Lier

Zitting van 21 oktober 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.3 Actuele vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.4 Verslag gemeenteraad 23 september 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 23 september 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.5 Vaststellen van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2020 - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2020.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.6 Huishoudelijk reglement Gecoro. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaand huishoudelijk reglement goed te keuren:

 

Gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening

GECORO Lier - Huishoudelijk reglement (2019 - 2024)

 

 

Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (hierna GECORO) van de stad Lier.

Het behelst naast de elementen die minimaal zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening tevens de elementen die door de GECORO van de stad Lier nodig worden geacht voor de goede werking.

 

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de evenwichtige vertegenwoordiging in gemeentelijke adviesraden.

Art 1.3.2, 1.3.3. en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 september 2018 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (verder genoemd BVR)

Het besluit van de Vlaamse regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

 

 

 

Hoofdstuk 1: Doelstelling, taken, samenstelling en openbaarheid

 

 

Art. 1 Doelstelling

De GECORO beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening

binnen de gemeente.

 

De GECORO voert de door het decreet opgedragen taken naar behoren uit.

 

De GECORO adviseert vanuit een gefundeerd ruimtelijk analytisch standpunt.

 

De GECORO houdt in zijn advies rekening met de huidige en de toekomstige klimaatuitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening.

 

 

Art. 2 Taken

§1De GECORO geeft, binnen de bepalingen van de VCRO, advies aan de gemeenteraad bij de totstandkoming van het gemeentelijk beleidsplan Ruimte, de gemeentelijke uitvoeringsplannen, een planologisch attest en de gemeentelijke verordeningen.

 

§2Daarnaast kan de GECORO advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening op eigen initiatief of op verzoek van de kerngroep ruimtelijke organisatie, het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad of de omgevingsambtenaar.

 

§3Er worden géén adviezen verleend voor Omgevingsdossiers tijdens de aanvraagprocedure. Omgevingsdossiers met belangrijke ruimtelijke impact worden uitsluitend in voorontwerpstadium (bij voorkeur in een pril stadium) voorgelegd voor advies.

 

§4Bij beleidsplannen en planningsprocessen van de hogere overheid kan de GECORO suggesties doen en adviseren aan de gemeenteraad, evenwel niet in de rol tredend van de PROCORO (Provinciale commissie voor Ruimtelijke Ordening) of de SARO (Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening).

 

 

Art. 3 Samenstelling van de GECORO en het bureau

De GECORO is samengesteld uit een voorzitter, 2 ondervoorzitters, een vast en een adjunct secretaris, effectieve leden en plaatsvervangende leden.

 

1. Het bureau

Het bureau van de GECORO bestaat uit voorzitter, 2 ondervoorzitters, vast en adjunct secretaris en zorgt voor de inhoudelijke en praktische voorbereiding van de vergaderingen van de GECORO.

Bij elk agendapunt bepalen de voorzitter en ondervoorzitters onderling wie inhoudelijk ‘themavoorzitter’ wordt.

Ook de deskundige ruimtelijke planning en de teamcoördinator Omgeving of de Omgevingsambtenaar kunnen op verzoek deelnemen aan de vergadering van het bureau.

 

2. De voorzitter

De voorzitter organiseert de werking van de GECORO en van de eventuele werkgroepen. Hij/zij roept de GECORO samen, opent, leidt en sluit de vergadering. Hij/zij leidt de agendapunten in en licht ze toe hierbij eventueel bijgestaan door andere leden van de GECORO of door derden. Hij/zij legt de stukken voor waarover advies gevraagd wordt, zorgt dat het advies geformuleerd wordt en doet erover beraadslagen en stemmen.

 

3. De ondervoorzitters

De ondervoorzitter oefent bij afwezigheid van de voorzitter dezelfde functies uit en heeft in die omstandigheden dezelfde bevoegdheden als de voorzitter.

Indien ook de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste aanwezige lid onder de deskundigen.

 

4. De vaste en de adjunct-secretaris

De vaste secretaris en de adjunct secretaris staan de voorzitter, ondervoorzitters en de leden bij in de uitoefening van hun taak. Zij zorgen voor de voorbereiding van het bureau van de GECORO en lichten hierbij de relevante (beleids)documenten toe. Zij bereiden het advies voor en staan in voor de definitieve formulering van het advies. Zij zorgen voor de praktische organisatie van de vergaderingen en maken de notulen op, bezorgen de agenda, de notulen van de vorige vergadering en de nodige informatie aan de leden, leggen stukken ter inzage, noteren de aanwezigheden op de vergaderingen, nemen de stemmingen op en beheren de Server van de GECORO.

 

5. Effectieve leden en plaatsvervangende leden

Zowel effectieve leden als plaatsvervangende leden worden op de vergaderingen uitgenodigd. De plaatsvervangende leden krijgen dezelfde informatie als de effectieve leden. Ze vormen een tandem en houden elkaar op de hoogte. Indien het effectief lid op de zitting aanwezig is kan het plaatsvervangende lid deelnemen aan de toelichting en de informatieve vragenronde, maar mag het de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.

 

Het lid (effectief en plaatsvervangend) dat aanwezig is tekent bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst. Deze lijst wordt in de notulen opgenomen.

 

Van  de stemgerechtigde leden wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.

 

 

Art. 4 Externe genodigden en deskundigen

§1De GECORO kan, in overleg met de desbetreffende cel van het stadskantoor voor wat de eventuele contracten betreft, voor het onderzoeken van bijzondere vraagstukken een beroep doen op alle nodige instanties, externe deskundigen en personen voor een toelichting en een eventuele bespreking over een onderwerp. Zij kunnen aan toelichtingen en de informatieve vragenronde deelnemen maar mogen de beraadslaging en stemming niet bijwonen, tenzij de vergadering er anders over beslist.

 

§2Vertegenwoordigers van de desbetreffende cel van het stadskantoor en de verantwoordelijke schepen worden beschouwd als permanente externe deskundigen.

 

 

Art. 5 Vertegenwoordigers van politieke fracties uit de gemeenteraad

De GECORO verzoekt alle politieke fracties in de gemeenteraad een afgevaardigde aan te duiden en zijn/haar naam mee te delen. Deze vertegenwoordigers worden voor elke vergadering uitgenodigd en ontvangen dezelfde documenten als de leden van de GECORO. De vertegenwoordigers tekenen bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst.  De afgevaardigden nemen tijdens de GECORO-vergaderingen een terughoudende positie in. Ze kunnen aan de toelichting en de informatieve vragenronde deelnemen, maar mogen de beraadslaging en de stemming niet bijwonen.

 

 

Art.6 Openbaarheid van vergaderingen

De vergaderingen van de GECORO zijn niet openbaar.

 

 

Hoofdstuk 2: Werking

 

Art. 7 Agenda

§1De agenda wordt door het bureau GECORO opgemaakt.

 

§2Indien een lid een punt wenst te agenderen deelt het dit mee op de vergadering voorafgaand aan de vergadering waarop het punt zal worden behandeld of stuurt het een schriftelijk verzoek ten minste 10 kalenderdagen voor de vergadering. Het punt kan aan de agenda van een volgende GECORO worden toegevoegd op  voorwaarde dat minstens 1/3e van de stemgerechtigde leden zich hiermee akkoord verklaart bij aanvang van de vergadering. Elk verzoek is vergezeld van een verklarende nota / behoorlijke motivering.

 

 

Art. 8 Oproepingen

§1De GECORO wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de secretaris.

De uitnodiging gebeurt per e-mail tenminste 14 kalenderdagen voor de zitting, met vermelding van datum, uur, plaats van de zitting en de agenda met een toelichting over de punten die besproken zullen worden.

Zowel de effectieve leden, de plaatsvervangers als de politieke fracties ontvangen de uitnodiging. Externe deskundigen worden specifiek aangeschreven.

Bij de uitnodiging worden alle stukken die relevant zijn voor de onderwerpen op de server beschikbaar gesteld.

De stukken liggen tevens vanaf de dag van het versturen van de oproepingen ter inzage bij het secretariaat van de GECORO op het stadskantoor tijdens de openingsuren of na afspraak.

Een half uur voor aanvang van elke GECORO zitting zullen de stukken ook op de plaats van de vergadering ter inzage worden gelegd.

 

§2Bij hoogdringendheid kan de voorzitter beslissen een vergadering op kortere termijn bijeen te roepen. De uitnodiging vermeldt een motivatie voor de hoogdringendheid. Indien op het moment van de vergadering tenminste twee derde van de GECORO-leden aanwezig is, dan kan geldig worden vergaderd en gestemd.

 

§3De voorzitter moet de GECORO bijeenroepen binnen vijftien (kalender)dagen die volgen op een verzoek van:

1)    de gemeenteraad

2)    het college van burgemeester en schepenen;

3)    minstens één derde van de leden van de GECORO;

4)   de Omgevingsambtenaar wanneer die de GECORO om advies verzoekt omtrent een aanvraag voor een Omgevingsvergunning.

 

Art. 9 Raadplegen documenten en dossiers

§1 Advisering veronderstelt dossierkennis.  Alle dossiers die voor advisering worden voorgelegd zullen behoorlijk worden toegelicht in de vergadering.  Van de individuele leden wordt verwacht dat zijzelf alle andere nodige stappen zetten om het dossier grondig te kunnen adviseren. 

 

§2Bij uitnodiging van de leden wordt er verwezen naar de externe server waar alle documenten die relevant zijn voor de onderwerpen kunnen geraadpleegd en gedownload worden.  In geval de stukken openbaar zijn, wordt er verwezen naar de website van de stad (www.lier.be).

 

§3Alle leden van de GECORO krijgen een link naar deze server en een persoonlijke login met paswoord.

 

§4Verslagen en adviezen van de GECORO zijn openbaar en worden ter inzage op de website van de stad geplaatst (www.lier.be).

 

 

Art. 10 Aanwezigheden

§1 Elk lid dat verhinderd is om een vergadering van de GECORO bij te wonen, deelt dit tijdig mee aan zijn/haar plaatsvervanger en aan het secretariaat. Hierbij wordt tevens meegedeeld of het plaatsvervangend lid aanwezig zal zijn. De namen van de verontschuldigde leden worden in het verslag opgenomen. 
Het duo waarbij zowel het effectief als het plaatsvervangend lid driemaal achtereenvolgens afwezig is zonder kennisgeving, of een duo dat meer dan de helft van de vergaderingen per jaar verontschuldigd is, is ontslagnemend.

 

§2Een lid kan zelf ontslag nemen bij wijze van mededeling aan het bureau.
Van het einde van een lidmaatschap, hetzij door ontslagneming hetzij door ontslaggeving, wordt door de voorzitter melding gemaakt. Elk effectief lid dat zijn mandaat stopzet, wordt automatisch doch tijdelijk vervangen door zijn aangeduide plaatsvervanger in afwachting van de benoeming van een nieuw lid. De voorzitter van de Gecoro verzoekt de gemeenteraad om een nieuw effectief lid te benoemen en in voorkomend geval ook een nieuwe plaatsvervanger aan te duiden indien de plaatsvervanger effectief lid zou worden. De maatschappelijke geleding die het lid vertegenwoordigt kan een nieuwe kandidaat aanwijzen.

 

 

Art. 11 Vergaderingen

De GECORO kan slechts geldig beslissen wanneer ten minste de helft van haar stemgerechtigde leden aanwezig is. Is die voorwaarde niet vervuld dan stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De GECORO kan op haar eerstvolgende vergadering, ongeacht het aantal aanwezige leden, geldig beslissen over onderwerpen die waren geagendeerd voor de vergadering waarop onvoldoende leden aanwezig waren, op voorwaarde dat de nieuwe vergadering niet binnen de 24 uren na de eerste plaats heeft.  Voor nieuwe agendapunten is de aanwezigheid van de meerderheid van de leden vereist.

 

De vergaderingen verlopen als volgt:

§1 De voorzitter opent de vergadering.

§2Goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering.

§3Indien het stadsbestuur een eerder advies niet opvolgde dan brengt het bestuur de GECORO hiervan op de hoogte met vermelding van de motieven die geleid hebben tot de afwijkende beslissing.

§4Beslissing over de opname van agendapunten op initiatief van de GECORO leden (art 7§2 en art 8§3).

§5Overlopen van de agenda en toepassen van de deontologische code.

§6De agendapunten worden achtereenvolgens toegelicht door de cel Ruimtelijke Planning, de cel Omgeving, een andere betrokken dienst van de stad, de ontwerper, de verantwoordelijke schepen, de ontwerper en gebeurlijk door de voorzitter zelf. Bij elke toelichting volgt een informatieve vragenronde die door de voorzitter wordt geleid.                           

§7 De agendapunten uit §6 worden door de stemgerechtigde leden hernomen voor beraadslaging en stemming.

§8Stand van zaken dossiers ruimtelijke ordening wordt gegeven en de agendapunten van de kerngroep ruimtelijke organisatie worden beknopt overlopen door de desbetreffende cel van de administratie.

§9Datum en agendapunten van volgende vergadering.

§10Varia

 

De volgorde van de agendapunten kan door de voorzitter worden gewijzigd.

§ 11 De voorzitter verleent het woord in volgorde van de aanvragen. De leden nemen slechts het woord nadat het hen door de voorzitter werd verleend. Niemand mag onderbroken worden terwijl hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

§ 12 Wanneer een lid afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugroepen of hem het woord ontnemen.

 

§ 13 Elk lid dat tegen de beslissing van de voorzitter aan het woord tracht te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Elk lid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Indien het betrokken lid een tweede maal de orde verstoort, heeft de voorzitter het recht het betrokken lid uit de vergadering te sluiten.

 

§ 14 Indien de goede orde van de GECORO-vergadering gestoord wordt door de leden dan zal de voorzitter overgaan tot schorsing of sluiten van de vergadering. De leden en alle andere aanwezigen moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

§ 15 De uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt vermeld in de notulen.

 

 

Art. 12 Advies en verslag

§1 De notulen bevatten een samenvatting van wat er in de Gecoro wordt gezegd. Ze geven een overzicht van de vergadering, de essentie van de beraadslaging en de uitslag van de stemming weer. In het verslag worden principieel geen namen vernoemd tenzij door een lid anders wordt gewenst.

§2Het advies start met de omschrijving van het onderwerp, een opgave van alle documenten die door de GECORO worden gebruikt om het advies te leveren, een opgave van eventueel ontbrekende informatie. Het advies bevat een samenvatting van de informatie die werd bekomen uit de informatieve vragenronde en de beraadslaging. Het bevat de standpunten die in de GECORO ter sprake zijn gebracht. Indien verschillende visies of standpunten tegenover elkaar staan, dan worden in de tekst ook de minderheidsstandpunten vermeld. Alle uitgebrachte standpunten worden op inhoudelijk afdoende wijze gemotiveerd en het uiteindelijke advies bevat een duidelijke inhoudelijke motivering. In ieder geval wordt het resultaat van de stemming genotuleerd indien geen consensus werd bereikt en wordt de aard van het advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits …) weergegeven.

§3 Het ontwerp verslag wordt per mail en binnen de 14 kalenderdagen verzonden aan alle leden. De GECORO-leden, die aanwezig waren op de zitting, kunnen per mail en binnen de 7 kalenderdagen hun voorstellen tot aanvulling of correctie overmaken aan het secretariaat. Het secretariaat stelt alle ontvangen reacties en het al eventueel bijgestelde ontwerpverslag digitaal ter beschikking. 

§4 De voorzitter plaatst het ontwerpverslag ter goedkeuring op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de GECORO.

§5Wanneer een advies vóór de eerstvolgende vergadering dient te worden uitgebracht kan bij eenparigheid beslist worden om het tijdens de vergadering geformuleerde advies via een technisch nazicht, per mailronde definitief goed te keuren. De voorzitter krijgt hierbij het mandaat om het door het secretariaat opgemaakte ontwerpadvies rond te mailen en na eventuele opmerkingen van de leden, een definitief advies op te stellen. Een advies dat via mailronde tot stand komt, wordt steeds tijdens de eerstvolgende vergadering retroactief formeel goedgekeurd.

§6 Na goedkeuring worden de verslagen door de voorzitter en de secretaris ondertekend. Het definitieve verslag wordt ook overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad en aan de desbetreffende cel.

 

 

Art. 13 De wijze van stemmen

§1Vóór elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§2De stemgerechtigde GECORO-leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding”.

§3De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter.

§4De GECORO streeft bij haar advies steeds een consensus na.  Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist.  Om de meerderheid te bepalen wordt bij het tellen van de stemmen geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

 

Art. 14 Werkgroepen

§1 Voor de voorbereiding van complexe dossiers kunnen interne werkgroepen worden opgericht wanneer de GECORO dit nodig acht. Deze interne werkgroepen hebben tot doel de beslissingen van de GECORO voor te bereiden. De GECORO beslist bij gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden over de oprichting van permanente en tijdelijke werkgroepen. Tijdelijke werkgroepen zijn van rechtswege ontbonden als hun opdracht vervuld is. Permanente werkgroepen worden jaarlijks uitdrukkelijk herbevestigd door de GECORO.

§2 De GECORO duidt onder haar effectieve en plaatsvervangende leden de leden aan die deel uitmaken van de werkgroep. Een werkgroep bestaat bij voorkeur uit evenveel deskundigen als vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen.

§3Tevens bepaalt de GECORO bij gewone meerderheid wie nog meer mag zetelen in de werkgroep (deskundigen, betrokkenen, wijkraden, verenigingen,…). Dit geldt evenwel niet voor de werkgroepen zoals omschreven in art. 14 §6.   

§4De voorzitter en ondervoorzitters beslissen onderling wie werkgroep-voorzitter wordt.

§5Het secretariaat wordt waargenomen door de secretaris van de GECORO of een lid van de administratie aan te duiden door het schepencollege. De werkgroep beslist wanneer de vergaderingen doorgaan. Oproeping en bespreking gebeuren zoals in de GECORO zelf. Van iedere werkgroep-vergadering worden door de secretaris notulen gemaakt. Het verslag dat door de werkgroep wordt opgesteld wordt niet extern verspreid.

§6Tijdelijke werkgroepen worden in ieder geval opgericht wanneer de gecoro een advies in kader van de VCRO moet verlenen bij het gemeentelijk beleidsplan Ruimte, bij een ruimtelijk uitvoeringsplan, een planologisch attest of in kader van een stedenbouwkundige verordening.  De werkgroep coördineert en bundelt alle bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek worden ingediend en maakt een verslag op waarbij een voorstel van antwoord wordt geformuleerd op de verschillende bezwaren.  In dit verslag worden ook de adviezen opgenomen die de overheid decretaal verplicht aan de gecoro moet toesturen.  Het verslag dient als voorbereiding van de GECORO-zitting waar het advies wordt verleend.

 

 

Art. 15 Deontologie

§1Bij het beoordelen van de na te leven deontologie, nemen de leden van de GECORO steeds de bepalingen van de “deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening” van 3 juli 2009, tot leidraad bij de uitoefening van hun mandaat.

 

§2De leden van de GECORO hebben de plicht tot discretie. Zij onthouden zich er van aan niet-leden van de GECORO informatie door te geven die hen wordt toevertrouwd ter voorbereiding van of tijdens de GECORO-vergaderingen. Dit betekent dat de leden en externen ertoe gehouden zijn om zowel de te adviseren documenten als de besprekingen binnen de vergadering, niet te verspreiden of publiekelijk kenbaar te maken. Vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen mogen hun organisatie of achterban raadplegen, waarbij zij instaan voor de discretie van de geraadpleegde personen. Dit evenwel zonder documenten te verspreiden. Indien uitdrukkelijke geheimhouding vereist is omtrent bepaalde dossiers, wordt dit bij de verspreiding van de documenten uitdrukkelijk vermeld, en zijn alle leden, waarnemers en externe genodigden tot geheimhouding verplicht.

 

§3Alle leden van de GECORO (effectieve leden, plaatsvervangers, voorzitter, ondervoorzitters, vast en adjunct- secretaris) verbinden er zich toe:

      volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren

      de afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren

      bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de GECORO.

 

§4 Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en de sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen.  In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter of de ondervoorzitter in samenspraak met het schepencollege de GECORO naar buiten toe.

 

 

Art. 16 Werkingsmiddelen

Door de gemeenteraad worden aan de GECORO op de gemeentelijke begroting de nodige middelen en een permanent secretariaat ter beschikking gesteld.

 

Uit deze werkingsmiddelen zullen de onkostenvergoedingen worden betaald. Het bedrag van deze vergoedingen wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

 

Aan elk stemgerechtigd lid van de GECORO wordt een onkostenvergoeding toegekend voor elke geregistreerde bijgewoonde GECORO-zitting.

Indien de GECORO-leden zelf een vergadering beleggen conform art. 7§2 of art. 8§3 derde punt, geldt er geen onkostenvergoeding, voor zover het bureau, de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen of de Omgevingsambtenaar geen agendapunten hebben bepaald.

 

Voor de vergaderingen van het bureau en voor de interne werkgroep-vergaderingen in kader van art. 14 §6 wordt GEEN onkostenvergoeding toebedeeld aan de leden van de GECORO.

 

De voorzitter van de GECORO zal jaarlijks verslag moeten uitbrengen over het beheer van de werkingsmiddelen aan de gemeenteraad en aan de overige leden van de GECORO. Het verslag heeft betrekking op het afgelopen kalenderjaar en wordt uitgebracht vóór 1 april van het daaropvolgend jaar. Het schepencollege kan de voorzitter ook om een tussentijds verslag verzoeken, dat wordt uitgebracht binnen één maand na het verzoek.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.7 Reglement "Publiciteit in stedelijke sportaccommodaties". GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt volgend reglement "Publiciteit in stedelijke sportaccomodaties" goed.

 

 

Bijlage:

 

Reglement "Publiciteit in stedelijke sportaccomodaties"

 

 

Artikel 1

Onverminderd de toepassing van de stedelijke politie- en fiscale verordeningen terzake is onderhavig reglement van toepassing in de stedelijke sportinfrastructuur.

 

Artikel 2

Erkende Lierse sportverenigingen, die hun officiële competitie spelen in een stedelijke

sportaccommodatie, kunnen één of meerdere publiciteitsborden aanbrengen op de daarvoor bestemde zones : muren sporthallen , omheining atletiekpiste, boarding voetbal, …

 

Artikel 3

De publiciteitsborden kunnen een vast of een mobiel karakter hebben.

 

Artikel 4

De onderhandelingen met kandidaat-sponsors zijn de uitsluitende aangelegenheid van de verenigingen.

 

De publiciteitsborden dienen aangemaakt te worden door een deskundige firma. Het type bord is afhankelijk van de accommodatie en moet steeds vooraf ter goedkeuring aan het stadsbestuur voorgelegd worden.

 

Artikel 5

Het is verboden:

- publiciteit te voeren die filosofisch, ideologisch of politiek geïnspireerd is;

- publiciteit te voeren die strijdig is met de vigerende wetgeving (o.m. openbare orde en goede zeden, taalgebruik, publiciteit voor rookartikelen....).

 

Artikel 6

De aanvraag dient voor 1 augustus, voorafgaand aan het betreffende competitieseizoen te worden ingediend.

 

Bij deze aanvraag wordt vermeld:

- het aantal borden;

- het karakter van de borden (vast of mobiel).

 

Artikel 7

Alle taksen, rechten en belastingen met betrekking tot de publiciteitsborden zijn ten laste van de vereniging, of de firma en handelszaak, die publiciteit voert op de bedoelde borden.

 

Artikel 8

Omwille van uitzonderlijke gebeurtenissen (eigen organisaties, éénmalige kampioenschappen of grote tornooien van sportclubs,... ) kan het college van burgemeester en schepenen opdracht geven alle of bepaalde publiciteitsborden tijdelijk te verwijderen.

 

 

Artikel 9

Het ontwerp, materiaalkeuze en grootte van de vaste borden worden vooraf ter goedkeuring voorgelegd aan stadsbestuur.

De borden mogen uitsluitend opgehangen worden door een deskundige ter zake, onder toezicht van een verantwoordelijke van de stad.

 

Artikel 10

Indien het aantal, door diverse verenigingen aangevraagde, vaste borden de beschikbare ruimte overtreft, zal de verdeling van de beschikbare borden gebeuren door een medewerker van de sportdienst. Dit gebeurt via een sleutel, rekening houdend met het aantal gebruiksuren van de diverse verenigingen (inclusief jeugd).

 

Deze verdeling geldt voor één competitieseizoen en is ieder jaar aanpasbaar.

 

Artikel 11

De publiciteitsborden met een mobiel karakter worden voor elke competitiewedstrijd door de betreffende club zelf aangebracht en na de wedstrijd weer opgeborgen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.8 Restauratie smeedwerk van de voorgevel van het stadhuis. Verrekening 1. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist verrekening 1 m.b.t. de opdracht ‘restauratie smeedwerk van de voorgevel van het stadhuis’ voor een bedrag 30.432 euro excl. BTW of 36.822,72 euro incl. BTW, goed te keuren.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist de termijnverlenging van 3 à 4 maanden mbt de opdracht ‘restauratie smeedwerk van de voorgevel van het stadhuis’ goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.9 Opmaken van een onroerend erfgoedbeleidsplan en integreren onroerend erfgoedbeleidsplan binnen andere beleidsdomeinen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist met de opmaak van een onroerend erfgoedbeleidsplan akkoord te gaan en te integreren binnen andere beleidsdomeinen. .

 

Art 2:

De gemeenteraad om de nodige budgetten te voorzien in de begrotingsopmaak 2020-2026.

 

Art 3:

De gemeenteraad beslist om IOED IGEMO aan te stellen voor de valorisatie en herinventarisatie van het Liers bouwkundig erfgoed.

 

Art 4:

De gemeenteraad beslist om de valorisatie en herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed en de beheersplannen voor stadsgezichten te integreren in het vergunningen –en planningsbeleid en het beeldkwaliteitsplan.

 

Art 5:

De gemeenteraad om na te denken welke rol de stad nog kan spelen bij de opmaak van beheersplannen voor de overige stadsgezichten waarvoor geen onderzoekspremie meer kan verkregen worden.

 

Art 6:

De gemeenteraad besliste om een plan van aanpak uit te werken voor een stadsbrede erfgoedzorg overheen de verschillende stadsdiensten.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.10 Ontwerp opstalrecht PPS Normaalschool - GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp opstalakte PPS Normaalschool goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.11 Schenking en schenkingsakte beeld 50 jaar Liers Centrum voor Gezinszorg. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de schenking en de schenkingsakte van de kunstinstallatie MyLight door het Liers Centrum voor Gezinszorg goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.12 Goedkeuring jaarrekening 2018 OCMW Lier. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2018 van OCMW Lier.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.13 Dotatie Hulpverleningszone Rivierenland 2020-2025. GOEDKEURING

 

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord voor de dienstjaren 2020-2025 met een jaarlijkse exploitatiedotatie  van 1.819.929 euro en een jaarlijkse investeringsdotatie van 42.200 euro aan Hulpverleningszone Rivierenland.

De gemeenteraad gaat akkoord voor het dienstjaar 2023 met een uitzonderlijke investeringsdotatie van 379.800 euro.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.14 Verlenging projectvereniging Kempens Karakter. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de verlenging van de projectvereniging Kempens Karakter voor de periode van 2020 tot en met 2025 goed te keuren.

 

Art 2:

Er worden de nodige budgetten voorzien in de meerjarenplan, nl. € 11.861,20 voor 2020.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.15 vzw ProLier (EVA) - Algemene Vergadering van 2 oktober 2019 - agenda. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van vzw ProLier van 2 oktober 2019.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.16 Vacantverklaring van 1 functie van inspecteur van politie - GOEDKEURING

 

Vacantverklaring van een functie van inspecteur van politie.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.17 Interpellaties

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.18 Openstellen van de Rechtestraat (deel tussen Werf en Kardinaal Mercierplein) en Werf voor fietsverkeer in de tegenrichting. NIET GOEDGEKEURD.

 

BBESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het invoeren van BEV op de Werf niet goed te keuren zodat fietsers in de tegenrichting zouden mogen rijden.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om het invoeren van BEV in de Rechtestraat tussen de Werf en het Kardinaal Mercierplein niet goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2019

 

OZ.19 Toekenning van de titel van ereschepen en ereraadslid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van het voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019