Lier

Zitting van 25 september 2017

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Mondelinge vraag 1: van Patrick Tersago (vo-LK) i.v.m. “de Vleeshal”

Gedurende verschillende maanden stond er op de plaats waar vroeger “de Vleeshal” stond een gigantische constructie met reclame voor een activiteit van het Davidsfonds en een nog grotere reclame voor KBC.

Deze constructie werd op 18 september afgebroken nadat een aantal zeilen door het stormweer waren afgerukt en er zichtbaar een gevaarlijke situatie was ontstaan.

 

Concreet heb ik een aantal vragen hieromtrent:

1.Wie heeft deze constructie laten plaatsen: de stad, het Davidsfonds of KBC?

2.Wie heeft deze ganse constructie betaald? (indien het de stad was had ik ook graag geweten wat dit gekost heeft)

3.Daar deze constructie op grond van de stad stond, had ik graag geweten of hiervoor huur werd betaald en zo ja door wie en hoeveel?

4.Was voor het plaatsen van deze constructie een stedenbouwkundige vergunning nodig? Zo ja, werd deze aangevraagd?

5.Heeft KBC, als commerciële instelling voor deze reclame de vereiste taks op reclameborden betaald? zo ja hoeveel.

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Deze tijdelijke en losse constructie was bedoeld als promotie voor de Zomerzoektocht van het Davidsfonds, die de voorbije maanden vele duizenden toeristen naar Lier haalde. KBC heeft als sponsor van de zoektocht deze promotoren aangeboden, een aanbod waar we als stad graag gebruik van maakten. Op deze zichtbare locatie heeft ze heel wat mensen bereikt. Dat ze werd verwijderd vorig weekend was niet vanwege de stormschade, maar omdat de zoektocht net dan was afgelopen.

 

De plaatsing gebeurde door KBC/Davidsfonds, de stad betaalde hiervoor niets en zette ook geen personeel in. Er werd door ons geen huur aangerekend voor de plaatsing op dit braakliggende terrein. Dat was wat het college betreft een faire verdeling van lasten en lusten. KBC ontving van ons intussen een aangifteverzoek voor het aandeel aan commerciële publiciteit op de toren, hier passen we het gewone belastingreglement toe. KBC verklaarde zich hier ook akkoord mee.

 

 

Mondelinge vraag 2: van Jan Hermans (Lier & Ko) i.v.m. fietsknelpunten

Het was opnieuw week van de mobiliteit. Helaas participeerde Stad Lier andermaal niet aan de autoloze zondag. Dit geeft een bepaalde mentaliteit aan. Er gebeurt wel wat in het voordeel van de fietser maar gezien de mobiliteitsevolutie is er meer mogelijk.

Bijvoorbeeld:

         Vandaag keuren we in de gemeenteraad de overdracht van het Vlaams Gewest aan de Stad goed van de verkeerslichten aan het kruispunt Leopoldplein- Antwerpsestraat-Van Boeckellaan en Baron Opsomerlaan. Het is wel aangehaald in de commissie, maar ik hoor graag het engagement van het College van burgemeester en schepenen: zal de Stad, nu ze bevoegd is, onmiddellijk werk maken van een aanpassing van de lichten ten voordele van de doorstroming van de fietser die van Het Leopoldplein komt (wat al jaren een pijnpunt is)?

         Op de Hoogveldweg, schuin over het Hoeveke, is gedurende maanden het fietspad dat al smal is, onderbroken en fietsers moeten afstappen. Zelfs al zou het euvel intussen opgelost zijn, hoe is het mogelijk dat een dergelijke gevaarlijke situatie zo lang mag duren?

         Hoe ver staat het onderzoek naar de straten met enkele richting autoverkeer die in aanmerking zouden komen voor dubbele richting fietsverkeer?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Laat me ingaan op een aantal zaken.

 

De problematiek die u aanhaalt op de Hoogveldweg hebben wij aangekaart bij het Vlaams gewest, die beheerder ervan is. De herstellingen aan het betonnen fietspad werden ook door hen georganiseerd met een externe aannemer. U stelt dat het fietspad maanden onderbroken is, maar dat is alvast niet wat het Vlaams gewest ons meldt. Het fietspad is maandag 4 september opgebroken en na de betonherstelling diende dat nog uit harden. Het fietspad is ondertussen overigens weer vrij. Geen maanden dus, maar korter is uiteraard beter.

 

Het onderzoeken van de straten waar beperkt eenrichtingsverkeer geldt, is al herhaaldelijk uitgevoerd. En wordt in sommige gevallen opnieuw tegen het licht gehouden. Over sommige straten kan men discussiëren en zal men ook discussiëren. Maar momenteel zijn er geen straten die hier bijkomend geschikt voor worden geacht door het schepencollege.

 

Uw laatste punt gaat over een zaak die wij hier straks zullen behandelen. Qua methodiek zowaar een vreemde zaak, want u vraagt voorafgaand aan de behandeling van het punt in deze gemeenteraad nog eens te herhalen wat ik in commissie al heb gezegd en wat ik straks nog eens zal zeggen.

Maar goed, collega Hermans, deze zaak sleept geen jaren, maar decennia aan. Begin deze bestuursperiode hebben we de eerste keren gesproken over deze lichten met het Vlaams gewest, dat uit de lucht kwamen vallen dat die lichten nog van hen waren. Er is voor de stad overigens maar 1 reden waarom we die gesprekken hebben opgestart, om de situatie te verbeteren tegenover wat we op dat kruispunt allemaal al heel lang ondergaan.  Door het nieuwe fietspad op de Antwerpsesteenweg wordt die fietsroute overigens nog meer gebruikt.

 

Ik ben dus zeer tevreden dat we eindelijk de stap kunnen zetten om de lichten te laten aanpassen, zodat naast Cancellara en Boonen ook u en ik probleemloos het groene licht kunnen halen bij het binnenrijden van onze stad.

 

 

Mondelinge vraag 3: van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. speelveld Tarwelaan

In mei ll. werd er gewerkt op het speelpleintje aan de Tarwelaan. Het pad tussen Tarwelaan en Boekweitlaan werd opgebroken, de pingpongtafel en het basketpleintje weggehaald en een deel van de omheining afgebroken.

Enkele maanden later zijn het pad ‘Trage Weg De Wip’ en de omheining nog niet hersteld. Men moet nu over het gras wandelen om het speelpleintje te bereiken of om de doorsteek te gebruiken. Kinderen kunnen zomaar op straat lopen nu de omheining verdwenen is.

Mijn vragen hieromtrent zijn dan ook:

         Waarom werden die “werken” uitgevoerd?

         Wordt het speelplein in de toekomst nog verkleind? Verdwijnt ook het voetbalveldje?

         Wanneer wordt het pad heraangelegd en de omheining teruggeplaatst?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

De speeltuin Tarwelaan werd vele jaren geleden aangelegd op een terrein dat slechts voor de helft stadsgrond was. Het andere deel, waar onder andere de pingpongtafel en het basketveldje stond en het pad liep, was bouwgrond in privébezit. De eigenaar stelde dit terrein ter beschikking aan de stad, maar zonder dat hierover een geschreven akkoord was.

Na het overlijden van vorige eigenaar gaven de nieuwe eigenaars ons te kennen dat zij hun deel van het terrein gingen te gelde maken. Hier zal dus een woning worden opgetrokken. De stad werd dus verzocht om met spoed het terrein vrij te maken. Uiteraard hadden wij geen andere mogelijkheid dan hieraan te voldoen.

Het is voorzien om op korte termijn zowel pad als hek te herstellen. We zijn ons ervan bewust dat de huidige situatie niet aangenaam is voor de gebruikers. Het deel van het speelplein dat op ons eigen terrein ligt blijft behouden. Naar aanleiding van het gedeeltelijke verlies van dit Hooiktse speelterrein hebben we in de Lijsterstraat een nieuw wijkspeeltuintje aangelegd. We zijn nog volop op zoek naar nog een locatie in Koningshooikt voor extra speelruimte. Suggesties zijn uiteraard meer dan welkom.

 

 

Mondelinge vraag 4: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. parkeergelegenheid KTA

Tijdens de weekends komen sportploegen van andere gemeenten wedstrijden spelen in de sporthal en de tennisclub aan t'Spui op de site van het KTA.

 

Graag zou ik willen weten waarom deze ploegen niet mogen parkeren op de parking van de school? Op zaterdag en zondag is er geen school en staat de parking immers leeg.

 

Is het niet spijtig te moeten vaststellen dat deze bezoekende sportploegen de mogelijkheid oplopen een rekening gepresenteerd te krijgen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De school biedt aan dat de parkeerplaatsen in de toekomst regulier kunnen mee gebruikt worden door de sporters. Dit zal kunnen zodra de werkzaamheden op de site voltooid zijn. Op dit moment staat de school toe dat op tornooidagen de parkeerplaatsen beschikbaar kunnen gemaakt worden voor bezoekende ploegen. Daarover werden rechtstreeks tussen school en sportclubs afspraken gemaakt.

 

 

Mondelinge vraag 5: van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. vijver SAMWD

De vijver van de muziekacademie aan de Gasthuisvest heeft deze zomer bijna steeds leeg gestaan wat niet bevorderlijk is voor de vissen en de eenden, het is ook één van de mooiste plekjes van onze stad die niet meer tot zijn recht komt door de slijkerige vieze put.

Op rtv verklaarde de burgemeester een tijdje geleden dat het bijvullen van de vijver met water geen optie was wegens mogelijke verzuring.

In het verleden zou men bij watertekort door middel van een pomp water uit de Nete overpompen,maar naar het schijnt is deze pomp stuk.

 

Ik zou van het schepencollege dan ook graag vernemen hoe men dit euvel gaat oplossen en op welke manier en op welke termijn

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het bijvullen waarnaar u verwijst is de laatste keer gebeurd in 2004, daarbij is er over een lengte van meer dan 300 meter een bijkomende buis doorheen de riolering gestoken om dit uit te voeren. Het is dus niet zo dat er louter een pomp bij te kijken komt. Bij de heraanleg van de wegenis aan de SAMWD is ervoor gekozen om de afvoeren van de daken van de gebouwen aan te sluiten op de vijver om leegstand van de vijver zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast werd deze zomer ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de oevers en de beschoeiing te herstellen.

 

Lange periodes van droogte zorgen er tevens voor dat watertekorten in de vijver steeds mogelijk zijn. Momenteel is de vijver opnieuw gevuld.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 26 JUNI 2017. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 26 juni 2017.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 26 juni 2017 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

HULPVERLENINGSZONE RIVIERENLAND. ZONALE ‘POLITIEVERORDENING HOUDENDE MAATREGELEN TOT HET VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN BRAND IN PUBLIEK TOEGANKELIJKE INRICHTINGEN’. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Zonecollege 19 mei 2017: goedkeuring ontwerp politieverordening in publiek toegankelijke inrichtingen

         Zoneraad 2 juni 2017: aktename ontwerp politieverordening in publiek toegankelijke inrichtingen

         Infosessie gemeentebesturen 7 en 8 juni 2017

         Zoneraad 7 juli 2017: goedkeuring ontwerp politieverordening en verwijzing naar gemeenteraden.

 

Feiten en context

Binnen hulpverleningszone Rivierenland zijn er 19 gemeenten die elk een afzonderlijk politiereglement hebben inzake brandpreventie in publiek toegankelijke inrichtingen. In het kader van de zonevorming beogen we echter een uniforme aanpak van de preventie opdracht van de zone.

Daarom heeft de brand-preventiedienst van de hulpverleningszone een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle, hercontrole en attestering van de publiek toegankelijke inrichtingen.

 

Juridische grond

         De bevoegdheid voor het nemen van politieverordeningen is toegewezen aan de gemeenten met name op basis van artikel 119 en 135 § 2 van de Nieuwe Gemeentewet. Specifiek voor reglementen inzake brandveiligheid speelt ook artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, die stelt dat de gemeenteraad verordeningen inzake preventie en ontploffingen kan uitvaardigen. Ook na de brandweerhervorming blijft dit een bevoegdheid van de gemeenteraden.

         Dergelijke politieverordening omvat dan alle brandpreventiemaatregelen die van toepassing zijn binnen de gemeente. Gezien het in kader van een zonale uniformiteit wenselijk is om een gemeenschappelijk reglement in alle gemeenten van de hulpverleningszone Rivierenland te hebben, kan de zoneraad een voorstel van politieverordening goedkeuren met verzoek dat alle gemeenteraden van de zone dit ontwerp goedkeuren (zelfde situatie als in meergemeentepolitiezones).

 

Argumentatie

Gezien de 19 gemeenten sinds 1 januari 2015 één hulpverleningszone vormen, is eenzelfde politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen wenselijk om als brandweer-preventiedienst op een uniforme manier te handelen en te adviseren. Tevens kan alzo rekening gehouden worden met bovenvermelde bemerkingen rond toepassingsgebied, voorschriften e.d.

 

De brand-preventiedienst van hulpverleningszone Rivierenland heeft een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle, hercontrole en attestering van de publiek toegankelijke inrichtingen.

 

Er werden infomomenten voorzien rond het ontwerp van het politiereglement voor alle 19 gemeentebesturen, nl. op 7 en 8 juni 2017 in de kazerne van Duffel. Hierop werden alle gemeentemandatarissen en personeelsleden van de gemeenten uitgenodigd en was er ruimte om hun bezwaren en bemerkingen te formuleren.

 

Na goedkeuring door de zoneraad op 7 juli 2017 wordt gevraagd aan de 19 gemeenteraden om het nieuwe zonale reglement goed te keuren en de eventueel bestaande verordening in te trekken zodat de voorschriften in voege kunnen gaan. Het advies van advocatenbureau GSJ is op dat punt duidelijk: het risico op strafrechtelijke verantwoordelijkheid bij een schadegeval is kleiner wanneer de eengemaakte verordening wordt eigen gemaakt.

 

De zonale politieverordening heeft volgende krachtlijnen:

         Inzake toepassingsgebied is geopteerd voor een zo ruim mogelijk toepassingsgebied, zowel qua aantal personen (met name vanaf 1 persoon) als qua categorieën van inrichtingen (met name zowel dancings, drankgelegenheden, winkels, feestzalen e.d.). Deze voorschriften zijn vanzelfsprekend gediversifieerd in functie van het aantal personen (met name: 1-9, 10-49 en vanaf 50 personen). Op dergelijke wijze wordt een maximale toepasbaarheid van de verordening bekomen.

         Inzake maatregelen werd er steeds voor ogen gehouden dat het bestaande publiek toegankelijke inrichtingen betreft die vaak reeds jarenlang in exploitatie zijn. De basisveiligheidsmaatregelen zijn derhalve realiseerbaar zonder (omvangrijke) bouwkundige ingrepen. Voor nieuwe exploitaties worden nog beperkte bijkomende voorschriften opgelegd. Voor exploitaties in een nieuwbouw gelden daarenboven ook federale brandveiligheidsvoorschriften (Koninklijk Besluit met basisnormen).

         De technische voorschriften worden per categorie van inrichtingen (met name in functie van aantal personen) gebundeld in 3 bijlagen.

         Tevens wordt een procedure voorgesteld zodat er een efficiënte en beheersbare opvolging van de controles mogelijk is. Deze procedure is geïnspireerd op de procedures van de Vlaamse Overheid m.b.t. brandveiligheid in hotels, gastenkamers, kindergroepsopvang, buitenschoolse opvang etc.; met name een A, B, of C brandveiligheidsattest voor een inrichting, plus een effectieve opvolging van de B attesten die immers een beperkte geldigheid in de tijd hebben.

         De inrichtingen van categorie 1 (tussen 1 en 9 personen) zijn vrijgesteld van elke brandveiligheidsattestering.

         Tenslotte werd zonaal een uitgebreide interne en externe toelichting bij elk voorschrift uitgewerkt en opgenomen in de teksten. De externe toelichting is bedoeld voor de exploitanten om bepaalde technische voorschriften duidelijker te maken. De interne toelichtingen werden opgesteld voor de brandpreventionisten zodat een uniforme toepassing van elk voorschrift over het grondgebied van alle gemeentes bekomen kan worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad besluit alle voorgaande gelijkaardige verordeningen, waaronder in bijzonder 'de politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek, aan te vullen met precieze naam regelgeving van 1/12/1995, integraal in te trekken vanaf 1 januari 2018. Deze verordeningen worden vervangen door het reglement ‘Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen’.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist het reglement ‘Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen’, zoals bij dit besluit gevoegd, goed te keuren. Het reglement treedt in werking op 1 januari 2018.

 

Art 3:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Rivierenland.

 

Art 4:

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Zonesecretaris van HVZ Rivierenland

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

GRATIS GRONDAFSTAND AAN MECHELBAAN 206. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen 20/03/2017: Het college beslist dat de verkavelingsvergunning wordt afgeleverd op naam van Studiebureau Verhaert. V2016/15, voor wijziging lot 4: verkavelen in twee loten, Mechelbaan 206, (afd. 4) sectie D 114 M mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

Voorwaarden:

         De voorwaarden en maatregelen opgelegd in punt 4 van het advies van de provinciale dienst integraal waterbeleid dd 14 november 2016, in het bijzonder met de daar vermelde aandachtspunten, aanbevelingen en voorwaarden moeten strikt worden nageleefd.

         De overwelving en de oprit voor het lot moet langs de linkerzijde van het perceel worden gelegd.

         Aanpassingen van de voorschriften als volgt:

         Schrappen van 'om te voldoen...kavel.' in Art 2.3

         Art. 3.2 maximale breedte van '6m' moet vervangen worden door '3m'

Lasten

- De verkoop van het lot kan pas gebeuren na effectieve aanleg van de grachtoverwelving.

- De grondafstand van 37m² moet gratis aan de stad gebeuren, waarbij alle kosten die hieruit voorvloeien ten laste van de aanvrager vallen.

- De private gronden welke binnen de rooilijn vallen, moeten door de aanvrager gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

- De verkavelaar heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Iveka voor elektriciteit en/of aardgas, inzake privéverkavelingen, sociale verkavelingen of industriële verkavelingen strikt na te leven. De reglementering is raadpleegbaar op de website van de distributienetbeheerder via www.iveka.be

- De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen en op kosten van de aanvrager.

- De verkavelingsvergunning laat volgens art. 4.2.16 van de Vlaamse Codex slechts vervreemding van een kavel toe nadat de verkavelingsakte door de instrumenterende ambtenaar is opgemaakt.

Die akte kan slechts worden opgemaakt na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen waaruit blijkt dat alle in de verkavelingsvergunning opgelegde lasten voor de volledige verkaveling of voor de betrokken verkavelingsfase zijn uitgevoerd of dat voor de uitvoering van de lasten een afdoende financiële waarborg is gestort in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze door een bankinstelling is verleend.

De instrumenterende ambtenaar dient in de verkavelingsakte op te nemen dat er geen stedenbouwkundige vergunning kan afgeleverd worden vooraleer de voorlopige oplevering van de infrastructuurwerken is gebeurd.

         Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 § 2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd. Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

         De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Feiten en context

In het college van 20/03/2017 werd een verkavelingsvergunning afgeleverd voor een verkaveling aan Mechelbaan 206. Een voorwaarde voor deze vergunning is een gratis grondafstand van 37m². Het stukje grond werd aangeduid op het bijgevoegde plan als kavel A en is kadastraal gekend als D114W P0000.

 

Notaris Kathleen Peeters stelde een ontwerp van akte op voor de grondafstand.

De stad zal het stuk grond aanwenden voor openbaar nut. De grond is namelijk bestemd om ingelijfd te worden bij de openbare wegenis.

 

De kosten, rechten en het ereloon van de akte zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Argumentatie

Omdat het perceel grond zal opgenomen worden in het openbaar domein van de stad Lier, omdat de grondafstand verder ook een last is voor de verkavelingsvergunning, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte voor de gratis grondafstand aan Mechelbaan 206, opgesteld door notaris Kathleen Peeters, goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand aan de Mechelbaan 206 door mevrouw Verlinden Suzanne, opgesteld door notaris Kathleen Peeters, goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende documenten.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

notaris Kathleen Peeters, Stadsinfrastructuur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

GRATIS GRONDAFSTAND BOGERSE VELDEN FASE II. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraad 25/01/2016: De gemeenteraad beslist het ontwerp van de wegenisaanleg verkaveling Bogerse Velden fase 2 goed te keuren.

 

Feiten en context

Op 25 januari 2016 besliste de gemeenteraad de wegenisaanleg in de verkaveling Bogerse Velden fase 2 goed te keuren.

 

Naar aanleiding van dit project met wegenisaanleg dient de verkavelaar, Vitamo, Glenisson en de families Helsen en Luyten, een gratis grondafstand aan de stad te doen.

Het opmetingsplan is gelijkaardig aan het plan van de wegenisaanleg (bijlage).

 

Notaris Verreth stelde een ontwerp van akte op om de grondafstand te regelen.

 

De percelen die worden afgestaan zijn kadastraal gekend als Lier, 2de afdeling:

- sectie A nummer 985 A P0000 (lot 1) - 117m²

- sectie A nummer 985 B P0000 (lot 2) - 22m²

- sectie A nummer 985 C P0000 (lot 3) - 22m²

- sectie A nummer 985 D P0000 (lot 4) - 1.554m²

- sectie A nummer 985 E P0000 (lot 5) - 24m²

- sectie A nummer 985 F P0000 (lot 6) - 23m²

- sectie A nummer 985 G P0000 (lot 7) - 765m²

- sectie A nummer 985 H P0000 (lot 8) - 55m²

- sectie A nummer 985 K P0000 (lot 9) - 45m²

- sectie A nummer 985 L P0000 (lot 10) - 240m²

- sectie A nummer 985 M P0000 (lot 11) - 1.916m²

- sectie A nummer 985 N P0000 (lot 12) - 142m²

- sectie A nummer 985 P P0000 (lot 13) - 63m²

- sectie A nummer 985 R P0000 (lot 14) - 37m²

- sectie A nummer 985 S P0000 (lot 15) - 51m²

- sectie A nummer 985 T P0000 (lot 16) - 858m²

- sectie A nummer 985 V P0000 (lot 17) - 1.900m²

- sectie A nummer 985 W P0000 (lot 18) - 296m²

- sectie A nummer 985 X P0000 (lot 19) - 1.442m²

- sectie A nummer 985 Y P0000 (lot 20) - 26m²

 

Op lot 19 werd er een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd, maar volgens het Bodemdecreet moet er geen beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd worden op deze grond. De afstanddoeners verklaren verder dat er geen bijzondere voorwaarden rusten op de afgestane goederen en dat zij er geen hebben toegestaan.

 

De gronden worden gratis aan de stad afgestaan voor openbaar nut.

 

Adviezen

Stadsinfrastructuur: positief advies

 

 

 

Argumentatie

In het kader van de wegenisaanleg in de verkaveling Bogerse Velden fase 2 moet de verkavelaar percelen grond gratis afstaan aan de stad. De gemeenteraad overweegt dan ook het ontwerp van akte opgesteld door notaris Verreth goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Verreth, voor de gratis grondafstand Bogerse Velden fase II door Vitamo, Glenisson en de families Helsen en Luyten goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Stadsinfrastructuur, notaris Verreth

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

AANKOOP GROND ACHTER WONINGEN TRAMWEGLEI 117-125 VAN IMMPACT VASTGOED I.K.V. STATIONSOMGEVING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraad 14/12/2009: goedkeuring masterplan stationsomgeving

         Gemeenteraad 26/09/2016: Het college beslist het ontwerp van akte opgesteld door notaris Verreth betreffende de aankoop van de woning Tramweglei 117 goed te keuren.

 

Feiten en context

Aan de Tramweglei dienen een aantal voortuinen onteigend te worden voor de ontwikkeling van de stationsomgeving, meer bepaald voor de aanleg van de ontsluitingsweg en de groenstrook waardoor een fietspad zal lopen.

Bij voorgaande besprekingen i.v.m. deze onteigening werd aan de bewoners aangeboden om de voortuinen te wisselen met de achtertuinen eventueel vermeerderd met een opleg, afhankelijk van de grootte van respectievelijke voor- en achtertuinen.

 

De stad kan een stuk grond voor de achtertuinen verwerven van Immpact Vastgoed, de ontwikkelaar van het achterliggende gebied. Het aan te kopen perceel, gunstig voor ruiling bewoners en achtertuin (meerwaarde) voor Tramweglei 117, werd in kaart gebracht door landmeter Verhaert. Het perceel is kadastraal gekend als afdeling 3 sectie F nr. 260/02/M deel en 460m² groot.

 

De dienst vastgoed liet eveneens een schatting opmaken. Ondertussen ging Immpact akkoord met de prijs die de schatting aangaf, nl. 40.000 euro.

 

Notaris Hans De Decker stelde een ontwerp van akte op om de aankoop te regelen onder dossiernummer 523/17-LDH en als bijlage.

 

Argumentatie

De stad wenst de voortuinen van de woningen Tramweglei te verwerven. In ruil wil de stad aan de bewoners een achtertuin aanbieden. Vermits de stad nu de mogelijkheid heeft de grond aan te kopen van Immpact Vastgoed, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5 2 5 10

Aanleg van wegen en riolering Tramweglei

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte voor de aankoop van grond achter de woningen Tramweglei 117-125 van Immpact Vastgoed, opgesteld door notaris De Decker en als bijlage, goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van de Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5 2 5 10

Aanleg van wegen en riolering Tramweglei

40.000 euro

128.681,82 euro

Budgetsleutel

22000007/0200

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

financiële dienst, notaris De Decker, stadsinfrastructuur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

GEMOTIVEERD VERZOEK VERLENGING BESLISSINGSTERMIJN RUP LAPORTA-CAROLY. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft op 19 december 2016 het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan "Laporta-Caroly" voorlopig vastgesteld.

 

Vervolgens werd er van 6 februari 2017 tot en met 6 april 2017 een openbaar onderzoek georganiseerd.

 

Feiten en context

De gemeenteraad moet binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek, het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan "Lapora-Caroly" definitief vaststellen. De gemeenteraad moet dus uiterlijk op 3 oktober een beslissing nemen.

 

Juridische grond

Artikel 2.2.21§ 6 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening

 

Argumentatie

Tijdens het openbaar onderzoek werden 112 bezwaarschriften ingediend. Gezien de  complexiteit van de ingediende adviezen en bezwaren is het niet mogelijk om het dossier tijdens de zomervakantie tijdig af te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad van september.

 

Bijgevolg is een verlenging van de beslissingstermijn noodzakelijk. Overeenkomstig artikel 2.2.21 § 6 van de VCRO kan het College van burgemeester en schepenen op gemotiveerd verzoek, de gemeenteraad laten beslissen over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld. Van deze mogelijkheid wordt dan ook gebruik gemaakt.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de beslissingstermijn voor de definitieve vaststelling van het RUP "Laporta-Caroly" met zestig dagen te verlengen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

NIET REALISEREN ROOILIJN SPREET KB. 26-07-1965 BINNEN TERMIJN VAN 5 JAAR NA AFGIFTE VAN DE STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het rooilijnplan "Spreet" werd goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1965.

 

Feiten en context

Dhr Mark Van Opstal is eigenaar van de woning gelegen Spreet 61. Op 28 juni 2017 vroeg hij een stedenbouwkundige vergunning aan voor het verbouwen van een woning tot een  broodjeszaak met woning (2017/185). De woning wordt momenteel getroffen door de rooilijn 'Spreet', goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1965.

 

De cel omgeving heeft hem in kennis gesteld van artikel 16 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen van 8 mei 2009 en hen aangeraden per aangetekend schrijven advies te vragen aan de stad over het al dan niet realiseren van deze rooilijn binnen een termijn van 5 jaar na afgifte van de vergunning.

 

Op 28 juni 2017 heeft de stad deze adviesvraag ontvangen, samen met de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning.

 

Adviezen

Het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar:

"De rooilijn ‘Spreet' werd goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1965. In de loop der tijd is er geen enkele actie ondernomen om de rooilijn (daar ter plaatse) te realiseren. De noodzaak tot realisatie van een rooilijnplan, dat meer dan 50 jaar oud is, moet opnieuw grondig worden onderzocht en gemotiveerd. Zo nodig moet de rooilijn worden afgeschaft of moet een wijziging worden doorgevoerd. Dit laatste is zeker géén prioriteit zodat gesteld kan worden dat de eerstkomende 5 jaar na afgifte van de stedenbouwkundige vergunning de rooilijn niet gerealiseerd zal worden t.h.v. Spreet 61."

 

Juridische grond

Volgens artikel 16 § 1 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, en onverminderd andersluidende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen, is het verboden om een constructie in de zin van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, te bouwen of herbouwen op een stuk grond dat door een rooilijn of een achteruitbouwstrook is getroffen, of om verbouwings- of uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een rooilijn of een achteruitbouwstrook getroffen constructie uit te voeren, tenzij het gaat om :

         sloop- of aanpassingswerken die tot gevolg hebben dat de constructie aan de rooilijn of de achteruitbouwstrook wordt aangepast;

         de verbouwing van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd monument of een constructie die deel uitmaakt van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd stads- of dorpsgezicht of landschap;

         het aanbrengen van gevelisolatie, waarbij de rooilijn of de bouwlijn met ten hoogste veertien centimeter mag worden overschreden.

 

Artikel 16 § 2 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, bepaalt dat in afwijking van het eerste lid er een stedenbouwkundige vergunning, zoals bedoeld in het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, mag worden verleend als uit het advies van de bevoegde instanties blijkt dat de rooilijn niet binnen vijf jaar na afgifte van de vergunning zal worden gerealiseerd.

Wordt na het verstrijken van die termijn maar voor het verval van rechtswege van het rooilijnplan onteigend, dan wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde werken voortvloeit.

 

Argumentatie

Het rooilijnplan ‘Spreet' werd ter hoogte van het eigendom van dhr Mark Van Opstal  nooit gerealiseerd. Rekening houdend met het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar kan men besluiten dat de rooilijn niet gerealiseerd zal worden binnen een termijn van 5 jaar na afgifte van de stedenbouwkundige vergunning. Dit is noodzakelijk om de stedenbouwkundige aanvraag van dhr Mark Van Opstal (dossier 2017/185) te kunnen vergunnen. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om dit te bevestigen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar om de rooilijn 'Spreet', goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1965, niet te realiseren binnen een termijn van 5 jaar na afgifte van de stedenbouwkundige vergunning (dossier 2017/185).

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de rooilijn "Spreet" goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1965, niet te realiseren binnen een termijn van 5 jaar na afgifte van de stedenbouwkundige vergunning (dossier 2017/185).

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Dhr Mark Van Opstal

1

cel omgeving

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

ST.-GUMMARUSSTRAAT. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Infrabo heeft het ontwerp opgemaakt voor de riolerings- en wegeniswerken St.-Gummarusstraat, en dit volgens plan 15087A-08B41-03-grpl-nieuw-04-WEG (in bijlage).

 

Feiten en context

In het ontwerp wordt de wegenis aangesloten op de inrichting van De Heyderstraat. De rijbaan wordt uitgevoerd in natuursteen (de bestaande kasseien worden verzaagd), de parkeerstroken worden uitgevoerd in natuursteen (hergebruik bestaande kasseien) en de voetpaden worden aangelegd in betonnen straatstenen met afmeting 22x22x8 cm.

T.h.v. de Sint Pieterskapel en het Hof van Immerseel wordt een plein gecreëerd dat verhoogd wordt aangelegd op één niveau en visueel wordt ondersteund door een veranderend materiaalgebruik (type natuurstenen "platine"). Tevens worden zitbanken en groenelementen aangebracht.

Binnen het ontwerp zijn tevens twee snelheidsremmende maatregelen voorzien, namelijk een asverschuiving centraal op de Sint Gummarusstraat en een wegversmalling met groenaanplant.

De rioleringswerken omvatten het uitbreken van de bestaande gemengde riolering en voorzien van een gescheiden stelsel met een afvalwaterriolering (dwa) diameter 600 met afwatering richting de Heilige Geeststraat en een regenwaterriolering (rwa) richting Heyderstraat.

 

Uit de proefopstelling in de straat blijkt dat het plantvak ter hoogte van nummer 25 geen wezenlijke invloed heeft op de doorstroming in de straat. Het nut van een extra verkeersremmer, in de vorm van een plantvak, wordt dan ook niet aangetoond.

 

Openbaar onderzoek

Betreffende de zaak der wegen werd één bezwaar geuit i.v.m. de publieke ruimte.

 

Dit bezwaar handelt over:

         bij nazicht van de plannen, in kader van het openbaar onderzoek, is geconstateerd dat er geen rekening gehouden is met de uitgereikte bouwvergunning van 18 augustus 2014 voor het verbouwen van de bestaande herenwoning en bouwen van een nieuwbouwwoning en duplexappartement in de St.-Gummarusstraat 25-27. De wegversmalling en bijhorende boom zijn ingepland voor de ingang van de vergunde ondergrondse parking.

         de geplande aanleg van de wegversmalling stemt niet overeen met de huidige proefopstelling.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedcreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusiting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015) art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Argumentatie

De ontwerpplannen zijn opgemaakt voor aflevering van de bouwvergunning van het duplexappartement in de St.-Gummarusstraat 25-27.

Tijdens de bewonersvergadering werd hier door de eigenaar reeds op gewezen.

Bij de inplanting van proefopstelling is met deze opmerking rekening gehouden.

Indien de geplande aanleg van de wegversmalling wordt aangebracht, zal deze verder richting St.-Gummarusstraat 27 worden opgeschoven.

Hierdoor zal er dan met het bezwaar worden rekening gehouden.

 

De parkeerplaatsen op het pleintje die weggaan worden elders voorzien, zoals aangeduid op het plan.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt goedkeuring gehecht aan het ontwerp voor de heraanleg van de St.-Gummarusstraat.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

OVERDRACHT VERKEERSREGELINSTALLATIE OP KRUISPUNT N10 (ANTWERPSESTEENWEG) - VAN BOECKELLAAN - A. BERGMANNLAAN NAAR STAD LIER DOOR AWV. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De verkeerslichten op het kruispunt N10 (Antwerpsesteenweg) - Van Boekellaan - Anton Bergmanlaan " zijn nog in beheer van Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest terwijl de straten reeds geruime tijd werden overgedragen aan de stad.

 

Feiten en context

Ten einde deze verkeerslichten over te dragen aan de stad heeft AWV bijgevoegd dossier en overeenkomst opgemaakt voor overdracht.

 

Overeenkomst :

 

0.1 Inleiding

 

In kader van de overdacht van de gewestweg, regelt dit document de overdracht van

het kruispunt N10-V Boeckelln-ABergmannln (093A7).

 

0.2 IDENTIFICTATIEGEGEVENS  VAN  DE INSTALLATIE

 

Ligging:  N10-V Boeckelln-ABergmannln

2500 Lier

 

GPS Coördinaten:Lengtegraad: 4.564523

Breedtegraad: 51.135517

 

V-plan: v013817v04

 

Type verkeersregelaar: C84VB ICU2 PSTN

 

Telefoonnummer: nvt

 

Elektriciteitsmeter: nvt: forfetaire aansluiting

 

0.3 VERLEDEN

 

In dienst name volgens v013817v04: 27/09/2007

Onderhoud verkeersregelaar: laatste onderhoud op 03/05/2016 ( fiches zie bijlage)

 

0.4 PLANNEN

 

Huidig v-plan: v013817v04 ( zie bijlage)

As-built: (zie bijlage)

 

0.5   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

         De overnamedatum is vastgelegd op 30/09/2017

         De stad Lier zal de elektriciteit voorziening overnemen. Hiertoe wordt op de dag van ondertekening van dit document de meternummer en stand genoteerd en door beide partijen ondertekend op het overdrachtsformulier uit bijlage.

 

De stad Lier zorgt voor een eigen energieleverancier.

         AWV sluit de telefoonlijf af.

         Er zal een rondgang gebeuren op het kruispunt om de eventuele defecten nog te

herstellen, zodat de gemeente Lier een foutloze installatie overneemt.

 

Vastgestelde defecten:

1)      Defecten vastgesteld tijdens rond gang op 10 november 2016 zijn reeds weggewerkt door AWV.

2)      Aanpassingen zoals gevraagd door de her Willem Vandenbroeck via mail op 6 september 2009 aan Niels van ash worden uitgevoerd zodra de studiedienst van AWV de tijdens matrix heeft aangepast. Dit door AWV

3)      AWV zal tot 31 mei 2017 de stad ondersteunen door gemelde technische defecten af te handelen. Verkeerskundige problemen zullen niet meer door AWV worden afgehandeld met uitzondering van de in punt 2 aangehaalde ingreep.

 

0.6   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

De stad Lier verklaart zicht akkoord met dit document en verklaart voldoende gegevens

te hebben gekregen om bovenvermelde installatie vanaf 30 september 2017 te onderhouden.

Vanaf 30 september 2017 wordt bovenvermelde installatie dan ook beheerd door de stad Lier.

 

Huidige meterstand: datum overdracht forfaitaire aansluiting 30 september2017

 

 

Voor de Stad Lier,Voor het Vlaams Gewest

 

De secretaris,   De burgemeester,             

Katleen JANSSENS.    Frank BOOGAERTS.

 

 

 

Gelezen en goedgekeurdGelezen en goedgekeurd

 

Adviezen

 

Dit dossier is  volledig om deze aan de stad over te dragen.

 

Argumentatie

Gezien de Antwerpsesteenweg (binnen de R16) reeds geruime tijd werd  overgedragen aan de stad is het aangewezen dat deze beide verkeerslichten ook worden overgedragen.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de overdracht verkeersregelinstallatie op kruispunt N10 (Antwerpsesteenweg) - Van Boeckellaan - A. Bergmannlaan goed als volgt :

 

Overeenkomst :

 

0.1 Inleiding

 

In kader van de overdacht van de gewestweg, regelt dit document de overdracht van

het kruispunt N10-V Boeckelln-A.Bergmannln (093A7).

 

0.2 IDENTIFICTATIEGEGEVENS  VAN  DE INSTALLATIE

 

Ligging:  N10-V Boeckelln-ABergmannln

2500 Lier

 

GPS Coördinaten:Lengtegraad: 4.564523

 

Breedtegraad: 51.135517

 

V-plan: v013817v04

 

Type verkeersregelaar: C84VB ICU2 PSTN

 

Telefoonnummer: nvt

 

Elektriciteitsmeter: nvt: forfetaire aansluiting

 

0.3 VERLEDEN

 

In dienst name volgens v013817v04: 27/09/2007

Onderhoud verkeersregelaar: laatste onderhoud op 03/05/2016 ( fiches zie bijlage)

 

0.4 PLANNEN

 

Huidig v-plan: v013817v04 ( zie bijlage)

As-built: (zie bijlage)

 

0.5   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

         De overnamedatum is vastgelegd op 30/09/2017

         De stad Lier zal de elektriciteit voorziening overnemen. Hiertoe wordt op de dag van ondertekening van dit document de meternummer en stand genoteerd en door beide partijen ondertekend op het overdrachtsformulier uit bijlage.

De stad Lier zorgt voor een eigen energieleverancier.

         AWV sluit de telefoonlijf af.

 

         Er zal een rondgang gebeuren op het kruispunt om de eventuele defecten nog te

herstellen, zodat de gemeente Lier een foutloze installatie overneemt.

 

Vastgestelde defecten:

1)      Defecten vastgesteld tijdens rond gang op 10 november 2016 zijn reeds weggewerkt

door AWV.

2)      Aanpassingen zoals gevraagd door de her Willem Vandenbroeck via mail op 6 september 2009 aan Niels van ash worden uitgevoerd zodra de studiedienst van AWV de tijdens matrix heeft aangepast. Dit door AWV

3)      AWV zal tot 31 mei 2017 de stad ondersteunen door gemelde technische defecten af te handelen. Verkeerskundige problemen zullen niet meer door AWV worden afgehandeld met uitzondering van de in punt 2 aangehaalde ingreep.

 

0.6   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

De stad Lier verklaart zicht akkoord met dit document en verklaart voldoende gegevens

te hebben gekregen om bovenvermelde installatie vanaf 30 september 2017 te onderhouden.

Vanaf 30 september 2017 wordt bovenvermelde installatie dan ook beheerd door de stad Lier.

 

Huidige meterstand: datum overdracht forfaitaire aansluiting 30 september2017

 

 

Voor de Stad Lier,Voor het Vlaams Gewest

 

De secretaris,De burgemeester,

Katleen JANSSENS.Frank BOOGAERTS.

 

 

Gelezen en goedgekeurdGelezen en goedgekeurd

 

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Afdeling Wegen en Verkeer

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

OVERDRACHT VERKEERSREGELINSTALLATIE OP KRUISPUNT N10 - N13 - P. KRUGERSTRAAT - BERLARIJ - VEEMARKT NAAR DE STAD DOOR AWV.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De verkeersregelinstallatie op kruispunt N10 - N13 - P. Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt zijn nog in beheer van Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest terwijl de straten reeds geruime tijd werden overgedragen aan de stad.

 

Feiten en context

Ten einde deze verkeerslichten over te dragen aan de stad heeft AWV bijgevoegd dossier en overeenkomst opgemaakt voor overdracht.

 

Overeenkomst :

 

0.1 Inleiding

 

In kader van de overdacht van de gewestweg, regelt dit document de overdracht van het kruispunt N10-N 13 Paul Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt (092A5).

 

0.2 IDENTIFICTATIEGEGEVENS  VAN  DE INSTALLATIE

 

 Ligging:  N10-N 13 Paul Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt

2500 Lier

 

GPS Coördinaten:Lengtegraad: 4.582565

Breedtegraad: 51.128495

V-plan: V08443/05

 

Type verkeersregelaar: ALPHA 1 ICU 1

 

Telefoonnummer: nvt

 

Elektriciteitsmeter: 541448812000344701 (ean)

 

0.3 VERLEDEN

 

In dienst name volgens V08443/05: 05/05/2016

Onderhoud verkeersregelaar: laatste onderhoud op 02/05/2016 ( fiches zie bijlage)

 

0.4 PLANNEN

 

Huidig v-plan: V08.443/05 ( zie bijlage)

As-built: (zie bijlage)

 

0.5   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

         De overnamedatum is vastgelegd op 30/09/2017

         De stad Lier zal de elektriciteit voorziening overnemen. Hiertoe wordt op de dag van ondertekening van dit document de meternummer en stand genoteerd en door beide partijen ondertekend op het overdrachtsformulier uit bijlage.

 

         Het vlaamse gewest recupereert de Sim kaart uit de regelaar.

         Er zal een rondgang gebeuren op het kruispunt om de eventuele defecten nog te herstellen, zodat de gemeente Lier een foutloze installatie overneemt.

 

Vastgestelde defecten:

1)      Defecten vastgesteld tijdens rond gang op 10 november 2016 zijn reeds weggewerkt door AWV.

2) AWV zal tot 31 mei 2017 de stad ondersteunen door gemelde technische defecten af te               handelen. Verkeerskundige problemen zullen niet meer door AWV worden afgehandeld.

 

0.6   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

De stad Lier verklaart zicht akkoord met dit document en verklaart voldoende gegevens te hebben gekregen om bovenvermelde installatie vanaf 30 september 2017 te onderhouden.

Vanaf 30 september 2017 wordt bovenvermelde installatie dan ook beheerd door de stad Lier.

 

Huidige meterstand: 65093,9 Kwh ( meternummer : 5518924)

 

Voor de Stad Lier,Voor het Vlaams Gewest

 

De secretaris,                               De burgemeester,

Katleen JANSSENS.      Frank BOOGAERTS.

 

 

Gelezen en goedgekeurdGelezen en goedgekeurd

 

Adviezen

Dit dossier is  volledig om deze aan de stad over te dragen.

 

Argumentatie

Gezien de Paul Krugerstraat reeds geruime tijd werd  overgedragen aan de stad is het aangewezen dat deze verkeerslichten ook worden overgedragen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de overdracht van de verkeersregelinstallatie op kruispunt N10 - N13 - Paul Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt goed als volgt :

 

Overeenkomst :

 

0.1 Inleiding

 

In kader van de overdacht van de gewestweg, regelt dit document de overdracht van het kruispunt N10-N 13 Paul Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt (092A5).

 

0.2 IDENTIFICTATIEGEGEVENS  VAN  DE INSTALLATIE

 

Ligging:  N10-N 13 Paul Krugerstraat - Berlarij - Veemarkt

2500 Lier

 

GPS Coördinaten:Lengtegraad: 4.582565

Breedtegraad: 51.128495

V-plan: V08443/05

 

Type verkeersregelaar: ALPHA 1 ICU 1

 

Telefoonnummer: nvt

 

Elektriciteitsmeter: 541448812000344701 (ean)

 

0.3 VERLEDEN

 

In dienst name volgens V08443/05: 05/05/2016

Onderhoud verkeersregelaar: laatste onderhoud op 02/05/2016 ( fiches zie bijlage)

 

0.4 PLANNEN

 

Huidig v-plan: V08.443/05 ( zie bijlage)

As-built: (zie bijlage)

 

0.5   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

         De overnamedatum is vastgelegd op 30/09/2017

         De stad Lier zal de elektriciteit voorziening overnemen. Hiertoe wordt op de dag van ondertekening van dit document de meternummer en stand genoteerd en door beide partijen ondertekend op het overdrachtsformulier uit bijlage.

De stad Lier zorgt voor een eigen energieleverancier.

         Het vlaamse gewest recupereert de Sim kaart uit de regelaar.

         Er zal een rondgang gebeuren op het kruispunt om de eventuele defecten nog te herstellen, zodat de gemeente Lier een foutloze installatie overneemt.

 

Vastgestelde defecten:

1)      Defecten vastgesteld tijdens rond gang op 10 november 2016 zijn reeds weggewerkt door AWV.

2) AWV zal tot 31 mei 2017 de stad ondersteunen door gemelde technische defecten af te               handelen. Verkeerskundige problemen zullen niet meer door AWV worden afgehandeld.

 

0.6   AFSPRAKEN BETREFFENDE DE OVERDRACHT

 

De stad Lier verklaart zicht akkoord met dit document en verklaart voldoende gegevens te hebben gekregen om bovenvermelde installatie vanaf 30 september 2017 te onderhouden.

Vanaf 30 september 2017 wordt bovenvermelde installatie dan ook beheerd door de stad Lier.

 

Huidige meterstand: 65093,9 Kwh ( meternummer : 5518924)

 

Voor de Stad Lier,Voor het Vlaams Gewest

 

 

De secretaris,De burgemeester,

Katleenn JANSSENS.Frank BOOGAERTS.

 

 

Gelezen en goedgekeurdGelezen en goedgekeurd

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Afdeling Wegen en Verkeer

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

OPRICHTING VAN EEN 'DIENST GEMEENSCHAPSWACHTEN'. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

Wet tot wijziging van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.

 

Feiten en context

De wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht verplicht gemeenten ertoe een 'dienst gemeenschapswachten' op te richten wanneer de gemeente gemeenschapswachten in dienst heeft.

Gemeenschapswachten zijn niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties die door hun ontradende aanwezigheid in de wijken het veiligheidsgevoel van de burger trachten te verhogen. Ze vormen de schakel tussen de gemeente en de bevolking en signaleren problemen waarmee ze te maken krijgen aan de bevoegde gemeentelijke diensten of aan de politie. Concreet spreken we over volgende taken:

1° het sensibiliseren van het publiek aangaande de veiligheid en de criminaliteitspreventie;

2° het informeren van de burgers om het veiligheidsgevoel te verzekeren en het informeren en signaleren aan de bevoegde diensten van problemen op het vlak van veiligheid, milieu en het wegennet;

3° het informeren van automobilisten over het hinderlijk of gevaarlijk karakter van verkeerd parkeren en hen sensibiliseren met betrekking tot het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het correct gebruik van de openbare weg, alsook het helpen van kinderen, scholieren, gehandicapten en ouderen bij het veilig oversteken;

4° het vaststellen van inbreuken op de gemeentelijke reglementen en verordeningen in het kader van artikel 119bis, § 6, van de nieuwe gemeentewet die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties.

5° het uitoefenen van toezicht op personen met het oog op het verzekeren van de veiligheid bij evenementen georganiseerd door de overheid.

6° de ontradende aanwezigheid ter preventie van conflicten tussen personen, met inbegrip van de geweldloze tussenkomst bij vaststelling van verbale conflicten tussen personen;

7° het begeleiden van schoolgaande kinderen die zich in groep, te voet of per fiets, van thuis naar hun school begeven en omgekeerd.

Gemeenschapswachten zijn herkenbaar aan hun uniforme (paarse) werkkledij met hetzelfde logo.

De dienst valt onder de bevoegdheid van Hannah Grielen, teamcoördinator team Handhaving.

Er zijn momenteel 6 gemeenschapswachten in dienst. Burgers die klachten hebben over de 'dienst gemeenschapswachten' kunnen dit melden via de volgende mail: handhaving@lier.be

 

Argumentatie

Gemeenten die gemeenschapswachten in dienst hebben, zijn volgens de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht verplicht een 'dienst gemeenschapswachten' op te richten. De stad heeft momenteel zes gemeenschapswachten in dienst en zal dus een 'dienst gemeenschapswachten' oprichten.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om in navolging van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, een 'dienst gemeenschapswachten' op te richten.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Team handhaving en preventie

FOD Binnenlandse Zaken

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

VOORSTEL TOT AANKOOP VAN HET FONDS DE JONGHE, EEN UNIEKE VERZAMELING PUBLICATIES OVER FELIX TIMMERMANS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Maurits de Jonghe (Brugge, 1923 – 2011) was jarenlang met hart en ziel een Felix Timmermans-kenner en verzamelaar.

 

Mieke en An De Jonghe, dochters van Maurits De Jonghe (1924-2011) bieden de stad Lier een uitgebreid en zeer waardevol fonds aan bestaande uit een 500-tal items van en over Felix Timmermans. De collectie geeft aan waartoe verzamel’woede’ van een Timmermanskenner – ver buiten Lier – kan leiden.

Binnen dit geheel vormen een 80-tal items een zeer belangrijke aanvulling van de reeds bestaande stedelijke collectie over Felix Timmermans. Het gaat om onder meer verschillende eerste drukken, een aantal originele handschriften, een 5-tal tekeningen en een aantal zeldzame luxe-edities.

 

In 2015 kocht de stad reeds de collectie van Ignaas Dom aan. Dit nieuwe aanbod vormt daarop een uitstekende aanvulling en is inhoudelijk zelfs nog waardevoller. Momenteel wordt de collectie Dom volop door vrijwilligers gescreend. Dubbels worden door hen gewaardeerd en opzij gelegd voor verkoop. De publicaties die nog niet aanwezig waren in de Bibliotheca Lyrana zijn door een archiefmedewerker toegevoegd aan de catalogus.

 

De vraagprijs voor de aangeboden verzameling bedraagt € 5.500. Gezien de inhoud en het belang van de werken is dit slechts een fractie van de reële marktwaarde.

 

De verkoper stelt wel als voorwaarde dat de aangeschafte collectie van Maurits De Jonghe volledig geïnventariseerd wordt waarbij ook wordt aangegeven wat Lier wenst te behouden en wat herbestemd (‘vervreemd’) wordt.

 

Het was eerder al de wens van het bestuur om de dubbels van de collectie van Ignaas Dom terug onder de aandacht van de Lierse bevolking te brengen door middel van een verkoop. De archiefdienst zou hieraan dan bij voorkeur ook de verkoop koppelen van de dubbels uit de collectie de Jonghe. Het weekend van 5 en 6 mei 2018 lijkt hiervoor een haalbare werkdatum.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Argumentatie

Argumenten tot aankoop van de volledige Timmermanscollectie van Maurits De Jonghe zijn:

 

         Het gaat om een uniek, inhoudelijk interessant, zeer breed en diepgaand aanbod van publicaties van en over Felix Timmermans;

         Het aanbod is onderhands en zeer voordelig in vergelijking met de geldende marktprijzen;

         Eventuele dubbels worden te koop aangeboden aan het publiek.

 

Financiële weerslag

Budgetverschuiving van actie 2.4.2.2 Aktes en documenten van het archief worden extern gedigitaliseerd, registratiesleutel: 61399999-0113 Andere kosten voor prestaties van derden naar actie 2.4.3.3 De stad voorziet middelen voor de aankoop van belangrijk historisch documentair erfgoed, registratiesleutel 61410020-0113 Boeken, documentatie en abonnementen ter waarde van 5.500 euro.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aankoop van het fonds Maurits De Jonghe, bestaande uit publicaties van Felix Timmermans, voor een bedrag van 5.500,00 euro goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn: budgetverschuiving van 2.4.2.2, 61399999-0113 naar 2.4.3.3, 6141002-0113 ter waarde van 5.500 euro.

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

2.4.2.2

Andere kosten voor prestaties van derden

31836,00

26.336,00

Budgetsleutel

61399999-0113

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Mieke De Jonghe

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

AFSLUITEN SOCIAAL WOONBELEIDSCONVENANT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college besliste op 06/02/2017, als voorbereiding op het afsluiten van een sociaal woonbeleidsconvenant, om het aantal van 50 bijkomende sociale huurwoningen door te geven aan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor een periode van 3 jaar.

 

Feiten en context

De VMSW verzamelde de bijkomende aantallen van alle Vlaamse gemeenten en legde deze voor aan de minister.

 

Na onderzoek dat rekening hield met een aantal factoren zoals: grondaankoop, renovatie sociaal huurpatrimonium met minder dan 20% aangroei, sociale koopverrichtingen, verrichtingen die minstens op de meerjarenplanning staan, ... besliste de minister om voor deze convenant een eerste financiering voor 14 bijkomende huurwoningen toe te kennen.

 

Op 19/06/2017 ontvangt de dienst wonen een mail van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen met de vraag om de ontwerpconvenant voor 14 bijkomende sociale huurwoningen ter goedkeuring voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad.

 

De convenant houdt in dat:

- de Vlaamse overheid enerzijds,

de financiering toezegt voor de 14 bijkomende sociale huurwoningen indien zij de projecttoets goed doorlopen en als gevolg daarvan worden opgenomen op de projectenlijst.

 

-de stad Lier anderzijds,

erop zal toezien dat de woonprojecten worden besproken op het Lokaal Woonoverleg zoals opgenomen in het Procedurebesluit Wonen.

 

Indien voor het einde van de driejarige periode de 14 bijkomende woningen voorzien zijn, kan er  opnieuw een sociaal woonbeleidsconvenant worden afgesloten.

 

Juridische grond

Procedurebesluit Wonen van 14/07/2017.

 

Argumentatie

Voor het verdere vlotte verloop bij het creëren van bijkomende sociale huurwoningen, is het aangewezen deze ontwerpconvenant goed te keuren.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande ontwerpconvenant aangaande 14 bijkomende sociale huurwoningen goed te keuren:

 

 

SOCIAAL WOONBELEIDSCONVENANT

 

TEN GELEIDE

 

Op 27 maart 2009 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Decreet Grond- en pandenbeleid dat op 1 september 2009 in werking trad. Artikel 4.1.4 regelt het gemeentelijk objectief voor sociale huurwoningen. Dit artikel geeft aan hoe het gewestelijke objectief van 50.000 bijkomende sociale huurwoningen wordt verdeeld. Het decreet verdeelt - via de reguliere inspanning 2009-2025 en de specifieke inhaalbeweging 2013-2025 - 35.233 sociale huurwoningen tot op het niveau van de Vlaamse gemeenten. De overige 14.767 woningen kunnen worden ingevuld via de sociaal woonbeleidsconvenanten en door bijkomende inhuurnames van sociaal verhuurkantoren in gemeenten die hun bindend sociaal objectief bereikten.

Het sociaal woonbeleidsconvenant bevat het aantal sociale huurwoningen in uw gemeente bovenop het bindend sociaal objectief waarvan de realisatie de komende 3 jaar kan opstarten en waarvoor een financiering wordt aangevraagd bij de VMSW. Het aantal woningen in het convenant is gebaseerd op de projecten/verrichtingen die effectief in de pijplijn zitten en minstens een schetsontwerp hebben.

Binnen het toegekende aantal bijkomende woningen kan de gemeente later zelf keuzes maken. Dit versterkt de gemeentelijke regisseursrol van het lokaal woonbeleid en biedt de gemeente de mogelijkheid in te spelen op opportuniteiten die zich kunnen aanbieden tijdens de looptijd van het convenant.

Beide partijen hebben een gezamenlijk belang om te komen tot een voldoende en aangepast aantal sociale huurwoningen en maken daartoe de hieronder beschreven afspraken.

 

TUSSEN PARTIJEN:

 

1.De stad Lier, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor wie Frank Boogaerts, burgemeester en Katleen Janssens, secretaris en die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25/09/2017.

 

Hierna de stad te noemen, enerzijds,

 

2.De Vlaamse regering, voor wie optreedt: Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding,

 

Hierna de Vlaamse regering te noemen, anderzijds,

 

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

1. VERBINTENIS VAN DE STAD LIER

De stad verbindt zich ertoe acties te ondernemen opdat, binnen de geldigheidsduur van dit convenant, de uitvoering of gunningsprocedure opstart van projecten die resulteren in de terbeschikkingstelling van 14 bijkomende sociale huurwoningen. Minstens spreekt zij met de initiatiefnemers af dat zij op het lokaal woonoverleg rapporteren over de voortgang van de projecten in kwestie.

De procedure voor de planning, de programmatie en de realisatie van sociale woonprojecten is opgenomen in het Procedurebesluit Wonen van 25 oktober 2013 of zijn opvolger.

 

2. TOEZEGGING DOOR DE VLAAMSE REGERING OVER DE FINANCIERING

De Vlaamse Regering stelt een gesubsidieerde financiering conform het Financieringsbesluit van 21 december 2012 ter beschikking voor de realisatie van het onder punt 1 vermelde aantal sociale huurwoningen op voorwaarde dat de projecten binnen de geldigheidsduur van dit convenant de beleidstoets succesvol doorlopen en als gevolg daarvan op de Projectenlijst worden opgenomen, en dat er voldoende middelen beschikbaar zijn op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap op de desbetreffende begrotingsartikels van het beleidsveld wonen.

 

3. EVALUATIE

Elke initiatiefnemer kan, via de beslissingen van de Beoordelingscommissie, de opname van de verrichtingen in de meerjarenplanning en de kortetermijnplanning opvolgen. Daarnaast geeft het Projectportaal het saldo van het overeengekomen aantal bijkomende sociale huurwoningen weer.

In opdracht van de Vlaamse Regering kunnen Wonen-Vlaanderen en de VMSW de uitvoering van dit convenant evalueren en, in voorkomend geval, bijsturen op een overleg met de stad.

 

4. DUUR EN INWERKINGTREDING

Dit convenant heeft uitwerking met ingang van 1 juli 2017 en wordt aangegaan voor een periode van drie jaar vanaf deze datum.

 

Opgemaakt te Brussel op                                    in evenveel exemplaren als er partijen zijn, en waarvan elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen. Partijen verbinden zich ertoe een afschrift van dit convenant te bezorgen aan de VMSW.

 

 

Voor de Vlaamse Regering,Voor de stad Lier,

Liesbeth Homans

 

 

 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur,De burgemeester

Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen

en Armoedebestrijding              

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              De gemeentesecretaris

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

BRIEF DD. 01/08/2017 VAN HET FEDERAAL TOEZICHT MBT GOEDKEURING  V/D JAARREKENING 2016 POLITIEZONE LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Het besluit van 24 april 2017 van de GR van Lier waarbij de rekening 2016 van de politiezone (PZ 5360) werd vastgesteld;

 

De artikelen 34,77 en 78 van de wet van 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, betreffende de goedkeuring van de politierekening door de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie;

 

Het KB van 5/9/2001, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, in het bijzonder de artikelen 66 tot en met 72;

 

De ministeriële omzendbrief PLP33 van 27/10/2003 betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones.

 

Argumentatie

Het voor eensluidend verklaard afschrift van besluit van 31 juli 2017 van de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie houdende goedkeuring van de jaarrekening 2016 moet ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

BESLUIT

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 01/08/2017 van het Federaal Toezicht mbt goedkeuring van de jaarrekening 2016 van de lokale politie Lier.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

AANKOOP EN LEVERING VAN ANONIEM POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 35.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA HET RAAMCONTRACT DSA 2016 R3 0002. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De functionaliteit Recherche beschikt over een anoniem politievoertuig, merk Opel Zafira, bouwjaar 2005 met kilometerstand 185.000. Dit voertuig vertoont meerdere technische gebreken en slijtage. Het voertuig is hierdoor aan vervanging toe.

Het nieuwe voertuig, type Volkswagen Golf, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder en is voldoende ruim.

De aankoop van dit voertuig via de open overeenkomst van DSA 2016 R3 0002, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten worden geraamd op 35.000 euro incl. BTW. In de begroting van 2017, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen is een resterend budget van 35.027,03 euro.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een politievoertuig type volkswagen Golf met een geraamde kostprijs van 35.000 euro incl. BTW

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving

Bedrag

Saldo Krediet

330/742/53

aankoop en levering van een politievoertuig

35.000

27.03

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

IGEMO - JAARLIJKSE VERKLARING VAN DE STAD IN HET KADER VAN DE BTW-VRIJSTELLLING VOOR ZELFSTANDIGE GROEPERINGEN - 2017. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

IGEMO levert voornamelijk diensten aan de deelnemende gemeenten en vormt hierbij een duurzaam samenwerkingsverband met de deelnemende gemeenten die geen of een beperkt recht op btw-aftrek hebben met het oog op rationalisering, schaalvoordeel en het beheersen van beheers- en exploitatiekosten.

Hiermee heeft IGEMO steeds alle kenmerken vertoond van een kostendelende vereniging (zoals tot en met 30 juni 2016 bedoeld in (oud) artikel 44 §2, 1bis w.btw, het KB nr. 43 en de Aanschrijving nr. 3 van 9 mei 1996) die in principe t.a.v. de diensten verstrekt aan haar leden toepassing kan maken van een btw-vrijstelling.

Gelet op artikel 2 van het KB nr. 43 en de administratieve toelichting ter zake, kon IGEMO tot en met 30 juni 2016 evenwel niet zelf functioneren als kostendelende vereniging in het kader van de samenwerking met deelnemende gemeenten.

Tot en met 31 december 2016 werd dan ook enkel geen btw aangerekend door IGEMO over de prestaties t.a.v. deelnemende gemeenten in de mate dat deze prestaties gevat waren onder “exclusieve dienstverlening” zoals bedoeld in artikel 4 van de statuten van IGEMO.

Met ingang van 1 juli 2016 werd de btw-reglementering omtrent de vrijstelling voor kostendelende verenigingen/zelfstandige groeperingen gewijzigd en werden de toepassingsvoorwaarden versoepeld (cf. nieuw artikel 44 §2bis W.btw).

Bij Circulaire nr. 31/2016 (nr. ET 127.540) van 12 december 2016 werd door de btw-administratie noodzakelijke toelichting gegeven bij de gewijzigde btw-reglementering voor kostendelende verenigingen/zelfstandige groeperingen.

Gelet hierop kan IGEMO vanaf 01.01.2017 optreden als kostendelende vereniging/zelfstandige groepering t.a.v. de deelnemende gemeenten en kan de dienstverlening van IGEMO aan de deelnemende gemeenten onder bepaalde voorwaarden in principe integraal van btw worden vrijgesteld.

Hieromtrent verstrekte IGEMO toelichting aan de deelnemende gemeenten aan de hand van bijgevoegde powerpointpresentatie waaromtrent infosessies werden gehouden door IGEMO op 30 juni 2017 respectievelijk 7 juli 2017.

 

Ingevolge de gewijzigde btw-reglementering treedt IGEMO vanaf 1 januari 2017 op als zelfstandige groepering t.a.v. haar deelnemende gemeenten en dit overeenkomstig artikel 44, §2bis W.btw.

IGEMO draagt de bewijslast om toepassing te kunnen (blijven) maken van de btw-vrijstelling beoogd door artikel 44 §2bis W.btw inzake zelfstandige groeperingen t.a.v. de deelnemende gemeenten. Zij dient hiertoe de nodige stukken te kunnen voorleggen.

 

Juridische grond

         Artikel 44 §2 bis W. btw : “Van de belasting zijn vrijgesteld de diensten verricht aan hun leden door zelfstandige groeperingen van personen onder de navolgende voorwaarden: 1° de leden van de groepering oefenen op geregelde wijze een activiteit uit die op grond van dit artikel is vrijgesteld of waarvoor zij niet belastingplichtig zijn. De vrijgestelde handelingen of de handelingen waarvoor de leden niet belastingplichtig zijn, vertegenwoordigen een overwegend deel van de activiteit van de leden;

2° de activiteiten van de groepering bestaan in het verrichten van diensten aan haar leden die direct nodig zijn voor hun vrijgestelde activiteit of voor hun activiteit waarvoor zij niet belastingplichtig zijn. Indien de groepering ook handelingen verricht aan niet-leden, vertegenwoordigen de handelingen verricht aan haar leden een overwegend deel van de activiteit van de groepering;

3° de aan ieder lid aangerekende vergoeding of retributie vertegenwoordigt enkel de terugbetaling van zijn aandeel in de door de groepering gedane gezamenlijke uitgaven;

4° de vrijstelling leidt niet tot concurrentieverstoring.

In geval van toetreding of vertrek van een lid, bij wijziging van de activiteit van de groepering of van één van haar leden of bij stopzetting van de activiteit, is de groepering ertoe gehouden het voornoemd kantoor daarvan in te lichten binnen de maand die volgt op voormelde gebeurtenis.”

 

         Punten 22 en 23 Circulaire nr. 31/2016 (nr. ET 127.540) van 12 december 2016 : “De vrijgestelde handelingen of de handelingen waarvoor de leden niet belastingplichtig zijn, moeten geregeld worden verricht en een overwegend deel van de activiteit van de leden vertegenwoordigen. Die voorwaarden gelden in hoofde van elk lid van de groepering (het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat een bepaald lid uitsluitend belaste handelingen verricht) en mogen dus niet worden beoordeeld op het niveau van de zelfstandige groepering in haar geheel.

De zelfstandige groepering blijft evenwel verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de btw-vrijstelling.

Het is aldus niet noodzakelijk dat de leden van een zelfstandige groepering uitsluitend vrijgestelde handelingen stellen of handelingen waarvoor ze niet btw-belastingplichtig zijn. Zij mogen tevens belaste handelingen stellen. Het totaalbedrag, berekend per kalenderjaar, van de handelingen met een recht op aftrek van de btw dient minder dan 50 % van zijn totale jaaromzet te bedragen. Dit wordt beoordeeld op het einde van het kalenderjaar en wordt per lid berekend.”

 

Argumentatie

Opdat de gemeente deel kan blijven uitmaken van de zelfstandige groepering IGEMO en opdat geen btw moet worden aangerekend over de diensten die IGEMO aan de gemeente verstrekt, moet IGEMO zich ervan jaarlijks vergewissen dat is voldaan:

         aan de lidmaatschapsvoorwaarden van de gemeente als lid van de zelfstandige groepering IGEMO en die afhankelijk zijn van de activiteiten van de gemeente;

         aan de voorwaarden m.b.t. het gebruik door de gemeente van de diensten af te nemen van de zelfstandige groepering IGEMO voor vrijgestelde activiteiten of activiteiten buiten toepassingsgebied van de btw.

 

De bijgevoegde verklaring in het kader van de btw-vrijstelling voor zelfstandige groeperingen is het gepaste middel voor IGEMO om aan haar bewijsverplichtingen t.a.v. de btw-administratie te voldoen en om de eventuele btw-vrijstelling van haar diensten t.a.v. de gemeente te kunnen blijven garanderen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de ondertekening van de bijgevoegde jaarlijkse verklaring van de stad in het kader van de btw-vrijstelling voor zelfstandige groeperingen, zoals als bijlage toegevoegd bij dit besluit.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

 

Bijlage:

 

VERKLARING IN HET KADER VAN BTW-VRIJSTELLING VOOR DIENSTEN DOOR IGEMO, ZELFSTANDIGE GROEPERING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 44, §2bis van het W.btw

 

Met het oog op de toepassing van de btw-vrijstelling voor zelfstandige groeperingen in de zin van artikel 44, §2bis van het btw-wetboek verklaart de stad Lier heden, [datum] aan de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving, afgekort IGEMO, het volgende:

 

1.De geregelde activiteiten van de stad Lier bestaan overwegend uit handelingen die van de btw zijn vrijgesteld of waarvoor de stad Lier niet btw-plichtig is;

 

2.Indien de stad Lier, beschouwd over een periode van twaalf maanden, niet meer overwegend en op geregelde wijze activiteiten uitoefent die vrijgesteld zijn van btw of waarvoor de stad Lier niet belastingplichtig is, zal zij IGEMO hier zo spoedig mogelijk over berichten en dit in ieder geval voor het verstrijken van een periode van een maand volgend op de betrokken periode van twaalf maanden;

 

3.De stad Lier heeft kennisgenomen van het feit dat IGEMO er bij gebrek aan tegenbericht vanuit gaat dat de stad de door IGEMO verstrekte diensten uitsluitend aanwendt in het kader van een activiteit waarvoor de stad niet als btw-plichtige wordt gekwalificeerd of waarvoor de stad van een btw-vrijstelling geniet. IGEMO zal dus in beginsel de btw-vrijstelling toepassen op deze diensten. Wanneer de stad bepaalde of alle van IGEMO – in haar hoedanigheid van zelfstandige groepering – te ontvangen diensten ten dele of geheel aanwendt voor andere activiteiten (in essentie btw-plichtige activiteiten) bericht zij IGEMO hierover zo spoedig mogelijk. In dit kader neemt de stad kennis van het feit dat in navolging van een dergelijke tijdige melding een overleg georganiseerd kan worden tussen de stad en IGEMO om na te gaan of en in welke mate de vrijstelling toch zou toegepast kunnen worden op een gedeelte van de door IGEMO verstrekt diensten. Bij gebrek aan dergelijk overleg zal de btw-vrijstelling niet toegepast worden.

 

Ondertekenden in naam van de stad Lier

 

 

 

Dhr. Frank BoogaertsMevr. Katleen Janssens

Burgemeester Secretaris

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

VACANTVERKLARING VAN 2 FUNCTIES VAN INSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Tim Maes heeft de politiezone Lier verlaten op 01/09/2017 en mobiliteit gemaakt naar de PZ Antwerpen.

Het personeelslid Leo Op de Beeck zal per 01/06/2018 ontslag verleend worden ingevolge pensionering.  Beide personeelsleden behoren tot de interventiedienst.

Zo worden twee vacatures van inspecteur van politie binnen de interventiedienst vacant.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Een personeelslid van de dienst interventie heeft de politiezone Lier op 01/09/2017 verlaten en maakte mobiliteit naar de PZ Antwerpen.  Een personeelslid zal per 01/06/2018 ontslag verleend worden ingevolge pensionering.  Alzo worden 2 betrekkingen van inspecteur van politie binnen het basiskader vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels

Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. De functie van inspecteur van politie wordt in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er worden 2 functies van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die bestaat uit:

Voorzitter : dhr Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

Leden : dhr. Dirk Van der Auwera, hoofdinspecteur of zijn vervanger

dhr. Patrick Vanbeveren, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur van politie is een betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

VACANTVERKLARING VAN 1 FUNCTIE VAN RECHERCHEUR BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Luc Withofs zal per 01/01/2018 het stelsel van NAVAP genieten (non-activiteit voorafgaand aan de pensionering). Conform de omzendbrief GPI85 betreffende het eindeloopbaanregime punt 4.6. mag het politiekorps het personeelslid vervangen.  De federale overheid voorziet een subsidie voor de politiezones om de meerkost en de budgettaire lasten van de NAVAP op te vangen.

Het personeelslid Luc Withofs is inspecteur-rechercheur en verbonden aan de dienst recherche. Zo wordt een vacature van inspecteur-rechercheur binnen de dienst recherche vacant.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief GPI85 betreffende het eindeloopbaanregime voor de personeelsleden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse

Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Een personeelslid van de dienst recherche zal op op 01/01/2018 toetreden tot het stelsel van NAVAP.  Alzo wordt 1 betrekking van inspecteur-rechercheur binnen het basiskader vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. De functie van rechercheur wordt niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van inspecteur-rechercheur binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die bestaat uit:

Voorzitter : dhr Werner Cazaerck, hoofdecommissaris of zijn vervanger

Leden : dhr. Franciscus Vermeiren, commissaris of zijn vervanger

dhr. Peter Braeckmans, commissaris of zijn vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur-rechercheur is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

VASTSTELLEN VAN DE DATA VOOR DE GEMEENTERAAD EN OCMW RAAD 2018. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 19

 

Argumentatie

Bijgevoegd voorstel van data gemeenteraad en OCMW-raad 2018 werd besproken met de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitter van de OCMW-raad.

Voorstel data gemeenteraad en OCMW raad 2018:

 

Gemeenteraad

Secties

 

OCMW raad

 

29 januari

 

 

22-25 januari

 

 

23 januari

 

26 februari

 

 

19-22 februari

 

 

27 februari

 

26 maart

 

 

19-22 maart

 

 

20 maart

 

23 april

 

16-19 april

 

 

 

24 april

 

28 mei

 

 

22-24 mei

 

 

22 mei

 

25 juni

 

 

18-21 juni

 

 

19 juni

 

24 september

 

 

17-20 september

 

 

 

18 september

 

22 oktober

 

 

15-18 oktober

 

 

 

16 oktober

 

26 november

 

 

19-22 november

 

 

 

20 november

 

17 december

 

 

10-13 december

 

 

11 december

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2018, zoals besproken met de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

GEMEENTERAADSBESLISSING VAN 29 MEI 2017 VAN OZ.29 OVER DE GOEDKEURING VAN DE WIJZIGING VAN ART. 251 VAN HET POLITIEREGLEMENT LIER - ANTWOORD OP KLACHT VAN GROEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 over de goedkeuring van de wijziging van artikel 251 van het politiereglement Lier

 

Feiten en context

Op 3 juli 2017 ontving de stad van het Agenschap Binnenlands bestuur over een klacht van GROEN tegen de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 over de goedkeuring van de wijziging van artikel 251 van het politiereglement Lier.

 

Het agentschap Binnenlands bestuur besliste, na motivatie van het stadsbestuur, de gemeenteraadsbeslissing niet te schorsen. Dit werd gemeld per aangetekend schrijven op 3 augustus 2017.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 254, 255 en 258

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van beslissing van het agentschap binnenlands bestuur over klacht over de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 over de goedkeuring van de wijziging van art. 251 van het politiereglement Lier.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

MANDATENLIJST. KENNISNAME.

 

De mandatenlijst is enerzijds gebaseerd op de informatie waarover de dienst algemene zaken beschikt zoals o.a. de intercommunales en anderzijds op de informatie die we gekregen hebben van de mandatarissen zelf.

 

De mandatenlijst vindt u in bijlage.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de mandatenlijst.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 september 2017

 

INTERPELLATIES.

 

Interpellatie 1: van Jan Hermans (Lier & Ko) i.v.m. toegankelijkheid Paradijs

Het woon- en zorgcentrum Paradijs viert binnenkort haar vijftigjarig bestaan.

Intussen is ze sedert bijna vijf jaar gevestigd op de site in de Transvaalstraat: een bijzonder aangenaam gebouw met een charmant personeelsbestand.

Maar de link met het stadscentrum is moeilijk. Niet alleen omdat de site niet meer zoals in de Kanunnik Davidlaan centraal gelegen is, maar ook omdat de weg naar dat centrum voor de rollator- en rolstoelgebruiker (als bezoeker of bewoner), meestal maar niet altijd begeleid, voorzien is van talrijke soms onoverkomelijke hindernissen.

De schepen vroeg ons op de laatste commissievergadering suggesties van straten en pleinen die de voor de heraanleg van voetpaden in aanmerking zouden komen.

Welnu, bij deze stel ik voor om een deel van dat budget te gebruiken om de toegankelijkheid te verbeteren van en naar het WZC Paradijs. En meteen ook na te kijken waar er nog verbeteringen desbetreffende mogelijk zijn op het traject WZC Sint Jozef richting Grote Markt en Zimmerplein.

Het gaat dan niet zozeer over de voetpaden zelf maar wel over verschillende drempels en boordsteenhoogtes, gekoppeld aan soms ongelukkige gootbreedte en -dieptes bij oversteekplaatsen. Het is niet omdat er plannen tot heraanleg zijn voor sommige plaatsen dat men nu geen werk kan maken van deze euvels.

Mijn vraag:

         Is het CBS bereid deze situatie te verbeteren en zo ja,  hoe snel dan?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is zo dat op een aantal punten reeds een boordsteenverlaging gepland werd. Hiervoor zijn reeds werkbonnen opgemaakt naar aanleiding van vragen van bewoners op dit traject. Dit gaat voornamelijk over de boordstenen tussen de Paul Krugerstraat, veemarkt en de brug. Voor een deel andere stukken is er een project in voorbereiding van heraanleg, zoals de St-Gummarusstraat, Berlarij en Zaat-Veemarkt.

 

Ik heb er uiteraard het raden naar hoe het komt dat mijn voorganger er niet toe is gekomen om hier al eerder werk van te maken.

 

 

Interpellatie 2: van Marcel Taelman (Vlaams Belang) i.v.m. Withof Koningshooikt

Bij gebrek aan antwoorden over dit dossier op mijn eerdere schriftelijke vraag, stel ik graag volgende vragen hierover op de gemeenteraad. In dit dossier zijn namelijk heel wat fouten gebeurd en er wordt maar weinig rekening gehouden met de omwonenden:

 

1)      Kan het CBS garanderen dat er geen wateroverlast zal zijn wanneer deze site voor ¾ gebetonneerd wordt en een diepe kelder met parkeerplaatsen gerealiseerd is? Wat is er dan verbeterd dat deze regio niet meer onder water zal lopen?

 

2)      Volgens geldende verkavelingsvergunningen voor omwonenden, mogen er in deze buurt geen ondergrondse parkeerplaatsen gebouwd worden. Waarom dan deze uitzondering voor de LMH?

 

3)      De omgeving heeft een landelijk karakter, rondom zijn er heel wat landhuizen. Een   appartementsgebouw met 2 en 3 bouwlagen hoog voor 21 appartementen is hier dan zeker niet aan de orde. Waarom heeft de stad hier een positieve houding tegenover? En wat met de ruimtelijke ordening?

 

4)      Wat is de verhouding tussen de stad Lier en de Lierse Huisvestingsmaatschappij?

 

5)      Waarom wordt een nieuwe bouwaanvraag in overweging genomen alvorens er uitspraak is in beroep?

 

6)      Hoe kan het dat er bij zo'n groot project een goedkeuring van een bouwaanvraag gebeurt zonder verslag van de brandweer? Wat is hiervan de reden?

 

7)      Wat is de bedoeling om de gronden rondom het gebouw gratis te aanvaarden en het onderhoud hiervan uit te voeren op kosten van de belastingbetaler? Wat gaat ons dat kosten en waarom draagt de LMH niet zelf deze bijdrage?

 

8)      In bv. de Elzenlaan is de bouwaanvraag voor een appartementsblok reeds meerdere malen afgekeurd omwille van het bouwvolume en bouwhoogte. Wat is/zijn dan de verschillen met dit project?

 

9)      In het beperkte antwoord op mijn schriftelijke vraag staat nog dat er geen standpunten zouden ingenomen worden met inbegrip van de gevraagde adviezen. Graag vernam ik over welke adviezen hier sprake is?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

1)Geen enkele overheid kan sluitend garanderen dat er nooit wateroverlast zal zijn.  Er worden evenwel een aantal maatregelen genomen om de kans op wateroverlast zo klein mogelijk te houden. Het voorgelegd plan zal worden nagekeken, door verschillende instanties en indien de door de ontwerper voorgestelde maatregelen niet voldoen zullen er bijkomende voorwaarden worden opgelegd.

 

2)Sinds een aantal jaar is op het grondgebied van Lier een stedenbouwkundige verordening rond parkeren van toepassing.  Deze verordening legt op dat er gestapeld moet worden geparkeerd vanaf een bepaald aantal woonentiteiten.  De verordening is niet van toepassing op bestaande verkavelingen.

 

3)In de vorige stedenbouwkundige vergunning, afgeleverd door de stad, werden alle elementen tegenover elkaar afgewogen en uitvoerig gemotiveerd.  Dit standpunt is niet veranderd

 

4)De stad is één van de aandeelhouders van de CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

5)We kunnen er niemand van weerhouden om een stedenbouwkundige aanvraag in te dienen.  Zodra een aanvraag is ingediend moet de procedure worden doorlopen zoals voorgeschreven in het VCRO.  De stad moet een beslissing over de aanvraag nemen binnen de wettelijk bepaalde termijn.

 

6)Het project werd door de Lierse Huisvestingsmaatschappij voorafgaandelijk aan de vergunningsaanvraag grondig afgetoetst bij de Brandweer. De aanvraag is aangepast aan dit overleg.

 

7)Bij ieder sociaal woonproject wordt de gemeenschappelijke buitenruimte kosteloos overgedragen aan de stad. Dit is een voorwaarde opdat de aanleg wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. In het andere geval zou de LMH dit zelf moeten financieren en dus doorrekenen aan de sociale huurder.

 

8)Een aanvraag moet worden afgetoetst op zijn wettelijke en reglementaire bepalingen én op zijn verenigbaarheid met de goede plaatselijke ordening.  Wettelijke en reglementaire bepalingen zijn deels gebiedsgedifferentieerd zoals verordeningen, verkavelingen, RUP’s, signaalgebieden,…  De verenigbaarheid met de goede plaatselijke ordening spreekt voor zich.

 

9)Adviezen gevraagd aan: Integraal Waterbeheer, Waterbeleid provincie Antwerpen, Mobiliteit, Technisch bureau, Eandis.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019