Lier

Zitting van 25 juni 2018

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. wegdek Dungelhoeff

In het College verslag van 4/6/2018 punt 17 staat te lezen dat er voor het onderhoud aan de Dungelhoeve, de voetpaden en wegen, een bedrag wordt voorzien van  84 143 eur. Een deel van de kosten worden gedragen door Cordeel NV.

Graag had ik vernomen welke herstellingen er moeten gebeuren aan een volledig nieuw wegdek dat een bedrag van meer dan 84 143 eur kan verantwoorden.

 

Antwoord Bert Wollants:

De problematiek van de losliggende kasseien is bekeken door studiebureau Arcadis.

Het oppervlaktewater kan niet snel genoeg naar de ondergrond draineren waardoor de voegvulling verzadigd wordt. Wanneer op dat moment veel verkeer over de kasseien passeert, kunnen deze bewegen en naar boven gedrukt worden.

Aangezien de fundering en ondergrond onvoldoende drainerend zijn, worden de voegen uitgevoerd met een gemodificeerde mortel (waterdicht). Het hemelwater dient dan via hellingen en de verharding en greppels afgevoerd te worden naar de regenwaterriolering.

De bestaande kasseiverharding dient daarvoor uitgebroken te worden en volledig herlegd.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Freddy Callaerts (sp.a.) i.v.m. containers.

De laatste maanden zijn er zeer dikwijls problemen met overvolle glas-en papiercontainers, de burgers kunnen dan met hun papier of glas terug naar huis of deponeren het naast de container (wat natuurlijk niet mag) dit geeft een zeer slordig beeld en nodigt uit tot meer afval.

Met de glascontainer aan het Gebr. Doxplein is er nog een ander probleem,door de heraanleg van de Sint Gummarusstraat zou de ophaalwagen van Ivarem niet meer tot aan deze locatie geraken en nu heeft men niet beter gevonden dan de twee vulopeningen van de glascontainer  toe te kleven met tape.

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs:

         Heeft het cbs Ivarem hierover al aangesproken?

         Hoelang gaat dit probleem nog duren?

         Heeft men de buurtbewoners hier al over geïnformeerd?

 

Antwoord Lucien Herijgers:

Het probleem van de vullingsgraad van glasbollen en OCT’s voor papier & karton is bij IVAREM bekend. De burgemeester heeft IVAREM reeds op 16 en 17 juni hierover gealarmeerd.

De vullingsgraad van de glasbollen en ondergrondse containers voor glas wordt door IVAREM nauwlettend opgevolgd.  De afgelopen maanden werden grote volumes glas aangeboden op een zeer korte periode. In tegenstelling tot vorige jaren is dit een nieuw gegeven. Meermaals bleek een geledigde glascontainer na 1 dag opnieuw overvol te zitten. Mogelijk is de verklaring te zoeken in de combinatie van goed weer (tuinfeesten...) en een aantal feest- en brugdagen. Meer en meer glas van bedrijven wordt eveneens naar de glasbollen gebracht. Defecten aan de inzamelwagen van de onderaannemer hebben aanleiding gegeven tot uitgestelde ophalingen (meestal de dag nadien of gedurende het weekend. Waar nodig heeft IVAREM de inzamelfrequentie aangepast.

Voor een aantal ondergrondse containersystemen voor papier & karton werd de inzamelfrequentie recent opgedreven. Standaard worden deze gelegd op vrijdagnamiddag en maandagvoormiddag. Op locaties met regelmatige overvulling wordt sinds mei 2018 op woensdag een bijkomende lediging georganiseerd.

 

De OCT voor glas aan het Gebr. Doxplein is niet meer bereikbaar voor de kraanwagen van de ondernemer door werken in de St. Gummarustraat. De onderaannemer kan met de kleinste kraanwagen de bocht Vismarkt – Aragonstraat – Mosdijk niet nemen. IVAREM heeft zelf niet het geschikte materiaal om de OCT voor glas te ledigen. Dinsdag 26 juni zullen ter vervanging van de OCT tot het einde van de werken in de St. Gummarusstraat twee glasbollen worden geplaatst als tijdelijke oplossing (wit en gemengd glas). De vulopeningen van de bestaande OCT werden preventief afgesloten. (geurhinder door niet lediging, mogelijkheid tot achterlaten glas) Burgers worden verwezen naar inzamelpunten voor glas in de nabije omgeving. Na plaatsing van de tijdelijke glasbollen zal de burger worden geïnformeerd over de nieuwe situatie.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Patrick Tersago (vo-LK) i.v.m. vergunning nieuwe vestiging in Rechtestraat.

Als ik mij niet vergis behoort de Rechtestraat tot het kernwinkelgebied van de stad Lier.

Deze meerderheid heeft voor het kernwinkelgebied strenge en strikte regels opgelegd.

Zo is één van deze regels dat er in het kerngebied sinds eind 2015 alleen nog kleinhandel en horeca toegelaten is. Geen diensten zoals banken, verzekeringskantoren, interimbureau’s,… Voor de reeds aanwezige invullingen was er een uitdovingsbeleid.

Nu stel ik vast dat een bepaald interimkantoor dat gevestigd was in de Antwerpsestraat haar kantoor daar gesloten heeft en een nieuw geopend heeft in de Rechtestraat.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen:

         Heeft dit bureau een aanvraag ingediend voor deze nieuwe vestiging?

         Zo ja, op basis van welk argument heeft de stad hiervoor een vergunning afgeleverd?

         Zo niet, wat gaat de stad hiertegen doen gezien dit in strijd is met de regels?

 

Antwoord Lucien Herijgers:

Er werd voor het pand Rechtestraat 14 inderdaad een omgevingsvergunning aangevraagd in het kader van de functiewijziging, welke vergund werd op 14/05.

Door de schrapping van de verordening detailhandel, wordt nu steeds de goedgekeurde beleidsvisie detailhandel gehanteerd om dergelijke aanvragen te behandelen.  Conform deze visie, valt het perceel Rechtestraat 14 in zone A7 van het kernwinkelgebied, waar op niveau 0 zowel detailhandel, horeca als alle diensten (administratieve en commerciële) mogelijk zijn.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 28 MEI 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 28 mei 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 28 mei 2018 goed te keuren, mits aanpassing van punt "OZ.15 Verkavelingsaanvraag Normaalschool. Wegenisontwerp. GOEDKEURING.", nl. onder "De zaak der wegen voor de verkaveling Normaalschool wordt goed gekeurd onder voorwaarden dat:" dient de voorwaarde "tussen de openbare ruimtes P4 en P1 een bovengrondse trage verbinding (voetgangers en fietsers) voorzien wordt." te worden geschrapt.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 4 JUNI 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 4 juni 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 4 juni 2018 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VASTSTELLEN ROOILIJN -  OG 2018/57 EEUWFEESTLAAN NIELS ALBERT.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door de heer Niels  Albert wonende te Helskensstraat 38 te 3120 Tremelo, heeft betrekking op een terrein, gelegen Eeuwfeestlaan 203, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie A nrs. 575L, 577H3 en 622T4.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen 23 appartementen, aanleggen van een weg en afbreken van bestaande garages.

 

De aanvraag omvat:

stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1.Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie. Deze functie gaat van een garagecomplex naar wonen en openbaar nut.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2.Historiek

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 575 L

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 577 H3

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 622 T4

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1967 werd afgerond.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

Stedenbouwkundige vergunning (67/9) d.d. 24 januari 1969 voor bouwen 15 autobergplaatsen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (69/99) d.d. 8 augustus 1969 voor bijbouwen van 19 autobergplaatsen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (70/190) d.d. 5 februari 1971 voor bijbouwen 26 autobergplaatsen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

De functie van het gebouw is volgens het kadaster omschreven als garage.

 

 

3.Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Het terrein is gelegen in een binnengebiedje aan de Eeuwfeestlaan. Er is een breed perceel (20.97m) met doorgang naar de Eeuwfeestlaan, met op de beide zijdelingse perceelsgrenzen wachtgevels.

 

Aan de Eeuwfeestlaan maakt het deel uit van gesloten bebouwing bestaande uit 2 bouwlagen en een plat dak.

 

Het binnengebied is 70 cm lager gelegen en heeft momenteel 63 volgens nota (of 73 volgens bezwaren) houten garages. Er zijn rondom voornamelijk tuinen en garages van de woningen in de omliggende straten Eeuwfeestlaan, Guldensporenlaan, Komeetstraat. De percelen aan de Eeuwfeestlaan hebben dieptes van 30m, aan de Guldensporenlaan 46m en aan de Komeetstraat dieptes van 36m en 40m.

 

Aan de straatoverzijde staat de watertoren en een binnengebied ontwikkeld voor wonen ‘de pidpa-site’. Schuin erover is een school ‘het molentje’ en 80m verderop de stedelijke sporthal ‘de komeet’.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het slopen van de bestaande garages en het bouwen van een appartementsgebouw vooraan met een onderdoorgang naar het binnengebied en een appartementsgebouw achteraan met een kelderverdieping van 2 bouwlagen ondergronds voor autostaanplaatsen en fietsen.

Blok 1 aan de Eeuwfeestlaan heeft 8 appartementen  en wordt voorzien van 3 bouwlagen met een plat dak met hoogte van 9.12m boven het voetpad (16,42 TAW), een bouwdiepte van 15m, zoals de aanpalende woning links.

Blok 2, in het binnengebied, heeft 15 appartementen, heeft een trapeziumvormig grondvlak met insprongen. Het is 37,03m breed op 18.45m, en heeft een plat dak op 10.08m boven het bestaande maaiveld (16,67 TAW). Eronder komen 2 kelderlagen met een parkeergarage voor 30 auto’s, fietsenstalling voor 62 fietsen en bergingen. Deze is bereikbaar via een autolift.

 

De gevels worden uitgevoerd in witte gevelsteen, zwart aluminium schrijnwerk, zwarte balustrades,

 

Rondom blok 2 komt een brandweg in grasdals met een breedte van 4m. Tegen de perceelsgrenzen is een strook voorzien met een breedte van 1m voor lage struiken en leilindes van 4.50m hoog. Volgens de nota zouden deze aan de noordkant  3.50m hoog zijn.

De aanpalende eigenaars krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de brandweg en verderop de openbare wegenis en mogen doorgangen maken doorheen hun achterste afsluitingen/muurtjes met een max. breedte van 1.50m.

 

Er wordt een toegangsweg voor autoverkeer met riolering voorzien naar blok 2, naar de ondergrondse parking en voor voetgangers naar de inkom. Deze wordt aangelegd in bruine klinkers met een voetpad aan de oostzijde in zandkleurige klinkers en overgedragen aan het openbaar domein. Vooraan is deze 5.87m breed, verderop 7.12m. De rijweg heeft een breedte van 4.37m, het voetpad 1.50m. Verderop verbreedt het voetpad naar 2.75m, versmalt het naar 2m en eindigt het voetpad aan de inkomdeur van blok 2. Het voetpad wordt voorzien op 7.12m TAW, terwijl de as van de Eeuwfeestlaan ligt op 7.17 TAW. De autorijbaan komt op 7.32 TAW vooraan en 7.07 TAW aan de inrit van de kelder.

Het  wegenisontwerp is opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met 10 plannen met code BA_weg… pdf dd 16/03/2018.

Het college besliste op 27 december 2017 om een afwijking toe te staan om zelf de studie van het project uit te voeren. Een brief van deze beslissing werd toegevoegd in de aanvraag.

 

Het terrein wordt plaatselijk opgehoogd : ter plaatse van de toegangsweg wordt het terreinniveau  49cm hoger. Het niveau van de toegangsweg komt hiermee op 14cm onder de as van de Eeuwfeestlaan.

 

Voor de toegangsweg wordt een rooilijn vastgesteld volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 09/02/2018 opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met plannr 001/001 genaamd rooilijnplan (1).

Met een gratis grondafstand van 338m². Een belofte van gratis grondafstand werd toegevoegd.

 

 

 

4.Zaak der wegen

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

 

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen,…

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 25 juni voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier werd reeds toegekend in het CBS van 27 december aan architect Feyaerts en hoeft niet meer op gemeenteraad te worden goedgekeurd.

 

5.Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 21 april 2018 tot 20 mei 2018.

Het tweede openbaar onderzoek vond plaats naar aanleiding van een administratieve lus  van 4 mei 2018 tot 2 juni 2018.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het eerste openbaar onderzoek werden er 4 bezwaarschriften ontvangen.

Naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden er 58 bezwaarschriften ontvangen.

 

 

Resultaten eerste openbaar onderzoek:

Er zijn geen bezwaren specifiek betreffende de rooilijn, noch over de openbaarmaking.

 

 

 

Resultaten tweede openbaar onderzoek:

Er zijn geen bezwaren specifiek betreffende de rooilijn, wel een bezwaar betreffende de openbaarmaking.

Meer bepaald : ‘Bezwaarindiener vreest voor inbraken vanuit het nieuwe project’.

 

Voorstel van antwoord op de bezwaren

Gezien de mogelijkheid tot doorgangen ook een meerwaarde kan hebben voor de omwonenden wordt dit element verworpen.

 

6.Adviezen

Aan volgende adviesinstanties werd advies gevraagd :

Eandis

Brandweer Lier

Vlaamse Milieumaatschappij

Provincie Antwerpen - Dienst Waterbeleid

Cel Integraal Waterbeheer

Cel Publieke Ruimte

Cel Mobiliteit

Cel technisch bureau

 

Uitgebrachte adviezen :

Eandis Mechelen heeft geen advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag.  Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

Brandweer Lier heeft volgend advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

Besluit

Gunstig advies, mits bemerkingen

De ingediende plannen voldoen niet aan alle brandveiligheidsmaatregelen. De brandweer verleent een gunstig advies mits rekening wordt gehouden met de bemerkingen uit dit verslag en de nodige aanpassingen hieromtrent worden gedaan. Bij eventuele wijzigingen die invloed kunnen hebben op de brandveiligheid dient de brandweerdienst telkens opnieuw te worden geraadpleegd.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (7 mei 2018).

Dit standpunt wordt integraal bijgetreden, inclusief de eventueel opgelegde voorwaarden.

 

Vlaamse Milieumaatschappij heeft volgend advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

zie bijlage

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: geen advies (14 mei 2018).

Dit standpunt werd per mail opnieuw gevraagd dd 6/6/2018.

 

Provincie Antwerpen - Dienst Waterbeleid heeft geen advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag.  Hierover werd een herrineringsmail gestuurd dd 5/6/2018 Het advies wordt eerstdaags bezorgd.

Cel Integraal Waterbeheer heeft volgend advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

zie bijlage

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (4 juni 2018).

Cel Publieke Ruimte heeft geen advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag.  Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

Cel Mobiliteit heeft volgend advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

Advies:

De aanvraag betreft het afbreken van bestaande garages en het bouwen van een nieuw woonproject in binnengebied, bestaande uit 2 aparte blokken. Globaal overschouwd is het een behoorlijk zwaar project voor de beschikbare ruimte. Kwalitatieve open ruimte voor de bewoners is beperkt tot een (groene) brandweg rondom het project.

Het is wel een zeer groot pluspunt dat de mogelijkheid aangeboden wordt aan omwonenden om hun eigendom achteraan via het project te ontsluiten. Hiermee zal het project zeker aan draagkracht winnen in de buurt.

Vanuit mobiliteit raden wij het gebruik van een autolift om de ondergrondse parking te betreden af. Door het beperkte gebruiksgemak is er meestal een grote weerstand bij de eindgebruiker. Bepalend zal de effectieve doorlooptijd zijn of met andere woorden, hoe snel wordt een verkeerstroom verwerkt? Bewoners die thuis komen maar even later nog terug weg moeten, gaan bijvoorbeeld niet binnen rijden. Door de weerstand gaan bewoners hun parkeerbehoefte afwenden op het openbaar domein, terwijl nieuwbouwprojecten in de eigen parkeernood moeten voorzien. Als de wachttijd aan de autolift behoorlijk lang zou zijn, kan er een wachtrij van inrijdende wagens ontstaan tot op het openbaar domein, wat helemaal te vermijden is.

Bovendien blijkt een autolift voor fietsers nog minder gebruiksvriendelijk. De liftkooi is niet groot genoeg om veilig en comfortabel gemengd gebruik (auto + fietser) te organiseren. Een fietsenstalling op het maaiveld is dus aangewezen, op zijn minst voor bezoekers, en best ook voor bewoners, tenzij voor deze een aparte fietslift voorzien wordt.

Over de indeling in de parkeergarage kan nog mee gegeven worden dat de mindervalidenplaatsen eigenlijk 6m lang moeten zijn en geen 5m, fietsenstallingen 1,75m ipv 1,70m, P1 op -1 en -2 heel moeilijke plaatsen zijn om in- en uit te rijden, en dat de bergingen moeilijk toegankelijk zijn indien er geparkeerde wagens in de vakken staan.

Conclusie:

Negatief advies omwille van het ontbreken van een aparte fietslift en omwille van geen beschikbaarheid van technische gegevens over de autolift. Een snelle doorrijtijd is cruciaal. Gegevens hierover zijn bepalend voor het advies.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: ongunstig (14 mei 2018).

Cel technisch bureau heeft volgend advies uitgebracht binnen de termijn van 30 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

Het technisch bureau heeft volgende plannen van Architectenbureau Feyaerts  uit Heist op den Berg  nagekeken en heeft hierop volgende opmerkingen :

Plannenlijst :

- BA_blok2_P_N_riolering en funderingsplan

- BA_blok1_P_N_riolering en funderingsplan

- Rooilijnplan(1)

-

Infrastructuur :

- Ter hoogte van de aansluiting op het openbaar domein mogen de rioolbuizen, maximaal, een doormeter van 200 mm hebben.

- De aansluitingen dienen ,maximaal, op een diepte van 60 cm onder het maaiveld  aangebracht te worden.

- De rioolaansluitingen dienen uitgevoerd te worden door de aanvrager, onder toezicht van de stad;

- Het gebruik van grés buizen op het openbaar domein is niet toegestaan.

 

Groen : - Geen opmerkingen (alle groen ligt op prive terrein)

 

Proper Lier : - Geen opmerkingen

 

Algemeen :

- Aanwezige riolering : gemengd stelsel

- Septische put noodzakelijk : neen

 

Volgende voorwaarden werden door Cel technisch bureau opgelegd:

- Ter hoogte van de aansluiting op het openbaar domein mogen de rioolbuizen, maximaal, een doormeter van 200 mm hebben.

- De aansluitingen dienen ,maximaal, op een diepte van 60 cm onder het maaiveld  aangebracht te worden.

- De rioolaansluitingen dienen uitgevoerd te worden door de aanvrager, onder toezicht van de stad;

- Het gebruik van grés buizen op het openbaar domein is niet toegestaan.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (22 mei 2018).

 

Beoordeling van de adviezen :

Al de adviezen worden beoordeeld in de omgevingsaanvraag.

 

7.Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich wel aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden.

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 09/02/2018 opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met plannr 001/001 genaamd rooilijnplan (1). ,  met een gratis grondafstand van 338m².

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 7/6/2018 en heeft zich hierbij aangesloten.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

8 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art. 1

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door de heer Niels  Albert inzake bouwen 23 appartementen, aanleggen van een weg en afbreken van bestaande garages, gelegen Eeuwfeestlaan 203, 2500 Lier volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 09/02/2018 opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met plannr 001/001 genaamd rooilijnplan (1). ,  met een gratis grondafstand van 338m².

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

Team Omgeving

Patrimonium

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Patrimonium

Akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

GRUP OPENRUIMTEGEBIED KLEINE NETE. ADVIES

 

MOTIVERING

Feiten en context

 

Op 9 maart keurde de Vlaamse Regering de voorlopige vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan "Openruimtegebieden Beneden-Nete" goed.

 

Vervolgens wordt het ontwerpplan aan een openbaar onderzoek onderworpen gedurende de periode van 17 april tot en met 15 juni. Er werd op 22 mei een infomarkt georganiseerd in CC De Mol.

 

Het GRUP kadert binnen de beslissing van de Vlaamse Regering van 21-12-2007 voor het versterken van de natuurwaarden in de vallei van de Beneden-Nete en de beslissing van de Vlaamse regering van 22-7-2005 over het geactualiseerde Sigmaplan.

 

De visienota Landschapspark Pallieterland, goedgekeurd door het college op 23-5-2016, werd in de opmaak van het GRUP opgenomen. 

 

Aan de gemeenteraad wordt verzocht haar advies  over de inhoud van het GRUP uit te brengen binnen de periode van het openbaar onderzoek. 

 

 

Juridische grond

Artikel 2.2.10 § 4  van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

 

Argumentatie

Doorheen de opmaak van het GRUP werd de stad nauw betrokken. De visienota en principes van Landschapspark Pallieterland werden integraal in dit planningsproces opgenomen. De inhoud van het GRUP voldoet aan de visies en beleidsprincipes van de stad.

 

Bijgevolg kan een gunstig advies verleend worden. 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het GRUP "Openruimtegebieden Beneden-Nete" gunstig te adviseren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VERKOOP STUK WEG AAN BEEKSTRAAT 100 NA DESAFFECTATIE. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het College van burgemeester en schepenen heeft op 27 november 2017 beslist principieel akkoord te gaan met de verkoop van een stuk weg naar Beekstraat 100 aan familie Bovyn-Nauwelaerts, zoals aangegeven op het plan opgesteld door landmeter Verhaert. Er dient een zichtbare scheiding gemaakt te worden door de nieuwe eigenaars tussen het openbaar domein en het privé deel. Dit kan een snede in het asfalt, een kleine boordsteen, een ander soort bestrating of zelfs een afsluiting met een poort zijn.

 

Feiten en context

Ondertussen heeft notaris Kathleen Peeters van Heist-op-den-Berg een ontwerpakte opgemaakt (zie bijlage):

"(...)

Beschrijving van het goed:

STAD LIER vierde afdeling - ex Koningshooikt

Een perceel grond deel uitmakend van het openbaar domein, zijnde een deel van een weg (Beekstraat), zonder kadastrale nummer, met gereserveerd perceelidentificatienummer sectie D, nummer 369A P0000, met een oppervlakte volgens meting van achthonderddrieëndertig vierkante meter (833 m²).

 

Meting - plan :

Zoals voormeld eigendom afgebeeld staat als lot A op het opmetingsplan opgemaakt door de heer Paul Verhaert en de heer Edwin Jacobs, beiden landmeter-expert, handelend voor SB-V bvba, te 2280 Grobbendonk, Kasteelstraat 9 op 13 oktober 2017.

Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder referentienummer 12019/10190 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

Dit plan zal - na door de partijen en de notaris ne varietur te zijn getekend - aan deze akte worden gehecht.

 

1. Kosten

De kosten, rechten en erelonen welke uit onderhavige akte voortvloeien vallen ten laste van de koper.

Partijen zijn overeengekomen dat de kosten die evenwel betrekking hebben op de leveringsplicht van de verkoper (kadastrale legger, bodemattest, stedenbouwkundige info) eveneens ten laste zijn van de koper.

2. Prijs

De onderhavige verkoping is toegestaan en aanvaard voor en mits de prijs van VIJFDUIZEND EURO (€ 5.000,00).

Welke som de verkoper erkent integraal ontvangen te hebben bij de ondertekening van onderhavige akte.

3. Kwijting

Door de ondertekening van deze akte geeft de verkoper kwijting over de volledige verkoopprijs.

 

(...)"

 

 

Alle kosten ivm de verkoopakte en het opmetingsplan zijn ten laste van de koper.

 

 

Adviezen

Team vastgoed geeft positief advies

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt akkoord te gaan met de ontwerp van akte (zie bijlage) betreffende de verkoop van een perceel grond deel uitmakend van het openbaar domein, zijnde een deel van een weg (Beekstraat), zonder kadastrale nummer, met gereserveerd perceelidentificatienummer sectie D, nummer 369A P0000, met een oppervlakte volgens meting van achthonderddrieëndertig vierkante meter (833 m²) opgesteld door notaris Kathleen Peeters te Heist-op-den-Berg en te verzenden naar de raad.

 

Allen kosten ivm de verkoopakte en de kosten van de landmeter Paul Verhaert voor de opmeting van het plan in bijlage,  zijn ten laste voor de koper.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1145

Verkopen andere gebouwen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Kathleen Peeters, betreffende de verkoop van een perceel grond deel uitmakend van het openbaar domein, zijnde een deel van een weg (Beekstraat), zonder kadastrale nummer, met gereserveerd perceelidentificatienummer sectie D, nummer 369A P0000, met een oppervlakte volgens meting van achthonderddrieëndertig vierkante meter (833 m²) aan de heer BOVYN Dirk Augusta Louis en zijn echtgenote mevrouw NAUWELAERTS An, samenwonend te 2500 Lier (Koningshooikt), Beekstraat 100 goed te keuren.

 

Art 2:

Alle kosten i.v.m. de verkoopakte en de kosten gemaakt door de landmeter Paul Verhaert ivm de opmeting van het perceel grond dat de akte betreft, zijn ten laste van de kopers.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1145

onbebouwde terreinen

5000

 

Budgetsleutel

ar22000020

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

notaris Kathleen Peeters van Heist-op-den-Berg

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

dienst vastgoed

opvolgen van het dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING WK 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van het WK voetbal worden de wedstrijden op groot scherm vertoond op het middenplein van de Grote Markt tussen 14/6/2018 en 15/07/2018.

 

Om veiligheidsredenen wordt er geopteerd om een tijdelijke politieverordening op te stellen.

Zo kan de stad de voorwaarden vastleggen waaraan alle horeca uitbaters en organisatoren van evenementen dienen te voldoen tijdens de voetbaluitzendingen.

 

Volgende tijdelijke politieverordening werd goedgekeurd op het CBS van 28/5/2018:

 

Inhoudstafel

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Doel

Artikel 2. Definities

Artikel 3. Duur

Artikel 4. Doelgroep en toepassingsgebied

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteiten openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 5: Verbod op andere WK-activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 6. Voorwaarden van de vergunning

Artikel 7. Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

Artikel 8. Ordelijk verloop

Artikel 9. Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Artikel 10. Glazen recipiënten

Artikel 11. Reinheid van de openbare weg

Artikel 12. Voorwaarden met betrekking tot geluidsuitzendingen

Artikel 13. Brandveiligheid

Artikel 14. Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Artikel 15. Warmtebronnen op de openbare weg

Artikel 16: Doorgang hulpdiensten

Artikel 17: Verbod tap installatie

Artikel 18: Scherm op terrassen

Artikel 19. Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

Artikel 20. Sancties

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

Artikel 21. Bekendmaking

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

Artikel 22. Inwerkingtreding

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

Artikel 23. Afschrift

 

Verordening

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1: Doel

De Stad Lier stelt bij wijze van deze politieverordening de voorwaarden vast waaraan de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement dient te voldoen, ingeval zij tijdens de uitzendingen van de voetbalwedstrijden in het kader van het WK Voetbal activiteiten organiseren op het grondgebied van Lier.

 

Artikel 2: Definities

In deze verordening hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

1) Horecazaak: elke voor het publiek toegankelijke plaats of lokaal, ongeacht de toegangsvoorwaarden, waar de belangrijkste en permanente activiteit bestaat uit het voorbereiden en/of aanbieden van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse.

2) Uitbater: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een horecazaak uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een horecazaak.

3) Evenement: elke publieke gebeurtenis die doorgaat tijdens de voetbalwedstijden in het kader van het WK Voetbal - startend op 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018 en:

hetzij door de Stad Lier vergund werd op het openbaar domein;

hetzij georganiseerd wordt op een privaat domein, al dan niet in open lucht

4) Aangestelde: de persoon die tegen bezoldiging een horecazaak uitbaat voor rekening van de uitbater of tegen bezoldiging een evenement organiseert voor rekening van de organisator.

 

Artikel 3: Duur

De politieverordening geldt op alle data dat er voetbalwedstrijden in het kader van het WK Voetbal, startend vanaf 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018, worden gespeeld.

 

Artikel 4: Doelgroep en toepassingsgebied

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement die een activiteit/evenement organiseert tijdens de voetbalwedstrijden gespeeld in het kader van het WK Voetbal, startend op 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018, dient de in deze verordening vastgestelde voorwaarden na te leven.

 

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteit openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5: Verbod op andere WK-activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

VZW Brazil kreeg reeds de toelating om een publiek evenement in het kader van het WK te organiseren op de Grote Markt. Om veiligheidsredenen kunnen er geen andere publieke WK-activiteiten vergund worden op het openbaar domein.

Enkele het college van burgemeester en schepenen heeft het recht hierop uitzonderingen toe te staan.

Artikel 6: Voorwaarden van de vergunning

In de vergunning zullen volgende minimale voorwaarden worden opgelegd :

1. Exacte locatie

2. Het tijdsbestek waarbinnen installaties mogen opgesteld en afgebroken worden

3. Voorwaarden m.b.t. geluids- en TV-uitzendingen; met het voorbehoud dat ter plaatse steeds strengere voorwaarden kunnen opgelegd worden in functie van gewijzigde omgevingsfactoren.

 

Artikel 7: Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

§1. Indien wordt vastgesteld dat een organisator en/of zijn aangestelde één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft, kan de burgemeester de vergunning intrekken.

 

§2. Alle activiteiten die plaatsvinden zonder vergunning, of niet conform de verleende vergunning, moeten onmiddellijk op politiebevel stopgezet worden en installaties dienen onmiddellijk verwijderd te worden.

Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal dit gebeuren op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde.

 

§3. Elke activiteit die de veiligheid en het gemak van doorgang van weggebruikers in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder aanmaning, op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde verwijderd.

 

Hoofdstuk 3. Activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

Artikel 8: Ordelijk verloop

De organisator en/of zijn aangestelde heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de activiteit gehandhaafd kan blijven.

 

Artikel 9: Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

Indien blijkt dat de activiteit een inbreuk vormt op de openbare orde, rust, veiligheid en/of gezondheid, kan de burgemeester ten allen tijde de vereiste en noodzakelijke maatregelen treffen.

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Artikel 10: Glazen recipiënten

§ 1. Het schenken van al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten kan in de binnenruimte van de horecazaken en op het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. Het is verboden glazen recipiënten bij zich te hebben buiten het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. De uitbater dient er op toe te zien dat zijn klanten het terras niet verlaten met glazen recipiënten.

§ 2. Om de openbare veiligheid te waarborgen is het verboden glazen recipiënten mee te brengen op het terrein tijdens de uitzendingen via de schermen van alle WK-voetbalwedstrijden.

§ 3. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcoholhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Artikel 11 : Reinheid van de openbare weg

§1. De organisatoren en/of hun aangestelden van het evenement dienen in te staan voor de reinheid van het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving van hun installatie, dit is in een straal van 30 meter rond de plaats van de activiteit.

 

§2. Het is verboden afval of materiaal afkomstig van de activiteit achter te laten op het openbaar domein of te lozen in de riolering.

 

Artikel 12: Voorwaarden met betrekking tot geluids- en TV-uitzendingen

§1. Op terrassen is het gebruik van elektronisch versterkte muziekinstallaties, geluidsboxen bediend vanuit de eigen zaak, luidsprekers en muziekinstrumenten verboden.

§2. Geluid van binnen opgestelde muziekinstallaties mag buiten de inrichting niet hoorbaar zijn.

§3. Het is verboden, van 22.00u s ’avonds tot 6.00u’s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord. Mits expliciete toestemming van het CBS kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

 

Artikel 13 : Brandveiligheid

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement verbindt zich er toe alle wettelijke beschikkingen inzake veiligheid strikt in acht te nemen. Indien van toepassing dienen de bepalingen van de Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek (1 januari 2018) te worden nageleefd.

De regelgeving is terug te vinden via  www.brandweerzonerivierenland.be (Taken > Preventie > Reglementering & richtlijnen).

 

Artikel 14 : Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Het is verboden vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te doen ontploffen.

 

Artikel 15 : Warmtebronnen

Het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellenop het terras is niet toegelaten, tenzij geïncorporeerd aan de parasols. Gebruik van vaste verwarmingstoestellen is toegelaten mits het kunnen voorleggen van een keuringsattest en het voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften.

Afwijkingen op het terrassenreglement kunnen toegestaan worden door de burgemeester maar dienen aangevraagd te worden.

 

Artikel 16 : Doorgang hulpdiensten

De openbare weg dient steeds voldoende vrijgehouden te worden, zodat hulpdiensten ten allen tijde kunnen passeren.

 

Artikel 17: Verbod tap installatie

Op de omliggende terrassen worden er geen tap installaties toegelaten, zoals vermeld in het algemeen politiereglement (artikel 257/16).

 

Artikel 18: Scherm op terrassen

Voor horecazaken is het toegestaan om een scherm te plaatsen binnen het eigen terras en gericht op het eigen terras.

 

Artikel 19 : Bijkomende veiligheidsmaatregelen

Indien na controle toch bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zouden zijn, dient de organisator en/of zijn aangestelde deze opgelegde maatregelen strikt na te komen.

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

Artikel 20: Sancties

Tenzij de wet of het decreet andere strafbepalingen voorziet, kan elke overtreding van deze politieverordening worden bestraft worden met de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, meer bepaald:

•Een administratieve geldboete van maximum 350 euro

•Een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning en/of

•Een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

Wanneer de voorwaarden van de vergunning zoals bepaald in deze verordening niet worden nageleefd kan de burgemeester ook beslissen de horecazaak/uitbating te sluiten zoals hem de mogelijkheid wordt geboden in artikel 134 ter van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

Artikel 21. Bekendmaking

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in art. 186 van het Gemeentedecreet.

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

Artikel 22. Inwerkingtreding

Deze verordening is van kracht tijdens wedstrijden gespeeld in het kader van het WK Voetbal 2018.

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

Artikel 23. Afschrift

Afschrift van deze politieverordening wordt aan mevrouw de provinciegouverneur en aan de mevrouw de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om volgende tijdelijke politieverordening goed te keuren:

 

Inhoudstafel

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Doel

Artikel 2. Definities

Artikel 3. Duur

Artikel 4. Doelgroep en toepassingsgebied

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteiten openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 5: Verbod op andere WK-activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 6. Voorwaarden van de vergunning

Artikel 7. Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

Artikel 8. Ordelijk verloop

Artikel 9. Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Artikel 10. Glazen recipiënten

Artikel 11. Reinheid van de openbare weg

Artikel 12. Voorwaarden met betrekking tot geluidsuitzendingen

Artikel 13. Brandveiligheid

Artikel 14. Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Artikel 15. Warmtebronnen op de openbare weg

Artikel 16: Doorgang hulpdiensten

Artikel 17: Verbod tap installatie

Artikel 18: Scherm op terrassen

Artikel 19. Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

Artikel 20. Sancties

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

Artikel 21. Bekendmaking

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

Artikel 22. Inwerkingtreding

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

Artikel 23. Afschrift

 

Verordening

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1: Doel

De Stad Lier stelt bij wijze van deze politieverordening de voorwaarden vast waaraan de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement dient te voldoen, ingeval zij tijdens de uitzendingen van de voetbalwedstrijden in het kader van het WK Voetbal activiteiten organiseren op het grondgebied van Lier.

 

Artikel 2: Definities

In deze verordening hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

1) Horecazaak: elke voor het publiek toegankelijke plaats of lokaal, ongeacht de toegangsvoorwaarden, waar de belangrijkste en permanente activiteit bestaat uit het voorbereiden en/of aanbieden van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse.

2) Uitbater: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een horecazaak uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een horecazaak.

3) Evenement: elke publieke gebeurtenis die doorgaat tijdens de voetbalwedstijden in het kader van het WK Voetbal - startend op 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018 en:

hetzij door de Stad Lier vergund werd op het openbaar domein;

hetzij georganiseerd wordt op een privaat domein, al dan niet in open lucht

4) Aangestelde: de persoon die tegen bezoldiging een horecazaak uitbaat voor rekening van de uitbater of tegen bezoldiging een evenement organiseert voor rekening van de organisator.

 

Artikel 3: Duur

De politieverordening geldt op alle data dat er voetbalwedstrijden in het kader van het WK Voetbal, startend vanaf 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018, worden gespeeld.

 

Artikel 4: Doelgroep en toepassingsgebied

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement die een activiteit/evenement organiseert tijdens de voetbalwedstrijden gespeeld in het kader van het WK Voetbal, startend op 14/6/2018 en uiterlijk t.e.m. 15/07/2018, dient de in deze verordening vastgestelde voorwaarden na te leven.

 

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteit openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5: Verbod op andere WK-activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

VZW Brazil kreeg reeds de toelating om een publiek evenement in het kader van het WK te organiseren op de Grote Markt. Om veiligheidsredenen kunnen er geen andere publieke WK-activiteiten vergund worden op het openbaar domein.

Enkele het college van burgemeester en schepenen heeft het recht hierop uitzonderingen toe te staan.

Artikel 6: Voorwaarden van de vergunning

In de vergunning zullen volgende minimale voorwaarden worden opgelegd :

1. Exacte locatie

2. Het tijdsbestek waarbinnen installaties mogen opgesteld en afgebroken worden

3. Voorwaarden m.b.t. geluids- en TV-uitzendingen; met het voorbehoud dat ter plaatse steeds strengere voorwaarden kunnen opgelegd worden in functie van gewijzigde omgevingsfactoren.

 

Artikel 7: Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

§1. Indien wordt vastgesteld dat een organisator en/of zijn aangestelde één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft, kan de burgemeester de vergunning intrekken.

 

§2. Alle activiteiten die plaatsvinden zonder vergunning, of niet conform de verleende vergunning, moeten onmiddellijk op politiebevel stopgezet worden en installaties dienen onmiddellijk verwijderd te worden.

Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal dit gebeuren op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde.

 

§3. Elke activiteit die de veiligheid en het gemak van doorgang van weggebruikers in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder aanmaning, op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde verwijderd.

 

Hoofdstuk 3. Activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

Artikel 8: Ordelijk verloop

De organisator en/of zijn aangestelde heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de activiteit gehandhaafd kan blijven.

 

Artikel 9: Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

Indien blijkt dat de activiteit een inbreuk vormt op de openbare orde, rust, veiligheid en/of gezondheid, kan de burgemeester ten allen tijde de vereiste en noodzakelijke maatregelen treffen.

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Artikel 10: Glazen recipiënten

§ 1. Het schenken van al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten kan in de binnenruimte van de horecazaken en op het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. Het is verboden glazen recipiënten bij zich te hebben buiten het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. De uitbater dient er op toe te zien dat zijn klanten het terras niet verlaten met glazen recipiënten.

§ 2. Om de openbare veiligheid te waarborgen is het verboden glazen recipiënten mee te brengen op het terrein tijdens de uitzendingen via de schermen van alle WK-voetbalwedstrijden.

§ 3. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcoholhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Artikel 11 : Reinheid van de openbare weg

§1. De organisatoren en/of hun aangestelden van het evenement dienen in te staan voor de reinheid van het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving van hun installatie, dit is in een straal van 30 meter rond de plaats van de activiteit.

 

§2. Het is verboden afval of materiaal afkomstig van de activiteit achter te laten op het openbaar domein of te lozen in de riolering.

 

Artikel 12: Voorwaarden met betrekking tot geluids- en TV-uitzendingen

§1. Op terrassen is het gebruik van elektronisch versterkte muziekinstallaties, geluidsboxen bediend vanuit de eigen zaak, luidsprekers en muziekinstrumenten verboden.

§2. Geluid van binnen opgestelde muziekinstallaties mag buiten de inrichting niet hoorbaar zijn.

§3. Het is verboden, van 22.00u s ’avonds tot 6.00u’s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord. Mits expliciete toestemming van het CBS kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

 

Artikel 13 : Brandveiligheid

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement verbindt zich er toe alle wettelijke beschikkingen inzake veiligheid strikt in acht te nemen. Indien van toepassing dienen de bepalingen van de Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek (1 januari 2018) te worden nageleefd.

De regelgeving is terug te vinden via  www.brandweerzonerivierenland.be (Taken > Preventie > Reglementering & richtlijnen).

 

Artikel 14 : Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Het is verboden vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te doen ontploffen.

 

Artikel 15 : Warmtebronnen

Het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellenop het terras is niet toegelaten, tenzij geïncorporeerd aan de parasols. Gebruik van vaste verwarmingstoestellen is toegelaten mits het kunnen voorleggen van een keuringsattest en het voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften.

Afwijkingen op het terrassenreglement kunnen toegestaan worden door de burgemeester maar dienen aangevraagd te worden.

 

Artikel 16 : Doorgang hulpdiensten

De openbare weg dient steeds voldoende vrijgehouden te worden, zodat hulpdiensten ten allen tijde kunnen passeren.

 

Artikel 17: Verbod tap installatie

Op de omliggende terrassen worden er geen tap installaties toegelaten, zoals vermeld in het algemeen politiereglement (artikel 257/16).

 

Artikel 18: Scherm op terrassen

Voor horecazaken is het toegestaan om een scherm te plaatsen binnen het eigen terras en gericht op het eigen terras.

 

Artikel 19 : Bijkomende veiligheidsmaatregelen

Indien na controle toch bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zouden zijn, dient de organisator en/of zijn aangestelde deze opgelegde maatregelen strikt na te komen.

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

Artikel 20: Sancties

Tenzij de wet of het decreet andere strafbepalingen voorziet, kan elke overtreding van deze politieverordening worden bestraft worden met de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, meer bepaald:

         Een administratieve geldboete van maximum 350 euro

         Een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning en/of

         Een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

Wanneer de voorwaarden van de vergunning zoals bepaald in deze verordening niet worden nageleefd kan de burgemeester ook beslissen de horecazaak/uitbating te sluiten zoals hem de mogelijkheid wordt geboden in artikel 134 ter van de Nieuwe Gemeentewet.

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

Artikel 21. Bekendmaking

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in art. 186 van het Gemeentedecreet.

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

Artikel 22. Inwerkingtreding

Deze verordening is van kracht tijdens wedstrijden gespeeld in het kader van het WK Voetbal 2018.

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

Artikel 23. Afschrift

Afschrift van deze politieverordening wordt aan mevrouw de provinciegouverneur en aan de mevrouw de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

Art 2 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

8

Evenementen, Handhaving, Ondernemen, Verkeersdienst LPL, mobiliteit, LPL, milieu, TUD, noodplanning

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

AANPLAKBORDEN VERKIEZINGEN. PRINCIPIËLE BESLISSING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 14 oktober 2018 zijn er lokale en provinciale verkiezingen.

 

Het plaatsen van verkiezingsborden op particuliere eigendommen mag zonder stedenbouwkundige vergunningen.

 

Bij voorgaande verkiezingen werden door de stad aanplakborden voorzien op het openbaar domein voor verkiezingsaffiches.

 

Het voorzien van aanplakborden op het openbaar domein is niet verplicht.

 

Adviezen

Team dienstverlening:

Aangezien het voorzien van aanplakborden op het openbaar domein niet verplicht is, hebben verschillende steden en gemeenten beslist deze niet meer te voorzien. Ook de stad Lier zou hier kunnen bij aansluiten. Door geen borden te plaatsen bespaart de stad op arbeidsuren, het is beter voor het milieu (minder papier) en zorgt voor een mooier straatbeeld. Bovendien zijn er verschillende andere mogelijkheden om de kiezer te bereiken, bv. sociale media.

 

Indien er geen aanplakborden meer voorzien worden, dient het algemeen politiereglement aangepast te worden: artikel 24 dient te worden opgeheven.

 

Aan de cel logistiek werd advies gevraagd voor het geval het CBS toch kiest voor het plaatsen van borden.

 

Cel Logistiek:

"Indien er gekozen wordt voor het voorzien van aanplakborden op het openbaar domein is het voorstel maximaal 7 locaties voor borden van 9,76 lm of 12,2 lm ifv het aantal partijen. Volgende locaties kunnen worden voorgesteld:

1.Veemarkt aan de rand van het middenplein, aan de kant van de Hoogveldweg.

2.Aarschotsesteenweg thv inrit parking Moevement.

3. Mechelsesteenweg op de kop van de vest.

4. Frederik Peltzerstraat, op de kop van de vest

5.Gasthuisvest achter het tuinmuurtje in het gras.

6. Berlaarsesteenweg, over de brug Netekanaal thv de bushalte voorbij de Hertog Jansstraat

7. Liersebaan Koningshooikt, net naast het voetpad tegenover de Leliënlei.

 

Dit zijn dezelfde locaties als bij de voorgaande verkiezing.

 

De cel is geen voorstander dat de arbeiders zelf de affiches plakken. Dit wordt beter door de partijen zelf gedaan”.

 

Juridische grond

-Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is:

hoofdstuk 9. Publiciteit.

Art. 9

Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de plaatsing van de volgende publiciteitsinrichtingen of uithangborden:

6° verkiezingspubliciteit voor een verkiezing van het Europees, Federaal of Vlaams Parlement, of voor provincie-, gemeente- of districtsraadsverkiezingen;

 

-Besluit van de Vlaamse Regering houdende de algemene regels voor het aanbrengen van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten:

Art. 2

Verkiezingsaffiches mogen alleen aangebracht worden op de plaatsen die door de gemeentelijke overheden zijn bestemd voor aanplakking of die vooraf schriftelijk zijn toegelaten door de eigenaar of door de gebruiksgerechtigde.

 

Er mogen geen verkiezingsaffiches aangebracht worden op andere goederen, beheerd door openbare besturen, dan de goederen, vermeld in het eerste lid.

 

Art.3

Tussen 22 uur en 7 uur is het verboden verkiezingsaffiches aan te brengen, zelfs op plaatsen waar aanplakken overeenkomstig artikel 2 is toegestaan. Op de dag van de verkiezingen geldt dat verbod ook tussen 7 uur en 15 uur.

 

-Algemeen politiereglement:

Artikel 24: “Tijdens de verkiezingsperiodes worden speciale aanplakborden ter beschikking gesteld van politieke partijen. Op deze borden mogen enkel verkiezingsaffiches aangeplakt worden.”

 

Argumentatie

Indien het advies van het team dienstverlening gevolgd wordt en er geen aanplakborden meer worden voorzien, dient artikel 24 van het algemeen politiereglement te worden aangepast.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tekin Tasdemir, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist geen aanplakborden op openbaar domein voor verkiezingsaffiches te voorzien.

 

Indien beslist wordt tot het niet meer voorzien van aanplakborden voor verkiezingsaffiches, wordt artikel 24 van het algemeen politiereglement in die zin aangepast.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

REGLEMENT TOEKENNING ERETITEL EREBURGEMEESTER, ERESCHEPEN, EREGEMEENTERAADSLID, ERE-OCMW-VOORZITTER EN ERE-OCMW-RAADSLID. WIJZIGING. GOEDKEURING

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

OCMW - JAARREKENING 2017. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de filosofie van de beleids- en beheerscyclus hoort de jaarrekening bij de fase van de beleidsevaluatie. De jaarrekening geeft een zicht op de mate waarin de (prioritaire) doelstellingen werden gerealiseerd.

De jaarrekening volgt heel nauw de structuur, vorm en inhoud van het budget. Op deze wijze wordt maximale transparantie en toegankelijkheid gegarandeerd. Het laat een duidelijke vergelijking toe van wat was gepland (budget) en wat uiteindelijk is gerealiseerd (jaarrekening).

 

De jaarrekening bestaat uit drie delen:

         De beleidsnota

         De financiële nota

         De samenvatting van de algemene rekeningen

         Tot slot wordt er eveneens een toelichting voorzien.

 

Het exploitatieresultaat in de rekening 2017 is negatief voor een bedrag van € 188.607

Het financieel boekjaar 2017 wordt afgesloten met een positief resultaat op kasbasis van 8.078.552 EUR.  De autofinancieringsmarge is € 215.200, deze is positief er dient geen beroep te worden gedaan op bijkomende gemeentelijke bijdrage.

 

Adviezen

Advies College van Burgemeester en Schepenen  gegeven  in zitting van 07 mei 2018 Goedkeuring  jaarrekening 2017 door de raad voor Maatschappelijk Welzijn van de Stad Lier in zitting van 22 mei 2018.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25/6/2010 betreffende de beleids-en  beheerscyclus

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de jaarrekening 2017 van het OCMW goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening van 2017 van OCMW Lier door te sturen naar de diensten van toezicht.

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

financiële diensten

overmaken dossier aan diensten van toezicht

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

SOLAG - JAARREKENING 2017 - BBC. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2017 werd vastgesteld  (9 voor - 1 onthouding) door de raad van bestuur SOLag op datum 8 mei 2018. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode maart-april 2018.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig  de bepalingen van het Gemeentedecreet en vraagt kwijting aan de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaald dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

8 onthoudingen: Marleen Vanderpoorten, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2017 SOLag volgens BBC goed en verleent kwijting aan de bestuurders.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

SOLAG - JAARREKENING 2017 VOLGENS VENNOOTSCHAPSBOEKHOUDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2017 volgens vennootschapsboekhouding werd vastgesteld (9 voor - 1 onthouding) door de raad van bestuur SOLag op datum 8 mei 2018. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode maart-april 2018.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet en vraagt kwijting voor de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaald dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

7 onthoudingen: Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2017 SOLag volgens vennootschapsboekhouding goed en verleent kwijting aan de bestuurders.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS OP 27 JUNI 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De stad ontving op 24 mei 2018 een uitnodiging voor de eerstvolgende algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vindt plaats op woensdag 27 juni 2018 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

2.

Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2017 - 31.12.2017 door de vereffenaars

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

5.

Vraagstelling

 

Overeenkomstig de wettelijke regels terzake worden alle punten van de agenda louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 27 juni 2018, zoals hieronder vastgesteld, goed te keuren:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

2.

Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2017 - 31.12.2017 door de vereffenaars

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

5.

Vraagstelling

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS OP 27 JUNI 2018 - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De stad ontving op 24 mei 2018 de uitnodiging voor de eerstvolgende algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vindt plaats op woensdag 27 juni 2018 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

2.

Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2017 - 31.12.2017 door de vereffenaars

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2017 tot en met 31.12.2017

5.

Vraagstelling

 

Overeenkomstig de wettelijke regels terzake worden alle punten van de agenda louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de afvaardiging van Anja De Wit, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de algemene vergadering der aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV – in vereffening op 27 juni 2018, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering der aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV – in vereffening op 27 juni 2018, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 van onderhavige raadsbeslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Gemeentelijke Holding NV – in vereffening.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VACANTVERKLARING VAN 1 INSPECTEUR VAN POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Roel Peeters zal op 01/09/2018 mobiliteit maken naar de politiezone Antwerpen.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Het personeelslid Roel Peeters behoort tot de eerstelijnszorg - interventie.  Op 03/05/2018 bevestigde de politiezone Antwerpen dat betrokkene weerhouden werd  in hun zone en mobiliteit zal maken op 01/09/2018.  Zo komt er een functie van inspecteur eerstelijnszorg vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. De functie van inspecteur van politie wordt in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de Lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die bestaat uit :

Voorzitter : dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

Leden : dhr. Dirk Van der Auwera, hoofdinspecteur of zijn vervanger

dhr. Filip Cuyvers, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur van politie is een betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Art 4 :

Indien de plaats niet ingevuld wordt in de klassieke mobiliteit, wordt ze aangeboden in de aspirantenmobiliteit. Indien uiteindelijk beroep gedaan wordt op de aspirantenmobiliteit, kan de zone toch nog een apart verslag maken waarbij ze de niet-ingevulde plaatsen opnieuw open stelt in de aspirantenmobiliteit.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

VASTSTELLEN ROOILIJN EN ZAAK DER WEGEN BIJ SV2017/226 VOOR HET BOUWEN VAN 61 WOONEENHEDEN, EEN ONDERGRONDSE GARAGE, OMGEVINGSAANLEG INCLUSIEF TRAGE WEG EN DE HERAANLEG VAN DE AANPALENDE OPENBARE WEG (RINGENHOFWEG) RINGENHOFWEG ZN, MECHELSESTEENWEG 205 EN MECHELSESTEENWEG 207. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN – ZAAK DER WEGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing college van burgemeester en schepenen van 10 april 2017 waarbij het Masterplan Ringenhofweg werd goedgekeurd.

 

Stedenbouwkundige vergunningsaanvraag op 11/8/2017 vanwege Hooyberghs projectontwikkeling, gevestigd te Hoge Mauw 1510, 2370 Arendonk voor het bouwen van 61 wooneenheden, een ondergrondse garage, omgevingsaanleg inclusief trage weg en de heraanleg van de aanpalende openbare Ringenhofweg.

 

De gemeenteraad verdaagde op 29/1/2018 het vaststellen van de rooilijn omwille van:

                     te smalle fietsenstallingen

                     te smalle dubbele garageboxen waardoor een del onbruikbaar wordt afgewenteld op het openbaar domein

                     te smalle opnieuw aan te leggen Ringenhofweg

                     regeling van bezoekersparkeren

 

Het college van Burgemeester en schepene weigert op 5/2/2018 de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag  omdat er  geen voorafgaande beslissing genomen door de gemeenteraad over de zaak der wegen.

 

Beroep tegen de weigering wordt door de aanvrager ingediend op 30/3/2018

 

Beslissing van de Deputatie op 31/5/2018 met verzoek aan de gemeenteraad om beslissing te nemen over de zaak der wegen.

 

Feiten en context

De aanvraag voorziet in de omgevingsaanleg op het perceel, waaronder een nieuwe trage verbindingsweg (fiets- en voetgangerspad) die de omgeving en woonwijk met de Ring en het stadscentrum moet verbinden. Ook de Ringenhofweg wordt heringericht ter hoogte van de site.

 

Het voorwerp van de aanvraag betreft de nieuwbouw van drie aparte bouwvolumes met een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. In totaal worden er 61 woonentiteiten voorzien, verspreid over de drie bouwblokken. De aanvraag is gesitueerd op de percelen gelegen aan het uiteinde van de Ringenhofweg, palend aan de Ring rond Lier. Kadastraal zijn deze percelen gekend onder het nummer LIER, Afdeling 3, sectie F, nrs. 11E2, 11G2, 11H2 en 14B.

 

De gebouwen zijn als volgt opgevat:

 

                     Gebouw A: vijf bouwlagen met 22 appartementen en een dakterras/groendak;

                     Gebouw B: drie bouwlagen en een dakbouwlaag met 11 appartementen en een dakterras;

                     Gebouw CD: drie bouwlagen en een dakbouwlaag met 28 appartementen en een dakterras.

 

In de ondergrondse garage worden 85 parkeerplaatsen en 161 fietsenstallingen voorzien. Ter hoogte van de inkomhallen worden fietsbeugels geplaatst voor bezoekers (16 stalplaatsen).

 

De gebouwen en de ondergrondse garage wordt behandeld bij de stedenbouwkundige aanvraag.

 

 

De aanvrager voegt aan het dossier een belofte van gratis grondafstand toe, waarbij voorzien wordt om volgende delen aan de stad Lier over te dragen teneinde deel uit te maken van het openbaar domein:

 

                     Perceel LOT A: dit vormt een strook grond langsheen de bestaande Ringenhofweg, noodzakelijk om de herinrichting van de Ringenhofweg mogelijk te maken.

                     Perceel LOT B: dit vormt de voorziene trage verbindingsweg tussen de Ringenhofweg en het fietspad van de Ring.

                     Een wederopname van openbaar domein naar privaat domein is voorzien in lot C, met een oppervlakte van 151,86m².

 

In totaal wordt een oppervlakte van 653,98 m² overgedragen aan de stad Lier.

 

In het aanvraagdossier wordt een afzonderlijk onderdeel gewijd aan dit publieke gedeelte, met onder meer een weergave van de voorziene trage verbindingsweg, de profielen van de her in te richten Ringenhofweg en nieuwe trage verbindingsweg, de nieuwe rooilijnen en rioleringen.

 

Meer concreet wordt enerzijds een voet- en fietspad doorheen de parkomgeving aangelegd dat zal worden overgedragen aan het openbaar domein en zal fungeren als ‘trage weg’. Op die manier wordt in een verbinding voorzien tussen de Ringenhofwijk en het fietspad langsheen de Ring, om alzo het centrum van de stad te bereiken. De groene parkomgeving zelf wordt niet in eigendom overdragen, doch zal een publiek karakter hebben en toegankelijk zijn voor het publiek via diverse wandelpaden.

 

Anderzijds wordt de bestaande Ringenhofweg vervangen door een bredere rijbaan (3,92 meter) met een voetpad en parkeerstrook. Dit stemt het achterste gedeelte van de Ringenhofweg af op het profiel van het voorste gedeelte. Het rond punt wordt behouden en de nutsleidingen worden vervangen. Er wordt in een gescheiden riolering voorzien.

Deze wegenisaanleg is  volgens de plannen gecodeerd als BA_RHL16_I_N_01_wegenis,  BA_RHL16_I_N_01_wegenisondergrond,  BA_RHL16_D_N_01_ dd 10/8/2017 door POLO Architects.

 

Een rooilijn wordt vastgelegd voor het fietspad, de herinrichting van de pijpekop aan de Ringenhofweg volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan dd 02.05.2017 opgemaakt door POLO architects op schaal 1/600.

Een belofte van gratis grondafstand wordt toegevoegd, met lot A voor de wegenis ikv herinrichting Ringenhofweg met een oppervlakte van 87.03m², en met lot B ikv de aanleg van het fietspad met een oppervlakte van 566,95m².

Een wederopname van openbaar domein naar privaat domein is voorzien in lot C, met een oppervlakte van 151,86m².

In totaal wordt een oppervlakte van 653,98 m² overgedragen aan de stad Lier.

 

De rooilijn wordt vastgesteld in de gemeenteraad van 29 januari 2018. 

 

Juridische grond

Artikel 4.2.25 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening:

Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Artikel 10 Besluit Vlaamse Regering 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging:

Als het een vergunningsaanvraag betreft die wegeniswerken omvat als vermeld in artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, neemt de gemeenteraad een gemotiveerd besluit over de zaak van de wegen. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de ingediende bezwaren en opmerkingen.

 

Argumentatie

Overeenkomstig artikel 4.2.25 VCRO dient de gemeenteraad een besluit over de zaak van de wegen te nemen, indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft. In voorkomend geval dient dergelijk besluit genomen te worden, vooraleer het vergunningverlenende bestuursorgaan zich uitspreekt over de vergunningsaanvraag zelf. In voorliggend geval werd de gemeenteraad op verzoek van het college van burgemeester en schepenen als vergunningverlenende overheid gevat.

 

Dit artikel omvat een bevestiging van het in de artikelen 2 en 42 van het Gemeentedecreet vervatte principe naar luid waarvan de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor aangelegenheden van gemeentelijk belang, waaronder de aanleg van nieuwe gemeentelijke verkeerswegen. Deze bevoegdheid komt exclusief en autonoom toe aan de gemeenteraad en moet worden onderscheiden van de bevoegdheid van het college in die zin dat enkel deze laatste over de opportuniteit van de vergunning kan oordelen. Het komt bijgevolg niet aan de gemeenteraad toe om zich uit te spreken over de planologische toelaatbaarheid van het aangevraagde, de overeenstemming met stedenbouwkundige voorschriften of het al dan niet verenigbaar karakter van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening.

 

De gemeenteraad kan bijgevolg enkel uitspraak doen over de zaak van wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen. Daarbij dient zij kennis te nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad dient de bezwaren te behandelen die betrekking hebben op deze aspecten van de zaak van de wegen.

 

De zaak van de wegen omvat daarbij niet limitatief het bepalen van het tracé van de wegen, de uitrusting ervan, de rooilijnen, nutsleidingen, voetpaden en wegboorden, parkeerplaatsen, enz. Ook een voorziene gratis grondafstand dient door de gemeenteraad te worden beoordeeld.

 

Voorliggende aanvraag omvat enerzijds de aanleg van een trage verbindingsweg binnen het woonproject Nethehof. Hiervoor worden nieuwe rooilijnen voorzien, met gratis grondafstand van de delen die binnen de nieuwe rooilijnen komen te liggen (LOT B – 566,95 m²). Het tracé van de nieuwe verbindingsweg vertrekt vooraan aan de site (zuidoostelijke hoek) om bovenaan (noordwestelijke hoek) aan te sluiten op het vernieuwde fietspad langsheen de Ring rond Lier (R16).

 

Er wordt een breedte van 3 meter voorzien, met uitrusting in cementbeton. Het Agentschap Wegen en Verkeer, zijnde de wegbeheerder van de R16, verleende een gunstig advies voor deze nieuwe verbindingsweg, op voorwaarde dat voor de aansluiting van het fietspad een afzonderlijke toelating wordt aangevraagd.

 

De verkozen uitrusting van de trage weg komt aanvaardbaar voor. Er wordt in een cementbetonverharding voorzien met dikte van 20 cm, een steenslagfundering met dikte van 20 cm en een onderfundering met dikte van 20 cm. Dit verhardingstype is veel voorkomend en wordt in het Fietsvademecum van de Vlaamse overheid aangeduid als aanvaardbare werkwijze.

 

Hetzelfde Fietsvademecum schrijft voor een vrij liggend tweerichtingsfietspad een minimale breedte van 2 meter voor en een aanbevolen breedte van meer dan 2,5 meter. De voorziene breedte van 3 meter komt afdoende voor. Het mobiliteitsadvies van de Lokale Politie Lier wordt op dit punt niet bijgetreden. De nieuwe verbinding zal voornamelijk door de bewoners van de woonwijk Ringenhofweg gebruikt worden en door de bewoners van het project zelf. Het gaat niet om een hoofdroute of bovenlokale fietsroute, zodat de voorziene breedte kan volstaan.

 

De voorziene trage verbinding biedt een bijkomende, veilige verbinding voor voetgangers en fietsers. Op die manier wordt de Ringenhofwijk beter ontsloten voor traag verkeer, met een nieuwe verbinding richting het stadscentrum. De door de R16 doorgesneden rustige verbinding (Ringenhofweg/Elzenlaan) als alternatief voor de Mechelsesteenweg, wordt op die manier deels hersteld.

 

Tot slot komt de aansluiting op de R16 veilig voor, met instemming van het AWV als wegbeheerder. De aansluiting wordt in de uiterste hoek van de site voorzien, zo dicht mogelijk bij het hernieuwde bovengrondse kruispunt van de Mechelsesteenweg en de R16. Het doorgaand verkeer van de R16 wordt hier gescheiden van het bovengrondse verkeer, via de Pallietertunnel. Op de rijweg naast het fietspad van de R16 passeert op dit gedeelte bijgevolg geen doorgaand verkeer, doch enkel afslaand verkeer vanuit de Mechelsesteenweg. Na ongeveer 20 meter kan men de R16 oversteken via de nieuw aangelegde oversteekplaats boven de Pallietertunnel. Het mobiliteitsadvies van de Lokale Politie Lier wordt op dit punt bijgevolg niet bijgetreden.              

 

 

Anderzijds wordt in de heraanleg van de Ringenhofweg ter hoogte van de site voorzien. Hiervoor wordt de rooilijn ter hoogte van het voorwerp van de aanvraag gewijzigd, met gratis grondafstand van de strook die binnen de rooilijn komt te liggen (LOT A – 87,03 m²).

 

Thans gaat de Ringenhofweg voorbij de woning met nummer 112 over in een smallere asfaltering, zonder voetpad en zonder parkeerstrook. Het bestaande profiel van de Ringenhofweg tot aan de site, wordt met voorliggende aanvraag doorgetrokken tot aan de R16 en het aldaar gelegen rond punt. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een bredere rijbaan (3,92 meter), een voetpad en een parkeerstrook.

 

De rijweg wordt uitgevoerd in een KWS verharding, het voetpad en de parkeerstrook in betonstraatstenen. Deze materialen, profilering en uitrusting komen aanvaardbaar voor en werden door het Technisch bureau gunstig beoordeeld. Enkel dient het voetpad in voetpadtegels (30/30) te worden voorzien, in plaats van betonstraatstenen. Dit aangezien ook het bestaande voetpad in het eerste gedeelte van de Ringenhofweg met deze materialen werd uitgerust, terwijl er enkel met betonstraatstenen werd gewerkt ter hoogte van de opritten. De aanleg in voetpadtegels sluit beter aan op deze bestaande toestand en zorgt ervoor dat het onderscheid met de parkeerstrook aan de andere zijde duidelijker is.

 

De rijweg is 3,90 meter breed, met zijdelingse goten van 0,30 meter breed. Het voetpad is 1,80 meter breed, trottoirbanden inbegrepen, en de parkeerstrook kent een breedte van 2,30 meter, trottoirbanden inbegrepen. Deze verbreding en herinrichting zorgt voor een verbetering van de huidige situatie, met aansluiting op het bestaande profiel van de Ringenhofweg. De breedte is voldoende om het project te kunnen ontsluiten, gezien het verkeer op de toegangsweg beperkt zal blijven gelet op diens doodlopend karakter. Ter hoogte van het voorwerp van de aanvraag vormt de Ringenhofweg geen verbindingsweg doch geeft deze enkel uit op het woonproject en de reeds aanwezige woningen (vijf). Gelet op dit louter residentieel gebruik, kan de breedte van de nieuwe Ringenhofweg volstaan.

 

Tot slot wordt in een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. De nutsleidingen en openbare verlichting worden voorzien op het openbaar domein. Dit vormt een verbetering van de bestaande toestand, gezien nog geen gescheiden rioleringen aanwezig zijn terwijl de nutsleidingen en openbare verlichting in de voortuinen van de aanpalende woningen gesitueerd zijn.

 

Het komt aan de gemeenteraad toe om de nieuwe rooilijnen met voorziene overdracht naar het openbaar domein te beoordelen. Wat de rooilijnen betreft wordt op de rooilijnplannen ook de bestaande rooilijn van de gewestelijke R16 weergegeven. Deze wordt uiteraard niet mee goedgekeurd, gezien de stad Lier hierover geen bevoegdheid heeft. Enkel de nieuwe rooilijnen voor de trage verbindingsweg en de Ringenhofweg worden goedgekeurd.

 

Wat de voorziene gratis grondafstand betreft is het in voorliggend geval noodzakelijk en wenselijk dat de trage verbindingsweg en de strook langsheen de Ringenhofweg, zoals gelegen binnen de nieuwe rooilijnen, aan de stad Lier worden overgedragen ter opname in het openbaar domein. Dit zodat de Ringenhofweg kan worden verbreed met voorziening van een voetpad en parkeerstrook enerzijds, en een trage verbindingsweg kan worden ingericht anderzijds. De opname in het openbaar domein is aangewezen, gezien beide onderdelen deel zullen uitmaken van een openbare weg waarop ook de verkeersreglementering van toepassing is. Op die manier wordt duidelijk dat de stad Lier als eigenaar en wegbeheerder verantwoordelijk is voor het nieuwe voet- en fietspad evenals de heraangelegde Ringenhofweg. Dit gelijkaardig aan het statuut van de bestaande Ringenhofweg.

 

De gratis grondafstand en herinrichting van de Ringenhofweg dient als stedenbouwkundige last opgelegd te worden.

 

Voor de groene parktuin wordt niet in een eigendomsoverdracht aan de stad Lier voorzien. Dit zal bijgevolg niet in het openbaar domein worden opgenomen. Echter wordt wel in een publiek toegankelijk karakter voorzien, met publieke doorwaadbaarheid via de paden en via de nieuwe trage verbindingsweg. Dit vormt een meerwaarde voor de buurt en omliggende woonwijk, dat gebruik kan maken van deze groene parktuin. In het aanvraagdossier wordt de openstelling van deze tuin voor voetgangers en fietsers voorzien, met vrije toegankelijkheid zonder afspanning of hekken.

 

De afwezigheid van enige afsluitingen, poorten of omheining garandeert voldoende deze publieke toegankelijkheid. Teneinde dit verder te kunnen afdwingen naar de toekomst toe, zal dit als een voorwaarde worden opgenomen.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd omtrent de aanvraag. Doorheen dit openbaar onderzoek werden 259 bezwaarschriften ontvangen, waarvan 226 identieke. Van de overige 23 bezwaarschriften zijn er op hun beurt zes met identieke inhoud, drie maal twee met identieke inhoud en één maal drie met identieke inhoud. Tot slot zijn er acht bezwaren met een unieke inhoud. In totaal gaat het dus om 14 verschillende typebezwaren, met gelijkaardige bezwaren en opmerkingen.

 

De bezwaren die betrekking hebben op de aspecten van de zaak van de wegen, worden door de gemeenteraad behandeld. De overige bezwaren zullen door het vergunningverlenende bestuursorgaan worden behandeld.

 

De bezwaarschriften kunnen worden samengevat als volgt:

 

-Beleidsvisie

 

                     De Ringenhofwijk is buiten de afbakening van het kleinstedelijk gebied gelegen;

                     De Ringenhofwijk is in buitengebied gelegen;

                     Het Masterplan en voorliggende aanvraag baseert zich op een hypothetische taakstelling, in afwijking van deze beleidskaders;

                     Het project staat in contrast met de intenties van de provincie Antwerpen, zoals opgenomen in het PRUP Afbakening kleinstedelijk gebied Lier;

                     Het project is niet verzoenbaar met het nieuw aan te leggen Landschapspark Pallieterland, dat voorziet in behoud van open ruimte;

                     Het meerjarenplan van Lier voorziet dat wordt ingezet op een degelijk en bereikbaar openbaar domein, met prioriteit aan herstelling en vernieuwing van wegen- en fietsinfrastructuur;

                     Het meerjarenplan van Lier voorziet dat inbreiding de voorkeur krijgt op uitbreiding.

 

 

-Schaal/bouwdichtheid/bouwlagen

 

                     Het aantal bouwlagen zal voor inkijk in de omliggende tuinen en woningen zorgen;

                     Appartementsblokken passen niet in de omgeving, bestaande uit ééngezinswoningen;

                     Drie megablokken passen niet in een wijk met woningen met twee bouwlagen;

                     Er is verkeerdelijk sprake van 3 bouwlagen, terwijl blokken B en CD 4 bouwlagen tellen;

                     Blok A tegen de ring is te groot en erbarmelijk gepositioneerd;

                     De dichtheid van het project is veel te hoog voor deze wijk;

                     Het project pas niet in de onmiddellijke omgeving van deze woonwijk;

                     De bouw is veel te hoog en heeft een andere stijl;

                     Het project neemt licht en zicht weg voor de omliggende woningen.

 

 

-Mobiliteit en verkeersveiligheid

 

                     Een verkeerstoename van 85 auto’s per dag zal de leefbaarheid en veiligheid van de wijk aantasten;

                     Het project zorgt voor een verkeerstoename die de rustige wijk in een chaotische autoweg herschaapt;

                     Appartementsblokken zorgen voor een grote toename van autoverkeer;

                     De druk op de omliggende straten zal explosief toenemen, gezien de enige geschikte ontsluiting via de Rode-Kruislaan loopt;

                     De wijk heeft maar twee ontsluitingswegen, waarvan één langs de basisschool Pullaar loopt met onveilige situaties voor gevolg;

                     Er staan nu al dagelijks files op de Mechelsesteenweg;

                     Er ligt geen mobiliteitsplan voor;

                     Het landschapspark Pallieterland zal nog meer auto’s naar de wijk trekken;

                     Er zijn geen verkeersremmende maatregelen voorzien in de Ringenhofweg, met hoge snelheden en onveilige situaties voor gevolg;

                     Het bijkomend verkeer zal de leefbaarheid van de straat en de veiligheid van de voetgangers, fietsers en kinderen doen afnemen;

                     Er wordt in vraag gesteld of de voorziene breedte van 3,50 meter wel afdoende is om een vlotte en veilige verkeersafwikkeling te garanderen, gezien twee wagens zich in de spits amper kunnen kruisen;

                     Het fietspad vormt geen meerwaarde, gezien er al een veilig nieuw fietspad is aangelegd langsheen de Mechelsesteenweg;

                     Het fietspad komt uit op een gevaarlijk kruispunt, waar 70 km/uur wordt gereden;

                     De nieuwe fietsverbinding veroorzaakt een onveilig gevoel.

 

 

-Parkeervoorzieningen

 

                     Er zijn geen parkeerplaatsen voor bezoekers voorzien, waardoor de parkeerdruk in de omliggende straten zal toenemen.

 

 

-Waterhuishouding

 

                     De wijk kent nu reeds wateroverlast tijdens piekmomenten van regenval;

                     In 2015 werden de riooldeksels na een wolkbreuk omhoog gestuwd en liepen de straten vol met afvalwater;

                     De huidige pompcapaciteit is niet afdoende;

                     De bestaande riolering is niet voorzien op grote watermassa;

                     De gescheiden riolering biedt geen oplossing voor de rest van de wijk;

                     De Wadi’s hebben een overloop in de riool, hetgeen nogmaals bijkomende druk creëert;

                     Bijkomende bebouwing en verharding op het hoogst gelegen punt van de wijk zal mogelijks wateroverlast aan het andere uiteinde van de straat veroorzaken;

                     Het bouwen van een ondergrondse garage in een waterrijk gebied zoals de Lierse Polder is waanzin;

                     De studie van de grondwaterstand van de laatste negen maanden is niet representatief, gezien het voorbije jaar uitzonderlijk droog was;

                     In de Doelstellingennota van de Provincie Antwerpen over het Deelbekkenbeheerplan voor de Beneden Nete, wordt vermeld dat het doorsteken van de dijk de polder zijn functie van gecontroleerd overstromingsgebied zal verliezen;

                     In Doelstellingennota van de Provincie Antwerpen over het Deelbekkenbeheerplan voor de Beneden Nete wordt erop gewezen dat bij de ontwikkeling van de verkaveling Ringenhofweg geen inspanning werd gedaan om het oppervlaktewater te bufferen;

                     De tuinen in de Ringenhofweg zullen nog vaker onder water komen te staan.

 

 

-Publiek park

 

                     De kwaliteit van het park kan in vraag worden gesteld, gezien de ligging nabij de R16;

                     Er wordt geen garantie gegeven dat het privaat beheerd park ten allen tijde publiek toegankelijk zal blijven;

                     Het park wordt beter in publieke eigendom gehouden/overgedragen.

 

 

-Andere

 

                     Er verrijst een hoogspanningscabine naast de woning Ringenhofweg 81;

                     Het is algemeen bewezen dat de nabijheid van hoogspanningskabels en cabines verhoogd risico op kanker inhoudt;

                     Dezelfde plannen werden in de Elzenlaan afgekeurd;

                     Door de ondergrondse garage neemt het risico op verzakkingen voor de woningen ernaast aanzienlijk toe;

                     De bewoners worden blootgesteld aan een slechte luchtkwaliteit, lawaai en verschrikkelijk uitzicht;

                     Het project zorgt voor een waardevermindering voor de buurt;

                     Het vergunnen van het project zou discriminatie vormen ten aanzien van de wijk, waar maar twee bouwlagen werden toegestaan;

                     De dieren zullen ook niet meer veilig zijn;

                     Er dient een sorteerstraat voor het huisvuil te worden voorzien;

                     Er is geen vraag naar een extra bouwproject met appartementen;

                     De werken zullen zwaar vrachtverkeer door de wijk leiden;

                     Het rooien van bomen naast de ring zal het lawaai van de ring versterken.

 

 

Heel wat bezwaarschriften hebben betrekking op de (on)verenigbaarheid van de aanvraag met een goede ruimtelijke ordening, zoals deze overeenkomstig artikel 4.3.1, §2 VCRO beoordeeld dient te worden aan de hand van de aandachtspunten functionele inpasbaarheid, mobiliteitsimpact, schaal, ruimtegebruik, bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, bodemreliëf en hinderaspecten. Deze elementen (gabarit, schaal, bouwlagen, privacy, stabiliteit, …) vallen buiten de zaak van de wegen en zullen door de vergunningverlenende overheid worden beoordeeld.

 

Wat de aspecten van de zaak van de wegen betreft, kunnen de bezwaren worden behandeld als volgt.

 

 

-Mobiliteit en verkeersveiligheid

 

Overeenkomstig artikel 4.3.1, §2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dient de mobiliteitsimpact van de aanvraag op het perceel en de omgeving door de vergunningverlenende overheid in het kader van de goede ruimtelijke ordening worden onderzocht. De weerslag van de aanvraag op de mobiliteit qua verkeersdrukte en verkeersveiligheid, behoort als onderdeel van de zaak van de wegen tevens aan de bevoegdheid van de gemeenteraad toe.

 

In elk van de bezwaarschriften wordt een verkeerstoename gevreesd, van 85 tot 100 auto’s per dag. Dit zou de draagkracht van de woonwijk overschrijden. Vastgesteld dient dat de wijk Ringenhofweg over twee ontsluitingswegen beschikt, de Rode Kruislaan en de Waterschransweg, die aansluiten op de Mechelsesteenweg. De Waterschransweg takt rechtstreeks aan op de Ringenhofweg, die tot aan de projectsite doorloopt. Via de Rode Kruislaan bereikt men de Ringenhofweg via de Legerlaan en de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Elk van deze wegen is voldoende uitgerust met een voldoende breedte om het residentiële verkeer voor de woonwijk op te vangen.

 

Een toevoeging van 61 wooneenheden in deze woonwijk, veroorzaakt geen overdreven toename naar verkeersdrukte toe, welke verspreid zal worden over de twee ontsluitingswegen. Dit aangezien het louter residentieel verkeer betreft, waarbij het project zich op een gemengde doelgroep (senioren, jonge gezinnen, …) richt. Eender welk woonproject op deze site of verdere invulling van de woonwijk Ringenhofweg, zal tot een beperkte toename van verkeer leiden.

 

De reeds bestaande Ringenhofweg kent vanaf de Waterschransweg een voldoende breedte, voorzien met voetpaden langs weerszijden. Ook de Legerlaan en Onze-Lieve-Vrouwestraat kent een voldoende breedte, met voetpaden langs weerszijden. De toegelaten snelheid bedraagt 30 km/uur in de woonwijk. In de Waterschransweg werden parkeerstroken en bomen voorzien om hogere snelheden te verhinderen. In de Ringenhofweg, de Legerlaan en de Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt op de rijbaan geparkeerd, waardoor ook hier een afremmend effect bestaat. De verkeersveiligheid wordt door de aanvraag niet bijzonder aangetast.

 

Een residentieel project aan het uiteinde van de Ringenhofweg, zal geen overdreven impact genereren op de bestaande verkeersdruk in de woonwijk, noch een afbreuk doen aan de verkeersveiligheid. De draagkracht van de woonwijk, met meer dan 500 bewoners, wordt op het vlak van verkeersdruk door een verdere invulling van de resterende bouwpercelen niet overschreden. Ook de te verwachten toename van verkeer op de Mechelsesteenweg als secundaire verbindingsweg, is verwaarloosbaar.

 

Tot slot wordt de bestaande rijbaan ter hoogte van de Ringenhofweg heringericht, met een verbreding voor gevolg. Ook wordt een voetpad en parkeerstrook voorzien. De voorziene breedte van 3,90 meter kan volstaan, gezien het een doodlopende straat uitmaakt. Dit gedeelte fungeert enkel als toegangsweg voor de aanwezige woningen en de projectsite, zonder dat het om een verbindingsweg gaat. Deze verbreding zorgt voor een verbetering van de bestaande toestand en zorgt voor een voldoende ontsluiting van het project.

 

Wat de nieuwe fietsverbinding betreft, wordt de meerwaarde in vraag gesteld gezien er reeds een fietspad aanwezig is langsheen de Mechelsesteenweg. Deze biedt nochtans een bijkomend en veilig alternatief voor voetgangers en fietsers uit de wijk, die het stadscentrum willen bereiken. Dit zonder dat zij zich langsheen de drukke Mechelsesteenweg dienen te begeven.

 

Tot slot zorgt de aansluiting in de noordwestelijke hoek op het fietspad langs de R16, dat deze veilig voorkomt. Het doorgaande verkeer op de R16 wordt immers via de Pallietertunnel onder het kruispunt met de Mechelsesteenweg geleid, om pas verderop voorbij deze aansluiting opnieuw samen te voegen met het bovengrondse verkeer. Op dit gedeelte kruist dus geen doorgaand verkeer tegen 70 km/uur het fietspad, doch passeert enkel afslaand verkeer van de Mechelsesteenweg tegen lagere snelheden. Na ongeveer 20 meter bereikt men het nieuw aangelegde kruispunt, met verkeerslichten en fiets/voetgangersoversteken.

 

 

-Parkeervoorzieningen

 

Bezwaarindieners vrezen dat de parkeerdruk in de omliggende straten zal toenemen, doordat geen afzonderlijke bovengrondse parkeerplaatsen voorzien zijn voor bezoekers. Er worden echter 85 parkeerplaatsen ondergronds voorzien, die ook toegankelijk zijn voor bezoekers.

 

Bijkomend wordt een nieuwe parkeerstrook aangelegd in het achterste gedeelte van de Ringenhofwijk, waarbij het eerste gedeelte vanaf de Onze-Lieve-Vrouwestraat voorzien is van een parkeerstrook. Er zijn bijgevolg voldoende parkeermogelijkheden op het terrein zelf als in de omgeving om bezoekers parkeren op te vangen.

 

 

-Waterhuishouding

 

In elk van de bezwaren wordt gevreesd dat de aanvraag een impact zal hebben op de waterhuishouding, met wateroverlast in de omgeving voor gevolg. Dit voornamelijk omdat het rioleringsstelsel in de wijk verouderd zou zijn, evenals de site in watergevoelig gebied -nabij een polder- gelegen is.

 

Overeenkomstig artikel 4.3.1, §1, 4° VCRO en artikel 8, §1 van het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid komt de beoordeling van de waterhuishouding (de watertoets) toe aan de vergunningverlenende overheid. Het college van burgemeester en schepenen zal onderzoeken of er geen schadelijke effecten staan of vermindering van infiltratie van hemelwater of impact op het grondwater en op welke wijze hier in voorkomend geval aan verholpen kan of dient te worden.

 

Wel komt het aan de gemeenteraad toe om de uitrusting van de openbare wegen en gehanteerde materialen te beoordelen als aspect van de zaak van de wegen. Ook de afwatering en riolering dient daarbij te worden beoordeeld.

 

De aanvraag voorziet in de aanleg van een gescheiden riolering, ter hoogte van de projectsite. Hierdoor wordt de verouderde, gemeenschappelijke riolering voor dit gedeelte aangepast. De bezwaarindieners wensen dat dit voor heel de wijk gebeurt, gezien in het verleden, onder meer in 2015, de riooldeksels omhoog kwamen na een wolkbreuk. Het voorzien dat de aanvrager de herinrichting van het rioleringsstelsel voor heel de wijk uitvoert of bekostigt, al dan niet via een stedenbouwkundige last, zou niet in verhouding staan tot het project en een onredelijke last vormen. Er kan moeilijk opgelegd of verwacht worden dat de aanvrager voor een volledige vernieuwing van de rioleringen in de omliggende straten voorziet.

 

Weliswaar dient vermeden te worden dat de druk op het bestaande rioleringsstelsel toeneemt in de omgeving, als gevolg van het aangevraagde project.

 

Vastgesteld dient dat in twee regenwaterputten wordt voorzien, met 10.000 liter en 20.000 liter opvangcapaciteit. Dit betreft 20.000 liter meer dan de voorgeschreven opvangcapaciteit. Het regenwater wordt hierin opgevangen en deels herbruikt. Er wordt in een overstort voorzien naar vijf wadi’s verspreid over het terrein, die fungeren als buffer. Dit met infiltratie van regenwater dat via de overstort in de wadi’s zou opgevangen worden. Tot slot wordt  een overstort voorzien naar de riolering in gescheiden stelsel. Het regenwater wordt dus op eigen terrein opgevangen, gebufferd en hoogst uitzonderlijk vertraagd afgevoerd. De gevreesde toename van druk op het openbare gemengde rioleringsstelsel verderop, wordt op die manier maximaal afgewend.

 

De nieuwe riolering vormt bijgevolg een verbetering van de bestaande situatie en een eerste onderdeel van de voorziening van gescheiden rioleringsstelsels in de wijk.

 

De buffering, infiltratiemogelijkheden en gevreesde wateroverlast zullen door de vergunningverlenende overheid worden beoordeeld.

 

 

-Publiek park

 

Bezwaarindieners stellen de kwaliteit en meerwaarde van het publieke park in vraag, gezien de nabijheid van de R16. Voorts wordt een overdracht naar het openbaar domein aangewezen geacht, gezien dit meer garanties biedt op het behoud van het publiek karakter.

 

Gezien aan het park een openbare bestemming wordt toegekend, dient dit aspect onderzocht te worden als onderdeel van de zaak van de wegen. Dat het park in private eigendom blijft, is niet doorslaggevend voor deze bevoegdheid.

 

Naar kwaliteit toe, worden verschillende bomen ingericht waardoor opnieuw een buffer naar de R16 zal ontstaan. Bovendien is de site zo’n 2 meter lager gelegen dan de R16, hetgeen een natuurlijke buffer vormt. Anderzijds wordt het voorbij razende verkeer van de R16 ter hoogte van de projectsite ondergronds door de Pallietertunnel afgeleid, zodat de impact hier minder groot is.

 

Een groene parktuin die publiek toegankelijk is voor de buurt, vormt aldus wel degelijk een meerwaarde.

 

Tot slot is een overdracht naar het openbaar domein van de stad Lier hier minder noodzakelijk, in vergelijking met de openbare wegen (fietsverbinding en deel Ringenhofweg). Dit aangezien dergelijke openbare wegen tot de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder behoren, met toepassing van de verkeersreglementering. Voor het publieke parkdomein kan een openbare bestemming volstaan, zonder noodzakelijke eigendomsoverdracht. Op die manier wordt het park door de gemeenschap van eigenaars onderhouden.

 

De publieke doorwaadbaarheid en toegankelijkheid wordt enerzijds gegarandeerd door de overdracht van de fietsverbinding die het park doorsnijdt. Anderzijds worden geen afsluitingen, poorten of omheiningen voorzien, hetgeen tevens als voorwaarde zal worden opgelegd.

 

 

-Andere

 

Wat de hoogspanningscabine betreft, worden esthetische bezwaren geformuleerd. Aan de linkerzijde verdwijnt deze cabine achter de aanwezige woning. Ook achteraan zijn aanplantingen voorzien.

 

Wat de huisvuilophaling betreft, wordt een voldoende ruime zone aan de Ringenhofweg voorzien. Het inrichten van een extra sorteerstraat komt niet noodzakelijk voor. De afvalcontainers kunnen op deze voorziene zone geplaatst worden, zonder het verkeer te hinderen.

 

 

De bezwaren zoals ontvangen doorheen het openbaar onderzoek die betrekking hebben op de zaak van de wegen, worden niet bijgetreden.

 

De rooilijnen en kosteloze grondafstand dienen te worden goedgekeurd.

 

ALGEMENE CONCLUSIE EN ADVIES GEMEENTELIJK STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR

De voorgelegde aanvraag is in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex, de rooilijn en wegenis op zich zijn aanvaardbaar zodat hiervoor een gunstig advies kan worden gegeven  onder volgende voorwaarden en lasten:

                     Het voetpad dient aangelegd te worden in voetpadtegels 30/30;

                     De parktuin moet ten allen tijde publiek toegankelijk zijn. Het plaatsen van afsluitingen, omheiningen, poortjes of dergelijke meer is verboden.

                     De aanleg van de trage weg en herinrichting van de Ringenhofweg inclusief gescheiden riolering zal gebeuren door de aanvrager op kosten van de aanvrager.

                     De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de aanvrager.

                     De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor de opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken dagelijks zal opvolgen.

                     De gronden welke binnen de rooilijnen vallen vastgesteld door de Gemeenteraad op 29/01/2018, zoals aangeduid als LOT A (87,03 m²) en LOT B (566,95 m²), moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad Lier worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

                     De akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met de uitvoering van de werken mag worden aangevat.

                     de nodige financiële zekerheden en waarborgen hiervoor dienen gestort te worden in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld:

- de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel ‘rooilijnplan dd 02.05.2017 opgemaakt door POLO architects op schaal 1/600., met een gratis grondafstand voor lot A voor de wegenis ikv herinrichting Ringenhofweg met een oppervlakte van 87.03m², en voor lot B ikv de aanleg van het fietspad met een oppervlakte van 566,95m².

Een wederopname van openbaar domein naar privaat domein is voorzien in lot C, met een oppervlakte van 151,86m². In totaal wordt een oppervlakte van 653,98 m² overgedragen aan de stad Lier.

- de zaak der wegen goed te keuren wegenis  volgens de plannen gecodeerd als BA_RHL16_I_N_01_wegenis,  BA_RHL16_I_N_01_wegenisondergrond,  BA_RHL16_D_N_01_ dd 10/8/2017 door POLO Architects.

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit deze bezwaren en opmerkingen voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk te verklaren maar ongegrond.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de voorziene wandel- en fietsverbinding, rioleringen en herinrichting van de Ringenhofweg opgemaakt voor het project RHL16 door Polo Architects op 10/08/2017, plannrs 0.1.05; en 9/8/2017 plannr 50 ,… goed, onder volgende voorwaarden en lasten:

 

         Het voetpad dient aangelegd te worden in voetpadtegels 30/30;

         De parktuin moet ten allen tijde publiek toegankelijk zijn. Het plaatsen van afsluitingen, omheiningen, poortjes of dergelijke meer is verboden.

         De aanleg van de trage weg en herinrichting van de Ringenhofweg inclusief gescheiden riolering zal gebeuren door de aanvrager op kosten van de aanvrager.

         De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de aanvrager.

         De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor de opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken dagelijks zal opvolgen.

         de nodige financiële zekerheden en waarborgen hiervoor dienen gestort te worden in handen van de financieel beheerder of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

Art 3 :

De gemeenteraad stelt de rooilijnen vast voor de nieuwe trage verbindingsweg en ter hoogte van de Ringenhofweg, onder volgende voorwaarden:

 

         De gronden welke binnen de rooilijnen vallen zoals aangeduid als LOT A (87,03 m²) en LOT B (566,95 m²), moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad Lier worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

         De akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met de uitvoering van de werken mag worden aangevat.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

patrimonium

technisch bureau

 

Opdrachten :wegenis en rooilijn

 

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

uittreksel gemeenteraad versturen

patrimonium

opvolgen akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 juni 2018

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. reinigen straatkolken

Ik heb kunnen lezen in het College verslag dat er offertes gevraagd zijn voor het reinigen van de straatkolken. De firma’s die prijs gegeven hebben zijn gevestigd in Tessenderlo, Lokeren, Zele, Meer en Wetteren.

Graag had ik navraag gedaan of er ook firma’s uit de omgeving zijn aangeschreven? Ook had ik graag uitleg gehad op welke manier deze reiniging van straatkolken worden gecontroleerd en opgevolgd.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Zoals u weet is het type aanbestedingsprocedure onder meer afhankelijk van het bedrag. Tot een bedrag van 144.000 euro mag een zogenaamde onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking worden gehanteerd. Dat wil zeggen dat specifieke aannemers worden uitgenodigd om een offerte in te dienen. Daarboven moet het gaan om een openbare procedure met nationale, of als het bedrag nog hoger ligt, Europese bekendmaking. Dat wil zeggen dat er geen aannemers worden aangeschreven, maar dat de opdracht gepubliceerd wordt en iedereen die wenst kan inschrijven. Het totale bedrag van de opdracht bedroeg meer dan 190.000 euro en moest dus via deze laatste procedure verlopen.

Op vlak van toezicht op het ruimen is zo dat 5 dagen voor de aanvang van de reiniging van de straatkolken een dagplanning met routes moet worden voorgelegd. Een medewerker van het technisch bureau volgt de werken dagelijks op. De aannemer dient wekelijks een lijst over de maken met het aantal geruimde en niet geruimde kolken met een overzicht van de vastgestelde gebreken.

De aannemer moet alle straatkolken inmeten op GPS met vermelding van volgnummer opmeting, datum, tijd en eventueel reden waarom deze niet geruimd kon worden bijvoorbeeld omdat er een voertuig op de kolk stond of er beschadigingen waren aan de straatkolk.

De technische uitvoerende dienst controleren en reinigen de door de aannemer niet geruimde straatkolken en herstellen de vastgestelde defecten. Voor diegenen die wel geruimd werden, kunnen er vervolgens steekproeven gebeuren op vlak van reiniging.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019