Lier

Zitting van 06 maart 2023

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marc De Keulenaer (N-VA) i.v.m. Netestadion

Zoals onlangs aangekondigd , komt er een vernieuwing van onze stedelijke atletiekinfrastructuur van het Netestadion.

De huidige gebouwen zijn al langer te klein en niet meer aangepast aan de moderne noden.

Mede dankzij de fusie van twee vooraanstaande clubs tot AV Lyra - Lierse heeft het CBS dan ook besloten om een aanzienlijk bedrag in de begroting te voorzien.

Evenementen en meetings zijn immers ook positief voor de uitstraling van onze stad.

Nationale en internationale wedstrijden kunnen bovendien ook zorgen voor overnachtingen in Lier.

Wetend dat sport mij nauw aan het hart ligt en het motto " Een gezonde geest in een gezond lichaam " indachtig , ben ik hier dan ook zéér verheugd over!

 

Graag had ik dan ook van onze Schepen van Sport , Dhr. Ivo Andries , vernomen welke momenteel de concrete plannen zijn?

Is er al een tijdslijn voor de uitvoering van dit project?

Tenslotte , welke bijdrage levert de atletiekclub zelf aan deze investering?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Het budget vanuit de stad voor de nieuwbouw op de atletiekpiste werd verhoogd tot 1.240.000 euro. De nieuwe fusieclub atletiekvereniging Lyra Lierse engageert zich om zelf ook een bijdrage van 200.000 euro te leveren.

We hebben de intentie om net zoals bij het Hoge Velden dossier te werken met een investeringstoelage en een recht van opstal overeenkomst. De atletiekclub is akkoord om zelf  bouwheer van het project te worden. We zijn samen met hen ook al gestart met de voorbereidingen. Weldra zal de werkwijze en  plan van aanpak op de agenda van het schepencollege komen zodat de vergunningsaanvraag kan voorbereid worden. De exacte timing staat nog niet vast omdat deze vergunningsprocedure nog doorlopen moet worden maar we wensen deze nieuwbouw alleszins op korte termijn samen met de club te realiseren.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. afslag licht op Ring

Als wij met de wagen van Emblem komen en rijden de Ring op, komen wij aan de verkeerslichten van de Antwerpsesteenweg en zijn er problemen om naar het centrum te rijden.

Als er één wagen voor de lichten staat om af te slaan naar het centrum blijft de pijl om af te slaan rood als er geen wagen achter komt te staan. Soms tot 3 keer toe dat alle richtingen door mogen, blijft de pijl rood. Ik denk niet dat dit de bedoeling is.

Is het CBS hiervan op de hoogte?

Wanneer kan dit dringend opgelost worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De stad is op de hoogte van dit probleem. Het is vermoedelijk ontstaan nadat de weg opnieuw geasfalteerd werd door wegbeheerder AWV . De stad heeft dit ook al meermaals doorgegeven aan AWV, beheerder van de werf en verkeerslichten. Ze zijn hier meermaals al geweest in kader van andere technische afstellingen en vonden vooralsnog geen probleem. Bij de laatste controle op 5 december bleek de lus nog steeds correct te werken. Na een recente observatie wordt vermoed dat het aan de nieuwe locatie van de stopstreep ligt.

 

Wellicht  heeft het te maken met het feit dat de lus op 5 meter van de stopstreep ligt en er voertuigen zijn die tot vlak voor (of zelfs over) de streep rijden. Dan ontstaat er een situatie waarbij men tussen de stopstreep en de lus in komt te staan. Mogelijk is de lus ook nauwkeuriger afgesteld en moet een voertuig er nu echt wel op staan om een signaal te geven. De meeste melders geven ook aan dat het probleem zich enkel stelt als ze alleen aan het licht staan. Als er een 2e wagen aankomt functioneert alles normaal, waardoor die de lus wellicht dan wél in gang doet schieten. Om die reden hebben wij het Vlaams gewest voorgesteld om 2 pistes te bewandelen: enerzijds lijkt het verplaatsen van de stopstreep een mogelijkheid te zijn, anderzijds is er mogelijk een andere instelling van de lus een optie om ook voertuigen te detecteren die in de zone van 5 meter zijn opgesteld. Het Vlaams gewest laat deze pistes nu onderzoeken door hun technici.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. plannen site Herman Vanderpoortenstadion

De leden van onze fractie vangen via diverse signalen (onderdelen van) plannen op die betrekking hebben op de verdere ontwikkeling van het Herman Vanderpoortenstadion.

Naast de bezorgdheden van omwonenden die op basis van flarden informatie, lezen we ook op de website van de private partner van de eigenaar van het stadion:

“Het project betreft een multifunctionele ontwikkeling waarbij het voetbal plaats krijgt in een ruimere infrastructuur met onder andere cinema, horeca, kantoor, hotel, (zorg)wonen, retail, recreatie, sociale en buurt-functies en een ondergrondse parking. De ontwikkeling zal werken als katalysator voor de buurt om van het Lisp een bruisende omgeving te maken met permanent beleving. Samen met stad Lier wordt er gewerkt aan het plan voor de herinrichting en de herbestemming van het Herman Vanderpoorten-stadion in Lier en haar directe omgeving. In de volksmond is het stadium beter bekend als ’t Lisp, naar de wij waar het stadion gelegen is.

Potentieel kan een aanpalend kerkgebouw en pastorij betrokken worden in de ontwikkeling. Het projectteam legt de laatste hand aan de ontwerpplannen met als ambitie het indienen van de vergunning begin 2023.”

 

Bij nazicht in de verslagen van het CBS vinden we geen beslissing van een omgevingsvergunning terug m.b.t. dit project. Langs de andere kant heeft het project naar ons aanvoelen een omvang en impact die een stevig draagvlak in de buurt veronderstelt.

 

Onze vragen:

        Wat is de stand van zaken in de ontwikkeling van deze site?

        Welke grote uitgangspunten zal de stad hanteren bij de beoordeling van de plannen? M.a.w. hoe kijkt de stad naar de ontwikkeling van de site?

        Hoe zal de stad ervoor zorgen dat het evenwicht gevonden wordt tussen de ambities van de ontwikkeling en de draagkracht/vlak van de buurt?

 

Antwoord schepen Thierry Suetens:

Tot op vandaag is er nog geen omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een totaalproject op de site Herman Vanderpoortenstadion.

 

Er hebben vorig jaar twee overlegmomenten plaatsgevonden:

Op 10 oktober 2022 vond een overleg plaats tussen politiek, administratie en eigenaar waarbij de toekomstplannen werden toegelicht.

Op 19 december 2022 vond een tweede overleg plaats tussen de eigenaar en de administratie. Dit had echter enkel betrekking op een mogelijke realisatie van een verwarmd kunstgrasveld ter vervanging van het huidige veld.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. Gele Doos

Het is intussen twee jaar geleden dat onze fractie naar deze raad kwam met het voorstel om in Lier en Koningshooikt de Gele Doos te introduceren.

Dit voorstel werd verder opgenomen op regioniveau, waarbij de stad een voortrekkersrol zou opnemen en met een meer afgelijnd voorstel zou komen. Na een bevraging bij de verschillende gemeenten binnen de eerstelijnszone werd op een werkgroepvergadering in september 2021 beslist om het project effectief uit te rollen.

De uitrol kwam echter op een laag pitje te staan, omdat er door corona weinig marge was om hier verder mee aan de slag te gaan.

Inmiddels zijn we weer een hele tijd verder en kunnen we, denk ik, wel stellen dat we inzake corona stilaan uit de crisismodus zijn.


Vandaar de volgende vragen:

  1. Zijn er plannen om dit project opnieuw op te pikken binnen de eerstelijnszone?
  2. Indien ja, welke timing wordt hier voorzien?
  3. Indien neen, wat is daar de verklaring voor en overweegt de stad dan eventueel hier alvast zélf mee aan de slag te gaan, gelet op de voortrekkersrol die sowieso voor haar is weggelegd?

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

  1. Vanuit stad Lier, is op 13/12/2021 het initiatief genomen om de lokale besturen en coördinator van de Eerstelijnszone hierrond samen te brengen voor overleg. Op dat overleg is besloten om het project Gele Doos niet uit te rollen.

 

  1. Niet van toepassing.

 

  1. Volgende verklaringsgronden liggen aan de basis voor de beslissing om het project niet uit te rollen:

- Vanuit de zorgsector, werden fundamentele bezwaren geformuleerd rond  de opportuniteit van invoering. Met name het risico dat de informatie – die beschikbaar is in de gele doos – niet of onvoldoende ‘up-to-date’ is, bv. op vlak van het medicatieschema, wordt als groot ervaren. Bovendien geeft de zorgsector, voor wie het project in essentie bedoeld is, ook aan dat het project in contradictie is met ontwikkelingen op vlak van beschikbaarheid van medische info via digitale weg.

-Daarnaast is de vaststelling dat er – zowel in de directe (met name op niveau van de eerstelijnszone) als de ruimere regio (met name op niveau van het arrondissement) – geen draagvlak aanwezig is om te starten met het project Gele Doos. Gezien de zorgverlening op regionaal niveau georganiseerd is, is het – in functie van werkbaarheid – opportuun om ook op dat (regionale) niveau een en ander uit te rollen.

Om hoger vermelde redenen, overweegt de stad Lier niet om dit project op lokaal niveau uit te rollen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 30 JANUARI 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 30 januari 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 30 januari 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

DELEGATIE WAARNEMING DECRETALE GRADEN NAAR COLLEGE BIJ KORTE AFWEZIGHEDEN OF VERHINDERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van de gemeenteraad van 19 december 2022 werd Bart Luyckx als algemeen directeur waarnemend aangesteld.

 

De algemeen directeur kan afwezig of verhinderd zijn wegens verlof, ziekte of wanneer een dossier op een orgaan van de stad of OCMW wordt besproken waarbij een onverenigbaarheid ontstaat.

 

Met behoud van de toepassing van artikel 175 regelt de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering.

Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant werd verklaard.

De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

 

De gemeenteraad kan de aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen en aan de functiehouder van het ambt (art. 166 DLB). De aanstelling van een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur kan volgens art. 166 DLB bijgevolg enkel door het college van burgemeester en schepenen en de algemeen directeur gebeuren indien de gemeenteraad deze aanstelling heeft toevertrouwd aan het college en de algemeen directeur.

 

Dit betekent dat er een voorafgaande delegatiebeslissing moet zijn van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

In geval van afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur dient een waarnemend algemeen directeur te worden aangesteld. Hetzelfde geldt voor de financieel directeur.

 

Voorgesteld wordt om aan de gemeenteraad voor te leggen om bij korte afwezigheden wegens verlof of ziekte (een periode van max. 30 kalenderdagen aaneensluitend) of een dossier waarin hij betrokken is een waarnemend algemeen directeur of financieel directeur te laten aan stellen door het college en de bevoegdheid van de gemeenteraad voor dit luik te delegeren naar het college.

 

Het college kan dan een departementshoofd aanduiden die de functie van waarnemend algemeen directeur tijdelijk waarneemt. Het college kan een personeelslid aanduiden dat de functie van waarnemend financieel directeur tijdelijk waarneemt.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel

De lokale rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel, specifiek de waarneming

Besluit van de gemeenteraad d.d. 24.10.2022 houdende de goedkeuring van de dading.

Besluit van de gemeenteraad d.d. 19 december 2022 tot aanstelling van een waarnemend algemeen en financieel directeur

Indien tijdens de zitting blijkt dat de algemeen directeur bij een punt afwezig moet zijn op basis van de naleving van Art. 27, §1 en Art. 172 van het Decreet Lokaal Bestuur en er geen ander gemeentepersoneelslid deze kan vervangen, wordt deze vervangen door het jongste aanwezige gemeenteraadslid.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

9 onthoudingen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt goed dat de gemeenteraad de bevoegdheden tot aanstelling van een waarnemend algemeen directeur en waarnemend financieel directeur bij afwezigheden van de algemeen directeur of financieel directeur van ten hoogste 30 kalenderdagen of bij een dossier waar de algemeen directeur of financieel directeur betrokken is, naar het college van burgemeester en schepenen delegeert. Deze delegatie blijft geldig voor de duur van de legislatuur of totdat de gemeenteraad er een einde aan stelt.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIE - WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 4 januari 2019 werd de gemeenteraad geïnstalleerd.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbslissing van 31 januari 2022 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

 

Feiten en context

Vanaf 28 november 2022 is Gert Van Eester (CD&V) aangesteld als gemeenteraadslid. Hierdoor wijzigen de gemeenteraadscommissies.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN LIER - ADVIES PROVINCIE OVER AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

30/09/2019: Advies CBS bij conceptnota beleidsplan ruimte provincie Antwerpen

16/03/2020: Advies CBS bij kennisgeving plan-MER bij beleidsplan ruimte provincie Antwerpen

20/1/2020: CBS toewijzing onderzoeken ikv Beleidsplan Ruimte Lier

27/09/2021: CBS toewijzing opmaak Beleidsplan Ruimte Lier

28/03/2022: GR startbeslissing tot opmaak Beleidsplan Ruimte Lier

27/10/2022: goedkeuring provincieraad ontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen

 

Feiten en context

De provincieraad keurde op 27 oktober drie ontwerpen goed: een ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen, een ontwerp-plan-MER en een voorstel voor het aanduiden van onderdelen van de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen die niet langer geldig zijn. 

 

Tijdens het openbaar onderzoek van 16 december 2022 tot en met 15 maart 2023 kan iedereen het ontwerp-Beleidsplan Ruimte en het ontwerp-plan-MER inkijken en er zijn mening over geven. Ook uw bestuur kan een advies formuleren tot en met 15 maart 2023.

 

Zoals het decreet voorschrijft, heeft de provincie in de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen ook onderdelen aangeduid die niet langer geldig zijn, omdat ze strijdig zijn met het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. Dit is een voorstel naar de lokale besturen en ook daarover ontvangen we graag uw advies tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

 

Als bijlage vindt u een nota met de aanduiding en omschrijving van de specifieke onderdelen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS), die niet langer geldig meer zijn, in rood lettertype en de motivering waarom.

 

De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om een advies te formuleren op het voorstel van omschrijving of aanduiding van de onderdelen, die niet langer geldig zijn in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.

 

Het staat elke gemeente vrij om de inhoud van het advies zelf te bepalen, waarbij gevraagd wordt het standpunt goed te onderbouwen. Hieronder een aantal elementen die kunnen aangehaald worden:

        het voorstel van aangeduide onderdelen is ondertussen al uitgevoerd of vervat in een planningsproces. De provincie Antwerpen heeft hier al screening op gedaan, maar het is mogelijk dat er zaken over het hoofd gezien zijn;

        Er zijn inhoudelijke argumenten omwille van specifieke; lokale situatie, waar het bestuur inhoudelijk niet akkoord kan gaan met bepaalde aanduidingen die niet langer geldig meer zijn;

        Het bestuur wenst bijkomende onderdelen op te nemen als "niet meer geldig". In dit geval dient aangegeven te worden over welke onderdelen het gaat in het GRS en waarom de aanduiding strijdig is met één van de (bepalingen uit de ) beleidskaders uit het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

 

Na het openbaar onderzoek neemt de provincie Antwerpen de adviezen van de gemeenteraden door en beslist dan pas finaal of er passages uit de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen aangeduid zullen worden, die niet langer geldig zijn.

 

Juridische grond

VCRO Art. 2.1.8§2: De opmaak van een provinciaal beleidsplan ruimte volgt een aantal wettelijk vastgelegde stappen (een procedure). In die procedure wordt de mogelijkheid voorzien om ‘onderdelen van gemeentelijke beleidskaders of ruimtelijke structuurplannen te omschrijven of aan te duiden die niet langer geldig zijn’.

 

Argumentatie

De provincie Antwerpen heeft er voor gekozen om enkele thema’s te selecteren die mogelijks aanleiding geven tot strijdigheid tussen het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen, aangezien zij sterk verschillen van het beleid dat werd neergeschreven in het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA). Dit zijn de volgende:

        Bedrijvigheid

        Verweving in kernen

        Detailhandel

        Huishoudenstransitie

 

Niet elke passage die aanleiding geeft tot strijdigheid, is aangeduid. Dit omwille van volgende redenen:

        Realisatie: Bepalingen die reeds uitgevoerd zijn middels vergunningen of uitvoeringsplannen.

        Vervat in een planningsproces: Bepalingen die aanleiding geven tot een planningsinitiatief waarvan er minstens een voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat.

        Formulering: Bepalingen die voorwaardelijk geformuleerd zijn, aangezien er niet van kan aangetoond worden dat zij ten allen tijde onverenigbaar met het provinciaal beleidsplan ruimte zijn.

 

De provincie Antwerpen wenst volgende passages uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Lier aan te duiden die niet meer geldig zijn:

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 2. Gewenste ruimtelijke – natuurlijke structuur- 2.2 Gemeentelijk niveau – 2.2.4 Te voeren beleid,p. 162
    zonevreemde woningen t.s. Hagenbroek, omgeving “Hennelei” en in de natuurverbindingsgebieden tussen de bossen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, het-zij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.1 Visie, p. 168
    Lobben en linten Met als randvoorwaarde dat de gewenste ruimtelijke structuur een maximaal respect moet opbrengen voor de bestaande uitvoeringsplannen, kunnen linten en woonlobben die niet samenhangen met de stedelijke ruimte (De Beunt, Kloosterheide en ‘t Lammeke)enkel nog verder ontwikkelen binnen de begrenzingen voorzien op het gewestplan.

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.3 Te voeren beleid, p. 170
    Lobben en linten
    Lobben die niet samenhangen met de stedelijke ruimte en lintenkunnen enkel verder worden ontwikkeld à rato van de juridisch beschikbare voorraad

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.3 Te voeren beleid, p. 170
    Verspreide bebouwing Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn. M.b.t. relicten primeert het in standhouden op de bestemming, weliswaar met respect voor de draagkracht van het gebied.

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.7 Mogelijke acties ter ondersteuning van het beleid, p. 177
    Lier kan uitvoeringsplannen opmaken om de in het stedelijk gebied verspreid voorkomende niet-woongebiedjes (KMO-/industriegebied, recreatiegebied, militair gebied, ...) om te vormen tot woongebied;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 4. Gewenste Ruimtelijke – economische structuur - 4.1 Bovengemeentelijk niveau, p. 180
    Beleidsdoelstellingen * voor nieuwe bedrijven die zeer grote oppervlakten behoeven, is in Lier in de toekomst geen plaats;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 4. Gewenste Ruimtelijke – economische structuur - 4.2 Gemeentelijk niveau- 4.2.1 Visie, p. 180
    Lier heeft geen rijke industriële traditie. Belangrijkste reden is allicht het ontbreken van een goede aansluiting op het hoofdwegennet. Toch wenst Lier dat er op haar grondgebied bijkomende bedrijventerreinen worden gerealiseerd. Lier wenst geen bijkomende monofunctionele bedrijventerreinen, maar gemengd bedrijventerreinen voor hoogwaardige en gespecialiseerde bedrijven.

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 2. De stedelijke ruimte- tabel, p. 211
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn.

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 3. Valleigebied Kleine Nete- tabel, p. 213
    Zonevreemde woningen buiten de vallei: komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 4. Valleigebied Grote Nete- tabel, p. 214
    Zonevreemde woningen buiten de vallei: komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 5. Valleigebied Beneden Nete- tabel, p. 215
    Zonevreemde woningen buiten de vallei: komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 6. Fragmentarische activiteitengebied Netekanaal- tabel, p. 216 Zonevreemde woningen buiten de vallei: komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 8. Hagenbroeks Landbouwgebied- tabel, p. 218
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 9. Noordwestelijk grensoverschrijdend bosgebied- tabel, p. 220 Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 10. Open ruimte corridor Boechout- tabel, p. 221
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 11. Dorpskern Koningshooikt versus Van Hool- tabel, p. 222
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 12. Open ruimte corridor Koningshooikt- tabel, p. 223
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 13. Zuidwestelijk Grensoverschrijdend bosrijk gebied- tabel, p. 224 Zonevreemde woningen Buiten valleien,…komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 14. Vallei van de Itterbeek- tabel, p. 225
    Zonevreemde woningen Buiten vallei: komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

  1. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 4 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelruimten - 15. EN…- tabel, p. 226
    Zonevreemde woningen komen principieel in aanmerking voor hetzij een bestemmingswijziging tot woongebied of woonkorrel, hetzij het gebiedsgericht opnemen in specifieke zones waarvoor bijzondere voorschriften van toepassing zijn;

 

De doorstreepte passages zijn niet in overeenstemming met de bepalingen uit het ontwerp-beleidsplan ruimte van de provincie Antwerpen.

 

passages 1, 2, 3, 4, 8 t.e.m. 20:

In het ontwerp-beleidskader ‘Levendige kernen’ – Uitdaging: huishoudenstransitie, p. 51 staat namelijk dat de provincie geen verdere ontwikkeling van perifere gebieden (buiten de kernen) als woonlocatie willen. Het wonen buiten de kernen stimuleren we bij de provincie niet en remmen we bij de provincie het liefst af. Verouderde woningen op slecht gelegen locaties buiten de kernen kunnen beter niet meer verbouwd, maar afgebroken worden.

 

In het ontwerp-beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte – Op zoek naar systemen om slecht gelegen activiteiten te verplaatsen of te ruilen, p. 32 staat namelijk dat nieuwe woningen zonder koppeling aan de activiteiten buiten de kernen vermeden moeten worden en deze remmen we bij de provincie het liefst af. Door zonevreemde woningen dezelfde rechten te geven als woningen in bestemming woongebied, wordt er bijkomend juridisch aanbod voor wonen gecreëerd. Dit geeft aanleiding tot een verdere versnippering en werkt een kernversterkend beleid tegen.

 

passage 5, 6, 7:

In het ontwerp-beleidskader ‘Verdichten en ontdichten van de ruimte’ – Bedrijvigheid, p. 45-46 staat namelijk dat we bij de provincie in de kern inzetten op verweefbare bedrijvigheid waardoor we bij de provincie de bedrijventerreinen maximaal kunnen vrijwaren voor bedrijvigheid die niet of moeilijk combineerbaar is met wonen.

Bovendien moeten we bij de provincie ook op de bedrijventerreinen voldoende waakzaam blijven voor de noden van specifieke ruimtevragers zoals het vrijwaren van grote kavels voor grootschalige ruimtevragers, of het voorbehouden van kavels langsheen onze bevaarbare waterwegen voor watergebonden bedrijvigheid, of ruimte voor bedrijven die belang hechten aan de nabijheid van specifieke vestigingsmilieus zoals de haven, het spoor, …

Als we bij de provincie bedrijventerreinen maximaal willen vrijwaren voor bedrijven die niet verweefbaar zijn met een woonfunctie, dan worden er best geen bijkomende beperkingen opgelegd aan de type bedrijvigheid op een bedrijventerrein. Uiteraard gaan we bij de provincie

bij het bepalen van de ontwikkelingsmogelijkheden (stimuleren of ontmoedigen van bijkomend economisch aanbod), altijd uit van de kenmerken van de ruimte en omgeving (mobiliteit, draagkracht,…) en de karakteristieken van de bedrijvigheid (activiteit, energievraag, …).

 

In het ontwerp-beleidskader ‘Levendige kernen’ – Uitdaging: huishoudenstransitie, p. 51 staat dat we bij de provincie geen verdere ontwikkeling van perifere gebieden (buiten de kernen) als woonlocatie willen. Het wonen buiten de kernen stimuleren we bij de provincie niet en remmen we het liefst af. Verouderde woningen op slecht gelegen locaties buiten de kernen kunnen beter niet meer verbouwd, maar afgebroken worden.

 

Na het openbaar onderzoek neemt de provincie Antwerpen de adviezen van de gemeenteraden door en beslist dan pas finaal of er passages uit de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen aangeduid zullen worden, die niet langer geldig zijn.

 

 

Tijdens de gemeenteraadszitting worden na bespreking volgende aanpassingen aan het besluit doorgevoerd.

 

5. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.7 Mogelijke acties ter ondersteuning van het beleid, p. 177

Lier kan uitvoeringsplannen opmaken om de in het stedelijk gebied verspreid voorkomende niet-woongebiedjes (KMO-/industriegebied, recreatiegebied, militair gebied, ...) om te vormen tot woongebied;

 

wordt aangevuld met:

De gemeenteraad kan oordelen dat deze sites voor een industriële invulling sowieso te klein zijn om nog te ontwikkelen. Met de huidige regelgeving is het economisch niet rendabel deze sites nog volgens huidige gewestplanbestemming te ontwikkelen, met bestemming woongebied zijn ze dat wel.

In sommige gevallen is de functie ook niet verenigbaar met de omliggende woonfunctie, in bepaalde gevallen gaat het zelfs om milieubelastende industrie die totaal omgeven door een woonfunctie. Een dergelijke combinatie is onmogelijk te organiseren in het kader van de goede ruimtelijke ordening.

 

 

7. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 4. Gewenste Ruimtelijke – economische structuur - 4.2 Gemeentelijk niveau- 4.2.1 Visie, p. 180

Lier heeft geen rijke industriële traditie. Belangrijkste reden is allicht het ontbreken van een goede aansluiting op het hoofdwegennet. Toch wenst Lier dat er op haar grondgebied bijkomende bedrijventerreinen worden gerealiseerd. Lier wenst geen bijkomende monofunctionele bedrijventerreinen, maar gemengd bedrijventerreinen voor hoogwaardige en gespecialiseerde bedrijven.

 

Wordt aangevuld met:

Dit blijft de visie van stad Lier, De gemeenteraad houdt vast aan deze overtuiging en is van oordeel dat er in Lier nog plaats voorzien moet worden voor bijkomende gemengde bedrijventerreinen voor hoogwaardige en gespecialiseerde bedrijven.

Indien enkel in de huidige bebouwde kernen nog bedrijvigheid mogelijk is, beperkt deze zich hierdoor tot eenvoudig verweefbare functies. Daardoor dreigt deze beperkt te worden tot dienstverlening en lichte maakindustrie omwille van de omgevingsimpact. De vraag werpt zich dan ook op, op welke manier een voldoende aanbod aan andere soorten bedrijvigheid kan worden gerealiseerd zonder een te grote afhankelijkheid te organiseren waarbij Vlaanderen sterk zal afhangen van industriële blokken in de rest van de wereld. Op dat vlak lijken de beschikbare locaties richtinggevend te zijn voor de aard van de bedrijvigheid, waardoor functionele nood aan welbepaalde bedrijvigheid in een welbepaalde regio, sterk ondergeschikt blijft. In dat opzicht kan de poort naar bijkomende ruimte voor bedrijvigheid niet worden gesloten omdat dit dreigt te leiden tot verschraling van die bedrijvigheid en een gebrek aan strategische bedrijven wat de nood aan grote transportstromen net doet toenemen ten koste van lokale bedrijvigheid.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

1 stem tegen: Marcel Taelman

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 stem tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft een deels gunstig en deels ongunstig advies aan de nota van de provincie met de aanduiding en omschrijving van de specifieke onderdelen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, die niet langer geldig meer zijn.

De gemeenteraad adviseert ongunstig voor de schrapping uit het Gemeentelijk Ruimtelijke Structuurplan (GRS) van volgende passages:

 

5. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 3. Gewenste nederzettingsstructuur- 3.2 Gemeentelijk niveau – 3.2.7 Mogelijke acties ter ondersteuning van het beleid, p. 177

Lier kan uitvoeringsplannen opmaken om de in het stedelijk gebied verspreid voorkomende niet-woongebiedjes (KMO-/industriegebied, recreatiegebied, militair gebied, ...) om te vormen tot woongebied;

 

De gemeenteraad kan oordelen dat deze sites voor een industriële invulling sowieso te klein zijn om nog te ontwikkelen. Met de huidige regelgeving is het economisch niet rendabel deze sites nog volgens huidige gewestplanbestemming te ontwikkelen, met bestemming woongebied zijn ze dat wel.

In sommige gevallen is de functie ook niet verenigbaar met de omliggende woonfunctie, in bepaalde gevallen gaat het zelfs om milieubelastende industrie die totaal omgeven door een woonfunctie. Een dergelijke combinatie is onmogelijk te organiseren in het kader van de goede ruimtelijke ordening.

 

7. GRS – Richtinggevend gedeelte – Deel 3 Ontwikkelingsperspectieven m.b.t. de deelstructuren - 4. Gewenste Ruimtelijke – economische structuur - 4.2 Gemeentelijk niveau- 4.2.1 Visie, p. 180

Lier heeft geen rijke industriële traditie. Belangrijkste reden is allicht het ontbreken van een

goede aansluiting op het hoofdwegennet. Toch wenst Lier dat er op haar grondgebied bijkomende bedrijventerreinen worden gerealiseerd. Lier wenst geen bijkomende monofunctionele bedrijventerreinen, maar gemengd bedrijventerreinen voor hoogwaardige en gespecialiseerde bedrijven.

 

Dit blijft de visie van stad Lier, De gemeenteraad houdt vast aan deze overtuiging en is van oordeel dat er in Lier nog plaats voorzien moet worden voor bijkomende gemengde bedrijventerreinen voor hoogwaardige en gespecialiseerde bedrijven.

Indien enkel in de huidige bebouwde kernen nog bedrijvigheid mogelijk is, beperkt deze zich hierdoor tot eenvoudig verweefbare functies. Daardoor dreigt deze beperkt te worden tot dienstverlening en lichte maakindustrie omwille van de omgevingsimpact. De vraag werpt zich dan ook op, op welke manier een voldoende aanbod aan andere soorten bedrijvigheid kan worden gerealiseerd zonder een te grote afhankelijkheid te organiseren waarbij Vlaanderen sterk zal afhangen van industriële blokken in de rest van de wereld. Op dat vlak lijken de beschikbare locaties richtinggevend te zijn voor de aard van de bedrijvigheid, waardoor functionele nood aan welbepaalde bedrijvigheid in een welbepaalde regio, sterk ondergeschikt blijft. In dat opzicht kan de poort naar bijkomende ruimte voor bedrijvigheid niet worden gesloten omdat dit dreigt te leiden tot verschraling van die bedrijvigheid en een gebrek aan strategische bedrijven wat de nood aan grote transportstromen net doet toenemen ten koste van lokale bedrijvigheid.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

DAKWERKEN BEELDACADEMIE - UITBREIDING OPDRACHT ONTWERPER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 05/07/2021 besliste het schepencollege dat de opdracht "Aanstellen van een architect voor de voorstudie van de dakherstellingswerken van de Beeldacademie op het grondgebied van Lier" aan Erfgoed en visie bvba werd toegekend.

 

Het college besliste op 17/01/2022 goedkeuring te verlenen aan de voorstudie en bijhorende raming voor de dakherstellingswerken van de Beeldacademie, opgemaakt door Erfgoed & Visie. In dezelfde zitting heeft het schepencollege beslist dat het technisch bureau gebouwen van start mocht gaan met de opmaak van het bestek voor de aanstelling van een ontwerper voor de opmaak van het uitvoerings- en aanbestedingsdossier, eventueel opmaak van een omgevingsvergunningaanvraagdossier, en de opvolging van de uitvoering van de werken. Hiervoor werd een bestek nr. 2022/689 door het technisch bureau gebouwen opgesteld.

De kostprijs van de opdracht werd geraamd op € 54.147,84 excl. BTW of € 65.518,89 incl. BTW.

 

In zitting van 14/03/2022 heeft het schepencollege het bestek, de gunningsprocedure, de datum van indienen offertes en de lijst van aan te schrijven architectenbureaus goedgekeurd.

Op 4/4/2022 beslist het college de opdracht "aanstellen van een architect voor de studie en opvolging van de uitvoering van de dakherstellingswerken van de Beeldacademie te Lier" aan Pluspunt Architectuur uit Waregem toe te wijzen voor een ereloon van € 43.500,00 excl. BTW ofwel € 52.635,00 incl. BTW.

 

In zitting van 27/06/2022 beslist het schepencollege om de opdracht van Pluspunt architectuur, de architect aangesteld voor de dakherstellingswerken beeldacademie, uit te breiden met volgende onderdelen:

        volgende onderdelen mee opnemen in het aanbestedingsdossier:

        preventieve en curatieve behandeling van de houtconstructie

        nodige maatregelen opnemen om tijdens de uitvoering van de dakwerken de aanwezige technieken te beschermen of te verwijderen en te herplaatsen (eventueel met nodige aanpassingen);

        de medewerking bij aanbesteding en toewijzing.

 

Het college beslist de uitbreiding van de bijkomende opdrachten met een bijkomend ereloon

van € 28.311,52 excl. btw, of € 34.256,94 incl. btw voor goedkeuring aan de gemeenteraad

voor te leggen.

Er wordt beslist dit pas te agenderen op de gemeenteraad in 2023, nadat zeker is dat er extra budget is voorzien voor de uitvoering van de werken aan het dak van de beeldacademie, en de opdracht van de architect dus effectief zal moeten worden uitgevoerd.

Op 19/12/2022 beslist de gemeenteraad om het aangepaste meerjarenplan en de aangepaste kredieten voor 2022 en 2023 voor wat betreft het gedeelte van de stad vast te stellen.

 

Feiten en context

 

Tijdens de uitvoering van de opdracht door de ontwerper blijkt dat er met volgende zaken geen rekening is gehouden in de voorstudie, opgemaakt door Erfgoed&Visie:

        preventieve en curatieve behandeling van de houtconstructie

        er is geen rekening gehouden met de aanwezige technieken op de dakverdieping en wat daarmee moet gebeuren tijdens de werken. Dit gaat over volgende werken:

        VOORBEREIDENDE WERKEN

        beschermen stookruimte – moet in werking blijven en bijgevolg toegankelijk

        BRAND

        verwijderen haspels zolder in basis en rest van gebouw in optie. -

        voorzien van poederblussers zolderverdieping -

        algemene detectie

        VERWARMING

        demonteren radiatoren -

        verwijderen leidingen -

        vernieuwen leidingen, wegwerken achter voorzetwanden waar mogelijk -

        bijsturen positie radiatoren waar nodig -

        terugplaatsen radiatoren

        VENTILATIE

        bestaande kanalen en luchtgroepen zijn te beschermen. -

        Bediening te behouden/ te verplaatsen waar nodig -

        nazicht goede werking / indienststelling (werd niet gebruikt)

        ELEKTRICITEIT

        verwijderen van alle bekabeling -

        relighting adhv op te maken lichtstudie

        nieuwe bekabeling voor voedingen voor * rookluiken + bediening * stopcontacten / data / computers * schakelaars * alle verlichting * noodverlichting

Het is nodig dat voor de aanwezige technieken de nodige maatregelen worden genomen tijdens de uitvoering van de dakwerken, samen met eventuele aanpassingen bij terugplaatsing van de technieken. Deze werken moeten mee worden opgenomen in het aanbestedingsdossier. Dit betekent een extra opdracht voor de ontwerper.

 

Bijkomend was er in de beschrijving van de werken ook van uit gegaan dat er voor de aanbesteding kon worden beroep gedaan op VEB in functie van het bekomen van relancesteun.

Om de economie een duwtje in de rug te geven na de coronacrisis, heeft de Vlaamse regering een relanceplan opgesteld, met verschillende pijlers.  Binnen de pijler 'klimaat, duurzaamheid en innovatie' diende het VEB een plan in voor de renovatie van gebouwen binnen de Vlaamse overheid.  Dit plan is goedgekeurd op 16 juli 2021.
Met deze relancemiddelen mogen we in de periode 2021 tot eind 2022 ter waarde van 20 miljoen euro aan steun toekennen voor verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Bijgevolg zat volgende opdracht niet inbegrepen in desbetreffende architectuurstudie:

'de medewerking bij aanbesteding en toewijzing.'

Intussen kregen we echter van VEB het bericht dat het project niet meer kan worden opgenomen in het relanceplan omdat de middelen zijn uitgeput.

De ontwerper zal dus toch volgende opdracht moeten opnemen: de medewerking bij aanbesteding en toewijzing.

 

Het ereloon van de architect was vastgesteld op forfaitaire basis, dus een vast bedrag voor de ganse opdracht.

Voor deze extra werken, bijkomend aan de opdracht omschreven in het lastenboek, vraagt de ontwerper een bijkomende vergoeding.

De architect stelt voor om deze bijkomende vergoeding te berekenen door middel van een procentueel ereloon op basis van de kostprijs van de bijkomende werken, dus procentueel op basis van de geactualiseerde raming. Na de aanbesteding en vastgesteld gunningsbedrag zal dit ereloon herberekend worden op basis van de effectieve kost van de werken en opnieuw forfaitair worden vastgelegd.

 

Intussen is ook duidelijk dat er geen omgevingsvergunning en EPB-verslaggeving  zal moeten worden opgemaakt. Voor beide diensten samen was er een ereloon voorzien van 7.000 euro. Dit ereloon valt weg.

 

Argumentatie

Verrekeningen met een overschrijding van meer dan 20% dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/03/KAP/04/18

 

Dakherstellingswerken Beeldacademie

 

 

Voor de extra diensten wordt er een ereloon berekend van 42.311,42 euro. Deze meerkost wordt nog geactualiseerd nadat er duidelijkheid is over het effectieve gunningsbedrag van de werken.

Omdat er geen omgevingsvergunning en EPB-verslaggeving moet worden opgemaakt is er een min-verrekening van 7.000 euro excl. BTW van toepassing.

In totaal betekent dit momenteel een extra ereloon van € 28.311,52 excl. btw, of € 34.256,94 incl. btw t.o.v. van het vastgelegde ereloon.

 

De huidige verrekening overschrijdt meer dan 20% van de totale inschrijvingsbedrag. Het verrekeningsvoorstel dient dusdanig aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.

 

Op actie 01/03/KAP/04/18 - budgetsleutel 72000/21400007 "plannen en studies" is er momenteel geen budget beschikbaar. 

Via een budgetverschuiving binnen de actie 01/03/KAP/04/18 kan het nodige budget van budgetsleutel 72000/22100007 'in uitvoering' naar 72000/21400007 verschoven worden. Op actie 01/03/KAP/04/18 - budgetsleutel 72000/22100007 'in uitvoering' is momenteel nog € 58.998,39 budget beschikbaar.

Een visum van de financieel directeur wd is vereist. Op datum van 6/03/2023 geeft de financieel directeur wd haar visum.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten om de opdracht van Pluspunt architectuur, de architect aangesteld voor de dakherstellingswerken beeldacademie, uit te breiden met volgende onderdelen:

        volgende onderdelen mee opnemen in het aanbestedingsdossier:

        preventieve en curatieve behandeling van de houtconstructie

        nodige maatregelen opnemen om tijdens de uitvoering van de dakwerken de aanwezige technieken te beschermen of te verwijderen en te herplaatsen (eventueel met nodige aanpassingen).

        de medewerking bij aanbesteding en toewijzing

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de uitbreiding van de bijkomende opdrachten met een bijkomend ereloon van € 28.311,52 excl. btw, of € 34.256,94 incl. btw goed te keuren. Na de aanbesteding en vastgesteld gunningsbedrag zal dit bijkomend ereloon worden herberekend op basis van de effectieve kost van de werken en opnieuw forfaitair worden vastgelegd.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

ERKENNING LOKALE GELOOFSGEMEENSCHAP "MOLLA GÜRANI" - ADVIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad ontving op 21 november 2022 van het Agentschap Binnenlands Bestuur een adviesvraag voor de erkenningsaanvraag voor de islamitische lokale geloofsgemeenschap "Molla Gürani" te Lier.

Deze erkenningsaanvraag voldoet aan de voorwaarden van de verkorte procedure. De stad dient als adviserende gemeente, m.n. de gemeenteraad die bevoegd is, een advies over het dossier te geven.

 

Fasering

 

Indiening erkenningsaanvraag aan ABB

19/10/2022

Kennisgeving aan betrokken actoren, o.a.  adviserende gemeente

21/11/2022

Advies van gemeenteraad van adviserende gemeente

deadline: voor 21/03/2023

Beslissing door minister tot (niet-)erkenning van de lokale geloofsgemeenschap

ten laatste 6 maanden na adviestermijn

 

Adviezen

Beoordeling erkenningscriteria:

  1. Juridische structuur: uit de erkenningsaanvraag blijkt dat de lokale geloofsgemeenschap een juridische structuur heeft, nl. vereniging zonder winstoogmerk, en hierover transparant is.

 

  1. Financiële leefbaarheid: dit criterium dient strict genomen niet te worden beoordeeld door de stad, vermits de stad geen financierende overheid is voor de lokale geloofsgemeenschap. Uit de staat van ontvangsten en uitgaven en de jaarrekening 2021 blijkt wel dat de lokale geloofsgemeenschap financieel leefbaar is en hierover transparant is.

 

  1. Geen buitenlandse financiering of ondersteuning: over dit criterium heeft de stad geen zicht en kan zich hierover bijgevolg niet uitspreken.

 

  1. Maatschappelijke relevantie: Molla Gürani, in de Lierse volksmond gekend als de Turkse grote moskee, gelegen op Donk 45 is al jaren partner van stad en OCMW Lier rond diverse projecten, activiteiten, ondersteuning in de hulpverlening, catering van stadsactiviteiten en veel meer.

Een lid van de gemeenschap is

*voorzitter van de diversiteitsraad;

*volgt de verenigde adviesraden op;

*neemt deel aan inspraakmomenten in het kader van de beleidsnota van de stad.

Vanuit de gemeenschap zijn er over de jaren heen samenwerkingen geweest met: bibliotheek, culltuurcentrum, museum, sportdienst, welzijn en sociaal beleid (OCMW, VDAB, het Agentschap Integratie en Inburgering), ...

De gemeenschap is meermaals een hulplijn geweest voor stad en OCMW Lier. In de zomer van 2021 bij de verdrinkingsdood van een jongen met migratieachtergrond werd geloofsgemeenschap door stad en politie om hulp gevraagd om mee de brug te vormen naar de ouders en een brede gemeenschap.

Scholen in Lier kennen de geloofsgemeenschap zeer goed en komen jaarlijks op bezoek aan de moskee. Naast een rondleiding is er plaats voor open dialoog rond allerlei socio-culturele thema’s. Geen enkel thema wordt geschuwd.

Voor de gemeenschap is de buurt een prioritaire partner. Van de aankoop, tot de aanvraag van de bouwvergunningen en de realisatie van de bouwplannen is bij iedere stap een buurtvergadering georganiseerd. Enerzijds om via persoonlijk contact de buren te informeren, maar vooral om in dialoog te gaan. De gemeenschap heeft daar waar mogelijk rekening gehouden met de wensen van de buren. Het terrein wordt piekfijn onderhouden en men zet maximaal in op het voorkomen van overlast. Daarnaast worden buren uitgenodigd voor alle feestelijke activiteiten op Donk 45. Resultaat is dat intussen verschillende buren vaste bezoekers zijn van de eetfestijnen die worden georganiseerd.

De geloofsgemeenschap is een gemeenschap die over de jaren heen mee geëvolueerd is met de maatschappelijke veranderingen. Daarbij is het ook belangrijk dat de Imam de juiste toon zet. Verschillende jaren hebben imams deelgenomen aan stadsprojecten zoals Samen Inburgeren met het doel te netwerken. De huidige imam is Nederlandstalig en preekt ook in het Nederlands.

Er zijn zonder twijfel voldoende elementen aanwezig om te stellen dat de lokale geloofsgemeenschap Molla Gürani een maatschappelijk relevante partner is van stad en OCMW Lier en vele andere organisaties en een meerwaarde is voor onze stad. Vanuit het team sociaal beleid geven wij een positief advies voor wat betreft dit erkenningsdossier.

 

  1. Naleven van verplichtingen door de leden van het voorlopig bestuursorgaan m.b.t. het niet aanzetten tot discriminatie, haat of geweld: De uittreksels uit het strafregister van de betrokken leden maken geen melding van feiten die op het niet naleven van deze verplichting zouden wijzen. Voor het overige beschikt de stad niet over inlichtingen dat aan deze voorwaarden niet zou zijn voldaan.

 

  1. Bewijs van ter beschikking van een eredienstgebouw: de lokale geloofsgemeenschap beschikt over een locatie voor het eredienstgebouw.

 

  1. Melding tussentijdse wijzigingen van het voorlopig bestuursorgaan: de aanvraag bevat de noodzakelijke gegevens. De stad rekent erop dat tussentijdse wijzigingen van het tijdelijk voltallig bestuursorgaan binnen de 30 dagen aan de stad, als adviserende gemeente, gemeld worden.

 

  1. Verplichting voor bedienaars van de eredienst en hun vervangers om te voldoen aan de inburgeringsplicht: deze verplichting wordt niet door de adviserende gemeente gecontroleerd.

 

  1. Verbod van bezoldiging van bedienaars van de eredienst of vervangers: over dit criterium kan de stad niet oordelen, vermits we niet over de nodige informatie beschikken.

 

Juridische grond

Decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van  lokale geloofsgemeenschappen, de verplichting van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inz. HOOFDSTUK 2. Erkenning van lokale geloofsgemeenschappen (artikel 7 tot 15) en art. 67

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Rekening houdende met die boordelingscriteria waarvoor de stad als adviserende gemeente over de nodige informatie beschikt, kan de stad de erkenningsaanvraag positief adviseren.

 

Na beraadslaging op de gemeenteraad wordt het besluit aangepast om een extra slag om de arm te hebben mocht er  verder in de procedure ongunstige elementen worden blootgelegd, waar de stad geen weet van (kon) hebben, nl.: "De gemeenteraad beslist gunstig advies over de erkenningsaanvraag van lokale geloofsgemeenschap "Molla Gürina" te geven voor wat betreft de erkenningscriteria die zij ook effectief kan controleren."

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 5 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist gunstig advies over de erkenningsaanvraag van lokale geloofsgemeenschap "Molla Gürani" te geven voor wat betreft de erkenningscriteria die zijn ook effectief kan controleren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

CONCESSIE BIJGEBOUW STATION LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De Podium- en Beeldacademie wenst in samenwerking met het jeugdhuis De Moeve een creatieve ontmoetingsplek te creëren in het bijgebouw van het station Lier. Het project kan voor de buurt een sociale en culturele meerwaarde zijn.

 

Het concept is een culturele en multidisciplinaire invulling van de ruimte gelegen aan het station van Lier. Er zal een kalender opgesteld worden waarbij verschillende creatieve disciplines aan bod komen (tentoonstellingen, optredens, workshops,...). Het is tevens de bedoeling om lokale verenigingen en jong talent te betrekken bij dit project.

 

Het bijgebouw is eigendom van de NMBS en is gelegen aan het Leopoldsplein, Lier. Het behoort tot het openbaar domein van de NMBS.

 

De academie heeft onderhandeld met de NMBS betreffende het gebruik van het gebouw. De NMBS is bereid om het gebouw in concessie te geven van 1/4/2022 tot en met 31/3/2023.

De NMBS vraagt hiervoor een jaarlijkse vergoeding van 1.200 euro.

 

De concessieovereenkomst is opzegbaar mits rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden.

 

Het contract werd door het college goedgekeurd op 28 maart 2022.

 

Feiten en context

Het huidige contract eindigt op 31 maart 2023. De academie wenst de overeenkomst te verlengen en heeft in het kader hiervan opnieuw onderhandeld met de NMBS. De overeenkomst kan verlengd worden met één jaar, waardoor deze eindigt op 31 maart 2024.

 

De jaarlijkse vergoeding van 1.200 euro blijft ongewijzigd.

 

Argumentatie

De Podium- en Beeldacademie wenst in samenwerking met het jeugdhuis De Moeve  het bijgebouw aan het station van Lier één jaar langer te gebruiken voor de uitbating van een creatieve ontmoetingsplek. De NMBS gaat akkoord met de verlenging van het contract voor één jaar. In het kader hiervan overweegt de gemeenteraad om de concessieovereenkomst in bijlage goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/09/cap/02/02

 

huur en huurlasten voor het gebruik van onroerende goederen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de concessieovereenkomst in bijlage betreffende het gebruik van het bijgebouw van het station van Lier aan het Leopoldsplein goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

TOELAGE RAMP "AARDBEVING TURKIJE-SYRIË". GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het grensgebied tussen Syrië en Turkije is sinds maandag 6 februari 2023 door een zware aardbeving getroffen met veel slachtoffers tot gevolg.

Door de confrontatie met deze noodsituatie doet het 12-12 Consortium een oproep tot solidariteit om financiële steun in te zamelen voor de financiering van de activiteiten van de 7 lidorganisaties die noodhulp voor de slachtoffers organiseren in de getroffen gebieden.

De 7 leden van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam België, Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België) slaan de handen in elkaar.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het college wenst een gift te doen van € 10.000 voor deze noodsituatie en legt de toekenning van deze toelage voor aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/21/KAP/03/03

Algemene werkingsmiddelen rampenmanagement

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist een gift van € 10.000 aan het Consortium 12-12 in het kader van "Aardbeving Turkije-Syrië" te doen.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/21/KAP/03/03

Algemene werkingssubsidie - hulp aan het buitenland

€ 10.000

 

Budgetsleutel

64900000-016000

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

TOELAGEREGLEMENT VARIABELE AFVALBELASTING VOOR INWONERS DIE OM MEDISCHE REDENEN EXTRA AFVAL PRODUCEREN - VERLENGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het toelagereglement variabele afvalbelasting goed. De looptijd van dit reglement liep van 1 januari 2020 tot 31 januari 2021. De einddatum werd bepaald in het kader van het aflopen van de beheersoverdracht met IVAREM.

 

Feiten en context

Nu de samenwerking met IVAREM hernieuwd is, is het aangewezen om het reglement te verlengen tot het einde van deze legislatuur. De stad wenst inwoners die om medische redenen extra afval produceren te blijven ondersteunen via een sociale toelage voor de variabele afvalbelasting. Dit zorgt bovendien ook voor uniformiteit ten opzichte van de andere gemeenten/steden binnen het werkingsgebied van IVAREM. 

 

Juridische grond

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Financiële weerslag

De toelage wordt na goedkeuring op de DIFTAR provisie rekening van de begunstigde overgemaakt door IVAREM.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/13/KAP/03/01

 

Optimalisatie en financiering afvalverwerking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om het toelagereglement om een sociale toelage toe te kennen op het variabel deel van de afvalbelasting ter goedkeuring te verzenden naar de gemeenteraad. Dit reglement heeft een geldigheidstermijn tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Toelagereglement variabele afvalbelasting

 

Artikel 1 Doel

De gemeente wil inwoners die om medische redenen extra afval produceren een sociale toelage verlenen voor de variabele afvalbelasting.

 

Artikel 2 Doelgroep

Voor de toelage komen in aanmerking:

 

Personen die om medische redenen extra afval veroorzaken:

  1. Personen met chronische incontinentie, die eveneens houder zijn van een attest en/of begunstigde zijn van een tegemoetkoming:
    1. Katzschaal thuisverpleging met score 3 of 4 voor het criterium incontinentie en toiletbezoek
    2. Tegemoetkoming incontinentie VAPH
    3. Attest ziekenfonds onbehandelbare incontinentie
    4. Attest ziekenfonds incontinentieforfait voor zwaar zorgbehoevende
    5. Erkenning van handicap met score 3 of meer voor persoonlijke hygiëne van FOD Sociale Zekerheid
  2. Personen met een stoma
  3. Personen die thuisdialyse toepassen
  4. Personen met een huidaandoening met blaarvorming en loskomende opperhuid of een andere huidaandoening die overmatig gebruik van verzorgingsmateriaal tot gevolg heeft

 

Artikel 3 Voorwaarden

De gemeente verleent een toelage onder de volgende voorwaarden:

  1. Inwoner zijn op 1 januari van het betrokken belastingjaar.
  2. Behoren tot minimaal één van de categorieën van artikel 2 op 1 januari van het betrokken belastingjaar.
  3. Na voorlegging van het attest (ziekenfond, Vlaams Agentschap of arts) bij het gemeentebestuur.
  4. Personen die verblijven in een instelling, rust- of verzorgingstehuis of deel uitmaken van een woonleefgemeenschap komen niet in aanmerking voor deze toelage.
  5. Het verlenen van de subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het college van burgemeester en schepenen voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Artikel 4. Bedragen

De toelage bedraagt 24 euro per belastingjaar en per gezin en wordt in één deel uitbetaald. Het bedrag wordt op de DIFTAR provisie rekening van de begunstigde overgemaakt.

 

Artikel 5 Procedure

De belastingplichtige doet een aanvraag via het aanvraagformulier terug te vinden op de gemeentelijke website. Deze aanvraag moet jaarlijks ingediend worden voor 30 september.

 

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking vanaf het moment van publicatie tot uiterlijk 31 december 2025.

Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Financiën

IVAREM

Welzijn

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 23 september 2013 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Verschillende collegebeslissingen over tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer

 

Feiten en context

Het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer dient te worden geüpdatet. Op  basis van de uitgevaardigde tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer (m.a.w. beslissingen van het college van burgemeester en schepenen) werd het huidig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer aangepast met de verkeersmaatregelen die permanent van aard zijn.

 

Adviezen

Het huidige aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer dient aangepast te worden om volgende reden: procedureel en juridisch gezien dienen de maatregelen van tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer permanent te worden verankerd.

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Omzendbrief (MOB/2009/01) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit met de vermelding dat enkel een aanvullend reglement dienst opgesteld te worden van de nieuwe maatregelen, conform de vormvereisten. Deze dienen ter kennisgeving overgemaakt te worden aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Omzendbrief MOB/2009/02 van 03/04/2009

 

Argumentatie

Om deze maatregel zo snel mogelijk in werking te kunnen laten treden, dient dit aanvullend reglement op het wegverkeer eerst door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd te worden. In een volgende gemeenteraad zal deze maatregel dan opgenomen worden in het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en kan deze zodoende definitief plaatsvinden bij goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 23 september 2013 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer op te heffen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OVER HET PARKEREN OP DE OPENBARE WEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 1 maart 2021 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren

Gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2021 over de goedkeuring van het reglement zorgparkeren stad Lier

Gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2022 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren in de blauwe zone door de invoering van een gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagens

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werden op het einde van 2019 alle retributiereglementen vernieuwd. Zo keurde de gemeenteraad van 16 december 2019 o.a. het retributiereglement 'Parkeren' en 'Parkeren in de blauwe zone' goed. Deze reglementen werden reeds aangepast in de gemeenteraad, resp. op 1 maart 2021 en op 23 mei 2022.

 

Het retributiereglement 'Parkeren' en 'Parkeren in de blauwe zone' werden samengevoegd tot één retributiereglement over parkeren op de openbare weg.

In dit retributiereglement zijn de gemeentelijke parkeerkaart 'bewoners', de gemeentelijke parkeerkaart 'vrachtwagens' en de gemeentelijke parkeerkaart 'zorgverleners' geïntegreerd. Daarnaast werden de parkeertarieven geïndexeerd en de vaststelling van de zones geactualiseerd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 40 § 3, art. 41 °14, art. 177 en 369

Omzendbrief van de Vlaamse regering betreffende de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019

 

Argumentatie

De integratie van de twee retritubiereglementen over het parkeren op de openbare weg maakt de reglementering op dit vlak eenduidiger.

 

Tijdens de gemeenteraad werd onder artikel 7, 7.2 Blauwe zone van het retributiereglement voor het parkeren op de openbare weg nog een straat toegevoegd, nl. Houtroverssteeg.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om retributies te innen voor het parkeren op de openbare weg van het grondgebied (betalende parkeerzones en parkeerzones met parkeerschijf) en keurt het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 1 maart 2021 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren, op te heffen met ingang van 1 april 2023.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2022 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren in de blauwe zone door de invoering van een gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagens, op te heffen met ingang van 1 april 2023.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist voor het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg een geldigheidstermijn vast te leggen vanaf 1 april 2023 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement over het parkeren op de openbare weg

 

Juridische grondslag

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

De stad wenst een gedifferentieerd parkeerbeleid te voeren i.f.v. het aanbieden van parkeerplaatsen voor zijn inwoners en bezoekers en i.f.v. het sturen van het autogebruik. Ter uitvoering van dit beleid worden verschillende tarieven vastgelegd voor zowel de parkeertickets als voor de parkeervergunningen voor de inwoners. De inning van deze gelden wordt gedaan door de parkeerconcessionaris.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1: Toepassingsgebied

Met ingang van 1 april 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd

  1. op het parkeren van een motorvoertuig daar waar het gebruik van de parkeerschijf verplicht is;
  2. op het parkeren van motorvoertuigen op de plaatsen waar dat toegelaten is mits regelmatig gebruik van een parkeerautomaat, ‘mobielparkeren’ of door het aanbrengen van een gemeentelijke parkeerkaart afgeleverd door de concessionaris

Artikel 2: Retributieplichtige

De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

 

Artikel 3: Definities

Voor de toepassing van dit regelement wordt verstaan onder :

        Parkeerticket : het ticket dat door de parkeerautomaat wordt afgeleverd na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaten geplaatst op straat (tarief 1).

        Mobielparkeren : de betaling gebeurt via het overmaken van een sms-bericht of via een toepassing (app) voor mobiel parkeren (tarief 1).

        Parkeerbiljet : het biljet dat door een parkeerwachter, samen met het te gebruiken overschrijvingsformulier, op het voertuig wordt aangebracht (tarief 2)

        Parkeerschijf: Schijf die aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht en die wordt ingesteld met en op het tijdstip van parkeren in de zone van beperkte parkeertijd. Verlengen van de parkeertijd door middel van bijstellen van de parkeerschijf is niet toegelaten. De parkeerschijf stemt overeen met het model dat bepaald is door de federale overheid.

        Parkeerduurtijd : Is de duurtijd die men gratis mag parkeren indien de parkeerschijf wordt gelegd. Zonder nadere bepalingen bedraagt deze 2 uren. Indien deze afwijkt, wordt dit kenbaar gemaakt door verkeersborden

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:  is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het betalen van parkeergelden.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’: Een gedomicilieerde inwoner kan een bewonerskaart aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is (salariswagens en dienstwagens: attest van de werkgever voor te leggen) indien de inwoner woonachtig is in een zone waar betalend parkeren geldt. Elke bewonerskaart is in een bepaalde selectie van straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen.

        Een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ wordt digitaal afgeleverd.

        Inwoners van grotere bouwprojecten die in de eigen parkeerbehoefte moeten voorzien (door middel van een opgelegde parkeereis bij omgevingsvergunning) kunnen geen bewonerskaart bekomen. De lijst van bouwprojecten die onder deze regel vallen, wordt samengesteld door het college van burgemeester en schepenen en is vrij te raadplegen op de website van het stadsbestuur.

        Voor een deelwagen van een officiële autodeelorganisatie wordt een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aangemaakt die geldig is in alle zones van betalend parkeren.

        Een wagen die gebruikt wordt voor particulier autodelen kan een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ bekomen voor de geselecteerde straten van de zones waarin de gebruikers gedomicilieerd zijn. Voorwaarden:

        De autodeelgroep bestaat minstens uit twee leden die op verschillende adressen gedomicilieerd zijn.

        De deelauto staat geregistreerd op naam en adres van één van de leden van de autodeelgroep.

        Alle aanvragers beschikken over een geldig rijbewijs.

        De leden die een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aanvragen tonen aan dat ze gebruiker zijn van de deelauto door het tonen van een gezamenlijke autodeelverzekeringspolis of door te zijn opgenomen in de verzekeringspolis van het voertuig

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’ : is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het plaatsen van de parkeerschijf (cf. Wegcode: de gemeentelijke parkeerkaart) voor het parkeren van een vrachtwagen van de categorie N2 of N3 zoals bedoeld in het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, voor zo ver de houder woonachtig is op 500 meter of minder van parking De Laag.

Een gedomicilieerde inwoner kan maximaal één gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagen’ aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is. (vrachtwagens die zijn ingeschreven bij de werkgever: attest van de werkgever voor te leggen).

Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’ is in een bepaalde selectie van één of meerdere straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen en kan op elk moment worden gewijzigd.

Een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’, wordt uitsluitend digitaal afgeleverd.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘zorgverleners’: Verder Zorgparkeerkaart genoemd. Een zorgverstrekker die erkend is door het RIZIV of een erkende mantelzorger kan een zorgparkeerkaart aanvragen. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen kunnen:

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

        voor een oprit of garage waarop een sticker van 'zorgparkeerplaats' hangt.

 

Artikel 4: Tarieven en berekening

4.1 betalend parkeren

a) Tarief 1

 

Het grondgebied van de stad wordt voor deze retributie onderverdeeld in meerdere zones, waarvoor een gedifferentieerd tarief wordt toegepast:

 

Zone

Aantal minuten

Tarief (€)

Max. duur

1 (rode)

60

1,50

1 uur

2 (oranje)

60

1,50

2 uur

3 (geel)

60

1,10

4 uur

4 (paars)

60

0,80

4 uur

5 (geel-groen)

60

Gratis

3,50 (vanaf 6de uur)

5 uur

dagticket

Parking Grote Markt

60

2,1 (overdag)

1,20 (nacht: 20u – 9u)

1,20 (zondag)

24 uur

Parking Dungelhoeff

60

1,8 (overdag)

0,90 (nacht: 18u – 8u)

0,90 (zondag)

24 uur

De retributie is verschuldigd:

        van maandag tot en met zaterdag van 9u00 tot 19u00 in de zones 1, 2, 3 en 4, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 19u00 in de zone 5, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        alle dagen in de ondergrondse parkings Grote Markt en Dungelhoeff.

b) Tarief 2

€ 29,30 per periode van 5 uur

Wanneer in het voertuig geen geldig parkeerticket zichtbaar achter de voorruit wordt geplaatst en er ook geen aanvraag via ‘mobielparkeren’ werd overgemaakt, zal de parkeerwachter hieruit concluderen dat de bestuurder heeft geopteerd voor tarief 2.

Er zal dan een parkeerbiljet op het voertuig worden aangebracht, samen met een overschrijvingsformulier dat bij de betaling dient te worden gebruikt.

 

c) Bijzondere tarieven

1. Inwoners met een gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ : zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in zone 3, zone 4 en zone 5, op voorwaarde dat de Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ zichtbaar is aangebracht achter de voorruit of het voorste gedeelte van het voertuig tenzij het gaat om een digitale Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’.

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:

        1ste kaart is gratis

        2de kaart € 105,40/jaar

        3de kaart € 292,80/jaar

 

2. Maandwerkabonnement : geldig van maandag tot en met vrijdag, op volgende parkings

Gasthuisvest, Spui (KTA), Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei

        € 37,40/maand

        € 112,00/trimester

 

3. Werkweekabonnement : geldig van maandag tot en met vrijdag in de zone 5 Tramweglei

        € 15,60/week

        € 37,40/maand

 

4. Half uur gratis parkeren in de volledige betalende zone na aankoop van een ticket via de parkeerautomaten na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaat of via mobiel parkeren. Indien gekozen wordt voor mobiel parkeren moet er mogelijk wel een transactiekost betaald worden. Dit hangt af van welke mobiele provider gekozen wordt.

Een ticket voor een half uur gratis parkeren is niet combineerbaar met een regulier parkeerticket. Dit ticket mag meerdere keren per dag genomen worden, ook in dezelfde zone, maar twee gratis half uur tickets mogen niet aanéénsluitend genomen worden (minstens een tussenperiode van één uur). Twee parkeertickets mogen ook niet aanéénsluitend genomen worden, indien de maximum parkeertijd voor die zone reeds bereikt werd.

 

5. 20 minuten gratis in de ondergrondse parking Grote Markt, bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend.

 

6. 30 minuten gratis in de ondergrondse parking Dungelhoeff , bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend.

 

7. Dagticket

        € 5,60 in de zones 3 (geel) en 4 (paars)

        € 3,70 in de zone 5 (Tramweglei ) van maandag tot en met vrijdag

        € 16,60 in parking Grote Markt van maandag tot en met zaterdag

        € 8,00 in parking Grote Markt op zondag

        € 4,50 in parking Dungelhoeff

 

8. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

 

4.2 Parkeren in de blauwe zone

Gratis indien de parkeerduurtijd niet overschreden wordt.

Een forfaitair bedrag van € 29,30 per periode die langer is dan de parkeerduurtijd. Dit forfaitair bedrag heeft een geldigheidsduur van 5 uur.

 

Het leggen van de parkeerschijf is verplicht of het forfaitair bedrag is verschuldigd: Van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 17u00, uitgezonderd feestdagen en 11 juli.

 

Wanneer de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van het voertuig is geplaatst, of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het uur van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3.2 bedoelde forfaitaire bedrag.

 

Artikel 5: Jaarlijkse indexering

Het bedrag van de retributie en het forfaitair bedrag worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

 

R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3 en 8

   i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2023 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Opmerking:

De, door de gebruiker van de parkeerschijf, gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het KB van 01.12.1975. In geen geval brengt de retributie enig recht mee tot toe-eigening van het ontleende materiaal.

 

Artikel 6: Niet van toepassing

De houders van een door de gemeente officieel uitgereikte Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ of een andere gemeentelijke parkeerkaart zoals bedoeld in de artikels 2,51, 2.52 en 2.53 van de wegcode die zichtbaar is aangebracht achter de voorruit van het voertuig, tenzij het gaat om een digitale gemeentelijke parkeerkaart.

 

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:

        1ste kaart is gratis

        2de kaart € 105,40/jaar

        3de kaart € 292,80/jaar

 

De houders van een door de gemeente officieel uitgereikte gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’.

Kostprijs voor het bekomen van een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’:

        € 292,80/jaar

 

De tarieven van de Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ en andere gemeentelijke parkeerkaarten worden jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig de bepalingen in artikel 4 )

 

Personen met een handicap wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

Artikel 7: Vaststelling van de zones

7.1 Betalend parkeren

• Zone 1 (rood) : Florent Van Cauwenbergstraat, Lisperstraat (vanaf Grote Markt tot Kammenstraat), Vismarkt, Werf

• Zone 2 (oranje) : Antwerpsestraat, Kartuizersvest, Kolveniersvest, Koning Albertstraat, Rechtestraat, Heilige Geeststraat, Berlaarsestraat, Berlarij, Schapen-koppenstraat, Van Brandtpoort

• Zone 3 (geel) : Anton Bergmannlaan (van Antwerpsestraat tot Rederijkerslei), Rederijkerslei, Kruisbogenhofstraat, Ernest Staaslei, Kantstraat, Parelstraat, Lisperstraat (van Kammenstraat tot einde), Wijngaardstraat, Huibrechtstraat, Vredebergstraat, Mosdijk, Sint-Gummarusstraat, Mechelsestraat, Kapucijnenvest, Begijnhofstraat, Kanunnik Davidlaan, Kavesweg, Deensestraat, Netelaan, Leopold III-laan, Arthur Vanderpoortenlaan, Gasthuisvest, Ros beiaardstraat, Leuvensevest (van Berlarij tot en met huisnummer 32 even zijde, tot Woudstraat oneven zijde), Abtsherbergstraat, Blokstraat, Frederik Peltzerstraat (tot en met huisnummer 68 even zijde en tot en met huisnummer 77 onpare zijde), Groenstraat, Predikherenlaan, Spuilei, Waterpoortstraat, Hazenstraat, De Heyderstraat, Gebroeders Doxplein, Keldermansstraat, Kardinaal Cardijnstraat, Koepoortstraat, Lindenstraat, Lookstraat, Oever, Sionsvest, Sionsplein, Kardinaal Mercierplein, Koningin-Astridlaan, Molenstraat, Pettendonk, Woudstraat, Van Boeckellaan (van Leopoldplein tot en met huisnummer 35), Baron Opsomerlaan, Boomlaarstraat (van Baron Opsomerlaan tot Bosstraat), Hofstraat, Vredelaan, Ogezlaan, Leopoldplein, Renaat Veremansplein, Kluizeplein, Kluizestraat, parking Spui (KTA)

• Zone 4 (paars): *geen*

• Zone 5 (geel-groen) : Tramweglei en parking Tramweglei

 

7.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Houtroverssteeg, Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)

 

Artikel 8: Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

 

In geval van defect van een parkeerautomaat dient de parkeerschijf te worden gebruikt. De gebruiker kan geen verhaal uitoefenen tegen het bestuur ingeval van slechte werking van het apparaat.

De gebruiker zal geen bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het betalen van de retributie, toch niet kan parkeren om redenen vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.

Personen met een handicap zijn vrijgesteld van betaling van parkeergelden in de betaalzones wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de parkeerduurtijd waarvoor betaald werd

 

Een bijkomende retributie is verschuldigd wanneer het voertuig langer geparkeerd staat dan de geldigheidstermijn(en) van het forfaitair bedrag.

 

 

Artikel 9: Invordering en betaling

De eigenaar van het voertuig dat in aanmerking komt voor de betaling van de retributie ontvangt van de aangestelde van de gemeente een uitnodiging tot betalen van de retributie op de voorruit van het voertuig. Deze dient binnen de 5 dagen te worden betaald.

 

Wanneer de retributie niet betwist en niet vereffend wordt volgens de bepalingen van dit reglement ontvangt de houder van de nummerplaat een eerste schriftelijke waarschuwing met aanrekening van de aanmaningskosten voor een bedrag van € 3,20.

Wanneer hierop geen betaling volgt, wordt een tweede waarschuwing met aanrekening opgestuurd na een periode van minimum 3 weken na versturen van de eerste brief en bedragen de aanmaningskosten € 11,90.

 

In geval van niet-betaling na aanmaning wordt overgegaan tot gerechtelijke invordering van de retributies.

 

Artikel 10: Terugbetalingen

Een gemeentelijke parkeerkaart kan gedeeltelijk terugbetaald worden indien deze vóór het verstrijken van de geldigheidsduur ingeleverd wordt bij de Parkeerwinkel. Het terug te betalen bedrag wordt pro rata berekend per begonnen periode van 3 maanden van de geldigheidsduur. Een bewonerskaart kent een geldigheidsduur van 1 jaar:

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 3de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 9/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 6de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 6/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 3/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt na het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: geen terugbetaling meer mogelijk.

Het terug te betalen bedrag wordt verminderd met een administratieve kost van €10,00

 

Voor de andere retributies bestaan er geen terugbetalingsmogelijkheden.

 

Artikel 11: Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 april 2023 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

RETRIBUTIE OP WERKEN VOOR DERDEN OP DE PUBLIEKE RUIMTE EN DE FINANCIËLE WAARBORG ALS VOORWAARDE BIJ DE OMGEVINGSVERGUNNING - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van het retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en de financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 over de goedkeuring van de gemeentelijke saneringsbijdrage en tarieven aansluiting (aansluitrecht) openbare riolering en individuele sanering

 

Feiten en context

Er wordt een retributie geheven op het uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en de financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning overeenkomstig het reglement goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december  2019. Het bestaande reglement loopt tot en met 31/12/2025.

 

In het gemeenteraadsbesluit van 30 januari 2023 werd vanaf 1 januari 2023 het tarief voor de aansluiting (aansluitrecht) op de openbare riolering € 923 excl. BTW/aansluiting vastgelegd. Dit overlapt echter met de bepaling uit het retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en de financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning.

 

Omwille van deze overlap dient het laatstgenoemd retributiereglement te worden aangepast en wordt in het reglement de lijn mbt rioolaansluitingen geschrapt.

 

Juridische grond

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om het retributiereglement op uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en een financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning als volgt aan te passen:

 

Huidig artikel:

 

Artikel 5 : Tarieven voor werkzaamheden op de publieke ruimte:

 

 

 

 

2020

aansluitingen van de private regen- en afvalwaterriolering voor een woning of ander gebouw

€ 954,00

de aanleg van een oprit

eur per m² met een minimum van 372,60 eur voor een oprit

per m²

€ 49,90

 

met een straatlengte van 3 meter

min

€ 373,00

 

voor een oprit met een straatlengte van 6 meter

per m²

€ 49,50

 

 

min

€ 562,20

 

 

 

 

ontstopping van de riolering:

overeenkomstig tarieven arbeidsuren :

 

 

werkzaamheden i.v.m. herstellingen/ herleggen van voetpaden en opritten

* uitbraak bestrating per m² € 8,70

 

 

 

* uitbraak boordsteen per lopende m € 4,30

 

 

 

* herleggen fundering per m² € 18,90

 

 

 

* herleggen bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* herleggen boordsteen per lopende m € 27,00

 

 

 

* aanleggen nieuwe bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* aanleggen nieuwe boordsteen per lopende m € 9,70

 

 

 

* aanleggen bestrating in natuursteen per m² € 40,00

 

 

 

* stut voor boordsteen per lopende m € 4,90

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

 

herstellen of vernieuwen straatkolken:

 

 

 

* uitbreken straatkolk per stuk € 54,00

 

 

 

 

* plaatsen nieuwe straatkolk per stuk € 421,70

 

 

 

* aansluiten straatkolk per stuk € 108,10

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

herstellen en ambtshalve werken i.v.m. overwelvingen:

 

 

 

* plaatsen kopmuren per stuk € 594,70

 

 

 

 

* plaatsen goot per lopende m € 32,40

 

 

 

 

* plaatsen kolk per stuk € 421,70

 

 

 

 

* plaatsen buis per lopende m € 86,50

 

 

 

 

* slopen buis per lopende m € 27,00

 

 

 

 

* slopen kopmuur per muur € 48,60

 

 

 

 

* uitruimen gracht per lopende m € 21,60

 

 

 

bouw van nieuwe overwelvingen

 

 

 

Na de aanvraag voor de aanleg van een oprit waarvoor een nieuwe inbuizing dient aangelegd te worden, zal er door de stadsdiensten een voorafgaandelijke raming worden opgemaakt.”na uitvoering van de werken wordt de werkelijke kostprijs doorgerekend

 

reële kost

arbeidsuren:

 

 

 

 

 

* eigen personeel € 37,80

 

 

 

 

* personeel derden € 45,50

 

 

 

 

* inzet kraan € 67,00

 

 

 

 

* inzet vrachtwagen € 67,00

 

 

 

 

 

 

afvalverwerking:

 

 

 

 

* stortkosten

 

reële kost

 

Nieuw artikel:

 

Artikel 5 : Tarieven voor werkzaamheden op de publieke ruimte:

 

 

 

 

2020

de aanleg van een oprit

eur per m² met een minimum van 372,60 eur voor een oprit

per m²

€ 49,90

 

met een straatlengte van 3 meter

min

€ 373,00

 

voor een oprit met een straatlengte van 6 meter

per m²

€ 49,50

 

 

min

€ 562,20

 

 

 

 

ontstopping van de riolering:

overeenkomstig tarieven arbeidsuren :

 

 

werkzaamheden i.v.m. herstellingen/ herleggen van voetpaden en opritten

* uitbraak bestrating per m² € 8,70

 

 

 

* uitbraak boordsteen per lopende m € 4,30

 

 

 

* herleggen fundering per m² € 18,90

 

 

 

* herleggen bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* herleggen boordsteen per lopende m € 27,00

 

 

 

* aanleggen nieuwe bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* aanleggen nieuwe boordsteen per lopende m € 9,70

 

 

 

* aanleggen bestrating in natuursteen per m² € 40,00

 

 

 

* stut voor boordsteen per lopende m € 4,90

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

 

herstellen of vernieuwen straatkolken:

 

 

 

* uitbreken straatkolk per stuk € 54,00

 

 

 

 

* plaatsen nieuwe straatkolk per stuk € 421,70

 

 

 

* aansluiten straatkolk per stuk € 108,10

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

herstellen en ambtshalve werken i.v.m. overwelvingen:

 

 

 

* plaatsen kopmuren per stuk € 594,70

 

 

 

 

* plaatsen goot per lopende m € 32,40

 

 

 

 

* plaatsen kolk per stuk € 421,70

 

 

 

 

* plaatsen buis per lopende m € 86,50

 

 

 

 

* slopen buis per lopende m € 27,00

 

 

 

 

* slopen kopmuur per muur € 48,60

 

 

 

 

* uitruimen gracht per lopende m € 21,60

 

 

 

bouw van nieuwe overwelvingen

 

 

 

Na de aanvraag voor de aanleg van een oprit waarvoor een nieuwe inbuizing dient aangelegd te worden, zal er door de stadsdiensten een voorafgaandelijke raming worden opgemaakt.”na uitvoering van de werken wordt de werkelijke kostprijs doorgerekend

 

reële kost

arbeidsuren:

 

 

 

 

 

* eigen personeel € 37,80

 

 

 

 

* personeel derden € 45,50

 

 

 

 

* inzet kraan € 67,00

 

 

 

 

* inzet vrachtwagen € 67,00

 

 

 

 

 

 

afvalverwerking:

 

 

 

 

* stortkosten

 

reële kost

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de gecoördineerde versie van het retributiereglement op uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en een financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning.

 

 

Bijlage:

 

Retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en de financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning (gecoördineerde versie).

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

 

Artikel 1 : basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand vanaf 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie geheven voor het uitvoeren van werken voor derden op de publieke ruimte en de financiële waarborg als voorwaarde bij de omgevingsvergunning.

 

Artikel 2 : definities:

§ 1 Werken voor derden :

Hieronder vallen volgende werkzaamheden op verzoek van de aanvrager :

        aansluiten van de private regenwater en afvalwaterriolering op het openbare rioleringsnet;

        aanleg van een oprit als toegang tot private terreinen;

        herstellingen of ontstoppingen van de riolering van het openbare rioleringsnet, tenzij de aanvrager kan aantonen dat schade of verstopping niet te wijten is aan een tekortkoming van de aanvrager.

 

§ 2 Waarborgen:

Voetpadwaarborg:

Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning en/of vóór de aanvang van de werken, dient de persoon - hetzij een natuurlijke, hetzij een rechtspersoon een waarborg te stellen tot dekking van eventuele schade berokkend aan voet- en/of fietspaden, afvoergoten, straatkolken en groenstroken bij de uitvoering van bouwwerken. In het kader van de retributie zal deze waarborg “voetpadwaarborg” genoemd worden.

Waarborg rioolaansluiting:

Waarborg rioolaansluiting in verkaveling te betalen, terugbetaling

enkel mits aflevering keuringsattest

§ 3 Ambtshalve opleggen retributie :

        bij overwelving van een baangracht zonder toelating

        bij overwelving van een baangracht die niet volgens de opgelegde constructieplannen wordt uitgevoerd;

        bij het toebrengen van schade aan voet- en/of fietspaden, afvoergoten en straatkolken

 

Artikel 3 : Tarieven waarborg en berekening

§ 1 Tarieven waarborg:

TARIEF A

Voor de oprichting en verbouwing van eengezinswoningen en bijgebouwen wordt een forfaitaire waarborg van 750 € aangerekend.

 

TARIEF B:

Voor de oprichting en verbouwing van handelszaken, meergezinswoningen groter dan twee woningen en andere woonprojecten wordt het bedrag van de waarborg bepaald door het aantal m² van het voet- en/of fietspad en eventuele groenstroken te vermenigvuldigen met 115 €/m² voor volgende straten:

        Antwerpsestraat;

        Grote Markt;

        Florent van Cauwenberghstraat;

        Kolveniersvest;

        Eikelstraat;

        Papegaaistraat;

        Lantaarnstraat;

        Zimmerplein;

        Schapenkoppestraat;

        Felix Timmermansplein;

        Kapucijnevest.

 

Voor de overige straten wordt de waarborg bepaald door het aantal m² van het voet- en/of fietspad en eventuele groenstroken te vermenigvuldigen met 46 €/m².

 

BEREKENING

Voor de berekening van de waarborg van tarief B wordt gebruik gemaakt van volgende formule:

Breedte van het perceel gemeten op de rooilijn x diepte gemeten tussen de rooilijn en de uiterste rand van het beschouwde fiets- en/of voetpad en groenstroken x het bedrag x.

Indien er geen rooilijn is wordt de perceelgrens als berekeningsbasis genomen.

Voor de berekening van de waarborg van tarief B voor hoekpercelen wordt eveneens de breedte van de zijgevel in rekening gebracht.

Ieder gedeelte van een vierkante meter wordt naar een hogere eenheid afgerond.

 

TARIEF C

Voor rioolaansluiting in een verkaveling € 250/aansluiting

 

Artikel 4 : Voorwaarden waarborg

§1 . Plaatsbeschrijving

Een plaatsbeschrijving dient opgemaakt én ondertekend te worden door de architect of de bouwheer en overgemaakt te worden aan de stadsdiensten, departement aanvragen en  afleveringen, minstens 20 kalenderdagen vóór de aanvang van de werken.

Deze plaatsbeschrijving moet bestaan uit een gedetailleerde beschrijving vóór aanvang van de werken van:

        het voet- en of fietspad,

        de afvoergoten en straatkolken;

        de eventuele groenstroken.

De plaatsbeschrijving gebeurt over de breedte van het eigen perceel en de aanpalende percelen tot over een breedte van 15 m.

Deze gedetailleerde beschrijving moet aangevuld worden met minstens vijf duidelijke foto’s die de totaliteit van het perceel en de aanpalende percelen moet omvatten.

Deze plaatsbeschrijving wordt geverifieerd door het departement aanvragen en afleveringen.

Indien het stadsbestuur zich niet akkoord verklaart met de afgeleverde plaatsbeschrijving, zullen zij contact opnemen met de bouwheer of de architect om tot een gezamenlijk aanvaardbare plaatsbeschrijving te komen en dit binnen de twintig kalenderdagen na het indienen van de plaatsbeschrijving.

 

Indien geen gedetailleerde beschrijving en foto’s ingediend worden, wordt ervan uitgegaan dat het voet- en/of fietspad, afvoergoot, rioolkolken en de eventuele groenstroken zich in perfecte staat bevinden.

 

§ 2 Betaling waarborg

De voetpadwaarborg dient betaald te worden aan het stadsbestuur voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning met architect vereist is.

De voetpadwaarborg dient gestort te worden op rekening van het stadsbestuur op rekeningnummer BE 47 0961 1129 4080 mét vermelding van factuurnummer en dit vóór aanvang van de werken. Voor waarborgen groter dan 10.000 EUR kan de waarborg eveneens via bankwaarborg worden voldaan.

 

§ 3 modaliteiten teruggave waarborg

a) Na uitvoering van de werken dient de bouwheer het stadsbestuur, departement aanvragen en afleveringen in kennis te stellen van het einde der werken.

Volgende werken dienen minstens voltooid te zijn :

        ruwbouw (winddicht)

        chapewerken;

        bezettingswerken binnen en buiten;

        plaatsing van de nutsleidingen;

        technieken (elektriciteit – verwarming - sanitair);

        montagekranen en heftoestellen dient van de werf verwijderd te zijn.

        voor de waarborg op rioolaansluitingen in verkavelingen, na voorlegging van het keuringsattest.

b) Het departement stadsinfrastructuur zal aan de hand van een plaatsbeschrijving de staat van het voet- en/of fietspad, afvoergoten, straatkolken en eventuele groenstroken na de werken vergelijken met de opgemaakte plaatsbeschrijving vóór de werken.

c) Ingeval van schade zal het departement stadsinfrastructuur aan de hand van een gedetailleerde meetstaat, de kostprijs van deze beschadigingen en noodzakelijke werkuren berekenen op basis van de vastgestelde eenheidstarieven

d) Eventuele herstellingswerken zullen uitgevoerd worden door de stadsdiensten of door een door haar aangeduide aannemer en zullen van de gestelde waarborg in mindering gebracht worden.

e) Indien het voetpad, fietspad, afvoergoten, straatkolken en eventuele groenstroken voor de aanpalende percelen beschadigd wordt door toedoen van de bouwwerken worden ook deze beschadigingen of waardeverminderingen aangerekend op de gestelde waarborg.

f) Kleine beschadigingen zoals verfplekken, krassen, kleine mortelplekken, … zullen aangerekend worden wegens de minderwaarde van het voetpad en zullen in mindering gebracht worden op de gestelde waarborg. Kleine beschadigingen kunnen hersteld worden afhankelijk van de ernst.

g) De vrijgave van de waarborgsom gebeurt, geheel of gedeeltelijk binnen de 30 kalenderdagen, na controle van de plaatsbeschrijvingen én na berekening en verrekening van de eventuele beschadigingen

h) Indien de voetpadwaarborg niet volstaat zullen de supplementaire kosten voor herstel aangerekend worden aan de bouwheer.

i) Een vervroegde terugbetaling van de waarborg is niet mogelijk.

 

Artikel 5 : Tarieven voor werkzaamheden op de publieke ruimte:

 

 

 

 

2020

aansluitingen van de private regen- en afvalwaterriolering voor een woning of ander gebouw

(*) schrapping door gemeenteraad

€ 954,00 (*)

de aanleg van een oprit

eur per m² met een minimum van 372,60 eur voor een oprit

per m²

€ 49,90

 

met een straatlengte van 3 meter

min

€ 373,00

 

voor een oprit met een straatlengte van 6 meter

per m²

€ 49,50

 

 

min

€ 562,20

 

 

 

 

ontstopping van de riolering:

overeenkomstig tarieven arbeidsuren :

 

 

werkzaamheden i.v.m. herstellingen/ herleggen van voetpaden en opritten

* uitbraak bestrating per m² € 8,70

 

 

 

* uitbraak boordsteen per lopende m € 4,30

 

 

 

* herleggen fundering per m² € 18,90

 

 

 

* herleggen bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* herleggen boordsteen per lopende m € 27,00

 

 

 

* aanleggen nieuwe bestrating per m² € 39,90

 

 

 

* aanleggen nieuwe boordsteen per lopende m € 9,70

 

 

 

* aanleggen bestrating in natuursteen per m² € 40,00

 

 

 

* stut voor boordsteen per lopende m € 4,90

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

 

herstellen of vernieuwen straatkolken:

 

 

 

* uitbreken straatkolk per stuk € 54,00

 

 

 

 

* plaatsen nieuwe straatkolk per stuk € 421,70

 

 

 

* aansluiten straatkolk per stuk € 108,10

 

 

 

* herstellen of verwijderen peilbuizen per stuk € 216,20

 

 

herstellen en ambtshalve werken i.v.m. overwelvingen:

 

 

 

* plaatsen kopmuren per stuk € 594,70

 

 

 

 

* plaatsen goot per lopende m € 32,40

 

 

 

 

* plaatsen kolk per stuk € 421,70

 

 

 

 

* plaatsen buis per lopende m € 86,50

 

 

 

 

* slopen buis per lopende m € 27,00

 

 

 

 

* slopen kopmuur per muur € 48,60

 

 

 

 

* uitruimen gracht per lopende m € 21,60

 

 

 

bouw van nieuwe overwelvingen

 

 

 

Na de aanvraag voor de aanleg van een oprit waarvoor een nieuwe inbuizing dient aangelegd te worden, zal er door de stadsdiensten een voorafgaandelijke raming worden opgemaakt.”na uitvoering van de werken wordt de werkelijke kostprijs doorgerekend

 

reële kost

arbeidsuren:

 

 

 

 

 

* eigen personeel € 37,80

 

 

 

 

* personeel derden € 45,50

 

 

 

 

* inzet kraan € 67,00

 

 

 

 

* inzet vrachtwagen € 67,00

 

 

 

 

 

 

afvalverwerking:

 

 

 

 

* stortkosten

 

reële kost

 

Artikel 6 : Jaarlijkse indexaanpassing

De bedragen uitgezonderd waarborgen worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

 

                              R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 5

                                 i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt  afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 5 : Retributieplichtige

De retributie valt ten laste van de personen of instellingen die de aanvraag hebben ingediend en bij gebreke daarvan de vergunninghouder.

 

Artikel 6 : Invordering en betaling

De betaling van de retributie dient te gebeuren op rekening van het stadsbestuur binnen 30 dagen na verzending van de factuur. Deze factuur dient binnen de 30 dagen te worden voldaan.

Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag gevorderd worden overeenkomstig art. 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 7 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

HERAANLEG N10 AARSCHOTSESTEENWEG - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST AQUAFIN-AWV. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in 2007 het studiebureau Grontmij (nu Sweco) aangesteld voor het uitvoeren van de studie voor de aanleg van vrijliggende fietspaden langs de N10 tussen de Schollebeekstraat en de Liersebaan.

De projectnota voor de fietspaden langs de N10 werd in 2008 conform verklaard.

 

In 2009 breidde AWV het M13 fietspaden dossier uit naar een volledige heraanleg van dit deel van de N10-Aarschotsesteenweg  om aan het streefbeeld van de N10 (opgesteld in 2004) te voldoen.

 

In de periode 2016-2021 voerde Igemo in opdracht van de stad de besprekingen met de bewoners om de noodzakelijke grondinnames te verwezenlijken.

De bijeenkomst van het college keurde op 3 mei 2021 het voorontwerp goed voor de heraanleg van de Aarschotsesteenweg.

 

De Vlaamse Regering verleende op 13/12/2022 omgevingsvergunning OMV/2022047791 aan Stad Lier en AWV voor de heraanleg van de Aarschotsesteenweg.

 

Subsidies:

 Fietspaden

De gemeenteraad heeft in zitting van 18 september 2007 de koepelmodule 12.021AA met module 13b betreffende de subsidiëring van de aanleg van of verbetering van fietspaden langs gewestwegen door de lokale overheid goedgekeurd.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 mei 2018 goedkeuring gehecht aan het addendum van de koepelmodule 12.021AA met module 13b betreffende de subsidiëring van de aanleg van of verbetering van fietspaden langs gewestwegen door de lokale overheid.

 

Door de goedkeuring van de M13 module is de aanleg van fietspaden en daaraan rechtstreeks verbonden kosten gesubsidieerd/terugbetaald door AWV.

 

 Riolering

Op 8 maart 2022 keurde de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) het voorontwerp voor de subsidiëring van de aanleg van de riolering  - dossiernummer A221019_101110 goed voor zowel de Schollebeekstraat en de daarmee verbonden Aarschotsesteenweg goed.

Hierdoor zijn de kosten voor aanleg van de riolering voor 75% gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid in beide projecten.

Deze subsidie betreft uitsluitend riolering langs gemeentewegen en niet langs gewestwegen. Door deze bijkomende subsidie konden ook de doodlopende zijstraten van de N10 mee gerioleerd worden, dit was niet voorzien in het originele dossier.

 

Op de bijeenkomst college werd op 7 december 2020 het ereloonvoorstel voor uitbreiding van de zijstraten Aarschotsesteenweg goedgekeurd.

 

De gemeenteraad van 29 november 2022 hechtte goedkeuring aan de gebruiksovereenkomst in het kader van het Lokaal Pact 5 van de Vlaamse overheid. Door deze overeenkomst wordt de aanleg van riolering langs een gewestweg overgenomen en voor rekening van de Vlaamse Overheid (via Aquafin) uitgevoerd.

 

Feiten en context

Gezien de complexe financieringssituatie die door de jaren heen ontstond, dringt een driepartijen samenwerkingsovereenkomst tussen alle financierende partijen zich op.

 

  1. De koepelmodule M13 is uitsluitend van toepassing op aanleg van fietspaden terwijl AWV later besliste om de volledige rijbaan her aan te leggen. De M13 module blijft gelden en dient correct toegepast te worden;
  2. De rioleringssubsidie van de VMM heeft enkel betrekking op aanleg van riolering die onder het beheer van de gemeente valt. Grachten langs een gewestweg vallen onder de bevoegdheid van het gewest. Vuilwaterriolering (DWA) blijft in het beheer van de gemeente, ook langs een gewestweg.
  3. Aquafin neemt de gemeentelijke saneringsplicht voor riolering over vanaf bepaalde punten waar voldoende vuilvracht verzameld wordt door de gemeente. Zulk een 'overnamepunt' ligt op de Aarschotsesteenweg thv de Slenderstraat.
  4. De Vlaamse Overheid heeft een extra subsidiemogelijkheid voor versnelling van aanleg van riolering, het zgn Lokaal Pact, in het leven geroepen waardoor de  riolering langs gewestwegen volledig wordt overgenomen door Aquafin, ook nog voor het overnamepunt.

 

De samenwerkingsovereenkomst in bijlage kwam tot stand na besprekingen tussen AWV, Aquafin en het technisch bureau van de Stad Lier op basis van verdeelsleutels die studiebureau Sweco opmaakte ifv bovengenoemde subsidiemogelijkheden.

 

Fasering

        goedkeuring samenwerkingsovereenkomst door Lier-AWV-Aquafin: februari/maart 2023

        goedkeuring aanbestedingsdossier door Lier-AWV-Aquafin: februari/maart 2023

        publicatie bestek: april 2023

        Sluiting opdracht en start werken: Q3 2023

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst dient goedgekeurd te worden door het college en overgemaakt te worden aan de gemeenteraad van 6 maart 2023 ter goedkeuring.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de 'samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke opdrachten van werken' voor de heraanleg van de N10-Aarschotsesteenweg tussen de Schollebeekstraat en de N10 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

CONTRACT OPENEN PRIVAAT DEEL BOSSEN - TRAGE WEGEN - 2023-2032. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Reeds enige tijd is men vanuit Stad Lier en vanuit dienst mobiliteit in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland aan de slag gegaan met het inventariseren van trage wegen, alsook het bewerkstelligen van activatie van trage wegen die nu in onbruik of geprivatiseerd zijn.

 

Feiten en context

Men wilt trage wegen die geprivatiseerd zijn of in onbruik zijn terug activeren. Specifiek is er een (mogelijk) overeenkomst tussen dhr. Carl Van Hool en stad Lier mbt. het openstellen van een verlenging van 'Bossen'. Dit is een (potentieel) zeer waardevolle trage weg, die dus geprivatiseerd is. Er is wel een samenwerkingsovereenkomst met dhr. Van Hool (zie bijlage). Hierin staat onder andere dat er een akkoord is met het openstellen van de zuidelijke grondstrook aansluitend op de openbare weg genaamd 'Bossen'. Deze 'sui generis' overeenkomst zou voor 9 jaar geldig en verlengbaar zijn, met een opzeggingstermijn van 3 maanden. Tijdens deze overeenkomst zal het wandelpad niet worden afgesloten en uitsluitend door wandelaars worden gebruikt. De eigenaar staat in voor het nodige onderhoud, maar Stad lier zal de nodige sensibiliserende signalisatie voorzien. tevens zal de eigenaar ook nooit aansprakelijk gesteld worden voor een eventueel ongeval van de gebruikers op dat grondgebied.

 

 

Adviezen

Met het huidige beleid en STOP-principe, kan dit initiatief in goede verstandhouding enkel toegejuicht worden. Hierdoor kan er een positief advies gegeven worden op het ondertekenen van dit contract, dat tevens ook nog langs de gemeenteraad moet. Het verlengde deel van deze weg was voorlopig niet echt actief in gebruik door de eigenaar, waardoor dit ook zo een nuttige publieke invulling kan krijgen. De bevoegde juridische personen hebben dit contract voor beide partijen op constructieve wijze opgesteld, waardoor er geen problemen voor zowel de eigenaar als Stad Lier zouden kunnen ontstaan.

 

Stemming

 

eenparig

 

Art 1 :

Het college beslist om het contract voor de gebruikname van een deel van het privaat pad van 'Bossen' vanuit stad Lier te ondertekenen. Dit kan ten vroegste ingaan vanaf 01/02/2023 tot en met 31/01/2032 (periode van 9 jaar). Vervolgens kan dit document naar de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

STRATEGISCH VEILIGHEIDS-EN PREVENTIEPLAN 2020 - AANBRENGEN VAN MINIMALE WIJZIGINGEN. GOEDKEURING.

STRATEGISCH VEILIGHEIDS-EN PREVENTIEPLAN 2023-2024 - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Goedkeuring door het CBS, in zitting van 16/3/2020, van de verlenging van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan voor het jaar 2020. Goedkeuring van deze verlenging door de gemeenteraad in zitting van 27/4/2020.

Kennisname door het CBS, in zitting van 7/6/2021, van de verlenging zonder wijzigingen van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan voor het jaar 2021. Kennisname van deze verlenging door de gemeenteraad van 28/6/2021.

Het koninklijk besluit van 20 juli 2022 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022.

Ministerieel Besluit tot bepaling van de indienings-, opvolgings- en evaluatievoorwaarden en tot bepaling van de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële toelage van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2023-2024.

 

Feiten en context

Sinds 2020 werd het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan voor Lier steeds jaarlijks ongewijzigd qua inhoud verlengd en dit met het oog op een latere grondige herwerking van deze plannen door de FOD Binnenlandse Zaken. De minister van Binnenlandse Zaken besliste om deze plannen nogmaals te verlengen voor de periode 1/1/2023-31/12/2024 en dit nogmaals met het oog op een grondige herwerking ervan vanaf 2025.

In het huidige plan zijn voor Lier de volgende fenomenen weerhouden:

        administratief sanctioneerbare overlast

        sociale overlast

        druggerelateerde maatschappelijke overlast

        inbraken

        gauwdiefstal

        diefstal van en in auto's

        winkeldiefstal

        verkeersveiligheid

 

Met het oog op een grondige herwerking van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan in 2025 werden momenteel enkele minimale wijzigingen /toevoeging aangebracht:

        verwijderen van het fenomeen diefstal van en in auto's (wegens te beperkt als criminaliteitsfenomeen).

        verwijdering van enkele operationele doelstellingen:

        organiseren van een permanent overleg met de horeca (werd onderzocht maar niet relevant geacht).

        oprichting van een aparte BIN horeca (werd onderzocht maar niet relevant geacht).

        organiseren van een wekelijkse bewaakte fietsenstalling tijdens de zaterdagmarkt (wordt al sinds enkele jaren niet meer voorzien).

        aanbieden van, ism de lokale politie, een leenfiets door Fietspunt Lier aan slachtoffers van een fietsdiefstal (werd reeds enkele jaren geleden stopgezet).

        toevoeging van het fenomeen cybercriminaliteit.

 

Argumentatie

Een reeks operationele doelstellingen uit het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2020 zijn niet meer relevant en worden best verwijderd uit dit plan. Gezien de stijgende criminaliteitscijfers aangaande cybercriminaliteit, wordt dit fenomeen toegevoegd aan dit plan voor de periode 2023-2024.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de minimale wijzigingen aangebracht aan het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan (SVPP) 2020 goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist gewijzigde Strategisch Veiligheids- en Preventieplan 2023-2024 principieel goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

OVEREENKOMST VZW MONDIALE WERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben al langer een nauwe samenwerking met vzw Mondiale Werken in het kader van de uitvoering van diverse projecten o.a. rond taal en onderwijs.

 

Op 7 november 2022 besliste het schepencollege om van de verkregen Vlaamse middelen in het kader van Plan Samenleven, de vzw van een toelage te voorzien van in totaal 16.400 euro ter uitvoering van de projecten Taakkrakers, Leesrovers, Taalpiraatjes en speelnamiddagen voor de periode 1 november 2022 t.e.m. 30 oktober 2023 (eerste werkjaar Plan Samenleven).

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid verwacht een aanbod en bereik in ruil voor de middelen die de stad Lier gekregen heeft voor de uitvoering van het Plan Samenleven. Elke stad kan ervoor kiezen dit aanbod zelf te voorzien of (deels) uit te besteden. Via een overeenkomst met de vzw Mondiale Werken wordt een deel uitbesteed en worden afspraken vastgelegd.

 

Argumentatie

De projecten rond taal en onderwijs kaderen in de acties van het Plan Samenleven, subsidiedossier waarop de s. Door een gedeeltelijke uitbesteding van de opdracht van het Plan Samenleven behoudt de stad Lier de regiefunctie zonder alles zelf te moeten organiseren en uitvoeren.

De vraag om extra ondersteuning rond huiswerk en lezen is groot vanuit zowel scholen als kwetsbare ouders. De projecten van vzw Mondiale Werken bieden daar een antwoord op.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/05/32

Plan Samenleven

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst met vzw Mondiale Werken goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

OVEREENKOMSTEN AANMELDINGSSYSTEEM V-ICT-OR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

30/11/2020: goedkeuring CBS 'digitaal aanmelden secundair onderwijs schooljaar 2021-2022'.

Schooljaar 2022-2023: scholen beslissen om terug in te schrijven zonder aanmelden.

Schooljaar 2023-2024: scholen beslissen om opnieuw digitaal aan te melden.

 

Feiten en context

Voor de aanmeldingen in het secundair onderwijs zal er gewerkt worden met het aanmeldingssysteem van V-ICT-OR.

 

Om deze samenwerking te finaliseren, dient een dienstverleningsovereenkomst en verwerkersovereenkomst ondertekend te worden.

 

Adviezen

De overeenkomsten werden nagelezen door DPO.

 

Argumentatie

In het basisonderwijs wordt reeds vele jaren gewerkt met V-ICT-OR.

2 schooljaren geleden, tijdens de aanmeldingsperiode voor het secundair onderwijs, werd er ook met V-ICT-OR gewerkt.

 

Financiële weerslag

Het gebruik van V-ICT-OR bedraagt in 2023 € 4766.57.

Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/02/06

Organisatie centraal aanmeldingssysteem schoolinschrijvingen

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist samen te werken met V-ICT-OR voor de aanmeldingen in het secundair onderwijs.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de dienstverleningsovereenkomst met V-ICT-OR goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist de verwerkersovereenkomst met V-ICT-OR goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

PERIODIEKE AANVAARDING VAN HANDGIFTEN AAN HET ARCHIEF LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks krijgt het Archief Lier heel wat giften aangeboden. Deze zijn meestal afkomstig van particulieren, af en toe van verenigingen. Het gaat in het gros van de gevallen om items met een beperkte financiële waarde, maar een grote(re) emotionele waarde.

 

Aangezien het gaat om items zonder noemenswaardige financiële waarde volstaat de eenvoudigste vorm van gift, namelijk de gift van hand tot hand. Eenmaal per jaar agendeert Archief Lier de lijst met handgiften op het college (zie bijlage). Na principiële aanvaarding door het college, kunnen deze vervolgens definitief door de gemeenteraad worden aanvaard.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art 40 en 41

Burgerlijk Wetboek, art. 894

 

Argumentatie

De giften die het Archief Lier op regelmatige basis ontvangt vormen een interessante aanvulling op de reeds bestaande collectie.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad aanvaardt de handgiften bij het Archief Lier binnengebracht tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 definitief.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

GEMEENTE ZONDER GEMEENTEHUIS - OPROEPEN VAN VOORZITTERS EN BIJZITTERS VOOR DE VERKIEZINGEN - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROJECT “DIGITAAL BEHEER SAMENSTELLING TEL- & STEMBUREAUS”. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. In het kader van dit relanceproject stelde onze stad samen met enkele andere steden een subsidiedossier op. De gemeente Lennik treedt op als penhoudende organisatie. Een samenwerkingsovereenkomst met de penhoudende organisatie werd opgemaakt.

 

Feiten en context

Er werd een subsidiedossier opgesteld in het kader van het relanceproject "Gemeente zonder gemeentehuis". Onderwerp van het opgemaakte subsidiedossier is om het volledige proces van het oproepen van voorzitters en bijzitters voor de stembureaus en telbureaus van de verkiezingen te digitaliseren.

 

Voor elke verkiezingsdag dienen gemeentebesturen, al dan niet in combinatie met buurgemeenten binnen een kanton, en in overleg met rechtbank en of vredegerecht in te staan voor de ondersteuning en praktische uitvoering van de verkiezingen. Eén van de (vaak onderschatte) taken bij de voorbereiding en organisatie van de verkiezingen is telkens weer het (efficiënt) oproepen van de voor- en bijzitters die de werking van de bureaus zelf (op zondag) moeten verzekeren.

 

Dit is op heden nog steeds een zeer manuele en arbeidsintensieve bezigheid. Naargelang het type verkiezingen mag men niet met vrijwilligers werken, er is de steeds opnieuw wisselende invulling van de functies (vervangingen, ziektes, verschuivingen,…) en het geheel is een administratief tijdrovend proces, mede omdat het gros van de communicatie vandaag nog steeds via een papieren (post)proces verloopt met een hele aantal (aangetekende) zendingen.

 

Om hier een oplossing voor uit te werken is het aangewezen om alle processen (aanschrijving, bevestiging, vervangingen, bezorgen info, statusupdates) zoveel als mogelijk elektronisch te kunnen verwerken, te automatiseren waar mogelijk en decentraal op te kunnen volgen. Alle aanstellingen centraal aansturen en beheren en een overzicht op de status van het geheel genereren zonder extra tel en rekenwerk. Daarnaast wordt alle communicatie dan ook digitaal bijgehouden, waar nu een veelheid aan klasseurs en bewijsstukken een papieren bottleneck veroorzaken.

 

Dit zal uiteindelijk resulteren in:

        Zo volledig mogelijke digitale workflow i.p.v. de 100% papieren flow op heden.

        Automatische update voor de besturen van de wijzigende statussen en het genereren van “live” overzichten

        Automatisch (opnieuw) genereren van de bij wet verplichte modellen en pv’s bij elke wijziging.

        Snellere en efficiëntere werking van het hoofdbureau per bestuur. (Op heden wordt de postverzending nog steeds op 100% klassieke postwijze afgewerkt wat een reactietijd geeft per zending van soms + 1 week)

        Snellere communicatie en sneller “vullen” van alle nodige functies.

        Beter zicht op eventuele reserve en beperken van reserve tot een aanvaardbaar aantal.

        Nood aan minder mensen oproepen = minder burgers aan te spreken = minder communicatie = minder effort

        De verzending van poststukken, lijsten richting voorzitters en bureaus regelt men veel eenvoudiger

        Een duidelijk overzicht van oproepingen naar volgende edities toe.

 

Wat moet er gebeuren om hier in te slagen:

        De huidige/bestaande werkwijzen inventariseren en processen herwerken voor efficiënter werken + actualiseren naar huidige vigerende wetgeving.

        Een POC opmaken om de huidige flow om te zetten in een digitale flow, gekoppeld aan de Vlaamse bouwstenen.

        Bepalen welke dashboard functionaliteiten nodig zijn voor een beter zicht en beheer op/van open plekken, aan te schrijven personen, reservelijsten en de daartoe nodige informatie bij opstart van de processen uit te breiden.

        De nodige (bestaande) bouwblokken in de procesflow verwerken voor het digitaliseren van zendingen, ontvangstbewijzen en bevestiging van aanwezigheden digitaal te kunnen verzenden, ontvangen en te laten registeren na harde authenticatie (ipv klassieke papieren spoor en aangetekende zending)

        Beschrijven van de processen die kunnen zorgen voor een automatisering van antwoorden en opvragen van bewijsstukken bij het weigeren van uitvoering/opnemen van functies.

        Harde authenticatie ACM/IDM

        Melding van statussen via Dosis (voor bevestigingen, statuswijzigingen

        Verzenden van documenten via de E-box, Documentendients Vlaanderen, … voor alternatieve en vooral snellere verzending

        Koppelen van de totaliteit van de toepassing met bv. documentendienst Vlaanderen voor het automatiseren en verbeteren van de efficiëntie bij verzending.

 

Wat zal de opgeroepen inwoner ervaren:

        De burger zal op een efficiënte manier zijn al dan niet aanwezigheid kunnen aanduiden.

        In tegenstelling tot werken via de post, zal de burger voldoende tijd hebben om zich te organiseren.

        De burger zal niet meer voor meerdere verkiezingen opgeroepen worden.

        De burger kan zijn administratieve afhandeling volbrengen buiten kantooruren.

        De burger die dit wenst, kan nog steeds op de klassieke wijze (op papier per post) reageren.

        Er kan eventueel gewerkt worden met een burger vrijwilligerslijst.

        Er kan sneller geanticipeerd worden op onvolledige stembureaus, waardoor de burgers in deze bureaus niet onderbemand aan het werk moeten.

 

Het project werd door de Vlaamse regering goedgekeurd. De samenwerkingsovereenkomst dient door de gemeenteraad bekrachtigd te worden.

 

Adviezen

Gelet op de vele voordelen is het aangewezen om de samenwerkingsovereenkomst te bekrachtigen.

 

Argumentatie

Er wordt ingegaan op bovenstaand advies.

 

Financiële weerslag

De kost voor de stad Lier bedraagt 14 318,18 euro. Dit is louter de kost van de personeelsinzet bij het meewerken aan dit project. Het betreft inzet van huidige medewerkers.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst van het project "Digitaal beheer samenstelling stem- en of telbureaus" in het kader van "Gemeente zonder gemeentehuis" te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

GEMEENTE ZONDER GEMEENTEHUIS - DEELNAME AAN SUBSIDIEAANVRAAG M.B.T. AANGIFTE OVERLIJDEN - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VAN HET PROJECT "DIGITALE AANGIFTE OVERLIJDEN". GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken. In het kader van dit relanceproject stelde onze stad samen met enkele andere steden een subsidiedossier op. De stad Leuven treedt op als penhoudende organisatie. Een samenwerkingsovereenkomst met de penhoudende organisatie werd opgemaakt.

 

Feiten en contex

In de subsidieoproep “Gemeente zonder Gemeentehuis” wordt aan de hand van zeven oproepen 35 miljoen relancebudget verdeeld ter ondersteuning van digitale projecten van lokale besturen. Oproep 6 (september 2022) focust op grootschalige digitale transformaties. Het doel daarbij is om meerdere processen die bij verschillende gemeenten voorkomen gezamenlijk te vereenvoudigen en te digitaliseren.

 

Leuven wilt samen met Aalst, Antwerpen, Gent, Lier, Maldegem, Oostende en Tervuren het projectdossier “digitale aangifte van overlijden” als grootschalige digitale transformatie indienen.

Het hele proces van de aangifte van overlijden blijft immers tot op vandaag ondanks gedeeltelijke digitaliseringen in de basis op papier verlopen. De medische vaststelling van het overlijden door de arts, de overlijdensstatistiek en de attesten en documenten nodig voor crematie worden nog steeds op papier opgesteld, verzameld, doorgestuurd en manueel overgetypt door de artsen, uitvaartondernemers, gemeenten, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Statbel.

 

In een conceptuele studie, waarin de deelnemende steden en Digitaal Vlaanderen voor de eerste keer alle actoren in een respectvolle en constructieve kruisbestuiving rond de tafel hebben gebracht (namelijk de VVSG, Burgerzaken Vlaanderen, het Netwerk Begraafplaatsen Vlaanderen, de koepel van de openbare crematoria VNOC, de koepels van de uitvaartondernemers Uitvaartunie Vlaanderen en Funebra, het Agentschap Zorg en Gezondheid, Statbel, artsen en Fednot), wordt vertrokken vanuit een analyse waar de informatie ontstaat en hoe die op de meest efficiënte wijze bij de partijen raakt die deze nodig hebben en waar ze juridisch recht op hebben.

 

De conceptuele studie stelt voor één verbindend systeem uit te bouwen, met integratie van alle deeltrajecten. De data stromen digitaal tussen de actoren, worden eenmalig (only once) ingewonnen en waar nodig hergebruikt.

 

Inhoud en doelstellingen van het project

Het project digitale aangifte overlijden als grootschalige digitale transformatie wenst het papieren model IIIC/D te vervangen door een uitwisselingsplatform, waarop als het ware “stopcontacten” worden voorzien waarmee de verschillende afnemers informatie kunnen raadplegen, afhalen of toevoegen.

De volgende modules worden voorzien:

        Vastellen van het overlijden: het registreren en beheren van de data m.b.t. het vaststellen van het overlijden door artsen en ziekenhuizen

        Registratie van het overlijden: het realiseren van de officiële registratie (opmaken overlijdensakte) door de gemeenten

        Organiseren van de uitvaart, crematie of begraving: regelt de informatiestromen inzake laatste wilsbeschikking/uitvaartcontract, natuurlijk of verdacht overlijden, bijkomende adviezen artsen, aanvraag en toelating tot begraven/cremeren tussen uitvaartondernemers (in opdracht van de naasten) en gemeenten

        Delen van data: deze module is verantwoordelijk voor het delen en verwerken van de medische gegevens in functie van de overlijdensstatistiek

        Wilsbeschikking: via deze module kan de burger zelf zijn laatste wilsbeschikking en het bestaan van een uitvaartcontract aangeven zonder aan het gemeentelijk loket te moeten verschijnen

        Administratieve afhandelingen: deze module – die een work-in-progress zal blijven en daarom buiten scope van het huidige project – omvat de administratieve stappen bij banken, verzekeringen, notarissen, enz. na de registratie van het overlijden.

 

Dit project draagt bij aan:

        Uniforme digitalisering van het volledige proces voor de aangifte overlijden en het afhandelen van de administratieve verplichtingen voor de regeling van de uitvaart

        Een vereenvoudigd verbindend systeem met integratie van alle deeltrajecten

        Verlaging van de administratieve lasten en kosten

        Het eenmalig registreren en meervoudig gebruik van informatie

        Een standaard voor de gegevensuitwisseling

        Snellere doorstroming van de juiste gegevens via de kortst mogelijke weg

        Het leggen van een basis voor het vereenvoudigen van het proces van de administratieve afhandelingen na het overlijden.

 

Het project werd door de Vlaamse regering goedgekeurd. De samenwerkingsovereenkomst dient door de gemeenteraad bekrachtigd te worden.

 

Adviezen

Meerwaarde en maatschappelijke impact kunnen nauwelijks worden onderschat: het aantal overlijdens in Vlaanderen per jaar bedraagt meer dan 60 000. Enorm veel tijd en middelen worden besteed om de papieren gegevensstromen te beheren, aangiften te doen in elke gemeente en de administratieve formaliteiten bij de crematoria en begraafplaatsen te vervullen. Een volledig digitale aangifte van overlijden komt zowel ten goede van ondernemers als overheden én burgers die ontlast worden van alle administratieve verplichtingen.

 

Gelet op de vele voordelen is het aangewezen om de samenwerkingsovereenkomst te bekrachtigen.

 

Argumentatie

Er wordt op bovenstaand advies ingegaan.

 

Financiële weerslag

Omdat de aangifte van overlijden zich op het kruispunt van Vlaamse en federale bevoegdheden situeert en zoveel actoren betrokken zijn, heeft Digitaal Vlaanderen toegezegd de rol van onafhankelijke partij op te nemen om de verschillende actoren samen te houden en in samenwerking met de deelnemende gemeenten in één richting te doen werken. Het is dan ook de bedoeling de bekomen projectsubsidies aan Digitaal Vlaanderen ter beschikking te stellen. De indieners – wat enkel gemeenten kunnen zijn – moeten 20% van de totale projectmiddelen voor hun rekening nemen. Omdat maximaal 2.000.000 euro projectsubsidies aangevraagd kunnen worden, gaat het om minimum 500.000 euro. De deelnemende gemeenten staan voor deze kost in dmv het ter beschikking stellen van personeel.

 

De deelnemende gemeenten staan door het ter beschikking stellen van arbeidstijd van hun personeel in voor:

        Het ter beschikking stellen van expertise door het deelnemen in inhoudelijke werkgroepen die het project en het oslo-traject betreffen

        Het uitvoeren van de end-to-end-testen na elke ontwikkeling

        Het deelnemen aan en voorbereiden van de stuurgroep

        Het voorbereiden van het oplossen van de juridische knelpunten

        Het onderhouden van de samenwerking door het voorzien in communicatie naar de overige gemeenten toe (het project is uiteindelijk voor iedereen bestemd), softwareleveranciers (koppelingen) en de andere actoren (klankbordgroep).

 

De raming hiervoor bedraagt voor de stad Lier over 2 jaar: 67 613,64 euro. Dit is louter de kost van de personeelsinzet bij het meewerken aan dit project. Het betreft inzet van huidige medewerkers, de werklast wordt opgevangen binnen het team dienstverlening.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst van het project "Digitale aangifte overlijden" in het kader van "Gemeente zonder gemeentehuis" te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

GEMEENTE ZONDER GEMEENTEHUIS - DEELNAME AAN SUBSIDIEAANVRAAG MBT PROJECT BURGERLOKET - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VAN HET PROJECT "BURGERLOKET". GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening

en interne werking klantgerichter te maken. In het kader van dit relanceproject stelde onze stad samen met andere steden een subsidiedossier op. De stad Mechelen treedt op als penhoudende organisatie. Een samenwerkingsovereenkomst met de penhoudende organisatie werd opgemaakt.

 

Feiten en context

Samen met andere lokale besturen zoals oa. Mechelen, Aalst, Antwerpen en Gent werd een subsidiedossier opgesteld in het kader van het relanceproject "Gemeente zonder gemeentehuis". Onderwerp van het opgemaakte subsidiedossier is het project "Burgerloket": het vereenvoudigen en digitaliseren van verschillende processen van (voornamelijk) de dienst burgerzaken waarbij aanvragen (en het opvolgen ervan) waar mogelijk kunnen gebeuren via Mijn Burgerprofiel :

        aangifte geboorte

        aangifte huwelijk

        aanvragen en afleveren van identiteitskaarten

        aanvragen en afleveren van reispassen

        aanvragen en afleveren van rijbewijzen

        aanvragen en afleveren van slachtvergunningen

        erkenning van een kind

        opmaken lijsten gezworenen

        registratie van de verplichte vaccinaties (polio)

        registratie van voorlopige bewindvoering

        verkiezingen (oproepingsbrieven en volmachten)

        wettelijk samenwonen

 

Naast het vereenvoudigen en digitaliseren van deze processen, wordt aandacht besteed aan opleiding en ondersteuning van inwoners die het moeilijk hebben om online hun weg te vinden.

 

Het project werd door de Vlaamse regering goedgekeurd. De samenwerkingsovereenkomst dient door de gemeenteraad bekrachtigd te worden.

 

Adviezen

Met dit project kunnen verschillende processen die momenteel niet efficiënt en/of niet digitaal verlopen geoptimaliseerd of voor de gemeenten zelfs afgeschaft worden. Dit zorgt voor enorme tijdswinst voor zowel de klant als de gemeente. Bovendien wordt er bijkomend gewerkt aan het opleiden en ondersteunen van inwoners die online moeilijker mee kunnen.

 

Gelet op de vele voordelen is het aangewezen om de samenwerkingsovereenkomst te bekrachtigen.

 

Argumentatie

Er wordt ingegaan op bovenstaand advies.

 

Financiële weerslag

De kost voor de stad Lier bedraagt 17 845,03 euro over de ganse looptijd van het project (2,5 jaren). Dit is louter de kost van de personeelsinzet bij het meewerken aan dit project. Het betreft inzet van huidige medewerkers, de werklast wordt opgevangen binnen het team dienstverlening:

        deelname stuurgroep - 10 dagen - B4: 2 961,23

        opstellen blauwdrukken en succesmetingen - 22 dagen - C4: 5 816,20

        e-inclusie: opleiding/begeleiding gebruikers - 44 dagen - C1: 9 067,60

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst van het project "Burgerloket" in het kader van "Gemeente zonder gemeentehuis" te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING - VERTEGENWOORDIGERS RAAD VAN BESTUUR 2023. WOONMAATSCHAPPIJ RIVIERENLAND MIDDEN - RAAD VAN BESTUUR 2023-2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Torfs Benjamin als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 april 2021 over het verdagen van het punt over de verlenging van het mandaat voor de raad van bestuur 2021-2024

Gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2021 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2022 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting 2022-2025

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH.

 

Momenteel maken volgende bestuurders namens de stad Lier deel uit van de raad van bestuur van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting:

        Jan Hauwaert (mandaat loopt tot 21 mei 2025)

        Peggy Mortelmans (mandaat loopt tot 21 mei 2025)

        Benjamin Torfs (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Piet De Zaeger (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Anja De Wit (mandaat loopt tot 15 mei 2024)

 

De LMH vraag om het mandaat van de bestuurders te verlengen tot het einde van de legislatuur, zodat deze mandaten gelijklopend met de overstap naar de Woonmaatschappij, nl. tot 30 juni 2023.

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Om de continuïteit in de huidige raad van bestuur van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting te waarborgen, dienen de mandaten van dhr. Benjamin Torfs en dhr. Piet De Zaeger tot 30 juni 2023 te worden verlengd.

 

Na beraadslaging op de gemeenteraad wordt het besluit aangepast.

        De verlenging van het mandaat van mevr. Anja De Wit wordt geschrapt, vermits haar mandaat tot 15 mei 2024 loopt)

        In het vooruitzicht van de oprichting van de Woonmaatschappij wordt het mandaat van de 5 huidige bestuurders namens de stad verlengd vanaf 1 juli 2023 en dit als bestuurders van deze nieuwe op te richten Woonmaatschappij tot de eerste algemene vergadering van 2025 (zie nieuw artikel 2).

Het besluit wordt omwille van bovenstaande redenen als volgt aangepast:

"Art. 1 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van mevr. Anja De Wit, dhr. Benjamin Torfs en dhr. Piet De Zaeger als bestuurder van CVBA Lierse Maatschappij van de Huisvesting tot 25 mei 2025 30 juni 2023 te verlengen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van dhr. Jan Hauwaert, mevr. Peggy Mortelmans, dhr. Benjamin Torfs, dhr. Piet De Zaeger en mevr. Anja De Wit als huidige bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, voor te dragen als bestuurders in de nieuwe BV Woonmaatschappij Rivierenland Midden (voorlopige werktitel) vanaf 1 juli 2023 tot de eerste algemene vergadering van 2025."

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

9 stemmen tegen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 9 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van dhr. Benjamin Torfs en dhr. Piet De Zaeger als bestuurder van CVBA Lierse Maatschappij van de Huisvesting tot 30 juni 2023 te verlengen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van dhr. Jan Hauwaert, mevr. Peggy Mortelmans, dhr. Benjamin Torfs, dhr. Piet De Zaeger en mevr. Anja De Wit als huidige bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, voor te dragen als bestuurders in de nieuwe BV Woonmaatschappij Rivierenland Midden (voorlopige werktitel) vanaf 1 juli 2023 tot de eerste algemene vergadering van 2025.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING - OVERNAME AANDELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Torfs Benjamin als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 april 2021 over het verdagen van het punt over de verlenging van het mandaat voor de raad van bestuur 2021-2024

Gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2021 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2022 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting 2022-2025

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH.

 

De stad beschikt over 1140 aandelen, waarbij ieder aandeel een waarde van € 12,40 heeft, dat voor slechts 25% werd volstort. Het OCMW Lier beschikt over 180 aandelen, waarbij ieder aandeel een waarde van € 12,40 heeft, dat voor slechts 25% werd volstort.

 

De gemeente Ranst beschikt over 400 aandelen, waarvan eveneens 25% volstort. Vermits de gemeente Ranst binnen het regiodecreet niet in de regio Rivierenland, maar wel binnen de regio Antwerpen werd ingedeeld, zal deze uit het samenwerkingsverband uittreden. De stad is bereid om de aandelen van de gemeente Ranst over te nemen, nl. investering van (400 x € 12,40) / 4 = € 1.240.

Daarnaast beschikken 12 private aandeelhouders samen over 299 aandelen. Ook deze zijn voor slechts 25% volstort. De stad is ook bereid om de aandelen van de private aandeelhouders over te nemen, nl. investering van (299 x € 12,40) / 4 = € 926,90.

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

Decreet Lokaal Bestuur

Regiodecreet

 

Argumentatie

De stad zal in het kader van de hervorming door het regiodecreet de aandelen van de gemeente Ranst en van de private aandeelhouders overnemen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/07

Lier ontvangt de dividenden Deelneming IKA

 

Indien de de stad de aandelen van de gemeente Ranst en van de private aandeelhouders overneemt, betekent dit dat de stad een investering van € 2.166,90 moet doen, die niet voorzien is in het meerjarenplan. Hiervoor zal de stad de investeringsreserve aanspreken.

Indiend de de stad de aandelen van de gemeente Ranst en van de private aandeelhouders overneemt, betekent dit dat de stad een investering van € 2.166,90 moet doen, die niet voorzien is in het meerjarenplan. Hiervoor kan de stad de investeringsreserve aanspreken.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

7 onthoudingen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aandelen van de gemeente Ranst (400 aandelen) en de aandelen van de private aandeelhouders (299 aandelen) over te nemen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

ERFGOEDCEL KEMPENS KARAKTER - VOORDRACHT PLAATSVERVANGEND LID VOOR RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de voordracht van:

        de heer Verwaest Rik, schepen, als effectief lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

        de heer Pets Rik, schepen, als plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

        de heer Coenen Stijn, gemeenteraadslid, als effectief lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

        mevrouw Van Camp Evi, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Gemeenteraadsbeslissing van 7 maart 2022 over de voordracht van mevrouw Lambrechts Ilse, als effectief lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, vanaf heden tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2022 over de kennisname van het ontslag van Evi Van Camp als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de projectvereniging Kempens Karakter.

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 november 2022 nam de gemeenteraad kennis van het ontslag van Evi Van Camp. Zij zetelde als plaatsvervangend lid (zonder stem) in de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter. Omwille van haar ontslag dient zij te worden vervangen door een gemeenteraadslid. CD&V gaf op 20 februari 2023 per mail aan dat zij wordt vervangen door Koen Breugelmans.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 401 tot en met 412: de projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem.

        Statuten van Kempens Karakter

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat de verschillende mandaten van de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter volledig worden ingevuld. Op voorstel van CD&V van een nieuw plaatsvervangend lid (zonder stem) in de raad van bestuur zal dit terug het geval zijn.

 

Stemming

 

32 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 32 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de voordracht van Breugelmans Koen, raadslid, als plaatsvervangend lid (zonder stem) voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor de resterende duur van de legislatuur tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025, goed te keuren.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de projectvereniging Kempens Karakter overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

OPVOLGINGSCOMMISSIE KLEINE NETE - AANDUIDEN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over het aanstellen van dhr. Walter Grootaers, schepen, als effectief vertegenwoordiger en dhr. Verbiest, consulent stad Lier, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de hele duur van de legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2021 over het aanstellen van dhr. Thierry Suetens, schepen als effectief vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over het aanstellen van mevr. Michiel, teamcoördinator stad Lier, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

 

Feiten en context

De stad maakt deel uit van de opvolgingscommissie Kleine Nete.

 

De stad dient een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de opvolgingscommissie Kleine Nete. Dit is de burgemeester en/of een schepen.

 

De opvolgingscommissie Kleine Nete heeft als opdracht de voortgang en onderlinge afstemming van de verschillende plannen en processen in de vallei van de Kleine Nete te bewaken.

De opvolgingscommissie bestaat uit telkens één vertegenwoordiger van de lokale besturen (Geel, Grobbendonk, Herentals, Kasterlee, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Ranst, Vorselaar en Zandhoven), het provinciebestuur en de betrokken Vlaamse overheden, 2 vertegenwoordigers van de landbouwsector (Boerenbond en ABS) en 2 vertegenwoordigers van Natuurpunt.

Via deze opvolgingscommissie krijgen alle actoren steeds een globaal overzicht van de stand van zaken en de samenhang tussen de verschillende projecten en kunnen ze knelpunten in de afstemming of uitvoering signaleren. Doelstelling is om samen met alle betrokkenen te streven naar gedragen oplossingen en realisaties op het terrein.

Het is niet de bedoeling dat de opvolgingscommissie in de plaats treedt van het overleg in de individuele projecten. De communicatie en participatie in het kader van de individuele projecten blijft verder lopen zoals voordien.

De opvolgingscommissie komt twee à drie maal per jaar samen onder het voorzitterschap van gouverneur Cathy Berx.

 

De deskundige milieu volgt het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) op. Binnen dit engagement zijn een aantal doelstellingen die een link hebben met het waterbeleid. Het is daarom aangewezen haar aan te duiden als plaatsvervanger in deze opvolgingscommissie.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist mevr. Romeijn, deskundige stad Lier, aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTING 2023 - GOEDKEURING DOOR FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

De stad ontving de brief dd. 17 januari 2023 i.v.m. goedkeuring  van de begroting 2023 van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 17 januari 2023 i.v.m. goedkeuring met een opmerking van de begroting dienstjaar 2023  van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 06 maart 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. woningen Lierse Huisvestingsmaatschappij Kanunnik Davidlaan

In de Kanunnik Davidlaan 23 zijn er op de eerste verdieping allemaal appartementen van de Lierse Huisvestingsmaatschappij. De appartementen zijn degelijk, zeer mooi en goed ingericht. Spijtig is de veiligheid, die toch heel belangrijk is niet echt in orde.

Graag laat ik iedereen meegenieten van wat er kan gebeuren in appartementen en heb wat foto’s meegebracht om de realiteit weer te geven. Wat stellen wij nu vast:

Er is geen enkel noodnummer te vinden in de hal zowel beneden als boven en dit na de kantooruren en weekenden, ook geen rioleringsplan ter beschikking van de bewoners. Bij het noodnummer kan je enkel terecht van 9 tot 12u.

Veel bewoners zijn op leeftijd en hebben ook geen wagen, dus geen kaart om de slagboom omhoog te laten.

Als er na de kantooruren iets gebeurt, hartaanval, brand, enz. kunnen de hulpdiensten niet binnen!!

De bewoners die dit meemaakten waar U hebt van kunnen genieten konden zelfs de ruimdienst niet binnenlaten.

Als het nodig is overdag kan je zelfs niet terecht in het sociaal huis om de slagboom open te doen bij dringende gevallen.

Hoe kan het dat de inkom van het appartementsblok daarnaast van de parkeergarage allemaal ook langs deze bareel moeten passeren? Hoe worden de onderhoudskosten dan verdeeld, wan dit zijn allemaal eigenaars.

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

Ik dank u voor uw vraag  over de woningen in de Kanunnik Davidlaan.

Als schepen van wonen kan ik benadrukken dat een veilige woonomgeving ook voor ons als stadsbestuur prioritair is.

 

Er is inderdaad op dit moment niet echt een noodnummer.

Wel staan er op de website 2 mailadressen vermeld voor dringende problemen.

 

De toegang tot aan de inkom van de appartementen is voor gemotoriseerd verkeer afgesloten via een slagboom. Deze slagboom valt onder beheer van een syndicus.

Alleen huurders die een staanplaats huren en eigenaars van een ondergrondse parking hebben een badge om de slagboom te openen.

In tijden dat de slagboom permanent open stond, werd er door iedereen geparkeerd op andermans plaatsen, naast het gebouw en aan de inkomhal, kortom overal waar het niet hoorde.

Aangezien dit privaat terrein is, kan de politie niet verbaliseren.

 

Wat de hulpdiensten betreft, staan er wegneembare paaltjes tussen het gebouw en het privaat gedeelte (in de nabijheid van de ondergrondse containers).

De appartementen, dus ook de private appartementen aan de achterzijde van de site zijn m.a.w. steeds bereikbaar voor de hulpdiensten.

De volledige invulling van de site “oud paradijs” werd als één geheel geconcipieerd.

Vandaar dat er wegneembare paaltjes tussen de gebouwen staan.

 

U verwijst naar een bepaalde situatie die zich heeft voorgedaan, maar de hulpdiensten hadden dus wel degelijk toegang tot het gebouw, als ze het paaltje hadden weggenomen.

De afstand van de ambulance tot aan het gebouw is dan ook niet van die aard dat het onoverkomelijk is.

 

Wat het probleem met de ruimingsdienst betreft, daar had de Directeur van de LMH geen weet van. Dus daar kon hij niets over zeggen.

Het rioleringsplan kan opgevraagd worden bij de LMH, indien dat nodig zou zijn.

Ik kan me voorstellen dat de meeste huurders en zelfs eigenaars dit niet op hun prikbord hebben hangen voor als er eens iets zou voorvallen.

Een sanitair probleem doet zich niet altijd plots voor, maar is meestal al een paar dagen merkbaar.

Bewoners zouden op dat moment het probleem al moeten doorgeven aan de LMH en niet wachten tot er ongelukkig genoeg iets voorvalt in een weekend.

 

De afspraken over de kosten van de slagboom worden gedeeld door alle partijen, dus ook door de private eigenaars.

In de basisakte staan ook afspraken over het onderhoud van de private weg naar de ondergrondse garage (die voor alle duidelijkheid geen eigendom is van de LMH).

 

Indien huurders willen verhuizen, zijn er afspraken mogelijk over het tijdelijk gebruik van een toegangsbadge voor de slagboom. Daarover werden de bewoners reeds eerder geïnformeerd.

 

 

Interpellatie 2 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. leegstand winkels

Wanneer einde januari bleek dat het voormalige C&A pand toch geen nieuwe uitbater krijgt, was dit een nieuwe opdoffer voor de aantrekkelijkheid van de winkelstraat in Lier. In wat we daarop in de pers konden lezen, stelden we vooral gelatenheid en machteloosheid vast. De leegstand stijgt en de schepen kan enkel vaststellen dat, en ik citeer “we kunnen grote spelers niet meer overtuigen om naar onze stad te komen”. Daarnaast kwamen de uitspraken van de bevoegde schepenen niet verder dan proberen en het uitspreken van hoop. De 2 belangrijkste ingrediënten om het tij te keren zijn voor de huidige meerderheid: subsidiëren, en creëren van beleving.

We weten dat de POM vandaag een coachingsopdracht heeft gekregen om de detailhandel in Lier opnieuw te doen floreren. Na wat analysewerk, moet dat leiden tot een actieplan met kernversterkende maatregelen.

Omdat onze fractie het lokale ondernemerschap als hoeksteen ziet om de Lierse samenleving op te bouwen (ik val in herhaling: naast onze verenigingen en het terugdringen van armoede), is ze bezorgd om de uitzichtloosheid van het Lierse beleid. We zijn bezorgd, omdat de negatieve trend onder deze meerderheid absoluut niet gekeerd geraakt en zo een vicieuze cirkel is ingezet die leegstand in de hand werkt en die dringend moet doorbroken worden.

Omdat ik mogelijk misleid ben door wat in de pers verscheen, wil ik met deze interpellatie peilen naar de visie van de meerderheid, en vooral welke structurele maatregelen men naar voor schuift. Ik open daarmee ook graag het debat in deze raad, waar mogelijk inspiratie kan uit gehaald worden.

 

Antwoord schepen Ilse Lambrechts:

Uit de databank van Provincies in Cijfers heeft team Ondernemen de leegstandscijfers (excl. Verbouwing) getrokken van alle Vlaamse steden en gemeenten met minstens 100 panden in een kernwinkelgebied. Daaruit blijkt dat 24 van de 41 steden en gemeenten een hoger leegstandspercentage hebben dan Lier. We willen vragen omzichtig om te springen met dit soort cijfers, want enkele extra invullingen en leegstaande panden maken meteen een aanzienlijk verschil: het is en blijft een momentopname, die er evenwel wel op wijst dat Lier het niet uitzonderlijk slechter doet dan soortgelijke steden en gemeenten.

 

Het klopt dat de detailhandelscoaches van POM Antwerpen samen met team Ondernemen aan de slag zijn om de detailhandelsvisie uit 2014 te evalueren en aan te passen aan de huidige economische situatie anno 2023. Zonder vooruit te lopen op die oefening stellen we vast dat de tijd dat we konden spreken over een ‘winkelstraat’ of zelfs ‘winkelkern’ achter ons ligt. Organisaties als UNIZO spreken in dat kader al een tiental jaar over een bedrijvige kern, waarin andere vormen van bedrijvigheid zich vermengen met het winkel- en horecagebeuren om zo stadskernen levendig te houden. Binnen het beleid rond lokale economie leggen we naast bedrijvigheid ook graag het accent op Beleving, omdat we als goed gelegen historische stad en erkend toeristisch centrum, met een bruisende horeca, vele evenementen en groen in de directe nabijheid alle troeven in handen hebben om van een bezoek aan Lier een dagje en eventueel nachtje uit te maken.

 

De opdracht van de POM bestaat er in eerste instantie uit om ruimtelijk te analyseren welke functies en categorieën binnen de functie detailhandel, wenselijk zijn in de verschillende detailhandelszones van de stad Lier. In het kernwinkelgebied kijken we met name naar functies, zoals recreatie, die meer beleving mogelijk maken en dus wenselijk zijn, maar op dit moment ruimtelijk niet kunnen toegestaan worden op basis van de huidige detailhandelsvisie. We willen deze visie daarom laten evolueren naar een visie die voldoende handel en horeca behoudt in onze kernwinkelgebied, maar ook ruimte biedt voor aanvullende functies die passage met zich meebrengen en waar dus ook deze handels- en horecazaken baat bij hebben. Ook voor de andere zones met veel detailhandel (Antwerpsesteenweg, Ring-West, Mechelsesteenweg) bekijken we hoe onze visie kan evolueren, de principes van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid indachtig. Deze hele oefening moet vanzelfsprekend ook geïntegreerd worden in en afgestemd op het beleidsplan ruimte Lier in opmaak.

 

Het beleid rond lokale economie ent zich op meer elementen dan enkel subsidiëren en beleving. In een presentatie in de commissie van 24 november 2022 voorzagen we al deze elementen van toelichting. Het gaat om een juiste balans vinden tussen een bestraffend en een activerend beleid. Dit zie je bijvoorbeeld weerspiegeld in de leegstandsbelasting die gericht is op eigenaars van leegstaande handelspanden die onvoldoende inspanningen leveren om hun pand ingevuld te krijgen binnen het jaar tijd. Het leegstandsreglement is enerzijds wat verstrengd vanaf 1 januari 2023, met een iets hogere belasting, maar anderzijds is er meer mogelijkheid gecreëerd om via pop-up initiatieven vrijstelling van de belasting te bekomen. Het is ons immers niet te doen om het spijzen van de stadskas, we willen dat deze belasting een activerend effect heeft en zorgt voor invulling van panden.

 

Binnen het activerend beleid zijn subsidies maar een beperkt deel van het verhaal. We merken dat ondernemers die een zaak willen starten in Lier de invullingspremie voor leegstaande handelspanden, die maximaal 8000 euro kan bedragen, een interessante steun in de rug vinden tijdens hun opstart. Via VLAIO hebben we bovendien de kans gekregen maximaal 100.000 euro subsidies naar Lier te trekken om de verdiepingen boven onze handelspanden opnieuw op de markt te brengen voor wonen en/of werken. Dat is een maatregel die niet alleen economisch, maar ook sociaal een grote toegevoegde waarde kan opleveren voor ons stadscentrum. De eerste aanvragen hiervoor zijn in voorbereiding.

 

Daarnaast is er de actieve bemiddelende en zelfs prospecterende rol die het team Ondernemen opneemt naar invulling van leegstaande panden. Al een in zeer vroeg stadium, liefst meteen, maar uiterlijk na 3 maanden, nemen we contact op met de eigenaar van een leegstaand handelspand om onze assistentie aan te bieden, maar ook te wijzen op de gevolgen van een jaar leegstand in de vorm van onze belasting. Aan de andere zijde staan we in contact met ondernemers die interesse betonen om een zaak te starten in Lier en brengen we hen in contact met deze eigenaars. In sommige gevallen nemen we zelfs een bemiddelende rol op in het afspreken van een huurprijs. Dit zijn allemaal inspanningen die achter de schermen gebeuren en veel tijd vergen, met een onzeker resultaat. We gaan ook een stap verder: zo kochten we vorig jaar een prospectielijst op bij Locatus waarin formules en branches opgelijst staan die actief zijn in tien vergelijkbare kernwinkelgebieden in Vlaanderen en Nederland, maar nog niet in Lier. Deze (voornamelijk) ketens zijn we nu actief aan het benaderen om een zaak in Lier te openen. Op de korte termijn levert dit mogelijk geen resultaat op, maar we leggen deze contacten alvast met het oog op de middellange termijn en zetten Lier zo op de radar van deze bedrijven.

 

We plannen in 2023 een update van ons investeringsdossier, dat pré-Corona werd opgesteld.

 

De stad neemt veel initiatieven voor het creëren van gunstige randvoorwaarden voor ondernemen. Denk maar aan de vele Shopping events (Lier Winkelplezier, Paasactie, Summer Kick-Off Zomerbraderij, Weekend van de Klant, …) die quasi volledig door de stadsdiensten getrokken worden. We stellen vast dat slechts een zeer beperkt deel van de handelaars actief willen of kunnen meewerken aan het bedenken, uitwerken en uitvoeren van deze acties en nemen daarom zelf het heft in handen. We nemen echter ook initiatieven om de leden van het handelsapparaat in Lier zelf opnieuw te activeren. Daarnaast zorgen we voor vergroening en kleur in de winkelstraten (de schapenkop, bevlagging, de verlichte kerstbal en het paasei), werken we sterk aan de uitbreiding van onze communicatiekanalen (het vernieuwde Shoppen in Lier en onze sociale media) en zoeken we samenwerking met externe eventorganisatoren en onze diensten toerisme en evenementen om die events aan te trekken die kernversterkend werken.

 

Ook op vlak van promotie worden er acties uitgewerkt. Zo werd het plan Lier Verrassend Dichtbij recent op 50.000 exemplaren verspreid in onze buurgemeenten en de stad zelf.

 

 

Interpellatie 3 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. resultaten Communicatieonderzoek

In de meest recente Peperbus konden we de resultaten terugvinden van het communicatieonderzoek dat de stad uitvoerde bij haar inwoners.

Over het resultaat van dit onderzoek mag men best tevreden zijn, maar, zoals de stad ook zelf aangeeft, er zijn zeker ook een aantal verbeterpunten, waaronder bijvoorbeeld:

        dat deelnemers aan het onderzoek aangeven dat er “nood is aan meer info over beslissingen van de gemeenteraad en het college, over subsidies en premies, vrijwilligerswerking, stadvernieuwing en ruimtelijke ordening en het verenigingsleven”;

        dat er een grote discrepantie is tussen het aantal deelnemers dat aangeeft actief te zijn op het wereldwijde web en op sociale media en het aantal deelnemers dat de website en de sociale mediakanalen van de stad bezoekt.

 

Dat brengt mij bij de volgende vragen:

        Op welke manier gaat de stad aan de slag met de resultaten van het onderzoek?

        Ziet de stad eventueel al quick wins om in te spelen op een aantal verbeterpunten?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Het communicatieonderzoek, uitgevoerd door de onderzoeksgroep Memori van de Thomas More Hogeschool Mechelen, verliep via een gestandaardiseerde publieksenquête. Het onderzoek peilde voornamelijk naar het bereik en de waardering van de stedelijke communicatie. Thomas More startte met deze onderzoeken in 2016 en deed ondertussen al metingen in 29 steden en gemeenten, waardoor het ook mogelijk is te benchmarken. Voor de stad Lier was dit de tweede meting. We namen ook in 2016 al deel. Met iets meer dan 1.000 deelnemers, en een grotendeels evenwichtige verdeling over de bevolking, zijn de resultaten van dit onderzoek representatief.

 

De stad kreeg van de Lierenaar en Hooiktenaar een behoorlijk goed communicatierapport. Mooi daarbij is vooral de sterke vooruitgang t.o.v. de bevraging in 2016. We halen daarmee ook hogere scores mbt de tevredenheid van stedelijke communicatiekanalen dan andere lokale overheden. Zo kregen we bijvoorbeeld een heel mooie score voor ons stadsmagazine ‘de peperbus’. We scoren hoog op waardering, en ook het bereik en de leesintensiteit liggen hoger dan het Vlaams gemiddelde.

 

Er zijn uiteraard  werkpunten – want alles kan altijd beter – maar die zijn eerder beperkt. Om kort even te antwoorden op de door u geciteerde verbeterpunten:

        De informatienoden die inwoners aangeven blijken in Lier geen ander resultaat te geven dan in andere steden en gemeenten. We scoren daarbij ook gemiddelde of iets beter dan

gemiddelde scores in de benchmark en zien over de hele lijn een vooruitgang t.o.v.  2016.

 

        De Lierenaar is inderdaad heel online actief, zowel op internet als wat betreft het gebruik van sociale media.  Onze facebookpagina bijvoorbeeld telt bijna 14.000 volgers en posts hebben een hoog bereik. De score van 37% ivm ‘regelmatig tot vaak bekijken van de pagina’ kan hierdoor genuanceerd worden. We bereiken een groot deel van onze inwoners met wat we posten, maar ze bekijken slechts beperkt de integrale pagina zelf. Uit het onderzoek blijkt ook dat inwoners vinden dat de stad  voldoende actief is op sociale media en dat de sociale media van de stad nuttige informatie bieden. Daarbij valt ook op dat Hoplr nog steeds aan belang wint.

 

Wat www.lier.be betreft scoren we inderdaad niet zo hoog op bereik. Anderzijds krijgt de website een hoge score op waardering, blijken maar dan 3 op 4 inwoners op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van het ‘thuisloket’ op de website en is er ook een hoge score voor inwoners die aangeven wel eens naar de website te surfen naar aanleiding van een artikel in ‘de peperbus’. We vermoeden dan ook dat inwoners bij het gebruik van toepassingen op de website, zoals bijvoorbeeld het thuisloket, de afspraakmodule, inschrijvingen voor overlegmomenten of deelname aan bevragingen, zich er niet steeds van bewust zijn dat dit via www.lier.be loopt. Bovendien hebben we door onze mix aan kanalen een groot bereik via deze kanalen.

 

Maar ‘we vermoeden’ is uiteraard niet voldoende als antwoord. Dat brengt me tot uw vragen. Ons dep. externe communicatie gaat verder aan de slag met de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek. Er wordt momenteel werk gemaakt van een actieplan om de aanbevelingen uit te rollen tot acties. Enkele van de quickwins zijn het verder en beter promoten van de onderdelen van de website, het promoten van alle digitale communicatiekanalen en nog meer inzetten op visuele communicatie.

 

Om met het actieplan zo optimaal mogelijk in te spelen op de verwachtingen van inwoners,  willen we hen ook graag verder betrekken. Een diepere bevraging van sommige resultaten is aangewezen om tot juiste acties te kunnen komen. Niet minder dan 230 deelnemers aan het communicatieonderzoek gaven aan om in de toekomst deel te willen nemen aan verdere bevragingen of groepsgesprek over de communicatie-en participatiewerking. Die kans willen we grijpen om zo onze communicatie naar een nog hoger level te kunnen brengen.

 

 

Interpellatie 4 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. terugschroeven van kortingen voor houders van UiTPAS met kansentarief in De Waterperels

Inwoners van Lier betalen vandaag €9,80 voor een ticket dat toegang biedt tot het sport- en recreatiebad De Waterperels. Stadsgenoten die – omdat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, in schuldbemiddeling zitten of een pleegkind zijn – houder zijn van een UiTPAS met kansentarief, betaalden tot voor kort slechts €2 voor de eerste 24 zwembeurten van het jaar. LAGO Lier De Waterperels besloot echter om die korting voortaan slechts 5 keer per jaar toe te kennen.

 

Mijn vragen aan het College van Burgemeester en Schepenen:

        Werd er vanuit LAGO Lier De Waterperels met Stad Lier voorafgaandelijk overlegd over deze maatregel?

        Delen jullie onze verbazing en onbegrip over deze besparing op kap van maatschappelijk kwetsbare inwoners van onze stad?

        Zijn jullie bereid om LAGO Waterperels tot de orde te roepen opdat deze maatregel met onmiddellijke ingang ongedaan zou worden gemaakt?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

We hebben een 3 maandelijks overlegcomité  met de Waterperels.

We waren dus op de hoogte dat het aantal beurten werd teruggebracht naar 5 keer per jaar. Lago is een UiTPASpartner die, zoals alle andere UiTPASpartners, zelf mag beslissen hoe vaak ze korting toekennen.

Vanuit de dienst welzijn kwam het signaal  dat zwemmen één van de meest laagdrempelige activiteiten is voor mensen met een UiTPAS met kansentarief. Ook uit jaarcijfers blijkt dat Lago de populairste UiTPAS aanbieder is.

Het schepencollege heeft daarom actie ondernomen en nam reeds in de zitting van 13 februari de principiële beslissing om het aantal zwembeurten met korting opnieuw te verhogen.

We zijn tot een akkoord gekomen met Lago dat mensen die houder zijn van een UiTPAS met kansentarief 12 keer per jaar kunnen gaan zwemmen aan 20% van de inkomprijs.

Nog even voor de duidelijkheid:

Voor de eerste vijf beurten is de korting 7,8 euro op een ticket van 9,8 euro. Hier wordt er 3,9 euro gedragen door Lago en 3,9 euro door de stad. De UiTPAS aanbieder dient dan nog slechts 2 euro te betalen.

Vanaf de 6de beurt tot en met de 12de beurt zal de stad 7,8 euro voor haar rekening nemen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/03/2023