Lier

Zitting van 30 mei 2016

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Jan Hermans (Lier&Ko) i.v.m. verkoop van fietsen

 

Op regelmatige basis verkoopt de stad gevonden fietsen die stadseigendom geworden zijn. Zo worden op 28 mei een 35-tal rijklare fietsen geveild door de burgemeester en een schepen.

Los van het feit dat dit een vermakelijk schouwspel kan zijn, dient nagedacht over de vraag waarom ook hier de macht van het getal, het opbod en de hoogst biedende, het pleit andermaal mag winnen.

Wanneer er in de stad Lier steeds meer sprake is van kinderarmoede, jeugdwerkloosheid, integratie van gezinnen vluchtelingen etc. is het misschien nobeler om hier een geste te overwegen en bepaalde categorieën vooraf uit te nodigen om een fiets aan te kopen aan een bescheiden bedrag:

         Lierenaars die in het voorbije jaar slachtoffer werden van een fietsdiefstal en hiervan aangifte deden bij de politie te Lier en wiens fiets niet werd teruggevonden.

         Lierenaars met een beperkt inkomen in het bezit van een Gomorpas.

         Geregulariseerde vluchtelingen voor zover ze zelf of hun gezin afhankelijk zijn van een vervangingsinkomen.

Uiteraard kunnen die categorieën verfijnd of uitgebreid worden voor zover, naast zij wiens fiets gestolen werd, eerst sociaal zwakkere groepen daarbij aan bod komen.

De fietsen kunnen dan aan een beperkt bedrag aangeboden worden afhankelijk van de staat van de fiets.

Het is nuttig om bij de verkoop onmiddellijke gravering van de fiets te verplichten.

Graag verneem ik van het College van burgemeester en schepenen haar standpunt omtrent het voorstel om de verkoop van gevonden fietsen in de toekomst anders te organiseren?

 

Antwoord:

De sociale dienst van het OCMW is inderdaad vragende partij om een aantal fietsen ter beschikking te kunnen stellen aan hun cliënten. Dit past in de eerste plaats in het kader van activering.

Er zullen afspraken gemaakt worden tussen de betrokken stadsdiensten en de sociale dienst van het OCMW om een bepaald percentage van de gevonden fietsen toe te wijzen aan cliënten, op aangeven en onder toezicht van de maatschappelijk assistenten.

 

 

Mondelinge vraag 2: van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. Hoge velden

 

Op de gemeenteraad van 29 februari 2016 is een punt goedgekeurd i.v.m. de aankoop van een perceel grond aan de Hoge Velden van mevrouw Monique Scheers aan 5,75 euro per m2,nu lees ik in het verslag van de sportraad van 10 mei 2016 een toelichting van de schepen van sport ivm stand van zaken Hoge Velden en ik citeer "wel positief is dat een eigenaar ondertussen akkoord is gegaan met de schattingsprijs van 10 euro per m2, zo zijn er ondertussen al enkele gronden aan deze prijs aangekocht".

 

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs:

         Hoeveel gronden heeft de stad tot op heden reeds verworven en van welke eigenaar?

         Wat is de prijs die ervoor betaald is?

         Waarom worden er op gemeenteraad en sportraad verschillende bedragen gehanteerd?

 

Antwoord:

De stad heeft van Scheers een grond verworven aan 5 euro per vierkante meter (dit is de schattingsprijs), vermeerderd met 13,5 % wederbeleggingsvergoeding en 1,5 % wachtinterest.

De onderhandelingen met Pouppez zijn momenteel nog lopende. De voorlopige schattingsprijs is 9 euro per vierkante meter (het gaat om een ander soort grond, Scheers is louter bufferbekkengrond), vermeerderd met 13,5 % wederbeleggingsvergoeding en 1,5 % wachtinterest. Het is nog niet zeker of Pouppez akkoord is met dit bod.

De verschillende bedragen werden gehanteerd omdat op de gemeenteraad de aankoop van de grond van Scheers werd goedgekeurd (5 euro per vierkante meter + 15%) en op de sportraad er gesproken werd over de mogelijke aankoop van Pouppez waar de grond geschat is op 9 euro per vierkante meter (+ 15 %).

 

 

Mondelinge vraag 3: van Marcel Taelman (Vlaams belang) i.v.m. werken Berlarij

 

De Berlarij was verleden week weer afgesloten en open gebroken. Deze straat heeft al meerdere keren dit moeten meemaken. Graag hierover enkele vragen:

 

         Wat was er dringend om deze werken toe te laten en wat is er uitgevoerd?

         Kon dit vorige keer niet gedaan worden als de straat open lag?

         Er waren enkele riolen beschadigd, zijn deze na aansluiten nagezien door de stad en zijn er foto's genomen?

         Wanneer is de definitieve oplevering van deze werken?

 

Antwoord:

Deze werken werden uitgevoerd door en op voorstel van Eandis. Het ging over een vernieuwing van de oude gasleiding die ondertussen op verschillende plaatsen lekken vertoonde. Het was niet mogelijk om de werken te combineren omdat deze ons op dat moment nog niet bekend waren. De herstellingen in de Berlarij vonden plaats half februari terwijl de vraag om te werken door Eandis is binnengekomen op de stad eind april.

De werken zijn nog niet beëindigd, de huis dienen nog te worden overgekoppeld van de oude leiding naar de nieuwe leiding. Qua riolering is er ons enkel een beschadiging van de riolering in de Berlaarsestraat bekend, we hebben onze diensten gevraagd ter plaatse de zaken na te kijken.

De oplevering dient niet door de stad te gebeuren maar valt onder de verantwoordelijkheid van Eandis.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 APRIL 2016. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 april 2016.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 april 2016 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

REKENING 2015 STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

 

Feiten en context

 

In de filosofie van de beleids- en beheerscyclus hoort de jaarrekening bij de fase van de beleidsevaluatie. De jaarrekening geeft een zicht op de mate waarin de (prioritaire) doelstellingen werden gerealiseerd.

 

De jaarrekening volgt heel nauw de structuur, vorm en inhoud van het budget. Op deze wijze wordt maximale transparantie en toegankelijkheid gegarandeerd. Het laat een duidelijke vergelijking toe van wat was gepland (budget) en wat uiteindelijk is gerealiseerd (jaarrekening).

 

De jaarrekening bestaat uit drie delen :

-De beleidsnota

-De financiële nota

-De samenvatting van de algemene rekeningen

-Tot slot wordt er eveneens een toelichting voorzien.

 

In bijlage wordt het beleidsrapport van de rekening weergegeven met opname van alle verplichte rapporteringsschema’s en bijgevoegde toelichtingen en verklaringen.

 

Het exploitatieresultaat in de rekening 2015 is positief (6.695.545 EUR) en is dus substantieel beter dan het gebudgetteerde overschot van 3.840.874 EUR. Dit positieve resultaat wordt grotendeels verklaard door de belangrijke inspanning langst uitgavenzijde. De vooropgestelde besparingsdoelstellingen werden bereikt. Bijkomend zijn er een aantal factoren die ertoe geleid hebben dat de exploitatieuitgaven in de rekening nog lager zijn dan het gebudgetteerde niveau :

- Minderuitgaven van hoofdzakelijk de werkingskosten (o.a. inzake afvalbeheer)

- Sterk toegenomen kostenbewustzijn binnen de organisatie

- Macro-economische impact : in 2015 was de inflatie opnieuw beperkt zodat de kosten waarop budgettair een indexverhoging was voorzien een overschot hebben gegeven in de rekening.

- Aanzienlijke daling van de intrestlasten gelet op lagere rentevoeten en gevoerde actief schuldbeheer.

 

Daarnaast werden de vooropgestelde exploitatie-ontvangsten ruimschoots gerealiseerd.

 

Het financieel boekjaar 2015 wordt afgesloten met een positief resultaat op kasbasis van 6.707.854 EUR.

 

De gunstige evolutie van het exploitatieresultaat heeft uiteraard ook positieve gevolgen voor de evolutie van de autofinancieringsmarge (AFM). De AFM bedraagt 2.588.982 EUR in de rekening 2015 t.o.v. een gebudgetteerd niveau van – 264.292 EUR. De AFM is dus nu reeds substantieel positief wat wijst op het feit dat de stad het structureel LT-evenwicht dat reeds in 2014 werd behaald, verder verstevigt.

 

Bij de eerste budgetwijziging 2016 zal het resultaat 2015 verwerkt worden.

 

In de bijgevoegde nota van de rekening 2015 wordt verder uitvoerig ingegaan op alle deelaspecten van de jaarrekening.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25/6/2010 betreffende de beleids-en beheerscyclus

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 stemmen tegen: Marcel Taelman, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago en Jan Hermans

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 6 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de rekening 2015 van de stad Lier goed. Het resultaat op kasbasis is positief en bedraagt 6.707.854 EUR en de autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt  2.588.982 EUR.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

REKENING 2015 LOKALE POLITIE LIER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals vorige jaren zijn we niet op de hoogte van een besluit dat toelaat om de rekening af te sluiten. Het laatste besluit dateert zelfs van 2005 mbt de afsluit van 2002 t.e.m. 2004 (omzendbrief PLP 38 en PLP 38bis).

 

In het kader van de continuïteit van de financiële rapportering en het opmaken van budgetten en budgetwijzigingen vindt de financiële dienst het opportuun om de rekening 2015 af te sluiten. Om die reden werden ook al de rekeningen 2005 t.e.m. 2014 van de politiezone afgesloten.

 

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rekening 2015 van de lokale politie Lier als volgt vast :

 

 

Gewone dienst

 

Vastgestelde rechten

10.493.765,10

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

10.493.765,10

Vastgelegde uitgaven

9.557.613,72

Begrotingsresultaat

936.151,38

 

 

Vastgelegde uitgaven

9.557.613,72

Aanrekeningen

9.533.131,11

Over te dragen vastleggingen

24.482,61

 

 

Boekhoudkundig resultaat

960.633,99

 

Buitengewone dienst

 

Vastgestelde rechten

533.993,06

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

533.993,06

Vastgelegde uitgaven

405.388,75

Begrotingsresultaat

128.604,31

 

 

Vastgelegde uitgaven

405.388,75

Aanrekeningen

244.917,01

Over te dragen vastleggingen

160.471,74

 

 

Boekhoudkundig resultaat

289.076,05

 

De balans op 31 december 2015 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2015 van de lokale politiezone Lier worden als volgt samengesteld :

 

Balans

 

Vaste activa

959.802,00

Vlottende activa

1.075.503,00

Totaal van de activa

2.035.305,00

 

 

Eigen vermogen

1.963.788,00

Voorzieningen

0,00

Schulden

71.517,00

Totaal van de passiva

2.035.305,00

 

Resultatenrekening

 

Exploitatieresultaat

528.459,00

Uitzonderlijk resultaat

232.234,00

Resultaat van het dienstjaar

760.693,00

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2015. POSITIEF ADVIES

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2015 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden op 20/4/2016 door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur.

 

Alle kerkfabrieken sluiten 2015 af met een overschot op de exploitatie (eventueel rekening houdend met de exploitatietoelage van de stad voor die kerkfabrieken dewelke niet zelfbedruipend zijn). Over het algemeen kunnen we vaststellen dat in de budgetten van de kerkfabrieken de ontvangsten redelijk correct worden ingeschat en dat er op niveau van de uitgaven steeds een redelijke overbudgettering is. Zo merken we op dat de nutskosten in de rekeningen veel lager uitvallen (als gevolg van klimatologische omstandigheden en lagere tarieven).

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de voorziene exploitatietoelage in het budget 2015 versus de werkelijk opgevraagde toelage, aangevuld met het uiteindelijke resultaat in de laatste kolom.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2014

Exploitatietoelage Rekening 2014

Overschot op exploitatie 2014

Heilig Kruis

0

0

38.803

Heilig Hart

15.897,13

8.205

3.371,63

St-Jozef en Bernardus

0

0

27.127,49

St-Jan Evangelist

11.075

11.075

22.545,93

Heilige Familie

19.183.31

9.000

12.291,83

OLV Onbevlekt Lachenen

0

0

15.852,43

St-Gummarus

0

0

28.285,92

 

Aangezien alle besturen een overschot hebben op de exploitatie zal dit principieel eveneens een gunstig effect hebben op de op te vragen toelagen in 2016.

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/2/5/1

De diverse erediensten op het grondgebied van Lier kunnen rekenen op een toelage van de stad.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekeningen 2015 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PLANOLOGISCH ATTEST AZELHOF - VOORWAARDELIJK GUNSTIG - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

 

De stad Lier ontving op 13 augustus 2015, met een aanvulling van de correcte plannen op 24 augustus 2015,  een aanvraag van het Azelhof Horse Events voor het bekomen van een planologisch attest met toepassing van art. 4.4.24 – art 4.4.29 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en wijzigingen, en van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2013 tot bepaling van de nadere regels inzake het planologisch attest.

 

Op 29 september 2015 is vastgesteld dat de aanvraag ontvankelijk en volledig is.

 

De procedure werd doorlopen en het attest ligt nu ter behandeling voor.

 

Kenmerken van het Bedrijf:

 

Het bedrijf Azelhof is gelegen aan de Aarschotsesteenweg N10, tussen Lier en Heist-op-den-berg. De N10 heeft aansluiting op de ring van Lier R16 en maakt eveneens verbinding naar Aarschot.

 

De huidige site is gelegen in agrarisch gebied volgens het geldende gewestplan Mechelen van 5 augustus 76 en latere wijzigingen. Aan de overzijde van de Aarschotsesteenweg, bevindt zich industriegebied (bedrijf ‘Van Hool’). Het overige omliggende gebied bestaat voornamelijk uit landbouwgebied, met in het noorden en het zuiden de linten, landelijk woongebied, van respectievelijk de Misstraat en de Hazendonk.

 

Langsheen de perceelsgrens ter hoogte van de Hazendonk bevindt zich de Berlaarse Laak, een onbevaarbare waterloop van tweede categorie.

 

Azelhof is een bedrijf dat zich specialiseert in het fokken en houden van paarden. Het bedrijf werd opgericht in de jaren ’80. Sinds 1988 worden er paardentornooien georganiseerd. Aangezien de infrastructuur door de jaren heen onvoldoende werd onderhouden ging het succes bergaf. In 2013, nadat de site al zo’n 5 jaar leegstond, werd het Azelhof aangekocht door de huidige eigenaar, er van uitgaande dat er in Lier en omgeving nood is aan een degelijke en professioneel uitgebate infrastructuur. Voor de hippische activiteiten ligt de nadruk op de springsport.

 

Centraal in het plangebied bevindt zich een loods met een afmeting van ca. 6.658 m². Deze loods bevat een binnenpiste in zand met tribune met 550 zitplaatsen, een paardenstalling voor maximum 66 paarden en een conciërgewoning (130 m²). Enkele ondergeschikte nevenactiviteiten zoals een horecazaak (468 m²), een snackbar (65 m²), een vergaderzaal (468 m²) met een maximumcapaciteit van 250 personen en een winkel in functie van de paardensport (130 m²) zijn tevens ondergebracht in deze loods om het recreatief medegebruik in functie van de paardenhouderij te faciliteren.

 

Alle nevenactiviteiten zijn in functie van de paardensport. De aanvraag tot planologisch attest stelt dat er geen grootschalige externe feesten en evenementen zullen georganiseerd worden.

Ongeveer acht tot tien keer per jaar wordt een grootschalig hippisch evenement georganiseerd. Dit zijn piekmomenten op vlak van mobiliteit en geluid, die beperkt zullen zijn in tijd en zo gunstig mogelijk georganiseerd worden in ruimte.

 

Op de site bevinden zich een buitenpiste van 380 m op 120 m met centraal enkele hindernissen en een controletoren; Verharding in steenslag, gelegen op de hoek van de Aarschotsesteenweg en Hazendonk, die gebruikt wordt voor het parkeren van voertuigen en vrachtwagens. Centraal in deze verharding bevindt zich een driehoekige graszone van ca. 5.000 m²; Een verharding in steenslag, ten zuiden van de buitenpiste; Een groenscherm (haag) van 3 m hoog.

 

Recent werden een aantal ingrepen gedaan voor het optimaal faciliteren van de hippische activiteiten en het opwaarderen van Azelhof tot een aantrekkelijke site. Door de eigenaar werd een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend voor deze ingrepen maar die is uiteindelijk geweigerd door de deputatie. De ingrepen die de eigenaar wenst te regulariseren staan vermeld bij de ruimtelijke behoefte op korte termijn – eerste deel.

 

De verkeersafwikkeling ten gevolge van de bedrijfsactiviteiten wordt opgedeeld in een aantal categorieën:

 

Weekdagen

Op maandag en dinsdag is het bedrijf gesloten. Op woensdag komen er gemiddeld ca. 20 vrachtwagens en 20 auto’s, op donderdag ca.40 auto’s en op vrijdag ca. 60 auto’s. De activitei-ten vinden vooral overdag plaats.

 

Gewone wedstrijden in het weekend

Op zaterdag en zondag krijgt Azelhof gemiddeld ca. 60 vrachtwagens en 80 auto’s op bezoek. Elk weekend vinden er wedstrijden plaats.

 

Grote nationale of internationale wedstrijden

Ca. 8 tot 10 keer per jaar vindt op Azelhof een grote nationale of internationale wedstrijd plaats, met 1000 tot 2000 bezoekers. De deelnemers (60 vrachtwagens) komen verspreid aan op woensdag en donderdag en blijven tot zondag en de bezoekers (250 auto’s per dag) komen verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag. Gezien deze ruime spreiding van de deelnemers en bezoekers over verschillende dagen zijn er geen echte piekmomenten van vervoersbewegingen te verwachten.

 

Personeel

Momenteel is er 10 man vast in dienst voor horeca, ruitershop en Azelhof. In het weekend (bij evenementen) wordt dit aangevuld met losse medewerkers. Die extra medewerkers zijn er om piekmomenten op te vangen.

 

Toeleveringen

Op woensdag en donderdag gebeuren de leveringen.

Vrachtwagens en personenwagens hebben een andere toegang: personenwagens kunnen via de hoofdingang aan de Aarschotsesteenweg het terrein oprijden, vrachtwagens hebben een ingang aan Hazendonk.

 

Deze verkeersgeneratie slaat op de gehele site, inclusief de aanwezige horeca en ruitershop. Deze nevenactiviteiten zijn immers in functie van de hippische activiteiten en genereren geen extra verkeer. Enkel de vergaderzaal kan bijkomend verkeer genereren. Deze wordt echter meestal gebruikt op momenten dat er geen of beperkte andere activiteiten plaatsvinden op de site. De vergaderzaal heeft een maximum capaciteit van 250 personen. Indien wordt gerekend met een autobezettingsgraad van 1,84, komt dit neer op circa 278 verplaatsingen bij maximaal capaciteitsgebruik, maar zal zich slechts in uitzonderlijke gevallen voordoen, aldus de aanvraag tot planologisch attest.

 

 

Ruimtelijke behoefte op korte termijn (2 jaar)

 

Het plangebied is momenteel ca. 10 ha groot met een bedrijfsgebouw van zo’n 6.658 m². Het is de ambitie van de eigenaar om van Azelhof een aantrekkelijke locatie voor hippische activiteiten te maken waarbij de nadruk ligt op springsport. Gezien de site een tijdje leeg heeft gestaan en ze ook jaren verhuurd is maar niet altijd goed onderhouden, was de huidige infrastructuur verouderd. De bestaande bebouwing is toe aan instandhoudings- en renovatiewerken. Het bedrijf wenst zijn infrastructuur te updaten naar de huidige behoefte van een bedrijf met hippische activiteiten.

 

In onderstaande lijst worden de ingrepen op korte termijn opgesomd. Een aantal van deze ingrepen zijn reeds uitgevoerd.

 

Het bedrijf wenst deze ingrepen te regulariseren:

         Het verwijderen van de renbaan en het aanleggen van een parking voor personenwagens;

         Het verwijderen van één van de twee tribunes rond de binnenpiste;

         Het aanleggen van een binnenterras, ter hoogte van de horecazaak en de binnenpiste;

         Verwijderen van 31 bomen op de parking voor vrachtwagens en het bijplaatsen van 31 bomen ter hoogte van de zandpiste;

         Een kleine zone verharding in steenslag vervangen door klinkers (de zone van zandpaddock naar zandpiste);

         Wedstrijden organiseren gericht op de springsport.

         Verder aanleggen van de vergunde parking voor 60 vrachtwagens (zijkant). Het centrale stuk gras wordt verhard om te vermijden dat de vrachtwagens vast komen te zitten. Om de wedstrijden te kunnen organiseren, dient er voldoende parking te zijn voor vrachtwagens. Zestig plaatsen met een gemiddelde van 4 paarden, resulteert in 240 deelnemende paarden. Parking wordt uitgebreid van 13.131,19 m² naar 16.325,81 m²;

                     333 parkeerplaatsen voor personenwagens vooraan 8.761,81 m² op bestaande verharding in steenslag;

         Twee pistes in zand aanleggen met houten omheining rond;

         Aanleggen van een mestput van 135 m³;

         Aanleggen van een stapmolen met een diameter van 20 m;

                     Aarden wal (4 m breed, 3 m hoog en 104 m lang) aanleggen om hinder te minimaliseren voor naastliggende woning; geluidsscherm plaatsen op deze aarden wal. Het scherm is voorzien met een lengte van 40 m en hoogte van 3 m, dit om ook tot de bovenverdieping van de naastliggende woning de geluidshinder te milderen;

         Hemelwaterputten met een totaal volume van 120.000l;

 

 

Volgende ingrepen zijn bijkomend gewenst op korte termijn (deze zijn nog niet uitgevoerd):

Buitenterras uitbreiden;

Plaatsen groenbuffer (tussen zone voor tenten en parking voor vrachtwagens);

         Zone inrichten voor het plaatsen van tijdelijke tenten bij internationale wedstrijden;

         Plaatsen van overdekte fietsenstalling met een breedte van 50 m en 125 plaatsen ;

         Voorzien van 11 parkeerplaatsen voor mindervaliden ter hoogte van de parking voor               personenwagens;

         Voorzien van individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA).

 

Ruimtelijke behoefte op lange termijn (10 jaar)

Er zijn geen concrete uitbreidingsplannen op langere termijn. Het is hoofdzakelijk de bedoeling om de huidige activiteiten beter te accommoderen en faciliteren.

Er is het plan om op lange termijn een stuk binnenpiste bij te bouwen (20m x 70m), aansluitend aan de bestaande bebouwing in het zuiden. Daarnaast wil de eigenaar vaste wedstrijdboxen van in totaal 1.000 m² (50m x 20m) inrichten voor internationale wedstrijden in plaats van de zone voor het plaatsen van tenten.

 

Openbaar onderzoek

 

Begindatum24/12/2015

Einddatum22/01/2016

 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden bij de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) 4 adviezen en 2 bezwaarschriften ingediend.

 

Adviezen

 

 

NummerAdviesinstantieConclusie advies

A1 – bijlage 1Ruimte VlaanderenGunstig

A2 – bijlage 2Provincie dienst R.O.Voorwaardelijk gunstig

A3 – bijlage 3Landbouw en VisserijVoorwaardelijk gunstig

A4 – bijlage 4BlosoGunstig

 

 

BezwaarschriftenConclusie GECORO

B1 – bijlage 5Bezwaarschrift 1Gedeeltelijk weerhouden

B2 – bijlage 6Bezwaarschrift 2Gedeeltelijk weerhouden

 

 

 

Advies van de bevoegde adviescommissie

 

 

Op 14 maart 2016 bracht de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening advies uit. Een volledig overzicht van dit advies is terug te vinden in bijlage 7.

 

Het advies van de GECORO is gunstig voor dit planologisch attest onder voorbehoud van de volgende aanpassingen:

-Gecoro staat achter de hippische activiteiten van het Azelhof.

-Beperkt aantal muziekevenementen, waarvoor een afwijking van de geluidnorm wordt

gevraagd,  10 muziekevenementen / jaar + ze moeten steeds gekoppeld zijn aan

hippische activiteiten

-Gecoro besluit dat de aarden wal (4m breed, 3m hoog en 104m lang) en het

geluidsscherm (40m lang en 3m hoog) op de aarden wal moet verplaatst worden tot uit

de zone van 5m van de Berlaarse Laak en dit om de geluidshinder van de naaste buur te

beperken. De waterloop moet bereikbaar blijven om geruimd te kunnen worden.

-De Gecoro adviseert om het gebied voorbij de toren, dat nu gebruikt wordt als weiland

in agrarisch gebied te behouden.

 

Het advies van de GECORO is gunstig voor dit planologisch attest met de voorwaarden om de volgende zaken nog verder te bekijken:

-Bomen:  Verwijderen van 31 bomen op parking van camions + 31 bomen bij planten aan

Paddock zandpiste. Op de plannen is niet duidelijk waar de bomen worden bijgeplaatst

en welke er worden verwijderd.

-De inplanting van het geheel.. Nu is het lelijk afgezet met coniferen bv… meer inzetten

op inheemse soorten….  Gecoro vraagt om een overleg met Land en Paard om te

bekijken hoe zij een biodivers en landschappelijk waardevol inrichtingsvoorstel kunnen

aanbieden. Contactgegevens: Foeke Van Weverberg Adviseur: RLRL Platteland en

biodiversiteit Tel: 015 28 18 20, GSM: 0468 27 22 62

-Lange termijn uitbreidingen: De eigenaar kan uitbreiden, maar dit moet bekeken worden

naar gelang het verplaatsen van de geluidswand (zo natuurlijk mogelijk) en de afstand tot

de gracht (min 5 meter).

 

Nog mee te nemen in de verdere ontwikkeling van het gebied AZELHOF:

-Structuurplan: omzetten bestemming Azelhof in RUP dagrecreatie voor hippische

activiteiten

-De Gecoro adviseert om te onderzoeken of het terrein / percelen kunnen mee

opgenomen worden in het RUP:

Perceel Lier 4de Afd. Sie B 364 dit was vroeger een rijpiste, dient mee opgenomen te              

worden in het RUP. Dit was vroeger eigendom van het OCMW, maar de eigenaar van

het Azelhof, die de aanvrager van het planologisch attest is, heeft dit ondertussen

aangekocht.

 

Standpunt met betrekking tot het behoud van het bedrijf op de plaats waar het gevestigd is

 

De gemeenteraad gaat akkoord met het behoud van het bedrijf op de huidige locatie, mits voorwaarden en fasering.

 

Enkel de hippische activiteiten kunnen verder worden uitgebouwd. Nevenfuncties zoals horeca en detailhandel kunnen  louter indien ze in directe functie staan van de vergunde hippische activiteiten.

 

Standpunt met betrekking tot de ontwikkelingsmogelijkheden op korte termijn

 

 

1.1   Het bedrijf wenst deze ingrepen te regulariseren:

 

Het verwijderen van de renbaan en het aanleggen van een parking voor

personenwagens;

Het verwijderen van één van de twee tribunes rond de binnenpiste;

Het aanleggen van een binnenterras, ter hoogte van de horecazaak en de binnenpiste;

Verwijderen van 31 bomen op de parking voor vrachtwagens en het bijplaatsen van 31

bomen ter hoogte van de zandpiste;

Een kleine zone verharding in steenslag vervangen door klinkers (de zone van

zandpaddock naar zandpiste);

Wedstrijden organiseren gericht op de springsport.

Verder aanleggen van de vergunde parking voor 60 vrachtwagens (zijkant). Het centrale

stuk gras wordt verhard om te vermijden dat de vrachtwagens vast komen te zitten. Om de wedstrijden te kunnen organiseren, dient er voldoende parking te zijn voor vrachtwagens. Zestig plaatsen met een gemiddelde van 4 paarden, resulteert in 240 deelnemende paarden.

333 parkeerplaatsen voor personenwagens vooraan op bestaande verharding in

steenslag;

Twee pistes in zand aanleggen met houten omheining rond;

Aanleggen van een mestput van 135 m³;

Aanleggen van een stapmolen met een diameter van 20 m;

Hemelwaterputten met een totaal volume van 120.000l;

 

1.2      Het bedrijf wenst deze werken door te voeren (deze zijn nog niet uitgevoerd):

 

Buitenterras uitbreiden;

Plaatsen groenbuffer (tussen zone voor tenten en parking voor vrachtwagens);

Zone inrichten voor het plaatsen van tijdelijke tenten bij internationale wedstrijden;

Plaatsen van overdekte fietsenstalling met een breedte van 50 m en 125 plaatsen ;

Voorzien van 11 parkeerplaatsen voor mindervaliden ter hoogte van de parking voor

personenwagens;

Voorzien van individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA).

 

 

1.3 Het bedrijf wenst eveneens de volgende reliëfwijziging te regulariseren:

 

Aarden wal (4 m breed, 3 m hoog en 104 m lang) aanleggen om hinder te voorkomen

voor naastliggende woning; geluidsscherm plaatsen op deze aarden wal. Het scherm is

voorzien met een lengte van 40 m en hoogte van 3 m, dit om ook tot de

bovenverdieping van de naastliggende woning de geluidshinder te milderen

 

 

De gemeenteraad gaat, mits onderstaande voorwaarden (2.1) worden gerespecteerd, akkoord met boven gevraagde regularisatie (1.1.) alsook gewenste korte termijnontwikkelingen (1.2).

 

De gemeenteraad gaat niet akkoord met de regularisatie van de aarden wal (1.3). De aarden wal is niet verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening daar zij een niet met de omgeving verenigbaar obstakel betreft. Vooral de combinatie van een aarden wal met daarop een geluidsscherm staat haaks op de ruimtelijke draagkracht in het algemeen en de nodige visueel-vormelijke verenigbaarheid in het bijzonder. Bovendien bevindt de huidige aarden wal zich te dicht bij de Berlaarse Laak, de 5 meterzone voor onderhoud dient immers gerespecteerd te worden. Deze 5meter-zone is een zone non-aedificandi, zodat een aarden wal niet-regulariseerbaar is.

 

 

2.1  De gemeenteraad legt volgende voorwaarden op ten aanzien van de korte termijn ontwikkelingen zoals aangevraagd in 1.1 en 1.2

 

-Er mogen maximaal 10 meerdaagse internationale wedstrijden plaatsvinden per jaar.

Bovendien zal de exploitant halfjaarlijks de planning van deze evenementen dienen over

te maken aan de stad, dit 2 maal per jaar met name vóór 15  december voor de eerste

semester en vóor 15 juni voor wat betreft de wedstrijden in de 2de semester.  De

exploitant zal deze tevens halfjaarlijks bekend maken aan de omwonenden via haar

website.

 

Enkel tijdens deze tien meerdaagse, op voorhand aangekondigde, internationale

wedstrijden is het toegelaten om

 

                       -  Buitententen te voorzien van meer dan 20 m²

                        - Geluid te genereren boven de 85 DB

 

            Bovenvermelde bepalingen zullen opgenomen worden in de bijzondere voorwaarden

bij de te bekomen milieuvergunning.

 

-De horecafunctie kan enkel in directe functie van de hippische activiteiten staan en

wordt enkel op gelijkvloers en eerste verdieping toegestaan.

 

-Bij de internationale meerdaagse wedstrijden dient bijkomende parkeergelegenheid te

worden voorzien, er wordt aan de stad Lier op voorhand medegedeeld welke parkings

extra worden aangewend.

 

-Om veiligheidsredenen wordt vermenging van vrachtwagens en personenwagens van

bezoekers niet toegelaten. In dit kader moeten 2 gescheiden toegangen voorzien

worden. De personenwagens ontsluiten langs de Aarschotsesteenweg en de

vrachtwagens ontsluiten langs Hazendonk.

 

-De parkeerplaatsen worden aangelegd in waterdoorlatende materialen, tenzij dit om

milieutechnische redenen niet toegelaten is.   

 

-De functiewijzing naar paardenshop dient te worden geregulariseerd. Er wordt op de site

maximum één detailhandelszaak toegestaan van maximaal 150 m² netto

winkelvloeroppervlakte en dit enkel in functie van de paardensport.

 

-Het verwijderen van 31 bomen op de parking voor vrachtwagens en het bijplanten van

31 bomen ter hoogte van de zandpiste moet op de plannen duidelijker worden

aangegeven.

 

-Op de site wordt landschappelijke kwaliteit nagestreefd en worden inheemse soorten

ingezet. De aanvrager wordt aanbevolen om te rade gaan bij Paard en Landschap van

Regionaal Landschap Rivierland VZW.. Contactgegevens: Foeke Van Weverberg

Adviseur: RLRL Platteland en biodiversiteit Tel: 015 28 18 20, GSM: 0468 27 22 62

 

-Het waterbeheer op de site moet grondig worden aangepakt.

 

-Een akoestische studie dient gevoerd te worden voorafgaand aan een

vergunningsaanvraag gebaseerd op artikel 4.4.26 VCRO, met in het bijzonder aandacht

voor de geluidsoverlast voor omwonenden en welk type van geluidsmuur (en met welke

modaliteiten) de overlast minimaliseert. Er wordt akte genomen van het schriftelijk

engagement van aanvrager om deze akoestische studie uit te voeren binnen de drie

maand na de verlening van huidig planologisch attest.

 

De hinder voor de naastliggende woningen van de Hazendonk dient evenwel te worden geminimaliseerd.

Een geluidsscherm met een hoogte van minstens 6 meter wordt opgelegd, dit in één materiaal niet bestaande uit een aarden ophoging.

 

 

De aanvrager kan gebruik maken van artikel 4.4.26 §2 uit de Vlaamse CODEX voor Ruimtelijke Ordening (VCRO) onder volgende voorwaarden:

 

-Het oprichten van het geluidscherm maakt deel uit van de eerste fase van de

vergunning. Het scherm is landschappelijk inpasbaar in de omgeving. Het

geluidsscherm,  de plaatsing, type en aard van materialen wordt gemotiveerd vanuit een

akoestisch onderzoek.

 

            Dit onderzoek brengt alle effecten van de activiteiten en evenementen van het Azelhof

in het algemeen in kaart en de impact op de aangelanden in het bijzonder.

 

            Meer specifiek worden de effecten van een geluidscherm ten opzichte van de buren

langs de Hazendonk onderzocht, zowel in het licht van de reguliere activiteiten alsook

het effect tijdens de internationale meerdaagse wedstrijden.

 

-De tweede fase van de vergunning zal pas ingaan indien de eerste fase wordt

gerealiseerd, met andere woorden kan de tweede fase van de vergunning pas ingaan

wanneer het geluidsscherm opgericht is.

 

De korte termijnbehoeften bestaande uit de regularisatie van 1.1 en 1.2 kunnen aldus pas in de tweede fase gerealiseerd worden, na de voltooiing van de geluidsmuur.

 

Standpunt met betrekking tot de ontwikkelingsmogelijkheden op lange termijn

 

De gemeenteraad gaat, mits onderstaande voorwaarden, akkoord met de lange termijnbehoeften uit het aanvraagdossier:

 

Er zijn geen concrete uitbreidingsplannen op langere termijn. Het is hoofdzakelijk de bedoeling om de huidige activiteiten beter te accommoderen en faciliteren.

Er is het plan om op lange termijn een stuk binnenpiste bij te bouwen (20m x 70m), aansluitend aan de bestaande bebouwing in het zuiden. Daarnaast wil de eigenaar vaste wedstrijdboxen van in totaal 1.000 m² (50m x 20m) inrichten voor internationale wedstrijden in plaats van de zone voor het plaatsen van tenten.

 

Voorwaarden:

 

-Er dient rekening te worden gehouden met het te plaatsen geluidscherm.

 

Standpunt met betrekking tot de opmaak of wijziging van de plannen van aanleg of ruimtelijke uitvoeringsplannen

 

De dienst MER oordeelde op 13-7-2015 dat geen plan-mer moet worden opgemaakt.

 

Gezien de ligging in herbevestigd agrarisch gebied zal de stad Lier in haar verantwoording en bij opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan ingaan op de bepalingen van de omzendbrief RO 2010/01.

 

Een RUP wordt opgemaakt in functie van de herbestemming

De bestemming van het Azelhof zal gewijzigd worden van agrarisch gebied naar het type

voorschrift ‘dagrecreatie’ en dit enkel voor hippische activiteiten.

De zone waar de renbaan is verwijderd blijft behouden als agrarisch gebied. De Gecoro

suggereert om deze grens te leggen ter hoogte van de controle toren. Bij opmaak van

het RUP zal dit verder in onderzoek worden genomen.

De opportuniteit tot herbestemming van het perceel 4de Afd. Sie B 364 wordt nader

onderzocht bij opmaak van het RUP.

 

Nevenfuncties

De horecafunctie kan enkel in functie van de hippische activiteiten staan en wordt enkel

op gelijkvloers en eerste verdieping toegestaan.

Er wordt op de site maximum één detailhandelszaak toegestaan van maximaal 150 m²

netto winkelvloeroppervlakte en dit enkel in functie van de paardensport.

De vergaderzaal met een maximum capaciteit van 250 personen kan enkel in

rechtstreekse functie van de hippische activiteiten staan.

Parkeren

Maximaal 1 conciërgewoning

 

Volgende functies worden uitgesloten:

Andere dan hippische recreatieve activiteiten

Productvoorstellingen

Private feestzaalactiviteiten: bedrijfs-, huwelijks-, verjaardags-, communiefeesten,

galabals en diners ed.

Speeltuinen

Logies

 

Maatregelen zullen worden meegenomen in de beheersmaatregelen bij het RUP

 

Er mogen maximaal 10 meerdaagse internationale wedstrijden plaatsvinden per jaar. Enkel in het kader van deze evenementen kan een afwijking op de geluidsnorm aangevraagd worden.

 

Bovendien zal de exploitant halfjaarlijks de planning van deze evenementen dienen over te maken aan de stad. De exploitant zal deze tevens halfjaarlijks bekend maken aan de omwonenden via haar website. Bovenvermelde bepalingen zullen opgenomen worden in de bijzondere voorwaarden bij de te bekomen milieuvergunning.

 

 

Bij de meerdaagse internationale wedstrijden dient bijkomende parkeergelegenheid te worden voorzien, er wordt aan de stad Lier op voorhand medegedeeld welke parkings extra worden aangewend.

 

Motivering

 

Azelhof is een hoofdzakelijk vergund bedrijf dat zich specialiseert in het fokken en houden van paarden. Het bedrijf werd opgericht in de jaren ’80. Sinds 1988 worden er paardentornooien georganiseerd. Het bedrijf wenst zijn infrastructuur te updaten en uit te breiden naar de huidige behoefte van een bedrijf met hippische activiteiten, waarbij de nadruk op de springsport ligt.

 

Het bedrijf is gelegen in agrarisch gebied volgens het geldende gewestplan, waardoor een herbestemming zich opdringt.

 

De percelen zijn niet gelegen binnen de grenzen van het (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ en behoren dus tot het buitengebied. De uiteindelijke ontwikkelingsperspectieven dienen te worden bepaald in relatie tot de structuurbepalende elementen van het buitengebied (grensstellende elementen inzake natuur, bos, landbouw, wonen in het buitengebied,...). Dit in relatie tot het RSV, RSPA en het structuurplan van de stad Lier.

 

De bedrijfssite maakt deel uit van het herbevestigd agrarisch gebied (HAG) ‘Buitengebied rond Berlaar, Putte en Heist-op-den-Berg’. (BVR 21 december 2007). Dit betekent dat het gebied deel uitmaakt van de agrarische structuur op Vlaams niveau en dat de omzendbrief RO/2010/01 betreffende het ruimtelijk beleid binnen de agrarische gebieden waarvoor bestaande plannen van aanleg en ruimtelijke uitvoeringsplannen herbevestigd zijn, in uitvoering van het RSV, van toepassing is.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Lier werd door de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen goedgekeurd op 9 oktober 2003. Het bedrijf Azelhof is gelegen binnen de hoofddeelruimte ‘landbouwgebied Koningshooikt’, meer bepaald binnen de deelruimte 3e ‘En’. Het Azelhof kan een hippische functie, met uitsluiting van iedere andere functie, bewaren.

 

Het ruimtelijk structuurplan voorziet in haar bindende bepalingen de opmaak van een RUP met betrekking tot het hippisch centrum Azelhof. En meer bepaald om het gewestplan te wijzigen van agrarisch gebied naar een gebied voor dagrecreatie uitsluitend bestemd voor het hippisch gebeuren.

 

Het bedrijf ligt niet in een speciale beschermingszone. Het terrein is niet gelegen in habitat- of vogelrichtlijngebied, noch binnen een VEN of IVON. Het terrein is niet gelegen binnen een grondwaterbeschermingszone of een waterwingebied. Het is niet gelegen in een overstromingsgevoelig gebied. 

 

Door het verwijderen van de renbaan verkleint het ruimtebeslag op de site, de paddock is kleiner in oppervlakte en de graasweiden leunen dichter aan bij de agrarische bestemming. De aanvraag sluit aan bij de uitgestrekte site Van Hool, gelegen in industriegebied en wordt er door gescheiden door de N10. Het bedrijf ligt bijgevolg niet ruimtelijk geïsoleerd.

 

Alle nevenactiviteiten zijn in functie van de paardensport. De draagkracht van de omgeving laat slechts maximaal 10 meerdaagse internationale wedstrijden toe per jaar. Dit zijn piekmomenten op vlak van mobiliteit en geluid, die beperkt zullen zijn in tijd en zo gunstig mogelijk georganiseerd worden in ruimte.

 

De site is goed ontsloten via de Aarschotsesteenweg.

 

Het Azelhof heeft nood aan meer parkeerplaatsen. Aangezien er in het plan 333 parkeerplaatsen voor personenauto’s en 88 parkeerplaatsen voor vrachtwagens voorzien worden, werd een MOBER opgemaakt. Deze MOBER zit vervat in de goedgekeurde plan-m.e.r.-screening.

 

Er is geen significant effect op mobiliteit omdat er maar een paar bijkomende bewegingen per dag worden verwerkt, uitgezonderd tijdens de meerdaagse internationale wedstrijden die maximaal 10 keer per jaar worden georganiseerd. Tijdens deze grote evenementen komen de auto’s en vrachtwagens verdeeld over een grotere tijdsspanne aan. De site heeft om veiligheidsredenen 2 ontsluitingspunten nodig om de auto’s en vrachtwagen gescheiden te houden op het terrein. De auto’s nemen de ontsluiting langs de Aarschotsesteenweg en de vrachtwagens ontsluiten langs Hazendonk.

 

De nevenactiviteiten staan in functie van de hippische activiteiten en genereren geen extra verkeer. Enkel de vergaderzaal kan bijkomend verkeer genereren. Deze wordt echter enkel gebruikt op momenten dat er geen of beperkte andere activiteiten plaatsvinden op de site. De vergaderzaal heeft een maximum capaciteit van 250 personen. Indien wordt gerekend met een autobezettingsgraad van 1,84, komt dit neer op circa 278 verplaatsingen bij maximaal capaciteitsgebruik, maar dit zal zich slechts in uitzonderlijke gevallen voordoen. Daar deze vergaderzaal enkel kan gebruikt worden in relatie met hippische activiteiten en niet voor feesten of private evenementen zal de impact en bezettingsgraad zeer beperkt zijn. Bovendien wordt het aanwenden van de vergaderzaal voor dergelijke feesten uitdrukkelijk uitgesloten, de horecafunctie wordt immers uitdrukkelijk uitgesloten. Bovendien wordt als voorwaarde opgelegd dat de vergaderzaal enkel kan aangewend worden in relatie met de hippische activiteiten.

 

Het dossier bevat een beslissing van de dienst Mer (dd. 13 juli 2015 ) waaruit blijkt dat voor het planologisch attest de opmaak van een plan-MER niet nodig is. Uit de plan-m.e.r.-screening bij de aanvraag, zoals goedgekeurd de dienst Mer blijkt dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.

 

De draagkracht van de omgeving laat de organisatie van maximum 10 meerdaagse internationale wedstrijden per jaar toe. De leefbaarheid van het bedrijf wordt versterkt.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist voor aflevering van het voorwaardelijk gunstig planologisch attest aan AZELHOF HORSE EVENTS, Aarschotsesteenweg 201 te 2500 Lier (Koningshooikt). Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden zoals gesteld in het planologisch attest.

 

Art 2 :

Het attest wordt per aangetekende brief verzonden aan AZELHOF HORSE EVENTS, Aarschotsesteenweg 201 te 2500 Lier (Koningshooikt). Op dezelfde dag wordt een afschrift toegezonden aan het departement, de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen en de bevoegde commissie voor ruimtelijke ordening.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

ROOILIJN BIJ V2015/14- VERKAVELINGSAANVRAAG VOOR 18 LOTEN. BEYERSCHE VELDEN, HOF VAN BEIEREN EN LISP. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

VERKAVELING BEYERSE VELDEN. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

ROOILIJN BIJ SV2015/321 LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING BV CVBA HET BOUWEN VAN EEN GEBOUW BESTAANDE UIT 3 VOLUMES MET IN TOTAAL 40 APPARTEMENTEN EN DE AANLEG VAN EEN BUURPARK AAN DE MIMOSALAAN TE LIER, BEGONIAWEG, (AFD.3) SECTIE F NRS. 316A4, 328N6, 329B4, 329D2, 329 E2, 329F2, 329G2, 329H4, 329M2, 329N0, 329N2, 329P0, 329P2, 329P4, 329V0, 329W0, 329X0, 329X3, 329Y0, 329Y3 EN 330Y6.

VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het perceel ligt braak.

Feiten en context

Er werd een stedenbouwkundige aanvraag 2015/321 ingediend door Lierse Maatschappij voor de Huisvesting BV CVBA voor wat betreft het bouwen van een gebouw bestaande uit 3 volumes met in totaal 40 appartementen en de aanleg van een buurpark aan de Mimosalaan te Lier, gelegen Begoniaweg, kadastraal gekend als (afd 3) sectie F nrs. 316A4, 328N6, 329B4, 329D2, 329 E2, 329F2, 329G2, 329H4, 329M2, 329N0, 329N2, 329P0, 329P2, 329P4, 329V0, 329W0, 329X0, 329X3, 329Y0, 329Y3 en 330Y6

Deze voorziet het volgende:

Er wordt een woonontwikkeling voorzien op het gebied gelegen tussen de Mimosalaan en de Azalealaan waarbij er 3 woonblokken met 40 appartementen voorzien worden.

De Begoniaweg wordt afgeschaft en de Tulpenlaan loopt dood op het nieuwe park rondom de woonblokken. Er worden kleinere doorsteken gemaakt vanuit de Tulpenlaan/Mimoslaan en Rozenlaan voor fiets- en voetgangersverkeer.

Er worden 40 nieuwe parkeerplaatsen langsheen de bestaande wegenis voorzien, waaronder 2 parkeerhavens.

De omgevingsaanleg wordt overgedragen aan het openbaar domein.

 

Een rooilijn wordt vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met wegenis, openbaar groen, volgens het plan 1/1 met titel ‘rooilijnplan op de wijk ‘Donk-Mimosalaan’ dd. 8/12/2015 dossiernummer ontwerper C2013-09 opgemaakt door tijdelijke handelsvennootschap Groep Infrabo NV-Carlier BVBA.

Dit plan geeft in de legende een grondoverdracht aan met een oppervlakte van 6758,09m² en een grond wederafstand van 152,56m².

Een belofte van gratis grondafstand wordt bijgevoegd voor een oppervlakte van 6765,73m²

JURIDISCHE BEPALINGEN

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009, 24 april 2009 en latere wijzigingsdecreten.

Zaak der Wegen

Art. 4.2.25. VCRO Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

De autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval wordt aan de gemeenteraad van 30 mei 2016 voorgelegd:

1.Vaststelling van de rooilijn en grondafstand door Stedenbouw

2.Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

BEOORDELING VAN DE AANVRAAG

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

1.2. Plannen van Aanleg

1.2.1 Gewestplannen

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

 

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

1.2.1 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

1.2.2.  Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

De beoordeling van de stedenbouwkundige en ruimtelijke impact gebeurt in het stedenbouwkundig dossier dat positief verloopt.

 

2.Openbaar onderzoek

2.1. Decretale bepalingen

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

 

Artikel 3 § 3, 3°, 4°,van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

2° het oprichten en wijzigen van infrastructuurwerken met een lengte van meer dan 200 meter;

3° het oprichten van gebouwen of constructies met een bruto grondoppervlakte van meer dan 500 vierkante meter; het verbouwen van kleinere gebouwen en constructies waardoor deze dezelfde oppervlakte bereiken; het uitbreiden van gebouwen of constructies met meer dan 500 vierkante meter. Deze verplichting geldt niet in een industriegebied in de ruime zin, zoals gebied voor vervuilende industrie, gebied voor milieubelastende industrie, gebied voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen, regionaal bedrijventerrein of lokaal bedrijventerrein;

4° het oprichten van gebouwen of constructies met een bruto volume van meer dan 2000 kubieke meter; het verbouwen van kleinere gebouwen en constructies waardoor deze hetzelfde volume bereiken; het uitbreiden van gebouwen of constructies met meer dan 2000 kubieke meter. Deze verplichting geldt niet in een industriegebied in de ruime zin, zoals gebied voor vervuilende industrie, gebied voor milieubelastende industrie, gebied voor ambachtelijke bedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen, regionaal bedrijventerrein of lokaal bedrijventerrein.

5° het aanmerkelijk wijzigen van het reliëf van de bodem, het gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten van een grond, telkens met een grondoppervlakte van meer dan 500 vierkante meter.

Een openbaar onderzoek werd gehouden van 5/2/2016 tot 5/3/2016.

2.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

3.Grondafstand

-Er zijn verschillen in de oppervlaktes voor grondafstand op het plan t.o.v. de belofte.

Om duidelijkheid te scheppen in dit punt, zal een landmetersplan moeten opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

ALGEMENE CONCLUSIE EN ADVIES GEMEENTELIJK STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

Een landmetersplan moet opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

De akte van gratis grondafstand moet verleden worden vooraleer er met de uitvoering van de werken mag begonnen worden;

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de gemeenteraad, op 30 mei 2016, moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan 1.1. met titel 'Rooilijnplan wijk Donk-Mimosalaan’ dd. 8 december 2015 dossiernummer ontwerper C2013-09 opgemaakt door de tijdelijke handelsvennootschap Groep Infrabo NV en Carlier BVBA, met de bijhorende grondafstand.

 

 

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de stedenbouwkundige aanvraag op naam van Lierse Maatschappij voor de Huisvesting BV CVBA. 2015/321, voor bouw van een gebouw bestaande uit 3 volumes met in totaal 40 appartementen en de aanleg van een buurpark aan de Mimosalaan te Lier, Begoniaweg, (afd. 3) sectie F 316A4, 328N6, 329B4, 329D2, 329 E2, 329F2, 329G2, 329H4, 329M2, 329N0, 329N2, 329P0, 329P2, 329P4, 329V0, 329W0, 329X0, 329X3, 329Y0, 329Y3 en 330Y6 volgens plan 1.1 met titel ‘Rooilijnplan Wijk Donk-Mimosalaan’ dd. 8 december 2015 dossiernummer C2013-09 opgemaakt door de tijdelijke handelsvennootschap Groep Infrabo NV en Carlier BVBA, met de bijhorende grondafstand, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

Een landmetersplan moet opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

De akte van gratis grondafstand moet verleden worden vooraleer er met de uitvoering van de werken mag begonnen worden;

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de gemeenteraad, op 30 mei 2016, moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

1

patrimonium

stedenbouw

technisch bureau

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

patrimonium

uittreksel gemeenteraad versturen

opvolgen akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

WOONPROJECT DONK - MIMOSALAAN. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De tijdelijke handelsvennootschap Groep Infrabo nv - Carlier bvba heeft in opdracht van de VMSW een ontwerp gemaakt voor de wegen-, riolerings- en omgevingswerken Donk - Mimosalaan (in bijlage).

 

Feiten en context

Het ontwerp voorziet de aanleg van wegen en riolering voor het openbaar domein, binnen het project Donk - Mimosalaan. Hier worden 40 gestapelde huurwoningen gerealiseerd.

De Tulpenlaan wordt omgevormd tot een doodlopende straat en de Begoniaweg wordt enkel als voetverbinding behouden.

In kader van de hemelwaterverordening wordt een bovengronds bufferbekken (WADI) voorzien met een vertraagde lozing.

De rijweg wordt uitgevoerd in lichtgrijze betonstraatstenen 22x11x8 met uitgewassen slijtlaag. De langsparkeerplaatsen zullen (vanwege hun intensief gebruik) worden uitgevoerd in donkergrijs/zwarte betonstraatstenen. De vrijstaande haakse parkeervakken worden voorzien in grasbetontegels.

Het straatmeubilair is voorzien in inox.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak der wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplating, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015), art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 onthouding: Patrick Tersago

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp voor de wegen-, riolerings- en omgevingswerken Donk - Mimosalaan goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

ROOILIJN BIJ SV2015/319 LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING BV CVBA HET BOUWEN VAN 42 SOCIALE WOONGELEGENHEID, RIVIERSTRAAT ZN, (AFD. 2) SECTIE A NRS. 715 N2, 715 S2 715 R2, 715/2 A, 723 L, 762 D2, 762 G3, 762 B2, 762 B3, 763 R, 763 G, 763 T EN 763 S. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

VOORGESCHIEDENIS

Het perceel ligt grotendeels braak. Er werd één relevante vergunning afgeleverd in het kader van de ontwikkeling van het gebied.

Het betreft een gebouw waarvoor op 24 april 2012 een stedenbouwkundige vergunning werd bekomen voor het bouwen van 12 sociale woongelegenheden met dossiernr.  2011/332.

 

 

Feiten en context

Er werd een stedenbouwkundige aanvraag 2015/319 ingediend door Lierse Maatschappij voor de Huisvesting BV CVBA voor wat betreft bouwen van 42 sociale woongelegenheden, gelegen Rivierstraat ZN, kadastraal gekend als (afd. 2) sectie A nrs. 715 N2, 715 S2 715 R2, 715/2 A, 723 L, 762 D2, 762 G3, 762 B2, 762 B3, 763 R, 763 G, 763 T en 763 S.

Deze voorziet het volgende:

Er wordt een woonontwikkeling voorzien van het gebied tussen de Rivierstraat en de Kleine Nete. Het gebied wordt ontsloten via een weg tussen de woningen Lispersteenweg 330 en Rivierstraat 118. De nieuwe weg loopt door, evenwijdig met de Rivierstraat, tot achter de Rivierstraat nr. 52. Er worden 4 woonblokken voorzien dwars op de nieuwe weg met daartussen een parkachtige aanleg van groen en wadi’s. De helling van de dijk wordt verhoogd ten behoeve van een brandweg voor het project in gefundeerd gras tot 1.30 m onder het niveau van de dijkweg. Er worden 2 parkeerhavens voorzien. Er worden kleinere doorsteken voorzien vanuit de Rivierstraat voor fiets- en voetgangersverkeer. De omgevingsaanleg wordt overgedragen aan het openbaar domein.

 

Een rooilijn wordt vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met wegenis, openbaar groen, volgens het plan 4.2. met titel 'wegen-, riolerings- en omgevingswerken’ dd. 20 januari 2016 dossiernummer 228914 opgemaakt door Anteagroup.

Dit plan geeft in de legende ‘toekomstig openbaar domein’ aan met een oppervlakte van 9116,95m².

Een belofte van gratis grondafstand wordt bijgevoegd voor een oppervlakte van 9031,73m².

 

JURIDISCHE BEPALINGEN

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3april 2009 en 24 april 2009, gewijzigd op 8 mei 2009, 18 december 2009, 16 juli 2010 en bij arrest 8/2011 van het Grondwettelijk Hof op 27 januari 2011.

 

Zaak der Wegen

Art. 4.2.25. VCRO Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

De autonome beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over wegen is een gemeentelijke aangelegenheid die exclusief aan de gemeenteraad is opgedragen.

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval wordt aan de gemeenteraad van 30 mei 2016 voorgelegd:

1.Vaststelling van de rooilijn en grondafstand door Stedenbouw

2.Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

BEOORDELING VAN DE AANVRAAG

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

1.2. Plannen van Aanleg

1.2.1 Gewestplannen

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

 

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

1.2.1 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

1.2.2.  Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

De beoordeling van de stedenbouwkundige en ruimtelijke impact gebeurt in het stedenbouwkundig dossier dat positief verloopt.

 

2.Openbaar onderzoek

2.1. Decretale bepalingen

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

 

Artikel 3 § 3, 2°, 3°, 4° van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

2° het oprichten en wijzigen van infrastructuurwerken met een lengte van meer dan 200 meter;

3° het oprichten van gebouwen of constructies met een bruto grondoppervlakte van meer dan 500 vierkante meter;

4° het oprichten van gebouwen of constructies met een bruto volume van meer dan 2000 kubieke meter;

5° het aanmerkelijk wijzigen van het reliëf van de bodem, het gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten van een grond, telkens met een grondoppervlakte van meer dan 500 vierkante meter.

Een openbaar onderzoek werd gehouden van 8/2/2016 tot 8/3/2016.

2.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

 

3.Grondafstand

-Waar de percelen al tegen openbaar domein grenzen, moet geen rooilijn worden vastgelegd maar moet wel de grondafstand gebeuren.

-Volgens bijlagen is de noordelijke strook van aan de Rivierstraat tot tegen de dijk domein van het Zeekanaal ingevolge een onteigening dd 19 mei 1981en wordt niet overgedragen.

-Volgens het advies van W&Z dd 19/2 zijn de toegangen gelegen op openbaar domein, in eigendom of beheer van W&Z. Bijgevolg dient een vergunning voor het privaat gebruik van het openbaar domein gevraagd en bekomen te worden bij de afdeling Zeeschelde.

-Tegen de dijk, ter plaatse van de knik in de grens, wordt de grens op verschillende manieren gelegd.

-Er zijn verschillen in de oppervlaktes voor grondafstand op het plan t.o.v. de belofte.

Om duidelijkheid te scheppen in deze punten, zal een landmetersplan moeten opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

Er dient een vergunning voor het privaat gebruik van het openbaar domein gevraagd en bekomen te worden bij de afdeling Zeeschelde.

 

ALGEMENE CONCLUSIE EN ADVIES GEMEENTELIJK STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR

 

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

Een landmetersplan moet opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

Er dient een vergunning voor het privaat gebruik van het openbaar domein gevraagd en bekomen te worden bij de afdeling Zeeschelde.

De akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de gemeenteraad, op 30 mei 2016 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan. en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen op datum 30 mei 2016 volgens het plan 4.2. met titel 'wegen-, riolerings- en omgevingswerken’ dd. 20 januari 2016 dossiernummer 228914 opgemaakt door Anteagroup, met de bijhorende grondafstand.

 

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de stedenbouwkundige aanvraag op naam van Lierse Maatschappij voor de Huisvesting BV CVBA. 2015/319, voor bouwen van 42 sociale woongelegenheid, Rivierstraat ZN, (afd. 2) sectie A nrs. 715 N2, 715 S2 715 R2, 715/2 A, 723 L, 762 D2, 762 G3, 762 B2, 762 B3, 763 R, 763 G, 763 T en 763 S , volgens het plan 4.2. met titel 'wegen-, riolerings- en omgevingswerken’ dd. 20 januari 2016 dossiernummer 228914 opgemaakt door Anteagroup, met de bijhorende grondafstand,  mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

Een landmetersplan moet opgemaakt worden voor de gratis grondafstand.

Er dient een vergunning voor het privaat gebruik van het openbaar domein gevraagd en bekomen te worden bij de afdeling Zeeschelde.

De akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de gemeenteraad, op 30 mei 2016 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan. en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

 

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

1

patrimonium

technisch bureau

stedenbouw

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

patrimonium

uittreksel gemeenteraad versturen

opvolgen akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

VERKAVELING RIVIERSTRAAT (LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING CVBA). WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De ontwerper Anteagroup heeft, in opdracht van de VMSW, een ontwerp (in bijlage) opgemaakt voor het woonproject Rivierstraat te Lier.

 

Feiten en context

Het ontwerp voorziet de aanleg van wegen en riolen voor het openbaar domein, binnen het project Rivierstraat (LHM). Het project omvat 42 nieuwe wooneenheden.

 

Tussen en rond de woonblokken is een aanleg voorzien met natuurlijk vormgegeven wadi's, enkele kleinere plekken met open water en avontuurlijke speelvoorzieningen.

 

Alle wegenis wordt voorzien volgens het concept 'woonerf' met een verharding in betonstraatstenen.

Parkeervakken voor dagelijks gebruik worden, met uitzondering van de plaatsen voorbehouden voor mindervaliden, aangelegd in grasbetontegels. Parkeerplaatsen voor occasioneel gebruik worden aangelegd in de vorm van een overloopparking in gefundeerd gras. Parkeerplaatsen voor mindervaliden worden aangelegd in betonklinkers.

 

De voorziene beplanting is geschikt voor waterrijke gebieden. Het maaibeheer van het gras is zowel intensief en extensief beheerd. De groene buffer aan de westelijke zijde van het projectgebied wordt aangeplant als bosgoed. In het beheer is voorzien dat enkele uitschieters zich tot boom kunnen vormen.

In de groene tussenzones worden meerstammige- en waterminnende soorten voorzien.

Aan de zuidkant van het park worden notelaars gepland langs de dijk en enkele lindebomen.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015), art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp van de wegenisaanleg project Rivierstraat (LMH), Rivierstraat te Lier goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidig retributiereglement van BKO werd op 16/12/2013 goedgekeurd.

Het nieuwe retributiereglement werd besproken in de bijeenkomst van CBS van 18/04/2016.

 

Feiten en context

Omwille van nieuwe regelgeving vanuit Kind en Gezin en omwille van grote veranderingen in de interne werking, moet het huishoudelijk reglement voor de ouders grondig aangepast worden.

Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd op de GR van mei.

 

Aangezien de retributies ook in het huishoudelijk reglement worden opgenomen, wordt tegelijkertijd het retributiereglement aangepast naar een eenvoudige en transparante reglementering omtrent de voorwaarden tot het verkrijgen van sociaal tarief.

 

Hieronder zie je een vergelijking tussen het huidige en het nieuwe retributiereglement:

 

Huidige reglement

nieuw voorstel

toelichting/motivatie

Art 2:

De retributie wordt als volgt bepaald:

De ouderbijdrage wordt berekend conform de bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering voor de IBO’s dd 23 februari 2001, gewijzigd op 25 januari 2002,  10 oktober 2003, 26 maart 2004 en 29 juni 2007.

 

 

 

 

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:

- per begonnen half uur 1,15 EUR

 

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

- dagopvang minder dan 3 uur: 4,60 EUR

- dagopvang van 3 tot 6 uur: 6,90 EUR

- dagopvang van meer dan 6 uur: 12,65 EUR

 

Art 2:

De retributie wordt als volgt bepaald:

De ouderbijdrage wordt berekend conform de bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

 

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:

- per begonnen half uur 1,20 EUR

 

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

- dagopvang minder dan 3 uur: 4,65 EUR

- dagopvang van 3 tot 6 uur: 7,00 EUR

- dagopvang van meer dan 6 uur: 12,90 EUR

 

verwijzing naar nieuwe regelgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bedragen aangepast aan indexering van  dec 2015

en afgerond

Art 2

Er is een toegestane korting:

Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van de ouderbijdrage. De voorwaarden voor het sociaal tarief kunnen in het jeugdcentrum bij de lokale coördinator verkregen worden. Het gaat om ouders, die voldoen aan één van de volgende voorwaarden :

-voor een alleenstaande: netto gezinsinkomen dient lager te zijn dan ‘bedrag van leefloon alleenstaande x 1,75’

-voor een samenwonende: netto gezinsinkomen dient lager te zijn dan ‘bedrag van leefloon samenwonende x 1,75’

-voor een alleenstaande met kinderen ten laste:netto gezinsinkomen dient lager te zijn dan ‘bedrag van leefloon alleenstaande met aantal kinderen ten laste x 1,75’

-elkeen, die in het bezit is van een GOMOR-pas

Art 2

Er is een toegestane korting:

Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van de ouderbijdrage. Het gaat om ouders die voldoen aan één van volgende voorwaarden:

- in het bezit zijn van een GOMOR-pas

- maandelijks (gezamenlijk) inkomen ligt lager dan 1800 euro

 

De voorwaarden voor het verkrijgen van het sociaal tarief waren onduidelijk voor klanten.

 

Samen met OCMW werd, op basis van tarieven bepaald als 'menswaardig inkomen voor gezinnen met kinderen' door CEBUD (centrum voor budgetadvies en -onderzoek) de inkomensgrens op max 1800 euro gelegd.

 

Momenteel ligt de max inkomensgrens voor mensen met kinderen ten laste op 1945,33 euro, berekend op leefloon van alleenstaande met aantal kinderen ten laste x 1,75 .

Elk kind dat na sluitingsuur wordt opgehaald wordt een bijkomende retributie van

11,50 EUR per 10 minuten aangerekend op de eerstvolgende factuur.

Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de bijkomende retributie aanrekenen.

 

De gereserveerde dagen van de vakantieperiodes en de schoolvrije dagen worden ook aangerekend bij afwezigheid van het kind, tenzij op voorhand (ten laatste 2 dagen voor de ingeschreven dag) schriftelijk geannuleerd wordt.

 

Art 3:  Bijkomende administratieve kosten

 

Wanneer een kind na sluitingsuur wordt afgehaald wordt een bijkomende kost aangerekend van 10 EUR per 10 minuten.

Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen wordt eveneens een administratieve kost van 10 EUR aangerekend.

Indien een kind wel ingeschreven werd door de ouders maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt eveneens een administratieve kost van 10 EUR aangerekend.

Het is duidelijker en makkelijker toepasbaar wanneer alle extra kosten (boetes) hetzelfde bedrag hebben.

 

Fasering

2 mei 2016: goedkeuring huishoudelijk reglement én retributiereglement door CBS

30 mei 2016: goedkeuring huishoudelijk reglement én retributiereglement door GR

juni: communicatie naar ouders en scholen

1 september 2016: ingang reglement

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

Adviezen

Lokaal Overleg kinderopvang gaf positief advies in zitting van 26/04/2016.

Positief advies van Afdeling schuldhulpverlening van OCMW Lier.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2013 over het retributiereglement BKO op 31 augustus 2016 in te trekken.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist volgend retributiereglement, zoals toegevoegd als bijlage, goed te keuren:

 

Bijlage "Retributiereglement buitenschoolse kinderopvang"

 

Artikel 1 :

Voor een termijn ingaand vanaf 01 september 2016 en eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie geheven op BKO.

 

Artikel 2 :

De retributie wordt als volgt bepaald:

De ouderbijdrage wordt berekend conform de bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

 

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:

- per begonnen half uur 1,20 EUR

 

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

- dagopvang minder dan 3 uur: 4,65 EUR

- dagopvang van 3 tot 6 uur: 7,00 EUR

- dagopvang van meer dan 6 uur: 12,90 EUR

 

Er is een toegestane korting:

- Als er bij eenzelfde gezin meer kinderen op hetzelfde moment ingeschreven zijn én opgevangen worden, wordt 25% korting verleend op het totale opvangtarief. Deze vermindering is cumuleerbaar met het sociale tarief.

- Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van de ouderbijdrage. Het gaat om ouders die voldoen aan één van volgende voorwaarden:

         in het bezit zijn van een GOMOR-pas

         maandelijks (gezamenlijk) inkomen ligt lager dan 1800 euro

 

Art 3: Bijkomende administratieve kosten

 

Wanneer een kind niet voor sluitingsuur wordt afgehaald wordt een bijkomende kost aangerekend van 10 EUR per 10 minuten.

Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen dienen te worden wordt eveneens een administratieve kost van 10 euro aangerekend.

Indien een kind wel ingeschreven werd door de ouders maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt eveneens een administratieve kost van 10 euro aangerekend.

 

Artikel 4 :

De tarieven vermeld in artikel 2 worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule : R x I waarbij

                                                                                                           i

 

R = tarief zoals vastgesteld in artikel 2

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2016 (basis 2004)

 

De geïndexeerde bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Concreet wil dit zeggen dat het geïndexeerde totaalbedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerde totaalbedrag dat eindigt op 5,6,7,8 of 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Echter, de bekomen tarieven na de jaarlijkse indexering en afronding mogen niet meer bedragen dan de maximumtarieven die vastgelegd worden volgens de modaliteiten in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

Artikel 5 :

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die de aanvraag doet.

 

De betaling gebeurt via een persoonlijke geldbeugel in een online webshop.

Klanten met een negatief saldo in hun geldbeugel kunnen geen opvangmomenten meer reserveren.

 

Door de administratie van Kinderopvang Kadee wordt jaarlijks na betaling van alle facturen aan de ouders een fiscaal attest bezorgd in verband met de uitgaven voor kinderopvang tot de leeftijd van 12 jaar.

 

Artikel 6 :

Bij gebreke aan betaling kan het bedrag ingevorderd worden conform artikel 94 van het gemeentedecreet.

 

Artikel 7 :

Niet naleving van dit retributiereglement kan uitsluiting tot gevolg hebben. Alle wijzigingen aan bovenstaand reglement dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Artikel 8 :

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

16/12/2013: GR geeft goedkeuring aan het huidige huishoudelijk reglement

24/2/2014: CBS gaat principieel akkoord met verder onderzoek naar dagelijks vooraf

inschrijven voor BKO

12/05/14: Lokaal Overleg Kinderopvang gaat principieel akkoord met het verder onderzoeken

en uitwerken van een systeem om ouders vooraf te laten inschrijven voor BKO.

02/06/2014: CBS geeft goedkeuring aan een aantal praktische veranderingen in de dagelijkse

werking van BKO en geeft opdracht om de haalbaarheid van het dagelijks vooraf inschrijven

voor BKO verder te onderzoeken

01/09/2014: GR geeft goedkeuring aan de aanpassing van het huishoudelijk reglement BKO

en geeft opdracht om de haalbaarheid van het dagelijks vooraf inschrijven voor BKO verder

te onderzoeken en op zoek te gaan naar geschikte software.

22/09/2014: CBS beslist in het systeem van vooraf inschrijven te werken met betaling van een reservatiekost vooraf, en een online afrekening achteraf

 

Feiten en context

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 17 september 2014) houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang, waarin bepaald staat hoe een huishoudelijk reglement BKO dient opgebouwd te zijn en wat de minimum inhoud is.

 

Omwille van nieuwe regelgeving vanuit Kind en Gezin en omwille van grote veranderingen in de interne werking, moet het huishoudelijk reglement voor de ouders grondig aangepast worden.

Het huishoudelijk reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd op de GR van mei.

 

Fasering

mei 2016: goedkeuring GR

juni-juli-aug: bekendmaking scholen en ouders

september 2016: in voege treden reglement

 

Adviezen

Het Lokaal Overleg Kinderopvang gaf in zitting van 26/04/2016 positief advies omtrent de nieuwe interne werking van BKO Kadee en het daarbij horende huishoudelijk reglement.

 

Argumentatie

De nieuwe interne manier van werken met online voorinschrijvingen op de BKO biedt volgende voordelen:

1. Veiligheid: ouders dienen elk opvangmoment vooraf te reserveren of te annuleren zodat zowel ouders als BKO-personeel telkens goed op de hoogte is welk kind wanneer en waar opgevangen wordt.

2. Ouders gaan bewuster kiezen wanneer BKO echt noodzakelijk is

3. De online betalingen impliceren een grote administratieve vereenvoudiging voor zowel dienst kinderopvang als financiële dienst

4. het aantal openstaande facturen van ouders wordt tot een minimum herleid aangezien ze geen opvangmomenten meer kunnen reserveren bij een negatief saldo.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist goedkeuring te geven aan onderstaand huishoudelijk reglement BKO

 

1. ALGEMENE INFORMATIE

1.1. ORGANISATOR

De organisator van de opvang is:Stadbestuur Lier

Naam:Kinderopvang Kadee

Rechtsvorm: Openbaar bestuur

Ondernemingsnummer: 0207.502.301

Adres: Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier

Telefoon: 03 480 36 30

E-mail: kinderopvang@lier.be

Website: www.kinderopvangkadee.be

 

1.2. OPVANGLOCATIES

Kadee Speelmicroob:Kadee Lisp:

Sluislaan 40Lispersteenweg 273

2500 Lier2500 Lier

03 488 13 1003 489 15 39

 

Kadee Pastoriestraat:Kadee Koningshooikt:

Pastoriestraat 2Dorpsstraat 109

2500 Lier2500 Koningshooikt

03 480 31 4403 482 02 96

 

Kadee ’t Spui  (op de KTA-site)

Predikherenlaan 18a

2500 Lier

03 488 42 00

 

1.3. VERANTWOORDELIJKE

De coördinator is de verantwoordelijke van kinderopvang Kadee.

   03 480 36 30 (enkel tijdens de openingsuren van de jeugddienst)

   kinderopvang@lier.be

    www.kinderopvangkadee.be

 

Je kan de verantwoordelijke telefoneren tijdens de openingsuren van de jeugddienst:

maandag: van 13 tot 20 uur

dinsdag:van 13 tot 16.30 uur

woensdag:van 13 tot 16.30 uur

donderdag:gesloten

vrijdag:van 13 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties tot 16u30)

 

1.4. OPENINGSUREN

MAANDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

DINSDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

WOENSDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 11.30 tot 18.30 uur

DONDERDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

VRIJDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur

 

SCHOOLVRIJE DAGEN en VAKANTIEDAGEN  van 7.00 tot 18.30 uur (indien voldoende inschrijvingen)

Kadee Pastoriestraat sluit op woensdagnamiddag om 13u30. Kinderen die dan nog aanwezig zijn worden onder begeleiding met de bus overgebracht naar Kadee ’t Spui.

 

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee enkel geopend op

2 locaties: KADEE ’t SPUI en KADEE KONINGSHOOIKT.

 

De kinderopvang is gesloten op feestdagen en tijdens de kerstvakantie.

 

1.5. SLUITINGSDAGEN

Uiterlijk op 31 december maken we de sluitingsdagen voor het volgend jaar bekend. Deze lijst is te vinden op de opvanglocaties en op de site www.kinderopvangkadee.be.

 

1.6. BEREIKBAARHEID VAN DE OPVANGLOCATIE IN NOODGEVALLEN

Enkel bij heel dringende gevallen (zoals bijv. besmettingsgevaar) is de coördinator buiten de kantooruren bereikbaar op gsm: 0470 13 06 72

Als je oproep niet wordt beantwoord, spreek dan je boodschap in op de voicemail.

 

1.7. KIND EN GEZIN

Kinderopvang Kadee is een Buitenschoolse Kinderopvang die onder toezicht staat van en erkend en gesubsidieerd wordt door  Kind en Gezin.

Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27

1060 Brussel

telefoonnummer Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100

via het contactformulier op de website van Kind en Gezin: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

2. HET BELEID

2.1. PEDAGOGISCHE VISIE

Kinderopvang Kadee staat open voor alle kinderen van het basisonderwijs die in Lier wonen of naar school gaan, met respect voor hun eigenheid en draagkracht en zonder onderscheid van leeftijd of geslacht, van ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging, van ras of geaardheid, vermogenstoestand of afkomst.

 

Kadee wil optimale kansen bieden aan elk kind in de opvang. Dit betekent dat we rekening houden met wat het kind aankan. Opvang in te grote groepen proberen we te vermijden door de kinderen op te delen in subgroepen en te werken naar de specifieke voorkeuren van de verschillende groepen.

 

In een aangepaste infrastructuur is er spelmateriaal aanwezig zowel voor kleuters als voor kinderen uit de lagere school. Kinderen kunnen zelf kiezen en initiatief nemen hoe ze zich willen uitleven in de opvang. De nadruk ligt op ontspanning en op de vrije keuze van het kind.

 

Respect voor elkaar, begeleiders, materiaal en natuur staat centraal.

We proberen buiten spelen en creativiteit te bevorderen.

 

Kinderopvang Kadee tolereert geen agressief of grensoverschrijdend gedrag, zijnde elk bedreigend of gewelddadig gedrag van seksuele, fysieke of psychologische aard met passieve of actieve betrokkenheid van een kind door een volwassene die in een gezags- of vertrouwensrelatie staat, waardoor schade kan berokkend worden.

 

Meer informatie kan je krijgen bij de coördinator.

 

2.2. FINANCIËLE PLAATJE

2.2.1. Opvangtarieven

De ouderbijdrage wordt berekend conform de bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:

per begonnen half uur 1,20 EUR

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

dagopvang minder dan 3 uur:4,65 EUR

dagopvang van 3 tot 6 uur:7,00 EUR

dagopvang van meer dan 6 uur:12,90 EUR

De tarieven kunnen jaarlijks aangepast worden aan de gezondheidsindex.

De geïndexeerde bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent.

 

2.2.2. Kortingen

Er is een toegestane korting:

Als er bij eenzelfde gezin meer kinderen op hetzelfde moment ingeschreven zijn én opgevangen worden, wordt 25% korting verleend op het totale opvangtarief. Deze vermindering is cumuleerbaar met het sociale tarief.

Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van het opvangtarief. Het gaat om ouders, die voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

-in het bezit zijn van een GOMOR-pas

-maandelijks (gezamenlijk) inkomen ligt onder een bepaald bedrag (meer info te verkrijgen in Jeugdcentrum Moevement)

 

2.2.3. Boetes

Wanneer een kind niet voor sluitingsuur wordt afgehaald rekenen wij een administratieve kost aan van 10 EUR per 10 minuten. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de boete aanrekenen.

Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen dienen te worden rekenen wij eveneens een administratieve kost van 10 euro aan. (zie ook 2.4.3 inschrijvingen)

Indien je kind wel ingeschreven werd maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt een administratieve kost van 10 euro aangerekend (zie ook 2.5 annuleren)

2.3. INSCHRIJVINGSPRIJS en M-PAS

Als ouder dien je jaarlijks per kind dat gebruik maakt van kinderopvang Kadee een M-pas aan te kopen. De M-pas kost 5 euro per kind. (1 euro met GOMOR-pas).

Deze kaart geeft toegang tot de opvanglocaties, is noodzakelijk om opvang te kunnen reserveren en is telkens geldig van 1 september tot 31 augustus.

 

2.4. INSCHRIJVING EN OPNAME

2.4.1. Registratie

Vóór u gebruik kan maken van Kinderopvang Kadee, dient u uw kind(eren) eerst te registreren (om te vermijden dat wij kinderen opvangen waarvan we geen gegevens hebben). Deze registratie is éénmalig en dient te gebeuren op de jeugddienst in jeugdcentrum Moevement, OP AFSPRAAK.

Intakegesprek: wederzijds uitwisselen van info over het kind en de werking

schriftelijke overeenkomst: invullen en ondertekenen door beide partijen

aankoop van M-pas

indien nodig: bewijs van hoederecht aan dossier toevoegen als één van de ouders het kind niet mag afhalen.

Aanmaken van account om opvangmomenten online te kunnen reserveren

 

Alle wijzigingen in de registratiegegevens (adres, telefoon, gezinssituatie…) moeten tijdig en schriftelijk aan de coördinator gemeld worden.

 

Als ouders geen gebruik meer wensen te maken van kinderopvang Kadee (schoolverandering, verhuis, andere keuze) moeten zij dit meedelen aan de coördinator op het jeugdcentrum zodat het dossier op non-actief gesteld kan worden.

 

Kadee kan de opvang van haar kant onmiddellijk stopzetten als:

ouders zich niet houden aan de bepalingen van het huishoudelijk reglement;

er geen bemiddeling meer mogelijk is tussen ouders en/of kind en begeleiding en/of coördinator van Kadee;

 

2.4.2. Betalingen

Reservaties van opvangmomenten en betalingen gebeuren digitaal.

Ouders zijn verplicht elk opvangmoment voor hun kind te reserveren via de webshop op www.kinderopvangkadee.be.

Voor elke reservatie van een opvangmoment wordt een voorschot aangerekend.

Alle financiële transacties rond de buitenschoolse kinderopvang verlopen via de persoonlijke geldbeugel in de webshop. Er kunnen geen opvangmomenten gereserveerd worden wanneer de geldbeugel een negatief bedrag vermeldt.

 

In Jeugdcentrum Moevement staan computers met internet ter beschikking, zodat iedereen kan inschrijven via de webshop, telkens tijdens de openingsuren

 

 

2.4.3. Inschrijvingen

Elk moment dat je gebruik wenst te maken van de opvang dien je via onze webshop te reserveren op www.kinderopvangkadee.be

 

Voor schooldagen betaal je 1 euro (0,5 bij sociaal tarief) voorschot per reservatie/opvangmoment. Voor vakantieopvang en schoolvrije dagen betaal je 5 euro (2.5 bij sociaal tarief) voorschot per gereserveerde dag. Het voorschot wordt in mindering gebracht bij de uiteindelijke verrekening van de gepresteerde opvang.

 

Voorschotten worden NOOIT  terugbetaald, behalve

wanneer je bent ingeschreven voor een schoolvrije dag die niet doorgaat omwille van te weinig inschrijvingen en je wordt daarvoor door ons verwittigd

wanneer je tijdig geannuleerd hebt omwille van ziekte en het ziektebriefje of attest van afwezigheid van de school bezorgt

 

2.4.3.1. voor- en naschoolse opvang

Online inschrijven/reserveren voor schooldagen kan telkens de eerste maandag van de maand voor de daaropvolgende maand (vb vanaf de eerste maandag van september kan je inschrijven voor oktober).

Je kan reserveren of annuleren tot een half uurtje voor de start van het opvangmoment.

(zie ook 2.5 annuleren)

 

2.4.3.2. vakantieopvang

Let op, het aantal plaatsen is beperkt!

Online inschrijven/reserveren voor vakantiedagen kan telkens vanaf  zaterdag voor inwoners van Lier. Startdatum van inschrijvingen wordt gecommuniceerd via programmabrochure en website.

Kinderen die niet in Lier wonen maar wel in Lier naar school gaan kunnen inschrijven vanaf maandag na de eerste zaterdag.

Je kan reserveren of annuleren tot een dag voor de start van de opvangdag.

(zie ook 2.5 annuleren)

 

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 2 locaties: Kadee ‘t Spui en Kadee Koningshooikt.

 

Ouders kunnen hun kinderen, indien zij dit wensen, ook bijkomend inschrijven voor uitstappen tijdens vakanties. De kostprijs voor deze uitstappen (bv inkomprijs) zijn extra te betalen op het moment van de inschrijving en komen bovenop het normale opvangtarief van Kadee.

 

Tijdens de kerstvakantie is Kadee gesloten.

 

2.4.3.3. opvang van schoolvrije dagen:

Schoolvrije dagen zijn via de webshop te reserveren, tot 3 werkdagen voor de schoolvrije dag. Er wordt pas opvang voorzien als er minimum 12 kinderen ingeschreven zijn. Bij te weinig inschrijvingen zullen ouders op de hoogte gebracht worden door de medewerkers van de jeugddienst.

Let op, het aantal plaatsen is beperkt!

Annuleren van een gereserveerde schoolvrije dag kan tot uiterlijk 3 werkdagen voordien

 

2.5 ANNULEREN

Elk opvangmoment moet je online reserveren via de webshop op www.kinderopvangkadee.be.

Indien je kind toch niet aanwezig kan zijn op een gereserveerde dag, dan moet je vooraf online annuleren, op schooldagen tot een half uurtje voor de start van het opvangmoment, op vakantiedagen tot een dag voordien.

Het betaalde voorschot (= reservatiekost) wordt echter niet terugbetaald, tenzij met doktersbriefje.

 

Indien je kind niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt een extra administratieve kost aangerekend om volgende redenen:

       -      u houdt een plaats bezet die niet door een ander kind ingevuld kan worden

-voor de veiligheid willen wij te allen tijde weten welke kinderen bij ons aanwezig zijn of te verwachten zijn 

 

2.6. BRENGEN EN AFHALEN VAN HET KIND

Elke ouder meldt zich bij het binnenkomen eerst bij de administratie en overhandigt de M-pas aan de begeleiding zodat de pas kan ingescand worden.

 

De kinderen moeten door één van de ouders of door een ander persoon die daartoe gemachtigd is gebracht en opgehaald worden, tenzij de ouders een andere regeling schriftelijk hebben meegedeeld.

 

Als je je kind niet tijdig kunt ophalen, dan verwittig je altijd de opvang. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de bijkomende administratieve kost  aanrekenen. (zie 2.2.3 boetes)

 

2.7. ZIEKTE OF ONGEVAL VAN HET KIND

Om zowel uw kind als de andere kinderen en de begeleiding te beschermen, vragen we aan ouders om ons te informeren over alle – ook niet onmiddellijk zichtbare - medische problemen.

 

Zieke kinderen kunnen niet in de opvang terecht. Dit is zowel in het belang van het zieke kind als in het belang van de overige kinderen op de opvang.

Symptomen waarbij een kind niet mag komen:

diarree;

braken;

koorts (>38,5°);

luizen

elk kind dat wegens ziekte zoveel aandacht vraagt dat de gezondheid en/of de veiligheid van de andere kinderen niet meer gegarandeerd kan worden

elk kind dat niet kan deelnemen aan de normale activiteiten van Kadee wegens een ziektetoestand.

Elk kind dat nog enige vorm van besmettingsgevaar heeft

Ter verantwoording kan een medisch attest gevraagd worden.

 

Als kinderen ziek worden op de opvang of een ongeval hebben, dan worden de ouders gecontacteerd en gevraagd om hun kind zo snel mogelijk op te halen.

Kadee zal steeds handelen in het beste belang van het kind en behoudt zich het recht bij ziekte of ongeval van het kind een arts of de spoeddienst te raadplegen. De eventuele onkosten die hiermee gepaard gaan, zijn ten laste van de ouders van het kind. Eén van de ouders zal in dit geval zo vlug als mogelijk door de lokale coördinator gewaarschuwd worden.

2.8. GEBRUIK VAN MEDICATIE

Kinderopvang Kadee dient GEEN medicatie toe aan kinderen.

Vraag uw arts om medicatie voor te schrijven die u zelf ’s morgens en ’s avonds kan toedienen.

Wanneer het voor de gezondheid van uw kind toch noodzakelijk is dat het medicatie neemt tijdens het verblijf in de opvang, dan kan dat enkel op voorschrift van een arts of apotheker.

Vraag een attest aan de arts/apotheker en geef dit aan de locatieverantwoordelijke. Op dit attest staat:

Naam van de medicatie

Naam van de arts

Naam van de apotheker (als het een attest of bereiding van de apotheker is)

Naam van het kind

Datum van aflevering en vervaldatum

Dosering en wijze van toediening

Wijze van bewaren

Einddatum en duur van de behandeling

 

2.9. VEILIGHEID EN BEGELEIDING BIJ EVENTUELE VERPLAATSINGEN

Kinderen die voor- en/of naschools naar de kinderopvang komen stappen mee in de rij onder begeleiding, naar en van de school.

Voor die scholen die niet op wandelafstand zijn van Kadee, is een bus of busje voorzien dat de kinderen van Kadee naar de school brengt. Na de schooluren haalt de bus de kinderen op van de school en vervoert ze veilig naar Kadee. Er is altijd begeleiding van Kadee op de bus voorzien.

 

2.10 ETEN EN DRINKEN

Kinderen brengen zelf eten,  drinken en (gezonde) tussendoortjes mee.

Tijdens de vakantiewerking bieden wij gratis fruit en koeken aan en af en toe een kookactiviteit.

Indien u niet wenst dat uw kind hiervan gebruik maakt, gelieve dit dan duidelijk te melden aan de begeleiding.

 

3. RECHT VAN HET GEZIN

3.1. FISCAAL ATTEST

De kosten voor kinderopvang tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. De opvang bezorgt na het verlopen jaar, een fiscaal attest van de onkosten die betaald werden in het afgelopen jaar.

Dit fiscaal attest kan u indienen bij uw belastingaangifte, gemaakte kosten zijn gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar

 

3.2. TOEGANG TOT ALLE RUIMTES WAAR HET KIND OPGEVANGEN WORDT

Tijdens de openingsuren heeft u als ouder toegang tot alle lokalen waar de kinderen worden opgevangen. Het bezoek van de ouders mag echter niet de werking van Kadee storen.

 

3.3. KLACHTEN

Ouders hebben het recht om klachten te uiten.

Bij voorkeur geeft het gezin eerst zijn klacht door aan de coördinator van Kadee.

Bij de stad is een klachtenambtenaar aangesteld. Heb je al iets gemeld bij de bevoegde dienst en heb je geen antwoord gekregen? Heb je het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden? Dan kan je terecht bij de klachtenambtenaar die jouw klacht zal behandelen. Het klachtenformulier kan je terugvinden op de website van de stad: http://www.lier.be/IK_WIL/Ik_meld/Ik_heb_een_klacht of je neemt telefonisch contact op: 03 8000 350.

Je kan ook klacht indienen bij:

Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

e-mail: klachtendienst@kindengezin.be

telefoonnummer Klachtendienst 02 533 14 14

 

3.4. PRIVACY

Het gezin heeft het recht op de bescherming van de persoonsgegevens die de organisator verwerkt.

De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden alleen gebruikt in het kader van de buitenschoolse opvang. Die gegevens kunnen op elk moment worden ingekeken en verbeterd door de betrokkenen. Ze worden vernietigd wanneer ze niet meer noodzakelijk zijn in functie van de naleving van de toepasselijke regelgeving.

De organisator verbindt er zich toe om de veiligheid en het vertrouwelijke karakter van de persoonsgegevens te waarborgen.

 

3.5 GEBRUIK VAN FOTO- EN VIDEOMATERIAAL

De begeleiding maakt soms foto's en video-opnames van kinderen tijdens de werking van de kinderopvang. Die kan u bezien op onze website en soms gebruiken we die voor onze publicaties. Door dit reglement te ondertekenen, geeft u stilzwijgend toestemming om foto's en sfeerbeelden te maken en te publiceren.

Indien u hiervoor geen toestemming wenst te geven, dient u dit schriftelijk te melden bij de dienst kinderopvang.

 

4. EXTRA INFORMATIE

4.1. VERZEKERING

Burgerlijke Aansprakelijkheid :

polisnummer :C-11/1525.690/00-B

Belfius, Galileelaan 5, 1210 Brussel

02/286.75.14

 

Lichamelijke ongevallen :

polisnummer :O-11/1525.693/00-B

Belfius, Galileelaan 5, 1210 Brussel

02/286.75.14

 

4.2. INLICHTINGENFICHE VAN HET KIND

De door de ouders ingevulde schriftelijke overeenkomst wordt bewaard in Jeugdcentrum Moevement.

De verzamelde gegevens worden eveneens opgenomen in een digitale databank. De databank is te raadplegen door de medewerkers van de kinderopvang en de jeugddienst.

 

4.3. AANWEZIGHEIDSREGISTER

In de opvanglocatie is een digitaal aanwezigheidsregister. In het aanwezigheidsregister wordt per dag genoteerd welk kind aanwezig is met de tijd van aankomst en vertrek. De tijdsaanduiding wordt genoteerd met uren en minuten zodat er achteraf geen discussie ontstaat over de totale aanwezigheidsduur per opvangdag.

De persoon die het kind brengt of ophaalt bij Kadee, meldt zich steeds aan bij een begeleid(st)er. De begeleiding zal vervolgens het tijdstip van aankomst of vertrek in de computer registreren.

 

4.4. KWALITEITSHANDBOEK

Wenst u meer informatie over de missie, visie, waarden of werking van Kinderopvang Kadee, dan is het kwaliteitshandboek  raadpleegbaar op de opvang.

 

4.5. WIJZIGING VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Kadee kan het huishoudelijk reglement wijzigen zonder het akkoord van de ouders.

 

Als het huishoudelijk reglement gewijzigd wordt en je wil de opvang verder zetten, dan moet je het gewijzigde huishoudelijk reglement opnieuw ondertekenen voor ontvangst en kennisneming.

 

Elke wijziging in jouw nadeel, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van het prijsbeleid, laten we je minstens 2 maanden voor de wijziging ingaat schriftelijk weten. In dit geval heb je het recht om de schriftelijke overeenkomst zonder enige schade- of opzeggingsvergoeding op te zeggen, op voorwaarde dat je dit doet binnen de 2 maanden nadat je op de hoogte gebracht werd.

 

4.6 BEPALINGEN

Bepalingen van dit huishoudelijk reglement blijven van toepassing zolang de erkenning van de dienst van kracht blijft.

Alle punten die in dit reglement niet zouden opgenomen zijn, worden steeds besproken met de coördinator die deze dan voorlegt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Niet naleving van dit huishoudelijk reglement kan uitsluiting tot gevolg hebben.

 

Alle wijzigingen aan bovenstaand reglement dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Dit reglement is goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 mei 2016.

Het treedt in voege vanaf 1 september 2016.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 70.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA HET RAAMCONTRACT FORCMS-VV-067 LOT5. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De functionaliteit Interventie beschikt over een politievoertuig, type combi, merk VW Transporter, bouwjaar 2012 met kilometerstand 210.942. Dit voertuig vertoont meerdere technische gebreken en slijtage. Het voertuig is hierdoor aan vervanging toe. De bedrijfszekerheid teneinde intercepties uit te voeren laat te wensen over.

 

Het nieuwe voertuig, type combi, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder en is voldoende ruim.

 

De aankoop van dit voertuig via de open overeenkomst van FORCMS-VV-06 LOT 5, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001  betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones.  Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene

uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten worden geraamd op 70.000 euro incl. BTW. In de begroting van 2016, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen is een budget voorzien van 110.000 euro.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Olivier Peeters

3 onthoudingen: Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een politievoertuig type combi met een geraamde kostprijs van 70.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

begrotingsartikel

omschrijving

Bedrag

Saldo krediet

330/743/53

aankoop en levering van een politievoertuig

70.000

40.000

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 30.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA HET RAAMCONTRACT FORCMS-VV-067 LOT1. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De functionaliteit Interventie beschikt over een politievoertuig, merk nissan primera, bouwjaar 2001 met kilometerstand 94.977. Dit voertuig vertoont meerdere technische gebreken en slijtage. Het voertuig is hierdoor aan vervanging toe. De bedrijfszekerheid teneinde intercepties uit te voeren laat te wensen over.

 

Het nieuwe voertuig, type volkswagen Caddy, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder en is voldoende ruim. Bovendien rijdt dit voertuig uitsluitend op aardgas wat milieuvriendelijker is en goedkoper in verbruik.

 

De aankoop van dit voertuig via de open overeenkomst van FORCMS-VV-067 LOT1, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001  betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones.  Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene

uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

 

De kosten worden geraamd op 30.000 euro incl. BTW. In de begroting van 2016, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen is een budget voorzien van 110.000 euro.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een politievoertuig type volkswagen Caddy met een geraamde kostprijs van 30.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

330/742/53

aankoop en levering van politievoertuig

30.000 euro

10.000 euro

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

WIJZIGING RECHTSPOSITIEREGELING.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 7 december 2015 dat de restmiddelen 2015 van de VIA4 gelden worden aangewend voor

- de verhoging van de maaltijdcheques voor het personeel met €1 voor één jaar

- het toekennen van de centrumbons ten bedrage van €10 voor het personeel

 

Om het bedrag van de maaltijdcheques te verhogen wordt het bedrag gebruikt dat de stad krijgt via deze VIA4 restmiddelen, nl 105 515,92 euro.

Dit bedrag werd inmiddels gestort op 28 april 2016.

 

Om de centrumbons toe te kennen wordt het bedrag gebruikt dat het OCMW via de VIA4 restmiddelen krijgt, nl 19 162,30 euro.

Dit bedrag werd inmiddels gestort op 28 april 2016.

 

Feiten en context

Omdat het bedrag van de maaltijdcheques wordt vermeld in de rechtspositieregeling, dient deze ook te worden aangepast.

Artikel 255 van de rechtspositieregeling luidt als volgt :

"De medewerker heeft recht op maaltijdcheques. De waarde van één maaltijdcheque bedraagt 6 euro. De werkgeversbijdrage bedraagt 4,91euro."

 

Hier dient dan een artikel 255 bis te worden aan toegevoegd dat luidt als volgt :

In afwijking van het vorige artikel wordt voor de periode van 1 juni 2016 tot en met 31 mei 2017 het bedrag van een maaltijdcheque verhoogd met 1 euro zodat de waarde van één maaltijdcheque 7 euro bedraagt. De werkgeversbijdrage bedraagt dan 5,91 euro.

 

Fasering

- raadsbeslissing waaruit blijkt dat de verhoging tijdelijk is en wijziging van de rechtspositieregeling

- een document van akkoord met elk individueel personeelslid waarin wordt bepaald dat de maaltijdcheques gedurende één jaar verhoogd worden omwille van bepaalde redenen.

 

Adviezen

- het Bijzonder Onderhandelingscomité gaf op 16 december 2015 zijn akkoord met het verhogen van het bedrag van de maaltijdcheques met 1 euro voor de periode van één jaar

 

Juridische grond

- de rechtspositieregeling dd. 15/12/2008 en zijn wijzigingen

 

Argumentatie

De restmiddelen 2015 van de VIA4 moeten aangewend worden voor een verhoging van de koopkracht van de individuele personeelsleden.

Het meest aangewezen middel om de koopkracht voor het personeel te verhogen is via de verhoging van de maaltijdcheques.

De verhoging van het bedrag van de maaltijdcheque met 1 euro gedurende één jaar wordt geraamd voor het personeel van de stad op € 52 473 en op € 49 810 voor het personeel van het OCMW.

In totaal geeft dit een raming van €102 283 waarvoor het bedrag van de stad, zijnde €105 515,92 kan gebruikt worden.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met het toevoegen aan de rechtspositieregeling van artikel 255 bis dat luidt als volgt :

 

"In afwijking van het vorige artikel wordt voor de periode van 1 juni 2016 tot en met 31 mei 2017 het bedrag van een maaltijdcheque verhoogd met 1 euro zodat de waarde van één maaltijdcheque 7 euro bedraagt. De werkgeversbijdrage bedraagt dan 5,91 euro."

 

Art 2 :

Voor het financieren van deze verhoging wordt beroep gedaan op de VIA4 restmiddelen 2015, zijnde een bedrag van 105 515,92 euro dat op 28 april 2016 werd gestort.

 

Art 3 :

De personeelsleden dienen allen een document te ondertekenen waarbij ze akkoord gaan met de tijdelijke verhoging van de maaltijdcheques.

 

Art 4  :

Financiële weerslag :

- van de ontvangen 105.515,92 euro wordt 49.810,-euro doorgestort aan OCMW Lier

- het saldo van 55.705,92 euro wordt verdeeld over 2016 en 2017

- 37.137,28 euro wordt voor 2016 geboekt op actie 002/001/007/001, sleutel 0112/74050020

- 18.568,64 euro wordt op wachtrekening geboekt in 2016 AR49920000 IR 20501

- in 2017 wordt een ontvangst geboekt van 18.568,64 euro op actie 002/001/007/001; sleutel 0112/74050020

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

financiële dienst

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

SOLAG - RAAD VAN BESTUUR: NIEUW LID - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van de gemeenteraad van (3 februari 2016) kondigde gemeenteraadslid Els Van Weert van partij Groen haar ontslag aan als gemeenteraadslid, evenals haar ontslag voor andere mandaten zoals in de raad van bestuur SOLag. In zitting van 24 maart ’14 heeft de gemeenteraad beslist één zetel toe te kennen aan de partij Groen.

 

Feiten en context

Op basis van de zitting van de raad van bestuur SOLag van 1 maart ’16 verzocht de stad op 3 maart ’16 de partij Groen om in een vervang(st)er te voorzien. In haar antwoord van 17 maart antwoordde Groen dat mevrouw Katrien Vanhove als lid van de raad van bestuur SOLag wordt voorgesteld ter vervanging van mevrouw Els Van Weert.  Mevrouw Katrien Vanhove voldoet aan de bepalingen van Art 1 §4; tevens is aan de gendervoorwaarde (Art 2) reeds voldaan zodat algemeen kan gesteld worden dat de kandidatuur van Groen een geldige kandidatuur betreft en dus aanvaard kan worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad aanvaardt de kandidatuur van Groen van mevrouw Katrien Vanhove en duidt mevrouw Katrien Vanhove aan als nieuwe lid van de raad van bestuur SOLag”.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

INTEKENING KAPITAALVERHOGING EANDIS ASSETS. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Eandis Assets wil een kapitaalverhoging van EUR 100 miljoen doorvoeren door uitgifte van B-aandelen bestemd voor de Vlaamse financieringsverenigingen.

 

Voor IKA betreft het een bedrag van 14.548.600 EUR. Aan de B-aandelen worden geen specifieke governance rechten toegekend. De raad van bestuur van IKA stelde op 22 februari 2016 vast dat het verwerven van aandelen van de netbeheerder in opdracht en voor rekening van de steden en gemeenten behoort tot het maatschappelijk doel van de vennootschap.

 

De raad van IKA besliste principieel om toe te treden als vennoot van Eandis Assets door in te tekenen op de aangeboden kapitaalverhoging (weliswaar onder de opschortende voorwaarde zoals uiteengezet in de bijgevoegde motiveringsnota van IKA).

 

De raad van IKA besliste om deze kapitaalverhoging deels te financieren met eigen reserves (3.343.582,42 EUR) en deels door middel van een kapitaalverhoging van 11.205.017,58 EUR.

 

Feiten en context

Het aandeel van de stad Lier in deze kapitaalverhoging bedraagt 464.282,61 EUR. De stad Lier heeft meer dan voldoende middelen ter beschikking op rekening courant bij IKA om deze kapitaalverhoging te financieren zonder dat er een impact is op het budget van de stad.

 

De winstverdeling voor de financieringsverenigingen wordt op dezelfde manier bepaald als voor de privé-partner. Het dividendrendement wordt geraamd op 5,13%.

 

 

Fasering

22 februari - Principiële goedkeuring door de RvB IKA

1 juni - deadline raadsbesluiten door de deelnemers

13 juni - RvB en AV IKA : kennisname raadsbesluiten van alle deelnemers en definitieve verdeling van de investering.

30 juni - volstorting kapitaalverhoging EANDIS ASSETS door IKA.

 

Adviezen

De stad Lier houdt een historische reserve aan bij IKA op rekening courant voor een bedrag van 2.522.782,56 EUR. Deze kan aangewend worden om in te tekenen op kapitaalverhogingen IKA zonder dat het budget van de stad hierdoor wordt belast.

De investering biedt een aantrekkelijk dividendrendement, waardoor structurele inkomsten worden gegenereerd.

Het geraamde dividendrendement is aanzienlijk hoger dan de huidige financieringskost van de stadsschuld, waardoor het interessanter is om deze middelen via IKA te investeren in Eandis Assets, eerder dan ze zelf aan te wenden om eventueel nieuwe investeringen te doen of schuld af te bouwen.

 

 

Juridische grond

Gemeentedecreet Artikel 42

Decreet van 6 juli 2001 op de intergemeentelijke samenwerking

De doelstellingen zoals bepaald in artikel 3 van de statuten van IKA.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/1/4/3

Deelnemingen IKA

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad verzoekt IKA om in te tekenen op de kapitaalsverhoging van de kapitaalverhoging van Eandis Assets voor een totaalbedrag van € 14.548.600,00.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om in te tekenen op aandelen IKA “EANDIS ASSETS ” met kencijfer 10 voor een bedrag van € 464.282,61, mits afrondingsverschillen, en deze te volstorten met de middelen beschikbaar bij IKA  voor een bedrag van € 464.282,61.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad gelast het CBS met de uitvoering van voormelde besluiten.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 31 MEI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 april 2015 over het aanduiden van Bert Wollants, schepen, en Sabine Leyzen, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 10 mei 2016 een oproep om deel te nemen aan de 25e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 31 mei 2016 om 14.00 uur in het Congres- en Erfgoedcentrum 'Lamot', Van Beethovenstraat 8-10 in 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededelingen van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen

         Beleidsverslag (door de heer Roger Kesteloot, directeur-generaal)

         Commentaar bij de jaarrekening (door de heer Jacobs, directeur Financieel Beleid & ICT)

         Mededeling van het verslag van het College van Commissarissen

         Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen

4.

Goedkeuring jaarrekening

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het College van Commissarissen

6.

Aanstelling van de commissarissen-revisoren voor de boekjaren 2016, 2017 en 2018

7.

Varia - rondvraag

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

         Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de 25e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 31 mei 2016, dat als volgt is vastgesteld, goed:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededelingen van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen

         Beleidsverslag (door de heer Roger Kesteloot, directeur-generaal)

         Commentaar bij de jaarrekening (door de heer Jacobs, directeur Financieel Beleid & ICT)

         Mededeling van het verslag van het College van Commissarissen

         Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het College van Commissarissen

4.

Goedkeuring jaarrekening

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het College van Commissarissen

6.

Aanstelling van de commissarissen-revisoren voor de boekjaren 2016, 2017 en 2018

7.

Varia - rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 31 mei 2016, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige raadsbeslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordigers

1

Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

GEWESTELIJKE MAATSCHAPPIJ VOOR DE KLEINE LANDEIGENDOM VAN MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA - STATUTAIRE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 1 JUNI 2016 - AGENDA. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 2 mei 2016 om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op 1 juni 2016 om 18.00 uur in de vergaderzaal van "Bistro the Boathouse", Beenhouwerstraat 24, Willebroek.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

Agenda van de statutaire algemene vergadering om 18.00 uur:

Agendapunten i.v.m. de jaarrekeningen en de verrichtingen van de vennootschap m.b.t. het boekjaar 2015, afgesloten op 31.12.2015;

 

1

Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering, gehouden in het Hof van Riemen te Heist-op-den-Berg op 24.06.2015;

2

Activiteitenverslag van de Raad van Bestuur over het werkjaar 2015;

3

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2015; verslag van de commissaris;

4

Jaarrekeningen van het boekjaar 2015, afgesloten op 31.12.2015;

5

Bestemming van het resultaat;

6

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris;

7

Statutaire verkiezingen van bestuurders;

8

Rondvraag

 

 

Agenda van de buitengewone algemene vergadering om 19.00 uur

Agendapunten i.v.m. statutenwijziging in functie van de verplaatsing van de maatschappelijke zetel:

 

1

Verplaatsen maatschappelijke zetel naar Lijsterstraat 3 te Mechelen;

2

Delegatieregeling m.b.t. mogelijke toekomstige zetelverplaatsingen aan Raad van Bestuur;

3

Aan de Raad van Bestuur te verlenen machtiging tot uitvoering van de genomen beslissingen;

4

Rondvraag;

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

         statuten van Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de statutaire algemene vergadering op 1 juni 2016, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1

Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering, gehouden in het Hof van Riemen te Heist-op-den-Berg op 24.06.2015;

2

Activiteitenverslag van de Raad van Bestuur over het werkjaar 2015;

3

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2015; verslag van de commissaris;

4

Jaarrekeningen van het boekjaar 2015, afgesloten op 31.12.2015;

5

Bestemming van het resultaat;

6

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris;

7

Statutaire verkiezingen van bestuurders;

8

Rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 1 juni 2016, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1

Verplaatsen maatschappelijke zetel naar Lijsterstraat 3 te Mechelen;

2

Delegatieregeling m.b.t. mogelijke toekomstige zetelverplaatsingen aan Raad van Bestuur;

3

Aan de Raad van Bestuur te verlenen machtiging tot uitvoering van de genomen beslissingen;

4

Rondvraag;

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

1

Vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 13 JUNI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

De stad werd per aangetekend schrijven van 14 april 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 13 juni 2016 om 19.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2015

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kennisgeving resultaten bevraging deelnemers over Eandis Assets - bekrachtiging participatie

5

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van IKA van 13 juni 2016.

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2015

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kennisgeving resultaten bevraging deelnemers over Eandis Assets - bekrachtiging participatie

5

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2015 goed.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA van 13 juni 2016 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 13 JUNI 2016 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 14 april 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 13 juni 2016 om 19.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2015

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kennisgeving resultaten bevraging deelnemers over Eandis Assets - bekrachtiging participatie

5

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid en de heer Buelens Kristof, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan algemene vergadering van IKA op 13 juni 2016.

 

Art 2 :

De gemeenteraad vraagt de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager te mandateren om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IKA op 13 juni 2016.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PONTES - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 15 JUNI 2016 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 18 maart 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 15 juni 2016 om 18.30 uur bij PONTES, Jules Moretuslei 2, 2610 Wilrijk.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Buitengewone algemene vergadering: verslag 16 december 2015 - goedkeuring

2.

Statuten: wijziging en vaststelling van de gecoördineerde versie - goedkeuring

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 39,44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet: in het bijzonder op de artikelen 43, §2, 5° en 195

         Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 1993 van de Vlaamse minister bevoegd voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand betreffende de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking houdende dat de statutenwijziging van een intergemeentelijke vereniging ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de toezichthoudende overheid.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 15 juni 2016, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1.

Buitengewone algemene vergadering: verslag 16 december 2015 - goedkeuring

2.

Statuten: wijziging en vaststelling van de gecoördineerde versie - goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de statutenwijziging en de vaststelling van de gecoördineerde versie van de statuten.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente op om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 4 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING OP 15 JUNI 2016 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 28 april 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 15 juni 2016 om 18.30 uur bij PONTES, Jules Moretuslei 2, 2610 Wilrijk.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 december 2015 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: wijziging samenstelling raad van bestuur – goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2015 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2015 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2015 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor – goedkeuring

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet: in het bijzonder op de artikelen 43, §2, 5° en 195

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 15 juni 2016, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 december 2015 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: wijziging samenstelling raad van bestuur – goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2015 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2015 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2015 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor – goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan volgende documenten:

         balans, resultatenrekening en jaarverslag 2015

         verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2015

         verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2015

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente op om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 4 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

IVAREM - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2016 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 27 april 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 17 juni 2016 om 17.30 uur plaats heeft in kasteel Tivoli, Antwerpsesteenweg 92, Mechelen en zal gehouden worden ten overstaan van notaris Filip Huygens en/of notaris Sylvie Lefevre.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1600001]

3

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2016

 

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet

         Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - ingevolge artikel 39: het voorstel van statutenwijziging door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

         Statuten van IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010 en 13 december 2013

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 die als volgt is samengesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1600001]

3

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2016

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voorgestelde wijziging van de artikels 13.2. en 45. van de statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zal beraadslagen en beslissen op 17 juni 2016.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 27 april 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 17 juni 2016 om 18.00 uur plaats heeft in kasteel Tivoli, Antwerpsesteenweg 92, Mechelen.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Kennisgeving activiteitenverslag 2015 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar

4

Vaststelling bijdrage inco-zakken 2016

5

Goedkeuring jaarrekening 2015 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting

         Jaarverslag van de raad van bestuur

         Verslag van de revisor

6

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2016.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - artikel 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering voor de vennoten moet worden voorgelegd aan de respectievelijke raden

         Statuten van IVAREM

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 17 juni 2016 die als volgt is samengesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Kennisgeving activiteitenverslag 2015 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar

4

Vaststelling bijdrage inco-zakken 2016

5

Goedkeuring jaarrekening 2015 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting

         Jaarverslag van de raad van bestuur

         Verslag van de revisor

6

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2016.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2014 over het aanstellen van Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van CIPAL gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 27 april 2016 om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL op 17 juni 2016 om 10.30 uur in het seminariecomplex "De Vesten", Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2015

7.

Benoeming commissaris en vaststelling van de vergoeding

8.

Kennisname vervanging lid van de raad van bestuur met raadgevende stem

9.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

10.

Rondvraag

11.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De dienstverlenende vereniging CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 17 juni 2016, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2015, afgesloten op 31 december 2015

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2015

7.

Benoeming commissaris en vaststelling van de vergoeding

8.

Kennisname vervanging lid van de raad van bestuur met raadgevende stem

9.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

10.

Rondvraag

11.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 17 juni 2016 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld de artikelen van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen van CIPAL, Bell-Telephonelaan 2D, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PIDPA - STATUTAIRE JAARVERGADERING VAN 20 JUNI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 21 april 2016, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering van PIDPA op maandag 20 juni 2016 te 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2015.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2015.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2015.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming commissaris.

7.

Benoeming(en).

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

PIDPA stelt de nodige documenten bij deze statutaire jaarvergadering ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van deze statutaire jaarvergadering van PIDPA van 20 juni 2016 werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2015.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2015.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2015.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming commissaris.

7.

Benoeming(en).

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2015, de jaarrekening over het boekjaar 2015, en het verslag van de commissaris goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2015.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de verlenging van het revisorale mandaat van de B.V.B.A. Vyvey & C° met als revisor dhr. Steven Vyvey (voor de duur van de periode juni 2016-juni 2019), goed.

 

Art 5 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan statutaire jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 20 juni 2016 op te dragen hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1, 2, 3 en 4 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze statutaire jaarvergadering.

 

Art 6 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onderwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 7 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 20 JUNI 2016 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 21 april 2016, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 20 juni 2015 te 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten en van het mandaat op basis van de reeds eerder ingediende raadsbesluiten

2.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 8: Kapitaalverhoging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

3.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 9: Statutenwijziging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

4.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van deze buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 20 juni 2016 werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten en van het mandaat op basis van de reeds eerder ingediende raadsbesluiten

2.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 8: Kapitaalverhoging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

3.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 9: Statutenwijziging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

4.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 20 juni 2016 op te dragen hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onderwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 20 JUNI 2016 - AANDUIDEN

VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 21 april 2016, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering en de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 20 juni 2016 te 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2015.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2015.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2015.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming commissaris

7.

Benoeming(en)

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten en van het mandaat op basis van de reeds eerder ingediende raadsbesluiten

2.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 8: Kapitaalverhoging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

3.

Verderzetting van de in voortzetting geplaatste algemene vergadering van 15 juni 2015 en behandeling van de alsdan niet behandelde agendapunten - oorspronkelijk agendapunt 9: Statutenwijziging, zoals verder in voortzetting geplaatst op 14 december 2015

4.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de statutaire jaarvergadering en de buitengewone algemene vergadering wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, wonende Kannunik Davidlaan 55, 2500 Lier met als plaatsvervanger Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, wonende Boomlaarstraat 101, 2500 Lier.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de statutaire jaarvergadering van 20 juni 2016, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS OP 29 JUNI 2016 - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De eerstvolgende algemene vergadering van aandeelhouders vindt plaats op woensdag 29 juni 2016 om 14.00 uur in het Diamant Brussels Conference & Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2015 tot en met 31.12.2015

2.

Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2015 - 31.12.2015 door de vereffenaars

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2015 tot en met 31.12.2015 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2015 tot en met 31.12.2015

5.

Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris

6.

Stemming over de benoeming van de commissaris

7.

Vraagstelling

 

Overeenkomstig de wettelijke regels terzake worden alle punten van de agenda louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de afvaardiging van Anja De Wit, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de algemene vergadering der aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV – in vereffening.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat de afgevaardigde bij de stemming over de benoeming van de commissaris voor te stemmen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. Wonen in Lier voor iedereen

 

Op de OCMW-raad van dinsdag 17 mei namen N-VA en Open VLD het besluit om de huurtoelagen voor mensen die wachten op een sociale woning te verlagen. Bovendien wordt de huurtoelage degressief en neemt ze dus af naarmate je langer op een sociale woning wacht. Deze toelage maakt het wachten op een sociale woning en het moeten huren op de private markt iets haalbaarder. De verlaging geldt niet voor iedereen, bepaalde groepen blijven in het huidige systeem, maar voor een aardig deel personen of gezinnen komt er binnenkort een bijkomende kost van ettelijke honderden euro’s per jaar aan.

 

Tijdens diezelfde OCMW-raad vernamen we dat de OCMW-voorzitter naar het stadsbestuur trok met enkele maatregelen om tegemoet te komen aan de noden van de minder welstellende Lierenaar. Zo hoorden we dat er zou bekeken worden op welke manier eigenaars en ontwikkelaars gestimuleerd kunnen worden om kleinere woningen aan te bieden en zo de privé-huurprijzen wat omlaag te krijgen. Ook hoorden we dat er zou overwogen worden om in te zetten op de kwaliteitscontrole van woningen. Tot slot werd ook het activeren van trekkers van een leefloon geopperd als mogelijke uitweg.

 

Als Groen-fractie hebben we niets tegen bovenstaande maatregelen. Alleen vrezen we dat ze nog weinig concreet zijn en voor de mensen die binnenkort al geconfronteerd worden met een verlaging van de huurtoelage, te laat zullen komen en de financiële strop om de nek van deze mensen en gezinnen zal aanhalen.

 

Graag herinneren we u als stadsbestuur aan de overweging die we eind 2015 maakten naar aanleiding van de bespreking van het budget voor 2016. Naast felicitaties voor enkele punten van welslagen in uw beleid, vonden we dat u zich zou moeten schamen. Met name voor het belastingscadeautje van 6 of 10 EUR dat elke Lierenaar dit jaar kreeg. Toen gaven we reeds aan dat met dat overschot aan middelen in tijden van stijgende armoede – een tendens die u zelf onderkent – schitterende projecten zou kunnen doen of initiatieven zou kunnen nemen om de nood bij deze mensen te lenigen, hun leven gemakkelijker maken. Vandaag doet u het omgekeerde. Eind vorig jaar kon u nog wegkomen met wat schaamrood op de wangen, vandaag zou u door de grond moeten zakken van schaamte. De stad boert financieel goed, maar de allerarmsten mogen er niet mee van profiteren. Integendeel, om welke reden dan ook krijgen zij de rekening gepresenteerd.

 

Uit voorgaande overwegingen volgen deze vragen:

 

1.Is armoedebestrijding een prioriteit voor het stadsbestuur?

2.Welke concrete plannen zijn er op vlak van woonbeleid om eigenaars en ontwikkelaars te stimuleren om kleinere woningen aan te bieden en zo goedkoop huren op de privé-markt meer haalbaar te maken? Hoe gaat u dit waarmaken? Welke instrumenten heeft het stadsbestuur hiervoor in gedachten?

3.Welke instrumenten gaat u inzetten om een kwaliteitscontrole op huurwoningen te realiseren?

4.Welke concrete plannen zijn er op vlak van activering? Voor -26-jarigen werd een project aangekondigd wat goed is? Maar hoe gaat u ervoor zorgen dat ook ouderen aan het werk gaan en niet in de strik van de verlaagde huurtoelage moeten terechtkomen?

 

Antwoord:

Antwoord vraag 1:

Uiteraard is armoede een prioriteit voor dit stadsbestuur. En wij delen ook helemaal uw bezorgdheid hierover. Ik geef regelmatig toelichtingen over armoede in Lier en ik begin mijn uiteenzetting steeds met de vaststelling dat Lier een welstellende stad is, met een lichtjes hoger gemiddeld inkomen dan in vergelijkbare steden en gemeenten. Maar ik benadruk ook steeds dat Lier ook een hardnekkig armoede-probleem heeft met meer leefloners, meer eenoudergezinnen, meer ongekwalificeerde uitstroom en een hogere jeugdwerkloosheid dan in dezelfde vergelijkbare steden en gemeenten. De kloof tussen welstellend en arm is dus groot in onze stad en daar mogen we ons niet bij neerleggen, in tegendeel we werken hard om die kloof te verkleinen. Actie op velerlei terreinen is nodig. Ik ga niet in detail al de acties opsommen die we ondernemen, ik benadruk wel dat ze geclusterd zijn rond opvoedingsondersteuning, flankerend onderwijsbeleid ( PLUS als uitschieter), werk (in eerste instantie het actieplan voor jonge werklozen) en wonen. OCMW/stad treden hier vooral op als regisseur, dit betekent ook dat er veel nauwer dan in het verleden  wordt samen gewerkt met andere partners zoals Kind en Gezin, CGG De Pont, , Tejo, de Lierse scholen, de VDAB, VOKA, UNIZO, LMH, SVK, Woonhulp Vluchtelingen, enz...

Twee nieuwe volwaardige sporen die in deze beleidsperiode ontwikkeld zijn, zijn de absolute focus op preventie, het vermijden van langdurige steunafhankelijkheid en vroegtijdige interventie in gezinnen, en de absolute focus op activering. Wat de eerste focus betreft is vorige week bijvoorbeeld nog de ruilwinkel opengegaan, naast het peuterspeelpunt in het Huis van het Kind, met als doel materiële dienstverlening aan te bieden aan jonge gezinnen, gekoppeld aan een uitgebreid aanbod van ontmoeting en adviesvertrekking aan ouders. Op de tweede focus, activering, kom ik nog terug bij uw vierde vraag.

Armoede bestrijden blijft ook een kwestie van structurele maatregelen nemen en tegelijkertijd maatwerk afleveren want elke mens in armoede heeft een individueel traject af te leggen om uit de armoede te geraken en heeft dus ook individuele hulp en begeleiding nodig.

Wat betreft de huurtoelagen gaan we het debat van de OCMW-raad niet overdoen. Ik wil wel nogmaals benadrukken dat het, na 10 jaar, nodig was om de regels rond de huurtoelagen onder de loep te nemen en bij te sturen. Dat hebben we gedaan. Niet uit besparingsoverwegingen, wel om te optimaliseren en de beschikbare middelen te laten toekomen waar ze het meest nodig zijn nml. bij mensen die, om welke reden ook, niet te activeren zijn en nog een tijdje moeten wachten op een sociale woning. Daarom, is ook de regel van de degressiviteit ingeschreven: mensen die zouden kunnen werken ( en daarin natuurlijk ook begeleid worden) krijgen het tweede jaar 75% van de aanvankelijke toelage, het derde 50%, het vierde 25% waarna ze op de Vlaamse huurpremie kunnen terug vallen zolang ze wachten op een sociale woning.

Er zijn tegelijkertijd flankerende maatregelen nodig waar de stad/OCMW moeten op inzetten om de huurtoelagen volledig tot hun recht te laten komen:

-De verhuurde woningen moeten een goede kwaliteit hebben ( huisjesmelkerij mag geen vrij spel krijgen)-meer controle is dus noodzakelijk

-Om meer verhuurders  aan te trekken moeten deze  de zekerheid krijgen dat ze kunnen rekenen op regelmatige betaling van huur en goed onderhoud van de woning-sensibiliseringscampagnes en persoonlijke contacten met o.a. immo-kantoren worden georganiseerd.

-We zoeken naar een manier om privé-ontwikkelaars aan te zetten tot de bouw van kleine maar ook betaalbare woningen ( voorbeeld Gent)

-In oktober willen we een workshop of studiedag organiseren over betaalbaar wonen en dit met  alle stakeholders.

 

Antwoord vraag 2:

De nood aan kleinere betaalbare entiteiten is een gekende problematiek. De stad steunt momenteel financieel de werking van het SVK en de cel wonen van de stad en de huisvestingsdienst van het OCMW werken nauw samen met hen. Sinds 2007 wordt ook de bouw van sociale huur- en koopwoningen opgevolgd zodat het door Vlaanderen opgelegde bindend sociaal objectief wordt gerealiseerd tegen 2023. Reeds dit jaar bereiken de stad het objectief voor sociale huurwoningen.

De stad heeft concrete plannen om bij eigenaar-verhuurders de werking van het SVK nog meer bekend te maken en ook na het behalen van het BSO de bouw van sociale huurwoningen verder te ondersteunen.

De stad onderzoekt momenteel de mogelijkheden die er zijn om bijkomende woonkwaliteitsvoorschriften op te leggen bij stedenbouwkundige aanvragen om de kwaliteit en betaalbaarheid van woningen sturen. Een stedenbouwkundige verordening woonkwaliteit zal ook huisjesmelderij tegen gaan.

 

Antwoord vraag 3:

Er wordt door de stad reeds jaren ingezet op woningkwaliteit. Op vraag van de huurder worden woningonderzoeken uitgevoerd en sturen we het dossier indien nodig door naar de Vlaamse overheid voor verdere controle en opvolging. Er zijn een 60-tal dossiers per jaar.

Het bewaken van deze woningkwaliteit wordt steeds belangrijker, daarom is er momenteel overleg tussen stad en OCMW om de mogelijkheden naar verhoogde inzet te bekijken.

 

Antwoord vraag 4:

Vooreerst: mensen worden niet verstrikt in de vernieuwde huurtoelage, wel integendeel: het nieuwe systeem heeft net tot doel om, door het degressiviteit, het activerend karakter van de toelage te versterken. Steevast wordt de invulling ook getoetst aan het 'activerend potentieel' van de cliënt in kwestie. Ten gronde, wat betreft de vraag:

Beleid voeren vergt keuzes maken. Het klopt dat jongerenwerkloosheid voor het stadsbestuur bijzondere aandacht geniet. Maar niet zonder reden... Eén cijfer: het afgelopen jaar steeg de jongerenwerkloosheid met 5,6%, terwijl bij de groep 50-ers de helft minder sterk steeg, én die van de groep 25-50 jarigen zelfs afnam met 4,8%.

De focus op jongeren, wil echter geenszins zeggen dat we ouderen laten vallen. Wel integendeel. Naast de focus van VDAB, die ouderen uitdrukkelijk als prioritaire doelgroep van beleid naar voor schuift, zal het OCMW in de toekomst haar activeringsaanbod ook voluit op deze doelgroep inzetten.

Concreet, 2 voorbeelden: onder impuls van de hogere overheid, zal het OCMW - allicht vanaf september 2016 - inzetten op het afsluiten van een hulpverleningscontract, waarin de (wederzijdse) verwachtingen en verplichtingen (op vlak van begeleiding) opgenomen worden. Tot nu wordt dit enkel voor jongeren toegepast, maar vanaf september dus voor iedereen. Hierdoor versterkt de begeleidingsinzet naar 'ouderen'. Tweede voorbeeld: de middelen rond activering van het OCMW (via art. 60) zullen, in het kader van de budgetwijziging, worden opgetrokken -waardoor het OCMW over meer hefbomen beschikt om cliënten, waaronder dus ook ouderen, te activeren.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. Parkeerzone achter de paaltjes van de KTA-site

 

De KTA-site is eigendom van het stadsbestuur, minstens tot einde van de pachtovereenkomst. Graag had ik hieromtrent meer duidelijkheid gehad.

Het feit dat er op deze locatie een sporthal en een tennisclub is, zorgt er namelijk voor dat heel wat sportbeoefenaars naar deze site komen. De duidelijkheid met betrekking tot het parkeren is nochtans zoek.

Eerst worden paaltjes geplaatst om te verhinderen dat sporters met hun wagen achteraan de parking kunnen parkeren; wat later worden de paaltjes verwijderd en worden parkeermarkeringen aangebracht voor de studenten van de betrokken school.

Hierdoor kan er opnieuw geparkeerd kan worden achteraan het parkeerterrein. Deze situatie is zo al verschillende keren veranderd.

Graag had ik dan ook volgende vragen gesteld:

         Wie draagt de verantwoordelijkheid over de parkeerzone achter de paaltjes van de KTA-site?

         Mogen er wagens geparkeerd worden voor de sporthal en aan de tennisclub?

         Wie is hiervoor bevoegd?

         Zullen de paaltjes behouden blijven of worden deze verwijderd?

         Via de Sportraad en aan de betrokken sportclubs werd gecommuniceerd dat er voortaan geen wagens meer geplaatst mochten worden in deze zone. Is dit nu anders en zal dit ook zo worden meegedeeld?

 

Antwoord:

Het is zo dat de poort vooraan wordt opengezet tijdens de schooluren om parkeren voor werknemers van de school toe te laten. Na de schooluren dient deze poort gesloten te blijven.

Er is daarnaast een kus en rij-zone voor de kinderopvang, dit is echter geen parkeerzone er werd dan ook een parkeerverbod aangebracht. Morgen start bovendien de heraanleg van het speelbos waarbij een gedeelte van die zone wordt ingenomen.

1)      Er is geen openbare parkeerzone achter de paaltjes

2)      Nee

3)      De stad

4)      De afspraak is dat de paaltjes telkens worden teruggeplaatst, we bekijken of dit een werkbaar systeem is en bekijken verdere maatregelen om het parkeerverbod af te dwingen

5)      Er is niets veranderd.

 

 

Interpellatie 3 : van Oliviers Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. Openbaarheid van bestuur

 

Uit onderzoek van de krant Het Nieuwsblad naar de openbaarheid van bestuur blijkt Lier 0/10 te scoren. Dat het anders kan bewijzen onder andere buurgemeenten Ranst (8/10, Boechout 10/10, Lint 8/10 of Duffel 8/10).

Ondanks dat de overheid verplicht is om de verslagen van het schepencollege vrij te geven, doet Lier dit naar verluidt niet. Op de betrokken vragen kwam zelfs geen antwoord.

De vaststelling van het gebrek aan openbaarheid van bestuur is niet het eerste voorval tijdens deze legislatuur.

Graag vernam ik dan ook het volgende:

         Wat de reactie is van het CBS op bovenstaand onderzoek en in welke mate hieraan gevolg wordt gegeven?

         In welke mate het College van Burgemeester en Schepenen de openbaarheid van bestuur voortaan zal garanderen?

         Welke maatregelen het stadsbestuur nam om de openbaarmaking van de verslagen van het CBS, de openbaarheid van commissievergaderingen en/of de (externe) communicatie van bestuursmaatregelen in de toekomst te kunnen verzekeren?

 

Antwoord:

Begin februari kreeg de secretaris inderdaad een mail van een zekere  “S Telen“ die vraagt naar een verslag van het College van december. De vraag werd gesteld zonder een volledige naam te vermelden en kwam bovendien van een vreemd e-mail adres.

Onmiddellijk nadien kreeg de secretaris van verschillende collega’s uit de regio per mail de vraag hoe er met deze vraag zou moeten worden omgegaan. De verschillende secretarissen uit de regio hadden dus net dezelfde vraag gekregen wat één en ander merkwaardig maakte.

In het kader van de wetgeving rond openbaarheid van bestuur moet er enkel worden ingegaan op vragen rond openbaarheid van bestuur als de aanvrager zich bekend maakt. Het vraagt bovendien wel wat werk om een verslag van het College te ontdoen van allerlei privacy gevoelige informatie. (in de praktijk gebeurt dit door het wissen met zwarte alcoholstift van persoonlijke gegevens).

Door diverse secretarissen werd advies gevraagd aan onder andere aan Binnenlands bestuur, de VVSG en ook aan het IOK.

Vele secretarissen hebben het advies van Binnenlands bestuur gevolgd. Zij hebben met name de volledige naam van de aanvrager opgevraagd.

De aanvrager ging niet op deze vraag in waarop dan ook geen verslag werd bezorgd.  Dezelfde redenering werd overigens gevolgd door 2/3e van de secretarissen in Vlaanderen.

Door de publicatie in de krant is dan duidelijk de ware toedracht aan het licht gekomen. De vraag ging uit van een krant, die zich niet kenbaar maakte dus en zich onder een valse naam naar de secretarissen wendde.

Voor de rest heb ik geen weet van andere mogelijke problemen rond openbaarheid van bestuur. Alle vragen die aan de secretaris worden gericht worden geregistreerd, nagekeken en behandeld.  Wij hebben weet van één geval dat in beroep is gegaan bij de commissie openbaarheid van bestuur. Die procedure is nog lopende.

Ik kan er nog aan toevoegen dat dezelfde krant er een zelfde werkwijze op na heeft gehouden bij een andere vraag ditmaal aan de burgemeester. Onder een valse naam vroeg men, zogezegd een Liers burger, een onderhoud over een probleem in een straat dat al lang aansleepte. Ik antwoordde hierop na 1 uur en 8 minuten positief. Omdat ik na een week geen reactie ontving van de zogezegde burger zond ik een herinnering. En dan maakte die burger zich bekend als diezelfde krant en bekende zij een valse identiteit te hebben opgegeven.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 30 mei 2016

 

KARDINAAL MERCIERPLEIN - NAAMSVERANDERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De discussie over de naamsverandering van het Kardinaal Mercier-plein verdient om afgerond te worden. Ik stel dan ook voor dat de raadsleden zich hierover uitspreken, ieder naar eer en geweten.

 

Wat de historische verdiensten van Mercier ook mogen zijn geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog, als Vlaming kan men vandaag onmogelijk zich vereenzelvigen met de standpunten van deze kerkvorst. Kardinaal Mercier was, op zijn zachtst gezegd, geen vriend van “la race flamande”, zoals hij het omschreef. Als politiek figuur ageerde hij hevig tegen de vernederlandsing van het onderwijs in Vlaanderen. Naar zijn mening was het Nederlands volstrekt ongeschikt was voor hoger onderwijs. Daarmee stond hij lijnrecht tegenover de vele Lierenaars die streden voor Nederlandstalig onderwijs: dr. Laporta, Jan-Frans Willems, Jan-Baptist David... Vergeet ook niet de cruciale rol van de Lierse Normaalschool voor het behoud van het Nederlands als onderwijstaal.

 

Iedereen, ook kardinaal Mercier, moet binnen zijn tijdskader worden beoordeeld. Maar ik stel vast dat de historische figuur Mercier totaal niet strookt met de historische rol van Lier als voorvechter van het Nederlandstalig onderwijs. Bovendien had Mercier geen enkele band met onze Netestad.

 

Ik stel dan ook voor om de naam van het “Kardinaal Mercierplein” te veranderen. Het gaat hier niet om een historisch, laat staan Liers toponiem, dus we verliezen weinig met een naamsverandering. Zoals reeds eerder besproken in de gemeenteraad is “Filips&Johannaplein” een alternatief dat typisch Liers én toeristisch interessant is. Dit huwelijk was voor Lier een unieke gebeurtenis, die sterk tot de verbeelding spreekt. Voor de circa 1200 Spaanstalige toeristen die onze stad jaarlijks bezoeken zal dit ook een aangename verrassing zijn, die we kunnen uitspelen.

 

Argumentatie

Wenselijk is om dit pas te doen bij de start van het nieuwe jaar, zodat de bewoners tijd hebben eventuele aanpassingen te laten doen. Het is ook evident dat de stad onvermijdbare kosten die hieruit voortvloeien op zich neemt en administratieve lasten zo minimaal mogelijk houdt.

 

Voorstel van beslissing:

1)      De gemeenteraad beslist de naam van het “Kardinaal Mercierplein” te veranderen in “Filips en Johannaplein” met ingang van januari 2017.

2)      De gemeenteraad beslist dat de stad een procedure laat voorzien die bewoners en op het plein gevestigde verenigingen, VZW’s en bedrijven zo weinig mogelijk administratieve verplichtingen te geven ten gevolge van deze naamsverandering. Onvermijdbare administratieve kosten dienen eveneens vergoed te worden.

 

Stemming

 

15 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Olivier Peeters

14 stemmen tegen: Walter Grootaers, Ivo Andries, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Bram Van Oosterwyck, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 15 stemmen voor - 14 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de naam van het “Kardinaal Mercierplein” te veranderen in “Filips en Johannaplein” met ingang van januari 2017.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat de stad een procedure laat voorzien die bewoners en op het plein gevestigde verenigingen, VZW’s en bedrijven zo weinig mogelijk administratieve verplichtingen te geven ten gevolge van deze naamsverandering. Onvermijdbare administratieve kosten dienen eveneens vergoed te worden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019