Lier

Zitting van 29 juni 2020

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. bestrijding processierupsen

De processierupsen zijn er weer. De haren van de rups veroorzaken branderige irritaties. In de laatste editie van ‘De Peperbus kort’ staat er te lezen dat de stad het nodige doet om de rupsen te bestrijden.

Op sommige drukbezochte plaatsen worden nesten met een zuiger weggenomen. Er worden ook larven van lieveheersbeestjes, natuurlijke vijanden van de processierups, losgelaten.

Plaatsen waar bestrijding niet mogelijk is, worden door de stad afgezet.

 

Tot zover de uitleg op papier, want in de praktijk blijkt dat Lierenaars die buiten het centrum wonen niet moeten rekenen op die bestrijding door de stad Lier. Nochtans veroorzaken de processierupsen die in bomen op het openbaar terrein staan en wiens haren in de tuinen terechtkomen heel wat overlast.

 

De stad blijkt met een prioriteitenlijst te werken wegens te weinig budget, wat er kort gezegd op neerkomt dat als je iets meer afgelegen woont in Lier je in de kou blijft staan.

 

Ik had dan ook graag volgende van het CBS vernomen:

1.De processierupsen zijn niet nieuw, wat is de reden dat het stadbestuur hier niet voldoende budget voor voorzien heeft?

2.Is dat voorziene budget aangepast geweest voor 2020?

3.Is het CBS niet van mening dat ze haar verantwoordelijkheid moet nemen wanneer bomen op haar openbaar terrein ernstige overlast veroorzaakt aan mensen die hierdoor niet meer in hun tuin kunnen komen zonder huidirritaties te krijgen?

4.Beschikt de stad niet over een budget voor ‘onverwachte uitgaven’, waaruit de nodige middelen genomen kunnen worden om alsnog hierin alle Lierenaars een gelijke behandeling te geven.

5.Zal er werk gemaakt worden van een evaluatie en aangepaste aanpak en budget voor volgend jaar?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

Schepen Walter Grootaers zal na de gemeenteraad een uitgebreid schriftelijk antwoord bezorgen aan de fractieleiders en in september een commissie houden over de inhoud van deze mondelinge vraag.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. Vereenvoudiging van de sociale woningmarkt

De beleidsnota Wonen 2019-2024 van de Vlaamse regering zet o.a. in op een vereenvoudiging van de sociale woningmarkt en op een efficiëntieverhoging van de structuren.  Per gemeente moeten de SHM’s en de SVK’s fusioneren tegen 1 januari 2023 en toewijzingsregels moeten uniform zijn,  het puntensysteem dat SVK De Woonkans nu hanteert zal dus verdwijnen.

SVK De Woonkans is niet alleen actief in Lier, maar ook in Nijlen, Ranst en Zandhoven.

 

        Is de stad momenteel reeds bezig met de voorbereiding van de fusie van LMH en SVK De Woonkans?

        Zo niet wanneer zal deze operatie dan in gang gezet worden?

        Wat is het tijdsschema om deze fusie rond te hebben en een lokaal toewijzingssysteem op te stellen?

        Wat betekent de fusie voor de werking van het SVK in de 3 andere gemeenten?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Beste collega’s

Geachte meneer Marien

 

De beleidsnota Wonen van minister Diependaele heeft inderdaad als een van haar doelstellingen om te voorzien in een divers en betaalbaar sociaal huuraanbod. Een speerpunt om dit te bereiken is de bestaande organisaties SHM’s en SVK’s te laten evolueren tot een efficiënte en transparant ééngemaakte huurmarkt.

 

De Minister zou op korte termijn een decretaal initiatief nemen om te voorzien in de omvorming van alle SHM’s tot coöperatieve vennootschappen.

Echter tot vandaag is dit initiatief er – door allerlei omstandigheden – niet gekomen.

 

De stad houdt er uiteraard rekening mee dat de fusie er aan komt. Maar vandaag is er nog geen enkel regelgevend kader dat ons maar het minst van een richting geeft. Dus aan deze fusie is nog niet gewerkt. Wel wordt er gewerkt aan het versterken van de professionalisering van beide actoren.

 

Omdat er geen regelgevend kader is, heb we nog geen zicht op de timing.

Ondertussen is het wel zo dat er sterke ondersteuning is vanuit de huisvestingsmaatschappij naar het SVK. Deze nauwe contacten zal een fusieverhaal meer haalbaar maken.

 

Voor de algemene toewijzing gelden nu 2 regelingen:

Een SVK werkt met een puntensysteem, waarbij het inkomen en woonsituatie het belangrijkste zijn. Scoort men veel punten kan men sneller een woning toegewezen krijgen. Bij de sociale huisvestingsmaatschappij wacht men als het ware zijn beurt af die bepaald wordt door de datum van inschrijving.

Het zijn onder meer deze twee verschillende systemen die de oefening om te komen tot erkende woonmaatschappijen moeilijk maken.

Als u het hebt over een lokaal toewijzingssysteem neem ik aan dat u doelt op het Lokaal Toewijzingsreglement van de LHM . Een toewijzingsreglement regelt de voorwaarden als men wil afwijken van de algemene Vlaamse voorwaarden om te voorzien in lokale accenten. Zo is er voor ons grondgebied een reglement van toepassing voor ouderen en voor personen met een handicap.

Het bestaande lokaal toewijzingsreglement blijft alleszins voorlopig van kracht. Op het lokaal woonoverleg waarop verschillende woonactoren aanwezig zijn, zal nog een evaluatie volgen van het huidige reglement. 

 

Als er per gemeente slechts één woonmaatschappij komt, weet ik niet wat dit betekent voor de SVK’s  de andere gemeenten. 

Door het ontbreken van een regelgevend kader is het nog onduidelijk wat de toekomst brengt voor de woonactoren op het grondgebied Lier maar ook voor deze in Nijlen, Ranst en Zandhoven.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. waterschaarste

De afgelopen weken en maanden is het reeds vaak in het nieuws geweest het warmere weer en de afname van de regen brengen droogte en waterschaarsste met zich mee en vormen een bedreiging voor ons landschap en voor de samenleving in het algemeen.Ingrijpende en structurele maatregelen van de hogere overheid blijven alsnog uit.

Wij zijn ervan overtuigd dat we op lokaal vlak ons steentje kunnen en moeten bijdragen om in de toekomst nog het nodige water voorhanden te hebben.

Een duurzaam waterbeleid is een belangrijke stap voor de toekomst.

Ik heb dan ook volgende vragen aan het college:

        Is er vanuit het cbs al voldoende nagedacht over een duurzaam waterbeleid in Lier en zal men verder gaan dan de visietekst van Vlaanderen?

        Is er tot op heden al voldoende ingezet om onze inwoners te sensibiliseren?

        Is het mogelijk om in de toekomst meer waterdoorlatende materialen te gebruiken ipv beton en asfalt bv voor parkings en grote bouwprojecten?

        Verschillende gemeentes geven ook een subsidie voor de aanleg van een regenwaterput,misschien is dit ook te overwegen.

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

Schepen Walter Grootaers zal na de gemeenteraad een uitgebreid schriftelijk antwoord bezorgen aan de fractieleiders en in september een commissie houden over de inhoud van deze mondelinge vraag.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. besteding van Vlaamse steunmiddelen aan de lokale besturen voor cultuur-, jeugd- en sportverenigingen

Via een persbericht mochten de raadsleden vernemen dat het Lierse College van Burgemeester en Schepenen een beslissing nam omtrent de verdeling van €575.000 Vlaamse steunmiddelen voor cultuur-, jeugd- en sportverenigingen.

 

Graag had ik hieromtrent het volgende vernomen:

        Welk participatietraject ging vooraf aan deze beslissing?

        Werd hierbij – zoals onder meer voorzien in het subsidiereglement voor de ondersteuning van Lierse sportverenigingen dat ter goedkeuring voorligt op deze gemeenteraad – rekening gehouden met sociale criteria?

        Kunnen Lierse cultuur-, jeugd- en sportverenigingen die inspanningen leveren om kwetsbare doelgroepen te bereiken met andere woorden op extra ondersteuning?

 

Antwoord schepen Ivo Andries / Rik Verwaest:

Collega Marrin, collega Coenen,

 

Met jullie welnemen zullen schepen Andries en ik jullie vragen samen beantwoorden.

 

Wij zijn op 2 juni verrast, weliswaar zeer blij verrast, met de boodschap van de Vlaamse regering dat Lier mocht rekenen op de kloeke som van  €575.391,42 die we op basis van de Gemeentefonds-verdeelsleutel ontvingen. Met uiteraard de strikte opdracht dit naar eigen inzichten te verdelen onder de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen, om hen zo goed als mogelijk te compenseren voor de verliezen die zij leden tengevolge van de Corona-crisis.

 

Met een werkgroep van het departement Uit, waarbinnen jeugd, sport en cultuur gekoepeld zijn, collega Andries, de burgemeester en ikzelf hebben we dan naarstig gewerkt aan een billijke en doeltreffende verdeelsleutel van deze middelen. Ons voornemen was om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Aangezien de werking van de adviesraden nog ernstig verstoord is en met de zomervakantie voor de deur was een participatietraject hierover niet aan de orde.

 

Alle 210 erkende Lierse en Hooiktse verenigingen uit jeugd, sport, (socio-)cultuur en sociale zaken krijgen via een eerste steunpijler hun werkingssubsidie uit 2019 nogmaals uitgekeerd. Zo wordt 179.650 euro verdeeld. Daarbovenop ontvangen zij allemaal een forfaitair steunbedrag van 500 euro, goed voor 105.000 euro in totaal. Al deze sectoren beschikten over uitgebalanceerde verdeelsleutels voor hun bestaande subsidies, die resultaat zijn van ruime sectorale consensus. Het leek ons dus niet aangewezen om daar opeens nog aanvullende of afwijkende verdeelsleutels aan toe te voegen.

 

Verenigingen uit deze groep die menen dat dit bedrag hun verlies niet dekt kunnen een beroep doen op de tweede steunpijler. Hierbij moeten ze hun werkelijke verliezen bewijzen. Alle winst uit publieksactiviteiten (fuif, eetfestijn, quiz…) tussen 13 maart en 31 augustus 2020 die door de coronamaatregelen niet konden doorgaan, komt hiervoor in aanmerking. Zij dienen hiervoor een dossier in met voldoende bewijsstukken. Er kan via deze weg per aanvrager maximaal 5000 euro worden uitbetaald. Het totale terugbetalingspercentage hangt af van de hoeveelheid aanvragen. Opgelet: wie kiest voor de tweede pijler kan uiteraard niet het steunbedrag van de eerste pijler ook aanvragen.

 

De tweede steunpijler staat ook open voor andere lokale verenigingen zonder commercieel doel die niet in aanmerking komen voor de eerste pijler, maar die publieksactiviteiten op het Lierse grondgebied moesten afgelasten.

 

Wat ons betreft biedt deze regeling een vlotte oplossing voor verenigingen met beperkte Corona-hinder. Zonder veel papierwinkel krijgen ze een bescheiden compensatie via de eerste pijler. Zwaarder getroffen verenigingen zullen een iets grotere inspanning moeten doen met de opmaak van een schadedossier, maar hierdoor ook een toereikende compensatie ontvangen. Vergelijk het gerust met een belastingaangifte: je kan kiezen voor het forfaitair bedrag, of als het de moeite is bewijs je je effectieve onkosten.

 

Door deze opdeling houden we de administratieve last voor verenigingen én diensten beperkt, krijgt iedereen een redelijk deel van de koek en worden de zwaarst getroffen organisaties passend geholpen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Actuele vragen 1: van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. samenwerking met dadingscomité i.f.v. project Normaalschool

Naar aanleiding van het antwoord van de burgemeester tijdens de verenigde commissies op donderdag 25 juni op de vraag van collega Geert Marrin met betrekking tot de situatie met het “dadingscomité” van het project Normaalschool, zet ik deze situatie graag opnieuw op de agenda.

Het antwoord “de laatste handtekeningen zullen volgen de komende dagen” contrasteerde met signalen die ik ontving dat het akkoord nog niet rond was. Integendeel, ondanks het uitblijven van het akkoord, ontvingen buurtbewoners in de loop van deze week immers een aangetekend schrijven van de Stad i.v.m. de openbaarmaking aanvraag tot verkavelingswijziging. Omdat dit bij betrokkenen opnieuw een gevoel gaf dat de stad toch maar verder doet, creëert dat opnieuw wantrouwen m.b.t. de afspraken die op dit moment gemaakt worden.

Mogelijk is er een goede verklaring, en dan wordt die best grondig geduid.

Bij deze dus nogmaals de vraag naar de stand van zaken.

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Ik kan bevestigen, zoals donderdag gezegd, dat alle problemen met omwonenden zijn opgelost en schriftelijk bevestigd. Binnen enkele dagen vergadert het dadingcomité om de dading te ondertekenen . De omwonenden ontvingen enkele dagen geleden inderdaad een aangetekende brief met de melding dat het openbaar onderzoek over de verkavelingswijziging  zou starten, dit om hen er op te wijzen dat dit zou gebeuren. Dit is verplicht in het kader van de wetgeving Stedenbouw als start van een openbaar onderzoek. Een eenvoudige mededeling dus te goeder trouw om de omwonenden tijdig op de hoogte te brengen. Er is bovendien geen koppeling met de dading.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 MEI 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 mei 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 mei 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

DEONTOLOGISCHE COMMISSIE - SAMENSTELLING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (gewijzigd op 27 januari 2020)

Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2020 over de goedkeuring van de deontologische code voor lokale mandatarissen stad Lier

Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2020 over de samenstelling en zetelverdeling voor de deontologische commissie

 

Feiten en context

Op 16 februari 2020 ontving de stad een klacht van de heer Marcel Taelman, gemeenteraadslid.

 

In navolging van de goedkeuring van de deontologische code dient de deontologische commissie te worden samengesteld, nl. met volgende zetelverdeling:

        3 zetels voor N-VA

        1 zetels voor Open Vld

        1 zetel voor CD&V

        1 zetel voor groen -Lier & Ko

        1 zetel voor Vlaams Belang

 

De algemeen directeur vraagt per e-mail aan elke fractie om haar vertegenwoordigers voor te dragen. Dit gebeurt telkens de deontologische commissie dient te worden samengeroepen. Elke fractie dient binnen de tien kalenderdagen de mandaten die haar overeenkomstig de zeteltoekenning door de gemeenteraad toekomen toe te wijzen, door middel van een email gericht aan de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Deontologische code voor lokale mandatarissen stad Lier

        Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, inz. art. 32

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

3 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven en Walter Marien

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de deontologische commissie als volgt samen te stellen:

        Frank boogaerts (N-VA)

        Lucien Herijgers (N-VA)

        Ann-Sofie Van den Broeck (N-VA)

        Sabine Leyzen (Open Vld)

        Koen Breugelmans (CD&V)

        Katrien Vanhove (groen -Lier & Ko)

        geen afvaardiging (Vlaams Belang)

        Freddy Callaerts (sp.a) (zonder stemrecht)

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING VOOR DE GEMOTIVEERDE UITBREIDING VERGUNDE TERRASSEN I.F.V. EXIT-STRATEGIE HORECA I.K.V. COVID19-MAATREGELEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing burgemeester van 27 mei 2020 over de goedkeuring en verzending ter bekrachtiging aan de gemeenteraad van de tijdelijke politieverordening voor de gemotiveerde uitbreiding vergunde terrassen i.f.v. exit-strategie horeca i.k.v. COVID19-maatregelen.

 

Feiten en context

De horeca - sector is zwaar geïmpacteerd door de huidige COVID19-crisis en mag nog steeds geen consumptie ter plaatse inrichten (enkel meeneemmaaltijden of leveringen zijn toegelaten). Ook de horeca-terrassen dienden verwijderd of onbruikbaar gemaakt te worden van bij de start van de lockdown. In functie van de voorbereiding van de exit-strategie voor horeca vanaf 8 juni (o.v. verdere uitvoeringsmodaliteiten in Ministeriële Besluiten) vond maandag 25 mei een overleg plaats tussen stad Lier en een afvaardiging vanuit de Lierse Horeca - werkgroep en het bestuur van de Lierse afdeling van Horeca Vlaanderen.

 

Op basis van de Kolibrie-nota van de Denktank Horeca en een benchmark werden enkele intenties en vooronderzoeken vanuit de belangenvereniging en andere steden en gemeenten afgetoetst. Onder meer het recente idee van de uitbreiding van de horecaterrassen werd besproken en volgende werkbaar kader werd op maat van Lier unaniem bepleit om tegemoet te komen aan de capaciteitsvermindering in de horeca door de voornoemde maatregelen:

 

- Alle bestaande/in Lier gevestigde (fysiek toegankelijke) en vergunde horeca - uitbaters ontvangen een mail met volgende faciliteiten, waarop ze kunnen intekenen binnen een termijn van 1 week. Zo krijgt iedereen de keuze om hier op in te gaan (via eenvoudige mail naar economie@lier.be & beperkte staving van de ruimtelijke inname via foto's met gemarkeerde zone incl. afmetingen):

 

        Horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine - maanden zou in mindering worden gebracht).

        Indien de uitbreiding naast hun vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden).

        Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt, die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten (voor zolang de openbare zaterdagmarkt door de corona-maatregelen op haar verhuislocatie ingericht dient te worden).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen in de volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

Fasering

O.v. van verdere uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten aangaande de horeca-exit.

 

Adviezen

Team ondernemen treedt onderstaande formulering bij van de horeca-experten (Horeca Denktank) die de Kolibrie-nota en verdere protocollen voor de exit-strategie van horeca vorm geven (in advies aan de Veiligheidsraad) en hierbij het belang van de sector treffend formuleren:

 

"Horeca in België heeft een brede maatschappelijke functie. Naast een financieel-economisch belang draagt horeca ook bij tot het sociale, fysieke en mentale welzijn van de bevolking.

Horeca gaat dus niet enkel over de 60.000 horeca-uitbatingen in ons land [of de ruim 170 Lierse horecazaken], maar vervult een veel fundamentelere rol in onze samenleving. Het gaat ook niet enkel over de broodwinning van alle betrokken uitbaters én met uitbreiding die van alle toeleverende sectoren, maar om een fundamentele hoeksteen van onze cultuur en identiteit. Tot slot neemt horeca ook een verbindende rol op binnen onze samenleving omdat de horeca in een directe relatie staat met toerisme, recreatie, events, manifestaties, enz.

Het uitrollen van een duidelijk perspectief inzake de heropening van de horeca moet dus in hoofdzaak als een cruciale katalysator beschouwd worden om de lockdown-passage zo snel maar veilig mogelijk achter ons te kunnen laten."

 

Voorliggende tegemoetkoming (afwijking terrassenreglement) voor de zwaar geïmpacteerde horeca is in dezen te legitimeren en zal de identiteit en uitstraling van Lierke Plezierke ook ten goede komen en de "staycation" (vakantie in eigen land/streek) - perspectieven ondersteunen.

 

Naast de terrassenuitbreiding is ook de kwijtschelding van de terrasbelasting voor 2020 een herstelmaatregel die een positief advies krijgt vanuit het team ondernemen, de lokale Horeca Werkgroep en de Lierse afdeling van Horeca Vlaanderen.

 

Juridische grond

Algemeen politiereglement, gewijzigd in de gemeenteraad dd. 25 november 2019:

 

Onderafdeling 5. Plaatsen van terrassen op de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3).

Artikel 247/21. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

 

Onderafdeling 6. Plaatsen van terrassen in de Eikelstraat.

Artikel 247/40 §1. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

 

Onderafdeling 7. Plaatsen van terrassen op het Zimmerplein.

Artikel 247/61. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

 

Op alle andere locaties geldt de minimale doorgang van 1,5m die gerespecteerd dient te worden.

 

Nieuwe Gemeentewet - HOOFDSTUK III Bevoegdheden van de burgemeester - Artikel 134.

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust

of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou

kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken.

In de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad dienen deze bekrachtigd te worden.

 

Belastingreglement op terassen en andere uitstallingen op het openbaar domein, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Argumentatie

De burgemeester volgt de adviezen en overweegt deze politieverordening voor de terrassenuitbreiding ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad, o.m. op basis van de gemotiveerde afwijking op het Algemeen Politiereglement (terrassenreglementering) als op basis van de Nieuwe Gemeentewet (hdf.III art. 134).

 

Financiële weerslag

Belastingreglement op terassen en andere uitstallingen op het openbaar domein, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

Raming min-inkomsten bij kwijtschelding voornoemde belasting op openbare terrassen: 46.000 euro.

 

Actienummer

Omschrijving actie

 

Inkomsten terrasbelasting

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de Beslissing Burgemeester dd. 27 mei 2020 voor de uitvaardiging i.f.v. de ondersteuning van de Lierse horeca-exit binnen de huidige COVID19-crisis een politieverordening voor de terrassenuitbreiding goed, o.m. op basis van de gemotiveerde afwijking op het Algemeen Politiereglement (terrassenreglementering - OA5-6-7) als op basis van de Nieuwe Gemeentewet (Hfd.III art. 134).

 

Art. 2 :

De gemeenteraad keurt volgend aanbod voor deze uitbreiding horecaterrassen goed.

 

Alle bestaande/in Lier gevestigde (fysiek toegankelijke) én vergunde horeca - uitbaters ontvangen een mail met volgende faciliteiten, waarop ze kunnen intekenen binnen een termijn van één week. Zo krijgt iedereen de keuze om hier op in te gaan (via mail naar economie@lier.be mét beperkte staving van de ruimtelijke inname via foto's met gemarkeerde zone incl. afmetingen):

 

        Horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine - maanden zou in mindering worden gebracht).

        Indien de uitbreiding naast hun vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden).

        Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt, die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten (voor zolang de openbare zaterdagmarkt door de corona-maatregelen op haar verhuislocatie ingericht dient te worden).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen in de volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

Art. 3 :

De keurt de integrale kwijtschelding van de terrassenbelasting voor 2020 goed. Deze belasting-inkomsten bedragen op jaarbasis ruim 46.000 euro.

 

Art. 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemming

1

1

1

1

Lokale Politie Lier

Handhaving

Financiën

Mobiliteit

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

AANPASSINGEN AAN DE TIJDELIJKE POLITIEVERORDENINGEN DATEREND 8 MEI 2020 EN 26 MEI 2020, INHOUDEND RESPECTIEVELIJK DE UITSTALLINGEN OP HET OPENBAAR DOMEIN EN DE TERRASSENUITBREIDINGEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

 

        8 mei 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid die de privatieve ingebruikname van het openbaar domein met commerciële doeleinden (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, …. (niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, in het Kernwinkelgebied (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) verbiedt, op straffe van ambtshalve verwijdering op risico en kosten van de overtreder

 

        8 mei 2020: Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

        26 mei 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid voor de gemotiveerde uitbreiding van vergunde terrassen i.f.v. exit-strategie horeca i.k.v. COVID19-maatregelen

 

        5 juni 2020: Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
 

        18 juni 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van aanpassingen bij hoogdringendheid betreffende de tijdelijke politieverordeningen daterend 8 mei 2020 en 26 mei 2020, inhoudende respectievelijk de uitstallingen op het openbaar domein in het Kernwinkelgebied en de terrassenuitbreidingen.

 

Feiten en context

Op 23 maart 2020 werd er een Ministerieel Besluit uitgevaardigd in België houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Eén van de maatregelen hield in dat alle handelszaken en winkels moesten sluiten, met uitzondering van van:

        de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;

        de dierenvoedingswinkels;

        de apotheken;

        de krantenwinkels;

        de tankstations en de leveranciers van brandstoffen;

 

Naar aanleiding van de afkondiging op 6 mei 2020 door de Nationale Veiligheidsraad dat de nieuwe fase van de afbouwstrategie rond de COVID-19 maatregelen van start zou gaan, wat onder andere inhield dat ook de winkels terug mochten heropenen, besloot de burgemeester om een tijdelijke politieverordening uit te vaardigen bij hoogdringendheid om de openbare orde, rust en veiligheid naar aanleiding van de opening van de winkels tijdens de corona epidemie te vrijwaren. Deze tijdelijke politieverordening werd op 8 mei 2020 uitgevaardigd en verbood de privatieve ingebruikname van het openbaar domein met commerciële doeleinden (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, ….(niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, in het Kernwinkelgebied (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat), op straffe van ambtshalve verwijdering op risico en kosten van de overtreder.

 

Op 8 mei 2020 werd er echter ook een nieuw Ministerieel Besluit uitgevaardigd houdende wijziging van het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken. Hierin werd opgenomen onder artikel 1, paragraaf 6 dat het verboden was voor ondernemingen, die goederen of diensten aanbieden aan consumenten, om verkoopacties op de openbare weg te organiseren, en om uitstallingen, vlaggen of andere objecten op de openbare weg te plaatsen.

 

Op 26 mei 2020 besloot de burgemeester om een tijdelijke politieverordening uit te vaardigen bij hoogdringendheid in functie van de voorbereiding van de exit-strategie voor horecazaken die op 8 juni 2020 gepland stond. Deze tijdelijke politieverordening keurde de terrassenuitbreiding van de horecazaken goed i.f.v. de ondersteuning van de Lierse horeca. De volgende voorwaarden werden opgelegd in deze tijdelijke politieverordening:

 

        Horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine-maanden zou in mindering worden gebracht).

        Indien de uitbreiding naast hun vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden).

        Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt, die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten (voor zolang de openbare zaterdagmarkt door de corona-maatregelen op haar verhuislocatie ingericht dient te worden).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen innde volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

Op 5 juni 2020 werd er opnieuw een Ministerieel Besluit uitgevaardigd houdende wijziging van het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken. Hierin werd onder andere de maatregelen opgenomen waaraan de horeca moet voldoen om te kunnen heropenen:

 

        de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter

        een maximum van tien personen per tafel is toegestaan

        enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan

        elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten

        het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal

        het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd

        er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter

        terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden

        drankgelegenheden en restaurants mogen tot één uur ’s nachts open blijven, tenzij de gemeentelijke overheid oplegt dat ze eerder moeten sluiten.

 

Echter werd er in het Ministerieel besluit daterend 5 juni 2020 het verbod voor ondernemingen (die goederen of diensten aanbieden aan consumenten) om verkoopacties op de openbare weg te organiseren, en om uitstallingen, vlaggen of andere objecten op de openbare weg te plaatsen, niet mee opgenomen. Naar aanleiding hiervan nam de burgemeester contact op met de Gouverneur en die raadde ten strengste aan om de winkelruimte in de straten maximaal te vrijwaren, en om ervoor te zorgen dat de looplijn niet gehinderd wordt.

 

Gelet op deze gehele voorgeschiedenis en gelet op het feit dat de federale overheid nog steeds verwacht dat iedereen de regels rond social distancing moet respecteren en naleven, is het aangewezen om aanpassingen uit te voeren aan de 2 bestaande tijdelijke politieverordeningen  respectievelijk uitgevaardigd met een Beslissing Burgemeester op 8 mei 2020 en 26 mei 2020, aangaande de uitstallingen (met commerciële doeleinden) op het openbaar domein en de terrassenuitbreidingen.

 

Voorstel van aanpassingen betreffende de tijdelijke politieverordening dd. 8 mei 2020 aangaande uitstallingen op het openbaar domein:

Daar de horecazaken mochten heropenen vanaf 8 juni 2020 en zij hun terraszone van de stad Lier mochten uitbreiden met 100% (indien mogelijk), is het vanzelfsprekend dat deze horecazaken de toelating moeten krijgen om hun terrasmeubulair, menuborden,… te plaatsen binnen hun vergunde terraszone. Verder wordt er door de federale regering toch sterk aangeraden om in de winkelstraten de looplijn en de openbare ruimte maximaal te vrijwaren, rekening houdend met dit advies is het aangewezen om uitstallingen op het openbaar domein in de winkelstraten nog steeds (tijdelijk) te weigeren. Het gaat dan niet enkel om uitstallingen met commerciële doeleinden, maar ook om planten en andere zaken.

 

In de tijdelijke politieverordening werd ook opgenomen dat deze van kracht zou blijven tot het einde van de corona epidemie, gezien deze term moeilijk juridisch is te bepalen, kan ook beter dit aangepast worden naar een exacte datum. Indien het dan later nodig blijkt, kan de tijdelijke politieverordening verlengd worden of eerder worden opgeheven.

 

De artikels 1 en 2 van de tijdelijke politieverordening daterend 8 mei 2020 worden dus best als volgt aangepast:

 

artikel 1:

De inname van het openbaar domein door uitstallingen (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, menuborden, banners,…(niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, in het Kernwinkelgebied (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) is verboden, op straffe van ambtshalve verwijdering op risico en kosten van de overtreder. Voor horecazaken gelegen in het Kernwinkelgebied is het echter wel toegelaten om deze uitstallingen te plaatsen binnenin de vergunde terraszone. 

 

Artikel 2:

De aanpassingen van huidige politieverordening treden in werking op 19 juni 2020 en blijven van kracht tot en met 31 augustus 2020, afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad.

 

 

Voorstel van aanpassingen betreffende de tijdelijke politieverordening dd. 26 mei 2020 aangaande uitbreiding van de terraszone van de horecazaken:

Gezien er op verschillende locaties doorheen de stad Lier een terrassenuitbreiding werd toegestaan en er bij elke locatie rekening gehouden moet worden met andere specifieke richtlijnen, is het aangewezen om in de tijdelijke politieverordening niet enkel algemene regels voor alle uitbreidingen op te leggen, maar ook bijkomende specifieke regels per locatie (net zoals dit ook in het Algemeen Politiereglement van stad Lier werd toegepast).

Verder is het ook aangewezen om in de tijdelijke politieverordening een exacte einddatum op te nemen zodat het duidelijk is tot wanneer deze politieverordening van kracht blijft. Ook hier wordt er best geopteerd om als einddatum 31 augustus 2020 te voorzien (zodat beide politieverordeningen in éénzelfde lijn liggen), afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad. 

 

Artikel 2 van de tijdelijke politieverordening daterend 26 mei 2020 wordt dus best als volgt aangepast:

 

Artikel 2 :

De hierna opgesomde algemene regels zijn van toepassing op alle uitbreidingen (ongeacht de locatie van de terraszone), en de bijkomende specifieke regels zijn van toepassing op expliciete locaties:

 

a) Algemene regels: 

        Alle horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% (m.a.w. de verdubbeling van hun bestaande terrassenzone) uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine - maanden zou in mindering worden gebracht).

        Indien de uitbreiding naast een vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden).
Van zodra een goedkeuring door de eigenaar wordt ingetrokken, dient de terrassenuitbreiding voor het pand van de eigenaar onmiddellijk verwijderd te worden.

        Bij evenementen, markten, werkzaamheden van openbaar nut en dergelijke waarbij de inrichting van deze uitgebreide terrassen de goede orde, organisatie en veiligheid kunnen hinderen, dient het uitgebreide terras op eerste verzoek van de daartoe bevoegde (politie)ambtenaren van de stad weggenomen te worden.

        Op de uitbreidingszones gelden ook de normale voorschriften voor terrassen qua veiligheid, brandweer,...

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond; zie Titel 3 – Hoofdstuk 3 – Onderafdelingen 5, 6 en 7 van het Algemeen Politiereglement), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        De horecazaken moeten volgens het Ministerieel Besluit daterend 5 juni 2020 uiterlijk hun zaak sluiten om 1u s ’nachts tenzij de gemeentelijke overheid een ander sluitingsuur bepaald. Stad Lier wil geen ander sluitingsuur bepalen maar legt wel een openingsuur op, namelijk de horecazaken mogen pas ten vroegste om 06u hun zaak openen.

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen in de volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitsbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

 

b) Specifieke regels per locatie:

Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt:

        De horecazaken die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten.

 

Terrassenuitbreiding ingericht op de groenzone van de evenementenweide en de stadsvest :

        Voor de toepassing van deze specifieke regels wordt hier onder kwetsbare zone verstaan: de kroonprojectie van een boom + 1,5 meter, zie ook de bomenposter toegevoegd als bijlage.

        Er mogen enkel 2 groenzones gebruikt worden voor het plaatsen van de terrassen, de betreffende groenzones zijn aangeduid op een kaartje dat werd opgenomen als bijlage onder de naam 'te gebruiken groenzones'.

        De kwetsbare zone moet worden gevrijwaard.

        Binnen de kwetsbare zone is niet toegestaan om iets te plaatsen (geen voertuigen, geen foodtrucks, geen houten huisjes, geen tenten, geen vlonders, geen tafels en stoelen, etc.)

        Binnen de kwetsbare zone mogen geen bodembewerkingen worden gedaan.

        Transport op de groenzones is alleen toegestaan met het gebruik van drukverdelende rijplaten. Deze rijplaten moeten dezelfde dag weer worden verwijderd.

        Opslag, parkeren en transport is buiten de aangeduide groenzones niet toegestaan.

        Binnen de aangeduide groenzones mogen er enkel piketten (grondpinnen) in de grond worden geslagen tot een maximale diepte van 40 cm (bijvoorbeeld om een tent vast te zetten).

        Er mogen geen vloeistoffen of gassen worden geloosd.

        Er mag geen schade worden toegebracht aan bomen, heester, of gazons. Schade aan het openbaar domein zal worden doorberekend aan de veroorzaker conform het belastingreglement van stad Lier.

        Iedere week op dinsdagvoormiddag zal er onderhoud aan het groen worden uitgevoerd. Alle elementen (tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, etc.) dienen tussen 08.00 en 13.00 uur te zijn verwijderd.

        Het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellen is niet toegelaten, tenzij geïncorporeerd aan de parasols. Gebruik van vaste verwarmingstoestellen is toegelaten mits het kunnen voorleggen van een keuringsattest en het voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften. Verwarming op gas en het gebruik van verplaatsbare gasflessen worden niet toegelaten.

        Tapinstallaties en andere elektrische installaties voor het bereiden van eten of het schenken van dranken zijn toegelaten. Barbecuetoestellen en andere soorten installaties zijn verboden zonder de voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester.

        Het plaatsen van vloeren of vloerbekleding is niet toegestaan. De ondergrond dient steeds zichtbaar te blijven.

        De gebruikers van deze groenzones zijn verplicht alle eventuele afval en materialen die tot overlast zorgen, te verwijderen op deze groenzones, alsook in de onmiddellijke omgeving van deze groenzones.

        De terrassen op de evenementenweide mogen niet openen op maandag en dinsdag.

        In afwijking op bovenstaande algemene regel, mogen de terrassen op de evenementenweide pas ten vroegste om 12u openen.

        Op de terrassen van de evenementenweide is het gebruik van elektronische geluidsbronnen toegelaten tussen 12u en 22u met een geluidsniveau van maximum 85 dB(A), LAeq 15min (is gemiddeld maximaal 85 decibel gemeten over 15 minuten).

        Indien er schade wordt berokkend aan de evenementenweide (bv. kapot gras) dient dit in eerste instantie hersteld (bv. zaaien gras) te worden door de gebruiker(s) van de evenementenweide zelf. Indien de gebruiker(s) dit herstel nalaten, zal de stad het nodige ondernemen en de kosten doorrekenen aan de veroorzaker(s) conform het belastingsreglement.

 

 

Gezien de burgemeester instaat voor de openbare veiligheid en orde, is het aangewezen om aanpassingen uit te voeren aan de tijdelijke politieverordening daterend 8 mei 2020 en 26 mei 2020, respectievelijk aangaande de uitstallingen (met commerciële doeleinden) op het openbaar domein en de terrassenuitbreidingen. Op deze manier kan de stad de nodige acties ondernemen indien een handelszaak weigert deze maatregelen na te leven.

 

Adviezen

Advies van dienst leefmilieu aangaande de toestemming voor het gebruik van elektronisch versterkte toestellen op de evenementenweide:

Juridische grond:

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 24 februari 1977 houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, wat betreft het maximaal geluidsniveau van muziek in inrichtingen.

 

Beslissing van het college op 10 maart 2014 en 21 maart 2016 over de principes m.b.t. afwijkingen op de geluidsnormen voor elektronisch versterkte muziek bij occasionele evenementen.

 

Argumentatie/Advies:

Op de evenementenweide wordt binnen de tijdelijke politieverordening voor de uitbreiding van de terrassen ten gevolge van de coronamaatregelen aangevraagd om achtergrondmuziek te mogen spelen.

 

Er wordt gevraagd om achtergrondmuziek te spelen, bijgevolg wordt de norm LAeq 15min, 85 dB(A) gehanteerd.

 

De PA en geluidsmeter moeten ongeveer in het midden van de weide geplaatst worden. De boxen moeten rondom de weide geplaatst worden met de luidsprekers naar de PA gericht. Dit om de hinder naar de buurt te beperken.

 

Er mag muziek gespeeld worden van woensdag tot zondag, telkens van 10 uur ’s morgens tot 22u00 ’s avonds.

 

De afwijking is geldig zolang de tijdelijke politieverordening van toepassing is. Zodra de verordening komt te vervallen, vervalt de afwijking ook.

 

 

Advies van dienst technisch bureau openbaar domein voor het gebruik van de evenementenweide:
Graag de bomenposter toevoegen aan de nieuwe verordening. Een fysieke afscheiding van de kwetsbare zone is niet nodig.

De kwetsbare zone is de kroonprojectie + 1,5 meter.

 

Algemeen:

        De kwetsbare zone moet worden gevrijwaard.

 

Opslag, parkeren en transport

        Binnen de kwetsbare zone is niet toegestaan om iets te plaatsen (geen voertuigen, geen foodtrucks, geen houten huisjes, geen tenten, geen vlonders, geen tafels en stoelen, etc.)

        Transport binnen de kwetsbare zone is alleen toegestaan met het gebruik van drukverdelende rijplaten. Deze rijplaten moeten dezelfde dag weer worden verwijderd.

        Opslag, parkeren en transport is buiten de aangewezen zones is niet toegestaan. Dus niet in het stadspark en niet op de stadsvesten!

 

Grondbewerkingen

        Binnen de kwetsbare zone mogen geen bodembewerkingen worden gedaan.

        Buiten de kwetsbare zone mogen er enkel piketten (grondpinnen) in de grond worden geslagen tot een maximale diepte van 40 cm (bijvoorbeeld om een tent vast te zetten).

 

Vloeistoffen en gassen

        Er mogen geen vloeistoffen of gassen worden geloosd.

 

Schade

        Er mag geen schade worden toegebracht aan bomen, heester, of gazons. Schade aan het openbaar domein zal worden doorberekend aan de veroorzaker.

 

Onderhoud

        Iedere week op dinsdag voormiddag zal er onderhoud aan het groen worden uitgevoerd. Alle elementen (tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, etc.) dienen tussen 08.00 en 13.00 te zijn verwijderd.

 

Juridische grond

Algemeen Politiereglement stad Lier

Artikel 236. Behoudens voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester en onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake stedenbouw is het volgende verboden: iedere privatieve bezetting van de openbare ruimte op het niveau van de begane grond alsook, erboven of eronder, zoals een vastgehecht, opgehangen, geplaatst of achtergelaten voorwerp, waardoor schade berokkend kan worden aan de veiligheid of het gemak van doorgang.

De voorwerpen die in strijd met onderhavig artikel zijn geplaatst, vastgehecht of opgehangen, dienen op het eerste politieverzoek of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd te worden. Zo niet zal daar ambtshalve toe worden overgegaan op kosten en risico van de overtreder op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement.

 

Titel 3 – Hoofdstuk 3:

Onderafdeling 5. Plaatsen van terrassen op de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3).

Onderafdeling 6. Plaatsen van terrassen in de Eikelstraat.

Onderafdeling 7. Plaatsen van terrassen op het Zimmerplein.

 

Titel 7. Straf-en slotbepalingen

 

 

Nieuwe Gemeentewet

Artikel 134. § 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Artikel 135. §2. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven. [7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Argumentatie

Gelet op het Algemeen Politiereglement van stad Lier;

gelet op artikels 134 paragraaf 1 en 135 paragraaf 2 van de Nieuwe Gemeentewet;

 

Rekening houdend met de gehele voorgeschiedenis van de corona epidemie en gelet op de huidige federale maatregelen die nog in voege zijn in kader van de covid-19 bestrijding. Overwegende dat er noodzakelijkheid bestaat over te gaan tot het nemen van meerdere tijdelijke maatregelen ter vrijwaring van de openbare orde, rust en veiligheid naar aanleiding van de opening van de winkels en de opening van horecazaken onder federale richtlijnen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de Beslissing Burgemeester dd. 18 juni 2020 voor de uitvaardiging van aanpassingen aan de tijdelijke politieverordening daterend 8 mei 2020 inhoudende de uitstallingen op het openbaar domein in het Kernwinkelgebied.

De tijdelijke politieverordening werd als volgt aangepast:

        De inname van het openbaar domein door uitstallingen (zoals terrasmeubilair, verplaatsbare elektrische toestellen, verkoopstanden, menuborden, banners,…(niet-limitatieve lijst)), al dan niet-vergund, in het Kernwinkelgebied (betreft smalle en brede Antwerpsestraat, Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, Grote Markt, Rechtestraat) is verboden, op straffe van ambtshalve verwijdering op risico en kosten van de overtreder. Voor horecazaken gelegen in het Kernwinkelgebied is het echter wel toegelaten om deze uitstallingen te plaatsen binnenin de vergunde terraszone.

        De aanpassingen van huidige politieverordening treden in werking op 19 juni 2020 en blijven van kracht tot en met 31 augustus 2020, afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de Beslissing Burgemeester dd. 18 juni 2020 voor de uitvaardiging van aanpassingen aan de tijdelijke politieverordening daterend 26 mei 2020 inhoudende de uitbreidingen van de terraszone van de horecazaken.

De tijdelijke politieverordening werd als volgt aangepast:

 

De hierna opgesomde algemene regels zijn van toepassing op alle uitbreidingen (ongeacht de locatie van de terraszone), en de bijkomende specifieke regels zijn van toepassing op expliciete locaties:

 

a) Algemene regels:

        Alle horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% (m.a.w. de verdubbeling van hun bestaande terrassenzone) uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine - maanden zou in mindering worden gebracht).

        Indien de uitbreiding naast een vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden). Van zodra een goedkeuring door de eigenaar wordt ingetrokken, dient de terrassenuitbreiding voor het betreffende pand onmiddellijk verwijderd te worden.

        Bij evenementen, markten, werkzaamheden van openbaar nut en dergelijke waarbij de inrichting van deze uitgebreide terrassen de goede orde, organisatie en veiligheid kunnen hinderen, dient het uitgebreide terras op eerste verzoek van de daartoe bevoegde (politie)ambtenaren van de stad weggenomen te worden.

        Op de uitbreidingszones gelden ook de normale voorschriften voor terrassen qua veiligheid, brandweer,...

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond; zie Titel 3 – Hoofdstuk 3 – Onderafdelingen 5, 6 en 7 van het Algemeen Politiereglement), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        De horecazaken moeten volgens het Ministerieel Besluit daterend 5 juni 2020 uiterlijk hun zaak sluiten om 1u s ’nachts tenzij de gemeentelijke overheid een ander sluitingsuur bepaald. Stad Lier wil geen ander sluitingsuur bepalen maar legt wel een openingsuur op, namelijk de horecazaken mogen pas ten vroegste om 06u hun zaak openen.

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen in de volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitsbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

b) Specifieke regels per locatie:

Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt:

        De horecazaken die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten.

 

Terrassenuitbreiding ingericht op de groenzone van de evenementenweide en de stadsvest:

        Voor de toepassing van deze specifieke regels wordt hier onder kwetsbare zone verstaan: de kroonprojectie van een boom + 1,5 meter, zie ook de 'bomenposter' toegevoegd als bijlage.

        Er mogen enkel 2 groenzones gebruikt worden voor het plaatsen van de terrassen, de betreffende groenzones zijn aangeduid op een kaartje dat werd opgenomen als bijlage onder de naam 'te gebruiken groenzones'.

        De kwetsbare zone moet worden gevrijwaard.

        Binnen de kwetsbare zone is niet toegestaan om iets te plaatsen (geen voertuigen, geen foodtrucks, geen houten huisjes, geen tenten, geen vlonders, geen tafels en stoelen, etc.)

        Binnen de kwetsbare zone mogen geen bodembewerkingen worden gedaan.

        Transport op de groenzones is alleen toegestaan met het gebruik van drukverdelende rijplaten. Deze rijplaten moeten dezelfde dag weer worden verwijderd.

        Opslag, parkeren en transport is buiten de aangeduide groenzones niet toegestaan.

        Binnen de aangeduide groenzones mogen er enkel piketten (grondpinnen) in de grond worden geslagen tot een maximale diepte van 40 cm (bijvoorbeeld om een tent vast te zetten).

        Er mogen geen vloeistoffen of gassen worden geloosd.

        Er mag geen schade worden toegebracht aan bomen, heester, of gazons. Schade aan het openbaar domein zal worden doorberekend aan de veroorzaker conform het belastingreglement van stad Lier.

        Iedere week op dinsdagvoormiddag zal er onderhoud aan het groen worden uitgevoerd. Alle elementen (tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, etc.) dienen tussen 08.00 en 13.00 te zijn verwijderd.

        Het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellen is niet toegelaten, tenzij geïncorporeerd aan de parasols. Gebruik van vaste verwarmingstoestellen is toegelaten mits het kunnen voorleggen van een keuringsattest en het voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften. Verwarming op gas en het gebruik van verplaatsbare gasflessen worden niet toegelaten.

        Tapinstallaties en andere elektrische installaties voor het bereiden van eten of het schenken van dranken zijn toegelaten. Barbecuetoestellen en andere soorten installaties zijn niet toegelaten zonder de voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester.

        Het plaatsen van vloeren of vloerbekleding is niet toegestaan. De ondergrond dient steeds zichtbaar te blijven.

        De gebruikers van deze groenzones zijn verplicht alle eventuele afval en materialen die tot overlast zorgen, te verwijderen op deze groenzones, alsook in de onmiddellijke omgeving van deze groenzones.

        De terrassen op de evenementenweide mogen niet openen op maandag en dinsdag.

        In afwijking op bovenstaande algemene regel, mogen de terrassen op de evenementenweide pas ten vroegste om 12u openen.

        Op de terrassen van de evenementenweide is het gebruik van elektronische geluidsbronnen toegelaten tussen 12u en 22u met een geluidsniveau van maximum 85 dB(A), LAeq 15min (is gemiddeld maximaal 85 decibel gemeten over 15 minuten).

        Indien er schade wordt berokkend aan de evenementenweide (bv. kapot gras) dient dit in eerste instantie hersteld (bv. zaaien gras) te worden door de gebruiker(s) van de evenementenweide zelf. Indien de gebruiker(s) dit herstel nalaten, zal de stad het nodige ondernemen en de kosten doorrekenen aan de veroorzaker(s) conform het belastingsreglement.

 

De aanpassingen van huidige politieverordening treden in werking op 19 juni 2020 en blijven van kracht tot en met 31 augustus 2020, afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad.

 

Art. 3 :

De huidige aanpassingen van beide politieverordeningen, respectievelijk aangaande de uitstallingen op het openbaar domein in het Kernwinkelgebied en de terrassenuitbreidingen, werden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

 

Art. 4 :

De straf- en slotbepalingen opgenomen onder titel 7 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier zijn van toepassing op alle onderhavige aanpassingen van beide politieverordeningen, respectievelijk aangaande de uitstallingen op het openbaar domein in het Kernwinkelgebied en de terrassenuitbreidingen.

 

Art. 5 :

Een afschrift van beide aangepaste politieverordeningen, respectievelijk aangaande de uitstallingen op het openbaar domein in het Kernwinkelgebied en de terrassenuitbreidingen, werd overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

PREMIEREGLEMENT INVULLING LEEGSTAANDE (HANDELS)PANDEN KERNWINKELGEBIED - WIJZE VAN UITBETALING/VERSCHERPING VERSCHONINGSGRONDEN - WIJZIGING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

"PREMIE COMMERCIËLE INVULLING LEEGSTAAND GELIJKVLOERS VAN (HANDELS)PANDEN IN HET LIERSE KERNWINKELGEBIED", de geoptimaliseerde versie van het reglement werd goedgekeurd op de Lierse gemeenteraad dd. 29 januari 2018.

Het reglement trad medio 2015 in voege. Er werd vanaf dan per (volledig) kalenderjaar 100.000 euro vastgelegd, m.n. voor 10 dossiers (t.w.v. 10.000 euro forfaitaire premie per ontvankelijke aanvraag).

 

Meerjarenplanning 2020-2025 - aanpassing budget ondernemen, i.c.:

Actienr. 01/02/SAP/02 "Leegstandsbestrijding kernwinkelgebied via premie- en belastingstelsel"              Exploitatie - uitgave (toelagen): 64.000 euro/jaar (m.a.w. 8 premies van 8.000 euro)

De gemeenteraad keurde de aanpassing van het reglement i.k.v. de budgetaanpassing goed dd. 16/12/2019.

 

Feiten en context

Evolutie van de aanvragen verschoningsgronden in het kader van een vroegtijdige stopzetting van de handelszaak, zijnde vóór het bereiken van 2 jaar uitbating:

        2015: 1

        2016: /

        2017: 1

        2018: /

        2019: 2

        2020: 3 tot nu toe

Dit in tegenstelling tot slechts één mogelijkheid van effectieve terugvordering (via curator) van de helft van de uitbetaalde premie.

Deze evolutie volgt niet wat er voor ogen werd gehouden bij het opstarten van de premie, namelijk een financiële start voor een onderneming die jarenlang bijdraagt aan de Lierse economie en de beleving van Lier als stad.

 

Een aanpassing van het reglement is gewenst om het activerend vermogen ervan te behouden.

 

Er kan geopteerd worden om de bewijslast bij aanvraag van een verschoningsgrond te verhogen en een uitbetaling van de premie in twee delen.

 

De uitbetaling kan gefaseerd worden met 4.000 euro bij ontvankelijk verklaring van de premieaanvraag door het college en 4.000 euro bij beëindiging van een gevolgd starterstraject in kader van de nieuwe opening en voorlegging van het bijhorende attest/verklaring van de erkende begeleidingsinstantie.

 

De helft van de premie kan dus nog steeds aangewend worden bij de opening van de zaak, wanneer de nood voor de premie het hoogst is wegens inrichting pand, borgstelling huur, aankoop assortiment producten, ...

 

Huidig artikel 4 en 6.3. van het premiereglement commerciële invulling leegstand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse Kernwinkelgebied dient hierbij aangepast worden:

 

Huidig Artikel 4 - Premie/toelage

Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de Stad Lier en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en de voorwaarden en modaliteiten zoals hierna vastgesteld, kan de Stad Lier aan de voornoemde ondernemers een toelage toekennen die aangewend kan worden voor het zo optimaal mogelijk in de markt plaatsen van hun commercieel aanbod.

De premie/toelage kent een forfaitair bedrag van 8.000 euro inclusief btw voor detailhandelsvestingen in een leegstaand pand in het kernwinkelgebied.

 

Nieuw artikel 4 - Premie/toelage

Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de Stad Lier en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en de voorwaarden en modaliteiten zoals hierna vastgesteld, kan de Stad Lier aan de voornoemde ondernemers een toelage toekennen die aangewend kan worden voor het zo optimaal mogelijk in de markt plaatsen van hun commercieel aanbod.

De premie/toelage kent een bedrag van 8.000 euro inclusief btw voor detailhandelsvestingen in een leegstaand pand in het kernwinkelgebied. De premie zal uitgekeerd worden in twee schijven van telkens 4.000 euro voor de geopende zaak.

 

Huidig artikel 6.3. Procedure van uitbetaling van de premie

Het in het reglement voorziene bedrag wordt uitbetaald aan de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon na ondertekening van het collegevoorstel én na opening van de zaak. De stad verbindt zich ertoe om - mits goedkeuring van de aanvraag - binnen de zes weken na de datum van aanvraag, het voorziene bedrag van de premie uit te betalen.

De uitbetaling van de premie/toelage gebeurt op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen, door overschrijving op de post- of bankrekening van de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon. De ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon verbindt zich ertoe de Stad Lier onverwijld op de hoogte te brengen van de wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

 

Nieuw artikel 6.3. Procedure van uitbetaling van de premie

De eerste schijf van 4.000 euro wordt uitbetaald aan de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon na ondertekening van het collegevoorstel én na opening van de zaak. De stad verbindt zich ertoe om - mits goedkeuring van de aanvraag en eventuele functiewijziging - binnen de zes weken, het voorziene bedrag van de premie uit te betalen.

De tweede schijf van 4.000 euro wordt uitbetaald bij voorlegging van het attest van een gevolgd starterstraject in kader van de nieuwe opening van de zaak (en niet in functie van een eventuele vroegere activiteit), bijvoorbeeld het BRYO starterstraject van VOKA of de startersschool van Unizo of andere erkende begeleidingsinstanties.

De uitbetaling van de premie/toelage gebeurt door overschrijving op de post- of bankrekening van de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon. De ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon verbindt zich ertoe de Stad Lier onverwijld op de hoogte te brengen van de wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

 

Voor de aanpassing van verschoningsgronden / aanvulling bij bewijslast in kader van verschoningsgronden bij vroegtijdige stopzetting van de handelszaak, i.c. voor het verstrijken van 2 jaar, dient huidig artikel 5 en 7.3. van het premiereglement commerciële invulling leegstand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse kernwinkelgebied aangepast te worden:

 

Huidig artikel 5 - Plichten van de begunstigde ondernemer/handelaar

Bij toekenning van de premie verbindt de ondernemer/handelaar zich ertoe om aan alle onderstaande verplichtingen (cumulatief) te voldoen:

        de commerciële activiteit, die aanleiding geeft tot toekenning van de premie in het kader van dit reglement minstens gedurende een ononderbroken periode van twee jaar uitoefenen;

        lid zijn van één (of meerdere, naar keuze) van de bij de Economische Raad aangesloten handels- of belangengroepen (cfr. bijlage);

        deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Lier, uitgedragen door de Economische Raad, zoals o.m. het systeem van centrumbonnen én de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;

        de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging i.k.v. van de voornoemde initiatieven, waaronder het actueel houden van de eigen profielpagina op www.shoppeninlier.be

        op het eerste verzoek, alle informatie verstrekken die de Stad Lier, zijnde het college van burgemeester en schepenen, de mogelijkheid biedt om controledaden te stellen in het kader van de toepassing van dit reglement

 

Nieuw artikel 5 - Plichten van de begunstigde ondernemer/handelaar

Bij toekenning van de premie verbindt de ondernemer/handelaar zich ertoe om aan alle onderstaande verplichtingen (cumulatief) te voldoen:

        de commerciële activiteit, die aanleiding geeft tot toekenning van de premie in het kader van dit reglement minstens gedurende een ononderbroken periode van twee jaar uitoefenen;

        lid zijn van Lier Shopping en naar keuze eventueel nog één of meerdere andere bij de Economische Raad aangesloten handels- of belangengroepen (cfr. bijlage);

        deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Lier, uitgedragen door de Economische Raad en Lier Shopping, zoals o.m. het systeem van centrumbonnen én de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;

        de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging i.k.v. van de voornoemde initiatieven, waaronder het actueel houden van de eigen profielpagina op www.shoppeninlier.be

        op het eerste verzoek, alle informatie verstrekken die de Stad Lier, zijnde het college van burgemeester en schepenen, de mogelijkheid biedt om controledaden te stellen in het kader van de toepassing van dit reglement zowel voor de geopende zaak als bij vroegtijdige stopzetting (cfr. art 7.3.)

 

Huidig artikel 7.3. Bij stopzetting vóór het verlopen van de eerste 2 jaar van uitoefening van de activiteit worden als verschoningsgronden aanzien:

        langdurige ziekte en daaraan gekoppelde werkonbekwaamheid van de ondernemer

        overlijden van de ondernemer of medewerkende partner

        overmacht, namelijk "een onoverwinnelijke en onvoorziene hindernis, vreemd aan de wil van de betrokkene die het verder zetten van de uitbating onmogelijk maakt" zoals bijvoorbeeld in het geval van een natuurramp.

 

Nieuw artikel 7.3. Bij stopzetting vóór het verlopen van de eerste 2 jaar van uitoefening van de activiteit worden als verschoningsgronden aanzien:

        langdurige ziekte en daaraan gekoppelde werkonbekwaamheid van de ondernemer (minimum 60% gestaafde werkonbekwaamheid)

        overlijden van de ondernemer of medewerkende partner

        overmacht, namelijk "een onoverwinnelijke en onvoorziene hindernis, vreemd aan de wil van de betrokkene die het verder zetten van de uitbating onmogelijk maakt" zoals bijvoorbeeld in het geval van een natuurramp

 

Stad Lier behoudt zich het recht om de echtheid van de gegevens van de ontheffingsgrond na te gaan en hierover inlichtingen in te winnen, met alle middelen die zij nuttig acht en eveneens financiële gegevens opvragen om sluiting door faillissement uit te sluiten (cfr. toestemming in aanvraagformulier).

 

Op vraag van de stad kunnen betwistingen omtrent de terugbetaling van 50% van de premie beslecht worden door het college door middel van een hoorzitting.

 

Adviezen

Economische raad 9 juni 2020: positief advies met betrekking tot verscherping van de bepalingen in het reglement en de uitbetaling van de premie in twee delen

financiële dienst - team boekhouding: Een gefaseerde uitbetaling van de premie behoort tot de mogelijkheden qua uitbetalingen.

 

Argumentatie

Er zijn twee delen aan de voorgestelde aanpassing/verscherping van het reglement voor de toekenning van een premie invulling van een leegstaand handelspand in het kernwinkelgebied. Enerzijds een gefaseerde uitbetaling van de premie verspreidt in twee schijven. Een eerste schijf kan uitgekeerd worden na ondertekening van het goedgekeurde collegevoorstel en na opening van de zaak (en eventuele functiewijziging). De tweede schijf kan uitgekeerd worden bij voorlegging van het attest van een gevolgd starterstraject in de periode volgend op de opening van de zaak, bijvoorbeeld BRYO starterstraject van VOKA en de startersschool van Unizo. De ondernemer kan bijgevolg beroep doen op 4.000 euro als hulpmiddel bij de opstart van zijn zaak. De stad wil de ondernemer eveneens kennis en hulp bieden bij de opstart van de zaak en zodoende alle kansen bieden om uit te groeien tot een succesverhaal met het starterstraject en hieraan gekoppelde uitbetaling van de tweede schijf. 

Anderzijds werden er aanvullingen gedaan in het reglement bij de aanvraag tot verschoningsgronden bij vroegtijdige stopzetting, zijnde vóór twee jaar uitbating.

De gemeenteraad overweegt de aanpassing aan het premiereglement commerciële invulling leegstaand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse kernwinkelgebied goed te keuren.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan de wijziging van volgende artikels uit het premiereglement commerciële invulling leegstaand gelijkvloers van (handels)panden in het Lierse Kernwinkelgebied:

 

Huidig Artikel 4 - Premie/toelage

Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de Stad Lier en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en de voorwaarden en modaliteiten zoals hierna vastgesteld, kan de Stad Lier aan de voornoemde ondernemers een toelage toekennen die aangewend kan worden voor het zo optimaal mogelijk in de markt plaatsen van hun commercieel aanbod.

De premie/toelage kent een forfaitair bedrag van 8.000 euro inclusief btw voor detailhandelsvestingen in een leegstaand pand in het kernwinkelgebied.

 

Nieuw artikel 4 - Premie/toelage

Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de Stad Lier en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en de voorwaarden en modaliteiten zoals hierna vastgesteld, kan de Stad Lier aan de voornoemde ondernemers een toelage toekennen die aangewend kan worden voor het zo optimaal mogelijk in de markt plaatsen van hun commercieel aanbod.

De premie/toelage kent een bedrag van 8.000 euro inclusief btw voor detailhandelsvestingen in een leegstaand pand in het kernwinkelgebied. De premie zal uitgekeerd worden in twee schijven van telkens 4.000 euro voor de geopende zaak.

 

Huidig artikel 5 - Plichten van de begunstigde ondernemer/handelaar

Bij toekenning van de premie verbindt de ondernemer/handelaar zich ertoe om aan alle onderstaande verplichtingen (cumulatief) te voldoen:

        de commerciële activiteit, die aanleiding geeft tot toekenning van de premie in het kader van dit reglement minstens gedurende een ononderbroken periode van twee jaar uitoefenen;

        lid zijn van één (of meerdere, naar keuze) van de bij de Economische Raad aangesloten handels- of belangengroepen (cfr. bijlage);

        deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Lier, uitgedragen door de Economische Raad, zoals o.m. het systeem van centrumbonnen én de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;

        de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging i.k.v. van de voornoemde initiatieven, waaronder het actueel houden van de eigen profielpagina op www.shoppeninlier.be

        op het eerste verzoek, alle informatie verstrekken die de Stad Lier, zijnde het college van burgemeester en schepenen, de mogelijkheid biedt om controledaden te stellen in het kader van de toepassing van dit reglement

 

Nieuw artikel 5 - Plichten van de begunstigde ondernemer/handelaar

Bij toekenning van de premie verbindt de ondernemer/handelaar zich ertoe om aan alle onderstaande verplichtingen (cumulatief) te voldoen:

        de commerciële activiteit, die aanleiding geeft tot toekenning van de premie in het kader van dit reglement minstens gedurende een ononderbroken periode van twee jaar uitoefenen;

        lid zijn van Lier Shopping en naar keuze eventueel nog één of meerdere andere bij de Economische Raad aangesloten handels- of belangengroepen (cfr. bijlage);

        deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Lier, uitgedragen door de Economische Raad en Lier Shopping, zoals o.m. het systeem van centrumbonnen én de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;

        de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging i.k.v. van de voornoemde initiatieven, waaronder het actueel houden van de eigen profielpagina op www.shoppeninlier.be

        op het eerste verzoek, alle informatie verstrekken die de Stad Lier, zijnde het college van burgemeester en schepenen, de mogelijkheid biedt om controledaden te stellen in het kader van de toepassing van dit reglement zowel voor de geopende zaak als bij vroegtijdige stopzetting (cfr. art 7.3.)

 

Huidig artikel 6.3. Procedure van uitbetaling van de premie

Het in het reglement voorziene bedrag wordt uitbetaald aan de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon na ondertekening van het collegevoorstel én na opening van de zaak. De stad verbindt zich ertoe om - mits goedkeuring van de aanvraag - binnen de zes weken na de datum van aanvraag, het voorziene bedrag van de premie uit te betalen.

De uitbetaling van de premie/toelage gebeurt op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen, door overschrijving op de post- of bankrekening van de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon. De ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon verbindt zich ertoe de Stad Lier onverwijld op de hoogte te brengen van de wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

 

Nieuw artikel 6.3. Procedure van uitbetaling van de premie

De eerste schijf van 4.000 euro wordt uitbetaald aan de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon na ondertekening van het collegevoorstel én na opening van de zaak. De stad verbindt zich ertoe om - mits goedkeuring van de aanvraag en eventuele functiewijziging - binnen de zes weken, het voorziene bedrag van de premie uit te betalen.

De tweede schijf van 4.000 euro wordt uitbetaald bij voorlegging van het attest van een gevolgd starterstraject in kader van de nieuwe opening van de zaak  (en niet in functie van een eventuele vroegere activiteit), bijvoorbeeld het BRYO starterstraject van VOKA of de startersschool van Unizo of andere erkende begeleidingsinstanties.

De uitbetaling van de premie/toelage gebeurt door overschrijving op de post- of bankrekening van de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon. De ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon verbindt zich ertoe de Stad Lier onverwijld op de hoogte te brengen van de wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

 

Huidig artikel 7.3. Bij stopzetting vóór het verlopen van de eerste 2 jaar van uitoefening van de activiteit worden als verschoningsgronden aanzien:

        langdurige ziekte en daaraan gekoppelde werkonbekwaamheid van de ondernemer

        overlijden van de ondernemer of medewerkende partner

        overmacht, namelijk "een onoverwinnelijke en onvoorziene hindernis, vreemd aan de wil van de betrokkene die het verder zetten van de uitbating onmogelijk maakt" zoals bijvoorbeeld in het geval van een natuurramp.

 

Nieuw artikel 7.3. Bij stopzetting vóór het verlopen van de eerste 2 jaar van uitoefening van de activiteit worden als verschoningsgronden aanzien:

        langdurige ziekte en daaraan gekoppelde werkonbekwaamheid van de ondernemer

        overlijden van de ondernemer of medewerkende partner

        overmacht, namelijk "een onoverwinnelijke en onvoorziene hindernis, vreemd aan de wil van de betrokkene die het verder zetten van de uitbating onmogelijk maakt" zoals bijvoorbeeld in het geval van een natuurramp

 

Stad Lier behoudt zich het recht om de echtheid van de gegevens van de ontheffingsgrond na te gaan en hierover inlichtingen in te winnen, met alle middelen die zij nuttig acht en eveneens financiële gegevens opvragen om sluiting door faillissement uit te sluiten (cfr. toestemming in aanvraagformulier).

 

Op vraag van de stad kunnen betwistingen omtrent de terugbetaling van 50% van de premie beslecht worden door het college door middel van een hoorzitting.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

financiële dienst

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

REGLEMENT VOOR DE ERKENNING ALS LIERSE SPORTVERENIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 23 juni 2008 over de goedkeuring van het regelement voor de erkenningsvoorwaarden voor Lierse sportverenigingen

 

Feiten en context

In 2016 werden de sectorale overheidsubsidies ingekanteld in het gemeentefonds waardoor de subsidiereglementen voor sportverenigingen niet meer moeten voldoen aan de strikte vereisten die vanuit Sport Vlaanderen werden opgelegd.

 

Binnen de sportraad is een werkgroep aan de slag gegaan om een nieuw erkenning en  subsidiereglement ter goedkeuring te kunnen voorleggen.

 

Er werden drie reglementen onder handen genomen met volgende aanpassingen (in cursief), waaronder het reglement voor de erkenning als Lierse sportvereniging:

 

1. erkenning

* De definitie van een sportvereniging duidelijker gesteld, met toevoeging volgende tekst

 

De vereniging komt in aanmerking indien zij:

- als hoofddoel een sport beoefent die voorkomt op de sporttakkenlijst samengesteld  door sport Vlaanderen;

- lid is van een erkende Vlaamse sportfederatie

Indien de vereniging een sport beoefent die toch niet op een van beide lijsten voorkomt, kan het college van burgemeester, op advies van sportraad hiervan een afwijking toestaan.

 

* Een verlenging van de erkenning dient elke legislatuur te worden aangevraagd.

* Een vereniging moet uit minstens 10 sportende leden bestaan.

* Er is een mogelijkheid gecreëerd om een tijdelijke erkenning aan te vragen voor een jaar. Deze kan dan later definitief worden gemaakt.

 

Fasering

De toepassing van de reglementen gaat van start bij de aanvang van het nieuwe sportjaar 1/8/2020.

 

Adviezen

Op 19 mei werden de reglementen een eerste keer voorgelegd aan de raad van Bestuur van de sportraad waarbij heel wat opmerkingen en argumenten naar boven kwamen om toch meer weging te geven aan de reeds verworven competenties en de puntenverdeling te herschikken.
 

Hiermee ging de werkgroep terug aan de slag. Een nieuw voorstel werd op 4 juni 2020 door de volledige raad van bestuur goedgekeurd.

 

De reglementen werden nagekeken door de juriste van de stad.

 

Argumentatie

Het voorstel werd opgemaakt door een werkgroep van sportraad die regelmatig terugkoppelde naar de betrokken verenigingen. Er werd geluisterd naar opmerkingen en argumenten wat resulteert in gedragen reglementen.

 

Financiële weerslag

Een bedrag van 93.000 EURO is jaarlijks voorzien ter ondersteuning van de sportverenigingen

 

Actie

Omschrijving actie

01/08/KAP/03/01

Subsidie sportverenigingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 23 juni 2008 over de goedkeuring van het reglement voor de erkenningsvoorwaarden voor Lierse sportverenigingen, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist haar goedkeuring te geven aan het reglement voor de erkenning van sportverenigingen, zoals hierna toegevoegd.

 

Reglement voor de erkenning als Lierse sportvereniging

 

Artikel 1

Een vereniging is een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als doelstelling de ontplooiing van de mens te stimuleren en de verbondenheid en vertrouwen tussen mensen te versterken. Een professionele of commerciële organisatie valt buiten de toepassing van dit reglement.

 

Artikel 2

De vereniging komt in aanmerking indien zij:

        als hoofddoel een sport beoefent die voorkomt op de sporttakkenlijst samengesteld  door sport Vlaanderen;

        lid is van een erkende Vlaamse sportfederatie

Indien de vereniging een sport beoefent die toch niet op een van beide lijsten voorkomt, kan het college van burgemeester, op advies van sportraad hiervan een afwijking toestaan.

 

Artikel 3

De vereniging is

        een vzw of

        een feitelijke vereniging.

 

Artikel 4

Verenigingen die reeds een erkenning hebben als Lierse  jeugdvereniging of Lierse culturele vereniging komen niet in aanmerking voor erkenning als Lierse sportvereniging.

 

Artikel 5

De sportvereniging moet een open vereniging zijn. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de sportvereniging op voorwaarde dat hij/zij de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging eerbiedigt.

 

Artikel 6

Een kopie van de statuten en/of het huishoudelijk reglement van de sportvereniging moet overgemaakt worden aan Uit in Lier/sport.

 

Artikel 7

De sportvereniging moet een eigen bestuur hebben dat uit met minstens 3 personen bestaat.

 

Artikel 8

De sportvereniging moet het Nederlands gebruiken bij haar werking en organisatie. Alle gegevens en documenten van de sportvereniging moeten in het Nederlands aanwezig zijn op de zetel.

 

Artikel 9

Om in aanmerking te komen voor erkenning moet de sportvereniging minstens 10 sportende leden hebben. Deze voorwaarde is nog niet van toepassing tijdens het eerste werkingsjaar.

 

Artikel 10

Minstens de helft van de sportieve activiteiten moet plaatsvinden op het Lierse grondgebied. Als de vereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of niet aangepaste accommodatie aanwezig is op het Lierse grondgebied, dan is deze voorwaarde niet van toepassing.

 

Artikel 11

Tijdens het eerste werkjaar kan de vereniging een tijdelijke erkenning aanvragen. Hierdoor kan zij gebruik maken van de voordelen voor Lierse erkende verenigingen. Na het eerste werkjaar moet de sportvereniging een actieve sportwerking kunnen aantonen, d.w.z. minimum 1 sportactiviteit per week gedurende minstens 26 weken per jaar. Daarna is de vereniging definitief erkend.

 

Artikel 12

De burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de sportvereniging, haar bestuurders en haar lesgevers moet door een verzekering gedekt zijn.

 

Artikel 13

De sportvereniging moet ter bescherming van haar aangesloten leden een verzekeringspolis afsluiten.

 

Artikel 14

Erkende Lierse sportverenigingen zijn automatisch lid van de sportraad.

 

Artikel 15

De erkenning geldt voor de duur van één gemeentelijke legislatuur. Wil de vereniging na afloop daarvan erkend blijven, dient zij een verlenging van de erkenning aan te vragen.

 

Artikel 16

De aanvraag tot erkenning wordt door de sportvereniging op de daartoe bestemde formulieren ingediend bij Uit in Lier/sport. Het reglement en de aanvraagformulieren zijn beschikbaar bij Uit in Lier/sport.

Er kan beroep aangetekend worden bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 17

De erkenning vervalt als de vereniging haar werking stopt of als de vereniging niet meer voldoet aan een erkenningsvoorwaarden. Het college van burgemeester en schepenen kan in dat geval beslissen de erkenning eenzijdig in te trekken. Deze intrekking wordt aan de vereniging meegedeeld bij de voorzitter.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

erkende sportverenigingen

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SUBSIDIEREGLEMENT BOVENLOKALE SPORTMANIFESTATIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement bovenlokale sportmanifestaties.

 

Feiten en context

In 2016 werden de sectorale overheidsubsidies ingekanteld in het gemeentefonds waardoor de subsidiereglementen voor sportverenigingen niet meer moeten voldoen aan de strikte vereisten die vanuit Sport Vlaanderen werden opgelegd.

 

Binnen de sportraad is een werkgroep aan de slag gegaan om een nieuw erkenning en  subsidiereglement ter goedkeuring te kunnen voorleggen.

 

Er werden drie reglementen onder handen genomen met volgende aanpassingen (in cursief), zoals het subsidiereglement bovenlokale sportmanifestaties:

 

Hierin werden volgende wijzigingen in gemaakt:

 

* bekerfinales tellen ook als manifestaties en hebben dezelfde impact als provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen.

* Er werden twee indienmomenten vastgelegd.

* Een sportmanifestatie moet minstens 100 sportende deelnemers hebben.

 

Fasering

De toepassing van de reglementen gaat van start bij de aanvang van het nieuwe sportjaar 1 augustus 2020.

 

Adviezen

Op 19 mei werden de reglementen een eerste keer voorgelegd aan de raad van Bestuur van de sportraad waarbij heel wat opmerkingen en argumenten naar boven kwamen om toch meer weging te geven aan de reeds verworven competenties en de puntenverdeling te herschikken.

 

Hiermee ging de werkgroep terug aan de slag. Een nieuw voorstel werd op 4 juni 2020 door de volledige raad van bestuur goedgekeurd.

 

De reglementen werden nagekeken door de juriste van de stad.

 

Argumentatie

Het voorstel werd opgemaakt door een werkgroep van sportraad die regelmatig terugkoppelde naar de betrokken verenigingen. Er werd geluisterd naar opmerkingen en argumenten wat resulteert in gedragen reglementen.

 

Financiële weerslag

Een bedrag van 93.000 EURO is jaarlijks voorzien ter ondersteuning van de sportverenigingen

 

Actie

Omschrijving actie

01/08/KAP/03/01

Subsidie sportverenigingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement bovenlokale sportmanifestaties op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist haar goedkeuring te geven aan het reglement voor de erkenning van sportverenigingen, zoals hierna vermeld.

 

Subsidiereglement financiële ondersteuning bij de organisatie van een bovenlokale sportmanifestatie

 

1.Algemene bepalingen

 

Artikel 1

Binnen de perken van de daartoe door de gemeenteraad op het budget goedgekeurde kredieten worden toelages  uitgekeerd aan erkende Lierse sportverenigingen die een bovenlokale sportmanifestatie organiseren

 

Artikel 2

Onder bovenlokale sportmanifestaties wordt het volgende begrepen:

        een sportmanifestatie met provinciale uitstraling: alleen de officiële provinciale kampioenschappen en bekerfinales van een erkende Vlaamse sportfederatie komen in aanmerking;

        een sportmanifestatie met Vlaamse uitstraling: minimum 40% van de deelnemers moet uit een andere provincie komen. Vlaamse kampioenschappen en bekerfinales van een erkende Vlaamse sportfederatie moeten niet aan deze voorwaarde voldoen;

        een sportmanifestatie met nationale uitstraling: minimum 50% van de deelnemers moet uit een andere provincie komen, waarvan minimum 20% uit Wallonië. Nationale kampioenschappen en bekerfinales van een erkende Vlaamse sportfederatie moeten niet aan deze voorwaarde voldoen;

        een sportmanifestatie met internationale uitstraling: minimum 50% van de deelnemers moet uit een andere provincie komen, waarvan minimum 20% buitenlanders. Internationale kampioenschappen van een erkende Vlaamse sportfederatie moeten niet aan deze voorwaarde voldoen.

 

Artikel 3

De sportverenigingen moeten door de gemeente erkend zijn en dus voldoen aan de in het erkenningsreglement omschreven erkenningsvoorwaarden.

 

2.Toekenningsvoorwaarden en bedragen

 

Artikel 4.

1. Om van de toelage voor een bijzondere sportmanifestatie te kunnen genieten, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

        aan de sportmanifestatie nemen minimum 100 sportende deelnemers deel.

        de sportmanifestatie moet minimaal een provinciale uitstraling hebben;

        de sportmanifestatie moet doorgaan op het grondgebied van Lier. Indien de vereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of onaangepaste accommodatie aanwezig is op het gemeentelijk grondgebied, dan is deze voorwaarde niet van toepassing.

        de sportmanifestatie die al van een stadstoelage geniet, komt niet in aanmerking;

        de sportmanifestatie mag niet tot de gewone competitie behoren.

 

2. Indien twee of meer verenigingen één gezamenlijke sportmanifestatie organiseren, moet één van hen, namens het gehele organisatiecomité, de toelage aanvragen.

 

3. De aanvraag tot het bekomen van de toelage voor een bijzondere sportmanifestatie moet gebeuren op een  aanvraagformulier  te vinden op de website sporten.uitinlier.be

 

Deze aanvragen moeten ingediend zijn:

        Vóór 1 januari voor de manifestaties die plaatsvinden voor 1 juli van het geldende jaar;

        Vóór 1 juli voor de manifestaties die plaatvinden tussen 1 juli en 31 december van het geldende jaar.

In geval van bewezen overmacht mag uitzonderlijk van deze termijn worden afgeweken.

 

4. Het bedrag van de toelage wordt, afhankelijk van de kredieten en van de belangrijkheid van de manifestatie vastgelegd op maximum volgende bedragen: 

 

        een sportmanifestatie met provinciale uitstraling: max. € 250,00

        een sportmanifestatie met Vlaamse uitstraling: max. € 500,00

        een sportmanifestatie met nationale uitstraling: max. € 750,00

        een sportmanifestatie met internationale uitstraling: max. € 1000,00

 

5. De aanvrager - organisator(en) verbindt (verbinden) er zich toe, bij de toekenning van de toelage voor een bijzondere sportmanifestatie:

        Het Lierse stadsbestuur te vermelden in alle publiciteit gevoerd rond deze sportmanifestatie.

        Een uitnodiging te sturen naar de voorzitter van de sportraad en de schepen van sport.

 

Het stadsbestuur behoudt zich het recht voor om de gegeven informatie en bewijsstukken te laten controleren. Indien blijkt dat de aangifte niet in overeenstemming is met de werkelijkheid, komt desbetreffende sportvereniging voor het betrokken jaar niet meer in aanmerking voor het verkrijgen van de onder dit besluit gereglementeerde toelages.

 

6. De toelage wordt uitbetaald, door middel van een overschrijving op het aangegeven nummer van de bankrekening van de organisator(en) binnen de zestig dagen na ontvangst van het afrekeningsdossier van de uitgaven.

 

3.Slotbepalingen

 

Alle aanvragen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen door middel van het aanvraagformulier voorzien op de website van de stad Lier.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen staat in voor de uitbetaling van de financiële ondersteuning.

 

Uit in Lier/sport verwerkt de aanvraagformulieren en vraagt indien nodig advies aan de sportraad.

 

De controle op de naleving van dit subsidiereglement wordt uitgevoerd door het stadsbestuur. Deze kan de uitbetaalde toelage  geheel of gedeeltelijk terugvorderen indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte of bij een andere aanwending van de subsidies dan vooropgesteld. Er kan een ambtenaar aangeduid worden die zich onder andere via een aangekondigd bezoek kan vergewissen van de juiste besteding van bepaalde gelden. Geschillen zullen door het CBS en na advies van de sportraad beslecht worden.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

erkende sportverenigingen

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN DE LIERSE SPORTVERENIGINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement ter ondersteuning van de “Kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging“

Gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement “verhoging van kwaliteit van de jeugdsportbegeleider “ voor Lierse sportverenigingen

 

Feiten en context

In 2016 werden de sectorale overheidsubsidies ingekanteld in het gemeentefonds waardoor de subsidiereglementen voor sportverenigingen niet meer moeten voldoen aan de strikte vereisten die vanuit Sport Vlaanderen werden opgelegd.

 

Binnen de sportraad is een werkgroep aan de slag gegaan om een nieuw erkenning en subsidiereglement ter goedkeuring te kunnen voorleggen.

 

Er werden drie reglementen onder handen genomen, waarbij er voor één reglement van een wit blad is vertrokken, nl. subsidiereglement ter ondersteuning van de Lierse sportverenigingen.

Het globale budget is verdeeld in twee delen:

 

A. Subsidies i.f.v. het aantal leden

Waarvan een basisbedrag € 200/club wordt voorzien. De rest van het bedrag wordt door een puntensysteem verdeeld waarbij de punten als volgt worden verdeeld. 

        grotere weging aan sporters van Lier/KH (1,5 Lier/KH - 1 niet-Lier/KH)

        grotere weging aan Jeugd & Senioren (extra 0,5)

 

B. Subsidies i.f.v. thema’s

a) Deelname aan de Uitpaswerking en korting verlenen aan leden met een Uitpas met kansentarief

b) Het opzetten van een specifieke werking voor G-sport

c) het belonen van begeleiders die bijscholingen volgen(behoud van kwaliteit)

d) het belonen van begeleiders die een diploma hebben behaald (basis van kwaliteit)

 

Fasering

De toepassing van de reglementen gaat van start bij de aanvang van het nieuwe sportjaar 1 augustus 2020.

 

Adviezen

Op 19 mei werden de reglementen een eerste keer voorgelegd aan de raad van Bestuur van de sportraad waarbij heel wat opmerkingen en argumenten naar boven kwamen om toch meer weging te geven aan de reeds verworven competenties en de puntenverdeling te herschikken.

 

Hiermee ging de werkgroep terug aan de slag. Een nieuw voorstel werd op 4 juni 2020 door de volledige raad van bestuur goedgekeurd.

 

De reglementen werden nagekeken door de juriste van de stad.

 

Argumentatie

Het voorstel werd opgemaakt door een werkgroep van sportraad die regelmatig terugkoppelde naar de betrokken verenigingen. Er werd geluisterd naar opmerkingen en argumenten wat resulteert in gedragen reglementen.

 

Financiële weerslag

Een bedrag van 93.000 EURO is jaarlijks voorzien ter ondersteuning van de sportverenigingen.

 

Actie

Omschrijving actie

01/08/KAP/03/01

Subsidie sportverenigingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement ter ondersteuning van de “ Kwalitatieve uitbouw van de sportvereniging“ op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 1 september 2014 over de goedkeuring van het subsidiereglement “verhoging van kwaliteit van de jeugdsportbegeleider “ voor Lierse sportverenigingen op te heffen.

 

 

Art 3:

De gemeenteraad beslist haar goedkeuring te geven aan het Subsidiereglement ter ondersteuning van de Lierse sportverenigingen, zoals hierna vermeld.

 

Subsidiereglement ter ondersteuning van de Lierse sportverenigingen

 

A.Algemene voorwaarden

 

Art. 1.

Binnen de perken van de door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten worden subsidies uitgekeerd aan de sportverenigingen.

 

Art.2.

De subsidiëring van het huidig werkingsjaar wordt bepaald op basis van de gegevens die werden ingegeven in het aanvraagdossier van de sportvereniging met betrekking tot het vorige werkingsjaar.

 

Het stadsbestuur behoudt zich het recht om de gegeven informatie en bewijsstukken te laten controleren. Als blijkt dat de informatie niet strookt met de werkelijkheid, komt deze vereniging voor het komende werkingsjaar niet in aanmerking voor het bekomen van de, onder dit besluit gereglementeerde subsidie.

 

Art.3.

De sportverenigingen moeten door het stadsbestuur als sportvereniging erkend zijn en dus voldoen aan de, in het erkenningsreglement omschreven erkenningsvoorwaarden.

Alle erkende Lierse sportverenigingen komen in aanmerking voor subsidiëring.

 

Art. 4.

De sportvereniging kan geen subsidie voor eenzelfde werking ontvangen via andere stedelijke kanalen.

 

B.De subsidie

De subsidie wordt berekend op basis van de gegevens en activiteiten betreffende het werkjaar dat loopt van 1 augustus van het vorige jaar tot 31 juli van het lopende jaar.

Om de subsidies te kunnen ontvangen moet de vereniging het online aanvraagformulier volledig en correct invullen en de nodige bewijsstukken toevoegen.

Van het totale subsidiebedrag wordt de helft gebruikt om de basissubsidie te verdelen.

De andere helft wordt verdeeld volgens een punten systeem als werkingssubsidie.

 

B.1 Basissubsidie

Elke erkende Lierse sportvereniging die de subsidie aanvraagt ontvangt een som van € 200.

De rest van het totaalbedrag wordt verdeeld via een puntensysteem waarbij elk lid wonende in Lier en Koningshooikt 1,5 punt waard is en elk ander lid 1 punt.

Kinderen en senioren worden extra beloond:

        Elk sportend lid dat maximaal 18 jaar wordt in het jaar van de aangifte is 0,5 punt waard.

        Elk sportend lid dat in het jaar van aangifte 65 jaar wordt of ouder is 0,5 punt waard.

Als stavingsstukken voegt de vereniging een lijst toe van alle verzekerde leden.

Deze lijst is een officiële lijst van de sportfederatie waarbij de vereniging is aangesloten of de verzekeringslijsten die worden ingediend en erkend door de verzekeringsinstelling. Deze lijst bevat minstens de naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats van de leden. Op de ledenlijst wordt aangeduid welke sportende leden er -18 en welke +65 jaar zijn.

 

B.2. Werkingssubsidie

 

B.2.1 Uit-pas

Elke sportvereniging die Uit-paspartner was in het afgelopen werkjaar ontvangt daarvoor 50 euro. Hiervoor werd een contract afgesloten met het stadsbestuur en de nodige documenten ingediend.

Elk Uit-paslid met kansentarief is 5 punten waard.

 

B.2.2 G-werking

Definities

G-sporter: Persoon met langdurige fysieke, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen, psychische kwetsbaarheid of met autisme, die hem in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving en meer bepaald wat de sport betreft.

G-sport: Elke sportparticipatie uitgeoefend door personen met een auditieve, fysieke, verstandelijke of visuele handicap, psychische kwetsbaarheid of autisme.

De G-sporters die aanmerking komen voor subsidie sporten in een aparte, voor hen aangepaste werking binnen de vereniging. Deze werking wordt begeleidt door daarvoor opgeleide trainers.

Elke G-sporter is 2 punten waard.

Deze G-leden worden aangeduid op de ledenlijst.

 

B.2.3 Bijscholing en actieve trainers

Elke bijscholing die werd gevolgd door trainers of bestuursleden bij een erkende sportfederatie of door de Vlaamse overheid erkende vormingsinstelling is 5 punten waard.

Voor de bijscholingen dient de vereniging een bewijs van inschrijving, betaling en behaald diploma/ attest voor te leggen.

Elke in het voorbije werkjaar actieve trainer met een VTS diploma is volgend aantal punten waard:

Aspirant initiator: 1 punt

Initiator:2  punten

Instructeur B:5 punten

Trainer B:10 punten

Trainer A :15 punten

Op de ledenlijst worden bestuursleden en trainers aangeduid. De trainer  moet  het hele werkjaar actief geweest zijn in de vereniging.  De diploma’s van de trainers worden toegevoegd aan het subsidiedossier. Diploma’s gelijkgesteld volgens de assimilatietabel van de Vlaamse Trainersschool komen eveneens in aanmerking.

 

Slotbepalingen

Alle aanvragen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen door middel van de voorziene formulieren op de website.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen staat in voor de uitbetaling van de financiële ondersteuning.

 

Uit in Lier/sport verwerkt de subsidieaanvragen en vraagt indien nodig advies aan de sportraad.

De controle op de naleving van de reglementen wordt uitgevoerd door het stadsbestuur. Deze kan de uitbetaalde provisie geheel of gedeeltelijk terugvorderen indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte of bij een andere aanwending van de subsidies dan vooropgesteld.

Geschillen zullen door het college van burgemeester en schepenen en na advies van de sportraad beslecht worden.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

BROWNFIELDCONVENANT STERRENSTRAAT. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

 

Ter hoogte van de Sterrentraat 54-56 bevindt zich de voormalige site van drukkerij Century. De activiteiten op deze site zijn reeds verscheidene jaren beëindigd; en hebben een verontreinigingspassief achtergelaten, waardoor de site moet gesaneerd worden.

 

De site wordt overeenkomstig het gewestplan aangeduid als milieubelastende industrie. De eigenaar, projectontwikkelaar Revive, wenst de site om te vormen naar een woonproject, gekoppeld aan een sanering. Voor de reconversie van industriële sites die gepaard gaan met een sanering, kan gebruik gemaakt worden van een brownfieldconvenant.

 

Via een convenant krijgen projectontwikkelaars en investeerders een aantal juridisch-administratieve en financiële voordelen bij de ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen. Daarnaast worden tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken gemaakt, zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid wordt gegeven over bepaalde temporele en procedurele vereisten en verwachtingen. Het brownfieldconvenant sluit op die wijze een aantal intrinsieke voordelen in, met name de samenwerking en synergie tussen de verschillende projectbetrokkenen.

 

 

Een brownfield is een geheel van verwaarloosde of onderbenutte gronden die zodanig zijn aangetast, dat zij kennelijk slechts gebruikt of opnieuw kunnen worden gebruikt door middel van structurele maatregelen. De gronden zijn geografisch aaneensluitend of liggen binnen een gebied met een homogene graad van verwaarlozing of onderbenutting. De oppervlakte van de brownfield laat toe om gecoördineerde bewerkingen voor de volledige brownfield uit te voeren.

 

Een brownfieldproject is een omschreven geheel van structurele maatregelen dat via de herontwikkeling van een brownfield leidt tot realisaties op economisch, sociaal en milieuvlak.

 

Een brownfieldherontwikkeling is een complex proces dat een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak vereist waarin verschillende aspecten zoals bodemsanering, ruimtelijke ordening, mobiliteit, ontsluiting, communicatie, financiering, e.d. exact op elkaar dienen afgestemd te worden. Hierbij dienen heel wat actoren betrokken te worden.

 

Het Brownfielddecreet biedt een grondslag voor de totstandkoming van brownfieldconvenanten voor valabele en werkbare brownfieldprojecten die tot doel hebben investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot de herontwikkeling van braakliggende en/of onderbenutte terreinen.

 

De Vlaamse Regering wenst de herontwikkeling van verlaten bedrijventerreinen (zg. brownfields ) te stimuleren en te faciliteren in plaats van nieuwe gebieden (greenfields) aan te snijden voor de ontwikkeling van industriële activiteiten, woningbouw of recreatie. Dit gebeurt door het afsluiten van brownfieldconvenanten.

 

In het kader van een Brownfieldconvenant contracteert de Vlaamse Regering zowel met de actoren (projectontwikkelaars, grondeigenaars,…) als met de regisseurs (faciliterende, subsidiërende en vergunningverlenende overheden,…), die betrokken zijn bij een brownfieldproject.

 

 

Juridische grond

Decreet van 30 maart 2007 betreffende de Brownfieldconvenanten.

 

Argumentatie

In  overleg met de gemeentelijke administratie werd de brownfieldconvenant "Brownfieldproject 85 LIER STERRENSTRAAT” opgesteld. De convenant legt afspraken vast tussen de verschillende actoren. De stad treedt binnen de convenant samen met de OVAM op als "regisseur".

 

Er kan akkoord gegaan worden met de inhoudelijke bepalingen van de convenant.

 

 

Financiële weerslag

Vanuit de convenant wordt er geen specifieke financiële input verwacht.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de inhoud van de brownfieldconvenant "Brownfieldproject 85 LIER STERRENSTRAAT” goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SLUITEN OPENBAAR ONDERZOEK, DEFINITIEVE TOEKENNING STRAATNAAM HOUTROVERSSTEEG EN GOEDKEURING ONDERSCHRIFT STRAATNAAMBORD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de Eikenboslaan werden recent 2 omgevingsvergunningen afgeleverd (OMV_2018031468 dd. 24/09/2018 en OMV_2019022484 dd 23/09/2019).

De omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2018031468 omvat de aanleg van een nieuwe verkeersweg. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 17 september 2018 de rooilijn vastgesteld volgens plan.  

De gemeenteraad besliste in zitting van 27 april 2020 tot principiële toekenning van de

benaming Houtroverssteeg aan de straat ter hoogte van het zijstraatje van de Eikenboslaan aan parking De Laag.

Het openbaar onderzoek liep van 14 mei 2020 tot en met 13 juni 2020.

 

 

Feiten en context

Aan de nieuwe straatnaam dient er volgens de beslissing van het college op 7 oktober

2013 op het straatnaambord een historische uitleg te worden voorzien. Dit onderschrift

bevat maximum 100 leestekens, inclusief spaties. Het college is hiervoor bevoegd.

 

Het project OMG_2019022484 krijgt als adres Eikenboslaan 3. Het project OMG_2018031468 krijgt langsheen de Eikenboslaan, van noord naar zuid de nummers 5 en 7.

Meergezinswoningen worden intern genummerd conform verdieping en links van de ingang met de klok mee: gelijkvloers 1, 2,.. eerste verdieping 101, 102,..

 

Voor wat betreft de nieuwe straat:

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnaam werd eerst voorgesteld:

-Er zijn geen bruikbare toponiemen voor handen voor deze locatie.

Voorstel: ‘Van Wesemaelweg’

oDe familie Van Wesemael – een belangrijke adellijke familie uit Oost-Brabant – schonk een bosgebied (genaamd ’s Heerenbosch, Koningsbosschen, Bois Domaniaux, …) aan de hertogen van Bourgondië. Dit bosgebied maakte deel uit van het Waverwald, gelegen tussen Dijle en beide Neten. Dit gebied werd in 1789 onder de benaming Konings een zelfstandige gemeente. In 1821 werd de gemeente Koningshooikt opgericht, bestaande uit Konings, Hoyckt en Hazendonck.

Bron:  Acke B., Bracke M. en Van Quaethem K. 2018.011 Archeologienota Koningshooikt Eikenboslaan 7, Verslag van Resultaten, 2018

Het voorstel van de nieuwe straatnaam was "Van Wesemaelweg".

 

De vzw “Dorpsraad Koningshooikt” bracht een advies uit:

Het voorstel van de nieuwe straatnaam "Van Wesemaelweg" werd niet weerhouden door onze leden.

Dit omdat er in geschiedenisboeken er geen fraai beeld wordt gegeven over betrokkene.

Een citaat: Na de machiavellistische aanslagen door Jan II van Wezemael op Jan van Arkel vielen Mechelen en het Land Van Arkel in zijn macht.

Nog een citaat: Jan van Arkel slachtoffer van afpersing , schonk de de ’s Herenbossen aan zijn belager, Jan II van Wesemael.

 

Ook een argument was dat niemand van betrokkene had gehoord of kende.

 

In ons mailverkeer zijn vele voorstellen gepasseerd.

 

Hierbij een opsomming;

naam van een boom ( er is daar toch ook de "Eikenboslaan tegenover )

Kapelaan Adriaan Sies (1e helft 18e eeuw). Hij bevorderde het onderwijs en streefde naar de onafhankelijkheid van parochie en gemeente

familie 'Berthout' die zich 'Heren van Berlaar' noemden

baron de Caters

de familie Geelhand

de familie Puissant-Baeyens

Eikenbosweg

Burgemeester Jozef Frans Suetens

Geuzen-dreef

Expoweg (De loodsen van Expo 58 stonden op die site)

Van Arkelweg

Achiel Aertgeertsweg

Pater Jules (Van Looveren)weg

De Laag of Laagstraat of Laag

Uiteindelijk was de compromis voor het laatste.

Namelijk één van volgende voorstellen; “De Laag – Laagweg – Laagstraat – Laag”.

 

Volgende straatnaam wordt voorgesteld:

Voorstel: Houtroverssteeg

oDe inwoners van de Berlaarse gehuchten Hooikt en Hazendonk waaruit Koningshooikt is opgebouwd, werden traditioneel Houtrovers genoemd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + adviesvraag Toponymische commissie.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Adviezen

De Toponymische Commissie heeft op 29 mei 2020 positief advies uitgebracht.

 

Openbaar onderzoek

De beslissing van de gemeenteraad dd. 27 april 2020 houdende principiële toekenning van de straatnaam Houtroverssteeg werd voldoende kenbaar gemaakt door afkondiging en aanplakking op de voorgeschreven plaatsen.

Het openbaar onderzoek heeft gelopen van 14 mei 2020 tot en met 13 juni 2020 en kan thans afgesloten worden.

Er werd geen schriftelijk bezwaar ingediend.

 

 

Juridische grond

Het decreet van 28.01.1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

Art. 4,5 en 7 van het decreet tot bescherming namen openbare wegen en pleinen (1977 en

latere wijzigingen): straten met eigennamen moeten beknopte toelichting van gekozen

benaming geven.

 

Argumentatie

Het openbaar onderzoek kan worden afgesloten en hiervan kan een proces-verbaal worden opgesteld.

Er wordt voorgesteld de nieuwe straatnaam ‘Houtroverssteeg’ definitief toe te kennen.

 

Als voorstel voor de toelichting op het straatnaambord wordt voorgesteld: "De inwoners van de Berlaarse gehuchten Hooikt en Hazendonk waaruit Koningshooikt is opgebouwd, werden traditioneel Houtrovers genoemd".

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het openbaar onderzoek af te sluiten omtrent de toekenning van de straatnaam Houtroverssteeg. Het college beslist proces-verbaal van dit onderzoek op te stellen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de straatnaam Houtroverssteeg definitief toe te kennen.

 

Art 3 :

Het college beslist om de historische uitleg 'De inwoners van de Berlaarse gehuchten Hooikt en Hazendonk waaruit Koningshooikt is opgebouwd, werden traditioneel Houtrovers genoemd' op het straatnaambord te vermelden.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

STAD LIER  - JAARREKENING 2019. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

 

In de filosofie van de beleids- en beheerscyclus hoort de jaarrekening bij de fase van de beleidsevaluatie. De jaarrekening geeft een zicht op de mate waarin de (prioritaire) doelstellingen werden gerealiseerd.

 

De jaarrekening volgt heel nauw de structuur, vorm en inhoud van het budget. Op deze wijze wordt maximale transparantie en toegankelijkheid gegarandeerd. Het laat een duidelijke vergelijking toe van wat was gepland (budget) en wat uiteindelijk is gerealiseerd (jaarrekening).

 

De jaarrekening bestaat uit drie delen :

-De beleidsnota

-De financiële nota

-De samenvatting van de algemene rekeningen

-Tot slot wordt er eveneens een toelichting voorzien.

 

In bijlage wordt het beleidsrapport van de rekening weergegeven met opname van alle verplichte rapporteringsschema’s en bijgevoegde toelichtingen en verklaringen.

 

Het exploitatieresultaat in de rekening 2019 is positief (5.611.932 EUR) en is dus substantieel beter dan het gebudgetteerde overschot van 3.820.332 EUR. Dit positieve resultaat wordt grotendeels verklaard doordat er meer ontvangsten zijn gerealiseerd dan gebudgetteerd.

 

Het financieel boekjaar 2019 wordt afgesloten met een negatief resultaat op kasbasis van -4.077.211 EUR. De verklaring is dat er geen nieuwe klassieke leningen werden opgenomen, maar dat de financieringsbehoefte werd opgevangen via kortlopende financiering. De korte termijnschuld van 6.000.000 EUR wordt niet in het resultaat verwerkt, hetgeen natuurlijk het negatieve resultaat op kasbasis verklaart. Rekening houdend met de kortlopende financiering blijft het resultaat wel positief.

 

De gunstige evolutie van het exploitatieresultaat heeft uiteraard ook positieve gevolgen voor de evolutie van de autofinancieringsmarge (AFM). De AFM bedraagt 2.248.757 EUR in de rekening 2019 t.o.v. een gebudgetteerd niveau van -187.470 EUR. De AFM blijft in de jaarrekening dus substantieel positief wat wijst op het feit dat de stad het structureel LT-evenwicht dat reeds in 2014 werd behaald, verder aanhoudt.

 

Bij de eerste aanpassing MJP in 2020 zal het resultaat 2019 verwerkt worden.

 

In de bijgevoegde nota van de rekening 2019 wordt verder uitvoerig ingegaan op alle deelaspecten van de jaarrekening.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25/6/2010 betreffende de beleids-en beheerscyclus

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

3 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven en Walter Marien

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2019 van de stad Lier vast te stellen. Het resultaat op kasbasis bedraagt -4.077.211 EUR. Rekening houdend met de kortlopende financiering van 6.000.000 EUR wordt het resultaat ruim positief. De autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt  2.248.757 EUR.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

LOKALE POLITIE LIER - VERIFICATIE REKENING 2019. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals vorige jaren zijn we niet op de hoogte van een besluit dat toelaat om de rekening af te sluiten. Het laatste besluit dateert zelfs van 2005 mbt de afsluit van 2002 t.e.m. 2004 (omzendbrief PLP 38 en PLP 38bis).

 

In het kader van de continuïteit van de financiële rapportering en het opmaken van budgetten en budgetwijzigingen vindt de financiële dienst het opportuun om de rekening 2019 af te sluiten. Om die reden werden ook al de rekeningen 2005 t.e.m. 2018 van de politiezone afgesloten.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rekening 2019 van de lokale politie Lier als volgt vast:

 

Gewone dienst

 

Vastgestelde rechten

11.428.046,42

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

11.428.046,42

Vastgelegde uitgaven

10.238.942,35

Begrotingsresultaat

1.189.104,07

 

 

Vastgelegde uitgaven

10.238.942,35

Aanrekeningen

10.216.217,30

Over te dragen vastleggingen

22.725,05

 

 

Boekhoudkundig resultaat

1.211.829,12

 

Buitengewone dienst

 

Vastgestelde rechten

1.202.013,28

Onverhaalbare en oninbare bedragen

0,00

Netto vastgestelde rechten

1.202.013,28

Vastgelegde uitgaven

983.475,67

Begrotingsresultaat

218.537,61

 

 

Vastgelegde uitgaven

983.475,67

Aanrekeningen

899.803,74

Over te dragen vastleggingen

83.671,93

 

 

Boekhoudkundig resultaat

302.209,54

 

De balans op 31 december 2019 en de resultatenrekening over het dienstjaar 2019 van de lokale politiezone Lier worden als volgt samengesteld :

 

Balans

 

Vaste activa

1.711.049,00

Vlottende activa

1.491.438,00

Totaal van de activa

3.202.487,00

 

 

Eigen vermogen

2.979.364,00

Voorzieningen

0,00

Schulden

223.123,00

Totaal van de passiva

3.202.487,00

 

 

 

Resultatenrekening

 

Exploitatieresultaat

479.310,00

Uitzonderlijk resultaat

37.500,00

Resultaat van het dienstjaar

516.810,00

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SOLAG - JAARREKENING 2019 VOLGENS VENNOOTSCHAPSBOEKHOUDING -  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening 2019 SOLag volgens vennootschapsboekhouding werd vastgesteld  door de raad van bestuur SOLag op 28/04/2020. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening 2019 nagekeken in de periode maart-april 2020.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet en vraagt kwijting voor de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de staturen en bepaalt dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Walter Marien

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 SOLag volgens vennootschapsboekhouding goed en geeft kwijting aan de bestuurders.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SOLAG - JAARREKENING 2019 VOLGENS BBC - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2019 volgens BBC werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum 28/04/2020. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode maart-april 2020

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen op de financiële controle. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaalt dat deze door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd. Het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad advies dient uit te brengen over de jaarrekening en dat de Vlaamse Regering beslist over de goedkeuring van de jaarrekening. De gemeenteraad geeft een positief advies voor de jaarrekening 2019 gezien het positief verslag van de bedrijfsrevisor en het positief advies van de raad van bestuur.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Walter Marien

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2019 SOLag volgens BBC.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2019. POSITIEF ADVIES.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2019 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden op 30/4/2020 door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur.

 

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat in de budgetten van de kerkfabrieken de ontvangsten redelijk correct worden ingeschat en dat er op niveau van de uitgaven steeds een redelijke overbudgettering is. Zo merken we op dat bijvoorbeeld de nutskosten in de rekeningen doorgaans veel lager uitvallen.

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de voorziene exploitatietoelage in het budget 2019 versus de werkelijk opgevraagde toelage, aangevuld met het uiteindelijke resultaat in de laatste kolom.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2019

Exploitatietoelage Rekening 2019

Overschot op exploitatie 2019

Heilig Kruis

0

0

44.942,91

Heilig Hart

18.573,09

18.573,09

20.833,07

St-Jozef en Bernardus

0

0

39.546,87

St-Jan Evangelist

21.685,53

21.685,53

11.127,52

Heilige Familie

2.158,20

18.000

-1.657,69

OLV Onbevlekt Lachenen

0

0

13.937,90

St-Gummarus

0

0

-22.064,22

 

De KH H. Familie heeft een hogere toelage opgevraagd aangezien zij belangrijke onvoorziene onderhoudskosten aan het kerkgebouw hebben moeten laten uitvoeren.

De KF St-Gummarus sluit het jaar af met een negatief exploitatiesaldo als gevolg van het overgedragen verlies vorig boekjaar. Het eigenlijke resultaat 2019 was wel opnieuw positief.

 

Aangezien de overige besturen een overschot hebben op de exploitatie zal dit principieel eveneens een gunstig effect hebben op de op te vragen toelagen in 2020.

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/2/5/1

De diverse erediensten op het grondgebied van Lier kunnen rekenen op een toelage van de stad.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Walter Marien

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekeningen 2019 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

VERKOOP STUKJE GROND NAAST ERNEST VAN DER HALLENLAAN 4.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd 20/05/2019: Beslissing tot verkoop en desaffectatie

 

De koper, wonende te Ernest Van Der Hallenlaan 4, 2500 Lier, wenst het driehoekig perceel zoals aangeduid op onderstaande afbeelding aan te kopen. Dit perceel bevindt zich naast zijn eigendom, zijnde het perceel ten kadaster gekend als Lier, 3e Afd., sectie F, nr. 744 M.

 

 

Feiten en context

Landmeter Paul Verhaert van studiebureau Verhaeert SB-V heeft een opmetingsplan opgesteld van het perceel dat de heer Caylar Ridvan wenst aan te kopen, zoals aangeduid op de afbeelding hierboven. Op het opmetingsplan staat het stukje grond aangeduid als LOT 1, bij te voegen bij perceelnummer Stad Lier 3de Afd., sectie F, nr. 744 M. LOT 1 heeft een oppervlakte van 38 m².

 

LOT 1 is gelegen naast de eigendom van de heer Caylar Ridvan en is een onderdeel van het openbaar domein. Er dient dan ook voor LOT 1 een desaffectatie te gebeuren.

 

Op 17 januari 2019 ging de heer Ridvan Caylar akkoord met het opmetingsplan.

 

Vervolgens heeft Landmeter Paul Verhaert  een schattingsverslag opgemaakt van het desbetreffende perceel.  Het perceel wordt gewaardeerd op € 3.800,-.

 

Alle lasten en kosten betreffende deze verkoop zullen ten laste zijn van de heer Ridvan Caylar, kandidaat - koper.

 

Adviezen

Patrimoniumoverleg: positief advies, dit perceel is niet dienstig voor het openbaar domein.

Vastgoedbeheer: positief advies

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt akkoord te gaan met de verkoop van Lot 1 voor de schattingsprijs van € 3.800,- , zoals aangeduid op het opmetingsplan van Paul verhaert d.d. 11 jauari 2019 (zie bijlage) aan Caylar Ridvan op voorwaarde dat alle kosten betreffende deze verkoop ten laste zijn van de heer Caylar Ridvan , de koper.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1419/001/001/004/005

onbebouwde terreinen _ gemeenschapsgoederen_verkopen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan met de verkoop van Lot 1 voor de schattingsprijs van € 3.800,- , zoals aangeduid op het opmetingsplan van Paul verhaert d.d. 11 januari 2019 (zie bijlage) aan de koper op voorwaarde dat alle kosten betreffende deze verkoop ten laste zijn van de koper.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om LOT 1, zoals aangeduid op het opmetingsplan van Paul Verhaert d.d. 11 januari 2019 (zie bijlage) te desaffecteren uit het openbaar domein en geeft Notariskantoor Jan Verreth & Maxime Ruiters, Geassocieerde notarissen te Lier hiervoor de opdracht.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad beslist om notariskantoor Jan Verreth & Maxime Ruiters, Geassocieerde notarissen te Lier, Mechelsesteenweg 92 te 2500 Lier aan te stellen om de authentieke akte te verlijden. Burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (of bij diens afwezigheid haar afgevaardigde Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) worden aangesteld om alle documenten verbonden aan deze verkoopsbeslissing te ondertekenen. De financieel directeur, Bart Luyckx zal kwijting verlenen ter bevestiging van ontvangst van betaling op rekening van de Stad Lier.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

VERKOOP GROND MECHELSESTEENWEG 235 - ONTWERPAKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Verkoopsbeslissing van de gemeenteraad dd. 28 januari 2002.

 

Feiten en context

Notaris Verreth maakte een ontwerpakte voor de verkoop van het perceel grond gelegen te Mechelsesteenweg 235 en ten kadaster gekend als Lier 3e afdeling, sectie F, nr 7 /020000 aan Fluvius; de grond heeft een beperkte oppervlakte van 84 m² en wordt verkocht voor een totaalsom van 4.200 euro met het oog op de plaatsing van een elektriciteitscabine.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief ter goedkeuring van de akte.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist om burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (of bij haar afwezigheid haar gemachtigde Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) te machtigen om de akte en alle bijhorende documenten te ondertekenen. 

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

GRATIS GRONDAFSTAND MARNIXDREEF - ONTWERPAKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

College van burgemeester en schepenen 08/08/2017: Het college beslist dat de stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd op naam van KVO SERVICES Comm.V voor aanleggen van een verharde constructie en plaatsen van een losstaand bijgebouw (loods) in de tuin gelegen te Marnixdreef 16, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

        De plaatsen voor auto en fiets moeten werkelijk worden uitgevoerd.

        De zone voor de rooilijn (32ca) moet gratis, vrij en onbelast worden afgestaan bij eerste verzoek van de stad.

        De voorwaarden van het advies van Infrabel dd 12 juli 2016 met kenmerk 3516. Lier/275.adv.Col/2016/FDR, moeten strikt worden nageleefd.

        De betondals moeten voldoende waterdoorlaatbaar zijn door het aanleggen met brede waterdoorlatende voegen

Volgende bepalingen zijn van toepassing:

        Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 § 2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd. Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

        De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        De stedenbouwkundige vergunning doet geen enkele afbreuk aan de verplichtingen inzake brandveiligheid zoals deze voorzien worden in de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen en diens bijlagen.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

 

Feiten en context

Het college leverde in zitting van 8 augustus 2016 een stedenbouwkundige vergunning af voor het voor het aanleggen van een verharde constructie en het plaatsen van een losstaand bijgebouw (loods) in de tuin, Marnixdreef 16.

Als voorwaarde voor deze vergunning werd een gratis grondafstand van een stuk grond voor de rooilijn opgenomen.

 

Het stuk grond is kadastraal gekend als 272/T/P0000 en aangeduid op het bijgevoegde plan.

 

Notaris Bart Van Thielen stelde een ontwerp van akte op om deze grondafstand te regelen. De ontwerpakte wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte voor de gratis grondafstand van een perceel grond gelegen aan de Marnixdreef 16 en per kadaster gekend als Lier sectie D nr 272/9/0000 goed te keuren.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist om burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur, Katleen Janssens, (en bij diens afwezigheid diens gemachtigden Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) te machtigen om de akte en alle bijhorende documenten te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

CONVENANT VZW SAMENLEVINGSOPBOUW - STAD/OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Met vzw Samenlevingsopbouw is de voorbije jaren nauw samengewerkt om de noden en behoeften van personen in armoede nog meer en beter te leren kennen en te duiden. In het

verleden zijn met vzw Samenlevingsopbouw dan ook reeds verschillende convenanten afgesloten.

 

Op basis van de nieuwe Meerjarenplanning kan er ook voor de komende jaren een samenwerkingsverband met Samenlevingsopbouw worden opgemaakt.

 

Feiten en context

Voor de komende periode 2020 -2022 werden gesprekken gevoerd tussen team sociaal beleid en Samenlevingsopbouw. Dit resulteert in een nieuwe convenant die nu wordt voorgelegd aan het College.

 

De nieuwe overeenkomst is een breuk met het verleden. Waar we in het verleden inzetten op soms vage afspraken en doelstellingen wordt nu gekozen voor een wel bepaald thema:

Schulden.

 

Op basis van onderstaande overeenkomst willen we samen met Samenlevingsopbouw een bijkomende ondersteuning bieden aan cliënten in schuldhulpverlening waarbij aandacht moet gaan naar vorming, nazorg, preventie, ....

Op deze manier levert Samenlevingsopbouw een wezenlijke ondersteuning aan de maatschappelijk werkers in hun begeleiding van cliënten.

 

 

CONVENANT 2020 - 2022

tussen STAD EN OCMW LIER en Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie vzw

30 april 2020

Tussen

OCMW en stad Lier, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen voor wie optreden,

Katleen Janssens, algemeen directeur

Frank Boogaerts, burgemeester,

 

En

 

Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie met ondernemingsnummer 0432.767.973, met zetel in 2800 Mechelen, Brusselsepoortstraat 8, vertegenwoordigd door 

Ben Van Havere, directeur

Eric Goubin, voorzitter

 

in ruil voor een jaarlijkse toelage van 45.000 euro, zal Samenlevingsopbouw de werking zoals omschreven in het onderwerp van deze convenant, uitvoeren.

 

De duurtijd van de convenant bedraagt 3 jaar, m.n. voor de periode 2020 – 2022. Na grondige evaluatie van de convenant wordt een nieuwe convenant opgemaakt voor de periode 2023-2025.

In deze convenant worden de strategische doelstellingen omschreven voor de looptijd van 3 jaar. Jaarlijks wordt een operationeel plan opgemaakt met de geplande acties en timings, waarin concreet uitvoering gegeven wordt aan de strategische doelstellingen.

 

 

ONDERWERP VAN DEZE CONVENANT:

 

Thema 1: Themawerking “schulden”

 

Strategische doelstelling 1.1.  Versterken van de financiële zelfredzaamheid van mensen in een kwetsbare positie d.m.v. organisatie van een budgetcafé waar vrijwillige budgetgidsen instaan voor ondersteuning.

 

Wat:

Organisatie van een laagdrempelig inloopmoment met vrijwillige budgetgidsen voor ondersteuning bij vragen als:  Krijg je de steun waar je recht op hebt (adhv een rechtenkompas)?; Ben je op de hoogte van het laagdrempelig aanbod dat in (regio) Lier aanwezig is?; Kan je je gezinsbudget verhogen door je vaste kosten te verlagen of je inkomsten te verhogen?; Hoe organiseer je jouw administratie?;…

De vrijwillige budgetgidsen zorgen ervoor dat bezoekers van het budgetcafé worden doorverwezen naar de meest gepaste hulpverlening, en treden op als buddy/coach van bezoekers om hen bij te staan na of i.c.m. een begeleiding bij OCMW Lier, een schuldbemiddelaar, …

 

Wanneer:

Wekelijks op een vast moment (m.u.v. schoolvakanties)

 

Hoe:

Het budgetcafé vindt plaats in een laagdrempelige, informele setting – waarbij rekening gehouden wordt met privacy van de bezoekers. Stad Lier engageert zich om, i.s.m. Samenlevingsopbouw, te zoeken naar een geschikte locatie. Gezien het budgetcafé ondersteund wordt door vrijwilligers, engageert Samenlevingsopbouw zich tot de ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid – met een doordachte aanpak van werving van vrijwilligers, vorming, administratieve omkadering,… Het initiatief wordt ontwikkeld ism. diensten zoals het OCMW,  CAW, … zodat er vlot doorverwezen kan worden in complexe situaties waar professionele hulpverlening noodzakelijk is.  Budget InZicht van het CAW kan hierin een bevoorrechte rol opnemen. Doelstelling bestaat erin dat het budgetcafé tegen het einde van de convenant ofwel verzelfstandigd wordt ofwel ingekanteld wordt in de STEK-werking die Samenlevingsopbouw wil ontwikkelen.

 

Indicatoren:

aantal sessies budgetcafé

aantal unieke deelnemers aan het budgetcafé

overzicht van de aard van de ondersteuningsvragen

overzicht van de aard van ondersteuning die werd geboden: bv info gegeven, diensten waarnaar doorverwezen werd, samen document ingevuld, samen aanvraag ingediend, …

overzicht van de kanalen via de welke het budgetcafé bekend is gemaakt

aantal vrijwilligers betrokken bij het budgetcafé, nota vrijwilligersbeleid is beschikbaar

jaarlijkse evaluatiebevraging deelnemers

 

Strategische doelstelling 1.2: Versterken van de financiële zelfredzaamheid van mensen in een kwetsbare positie d.m.v. preventie en laagdrempelige vorming in collectief verband.

 

Wat:

Organisatie van preventieve initiatieven (zoals infosessies, vormingsacties, zitdagen, bezoeken,…) om mensen te informeren, en tips te geven rond budgetbesteding.

 

Wanneer:

Halfjaarlijks wordt, op basis van signalen (binnen het budgetcafé, verwijzers,…) een themawerking opgezet (vb. rond vakantiebesteding; energie; voeding;…) om mensen met een beperkt budget en verwijzers te informeren en tips te geven rond budgetbesteding. Het preventieproject ‘Huis van mijn Centen’ is een onderdeel van het preventieaanbod.

 

Hoe:

De preventieve initiatieven worden ontwikkeld ism Budget In Zicht van CAW en het OCMW.

 

Indicatoren:

Overzicht van de tips rond het gekozen thema

Overzicht van de plaatsen / doelgroepen waar we aan de slag gingen met de tips of aan wie we de tips bezorgden

Overzicht aantal, aard en bereik van de vormingsinitiatieven

 

 

Strategische doelstelling 1.3: Versterken van de financiële zelfredzaamheid van mensen in een kwetsbare positie d.m.v. het actief opzoeken van ‘verborgen armoede’ via outreachend werken.

 

Wat:

Om het bereik van de initiatieven te  maximaliseren, worden verschillende vormen van outreachend werken ingezet. Zo worden in kansenwijken van Lier huisbezoeken uitgevoerd, om mensen actief te informeren: in 1e instantie gericht op de themawerking rond schulden, en in 2e instantie rond het brede ondersteuningsaanbod. Naast de inzet van huisbezoeken, worden ook andere initiatieven opgezet om ‘verborgen armoede’ aan te pakken, zoals aanwezigheid op ‘laagdrempelige vindplaatsen’, uitvoering van een mobiel aanbod bij activiteiten van partners,…

 

Wanneer:

Vanaf 2021 wordt een gefaseerde aanpak van huisbezoeken uitgevoerd, obv een selectie van prioritaire wijken.

 

Hoe:

De selectie van prioritaire wijken, komt tot stand op basis van een analyse van armoede-indicatoren op wijkniveau.

 

Indicatoren:

overzicht aantal outreachende acties (bv aantal huisbezoeken)

aantal unieke bereikte deelnemers

overzicht van de aard van de vragen

•          overzicht van de aard van geboden ondersteuning: bv info gegeven, diensten waarnaar doorverwezen werd, samen document ingevuld, samen aanvraag ingediend, …

overzicht effect van de huisbezoeken (kwamen bv deze mensen nadien naar budgetcafé, kregen we op het huisbezoek concrete vragen, kwamen de mensen nadien naar activiteiten van Ons Gedacht)

 

 

Thema 2 :  Dialoog van mensen in armoede in het lokaal beleid

 

Strategische doelstelling 2.1. Organiseren van inspraak van gebruikers van het aanbod rond schuldhulpverlening (OCMW / CAW / in schuldbemiddeling/…) met als doel om het aanbod verder te verbeteren en nog meer af te stemmen op de doelgroep.

 

Wat:

Via individuele en collectieve bevraging van de gebruikers van het aanbod rond schuldhulpverlening (OCMW/ schulbemiddelingsdiensten/…) , worden knelpunten en aanbevelingen voor verbeteringen van het aanbod geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt in dialoog gegaan met diensten met als doel om het aanbod nog beter af te stemmen op de doelgroep.

 

Wanneer:

Het participatietraject, is een 2e spoor naast de themawerking – en zal in de periode 2020-2022 gelijktijdig ontwikkeld worden.

 

Hoe:

Het participatietraject wordt voorbereid en geëvalueerd i.s.m. een projectgroep die in het kader van deze convenant opgestart wordt.

 

Indicatoren:

Registratiedocument

Vragenlijst op basis waarvan mensen in budgetbeheer/begeleiding, collectieve schuldbemiddeling, voorlopig bewindvoerder, … bevraagd kunnen worden

Nota met bundeling signalen (overzicht van signalen: knelpunten, good practises, … met daaraan gekoppeld aanbevelingen)

 

Strategische doelstelling 2.2. Vertegenwoordigen van de stem van mensen in armoede aan het lokaal beleid via de betrokkenheid van Samenlevingsopbouw in overlegfora binnen de stad Lier.

 

Wat:

Om de stem van mensen in armoede te vertegenwoordigen, wordt Samenlevingsopbouw betrokken in diverse overlegfora. Zo neemt Samenlevingsopbouw deel aan de Stuurgroep Huis van het Kind; Welzijnsraad; Veranderforum ELZ Pallieterland en werkgroep ‘kansarmoede en mensen met een psychische kwetsbaarheid; LOP Basisonderwijs en de Stuurgroep Uit-pas en vrijetijdsparticipatie.

Wanneer:

Deelname van Samenlevingsopbouw is afhankelijk van de organisatie van de overlegstructuur.

 

Hoe:

Afhankelijk van het thema van het overleg, neemt Samenlevingsopbouw deel om de stem van mensen in armoede in het lokaal beleid te vertegenwoordigen.

 

Indicatoren:

Jaarlijks overzicht van de deelname aan overlegfora

 

OPVOLGING EN EVALUATIE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Voor de opvolging van deze overeenkomst wordt een projectgroep samengesteld. Deze groep zal minstens bestaan uit vertegenwoordigers van Stad en OCMW Lier, sociaal beleid, sociale dienstverlening en schepen van Welzijn enerzijds en Samenlevingsopbouw anderzijds.

Binnen deze projectgroep, wordt het jaarplan voorgelegd – waarin uitvoering wordt gegeven aan de strategische doelstellingen zoals omschreven in de convenant.

Jaarlijks wordt een evaluatie opgemaakt van de uitvoering van de convenant. Eind 2022 vindt een grondige evaluatie plaats, die als basis dient voor opmaak van de convenant 2023-2025.

Tussentijds vinden binnen de projectgroep overlegmomenten plaats, waarin een stand van zaken gegeven wordt van de uitvoering.

 

FINANCIËLE EN ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN

 

De stad Lier stort jaarlijks, voor 1 maart,  45.000 € op rekening  BE02 0112 5106 3140 van Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie vzw.

Uiterlijk vijf maand na elk kalenderjaar zal Samenlevingsopbouw aan de stad Lier een gedetailleerd kostenoverzicht van het voorbije jaar overmaken.

Het gedetailleerd kostenoverzicht bevat alle uitgaven en inkomsten van het project uit de analytische boekhouding. Bewijsstukken liggen ter inzage bij Samenlevingsopbouw. Samenlevingsopbouw zal alle stukken ter beschikking houden / tijdig verstrekken indien de stad Lier dit vraagt.

 

 

 

Opgemaakt te Lier, 30 april 2020

 

Namens stad / OCMW Lier

 

 

 

 

Katleen Janssens, Frank Boogaerts,

algemeen directeurburgemeester

 

 

Namens Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie vzw

 

 

Ben Van Havere Eric Goubin,

directeurvoorzitter

 

 


Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/05/14

Ondersteuning vzw Samenlevingsopbouw

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant 2020 - 2022 tussen vzw Samenlevingsopbouw enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/11/KAP/05/14

Algemene werkingssubsidies

45.000 euro

0

Budgetsleutel

64900000

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

RECHTSPOSITIEREGELING M.B.T. COACHING- EN FEEDBACKGESPREKKEN EN FORMELE EVALUATIE EN MBT MAALTIJDCHEQUES TER UITVOERING VAN SECTORAAL AKKOORD 2020 - WIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rechtspositieregeling van stad en OCMW dient meer op elkaar afgestemd en geactualiseerd te worden.

 

Ontwikkelcirkels- Functioneren en evalueren

Het evaluatieproces is omschreven in de RPR van stad en OCMW. Het functioneren en evalueren wordt intern als ontwikkelcirkels benoemd.

Momenteel verloopt dit volgens vaste afspraken en volgens een vaste evaluatiecyclus van 2 jaar.

 

Sectoraal akkoord 2020 - VIA5

Op 10 april 2020 werd een nieuw sectoraal akkoord 2020 afgesloten voor al het personeel van de lokale en provinciale besturen

Het betreft zowel de VIA-medewerkers (de zorg, de culturele sector en de lokale economie) als de andere personeelsgroepen. Politie en brandweer valllen niet onder het akkoord, omdat voor hen federale regels gelden. Het akkoord is evenmin van toepassing op het personeel in het gemeentelijk onderwijs, dat rechtstreeks bezoldigd wordt door het departement onderwijs van de Vlaamse overheid.

Het akkoord bevat twee grote luiken: een koopkrachtverhoging voor het personeel van globaal 1,1% vanaf 1 januari 2020 en een engagement van de sociale partners om verder werk te maken van een hedendaags personeelsbeleid. Het akkoord is het resultaat van maandenlange onderhandelingen. Op vrijdag 29 mei keurde de Vlaamse regering de omzendbrief bij dit sectoraal akkoord goed. Deze omzendbrief verduidelijkt de toepassings- en uitvoeringsmodaliteiten van het sectoraal akkoord. Zo zullen de besturen voor de verhoging van de maaltijdcheques een eenmalig alternatief moeten bepalen voor de voorbije maanden, aangezien maaltijdcheques niet met terugwerkende kracht kunnen worden verhoogd. De omzendbrief gaat ook in op de mogelijke verrekening van lokale akkoorden die in 2019 of 2020 gesloten werden.

Het sectoraal akkoord 2020 bevat 3 pijlers

1. Verhoging van maaltijdcheques

De personeelsleden van de lokale en provinciale besturen die op de datum waarop dit sectoraal akkoord is afgesloten, de maximale werkgeversbijdrage voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, ontvangen vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscale maximum, met een maximum van 100 euro per vte.

2. Recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro

Elk personeelslid krijgt vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per vte. Dat bedrag wordt toegekend via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques, via de invoering of verhoging van een ecocheque, via de invoering van cultuur- of sportcheques, via de invoering van lokale handelaarsbonnen (cadeaucheques of geschenkcheques), of door een combinatie van die cheques.

3. Verhoging minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler contractueel personeel

Vanaf 1 januari 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van het contractuele VIA-personeel opgetrokken naar 2,5% (nu 1%) of een gelijkwaardige dekking voor lokale en provinciale besturen die niet werken met een bijdragevoet, maar met een kloofdichting. Die verhoging ligt in de lijn van het nieuwe kader voor aanvullende pensioenen in de publieke sector.

 

 

Deze koopkrachtverhoging moet onder meer als volgt gerealiseerd worden :

"Personeelsleden van de lokale besturen die op de datum van het afsluiten van het sectoraal akkoord de maximale werkgeversbijdrage  voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, ontvangen vanaf 01/01/2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques met een maximum van 100 euro per VTE".

Ter regularisatie voor de periode van 01/01/2020 tot en met 30/06/2020 wordt een éénmalige tijdelijke bijkomende verhoging voorzien.

Concreet voor Lier betekent dit een verhoging van de maaltijdcheques met 1 euro naar 7 euro van 01/06/2020 tot en met 31/12/2020 wat neerkomt op een koopkrachtverhoging van 100 euro per VTE.

 

Fasering

25/11/2019: principiële goedkeuring op het schepencollege

02/06/2020: BOC

29/06/2020: goedkeuring gemeenteraad en OCMW raad

 

Adviezen

Protocol van niet-akkoord van het BOC dd 29/06/2020 mbt ontwikkelcirkels

Protocol van het BOC van 02/06/2020 mbt sectoraal akkoord - fase 1 verhoging maaltijdcheques

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

De rechtspositieregeling en zijn wijzigingen

De wet van 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Bij protocol van niet-akkoord mbt RPR kan overheid toch de maatregelen nemen die ter onderhandeling werden voorgelegd.

 

Sectoraal akkoord van 10 april 2020 voor al het personeel van de lokale en provinciale besturen

 

Argumentatie

Ontwikkelcirkels- Functioneren en evalueren

Het decreet over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet hebben de bepalingen over de evaluatie van het gemeente-, provincie- en OCMW-personeel grondig gewijzigd. Evaluatie is geen verplichting meer. In de plaats daarvan krijgt het personeelslid recht op opvolging en feedback over zijn functioneren, al dan niet door middel van een evaluatie. Het personeelslid wordt opgevolgd en, indien nodig, geëvalueerd op ambtelijk niveau.

 

Verder bepalen de decreten voortaan dat het ontslag wegens beroepsongeschiktheid ingevolge het ontoereikend functioneren van het personeelslid, niet mogelijk is zonder voorafgaande evaluatie.

 

De minimale voorwaarden voor (onder andere) de evaluatie van het gemeente-, het provincie- en het OCMW-personeel worden respectievelijk geregeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 en het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010.

 

De bepalingen over evaluatie in die besluiten werden echter nog niet aangepast aan het gegeven dat evaluatie geen verplichting meer is, al is het wel de bedoeling dat de Vlaamse Regering nieuwe uitvoeringsbesluiten neemt, waarin al dan niet bepalingen over evaluatie vervat zullen zijn.

 

Wat de periodieke evaluatie betreft, primeert het decreet op het BVR RPR. Een bestuur kan beslissen het periodieke evaluatiesysteem te schrappen en een ander (eigen) systeem van opvolging en feedback uit te werken. Indien het bestuur er echter voor kiest om het periodieke evaluatiesysteem te behouden, dan moet het binnen de grenzen van bovengenoemde besluiten blijven.

 

Voorgesteld wordt om af te stappen van het periodiek evaluatiesysteem en het principe van informele coaching- en feedbackgesprekken in te voeren en minstens één maal per jaar een schriftelijke neerslag hiervan. Dit past meer in een modern HR-beleid.

Wanneer echter het functioneren meer naar disfunctioneren neigt zal een formeel traject worden opgestart van functionerings- en evaluatiegesprekken met min. en max. termijnen. Ontslag kan na 2 negatieve evaluaties, zowel voor statutairen als contractuelen.

 

Voor personeelsleden die net in dienst is, wordt ook voor het eerste jaar van tewerkstelling een specifiek traject voorzien.

 

De evaluaties uitgebracht bij de beëindiging van  de evaluatieperiode 2018-2019 blijven geldig.

 

Artikelen 41 tem 92 en artikelen 145 en 145 bis van de rechtspositieregeling worden vervangen door de artikelen in bijlage.

 

Deze wijzigingen aan de RPR gaan in per 1.6.2020.

 

Sectoraal akkoord 2020 - VIA5

Het voorstel is om in uitvoering van het sectoraal akkoord, maar in afwachting van het effectief bedrag van de VIA-gelden te werken in fases.

 

In stad en OCMW Lier waren de maaltijdcheques tijdelijk van 6 naar 7 euro gebracht. DIt liep af op 31/5/2020. De koopkrachtverhoging vermeld in het sectoraal akkoord stelt dat personeelsleden van de lokale besturen die op de datum van het afsluiten van het sectoraal akkoord de maximale werkgeversbijdrage  voor de maaltijdcheques nog niet bereikt hebben, vanaf 01/01/2020 een recurrente koopkrachtverhoging ontvangen via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques met een maximum van 100 euro per VTE.

De verhoging van 100 euro per VTE op jaarbasis betekent een verhoging van de maaltijdcheques van 0.5 euro per VTE. Aangezien de verhoging van de maaltijdcheques niet met terugwerkende kracht kan ingevoerd worden, wordt ter regularisatie voor de periode van 01/01/2020 tot en met 30/06/2020 een éénmalige correctie voorzien door de waarde van de maaltijdcheque met ingang van 1/06/2020 tot en met 31/12/2020 naar 7 euro te brengen. Dit komt neer op een koopkrachtverhoging van 100 euro per VTE voor het jaar 2020.

 

Vanaf het moment dat er meer duidelijkheid is omtrent de effectieve toekenning van de VIA gelden, van zowel van VIA 3 en 4 als van VIA5 , zal een nieuw voorstel voorgelegd worden. Deze VIA-middelen worden recurrent.

 

Omwille van deze verhoging dient artikel 255 bis van de rechtspositieregeling als volgt gewijzigd te worden :

"In afwijking van het vorig artikel wordt voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 31/12/2020 het bedrag van de maaltijdcheque verhoogd met 1 euro zodat de waarde van één maaltijdcheque 7 euro bedraagt. De wergeversbijdrage bedraagt dan 5,91 euro".

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Walter Marien

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de rechtspositieregeling m.b.t. coaching- en feedbackgesprekken en de formele evaluatie van stad en OCMW Lier goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad is akkoord om in uitvoering van het sectoraal akkoord van 10 april 2020 de waarde van een maaltijdcheque op te trekken van 6 naar 7 euro voor de periode van 1 juni 2020 tot en met 31/12/2020 en artikel 255 bis van de rechtspositieregeling in die zin aan te passen.

 

Art 3 :

De wijzigingen gaan in per 1 juni 2020.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

ARBEIDSREGLEMENT VAN DE ACADEMIES REGIO LIER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 23 maart 2015 over de goedkeuring van het arbeidsreglement, Schoolreglement, Artistiek Pedagogisch Project en Schoolwerkplan van de Academies regio Lier.

 

Feiten en context

Het arbeidsreglement van de academies is verouderd en stemt niet meer overeen met de huidige situatie en wetgeving inzake Deeltijds Kunstonderwijs. Het vorige reglement dateert van maart 2015.

 

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) - kortweg de Academies Regio Lier - moeten over een arbeidsreglement (AR) beschikken dat ter kennisgeving aan alle personeelsleden, in dienst van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap – Departement Onderwijs en Vorming - Deeltijds Kunstonderwijs, moet bezorgd worden.

 

Juridische grond

Decreet Vlaamse Executieve van 27-03-1991, regelmatig gewijzigd

Decreet deeltijds kunstonderwijs van 7 maart 2018 (B.S.11/05/2018)

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

Besluit van de Vlaamse Regering van 31 juli 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel van het ondersteunend personeel en van het opvoedend hulppersoneel van de onderwijsinstellingen voor deeltijds kunstonderwijs, domein Beeldende en audiovisuele kunst

Besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 2018 betreffende de individuele concordantie in het deeltijds kunstonderwijs en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 betreffende de ambtshalve concordantie

Wet van 19-12-1974 met betrekking tot de regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Decreet lokaal bestuur (art. 197,199, 200 en 210);

 

Argumentatie

Het stadsbestuur van Lier beheert als Inrichtende Macht het personeel van de academies regio Lier. Het uitvaardigen van een arbeidsreglement (A.R.) voor het in deze academies aangesteld personeel behoort dus tot de bevoegdheid van dit stadsbestuur.

 

Het Afzonderlijk Bijzonder Overlegcomité (ABOC) hechtte in vergadering van 5 juni 2020 goedkeuring aan het voorgelegd arbeidsreglement van de academies regio Lier.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het arbeidsreglement van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten - hierna verkort genaamd Stedelijke Academies regio Lier, goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 maart 2015, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het arbeidsreglement van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten - hierna verkort genaamd Stedelijke Academies regio Lier - goed, zoals opgenomen in navolgende tekstversie bestaande uit een algemeen deel en 9 bijlagen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

SAMENWERKING MET INTERREG EUROPE 'RFC': HEROVER DE VESTINGSTEDEN. OPMAAK MASTERPLAN VOOR HET FORT VAN LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 17 juni 2018 bevestigde de stad informeel aan Regionale landschappen Antwerpen bereid te zijn om deel te nemen aan het Interreg-project ‘RFC: herover de vestingsteden’.

 

Eind juni 2018 heeft Regionale landschappen Antwerpen samen met andere Europese partners van Europese vestingsteden een projectvoorstel ‘RFC: herover de vestingsteden’ ingediend voor de samenwerking tussen enerzijds de vijf Antwerpse vestingsteden en anderzijds de zes Europese vestingsteden bij Interreg Europe.

 

In maart 2019 kregen ze de goedkeuring en financiering van Interreg Europe.  Er werd een budget van 1.483.438,1 euro ter beschikking gesteld voor het gehele Europese project waarvan er 217.810 euro is voorzien voor de vijf Antwerpse vestingsteden.  Het project loopt van 1 augustus 2019 tot 31 juli 2023.

 

Op 9 januari 2020 gaf Wim Debaene van regionale landschappen Antwerpen een toelichting aan de Lierse stedelijke administratie en de betrokken schepenen over project RFC Antwerpen: herover de vestingsteden.  Meer specifiek over het verloop van het project en de samenwerkingsovereenkomst.  Lier schuift de opmaak van een masterplan voor het Fort van Lier als case naar voren.

 

Op 12 maart 2020 was er een tweede overlegvergadering met regionale landschappen Antwerpen en de betrokken diensten en schepen.  De inhoudelijke en financiële afspraken werden besproken.  Aansluitend was er een bezoek aan het fort van Lier.

 

Feiten en context

Interreg Europe helpt regionale en lokale overheden in heel Europa om een beter beleid te ontwikkelen en te leveren.  Ze helpen een omgeving om kansen te creëren voor het delen van oplossingen voor geïntegreerde en duurzame overheidsinvesteringen, innovatie en acties.  De subsidies zijn geen betoelaging of financieren investeringskosten maar zorgen voor het voorbereiden en klaarstomen van acties in regionale en lokale beleidsplannen.

Om dit doel te bereiken biedt Interreg Europe kansen door samenwerking op Europees niveau en op Regionaal en lokaal niveau.

 

Het RFC project gaat over de ontwikkeling van een uniek vestingstedennetwerk in de Antwerpse (en Vlaamse) regio, binnen de scope van de Regionale landschappen – versterkt met EU-partnerschappen.

 

Er zijn vijf vestingsteden op het grondgebied van de Regionale landschappen Antwerpen gelegen.  Met name Dendermonde, Herentals, Lier, Mechelen en Zandvliet/Lillo.  Binnen het EU-netwerk zal er kennis gedeeld worden met Regio Usti (Tsjechië), Komotini (Griekenland), Cluj (Roemenië), Presov (Slovakije), Teruel (Spanje) en Magdeburg (Duitsland).

 

Het project stelt een strategische en integrale aanpak voor het verduurzamen van militair erfgoed in deze vestingsteden en forten voor.

 

Bijlage 1 van dit besluit bevat de integrale projectdefinitie van het goedgekeurde Interreg-project ‘RFC: herover de vestingsteden’.

 

In totaal worden er zes onderwerpen rond duurzaamheid onderzocht met als doel nieuwe ambities te introduceren in vergeten stadsranden en forten:

1.Behoud en versterking van erfgoed

2.Groenblauw netwerk en beheer

3.Financiële en economisch aspecten

4.Recreatie en toerisme, sociaal gebruik

5.Stadsontwikkeling en publieke ruimte

6.Innovatieve oplossingen.

 

In elke vestingstad zullen er 1 of meerdere van deze thema’s aangepakt worden en vertaald en voorbereid worden richting concrete acties die passen binnen het beleid.

 

Voor Lier wordt voorgesteld om:

        een toekomstvisie te ontwikkelen voor het fort van Lier samen met de Lierenaar en betrokkenen (stadsbestuur, diensten, buurt, verenigingen, ….);

        het fort van Lier te koppelen aan het thema recreatie, inspelend op het huidige gebruik van het fort en ook linken aan de zuidelijke open ruimte corridor i.f.v. fietsen, wandelen en uitwerken van een cultureel parcours.

Het resultaat zal een uitgewerkt masterplan voor het Fort van Lier zijn.

 

De meer uitgewerkte fiche over de case Lier met het Fort van Lier is te raadplegen in bijlage 2 van dit besluit.

 

De samenwerking en overeenkomst tussen de stad Lier en Regionaal Landschap de Voorkempen loopt over een periode van 4 jaar tem juli 2023.  In 2 fasen:

        interregionaal leren: analyse, visie, opmaak actieplannen (augustus 2019-juli 2022)

        implementatie in het beleid + monitoring (augustus 2022-juli 2023)

 

De taken van de project promotor binnen de samenwerking (Regionaal Landschap) en de project partner binnen de samenwerking (stad Lier) worden in de overeenkomst zorgvuldig beschreven.  Zie bijlage 3 van dit besluit.

 

De stad Lier engageert zich om mee te werken aan de realisatie van het Interreg Europe project ‘RFC’ Recapture the Fortress Cities (herover de vestingsteden) door zowel inhoudelijke medewerking als een financiële bijdrage.

 

Adviezen

Advies technische dienst gebouwen – cel onroerend erfgoed

Het Fort is gelegen ten zuidoosten van het centrum van Lier.  Het bevindt zich op het einde van de Fortweg en is omringd door de Schollebeek. Het is een hybride  bakstenen fort van het type Y grondplan en hoge wallen en een langgerekte centrale kazerne op de binnenplaats. Alle elementen van het fortencomplex bleven bewaard doch in beschadigde toestand.

De verschillende gebouwen van het fortencomplex zijn in gebruik door verenigingen.  Vrij toegankelijk zijn de keelcaponnière, reservetoegang en de linker halve caponnière.   Waarvan de schoudercapponière links is voorbehouden voor vleermuizen.  De kazerne is om veiligheidsredenen afgesloten.

Vanwege grote financiële kosten is het Fort slecht onderhouden, grotendeels ontoegankelijk, verkeert het in slechte staat en is het moeilijk zichtbaar.

 

Het ontwikkelen van een duurzame langetermijnvisie voor het Fort dringt zich op.  Leegstand en verwaarlozing hebben immers een negatief effect. Bovendien is er geen duidelijkheid voor de huidige gebruikers.

Het Fort van Lier heeft een hoge erfgoedwaarde en kan een meerwaarde betekenen voor de stad.  Momenteel is het ongekend en onbemind.

 

Onderzoek naar het Fort is opgenomen in de meerjarenplanning van de stad Lier.

 

De samenwerking met Regionaal Landschap binnen het RFC project is een opportuniteit.  Het kan het draagvlak vergroten, de publieke opinie versterken van dit vergeten militair erfgoed en zoeken naar een meerwaarde en bijzondere beleving.

 

Het resultaat is een masterplan dat de stad Lier kan helpen in de komende jaren voor de omgang met het Fort.

 

Advies ruimtelijke planning

Het Fort van Lier vormt een baken in de openruimtecorridor ten zuidoosten van Lier. Het fort vervult een belangrijke rol op gebied van natuurwaarde, erfgoed, groenblauwe netwerk, recreatieve en landschappelijke waarde.

 

De stad werkt aan de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Lier. Het fort vormt binnen het beleid inzake de open ruimte en publieke ruimte een belangrijke sleutelrol. De opmaak van een masterplan draagt bij tot de rol en identiteit van het fort binnen het openruimtebeleid en haar functie binnen de openruimtecorridor Koningshooikt.

 

Een afstemming tussen het project en de opmaak van het beleidsplan Ruimte is noodzakelijk om een integrale benadering mogelijk te maken. 

 

Advies technisch bureau – openbaar domein – cel groen

Een aantal jaar geleden heeft het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap, afdeling Bos & Groen een studie gedaan naar bosuitbreiding in de regio Mechelen – Lier. Uit deze studie blijkt dat bebossing rond het Fort wenselijk is. Extra bos past binnen de visie van Stad Lier om de stad en de omgeving meer te vergroenen. Vanuit groen is er te weinig kennis en visie over de ruimte rond het fort. Een masterplan en visie zouden helpen om deze unieke locatie beter te ontwikkelen en te onderhouden.

 

Argumentatie

Het is aangewezen dat de stad Lier een samenwerking aangaat met Regionaal Landschap de Voorkempen voor het Interreg Europe ‘RFC’: herover de vestingsteden’ project met als case voor Lier: opmaak masterplan voor Fort Lier.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/03/SAP/01/01

Opmaak beheersplannen en herbestemmingsstudies

 

De financiële bijdrage van de stad Lier is 4.374 euro incl. BTW (totaalbedrag voor de hele projectperiode).

 

Aangezien de opmaak van het masterplan een samenwerking is tussen verschillende stedelijke diensten (milieu, groen, ruimtelijke planning, technisch bureau, …) zal het bedrag voor de bijdrage worden aangevuld met middelen uit de investeringsreserve.

 

In 2021 is er een budget van 9.250 euro voorzien voor deze actie.  Dit budget zal worden aangewend om een participatie en communicatietraject over het Fort van Lier uit te werken voor de Lierenaar en betrokkenen.  Dit zal het masterplan Fort ondersteunen.

 

Bijgevolg kan er 4.374 euro van de investeringsreserve worden verschoven naar Actie: 01/03/SAP/01/01 – opmaak beheersplannen en herbestemmingsstudies budgetsleutel 072000/21400007.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Interreg Europe ‘RFC’: herover de vestingsteden met Regionaal Landschap de Voorkempen goed.

De samenwerkingsovereenkomst is integraal als bijlage 3 toegevoegd aan het besluit.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

FLUVIUS 2.0 - WIJZIGING JAARACTIEPLAN 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 23 januari 2017 goedkeuring gehecht aan het masterplan openbare verlichting.

De gemeenteraad heeft in zitting van 13 december 2019 goedkeuring gehecht aan het voorstel Fluvius 2.0.

De gemeenteraad heeft in zitting van 27 april 2020 goedkeuring gehecht aan het jaaractieplan 2020 binnen het voorstel 2.0 van Fluvius.

 

Feiten en context

De stratenlijst voor het jaaractieplan (JAP) 2020 werd gewijzigd t.o.v. de lijst die op 27 april op de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Oorzaak van deze wijziging is enerzijds de gewijzigde jaarlijkse quota die Fluvius zichzelf oplegt om tegen 2030 op Liers grondgebied alle openbare verlichting te verledden. Eerder werd uitgegaan van 430 armaturen op jaarbasis te vervangen, nu werd bij Fluvius dit aantal verhoogd naar 500 stuks.

Hierdoor dienden een aantal straten toegevoegd te worden.

Bijkomend werd het JAP 2020 verder in overeenstemming gebracht met de planning van het technisch bureau van de stad, o.a. heraanleg Komeetstraat, Aarschotsesteenweg en Kesselsesteenweg.

 

De lijst in bijlage heeft betrekking op het JAP 20-22. De gewijzigde lijst voor 2020 dient goedgekeurd te worden. De definitieve lijst van 2021 en 2022 zal later ter goedkeuring aan het schepencollege worden voorgelegd.

 

De stratenlijst voor 2020 werd verder afgetoetst aan de planning voor de heraanleg van straten met het technisch bureau en vertoont geen conflicten.

 

Argumentatie

De aangepaste lijst voor 2020 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege.

 

Financiële weerslag

De financiële afweging om in te stappen in Fluvius 2.0 zit in deze overeenkomst vervat.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de wijziging van het jaaractieplan 2020 i.k.v. de overeenkomst Fluvius 2.0 goed.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

De financiële afweging om in te stappen in Fluvius 2.0 zit in deze overeenkomst vervat.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

IKA - KAPITAALSVERHOGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2019 over de goedkeuring van kapitaalsverhoging bij IKA

        Gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2019 over de goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 9 december 2019

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 18 mei 2020 opgeroepen om te beslissing over een kapitaalsverhoging bij IKA.

 

IKA is op verzoek en voor rekening van de stad aandeelhouder van Publi-T. De stad nam op de gemeenteraad van 25 november 2019 in het kader van de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2019 principieel standpunt in over de kapitaalsverhoging.

 

Met de investeringen van Publi-T worden belangrijke strategische doelstellingen bereikt.

De raad van bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalsverhoging ter dekking van de reeds in opdracht van de gemeenten verworven financieel vaste activa. De motiveringsnota is bij de oproepingsbrief gevoegd.

 

Er is een voorstel van de incorporatie van reserves en een voorstel van liquidatie van de rekening courant.

 

Adviezen

Advies financieel directeur:

Na volstorting van de aandelen (107.662,50 EUR) blijft er een saldo beschikbaar op onze rekening courant bij IKA voor een bedrag van 6.398,31 EUR. Voorgesteld wordt om dit bedrag te laten storten op rekening van de stad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Statuten IKA

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/07

Ontvangen dividenden deelnemingen IKA

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Walter Marien

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan:

        het voorstel van kapitaalsverhoging aandelen kengetal 5f voor een totaalbedrag van € 2.579.568,75

        de aanwending en storting van de rekening courant voor een totaalbedrag van € 2.172.707,12

        het voorstel van incorporatie van reserves voor een totaal bedrag van € 406.861,63

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist in te tekenen op de 522 aandelen IKA met kengetal 5f met een nominale waarde van € 206,25 voor een totaal bedrag van € 107.662,50.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist deze aandelen te volstorten met de middelen ter beschikking op rekening courant, zijnde € 114.060,81 en IKA te verzoeken het saldo van € 0,00 ter beschikking te stellen ter volstorting door middel van incorporatie van reserves.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist IKA te verzoeken het beschikbare saldo op rekening courant na volstorting van de aandelen met kengetal 5f te storten op rekening van de stad. Het betreft een saldo van 6.398,31 EUR.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepen wordt gelast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en er onder meer kennis te geven aan IKA, p/a Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle

 

Art 6 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/17/KAP/01/07

Opbrengsten uit financieel vaste activa

6.398,31 euro

 

Budgetsleutel

750000000

 

Art 7 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

KLEMO - AANDUIDEN VAN BESTUURDER VOOR RAAD VAN BESTUUR - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanstelling van Walter Grootaers in de raad van bestuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gewestelijke Maatschappij voor de kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

De stad heeft één vertegenwoordiger in de raad van bestuur, m.n. de schepen van wonen. Daarom dient de beslissing van 25 februari 2020 te worden aangepast.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

3 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven en Walter Marien

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan de afvaardiging van mevrouw Marleen Vanderpoorten, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de raad van bestuur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

KLEMO

1

vertegenwoordiger

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

VZW PROLIER - AGENDA ALGEMENE VERGADERING VAN 26 AUGUSTUS 2020. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals voorzien in de statuten (art.14 §2) van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap 'vzw Prolier' dient de gemeenteraad vooraf kennis te nemen van de agenda van de Algemene Vergadering.

 

Agenda Algemene Vergadering EVA vzw Prolier woensdag 26 augustus 2020:

        Goedkeuring verslag algemene vergadering 5 februari 2020

        Punten ter opvolging

        Goedkeuring agenda

        Goedkeuring jaarrekening 2019

        Verlening decharge aan de bestuurders

        Goedkeuring statuten EVA vzw

        Cultuurcafé: stavaza openstellen concessie

        Impact van de corona-maatregelen

        Terugkoppeling werkgroepen Prolier

        Varia

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

statuten van vzw ProLier (gemeenteraad van 17 december 2013)

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van vzw ProLier van 26 augustus 2020.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

VACANTVERKLARING VAN FUNCTIE VAN STATUTAIR CALOG ASSISTENT NIVEAU C BIJ DE LOKALE POLITIE LIER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en adminisratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones :

administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Op 01/01/2021 zal een personeelslid van het administratief en logistiek kader niveau C met vervroegd pensioen worden gesteld.  Daardoor komt een vacature vacant.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van statutair assistent niveau C binnen het administratief en logistiek kader vacant verklaard.

 

Art 2 :

Voor de invulling van de functie wordt beroep gedaan op de werfreserve die werd aangelegd in het kader van de exerne statutaire werving met referentienummer S6609N1901en het besluit van de burgemeester van 28/06/2019 waarmee de burgemeester de werfreserve vaststelde voor een periode van 24 maanden.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 juni 2020

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. fietsrapport Lier

U hebt samen met ons kennis genomen van het Fietsrapport. Stad Lier springt daar maar net met de hakken over de sloot met een beoordeling van 51,6%.

Als voornaamste werkpunten, waar de stad niet eens de helft van de punten haalt, noteerden we:

        comfortabel fietsen (2,2 op 5);

        veilig fietsen voor kinderen en ouderen (respectievelijk 2,2 en 2,3 op 5);

        inwoners weten waar ze met vragen en klachten terecht kunnen (2 op 5);

        het bestuur neemt gevaarlijke fietssituaties ernstig (2,3 op 5).

Voor het overige haalt de stad ook nergens meer dan 3 op 5, tenzij bij het luik ‘aangenaam fietsen, in een mooie omgeving…’; iets waar de stad echter niet meteen verdienste aan heeft.

 

Ik stel dan ook graag de volgende vragen:

1.Hoe schat het College zelf deze matige score in?

2.Is er een correlatie met het Fietsbeleidsplan van de Stad? Zit het plan nog op schema?

3.Behoeft het Fietsbeleidsplan bijsturing op basis van dit rapport?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is zo dat het fietsrapport een aantal uitdagingen op vlak van fietsen opnieuw benadrukt. Dit fietsrapport is het eerste dat in deze zin is opgemaakt. In het verleden ging het steeds om een beoordeling van het fietsbeleid door de organisatie, nu gaat het om de reacties van individuele fietsers. We zien dat die verschillende aanpak bij andere gemeenten ook andere resultaten geven.

 

Er zijn ook een aantal zaken die soms wat moeilijker zijn te plaatsen en er zijn een aantal elementen waar we de voorbije tijd op hebben gewerkt, waar dat ook in de cijfers stilaan zichtbaar wordt. Ik loop er met u even door:

 

        Comfortabel fietsen:

Fietscomfort is in belangrijke mate gelinkt aan het nog steeds voorkomen van een heel pakket bolle kasseien in onze binnenstad. We kennen daar allemaal een aantal voorbeelden van. Bij heraanleg wordt dat natuurlijk opgelost, maar dat is een traject dat uiteraard tijd in beslag neemt. Bovendien zijn er straten die in het verleden zijn aangelegd nog heraangelegd met bolle kasseien. Ik geef de voorbeelden Florent Van Cauwenberghstraat die nog door de Provincie Antwerpen werd aangelegd en Kolveniersvest die ongeveer rond dezelfde periode werd aangelegd door de stad en geopende in december 2001. Vandaag zouden we dat wegdek niet meer kiezen.

 

Er zijn er ook te noemen waar we wel kijken naar een ander materiaal om aan te leggen. Denk aan Berlarij, denk aan Huibrechtstraat, denk aan Ros Beiaardstraat en sionsplein, … of straten waar we al andere keuzes maakten, zoals Spekkestraat.

 

Er blijft wel een uitdaging als het gerelateerd is aan erfgoedwaarden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Begijnhof en aan de boogbrug ter hoogte van de ouderijstraat. Ruime besprekingen met erfgoed hebben ons geleerd dat ook daar soms tegengestelde belangen zijn. Zowel voor begijnhof als die boogbrug wil erfgoed daar geen gezaagde kasseien zien verschijnen als wegdek op een paar uitzonderingen na.

 

Maar om eerlijk te zijn is ook gezaagde kassei op vlak van fietscomfort geen grote luxe. We kiezen daarvoor om een hoger comfort te kunnen aanbieden aan fietsers dan bolle kasseien, maar dit scoort nog steeds slechter dan bijvoorbeeld klinkers of asfalt. Aan de andere kant is dan de vraag of asfalt op elke plek een mogelijkheid is. We hebben het destijds bijvoorbeeld voor de Sint-Gummarusstraat ook eens theoretisch besproken, maar de vraag is of we mentaal klaar zijn voor een dergelijk wegbeeld in delen van ons historisch centrum. Het is een open vraag.

 

Mijn inziens zit ook op de vesten een belangrijke uitdaging. De inspanningen om de vesten te verlichten hebben door de jaren heen geen goede invloed gehad op de staat van dat wegdek. Er staat nu een project op stapel om dat aan te pakken.

 

        Veilig fietsen voor kinderen en ouderen.

Dit is een permanent aandachtspunt. Dit wordt altijd bekeken, niet alleen naar aanleiding van een rapport. Daarvoor worden bij heraanleg de voorschriften uit Vademecums gevolgd. Een traject is natuurlijk maar zo veilig als zijn zwakste schakel. Het fietsnetwerk beperkt zich niet tot de onmiddellijke omgeving van de bestemmingen (zoals scholen). De fietsroutekaart informeert hierover.

 

Voor een stuk kan de keuze voor fietsstraten en de fietszone die in voorbereiding is, hier wel aan tegemoet komen, maar het blijft uiteraard een bijzondere uitdaging. Hetzelfde geldt overigens voor de mogelijke herziening van de snelheidskaart waarover eveneens wordt gesproken en waar discussies over lopen. Ik heb op de commissie hier recent nog een paar keer over teruggekoppeld met de betrokken gemeenteraadsleden. Ook hier dus een proces dat al in gang is gezet.

 

        Wat betreft meldingen en gevaarlijke fietssituaties, wat wel samen hangt, vond ik dat cijfer toch opvallend. De stad heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op meldingen en klachten. We stellen vast dat mensen vrij eenvoudig de weg vinden naar onze meldingspagina’s e.d. maar dat staat in contrast met de score op dat vlak.  Dat is iets dat dus absoluut verder onderzoek vraagt.

 

Als je de overige scores rangschikt van hoog naar laag, komen na het aangenaam fietsen 4 thema’s aan bod:

        stallen van fietsen

        onderhoud fietsinfrastructuur

        aangeven fietsroutes

        aandacht voor kruispunten

 

Dat zijn nu net de thema’s die in ons fietsbeleidsplan ook een prominente rol innemen. Op dat vlak is het aangewezen om de procedure uit het fietsbeleidsplan qua evaluatie te volgen en samen met de mobiliteitsraad ook de evaluatie te laten maken. Op die manier kan nagegaan worden of de prioriteiten op een aantal van die vlakken de juiste blijven en of er andere zaken moeten gebeuren. Bijvoorbeeld het luik rond meldingen over fietsinfrastructuur is daar bijvoorbeeld nooit meegenomen omdat het aanvoelen uit de meldingen nu net was dat mensen die weg tamelijk makkelijk vinden.

 

Algemene evaluatie is absoluut dat we niet tevreden mogen zijn met deze score en dat we hoger mikken. Er zitten een heel aantal projecten in de pijplijn op dat vlak zowel qua infrastructuur als op vlak van breder fietsbeleid daar moeten we verder mee gaan.

 

Ik denk dat fietsbeleid op dat vlak veel gemeen heeft met het fietsen zelf. Je geraakt maar ergens wanneer je blijft trappen en soms moet je een hele tijd trappen voor de bestemming in zicht komt. Stoppen met trappen omdat je nog niet bent waar je zijn moet, zorgt er eerst en vooral voor dat je er nooit zal geraken en minstens even belangrijk is dat je wellicht pijnlijk over het asfalt wordt uitgesmeerd. Blijven trappen dus en misschien best zelfs in een hogere versnelling.

 

 

Interpellatie 2 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. inzet “Coronamiddelen” Vlaamse overheid voor jeugd, sport en cultuur

Vandaag, 2 juni ’20, vernamen wij dat de Vlaamse overheid 87,3 miljoen Euro vrijmaakt om via de lokale besturen de jeugd-, sport- en cultuurwerking te ondersteunen.

Lokale besturen vormen voor CD&V de frontlinie in de ondersteuning van lokale cultuur-, jeugd- en sportactiviteiten. Steden en gemeenten kunnen zo een eigen invulling geven aan de belangrijke heropleving van de vrijetijdsbeleving.

De stad Lier ontvangt hiervan 575.000 € om jeugd, sport en cultuur lokaal te ondersteunen na Corona.

Al twee maanden vragen we in de gemeenteraad aan het stadsbestuur om na te gaan wat de noden van onze clubs en verenigingen zijn. Tot nu oordeelde het bestuur dat dit niet nodig was.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen:

        Gaat het CBS nu wel proberen zicht te krijgen op de situatie van de Lierse verenigingen?

        Op welke manier zal de stad deze middelen inzetten om het vrijetijdsleven in de stad te doen heropleven?

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest & Ivo Andries:

Collega Marrin, collega Coenen,

 

Met jullie welnemen zullen schepen Andries en ik jullie vragen samen beantwoorden.

 

Wij zijn op 2 juni verrast, weliswaar zeer blij verrast, met de boodschap van de Vlaamse regering dat Lier mocht rekenen op de kloeke som van  €575.391,42 die we op basis van de Gemeentefonds-verdeelsleutel ontvingen. Met uiteraard de strikte opdracht dit naar eigen inzichten te verdelen onder de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen, om hen zo goed als mogelijk te compenseren voor de verliezen die zij leden tengevolge van de Corona-crisis.

 

Met een werkgroep van het departement Uit, waarbinnen jeugd, sport en cultuur gekoepeld zijn, collega Andries, de burgemeester en ikzelf hebben we dan naarstig gewerkt aan een billijke en doeltreffende verdeelsleutel van deze middelen. Ons voornemen was om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Aangezien de werking van de adviesraden nog ernstig verstoord is en met de zomervakantie voor de deur was een participatietraject hierover niet aan de orde.

 

Alle 210 erkende Lierse en Hooiktse verenigingen uit jeugd, sport, (socio-)cultuur en sociale zaken krijgen via een eerste steunpijler hun werkingssubsidie uit 2019 nogmaals uitgekeerd. Zo wordt 179.650 euro verdeeld. Daarbovenop ontvangen zij allemaal een forfaitair steunbedrag van 500 euro, goed voor 105.000 euro in totaal. Al deze sectoren beschikten over uitgebalanceerde verdeelsleutels voor hun bestaande subsidies, die resultaat zijn van ruime sectorale consensus. Het leek ons dus niet aangewezen om daar opeens nog aanvullende of afwijkende verdeelsleutels aan toe te voegen.

 

Verenigingen uit deze groep die menen dat dit bedrag hun verlies niet dekt kunnen een beroep doen op de tweede steunpijler. Hierbij moeten ze hun werkelijke verliezen bewijzen. Alle winst uit publieksactiviteiten (fuif, eetfestijn, quiz…) tussen 13 maart en 31 augustus 2020 die door de coronamaatregelen niet konden doorgaan, komt hiervoor in aanmerking. Zij dienen hiervoor een dossier in met voldoende bewijsstukken. Er kan via deze weg per aanvrager maximaal 5000 euro worden uitbetaald. Het totale terugbetalingspercentage hangt af van de hoeveelheid aanvragen. Opgelet: wie kiest voor de tweede pijler kan uiteraard niet het steunbedrag van de eerste pijler ook aanvragen.

 

De tweede steunpijler staat ook open voor andere lokale verenigingen zonder commercieel doel die niet in aanmerking komen voor de eerste pijler, maar die publieksactiviteiten op het Lierse grondgebied moesten afgelasten.

 

Wat ons betreft biedt deze regeling een vlotte oplossing voor verenigingen met beperkte Corona-hinder. Zonder veel papierwinkel krijgen ze een bescheiden compensatie via de eerste pijler. Zwaarder getroffen verenigingen zullen een iets grotere inspanning moeten doen met de opmaak van een schadedossier, maar hierdoor ook een toereikende compensatie ontvangen. Vergelijk het gerust met een belastingaangifte: je kan kiezen voor het forfaitair bedrag, of als het de moeite is bewijs je je effectieve onkosten.

 

Door deze opdeling houden we de administratieve last voor verenigingen én diensten beperkt, krijgt iedereen een redelijk deel van de koek en worden de zwaarst getroffen organisaties passend geholpen.

 

 

Interpellatie 3 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. opgepompt grondwater van bouwwerven nuttig gebruiken

De jongste jaren worden de zomers steeds droger en warmer.

Dit jaar viel er al sinds april weinig regen en belooft de zomer opnieuw heet en droog te worden.

Voor boeren en fruittelers heeft de Provincie Antwerpen een droogte en hemelwater coördinator aangesteld.

In een eerste fase gaat hij de boeren helpen stuwgrachten aanleggen zodat, na een regenbui, zoveel mogelijk water kan worden gerecupereerd.

 

Wat ons als Vlaams Belang enorm stoort is dat er op vele plaatsen in Lier en omliggende gemeenten, op bouwwerven, grondwater wordt opgepompt dat rechtstreeks in de riolering verloren gaat. Zo zien we dat vandaag in Lier bv. aan een werf aan de Dungelhoeffsite.

 

De bemaling van een bouwwerf, het oppompen van grondwater, verlaagt het grondwaterpeil. Grondwater is echter één van de voornaamste pijlers van het ecosysteem. Het verlagen van de grondwaterspiegel betekent dus het onttrekken van water uit de wortelzone, wat nefaste gevolgen kan hebben voor de vegetatie. Bovendien kan het massaal lozen van het opgepompte water in de riolering het zuiveringsproces in de waterzuiveringsinstallatie ernstig verstoren. Daarom moet het water in principe in de buurt van de werf opnieuw infiltreren. Kan dat niet, dan moet het wegvloeien naar een nabijgelegen waterloop of eventueel worden afgevoerd via een leiding specifiek voor regenwaterafvoer. Pas als dat allemaal technisch niet mogelijk is, is lozing in de openbare riolering toegestaan. Toch gebeurt dit nog te vaak.

 

Mijn vragen zijn dan ook volgende:

        Geeft de stad Lier bij de aanvraag van een omgevingsvergunning bestemd voor een bouwwerf richtlijnen over het omgaan met de bemaling?

        Doet de stad Lier een controle op de manier waarop aannemers omgaan met het opgepompte grondwater?

        Zo ja, hoeveel bouwwerven lieten dit jaar het opgepompte grondwater nog wegvloeien via de riolering?

        Denkt het gemeentebestuur erover na om opgepompt grondwater van bouwwerven te recupereren? Welke concrete doelen heeft het stadsbestuur desgevallend voor ogen?

        Zo niet, meent het stadsbestuur dan niet dat – gelet op de periodieke zomerse waterschaarste- het in de toekomst aangewezen zou zijn dat particulieren worden ondersteund om aan het op een bouwwerf opgepompte grondwater, een nuttige bestemming te geven? En uiteraard, dat het stadsbestuur voortaan zelf het voorbeeld zal geven?

 

Antwoord Schepen Walter Grootaers:

Behandeling van aanvragen voor bronbemalingen

Het uitvoeren van een bronbemaling voor het verwezenlijken van stedenbouwkundige werken is reeds sinds 1999 opgenomen in Vlarem I. Hiervoor moet sinds 1/05/1999 reeds een melding gedaan worden. Desondanks is dit bij veel Vlaamse aannemers en architecten nog niet geweten.

Naar aanleiding van deze wijziging in de wetgeving en de vereniging van de erkende bemalingsfirma’s in een unie, heeft de VMM een handleiding ‘richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ opgemaakt. Dit hebben ze in 2019 voorgesteld aan zowel de bemalingsfirma’s als aan de consulenten leefmilieu van de verschillende steden en gemeenten.

De handleiding wordt nu actief gebruikt om elke bemalingsaanvraag af te toetsen. Waar mogelijk wordt opgelegd om het opgepompte water terug te brengen/te laten infiltreren in dezelfde watervoerende laag. Hierbij zijn er echter enkele randvoorwaarden die het moeilijk maken om deze maatregel op te leggen, namelijk:

        De afstand tussen de plaats van retour en bouwput moet minstens 10 keer de diepte van de bemaling zijn, anders wordt hetzelfde water continu rondgepompt en komt de bouwput mogelijk in gevaar.

        Soms zijn er onbebouwde terreinen in de buurt waar het water van de retourbemaling zou kunnen infiltreren, maar kan dit niet omdat dit andermans eigendom is.

        Voor kleinere bemalingen is de kost van een retourbemaling vaak niet evenredig met de impact.

Ondanks deze bemerkingen wordt een retourbemaling nog altijd beschouwd als de meest aangewezen methode, met de kleinste impact op de watertafel.

De tweede optie is om aan passieve retour te doen als er bijvoorbeeld een gracht, een wadi, de Binnen-Nete, … in de buurt aanwezig is waarop het water geloosd kan worden en zo terug in de bodem kan trekken.

Er is ook een derde optie mogelijk wanneer er een geklasseerde waterloop in de buurt is. Het opgepompte water kan dan hierin geloosd worden. Er zal een kleine hoeveelheid infiltreren en het overige water zal afgevoerd worden. Een nadeel is dat hiervoor toestemming gegeven moet worden door de waterloopbeheerder. In het geval van klasse 2 waterlopen hebben we een algemene toestemming onder voorwaarden gekregen van de provincie. Voor grotere bemalingen (klasse 2) kunnen we actief advies vragen aan de waterloopbeheerder.

Pas in laatste plaats wordt er geloosd op de riolering. Hierbij wordt ook steeds afgetoetst of er op gescheiden riolering geloosd kan worden, zodat de RWZI niet overbelast wordt. Bij gescheiden riolering wordt het water rechtstreeks naar een waterloop afgevoerd. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de bronbemaling op het Leopoldplein, waarbij het water rechtstreeks de Nete in gaat.

Handhaving op bronbemalingen

De vergunde bronbemalingen worden actief en passief gecontroleerd. Actief wordt er op de werf bekeken of alles aangesloten werd zoals opgelegd. Er wordt controle gedaan op de aanwezigheid van een zandfilter, het lozingspunt, de aanwezigheid van een debietmeter,…

Passief wordt er opgelegd in de vergunningsvoorwaarden dat de bemalingsdebieten doorgegeven moeten worden en dat er in geval van een mogelijke bodemvervuiling analyserapporten bezorgd moeten worden.

Indien er onregelmatigheden zijn, wordt er aangemaand en indien nodig PV opgemaakt.

Bronbemalingen die niet aangevraagd zijn, krijgen zoals bij alle handhavingszaken éénmaal een waarschuwing. Daarna wordt er PV opgemaakt voor zowel de exploitant als de bemalingsfirma.

Volgend jaar moet de prioriteitennota van handhaving leefmilieu herbekeken worden. Vermoedelijk worden de bronbemalingen als prioriteit opgenomen.

Recuperatie van bemalingswater

Er wordt op verschillende niveaus bekeken hoe de recuperatie van bemalingswater gerealiseerd kan worden.

De POM en de proeftuin voor de landbouw gaan een studie uitvoeren naar de bruikbaarheid van bemalingswater, op basis van de chemische samenstelling. Dit is belangrijk omdat bemalingswater vaak heel ijzerhoudend kan zijn, waardoor het planten zou kunnen verbranden.

Op Vlaams niveau bekijkt men in hoeverre men dit kan opnemen in Vlarem II, want tot nu toe is dit niet geregeld.

De dienst leefmilieu is naar aanleiding van de droogte aan het bekijken in hoeverre hergebruik van bemalingswater in Lier kan toegepast worden, zowel op kleine schaal voor particulieren als op grote schaal voor stadsdiensten en landbouw. Zoals eerder aangegeven moet hiervoor zowel de wetgeving, de kostprijs, de technische haalbaarheid en de kwaliteit van het water voor onderzocht worden. In enkele steden zijn reeds proefprojecten lopende. Naar organisatie en werking toe zouden ze een bron van informatie kunnen zijn voor de stad Lier.  Zowel Mechelen als Gent werden al door de dienst leefmilieu hierover gecontacteerd.

Zo heeft de stad Mechelen sinds dit jaar een proefproject lopen waarbij ze containers van 1m³ voorzien waarin bemalingswater wordt opgevangen. Het water van deze containers wordt dan ter beschikking gesteld van de buurtbewoners. In de vergunningen/aktenames van deze bemalingen wordt opgenomen dat de containers geplaatst moeten worden als droogtefase oranje of rood van kracht is. Het voorzien van een overloop op de containers wordt niet als voorwaarde opgelegd, de praktische uitwerking hiervan is door de stadsdiensten bijgevolg niet gekend. Bij de start van elke bemaling wordt één kwaliteitsmeting opgelegd. Hierbij gaat het om een analyse op schadelijke stoffen (zware metalen, BTEX, minerale olie, chloor) en niet op geschiktheid voor planten.  De collega’s van Mechelen geven aan dat er nog enkele onduidelijkheden zijn en dat het ook maar om kleinschalige opvang gaat.

De stad Gent zou al langer een proefproject lopende hebben en ook rond grote opvangmogelijkheden werken.  Voorlopig hebben we nog geen bijkomende info mogen ontvangen van de verantwoordelijke van het project daar.  We volgen dit alleszins nauwgezet op.

 

 

Interpellatie 4 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. wateroverlast Mallekot

In de Mallekotstraat was het weer zover.

Woensdag 17 juni, na een hevige regenbui, hebben buren met man en macht gewerkt om het water, dat niet weg kon, niet in enkele huizen te laten binnenlopen, in afwachting van de komst van de brandweer.

 

In het verleden heb ik meermaals hierover contact gehad met het hoofd van de technische dienst.

 

In de GR van juni 2019 werd mij gemeld dat in augustus 2019 een inspectie van de riolering met een infra rood camera zou gebeuren.

 

Aquafin kreeg op 2 december 2019 en voerde een hydraulische inspectie uit op 29 januari 2019.

 

Er was een voorstel 2 delen riolering te koppelen en een terugslagklep aan te brengen.

 

Mijn vragen hierover:

 

Is er nu eigenlijk al iets gebeurd na verschillende jaren van miserie?

 

Zo ja,  wat en wanneer?

 

Heeft iemand van het CBS ter plaatse, de zaken al eens vastgesteld?

Er is geen verzakking van de riolering, is de conclusie, maar het is een verzakking van het voetpad wat mede de oorzaak is.

Conclusie:

Wat er al gebeurd is, het water loopt nog steeds de huizen binnen.

En dit moet eindigen.

Anno 2020 is dergelijke situatie niet meer te verdedigen.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Zoals u zelf aangeeft is er op dit vlak al een heel traject gelopen. Daarbij is er een inspectie uitgevoerd door een externe firma, werd ook een hydraulische studie uitgevoerd door Aquafin en werd een dossier voorbereid door onze diensten om de oplossing uit te voeren.  Daarbij is voorzien dat de laatste inspectieput aan de noordzijde rechtstreeks op de riolering van de Pannenhuisstraat wordt aangesloten. Daartoe werd een prijsraming opgesteld en werd een prijsvraag gedaan aan de aannemer die het stad via raamcontract heeft aangesteld, alsook Aquafin waarmee de stad een samenwerkingsovereenkomst heeft in kader van dergelijke hydraulische studies, maar die ook andere zaken mogelijk maken.

 

Zodra beide prijzen binnen zijn en budgettair afgedekt zijn, kunnen de werken ingepland worden. Op uw  vraag met betrekking tot vaststellingen ter plaatse, kan ik u meedelen dat op 17 januari mensen van het technisch bureau ter plaatse zijn geweest.

 

 

Interpellatie 5 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. vervoersregio

De gewijzigde timing van het decreet basisbereikbaarheid stelt dat uiterlijk in september van dit jaar elk van de 15 vervoerregio's een voorstel van openbaar vervoersplaan neerlegt bij de Vlaamse Overheid.De opmaak van die plannen zitten nu dus in een eindfase. Dat vervoersplan omvat naast het kernnet en aanvullend net,waarbij het voorstel van De Lijn komt en waarover de vervoerregio enkel een advies geeft,ook het vervoer op maat.Dat vervoer op maat vervangt in hoofdzaak de belbussen en de diensten van aangepast vervoer op maat.Het vervoer op maat is voor specifieke,individuele vragen van mensen die geen of moeilijk toegang hebben tot de andere vervoerslagen(doelgroepen als mensen met een beperking),en kan zeer  verschillende vormen aannemen:van buurtbussen,over collectieve taxi's op afroep,tot deelsystemen.De regie hiervoor is in handen van de vervoerregio. De budgetten daarvoor werden vastgelegd per vervoerregio.Voor onze regio is dat 1.302.913 euro.Daarbovenop werd er binnen de Vlaamse Regering ook nog een groeipad voor dat budget afgesproken.

Op het einde van 2024 zal er 31 miljoen worden toegekend uit de Vlaamse begroting aan de vervoerregio's om het vervoer op maat concreet vorm te geven,wat voor onze regio neerkomt op 1.186.256 euro.

ik heb dan ook volgende vragen:

        Is er al een ontwerp van openbaar vervoerplan voor onze regio ?zo ja kan dit bezorgd worden,zo nee in welke fase zit dit?

        Moet dit plan goedgekeurd worden op elke gr van de gemeenten die deel uitmaken  van de vervoerregio ? werd er reeds advies gegeven door het cbs over dit plan?

        Welke lijnen van kernnet en aanvullend net lopen er door onze stad en worden die vermeerderd of verminderd?

        Wat gaat vervoer op maat betekenen voor onze stad,komen er mobipunten en hoeveel en worden er flexbussen of buurtbussen ingelegd i.p.v. belbussen?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Qua vervoerplan:

Er is momenteel geen plan dat kan worden voorgelegd worden. Er lopen nog volop gesprekken en ook de doorrekening van de voorstellen gebeurde nog niet. Dit hangt overigens ook samen met de plannen van de vervoerregio’s Mechelen en Kempen.  De aaneenschakeling van al die plannen zorgt voor het integrale openbaar vervoersplan. In Mechelen is daarover reeds een uitwisseling geweest, voor vervoerregio Kempen was dit gepland, maar is dit door corona niet kunnen doorgaan. Binnen de vervoerregio Antwerpen bereidt men ook sessies voor om de gemeenteraadsleden in alle gemeenten van de vervoerregio rechtstreeks bij het proces te kunnen betrekken omdat ook bij hen wel wat expertise zit rond het onderwerp. De besluitvorming rond het plan dient te gebeuren in het najaar van 2021.

Moet dit plan goedgekeurd worden op elke gr van de gemeenten die deel uitmaken  van de vervoerregio ? werd er reeds advies gegeven door het cbs over dit plan?

Er zijn al verschillende gedachtenwisselingen geweest in het kader van de vervoerregio. Er wordt daar momenteel nog over gedebatteerd binnen de vervoerregioraad, maar er dient ook nog een traject volgen dat voor de verschillende gemeenten ook via adviesraden en reguliere procedures nog lopen. Er is vandaag geen schepencollegebeslissing over het openbaar vervoersplan. Er zijn ook nog elementen die in het geheel niet aan bod zijn geweest binnen de vervoerregio, ik denk dat bijvoorbeeld aan het luik vervoer op maat.

Wat uw 3de en 4de vraag betreft:

Dit komt aan bod in de procedure die nog moet gevoerd worden. Vervoer op maat moet nog uitgewerkt worden, mobipunten ook, belbussen zijn quasi onbestaande in onze regio. In Lier rijdt momenteel geen enkele belbus omdat deze niet behoort tot een belbusregio. Wat betreft aanvullend net en kernnet, is het belangrijk om te weten dat de bussen in Lier behoren tot 3 verschillende vervoerregio’s. Het is dus maar mogelijk om een antwoord op die vraag te geven zodra het vervoerplan in een finale fase zit en dus na de sessies die in de komende tijd worden gegeven aan de verschillende gemeenteraadsleden. Die gegevens zijn momenteel nog volop in beweging doordat er ook binnen alle vervoerregio’s en in verschillende gemeenten nog vragen worden gesteld aan De Lijn. Er wordt momenteel ter voorbereiding van de gesprekken hierover een doorrekening door De Lijn voorbereid.

 

Het lijkt me het makkelijkste dat ik op de volgende commissievergadering eens een volledig overzicht geef van de voorstellen die De Lijn momenteel doet in de 3 vervoerregio’s en waar wij weet van hebben. Dan kunnen we daar ook met het nodige kaartmateriaal in de hand het gesprek ook voeren. Ik stel voor dat we dat op die manier trachten aan te pakken.

 

 

Interpellatie 6 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. corona

Na 3 hectische maanden van coronatoestanden staat de vakantie voor de deur en kijken we hoopvol en positief uit naar de toekomst.

Er mag gezegd worden dat de afgelopen maanden het beste bij velen naar boven is gekomen,de ongelooflijke prestaties van ons zorgpersoneel, scholen en leerkrachten die zich moesten heruitvinden,directe en gerichte beslissingen van onze stad,burgers die actief anderen hielpen door o.a. mondmaskers te maken of kleine sprankeltjes hoop brachten met raamtekeningen bij onbekenden en nog zoveel andere initiatieven teveel om op te noemen.

De afgelopen maanden hebben de kracht van onze samenleving naar boven gebracht maar hebben er ook voor gezorgd dat de pijnpunten van onze huidige maatschappij duidelijker werden.

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs:

        Zal er door de perikelen van de afgelopen maanden een herziening van de meerjarenplanning komen ? zo ja wanneer zal die op de agenda van de gemeenteraad komen?

        Is de stad van plan om de mensen uit de zorg te belonen voor hun uitzonderlijke inspanningen van de laatste maanden?

        Welke acties zijn er concreet genomen of zullen er nog genomen worden om de sociaal zwakkeren in onze stad te ondersteunen?

 

Antwoord Burgemeester Frank Boogaerts:

De coronacrisis heeft uiteraard een impact op de lokale financiën, zowel aan ontvangstenzijde (bv. terugvallende belastingontvangsten) als aan uitgavenzijde (bv. onvoorziene uitgaven voor zorg en beschermingsmateriaal, ondersteuningsmaatregelen,…).

Dat is een bijkomende uitdaging voor de gemeentebesturen, maar er is geen reden tot onmiddellijke actie, niet op het vlak van de beperktheid van de kredieten en niet op het vlak van het financieel evenwicht. De regelgeving legt het niveau van de kredietbewaking op het totaal van de exploitatie-uitgaven.

Dat betekent dat een gemeente op korte termijn begrotingstechnisch pas in de problemen komt als er nu al meer uitgaven moeten gebeuren dan voor het volledige jaar waren opgenomen in het meerjarenplan. Dat is nu in de komende maanden weinig waarschijnlijk. Binnen die grens beschikt de gemeente over een grote vrijheid om ramingen te verschuiven en de impact van de coronacrisis is een goede reden om van die mogelijkheden gebruik te maken.

Omdat het agentschap voor binnenlands bestuur de precieze impact van deze uitzonderlijke omstandigheden op de gemeentelijke financiën nog niet goed kan inschatten, zal de omzendbrief over aanpassingen van het meerjarenplan dit jaar ook pas in het najaar worden verstuurd.

Gelet op bovenstaande info en teneinde de oefening grondig en op basis van accurate informatie uit te werken, zal de aanpassing van het meerjarenplan in het najaar worden uitgewerkt en aan de gemeenteraad worden voorgelegd (vermoedelijk GR December).

Het is zeker zo dat de mensen in de zorg de afgelopen maanden uitzonderlijke inspanningen geleverd hebben. Dat geldt ook voor tal van medewerkers die de afgelopen maanden de huisartsenwachtpost ondersteund hebben; het maatschappelijk werk van het OCMW – die op uiterst korte tijd het aantal (complexe) hulpvragen zeer fors zagen toenemen en daarop – in moeilijke omstandigheden – antwoorden hebben geboden,… Breder nog: het gaat het ook over winkelbedienden; poetskrachten;… - die in moeilijke omstandigheden uitzonderlijk werk hebben geleverd. Maar nogmaals: dat de zorg uitzonderlijke inspanningen verricht (heeft), staat buiten kijf. Vanuit de sector zelf, komt vnl. de boodschap dat men structurele verbeteringen wil, en niet eenmalige beloningen. Wij zullen uiteraard de verdere evoluties op hoger niveau van zeer nabij volgen.

Om de sociale gevolgen van de CORONA crisis op te vangen, heeft het CBS onmiddellijk actie ondernomen middels uitvoering van een sociaal 19 punten plan COVID19. In dat plan worden tal van acties opgenomen t.b.v. diverse doelgroepen, die ondertussen zijn uitgevoerd of in uitvoering zijn. Een zeer onvolledig overzicht:

        367 maatschappelijk kwetsbare jongeren zijn bereikt via levering aan huis van speel en leertasjes;

        1176 ouderen zijn proactief gecontacteerd om te peilen naar welbevinden en ondersteuningsnoden;

        190 keer zijn risicogroepen ondersteund via boodschappen;

        Er is een nieuw budget van zo’n 28.000€ vrijgemaakt voor het Family Justice Center om het hulpverleningsaanbod rond intrafamiliaal geweld in Lier te versterken.

        Aan 498 mensen zijn voedselcheques verdeeld om voedselaankopen via de sociale kruidenier mogelijk te maken;

        186 laptops zijn verdeeld aan maatschappelijk kwetsbare jongeren om afstandsonderwijs mogelijk te maken;

        31 buddy’s zijn actief ingezet om kinderen extra bij te staan bij het schoolwerk

       

 

Met andere woorden:  op de sociale gevolgen op korte termijn op te vangen heeft stad en OCMW Lier onmiddellijk actie ondernomen. Experts wijzen erop dat de sociale impact van de CORONA crisis zich in het najaar en in 2021 ten volle zal doen gevoelen. In die zin is het sociaal 19 punten plan COVID 19 geen eindpunt. Vandaar zijn we momenteel al in overleg met de welzijnsraad hierrond, en wordt – o.m. ook in de schoot van het Bijzonder Comité sociale dienst – de planning naar bijkomende sociale initiatieven voorbereid. Belangrijk is dat we die beleidskeuzes maximaal in overleg willen maken, zodat we kunnen bogen op een breed draagvlak voor het sociaal beleid.

 

 

Interpellatie 7 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Lisp onder water

Op 17 juni 2020 was het weer zo ver. De Lispersteenweg liep weer onder water. Eerst kwamen er bubbels uit de put deksels en achteraf vlogen de putdeksels eraf en kwam het rioolwater omhoog. Weer grote miserie voor de buurt.

Graag hierover meer duidelijkheid.

        De werken die laatst gebeurd zijn hebben weinig resultaat gehad, klopt dat?

        Wat was de reden dat Lisp weer onder water stond?

        Wat gaat er nu gebeuren om dit eindelijk echt op te lossen?

        Zolang deze riool problemen blijven duren, zou ik willen vragen aan het CBS geen enkele bouw uitbreiding nog goed te keuren die aansluiting geven op dit rioolnet.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Ik ga in op uw verschillende vragen:

 

1) De werken die laatst gebeurd zijn hebben weinig resultaat gehad, klopt dat?

Neen, dat klopt niet.

Het grondig ruimen van de Arendsbeek ter hoogte van de kruising met de Lispersteenweg heeft de druk op de collector van Aquafin  hier wel degelijk beperkt. Vaststellingen ter plaatse  bevestigen dit. De wateroverlast hogerop op de collector van Aquafin thv het kruispunt met de Voetbalstraat was meer uitgesproken. Dit wijst op het feit dat de (ondergedimensioneerde) overstort van Aquafin op de Arendsbeek beter zijn functie vervult dan eerder. In het verleden was de grootste wateroverlast steeds op te merken ter hoogte van het Hof van Beieren, deze was ditmaal een heel stuk minder dan bij vorige zware regenval.

Weliswaar kwam water op de rijbaan terecht vanuit het putdeksel net boven de overstort van Aquafin, maar kon dit veel sneller afgevoerd worden langs de straatkolken die eerder rechtstreeks aangesloten werden op de Arendsbeek. Hierdoor werd grotere wateroverlast op deze kruising vermeden zoals we ze vroeger wel vaststelden.

2) Wat was de reden dat Lisp weer onder water stond?

De problematiek is intussen ruim bekend. De capaciteit van het onofficiële overstort van Aquafin op de Arendbeek is te klein om het hemel/afvalwater af te voeren net voor de siffonering van de collector onder Arendbeek. Ik heb u al eerder toegelicht dat men daar destijds een aansluiting heeft voorzien, vermoedelijk tijdens de werken, die niet op de ontwerpplannen staat en die niet is doorgerekend noch officieel ontworpen. Doordat de capaciteit daarvan zeer beperkt is stijgt hierdoor de druk opwaarts in de collectorleidingen van Aquafin waardoor stroomopwaarts op de collector en zijn zijtakken (Voetbalstraat, Rivierstraat) het water tot aan de deksels en de rijbaan stijgt.

 

3) Wat is nu de oplossing?

Het periodiek overleg met Aquafin heeft uitgewezen dat Aquafin een landmeter heeft aangesteld werd om het overstort exact op te meten om de herdimensionering van de overstort op te starten. Enkel het voorzien van een correct overstort kan de problematiek terdege aanpakken. Dit is al meerdere malen beloofd door Aquafin, maar werd steeds achteruit geschoven.

 

 

Interpellatie 8 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. sanitair speeltuin Park

Op een schriftelijke vraag over de openingsuren van het sanitair op het speelpleintje aan het stadspark, kreeg ik het volgend antwoord:

Werkmmaat en de stad zou te weinig personeel hebben om het sanitair open te houden.  Graag zou ik willen weten van het CBS of hier al een oplossing voor is uitgewerkt als de corona maatregelen voorbij zouden zijn?

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest:

Collega Taelman,

 

Zoals bekend is van 1 april tot en met de herfstvakantie Werkmmaat verantwoordelijk voor het openen en onderhouden van het sanitair aan de speeltuin. Dit jaar gebeurde dat, omwille van de coronamaatregelen, pas vanaf eind mei.

 

Tussen de herfstvakantie en 1 april worden de toiletten aan de speeltuin niet geopend, omdat toezicht en onderhoud niet verzekerd kunnen worden. In een eerder antwoord heb ik al toegelicht dat we daar oplossingen voor zoeken, in prime voor de weekends. Het toevoegen aan het takenpakket van de bestaande poetsploeg bleek reeds lang praktisch onmogelijk.

 

In het najaar wordt bekeken of extra personeel met een zeer specifieke taaklast hiervoor kan aangesteld worden, dan wel of een samenwerking met verenigingen of vrijwilligers mogelijk is tijdens de winterweekends. Idealiter hadden we deze consultaties al gedaan tijdens het voorjaar, maar helaas heeft Corona daar roet in het eten gegooid.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/09/2020