerechtvaardigd om het rechtstreeks te verkopen aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42. Deze werkwijze is conform het Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende transacties van onroerende goederen. Immers, een lokaal bestuur kan afwijken van de openbare verkoopprocedure wanneer zij dit bijzonder motiveert.  In dit geval is het zeer onwaarschijnlijk dat er andere geïnteresseerden zullen zijn in het restperceel, gelet op de ligging (tussen het openbaar domein en de private eigendom van de kandidaat-koper) en de beperkte oppervlakte.

 

Argumentatie

Daar het restperceel een beperkte oppervlakte heeft (slechts 11 m²) en het gelegen is tussen het openbaar domein (de straat) en de private eigendom van de kandidaat-koper, is het zeer onwaarschijnlijk dat er andere kandiaat-kopers zullen zijn die interesse hebben in het restperceel. Conform het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende de transacties van onroerende goederen moet het restperceel niet openbaar verkocht worden en kan het rechtstreeks verkocht worden aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/19

 

overige financiële aangelegenheden

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het schattingsverslag en splitsingsplan in bijlage en keurt deze goed. De gemeenteraad beslist om een deel van het perceel dan ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F, nr 103 B3 (conform het splitsingsplan) te verkopen aan de schattingsprijs van 1.100 euro aan de eigenaar van het perceel te Beukenlaan 42 mits alle bijhorende kosten ten laste zijn van de koper.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om notaris Van den Brande aan te stellen om de verkoopakte op te maken en te verlijden. De gemeenteraad machtigt de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens, en bij verhindering van de algemeen directeur Kyrina Van Goubergen en Ilse Anné, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

BOSMOLENPAD: VERZOEK TOT HERWAARDERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad ontving een aangetekend schrijven van de werkgroep Trage Wegen Koningshooikt, gevestigd te Bossen 16, 2500 Koningshooikt. De werkgroep streeft ernaar om, in het belang van de gemeenschap van Koningshooikt, wegen voor zwakke weggebruikers (fietsers en voetgangers) open te houden en nieuwe dergelijke wegen open te stellen. Zo vragen ze om de weg genaamd Bosmolenpad, de verbinding tussen Donderheide en het Nestje Van den Bulckpad, open te stellen als trage weg (met andere woorden een weg die enkel toegankelijk is voor niet-gemotoriseerd verkeer). De werkgroep vraagt om alle nodige acties te ondernemen om het Bosmolenpad te vrijwaren en te herwaarderen voor de onvoorwaardelijke doorgang van niet-gemotoriseerd verkeer.

 

Het Bosmolenpad is terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen. Doorheen de tijd is de weg gedeeltelijk op privaat terrein komen te liggen. Er staat een bord, geplaatst door de eigenaars van aanpalende percelen, met de melding ‘Privé’. Verder werd het pad met prikkeldraad afgesloten. De weg is echter algemeen bekend als trage weg. Zo hebben enkele wandelaars een doorgang mogelijk gemaakt. Gedurende een ruime tijd hadden de aangelanden geen problemen bij het gebruik van het pad door niet-gemotoriseerd verkeer.

 

Toen ze echter kennis kregen van de intentie om het Bosmolenpad te benoemen, beslisten

ze om het openbare karakter van de weg te betwisten en het pad af te sluiten met prikkeldraad en een bordje dat de weg bestempeld als zijnde ‘Privé’, uit vrees voor de schending van hun privacy en het frequente gebruik van het pad door niet-gemotoriseerd verkeer.

 

Argumentatie

 

Juridisch kader

Conform artikel 35 van het Gemeentewegendecreet kan iedereen de gemeenteraad verzoeken om een bepaalde gemeenteweg (in de praktijk is dit vaak een afgesloten of ingepalmde weg die op de atlas der buurtwegen staat) te laten herwaarderen. Dit gebeurt door middel van een gemotiveerd verzoekschrift. De gemeenteraad moet dit verzoek verplicht behandelen. Het decreet bepaalt echter wel niet binnen welke termijn dit moet gebeuren.

 

De gemeenteraad kan het verzoek tot herwaardering inwilligen. Dan geeft zij de opdracht aan het college om de weg te herwaarderen en daarvoor de middelen in te zetten die in het Gemeentedecreet worden voorzien.

 

De stad kan ten aan zien van de gemeentewegen (dus ook trage wegen) beheersmaatregelen treffen. Onder deze beheersmaatregelen is het ook mogelijk om over te gaan tot verwijderen (of doen verwijderen) van obstakels en versperringen. Ook kan een infobord en bijhorende bewegwijzering geplaatst worden.

 

Toepassing in casu

Het Bosmolenpad kwalificeert als een buurtweg, conform artikel 85 van Gemeentewegendecreet: “Alle gemeentelijke wegen en buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van dit decreet geacht een gemeenteweg te zijn.”

 

Zoals reeds gesteld is het Bosmolenpad terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen. Als zodanig beschikt voorliggende wegenis dan ook van rechtswege over het statuut van gemeenteweg, in de zin van artikel 2, 6° Decreet Gemeentewegen, met toepassingsmogelijkheid van de in hoofdstuk 4 resp. hoofdstuk 6 vervatte beheers- en handhavingsmogelijkheden tot gevolg.

 

Aangezien het Bosmolenpad dus kwalificeert als een buurtweg, kan de gemeenteraad ten gevolge van het verzoek tot vrijwaring en herwaardering door de werkgroep Trage wegen  beroep doen op haar beheers- en handhavingsbevoegdheid betreffende gemeentewegen.

 

De gemeenteraad kan dus bevelen dat de prikkeldraad en het bord met de vermelding 'Privé' moeten weggehaald worden en kan overgaan tot plaatsing van bewijzering. Het is aan te raden om, voor zelf de versperringen weg te halen, een brief te richten aan de aangelanden met de vraag om de versperringen weg te halen en bij gebreke hiervan de stad ze zelf zal weghalen. Wanneer dan niet ingegaan wordt op dit bevel, kan de stad zelf optreden.

 

Adviezen

De dienst vastgoed geeft positief advies voor de openstelling en herwaardering van het Bosmolenpad.

 

Fases

1.Beslissing tot openstelling en herwaardering van het pad door de gemeenteraad en                            

doorverwijzing naar het college met opdracht tot vrijwaring van het pad

2.Beslissing van het college voor de uitoefening van de beheersbevoegdheid

3.Communiceren met de aangelanden met verzoek om binnen een bepaalde termijn zelf

de nodige verwijderingshandelingen te stellen en bij gebreke waaraan de stad hiertoe zal overgaan

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om in te gaan op de vraag van de werkgroep Trage Wegen om het Bospad open te stellen en te herwaarderen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college om in het kader van haar beheer- en handhavingsbevoegdheid om het Bosmolenpad open te stellen en te herwaarderen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM TER HOOGTE VAN BOLLAARSTRAAT NAAST NR. 183. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 14/09/2018 heeft Thys Bouwprojecten een omgevingsvergunning voor 3 appartementsgebouw en een nieuwe weg ingediend voor de gronden gelegen Bollaarstraat naast 183 - Antwerpsesteenweg.

 

De omgevingsvergunning omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 11/03/2019 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel "Rooilijnplan'

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 29/04/2019 de omgevingsvergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

 

Feiten en context

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnamen worden voorgesteld;

-Kapmes (-straat, -weg, …) : herberg gelegen aan de Antwerpsesteenweg (huidige Goed apotheek)

-Kortstaartmolen (-weg, -straat, …): naam van een molen aan de Antwerpsesteenweg, verwoest tijdens WO I (1914) (Holvoet, nr. 996)

-Klaplaar (-straat, -weg, …): naam van de wijk/gehucht onmiddellijk ten noorden en ten zijden van de Antwerpse steenweg. Het gehucht bestaat al wel, maar er is nog geen straat naar vernoemd (Holvoet nr. 917) (omgeving met kruispunt van de Ring)

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is Kapmes/Kortstaartmolen/Klaplaar.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de principiële toekenning van de benaming Kapmesstraat voor de nieuwe straat die vertrekt aan de Bollaarstraat naast nr. 183 naar de achterliggende gronden, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM  TER HOOGTE VAN BOSSTRAAT. (OVER TEN RODE). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 19 februari 2019 heeft Weyne-Projects een omgevingsvergunningsaanvraag  voor

het rooien van bomen,  het slopen van een ééngezinswoning, schuren en bunker,  het vaststellen van rooilijnen en overdragen van grond,  het nieuw bouwen van 3 appartementsgebouwen (met 4 units voor diensten), 10 ééngezinswoningen, en een gezamenlijke ondergrondse parking, en het aanleggen van wegenis en een park, ingediend voor de gronden gelegen tussen de Bosstraat 107 - 111en de R16.

 

De omgevingsvergunning omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 2 september 2020 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel 'Rooilijnplan'.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 30/09/2019 de omgevingsvergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

 

Feiten en context

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnamen wordt voorgesteld;

 

Eerste voorstel

-Diepenbroek (-straat, -weg): was reeds toegekend voor een straat aan de overzijde van de Bosstraat, zijstraat van de Boomlaarstraat (site Charon)

-Berdenhuis (-plein, -straat, …): naar een nabijgelegen historische herberg of afspanning aan de Mechelsesteenweg.

 

Nieuwe, bijkomende voorstellen

-Pullaar: naam van de wijk/gehucht onmiddellijk ten oosten en ten westen van de Ring. De wijk bestaat al wel, maar er is nog geen straat naar vernoemd

-Straatnaam kiezen in aansluiting op de (kunstenaars)namen gelegen in de wijk aan de Mechelsesteenweg (Raymond de la Hay: Anton Thiry ; Willem Gommaar Kennis ; Cornelsisde Bie ; Adriaen de Bie ; Frans Wouters ; of algemener: Jan van Eyck ; Rogier van der Weyden ; Hans Memlinc ; Quinten Massijs (Metsijs) ; …)

 

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is X, voor het grote plein tussen de 3 appartementsgebouwen.

De andere straat ten noorden van de site krijgt de volgende straatnaam x.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 stemmen tegen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist de principiële toekenning van de benaming Moederplein, aan het grote plein tussen de 3 appartementsgebouwen, goed te keuren.

De andere straat ten noorden van de site krijgt de volgende straatnaam Anton Thirystraat.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAMEN AAN DE PLEINEN VAN DEN NORMAALSCHOOL SITE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21/12/2017 heeft CAAAP een verkavelingsvergunningsaanvraag voor 17 loten en wegenis- en rioleringswerken ingediend voor de grond gelegen op de site van de Normaalschool, Berlaarsestraat 23-25, 31 en Kluizestraat 8 en 39.

 

De verkavelingsaanvraag omvat de aanleg van 4 openbare pleinen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 28/05/2018 de rooilijn vastgesteld.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in de zitting van 5 juli 2018 de stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Feiten en context

Het verkavelingsontwerp voorziet de aanleg van nieuwe wegenisinfrastructuur tussen De Heyderstraat/Kluizeplein en Berlaarsestraat. Er wordt een doorsteek voor fietsers en voetgangers gerealiseerd vanuit de Berlaarsestraat naar Kluizeplein en De Heyderstraat. Vanaf de Berlaarsestraat wordt er ook een toegang gecreëerd tot de ondergrondse parking west en kan er ook laden en lossen plaatsvinden. De breedtes van de wegenis/voetpad varieert. 

De nieuwe straatnamen dienen toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnamen worden voorgesteld;

 

-4 openbare pleinen:

oPlein 1: ingang thv Berlaarsestraat 23

oPlein 2: ingang thv Berlaarsestraat 31 (hoofdgebouw Normaalschool)

oPlein 3: middenplein tussen plein 2 en de De Heyderstraat/Kluizestraat

oPlein 4: ingang thv Kluizestraat 1

-De promotor stelde zelf 3 namen voor:

oPlein 1: ‘Incubatorplein’ als verwijzing naar de toekomstige functie op dit plein. Hier zullen namelijk incubators komen (gebouw waarin huisvesting, technische ondersteuning, advies en management wordt gegeven aan startende ondernemingen).

oPlein 2: ‘Willem-I-plein’ naar Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau, de eerste Koning der Nederlanden uit het huis Oranje-Nassau. Hij richtte  in 1817 in Lier de eerste Kweekschool op in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De oprichting van deze school paste in zijn strijd tegen het analfabetisme in het zuiden.

oPlein 4: ‘Paviljoentuin’ als verwijzing naar het publiek toegankelijke buurtpaviljoen dat hier gerealiseerd zal worden.

 

-Volgens de wetgeving dient er dus in de eerste plaats gezocht te worden naar namen uit de lokale geschiedenis. Aangezien er voor deze locatie voldoende historische mogelijkheden zijn, kunnen de voorstellen van de promotor voor plein 1 en plein 4 niet gebruikt worden.

oDe naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden bij het geven van een nieuwe straatnaam. Namelijk;

1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt. In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naamgegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

-Voorstel plein 1: ‘Hof van Gistel’

oHoofdgebouw van de voormalige residentie van de Italiaanse koopmansfamilie Affaitati (vanaf 1549 Heren en later Baronnen van Gistel). In 1853 werd dit gebouw (Berlaarsestraat 29-33) aangekocht door de stad en werd de administratieve zetel van de school er in onder gebracht, evenals de oefenschool.

 

-Voorstel plein 2: Willem-I-plein’

oNaar Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau, de eerste Koning der Nederlanden uit het huis Oranje-Nassau. Hij richtte  in 1817 in Lier de eerste Kweekschool op in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De oprichting van deze school paste in zijn strijd tegen het analfabetisme in het zuiden.

 

-Voorstel plein 3: ‘Normaalschoolplein’

oDe normaalschool (toen nog Kweekschool genoemd) werd opgericht in 1817 door Willem I voor de opleiding van leerkrachten. De werken werden onderbroken door de Belgische omwenteling, maar hierna werd er door de jonge Belgische staat al snel een rijksnormaalschool opgericht. De gebouwen van de voormalige Kweekschool werden heringericht en in 1844 opende de school opnieuw haar deuren. Door de beschieting in 1914 werd bijna de volledige school vernield, waarna er een nieuw complex werd opgetrokken. De school sloot haar deuren in 2012.

 

-Voorstel plein 4: ‘Kweekschoolplein’

oIn 1817 richtte Willem I een Kweekschool op in Lier voor de opleiding van Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige onderwijzers. De oprichting van deze school paste in zijn strijd tegen het analfabetisme in het zuiden. De school kende een gestadige bloei. De uitbreiding werd echter onderbroken door de Belgische omwenteling.

Bronnen:  Verhulst A. en Duvosquel J-M., Historische stedenatlas van België, Lier, 1990.

 

Dit punt is op de Gemeenteraad geweest van 29/04/2019 maar is toen uitgesteld.

Nu is er een nieuwe advies van de Toponymische commissie ivm de straatnamen op de site van de Normaalschool.

 

Niet aanvaard door de Gemeenteraad

-Kweekschoolplein

-Hof van Gistel

 

Bijkomend voorstel Toponymische Commissie

 

De Toponymische Commissie heeft in de mate van het mogelijk namen gezocht die ofwel nauw verband houden met de geschiedenis van de site, namen van bekende of voor de geschiedenis van de stad belangrijke of verdienstelijke vrouwen en/of en zo neutraal mogelijk toponiem.

 

-Bellestraat(je): naar het verdwenen straatje dat min of meer parallel liep met de huidige Sint-Gummarusstraat, is een zinvolle oplossing voor het westelijke deel van de site en waaraan op dit moment iedere herinnering aan verdwenen is;

 

-Sint-Elisabeth (-plein, -straat, -weg, …): als verwijzing naar het oude gasthuis dat zich op een deel van de Normaalschoolsite bevond en daar gedurende 650 jaar een voor de stad belangrijke en essentiële rol heeft gespeeld (cf. Eén van hart en één van ziel. Geschiedenis van de Gasthuiszusters-Augustinessen van Lier). Deze naam zou op deze plaats meer dan zinvol zijn als – na het verdwijnen een dertigtal jaar geleden van deze eeuwenoude naam door de vervanging van de naam Sint-Elisabethgasthuis door Heilig-Hartziekenhuis – enige verwijzing naar het Sint-Elisabethgasthuis dat gedurende zo’n 650 jaar precies op deze plek gevestigd was (het neutrale Gasthuisstraat of –plein is niet meer beschikbaar wegens de al bestaande Gasthuisvest, tenzij deze laatste opnieuw de – overigens mooi klinkende – naam Properjansvest zou krijgen);

 

-Barbara Vetters (-plein, -straat, -weg, …): moeder-overste van Sint-Elisabethgasthuis. Zij werd in 1582 vermoord door deelnemers aan de Spaanse Furie (Spaanse of spaansgezinden of Schotse verraders o.l.v. kapitein Simple). 

(cf. Van Grasen, fol. 128r°; Van Lom, p. 82; Bergmann, p. 42-43, 247 (met foutieve

naam);  Deckers, p. 312; Grootaers, p. 39; Serrure, p. 47; Eén van hart en één van

ziel. Geschiedenis van de Gasthuiszusters-Augustinessen van Lier, 2005, p. 115);

 

-Elisabeth Verdussen (-plein, -straat, -weg, …): zij was eveneens gasthuiszuster en zorgde er in 1595 (naast enkele anderen) voor dat een gedeelte van de door de geuzen tijdens de Lierse Furie verstrooide en onteerde beenderen van de Lierse stadspatroon Sint-Gummarus werden verzameld en weer aan het kapittel werden overhandigd. Aan haar hebben we dus te danken dat de relieken van Gummarus nog bewaard zijn en dat er dus nog een reliekschrijn is dat elk jaar in de stad wordt rondgedragen. Voor de identiteit van de stad en haar bewoners een belangrijk gegeven. (cf. Avontroodt, p. 76; Bergmann, p. 280; Deckers, p. 333, 452, 537-538, 542; Mast p. 383; Paaps, 135-136; Roëll, p. 83; Verbiest,; Eén van hart en één van ziel. Geschiedenis van de Gasthuiszusters-Augustinessen van Lier, 2005, p. 115);

 

-We willen hier nog eens terugkomen op het voorstel Hof van Gistel: naar het patriciërshuis van die naam dat op de site van de Normaalschool stond en ook herinnert aan de bekende Antwerpse familie van Italiaanse afkomst dei Affaitati (zij waren vanaf een bepaald moment (ca. 1545) heer van Gistel) die in Lier verscheidene bezittingen hadden. Het is in de tweede helft van de 17de eeuw ook verhuurd aan de Lierse schout de Hoves des Estiennes en later eigendom van de Lierse Schout Van der Cruyce. Deze panden zijn in 1861 aangekocht voor de huisvesting van de Normaalschook (zie A. Lens en J. Mortelmans, Gids voor Oud-Lier, p. 181-184) (Deze woning en de familie Affaitati spelen overigens ook een rol in het boek van Lydia Verbeeck ‘De gestolen glasramen’, maar dit terzijde).

 

-Het pand en terrein links van deze panden dienden in 1817 als eerste onderkomen voor de prille Kweek- of Normaalschool. Dat pand was het Hof de Hoves des Estiennes maar omwille van de lange en wat moeilijke naam willen we deze familienaam niet voorstellen voor een eventuele straat- of pleinnaam.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 stemmen tegen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de principiële toekenning van  "Willem-I-plein" - "Normaalschoolplein" "Barbara Vettersplein" en "Cor De Klutsplein" voor de 4 openbare pleinen op de site van de Normaalschool, goed te keuren.

 

“Cor de Kluts”, de bijnaam van Cornelia Van den Boom, was een gekende Lierse figuur (1884-1962). Deze forse vrouw woonde in het Looks en kwam aan de kost als leurster in vis en mosselen. Met paard- of hondenkar trok ze door de wijken. Het leverde haar een plek op in het 'pantheon' van bekende Lierse volksfiguren in het Interbellum.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

AANKOOP LANTAARN IN SMEEDWERK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stadsmuseum Lier krijgt twee fotokaders en een grote binnenhuislantaarn in smeedijzer aangeboden. De objecten zijn eigendom van een Lierse ondernemersfamilie die sinds het begin van de 20ste eeuw een bedrijf runde in Lierse kant, parels en pailletten. Volgens overlevering zou het smeedwerk zijn besteld in Lier. Bijkomend familieverhaal: de grootvader van de aanbieders zou de twee smeedijzeren lantaarns meegenomen hebben naar de wereldtentoonstelling van 1930 en er één lantaarn aan de koning geschonken.

De vraagprijs voor de 3 objecten bedraagt 1150 euro. Het tegenbod van de stad voor 500 euro wordt aanvaard door de aanbieder.

 

Adviezen

Adviesraad stadsmuseum 13/2/2020: positief advies voor de lantaarn, negatief voor de fotokaders . De lantaarn past binnen de aannamecriteria van het stadsmuseum en beantwoordt aan voldoende waardecriteria om over te gaan tot verwerving. De fotokaders worden niet weerhouden, omdat in de collectie van het stadsmuseum reeds gelijkaardige objecten zitten.

Het museum doet een tegenbod.

 

Argumentatie

Aannamecriteria stadsmuseum Lier: het object is typisch Liers want:

- Het is aantoonbaar gemaakt voor Lier: in opdracht van een Lierse ondernemersfamilie

- Het is aantoonbaar gebruikt in Lier: in eigendom van een Lierse ondernemersfamilie

- Het is gemaakt door een Liers vakman: volgens overlevering besteld bij een Liers atelier

 

Analyse waardecriteria:

- Gemiddelde herkomstwaarde: zie aannamecriteria

- Hoge zeldzaamheid: het museum heeft geen gelijkaardige stuk in de collectie.

- Gemiddelde historische waarde: smederijen zijn een belangrijke bedrijfstak in Lier. Ze produceerden constructiewerk en decoratief werk.

- Gemiddelde artistieke waarde: het object is kwaliteitsvol uitgevoerd (maar niet gesigneerd en gedateerd)

- Gemiddelde informatieve waarde: het object is betekenisvol voor onderzoek naar de Lierse smederijen

- Gemiddelde museale waarde: het object is geschikt voor 1 van de museale taken

 

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1.6 KAP 3.3

verwerving en afstoot materieel en immaterieel erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het aankoopvoorstel lantaarn in smeedwerk goed.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1.6.3.3

roerend erfgoed

500

11772,50 euro

Budgetsleutel

27500000

 

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN  26 MEI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Bert Wollants, schepen, en Rik Pets, schepen, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 5 mei 2020 een oproep om deel te nemen aan de 29e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 26 mei 2020 om 14.00 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2019

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2019

6.

Varia

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de 29e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 26 mei 2020, dat als volgt is vastgesteld, goed te keuren:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2019

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2019

6.

Varia

 

Art 2 :

Het college draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 26 mei 2020, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordigers

1

Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 10 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 30 april 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 10 juni 2020 om 19 uur in het crematorium van Antwerpen-Wilrijk, Jules Moretuslei 2.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2019 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2019 - goedkeuring

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2019 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2019 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 10 juni 2020, die er als volgt uit ziet, goed:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2019 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2019 - goedkeuring

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2019 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2019 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van PONTES op 10 juni 2020 worden opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

KLEINE LANDEIGENDOM MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA-SO - JAARLIJKSE STATUTAIRE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 11 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger en Ivo Andries als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 28 april 2020 om deel te nemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken op 11 juni 2020 om 18 uur in de maatschappelijke zetel, Lijsterstraat 3 te 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering, gehouden in het Hof van Beatrijs in Lier op 5 juni 2019

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2019

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2019, afgesloten op 31/12/2019

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire aanstelling commissaris voor de boekjaren 2020 – 2021 - 2022

8.

Rondvraag

 

De inhoudelijke stukken voor deze vergadering worden bezorgd.

 

Omwille van de corona-maatregelen zal deze Algemene Vergadering volgens een specifieke procedure worden georganiseerd, zoals voorzien in het Volmachtenbesluit van 9 april 2020 en beslist door de Raad van Bestuur op 22 april 2020.

Deze procedure laat de vennootschap toe de Algemene Vergadering tijdig te houden met de nodige preventieve maatregelen.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        statuten van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op 11 juni 2020, die bestaat uit volgende agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering, gehouden in het Hof van Beatrijs in Lier op 5 juni 2019

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2019

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2019, afgesloten op 31/12/2019

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire aanstelling commissaris voor de boekjaren 2020 – 2021 - 2022

8.

Rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 12 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 29 april 2020 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 12 juni 2020 om 17.30 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2019

3.

Goedkeuring jaarrekening 2019

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Code van goed bestuur

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 12 juni 2020

 

We ontvingen de documenten over de voorstellen betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 12 juni 2020, zoals geformuleerd door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 10 april 2020.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017,

        inz. artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

        inz. artikel 459 dat bepaalt dat uiterlijk zes weken voor de algemene vergadering alle deelnemers het strategisch beleidsplan dienen te ontvangen

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018 en 28 juni 2019;

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 12 juni 2020 met volgende agenda, goed te keuren.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2019

3.

Goedkeuring jaarrekening 2019

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Code van goed bestuur

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 12 juni 2020

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 12 juni 2020.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 12 juni 2020 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 5 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 29 april 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 15 juni 2020 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2.

Jaarrekening 2019

3.

Verslag aan de commissaris aan de algemene vergadering

4.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

        Mandaat van de commissaris

 

Een dossier met documentatiestukken werd overgemaakt.

 

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de volledige dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 15 juni 2020 om 18.00 uur met de volgende agenda, goed:

 

1.

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2.

Jaarrekening 2019

3.

Verslag aan de commissaris aan de algemene vergadering

4.

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

        Mandaat van de commissaris

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 goed.

 

Art 3 : in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad beslist zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten.  Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2020 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 25 maart 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 17 juni 2020 om 18.00 uur plaats vindt in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 2930 Brasschaat, met volgende agenda:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV – netto-actieftest (artikel 6:115 WVV).

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2019.

5.

Financiering van de verkrijging van aandelen van de vennootschap door derden.

6.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.

Statutaire benoemingen.

8.

Benoeming van een commissaris.

9.

Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 26 april 2019 overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

KB nr. 4 van 9 april 2020, zoals verlengd bij Koninklijk Besluit van 28 april 2020 en de modaliteiten bepaald vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur, heeft de Raad van Bestuur van 6 mei jl. beslist om een SCHRIFTELIJKE Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen te houden.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 17 juni 2020 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV – netto-actieftest (artikel 6:115 WVV).

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2019.

5.

Financiering van de verkrijging van aandelen van de vennootschap door derden.

6.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.

Statutaire benoemingen.

8.

Benoeming van een commissaris.

9.

Statutaire mededelingen.

 

Art 2 : - in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad beslist zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Art 3 : – in geval van een fysieke algemene vergadering

De gemeenteraad beslist dat de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 17 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 29 april 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 19 juni 2020 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar

4.

Goedkeuring jaarrekening 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Aanstelling commissaris-revisor

7.

Beheersoverdracht huisvuilinzameling Sint-Amands

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 19 juni 2020

 

We ontvingen volgende documenten:

        het activiteitenverslag voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

        de definitieve bijdragen voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

        de balans, de resultatenrekening en de toelichting bij de jaarrekening voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

        het financiële jaarverslag voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 17 april 2020.

Daarnaast ontvingen we het verslag van de commissaris voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018 en 13 december 2019

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2020 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar

4.

Goedkeuring jaarrekening 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Aanstelling commissaris-revisor

7.

Beheersoverdracht huisvuilinzameling Sint-Amands

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 19 juni 2020

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 19 juni 2020 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 JUNI 2020- AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 28 april 2020 om deel te nemen aan de algemene vergadering op afstand van Pidpa op vrijdag 19 juni 2020 om 11 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering in buitengewone zitting is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2019

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2019

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2019

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2019. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Historiek

Brief van Pidpa van 24 april 2020 met agenda en bijlagen :

-verslag van de raad van bestuur over het jaar 2019

-de jaarrekening over het boekjaar 2019

-het verslag van de commissaris over 2019

-Toelichting toetredingen/uitbreidingen

-Toelichting benoemingen

-model als raadsbeslissing

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 19 juni 2020 met volgende agendapunten, goed:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2019

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2019

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2019

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2019, de jaarrekening over het boekjaar 2019 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2019, goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Art 5 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering op afstand van Pidpa van 19 juni 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 25 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 7 mei 2020 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 25 juni 2020 om 16:00 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019

7.

Vervanging bestuurder

8.

Wijziging maatschappelijke zetel

9.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota bij de agendapunten van de algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 25 juni 2020 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019

7.

Vervanging bestuurder

8.

Wijziging maatschappelijke zetel

9.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 25 juni 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Cipal

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING VAN 25 JUNI 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), nl. de heer Pets Rik als effectief afgevaardigde en mevrouw Goris Annemie als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving de uitnodiging van de eerstvolgende algemene vergadering van VVSG. Deze vindt plaats op donderdag 25 juni 2020 om 19.30 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1

Opening door Wim Dries, algemeen voorzitter VVSG

2

Voorstelling van de nieuwe Algemeen Directeur van de VVSG, Kris Snijkers

3

Goedkeuring verslag vorige ledenvergadering van 5 december 2019

4

Wijzigingen bekrachtigen in samenstelling van VVSG-bestuursorganen

5

Toelichting en goedkeuring jaarverslag 2019

6

Toelichting en goedkeuring jaarrekening 2019 en verslag van de commissaris-revisor

7

Kwijting van bestuurders en commissaris-revisor

 

Aansluitend volgt een inhoudelijk deel.

 

Juridische grond

        Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Gemeentedecreet

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering op 25 juni 2020.

 

1

Opening door Wim Dries, algemeen voorzitter VVSG

2

Voorstelling van de nieuwe Algemeen Directeur van de VVSG, Kris Snijkers

3

Goedkeuring verslag vorige ledenvergadering van 5 december 2019

4

Wijzigingen bekrachtigen in samenstelling van VVSG-bestuursorganen

5

Toelichting en goedkeuring jaarverslag 2019

6

Toelichting en goedkeuring jaarrekening 2019 en verslag van de commissaris-revisor

7

Kwijting van bestuurders en commissaris-revisor

 

Art 2 :

Het college vraagt aan de gemeenteraad de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering op 25 juni 2020 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, Bischoffsheimlaan 1-8 in 1000 Brussel.

 

Art 4 :

Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordigers

1

VVSG

 

Publicatiedatum: 30/06/2020
Overzicht punten

Zitting van 25 mei 2020

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. Onderzoek alternatieven i.v.m. afvalophaling en afvalverwerking

In de gemeenteraadszitting van januari stelde de schepen van afvalbeleid, naar aanleiding van een interpellatie van Vlaams Belang, dat de eigen diensten een grondig onderzoek zouden uitvoeren naar alternatieven voor de afvalophaling en verwerking in Lier. Dit met het oog op de aflopende beheersoverdracht met Ivarem.

Hierbij gaf de schepen een timing aan over de verschillende fases die zouden volgen.

Zo zou er in maart of april een uitgebreide voorbespreking plaatsvinden in een commissievergadering, waar de nodige tijd uitgetrokken zou worden om die nota met alle fracties te bespreken.

 

Einde mei zou dan, nog steeds volgens diezelfde tijdlijn, in het college een definitief voorstel opgemaakt worden.

 

Ondertussen zijn we einde mei, zijn we enkele commissievergaderingen later, maar bleef het oorverdovend stil rond die nota en de bespreking ervan.

 

Mijn vragen aan de bevoegde schepen zijn dan ook volgende:

        Is dat onderzoek afgelopen en is die nota klaar?

        Zo ja, waarom krijgen de fracties die nota niet te zien?

        Wat is de reden dat dit nog niet besproken werd in een commissievergadering?

        Kan u meegeven wanneer u de geplande stappen, die niet meer overeenkomen met de door u in januari vooropgestelde tijdslijn, dan wel in uitvoering zal brengen?

 

Antwoord Schepen Ivo Andries:

Is dat onderzoek afgelopen en is die nota klaar?

Het onderzoek is afgelopen en de nota is zo goed als klaar. We hebben een volledige evaluatie gemaakt en deze dient alleen nog verder afgewerkt en verfijnd te worden.

 

Zo ja, waarom krijgen de fracties die nota niet te zien?

De fracties zullen zoals beloofd deze nota zeker te zien krijgen. Dit na bespreking en goedkeuring in het cbs.

 

Wat is de reden dat dit nog niet besproken werd in een commissievergadering?

De reden waarom deze nota nog niet besproken werd in een commissievergadering, is dat wij in maart nog een aantal afspraken hadden gepland met afvalverwerkers en intercommunales en dat deze afspraken wegens Covid-19 in eerste instantie niet zijn kunnen doorgaan. In de loop van de maand april en begin mei werden de afspraken opnieuw vastgelegd en ondertussen allemaal beëindigd.

 

Kan u meegeven wanneer u de geplande stappen, die niet meer overeenkomen met de door u in januari vooropgestelde tijdslijn, dan wel in uitvoering zal brengen?

Voorstel:

        Juni – cbs – fracties;

        Juni – toelichting verenigde commissie en nodige adviesraden;

        September – commissie;

        September – gemeenteraad.

 

 

 

Interpellatie 2 : van Tom Claes (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. mobiliteit na corona

De corona-crisis dwong ons allemaal na te denken over de manier waarop we ons verplaatsen, of zelfs over manieren om ons net niet te hoeven verplaatsen.

Zo ontdekten velen dat ze ook vanuit hun kot kunnen werken zonder de dagelijkse files te trotseren. Anderen herontdekten de fiets en vele steden deden ingrepen om stappers en trappers meer ruimte te geven, zoals ook in Lier voor de shoppers in de Antwerpsestraat en in de wijk van Den Bril.

Resultaat zijn een record aantal fietsers, autoluwe stadscentra en veilige en gezonde winkelstraten.

 

Nu we stilaan uit de lockdown komen, bestaat de uitdaging er in deze nieuw verworven gewoonten en mobiliteitsingrepen ook na de crisis te blijven aanhouden. “Never let a good crisis go to waste”, weet u wel. Het stadsbestuur kan hierin een grote rol spelen. Over de op til zijnde fietszone hadden we het vorige maand al, maar graag had onze fractie nog een aantal voorstellen op tafel gelegd.

 

1)   Al jaren werd het weren van de autobussen uit de Antwerpsestraat als onmogelijk afgedaan maar kijk, in deze crisis lukte het dan toch. Het resultaat is letterlijk een verademing en het winkelen wordt er een pak aangenamer door. We stellen voor om ook in de toekomst de bussen op niet-schooldagen te weren uit de Antwerpsestraat en er zo een veilige en gezonde winkelwandelstraat van te maken, essentieel als we in de toekomst terug een bloeiende en aantrekkelijke handelskern willen.

2)   Ook het woonerf in de brede Antwerpsestraat verdient een permanent karakter. Wegens de beperkte signalisatie is de situatie daar momenteel nog niet voor iedereen duidelijk, maar mits wat structurelere ingrepen kan ook dat woonerf bijdragen aan een aantrekkelijkere handelskern. En waarom in de toekomst op zaterdagen en shoppingzondagen autoverkeer ook niet weren uit de brede Antwerpsestraat?

3)   Het woonerf in de wijk rond Den Bril kan ook definitief het karakter van woonerf behouden. De voetpaden zijn daar praktisch gezien te smal om comfortabel op te wandelen en na de geplande heraanleg eind deze legislatuur wordt in die wijk sowieso een woonerf voorzien.

4)   Om te vermijden dat onze stad in de toekomst terug dichtslibt met autoverkeer, moet de stad fietsen en wandelen blijvend stimuleren. De fietszone is daar een eerste belangrijke stap voor maar er is meer nodig.

Onze fractie stelt voor om een beloningssysteem uit te werken voor basisschoolkinderen die te voet of met de fiets naar school komen. Dit systeem heeft zijn deugdelijkheid al bewezen en zorgde voor spectaculaire resultaten in andere gemeenten. Wie in Lier het verkeer pre-corona al eens observeerde bij het begin en einde van de scholen zal weten dat daar nog heel veel progressie mogelijk is.

Dit beloonsysteem is trouwens opgenomen in het bestuursakkoord, de start van het nieuwe en hopelijk normale schooljaar in september zou voor de lancering ervan de perfecte aanleiding kunnen zijn.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Ik ga even in op de verschillende voorstellen, waar voor een heel aantal momenteel niet duidelijk is of deze na corona nog mogen verlengd worden en wat de voorwaarden zijn. Voor een aantal zaken heeft de hogere overheid immers aangegeven dat bepaalde regels uit ministeriële besluiten of omzendbrieven niet hoeven te worden gevolgd. Het is dus af te wachten of dat na corona nog steeds zo is. Een aantal andere zaken zullen ook afhangen van de kosten die daarmee gepaard gaan.

 

1) Voor wat betreft de bussen, daar wordt in Lier al geruime tijd over gedebatteerd en wordt er ook met De Lijn over gesproken. De Lijn heeft op dit moment enkel toegezegd voor wat betreft de coronaperiode en naar aanleiding van debatten in het Vlaams parlement doen ze dit ondertussen kostenloos. Zij hebben evenwel aangegeven dat ze na afloop van de maatregelen zo snel mogelijk willen terugkeren naar het gekende scenario. De Lijn had al aangegeven dat bij opnieuw aantrekken van het verkeer na corona de kosten zeer sterk zullen oplopen en ook aangerekend zullen worden en dat zij geen aansluitingen meer kunnen voorzien op het treinverkeer. Om die reden hebben ze aangegeven dat ze op dat moment absoluut terug door de Antwerpsestraat willen rijden. Ongetwijfeld nog een discussiepunt voor het postcoronatijdperk.

 

2) en 3) Voor het woonerf in Bril, Kattenstraat, Kloosterstraat , Volmolenstraat zal veel afhangen van de interpretatie. Momenteel is het zo dat men een afwijking toestaat op het ministerieel rondschrijven van 23 juni 1978. Dat vereist dat om een woonerf te mogen aanduiden, deze niet mag verdeeld zijn in rijbaan en trottoir. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een aanvullende omzendbrief gepubliceerd die aangeeft dat hiervan afgeweken kan worden bij smalle voetpaden. In Vlaanderen lijkt een dergelijke omzendbrief niet te bestaan. We dienen het standpunt van de Vlaamse overheid mogelijk af te wachten op dat vlak, hiervoor nemen we de nodige initiatieven.

 

Voor brede geldt dit natuurlijk ook en misschien nog meer. Er zijn dan wel geen verhoogde trottoirs, maar de aanleg heeft qua materiaalgebruik wel een verschil gemaakt. Hier moet bekeken worden of dit kan en of dit een grote meerwaarde heeft gelet op het eerder beperkte stuk. Mogelijk kan de huidige situatie als evaluatie worden gebruikt.

 

4) wat betreft het beloningssysteem is een intensieve samenwerking nodig met de scholen om dit op te starten. Het is allerminst realistisch om dit tegen september rond te krijgen, gelet op het feit dat ook de scholen momenteel met heel andere uitdagingen bezig zijn op dat vlak. Hiervoor is zeker meer tijd nodig om dit te kunnen uitwerken.

 

 

Interpellatie 3 : van Peter Caluwé (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. heropening Lierse horeca

De heropening van de horeca onder strikte voorwaarden wordt door de Nationale Veiligheidsraad nog tot ten minste 8 juni uitgesteld.

Net als iedereen hopen we alvast op een spoedige heropstart van het sociale leven, niet in het minst voor de vele horecaondernemers en -werknemers, voor wie deze crisis ook een financiële kaakslag betekent.

Ongeacht de datum voor heropening, zullen nog steeds strikte veiligheidsmaatregelen dienen gerespecteerd te worden, zoals social distancing. Het respecteren van deze maatregel leidt vanzelfsprekend tot een beperking van het aantal beschikbare zitplaatsen, een aantal handelszaken beschikt momenteel niet of slechts over beperkte terrascapaciteit.

Graag vernamen we van het college van burgemeester en schepenen hoe het zal trachten tegemoet te komen aan dit probleem:

        Overweegt het CBS een uitbreiding van de bestaande terrascapaciteit?

        Overweegt het CBS eveneens een uitbreiding van terrascapaciteit op nabijgelegen locaties, pleintjes, parkeerplaatsen, … voor horecazaken die niet of nauwelijks over terrascapaciteit beschikken?

        Hoever staat het CBS met de uitwerking van deze maatregelen en wanneer zullen deze gecommuniceerd worden, zodat ondernemers de nodige tijd hebben om voorbereidingen te treffen?

        Denkt het CBS er eveneens aan om horecazaken te ondersteunen met het tijdelijk aanbieden van materiaal (tafels, stoelen, …)?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts / schepen Rik Verwaest:

Collega Caluwé,

 

Voor ons team Lokale Economie was het alleszins geen Corona-vakantie. De voorbije maanden hebben ze ontzettend hard gewerkt om de ruim 57 economische sectoren in onze stad te gidsen doorheen steeds wisselende richtlijnen en regels. Vaak moesten we bovenlokale beslissingen via de pers vernemen, om pas dagen later de effectieve wetteksten te ontvangen. Het is geen antwoord op uw vraag, maar u zult het mij wellicht niet kwalijk nemen als ik die even aangrijp om mijn team te bedanken voor hun werk in die omstandigheden.

 

Wat betreft de horeca betreft beseffen wij hoe precair de situatie is. Daarom namen we al een pak initiatieven: naast de pro rata kwijtschelding van de terrasbelasting leverde onze technische dienst meer dan honderd gratis plexiglazen frames aan de takeaway-zaken om klanten en personeel te beschermen. Eerstdaags krijgen ze ook allemaal een gevelbord met boodschap “WIJ ZIJN OPEN “ om de visibiliteit te verhogen, gezien het federaal verbod op straatborden. En vanaf de eerste lockdown-week werden alle takeaway-initiatieven gebundeld op shoppeninlier.be, met intussen een kloeke 20.000 bezoekers per maand.

 

Wat uw specifieke vraag betreft: net als u hopen wij dat de Lierse horeca snel mag heropenen. Maar helaas zitten wij, opnieuw net als u, momenteel als konijnen naar een lichtbak te staren in afwachting van een datum wanneer én de manier waarop. We moeten dus werken met een scenario gebaseerd op omringende landen. En daar komt inderdaad veel druk op de terrassen te liggen door de verscherpte afstandsvoorwaarden. Ook economisch zal een goede terraszomer nodig zijn om de schade te beperken. Kortom: we zijn dus al even bezig met die problematiek.

 

Maandag 18 mei zaten we samen met de lokale horeca-werkgroep. Vanochtend nog zaten we opnieuw samen met de geïnteresseerde horecazaken.

 

U zult begrijpen dat dit een complexe uitdaging is: niet elke zaak kan zijn terras zomaar uitbreiden. Er moet een minimale doorgang zijn voor voetgangers, hulpdiensten moeten kunnen passeren… In sommige straten gaat het sowieso lastig worden, zelfs als we parkeerplaatsen opofferen. Alleen die zaken tegemoet komen die makkelijk kunnen uitbreiden is ook niet evident. Dan vrees ik dat een aantal pechvogels definitief de nekslag krijgen door die oneerlijke concurrentie. We werken dus aan een uitgebalanceerde en eerlijke aanpak waarbij ook een oplossing is voor wie niet op eigen terras kan uitbreiden en hopen die eerstdaags te kunnen afkloppen. Ik had dat graag allemaal veel sneller gedaan, maar opnieuw: we zijn momenteel domweg aan het gokken hoe de Veiligheidsraad die horeca-herstart vorm zal geven.

 

Wat uw suggestie betreft om tegemoet te komen met stadsmateriaal: ons evenementenmateriaal is inderdaad niet druk bevraagd momenteel, maar niet noodzakelijk heel geschikt voor een permanent horecaterras. Er is ook heel wat aanbod op de markt omdat alle festivals en evenementen zijn weggevallen. We zoeken samen met de horeca daar naar de beste oplossing.

 

 

Interpellatie 4 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. crisiswoningen in Lier

Stad Lier heeft verschillende crisiswoningen voor de opvang van mensen die door omstandigheden geen onderdak meer hebben. Graag heb ik hier meer duidelijkheid over omdat ik heb kunnen vaststellen dat er woningen zijn die normaal volgens de huidige woonkwaliteit zouden onbewoonbaar worden verklaard. Toch worden hier mensen ondergebracht.

5)   Hoeveel crisiswoningen heeft de stad Lier?

6)   Hoeveel subsidies per woning krijgt de stad hiervoor van de overheid?

7)   Worden deze woningen onderhouden en wie zorgt hier voor toezicht?

8)   Wordt de dienst ingezet die instaan voor de woonkwaliteit, zo niet waarom?

9)   Deze woningen worden gemeubeld verhuurd telkens voor 3 maand of tot deze burgers een woonst gevonden hebben. De meubels die echt verwaarloosd zijn, smerig en vuil worden die dan vervangen?

10)                       Hoe wordt deze huur voor de voorlopige huurder bepaald?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

1. Momenteel beschikken stad en OCMW Lier over 25 crisiswoningen.

2. Voor de exploitatie van de crisiswoningen ontvangen stad en OCMW Lier €0 subsidie. Voor 4 woningen ontving OCMW Lier een investeringssubsidie in functie van ingebruikname van de woning als crisiswoning – na goedkeuring van een projectdossier hierrond.

3. De woningen worden onderhouden door de Technische Dienst en indien nodig, door externe aannemers. Elk mogelijk probleem wordt gesignaleerd aan en opgevolgd door de Technische Dienst. Het team LOI/wonen van de sociale dienst van het OCMW fungeert als draaischijf tussen de cliënt en de Technische Dienst. Zo wordt er bij aankomst van een cliënt alsook bij vertrek telkens een plaatsbeschrijving opgemaakt, inclusief alle tekortkomingen die er evt. aanwezig zijn. Binnen dit team wordt er ook minstens maandelijks een huisbezoek gepland in elke crisiswoning – waar o.m. ook de staat van de woning wordt opgevolgd. 

4. Er is, binnen de perken van wat haalbaar is, een samenwerking tussen de sociale dienst van het OCMW en de dienst woonkwaliteit om er over te waken dat de woning voldoet aan minimale kwaliteitsnormen. Op deze manier wordt een bepaalde kwaliteitsstandaard nagestreefd. Bij de opmaak van de plaatsbeschrijving worden de kleine mankementen doorgeven aan het TUD via een werkbon, de grotere worden besproken met de betrokken ambtenaar.

In de toekomst zullen conformiteitsattesten verplicht worden voor eigenaars. Hiervoor dient nog een reglement uitgewerkt te worden dat stapsgewijs zal uitgerold worden over alle (verhuurde) woningen in Lier en KH. Uiteraard zal dit reglement dan ook gelden voor de eigendommen van stad/OCMW.

5. De verblijfsduur in een crisiswoning is in principe 6 maanden, met een mogelijke verlenging van 4 maanden dat gebonden is aan bepaalde voorwaarden (zoals begeleidbaarheid, zelfstandige zoektocht naar een andere woonst, …). Enkele woningen, waarvoor het OCMW een investeringssubsidie ontvang, hanteren een termijn van verblijfsduur van 2 x 4 maanden. Het gros van de crisiswoningen (18 op 25) wordt onbemeubeld verhuurd.  Cliënten krijgen een doorverwijzing naar de Loods indien ze niet beschikken over voldoende meubels maar we opteren er bewust voor om deels onbemeubeld te verhuren vermits vele mensen nog over eigen meubels beschikken. Bij elke plaatsbeschrijving wordt elk aanwezig meubelstuk gecontroleerd en bij schade, gevaar, … direct vervangen.

6. De huurprijs wordt bepaald door de woonoppervlakte en het aantal kamers. Er wordt telkens gebruik gemaakt van de huurschatter via Wonen Vlaanderen. De verkregen huurprijs wordt verlaagd met 20%. Daarnaast kunnen cliënten ook aanspraak maken op een extra huurtoelage (enkel voor de eerste 6 maanden).

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/06/2020